Bejelentkezés Regisztráció

Mi újság a Magyar Állami Operaházban?

2843 Radics 2003-11-12 20:38:31
Bánk, a részvénytársaságban az a jó, hogy van benne igazagató tanács, felügyelőbizottság, tanácsadás.... Kapisgálod? Cinitár és Petőfi egyszer végre nyugdíjba mennek, de az ország azután sem lehet meg nélkülük, ők és haverjaik meg a zsíros jutalék Rt-pozíciók nélkül, hátha az Rt számít a munkájukra ők aztán készséggel...

2842 Radics 2003-11-12 20:33:43
Miért ne lenne jó név a Nemzeti Opera? Nemzeti Balettünk már van.

2841 WiseGentleman 2003-11-12 16:36:10
Gondolom, nem valósulhatna meg máról-holnapra, de csak van kis hazánkban elég kultúrigénnyel rendelkező bankár, cégtulajdonos, sztárbróker, aki ilyen előadásokat finanszírozni tudna, ha nem az operában, akkor az újonnan felépítendő (felépíthető) Surányi-teremben, vagy esetleg Raiffeisen-kultúrcentrumban. Ez tudom, hogy drasztikusnak látszik, de a művészetben is az a helyzet, hogy \"kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci\". Elég, csak New Yorkra hivatkozni, amely jó eséllyel pályázhatna a világ kulturális fővárosának rangjára, ahol a legtöbb kulturális intézmény kezdve az operától, a hangversenyteremtől a közkönyvtárig gazdag mecénások adakozásából származott.

2840 Megén 2003-11-12 16:18:06
WiseGentleman azért ez nem igazán jó megoldás, gondolom Te sem gondoltad komolyan. De előtt-utóbb el kell jutnia oda a Magyar Operának is, hogy az állam legfeljebb már csak a nevében legyen benne, már csak a tradíció miatt.

2839 Bánk 2003-11-12 16:16:55
A Kerényi-videó nagyon jó! Nem is tudtam, hogy van ez a műsor a HírTV-n. Most már értem hogy a Főváros által szorgalmazott Kht miért nem akarja K. Imre. De vajon Szinetár a Kht helyett miért az Rt-t favorizálná?

2838 WiseGentleman 2003-11-12 15:40:21
Huszárvágásos, piacgazdasági megoldást ajánlok, ennek természetesen feltétele a privát mecenatúra is. Megfelelő kultúrigénnyel rendelkező, gazdag vállalati szponzorok (corporate sponsors, if any, Texaco Foundation, Donald Harrington, etc.) támogathatnák Budapesten is világsztárok fellépését, természetesen megfelelő gázsiért, és a jegyárak is idomulhatnának a MET-hez, vagy a Wiener Staatsoperhez, s ezen előadások céljára (promotional event formájában) ki lehetne bérelni a Sugár úti palotát. Így a kecske és a káposzta esete maradna meg: a társulat nem züllene szét, de ugyanakkor lennének kimagasló előadások, előre kiválogatott, a világszínvonalat kielégítő művészekkel, sőt világsztárokkal (és világszínvonalú árakkal, még így is olcsóbb lenne, mint Bécsbe a vonatjeggyel együtt).

2837 Búbánat 2003-11-12 15:22:07
Látod, Megén, pontosan erről van szó: a jó bornak kell a cégér. De mit csináljunk, ha a bor még nem olyan jó. Kiöntsük? Felforraljuk? Adjunk hozzá valami nemeset? Kicserélésről szó sem lehet. Ők inkább kotyvasztanak. És ahhoz próbálnak cégért szerezni, mintha az jó bor, valami nemes nedű lenne. Ám legyen. Bizakodjunk. Hátha bekövetkezik valami transzmisszió.

2836 Megén 2003-11-12 15:06:55
Én sem értem miről van szó, de nem is azért írják, hogy megértsük! Ők értik és ez a fontos.

