Bejelentkezés Regisztráció

Mi újság a Magyar Állami Operaházban?

2943 Caligula 2003-11-17 11:05:44
Akkor rendezzünk iszapbírkózást! Azt nagyon szeretem, főleg, ha lányok csinálják! :-)

2942 Megén 2003-11-17 11:02:53
Látom a hétvége sem tett jót ennek a fórumnak. Amikor valaki \"egyenes irányba kimutat\" valami megoldást, azonnal visszagyömöszölik, és így megy a sártaposás körbe-körbe-körbe.

2941 cintula 2003-11-17 10:33:59
: -)

2940 cincogi 2003-11-17 09:29:10
Műhelytitkok az Operáról = kellékek és jelmezek baráti áron kikölcsönözve

2939 bocskor 2003-11-17 08:36:40
Volt egyszer egy Giuseppe Raffa produkció a Népstadionban. Aida. Úgy 1994 környékén, az eredetei tőkefelhalmozás idején. Millió szponzorral és mecénással. Csupa sztárral. Na ez volt aztán a sz..rság csimborasszója Mo.gon. Tiszta Amerika.

2938 pattaya 2003-11-17 08:28:42
Úgy látom szélsőséges bagoly mondja verébnek... (Az állítólag ironikus Sztálingrád-hivatkozásról annyit, hogy barátunk Perl Harbour kapcsán próbálna meg így viccelni a Lincoln Centerben.) Teljesen nyilvánvaló hogy a zseniális „kis foci kis pénz….” elméletet a művészetre alkalmazó ámérikás képtelen elfogadni hogy a művész a gázsija és körülményeitől függetlenül is világszám lehet, és attól még elsőrangú lehet, hogy a szabad világ nem csinál belőle sztárt. Szabó István elég jó filmeket csinált akkor is, amikor szinte s a semmiből dolgozott, a Körhinta is megjárja, aztán Melis, Svéd, Ágai, Radnai, Székely, Házy stb stb akkor is kiválóak voltak amikor itthon Ft-ért (kevesért) szerepeltek. Na de ez nem jó példa, ez merő anakronizmus. : -))

2937 WiseGentleman 2003-11-16 22:45:53
Egyébként csak egy példa: odakint az USA-ban Rachmaninov II. zongoraversenyét Van Cliburn (a moszkvai Csajkovszkij-verseny győztese) előadásában, Kondrashin vezényletével, a CBS Masterworks kiadásában hallottam. Az oroszokról még annyit, nekem is számos szép operafelvételem van meg Melodia label-en, ahol gyönyörködhetem Obrazcova, Arhipova, Milaskina, Petrov, Ognivcev, Vedernikov, Atlantov, Mazurok, Nyesztyerenko hangjában, egy nemrégi hozzászólásomban dicsértem Melik-Pashayev Borisz Godunov-felvételét, tehát távol álljon tőlem, hogy a zenekultúrájukat leszóljam.

2936 WiseGentleman 2003-11-16 22:23:27
Szerintem maradjunk meg a civilizált stílusnál. Mindenesetre megegyezhetünk, hogy a sztálini illetve posztsztálini Szovjetunió igencsak szélsőséges példa (az én példám is csupán ezt akarta szolgálni), amire hivatkozni, egy szabad piacgazdaság keretei között, igencsak anakronisztikus. Egyébként tényleg jó felvételek jelentek meg a Melodia kiadásában, ugyanakkor Richter és Kondrashin nyugaton is ismertek voltak.

2934 Rodenbach 2003-11-16 22:17:10
Szerintem is nagyon rossz példa volt a leningrádiak ostrom alatti koncertjeire úgy utalni… Egyébként nem kell ahhoz a szovjet rezsim alatt Moszkvában szerzett diplomával rendelkezni, hogy az ember tudja néhány nagy művész és együttes nevét. Nekem a 80-as évek végén vásárolt „Melogyia” lemezekről ismerős a Moszkvai Nagy Színház (ének- és zenekara), a Leningrádi Filharmonikusok a Moszkvai Filharmonikusok, az URSS Szimfonikus Zenekera, a Kirov Színház Zenekara, aztán olyan karmesterek mint Mravinszkij, Rozsgyesztvenszkij, Kondrasin, Szvetlanov, Mariss Jansons. Lehet, hogy ezek a nevek az USÁban ismeretlenek, de az a nem a fillérekért is világszinvonalon produkáló művészek hibája.

