Bejelentkezés Regisztráció

Kommentár

Kommentár

2014-03-10
-- zéta --

Ma reggelre váratlanul elhuny Déry Gabriella, a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas Örökös Tagja, Mesterművésze. A 85. életévében járt.

Kommentár

2014-01-21
-Pál Tamás-

Abbado nagysága talán abban rejlik, hogy koncertjei, operaelőadásai közben nem őt, hanem a műveket csodáljuk. No persze őt is, mert azért dirigálni is nagyon tudott. Pedig attitűdjétől mi sem állt távolabb, mint a szokványos karmesteri imperatívusz.

Kommentár

2013-12-02
-- zéta --

Díva volt, operaszínpadok ünnepelt királynője, akiért világszerte rajongói klubok létesültek, akinek lemezei minden elképzelhető példányszámot meghaladtak. De mégis többnyire szomorú volt és magányos. Ezernyi fényképéről süt a félelem, a bizonytalanság és a dermesztő szeretetéhség.

Kommentár

2013-11-30
-Balázs Miklós-

Életét és halálát kecsesen kígyózó, vadabb-szelídebb legendák ölelik, melyeket élénk képzelőerővel megáldott kortársak és hálás-háládatlan utódok költenek és terjesztenek. De szinte semmi nem úgy volt, ahogyan ezen színes adomák elbeszélik. Egyáltalán: az éppen kétszáz esztendeje született Charles-Valentin Alkan különös életében semmi nem úgy volt.

Kommentár

2013-10-10
-- szerk --

28 opera, ami megrengette az operairodalmat, ami után más lett a zenedráma, mint előtte, ami után már egyetlen dallamot sem lehetett felelőtlenül leírni. 200 éve született GiuseppeVerdi.

Kommentár

2013-10-03
-Balázs Miklós-

Ma tölti be kilencvenedik életévét korunk egyik legtekintélyesebb karmestere, Stanisław Skrowaczewski. Jóllehet nem vállal már fárasztó szervezői-menedzseri munkával járó titulust, s dobogóra lépni is csak alkalmanként, jó okkal szokott, de nincs szó róla, hogy visszavonulna. Sőt, ha fogyatkozó fizikai ereje engedi, vállal fellépést, s mikor dobogóra lép, még izzik a szemében a régi, az eleven parázs. És ott lohol a nyomában a hétévtizedes pálya minden kiérlelt tapasztalata.

Kommentár

2013-06-26
--mg--

Nem a naptári nap és az alkalom a fontos, mert az csak ürügy. Ha csak egyetlen felvételét hallottuk volna is, Abbado személye, zenéje, varázsa mindannyiunkat érint. Íme, még egy "objektív" laudáció a jeles születésnap alkalmából.

Kommentár

2013-06-26
-Balázs Miklós-

Nyolcvan évesen, túl egy súlyos rákbetegségen is töretlen lelkesedéssel dolgozik. A tekintet, mely a korai fotóiból sugárzik ugyanaz, mint ami a mai Abbado tekintetét jellemzi. Tisztán kiolvasható a szemeiből a tűz, a fáradhatatlan elhivatottság, a lelkesedés, a zene és a muzsikálás iránti olthatatlan szeretet.

Kommentár

2013-06-18
-- ppp --

Ha valaki vasárnapig mást gondolt volna, az a koncerten előadott Tosca-ima után biztos lehetett benne, hogy feltétlenül két évszázad, az előző és a mostani egyik legfantasztikusabb hangját hallotta. 45 év operai pálya, a leggyilkosabb szólamok utolérhetetlen színvonalú eléneklése után, a karrier befejezése után majdnem tíz évvel Marton Éva már az ária indításakor világossá tette, hogy a voce él, a voce megvan és szól!!

Kommentár

2013-05-22
--zeta-, -dni-, -bm--

Talán Alberich volt az igazi énje. A Ring, a Trisztán, a Parsifal – valószínűleg tényleg nem operák és nem is zenék, de szerencsére nem is kell annak lenniük. Muzsikus és sok egyéb is volt egy személyben: költő, esszéista, teoretikus és javíthatatlan gondolkodó, mitológia-kutató, filozófus, politikus és forradalmár, színházi rendező és építész. Gesamtkunstmensch. Ma 200 éve született Richard Wagner.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.