2835 Caligula 2003-11-12 14:53:38
Ilyeneket nem tudok megnézni. Mi ez?

2834 acount 2003-11-12 14:51:13
Kerényi Imre mondja: „Szívességi korrupció = „Az én cégem beleharap nálad a közpénzbe, alakíts te is céget és harapj bele nálam a közpénzbe.” [url]http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=Downloads&file=index&req=getit&lid=207;érdemes megnézni[/url] (A Kht és a szívességi korrupció kérdése a csütörtöki nap eseményeinél van szó. A bejátszás szerdánál kezdődik.)

2833 Megén 2003-11-12 14:34:32
Búbánat, nem hiszem, hogy süketek párbeszéde, hiszen mindketten egyet akarunk, csak máshonnan közelítjük meg. Te talán türelmetlenebb vagy és már most szeretnéd látni a jobbulást. Pedig, ahogy B. J. is mondta a Ház forradalomra nem alkalmas. Szívós, jó irányba induló böcsületes (na hadd kössenek megint bele), művész-iparos munkával viszont ki lehet húzni a mocsárból. És hidd el, kell a jó bornak is cégér, és a sok szépet, amit összehoztunk mi magyarok századokon keresztül azzal is megbecsüljük, ha megmutogatjuk mindenkinek aki rövidebb vagy hosszabb ideig itt van az országunkban. Éppen ezzel kerüljük el azt, hogy a globál beszippantson minket is.

2832 cintula 2003-11-12 14:05:34
Hé, ZTI, baromi jó vagy, honnan kaparod elő a szövegeket?!! Búbánat és Caligula is tök frankó!! Nem ugortok be egy pillanatra? Eperpálinka már nincs viszont szereztünk igazi, IGAZI kóser szilvapálinkát. Nagyon baba!! Na? Jöttök? (Hűtőben tartjuk!!!!)

2831 Caligula 2003-11-12 13:56:57
Ezt mondd Petőfinek. Szívességi korrupció? Hát az valami olyasmi, hogy te szívességet teszel nekem, ezért te kapsz tőlem valamit, amit csak úgy nem adhatnék oda. Jelen esetben pl. adsz nekem mondjuk egy autót (de jól jönne egy lakás is :-)) én meg kiadom neked (szinte ingyen) a cégem nagytermét.

2830 Benő 2003-11-12 13:34:58
Bocsánat, hogy van ez a szívességi korrupció dolog?

2829 Elemér 2003-11-12 13:33:52
Tóth Péter az nem akárki. Aki hallgatható zenét ír az jó fej!!

2828 Búbánat 2003-11-12 13:32:00
Megén. Ez olyan, mint a süketek párbeszéde. Maradjunk abban, hogy szerintem rosszul mennek a dolgok a HÁZ-ban, aminek ékes bizonyítéka az is, ami Bándival megtörtén(hetet)t. A másik, hogy az Operaház már nem az, ami egykor volt, hanem sajnos, egy megalkuvó, egyben a mindenkinek megfelelni és kiszolgálni akarás és képmutatás intézménye, amelynek csak egy cél lebeg a szeme előtt, hogy pénzt csináljon. Mindegy miképpen. (Ebbe belefér kiadni a termeket, az egész házat különféle nemes és nemtelen célokra egyaránt.) A felettes tárca is ebben „természetesen” partner. Miért ne lenne az? Nem kell ide közgazdasági vagy bölcsész diploma ahhoz, hogy érzékeljüka különbséget az itthoni állapotok és a nyugati viszonyok között. S milyen a gazdasági háttér, a mecenatúra Amerikában és milyen nálunk. Almát és a körtét ne hasonlítsuk össze egymással. És a marketingos halandzsát is hagyjuk meg annak, aki ezt beveszi. Sajnos, mindenki inkább a külső mázra figyel oda, arra ragad a légy, a cég. Másokat akarunk utánozni. Legyen. De legyünk józanosk és mértéktartóak, szerényebbek, s értékeljük értékén azt, ami csak a mienké, amit senkinek nem szabadna koncként odavetni. Nemzeti értékeinket megbecsülni kell, s nem minden tehetősnek odadobni, csak azért mert nem tudunk ellenállni a szirénhangoknak és persze, a pénz varázsának. Ezzel csak magunkat hozzuk kiszolgáltatott helyzetbe. Tessék jobban odafigyelni a RING mondanivalójára. Abban minden benne van: a kezdet és a vég.