2933 partizán 2003-11-16 22:11:44
Ha volna érzéked hozzá akkor tudnál ironizálni. De stílusod már Vietnámban se volt. :-)

2935 WiseGentleman 2003-11-16 21:00:12
Stílus, kedves partizán, most nem Ukrajnában harcolsz, oldaladon Kalasnyikovval :). Nincs érzéked a finom iróniához...

2932 partizán 2003-11-16 20:50:24
\"erre példaként hozható fel a Leningrád-szimfónia ősbemutatója is, ami úgyszintén nem a maximális anyagi megbecsülés jegyében játszódott le\" micsoda bunkó

2931 WiseGentleman 2003-11-16 19:14:56
Készséggel elhiszem az általad leírtakat a volt Szovjetunió városaiban uralkodó zenei színvonalról (mivel nem voltam még Odessában, nincs személyes tapasztalatom a helyi zenei életet), erre példaként hozható fel a Leningrád-szimfónia ősbemutatója is, ami úgyszintén nem a maximális anyagi megbecsülés jegyében játszódott le. Ugyanakkor motoszkál bennem továbbra is a kisördög, hogy a szovjet (illetve keletnémet) művészeti illetve sportélet színvonalát egyrészt befolyásolta a rendszer kirakatpolitikája, másrészt a nagy átlaghoz viszonyítva még akkor is jó egzisztenciális lehetőségeket biztosított egy zenei vagy sportkarrier. Mindenesetre, szerintem vigyázó szemeinket továbbra is inkább nyugatra, illetve Közép-Európára kellene vetnünk, semmint Oroszországra. Végezetül, azt is elismerem, hogy az anyagi megbecsülés mellé ugyanúgy fontos, hogy a javakkal tudjanak sáfárkodni (a pénz szükséges, de nem elégséges feltétel - legalábbis egy működő piacgazdaságban, békeidőben).

2930 Radics 2003-11-16 14:05:56
Wise, azt írod, „Az orosz művészi élet prominens szereplői ott is vannak mindenütt a világszínvonalú helyeken, és ott, gondolom, megfelelően jutalmazzák is őket.” Szerintem „világszínvonalú hely” nem az őt megtöltő közönség nercbundájától vagy a Visa Gold-jától világszínvonalú, hanem a fellépő művészek teszik azzá. Moszkva, Leningrád, Tallin, Ogyessza stb opera színpadain és hangversenytermeiben világszínvonalú művészek játszottak a két háború között is, és a második háború után is. A szabad világ leghíresebb koncertteremiben 1950 és 1990 között „az orosz művészi élet prominens szereplői”-nek töredéke léphetett fel, a többieket nem engedték külföldre. Zenekari hangzás terén is fogalom amit a Leningrádiak vagy a Moszkvaiak csináltak és csinálnak.

2929 Radics 2003-11-16 14:03:04
A „megfelelő pénzbeli eszközök” a dalszínház rendelkezésére állnak. Két év óta. Mégis egyhelyben járnak. A pénz ma rosszul és rossz helyre folyik. Zenei téren minőségi változás akkor várható, ha nem alkalmazzák tovább a közepes vagy semmilyen teljesítményt nem produkálókat, az ilyen „balansz helyére csak arra érdemeseket vesznek fel, a munkát azután folyamatosan folyamatosan értékelik, lereagálnak bármilyen irányú elmozdulást. Ennek elindítását gyenge hallású, szellemileg lefáradt és álomszuszék vezetőktől nem lehet várni.

