vissza a cimoldalra
2019-01-17
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4178)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (61444)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2285)
Társművészetek (1286)
Haladjunk tovább... (218)
Kedvenc felvételek (150)
Kedvenc előadók (2832)
Milyen zenét hallgatsz most? (25007)
Momus társalgó (6349)
Kedvenc művek (143)

Olvasói levelek (11305)
A csapos közbeszól (95)

Operett a magyar rádióban (1949-1990) (3078)
Jonas Kaufmann (2337)
Marilyn Horne (469)
Kimernya? (2920)
A magyar zenei élet elfeledett vagy kevéssé ismert művészei (1244)
Élő közvetítések (7669)
Erkel Színház (9625)
Cziffra György (107)
A nap képe (2120)
Szentély az isteni Anna Nyetrebko-nak (2929)
Operett, mint színpadi műfaj (3801)
Momus-játék (5588)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1569)
Franz Schmidt (3260)
Évfordulók, jeles napok, születésnapok etc. (810)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (2647)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Fórum - Operett a magyar rádióban (1949-1990) (Búbánat, 2008-03-06 21:20:47)

   
3077   Búbánat • előzmény479 2019-01-17 22:15:54

Kapcs. 479. sorszám

Pontosítás, kiegészítés

Kókai Rezső – Nadányi Zoltán: Hét falu kovácsa.

Rádiódaljáték a magyar szabadságharc korából.

A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1954. március 14., Kossuth Rádió 18.40 – 20.36

Vezényel: Várady László

Km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

Zenei szerkesztő: Kókai Rezső

Rendező: László Endre

Szereposztás:

Pozsár Mihály, kovácsmester: Rajczy Lajos

Erzsók, a felesége: Orsolya Erzsi

Piroska, a leányuk: Vass Éva

Katica: Kovacsóczy Katalin

Kun Gergely, halászlegény: Bitskey Tibor

Szücs János: Joó László

Szilágyi Sándor, hajdú: Soós Lajos

Birizdó Bálint, öreg csősz: Bihari József

Bodza István, módos gazda: Hlatky László

Veres Miska: Agárdi Gábor

Timkó Marci: Árva János

Gróf Pospichil Edmond: Pethes Sándor

Ottó, a lakája: Dénes György

Történik 1848 nyarán, Szigligeten, a kovácsműhelyben

Részletek a rádiófelvételről:

 • Nyitány és a kovács dala (Jámbor László, km.: az MRT szimfonikus zenekara
 • Vidám dal (Jámbor László)

Rádióbírálat

Magyar Nemzet, 1954. március 23.

Hét falu kovácsa”

Egyre-másra mutat be a rádió olyan jó színműveket, melyek szinte kívánják a további, a színpadi feldolgozást. A »Kérők«-ből irt Polgár Tibor-opera után most Nadányi Zoltán verses történelmi mesejátékáról mondhatjuk el, hogy már a rádióban is elragadó volt, annyira. hogy színpadot követel magának.

Nadányi Zoltán mesejátéka a nép ügyében s a nép nyelvén szóló magvas és mégis szinte kecsesen könnyed írás. A címben említett mesebeli kovács, Pozsár Mihály, 1848 táján kovácsolta a vasat a szigligeti vár alatt; hét falu parasztságára dolgozott, ha kellett, hitelbe. A gróf aztán csörgő forintokért ráveszi a kovácsot: hagyja abba a kalapálást, mert a munka hangja fölhallatszik a toronyba s elűzi az álmatlan uraság maradék nyugodalmát. Pozsár Mihály végülis rááll az alkura; csakhogy akkor meg a hét falu marad kovács nélkül, a körülötte élő parasztság fordul el tőle (az egy zsírosgazda kivételével). Rágja a lelkiismeret a kovácsot, s tetejébe a gróf még csúfot űz belőle. Pozsár Mihályban lassan megérik az elhatározás, hogy újra fölveszi a kalapácsot. Föl is veszi, s már a 48-as honvédsereg mellé álló földműves nép kaszáit igazítja vele egyenesre.

Ez a történet lényege. S ezt Nadányi Zoltán olyan izgalmasan, fordulatosan, annyi eleven mellékszereplő fölléptetésével mondja el, hogy a legjobb népmesékhez hasonló hatást kelt; lenyűgözi hallgatóját, aki egyszerre gyönyörködik a történet fordulataiban és mély életigazságában.

A sok szereplő közül a főhős, Pozsár Mihály nemcsak drámabeli helyzete következtében emelkedik ki, hanem emberi nagysága révén is. Öntudatos, szabad ember, férfi, aki kész kiállni a maga kis portájáért a gróffal szemben. »Itt a gróf parancsa szellő...« — üzeni a várba. Vívódása, gyötrelmes álom-látása, megaláztatása és elhatározása végül: egy nagy lélek változásai. Ami azért fontos, mert a »hét falu kovácsa« így tud egymagasságba emelkedni a népmese képzeletvilágából kelt hősökkel. Azaz: így válik emberi teljességében jelképivé.

A mesejáték stílusáról, verseléséről csak annyit, hogy Nadányi Zoltán, nagy példák nyomán, a népnyelv leleményességét, hajlékonyságát, erejét emeli irodalmivá; ritmusai, rímei az élő beszéd természetes, de sosem hivalkodó ütemességét, csengését sűrítik költészetté. Gazdag és költői magyarsággal szól — ebben is a népköltészettel rokon.

A »Hét falu kovácsá«-t László Endre gondos rendezőmunkája nyomán élvezetes előadásban hallhattuk. Rajczy Lajos (a kovács) megfelelt a dráma-adta nagy és nehéz feladatnak: erős volt még vívódásai közepette, becsületes és bölcs még a rossz alku perceiben is. Éreztetni tudta Pozsár Mihály változását, ébredését; s azt, hogy ez többet jelent hét falu ügyénél. Egy kurta szerepben Bihari József hangját hallottuk, ízes játékára sokáig emlékezni fogunk. Vass Éva alakításában az erő és határozottság jól vegyült gyengédséggel, sőt érzelmességgel. Bitskei Tibor — a Kossuth, Petőfi nevét emlegető, a nép ügyéért küzdő halászlegény szerepében — kissé több színnel jellemezhette volna a hős kemény elszántságát. Orsolya Erzsi, Pozsárné szerepének megfelelően, egyetlen nagy sopánkodás volt, szinte megrendítően önző és rövidlátó. A kisebb szerepek alakítói közül Dénes György és Pethes Sándor nevét kell megemlítenünk; vérbő komédiázó kedvükkel tették teljesebbé a mese hangulatát.

A mesejáték zenéjét Kókai Rezső írta. A muzsika helyenként komorabb, súlyosabb a kelleténél; mintha nem derűs alaphangú meséhez, hanem hős-eposzhoz készült volna. A dalok azonban szépek, jól fűződnek a cselekményhez, érzelmi erejükkel gazdagítják.

A »Hét falu kovácsa« költőjének igaz rádiósikere, remélhető színpadi sikere, de egész eddigi költői életműve is azzal a reménnyel bíztat, hogy Nadányi Zoltán nevével ezentúl nemcsak műfordítások, hanem önálló költői alkotások fölött is sűrűbben találkozhatunk.

/S. Gy./

3076   Búbánat 2019-01-17 12:09:42

A Dankó Rádió „Túl az Óperencián” adásának mai zenei összeállításában hangzottak el:

Huszka Jenő – Szilágyi László: Erzsébet

- „Szeptember végén” /Petőfi Sándor/ -  „Még nyílnak a völgyben a kerti virágok…”(Balczó Péter, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Kovács János) - 2015

- „Madárdalos zölderdőben jártam, hol mindig nyár van, soha nincsen tél…/Rózsám, viruló kis rózsám, te légy most a postám, leveleddel üzenem…”(Kalmár Magda, km.a MÁV szimfonikus zenekar, vezényel: Behár György) 

- Stefi és Flórián kettőse, II. felv.: „Szüret előtt, már nincs elég időnk, hát szüret után lesz az esküvőnk.../Délibábos Hortobágyon egy kis kurta kocsma van, s mert a jó bort úgy imádom , hát ott érzem jól magam…” (Galambos Erzsi  és Németh Sándor, km. a MÁV szimfonikus zenekar, vezényel: Behár György) - 1979. február 24., Petőfi rádió 21.20-22.00: Huszka daljátékaiból részletek

Ezeket a Huszka-részleteket is újra meghallgathatjuk a rádió 18 órakor kezdődő ismétlő adásában.

3075   Búbánat 2019-01-16 10:09:52

A Dankó Rádió imént véget ért operettműsorában ezek a zenék is elhangzottak:

Jacques Offenbach:  Az elisondói lány - Nyitány (MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel Vincze Ottó)  - teljes stúdiófelvétel rádióbemutatója: 1966. május 1., Kossuth Rádió 20.10 – 21.03 

Huszka Jenő – Martos Ferenc: Lili bárónő

 • „ Egy férfi képe van a szívem közepébe’, szívemnek éjében fénylő sugár…” (Németh Marika)
 • „Mi kell a férfiaknak, nem lány, de asszony ajkak…/Csók nem is igaz tán, ha nem tüzes asszonyi ajka, amely adja,…/ Nem illik lánynak lenni, de illik észrevenni, s jóvátenni a hibánk.…”  (Németh Marika, Rátonyi Róbert, MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel:  Kerekes János   (részletek, Qualiton, 1962) 

Ábrahám Pál-egyveleg (Km. Felföldi Anikó, Galambos Erzsi, Házy Erzsébet, Kalmár Magda, Tiboldi Mária, Vári Éva, Zentay Anna, Farkas Bálint, Miller Lajos, Németh Sándor, Ötvös Csaba)

Ezt az adást ismét meghallgathatjuk a rádióban ma 18 órától „Túl az Óperencián”

3074   Búbánat 2019-01-16 00:15:31

Kókai Rezső – Halász Péter – Romhányi József: Lészen ágyú

regényes daljáték

A daljáték az 1848-as szabadságharcban játszódik és GÁBOR ÁRON-ról szól.

A Rádióbemutató ideje: 1951. július 17.,  Kossuth Rádió 20.45 – 23.10.

Közreműködik: a Magyar Állami Operaház zenekara és a Forrai-kórus

Vezényel: Polgár Tibor

Zenei rendező: Rónai Tibor

Rendező: Török Tamás

A szereposztásból:

Gábor Áron – Bessenyei Ferenc

Édesanyja – Berki Lili

Krisztina – Mészáros Ági

Harangöntő Dániel – Lehotay Árpád

Zsuzsanna, a leánya – Kiss Manyi

Gáspár, Boldizsár, cigányok a harangöntő műhelyében – Bodó György és Rajci Lajos

Továbbá: Pártos Erzsi, Rácz Vali, Rátonyi György, Ungvári László, Apáthy Imre,  Ascher Oszkár, Balázs Samu, Gózon Gyula, Kemény László, Komlós Vilmos, Kőmíves Sándor, Maklári János, Pándi Lajos, Rajnai Gábor, Szatmári István…

A prózát mondó színművészek mellett operaénekes közreműködők: Gyurkovics Mária, Melis György, Bencze Miklós,  Kishegyi Árpád…

A korabeli rádióújságból a színlap:

A darab bemutatója kapcsán a Magyar Rádió című műsorújságban nemcsak több kép (Bessenyei Ferenc Mészáros Ágival és Berki Lilivel,  valamint a rendező, Török Tamás), de kritika is megjelent, mégpedig Ábel Péter honvéd aláírással: „Bessenyei Ferenc (Gábor Áron) különösen a székely ezermester bölcs önmérsékletét, csendes derűjét emelte ki. A rajongó fanatizmusra már kevesebb hangja maradt.”

Ebben az időben még nem bízták a drámai színészekre az éneklést, így a zenés darabokban más mondta a szöveget és más énekelte a dalbetéteket. Bár Bessenyei Ferenc pályája első tíz évében megszámlálhatatlan operett, sőt sok opera előadásban is szerepelt, a rádióban ezt vagy nem tudták, vagy ennek ellenére sem akarták az akkori rendet, elképzelést felborítani. Így a Lészen az ágyu... című daljátékban a dalokat nem ő énekelte, de hogy a műsorújságban felsorolt operaházi énekesek közül ki volt az ő párja, nem tudni. De a fent említett kritikából kiderül, hogy ez az akkori hallgatók számára sem volt egyértelmű, mert Ábel Péter ezt írja: „A szép énekhangok néha zavarólag hatottak, mert a kettős szereposztás miatt lehetetlen volt megállapítani: ki énekel, illetve ki helyett

Török Tamás-ról ez áll a lexikonban: „Török Tamás (1925-1993) író, rendező, dramaturg. A Pázmány Péter Tudományegyetemen magyar-filozófia-esztétika szakot végzett  1948-ban, majd a Magyar Rádió rendezője, 1956-57 között a dramaturgia vezetője volt. 1958-tól 1960-ig a győri Kisfaludy Színház dramaturg-rendezője, utána 1962-ig a Hunnia Filmgyár dramaturgja. 1970-1985 között ismét a Magyar Rádió irodalmi igényességű, jó ízlésű, sokoldalú, árnyalatokra érzékeny rendezője. Jászai Mari díjas, érdemes művész.” 
    

Kókai Rezső: Lészen ágyú! - Krisztina dala - Gyurkovics Mária

3073   Búbánat 2019-01-15 12:47:29

„Túl az Óperencián”  - Dankó Rádió

A mai műsorban ezek a zenék is elhangoztak Nagy Ibolya szerkesztésében:

Buday Dénes dalait

Udvardy Tibor („Orgonavirág”),

Rátonyi Róbert („Szép hely, jó hely Teherán, de ott is teher ám a feleség”),

Koltay Valéria és Külkey László („Kiskacsa fürdik a római-parti strandon”)

énekfelvételeiről hallottuk. (Az  MRT Szimfonikus Zenekarát Sebestyén András vezényelte.)

 

Jerry Bock: Hegedűs a háztetőn

Magyar szöveg: G. Dénes György és Reményi Gyenes István

Részletek voltak:

„Hagyomány” (Bessenyei Ferenc, énekkar)

„Ha én gazdag lennék” (Bessenyei Ferenc)

„Csoda lett!” (együttes)

„Bordal”   (együttes)

Bessenyei Ferenc mellett közreműködik: Petress Zsuzsa, Halász Aranka, Kovács Zsuzsa,  Csongrádi Kata, Karády Judit, Megyeri Mária, Fónay Márta, Maros Gábor…,

a Fővárosi Operettszínház Énekkara és Zenekara, vezényel: Lendvay Kamilló – (Hungaroton, LP - 1971; CD -1986)

Délután hat és hét óra között ismétli a Dankó Rádió

3072   Búbánat 2019-01-14 14:12:44

Ma Huszka Jenő - Szilágyi László Mária főhadnagy című operettjének 2014-es MTVA_Dankó Rádió stúdiófelvételéről hangoztak fel részletek:

Nyári Zoltán,  Geszthy Veronika, Boncsér Gergely, Kalocsai Zsuzsa,  Szendi Szilvi, Kerényi Miklós Máté, Kékkovács Mara  énekelnek. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Kovács János vezényli.

A "Túl az Óperencián" adásának elején Gyöngy Pál Muzsikáló kastély c. rádióoperettjének (1956)  nyitányát hallottuk (km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara,  Bródy Tamás vezényel),  a műsor végén  meg Kemény Egon Szerencsés utazás c. rádióoperettjének (1950) előjátékát hallgathattuk meg (km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara,  Lehel György vezényel).

Mától egész héten át  Csongrádi Kata énekesnő-előadóművész  a vendége  a szerkesztő-műsorvezető Nagy Ibolyának a rádió Nagymező utcai "látványstúdiójában".

Ezt a délelőtt elhangzott adást ma 18 és 19 óra között ismét meghallgathatjuk a Dankó Rádióban és az interneten is ( www.dankoradio.hu).

3071   Búbánat 2019-01-13 15:52:37

Medgyesi Mária színművésznőta Budapesti Operettszínház örökös tagját, születésnapján egy szép énekfelvételének bejátszásával köszöntötte a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya, a Dankó Rádió mai operettműsorában!

Kacsóh Pongrác: János vitéz

 • Jancsi belépője: „Én a pásztorok királya, legeltetem nyájam…” (Kovács József)
 • Az I. felvonás fináléja (Oszvald Marika, Békés Itala, Benkóczy Zoltán, Hadics László, Kovács József, a Fővárosi Operettszínház Énekkara és Zenekara.  Vezényel: Oberfrank Géza (Qualiton, 1979)

Ezek a részletek csendültek fel a Dankó Rádió ma délelőtti Túl az Óperencián adásában.  Ismétlés ma délután hat órától.

3070   Búbánat • előzmény3066 2019-01-13 10:56:53

De addig is, amíg ezek a tervek, vágyak megvalósulnak, kézenfekvő lenne  CD-n megjelentetni azokat a Huszka-operettrészleteket, amelyeket a Dankó Rádió és az MTVA együttműködésében mint új stúdiófelvétel, a rádióban négy évvel ezelőtt, a zeneszerző születésének és halálának évfordulója emléke tiszteletére bemutattak: 


A Magyar Rádió 6-os stúdiójában 2014 decemberében harminckét népszerű operettrészletet vettek fel Huszka Jenő műveiből, ezeket 2015 áprilisában sugározta először a Dankó Rádió.

Az alábbi művészek működtek közre a stúdiófelvételen: Benedekffy Katalin, Dancs Annamária, Fischl Mónika, Geszthy Veronika, Kalocsai Zsuzsa, Kékkovács Mara, Nagy Ibolya, Szendy Szilvi valamint Balczó Péter, Boncsér Gergely, Clementis Tamás, Kerényi Miklós Máté, Nyári Zoltán, Peller Károly. A Magyar Rádió Szimfonikus zenekarát és énekkarát (karigazgató: Pad Zoltán) Kovács János vezényelte.

A 32 részlet közül 31-et megtaláltam a rádió facebook oldalán, melyek a következők:

- Lili bárónó - Fischl Mónika; Egy férfi képe van a szívem közepében
- Lili bárónő - Dancs Annamari & Kerényi Miklós Máté Duett - Radagan 
- Lili bárónő - Benedekffy Katalin; Lili dala (No.13) 
- Lili bárónő - Szendy Szilvi & Kerényi Miklós Máté; Gyere csókolj meg 
- Lili bárónő - Benedekffy Katalin & Nyári Zoltán; Cigaretta duett (No.2) 
- Lili bárónő - Geszthy Veronika & Boncsér Gergely; Szerelmi duett (No.11) 
- Lili bárónő - Nagy Ibolya & Nyári Zoltán; Szerelmi duett (No.5) 

- Mária főhadnagy - Szendy Szilvi & Kerényi Miklós Máté; Én teveled
- Mária főhadnagy - Kalocsai Zsuzsa; Trallala (No.11) 
- Mária főhadnagy - Nagy Ibolya & Boncsér Gergely; Én mától kezdve csak terólad álmodom 
- Mária főhadnagy - Kékkovács Mara & Peller Károly; A bugaci határon (No.12)
- Mária főhadnagy - Kalocsai Zsuzsa & Nyári Zoltán - Kettős (No.3) 
- Mária főhadnagy - Kékkovács Mara & Kerényi Miklós Máté & Peller Károly; Ladilom (No.9) 
- Mária főhadnagy - Benedekffy Katalin & Peller Károly; Nem nehéz a lánynak (No.6) 
- Mária főhadnagy – Nyári Zoltán; Nagy árat kér a sors a boldogságért
- Mária főhadnagy - Geszthy Veronika & Boncsér Gergely; Szabad-e remélnem

- Bob herceg - Balczó Péter; Bob belépője 
- Bob herceg - Fischl Mónika & Boncsér Gergely & Magyar Rádió Énekkara; Szerenád 
- Bob herceg - Dancs Annamari; Jaj de jó ha egy lány 
- Bob herceg - Clementis Tamás; Holló legendája 

- Gül baba - Fischl Mónika; Leila belépője (No.2) 
- Gül baba - Balczó Péter; Gábor diák éneke (No.5) 
- Gül baba - Geszthy Veronika & Magyar Rádió Énekkara; Dal a török nők sorsáról
- Gül baba - Boncsér Gergely; Gábor diák dala az I. felvonásból 
- Gül baba - Clementis Tamás; Mujkó nótája 
- Gül baba - Nyári Zoltán & Magyar Rádió Énekkara; Bordal a II. felvonásból (No.11) 
- Gül baba - Fischl Mónika & Balczó Péter & Magyar Rádió Énekkara; Szerelmi kettős (No.12) 

- Erzsébet - Kalocsai Zsuzsa; Van az úgy kérem
- Erzsébet – Balczó Péter; „Szeptember végén”
- Erzsébet - Nagy Ibolya; Rózsám, viruló kis rózsám 

- Szép Juhászné - Kékkovács Mara & Peller Károly; Magyar lánynak…

3069   smaragd • előzmény3068 2019-01-13 10:54:50

 

A pontosság nagyon lényeges, a műfaji meghatározás a CD kiadásnál is nagyon lényeges. 

3068   Búbánat • előzmény3067 2019-01-13 10:46:06

A lényeg nem ez...

3067   smaragd • előzmény3066 2019-01-13 10:43:26

 

KEMÉNY EGON Hatvani diákjai és a Komáromi farsang című műveinek műfaja daljáték azaz rádiódaljáték tehát nem operett, nem rádióoperett.

Gondolom, hogy elírtad :-).

Bizony rögös út lehet a kiadványok meghallgatásáig eljutni, mindenkinek sok sikert kívánok és előrejutást a megkezdett úton!

 

3066   Búbánat • előzmény3064 2019-01-13 10:09:10

Most, hogy rövidesen  CD-n kijön Kemény Egon két rádióoperettjének zenei anyaga az MTVA támogatásával, bízom benne, ezzel egy ígéretes és érdemes folyamat indult el,  amely folytatódni fog, hiszen sok szép operett vár(hat) arra, hogy a már  meglévő, digitalizált rádiófelvételekről "korongon"  is megjelenjenek.  Persze, tudom,  nem olcsó mulatság ez: a kezdeményezés mellé  anyagi források meglétének is társulnia kell.  

A rádió archívumának ilyen "tengerkincse"   közül  a Dankó Rádióban Nagy Ibolya jóvoltából és szerkesztésében napról-napra hallunk gyönyörű operettrészlet-bejátszásokat. 

 Itt van mindjárt számomra két nagyon kedves daljáték, melyeknek zenei anyaga  "korongra"  méltó lenne:

Kacsóh Pongrác: Rákóczi - Történelmi daljáték
Teljes felvétel. 

A Rádió Dalszínháza bemutatója: 1964. január 4. Kossuth adó 20.25 – 22.00

Szövegkönyv: Bakonyi Károly (alapötlet és dialógusok), Endrődi Sándor, Pásztor Árpád (dialógusok) és Sassy Csaba (versek). 

