Bejelentkezés Regisztráció

Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig)

1313 smaragd 2015-07-22 12:16:50 [Válasz erre: 1312 Búbánat 2015-07-22 10:17:46]
Köszönöm figyelmességedet! Meghallgattam, ma reggel a műsor az adás előtt már megjelent, akkor vettem észre és megörültem neki. Ez a mai felvétel a 30-as években íródott Kemény Egon dalsiker újrahangszerelt változata.

1312 Búbánat 2015-07-22 10:17:46
Kedves "smaragd"! Nem tudom, hallgattad-e a mai operettműsort a Dankó Rádióban? Kemény Egon munkásságának ápolása - eddigi bejegyzéseid alapján - közel áll a szívedhez, ezért is ajánlom figyelmedbe a délutáni ismétlő adást - akkor is, ha ott voltál a most véget ért adásnál a rádiókészülék előtt (vagy egy internetes elérőhelyen), hogy meghallgasd a műsort záró számot: Kemény Egon: Ritka madár a szerelem - előadta a Magyar Rádió Vonós Tánczenekara. Ritkaság! Én is kiélveztem Házy Erzsébet szép dalait ("Szívem ezt a dalt", "Száz vágy"), melyeket egy harmincperces Fényes Szabolcs-egyveleg részleteiként hallgathattunk meg. Ebben a blokkban Házyn kívül még énekelt Petress Zsuzsa, Zentai Anna, a napokban elhunyt Korondi György, továbbá Kishegyi Árpád és Melis György.

1311 Búbánat 2015-07-21 22:07:00 [Válasz erre: 1310 Búbánat 2015-07-21 22:06:27]
[url] http://radio-d.hu/operett/; Rádió-D [/url]

1310 Búbánat 2015-07-21 22:06:27
Nemrég bukkantam rá erre az internetes zenei portálra: [/url] http://radio-d.hu/operett/; Rádió-D [/url] - operettet is hallgathatunk ott, magyar operettet is = részleteket.

1309 Búbánat 2015-07-21 21:37:27 [Válasz erre: 1308 smaragd 2015-07-21 20:51:21]
Így van, és mi ennek lelkiismeretesen eleget is tettünk és teszünk.

1308 smaragd 2015-07-21 20:51:21 [Válasz erre: 1306 Búbánat 2015-07-21 20:11:24]
Mi abban vagyunk illetékesek, hogy elmondjuk, leírjuk a rádiós felvételek történetét és jelezzük a hallgatói igényeket ezen a fórumon, amit más területeken illetékesek tovább jeleznek más fórumokon, amíg meg nem szólal újra a rádióban egy operett ismétlése, majd a többieké sorban.

1307 Búbánat 2015-07-21 20:22:17
Majd elfelejtettem: ezen a héten minden nap Dézsy Szabó Gábor, az Operettszínház művésze a vendég a Dankó Rádió Nagymező utcai stúdiójában, akivel az operettműsor szerkesztő-műsorvezetője, Nagy Ibolya beszélget.

1306 Búbánat 2015-07-21 20:11:24 [Válasz erre: 1305 smaragd 2015-07-21 12:52:19]
Kár, hogy nem mi vagyunk ezek az "illetékesek"...

1305 smaragd 2015-07-21 12:52:19 [Válasz erre: 1304 Búbánat 2015-07-21 11:48:48]
Emlékszem az örömömre, amikor indulásakor megláttam ezt a fórumot, kellemes meglepetés volt! A rádiós múlt, a rádióoperett, az operettfelvételek, hangok, nevek, mindennek nagyon örültem és örülök, hogy itt megtalálom. A magyar operett hungarikum lett. A műfaj életben tartása már sok évtizeddel ezelőtt is a Magyar Rádiónak is köszönhető volt. Az operett, rádióoperett felvételek épp a nagy közönségigény miatt "futószalagon" készültek. A hallgatók ott ültek a készülék előtt, várva az adást, az új bemutatót. Most eszembe jutott, hogy nem csak a rádióújság létezett, hanem naponta felolvasták, bemondták az egész napi műsort. Műsorismertetés. Ugyanígy várja a hallgatóság ma is az egyetlen rádiós operettműsort nap mint nap. A Magyar Rádió vagy az MTVA lassan megtalálhatná a módját, hogy a "Túl az Óperencián" c. napi adás mellé hetente egy teljes operett ismétlését is műsorra tűzze. Külön csatornát kapott már az ifjúság, a tv-felvételek ismétlése, a sport az MTVA révén. Most az operetten van a sor, várjuk az ismétléseket. Figyelem, aki illetékes, kérjük tegye meg ezt a lépést a hallgatóság kedvéért!

1304 Búbánat 2015-07-21 11:48:48
Általában rendszeresen megírom itt a Dankó Rádióban hallott vagy felhangzó operettrészletek rádióbeli "előtörténetét". Sok évi kutatómunkával kinyomoztam az 1949 és 1990 között a rádióban magyar nyelven elkészített és bemutatott teljes operetteknek, keresztmetszeteknek vagy részleteknek nemcsak szereposztását, közreműködőit, de a hangfelvétel (élő vagy stúdióbeli) bemutatójának (esetleg az ismétlésének is) az időpontját is: például a Rádió Dalszínháza mikor mutatta be, mikor sugározta először az operett újdonságot (év, hó, nap, óra, perc – és az adót is, ahol hallhattuk). Korábban hangot adtam itt annak, hogy a Dankó Rádió operett-műsora napról-napra „ömleszti" a sok jó zenét, napi rendszerességgel hallhatjuk az élő és már elhunyt kitűnő énekművészek sokasága rádiófelvételeit anélkül, hogy az „átlagos” zenehallgató tudná, mikor vették fel, mikor rögzítették a stúdióban vagy színházban, koncerten azokat a kedvenceikkel. (Sokszor maguk a művészek sem emlékeznek már erre; ők is kíváncsiak lennének rá.) A zenehallgatók egy részében biztosan felmerül, vajon mikor, melyik évben készülhetett a hallott felvétel, melynek szépsége betölti szívét-lelkét. Én is így voltam ezzel hajdanán. Nem hagyott nyugodni a dolog, és párhuzamosan a Házy Erzsébet felvételeinek kutatásaival, célomnak megfelelően haladtam előre az említett adatok megszerzésében, kigyűjtésében. Amit aztán ebbe a topicba is beírtam. Úgyhogy, amikor most a Dankó Rádióban operettet hallok, és ennek hangot adok, a rádió Facebook oldalán olvasható, többnyire hiányos műsorrészletezést itt ki tudom egészíteni ezekkel a már kikutatott, megismert adatokkal is. Úgy látszik ez irányú ténykedésemre felfigyelt a műsor szerkesztője-műsorvezetője, Nagy Ibolya, mert pár hete arra figyeltem fel, a műsorvezető a felhangzó operettrészletek előtt - egyes operetteknél - már bemondja legalább a felvétel évszámát. És ez nagyon jó. Többet nem is kívánhatok – kívánhatunk. (Csak még több operettzenét, akár teljes operett lejátszását…)