2928 Talabér 2003-11-16 09:37:37
Szó volt az orosz zenekarokról. Lehet, hogy Amerikában nem tudják, de az orosz operajátszás, balett, zongoraművészet, hegedűművészet és általában a zene- és operau művészet világszínvonalú volt akkor is, amikor éhbérért dolgoztak a muzsikusok. Ez kb az utóbbi 80 év. Az orosz zenekultúra nemcsak a rezsimből nyugatra menekült és ott megfizetett művészekből meg abból a nehány reprezentáns muzsikusból állt akiket játszani külföldre engedtek, hanem azokból akik otthon maradtak. A „hátországban” ugyanolyan nagy muzsikusok (hangszeresek, énekesek stb) voltak és vannak, ma is nulla pénzekért. Én is annak igazát osztom, aki azt mondja, hogy a gyenge csapatból a pénz sem csinál világbajnokot. Na persze, ha mindenkit lecserélnek….

2927 laczkó 2003-11-16 08:42:08
Volt valaki tegnap a Hamari Júliás \"pezsgő délután\"on?

2926 WiseGentleman 2003-11-15 23:06:25
Mellesleg, megfelelő pénzbeli eszközök esetén el lehet érni, hogy az arra érdemes emberek kapják az anyagi megbecsülést.

2925 WiseGentleman 2003-11-15 23:04:33
Az orosz művészi élet prominens szereplői ott is vannak mindenütt a világszínvonalú helyeken, és ott, gondolom, megfelelően jutalmazzák is őket.

2924 Radics 2003-11-15 22:56:14
A kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci sem feltétlen érvényes erre. A Moszkvai, vagy Leningrádi Szimfonikusok a világ legjobb zenekarai között vannak, pedig.... Richter vagy Kocsis gázsiért vagy ingyen is ugyanolyan világszám. A dalszínházunkban legalább 100%-kal emelték a béreket, csak az emberek ugyanazok maradtak. Aki 100ezerért ócska koncertmester az 400ért is az lesz, a nyökögő énekes se fog többért jobban énekelni. A Szinetár úr eddig azt mondta, nincs erkölcsi alapja tőlük olyan kevésért többet követelni (színvonal, fegyelem stb), most meg nem tud tőluk megszabadulni. Minden maradt a régiben.

2923 kalahari 2003-11-15 22:47:22
Úgy legyen!

2922 WiseGentleman 2003-11-15 22:45:25
Igazad van, de ugyanakkor a sok pénz a megfelelő kézben ide tudja vonzani azokat a szakembereket, akik egyrészt tapasztalataikkal, másrészt saját példájukkal maguk köré tudnak teremteni egy olyan kristálygócot, melyből egy hosszú távú kibontakozás kiindulhat.

2921 kalahari 2003-11-15 22:40:57
Én mégannyira sem ismerem, csak arra próbáltam utalni, hogy az agyonfinanszírozott foci nem mutat fel eredményt, míg az alig-alig tengődő sportágak (Vízilabda, kajak-kenu, Kézilabda, úszás, stb.) aratják a legnagyobb sikereket a világversenyeken. Operára lefordítva: a sok pénzből még nem lesz jó előadás, ahhoz jó énekesek is kellenek.

2920 WiseGentleman 2003-11-15 22:24:02
Nem vagyok focirajongó, úgyhogy nem ismerem a magyar válogatott helyzetét. De a színvonal emelésének feltétlenül együtt kell járnia az anyagi megbecsüléssel és a szponzorálás javításával, egyébként egy adott nívó felett tehetséges énekeseink, zenészeink búcsút mondanának a bármilyen magas színvonalú, de ugyanakkor alulfizetett társulatnak.

2919 kalahari 2003-11-15 22:04:03
Ha ez igaz lenne, akkor a magyar válogatott sorban nyerné a VB-ket!

2918 WiseGentleman 2003-11-15 22:02:56
Erre is érvényes, hogy kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci :).