2827 Caligula 2003-11-12 13:14:29
Szegény! Előre sajnálom! Mármint, azt, aki megcsinálja az interjút. Az az ember már jelenségként is taszító, nemhogy beszélgetni vele... Bár szerintem az is kérdéses, hogy szóba áll-e akárkivel.

2826 kétked 2003-11-12 13:09:47
Szerintem a Bándi-kérdés megérne a T. Szerkesztőknek egy interjút az OH jelenlegi főzeneigazgatójával.

2825 szanyi 2003-11-12 12:29:01
Ha piaci viszonyok lennének akkor Bándi is kaphatna 800ezret. Piaci viszonyok nálunk akkor vannak, amikor a baráti cégeket kell megrendeléshez juttatni és plusz 2db ál-árajánlatkérés alapján \"piaci alapon\" dönteni. Amikor B.J. gázsijáról van szó, akkor nem viszonyítanak nem nézik az értéket, hanem táblázatba bújnak, ki mennyit kereshet. Leénekelheti a csillagot is az égről valaki, ha nem tag, nem K-díjas, nem külföldi akkor csak a hazai szociálisok mögé sorolhat.

2824 Megén 2003-11-12 11:58:08
Búbánat, ott a helyünk az ilyen intézményeknél alakuló, valóban az intézményért dolgozó baráti körök tagjai között. Sajnos ezek még nem úgy működnek Magyarországon, ahogy működniük kellene. Én is voltam két évig a Zeneakadémia Baráti körének tagja, nem kis pénzért, de csak arra futotta a társaságnak, hogy kellemes évvégi záró bulit csapjon sajátmagának. El sem mentem, és utána abbahagytam a a tagságomat. Erre nem adok pénzt. Viszont USA-ban élő barátnőm és családja, bár hivatásuk szerint már több nagyvárosban megfordultak, mindig az ottani opera baráti köréhez tartoztak, és többek között Kincses Veronika is köszönhette amerikai fellépését nekik. Ott tehát működik. Én ebben látom a jövőt, a civil ellenőrzés, rálátás legjobb módja, ha intézményesen is közel kerülünk ahhoz az intézményhez, amelyet szeretünk. Ki fog ez is alakulni. Persze olyan országokban, ahol sosem volt állami dolog az operajáték, eszükbe sem jut, hogy ne alakosság, és a cégek tartsák fenn azokat. Nekünk visszafelé kell ebben építkezni, és akkor megvalósulhat, hogy nem csak a levegőbe mondjuk a kritikánkat, hanem kiharcolhatjuk intzményesen a jobbat. Egy pocsék énekeseket foglalkoztató operaház bizonnyal nem maradhatna fent egy piaci világban. Mind a civil, mind a céges támogatók arra nem adnának pénzt. Így megoldódna sok olyan kérdés is, amin itt ezen a fórumon csak a gittet rágjuk. Mantuait olvasva az is eszembe jutott, hogy nemzeti értékeket bemutatni külföldieknek szintén fontos dolog, még ha az egy évvégi partyn történik is.

