Bejelentkezés Regisztráció

Mi újság a Magyar Állami Operaházban?

28 gabor 2003-02-16 10:02:04
Igen, jellemz?, hogy a budapesti Opera addig téma, amíg politikai botrányok színhelye. Az el?adásokról tényleg nem érdemes szót ejteni (hacsak az ember nem a kávét akarja megspórolni magának).

27 levendulás 2003-02-16 00:05:51
na jól lefagyott ez a fórum , nincs téma úgylátszik . magy nincs mondanivaló úgylátszik vagy nincs újság az operában úgylátszik .

26 levendulás 2003-02-07 01:33:35
bocs, nem vettem észre , hogy van külön taps-rovat is . De nekem az Operáról ez a téma ebbe a Fórumba illőnek is tetszik valahogy . Mert sajnos , az az \"Újság \" az Operában , hogy ha olyan dizőzöket éljeneznek és vastapsolnak meg , akiknek rendre és következetesen nehézségeik támadnak (Brünnhilde) a magas hangtartományokban , akkor sommásan annyit szabadna itt csak mondanunk , hogy minden közönségnek olyan operája van , amit megérdemel . A Magyar Narancs egyébként mind a múltheti , mind az e heti számában az \"olvasói levelek\" rovatában közöl megszívlelendő hozzászólásokat a korábban említett Operaház -cikkhez . ( Politikai-Kulturális Hetilap - a gyengébbek kedvéért :))

25 Búbánat 2003-02-06 10:51:11
Igazad van kedves Sajtkukac, amit a Levendulásnak címeztél. Arra a rovatra céloztam az imént magam is. Ott lehet folytatni azt a témát.

24 Búbánat 2003-02-06 10:46:40
Én már más rovatban erről kifejtettem a véleményemet. Csak megismételni tudom, hogy nálunk mindenki mindent megtapsol, függetlenül attól, hogy az tetszett-e vagy sem. Ez rossz, átkos magyar szokás. Szerintem ennek eredője az 1947-l990 között belénk sújkolt elvek, amelyek már kis iskolás korban elkezdődtek, hogy mindenre bólogatni kell, nincs ellenvélemény nyilvánítás, mert akkor megnézhetem magam. Tehát nem volt igazi szabadságunk. Kritizálni csak otthon, zárt, szűk közösségben lehetett, a nyilvánosság előtt ezek a dolgok tabuk voltak. Minden látszat volt. A hangverseny, az opera, színház nézőközönsége így nőtt fel, ezt adta át gyermekeinek, unokáinak. És ez még ma is jelen van. Mindenki fél, hogy valami baja, kára, hátránya származik abból, ha őszintén kinyilvánítja a véleményét egy tágabb körben, akár szóban, akár, írásban, akár más cselekedettel. Tisztelet a kivételeknek. De a passzivitás mellett ugyanakkor a másik véglet is jelentkezik, ami pld. abban mutatkozik meg, hogy egy csoportban, egy kisebb-nagyobb közösségben mindenki mindent közösen elfogad, mindent dicsér, vagy egyöntetűen kárhoztat. Tehát ebben a kategóriában is az a jellemző, hogy együtt, és nincs egyénieskedés. Aki mégis megpróbálkozik ezzel, annak számolnia kell a következményekkel. Vagyis, ezt hiszi, így gondolja. Pedig lehet, hogy ez már anakronizmus több mint ötven év után. Vagy nem? Tényleg ki lóg a lóláb? Ezen nem lehet változtatni? Magam sem tudom. Bezzeg Bécsben, vagy Milánóban egy igazi demokráciában az emberek nem félnek önálló ítéletet mondani, bírálni. Még akkor sem, ha ezzel egyedül maradnak: nyugodtan tiltakozhatnak, fütyülhetnek, búzhatnak, s más ehhez fogható cselekedetekkel fejezhetik ki valami iránt való nem tetszésüket. És nem kell tartaniuk a következményektől, mert ott ennek hagyománya van, mindenki szabadon gyakorolhatja véleménynyilvánítási jogát, függetlenül politikától vagy más magasabb szempontoktól. De az is igaz, nincs tisztelet, meghatódás attól, hogy a világhíresség elzarándokolt hozzájuk. Ők is megkapják a magukét, ha valamit elrontottak, rosszul csináltak. Persze, senki sem tévedhetetlen. De a joga meg van hozzá, hogy hangot adjon bárminemű véleményének, és ezt szabadon bármi formában kinyilvánítsa. Hol vagyunk még ettől?