2917 Radics 2003-11-15 21:39:50
Ez sem analógia. Itt is minőségi együttesről van szó, ahol a név tényleg garancia. Ezzel szemben kis hazánkban nem az. Az operai fronton minőséget nem a mecenatura fog hozni (bár lehet, hogy akkor lesz elsőrangú énekesek megfizetésére). Minőség akkor lesz, ha végre ebben a társulatban is elsőrangú munkát követelnek, azt ösztönzik, ellenőrzik, a nem megfelelőket eltávolítják. Az egységes közönség érdekében. Meg mindazokért, akik nem szeretik a miatti adrenalint.

2916 WiseGentleman 2003-11-15 19:00:46
Egyébként a 4 zenekarral kapcsolatban (ismét nem konkrét analógia), de a Wiener Saengerknaben is tulajdonképpen 4 kórusból áll, ezek közül egy minden vasárnap reggel a Hofkapelle miséjén hallható, a másik három pedig turnén járja a világot.

2915 WiseGentleman 2003-11-15 18:50:27
A Wiener Philharmoniker-es példám nem feltétlenül pontos analógia kívánt lenni, a lényeg, hogy szerintem megoldható, megfelelő karmesterrel, és megfelelő színvonalú, rutinos muzsikusokkal, hogy egy esetleg ad hoc módon összeállt zenekar is kitűnő színvonalon teljesítsen.

2912 rue du Bac 2003-11-15 17:50:33
A Staatsoper Zenekarának muzsikusaiból álló koncertzenekar, a Wiener Philharmoniker nem a legjobb példa a csak a plakáton létező együttesekre, sem a nagynevű zenekarok tagjaiból sutyiban összeálló, tiszavirág életű fantázianevek alatt játszó haknibrigádokra. A Staatsoper és a Wiener Philharmoniker kapcsolata közismert. Az operaház zenekarából „gazdálkodó” koncertzenekar ötletét egyébként Erkel Bécsből importálta, így alakult a Magyar Állami (azelőtt Királyi) Opera Zenekarából a Budapesti Filharmonikus Társaság Zenekara (BFTZ). A Budapesti Filharmonikus Társaság Zenekara egy létező zenekar (jelenleg egyesület formájában), a Opera Stagione Kft létező vállalkozás, az Opera Stagione Zenekar (OStZ) viszont egy nem létező zenekar, ilyet a Kft nem tart fenn. Ha mégis hasonlóság adódik a MÁO Zenekara, a BFTZ és a OStZ között az abban áll, hogy egyik együttesnél sem lehet tudni, hogy az adott hangversenyen kik fognak a pultok mögött ülni, ki játszik bennük. Az Operaháznál ez azért van, mert a színháznak tulajdonképpen 4 zenekara (vagy 4 zenekarra való muzsikusa) van. Hiába látjuk a „MÁO Zenekara” nevet, nem tudhatjuk éppen melyik gárda játszik. Az 4 zenekarnyi gárdában a kiváló muzsikusok mellett gyengébb képességűek is vannak. A muzsikusok viszonylag heterogén volta miatt az előadás minősége nagyban függ az aznapi „leosztástól”. Ugyanez áll a BFTZ-re. Aki a koncerteken figyeli az arcokat észreveheti, sohasem lépnek fel ugyanazzal a gárdával: a BFTZ név azonos, a tagok nem. Opera Stagione Zenekara teljesen ad hoc jellegű, aki éppen ráér, az megy el haknizni. Ebből sem lesz minőség. A közönség szempontjából ez azt jelenti, hogy mivel a MÁO Zenekar és a BFTZ nem jelöl egy konkrét, estéről-estére azonosan elsőrangú képességű muzsikusokból összeálló együttest, a néző szerencséjétől függ, hogy éppen milyen konstellációt fog ki. A jegyvásárló a legrosszabb és a legjobb muzsikusok esetén is ugyanannyit fizet. Ergo, nagy az esélye annak, hogy rosszul jár, a befizetett azonos összegért eltérő minőséget kap. A Staatsoper és a Wiener Philharmoniker is több zenekarra való muzsikusból áll, csak náluk nincsenek gyengébb képességűek, mert a muzsikusokkal szemben támasztott követelmények Bécsben magasak, és a teljesítmény folyamatosan kontrollált, a visszajelzés megoldott (Aki gyengül kiteszik.) A Staatsoper (szintén több együttest kitevő létszámú) zenekara világszínvonalú (ez nem a Szinetár-féle semmit mondó közhely), így bár darabról-darabra változhat az összetétel, a végeredmény mindig világszínvonal lesz. Ugyanez áll a Wiener Philharmonikerre. Az ő előadásaikon és koncertjeiken az együttes neve tényleg MÁRKANÉV, az összetételtől függetlenül mindig azonos, elsőrangú zenei minőséget jelent.

