Bejelentkezés Regisztráció

Kommentár

Kommentár

2013-03-02
-Bartos Csaba-

Káté István élete jellegzetes 20. századi művészi-zenetanári életpálya. 1955-ben a kor gyakorlatának megfelelően központilag helyezték Veszprémbe. Mintha a sors akarta volna, hogy egy ilyen kvalitású művésztanár telepedjen le abban a városban, ahol a világhírű hegedűvirtuóz és zenepedagógus, Auer Lipót született.

Kommentár

2013-02-26
--ppp--

Idén januárban Bécsben Gruberova három koncerttel ünnepelte karrierjének 45. évfordulóját. Az ilyen események mindig alkalmat adnak, hogy az ember szembesüljön kedvencével, de még inkább arra, hogy újraélje a hozzá fűződő zenei és érzelmi viszonyát.

Kommentár

2013-01-22
-Szirányi János-

A hír lélekbe maró, a vesztesség pótolhatatlan: meghalt Varga Ferenc, a közrádió utóbbi fél évszázadának meghatározó jelentőségű, mondhatni iskolateremtő zenei szerkesztője.

Kommentár

2012-10-21
-Balázs Miklós-

Bartók, Verdi, Wagner, Mozart és Richard Strauss. Lehetne még kisebb-nagyobb szeleteket kihasítani e páratlan lemezéletműből, de az első száz év után talán ennyi is megteszi; a kék-piros Decca-logó ma is ugyanazzal az elegáns póztalansággal és keresetlenséggel üli meg a papírmasé lemezborítók sarkait.

Kommentár

2012-08-31
-- zéta –-

Ma lenne 100 esztendős Ramón Vinay, a neves chilei énekes, tenor és bariton, Otello és Jago, Radames és Amonasro, Trisztán és Kurwenal, Don José és Escamillo, aki Mozarttól Petrovics Emilig gyakorlatilag mindent elénekelt.

Kommentár

2012-05-19
-- zéta -, Balázs Miklós-

Ha azt mondod: dal, azt mondom: Dietrich Fischer-Dieskau. Fiatalon eljegyezte magát a műfajjal és a pálya során mindvégig kitartott mellette. Ő volt és lehetett az etalon, a mérce. Akihez igazodni lehet, és akihez igazodni kell.

Kommentár

2012-04-22
-Balázs Miklós-

Amit Ferrier tudott, azt rajta kívül csak nagyon kevesen. Úgy mondják: nemcsak az arca, de a hangja is mosolygott, amikor énekelt. Valósággal sugárzott a színpadon, szinte a szó szoros értelmében elbűvölte a közönséget. Akik látták, „angyali jelenségként” írták le őt.

Kommentár

2012-04-18
-- zéta --

Igazából nem is most halt meg, hanem akkor, amikor – vagy tíz esztendeje – az utolsó, a legutolsó előadás után lelépett azokról a bizonyos deszkákról. Utána kicsit meghalt a számunkra. Szép lassan mi is megszűntünk számára, ő pedig élt még bezárkózva a saját világába, az egyre sötétebb, az egyre komorabb magányban.

Kommentár

2012-03-31
-Heiner Lajos-

Arra már nem emlékszem, hogy kamaszként pontosan mire is gondoltam: milyen gyönyörűen énekel, és ráadásul milyen szép nő? Vagy arra, mily szépen énekel és milyen gyönyörű nő? Most az emlékek tucatjai tolulnak fel bennem – ugye érthető, hogy ez a rövidke köszöntő így nem egy hivatalos laudáció.

Kommentár

2011-08-14
-szerk.-

Amilyen restek vagyunk, laudáció helyett mindössze a Café Momus cikkeit őrző adatbázis keresőjébe írtuk be a ma hatvan éves karmester nevét. A találatok alábbi jegyzékét pedig minden más kommentár nélkül közzétesszük. Isten éltesse Kovács Jánost!

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.