23 sajtkukac 2003-02-06 10:29:59
Kedves Búbánat! A Mancs előnyeire illetve hátrányaira most inkább ne térjünk ki, szerintem az eléggé off. Annál fontosabbnak tartom, hogy megjelent egy ilyen összefoglaló jellegű cikk sokak okulására és tájákoztatására, mert - szégyen, nem szégyen - én sem voltam igazán képben ez ügyben. A sajtóból és a fórumokból csak az anyázás és a mocskolódás ment, az ész érvek és a tények elfogulatlan leírása abszolúte hiányzott. Ezek után már úgy érzem hozzá tudok én is szólni. Csatlakozom annyiban hozzád, hogy nem szabadna a politikának betekeregnie erre a területre (sem). Node ez sajnos nem így szokott menni. Ahogy jelenleg látom a politika most csak a színtere volt ismét a játéknak, a bábukat pedig az a néhány ember mozgatta, aki az utóbbi 10-20-30-40(?) évben mindig. Ismét csak a bekövesedett felfogások maradnak, csak semmi újat! Még a végén népszerűbb lenne az opera! Ami persze nagyobb látogatottságot, presztízst és nem utolsó sorban bevételt is jelentene a Háznak.

22 sajtkukac 2003-02-06 10:24:17
Kedves Levendulás! Ez a probléma inkább a \"Miért tapsolunk ha kell, ha nem?\" c. fórumra tartozik, ott már több véleményt is olvashatsz. Egyébként üdv a \"táborban\"!

21 levendulás 2003-02-06 00:03:22
Ma találtam rá erre a honlapra,s fórumait olvasgatva azon tünődtem , szó esik-e néha a közönségről is ? Sajnos évről évre tapasztalom , hogy gyakran meglehetősen gyenge színvonalú előadásokat is vastapssal jutalmaznak . Legutóbb az Istenek Alkonya fogadtatása hallatán szomorkodtam egy sort ezen , mert igényesebb közönségű dalszinházban .... érdekes egyébként... vajjon nem illik nálunk néha füttyenteni egyet , ha valami már nagyon nem tetszik ? Örülnék , ha erről más véleményét is olvashatnám .

20 Búbánat 2003-02-03 13:14:20
A MaNancs cikkét elolvastam, majd kinyomtattam és odaadtam néhány operát értő és szerető ismerősömnek elolvasásra. Mindegyik felhördült. Nem a nyomtatott cikk tartalmán, hanem, hogy „Mi az! Te már itt tartasz? Ilyen szennylapot olvasol?” Aztán elkezdtem magyarázni szépen, lassan, érthetően, hogy nem olvasok ilyen lapokat, de ha felhívják az ember figyelmét egy érdekesebb cikkre, azt én el szoktam olvasni, ha módomban áll. És ütköztetem a saját véleményemmel és a témában más helyen már olvasott cikkek tartalmával. Ilyen szempontból számomra közömbös, hogy az engem érdeklő cikk milyen irányultságú lapokban jelenik meg. Miután megnyugtattam ismerőseimet, ők is elolvasták a cikket, és egyöntetű volt a véleményük, hogy meglepően tárgyilagosan, elfogultsággal nem vádolható módon írta le a tényeket a szerző, röviden áttekintve és összefoglalva a kialakult helyzetet. Mindebből következtetéseket nem szűrt le. Számomra új dolgokat nem közölt vele, de az a tény, hogy már ez a lap is foglalkozik az Operában kialakult állapotokkal, tükröz valamit. Nem maradhatunk közömbösek, ami ott történik, hiszen az ország első kiemelt zenés-színpadi művészeti intézményéről van szó. Benne pedig élnek, laknak, dolgoznak, szórakoztatnak emberek. Nem szabadna hagyni, hogy pártpolitikai alapon oda is begyűrűzzön mind az a szenny és mocsok, ami a művészet rovására megy, és ez által a nézőközönség becsapására is alkalmas. Méltatlan módon. Nagyon helyesnek tartom, hogy a MaNancs ezúttal mérsékelve önmagát, egy ilyen hozzá képest nívós cikket jelentetett meg a lapjában.