2914 WiseGentleman 2003-11-15 14:32:20
Bécsben például a Staatsoper zenekarának tagjai közül nagyon sokan a Wiener Philharmonikerben is részt vesznek, sőt, amint az számomra kiderült, a Staatsoperorchesterből még külön vizsga fejében lehet továbblépni a Philharmonikerbe (ennek részleteiről szerintem Sesto jobban tudna tájékoztatni minket). Mindenesetre, ismét egy \"nyugati\" példa az átjárhatóságra. Az Opera Stagione belső ügyeit nem ismerem, abból viszont igazán pozitív képet alkottam, hogy képesek voltak idehozni Cura-t és Domingo-t. Ugyanakkor hivatkozhattam volna másra is, például 1999-ben a Ferencvárosi Ünnepi Játékok Kht. is meg tudta rendezni az Elektrát Ortrun Wenkellel a Tavaszi Fesztivál során. A lényeg, amit példámmal érzékeltetni akartam, hogy nem szükséges ölbetett kézzel, lélegzetvisszafojtva várni, amíg egy merev, posztkommunista állami intézmény megreformálja magát, illetve, amíg a hazai fejekben is végre megvalósul a rendszerváltás (erre jók itthon az \'ámerikás\' magyarok).

2913 Marcali 2003-11-15 10:40:06
„Az őszinteség ritka kincs, színésznél, újságírónál egyaránt” –kezdi kitűnő írását Szilver Ottó a Heti válaszban. ([url]http://www.hetivalasz.hu/cikk.php?id=8491;cikk itt[/url]) Annyit hozzátennék, sajnos ritka kincs. meg talán azt, hogy egyenesség, gerincesség az énekesnél is kincs. (Ez az énekes dolog csak úgy eszembe jutott, semmi köze nincs a továbbiakhoz.) Szóval, tegnap az USA-veteránok figyelmébe ajánlották az üzleti tisztesség hirdetésének szükségességét, az állítólagos Stagione Zenekar kapcsán pedig szó esett a közönség (félre)tájékoztatásáról is. Ki tudja mi az igaz ebben a kanizsai dologban, gondoltam, megnéztem én is azt Nagykanizsára mutató linket. És valóban. 2000 november 24-re a fórumon kifogásolt nevű együttesek szerepeltek. Na de mi volt az előző nap. Lássunk csudát. „MŰHELYTITKOK AZ OPERÁBÓL”. Így, nagybetűvel. Hm, Műhelytitkok az Operából”? Operai művészeink ilyen sűrűn szerepelnek Kanizsán? –gondoltam. De nem, félreértettem a dolgot. Biztos, hogy félreértettem, mert a fellépők között megláttam Ókovács úr nevét. Emlékeztetnék mindenkit arra, hogy az operai tájékoztatási igazgató úgy két hete öntötte ki szívét a rovatban, és teljes ártatlanságáról tett tanúbizonyságot az ügyben, hogy egy olaszországi fellépésen az ő és három másik magyar művészre azt írták, hogy (ha jól emlékszem) a „Magyar Állami Operaházból”. Mivel a magyarázat őszinte és feltáró volt, világos, hogy a műsor címe alapján saját hibámból tévesen gondoltam a budapesti Operára, ez annál is biztosabb, hogy a nagykanizsai Bánk bán felett, november 23-ra keltezve az ártatlan tévesztés miatt lecikizett művészek neve áll. [url]http://www.nagykanizsa.hu/konyvtar/kanizsai_musorok_2000_11.htm;Mind a négyüké[/url]!! Mea culpa, tévedtem. És egyébként is, ki merné állítani, hogy a „Műhelytitkok az Operából” cím alapján vidéken mindenki a budapesti Operára gondolna? Mert például a kanizsaiak gondolhattak a győri Operára, a pécsi Operára vagy a debrecenire. Vagy úgy általában egy Operaházra. Valahol Európában. Legjobb tehát figyelmen kívül hagyni, hogy az említett címmel művészeink (magánvállalkozásban) végigjárták az országot, a Csokonai ÁMK [url]http://www.zalamedia.hu/khely/1207/moz.html;hirdetésében[/url] („Műhelytitkok az Operából, filharmónia koncert. Műsor: Mozart: Varázsfuvola, Figaro házassága, Don Giovanni, A színigazgató c. operáinak részletei”) is a beltartalom a lényeg. A körités nem jelent semmit! Ők nem mondják hogy a Magyar Állami Operából jöttek. A cím azt mondja, az Operából a műhelytitkok jöttek. A műhelytitkok tehát jöttek, négy művész csak elkísérte őket. Ez világos. Rossz az aki rosszra gondol. Tanulság: Éljen és virágozzék a magánvállalkozás! Az őszinteség ritka kincs, színésznél, újságírónál egyaránt. (A többi nem számít.)