2823 zti 2003-11-12 11:16:16
A politika az ifjúság határozataival magát azonosító társulati ülés vezetőjével megbocsátó volt. Palló Imre „megbotlott”, ennek ellenére igazgatói széket kapott. Hatalma azonban rövid életűnek bizonyult, akárcsak az őt követő Fajth Tiboré. Egyik váltás sem volt zökkenőmentes. A Magyarországon \"ideiglenesen\" állomásozó oroszok és az előadások beszüntetése tárgyában hozott társulati döntés érvényre juttatásától a társulat november 4. után nagyvonalúan, újabb határozat nélkül eltekintett. dr Palló Imre, ig.: 1957-1958 dr Fajth Tibor, ig.: 1958-1959

2822 zti 2003-11-12 11:14:21
Magyar Nemzet 1956. november 1. csütörtök Az Operaház Társulata kimondta Nem működik együtt Tóth Aladárral Intézőbizottság veszi át a vezetést Szerdán délelőtt az Operaház nézőtere tökéletesen zsúfolt volt. Ez alkalommal az Operaház és az Erkel színház tagjai foglaltak helyet a széksorokban és páholyokban. Társulati ülést tartottak. … Palló Imrének, a társulati ülés elnökének javaslatára egy percnyi néma csenddel tisztelegtek a szabadságharc elesett hőseinek. Tóth Aladár az egyik páholyban foglalt helyet. Palló Imre felolvasta az igazgató levelét, amely felvetette a bizalmi kérdést. A társulati ülés a bizalmat egyhangúlag megtagadta Tóth Aladártól, s ugyanezt mondta ki Nyári László üzemigazgatóval szemben. Továbbá kimondták azt is, hogy az üzemigazgatói állás teljesen felesleges, úgy, mint a személyzeti osztály fenntartása. Ezeket a teendőket az Operaház népszerű munkatársára, a régi szakemberre, dr Juhász Andorra bízták, akit a társulati ülés lelkes ünneplésben részesített. A társulati ülés mindenben azonosította magát az ifjúság határozataival és úgy döntött, hogy november elsején megalakítja a forradalmi bizottságot. Addig is egy forradalmi tanácsot választottak, amelynek körülbelül nyolcvan tagja van. Ez a maga kebeléből bizottságot alakít, amely az új igazgató kinevezéséig hivatva van az Operaház ügyeit intézni. A társulati ülésen jelen voltak az Operaháznak azon művészei, akiket az elmúlt évek folyamán eltávolítottak.

2821 cincogi 2003-11-12 11:04:57
Miklósnak jó orra van az ilyen dolgokhoz. A TV-elnök menesztése előtt is hogy rájött a megszólalás. A Népszavában a fél cikk a TV-ről meg a tévés szakértelméről szólt. Meg a kazettákról... :-)

2820 Búbánat 2003-11-12 10:59:36
Megén és Mantuai herceg. Én Titeket is megértelek. Sok igazság van abban amit Ti is mondtatok. Csak egész más nézőpontból, mint én. Csak annyit tennék még hozzá, hogy mindig kettőn áll a vásár. És a vásárhoz kosár is kell, és a vásárból még sem illendő üres kosárral távozni…A piac kegyetlen törvényeit jó ismerem. De mégis sajnálatos, hogy minden értékünk elpiacosodik. S ráadásul ez már odahat, hogy körbe kell venni magunkat olyan eszközökkel, amik a biztonságunkat kell(ene), hogy szolgálják, hogy meg legyen védve a teli (akár az üres) kosarunk… Kitől és mitől rettegünk annyira? Nem tudom elég világosan fejeztem-e ki magam…De hát, akinek ez így jó ahogy van, ám a lelke legyen rajta. Ez hát a szép, új világ? Szépen \"gyűrűzik\" be hozzánk is minden, valóban. Végül egészen uniformálissá válunk: beálltunk a sorba. Szinetárék ezt már csak jól tudják.