Vezényel: Kerekes János

Km.: az MRT énekkara és szimfonikus zenekara (Karigazgató: Vajda Cecília)

Zenei rendező: Ruitner Sándor
Rendező: László Endre

Szereposztás:

II. Rákóczi Ferenc – Udvardy Tibor 
Reutheim Magda – Sándor Judit
Andris, tárogatós hadnagy – Palcsó Sándor
Katica – Andor Éva
Kuczug Balázs – Palócz László
Sienowski hercegnő – Neményi Lili
Amália, Rákóczi felesége – Barlay Zsuzsa
Heister Hannibál, császári ezredes – Bende Zsolt (Kálmán György)
Bodinyi, Rákóczi nevelője – Horváth Jenő
Bercsényi Miklós – Ujlaky Gábor
Galgóczi Imre, jobbágy – Ambrus András
Esze Tamás – Zenthe Ferenc
Andris apja – Márkus Ferenc
Gránátos Mihály – Rajz János
Wratislaw gróf, császári követ – Horváth Tivadar
Tiszt Rákóczi seregéből – Turgonyi Pál
Inas a hercegnőnél – Dózsa István
I. hang – Zoltai Miklós
II. hang – Szoó György

Jacques Offenbach: Fortunió dala
egyfelvonásos operett - teljes felvétel

Rádió Dalszínháza bemutatója: 1958. június 22., Kossuth adó, 20.20 – 21.25

Alfred de Musset és mások nyomán fordította: Fischer Sándor és Innocent-Vincze Ernő
Vezényel: Fischer Sándor

Km.: a Magyar Állami Hangversenyzenekar

Zenei rendező: Fejes Cecília
Rendező: Szécsi Ferenc

Szereposztás:

Fortunió, ügyvéd és jegyző – Maleczky Oszkár
Lauretta, a lánya: Házy Erzsébet
Valentin, Fortunió írnoka – Ilosfalvy Róbert
Friquet, Fortunio patvaristája – Kishegyi Árpád
Babette, szakácsnő – Palánkay Klára
Guilleaume, írnok –Réti József
Landry, írnok – Kövecses Béla
Sylvain, írnok – Külkey László
Saturnin, írnok – Bende Zsolt

Lehetne még sok operettet említenem hazai és külföldi szerzőktől, amelyeket  szívesen venném, ha a meglévő, magyar nyelvű rádiófelvételeikről - akár részleteiben is – rákerülnének  CD-re  és ilyen kiadványban elérhetővé válnának, mint a most megjelenésre váró Hatvani diákjai és a Komáromi farsang rádióoperettek lesznek.

 

3065   smaragd • előzmény3064 2019-01-13 00:05:53

 

Én is tájékozódtam, egyetértek: 

örömteli újdonság, hogy a 

"Hatvani diákjai"

 és a 

"Komáromi farsang" című daljátékok 

- a teljes művek - az MTVA együttműködésével kiadásra kerülnek.

KEMÉNY EGON - Ignácz Rózsa - Soós László - Ambrózy Ágoston: „Hatvani diákjai” 

Magyar Rádió 1955 Rádiódaljáték 

Hatvani professzor – Bessenyei Ferenc

Kerekes Máté – Simándy József

női főszerepben: Petress Zsuzsa 

továbbá Mezei Mária, Sinkovits Imre, Tompa Sándor, Gózon Gyula és mások.

A Magyar Rádió 64 tagú Szimfonikus Zenekarát Lehel György vezényelte, közreműködött a Földényi kórus 40 tagú férfikara. 

Zenei rendező: Ruitner Sándor

Rendező: Molnár Mihály és Szécsi Ferenc

KEMÉNY EGON - Gál György Sándor - Erdődy János: „Komáromi farsang” 

Magyar Rádió 1957 Rádiódaljáték

Csokonai Vitéz Mihály – Ilosfalvy Róbert és  Zenthe Ferenc

Lilla – Házy Erzsébet és Korompai Vali

továbbá Deák Sándor, Gönczöl János, Berky Lili, Bilicsi Tivadar, Szabó Ernő, Hlatky László, Fekete Pál, Lehoczky Éva, Völcsey Rózsi, Gózón Gyula, Rózsahegyi Kálmán. 

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Lehel György vezényelte 

Zenei rendező: Ruitner Sándor Rendező: László Endre

 

A két KEMÉNY EGON - CD -  dupla albumok -  bemutatóján részletek hallhatók a nagysikerű rádiódaljátékok digitalizált felvételeiből.

"Canto, cantare, amo, amare..."

KEMÉNY EGON

Az est díszvendége:   Kemény Anna Mária, Kemény Egon zeneszerző lánya, aki zenei hagyatéka gondozója

Közreműködik:

Nagy Ibolya, Déryné díjas énekművésznő,  a Dankó Rádió Túl az Óperencián című műsora szerkesztő-műsorvezetője

Kassai István Liszt-díjas zongoraművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja

A rendezvény helye és ideje: 

Óbudai Társaskör

Budapest, III. kerület Kiskorona utca 7.

2019. február 7., 19:00 óra

A belépés díjtalan, 

a két duplaalbum CD a helyszínen megvásárolható.

A rendezvény az Óbudai Társaskör honlapján: https://obudaitarsaskor.hu/index.php/hu/component/jem/event/38881-canto-cantare-amo-amare

 

3064   Búbánat 2019-01-12 22:13:08

Örömmel olvasom, hogy Kemény Egon két rádióoperettjének részletei hamarosan CD-n is hozzáférhetővé válnak: Hatvani diákjai és Komáromi farsang

„CANTO, CANTARE, AMO, AMARE…”

„Kemény Egon (Bécs, 1905– Budapest, 1969) kétszeres Erkel Ferenc-díjas zeneszerző halálának 50. évfordulója előtt tisztelegve jelenik meg a két duplaalbumot tartalmazó CD.”

A lemezbemutatóra az Óbudai Társaskör Till Ottó termében kerül sor (2019. február 7., 19:00)

Közreműködők:

Kassai István zongoraművész

Kemény Anna Mária 

Műsorvezető: Nagy Ibolya (Dankó Rádió) 

„Mindkét rádiódaljáték magyar szellemi nagyságokat állít középpontba: Hatvani István tudós professzort diákjaival a 18. századvégi Debreceni Református Kollégiumban, illetve  Csokonai Vitéz Mihály költőt szerelmével, Lillával Komáromban, az 1798-as év farsangján.”

Élvonalbeli művészek hallhatók a főszerepekben:

Bessenyei Ferenc (Hatvani professzor),

Házy Erzsébet (Lilla),

Ilosfalvy Róbert (Csokonai Vitéz Mihály),

Petress Zsuzsa, Simándy József, Sinkovits Imre és Zenthe Ferenc.  

A kisebb szerepeket is kiválóságok alakítják: Berky Lili, Bilicsi Tivadar, Csákányi László, Fekete Pál, Horváth Tivadar, Gózon Gyula, Lehoczky Éva, Mezei Mária, Rózsahegyi Kálmán, Tompa Sándor és még sokan mások.

A belépés díjtalan.

Támogató: MTVA

3063   Búbánat 2019-01-12 10:32:04

A Dankó Rádió mai operettműsorában hallhattuk:

Zerkovitz Béla – Szilágyi László: Csókos asszony

Csonka András, Oszvald Marika, Peller Anna, Bódy Barbara, Huszti Péter, Kékkovács Mara, Dolhai Attila, a Budapesti Operettszínház énekkara és zenekara, vezényel Silló István

– a színház 2009-es előadásának hangfelvételéről részletek

A "Túl az Óperencián" délelőtti adását ma 18 órától megismétli a rádió.

 

3062   Búbánat 2019-01-11 18:00:30

Kálmán Imre – J. Brammer – A. Grünwald – Kulinyi Ernő: Cirkuszhercegnő

Az  operettből 1965-ben részleteket vett fel a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat (Qualiton, 1965)

Fedora - HÁZY ERZSÉBET
Mábel - Koltay Valéria
Nagyherceg - Kishegyi Árpád
Mister X - Udvardy Tibor
Tóni - Rátonyi Róbert

Km. a Fővárosi Operettszínház Énekkara és a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara

Vezényel: Bródy Tamás 

Erről a hanglemezfelvételről az alábbi dalok lesznek hallhatóak a Dankó Rádióban mindjárt, a 18 órakor kezdődő „Túl az Óperencián” adásában:

1. „Pour l’amour” (Fedora belépője) – HÁZY ERZSÉBET és az énekkar

2.  „Én édes drága férjem, Iván…”  (Mábel, Tóni) – Koltay Valéria és Rátonyi Róbert

3. „Trombita zeng és pereg a dob…/ Máma itt, holnap, oly mindegy…/ Egy drága szempár ragyog igézve rám…” (Mr. X belépője) - Udvardy Tibor

4. Ég áldjon, galambom, még akad Pesten kalandom…”  (Mábel, Tóni) – Koltay Valéria, Rátonyi Róbert

5.„Kislány, vigyázz, csókra szomjas a huszár…/ …Kislány, a tűzzel vigyázz!” (Nagyherceg, Mr. X.)Kishegyi Árpád, Udvardy Tibor, énekkar férfikara

3061   Búbánat • előzmény1560 2019-01-10 11:06:09

Kapcs. 1643. sorszám

Jean Gilbert - franciás hangzású felvett művésznév -, Berlinben élt komponista (Hamburg, 1879 - Buenos Aires, 1942), aki születésekor még Max Winterfeld névre hallgatott.

A maga korában nagy népszerűségnek örvendett  német komponista műveit nálunk alig vagy nem játszották, pedig operettjei közül a legismertebbek -  A hermelines nő (1920); Marinka, a táncosnő (1923); A bíborruhás asszony (1927) - megérdemelték volna, hogy színpadre kerüljenek és ott is maradjanak,  mert a darabok története érdekes, fordulatos,  a cselekményük jól felépített, a zenéjük pedig igen vonzó és melodikus,  fülbemászó dallamokkal teli.

Szerencsére a Magyar Rádió e három operett legszebb dalait, kettőseit megörökítette: egyazon évben egyszerre (1957) mutatta be a magyar nyelvű új stúdiófelvételét - a dalszöveg Harsányi Zsolt fordítása  - , amelyen Gyenes Magda, Osváth Júlia, Vámos Ágnes, Zentay Anna, Kishegyi Árpád, Kövecses Béla, Lendvay Andor, Rátonyi Róbert énekel, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás.

Erről a rádiófelvételről most - a Dankó Rádióban már nem először – a komponista két operettjének részletei szólaltak meg az adásban:

1.) Jean Gilbert: Marinka, a táncosnő 

- Kettős a II. felvonásból: „Jöjj, sétálj velem… /Csókolj, ha szeretsz, mert így boldog lehetsz…”
(Gyenes Magda, Rátonyi Róbert)

- Kettős az I. felvonásból: „…A titkos, kis bútorozott szoba vár, titok, hogy az én kicsikém oda jár….” (Gyenes Magda, Rátonyi Róbert)

- Hármas (Vámos Ágnes, Lendvai Andor, Rátonyi Róbert)

2.) Jean Gilbert: A bíborruhás asszony

- Kettős: „Némely férj nem szól, pedig tudja jól, hogy a nő merre lép, merre jár… /Mókus, te hallgatsz, mindig csak hallgatsz, hiszen te nem szeretsz már engem. Mókus, ha megcsalsz… „ (Gyenes Magda, Rátonyi Róbert)

- Kettős: „Jő, a szép idő…. /Május elsején az ember csókra ébred, május elsején új kalandot vár…” (Zentai Anna, Kishegyi Árpád)

Délután hat és hét óra között ismét meghallgathatjuk ezeket a kedves operettmelódiákat a Dankó Rádióban. "Túl az Óperencián"

3060   Búbánat 2019-01-08 15:12:41

A Dankó Rádió „Túl az Óperencián” adás-sorozatának ma délelőtti műsorában elhangzott zenék voltak:

Jacques Offenbach: Orfeusz az alvilágban

A Rádió Dalszínháza teljes stúdiófelvételének a bemutatója: 1963. július 20., Kossuth Rádió 20.45 – 23.15 (közben szünet: 22.00 – 22.30 hírek, időjárás, sport)

Szövegét írta: Halévy és Cremieux. Fordította: Romhányi József

Km.: az MRT énekkara és szimfonikus zenekara (Karigazgató: Vajda Cecília). Vezényel: Blum Tamás.

 Hegedűszóló: Hidy Péter. Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Rácz György

Most ezek a részletek hangoztak el az adásban:

 •  A közvélemény és Orfeusz kettőse, I. felv.: „- Jöjj! jöjj! jöjj! Jöjj! jöjj! jöjj!  Hív a becsület,  jóhírem fontosabb mindennél …/ - Jöjj! Bármi kedves is nékem a hitvesi tisztesség…” (Barlay Zsuzsa, Bartha Alfonz )
 •  Euridiké kupléja, I. felv.: „Egy asszony hogy ha csókot kap most… „ (László Margit)
 • Styx Jankó dala, II. felv.: „Voltam király Beóciában, hatalmas, édes, nagy király!... (Maleczky Oszkár)
 • Euridiké dala, II. felv.: „…Oly könnyű szívvel várlak téged! …” (László Margit)
 • Euridiké és Jupiter kettőse, II. felv.: - „légyjelenet” (László Margit, Melis György)

„- De különös, kellemes szellőcske lengedez, lebbenve száll… - csak legyeskedj legyecske egyszer  belejössz már!...  Ügyes légy! Zümmögve szállj…- Nézd, egy formás szárnyú szép légy! Egyet nem láttam még..../- Jöjj, kis legyecske, maradj nálam, bús árvaságom fékezd hát…. légy jó pajtásom, kedves társam…/- Nyakon csíplek, hogy el ne szállj!... Elkaplak, elkaplak te szemtelen kis féreg!...- Kedveske, majd a végén én csaplak le téged!.../- Jól van hát, így hálóm lesz ma hálód végre… zzzzzzzz… zzzzzzzz…”

 

Ma négy éve halt meg a Fővárosi Operettszínház karmestere, a Miskolci Nemzeti Színház egykori zeneigazgatója: Váradi Katalin. Emlékére szólaltak meg most a rádióban felvételei, amelyeken Ő vezényli:

 • az Operettszínház zenekarát (Kálmán Imre, Ábrahám Pál dalait Kalocsai Zsuzsa, Bozsó József és Teremi Trixi énekli) és

 

 • a Szombathelyi Szimfonikus Zenekart; tolmácsolásukban George Gershwin Egy amerikai Párizsban című zenekari darabjának dallamai csendültek fel az adás végén.

Dankó Rádió e heti operettműsorának vendégei a stúdióbanHadzsikosztova Gabriella és Tóth József színészek, akikkel a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya beszélget.

Ezt a műsort újra meghallgathatjuk az ismétlésben,  ma délután hat és hét óra között a Dankó Rádió hullámhosszán és interneten is a  www.dankoradio.hu oldalon.

3059   Búbánat 2019-01-07 14:32:20

Leonard Bernstein: West Side Story - részleteket hallhattunk a musicalből ma délelőtt a Dankó Rádió műsorában:

Dolhai  Attila -  "Maria"

Rost Andrea és José Carreras  - "Tonight"

Házy Erzsébet "Mily szép vagyok" –km. a  Harmónia Vokál és a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Gyulai Gál Ferenc. (Qualiton LP-1967; Kossuth Rádió, 1969. június 22.,19.10 -19.44) 

Galambos Erzsi – „Amerika"  

 

Az műsort Franz von Suppé Pajkos diákok című operettje előjátékának stúdiófelvétele vezette fel (az MRT Szimfonikus Zenekarát Breitner Tamás vezényli)

A "Túl az Óperencián" adását ismét meghallgathatjuk ma 18 órától a Dankó Rádióban.

 

3058   Búbánat 2019-01-06 17:08:55

Ezen a héten minden nap Medveczky Ádám karmesterrel beszélgetett a Dankó Rádió Túl az Óperencián műsorában a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya.

A mai adásnapon ezek a zenék is elhangoztak a műsorban:

Erkel Ferenc: Hunyadi László - Palotás (a Magyar Állami Operaház zenekarát vezényli Medveczky Ádám)

Wolfgang Amadeus Mozart: Figaró házassága - nyitány (a MATÁV Szimfonikus Zenekart vezényli Medveczky Ádám)

Giuseppe Verdi: Rigoletto - Kesztyűária  (Gulyás Dénes, az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Medveczky Ádám)

Kálmán Imre - Harsányi Zsolt: Marica grófnő

a részletekben közreműködött: Kincses Veronika, Kalmár Magda, Kukely Júlia, Gulyás Dénes, Rozsos István, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás és Sebestyén András

Ezt a délelőtti adást ma 18 órától ismét meghallgathatjuk a Dankó Rádióban.

 

 

3057   Búbánat 2019-01-05 10:33:11

Ma is kaptunk (kapunk) a Dankó Rádióban mintegy hatvan percet Medveczk Ádám karmester és Nagy Ibolya szerkesztő-műsorvezető stúdióbeli beszélgetéséből, hozzá az alábbi zenéket:

1.) Erkel Ferenc: Bánk bán – Magyar tánc (Miskolci Szimfonikus Zenekar, vezényel: Medveczky Ádám) - koncertfelvételről

2.) Giacomo Puccini: Gianni Schicchi – Lauretta áriája (Pitti Katalin, km. a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekara, vezényel: Medveczky Ádám)

3.) Jacobi Viktor – Martos Ferenc – Bródy Miksa: Sybill

 • Sybill levele, Sybill és Petrov kettőse, I. felv.: „Kis Petrovom, remélem, megbocsátjahogy búcsú nélkül hagytam el magát…./ Én édes asszonyom, Sybill, visszajő a szép idill!...”  (Pitti Katalin, Leblanc Győző) – 1985
 • Bevezető kórus és Sybill dala a hercegnőről, II. felv. „Volt egy hercegnő…” (Pitti Katalin, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Makláry László) 1985
 • A nagyherceg és Sybill kettőse, II. felv.: „A kandallóban rőzse ég, pattog izzó parázs... Parázs, parázs, szép piros parázs... / Illúzió a szerelem, szívek tündérszép illúziója, kacéran játszik körülem, rózsás illúzió...” (Pitti Katalin, Csurja Tamás, km. az MRT Szimfonikus zenekara, vezényel: Makláry László) – 1985
 • Sarah és Poire vidám kettőse: „Esküszöm, anyukám, más leszek ezután, hisz a szívem olyan égő, vad…/Ha valami van, ez az, ami roppant jó, de csak amikor az ereje roppantó…”  (Koltay Valéria, Kishegyi Árpád, km. az MRT Szimfonikus zenekara, vezényel: Sebestyén András) - 1962. január 10., Kossuth Rádió 20.25 – 22.00  - teljes felvételről

4.) Erkel Ferenc: Dózsa György - Fegyvertánc (Miskolci Szimfonikus Zenekar, vezényel: Medveczky Ádám) - koncertfelvételről

5.) Kodály Zoltán: Marosszéki táncok (Győri Filharmonikus Zenekar, vezényel: Medveczky Ádám) - - koncertfelvételről

 

"Túl az Óperencián" - ismétlés ma délután hat és hét óra között a Dankó Rádió hullámhosszán  - az internetes elérhetőségeken is online meghallgatható ez a műsor.

3056   Búbánat • előzmény3055 2019-01-04 16:07:34

A Dankó Rádió ma délelőtt elhangzott operett-adásában hallottuk („Túl az Óperencián”)

1.) ifj. Johann Strauss: Éljen a magyar!  - gyorspolka (Győri Filharmonikus Zenekar, vezényel: Medveczky Ádám)

2.) Otto Nicolai: A windsori víg nők – Falstaff bordala „Már bölcsömben anyatej helyett már bort követeltem én…” (Gregor József, km. a Magyar Állami Operaház zenekara, vezényel: Medveczky Ádám)

3.) Arthur Sullivan - William Schwenck Gilbert: A cornwalli kalóz, avagy a becsület rabja 
/Eredeti címe: The Pirates of Penzance, or The Slave of Duty (1879) /

A Rádió Dalszínháza bemutatója: 1975. augusztus 24. Kossuth Rádió, 13.23 – 14.39

A verseket fordította: Fischer Sándor

Km.: az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkar (karigazgató: Sapszon Ferenc) 

Vezényel: Breitner Tamás

Részletek:

- Stanley, gárdaezredes dala: „- Csak hánykolódom ágyamban, az álom elkerül …. kis folyócska álmodozva zúg, mint a gerle búg…” (Gregor József és az MRT Énekkarának  férfikara)

- Lányok kara (MRT Énekkarának női kara)

- Rurh dala  „- Még gyermek volt a kis Frederic…  csak martalóc a kalóz, nem gyengéd lelkű hajós…”  (Barlay Zsuzsa)

- Rendőrdal (Németh Sándor, az MRT Énekkarának férfikara)

- Csatainduló: „- Bárki szembeszáll velünk… zeng a trombitám…”   (Sólyom-Nagy Sándor, Gregor József, Németh Sándor, Kalmár Magda és az MRT Énekkara)

- Kórusjelenet, Mabel és Frederic kettőse (Kalmár Magda, B. Nagy János, km. az MRT Énekkara): 
„-Tündöklően kék az ég, mily kellemes a vidéki lét, azt remélem így marad, bár tegnap esett egész nap, és holnap eshet újra még a földeken a csapadék, én nem tudom, de híre jár, hogy idén meleg lesz a nyár, és holnap eshet, újra még a földeken a csapadék… /- Hol volt e leány, ki csókról álmod, szíve után, ki félve ébred…/- Ó, így van, ó, e boldog álom: való!.../- Mily tündöklően kék az ég, mily kellemes a vidéki lét…/- Hol volt a szív magányban álmodozva, mi végre boldog békességre ébredt volna…”

- Paradox-hármas /Ruth – Richard - Frederic/ (Barlay Zsuzsa, Melis György, B. Nagy János):
„- Hogy elhagytad a bandánkat, csak bánat érte a lelketek, csak próbáltuk mi azzal, hogy kedvünk több legyen… de végül jött egy ötletünk, mi paradox…. az ötlet az a paradox…. jó vicc, jó hecc, mulatni fogsz. mily ellentmondó paradox….- Ez paradox, ez paradox, de istenien paradox, ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha, de paradox / - Mi tudtuk azt, hogy kedveled a szójátékot, ugratást, az ellentmondó helyzetet, a furcsa sokkhatást, és annyit bátran mondhatok, hogy ennél jobb nem jött nekem, bár kockáztatjuk most nyakunk, de halld az ötletet….jó vicc, jó hecc, mulatni fogsz, mily ellentmondó paradox.. - Ez paradox, ez paradox, de istenien paradox, ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha, ez paradox /- Ez paradox és vicces ám, a józan észnek fittyet hány, ha esztendőket számítva már huszonkettő múltam én; a születésnap számít csak! a születésnap számít csak! Ötéves gyermek vagyok még!!! – Ötéves gyermek ő ma még!!! ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha… - Ez paradox, ez paradox, de istenien paradox, ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha, ez paradox….ez istenien paradox!” 