1303 Búbánat 2015-07-19 12:07:41
A Dankó Rádió „Túl az Óperencián” operettkedvelőknek szóló műsora elején és végén Schubert- és Csajkovszkij-művek motívumaiból összeállított és meghangszerelt operettekből hangzottak el részletek: a Berté Henrik Három a kislány és Josef Klein A diadalmas asszony című darabja közrefogta Szirmai Albert Alexandráját, amelyből ugyancsak ismert, népszerű dalok és kettősök csendültek fel kiváló előadók tolmácsolásában. A rádiófelvételeken Neményi Lili is énekel, aki a nekiszentelt emlékhét „főszerepkője” volt, akinek sokszínű alakját énekfelvételei mellett a bejátszott interjúk és riportok segítségével hozta közelebb a rádióhallgatókhoz a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya. Ezúttal is köszönet illeti őt az egész heti műsor megszerkesztéséért, melyből megismerhettük a legendás művésznőnk élet- és pályaútját, miközben a rádióban őrzött sok-sok felvételről (opera, operett, rádióoperett, daljáték) felidézhettük és élvezhettük szép szopránját Lehár, Huszka, Kálmán, Jacobi, Szirmai, Offenbach, Hervé, Millöcker illetve Mozart és Puccini dalműveinek részleteiben, de megismerhettük Neményi LIl másik arcát is, aki elkötelezte magát a színházzal, a sanzonnal is, ahogy nem állt távol tőle irodalmi szerzők, költők megzenésített verseit, dalokat is műsorára tűzni önálló előadóestjeim. Szép, emlékezetes emlékműsorral tisztelgett e héten a Dankó Rádió az 1988-ban örökre eltávozott opera-, operett- és színművésznőre, Neményi Lilire. A rádió Facebook oldalán megtalálható az elhangzott műsorszámok részletezése, a további közreműködők neve is. Az ismétlés időpontja ma 18 és 19 óra között, a rádió mellett az internetes elérhetőségeken is.

1302 Búbánat 2015-07-18 11:48:04
Iszaak Dunajevszkij Az aranyvölgy című operettjét Magyarországon az Állami Déryné Színház mutatta be 1976. október 8-án. A „Zolotaja Dolina” ősbemutatója 1937-ben, Leningrádban volt, az átdolgozott változatát a Moszkvai Operettszínház mutatta be 1955-ben. Itthon a Magyar Rádió Dalszínháza az 1960-es évek elején mutatta be a szovjet operett rádiófelvételét, melyen közreműködött Fábry Edit, László Margit, Neményi Lili, Baksay Árpád, Melis György, Szabó Miklós, valamint az MRT szimfonikus zenekara és énekkara. Vezényelt: Vincze Ottó. A Neményi Lili-emlékhét keretében ma a Dankó Rádió operettműsorában erről a felvételről szólalt meg a kedves, megható, gyönyörű dal: [url] https://www.youtube.com/watch?v=VIXnVaW1-Ak; Dunajevszkij: Aranyvölgy – „Mama” [/url] E nevezetes dalával kapcsolatos kis történetet mesélt el Neményi Lili egy 1987-es rádióinterjúban: Kanadából felhívta őt egy asszony arra kérve, énekelje el neki a „Mamá”-t –az első megdöbbenése után, a hölgy megindokolta kérését: a fia elhidegült tőle, de talán ha ezt a dalt meghallja, reményt adhat mindkettejük számára a békére. Neményi zongorakíséret nélkül „a capella” elénekelte bele a kagylóba a dalt, később megtudta, hogy az anya és fia újra egymásra talált… Neményi Lilire emlékezve felcsendültek még részletek Huszka Szép Juhászné és Jacobi Leányvásár című operettjeiből is. Az adás ismétlése a szokott időben, 18 órakor kezdődik.

1301 Búbánat 2015-07-16 11:15:06
A Dankó Rádió Facebook oldalán olvashatók a délelőtti operettműsorban elhangzott zeneszámok címei és a közreműködő előadók neve is. Akik csak a délután hat órai ismétlést tudják meghallgatni, felhívom figyelmüket arra, hogy a kezdő dal nem szerepel a műsor részletezésében - ugyanis egy archív felvételről bejátszott, Neményi Lilivel készült rádióinterjúból (Solymosi Ottó rendező 1987-es műsorából) való zenei illusztrációt hallunk, mely külön nincs feltüntetve: Neményi Lili énekli Lehár Giudittájából Giuditta dalát: „Olyan forró ajkamról a csók…”

1300 Búbánat 2015-07-15 22:27:55 [Válasz erre: 1296 Búbánat 2015-07-13 08:56:08]
A rádió hangarchívuma segítségével is, a Dankó Rádió újabb és újabb hangképeket villant fel a Neményi Lilire emlékező heti műsorában: a hét elején néhai Mátrai Betegh Béla újságíró, dramaturg, színikritikus Vele készített rádiós interjújából hallhattunk részleteket a napi operettműsorban. A mai adásnapon sem maradtunk archív riportbejátszás nélkül: Rékai Gábor rádiós újságíró egyik beszélgetős műsorában kérdezte a művésznőt életéről, színművészeti-, opera- és operettpályája alakulásának főbb állomásairól. Nagyon érdekes beszélgetésekre, archív hangfelvétel-bejátszásokra számíthatunk a következő napokban is – emellett Neményi Lili sok-sok rádiós operettfelvételének újabb szépséges részletei, de operaáriák is, idézik fel a legendás szopránunk csodálatos énekhangját - meg alakját.