2819 Zsolt 2003-11-12 10:43:07
[url]http://www.opera.hu/site.php?page=haz/rendezveny&k=haz;Rendezvényszervezés[/url]

2818 Benő 2003-11-12 10:36:56
Szabott árat fizetnek vagy alku kérdése?

2817 Mantuai herceg 2003-11-12 10:29:27
Búbánat, feltételezem soraid alapján, hogy nem a gazdaságban, nem cégnél dolgozol. Ez természetesen nem baj, s valószinüleg ezért idegen kissé számodra a cégvilág és annak világszerte elfogadott szokásai. Amit írsz a nívóról, az teljesen igaz, egyetértek. Az OTP azonban az ország első, térségünk harmadik legnagyobb bankja. Nem kufárok,hanem pénzintézet. Nem jobb, nem rosszabb, mint bármelyik bank a világon. ( Most nem a szolgáltatásokról beszélek, hanem mint corporate citizen. ) Sokszor vettem én már részt belföldön és nem kevésszer külföldön nagyon patinás helyeken cégfogadásokon. Ezzel semmi baj nincs, ha a cég, annak imázsa és üzleti elfogadottsága méltó a helyhez. A döntést általában a gazd.igazgató hozza, de illik tájékoztatni a végleges válasz előtt a managementet. ( Ezekről a kérdésekről gazd. ig. utasítások, szmsz-kiegészítések rendelkeznek, általában szigorúan szabályozottak. Tételezzük fel, hogy ez hazai kulturális intézményeinknél is emígyen van. ) Aki ért a könyveléshez, az tudja, mely sorokban kell ezeket a bevételeket feltüntetni. Nem szeretnék ezzel senkit untatni. A biztonság szavatolása - sajnos ez ma mindenhol elengedhetetlen a világon - pénzbe kerül, ha a rendőrség végzi egy cégrendezvény számára, akkor azért bizony fizetnie kell a megrendelőnek, s a bevétel a police-é. Szóval a piacgazdaság ( hiszen erre történt a szavazás 1990-ben ) nagyon kiforrott és szigorú szabályok szerint működik, sok újat már nem lehet kitalálni, talán még nekünk sok az új, a rácsodálkozni való.Más kérdés, ki hol próbálja lenyúlni, de ennek a tisztességes vállalati magatartáshoz nincs köze. Én sem értek egyet azzal, hogy \"eladó az egész világ\", de az átkosban meg többek között az volt a baj, hogy nincsenek bevételek, szürke az élet, nincsenek társadalmi események, nem lehet hová felöltözni, stb. A világ, a társadalmak ma mindenhol sok metszetben polarizáltak. S abban semmi kivetnivaló nincs, ha egy patinás bank vagy cég vendégeit a Szépművészetibe, a Nemzeti Galériába, a Fertódi-kastélyba, az Operába, a ZAK-ra, a Vahdahunyadba és egyéb nívós helyre invitálja, s ezért piaci árat fizet, amelyet tisztességesen bevételezni és könyvelni kell.

2816 Megén 2003-11-12 10:21:06
Köszi a kiegészítést Caligula.

2815 Caligula 2003-11-12 10:18:26
Sőt, a költségvetési tárgyalásokon (mármint ami az intézmény és a fenntartó között zajlik) ezeket a tételeket is be kell tervezni.