19 sajtkukac 2003-01-27 09:52:05
Ajánlom mindenki figyelmébe a Mancs cikkét. Elgondolkozásra különösen! [url]http://www.mancs.hu/legfrissebb.tdp?azon=0303kultura1;Magyar Narancs[/url]

18 ALASZKA 2002-10-17 08:54:56
Én a magam részéről befejezem hozzászólásaim, tekintettel arra, hogy a Zenefórum internetes honlapon sokkal érdemdúsabb vita folyik a címben feltett kérdésről.Köszönöm mindenkinek az eddigi írásait. Üdvözlettel:ALASZKA

17 Búbánat 2002-10-02 16:24:42
Azt nem állítottam, hogy a kocka nekem nem tetszett, csak arra gondoltam, hogy van egy kis különbség a Scala és a mi házunk színpadméretei között. Idővel az ember egy bizonyos határig el tudja fogadni a másságot,az újszerűt, a szokatlant, a modernet, és tud vele azonosulni, amint - ezek szerint - mi kettőnknek is sikerült. Erre tett Brockgaus is kísérletet. Hozzáteszem, Svoboda már közel tíz éve halott, tehát ez a három éves római produkció is egy későbbi változata az eredetinek.

16 kétked 2002-10-02 14:04:05
A produkciót három évre vették meg, így a bármikori operai vezetésnek nagyon is érdeke, hogy minél többször előadják a darabot. Nekem egyébként a Scala-beli \"kocka-darab\" nagyon-nagyon tetszett.

15 Búbánat 2002-10-01 17:15:15
Talán jobb lett volna, ha az öt éve a Scalaban Brusonnal és Guleghinával bemutatott \"kocka\" produkciót másoljuk át a hazai színpadra? Akkor már inkább a Savonnlinai fesztivál tószínpadán csodálatos környezetben bemutatott Macbeth-rendezéssel kacérkodtam volna. De ne legyünk telhetetlenek!Örüljünk a mostani bemutató különlegességeinek, és a darab aktuális üzenetének, mondanivalójának. Akinek van szeme s esze, s aki látta a bemutatót, az megérti mire is gondoltam.

14 ALASZKA 2002-10-01 10:57:31
Elfogadom, de ami az utolsó mondatodat illeti, abban kétkedém. Ugyanis az Operaház vezetősége, még a Győriványiék, mindössze hat darab Macbethet tettek be az egész szezonra. Az is most egymás után lemegy. Tehát fejlődni, új utak, más koncepció nem várható a mostani produkciót alapul véve. Kár. És ki tudja,mit hoz a jövő?...

13 kétked 2002-09-30 15:20:11
Alaszka, ott voltam, s a tapasztalatom egy mondatba sűrítve mindössze annyi, hogy: jó drága egy produkció ez a Macbeth. A szólisták közül a japán címszereplő alig éri el a hazai középszintet, Kiss-B. és az orosz basszus sem volt kiugró, egyedül Lukács Gyöngyinek lehetett szívből tapsolni. Saccani tempói nem tetszettek, de a produkció kidolgozott volt - ez a karmester érdeme. A rendezés érdekes és színvonalas, de ne felejtsük el, hogy ez csak egy külföldi produkció helyi felmelegítése. Lehet, hogy ennél többet érdemelnénk...

12 ALASZKA 2002-09-27 15:54:21
Uraim és hölgyeim! Tessenek ellátogatni holnap este az Operába. A Macbeth lesz műsoron. Jó szórakozást kívánok hozzá! Utána pedig vonja le ki-ki magának a következtetéseket. U.i.: A szünetekben is sok érdekességre számíthatunk, mindenki jól nyissa ki szemét és jól füleljen.Akinek van diktafonja, esetleg elhozhatja.