2911 Talabér 2003-11-14 22:09:24
Zsolt délelőtti linkjén én is olvastam Frigyesi és Nagy karmester nevét. De mást is. A magántőke állítólag pártolni való vállalkozásában előadott Bánk bán operát,Nagykanizsán az Opera Stagione Zenekara kísérte. Ezt írják: BÁNK BÁN – opera Rendezte: Frigyesi Tibor Zenei vezető: Nagy Ferenc Közreműködik a Magyar Állami Operaház Kórusa és az Opera Stagione Zenekar. Mint tudjuk Opera Stagione Zenekar nincsen. Az Opera Stagione Zenekar a dalszínház éppen ráérő muzsikusainak halmaza. Nem tudom, abban a nagy Amerikában előfordulhatna-e, hogy a NewYorki Filharmonikusok Zenekaráról kiderülne, hogy az nem más mint a Met Zenekara, szabadidőben. Menedzser barátaink beszélhetnének üzleti erkölcsről és fogyasztó (jegyvásárló) megtévesztésének helytelen voltáról is, remélem ez is vérükké vált. Mert ugye a nézőt Amerikában, Budapesten és Nagykanizsán sem illik becsapni, 30.000 Ft jegyért botrányos színvonalon bazseválni (Cura koncert, Domingo koncert), nem létező együttesek nevét hirdetni. Kórusként meg a Magyar Állami Operaház Kórusa szerepel. Helyesebb lett volna Magyar Állami Operaház Kórusából (is) alakult kamarakórust írni!! Szinetár úr úgy látszik az énekkarnak engedélyezte a zenekarnak meg tiltotta az operai név használatát. Ki érti ezt?

2910 Radics 2003-11-14 20:13:55
Az ámérikás magyaroktól le vagyok nyűgözve!!!* Csak nem értem, hogy nagy eszükkel mi tetszik nekik az Opera Stagionén. Ha a tudásból csak ennyire fussa akkor nem volt érdemes. Kifejezetten óvnám tőluk a Momus klubbot, mert az álaluk ajánlott cég színvonalát és magyar közreműködőit már ismerjük. Azt aki Levinnel példálózik és utána a Nagy Feri bácsi, Frigyesi és a haknisták produkciójáért lelkesedik nem lehet komolyan menni.

2909 WiseGentleman 2003-11-14 18:27:07
Topi, egyébként az USA-ban pont az ellenkezője van annak, amit leírtál, ne haragudj, az adók alacsonyabbak, mint Európában, az adócsökkentés minden lényeges politikusnak meghirdetett programja (az öreg Bush is részben abba bukott bele, hogy egyszer adót emelt - de bocs, ne politizáljunk). Gondolom, a chicagoi iskoláról (Friedman and co.) hallottál.

