Bejelentkezés Regisztráció

Kommentár

Kommentár

2013-04-30
-Balázs Miklós-

Először az online amerikai csatornák tudósítottak róla: vasárnap hajnalban, nyolcvannyolc éves korában elhunyt Starker János. A Los Angeles Times kolumnistája, Mark Swed szerint „ő volt a cselló Jascha Heifetze”.

Kommentár

2013-04-16
-Balázs Miklós-

Kihaltak mellőle a nagy „bölények”: Beecham ’61-ben, Barbirolli ’70-ben, Boult ’83-ban dőlt ki a sorból. Ám ekkorra már a színen volt egy még ifjabb nemzedék, mindenekelőtt az oroszlánkörmeit Birminghamben fitogtató Simon Rattle. Davis pedig mindig ott volt a fentiek előtt, mellett vagy mögött…

Kommentár

2013-04-12
-- zéta --

Élete 84. évében elhunyt Bartha Alfonz. Elment, szépen, csendben. Pontosan úgy, ahogyan a pályáját élte. Nemesen, kulturáltan és finoman, nem előtérbe tolakodva.

Kommentár

2013-03-04
-Balázs Miklós-

Helyi idő szerint múlt szerdán, életének hetvennyolcadik évében elhunyt az amerikai zongoraművész, Van Cliburn – a hidegháború kulturális nagykövete, a „texasi, aki meghódította Oroszországot”.

Kommentár

2013-03-02
-Bartos Csaba-

Káté István élete jellegzetes 20. századi művészi-zenetanári életpálya. 1955-ben a kor gyakorlatának megfelelően központilag helyezték Veszprémbe. Mintha a sors akarta volna, hogy egy ilyen kvalitású művésztanár telepedjen le abban a városban, ahol a világhírű hegedűvirtuóz és zenepedagógus, Auer Lipót született.

Kommentár

2013-02-26
--ppp--

Idén januárban Bécsben Gruberova három koncerttel ünnepelte karrierjének 45. évfordulóját. Az ilyen események mindig alkalmat adnak, hogy az ember szembesüljön kedvencével, de még inkább arra, hogy újraélje a hozzá fűződő zenei és érzelmi viszonyát.

Kommentár

2013-01-22
-Szirányi János-

A hír lélekbe maró, a vesztesség pótolhatatlan: meghalt Varga Ferenc, a közrádió utóbbi fél évszázadának meghatározó jelentőségű, mondhatni iskolateremtő zenei szerkesztője.

Kommentár

2012-10-21
-Balázs Miklós-

Bartók, Verdi, Wagner, Mozart és Richard Strauss. Lehetne még kisebb-nagyobb szeleteket kihasítani e páratlan lemezéletműből, de az első száz év után talán ennyi is megteszi; a kék-piros Decca-logó ma is ugyanazzal az elegáns póztalansággal és keresetlenséggel üli meg a papírmasé lemezborítók sarkait.

Kommentár

2012-08-31
-- zéta –-

Ma lenne 100 esztendős Ramón Vinay, a neves chilei énekes, tenor és bariton, Otello és Jago, Radames és Amonasro, Trisztán és Kurwenal, Don José és Escamillo, aki Mozarttól Petrovics Emilig gyakorlatilag mindent elénekelt.

Kommentár

2012-05-19
-- zéta -, Balázs Miklós-

Ha azt mondod: dal, azt mondom: Dietrich Fischer-Dieskau. Fiatalon eljegyezte magát a műfajjal és a pálya során mindvégig kitartott mellette. Ő volt és lehetett az etalon, a mérce. Akihez igazodni lehet, és akihez igazodni kell.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.