2814 Megén 2003-11-12 10:15:01
Ezt a kifejezést nem értem, és kérem a magyarázatot. Búbánattal annyiban nem értek egyet, hogy már az Operabál is egy olyan, ami belefér egy OTP-gála típusú megnyilvánulásba, tehát már az sem művészet temploma-like rendezvény. Keményen pénzre megy, ha csak a nyitótánc dolgot nézzük, erről már volt e fórumon is polémia. Nagy összességében azért nem értek egyet vele, mert az már csak utópia, hogy művészet temploma stb. a világon terjed az ilyen \"templomok\" alapítványi, stb. szintű működése, amikoris keményen szponzorációból, nyilvános un. bazárokból, különleges rendezvények bevételeiből, egy-egy előadás megvásárlásából befolyt összegekből tartják fenn magukat neves műintézmények. Persze nagyon sok pénzének kell annak lenni, aki egy ilyenbe be tud szállni, és az már feltételez egy színvonalat is. Három joggingos még nem tudja összeadni egy MET operaelőadás megvételét. Tudomásom szerint igen szigorú szerződések köttetnek egy-egy intézmény külső cég általi bérletéről, beleértve még az utólagosan felmerűlő károk fedezését is (pld. letört WC-papírtartó stb.) Ebbe szigorúan beletartozik az un. biztosítás kérdése, tehát a Rendőrség. Egyébként a rendőröknek komoly bevétele az, hogy ilyen eseményeket, sporteseményeket biztosítanak. Hála égnek ezt már nem az adónkból biztosítja az állam. És természetesen a szerződés része az is, hogy milyen szinvonalú műsorról van szó, megtámadható ugyanis a bérbeadó részéről, ha nem olyat terveznek, ami a szellemének megfelel. Sőt több helyen ki van nevezve olyan személy is, aki a bérbeadó részéről folyamatosan ellenőrzi a szerződés betartását. Ja és igen. Mivel állami intézmény, felügyeleti hatóság nélkül nem csinálhat semmit, és könyvelésileg (tessék megkérdezni a házi könyvelőket) ennek külön, controllingban is elkülönített bevételi kódja van!

2813 account 2003-11-12 09:54:52
Búbánet, Megén, hallottátok azt a kifejezést az óriási közpénzen csücsülők kapcsán, hogy \"szívességi korrupció\" ?

2812 Búbánat 2003-11-12 09:43:50
Megén. Ugyanarról beszélünk. De legalább körbejárjuk a témát. Továbbra is mozgatja a fantáziámat, bár nem ildomos más zsebében kutakodni, hogy mi alapján dönti el az Operaház menedzsmentje, hogy kinek mennyi időre mit, mivel, milyen egyéb szolgáltatással és körítéssel, és mennyiért adja bérbe? S hogyan történik ez? Én vagyok az OTP és jelentkezem: itt vagyok, tárgyaljunk erről és erről? S ki dönt? A főintendáns? A gazdasági vezető? Egy klikk? S mi történik a befolyó pénzzel? Mit fedez? Mire használja fel? A könyvelésben milyen rovatban szerepel? És az is érdekelne, hogy a rendőri biztosítás költsége kit terhel? Az Operát vagy az OTP-t.? És az mennyi? Benne van a bérleti díjban? Vagy külön számlázzák? És még sorolhatnám a kérdéseket. Engem meg lehet győzni a racionális érvekkel, de akkor is szomorú vagyok, hogy a művészet temploma is ma már egyre inkább a silány anyagi - üzleti szellem központjává válik. Mindent bérbe adunk, kiárusítunk, eladunk. Én azt mondom, vannak intézmények, amelyeket soha sem szabadna ilyen célokra rendelkezésre bocsátani. A rendezvényeket vigyék éttermekbe, szállodákba, egyéb vendéglátóhelyekre, ne pedig színházakba, múzeumokba, kastélyokba, s egyéb kulturális célt szolgáló intézményekbe. Az Opera ne partik, lakomák, céges ünnepségek színhelye legyen. Maradjon meg ez a reprezentatív palota a művészet egyik múzsájának a kizárólagos színhelye. Rendben, még az állami ünnepségek színhelyének is elfogadom. Az Operabált is még idetartozónak érzem, vagy bármely olyan eseményt, amely szoros kapcsolatban van az operával-balettel. A kufároknak nincs ott helyük.

2811 kétked 2003-11-12 09:39:40
Látom, jól vagy, azért Raimondi és Bándi nem egy kategória.

2810 Tango & Cash 2003-11-12 09:36:08
A közölt összegek és nevek kitalációk, a valósággal való minden hasonlóság a véletlen műve.