- Finálé „- Ti győztetek, mert gyorsabb voltatok, de diadalmat nem arattatok!  Add meg magad a királynőnk nevében! – Na jó, megadjuk magunk, van hibánk, de mi mind angolok vagyunk.  - Védekezz a törvényszék előtt! …  - Bocsáss meg nekem, egy kalózkirály ... lányaimat nőül adom néktek!..."   (Barlay Zsuzsa, Kalmár Magda, B. Nagy János, Gregor József,  Melis György, Sólyom-Nagy Sándor, az MRT Énekkara)

 

4.) Lehár Ferenc: Pacsirta – Juliska belépője: "Akkor vagyok boldog, mikor elbolyongok erdő sűrűjében, tarka réten…/kis pacsirta víg dalol, ég felé száll…" (Tiboldi Mária, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Váradi Katalin)

5.) Kálmán Imre: Csárdáskirálynő - Bóni dala: „- Hányszor mondtam már magamnak…./Jaj, cica eszem azt a csöpp kis szád, nélküled még a mennyország  is fád.  Nem megyek el egyedül oda. Nem hagylak el soha…(Bozsó József és a Fővárosi Operettszínház Zenekara, vezényel: Váradi Katalin)

6.) Lehár Ferenc: Giuditta  - Giuditta dala: „- Olyan forró ajkamról a csók, olyan fehér ez a  kis kacsó …” (Kalocsai Zsuzsa és  a Fővárosi Operettszínház zenekara, vezényel: Váradi Katalin)

 

7.) Morricone filmzenéiből  (MÁV Filharmonikus Zenekar, vezényel: Medveczky Ádám)

 

Az adás ismétlése ma 18 és 19 óra között a Dankó Rádióban. 

3055   Búbánat 2019-01-03 19:49:24

Túl az Óperencián Medveczky Ádámmal - 1. hét

DANKÓ RÁDIÓ,  Mediaklikk.hu,  2019. január 02.

A december 31-január 6. közötti adások tartalmából.

3054   Búbánat 2019-01-03 11:46:31

Ezen a héten minden nap Medveczky Ádám karmester a vendég a Dankó Rádió stúdiójában, akivel a "Túl az Óperencián” szerkesztő-műsorvezetője, Nagy Ibolya beszélget.

A mai zenei bejátszások a következők voltak:

1. Aram Hacsaturján: Álarcosbál (szvit) – keringő (Győri Filharmonikus Zenekar, vezényel: Medveczky Ádám)

2. Kodály Zoltán: Háry János (szvit) – A császári udvar bevonulása  (Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara,  vezényel: Medveczky Ádám)

3. Pietro Mascagni: Parasztbecsület - Santuzza románca (Sass Sylvia, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Medveczky Ádám)

4. Carl Millöcker – Theo Mackeben -  Hans Martin Cremer - Paul Knepler - J. M. Welleminsky -  Lakatos László  fordítása nyomán Szenes Andor: Dubarry  - részletek

- Dubarry keringő dala: „Átéltem már néhány szerelmet, és csókokat, és bókokat, …/Mindegy nekem, mi lesz velem, ha egyszer felgyúl a szívem…” (Sass Sylvia, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - Sass Sylvia operettdalokat énekel, 1977. március 26.,  Kossuth Rádió 18.45-19.13

- René dala: Oly szép az élet, mikor a szemedbe nézek! --- Mily szép az élet! Tiszta mámor! Ha látlak téged, szívem újra lángol! Karomba zárlak, el nem bocsátlak…”  (Molnár András, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel  Oberfrank Géza) - 1982. május 7., Kossuth adó 20.45 – 21.30 

- Margot és Brissac vidám kettőse: „Reszket bennem minden ideg, szívem, mint a láva ég.  Miért vagy hozzám hát hideg, megfázom a végén még! Hallgass rám! Van egy kis időm, hát imádlak én! A szíved odavan, és ehhez joga van. Van egy kis időm, hát szeress belém! Nem vagyok eseted, a lábad be se tedd!…/Van egy kis időm, hát kívánlak én…”  „(Petress Zsuzsa, Palcsó Sándor  km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - 1973. január 30., Kossuth Rádió 19.25 - 20.23.

5. Bartók Béla – Balázs Béla: Kékszakállú herceg vára utolsó jelenet „Te voltál a legszebb…” (Palánkay Klára, Székely Mihály, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát Ferencsik János vezényli)

6. Jacques Offenbach: Kékszakáll

Részletek a Rádió Dalszínháza 1978. december 26-án 19.53 – 22.00 óra között bemutatott teljes stúdiófelvételéről. A felvételen a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc) működik közre Bródy Tamás vezényletével.

 A magyar dalszöveget írta: Fodor Ákos

- Vadóc dala (Kalmár Magda)

Akadna tán oly pásztorlányka, aki néhány dalra is vehet, ugye, de több akad, ki keresztet hányva .../Hallod-e, hallod, ejnye, nem hallod, nem akarsz a kis Vadócot pajkosságra venni? Nem akad, nem akad, nem, nem akad….…/ És minden pajkos leánynak szükséges rossz egy pajkos legény, akadna is, ki őt imádja, ám a hitvány nem néz felém…” (Kalmár Magda)

- Bevezető jelenet, udvaroncok kara és Oszkár gróf dala a II. felvonás első képéből (Bende Zsolt és az MRT Énekkarának Férfikara )

„- Nagy barátunk, várva várunk… bölcsességet, tisztességet visszük engedelmesen, itt ő a miniszter és első regiszter…- Üdvözöllek, jó urak! …- Vár az ékes hódolat! - Bármelyik nyájas úr, elfordulok s hátba szúr, célja nincs más, csak a konc, hisz udvaronc, de mind, de mind, zihál és sóhajt, mint ki semmi mást, semmi többet nem óhajt, csak hallani a hódoló dalt. Megértik majd, megértik majd, urak, a dalt!.../- Kényes mesterségből él meg, tudja ezt, ki udvaronc, ütik vérmes nagy remények, ám gyakran másé lesz a konc, ám ha be akar futni ő, próbáljon meg fekve futni, fekve futni, fekve futni, akkor fog csak célba jutni, célba jutni, célba jutni, hogyha meg se mozdul ő, célja úgy elérhető…."

- A III felvonás fináléja (Házy ErzsébetKalmár Magda, Lehoczky Éva, Horváth Eszter, Forgács Júlia, Tordai Éva, Szabó Anita, Domonkos Zsuzsa, Róka István, Melis György, Palcsó Sándor, Fülöp Attila, Bende Zsolt, MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás)

„…Nevem Kékszakáll, új örömömre készen áll!”

7. Ernst Fischer: Az alpoktól délre - részlet (MÁV Szimfonikus Zenekar, vezényel: Medveczky Ádám)

A műsorismétlés 18 órakor kezdődik a Dankó Rádióban, és az interneten is meghallgatható.

3053   Búbánat 2019-01-02 10:21:54

E héten Medveczky Ádám karmesterrel beszélget a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya a Dankó Rádió „Túl az Óperencián” adásában.

A délelőtti műsorban – amit ma 18 órától újra meghallgathatunk az ismétlésben – a következő zenék hangoztak el:

Ifj. Johann Strauss: Egyiptomi induló (Győri Filharmonikus Zenekar, vezényel: Medveczky Ádám)

Erkel Ferenc: Bánk bán - Magyar tánc (Miskolci Szimfonikus Zenekar, vezényel: Medveczky Ádám) – koncertfelvétel

Giuseppe Verdi: A trubadúr - Cigánykórus (Magyar Állami Operaház Énekkara és Zenekara, vezényel: Medveczky Ádám)

Giacomo Puccini: Turandot - Kalaf áriája „Nessun dorma”  (Daróczy Tamás, a MATÁV Szimfonikus Zenekar, vezényel: Medveczky Ádám)  - koncertfelvétel

Erkel Ferenc: Ünnepi nyitány (Miskolci Szimfonikus Zenekar, vezényel: Medveczky Ádám) – koncertfelvétel

Ma 150 éve született Pazeller Jakab Mátyás. Szerzeményei közül most elhangzott:

 • Keine wie Du (Szabadi Vilmos – hegedű; a Duna Szimfonikus Zenekar, vezényel: Pazeller Frigyes)
 • Herkulesfürdői emlék - keringő (Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel: Ferencsik János)

Lehár Ferenc: A víg özvegy

A rádiófelvétel bemutatója: 1962. december 8., Kossuth Rádió 18.55 – 21.27.  a Rádió Dalszínháza teljes felvétele

Szövegét André Meilhac Attasé című darabja alapján Victor Léon és Leo Stein írták, a magyar dalszövegek Mérey Adolf munkája. Rádióra átdolgozta: Kristóf Károly

Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Rácz György.

 •  Az I. felvonás fináléja (Hanna, Valencienne, Daniló, Rosillon, Cascade, St. Brioche, kórus)  - Házy Erzsébet, Koltay Valéria,  Udvardy Tibor, Kövecses Béla, Kishegyi Árpád, Külkey László, az MRT Szimfonikus zenekara és Énekkara (Karigazgató: Vajda Cecília) Vezényel: Sebestyén András

„-Válasszon engem! Magam ajánlom! Legyen a szavazata kedvező… - Láb alól most elteszem…  -Válassza csak Cascadát, válassza csak St. Brioscht… -Éppen jókor érkezem…-Óh hőn szeretett szép hazám… -Válassza csak Rosillont, csak az egyetlent ki táncra való…  -Táncom önnel járom…-Nem táncolok… -A táncot tízezerért! - a tánca csak ennyit megér… -Bolond szegény… -De kitűnő a gondolat. Kérem a táncomat.  -Nem táncolok…” 

3052   Búbánat 2019-01-01 14:09:31

ifj. Johann Strauss: A cigánybáró 

A Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarát és Énekkarát Ferencsik János vezényli.

 A Rádió Dalszínházának a bemutatója: 1961. április 2., Kossuth Rádió, 18.50 – 21.30

Szövegét Jókai Mór novellája nyomán Igna(t)z Schnitzer írta. Fordította és rádióra átdolgozta: Szinetár György.  A versszövegeket Fischer Sándor fordította.

Részletek:

 • Barinkay belépője, I. felv.: „Mint sok szegény, de víg legény, a nagyvilágot jártam én…/Mert a szív és az ész együtt mindenre kész. Mindig előre nézz! Légy merész s célhoz érsz!…” (Ilosfalvy Róbert, km. énekkar)
 • Cigánykórus és jelenet az I. felvonásból: „Vigyázni jó, élni jó, hol cigány él… Vigyázz! Vigyázz! Vigyázz! A cigány  itt tanyáz…/- A sors mily változó…/- A hű cigányszívre te számíthatsz… /- A vajdaságot elfogadom!...” (Házy Erzsébet, Komlóssy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert, énekkar)
 • Zsupán belépője, I. felv.: „Itt vagyok, miért hivatott?.../ Hja, az irkafirka nékem sose volt mesterségem. Már ifjú gyermekkorban sertések közt éltem...” (Melis György, km. Lendvai Andor)
 • Jelenet és kincskeringő: „Valamikor…, ez az a pont.”; „Jaj, mily csodás, itt a kincs, a kincs…”; Nézd, arra lent, mi cseng, mi peng…” ˙(Házy Erzsébet, Komlóssy Erzsébet,  Ilosfalvy Róbert)
 • Finálé-részlet  „Mert a szív és az ész, együtt mindenre kész. Mindig előre nézz! Légy merész s célhoz érsz!…” ( Ilosfalvy Róbert, énekkar)

A Győri Filharmóniai Zenekar Strauss-polkákat játszik. Vezényel: Medveczky Ádám

Erkel Ferenc: Himnusz   - a Nemzeti Filharmonikus Zenekart Medveczky Ádám  vezényli

 

E héten Medveczky Ádám karmester a vendége a rádióműsornak, vele Nagy Ibolya beszélget az adásban.

Dankó  Rádió - "Túl az Óperencián" 

A délelőtt elhangzott adás ismétlését ma 18 órától hallgathatjuk meg a rádióban és online az internetes elérhetőségeken.

3051   Búbánat 2018-12-31 10:20:09

A Dankó Rádió "Túl az Óperencián” műsorának zenei összeállításában - az év utolsó napján - igazi szilveszteri hangulatról gondoskodott az adás szerkesztő-műsorvezetője, Nagy Ibolya:

Ifj. Johann Strauss: A denevér

Szövegét Meilhac és Halévy vígjátéka nyomán Karl Haffner és Richard Genée írta.

A Rádió Dalszínháza bemutatója: 1963. december 25., Kossuth adó, 19.05 –22.00

A magyar szöveget Evva Lajos fordítása nyomán Fischer Sándor írta.

Vezényel: Lehel György

Km.: az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara (Karigazgató: Vajda Cecília)

Részletek:

 •  „Órakettős”, II. felv. , Eisenstein – Rosalinda (Házy Erzsébet, Szőnyi Ferenc)

 „Ez az ízlés, ez a szellem, ez a termet ritka kellem, ó, a láb itt csókra csábít…/ El ne szállj, te lelkem álma, te csábító szirén, vedd a maszkodat le drága, hogy az arcod lássam én…/ - Régi baj, csak néha érzem, gyorsan elmúlik ma már, gyorsabb most az érverésem, mint ahogy az óra jár/ - Itt az óra, nézzük meg…” 

 • Pezsgő-tercett  - Adél, Orlovszky, Eisenstein (László Margit, Kozma Lajos, Szőnyi Ferenc, énekkar)   

„A szőlő égi nedve, lalala, életünknek kedve, lalala. A császárok, királyok, a grófok és lakájok mind szolgái, míg élnek a szőlővenyigének. No, koccints hát, az áldásunk ma rászáll, ki császárok közt császár. Koccints, koccints tehát!…/Felségnek ez mindig jár, mindig jár, így dukál, Első pezsgő néven ő  császár és király…/Ő felsége sokáig éljen! A császár és király!”   

 • Falke dala, jelenet és a  II. felvonás fináléja - Rosalinda, Adél, Orlovsky, Dr. Falke, Frank, Eisenstein, Kórus (Házy Erzsébet, László Margit, Kozma Lajos, Melis György, Radnay, György, Szőnyi Ferenc, énekkar)

„- Lovag uram, köszöntöm Önt …- Merci, merci, merci! – Lovag úr, márki úr, igyuk ki!... – Egy szót urak, hallgassanak… Mivel a párok itt egymásra leltek,  a vágyban egyek a rokoni lelkek, hadd legyen egy testvéri nagy társaság, ki itt van, legyen egy család…. /- Most minden kézben egy telt pohár, s dalolja együtt mindegyik pár:  Egy család,  egy család a sok barát, pertu lesz itt mind a vendég….Most egy csók, s testvérként: dúdoljuk, most egy csók, dúdoljuk,  együtt dúdoljuk…. /- Elég volt! Már elég! Keringőre várunk rég! Fel mind vidám táncra, ez megkoronázza a mai kedves szép szupét!  /- Táncoljunk már, no táncoljunk már, ezt várja minden pár! /Ó ez az éj, ez a boldogság… /- Testvér, hány óra van, nézd csak meg! Az én órám rosszul jár…/- Egy, kettő, három, négy, öt, hat. Sietek, sietek, hol a kalapom?... - Menjünk egy darabig, komám; a sarkon elválunk, tán…/- Ó, ez az éj, ez a boldogság, vágy meg a bor tüze mámort ád, adna az élet is oly sok jót, mint egy órában ád a bor, s a csók!”

Hofi Géza énekfelvételeiből (km. az Express Együttes, a Magyar Rádió Tánczenekara, Harmónia Énekegyüttes, Stúdió 11, Koós János)

Nádas Gábor – Szenes Iván könnyűzenei felvételeiből énekelnek: Ambrus Kyri, Voith Ági, Bodrogi Gyula, Koós János

Offenbach – Rosenthal: Párizsi vidámságok – részletek (Philadelphiai Szimfonikus Zenekar, vezényel: Ormándy Jenő)

Ismétlés: délután 18 és 19 óra között.

3050   Búbánat 2018-12-30 16:37:59

Dankó Rádió - "Túl az Óperencián" - a heti vendég, ma is: Mécs Károly, színművész - beszélgetőtárs a szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya

Az adásban részletek hangzottak el a Csárdáskirálynőből (Zsadon Andrea, Szolnoki Tibor és Németh Sándor énekfelvételeiről); Honthy Hanna emlékét idézve további részletek szólaltak meg Kálmán Imre operettjéből, km. Feleki Kamill és Homm Pál.

Lajtai Lajos-slágeregyveleg: Bilicsi Tivadar és Csákányi László énekelnek

Ezt a délelőtti rádióadást újra meghallgathatjuk a 18 órakor kezdődő ismétlésben.

3049   smaragd • előzmény2892 2018-12-29 16:00:46

 

Kijavítottam az előzményben hallás után leírt, "elhallott" szavakat.

A "Hatvani diákjai" részletei Ambrózy Ágoston versei szerint:

• Amálka és Hatvani professzor kettőse: „Szép is vagyok jó is, mégis árva vagyok, aki hozzám való, avval elbujdosok. /Megkérdeztem a madártól, a fecskétől, a gólyától: Fáj-e mikor ősz időben elbúcsúzik a hazai tájtól? …/- Nem születtünk kóbor, vándorló madárnak, hiába űznek itt, ott hiába várnak, magyarnak születtünk, itthon maradónak, télben is hűséges feketerigónak…” (Petress Zsuzsa, Bessenyei Ferenc)

• Hatvani professzor, Kerekes Máté és Amálka jelenete – dialógus, prózában:

„- Menj szépen, kísérd haza ezt a madárkát! Azazhogy…. Hú, a kutyafáját! Most jut eszembe: nem való, hogy egy kislány egy legénnyel egymagában járjon egész éjszaka! Megszólná egész Debrecen!...”  (Bessenyei Ferenc)

 

A dialógust követi Kerekes Máté és Amálka énekkettőse: „- Édes lányka, szép Amálka, muskátli nyílt ablakába'. Még szebb lenne, még jobb lenne, Te magad, ha nyílnál benne. Szerelmedet, pihenőmet kívánom, nyílj ki, nézz ki, bársony-piros virágom! Édes lányka, szép Amálka, Tiéd vagyok, enyém leszel nemsokára! ..." (Petress Zsuzsa és Simándy József, km. énekkar)

• Diákkar: „Jó dolga van a diáknak, tekintélye van…" (Földényi-kórus férfikara

• Bule Lajos, az öreg pedellus dala: „Aki felönt a garatra, ne tegyék fel az asztalra!...Egy-két literát jó bor, ha megárt…” (Gózon Gyula)

• Elmira sanzonja:„Ötvenkilenc dáma elindult a bálba, földig érő, bécsi-módi krinolinszoknyába'...”  (Mezei Mária

• Kapocs – kórussal kiegészített – dala (Pálóczi Horváth Ádám verseiből a zeneszerző állította össze): "Még azt mondják nem illik a tánc a magyarnak!...”/ Kar: „Hopp! Ördöngös boszorkányos debreceni korcsmáros!...” (Hadics László és Földényi-kórus férfikara; a dal bevezető hegedűszólóját Ramor Ervin játsza.)

 

3048   smaragd • előzmény3039 2018-12-29 15:21:45

 

Márkus Ferenc szerepe "A messzetűnt kedves" c. daljátékban:

Öreg Fazekas kovácsmester, Mihály apja.

3047   Búbánat 2018-12-29 10:42:55

A Dankó Rádió Túl az Óperencián című adásának ma délelőtti műsorában hallhattuk ezeket a zenéket is:

Farkas Ferenc – Dékány András: Csínom Palkó

A bejátszott részletekben közreműködött: Házy Erzsébet, Komlóssy Erzsébet, Sándor Judit, Domahidy Lászkó, Palócz László, Radnay György, Simándy József, Szabó Ernő, az MRT Énekkara és Szimfonikus zenekara. Vezényel: Lehel György.   A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1963. május 1., Kossuth rádió, 20.10 – 22.10

- Palkó dala: „Elrepült a szép madárka, merre repül?ˇ (Simándy József)

- Éduska és Palkó kettőse

Dialógus (próza): „- Éduska, te volnál?..- Apám, régen kijött a házból, őt keresem. - Az istállóba ment. Te meg ne félj! Nem harapok! – Tudom….”  (Házy Erzsébet és Simándy József)

Ének: „- Jó’jszakát, kisleány! A nevem: Csínom Palkó. Szívem tereád olyan régen vár!/-Jó’jszakát, jó’jszakát, az álom ringasson el…/ - Jó’jszakát, jó’jszakát, ha lecsukódik pillám, az álom kapuján ugye, gondolsz majd rám?!…” (Házy Erzsébet és Simándy József)

- Tyukodi dala, dialógus (próza) és kórusjelenet (Domahidy László, énekkar)

- Jelenetek a daljátékból prózában és énekben (Házy Erzsébet, Komlóssy Erzsébet, Sándor Judit, Domahidy László, Palócz László, Radnay György, Simándy József, Szabó Ernő, az MRT Énekkara)

 

Ezt a műsort délután hat órától ismét meghallgathatjuk a rádióban, és az interneten is.

3046   Búbánat 2018-12-28 16:39:40

A Dankó Rádió ma délelőtti operettműsorából emelem ki:

Karl Zeller - Moritz West és Ludwig Held  - Fái Jakab Béla: A madarász

 • Nyitójelenet - Weps báró, hercegi fővadász, erdő- és vadmester és Schneck, a falu elöljárója kettőse (Bilicsi Tivadar, Maleczky Oszkár, km. Réti József, a Magyar Rádió Énekkara és a Magyar Állami Hangversenyzenekar. Vezényel: Polgár Tibor) - 1959. november 28., Kossuth Rádió, 19.00- 21.35
 • A hercegnő belépője, I. felv. „ Rajna keringő: „Dús vidék, napsugár, Rajna-táj, égi báj (Csonka Zsuzsanna, km. a Sinfonica Hungarica, vezényel: Benedek Tamás)
 • Ádám dala, II. felv.: „Nagyapám húszéves volt, lombok közt sütött a hold…. Muzsikálj, muzsikálj, muzsikálj! Újra szólj, el ne szállj! Muzsikálj, muzsikálj, muzsikálj! Hogyha hívlak, rám találj…” (Simándy József, km. MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András)

Kálmán Imre: Cirkuszhercegnő  - részletek

(km. Jankovits József, Szendy Szilvi, Peller Károly, Harsányi Frigyes)

A „Túl az Óperencián” adásának délutáni ismétlése a szokott időben, 18 órától hallgatható meg a rádióban.

3045   Búbánat • előzmény3039 2018-12-27 19:21:21

Tudni lehet, hogy Domján Edit  szegedi színháztag időszaka alatt  Lehár- és Kálmán Imre-operettekben is játszott...  Később sem lett hűtlen a zenés színpadhoz, több olyan darabban  is előfordult, ahol énekelnie kellett; mint tudjuk, a rádióba is szívesen hívták ilyen műfajú darabokba szereplőnek (itt primadonna- vagy szubrett karaktert megformáló énekművész "próza"-hangjaként). 

A jó színész a stúdiókban mikrofonok előtt a beszédhangjával is tud "játszani",  és ha a közös munka folyamán a szereptársai mellett jól összedolgozik az alkotókkal (rendezővel, a zenei rendezővel, dramaturggal, a szerkesztővel), akkor a végeredmény sem lehet kétséges. (Adott operettek felvételekor az éneklő művészek és a színművészek a stúdióban legtöbbször nem együtt, nem egyszerre vannak jelen a mikrofon mellett). Egy jól sikerült darab felvételének hallgatása közben mind az énekes, mind a színész elnyerheti a rádióhallgató tetszését: könnyen előfordulhat, hogy meg sem fordul a fejünkben, az énekszámot követő dialógusban esetleg más beszél, nem az énekművészt hallja, aki az előbb még "dalolt"... De az is igaz, egy  sokat játszó színművész orgánumát  is előbb-utóbb azonosítani tudjuk, felismerjük száz másik közül... - ha módunk volt sokat látni-hallani, akár a legkülönbözőbb műfajú darabokban, színházban, tévében, filmen, rádióban, lemezen, és úgy azonnal, a hangjáról is, "beugrik", ki ő.  A rádió hangtárából adásba kerülő darabokban megszólaló beszéd- és énekhang  egyformán "árulkodó".... 

