Bejelentkezés Regisztráció

Opera

Opera

2008-04-01
-Szerk-

A Callas, Gobbi, Di Stefano nevével fémjelzett Tosca-felvétel ma már etalonnak számít. De vajon így volt-e ez a megjelenésekor is? Nézzük, hogyan vélekedtek szakíróink - Báy Miklós, Bodor Géza, Olasz Tibor, Porc Endre és Kristófi Csenge - anno a friss felvételről.

Opera

2008-02-21
-Balázs Miklós-

Azon karmesterek közül, akik személyes kapcsolatot ápoltak a zeneszerzővel, Solti készítette el utoljára a maga verzióját a darabból, 1968-ban. S olvasata némileg el is üt a korábbiakétól.

Opera

2008-02-08
-- zéta --

Meghallgatva a már leszálló ágban járó (57 esztendős) Wagner-hangfenomén 1952-es felvételét, rájöhetünk, hogy Izolda szerelmi halála és Dido búcsúja között alig van különbség.

Opera

2008-01-29
-- zéta --

Az ötödik előadás után a Met-premier teljes előadói gárdája stúdióba vonult. Egyetlen személyi változás történt csupán, Reiner helyett Stravinsky volt a dirigens. Pestiesen szólva: ügyes.

Opera

2008-01-03
-- zéta --

Az 1896-ben született amerikai komponista hazájának dédelgetett kedvence volt. Nathaniel Hawthorne novellája alapján készült, 1934-ben bemutatott operája nem értéktelen alkotás.

Opera

2007-12-03
-Szilgyo-

A felvétel már megjelenése idején sem váltott ki különösebb visszhangot, átlagos, tisztességesen megcsinált lemezként aposztrofálták. Pedig a feltételek adottak voltak a nagy sikerhez.

Opera

2007-11-07
-Szilgyo-

Sorba vesszük a közelmúltban újra megjelentetett Aida-felvételeket, szám szerint hatot, és megkíséreljük a lehetetlent: győztest hirdetni, egy szubjektív összehasonlítás alapján.

Opera

2007-09-10
-Balázs Miklós-

Massenet Manonja hosszú és unalmas, egyetlen mentsége, hogy tele van jó zenével. Ezen a felvételen Alagna és Gheorghiu kölcsönzik művészetüket a francia mester szolgálatába – két főnyeremény.

Opera

2007-08-23
-- zéta --

Birgit Nilsson a Scala felkérésére elvállalta a szerepet, ám miután elénekelte, úgy nyilatkozott, hogy inkább öt Turandot, mint egy Minnie, s azt követően elhárította a szólam további gyakorlását.

Opera

2007-07-20
-- zéta --

Én úgy sejtem, Rossini unhatta egy kissé a párizsiak (valljuk be!) dagályos kedvenceit, és még egyszer utoljára visszanyúlt szeretett, és általa oly tökélyre vitt opera buffájához.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.