1299 Búbánat 2015-07-15 21:36:04
A tegnapi és a mai operettadást hallgatva jutott eszembe, hogy megemlítsek itt valamit, egyúttal innen szeretnék egy javaslattal élni a Dankó Rádió Túl az Óperencián című műsora szerkesztését illetően. Esetenként szép operettnyitányokat is hallhatunk az adás végén (legtöbbször nem a teljes nyitányt kapjuk, de megértem, egy élő adás utolsó zeneszámára már csak annyi perc jut, amennyi még hátra maradt a műsoridőből), de miért válik el szerkesztésileg ez az operett többi részletétől, melyek már az operettműsor elején vagy közepén elhangzottak? Hiszen összetartozóak. Ugyanis – gyakran tapasztalom - ezek és a nyitány közé „beékelődnek” egy másik operett részletei. (Például tegnap előbb Hervé Nebáncsvirágjából majd utána Millöcker A koldusdiákjából hallhattunk részleteket, ezt követte zárásul megint Hervé operettje, annak nyitánya. Ahogy ma is: az adás első operett-blokkjában A koldusdiákból szólaltak meg újabb részleteket, amit Dunajevszkij Szabad szél című operettjének betétszámai követtek, és a műsor végén ismét vissza A koldusdiákhoz, a nyitányához.) Zavaró lehet ez annak, aki egy adásból mindkét felhangzó operett számait a rádióból kazettára kívánja felvenni: ha a folyamatos felvételt nem kívánja megszakítani, úgy a (vissza)lejátszáskor „át kell ugornia” a közbülső operett-blokkot (pörgetni előre-hátra) hogy a nyitányhoz vagy a többi operettrészlethez is eljusson és folyamatában lehallgathassa azokat. Javaslatom: a nyitány és ahhoz az operetthez tartozó többi részlete ugyanabban az egy blokkban kapjon helyet. Az adás végén pedig felcsendülhet egy másik, az adásba nem került operett nyitányának (vagy ahogy erre is van példa, más önálló zenekari számnak) részlete. Persze, ez csak egy felvetés, ötlet a részemről, nem is egetverő, kis horderejű probléma. De talán erre a szempontra is oda lehet figyelni a műsor előkészítése során. Mert különben igen elégedett vagyok mindazzal, amit a Dankó Rádió operettadása nyújt nekem, az érdeklődő, operettrajongó rádióhallgatónak - Nagy Ibolya gondos szerkesztésében, kiemelve az ő élvezetes műsorvezetői ténykedését.

1298 Búbánat 2015-07-14 10:04:31 [Válasz erre: 1297 smaragd 2015-07-14 04:25:59]
Ugyanezt mondhatjuk el a Neményi Lili-emlékműsor mai adásának gazdag tartalmáról.

1297 smaragd 2015-07-14 04:25:59
A tegnapi adás esti ismétlését tudtam csak meghallgatni, nagyon figyelmesen, mert szép és érdekes volt, ami elhangzott. Neményi Lili emlékhete első napján archív felvételen sugározta a műsor Mátrai-Betegh Béla beszélgetését vele. Választékos, őszinte szavakkal emlékeztek a kolozsvári időkre,és a sanzonéneklés részben egzisztenciális okra visszavezethető időszakára. A műsorban olvashatjuk az elhangzott zenedarabokat, sajnos visszahallgatni nem lehet, de mondhatom, nagyszerű adás volt!

1296 Búbánat 2015-07-13 08:56:08
Holnap, július 14-én lesz huszonhét éve, hogy [url] http://www.mediaklikk.hu/2015/07/12/tul-az-operencian-nemenyi-lili-emlekhet/; Neményi Lili operaénekesnő és színésznő [/url] 85. életévében örökre itt hagyott bennünket. De mégsem örökre, mert a Magyar Rádió sok-sok opera- operett- és sanzonfelvételét őrzi, és ezeket hallgatva úgy érezhetjük, továbbra is itt él közöttünk, velünk van. A Dankó Rádióban mától Neményi Lili-emlékhét kezdődik: a Túl az Óperencián című operettműsorban Neményi Lili előadásában hallhatunk majd részleteket többek közt Szirmai Albert, Huszka Jenő, Karl Millöcker, Jacques Offenbach, Kacsóh Pongrác és Jakobi Viktor műveiből. Hangját, alakját bejátszott archív riport- és interjúrészletek is felidézik, és hozzák közelebb hozzánk Neményi Lili lényét. Szerkesztő-műsorvezető ezúttal is Nagy Ibolya. Most 9 órakor kezdődik az adás, délután hattól pedig az ismétlés.

1295 Búbánat 2015-07-13 08:55:51 [Válasz erre: 1294 kugli 2015-07-12 18:38:55]
Persze, Rá! Hiába, tényleg meleg napokat éltem át...

1294 kugli 2015-07-12 18:38:55 [Válasz erre: 1293 Búbánat 2015-07-11 10:41:19]
Ugye Mednyánszky Ágira gondoltál?

1293 Búbánat 2015-07-11 10:41:19
A napokban elhunyt Mészáros Ági és a Réti József születésének 90. évfordulója emlékéére is szólaltak meg zenék a Dankó Rádió mai operettműsorában: Egy archív felvételről: hallhattuk Huszka Lili bárónőjéből a vidám kettőst: "Gyere csókolj meg, ha szeretsz, tubicán..." (Mednyánszky Ági és Latabár Kálmán) - megjegyzem, ez a duett a fenn van a youtube-on is (mint filmrészlet) Offenbach: Szép Heléna - Páris ítélete (Réti József) - A III. felvonás fináléja (Házy Erzsébet, Réti József, Melis György, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) A délelőtti adás ismétlése délután 6 órakor kezdődik a rádióban.