11 Igaz vagy nem? 2002-09-27 08:38:02
Kétkednek igaza van abban amit mondott, Búbánatnak is amit Erkelről mondott. Ettől még persze semmi sem oldódott meg. Minden ugyanúgy folytatódik tovább, leszámítva azt a pár hónapos időszakot, amikor felcsillant a remény, hogy valami jobb jöhet ezután. Álmodozzunk tovább!

10 kétked 2002-09-25 16:29:25
Ha igazán figyelmesen tanulmányoztad volna az OH korábbi igazgatóinak élettörténetét, észrevetted volna, hogy a színház igazgatóinak, zenei vezetőinek szinte minden esetben számtalan zavaró körülménnyel, rágalommal, politikai üldözéssel kellett szembenézni. A sor hosszú Erkeltől, Mahlerig, Klempererig, Lukács Miklósig, hogy csak a már elhunytakat említsem. Ma sincs ez másképp, itt van pl. a Te leveled...

9 Búbánat 2002-09-24 17:31:27
Hol maradtak a hozzászólók? Csak nem mindegy, hogy mi történik a nemzet dalszínházában,amelyben egykor maga, Erkel is előfordult. Milyen kár, hogy nem abban az időben éltem, amikor még dícső dolog volt az opera vezetőjének lenni! Amikor még volt becsülete mindennek. (Aminek nem, arról csak suttogtak, sejtelmesen, illedelmesen.)És nem volt boszorkányüldözés sem! Ha Erkel ma élne, minden bizonnyal tiltakozna és lemondana arról, hogy a nevét a továbbiakban viselje az Operaház társintézménye, és betiltatná ott a műveinek az előadatását. Hát ez van most a Magyar Állami Operaházban, azonosulva az ALASZKA által felvetett kérdéskörhöz.

8 senki 2002-09-12 13:08:58
Miután semmi lényegi változás nem történt az Operaházban, nem kellen a mostani vezetést is alkalmatlannak nyilvánítani? A kérdés persze költői. Hisz\' jól látszik és napról napra bebizonyosodik, hogy Gy.R. Gy. és társai menestése puccs, másként szólva erőszakos hatalomátvétel volt, amit a politika minden erővel támogatott. Gratulálok.

7 ALASZKA 2002-08-30 16:10:11
Kiegészítem Igaz vagy nem azon közlését, ami a forrástámogatásra vonatkozik. A Népszava-online-ján az olvasható, hogy az az Orbán-kabinet által megítélt plusz 4 milliárdnak a felét még az első félévben átutalta a minisztérium a dalszínháznak. Görgey ezen felül juttat további egymilliárdot szeptember végéig. Fülöp Attila beszámolt arról is, hogy a tavasszal átutalt 2 milliárdból az 1150 közalkalmazott bérének a fejlesztésére költöttek, továbbá elkezdték a felújítási munkálatokat az Erkel Színházban: napirendre került a forgószínpad és a légkondícionálás kiépítése, a mosdók teljes felújítása, a nézőtéri erkély széksorainak lecserélése. A többlettámogatásból fogják megvásárolni azokat az új világítási berendezéseket is, amelyek az Operaház \"monstre produkciójához, a Macbeth bemutatójához kellenek\". De még mindig adós a kulturális tárca a teljes költségvetés 6,3 milliárdbjából 1 milliárddal!

6 Igaz vagy nem? 2002-08-30 15:33:31
Szinetár, úgy tűnik, az elődje által kitaposott ösvényen halad tovább, egyelőre. A Győriványiék által bevezetett új bérletrendszeren nem változtatott,azon kívül, hogy még pár bérletet meghírdetett. A jegy- és bérletárak maradtak. A Macbeth bemutató meg lesz tartva, az évad műsorrendjében csak csekély változások lesznek: pld. a Dohnányi -opera időpntja, a Petrovics -darab ismételt színrevitele, néhány korábban meghírdetett vendégművész visszalépése. Ugyanakkor marad a két színház, két kórus, két zenekar. Arról nincs tudomásom, hogy az Erkelben a Győriványi-féle koncepció megvalósul-e, tudniillik, hogy csak magyar nyelven kerülnek előadásra a repertoár darabjai.A Magyar Hírlap pedig korábban arról adott hírt, hogy az évad kezdésre újabb egy milliárd forintot kap az intézmény az előző kormány által jóváhagyott forrásból.