2908 WiseGentleman 2003-11-14 18:23:14
Mantuai, egyetértek veled (a közalkalmazott vízfejekkel kapcsolatban), ezért gondolom úgy, hogy Magyarországon a rendszerváltás a fejekben még nem játszódott le, hódít a posztkommunista gondolkodás. Persze, számunkra más a természetes, mert ugyanazt az iskolát jártuk ki (USA), aki ott tevékenykedett, az egy szabad ország piaci szellemét a vérében hordja (egyébként az üzleti, gazdasági ismeretek megléte jórészt szerintem mentalitás és érzék kérdése - mind over matter - hiszen ezért van, hogy a legtöbb üzleti tankönyv és ismeret leginkább a józan ész terminológiákba és kategóriákba töltése - ezért van például az is, hogy Amerikából tudományos (hard science) háttérrel hazajövő emberek óriási sikerrel helyezkednek el idehaza üzleti téren, mert a magukban hordozott mentalitás sikerre viszi őket, s ez mindennél többet ér, mint bármilyen \"szakmai\" ismeret). Az esztrádműsorokkal kapcsolatban, hadd mondjam azt, hogy bánom is én, hogy a Broadway-n hány gazdag mecénás pénzéből játszanak Rodgerst és Hammersteint, ha vannak olyan mecénások, akinek a pénzéből én a Lincoln Centerben Pavarottit, és James Levine-t hallgathatom. A konkrét megoldás kérdésére csakis azt mondhatom, hogy magán- és társadalmi mecenatúra kifejlesztésére lenne szükség (az állami mecenatúra is magában hordozza a politikailag manipulált fércművek létrehozásának kockázatát - lásd, nem is olyan régen, kis Magyarországunkon).

2907 kalahari 2003-11-14 17:55:39
Fityisz, 10 pont!

2906 Fityisz 2003-11-14 14:38:58
Bakfitty, zenerajongó, operai \"közönség\" egy van. Oda még nem jutott el a megosztás, az árokásás. A zenekari árok nem a közönséget osztja meg.

2905 Megén 2003-11-14 14:31:30
Bakfitty, ne hitesd el, hgoy nem érted a viccet. A közönség Te és én, és itt ezen a fórumon mindenki. Persze nem lehet mindegyikünknek eleget tenni, mert ahogy látom ahányan vagyunk annyifelé húzunk. De a célunk és kívánságunk az, hogy jó operaelőadásokat lássunk. És mindent elkövetnénk szívesen, hogy ez sikerüljön. Van ötleted? Mondd el Te is!

2904 bakfitty 2003-11-14 14:26:15
Melyik közönségről nincs szó? Az egyik közönség már megnyilvánult. Ezt írta: \"Bécsben minden szép és jó, azonban nekem három nap után kis túlzással elegem lett az egészből. Rájöttem ugyanis, hogy odakint egész egyszerűen nincs kiért szorítani, nem kell azon izgulni, vajon az énekes végig tudja-e énekelni a szerepet, a kórus nem esik-e szét, és így tovább. Úgy tűnik, a bécsi operában 7-től 10-ig rendben mennek a dolgok, zökkenők és fennakadások nélkül, ebbe pedig egy idő után bele is lehet unni. Hiába, a magyar embernek kell az az adrenalin...” (Szilgyo: Bécsi Szelet) Az ilyen közönség azt kapja Szinetártól amit megérdemel. Te, melyik közönség vagy Fityisz?

2903 Caligula 2003-11-14 13:39:28
Profittermelő sosem lesz, de többet vissza lehet hozni, mint most - ebben biztos vagyok. Topi! Mindennek a közönség is része, hiszen ha valami nem jó, akkor nem fogy a jegy és a bérlet, mint pl most.