1292 Búbánat 2015-07-09 12:29:48 [Válasz erre: 1289 Búbánat 2015-07-09 11:12:50]
Érdemes ideírni újra a teljes szereposztást: Kemény Egon – Ambrózy Ágoston - Ignácz Rózsa – Soós László: Hatvani diákjai (daljáték) Rádió Dalszínháza bemutató két részben: 1955. április 9., szombat, 20:30-21:59 és 22:15-23:08 Kossuth Rádió Ismétlés:1956. febr. 9., 16:10, Petőfi (143 perc) Vezényel: Lehel György A hegedűszólót Ramor Ervin adja elő. Km.: a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Földényi-kórus (Karigazgató: Földényi János) Zenei rendező: Ruitner Sándor Rendező: Molnár Mihály és Szécsi Ferenc Szereposztás: Hatvani professzor – Bessenyei Ferenc Bankós professzor –Kovács Károly Domokos professzor – Bárdi Ödön Kerekes Máté – Simándy József Pálóczi Horváth Ádám – Sinkovits Imre Naszályossy – Zenthe Ferenc Kapocs – Hadics László Csukás – Suka Sándor Szilvássi – Dékány László Füzéressy Kristóf – Horváth Tivadar Kocsondi – Lázár Gedeon Reszegi pedellus – Csákányi László Bule, volt pedellus – Gózon Gyula Fodorito, csizmadiamester – Tompa Sándor Amálka, a leánya – Petress Zsuzsa Czibljavzek, császári biztos – Dénes György Elmira – Mezei Mária Pfutscher – Pethes Sándor

1291 Búbánat 2015-07-09 12:25:37 [Válasz erre: 1290 smaragd 2015-07-09 12:20:19]
Köszi.

1290 smaragd 2015-07-09 12:20:19 [Válasz erre: 1289 Búbánat 2015-07-09 11:12:50]
"Megkérdeztem a madártól..." (nem baj,nehéz ma koncentrálni...nekem is alig sikerül)

1289 Búbánat 2015-07-09 11:12:50 [Válasz erre: 1284 Búbánat 2015-07-09 10:15:45]
Az alábbi részletek hangzottak el a Hatvani diákjai című Kemény Egon. rádióoperettből: - Kórusjelenet (Földényi Kórus) - Kettős (Petress Zsuzsa és Melis György - Kapocs dala (Hadics László, km. a Földényi Kórus Férfikara) - Kettős: „Megkérdeztem a mamától…” (Petress Zsuzsa és Bessenyei Ferenc) - Bule Lajos dala (Gózon Gyula) - Amálka és Máté kettőse (Petress Zsuzsa és Simándy József) Azok kedvéért írtam ide ezt, akik nem hallgatták a rádió délelőtti operettműsorát, és a Dankó Rádió Facebook oldalát nem érik el a szereposztásért; akik szívesen meghallgatnák ezt a zenei blokkot, akár még egyszer, mert szeretik Kemény muzsikáját, vagy kíváncsiak rá.

1288 smaragd 2015-07-09 10:58:28 [Válasz erre: 1285 smaragd 2015-07-09 10:36:37]
A híres-hírhedt debreceni Hatvani professzor nevét sajnos az alábbi bejegyzésben helytelenül írtam, itt most javítom elnézést kérek.

1287 smaragd 2015-07-09 10:53:42
Hamari Júlia művésznő a hét eddigi adásaiban többször említette erős kötődését hazájához, szüleihez, és a döntés körülményeit, ami miatt külföldre utazott. Nagyon szépen emlékezett a régi nagyokról, karmesterekről, énekesekről, Failloni Nelly (néniről,ahogy említette ) különleges operai kapcsolatairól. A magyar hazához való hűség köti a "Hatvani diákjai"-t az e heti műsorban elhangzottakhoz.

1286 smaragd 2015-07-09 10:42:28
Kemény Egon: Hatvani diákjai c. művében -amelyről ezen a fórumon már sokszor írtunk - fordult elő először, hogy prózai színész énekelt is, Bessenyei Ferenc hosszas rábeszélésre elvállalta ezt a "kísérletet", akárcsak az operaénekes, aki pályája során először ezen a rádiófelvételen prózát is mondott, Simándy József. Ez a kísérlet, mint tudjuk mindkettőjük szakmai életútját új és nagyon sikeres irányba fordította.

1285 smaragd 2015-07-09 10:36:37
Kemény Egon, aki Bécsben született és ott lett Franz Schmidt tanítványa, Budapesten alkotta műveit, magyar hazájához mindvégig hű maradt. (Franz Schmidt életútja magyar földről vezetett Bécsbe, ahol élete végéig alkotott.) "A hatvani diákjai" rádióoperettnek íródott, és mindmáig az is maradt. Színpadon még nem adták elő. Ennek a daljátéknak a muzsikája zenei szakmai körökben és a rádióhallgató közönségében is óriási, lelkesült sikert aratott. Az első rádióoperett zeneszerzőjének, Kemény Egonnak a bemutató után nemsokkal Erkel-díjat hozott.

1284 Búbánat 2015-07-09 10:15:45
Kemény Egon Hatvani diákjai című operettjének szép dallamai is felcsendültek a Dankó Rádió délelőtti adásának második részében; a mintegy húszpercnyi zenében hat dalbetétet kaptunk a szerkesztő, Nagy Ibolya jóvoltából. Az igazi ritkaságnak számító rádiófelvételről elhangzott részletekben hallhattuk énekelni Petress Zsuzsát, Bessenyei Ferencet, Gózon Gyulát, Hadics Lászlót, Melis Györgyöt és Simándy Györgyöt és a Földényi-kórust. A felvételen km, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Vezényel Lehel György. A mai műsorban még Offenbach ugyancsak ritkán hallható Varázshegedűjéből is felhangzott három részlet László Margit, Bende Zsolt és Réti József előadásában. Megemlítem még a műsorvezető Nagy Ibolya telefoninterjúját Hamari Júliával, aki Stuttgartból mesélt sok érdekeset művészi-énekesi pályája újabb állomásairól, Carlos Kleiber és Alberto Erede karmesterekkel való munkakapcsolatáról, elismerésükről. Érdemes újra bekapcsolni a rádiót a 18 órakor kezdődő ismétlőadásra, ami az interneten is elérhető a www.dankoradio.hu oldalon.

1283 Búbánat 2015-07-07 12:35:27
Aki lemaradt volna a Dankó Rádió délelőtti operett adásáról - benne Hamari Júliával készült telefoninterjúval -, a délután hat órakor kezdődő ismétlésben ezt pótolhatja. Ma is remek operettmuzsika szólt a rádióban: Offenbach: Piaci dámák (Andor Éva, Kincses Veronika, Fülöp Attila) és Kacsóh: János vitéz (Házy Erzsébet, Sárdy János, Gárday Gábor) részletei.

