Bejelentkezés Regisztráció

Hangszeres művek

Hangszeres művek

2022-06-12
-Heiner Lajos-

S már látom, ismét nem fogom tudni megfogalmazni, mi ennek a koncertfelvételnek, mi Sokolov művészetének a titka. Talán, ha csak egyetlen szóval jellemezhetném, a természetesség. - Ezért így írásom címe...

Hangszeres művek

2022-03-13
-- zéta --

Jean Rondeau csembalójátéka hangszeres kollégáitól eltérően dinamikailag gazdag és sokszínű. S hogy mivel teremti meg ezt az érzet szintjén, már inkább filozófiai, mintsem hangszertechnikai kérdés. A tempók ügyes, nehezen tetten érthető változtatásaival, egy-egy frázis váratlan kiemelésével, és persze a szünetekkel izgalmasan operáló hangsúlyokkal. Ennél többet a Goldberg-variációk előadásában nem is kívánhatunk.

Hangszeres művek

2020-11-01
-Heiner Lajos-

Ismert, hogy Sokolov már nem készít stúdiófelvételeket. Mintegy negyedszázadnyi kihagyás után most igen szigorú kondíciókkal vállalta, hogy hangversenyei részben publikálásra kerülhetnek. A művész gyakorlatilag nem enged vágni, még a közönség esetleges köhögését sem hagyja retusálni.

Hangszeres művek

2020-06-20
-Heiner Lajos-

Rákerestem az Interneten Csajkovszkij zongoraversenyének komplett felvételeire. A „B” betű végén már a 62. változatnál jártam, engedelmükkel, nem néztem tovább a listát – ahol az első név bizonyos Behzod Abduraimov, az utolsó pedig Igor Zhukov...

Hangszeres művek

2018-06-24
-- zéta --

Vinyllemezen jelent meg újra Bartók II. hegedűversenye. Renaud Capuçon és a Londoni Szimfonikusokat dirigáló François-Xavier Roth ideje határozottan lassúnak tekinthető. Capuçonék egyébként az első két tételben maradnak el feltűnően Bartóktól, a harmadik, az Allegro molto szinte másodpercre egyezik a szerzői óhajjal. Viszont az övék a messze-messze leglassúbb második tétel.

Hangszeres művek

2015-09-21
-- zéta --

Az elsöprő tempón túl a tökéletes összjáték teszi e felvételt örökérvényűvé. És igaza volt annak, aki ezt két ifjút a stúdióba küldte, ez ma csak öreguras kocogás lenne, kellemes (és kicsit uncsi) rutinmunka.

Hangszeres művek

2015-07-20
-- zéta --

A dupla CD legnagyobb élménye az 1934-es datálású Csellószonáta (op.40). A partner, Msztyiszlav Rosztropovics viszi a hátán a remekművet, hatalmas ívek, elképesztő szólók jellemzik. Sosztakovics néha elmosódó kísérete valahol a távolból követi.

Hangszeres művek

2014-09-03
-- eszbé --

Némileg rendhagyó – de a közlendő fényében nagyon is érthető - módon az előadó írta a cd borítójának fülszövegét. Ebből kiderül, hogy a lemez műsora tulajdonképpen egy elképzelt hangverseny műsora akar lenni, ahogy a XIX. század első felében elhangozhatott volna.

Hangszeres művek

2014-07-11
-- zéta --

Nem állítom, hogy Daniel Barenboim a B-dúr szonáta megrázóan újszerű megvalósításával állt a bécsi publikum elé 1992-ben, de mindvégig két lábbal a talajon maradva, magabiztos és határozott elképzeléssel megérdemelten aratott sikert.

Hangszeres művek

2014-06-06
-- zéta --

Két nagy muzsikus szoros és bölcs együttműködése ez a lemez: két életmű tapasztalatainak leszűrődése. S persze tegyük hozzá, hogy Argerich és Abbado zsenialitása fölött ott ragyog Mozart örökérvényűsége, s a munkásságára oly jellemző sokarcúság.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.