Bejelentkezés Regisztráció

Kommentár

Kobayashi és a Matáv

2005-04-15 14:30:00 Varga Péter

\"Kobayashi Kobayashi Ken-Ichiró a Matáv Zenekar állandó vendégkarmestere lesz. Ez évente legalább négy koncert vezénylését jelenti. A hírről magát az érintettet és Ligeti Andrást, az együttes vezető karmesterét kérdeztük.

Sajtótájékoztatót tartott a Matáv Zenekar abból az alkalomból, hogy határozatlan időre szóló szerződést kötöttek Kobayashi Ken-Ichiróval. Ennek értelmében a jelenleg a Tokiói Filharmonikusoknál vezető karmesteri posztot betöltő dirigens az együttes állandó vendégkarmestere lesz. Ez évente legalább négy koncert vezénylését jelenti részéről.
A Momusnak sikerült néhány kérdést feltennie Kobayashi mesternek.

- 1974 óta áll kapcsolatban a magyar zenei élettel. Milyen a viszonyban áll vele?

- Én még mindig tanuló vagyok, a magyar zenét még tanulom. De szeretem és tisztelem Bartókot. És persze Lisztet, Kodályt. De a legújabb zenével nem foglalkozom.

- És milyen a kapcsolata a magyar zenekarokkal?

- Igen jó. Örökös tiszteletbeli elnök karnagya vagyok a Nemzeti Filharmonikus Zenekarnak, de vezényeltem már a Matáv Zenekart, októberben a Filharmóniai Társaság Zenekarát, és holnap fogom a Rádió Zenekarát is ismét.

- Mi a véleménye a Matáv Zenekarról?

- Igen fiatal tagokból áll az együttes. Én már öreg vagyok hozzájuk a hatvannégy évemmel, de ez így olyan nekem, mint egy vérátömlesztés.

- Milyen műveket szándékozik előadni velük?

- A nagy szimfonikus alkotásokat. Beethovent, Berliozt, Brahmsot, Csajkovszkijt, Sosztakovicsot. De megpróbálkozom magyar szerzőkkel is, mert ők nagyon tudják. Én kicsinek érzem magam hozzájuk.

A villáminterjú ezzel a szerény megállapítással ért véget.
Ligeti András, az együttes vezető karmestere kérdéseinkre elmondta, kapcsolata Kobayashival még a hetvenes évekből datálódik, amikor a Magyarországon sűrűn megforduló karmesterrel hegedűszólistaként többször szerepelt olyan művekben, mint például Csajkovszkij versenyműve. Később a Rádió Zenekarának igazgató-karmestereként, egy alkalommal Beethoven IX. szimfóniáját készítette elő neki, amivel annyira elnyerte a megelégedését, hogy kapcsolatuk azóta barátságnak nevezhető. Tavalyelőtt ennek a kapcsolatnak köszönhetően elvállata, hogy első alkalommal a Matáv Zenekar élére áll egy koncert erejéig, amely fantasztikusan sikerült. Ennek eredményeként kérte fel az állandó karmesteri posztra, amit Kobayashi azonnal boldogan elvállalt. Ez tehát évi minimum négy koncertet jelent, ami az ő tizenkettője mellett tulajdonképpen családtag státuszt eredményez. Személye komoly presztízst jelent, és a közönség nagy része is jól emlékszik még rá, arra az időre, amikor a legkedveltebb karmester volt Magyarországon.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.