1282 Búbánat 2015-07-06 11:19:50
A hatvanas évek derekától Stuttgartban élő [url] http://www.mediaklikk.hu/2015/07/05/tul-az-operencian-hamari-julia/; Hamari Júlia operaénekesnővel [/url] készített telefoninterjút Nagy Ibolya, és ezt a beszélgetést hallhatjuk – több részletre bontva - a Dankó Rádió operettműsorában a mai adásnaptól kezdve a vasárnapi záró összeállításig. Mondanom sem kell, a szerkesztő-műsorvezető pillanatok alatt megtalálta Hamarival a „közös hangot” és igen jó hangulatú, közvetlen hangvételű beszélgetés alakult ki köztük, melynek során már a mai műsorban sok személyeset tudtunk meg a művésznőtől: kevésbé ismert életrajzi adalékokat is elárult magáról, kezdve a már kisgyermek korában megmutatkozott ének-zene iránti fogékonyságát; szólt családról. iskoláiról, tanárairól és a hamar kibontakozott tehetsége révén gyorsan felívelő énekesi pálya, az énekművészi hivatása felé vezető út egyes állomásairól, és érintette a tanítás mesterségbeli „fogásait” is (Benedekffy Katalin operaénekesnő is nála képzi tovább magát), A délelőtti adásban Hamari Júlia lemezfelvételéről hallhattuk Orfeusz áriáját Gluck Orfeusz és Euridike című operájából (Lukács Ervin vezényli az Állami Hangversenyzenekart), Ami az operett vonalat illeti, először Hervé Lili című műve rádiófelvételének részleteiben Neményi Lili és Sárdy János énekelt, majd Huszka Jenő Lili bárónőjéből kaptunk egy csokorra valót: három rádiófelvételről hangzottak el dalok és kettősök: - „Mi kell a férfiaknak…. Csók nem is igaz tán (Benedekffy Katalin - 2014) - Nyitány (Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Sebestyén András – 1964) - Cigaretta-keringő-duett (Zempléni Mária és Molnár András - 1983) - Zsoké-induló (Kukely Júlia és az MRT Énekkara - 1983) - Szerelmi kettős: „Domb tetőkön, völgy ölében, kis faluban mennyi ház…./ Tündérkirálynő légy a párom, szállj le, szállj le, pilleszárnyon…” (Házy Erzsébet és Ilosfalvy Róbert – 1964) - Vidám kettős: „Hogyha szeretnél engemet, úgy, mint én tégedet…. / Gyere, csókolj meg szaporán, tubicám…” (Zentai Anna és Kishegyi Árpád – 1964) A mai adás Johann Strauss Királyné csipkekendője című operettje nyitányának dallamaival zárult (Km. az MRT Szimfonikus Zenekara Bródy Tamás vezényletével – 1967) A délután 6 órakor kezdődő ismétlést a rádió internetes oldalán (www.dankoradio.hu) is újra meghallgathatjuk.

1281 Búbánat 2015-07-05 20:37:22
Holnaptól Hamari Júlia lesz a Dankó Rádió vendége, Nagy Ibolya beszélgetőtársa - egy héten át.

1280 Búbánat 2015-07-05 17:34:38 [Válasz erre: 1279 Búbánat 2015-07-05 17:32:44]
[url] http://bookline.hu/product/home.action?_v=Zerkovitz_Bela_Csokos_asszony_Hires_operettek_15_CD_melleklettel&id=123884&type=22; Csókos asszony_CD [/url]

1279 Búbánat 2015-07-05 17:32:44 [Válasz erre: 1277 ferocissimoato 2015-07-05 09:36:05]
Én is sajnálom, hogy leveszik a repertoárról Zerkovitz sikert aratott operettjét!. Így maradnak a személyes színházi élmények, és a felejthetetlen zenés színházi előadások hang- és képfelvételei; szerencsére, a kereskedelmi forgalomban kaphatók lemezek a rendelkezésre állnak, így bármikor "elővarázsolhatom" kedvenceim hangját és/vagy alakját. Érdemes megvenni az operettet CD-n vagy DVD-n: [url] http://www.musical-shop.hu/termek/csokos-asszony-dvd; Csókos asszony_DVD [/url] [/url] http://bookline.hu/product/home.action?_v=Zerkovitz_Bela_Csokos_asszony_Hires_operettek_15_CD_melleklettel&id=123884&type=22; Csókos asszony_CD [/url] Ott voltam a Csókos asszony bemutatóján az Operettszínházban, 2006-ban, meg az egyik 2008-as előadást is láthattam, ahogy nem hagytam ki a pár évig „pihentetett” produkció 2013-as felújítását sem: a premier arról győzött meg, a darab az évek múlásával mit sem vesztett bensőségességéből, humorából, ragyogó kiállításából. Az eltelt évek alatt, és utóbb is, többféle szereposztásban játszották az operettet, de én csakis azokra az előadásokra váltottam jegyet, amikben Huszti Péter benne volt; elsősorban rá voltam kíváncsi (s persze a többi művész játéka sem hagyott közömbösen), aki minden tekintetben profi alakítással örvendeztetett meg engem – és sokakat, akik láthatták őt Tarpataky báró szerepében játszani és kiválóan énekelni is. Huszti Pétert ezen a héten, ma utoljára hallhattuk a Dankó Rádió operett műsorában, Nagy Ibolya szerkesztő-műsorvezető beszélgető partnereként. Érdemes a délelőtti adás ismétlését most hat órától (újra) meghallgatni! A rádió internetes oldalán is elérhető az adás: www.dankoradio.hu oldalon.

1278 smaragd 2015-07-05 09:59:33 [Válasz erre: 1277 ferocissimoato 2015-07-05 09:36:05]
Jó, hogy ilyen érzékletesen elmesélted ezt az élményedet, magam elé tudom képzelni ezeket a színpadi helyzeteket, a szereplőket és a közönséget :-)

1277 ferocissimoato 2015-07-05 09:36:05
Nagyon örülök, hogy ma is bekapcsoltam a Dankó rádiót. Huszti Pétert most láttam élöben, a [u]Csókos asszony[/u] 150. elöadásán. S èppen erröl az elöadásról mesél a müvész úr! Annyira fantasztikus volt benne,leírhatatlanul zseniális volt, ezzel a (bocsánat)kevéske hanggal csodát varázsolt, libabörös voltam töle 3 órán át. De a pálmát OSZWALD MARIKA vitte el, a gatyába kellett csinálni az elöadás folyamán, olyan humorral alakított, hogy többször percekre leállt az elöadás, mert röhögö görcsöt kapott a közönség. Különösen, amikor a kiöregedett balerina élete vágyát teljesíti, s mégegyszer eltáncolja spiccen állva a hattyú halálát a báró partyján. Nem emlékszem rá, hogy valaha is így visitozva röhögtem egy színházban. A szinpadon Huszi Péternek is a könnyei folytak a nevetéstöl. Az egyik legszuperebb elöadás, amit valaha is láttam az Operettszínházban. Ezért is érthetetlen, hogy leveszik a a müsorról. Egy üres hely sem volt, s szétszedték a házat! Ki érti ezt? DE KÀR !