3044   smaragd • előzmény3042 2018-12-27 15:30:24

 

Ezek a "kis titkok", amelyekre utólag fény derül, a régi rádiós műsorkészítés mindennapjait is széppé, érdekessé, izgalmassá tették, a magas művészi színvonalhoz járultak hozzá. 

Jó néhányat Ruitner Sándor, Tamássy Zdenkó őrzött meg még évtizedekkel később is, műsorsorozataikban. 

Gyakran hallunk Nagy Ibolya művészportré, emlékműsor heteiben is olyan apró részleteket, amelyek rávilágítanak azaz megvilágítanak már elfeledett, de korábban még évtizedekig a "levegőben levő" összefüggéseket.

3043   Búbánat • előzmény3041 2018-12-27 14:42:28

...És  a 11 rádiós dalszínházi bemutató közül hármat  László Endre rendezett: "A messzetűnt kedves"; (1965) "Sztambul rózsája" (1965), "Hétfőtől szombatig" (1968)

3042   smaragd • előzmény3041 2018-12-27 14:32:43

 

Igen, nekem is feltűnt, ez is olyan rádiós, ezúttal  szereposztásbeli siker , amely Kemény Egon daljátékában jelent meg először, lsd. 2.  A messzetűnt kedves.

3041   Búbánat • előzmény3039 2018-12-27 13:55:25

Amint látni, a rendezők a Domján Edit  - László Margit- "párosban"  gondolkoztak a legtöbbször: a színésznő négy operett rádiófelvételén "kölcsönzi" beszédhangját László Margit szopránja  mellé.

3040   smaragd • előzmény3039 2018-12-27 13:29:09

Jó lenne őket egyenként végighallgatni....

Amelie a francia polgármester lánya, akit Fazekás Ámeli-nek hívott.

3039   Búbánat • előzmény3038 2018-12-27 12:11:57

Domján Edit a Rádió Dalszínháza  opera-, operett-, daljáték- és zenés játék bemutatói között  Kemény Egon A messzetűnt kedves c. daljátéka mellett más darabokban is játszott (kapott) prózai szerepet.

Kigyűjtöttem és most felsorolom ezeket  (a rádióban elhangzott ének-zenei kíséretes mesejáték-felvételeire itt nem térek ki) - időrendi sorrendben:

1. Jacques Offenbach: Hoffmann meséi – 3 felvonásos opera elő- és utójátékkal

Rádió Operaszínpada bemutatója: 1962. április 28., Kossuth Rádió 18.49 – 22.00

Szövegét E.T.A. Hoffmann művei nyomán Jules Barbier írta, Innocent Vincze Ernő fordította

Vezényel: Erdélyi Miklós
Km.: az MRT szimfonikus zenekara és énekkara (Karigazgató: Vajda Cecília)

Zenei rendező: Járfás Tamás

Szereposztás:

Olympia – Ágai Karola
Antonia – Orosz Júlia
Giulietta és Stella – Déry Gabriella
Leindorf, Coppelius, Miracle és Dappertutto – Radnay György
András, Cochenille, Ferenc és Pitichinaccio – Kishegyi Árpád
Hoffmann – Ilosfalvy Róbert
Spalanzani – Bende Zsolt
Crespel, Antonia apja – Veress Gyula
Miklós – Szőnyi Olga
Luther, kocsmáros – Várhelyi Endre
Schlemil – Petri Miklós
Nathaniel – Palcsó Sándor 
Hermann – Nádas Tibor
Antónia anyjának hangja – Komlóssy Erzsébet
A múzsa – Domján Edit

 

2. Kemény Egon -  Vitányi János – Erdődy János: A messzetűnt kedves 

(történelmi daljáték)

Rádió dalszínháza bemutatója: 1965. május 22., Kossuth Rádió 20.25 – 22.00

Vezényel: Bródy Tamás
Km.: az MRT szimfonikus zenekara és a Földényi-kórus 

Zenei rendező: Ruitner Sándor 
Rendező: László Endre

Szereposztás:

Fazekas Mihály – Simándy József (Darvas Iván)
Pálóczi Horváth Ádám – Palócz László (Láng József)
Amelie – László Margit (Domján Edit)
Julika – Andor Éva (Örkényi Éva)
Polgármester – Várhelyi Endre (Basilides Zoltán)
Carpentier – Szőnyi Ferenc (Benkő Gyula)
Kovács strázsamester – Domahidy László (Farkas Antal)
Werdemühl lovag – Külkey László (Lázár Gedeon)
Öreg fazekas – Márkus Ferenc
Mme Garron – Gáborjáni Klára
Schatten gróf – Velenczei István
De Breuil márki – Ujlaky László
Rektor – Katona Lajos

 

3. Leo Fall: Sztambul rózsája

Rádió Dalszínháza bemutatója: az 1965. szeptember 11., Kossuth Rádió 20.28 – 22.00
Szövegét Brammer és Grünwald írta
Fordította: Gábor Andor
A verseket átdolgozta: Szabó Miklós
A keretjátékot írta: Innocent Vincze Ernő

Vezényel: Sebestyén András
Km.: az MRT szimfonikus zenekara és énekkara (Karigazgató: Sapszon Ferenc)

Zenei rendező: Járfás Tamás
Rendező: László Endre

Szereposztás:

Madame Desiré, társalkodónő – Kiss Manyi
Mohamured, szobapincér – Pécsi Sándor
Kamek pasa – Zách János
Kondzsa Gül, a lánya – László Margit (Domján Edit)
Midili Hanm – Koltay Valéria (Örkényi Éva)
Ahmed bey – Ilosfalvy Róbert (Körmendi János)
Müller, kereskedő – Várhelyi Endre
Flórián, a fia – Kishegyi Árpád (Márkus László)

 

4. Oscar Straus: Varázskeringő 

A Rádió Dalszínháza bemutatója: 1967. március 25., Kossuth Rádió 19.25 – 20.50

Felix Dörmann és Leopold Jacobson szövegét fordította: Mérey Adolf
Verseket fordította: Fischer Sándor
A keretjátékot írta: Innocent Vincze Ernő

Vezényel: Sebestyén András
Km.: az MRT Szimfonikus zenekara és énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc)

Zenei rendező: Fejes Cecília
Rendező: Horváth Ádám

Szerkesztő: Bitó Pál

Szereposztás:

Sigismund főlakáj – Külkey László (Márkus László)
XIII. Joachum – Kovács Péter (Raksányi Gellért)
Helén – László Margit (Örkényi Éva)
Lothar gróf – Várhelyi Endre (Nagy Attila)
Niki hadnagy – Palcsó Sándor (Zenthe Ferenc)
Montschi hadnagy – Bende Zsolt (Bárány Frigyes)
Friderika, főkamarásnő – Barlay Zsuzsa (Komlós Juci)
Vendolin, udvarmester – Katona Lajos
Steingruber Fruzsi – Petress Zsuzsa (Domján Edit)
Igazgató – Szendrő József

 

5. Johann Strauss: A királyné csipkekendője

A Rádió Dalszínháza bemutatója: 1967. november 4. Kossuth rádió 20.30 – 22.00

Bohrmann Riegen és Richard Genée szövegét Ditrói Mór fordította.
A verseket Blum Tamás fordította.

Rádióra alkalmazta Innocent Vincze Ernő

Vezényel: Bródy Tamás
Km.: az MRT szimfonikus zenekara és énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc)

Zenei rendező: Fejes Cecília
Rendező: Horváth Ádám

Szerkesztő: Bitó Pál

Szereposztás.

Don Sancho – Kishegyi Árpád (Márkus László)
A király – Bartha Alfonz (Szokolay Ottó)
A királyné – László Margit (Gombos Katalin)
Donna Iréne – Orosz Júlia (Domján Edit)
Cervantes – Korondy György (Körmendi János)
Rodriguez gróf – Palcsó Sándor (Verebély Iván)
Hadügyminiszter – Katona Lajos
Rendőrminiszter – Nádas Tibor
Igazságügyminiszter – Göndöcs József

 

6. Arthur Sullivan - William Schwenck Gilbert: A mikádó 

A Rádió Dalszínháza bemutatója: 1968. január 27. Kossuth rádió 19.30 – 22.00

Fordította és rádióra alkalmazta: Romhányi József

Vezényel: Breitner Tamás
Km.: az MRT énekkara és szimfonikus zenekara (Karigazgató: Bódy Irma)

Zenei rendező: Erkel Tibor
Rendező: Békés András

Szereposztás:

A mikádó – Kovács Péter (Mensáros László)
Nanki-Poo, a fia, vándor énekes – Réti József (Kaló Flórián)
Ko-Ko, Titipu legfőbb hóhéra – Várhelyi Endre (Bárdy György)
Pooph-Bah, pénzügyminiszter – Palcsó Sándor (Csákányi László)
Pish-Tush, előkelő úr – Palócz László (Szendrő József)
Yum-Yum, Ko-Ko gyámleánya és menyasszonya – László Margit (Váradi Hédi)
Pitti-Sing – Barlay Zsuzsa (Béres Ilona)
Peep-Bo – Déry Gabriella (Domján Edit)
Katisha, idősebb udvarhölgy – Komlóssy Erzsébet (Bakó Márta)

 

7. Vincze Ottó – Ambrózy Ágoston: Hétfőtől szombatig

(zenés játék)

Rádió Dalszínháza bemutatója, 1968. június 15., Kossuth Rádió, 19.30 – 21.10

Vezényel: Vincze Ottó
Km.: az MRT szimfonikus zenekara és énekkara, valamint a Harmónia együttes

Dramaturg és zenei rendező: Ruitner Sándor

Rendező: László Endre

Szereposztás:

Csicsi mama – Barlay Zsuzsa (Simor Erzsi)
Ildikó, a lánya – Gombos Kati
Pál, a veje – Várhelyi Endre (Ráday Imre)
Káplár János – Palócz László (Csákányi László)
Bea, a lánya – Andor Éva (Domján Edit)
Zsolti – Palcsó Sándor (Cs. Németh Lajos)

 

8. Szirmai Albert – Bakonyi Károly – Gábor Andor: Mágnás Miska

A Rádió Dalszínháza bemutatója: 1969. április 5.  Kossuth rádió 19.52 – 22.00

Rádióra alkalmazta: Ruitner Sándor

Vezényel: Sebestyén András
Km.: az MRT szimfonikus zenekara és Énekkara (Karigazgató: Sapszon Ferenc)

Zenei rendező: Balassa Sándor
Rendező: Cserés Miklós dr.

Szereposztás:

Korláth Rolla – Andor Éva (Domján Edit)
Marcsa, konyhalány – Zentai Anna (Földi Teri)
Miska, istállófiú – Palcsó Sándor (Zenthe Ferenc)
Baracs Iván – Korondy Györgyf (Fülöp Zsigmond)
Titkár – Velenczei István
Korláth Kázmér gróf – Várhelyi Endre (Erdődy Kálmán)
Pixi gróf – Külkey László (Szatmári István)
Mixi gróf – Kishegyi Árpád (Deák B. Ferenc)
Leopold, komornyik – Kibédi Ervin
Lotti grófnő – Ladomerszky Margit
János bácsi – Maklári János

 

9. Jacques Offenbach: A varázshegedű 

Egyfelvonásos daljáték

Rádió Dalszínháza bemutatója: 1969. június 21., Kossuth Rádió, 19.22 – 20.12.

A rádiófelvétel bemutatójára Offenbach születése 150. évfordulójának évében került sor.

A daljáték szövegét Métespés és Chevalet írta. 

Fordította és rádióra alkalmazta: Innocent Vincze Ernő

Vezényel: Bródy Tamás

Km.: a Magyar Rádió és Televízió Énekkara és Szimfonikus Zenekara

Zenei rendező: Fejes Cecília 

Rendező: Horváth Ádám
Szerkesztő: dr. Józsa Ibolya

Szereposztás:

Mathieu apó, a falu hegedűse – Bende Zsolt (Ráday Imre)
Reinette, a gyámleánya – László Margit (Domján Edit)
Pierre, parasztlegény – Réti József (Huszti Péter)

 

10. Sidney Jones és Lionel Monkton: A gésák

A Rádió Dalszínház bemutatója: 1970. február 14. , Kossuth Rádió 19.25 – 20.37

Owen Hall szövegét Fáy E. Béla és Makai Emil fordította.
A verseket Brand István írta
Rádióra alkalmazta: Innocent Vincze Ernő

Vezényel: Bródy Tamás
Km.: az MRT szimfonikus zenekara és énekkara (Karigazgató: Sapszon Ferenc)

Zenei rendező: Matz László
Rendező: Cserés Miklós dr.

Szereposztás:

Az öreg Vuncsi – Feleki Kamill
A fiatal Vuncsi – Kibédy Ervin
Mimóza – László Margit (Domján Edit)
Fairfax – Bende Zsolt (Mécs Károly)
Molly – Petress Zsuzsa
Cunningham – Reményi Sándor (Csanaki József)
Katána – Bartha Alfonz (Verdes Tamás)
Lady Constance - Simor Erzsi
Juliette – Csala Zsuzsa
Imári márki – Csákányi László

 

Domján Edit  színésznő rövid élete utolsó rádió dalszínházi felvétele volt:

11. Florimond Hervé: Lili

Rádió Dalszínháza bemutatója: 1972. december 25. Petőfi adó 17.31 - 18.58

Fordította és rádióra alkalmazta: Semsei Jenő
A verseket Szabó Miklós fordította.

Vezényel: Breitner Tamás
Km.: az MRT szimfonikus zenekara

Zenei rendező: Fejes Cecília
Rendező: Cserés Miklós dr.

Szerkesztő: Bitó Pál

Szereposztás:

Antoine Plinchard, tüzér – Palcsó Sándor (Zenthe Ferenc)
De la Grange Batliere báró – Feleki Kamill
Saint Hypothése gróf – Csákányi László
Bonpain, házitanár – Márkus László
René – Benkő Péter
Bouzincourt – Egri István
Bouzinvourtné – Komlós Juci
Lili, a leányuk – Kalmár Magda (Domján Edit)
Antoinette, a dédunokájuk – Kovács Krisztina 
Victorine, szobalány – Csala zsuzsa
Mme Vieuxbola – Mohácsi Irén
Mme Andersene – Czigány Judit
Inas – Romhányi Rudolf

3038   smaragd • előzmény3037 2018-12-27 05:24:01

 

A tegnapi műsor elején Mécs Károly a tiszta magyar beszéd megóvásáról is beszélt. Megemlítette a magyar nyelv lejtését, és annak megőrzésére hívta fel a figyelmet.

Domján Edit emlékét felidézve - aki kora egyik legismertebb és legkedveltebb színésznője volt - hiányolta felvételeit a rádióadásokból, amit Nagy Ibolya szerkesztő-műsorvezető pótolt. 

Domján Edit egyik főszerepe, amelyben prózát játszott, Ámeli szerepét László Margit énekelte: (Sajnos a daljáték még nincs digitalizálva, ezért jelenetei nem kerülhetnek műsorba.)

Kemény Egon - Erdődy János: „A messzetűnt kedves” 

Magyar Rádió, 1965 - Történelmi daljáték

Főszerepekben:

Fazekas Mihály – Simándy József / Darvas Iván

Pálóczi Horváth Ádám – Palócz László / Láng József 

Ámeli – László Margit / Domján Edit

Julika – Andor Éva / Örkényi Éva 

Közreműködött a Földényi-kórus 

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Bródy Tamás vezényelte 

Zenei rendező: Ruitner Sándor 

Rendezte: László Endre

 
3037   Búbánat 2018-12-26 19:30:35

A Dankó Rádió mai operettműsorában részleteket hallhattunk

Pjotr Csajkovszkij– Josef Klein A diadalmas asszony  című operettjéből.

Két rádiófelvételről szólaltak meg dalok:

 • Zempléni Mária, Gulyás Dénes, Rozsos István, km. az MRT énekkara és Szimfonikus zenekara, vezényel: Breitner Tamás (1984)
 • Zentay Anna, Fekete Pál, Göndöcs József, Molnár Miklós, km. a Földényi-kórus és az MRT szimfonikus zenekara. Vezényel: Bródy Tamás (1958)

A „Túl az Óperencián” adásának e heti vendége, Mécs Károly színművész a műsorban emlékezett a legendás színésznőre, Domján Editre, aki karácsonykor született és karácsonykor hagyott itt bennünket: mindössze negyven év adatott meg neki (Budapest, 1932. december 25.  – 1972. december 26.). A rádióműsorban Domján Edit dalfelvételei is felcsendültek.

3036   Búbánat • előzmény3035 2018-12-25 20:18:12

Pótlólag: a Dankó Rádióban elmúlt héten sugárzott Lehár-emlékműsor előzetese volt a Mediaklikk.hu oldalon.

3035   Búbánat • előzmény3034 2018-12-23 15:29:17

Nagy Ibolya szerkesztésében és műsorvezetésével a Dankó Rádió Túl az Óperencián adása egész héten át  Lehár Ferencre emlékezett, halálának 70. évfordulóján (1870 – 1948). Időrendben haladva, Lehár összes fontosabb színpadi művéből – azok stúdiófelvételeiből – hangzottak fel részletek ezen héten. A mai adásnapra maradt Lehár három utolsó dalműve, amelyekből ugyancsak megszólaltak szép énekszámok. 

Mindezeket megelőzően, a tegnap sugárzott A mosoly országa részletei után most ez operett nyitányának dallamait is meghallgathattuk: ezzel a zenével indult el a délelőtti műsor a rádióban.

 

Lehár Ferenc: A mosoly országa – nyitány (MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel:Bródy Tamás) – Rádiófelvétel: 1971

Lehár Ferenc – Ludwig Herzer, Fritz Löhner-Beda - Szenes Andor – Dalos László: Szép a világ

- Georg dala: „Van olyan, aki őrzi a pénzt, van olyan, van olyan, sose vettem a pénzügyeket komolyan…/ Szépa világ, a szívünkben nyíl száz virág, szép, nézni szép, egy lány ábrándos tekintetét…” (Szabó Miklós és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Várady László)  - Rádiófelvétel: 1957

Egy későbbi, a Magyar Rádió új operettfelvételének a bemutatója volt: 1974. május 1. , Kossuth Rádió, 14.29 – 15.00: részletek.Km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás

Erről a stúdiófelvételről ma ezek a dalok szólaltak meg:

- Elisabeth és Georg kettőse: „- Uram, a szívem lázong, de maga milyen gyáva, ne legyek árva, figyeljen!  Egy bárhoz van kedvem ma éjjel! /- Tudok egy helyet édes, remekebb ennél nincsen, ha oda eljön, tudom, hogy boldog lesz! /-  Van egy édes bár, van egy édes bár, valamennyi páholyban szerelmes pár, minekünk való, minek ott a szó, hisz a száj az ott másra használható!... Szeparéja diszkrét…Van egy édes bár, van egy édes bár, hova titkon mindenki kettesben jár.” (Andor Éva és Korondy György)

- Mercedes del Rossa dala: „Csuda szép, csupa szép, ragyogó a tengerár, száll a hajó a vízen, zakatol a szívem, hova-hova napfény vár.../Rio de Janeiro, a napfény ragyogó, Rio de Janeiro, szenvedély ott lobogó, szerenád, te vagy az ő dallama, gyere hát, te átfogod a lánynak a derekát, nevet a szemed, oly forrón öleled, vadul, hogy jaj, a szívem kigyúl…” (Németh Marika, km. az MRT Énekkara)

- Georg dala: „Ugye, gondolsz rám? Csupa vágy a szám! Így nem szerettem senkit még talán! Jöhet tél vagy nyár, olyan mindegy már, az én szívem egyre téged vár…” (Korondy György)

 

Lehár Ferenc  Paul KneplerLudwig Herzer, Fritz Löhner-Beda - Harsányi Zsolt – Erdődy János: Giuditta

Az alábbi részletek a Rádió Dalszínháza stúdiófelvételéről (1982. szeptember 13., Kossuth Rádió 20.19 – 22.00) hangoztak el.

Az MRT Énekkarát és Szimfonikus Zenekarát Oberfrank Géza vezényli:

Giuditta dala: „Ki tudja, miért van ez? Hogy minden férfi észrevesz…/Más nem csókol ily forrón, csak én, égő szememben kigyúl a fény…” (Kalmár Magda, km. az énekkar)

Octavio belépője: „Élni jó! Barátaim, élni jó!… O signora, signorina, szól az édes kavatina…” (Molnár András, km. az MRT Énekkarának Férfikara)

Bevezető, Anita és Pierrino kettőse:  „Na, gyerünk, mire vársz, mire vársz? Csengess be már, csengess be már! Mondd, mire vársz?! ….- Édes, ha két szív csak egymásnak él, mindegy az,bárki bármit beszél - Mindegy, hogy nyár van vagy hideg tél - Aki szerelmes, csak csókot kér! - Óh, ha két szív csak egymásnak él - Te vagy nékem az egyetlen cél! - Mert mink mindig csak  egymásnak él!...”  (Zempléni Mária és Korcsmáros Péter)

 

Lehár Ferenc – Innocent Vincze Ernő – Rékay Miklós: A vándordiák (Garabonciás)  

„Utam muzsikálva járom, búsan keresem a párom, négy húron át, zengem a szív szavát…/Gyöngyvirágom...kicsi violám! Mondd, az arcod mért oly halovány? Elepeszti tán a szerelem, ami idebenn dalol szíveden?” (Sárdy János)

„Deres már a határ, őszül a vén betyár, rá se néz már sohasem a fehérnép…” (Svéd Sándor, km.  a Magyar Rádió szimfonikus zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - 1958. november 2., Kossuth Rádió 20.10 - 21.50

Lehár Ferenc: Arany és ezüst - keringő (km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Rácz Márton)

Ezt az adást ma délután hat és hét óra kötött újra meghallgathatjuk a Dankó Rádióban és online az internetes elérhetőségen is (www.dankoradio.hu oldalon)

3034   Búbánat • előzmény3033 2018-12-22 13:16:31

Az e heti Lehár-emlékműsor mai zenei kínálata volt a Dankó Rádióban: 

Lehár Ferenc: Tatjana  - az opera nyitánya   (koncertfelvételről)

Lehár FerencLudwig Herzer, Fritz Löhner-BedaSzenes Andor: Friderika   A Rádió Dalszínházának bemutatója (keresztmetszet): 1972. április 3., Kossuth Rádió 19.20 -20.10 óra
A felvételen Andor Éva, Kalmár Magda, Bende Zsolt, Simándy József, valamint a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus zenekara és Énekkara működik közre, Sebestyén András vezényel.

- Jelenet és dal: „-Várunk Friderika rád…(Andor Éva és a Magyar Rádió Énekkarának női kara)

- Salomea és Reinhold Lenz vidám kettőse és tánc: „Járd velem, babám, a hopszasszát!” (Kalmár Magda, Bende Zsolt és az MRT Énekkara)

- Goethe dala: „Ó lányka, ó, lánykám, imádlak én…” (Simándy József)

 

A műsorban Káel Csabávala Müpa vezérigazgatójával készített interjút a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya,  annak kapcsán, hogy a Müpa és a sanghaji operaház koprodukciójában, Kínában, november 28-án bemutatták A mosoly országa című Lehár-operettet,  amely produkciót itthon is láthatjuk majd a Müpában, 2019. február 1-jén és 2-án.