2809 Tango & Cash 2003-11-12 09:35:07
Cabernet tegnap elmondta Bándi legnagyobb „hibáját” Magyar állampolgár és nincs a brancsban. Hozzáteszem, nincs a méregkeverők között sem. Egyébként az olasz állampolgár Omlós Köldikó már évekkel ezelőtt 800000Ft-ot fizettek, ugyanekkor Lolgár Pászló havi 100000Ft-ért énekelt. (Egy sokadvonalú művész ma 1000 Eur alatt nem jön el!) Az áraktól annyit, hogy Operaházunk takarékos és szociális érzékenységű vezetője, Minetár Siklós, alig három éve, egyetlen estére (egyetlen próbával!) szerződtette Buggiero Baimordi raritonistát. Ár 37000 márka !!!! Szó nélkül kifizették. Ez az akkor volt, amikor még nem 7 hanem 3 milliárdos állami támogatásból gazdálkodott a színház.

2808 Tango & Cash 2003-11-12 09:34:10
A kedvenc énekesek rovatban írja „karnagy” „Szinetárék sokallják a Bándi által kért gázsit. Vajon mennyit kap esténként egy sokadvonalbeli külföldi vendégművész? Mennyit kap esténkén a hangját vesztett Kossuth-díjas, Örökös tag? Bándi szerényen a nemzetközi harmad-negyedvonalhoz sorolja magát - igaza van a tekintetben, hogy valóban nem hívják a legnagyobb dalszínházakhoz. Volt szerencsém élőben hallgatni élvonalbeli tenorokat (a \"3-at sajnos nem\"), bátran le merem írni: Bándi bármely nagy operaházban komoly sikereket aratna. Akkor miért nem ismeri el Szinetár elvtárs és Petrovics a művészetét?!”

2807 Fityisz 2003-11-12 09:05:36
A békétlenkedőknek már Horgas Eszter sem megfelelő? Tudtommal ő nem jár zizigőben, alias prolifrakkban.

2806 Megén 2003-11-12 08:57:27
papa, és úgy is történt?

2805 Megén 2003-11-12 08:56:39
Ez újság, hogy mik történtek az Magyar Állami Operaházban?!

2804 papa 2003-11-12 08:56:28
Azon a társulati ülésen arról is döntöttek, hogy amíg szovjet katona van az ország területén az Operaház nem fog játszani.

2803 bakfitty 2003-11-12 08:53:41
„A pénzemért talán én határozhatom meg, hogy a vendégeimnek mit nyújtok.” Remélem ez sosem lesz így az Operaházban. Hiába van pénzed, nyilvánosan egyik vezetés sem engedhet akármilyen műsort a falak közé. És hiába lóg a karodon a legvastagabb karlánc és zizeg a jogging nadrágod, nem biztos, hogy magánrendezvényedre (pl lakodalom) megkapod az épületet. Nem tudom kell-e magyarázni miért?? Az állítólagosan a Házban felvett pornófilmek állítólagosan titokban készültek, ezzel senki nem merne nyilvánosan dicsekedni.

2802 Megén 2003-11-12 08:50:29
Egmont, köszönet ezért a történeti visszatekintésért. Én akkor még nagyon kicsi voltam, és ezekről a dolgokról később sem értesültem. Csak az volt számomra mérvadó, hogy általam nagyra tartott emberek (mint pld. nemrég Melis György) nagyon szépen beszéltek Tóth Aladárról. Az egész kicsit déjá vue....

2801 Fityisz 2003-11-12 08:36:30
Miért kell a műsornak feltétlenül köze lennie az Operához? Ha valaki kibérel közülünk egy vendéglőt vagy egy színházat vendégeinek, akkor miért kellene kötelezően igénybe venni a \"helyieket\" ? Egy esküvői lakodalmon például az választja a zenészt - akárhol is van a buli - aki fizet. A pénzemért talán én határozhatom meg, hogy a vendégeimnek mit nyújtok. Újabb, újabb, újabb gyalázat!

