Bejelentkezés Regisztráció

Kommentár

Régizene már Tokajban is

2005-07-14 08:20:00 Kerékgyártó György

\"Régizene Harmadik alkalommal rendezik meg július 17-26. között Tokajban a Régi Zene Nyári Egyetemet. Az ország legfiatalabb ilyen tematikájú eseménysorozatát ma már Szlovákiából, Erdélyből, Lengyelországból, Nyugat-Európából, sőt az Egyesült Államokból is látogatják, és Tokaj is kezdi igazán magáénak tekinteni. A történet érdekessége, hogy a főszervező valójában nem zenész.

Hajnal László művelődésszervező. Klasszikus gitáron ugyan játszik, de - mint ő fogalmaz - csak műkedvelő szinten, ráadásul ez csak akkor számítana régizenének, ha a darabokat lanton adná elő.

- Az Újpalotai Közösségi Házban, ahol dolgozom, rendszeresen rendezünk komolyzenei koncerteket - mondja Hajnal László. - Egy alkalommal egy fiatal, szegedi fuvolaművészről egy koncert utáni beszélgetésben kiderült, hogy rendszeres látogatója volt a szombathelyi kurzusoknak. Akkor merült fel először az igénye a nyári egyetemnek. Sopronban már évtizedek óta sikerrel rendezik meg a Régi Zenei Napokat. Nem akarunk velük konkurálni, itt, Tokajban más szempontok alapján szerveződnek a kurzusok.

Hajnal László egy évvel később kapott egy telefont, aminek köszönhetően végül is a tényleges munka megkezdődött. Csalog Benedeket kérték fel a nyári egyetem művészeti vezetésére, aki összeállította a tanári kart. A kurzusok vezetői egytől egyig hazai művészeti iskolákban végzett művészek, akik aztán később külföldön (Hollandiában, Olaszországban) folytatták tanulmányaikat. Ma már ének, furulya, viola da gamba, barokk cselló, csembaló és generálbasszus, barokk és klasszikus fagott, barokk hegedű, reneszánsz és barokk tánc, barokk fuvola, lant és barokk gitár, kamarakórus és klavikord kurzusokra várják az itthonról és külföldről érkező hallgatókat.

- Idén már 115 jelentkezőnk volt a különböző kurzusokra - avat be Hajnal László. - Ennek a viszonylag magas számnak talán az is lehet az oka, hogy idén először a régizene mellett meghirdettük az \"új zene\" kurzusunkat is. Fölkértük Rados Ferenc tanár urat, Wagner Rita tanárnőt és Csalog Gábor zongoraművészt, hogy Régi és új zene címen egy új, önálló kurzust indítsanak itt. Ebben, ahogy megfogalmaztuk: a XVIII. század Schubertig bezárólag és az 1945 utáni időszak nem hagyományos repertoárja szerepel. Kiemeltük Beethoven bagatelljeit és a klasszikus szerzők vonósnégyeseit.

A harmadik évre a tokajiak is kezdik magukénak érezni a nyári egyetemet, egyre szívesebben látogatják a templomokban, múzeumokban, galériákban és a helyi kereskedelmi és idegenforgalmi iskolában rendezett koncerteket.

- Amikor terveztük ezt az egészet, már biztos voltam benne, hogy Kelet-Magyarországon szeretném megszervezni - emlékezik vissza Hajnal László. - Szeretem Nyugat-Magyarországot is, de ott már annyi minden van. Tokaj befogadó közeg, ezért esett rá a választás több lehetőség közül. A helyiek kezdettől barátságosak voltak, de most, hogy látják, kifejezetten kulturált közönség érkezik a nyári egyetem alatt a városba, még lelkesebbek.

Az eseménysorozat költségvetése jelenleg mintegy hatmillió forint, amit pályázatokból teremtenek elő. Az első évben kisebb támogatásokat kapott a nyári egyetem, egyébként a költségeket a részvételi díjakból voltak kénytelenek állni.

- Szeretném kiemelni - mondja Hajnal László -, hogy itt sosem kérdezték meg előre a tanárok, mennyit is fizetünk. Valahogy mindig a munka volt előtérben, ami nagy öröm, mert valóban nincs szó arról, hogy hatalmas tiszteletdíjakat volnánk képesek megajánlani. És még így is volt olyan művész, aki ázsiai turnét mondott le, hogy itt lehessen. Az ilyesmi komoly sikerélményt jelent számunkra.

Az esténként rendezett hangversenyek mindezek ellenére ingyenesek. Mert - ahogy a szervező fogalmaz - még így is jobban megéri, mint az áfával és egyebekkel bíbelődni.

Szóval, aki szereti a régizenét: vasárnaptól Tokaj.

\"Csalog
Csalog Benedek és hangszerei


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.