2902 Megén 2003-11-14 13:33:16
Azt mindenki világosan tudja (az is aki az, és az is aki nem az), hogy mi a jó a közalkalmazottiságban. (Már ha csak a jövedelem növekedési statisztikákat nézzük mindig lemarad az üzleti szféra.) És valóban nem ártana - ha egyszer - más nem is, de a fórumos társaság meghallgatna egy üzleti tanácsadót, aki fel tudná vázolni, hogyan lehet átalakítani egy közalkalmazotti színházat, profit-termelő színházzá.

2901 Mantuai herceg 2003-11-14 13:30:13
Ha Műszaki MBA-jére jártál, ráadásul angolul hallgattad a tudományt, akkor tanítottalak. Mikor végeztél?

2900 Fityisz 2003-11-14 13:25:34
Halló Emberek! Érdekel itt még valakit a közönség? Mert arról itt soha nincsen szó.

2899 Topi 2003-11-14 13:15:10
Nem tudom egyáltalán érdemes-e belemenni az Operaház legoptimálisabb működtetésének témájába, de csak érintőlegesen az én véleményem: Ne hasomlítsuk össze az amerikai,vagy a bécsi operai működtetést,- fenntartást a magyarral addig, amíg társadalmi, - gazdasági téren ilyen drasztikus különbségek vannak országaink között. A mi vállalkozóik nagy részének hozzáállása az adófizetéshez - akiknek lenne miből fizetniük! - szintén eltér az amerikai szemlélettől, ahol büszkék arra, hogy akkora az adójuk, mert ők olyan jól dolgoztak, s be is fizetik az adót az államnak, öntudatos hazafiként. Az átlagpolgárok, a bérből-fizetésből élők, a közalkalmazottak persze szigorúan, következetesen, s nem is kicsit megadóztatásra kerülnek, de arra persze ne is számítsanak, hogy az állam ebből vissza is forgat valamit a kultúra ezen ágazatára is?! Hát nem tartom jó ötletnek! Persze ettől még lehet józan ésszel és mellette nem érzéketlenül, ellenben felelősségteljesen vezetni az operát is!

2898 szanyi 2003-11-14 12:54:56
Én is „kócsingolni” javaslom a konzultingoskodókat. Javaslom, a következő Mumus klubra hívják meg Frankót, Sümegit, Fokanovot, Rácot, Derecskeit, Rozsost stb, világosítnák ők fel konzultingékat arról, miért ragaszkodnak tűzön-vizen át közalkalmazotti létükhöz. Konzultingék meg arról beszélhetnének nekik, hogy mi a jó a piaci viszonyokban. Gyümöcsöző párbeszédnek nézünk elébe!!!***

2897 cabernet 2003-11-14 11:37:45
Ok, legyen karmester Szvázi földön. Nálunk énekeljen, ebben óriási, ebben szeretnénk látni. Elég fiatal és tehetséges karmesterünk van, menedzselni őket kéne, nem a pályakezdő középszert.

2896 Megén 2003-11-14 11:26:20
Cabernet, olvastad, hogy José Cura inkább karmesterkedni szeret jobban? Legalábbis azt nyilatkozta!

2895 cintula 2003-11-14 11:14:27
Erre a gördülő operára ráferne egy kis kócsingolás. Nem gondolod Mantuai?

2894 mediapool 2003-11-14 10:59:16
Mantuai, rendről és a szakmai tisztességről beszélsz és szomorúnak tartod, ha valaki az apportjaid nevét onnan ismeri, hogy szívesen olvasgatja bizonyos könyvek tartalomjegyzékét. Szerintem a rendhez és a szakmai tisztességhez tartozna a többiek nem félrevezetése, ugyanis amit a „management consulting” témáinak tartasz (és úgy teszel, mintha kizárólagosan oda tartozna) az minden emberi erőforrás tankönyv témája. A Műszaki Egyetem MBA-képzésének programján is ott van az összes általad említett szakszó. Ezt nem tudni egy szakmabelinek(?) igazi presszó műveltség. A szomorúságodhoz pedig annyit, hogy te akkor a fél országot lenézed. Ez tényleg szomorú. Amikor meg idegen szavadat használsz olyan dolgokra aminek van magyar megfelelője, egyszerűen tudás(?) fitogtatás.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.