 

Lehár Ferenc – Ludwig Herzer, Fritz Löhner-Beda – Harsányi Zsolt: A mosoly országa

A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1971. november 11., Kossuth adó 19.35 – 21.29
Km.: az MRT Szimfonikus zenekara és Énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc). Vezényel: Bródy Tamás

 • Szu-Csong dala, II. felv. (Simándy József) „Vágyom egy nő után, egy nő után, kerget a vágy…” 
 • Kórus és Liza belépője, I. felv. (Házy Erzsébet, énekkar):  ”- Éljen sokáig! Éljen sokáig! Éljen ő!” / - Egy nőnek mindig jólesik az ilyen szép fogadtatás! Bók csinosítja a nőt,a siker teszi őt hevesen lobogóvá,  s felgyúl a láng!.../Flörtök, mért gyötörtök, nektek szívemet adni kár! Más kell, lángolás kell, édes öröm kell végre már!.../Szív, szív mindig remél, eljő a mély, vad szenvedély! Arra ébredünk, hogy halkan hív egy csendes szó, egy másik szív!….” 
 • Liza és Szu-Csong szerelmi kettőse – „Szívkettős” - , II. felv. (Házy Erzsébet, Simándy József): „Lótuszvirág! Érted élek csupán… /Szív, hogyan tudsz így tele lenni, mondd!...”
 • Mi és Hatfaludy Feri (Guszti) kettőse, III. felv. „Zig-zig-zig-duett”  (Kalmár Magda, Bende Zsoltprózában (dialógus) és énekben:  „Fehér virág, kacér virág, idegen mezőkön termettél…/Miért is nem lehet, hogy kalapomhoz tűzzelek?! Miért is nem lehet, hogy pántlikába fűzzelek?!...”  
 • A III. felvonás fináléja (Kalmár Magda, Simándy József): „- Drága húgocskám… mosoly országa más világ…/- Hogy tudod ilyen könnyen elveszíteni!? /-  Mosolygó nézés és jólnevelt arc, mögötte könnyezik a szívem, de hogy itt bent mi fáj, azt ne tudja más!"

Lehár Ferenc: Adria - keringő   (Berlini Rádió Szimfonikus Zenekar, vezényel:  Vladimir Mikhailovich Jurowski)

Ezt a délelőtt elhangzott operettműsort ismét meghallgathatjuk a Dankó Rádió 18 órakor kezdődő adásában :"Túl az Óperencián"

3033   Búbánat • előzmény3032 2018-12-21 12:17:28

A Dankó Rádió "Túl az Óperencián" adásában egész héten át Lehár-zenéket hallunk - a zeneszerző halálának hetvenedik évfordulója alkalmából. Az emlékműsor szerkesztője és műsorvezetője: Nagy Ibolya.

A mai műsor tartalma volt:

Lehár Ferenc – Carlo Lombardo – Harsányi Zsolt: Három grácia 

- Hélène dala (Németh Marika):

Szív, óh, szív, tán a mennybolt hív, oly forrón hív, van-e szebb ennél…./ Vigyázz, szomorú szerelmes sose légy! Vigyázz, hogy a délibáb vagy a szív hova hív!...” 

- Helen és Charles kettőse (Németh Marika és Udvardy Tibor, km.  az MRT Szimfonikus zenekara, vezényel: Sebestyén András ) - 1962. július 8-án, a Kossuth Rádióban hangzott el (17.10 – 17.40): „Új Lehár felvételeink” 

„…Angyalkám, kicsikém hallgass rám, ne figyelj mást, figyeld a szót, a forró szív mélyén lakol…” 

- Toutou és Bouquet duettje "Apacs-kettős"  (Kalmár Magda, Palcsó Sándor, km.  az MRT Szimfonikus zenekara, vezényel: Breitner Tamás) - Lehár-est közvetítése az MN. Művelődési Házából (1981. augusztus 10., Kossuth Rádió 20.14 – 22.00)

Süvít a szél, hideg a tél, a sarki lámpa fénye sápadtan fehér… /Ha megversz is, imádlak én, te drága rossz, apacslegény, csak üss meg, de tekints reám…” 

Lehár Ferenc: Clo-clo  - Nyitány  (Km. a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekara, a karmester: Vladimir Mikhailovich Jurowski)

Lehár Ferenc – Kulinyi Ernő – Erdődy János: Paganini

A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1981. március 14., Kossuth Rádió 19.15 – 20.35

Km. az MRT Énekkara és Szimfonikus zenekara. Vezényel: Sebestyén András

- Paganini dala (Gulyás Dénes)

„Volt nem egy, de száz babám, nem vártam én, míg csókot ád a lány! Szád ha ég, fürge légy! Rózsaszál! Azért vagy, hogy letépd! Mint lepke száll, csapong a férfivágy, mézet kínál ezernyi szép virág, férfiszív, egy se hív, drága lány, azért csapongok így! /Tudom, hogy őrjít az édes száj, tudom, hogy csalódni szörnyen fáj, tudom mily forró a friss vágy, a szív, tudom, hogy kiég a szenvedély…

-  Anna-Elisa dala (Kalmár Magda)

„Csak nem lesz tán hozzám az élet oly kegyetlen és csalárd, hogy ellopja az üdvösséget, mely végre rám talált. A boldogság nékem is szent jogom, a szerelmem engedni nem fogom, nem térít el utamból száz veszély, mert e szív, érte él. /Szép álom, szállj a szívembe, szent égi tűz. Szép álom, utánad vágyom, ó, el ne űzz. Légy üdvöm vagy átkom, még csók ég a szánkon, a szív mindent felejt, könnyet sem ejt….”

- Bella Giretti és Giacomo Pimpinelli vidám kettőse (Lehoczky Éva, Palcsó Sándor)

„Szép művészet, fütyülök terád, és nem vonz a tudomány! Ez én nékem örömet nem ád, így szól egy Don Juan. Nálam csak az a fő: nem kell más csak a nő!  Hogy minden asszony kapható, nekem ez jelszó! /Könnyű pille mind a nő, lepkeszárnyon libbenő, minden asszony már csak csókra vár és máris boldog ő. Könnyű pille, mint a lány, kapható is mindahány. Mint a lámpafényre, szállnak rám, így él egy Don Juan!...

Lehár Ferenc – Heinz Reichert, Jenbach Béla - Kulinyi Ernő: A cárevics 

- A cárevics dala „Volga-dal” (Udvardy Tibor, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel Bródy Tamás) – A Rádió új stúdiófelvételéről (1969)

 „Egyedül! Újra egyedül! Magam mint mindig! Az ifjúságom elrepült! A szív magánya vesz körül. Úgy fáj e bús, e zord magány, aranykalitka ez csupán!  A Volga vizénél őrszem áll. Mint fészkét őrző sas madár. A pusztaságon éj és csend! Nincs holdsugár, se csillag fenn.  Mozdulatlan néma táj. Kozáklegény szíve fáj. Mert a szív megérti ez mit jelent. Ha az ember elhagyott, így zokog, így eseng: 
Nézz rám az égből, teremtő Atyám! Úgy vágyom már én is egy szív után! Trónod körül annyi angyal virul! Kérek egyet az én páromul! Trónod körül annyi angyal virul! Küldj le egyet az én páromul."

-Szonja dala, I. felv. (Házy Erzsébet, az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás)  - Lehár-emlékest a szerző halálának 25. évfordulója alkalmából. Magyar Rádió 6-os stúdiója (1973. október 29., Petőfi Rádió)

„Majd jön egy férfi, és rám tekint vágyón, majd jön egy férfi, hogy ő legyen párom, remeg a szíved…/Nehéz a szívem, borongó érzés kísér… öröm vagy bánat, mit ér a sorsom….Csókot kíván a száj…”

-Mása és Iván vidám kettőse (Zentay Anna, Kishegyi Árpád, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel Bródy Tamás) – A Rádió új stúdiófelvételéről (1969)

„Nézd a szemem, ékszered, szívemet, tüzesen ver... téged imád, életen át ez a szív, ne bomolj hát! /Jaj de jó a…” 

Megemlíítem még, hogy  szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya Sólyom-Nagy Sándor operaénekes születésnapja alkalmából bejátszott egy részletet Puccini Köpeny című operájának stúdiófelvételéről, a művész énekét a Magyar Állami Operaház zenekara kíséri, a karmester: Kórodi András.

 

Ezt a délelőtt elhangzott műsort ma 18 órától ismét meghallgathatjuk a Dankó Rádió hullámhosszán és az internetes elérhetőségén is (www.dankoradio.hu). 

3032   Búbánat • előzmény3031 2018-12-20 17:28:53

A délelőtti operettműsor ismétlése hamarosan kezdődik a Dankó Rádióban (18.00 – 19.00)  „Túl az Óperencián)

Lehár Ferenc – Zágon István – Dalos László: A kék mazúr

„Bemutatjuk új felvételeinket”, 1965. augusztus 20., Kossuth Rádió 14.05-15.15

Km.: Koltay Valéria, Németh Marika, Rátonyi Róbert, Udvardy Tibor, valamint az MRT  Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Bródy Tamás

- Keringő (MRT Szimfonikus Zenekara)

- Blanka és Julian kettőse (Németh Marika és Udvardy Tibor):

„ Zeng a tündér, szép mazúr, ellenállhatatlanul. Csak te leszel a párom, így való lesz az álmom…/ Ezt a régi táncot egy leánnyal táncoljuk már…”

- Közzene és dal (Udvardy Tibor)

„Fáj a szívem érted, dalom is oly bús, mert sehol nem talál…/Jöjj, veled álmodom én….szenvedély, mi bennem él…. férfiszív, mely csupa forró vágy, kedves, jöjj, várjál rám!”

- Gretl és Muki vidám kettőse (Koltay Valéria és Rátonyi Róbert) :
„- Férjül veszlek, kicsi violám, beköti a fejedet a lány. Neki senki nem kell, csakis ez az ember, te leszel a párocskám! /- Miért pont én rám esik ez a kegy, minek vagyok magam ez az egy? Nem is puszta frázis, akad olyan fázis, ki szívesen férjül megy. /- Bánom én, hogy mennyi van: száz vagy százezer, te kedves kicsi uram, te uram leszel, tralla-lalla-lallala, te kedves kicsi uram, te uram leszel! 
Refrén: - Hölgyem, én édes hölgyem – Mondj le a nászról szépen bölcsen – A józan szívem, nem fog a hymem – A férfi nem kell neki semmi rózsaláng – Szívem, oly nagyon vártam rád, nékem kell a házasság! – Bármi tervet forral, szépem, én velem könnyen el nem bánsz!...”

 

Lehár Ferenc – Dalos László: Tavasz

Rádió Dalszínháza bemutatója: 1973. április 23. Húsvét hétfő, Kossuth adó, 17.58 – 18.40 (Egyben magyarországi bemutató!)

Km.: az MRT Szimfonikus zenekara, vezényel: Sebestyén András

Lorenc és Ewald kettőse (Korondy György és Bende Zsolt):

„ Kicsi könnyű cípő, ha elindul a nő, ugyanúgy szaporán, vele tart a topán, ó, a drága cipő, sohase hűtelen ő…”

Hédi és Antoinette kettőse (Andor Éva és Németh Marika):

 „ Folyton a próbák, új ruhapróbák szüntelen….. Egy perzsabunda mindig izgató, több mint a flört, mely gyorsan illanó, a bunda boldogít, és hozzánk tartozik, a flörtnél tartósabb, nem nyári cikk, - szerelmi téren nincs konfekció, nem gyári áru, testre szabva jó, olcsón nem kapható, így el nem adható…”

Lorenz dala (Korondy György): 

„Oly mindegy már, olyan mindegy ma már, és én már azt hittem… Én bennem úgy él, hogy szőke a drága, a két szeme kék és karcsú a lába… Én bennem ez a lány maga a szépség…. Randevún várták a tündért, a drágát, egy dús lombú erdő ölén….”

Antoinette és Ewald kettőse (Németh Marika, Bende Zsolt):

 "Minden este nyolckor már, mikor a sok bolt bezár.. /Én úgy szeretem a színes szerelmet, mely ha nincsen, üres a világ…”

- Finálé (Andor Éva, Korondy György):

„Na jó, legyen úgy ahogy kéri!  … Egy boldog perc, ez minden, ami jut rám, de eltűnt már, a jó sors cserbenhagy…/A randevúján kezdetben, azt mondja minden lány: nem, nem, de mire a nap elmúlik, alkony után, már így beszél a lány: talán…” 

Lehár Ferenc: Frasquita

-Szerenád – Armand dala: Richard Tauber, km. a General Motors Symphony Orchestra, vezényel: Ernö Rapée,  Carnegie Hall, New York, 1937. október 24. – Rádió élő koncertközvetítés  -  német nyelven: Kicsikém, ne tétovázz, szűk utcában kicsi ház, oly régóta vár, hogy jössz-e már?”

„Bemutatjuk új felvételeinket”, 1965. augusztus 20., Kossuth Rádió 14.05-15.15

Km.: Orosz Júlia, Koltay Valéria, Kishegyi Árpád, Külkey László, Udvardy Tibor, valamint a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara és Énekkara, vezényel:  Bródy Tamás

Magyar szöveg: Harsányi Zsolt után Dalos László

- Frasquita és Armand szerelmi kettőse, II. felv. (Orosz Júlia. Udvardy Tibor

- Csak szó, csak szó, oly sok a szó, de rajtam nem fog ki egy sem…/ - Miért éppen engem, ott a sok gyönyörű lány? Mondja meg, hogy miért talált egyenesen rám?.../ - Várni Rád, míg a lelkemben láz lángja ég…Várni Rád, drága, kedves személy!...”

-Vidám hármas (Koltay Valéria, Kishegyi Árpád, Külkey László)

 „Táncolj szaporán, ez ma a módi! - Járd hát, amíg élsz, célhoz érsz! Járd hát, amíg élsz, célhoz érsz!…..- Ez csak jólesik, főként sikk. Ez csak jólesik, főként sikk…. – Ha lépted megtanultad, ez az új tánc, sosem untat. – Mit is táncolunk itt meg ott? - Csak foxtrottot! – Ilyet lejt ma a hottentotta, aki tudja, mi a kotta….”

3031   Búbánat • előzmény3030 2018-12-19 17:37:22

Hamarosan kezdődik a délelőtti Lehár-emlékműsor ismétlése a Dankó Rádióban: 18 – 19 óra:  „Túl az ÓperenciánA szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya

Lehár Ferenc: A bálványférj - az operett nyitányát a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekar játssza, a karmester: Vladimir Mikhailovich Jurowski

Lehár Ferenc: Éva 

(kevesen tudják, hogy az eredeti német cím: Das Fabrikmädel)

Az operett dalszövegét fordította Gábor Andor, rádióra átdolgozta Semsei Jenő és Szabó Miklós. A keretjátékot Romhányi József írta.

A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1975. június 23., Kossuth adó, 19.30-21.30

Km. az MRT Énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc) és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András

Most az alábbi részletek szólalnak meg a rádió teljes operettfelvételéről:

 • Éva belépője (Lehoczky Éva)

 Az én anyám szép volt, nem láthatom már…/ Hogyha csak egy perc a boldogság… Ó,  boldogság, jöjj…”

 • Oktáv indulódala  (Korondy György és az MRT Énekkara)

„… Párizsi asszony, karcsú, könnyű, pompás! Szerelmi harcok, mint se mit lemondás. A régi édes, virágszemű, mind csupa báj és csupa derű.  Mindegy ha olcsó kis ruhában jár is, az anyag szép és megcsodálja Párizs. Párizsi asszony, csodás világ! Megszépül tőle ez a világ!   /- Ó, Szajna-parti flaszter! Ó, Szajna-parti lét, sosem felejtem azt el, mily boldog ott a nép! Más városok sötétek, akárhová is mész, a csók csak itt nem vétek, oly édes, mint a méz!...”

 • Éva és Pipsi kettőse kettőse (Lehoczky Éva, Németh Marika)

 „ - A Párizs lánya sétatérre ér.../- Így él egy diszkrét nő, mindet csak sejtet, nem mutat ő, mert ami titkos, mindig izgató, ez a módszer megbízható….”

 • Pipsi és Dagobert vidám kettőse, III. felv. (Németh Marika és Bende Zsolt)

Válni kell, hát válni kellett… /Jaj de kár, vége már, boldogság, vége már, várni kell, semmi sincs, hogyha nincs némi kincs, hordd el hát sátorfád, fel is út, le is út, búcsút ints, volt de nincs...."

 • A III. felvonás fináléja (Lehoczky Éva, Korondy György)

Lehár Ferenc: A tökéletes feleség („A bálványférj” átdolgozása) – részlet (Anton Dermota énekel, a Bécsi Rádió Zenekarát, Max Schönhe vezényli)

Lehár Ferenc - Alfred Maria Willner - Heinz Reichert - Martos Ferenc: Pacsirta

 • Juliska belépője: „Akkor vagyok boldog, mikor elbolyongok…” (Németh Marika, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András)
 • Juliska és Sándor szerelmi keringő-kettőse: „Mint álom a múlt ködében, úgy tűnsz elő, úgy állasz előttem éppen, tündéri nő!…./A rózsa tudja, senki más, hogy érted a szivem mint ég!… Szép szerelmesem, Rád emlékezem…”  (Németh Marika és Udvardy Tibor, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - 1962. július 8-án, a Kossuth Rádióban hangzott el (17.10 – 17.40): „Új Lehár felvételeink” 

 

 • Török Pál dala, I. felv.: Pali, drágám, pattanj lelkem, mondta jó anyám, vajat, mézet hozz, de menten, szóval, szaporán …./Palikám, Palikám, kis barnám, gyere, szaporán vissza megint…” (Bende Zsolt  és az MRT Énekarának Nőikara, valamint Szimfonikus Zenekara, vezényel Sebestyén András) - az operett keresztmetszet-felvétele, 1970., Kossuth Rádió 

 

 • Induló és palotás (Rácz Márton vezényli az MRT Szimfonikus Zenekarát) - koncert felvételről
3030   Búbánat • előzmény3029 2018-12-18 10:29:34

Idén 70 éve hunyt el a legnagyobb és leghíresebb magyar operettszerző: Lehár Ferenc.

Nagy Ibolya a Dankó Rádió e heti Lehár-emlékműsorában a zeneszerző életútját, pályáját vázolja fel, életrajzait szemelvényezi, kortársak visszaemlékezéseiből, a komponistát és szerzeményeit méltató cikkekből és kritikákból idéz mondatokat. Kronológikus időrendben sorra veszi és ismerteti Lehár műveit, azok tartalmát – amelyek részletei az adásnapon zenei illusztrációként majd felcsendülnek. 

Tegnap már részletek hangoztak el A drótostót, A bécsi asszonyok és A víg özvegy operettek magyar nyelvű rádiófelvételeiből.

Folytatva a sort, a mai műsor zenéi a következő Lehár-művekből csendültek fel:  

Luxemburg grófja – részletek: Honthy Hanna, Petress Zsuzsa, Baksay Árpád, Feleki Kamill, km. a Fővárosi Operettszínház énekkara és zenekara, vezényel: Breitner Tamás – a Hungaroton 1964. évi felvételéről

Cigányszerelem - részletek: Kincses Veronika, Kukely Júlia, Takács Tamara, Bende Zsolt, Gulyás Dénes, Molnár András, km. az MRT énekkara és szimfonikus zenekara.  Vezényel: Nagy Ferenca Rádió Dalszínházának új operettfelvételéről, bemutatója: 1984. július 9., Petőfi Rádió 20.35 – 22.15  

Az adás elején a Vadrózsák keringőt hallottuk (az MRT Szimfonikus Zenekarát Rácz Márton vezényli) – koncertfelvételről

A mai adás az Éva nyitányának dallamaival fejeződött be (az MRT Szimfonikus Zenekarát Sebestyén Abdrás vezényli)  – holnap ennek az operettnek az ismertetésével folytatódik a heti Lehár-emlékműsor  a Dankó Rádióban: „Túl az Óperencián”

Ezt a délelőtti operettműsort ismét meghallgathatjuk a délután hat órakor kezdődő adásban a rádió hullámhosszán és az interneten elérhető  www.dankoradio.hu oldalról.

3029   Búbánat • előzmény3027 2018-12-17 18:19:35

"Túl az Óperencián"

Mai ismétlésben hallgatjuk a Dankó Rádióban, 18 órától:

Lehár Ferenc: Losonczi induló

Lehár Ferenc Victor Léon – Mérey Adolf: A drótostó- Pfefferkorn dala: „Egy jó tanácsot adhatok, csak hallgass rám, fiam: csak az a jó üzlet titka, megérted ezt, ugye, fiam, a boldog élet ritka és annak  csak egy útja van….” (Külkey László, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel Sebestyén András) – Új Lehár felvételeink – részletek, 1962. július 8., Kossuth Rádió (17.10 -17.40)

Lehár Ferenc - Ottokar Tann-Bergler - Emil Norini - Mérey Adolf: A bécsi asszonyok (Palcsó Sándor,km.  az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Vincze Ottó) – 1965

A katonakarmester-dal: „A banda élén így megyek, száz szem tekint felém!  Csin-csin-trará, csin-csin-trará… Megállanak az emberek az utca két felén, Csin-csin-trará, csin-csin-trará …de a hallgatóság ó, de nagyszerű! És főleg nőnemű, csinos parázsszemű! Megnyílanak kint mind az ablakok, és a földi angyalok!   Csupa lány! Csupa szép! …Sok kis kéz ím rám mutat: / Ó, de szép, de csábító, oly hódító elbódító! Sóhajt nőcske-lányka száz, értem ég szívében láz! Rám borul a kis hamis, megolvad még a jégcsap is, hogyha szemtől szembe néz, a pillantása megigéz!... /A banda élén vinni kell a karmesterboltot, Csin-csin-tra-rá, csin-csin-trará…Megláthatja a sok irigy, a munka nem robot, Csin-csin-tra-rá, csin-csin-trará…És hozzám hány lány szólott esztelen, szép holdas estelen, derék karmesterem… / Ó, de szép, de csábító, oly hódító elbódító! …”  (Palcsó Sándor, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel Vincze Ottó) – Részletek, 1965., Kossuth Rádió)

Lehár Ferenc – Victor Léon, Leo Stein – Mérey Adolf. A víg özvegy

 • Az I. felvonás fináléja (Házy Erzsébet,  Koltay Valéria, Kishegyi Árpád, Külkey László, Kövecses Béla, Udvardy Tibor, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - 1962. december 8., Kossuth Rádió 18.55 – 21.27.
 • Jelenet,  pavillon-kettős és a II. felvonás fináléja: (Házy Erzsébet,  Koltay Valéria, Kishegyi Árpád, Külkey László, Kövecses Béla, Udvardy Tibor, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - 1962. december 8., Kossuth Rádió 18.55 – 21.27.

Luxemburg grófja  – keringő  (a Bécsi Johann Strauss Zenekar, vezényel Willi Boskovsky)

3028   Búbánat • előzmény3027 2018-12-17 09:04:12

Most kezdődik a rádióadás.