5 kétked 2002-08-27 12:22:43
Kisgyermek-nagygyermek! A nyivákoláson túl sorold már fel, mit tett e két remek zenész, ha már a mi érveinket lehúztad a WC-n, nézzük meg a tieidet is! Amit leírtál, inkább csak amolyan kisgyemekes durci volt - meg ne sértődj érte!

4 Kisgyermek-nagygyermek 2002-08-26 16:02:28
Sírhatnékom van, törni-zúzni szeretnék! Miért bántjátok Györgyöt és a másik menesztett főigazgatót! Szerintem Ti a kákán is csomót kerestek. Összehasonlítva, amit a rövid idejük alatt megpróbáltak elérni azzal, amit az előző évadokban a most visszahozott garnitúra ide-oda tologatott, én csak a pozitívumot látom. És nem értem, hogy miért volt ez az ágyútűz a kis verebekre. Talán attól féltetek, hogy valami csodálatos metamorfózis következtében a verebekből hirtelen sasok lesznek? És a koncot elveszik a héjáktól? De ők végülis maradtak verebek, és repültek, repítették őket, most már máshol kell keresgélniük a magokat. A héják pedig tovább marakodhatnak egymás között a jobb falatokért, miközben uralják a terepet. Hát persze, hogy törni és zúzni szeretnék mérgemben, amikor beleköptetetek a levesembe. Azok az érvek pedig amiket felsorakoztattatok kedvenceim személye ellen, nem érvek, csak az ismérvek és a csúsztatások egyoldalúan felsorakoztatott, összekopírozott, manipulált sorozata. És mint ilyen, a WC lehúzóban van a helye. A magukat pedig mindenhatónak és mindentudónak beképzelő szereplőket arra kérem, hogy hagyjanak fel a jólértesültségükkel, mert nagyon kilóg a lóláb. ALASZKA pedig nagyon jól tette, hogy beszélt a botrányról, ki kell használni a nyilvánosság erejét, hogy a sírás után a nevetés következzen, de az a kacaj ne a Rigolettóból vagy a Bajazzókból legyen véve.

3 radames 2002-08-09 16:26:13
Az OPERA c. olasz szaklapból: \"A végzet hatalmának keserü sorsa... Parma: a busetói zenész egyik fömüvének egyik elöadása a Tatro Reggioban méltatlan arra, hogy egy Verdi Fesztivál elnevezésü eseményen szerepeljen:kezdve a banális, elnyütt diszlettöl, a koncentráció hiányán át a szereposztás teljesmértékü tévedéséig. GYRGY egy szorgalmas karmester, aki egy összegzö interpretációját adta el a Végzetnek. Az Ö feladata volt, hogy a történetet \"satuba\" szoritsa, a szereplökben lejátszódó szenvedélyek lendületét a magasba emelje és pontosan ábrázolja azt atömeget, amely a szinpadot betölti és ami a Boris Godunov mintájára (jogos megjegyzés!) egy új rendezési idea szrint anonim tömeget ábrázol. Az ö feladata volt, hogy a nyitánytól kezdve a zenekarba életet leheljen, de a zenekarhoz ehhez egy más tekintélyü \"pálcára\" lett volna szüksége. A végén taps mindenkinek (nem sok). Valami disszenzus a karmesternek. A vége is általános.Aminek azonban egy ilyen középszerü elöadás után határozott \"nem-tetszés\" nyilvánitásban kellett volna végzödnie. Az elöadás nem méltó fesztiválra. Söt, a legkevésbé nem egy Verdi Fesztiválra.