1276 Búbánat 2015-07-04 16:49:18 [Válasz erre: 1275 smaragd 2015-07-04 11:29:26]
Bizony, kíváncsi lennék arra, hogy megy Neked a "polkatánc"... Nekem sehogy, pedig biz'isten, egykor próbálkoztam vele...

1275 smaragd 2015-07-04 11:29:26 [Válasz erre: 1274 Búbánat 2015-07-04 10:34:57]
Huszti Pétert hallgatni is kellemes, megőrizte hangja fiatalságát, szépen beszél, komolyan. Élvezetesen is, ahogy te is írtad. Klasszikus műveltsége, igaz embersége, hite hatja át szavait. Különös képessége, hogy úgy mesél magáról, mintha másról beszélne. Örülök ennek a heti műsornak is. A mai adás első tíz percében hallhatjuk Huszti Pétert az operettről, operettjátszásról beszélni, Kálmán Imrével kapcsolatosan, akit szinte elénk varázsolt szavaival, ez szép dolog. Emlékezni és emlékeztetni, megörökíteni a saját emlékeket másoknak is. Finoman műveli ezt a dolgot. A Polkatáncossal majdnem én is együtt roptam, reggel fél 10 után...:-)

1274 Búbánat 2015-07-04 10:34:57
Nagy Ibolya szerkesztő-műsorvezető a Dankó Rádió operettkedvelőknek szóló mai adásában – aktuálisan - megemlékezett a héten 80. életévében elhunyt kiváló tenoristánkról, Korondy Györgyről (1936. február 18. - 2015. június 30.) Rá emlékezve, Kálmán Imre Cirkuszhercegnő című operettjének 1976-os rádiófelvételéről szólalt meg két részlet: - Mister X belépője (Korondy György): „Trombita zeng és pereg a dob…/Egy drága szempár ragyog igézve rád…” (Korondy György) - Mister X és Fedora kettőse (Korondy György és Németh Marika): „ Szeretem én, a szám elmondja százszor…./My darling, my darling…” Két születésnapról is megemlékezett Nagy Ibolya: Zentai Anna a héten, június 29-én töltötte be 91. életévét. Rádiófelvételei közül hallhattuk Szirmai Albert Mágnás Miskájából Marcsa dalát („Fáj, fáj, a szívem…”), Fényes Szabolcs Fehér akácok című operettjéből a címadó dalt, valamint Lehár Ferenc Luxemburg grófjából a Polkatáncos című vidám kettőst, melyben Melis György volt a partnere. Melis György emlékére pedig (1923. július 2. – 2009. november 27.) további két hangfelvételével tisztelgett a mai rádióműsor: - Lehár Ferenc: A víg özvegy – Daniló belépője „A szerelmetes szép hazám…/Az orfeumtanyán, ott békén hagy hazám…” - Verdi: Traviata - Germont áriája: „Hát nem él szívedben már az a napsütötte föld…” (élő felvételről). A héten továbbra is Huszti Péter a vendég a Dankó Rádió Nagymező utcai stúdiójában, aki ezúttal Kálmán Imréről készült magyar-szovjet zenés életrajzi film forgatásának kulisszatitkairól mesélt élvezetesen (Palásthy György 1984-es filmjében ő alakította a zeneszerzőt). Az adásban még a Marica grófnőből hallottunk egy-egy dalt Szilágyi Olga és Berkes János énekfelvételében. Az adást ma 18 és 19 óra között újra meghallgathatjuk a rádió hullámhosszán és a www.dankoradio.hu internetes elérésen is.