3027   Búbánat 2018-12-16 23:56:12

Itt jelzem:

Lehár Ferenc halálának 70. évfordulója alkalmából, az időben kissé csúsztatva, a Dankó Rádióban Nagy Ibolya, a Túl az Óperencián műsorának szerkesztő-műsorvezetője a jövő heti adás-sorozatát  - holnaptól vasárnapig - a nagy magyar operettkomponista emlékének szenteli!

3026   Búbánat 2018-12-15 16:33:53

A Dankó Rádió ma délelőtti, „Túl az Óperenciában” adásában Szóka Júlia énekfelvételei közül három dal hangzott el az alábbi operettekből:

Kálmán Imre: Cirkuszhercegnő

Lehár Ferenc: Cigányszerelem

Lehár Ferenc: Giuditta

Kacsóh Pongrác emlékére - aki ezen a napon, 145 évvel ezelőtt született és holnap lesz 95 éve, hogy elhunyt – a János vitéz daljátékából csendültek fel részletek - Simándy József énekhangján:

(Simándy József – „Mezei bokréta” – Magyar dalok- Négy dal a János vitéz című daljátékból – Hungaroton, 1976.)

Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara. Vezényel: Bolberitz Tamás

- „Én a pásztorok királya, legeltetem nyájam”

- „A fuszulyka szára, felfutott a fára, az én édes galambomnak csókra áll a szája. Nem bánom, nem bánom, csak szívből sajnálom, hogy az én édesem más karján találom…”

- „Kék tó, tiszta tó, melyből az élet tüze támad, ad vissza nékem ,óh,  szép szerelmes Iluskámat”

- „Egy rózsaszál szebben beszél, mint a legszerelmesebb levél”

Ezt a műsort ma délután hat és hét óra között újra meghallgathatjuk a Dankó Rádióban.

3025   Búbánat • előzmény1929 2018-12-13 21:29:47

Kapcs, 1929., 1930. sorszámok

Kiegészítés

1980. július 2., Petőfi Rádió 18.35 – 19.25

„Bemutatjuk új felvételünket”

Szirmai Albert - Martos Ferenc: Alexandra

Részletek az operettből - a zeneszerző születésének 100. évfordulója alkalmából.

Közreműködik: Oszvald Marika, Pászthy Júlia, Kelen Péter, Maros Gábor és Palcsó Sándor, valamint a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc).

Vezényel: Sebestyén András

 1. A gárdisták indulója: „Büszkén állanak itt a gárdisták, a vitézek a harcmezőn… a csatát elhárítják…”(Kelen, férfikar)
 2. Vidám kettős: „Add csöpp kis ajkad, angyalom” (Oszvald, Maros)
 3.  Alexandra belépője: „Oly szép vidáman telt az életem…volt fényes pompa, kényelem… Rózsás reménysugár, sorsom sötét…” (Pászthy)
 4. A grófnő dala: „El ne fuss, légy diplomatikus,  ha udvarlóid udvarlással üldöznek…” (Oszvald, férfikar)
 5. „Túl az üveghegyek kék ködén” (Pászthy, Kelen)
 6. A király dala: „Kicsi feleség, aranyos kis párom, a te csókod várom…”(Palcsó)
 7. Vidám kettős: „Esküvőre hív az ének” (Oszvald, Maros)
 8. Alexandra dala és jelenet: „… Végre szemtől szemben láthatom, édes hangját végre hallhatom, e percre várok rég, a szívem lángban ég… (Pászthy, Kelen, Palcsó, énekkar)
 9. Alexandra dala: „Szép leány, nagyon vigyázz! (Pászthy, nőikar)
 10. A király és Alexandra kettőse: „Miért vagy oly szép, mint az álom?” (Pászthy, Palcsó)
 11.  „Rózsák közt járunk, csöndesen, virágos, selymes réteken” (Pászthy, Kelen)
 12. Vidám kettős:„Hidd el, jó lesz nekünk…” (Oszvald, Maros)

Szerkesztő: Bitó Pál

 

Korábbi stúdiófelvételek voltak az operettből:

 • Szirmai Albert – Martos Ferenc: Alexandra (részlet, 1957) – Bródy Tamás – Neményi Lili, Udvardy Tibor, a Budapest Szimfonikus Zenekar
 • Szirmai Albert – Martos Ferenc: Alexandra (részletek, 1961. április 29., Petőfi Rádió 19.05-19.40) – Bródy Tamás – Neményi Lili, Osváth Júlia, Fekete Pál, Szabó Miklós, a Magyar Rádió énekkara és szimfonikus zenekara
 • Szirmai Albert – Martos Ferenc: Alexandra (részletek, 1967, Hungaroton kiadvány) – Bródy Tamás - Ágai Karola, Zentay Anna, Korondy György, Bende Zsolt, Kishegyi Árpád, Rátonyi Róbert,  a Magyar Állami Hangversenyzenekar
3024   Búbánat 2018-12-13 10:40:16

A Dankó Rádió Túl az Óperencián c. operettműsorában  elhangzott dalok az alábbi szerzeményekből szólaltak meg:

Ábrahám Pál – Harmath Imre: Bál a Savoyban (Szóka Júlia, Várkonyi Szilvia, Détár Enikó, Bozsó József)

Lehár FerencAlfred Maria Willner és Robert Bodanzky - Gábor Andor fordítása nyomán Zoltán Pál és G. Dénes György: Cigányszerelem

Zórika dalát Szóka Júlia énekli; 

egy későbbi felvételről hallottuk: Szendy Szilvia, Kerényi Miklós Máté, Vadász Dániel és Kalocsai Zsuzsa énekét, km. a Budapesti Operettszínház Zenekara, vezényel: Makláry László (felvétel a Budapesti Operettszínház előadásán készült, 2012. november 3-án)

Gyöngy Pál dalait Szóka Júlia, Paudits Béla, Bilicsi Tivadar, Haumann Péter  elődásában szólaltak most meg.

Ezt a délelőtti műsort ,ma délután hat és hét óra között hallgathatjuk meg ismét a Dankó Rádióban.

3023   Búbánat • előzmény3021 2018-12-12 11:15:39

A Dankó Rádió  operettműsorában a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya jelezte, hogy közönségigénynek tesz eleget, amikor  tegnap után ma is részleteket hallunk Eisemann Mihály - Dalos László - Baróti Géza: Bástyasétány 77 című rádióoperettjéből:  ezúttal felhangzott a népszerű sláger is: "A vén budai hársfák békésen suttognak"  Ajtay Andor előadásában, továbbá Németh Marika, Zentay Anna,  Lorán Lenke, Mucsi Sándor és Rátonyi Róbert énekfelvételéről szólaltak meg részletek. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és a Földényi-kórust Vaszy Viktor vezényli. (Bemutató: 1957. május 4., Kossuth Rádió)

Buday Dénes zenéje is felcsendült a  Csodatükör című operettből:  Szóka Júlia énekelt (zongorakísérettel egy dalt),  továbbá egy kettősben Lehoczky Éva és Palócz László énekét hallottuk az operett rádiőófelvételéről. 

Huszka Jenő  Gül babájából is hallhattunk egy duettet Szóka Júlia és Harsányi Frigyes előadásában - egy koncertfelvételről szólalt meg Leila és Gábor diák szerelmi kettőse (az Operettszínház zenekarát Makláry László vezényli).

Ezt a délelőtt elhangzott műsort - "Túl az Óperencián" - ismét meghallgathatjuk ma délután a hat és hét óra között jelentkező adásban.

E héten  Szóka Júliával és párjával, Temesi László újságíróval beszélget Nagy Ibolya a Dankó Rádióban.

3022   Búbánat • előzmény329 2018-12-12 00:05:33

Kapcs.: 329. sorszámok

Kiegészítés

1980. január 19., Kossuth Rádió 20.01 – 22.00

Jacques Offenbach: Párizsi élet

Rádió Dalszínháza bemutatója előtt az RTV Újságban olvashattuk magyar szöveg fordítójától, az operett rádióra alkalmazójától, Romhányi Józseftől a következő ajánló sorokat:

„Offenbachról köztudomású: jól választotta meg szerzőtársait. Gonddal ügyelt rá, hogy szellemes muzsikája értelmes szövegkönyvre épüljön. Csipkelődő vidor vígjátékok, olykor szatírák közül válogatott.

Párizsi élet azonban kilóg a sorból. Eredeti szövegkönyve olyan gyengécskén összefércelt történet, hogy majd széjjelesik, ahogy átlapozzuk. A szereplők, mintha csak azért keverednének elő, hogy alkalmuk legyen énekre, táncra. Úgy tűnik, a könyv szerzője megelégedett azzal, hogy néhány panoptikum-figurát mozgasson a színen, karikírozottat persze, hogy Offenbachnak azért ne kelljen megtagadnia önmagát.

De miért fogadta el a máskor finnyásan válogató mester ezt a semmitmondó történetecskét? Azt hitte, hogy rajongó közönsége ezúttal ennyivel is beéri? Nem hitte. Tudta. Új operettje ugyanis a párizsi világkiállítás közönségének szórakoztatására készült. Ez a publikum a világ minden tájáról sereglett össze. Számítaniuk kellett tehát a szerzőknek arra, hogy a nézősereg jórésze még a nyelvet sem érti. A világkiállításra özönlő közönség inkább a látványt, a csillogást, a sok táncot óhajtotta. Offenbach tehát e művével nyilván az idegenforgalmi értékeket óhajtotta szolgálni.

Bátran mondhatjuk, hogy a Párizsi élet nem is operettnek, hanem revünek készült. Pontosabban: revü-operettnek.

Nos, ez a tény némi gondot okozott a mostani rádiófelújítás alkotógárdájának. A rádió ugyanis nem a legalkalmasabb látványos művek bemutatására…

Az átdolgozó választhatott: vagy megelégszik az eredeti szövegkönyv egyszerű rádiószerűsítésével, vagy merészen átdolgozza a művet az offenbachi librettók szellemében. Az utóbbi megoldás mellett döntött. Megkísérelte, hogy a panoptikum-figurákat megmozgassa, életet, némi szellemet leheljen beléjük, hogy képesek legyenek egy kerek vígjátéki történet eljátszására.

Ha ez sikerült, a hallgatók biztosan megbocsátják ezt a csínytevésünket.”

/Romhányi József/


Km.: az MRT szimfonikus zenekara és énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc)

Vezényel: Breitner Tamás

Zenei rendező: Erkel Tibor
Rendező: Cserés Miklós dr.
Szerkesztő: Bitó Pál

Szereposztás:

Gondremark báró – Bordás György (Sinkovits Imre)
A báróné – Kincses Veronika (Almási Éva)
Gardfeu vicomte – Fülöp Attila (Fülöp Zsigmond)
Bobinet, a barátja – Miller Lajos (Lukács Sándor)
Metella, a szerelmük – Mészöly Katalin (Béres Ilona)
Frick, cipész – Palcsó Sándor (Zenthe Ferenc)
Gabriella, a kesztyűs – Lehoczky Éva (Borbás Gabi)
Pauline, szobalány – Ötvös Csilla (Csűrös Karola)
Prosper, inas – Rozsos István (Paudits Béla)
Urbain, inas – Kovács Péter (Raksányi Gellért)
Alfonz, Gardfeu inasa – Garas Dezső
Karadek grófnő – Tolnay Klári
Juliette, a húga – Sunyovszky Szilvia

Erről a teljes rádiófelvételről  néhány címrészlet:

- Kórusjelenet
- Négyes( No.5) „Párizs ezer színben ragyog” (Kincses Veronika, Fülöp Attila, Bordás György, Miller Lajos) 
- Frick dala (No.6) „A pénzkirály, én az vagyok…így mulat egy brazil úr…” (Palcsó Sándor, km. az énekkar)-

- Gabriella és Frick kettőse (No.7) (Lehoczky Éva és Palcsó Sándor)
- Kettős (No. 8)  „Olyan tágas ez a város, mennyi utca és mennyi tér.” (Fülöp Attila és Bordás György)
- Paulin és Gondremark báró kettőse (No. 15.) (Ötvös Csilla és Bordás György)

- Gabriella jelenete (No. 16) „A pohár csendül” (Lehoczky Éva, km. Mohácsi Judit és Németh Mária) 

- A III. felvonás fináléja (No.18)  (Lehoczky Éva, Ötvös Csilla, Bordás György)

- A báróné dala, IV. felv. (rondó) (No. 20) (Kincses Veronika)

3021   Búbánat • előzmény3020 2018-12-12 00:02:59

Kedden Eisemann Mihály Bástyasétány 77 című rádióoperettjének részleit is hallhattuk a  Dankó Rádió "Túl az Óperencián" adásában: Németh Marika, Petress Zsuzsa, Zentay Anna, Melis György, Mindszenti Ödön és mások énekfelvételéről.

Az eltávozott Petress Zsuzsa emlékére is szóltak a dalok - 90 éve született e napon. 

3020   Búbánat 2018-12-11 11:47:40

Túl az Óperencián Szóka Júlia énekesnő-színésznő párjával, Temesi László újságíróval

3019   Búbánat 2018-12-11 09:23:56

Pótlólag: 

A Dankó Rádió  tegnapi operettműsorában Lehár Ferenc Paganini című operettjéből is megszólaltak  részletek Szóka Júlia, Szabó Miklós, Orosz Júlia, Zentay Annna és Kishegyi Árpád énekfelvételeiről. 

3018   Búbánat 2018-12-09 11:12:24

Ezen a héten ma utoljára volt velünk Pitti Katalin a Dankó Rádió operettműsorában, akivel a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya beszélgetett.

A zenei összeállításban elhangzott:

Edith Piaf sanzonja Pitti Katalin tolmácsolásában: „Rózsaszínű élet”  - koncertfelvételről

Puccini: Manon Lescaut – Manon áriája, IV. felv.: „Sola, perduta, abbandonata (Pitti Katalin, km. a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, vezényel Medveczky Ádám) - („Népszerű olasz operaáriák” – Pitti Katalin, szoprán – Hungaroton, CD, 1998)

Szirmai Albert - Emőd Tamás: Mézeskalács

- A királynő dala az 1. felvonásból: „… A kis királykisasszonyoknak: be jó dolguk van őnekik! ... /És mégis, mégis, furcsa egy dolog, a nagy királynők mégsem boldogok: Egy kis cseléd, higgyétek nékem el, az nem cserélne Őfelségivel!…..”  (Pitti Katalin)

- Szerelmi kettős:  „-Vidd ezt a mézest véled el, a tarisznyádba tedd el, talán még sor kerül reá, ne hadd itt Jóska, vedd el.…/Szív küldi szívnek szívesen, szív a szívtől kapja szívből kedvesen…” (Pitti Katalin, Csurja Tamás, az MRT Szimfonikus Zenekarát Makláry László vezényli) - részletek, 1985

- Jóska dala a 3. felvonásból: „Ott, ahol egy kútgém látszik, csak egy kútgém látszik, jegenyefa tetejével tanyai szél játszik…” (Melis György, km. MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel Sebestyén András) - (keresztmetszet, 1977. január 21., Kossuth Rádió 17.19 – 18.04)

Tolcsvay László – Tolcsvay Béla: Magyar mise

Pitti Katalin - szoprán
Begányi Ferenc - basszus
Ifj, Csoóri Sándor - népdal-énekes
Sasvári Sándor, Tolcsvay László, Tolcsvay Béla - rock-tenorok
Vikidál  Gyula -  rockbariton

Közreműködik a Honvéd Művészegyüttes Férfikara és a Tavasz Női Kar

Vezényel: Tóth András.

A felvétel a Főnix Stúdióban készült, 1993-ban. Producer: Tolcsvay László.

1 CD (46 perc)

(a darab első megjelenés éve: 1987)

Részletek:

3.  Gloria (Pitti Katalin, Begányi Ferenc, Sasvári Sándor, km. a Honvéd Művészegyüttes Férfikara és a Tavasz Női Kar)

5.  Sanctus  (Pitti Katalin, km. a Honvéd Művészegyüttes Férfikara)

9.  Elbocsátás - Entlassung (Pitti Katalin, Begányi Ferenc, Sasvári Sándor,  Tolcsvay László, Tolcsvay  Béla, Vikidál Gyula,  km. a Honvéd Művészegyüttes Férfikara és a Tavasz Női Kar)

„A Magyar Mise a rock-, a szimfónikus- és népzenét ötvöző oratórium, melyben a Muzsikás együttestől Vikidál Gyulán át Pitti Katalinig a hazai zenei élet nagyjai dolgoztak, nemcsak itthon aratott sikert: turnén járta be egész Németországot, Dortmundtól Münchenen át Aachenig a legnagyobb templomokban és előadótermek színpadán adták elő. Magyar muzsika, amely mindannyiunk Európáját fejezi ki! Azt az Európát, amelynek szellemi, lelki, erkölcsi értékrendjét ezer év óta képviseli Magyarország, s amelyet ezer év óta véd behatolni törekvő armadák és ideológiák ellenében. Ezer év küzdelmeiben népek tanulták meg itt becsülni egymás kultúráját, erkölcsi erényeit, s megtanulták védeni egymást, óvni a közös szellemi alapokat.”

A "Túl az Óperencián" délelőtt elhangzott adásának ismétlése ma 18 és 19 óra között hallgatható meg a Dankó Rádióban és az interneten is (www.dankoradio.hu)

3017   Búbánat 2018-12-08 13:25:05

Pitti Katalin és Nagy Ibolya beszélgetése a Dankó Rádió operettműsorában, a bejátszott szép zenékkel, ma is meghallgatásra volt érdemes:

Az adásban Pitti Katalin a művészeti életben alkotó nők szerepéről szólva kiemelte a házastársuk jelentette „háttér-biztonság”-szolgálatot; a hűséges „mintaférjekét”, akik minden „prózai” terhet levesznek a vállukról, hogy ők minél teljesebben élhessenek hivatásuknak. A példák között említette Marton Évát és Jókai Annát, akik mellett mindenkor ott állt a férjük, akik hátrahagyták saját munkájukat, hogy házastársuk művészi ambícióinak elősegítőjeként teljes energiájukkal nyugodt körülményeket biztosítsanak számukra a művészi-alkotói munkához.

Pitti Katalin a továbbiakban felhozott néhány kedves művészpartner-nevet, akiket nagyon tisztel, akiktől anno valamilyen impulzusokat kapott saját művészi fejlődéséhez, akikre a pályája során felnézett, akik valamilyen tekintetben a példaképül szolgált(n)ak neki: „Házy Erzsébetet idézte: ha bejött a színpadra, nem lehetett másra nézni; Placido Domingo; Sass Sylvia; az említett Marton Éva vagy Simándy József,  Kocsis Zoltán.

Liszt Ferencet annak kapcsán említette meg, hogy amikor kora – s talán máig - legnagyobb zongoraművésze abbahagyta a koncertezést, majd a komponálás felé fordult, milyen önzetlen személyiség volt: „reklámhordozó, hírvivő” egy személyben, aki számtalan zeneszerző művét zongorára átköltve népszerűsítette (a szerzőket és alkotásaikat egyaránt),  és váltak később ismertté- ismertebbé…

A mai műsorban felcsendült zenék voltak:

Lehár Ferenc - Robert Bodanzky és Alfred Maria Willner - Gábor Andor: Cigányszerelem

- Nyitány (Budapesti Operettszínház Zenekara, vezényel: Makláry László) – a felvétel a Budapesti Operettszínház előadásán készült, 2012. november 3-án.

-  Ilona dala Messze a nagy erdő” (Pitti Katalin, km. az  MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András)

Giuseppe Verdi:TraviataVioletta áriája, I. felv. „E strano…” (Pitti Katalin, km. Berkes János, valamint a Budapesti Filharmóniai Zenekara, vezényel: Rico Saccani („Népszerű olasz operaáriák” – Pitti Katalin, szoprán – Hungaroton, CD, 1998)

Wolf Péter – Fülöp Kálmán: Ave Maria  (Sass Sylvia, km. a  Wolf együttes) CD - Tom-Tom Records, 2004

Karl Millöcker – Theo Mackeben  - Hans Martin Cremer - Paul Knepler - J. M. Welleminsky:  Dubarry 

Magyar dalszöveg: Szenes Andor

– Dubarry keringő dala: „Átéltem már néhány szerelmet, és csókokat, és bókokat, …/Mindegy nekem, mi lesz velem, ha egyszer felgyúl a szívem…” (Sass Sylvia, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - Sass Sylvia operettdalokat énekel, 1977. március 26.,  Kossuth Rádió 18.45-19.13

 - René dala: „Mily szép az élet! Tiszta mámor! Ha látlak téged, szívem újra lángol! Karomba zárlak, el nem bocsátlak…”  (Kónya Sándor, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - részletek, 1973. január 30., Kossuth Rádió 19.25 - 20.23: Operettest Millöcker  Dubarry és Zeller A madarász c. operettjeiből

 

Molnár András operaénekest a mai születésnapján az éter hullámhosszán köszöntötte a stúdióból Pitti Katalin és Nagy Ibolya.

Kálmán Imre Julius Brammer, Alfred Grünwald: A montmartre-i ibolya

Magyar dalszöveg: Szenes Andor nyomán Szenes Iván

 • Raoul, Florimond és Henry hármasa, I. felv.: „Addig várhatunk, vígan száll dalunk…Három jóbarát egy cipőben jár…” (Molnár András, Póka Balázs, Rozsos István)
 • Raoul, Florimond, Henry és Spaghetti négyese, I. felv.: „Gazdagok vagyunk, felragyogott csillagunk…Az élet nagyon szép, az élet nagyon jó…” (Molnár András, Póka Balázs, Rozsos István, Begányi Ferenc)
 • Együttes: „Művészhimnusz” - Violetta, Raoul, Florimond, és Henry négyese, II. felv.  „Gyötör a szegénység, elhagy a reménység…”  (Kincses Veronika, Molnár András, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás) - 1983. január 1., Kossuth rádió 20.30 – 22.00 

A „Túl az Óperencián” délelőtti adás ismétlése ma 18 és 19 óra között hallgatható meg a Dankó Rádióban és az interneten is, a www.dankoradio.hu oldalon.

3016   Búbánat 2018-12-07 12:03:31

„Túl az Óperencián” – a Dankó Rádió operett-kedvelőknek szóló napi rendszerességgel jelentkező adásában ezen a héten Pitti Katalinnal beszélget a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya.

A mai műsor meglepetést tartogatott Pitti Katalin számára a stúdióban: mivel az operaénekesnő ma ünnepli születésnapját, Nagy Ibolya azzal kedveskedett neki, hogy jó előre megszervezte: élő telefoni kapcsolatban bejelentkezett nála Pitti „földije”, a szintén szentesi születésű Berkes János operaénekes, aki művésztársával, kolleginájával sok operaelőadásban szerepelt együtt, de felléptek közös koncerteken is, egymás partnereiként.  Pitti Katalint igen meghatotta Berkes János szívből jövő gratuláló szavai, aki felidézte az egykori Bánk bán-operafilmben alakított Melinda-Ottó jeleneteiket, az Opera Traviata előadásait, amelyekben többször énekeltek egymás oldalán, vagy más közös munkáikat: pl. a Marica grófnő lemezfelvételét…

A délelőtti adásban Pitti Katalin Nagy Ibolyával folytatott beszélgetésében érintette a napi politikai események számára lehangoló jelenségeit; szólt az emberi értékek devalválódásáról, hogy mennyire lényegesnek tartja az egymásközti szeretetre, a megbékélésre való hajlandóságot, törekvést az emberi önzetlen kapcsolatokra, de ugyanakkor szavaiból kiérződött a jövő generációja miatti aggódás, a féltés, mégis, bizalommal, hittel, reménnyel éli meg a jelen történéseit…

Pitti Katalin újra szóba hozta munkáját, amiben örömét leli: a tanítást, a növendékeivel való foglalkozásokat, a velük való folyamatos kapcsolattartást, ahogyan a koncertezés örömeit is, amelyek mind kitöltik-lekötik idejét. Gondolataiban, kívánságaiban első helyen áll a saját családjáért érzett felelősség, ezzel együtt a művészi-oktatói hivatásának koncentrált megélése. A vállalt feladatait maximális odaadással, felelősséggel, a tőle telhető magas színvonalon szeretné továbbra is végezni.  

