Bejelentkezés Regisztráció

Kommentár

Kommentár

2015-01-13
-- ppp --

Sosem csak egy énekesnőt látott az ember, aki kitűnően énekel, nagyszerűen játszik, hanem egy igazi természeti jelenséget. Hatása a nagy szenvedélyek pillanataiban egy tájfun erejével söpört végig a termen és a néző, hallgató lelkén egyaránt. Jelena Obrazcovára emlékezünk.

Kommentár

2014-12-09
-IVA-

Egy vonás, amiben szintén páratlan: a titokzatosság. Mindig egyéni figurateremtése, színészi alakítása pontos, mégsem ad ki mindent, nincs az az odaadás és szenvedély, amely mögött nem marad legalább csipetnyi titok, amely előadás után is vissza-visszaviszi hozzá a néző gondolatát. A közlés nagy művészet, de lehet, hogy a nem közlés mégannyira.

Kommentár

2014-11-11
-Heiner Lajos-

Ott voltam a Szegedi Operabarátok alakuló gyűlésén, s azóta oly sok rendezvényükön – ám akkora tömeget, mint Molnár karnagy úr köszöntésén, talán még sohasem tapasztaltam, a szegedi Korzó Zeneházban elvétve akadt egy-két üres szék, ám többen álltak is.

Kommentár

2014-07-28
-- zéta --

Valami páratlan csoda folytán Carlo Bergonzi ösztönösen érezte az olasz dallamot, mikor kell azt puhán, mikor keményebben megszólaltatni. S mivel tudta a határait, itáliai szerzőkön kívül más nem is igen énekelt. Ez lehetett a titka szép, hosszú pályájának, a határok pontos ismerete.

Kommentár

2014-07-05
-- zéta --

Megszállottan hajszolta a tökéletest, de persze ez még az Ő számára is elérhetetlen maradt. Legjobb példa erre az idősebb korában rögzített Beethoven-szonáták. Sosem érezte tökéletesnek őket, így újra és újra nekifutott felvételüknek.

Kommentár

2014-06-25
-Tarnóczy Szabolcs-

Materiálisan talán hiányozni fog Baróti István, de minket a zene katarzisán át olyan mély hitre nevelt, hogy lehetetlen nem éreznünk szellemi jelenlétét, mikor csodálatos orgonajátékának felvételeit újra hallgatjuk.

Kommentár

2014-06-11
-- szerk. --

Richard Straussnak minden tehetsége és szorgalma meg lett volna hozzá, hogy a szent mártírok, az esztétikum kérlelhetetlen apostolainak rögös és krisztusi kínokkal terhes keresztútját járja, hiszen olyan fölényes, megkérdőjelezhetetlen mesterségbeli tudása volt, mint senkinek akkoriban.

Kommentár

2014-05-18
-- zéta --

Sűrűn csapkod mostanában az operai Kaszás. Életének 75. évében, hosszú súlyos betegség után elhunyt Andor Éva, a Magyar Állami Operaház örökös tagja.

Kommentár

2014-04-28
-- ppp --

Komlóssy Erzsébet nem csak fantasztikusan nagy énekesnő volt, hanem igazi átlényegülő művész. Akinek a színpad olyan természetes közege volt, mint halnak a víz. Szerepeit olyan mély átéléssel alakította, hogy a néző maga is alig tudta eldönteni, Komlóssy Erzsébetet látja-e a színen, vagy már azt a figurát, embert, akit a szerző megalkotott.

Kommentár

2014-04-23
-Heiner Lajos-

Életének 73. évében elhunyt dr. Nikolényi István. Nikol – mindenki így hívta – nélkül Szeged kulturális, de főleg zenei élete vagy fél évszázadon át elképzelhetetlen volt.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.