1273 Búbánat 2015-07-03 12:59:25
Huszti Péter ezúttal operaénekesekkel és operákkal kapcsolatos személyes élményeit elevenítette fel a Dankó Rádió Nagy Ibolya szerkesztette és vezette operettműsorában: említette Ferencsik Jánossal való első találkozását egy prágai koncertje után, aki később megtekintette a Madách Színházban bemutatott, Ádám Ottó rendezte Othellót, melyben ő Jagót alakította; Verdi Otellóját az Operában és a Horváth Ádám rendezte televíziós változatát Simándyval, Melissel. Marton Évával való találkozása és barátsága mennyire fontos számára, kivel most is szakmai kapcsolatban áll: mindketten a Magyar Művészeti Akadémia munkatársai. Említette Kincses Veronikához fűződő mély barátságát, Pavarottival való megismerkedését, „leszólítva” őt a bécsi Grabenen... és a pesti Bohémélet-előadásán a viszontlátás örömét… Ezek illusztrálásaként hangzottak el: az Otello fináléjának részlete (Ferencsik: Simándy, Melis, Pitti Katalin, Seregély Katalin, Berkes János, Nádas Tibor, Kováts Kolos); Tosca imája (Marton – élő koncerfelvételen Kovács János vezényli az MRT Szimfonikus Zenekarát; Bohémélet - Rodolphe áriája (Pavarotti –Km. Berlini Filharmonikus Zenekar & Karajan) Két klasszikus operettből hallhattunk részleteket: 1.) Offenbach: Kékszakáll Rádió Dalszínháza teljes felvétele – magyar nyelven, bemutatója, 1978. december 26., Kossuth adó 19.53 – 22.00. Fordította és rádióra alkalmazta: Fodor Ákos. Vezényel: Bródy Tamás - Közzene (No.15.) - Klementina királyné rondója (No. 11.) – Házy Erzsébet (utolsó operettfelvétele volt a rádióban!) „- Mivel a kicsi lányt nem kéri marchesi és a nagy-nagy úr, remeg a kicsi és megérti, nem örül, amit így tanul. Lám ilyesmi tehát a kezdet: derűs és színes üdeség. Vak államérdek lepi már el, ideje se volt élni még! És ura lett egy Kandeláber, talán tehát így fest a nő. Egy Kandeláber, egy Kandeláber, naná, tehát így fest a vég. És egy szép napon elébe toppan egy kedves ifjú finom úr. És szépen szól hozzá, de nyomban…/- Nos, ilyesmi tehát a kezdet, maradásra bírja szívét, de másnap más érzés önti már el, s mosolyod átnézi szívét. Uram, királyom, Kandeláber, naná, tehát így fest a vég, ó Kandeláber, ó Kandeláber, naná, tehát így fest a vég,” - Kórusjelenet, Kandeláber király dala és Vadóc Balladája (No. 22.) – Palcsó Sándor, Kalmár Magda és az MRT Énekkara „ …Szóljon a dal! Az Udvar várja már! …Kezdd már, kezdd már! /- Mi messzi földek vágyait ismerjük, csodáljuk A király belépője és Vadóc dala: Ballada „Szóljon a dal, az Udvar várja már…,kezdd már… Mi messzi földek vágyait, ismerjük a csodákat, így szoktunk újat látni, mit más sohasem látott. Jövőbe néz, s a múltban van. Ezért oly fontos ez a dal …és nem az én hibám, ha többet látni kíván./ Hiszen annál bölcsebb nincsen, ki tudja, mit megnézzen…” 2. Millöcker: Dubarry Az elhangzott dalok több rádiófelvételről valók: Sass Sylvia, Molnár András, Házy Erzsébet és Kónya Sándor énekeltek. Idézem az operettből Jeanne és René szerelmi kettősének verssorait (Házy és Kónya előadásában, a rádió 1972-es stúdiófelvételéről): „ – Ha május ránk talált s oly messziről jön ő, de most csak nékünk nyílt ki ezen csodás idő. Az álom és a vágy, amint valóra vált, s ha szívünk mélyén száz rigó dalolja most talán: Rád vártam mindig én! Csak Rád, mióta élek, hogy eljöttél elém, oly boldog most e lélek! A sorsom lesz talán, hogy most leszáll a csend, a messze-messzeségből halk álmok hangja csend! Oly szép az ég, ha szél zenél, felgyújtja a szívem e nagy szenvedély! Ó, jöjj, ne várj, e holdsugár ma kettőnknek égi érzést ígér! /- Ha szél zenél, csodás az éj, a szívem, a vágyam csak teérted ég!..S bár csókra kér, úgy fél, hogy bűn-e a szenvedély./ - Ne játssz a tűzzel! Vigyázz, vigyázz! Sose félj attól, hogy bűn-e a láz, forró a május és ég a szád, légy az enyém, ó, ne várj tovább! … Mért félsz? Nem hagylak el! /- Csókolj, csókolj…/ - Oly szép az ég, ha szél zenél, felgyújtja a szívem e nagy szenvedély! Ó, jöjj, ne várj, e holdsugár ma kettőnknek száz nagy csodát ígér! /----Szívem tiéd! Oly szép az éj, ha zsong a szél!” Egy különlegesen szép Suppé-zenével fejeződött be a délelőtti operettműsor: „Tantaluszi kínok - nyítány” (km. a Bécsi Filharmonikusok, Zubin Mehta vezényel). Ismétlés 18 órától a Dankó Rádióban és az internetes elérhetőségeken

1272 Búbánat 2015-07-02 13:02:47 [Válasz erre: 1270 Búbánat 2015-07-02 12:58:41]
Az idézett dalszövegben elírtam két szót, ezért megismétlem a verset, javítva benne: - Kórusjelenet, induló, kettős és palotás – No.7. (László Margit, Bende Zsolt és az MRT Énekkara): „ - Véget ért az aratás… /- Nézz le reám, kis Juliskám, mondd, szeretsz-e még? Kedvesem, szerelmesem, vársz-e úgy, mint rég! Mondj igent, de mit jelent, ajkadon e furcsa csend? Mit se szólsz, nem válaszolsz, a szívem fáj itt bent. Miért tekintesz így reám, elfelednél már talán? Mondj egy szót, egy biztatót, nem válaszolsz, angyalkám!? /- Ejnye-ejnye, de sürgős! No, lesz az úr még friss….felelj inkább te nekem: kitartottál-e hűn?.... /- ….Táncba viszlek, jöjj velem, arra visz az út!...”

1271 Búbánat 2015-07-02 12:59:17 [Válasz erre: 1270 Búbánat 2015-07-02 12:58:41]
"Németh Marika"

1270 Búbánat 2015-07-02 12:58:41
A Dankó Rádió mai operettműsorában egy operettből hangzottak el részletek: Lehár: Pacsirta – A Rádió Dalszínháza az 1960-as évek közepén készítette el az operett teljes, magyar nyelvű stúdiófelvételét: László Margit, Néneth Marika, Bende Zsolt és Udvardy Tibor énekel, az MRT Énekkarát és Szimfonikus Zenekarát Sebestyén András vezényli. Erről a felvételről most két jelenetet hallhattunk a délelőtti adásban: - Bevezető kórus (MRT Énekkara) - Kórusjelenet, induló, kettős és palotás – No.7. (László Margit, Bende Zsolt és az MRT Énekkara): „ - Véget ért az aratás… /- Nézz le reám, kis Juliskám, mondd, szeretsz-e még? Kedvesem, szerelmesem, vársz-e úgy, mint rég! Mondj igent, de mit jelent, ajkadon e furcsa csend? Mit se szólsz, nem válaszolsz, a szívem fáj itt bent. Miért tekintesz így reám, elfelednél már talán? Mondj egy szót, egy biztatót, de válasz’, angyalkám! /- Ejnye-ejnye, de sürgős! No, lesz az úr még friss….felelj inkább te nekem: kitartottál-e hűn?.... /- ….Táncba viszlek, jöjj velem, arra visz az út!...” - Egy harmadik részlet is felcsendült a Pacsirtából: Kincses Veronika énekelte Juliska belépőjét: „ Akkor vagyok boldog, mikor elbolyongok...(km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Oberfrank Géza) A délelőtti műsort – melyben Huszti Péterrel beszélget Nagy Ibolya – délután 6 órától újra meghallgathatjuk a rádió hullámhosszán és az interneten is a www.dankoradio.hu oldalon.