Az adásba beszerkesztett zenék között hallhattuk:

Puccini: Gianni Schicchi - Lauretta áriája "O mio babbino caro" (Pitti Katalin, km. a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekara, vezényel Medveczky Ádám) – CD, 1998

Puccini: Turandot – Liu áriája, I. felv.  - "Signore, ascolta!" (Pitti Katalin, km. a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekara, vezényel Medveczky Ádám) – CD, 1998

Kálmán Imre – Harsányi Zsolt: Marica grófnő

- „Ne szólj, kicsim, ne szólj, csak hallgass, úgy válaszolj…”(Pitti Katalin és Berkes János)

- A II. felvonás fináléja (Pitti Katalin és Berkes János, km. Oszvald Marika, Gerdesits Ferenc, Marik Péter, valamint a Budapesti Fesztivál Kórus és a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekara, vezényel Makláry László)  - Budapest Művészház Kft., CD 1994

Lajtai Lajos – Kellér Dezső: Három tavaszMáshol is ragyognak csillagok, rózsák is ontják az illatot. (Pitti Katalin) – élő, koncertfelvételről

Jacques Offenbach: A tamburmajor lánya - Nyitány (Loire-vidéke Szimfonikus Zenekart Marc Soustrot vezényli)

Az elhangzott műsort ma 18 és 19 óra között ismét meghallgathatjuk a Dankó Rádióban és az internetes elérhetőségeken.

3015   Búbánat • előzmény3014 2018-12-06 12:00:51

Lehár Ferenc A kék mazúr című operettjéből a Keringőnek a dallamaival (km. az MRT Szimfonikus Zenekara - 1965. augusztus 20., Kossuth Rádió 14.05 – 15.15) kezdődött el a Dankó Rádió ma délelőtti operettműsora, a „Túl az Óperencián”. 

 A szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya vendége a stúdióban ezen a héten minden nap a Liszt-díjas, Érdemes művész, Pitti Katalin operaénekesnő.

A műsorban Pitti Katalin felelevenítette a legelső teljes operettszerepét, amelyet színpadon eljátszhatott: Lehár Ferenc A víg özvegy című operettjében Glavari Hannát énekelte a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, két nyáron át (1980-1981), Bende Zsolt (aki a gróf Danilovics Danilót alakította) és más neves művészek partnereként, de Bécsben, a Volksoperben is több évig vendégként fellépett Lehárnak ebben a világhírű operettjében. Most elmesélte, hogy amikor 1985-ben Japánban vendégszerepelt a Volksoper társulatával, A víg özvegyben ugyancsak ő volt a címszereplő. Olyan óriási sikere volt, hogy háromszor kellett elénekelnie a Vilja-dalt.  Rengetegen vártak rá a művészbejárónál, hogy autogramot kérjenek, a bécsi társulat közben egy fogadáson várt rá. Amikor megkésve odaérkezett, belépve a pazar jégszobrokkal díszített terembe egy japán zongorista bécsi walzereket játszott, majd a hegedűs rázendített nagymamája kedvenc nótájára, a Kék nefelejcs című dalra. „Arra az éjszakára virradóan a mamámmal álmodtam, még a könnyeim is kicsordultak, mert úgy éreztem, velem volt.”

Most az adásban ez a Kék nefelejcs-dal is elhangzott Pitti Katalin énekfelvételéről.

A beszélgetés során szóba kerültek Pitti Katalin önálló estjei, melyeket még operaénekesi aktív időszakában kezdett el, és később is folytatta, amikor már nem volt az Operaház magánénekese.

Ezek közül megemlítette:

 • 1986. október 5.: Korona Pódium (Korona Cukrászdában, fent a Várban):  „Áldozat vagy tigrisasszony”Maria Callas életének felelevenítése szerepein keresztül. Több mint száz előadás itthon és külföldön. (Péter Szabó Anikó volt a zongorakísérő, km. Leblanc Győző és Mikes Lilla). Pitti Katalin a prózai részek mellett áriákat énekelt a Toscából, a Pillangókisasszonyból, a Normából, a Medeából, a Lammermoori Luciából, a Traviatából.
 • 1987. november 5.: Korona Pódium.: Crescendo – KRESZ-CSEND-Ó. A címe szójáték a crescendóból…  Dalok és versek szerepeltek a műsorban, Liszt-daloktól kezdve, nagy világirodalmi és magyar költők versei. Pitti hasonlóan a Maria Callas pályáját felelevenítő, pódiumra alkalmazott műsorához vegyítette a zenét a prózával, irodalommal, versekkel: közöttük pedig felcsendült szopránján az Anyeginből Tatjana, a Pillangókisasszonyból Cso-Cso-szán, a Normából a címszereplő, az Otellóból Desdemona és A varázsfuvolából Paminája áriája, továbbá részletek A víg özvegyből és a My Fair Lady-ből, valamint dalok: Schubert, Schumann, Mendelssohn, Liszt és Purcell kompozíciói. Pitti Katalint Holló Mariann kísérte zongorán.
 • Korona Pódium:A szó és zene hatalma”Márai Sándor és Liszt Ferenc.  (Pitti Katalin és Pálfy Margit közös előadása volt).
 • 2002 - Zeneakadémia: Olasz dalest - Rossini, Bellini, Donizetti, Verdi és Tosti  műveiből ( Pitti Katalint Ács János karmester kísérte zongorán)
 • Orosz dalest: Csajkovszkij, Rimszkij-Korszakov, Rahmanyinov műveiből
 • Kodály-est – „Magyar az, aki a magyar kultúra része
 • Magyar-est – Pitti Katalin ennek kapcsán kifejtette vélekedését a családról, a hitről és küldetéséről is, külön kitérve a hazaszeretet fontosságára. Egy helyen ezt így fogalmazta meg: Szolgálni a hazámat, minden itt élőnek szeretettel énekelni és erre megtanítani a szárnyaim alatt nevelkedő növendékeket.”  

Pitti Katalin tolmácsolásában elhangzott egy szép vers is: Reményik Sándortól a  „Kegyelem”

Az adásban Pitti Katalin operettfelvételei közül részleteket hallottunk

Jacobi Viktor  Martos FerencBródy Miksa Sybill című művéből:

 • Sybill levele, Sybill és Petrov kettőse, I. felv.: „Kis Petrovom, remélem, megbocsátja, hogy búcsú nélkül hagytam el magát…./. Én édes asszonyom, Sybill, visszajő a szép idill!...”  (Pitti Katalin, Leblanc Győző (1981 – a Zenés TV Színház produkciójának hangfelvételéről)
 • Bevezető kórus és Sybill dala a hercegnőről, II. felv. „Volt egy hercegnő…” (Pitti Katalin, km. az MRT Énekkara)
 • A nagyherceg és Sybill kettőse, II. felv.: A kandallóban rőzse ég, pattog izzó parázs... Parázs, parázs, szép piros parázs... / Illúzió a szerelem, szívek tündérszép illúziója, kacéran játszik körülem, rózsás illúzió...(Pitti Katalin, Csurja Tamás, km. az MRT énekkara és szimfonikus zenekara, vezényel: Makláry László) - 1985

A mai operettműsor a Dankó Rádióban Kemény Egon Krisztina kisasszony című rádióoperettje nyitányának dallamaival ért véget. (Km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel Lehel György) - 1959. augusztus 22., Kossuth Rádió, 20.25 – 22.00.

Az adás ismétlését ma délután hat és hét óra között hallgathatjuk meg a Dankó Rádió hullámhosszán és az interneten is. (www.dankoradio.hu)

3014   Búbánat • előzmény3013 2018-12-05 11:18:23

A Liszt Ferenc-díjas, Érdemes művész Pitti Katalinnal beszélget a műsorában egész héten át Nagy Ibolya, a Dankó Rádió „Túl az Óperencián” adásának szerkesztő-műsorvezetője.

A beszélgetésük első témája Pitti Katalin legelső televíziós operafilmje, a Horváth Ádám rendezésében készült Verdi Otellója volt 1978-ból, melyben Desdemoma-alakításával tűnt ki és indult el az operaénekesi karrierje is. Pitti Katalin részletesen elmesélte, milyen váratlanul érte még végzős főiskolai hallgató korában ez a televíziós megkeresés, majd próbaéneklés a köztudottan szigorú Ferencsik János bíráló tekintete előtt a rádió stúdiójában, majd mikor megkapta a szerepet, ugyancsak milyen izgatottan készült a feladatra, előbb a hangfelvételre  Simándyval és Melissel , majd a Horváth Ádám irányításával az operafilmben színészi alakítást is igénylő televíziós képfelvételre.

A beszélgetés során Pitti Katalin egyebek közt kitért a párkapcsolataiból leszűrt tanulságaira, merni a tiszta lappal való újrakezdéshez,  a 13 éves unokájával való szeretetteljes kapcsolatára, a koncerteken való fellépések és a tanítás, a sűrű, felelősségteljes feladatai közötti kevéske szabadidejét kitöltő minden napos dolgaira és hogy milyen fontos ilyenkor számára a „csend”, a nyugalom. 

Az adásban elhangzott Pitti-felvételek voltak:

Giuseppe Verdi: Otello – Desdemona és Otello kettőse a IV. felvonásból (Desdemona halálát megelőző párjelenet)  - Pitti Katalin, Simándy József, km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel Ferencsik János – a Zenés TV Színház produkciója, 1978.

Kálmán Imre: Csárdáskirálynő:

 • Szilvia belépője: Hajhó,hajhó... Messze délen zordon hegyek ölén...” (Pitti Katalin)
 • Szilvia és Edvin kettőse: „Túl az Óperencián boldogok vagyunk…” (Pitti Katalin, Gárday Gábor)

Johann Strauss: A denevérCsárdás (Pitti Katalin) – koncertfelvételről

Galambos Erzsi ma ünnepli 87. születésnapját! Őt köszöntve részleteket hallottunk Fényes Szabolcs Maya című operettjének rádiófelvételéről.

Mint ismeretes pár napja volt az Operettszínházban a Maya bemutatója, mely darab a pesti teátrum palettájáról több évtizede hiányzott. Most az első premieren megjelentek ebben a zenés darabban egykor fellépett énekes-színész kollégák, köztük Galambos Erzsi is, akiket nagy szeretetettel köszöntöttek a színpadon.  

Most a Dankó Rádióban a következő részletek csendültek fel az említett stúdiófelvételről (A Rádió Dalszínháza bemutatója: 1971. április 12. Kossuth Rádió, 19.57 – 22.00)

A szöveget Harmath Imre és Romhányi József írta
Vezényel: Gyulai Gaál Ferenc
Km.: az MRT Szimfonikus zenekara és énekkara (Karigazgató: Bódy Irma)

- Barbara belépője: „Miau” (Galambos Erzsi, kórus)

- Maya belépője: „Megjöttem, tessék… Szeretnék egyszer, kicsit boldog lenni…” (Házy Erzsébet)

- Maya, Barbara és Rudi hármasa a 2. felvonásból: „Oda vagyok magáért, a fekete hajáért, egyetlenegy szaváért, mosolyáért…” (Házy Erzsébet, Galambos Erzsi, Rátonyi Róbert)

- Maya, Barbara, Rudi jelenete: „Párizs, te szép…” (Házy Erzsébet, Galambos Erzsi, Rátonyi Róbert,
kórus)

- Együttes: „Haccáré, haccacáré…” (Galambos Erzsi, Németh Marika,  Rátonyi Róbert, Korda György)

Az adás elején hallottuk:

Lehár Ferenc: Hercegkisasszony Intermezzo (km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) -1976. december 26., Petőfi Rádió, 15.44 -16.06 ("Házy Erzsébet új operettfelvételei" – részletek)

Az adás végén szólalt meg:Johann Strauss: A cigánybáró – Kincskeringő (km. a  Bécsi Filharmonikus Zenekar, a karmester: Nikolaus Harnoncourt)

Ezt a műsort ma délután újra meghallgathatjuk a Dankó Rádióban hat és hét óra között.

3013   Búbánat 2018-12-04 10:54:42

Pitti Katalin a Dankó Rádióban ma is sok érdekeset mesélt magáról, hitvallásáról, a szakmai-művészi elveiről, az operaénekesi hivatásról, a tanításról, az elmúlt idők opera-és koncertfellépéseiről, egykori operaszerepeinek megformálásáról, mostani feladatairól (öt éve végzi munkáját mint az „Opera nagykövete” - szerte az ország általános- és középiskoláiban fiatalokkal foglalkozik: megismerteti velük az operaéneklés és operajátszás lényegét, magát a műfajt, érinti a beszéd és éneklés kapcsolatát stb.),  és rendszeresen hangversenyezik: koncertterveket állít össze és fellép orgona- és zongorakísérettel templomokban, kulturális és művelődési központokban.

szerkesztő-műsorvezetőnek, Nagy Ibolyának említette az október 23-i ünnepi koncertjét a Nagykovácsi katolikus templomban, amelyet nagy szeretettel, gondosan állított össze Liszt Ferenc és kortársai műveiből: áriák, dalok és zongoradarabok hangoztak el Bellini, Beethoven, Chopin, Donizetti, Franck, Fauré, Gounod, Mascagni darabjaiból – Soltész Enikő zongoraművész közreműködésével.

Az adásban Pitti Katalin énekfelvételei közül ma felcsendült:

 • Vilja-dal Lehár Ferenc Víg özvegyéből (Pitti Katalin és énekkar)

 

 • Liszt Ferenc – Redwitz, O., Lányi Viktor magyar fordításában: „Mily szép, mily földöntúli szép”(„ES MUSS EIN WUNDERBARES SEIN”)  (Pitti Katalin, zongorán kísér: Sándor Szabolcs) - Pitti Katalin dalestje a Marczibányi téri Kulturális Központban, LISZT-EST• 2011. november 28.

 

 • Giuseppe Verdi: Otello – Ave Maria (Pitti Katalin, a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel Ferencsik János – magyar nyelven, 1978.

A víg özvegy további részleteiben énekelt még – más felvételekrőlOszvald Marika, Vadász Zsolt, Lukács Anita,  Harsányi Frigyes, Bozsó József.

A délelőtti adás Jacques Offenbach Périchole-jának nyitányával (Loire-menti Filharmonikus Zenekar, vezényel: Marc Soustrot) indult és Lehár Ferenc Vadrózsák keringő (Berlini Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel Michail Vladimirovich Jurowski) dallamaival fejeződött be.

Ismétlés ma 18 és 19 óra között a Dankó Rádió hullámhosszán és az interneten is. „Túl az Óperencián”

3012   Búbánat 2018-12-03 10:23:31

 „Túl az Óperencián” –operettműsor a Dankó Rádióban

Ezen a héten minden nap Pitti Katalinnal várja a rádióhallgatókat délelőtt 9 órakor és az ismétlésben 18 órától a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya.

Pitti Katalin visszatérő vendég Nagy Ibolyánál. Ha jól emlékszem, kétszer is volt már beszélgető társa a műsorvezetőnek, a korábbi adásokban. Ezúttal az adventi készülődésről, a mély vallásos hitéről, a gyermekkorában a szülőktől kapott fegyelmezés hasznosságáról, mihez tartásáról, az ifjúkori sportolás öröméről (ő vívott), a mindennapos kemény tanulás szükségességéről is beszélt  a mai műsorban.

Liszt-dal: „Bízni és égni”  ( Pitti Katalin, zongorán közreműködik: Péter Szabó Anikó)

Részletek következtek Karl Zeller – Moritz West – Ludwig Held – Erdődy János – Fischer Sándor: A madarász című operettjéből – három más-más stúdiófelvételről:

 • Nyitójelenet - Weps báró, hercegi fővadász, erdő- és vadmester és Schneck, a falu elöljárójának kettőse (Bilicsi Tivadar, Maleczky Oszkár. Km. Réti József valamint a Magyar Rádió Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Polgár Tibor)  - Rádió Dalszínháza bemutatója: 1959. november 28., Kossuth Rádió, 19.00- 21.35. Rendező: Solymosi Ottó (rádióra átdolgozta dr. Székely György)

 

 • Milka belépője: Viszem a postazsákot én...” (Kalmár Magda, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - 1973. január 4., Kossuth Rádió, 21.39 - 22.00
 • Haskó és Flaskó kettőse: „Professzor a nevem…”  (Kishegyi Árpád,  Várhelyi Endre, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - 1973. január 4., Kossuth Rádió, 21.39 - 22.00

 

 • Ádám dala, II. felv.: „Nagyapám húszéves volt, lombok közt sütött a hold…. Muzsikálj, muzsikálj, muzsikálj! Újra szólj, el ne szállj! Muzsikálj, muzsikálj, muzsikál! Hogyha hívlak, rám találj!..../ Nagyapám már hetven volt…” (Simándy József és az MRT énekkara; vezényel: Sebestyén András) - 1970. május 2., Kossuth Rádió, 13.11 – 13.34- Simándy József új operettfelvételeiből 

Giacomo Puccini: Pillangókisasszony – Cso-cso-szán áriája (Pitti Katalin, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát Rico Saccani vezényli)

 

3011   Búbánat • előzmény3010 2018-12-02 20:56:43

A Túl az Óperencián adása mai műsorában az előzőkben ismertetett zenék mellett még Lehár Ferenc Szép a világ című operettjének a részletei is felcsendültek,  Andor Éva, Németh Marika, Korondy György, Palcsó Sándor, Basky István énekével. A rádiófelvételen Sebestyén András vezényli az MRT Énekkarát és Szimfonikus Zenekarát („Bemutatjuk új felvételünket” címmel 1974. május 1.-én, a Kossuth Rádióban 14.29 órai kezdettel hangzott el először.) 

Szabó Miklós pedig a címadó dalt énekelte egy korábbi rádiófelvételről: Van olyan, aki őrzi a pénzt, van olyan, van olyan, sose vettem a pénzügyeket komolyan…/ Szép a világ, a szívünkben nyíl száz virág! Szép, nézni szép, egy lány ábrándos tekintetét…” (Km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Várady László) -  1957.

 

Holnaptól Pitti Katalin operaénekesnő lesz egész héten át a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya beszélgetőtársa a Dankó Rádió operettműsorában!

3010   Búbánat 2018-12-02 14:16:08

A Dankó Rádió Túl az Óperencián adásának elején a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya

Maria Callasra emlékezett, aki  kilencvenöt évvel ezelőtt, 1923-ban ezen a napon született és 53 éves korában, 1977-ben halt meg. Emlékét idézte egy részlet a Carmenből: a Habanerát énekelte Callas  (egy koncertfelvételről hangzott el az ária)

Jacques Offenbach A szép Heléna című operettjéből hallottunk megint részleteket:

 • Sass Sylvia (MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel Sebestyén András) – 1976
 • Kelen Péter (MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel Lukács Ervin)

 

 • Házy Erzsébet, Bende Zsolt, Réti József, Kishegyi Árpád, Külkey László, Maleczky Oszkár, Melis György, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) – a rádió teljes felvételéről szólaltak meg részletek, 1965

Ezen a héten ma utoljára vendégeskedett a Dankó Rádió stúdiójában a vendég: Czigány György – akivel egész héten át Nagy Ibolya beszélgetett.

A délelőtti adás ismétlését ma 18 és 19 óra között hallgathatjuk meg a rádióban és az internetes elérhetőségein.

3009   Búbánat 2018-12-01 11:45:34

magyar rádiózás napján (1925 óta létezik. Minden évben december 1-jén, a folyamatos magyar rádiósugárzás évfordulóján tartják) a Dankó Rádióban a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya is megemlékezett  erről; a stúdióban a vendég Czigány Györgyöt is kérdezte e rádiós évfordulóról, de szóba került a Pagoda és a Fészek Művészklub mára „kiüresedése” is…

A tematikához kapcsolódóan szólaltak meg a beszerkesztett zenék, ezek is:

Lehár Ferenc – Innocent Vincze Ernő: Garabonciás diák – Nyitány (a Magyar Királyi Operaház Zenekarát maga a komponista vezényli!) – 1943. február 20.  Magyar Királyi Operaház – ősbemutató) – a rádió élőben sugározta az előadást.

Tamássy Zdenkó -  Baróti Géza – Garai Tamás – Dalos László: Fő a vendég

A felhangzó részletekben Fónay Márta, Galambos Erzsi, Psota Irén, Zentay Anna, Sárdy János, Rátonyi Róbert, Bilicsi Tivadar, Csákányi László, Márkus László énekelt, km. az MRT Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Gyulai Gaál Ferenc  (1963. augusztus 18., Kossuth Rádió, 18.50 – 21.33) 

Fényes Szabolcs - Békeffy István: Régi nyár (Km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Gyulai-Gaál Ferenc)

 •  „Valami kis szerelem, kellene végre nekem” (Zentay Anna)
 • „Van-e szerelmesebb vallomás, mint egy szál virág és semmi más” (Ilosfalvy Róbert)

Ránki György – Vas István – Hubay Miklós: Egy szerelem három éjszakája (a részletekben km. Angyal Sándor, Miklóssy Tibor, Horváth Tivadar, Sennyei Vera, valamint a Petőfi Színház Zenekara, Petrovics Emil vezényel) – 1960

Ezt a műsort ismét meghallgathatjuk a Dankó Rádióban ma délután hat és hét óra között. „Túl az Óperencián"

3008   Búbánat 2018-11-30 17:39:47

Hamarosan  - 18 órától - kezdődik a délelőtti operettműsor ismétlése a Dankó Rádióban. Benne ezekkel a zenékkel is:

Lehár Ferenc: Táncszvit  - Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Rácz Márton vezényli.

Bartók Béla: Este a székelyeknél  (MRT Szimfonikus Zenekarát Vásáry Tamás vezényli)

Kacsóh Pongrác – Bakonyi Károly – Heltai Jenő: János vitéz

 • A II. felvonás fináléja (Lehoczky Éva,  Sárdy János, Palló Imre, Szakács Sándor, a Földényi-kórus és a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Polgár Tibor) - (18 perc) - (A Rádió Dalszínházának bemutatója:1959. december 27., Kossuth Rádió18.40 – 21.05) 

"Túl az Óperencián"

3007   Búbánat • előzmény3006 2018-11-29 11:26:21

Nagy Ibolya az adás végén arra kérte a 87 éves Czigány Györgyöt, hogy az óriási zeneirodalomból próbáljon egyet kiemelni, ami számára igen közel álló.  Ő erre konkrétan Bartók III. zongoraversenyének lassú tételét említette: a szívszorító családi tragédiájára emlékezteti ez a gyönyörűséges dallam, ami a filmrendező fiának, a fiatalon elhunyt  Czigány Zoltánnak (1965–2011) a temetésekor szólalt meg - azóta is az egyik legkedvesebb zenéje ez. Nagy Ibolya ezzel a beszerkesztett  Bartók-zenerészlettel - "Adagio religioso” - zárta az adást.