2 kétked 2002-08-07 10:52:43
Szerintem a botrány GyRGy működése volt. Elmaradt egy csomó bemutató, tehetségtelen ismeretlenek léptek föl orrba-szájba, remek énekeseket/karmestereket nélkülözött, magáról mindig rendkívül nagyképűen nyilatkozott, s sosem derült ki, mire föl. Az elmúlt szezonban nem volt egy igazán tökéletes este sem, pedig kb. 40-et láttam. Ilyen korábban sosem volt!!! Ideje volt leléptetni.

1 Binga 2002-08-05 19:28:40
Hááááát.............. Alaszka, ez egy kicsit erős volt. Kétlem hogy a zenésztársadalom, különös tekintettel az Operaház zenészeire oly nagyon zokognának Gy.R.Gy távozása miatt. Miért is tennék? Gy.R.Gy-nek semmi tapsztalata nem volt a hazai \"operázásban\"; látott pár külföldi példát amit szinte egy-az-egybe megpróbált ráhuzni a hazai viszonyokra. Ami pedig nem sikerült. Amúgy elég elolvasni a kezdet kezdetén vele készült riportot a Zenekar újságban. Valami olyasmit mond hogy Ő amit elgondol azt véghez is viszi, és ha nem jött be, tartja érte a hátát. No\' most pont ennél tartunk. Bevezetni az \"állandó stábbal megy egy darab próbája meg az elődás; semmi csere\" módszert nem egy nagy észkombinátra vall. Ez ott mehet el ahol darabokra szerződnek a tagok és nem állandó a társulat. (És ezt mondani kell? Őrület.) Aműgy elég megnézni az idei berletek körüli hacacárét: Nem kaphatok oda bérletet ahová évek óta veszem, és ami a bérletekben van, az is csupa lehetetlen párosítás. Inkább nem is vesz az ember. De maradjunk GY.R.GY.-nél: soha sehol nem halottam róla mint valami világrengető tehetségről. Igaz nyert ugyan karmesterversenyt? De hol? És mikor? És kik voltak az ellenfelek? Szóval nem egy nagy lumen. És ezt kellene sajnálni. Na jó, talán nem így kéne lapátra tenni, de hát hogy máshogy ha már az elején megmondta: teszi amit gondol és a végén elviszi a balhét. UFF én beszéltem.

0 ALASZKA 2002-07-25 08:26:20
BOTRÁNY!BOTRÁNY!BOTRÁNY! Csak ezt tudom hajtogatni. Győriványi Ráth György főzeneigazgató és Locsmándi főigazgató úr eltávolítása az intézmény falai közül a rosszindulatú, érdekeltségeiket féltő főkolomposok besúgására, sőt, nyílt támadásuk és az operai körökben addig szokatlan aláírásgyűjtés kezdeményezése, a médiák felé ezekenek a sötét szándékú véleményeknek a szétkürtölése odavezetett, hogy a kész helyzet elé állított Görgey Gábor miniszter úr ismételten megalapozatlan döntésének a következményeit kell most szenvednie minden tisztességes, becsületes zene iránt érdeklődő, vagy azt művelő embernek az operai berkekben és azon kívül egyaránt. Érvényes, négy évre szóló szerződést bontott fel a miniszter, nem csodálom, hogy perre viszi az ügyet a két érintett személy. Ugyanakkor visszaülhettek székükbe a régiek, akik alatt egyértelműen mind minőségben, mind az anyagiakat tekintve csak a hanyatlás fül-és szemtanúi voltunk. Most viszont könnyű helyzetben vannak, mert amit az előző kormányzati ciklus végén GY.R.GY. kiharcolt, megteremtett, annak előnyeit (pl. a jelentősen megemelt költségvetési támogatás, zenekar, kórus minősítése, új bérletrendszer) Szinetár és csapata átveszi, \"beleül\", s majd idővel verheti a mellét, hogy na lássátok, én mi minden jót tettem az érdeketekben. Szóval itt tartunk. Nagyon bízom abban, hogy a bíróságok, a fellebviteli fórumok ítéletei nyomán visszahelyezik a két főigazgatót eredeti munkakörükbe, s addigra már Görgey sem ül a bársonyszékében.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.