Bejelentkezés Regisztráció

Kommentár

Kommentár

2014-07-05
-- zéta --

Megszállottan hajszolta a tökéletest, de persze ez még az Ő számára is elérhetetlen maradt. Legjobb példa erre az idősebb korában rögzített Beethoven-szonáták. Sosem érezte tökéletesnek őket, így újra és újra nekifutott felvételüknek.

Kommentár

2014-06-25
-Tarnóczy Szabolcs-

Materiálisan talán hiányozni fog Baróti István, de minket a zene katarzisán át olyan mély hitre nevelt, hogy lehetetlen nem éreznünk szellemi jelenlétét, mikor csodálatos orgonajátékának felvételeit újra hallgatjuk.

Kommentár

2014-06-11
-- szerk. --

Richard Straussnak minden tehetsége és szorgalma meg lett volna hozzá, hogy a szent mártírok, az esztétikum kérlelhetetlen apostolainak rögös és krisztusi kínokkal terhes keresztútját járja, hiszen olyan fölényes, megkérdőjelezhetetlen mesterségbeli tudása volt, mint senkinek akkoriban.

Kommentár

2014-05-18
-- zéta --

Sűrűn csapkod mostanában az operai Kaszás. Életének 75. évében, hosszú súlyos betegség után elhunyt Andor Éva, a Magyar Állami Operaház örökös tagja.

Kommentár

2014-04-28
-- ppp --

Komlóssy Erzsébet nem csak fantasztikusan nagy énekesnő volt, hanem igazi átlényegülő művész. Akinek a színpad olyan természetes közege volt, mint halnak a víz. Szerepeit olyan mély átéléssel alakította, hogy a néző maga is alig tudta eldönteni, Komlóssy Erzsébetet látja-e a színen, vagy már azt a figurát, embert, akit a szerző megalkotott.

Kommentár

2014-04-23
-Heiner Lajos-

Életének 73. évében elhunyt dr. Nikolényi István. Nikol – mindenki így hívta – nélkül Szeged kulturális, de főleg zenei élete vagy fél évszázadon át elképzelhetetlen volt.

Kommentár

2014-03-10
-- zéta --

Ma reggelre váratlanul elhuny Déry Gabriella, a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas Örökös Tagja, Mesterművésze. A 85. életévében járt.

Kommentár

2014-01-21
-Pál Tamás-

Abbado nagysága talán abban rejlik, hogy koncertjei, operaelőadásai közben nem őt, hanem a műveket csodáljuk. No persze őt is, mert azért dirigálni is nagyon tudott. Pedig attitűdjétől mi sem állt távolabb, mint a szokványos karmesteri imperatívusz.

Kommentár

2013-12-02
-- zéta --

Díva volt, operaszínpadok ünnepelt királynője, akiért világszerte rajongói klubok létesültek, akinek lemezei minden elképzelhető példányszámot meghaladtak. De mégis többnyire szomorú volt és magányos. Ezernyi fényképéről süt a félelem, a bizonytalanság és a dermesztő szeretetéhség.

Kommentár

2013-11-30
-Balázs Miklós-

Életét és halálát kecsesen kígyózó, vadabb-szelídebb legendák ölelik, melyeket élénk képzelőerővel megáldott kortársak és hálás-háládatlan utódok költenek és terjesztenek. De szinte semmi nem úgy volt, ahogyan ezen színes adomák elbeszélik. Egyáltalán: az éppen kétszáz esztendeje született Charles-Valentin Alkan különös életében semmi nem úgy volt.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.