Bejelentkezés Regisztráció

Kamara

Kamara

2003-04-02
--té.pé--

Ezek a szonáták szomorúak, de nem melankolikusak, sötétek, de nem depresszívek. Shlomo Mintz hegedűhangja bársonyos, s ugyanez a humánus, emberközeli meleg tónus folytatódik egy kvinttel mélyebben, amikor brácsát vesz a kezébe.

Kamara

2003-03-12
-Dauner Nagy István-

Nehéz lenne pontosan megfogalmazni, hogy a Heinrich Schiffel kiegészült Alban Berg Quartett 1983-as előadása miben különleges, és miben tér el egy átlagosan jó produkciótól.

Kamara

2003-02-18
--té.pé--

A kvartettek népszerűségét mutatják a ragadványnevek is: \"Tavasz\", \"Vadászat\", \"Disszonancia\". Nem véletlen, hogy e három darabot választotta a negyvenötödik születésnapját ünneplő Bartók Vonósnégyes.

Kamara

2003-02-07
--té.pé--

Szokatlan, hogy első lemezük megjelenésekor nem \"tutira\" mennek. A lemezen nem populáris klasszikusok feldolgozásait hallhatjuk, hanem kivétel nélkül kortárs zenét. Igaz, abból viszont a legjobb fajtát.

Kamara

2003-01-31
--Té.Pé--

Sokan lenézik Mozart \"kisebb\" kaliberű kamarazenéit. Pedig nem szabad összetéveszteni a rokokó könnyedséget a semmitmondó ürességgel.

Kamara

2003-01-08
-- csont --

Jön ez a bámulatos gárda, és rámutat olyan ismeretlen belső szólamokra, eddig rejtve maradt tematikus összefüggésekre, hogy leesik az állunk.

Kamara

2002-11-06
--Té.Pé.--

Egy lemez, amit akárhányszor érdemes meghallgatni. Miközben hallgatjuk, egy pillanatig sem jut eszünkbe, hogy zenei múzeumban sétálnánk, olyan tárgyak között, melyek érdekesek ugyan, de nem sok közünk van már hozzájuk.
Mindenekelőtt ez az ember benyomása a 32 éves svájci születésű zenei világpolgár, Emmanuel Pahud új lemezéről.

Kamara

2002-11-04
-Csont András-

Richter egészen döbbenetes teljesítményt nyújt. Bemutatja a hatalmas mű teljes gazdagságát, megszólal a finom líra, az óriási hangtömegeket megmozgató szenvedély; emitt a könnyed scherzo-hang, amott a sűrű pátosz bűvöl el.

Kamara

2002-10-25
-Dr. Geréb-

A financiális szempontból érdektelen borító kimondottan izgalmas hallgatnivalót kínál.
És nemcsak a Haydn tollából származó D-dúr duóra gondolok.

Kamara

2002-10-17
-Tóth Péter-

A lemeztársaságok turkálnak a poros archívumokban, aztán sorra jelentetik meg a régi-új lemezeiket, vagy az előadóhoz, vagy egy-egy szerzőhöz igazítva a CD tartalmát.
És ez nem is mindig baj.
A mi esetünkben Paganini az a hívó szó, amire összejön az EMI raktárából a hegedűsök egy igen válogatott csapata.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.