1269 Búbánat 2015-07-01 17:37:25
A Dankó Rádió mai operettműsorát hallgatva örömmel töltött el, hogy az elhangzott zenék között Lehár Frasquita című operettjének híres dallamaiban is gyönyörködhettem: a rádió 1960-as években készült felvételén Koltay Valéria, Orosz Júlia, Kishegyi Árpád, Külkey László, Udvardy Tibor, valamint az MRT szimfonikus zenekara és énekkara működött közre, és Bródy Tamás vezényelt. Ezúttal az operett két részlete szólalt meg erről a rádiófelvételről: - Kórusjelenet és Frasquita dala (Orosz Júlia, km. az MRT Énekkara): „ Szóljon tehát, ki volt az a barát? Most lássam, hogy a két szemét rögtön kiássam!... /- Mert olyan férfi nincs a földtekén, akivel győzni ne tudnék könnyedén. /- Csókodért éget a láz….jobb, ha elkerülsz, vigyázz!.../- …Vigyázz! A pusztulás, a romlás a vég!. Szívemben vágy van. Akarod tudni rejtekhelyéhez miképpen fogsz jutni?... / - Csókodért éget a láz….jobb, ha elkerülsz, vigyázz!” - Vidám hármas (Koltay Valéria, Kishegyi Árpád, Külkey László): „ - Táncolj szaporán, ez ma a módi! - Járd hát, amíg élsz, célhoz érsz! Járd hát, amíg élsz, célhoz érsz!…..- Ez csak jólesik, főként sikk. Ez csak jólesik, főként sikk. – Ha lépted megtanultad, ez az új tánc, sosem untat. – Mit is táncolunk itt meg ott? - Csak foxtrottot! – Ilyet lejt ma a Hottentotta, aki tudja, mi a kotta…..Négy-öt óra hosszat ropd a parketten, így majd szóra bírod kedves partnered!.... - hallgass csak te ránk, és akkor gyorsan férjhez menni fogsz!....- Négy-öt óra hosszat ropd a parketten, így majd szóra bír a kedves partnered!....- vígan ezt csináld, csak táncolj, ezer akadályon át /- Régen, holdas éj divatja járta. Gyertyás szerenád zengőn szállt. Gyertyás szerenád zengőn szállt. – Más lett napjaink romantikája, most egy ifjú pár bárba jár. - Most egy ifjú pár bárba jár. – Ekkor elkelt az ember, de ma nem kell, de ma nem kell. - Ami kell, ami jó, ami szép – Az más, mint rég! – Ha az emberek majd megszokják a mi szoknyánk vagy a hosszát… - hát meg látják!.... - hallgass csak te ránk, és akkor gyorsan férjhez menni fogsz!....- Négy-öt óra hosszat ropd a parketten, így majd szóra bír a kedves partnered!...- .vígan ezt csináld, csak táncolj, ezer akadályon át!” - Armand dala is felcsendült a Frasquitából ( „ Kicsikém, ne tétovázz, szűk utcában kicsi ház…”), ezúttal Jankovits József tolmácsolásában. A Fővárosi Operettszínház Zenekarát Makláry László vezényelte. Offenbach Hoffmann meséi két részlete is elhangzott az adásban: Olympia áriáját Kertesi Ingrid, a Kleinzack-legendát pedig Ilosfalvy Róbert énekelte (a jelenetben km. még Szőnyi Olga, Nádas Tibor, Palcsó Sándor és az MRT Énekkara) Huszti Péter színművész, rendező, egyetemi tanár a vendég ezen a héten mindennap a Nagymező utcai stúdióban, aki „lehengerlő” társalgója Nagy Ibolya szerkesztő-műsorvezetőnek... A Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész, a Nemzet Művésze közel ötven éve szerepel színpadon, filmen, mindmáig tanít a Színművészeti Egyetemen (melynek egy időben tanszékvezetője és rektora is volt), akit nemcsak drámai és hősi szerepekben ismertünk meg, hiszen zenés darabokban is láthattuk őt (pl. Hegedűs a háztetőn Tevjéje), és az utóbbi években az Operettszínház közönséges is tapsol neki a hitelesen megformált rezonőr szerepeihez a Csókos asszonyban (Báró Tarpataky) vagy Madame Pompadourban (XV. Lajos király) vagy a Viktóriában (John Cunlight, amerikai nagykövet). A délelőtti operettműsor ismétlése hamarosan, 18 órától kezdődik a Dankó Rádióban.

1268 Búbánat 2015-06-28 21:01:15 [Válasz erre: 751 Búbánat 2014-12-15 19:33:16]
Lám, amit [url] http://www.momus.hu/forum.php?act=thread&forumcat=409&follow=751; Fejes Cecília [/url] rádióban és televízióban kifejtett alkotói – mint zenei rendezői - munkásságáról kikutattam és 2014 decemberében a Café Momus topicjába beírtam, máris felkerült az interneten a www.parlando.hu oldalra. Lásd: [url] http://www.parlando.hu/2015/2015-3/Elhunyt-Fejes_Cecilia.htm; Elhunyt Fejes Cecília [/url]

1267 Búbánat 2015-06-28 20:54:53 [Válasz erre: 751 Búbánat 2014-12-15 19:33:16]
Lám, amit [url] http://www.momus.hu/forum.php?act=thread&forumcat=409&follow=751; Fejes Cecília rádióban és televízióban kifejtett alkotói [/url] – mint zenei rendezői - munkásságáról kikutattam és 2014 decemberében a Café Momus topicjába beírtam, máris felkerült az interneten egy másik portálra: www.parlando.hu. Lásd: [url] http://www.parlando.hu/2015/2015-3/Elhunyt-Fejes_Cecilia.htm; Elhunyt Fejes Cecília [/url] Köszönet érte, és azért is, hogy hivatkozik forrásként a Café Momusra.

1266 Búbánat 2015-06-28 20:33:43 [Válasz erre: 1265 Ardelao 2015-06-28 20:12:12]
Hogy tisztázzuk: leírtam a forrást, honnan másoltam be a verset. Megadtam az internetes portál nevét is.

1265 Ardelao 2015-06-28 20:12:12 [Válasz erre: 1264 Búbánat 2015-06-28 20:07:45]
Nem ott találtál rá? Akkor félre-értettem. Elnézést.

1264 Búbánat 2015-06-28 20:07:45 [Válasz erre: 1263 Ardelao 2015-06-28 14:18:50]
Temetőben???

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.