2800 WiseGentleman 2003-11-11 22:22:23
Mondhatnám úgy is, Monteronéval, hogy \"Novello insulto!\" - \"Újabb gyalázat!\" :)

2799 hiller 2003-11-11 21:55:39
Gyalázat, gyalázat

2798 Egmont 2003-11-11 20:55:39
Érdeklődéssel figyelem az ügyetlen főigazgatói nyilatkozat Bánffy / Dohnányi nyomán kibontakozott múltkeresést. Hosszú idő óta itt olvastam először Radnai, Márkus, Tóth Aladár időszakát méltató sorokat. Különösen ez utóbbinak örülök, és nem tudom van-e köze a nemrég elmúlt nemzeti ünnepünknek, hogy valakinek az Operaházból vagy kívülről eszébe jutott emlegetni. Lenne mire emlékezni, mert azon októberben csúf dolgok történtek a színház kebelében. Apám mesélte, hogy Tóth Aladár „leváltása” egy szűk klikk érdekében, előre megszervezetten, a megsértett művészek aktív közreműködésével zajlott. Történt mindez 1956 október 31-én délelőtt. Tóth Aladárt a legrondább módon megszégyenítették és lesöpörték. Mindenki ott volt akit nem vett fel, nem kapott jó véleményt, akit eltanácsolt stb. Az illetők semmit nem csináltak, csak ráültek a palackból kiszabadult szellem hátára és meglovagolták az adódó lehetőséget és hergelték a rendszerrel egyébként jogosan elégedetlen társaikat. Nem csoda, hogy nem emlegetik Tóthot, a leváltatását követelő társulati ülés az intézmény legsötétebb lapjai közé tartozik. Tudomásom szerint a színház hivatalosan sohasem kért bocsánatot a megalázott vezetőtől. Tóth Aladár szemére hányták az „operagyárat”, a létszám és az előadások számának felduzzasztását, a személyzeti politikát, a bezártságot. Mindent. Pedig az igazgató nem tehetett nyakába vart Erkel színházról, a művészeket figyelő hálózatról és a párttitkáról stb. Szerintem egyszer ő is megérdemelne egy könyvet, ahogy Radnai, Márkus, a nagy karmesterek és énekesek is. Bánffy is megérdemli a jó szavakat, csak semmiképpen nem a legek között.

2797 Tudatlan 2003-11-11 18:15:33
Tudomásom szerint a műsornak nem sok köze volt az operához (legalább lett volna!) pl.Horgas Eszter nem hiszem hogy tagja az Operának

2796 Mantuai herceg 2003-11-11 17:03:44
Zizke, írtam már: TYISE, MODERATO. A hangnemed itt sem szokás, s remélem nem is uralkodik el. Be confident, buy Pergament!

2795 Megén 2003-11-11 16:05:03
Búbánat, ez tévedés. A régi rendszerben meg sem kaptuk azt a pénzt, amit most leadózunk. Minden a nagy kasszából ment. Felbruttósítottak minket, adózunk, és most is sok mindent az állam fedez belőle, de már hála égnek nem mindent. A piacgazdaságban egyre többen piaci módon eltartják magukat. (Mint tudjuk a legrosszabb gazda az állam.) És tévedés az, hogy ha egy cég a saját pénzén vendégül lát valakit, az nyilvános buli. Ha egy család kibérel esküvőre egy éttermet ott sem ehet bárki ingyen. Hogy ilyen vulgárisan közelítsek a dologhoz. A privát szféra privát a Kovács családnál is, és privát a Kefekötő Kft.-nél is. Mi oda nem vagyunk hivatalosak, csak ha meghívnak.

2794 Caligula 2003-11-11 15:42:10
Pszt! Mosolygok! Jöhet a műsor! :-)) Búbánat! Ez eléggé utópisztikus nézet, de értelek.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.