Bejelentkezés Regisztráció

Kommentár

Kommentár

2011-07-25
-Sziklai István-

A bécsi Summa Cum Laude Fesztiválon a kamarazenekarok versenyében nagy fölénnyel besöpörték az első díjat, így a július 5-i gálán a Musikvereinban az Anima Musicae játszhatta el Mendelssohn h-moll szimfóniáját.

Kommentár

2011-05-10
-- dni --

Iskoláséveink után már nagyon ritkán találkoztunk, mégis hiányzik. Jó volt tudni, hogy van valahol. Kikben, és hány emberben hagyott ilyen emléket, nem tudom, de nagyon is erős és sajátos jelenség volt. Ma este a Szabolcsi Bence Zeneiskolában rendeznek emlékkoncertet a tiszteletére.

Kommentár

2011-02-09
-Márok Tamás-

Simon és Fiesco szerepére nem elsősorban jó énekesek kellenek, hanem két gránitszikla. Dmitrij Hvorosztovszkij és Ferruccio Furlanetto maximálisan megfelel ennek a követelménynek.

Kommentár

2011-01-12
-- dni --

Bennünket, már amúgy is elhivatott zenefogyasztókat másképp kell meggyőzni, mint azokat a döntéshozókat, akik számára ez csak egy a rengeteg „megoldandó” feladatból. Mindenesetre, ha a Zeneakadémia újjáépítése, a közbeszerzések, vagy az uniós támogatások elszámolása szóba kerül, mostantól jó eséllyel ez az este fog eszükbe jutni.

Kommentár

2010-11-08
-Kocsis Zoltán-

"Erkel Ferenc kétszázadik születésnapjá(nakelőestéjé)n talán a megszokottnál intenzívebben vetődik fel a kérdés: életműve miért nem integráns része az általános operarepertoárnak...?"
(Elhangzott a 2010. november 6-i és 7-i ünnepi Bánk bán-előadások előtt a Magyar Állami Operaházban)

Kommentár

2010-09-07
-- zéta --

Az évadnyitó legfőbb eseménye: a Nemzeti Erőforrás Minisztere szeptember 1-jei hatállyal hat hónapra Horváth Ádámot nevezte ki a Magyar Állami Operaház miniszteri biztosává. Feladata az Operaház pénzügyi-gazdasági átvilágítása lesz, s várhatóan javaslatot tesz majd az Operaház működését leghatékonyabban biztosító közjogi formára, és előkészíti az átalakulást.

Kommentár

2010-09-06
--krl-/kobzos55-

Új módszerekkel segítheti a zeneszerzőket a tudomány: egy svájci intézetben a protonnyalábok ütköztetésénél nyert mérési eredményeket alakítják át hangokká, egy angol komponista pedig genetikai kódok alapján írt zenét.

Kommentár

2010-08-18
-Siklódi Csilla-

Már Bartók is panaszkodott egyik levelében, hogy gyergyói gyűjtőútján milyen nehezen talált autentikus népzenét, mert mindenhol a divatos műdalokba, slágerekbe botlott. Felmerül tehát a kérdés, mit lehet most, pontosan száz évvel később még egyáltalán menteni?

Kommentár

2010-02-09
-- zéta --

Az első, ami szinte mindenkinek eszébe jut róla, hogy borzasztóan nehéz ember. Elsősorban zeneszerző lenne, de mint színházalapító, tanár, tanszékvezető, operaigazgató, zsűritag, döntéshozó, közíró és közéleti ember is beírta nevét abba bizonyos nagykönyvbe.

Kommentár

2009-10-02
-Mocsári Károly-

Huszonhat év barátság fűzött össze bennünket, no meg persze a zene szeretete, és még azon belül is talán Liszt Ferenc leginkább. Az életem egyik meghatározó személye volt, kicsit miatta is ragadtam Párizsban életvitelszerűen.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.