Bejelentkezés Regisztráció

Kommentár

Kommentár

2005-04-07
-szerk.-

Különleges alkalom, hogy Norman Lebrecht, a komolyzenei publicisztika felkent guruja szokásos heti háttérelemzését, véleménynyilvánítását ezúttal Budapestnek szentelte. A kiváltó ok pedig nem más, mint a Nemzeti Hangversenyterem. Ám az örömbe jókora üröm is csúszott újabb vihart kavarva egy, de inkább két zenekar életében.

Kommentár

2000-06-03
-Csányi Attila-

Idén, húsvét táján tizenhetedszer rendezték meg New Orleansban a \"Francia negyed\" jazzfesztiválját.
Ez nem azonos a \"New Orleans Jazz and Heritage\" mammutfesztivállal - azt ugyanis 3 héttel később tartják, hét napos és naponta 60 (azaz hatvan) zenekar lép fel egy csomó helyszínen.

Kommentár

2004-03-26
-Alföldyné Dobozi Eszter, Erdei Péter-

Ismét egy felhívás, ismét egy nyílt levél. Amíg a Kórusok Országos Tanácsa Budapesten, addig az Ének-zenei Iskolák Szakmai Találkozója Kecskeméten. A dolgok összecsengenek. Úgy tűnik \"Helyzet van!\"

Kommentár

2004-03-09
-Kollár Éva-

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége eljuttatta hozzánk a III. Magyar Karvezetői Konferencia Kiáltványát. Az iskolai ének-zenetanítás javítása nekünk is szívügyünk, ezért a levelet teljes egészében közöljük

Kommentár

2004-02-20
-Szilgyo-

Van-e létjogosultsága egy olyan írásnak, amelynek látszólag semmi köze sem a magyar operavalósághoz, sem pedig a nagy nemzetközi sztárbizniszhez? Remélhetőleg igen. Jöjjön tehát egy kis összefoglaló (operabeszámolóval fűszerezve) arról, hogyan is zajlanak a mindennapok a stockholmi Királyi Operában, vagy ahogy a helyiek hívják: a Kungliga Operanban.

Kommentár

2004-01-12
-Daróczi Kata-

2003. december 14-e csillogást vitt az amúgy sem szürkeségéről híres Velencébe. VIP-k (s persze velük együtt a biztonságiak) hada lepte el a várost, mert csaknem nyolc év után újra megnyílt a város egyik jelképe, a Fenice.

Kommentár

2003-12-11
-Kurucz Gergely-

Pár napja már hírt adtunk a Kodály Zoltán III. Magyar Kórusverseny végredményéről, közzétettük a kategóriánkénti győztesek nevét. Lássuk most, mi van az adatsor mögött. Beszámoló a három napos fesztivál produkcióiról.

Kommentár

2003-12-11
-Daróczi Kata-

Nem az 1842-es, nem is az 1941-42-es. Ez most zajlik, méghozzá két zenekar között. Az egyik 1990-ben, bőséges nyugati támogatással alakult, a másikat frissen hozták létre. Hogy miért van köztük konfliktus? Annyit már most elárulunk: a szálak Szpivakovhoz vezetnek.

Kommentár

2003-11-21
-Daróczi Kata-

Egyre több újságcikk foglalkozik a Debreceni Filharmonikus Zenekarral. Éppenséggel nem a zenei teljesítmény okán emlegetik őket oly gyakran - botrányszag terjeng. Ha éppen nem akkora, akkor gerjesztik. Nem ők maguk körül, köszönik, megvolnának. Bár a sajtóhíreket egyre kevésbé viselik.

Kommentár

2003-11-20
-Dauner Nagy István-

Az országos nemzeti színházi zenekar tagjai elhatározták, hogy \"Pesti magyar philharmoniai társulat\" czim alatt társulatot alakitanak, melynek czélja kizárólag classicus becsű zeneművek előadása által a zeneművészet és különösen a magyar zene iránti érdekeltséget mindinkább felébreszteni és állandósítani.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.