3006   smaragd • előzmény3005 2018-11-29 10:54:13

Ma ismét megcsodáltam Nagy Ibolya szerkesztői tehetségét a Holdfény szonáta hallgatásakor - vendége válasza után, annak érdekes tartalmát szintetizálva választotta ki ezt a csodaszép zeneművet, lehet, hogy nem is tudatosan....ez titok marad.

3005   Búbánat 2018-11-29 10:42:17

A Dankó Rádió nemrég véget ért „Túl az Óperencián” adásában továbbra is a Magyar Rádió és Televízió egykori legendás műsorvezetője, szerkesztő-rendező, zongoraművész és költő, Czigány György a beszélgetőtársa Nagy Ibolyának.

A műsorban elhangzott zeneszámok közül kiemelem a következőket:

Lehár Ferenc Pacsirta-keringőegyvelegét a Bécsi Johann Strauss Zenekar játszotta, Willi Boskovszky vezényletével

Beethoven: cisz-moll („Holdfény”) szonáta - Ránki Dezső zongorajátékában hallottuk.

Farkas Ferenc- Dékány András - Dalos László - Baróti Géza: Zeng az erdő 

Az 1951. évi rádióbemutató után tizennégy évvel új felvétel készült a daljátékból, amit 1965. augusztus 21-én sugárzott először a Petőfi Rádió, 14.45-16.00 óra között.

Km.: a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara és Énekkara.  Vezényel: Lehel György

Erről az új stúdiófelvételről szólalt meg most a daljáték négy énekszáma:

- Bori dala – Mókus-dal: „Hallod-e te kicsike mókus-pajtás, kérlek, szépen felelj nekem arra, eljön-e jópajtásom…/Úgy bíz' a csiribiri mókus pajtás” (László Margit)

- Marci belépője: „Be szép az erdő, a tarka rét! Fák sűrű lombján napsugár ég! Mohos fenyők, mind föld felett, úgy ragyog a kéklő ég…” (Palcsó Sándor)

- Marci és Bori szerelmi duettje: „Domb oldalon játszottunk még valamikor régen, szálltak felettünk a felhők a magas égen! …/Emlékszel, tavasz idején, kószáltunk, ugye, te meg én? Ránk várt az erdő a domb oldalán!” (László Margit, Palcsó Sándor)
- Özv. Balla Mártonné és a professzor kettőse: „Hogyha egyszer ketten öregek táncra perdülünk…” (Kiss Manyi, Csákányi László)

Az adás végén Bartók Béla III. zongoraversenyének ún. lassú tétele hangzott fel („Adagio religioso”) Ránki Dezső előadásában, a felvételen km. a Magyar Állami Hangversenyzenekar. Vezényel: Ferencsik János)

Ezt a műsort ismét meghallgathatjuk a Dankó Rádió ma délután hat és hét óra között sugárzandó adásában.

 

3004   Búbánat 2018-11-28 10:48:54

Ezen a héten a neves rádiós személyiség, Czigány György Nagy Ibolya beszélgetőpartnere a Dankó Rádióban. A mai műsorban az egykori zenei szerkesztő, zenei rendező, riportműsorok készítője ezúttal főleg költészetéről, verseiről, de prózaírói munkásságáról is mesélt a „Túl az Óperencián”  adásában, sőt verset olvasott fel saját, karácsonykor megjelenő új kötetéből. A Nagy Ibolyával folytatott beszélgetésükben érintette családi életét, és  szólott arról is, hogy mint zongoraművésznek nem okozhatott gondot kipróbálnia magát orgonán: már a hatvanas évektől kezdve játszott ezen a hangszeren is, alkalma nyílott kísérnie például  Medgyaszay Vilmát, Báthy Annát, Simándy Józsefet, Tokody Ilonát és Miklósa Erikát is.   Czigány György az adás végén elmesélt egy történetet, amit az akkor már idős Ferencsik Jánostól hallott, aki visszaemlékezett gyermekkorában kibontakozott zenei tehetségére és melynek egyik epizódja a Krisztinavárosi templom orgonájához kötődik  - amin maga Czigány György is rendszeresen játszott egykor  -, odavitte el édesanyja. Az egyik szentmisén történt, hogy a pap prédikációja alatt a kántor otthagyta az orgonát és kiment a templomból, de nem ért idejében vissza, így hogy a csend megtörjön és folytatódjék a zenei áhitat, Ferencsik fogta magát és  „beugrott” őt helyettesíteni; mikor aztán lélekszakadva visszarohant a kántor és belépett a templomba csodálkozva hallja, hogy szól az orgona, el nem tudta képzelni mi történt és ki játszik rajta. Aztán kiderült az igazság, és később ő maga tanítgatta a kis gyermeket, a későbbi legendás muzsikus-karmestert, az orgonajátszás csínjára, technikájára itt a krisztinavárosi templom orgonáján. Ferencsik ezt az ifjúkori emlékezetes, megélt esetét a helyszínen mesélte el Czigány Györgynek a Zene, zene, zene című riportműsorában.

Az adásban  felcsendülő zenék között volt egy, amely Czigány György versének megzenésítése és Darvas Iván énekli a felvételen.  Ezen túlmenően a következő zenéket hallottuk most az adás folyamán:

Huszka Jenő - Háy Gyula - Fischer Sándor: Szabadság, szerelem - Nyitány (Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Várady László) – a rádiófelvétel bemutatója: 1955. május 10

A Dankó Rádióban egy ritkán hallható daljátékból – itt most először – hangoztak fel részletek:

Sárközy István – Benedek András – Semsei Jenő - Innocent Vincze Ernő: A szelistyei asszonyok

A daljáték szövegét Mikszáth Kálmán kisregénye nyomán írták a szerzők

A Rádió Dalszínháza új bemutatója: 1983. augusztus 20., Kossuth Rádió 15.05 – 16.42

(Egy korábbi - 1961 - rádiós keresztmetszetén Zentay Anna, Jámbor László és mások énekelnek,  az MRT szimfonikus zenekarát Lehel György vezényli.)

Vezényel: Breitner Tamás
Km.: az MRT szimfonikus zenekara és énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc)


Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Békés András. Szerkesztő: Bitó Pál

Szereposztás:
Mátyás király – Kalocsay Miklós

Szelistyei asszonyok:
Anna – Mészöly Katalin
Mária – Sudlik Mária
Vuca – Zempléni Mária

Nagy András, kocsis – Miller Lajos (Csernák János)
Mujko, udvari bolond – Benedek Miklós
Rostó Pál, prefektus – Sólyom Nagy Sándor
Wolfgang, kocsmáros – Palcsó Sándor
Czobor hadnagy – Mersei Miklós
Vendelné, fogadósné – Divéky Zsuzsa
Marini lovag – Lesznek Tibor
Bánffy, ajtónálló – Dózsa László
Kassai Mihály, földesúr – Kertész Péter

Zerkovitz Béla – Szilágyi László: Csókos asszony (Pápai Erika, Földi Teri, Igó Éva, Darvas Éva) Km. a Vígszínház együttese, vezényel Kocsák Tibor) – (Radioton,1987)

Ifj. Johann Strauss: Művészélet keringőa Magyar Állami Hangversenyzenekart Ferencsik János  vezényli.

Ezzel ért véget a mai zenei műsor az adásban, melynek ismétlését délután hat és hét óra között hallgathatjuk meg a Dankó Rádió hullámhosszán, és az interneten is a www.dankoradio.hu oldalon.

3003   Búbánat 2018-11-27 11:28:36

A ma délelőtt elhangzott  "Túl az Óperencián” operettműsor a Dankó Rádióban a tegnapi adáshoz hasonlóan tartalmas volt:

Az Erkel-díjas Czigány György mesélt Nagy Ibolyának ifjúkori – már 15 évesen folytatott – irodalmi, írói ambícióiról; a  Zeneakadémián zongoraművészi-tanári diplomát szerzett (játszotta Liszt A-dúr zongoraversenyét is), ’56-ban került a Rádió zenei részlegéhez, ahol sokféle posztot betöltött: volt riporter, műsorvezető, zenei szerkesztő, zenei rendező, később  a rádió zenei főosztályvezetője lett. (A televízió munkatársaként  is dolgozott: művészeti produceri feladatok hárultak rá,  és a  televízió zenei műsorok stúdióvezetőjeként is szolgált) És mindemellett az írói, költői hivatásához is hű maradt, több mint harminc kötete jelent már meg. 1999-től az Írószövetség költői szakosztályának elnöke. A mai napig aktívan ír, valamint irodalmi-zenei műsorokat vezet a Marczibányi Téri Művelődési Központban és az Óbudai Társaskörben, részt vesz író-olvasó közönségtalálkozókon - néha leül a zongora vagy orgona mellé is…

Czigány György felelevenítette ifjúkori emlékét: találkozását egykori tanárával, Kodály Zoltánnal, akit mint a rádió munkatársa keresett fel meginterjúvolni a Köröndön lévő otthonában: mulatságosan adta elő, hogy a zárkózott, nehezen felengedő zeneszerző miként fogadta ( s kezelte őt), miközben ebédjét fogyasztotta…  Három másik emléket is felidézett Czigány György: közvetíthette Bartók Béla és Solti György itthoni újra (el)temetését, és II. János Pál pápa 1991-es  magyarországi látogatásának eseményeiről is szerkesztett műsorokat.

Az adásban elhangzott zenék közül említem:

Jacques Offenbach: Dunanan apó utazása  - Nyitány (km. az MRT szimfonikus zenekara, vezényel: Erdélyi Miklós)  A Rádiófelvétel bemutatója – a „Kakadu” és  „A sóhajok hídja” egy-egy részlete is – 1973. április 3., Kossuth Rádió, 21.07 – 21.26

Czigány György zongorázik egy kamaradarabot

Lehár Ferenc – Harsányi Zsolt – Dalos László: Frasquita 

A Rádió új felvételének bemutatója: 1965. augusztus 20., Kossuth Rádió 14.05-15.15 

Km.: Orosz Júlia, Koltay Valéria, Kishegyi Árpád, Külkey László, Udvardy Tibor.
A Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarát és Énekkarát Bródy Tamás vezényli.

Erről a felvételről most két részlet csendült fel:

- Frasquita és Armand szerelmi kettőse a II. felvonásból…” - Csak szó, csak szó, oly sok a szó, 
de rajtam nem fog ki egy sem…/ - Miért éppen engem? Ott a sok gyönyörű lány… Mondja meg, hogy miért talált egyenesen rám?.../ - Várni Rád, míg a lelkemben láz lángja ég…Várni Rád, drága, kedves személy!...” (Orosz Júlia és Udvardy Tibor)

- Vidám hármas: „Táncolj szaporán, ez ma a módi! - Járd hát, amíg élsz, célhoz érsz! Járd hát, amíg élsz, célhoz érsz!…./.- Ez csak jólesik, főként sikk. Ez csak jólesik, főként sikk…– Ha lépted megtanultad, ez az új tánc, sosem untat. – Mit is táncolunk itt meg ott? - Csak foxtrottot! – Ilyet lejt ma a Hottentotta, aki tudja, mi a kotta….csak táncolj ezer akadályon át!...” (Koltay Valéria, Kishegyi Árpád, Külkey László)

-  Egy másik felvételről szólalt meg Armand dala, II. felv.: Kicsikém, ne tétovázz, szűk utcában kicsi ház, oly régóta vár, hogy jössz-e már?” (Jankovits József, km. a Budapesti Operettszínház Zenekara, vezényel: Makláry László) – 1989.  „Operettparádé Lehár és Kálmán műveiből”,  Kiadó: Musica Hungarica Ltd., Szentendre, 2000

Kodály Zoltán - Paulini Béla – Harsányi Zsolt: Háry János

 • Marci bácsi dala: „Ó, mely sok hal terem az nagy Balaton-bahha-rahha-rahaha…” (Maleczky Oszkár, a km. a Budapesti Filharnóniai Társaság Zenekara. Vezényel: Ferencsik János) -  (1958)
 • Háry dala: „Felszántom a császár udvarát   Áldd meg Isten….”  (Sólyom-Nagy Sándor)
 • Örcse dala: Szegény vagyok, szegénynek születtem…” (Takács Klára)
 •  „Tiszán innen, Dunán túl”  (Takács Klára, Sólyom-Nagy Sándor, énekkar)
 • Intermezzo (Km. a Magyar Állami Operaház Énekkara (karig. Nagy Ferenc) és Zenekara, a Magyar Rádió és Televízió Gyermekkórusa (karig. Csányi László), vezényel Ferencsik János. (Hungaroton, 1982)

Liszt Ferenc: Prométheusz - a szimfonikus költemény részletének dallamaival ért véget a délelőtti adás a rádióban  (Solti György vezényli a  Londoni Filharmonikus Zenekart)

Ezt az adást újra meghallgathatjuk a Dankó Rádió délután hat órakor kezdődő ismétlő műsorában.

3002   Búbánat 2018-11-26 18:01:18

Most kezdődik az ismétlő adás:

Mától egész héten át a „Ki nyer ma?  – játék és muzsika tíz percben”, a „Házimuzsika” vagy a „Csak a derű óráit számolom” műsorok vezetője, zongoraművész, író-költő  Czigány György a Dankó Rádió vendége; a "Túl az Óperencián" adásában a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya beszélget a legendás rádiós személyiséggel.

A következő zenék szólaltak meg a délelőtt elhangzott rádióműsorban:

Kodály Zoltán: Háry János - szvit - Bécsi harangjáték (a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Medveczky Ádám vezényli)

Bizet: CarmenTorreádor-dal (Svéd Sándor, km. a Prágai Nemzeti Színház ének- és zenekara, vezényel: Ladislav Šíp) – francia nyelvű énekfelvétel

Lehár Ferenc - Gábor Andor: Cigányszerelem 

1. Az operett teljes stúdiófelvételéről most négy részlet szólalt meg Kincses Veronika, Kukely Júlia, Gulyás Dénes és Mersei Miklós énekfelvételéről. Az MRT Énekkarát és Szimfonikus Zenekarát Nagy Ferenc vezényli.  A Rádió Dalszínházának bemutatója volt: 1984. július 9., Petőfi Rádió 20.35 – 22.15

2. Ilona és Dragotin csók-kettőse (keringő): Van egy különös szer, én ismerem, mely ifjúságot ád, használja csak azt, de szüntelen, s  hamar művel csodát!..../ - Nos, mondja meg gyorsan nekem, mitől örök az ifjúság?.../-  Csókban van az ifjúság, csók, te dús, virágos ág…”  (Horváth Eszter, Palcsó Sándor, valamint  a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) – koncertfelvétel: Lehár-emlékest a szerző halálának 25. évfordulója alkalmából. Magyar Rádió 6-os stúdiója (1973. október 29., Petőfi Rádió)

3. "A vándordiák"-ból is elhangzott egy részlet (A „Cigányszerelem” nyomán komponált „Garabonciás diák” rádióra átdolgozott változatában): „Deres már a határ,  őszül a vén betyár, rá sem néz már sohasem a fehérnép…” (ezúttal: Kováts Kolos énekfelvételéről hallottuk a dalt – Radioton, 1991)

Oscar Straus – Gábor Andor - Romhányi József: Legénybúcsú

 • Stella dala: "- Ha bármit kérek, megmarad: kimondom és beteljesül, e téren nincs is sok panasz, egy vágyam van csak itt belül…/- Egy vicces-spicces óra, az kéne, csak az ám,
  a csóktól és a bortól hadd égjen jól a szám! ...
  " (Petress Zsuzsa, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - 1957
 • Hans dala, II. felv.: „Csak hallgass, csak hallgass, hallgatni oly jó!…” (Simándy József, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) – (Simándy József új operettfelvételeiből, 1974. május 18., Kossuth Rádió 21.13 – 21.32 ) 

 Mozart: A varázsfuvola – Nyitány (Km. a Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel: Kesselyák Gergely ) – a karmester diplomakoncertjén készült a felvétel 1995-ben.

Ezt az adást ismét meghallgathatjuk ma a 18 órai híreket követően a Dankó Rádió hullámhosszán és az interneten is a www.dankoradio.hu oldalon.

3001   Búbánat 2018-11-25 11:35:45

Ma utoljára volt velünk ezen a héten a Dankó Rádió művészvendége, Benedekffy Katalin énekesnő, a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya beszélgető társa a stúdióban.

A „Túl az Óperencián” adásában Benedekffy Katalin – a” Katalin-napon” – nótafelvételeiből is hallottunk egy csokrot a rádió egyéb zenei bejátszásai között:

Huszka Jenő- Martos Ferenc: Lili bárónő

 • Lili dala és a gavallérok kara: „Mi kell a férfiaknak: nem lány, de asszony ajkak…/ Csók, nem is igaz tán, ha nem tüzes asszonyi ajk, amely adja…”  (Benedekffy Katalin, MRT Énekkara)
 • Clarisse és Frédi vidám kettőse „Radagan”, III. felv. – „Ide nézzen, kérem….Jaj, a nő rettentő ravasz…”  (Dancs Annamari, Kerényi Miklós Máté)
 • Illésházy gróf és Clarisse kettőse, a Cigaretta-duett”, I. felv.: „Engedje meg, hogy úgy, mint régen, tűzzel kínáljam, szép babám…/Egy kis cigaretta, valódi, finom, oly illatos, enyhe, mint rózsaszirom...”  (Benedekffy Katalin, Nyári Zoltán)
 • Clarisse és Frédi vidám kettőse, I. felv.: „Hogyha szeretnél engemet, úgy, mint én tégedet …/Gyere, csókolj meg szaporán, tubicám, ha megfőztél, most megegyél, de meg ám…”  (Szendi Szilvi, Kerényi Miklós Máté)

A stúdiófelvétel - Huszka-operettjeinek  32 válogatott dalbetét száma - a Magyar Rádióban készült,  2014-ben. Km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Kovács János

Kodály Zoltán – Balázs Béla:  Czinka Panna  (Canticum Rákóczianum) - a daljáték részleteiben km. Kalmár Magda, Gulyás Dénes, Sólyom-Nagy Sándor, valamint az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Lehel György) - 1982

 • Auróra orcája mosolyra hajlik” (Kalmár Magda, Gulyás Dénes, énekkar)
 • Világ, világ, ha így bánsz velem” ( Sólyom Nagy Sándor)
 • Hajdú tánc (énekkar)
 • „Szőlőhegyen keresztül, megy a kislány öccsöstül (Gulyás Dénes)
 • Dudanóta (Gulyás Dénes)

Giuseppe Verdi: Traviata Brindisi  (Benedekffy Katalin,  Domenico Menini, km. az Alba Regia Szimfonikus zenekar, vezényel: Kollár Béla) - 2017.  Székesfehérvár, „Parlami  d’amore”- olasz nyáresti koncert a belvárosban

 

Ezt a délelőtti adást újra meghallgathatjuk a Dankó Rádióban a délután hat órakor kezdődő műsorismétlésben.

Jövő héten Czigány György lesz Nagy Ibolya vendége a „Túl az Óperencián”…

3000   Búbánat • előzmény2999 2018-11-24 11:08:49

Meglepődtem, hogy a Dankó Rádió ma elhangzott operettműsorában ezúttal nem került bejátszásra semmi Házy Erzsébet felvételei közül: ma 36 éve hagyott itt bennünket!...  

2999   Búbánat 2018-11-24 11:01:48

Ezen a héten minden nap Benedekffy Katalin énekművésszel beszélget a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya, a Dankó Rádió „Túl az Óperencián” operettműsorában

Az adásban bejátszott zenék voltak:

Jacobi Viktor: Miami – Keringő (Bródy Tamás vezényli az MRT Szimfonikus Zenekarát)

Kálmán Imre: Csárdáskirálynő - Sylvia belépője (Benedekffy Katalin)

Kálmán Imre: Cirkuszhercegnő

Az elhangzott, jól ismert énekszámokat Domonkos Zsuzsa, Halász Aranka, Kalocsai Zsuzsa, Dániel Gábor, Domoszlay Sándor, Harsányi Frigyes, Kokas László, Palcsó Sándor előadásában hallottuk, felvételeikről.

Gaetano Donizetti: Don Pasquale - Norina áriája (Benedekffy Katalin - ének; zongorakísérettel, koncertfelvétel)

Kálmán Imre: Marica grófnő Liza belépője (Benedekffy Katalin, énekkar)

Huszka Jenő: Bob herceg Nyitány (a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Polgár Tibor vezényli)-1956, Kossuth Rádió 

Az adás ismétlését ma 18 órától hallgathatjuk meg a Dankó Rádióban.

2998   Búbánat 2018-11-23 10:35:40

A Dankó Rádió mai operettműsorában újabb részletét hallgathattuk meg a Hamari Júliával készült telefoni beszélgetésnek, amelyből már kaptunk ízelítőt szerdán, amikor a kiváló mezzoszoprán születésnapja alkalmából felhívta őt a stúdióból Nagy Ibolya, hogy vendégével, e heti beszélgetőtársával, Benedekffy Katalin énekművésszel felköszöntsék őt stuttgarti otthonában.

 A mostani hangbejátszásból megtudhattuk, hogy Hamari Júliának milyen nagy segítségére szolgál az énektanításban az internet, milyen előnyökkel jár neki például skyp-on át távoktatni  - amely módszer (és segédlet) igen bevált neki akár a tengerentúli kapcsolatfelvételben is.  Aztán mesélt az októberben elhunyt Montserrat  Caballéval való találkozásukról, közös koncertfellépésükről, de későbbi művészi kapcsolatukról, barátságukról.

Az adásban elhangzott zenék közül megemlítem a következőket:

Buday Dénes – Babay József: A csodatükör – Nyitány (km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Bánfalvy Miklós) - Rádióbemutató – részletek: 1957. május 21., Kossuth Rádió, 19.00 – 19.25

Johann Strauss: A denevér (operettfilm, 1988) – A Zenés TV Színház produkciója. Rendező: Szinetár Miklós

 • Orlovsky orosz nagyherceg kupléja: „Mert én nékem ez tetszik, így szoktam meg…”  (Hamari Júlia, km. a  Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel Fischer Ádám)

Jacques Offenbach: Hoffmann meséi – Barcarola  (Montserrat Caballé és Teresa Berganza, km. a   Barcelonai Szimfonikus Zenekar. Vezényel: Garcia Navarro)

Jacques Offenbach: Orfeusz az alvilágban - Nyitány (km. a MRT Szimfonikus Zenekar, vezényel: Blum Tamás; Hegedűszóló: Hidy Péter)– a teljes operettfelvétel bemutatója volt: 1963. július 20., Kossuth Rádió 20.45 – 23.15

 

Ezt a délelőtti adást ismét meghallgathatjuk a Dankó Rádió hullámhosszán ma 18 és 19 óra között.

 

2997   Búbánat 2018-11-22 11:54:58

A Dankó Rádió mai operettműsorában Lehár Ferenc Paganini című művének részletei csendültek fel három stúdiófelvételről:

I. Rádió Dalszínháza bemutatója: 1981. március 14., Kossuth adó 19.15 – 20.35

Paul Knepler (szöveg), Béla Jenbach (versek)

Magyar szöveg: Kulinyi Ernő.  A rádióra átdolgozta és alkalmazta Erdődy János

Km.: az MRT Szimfonikus zenekara és énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc)

Vezényel: Sebestyén András

A hegedű szólót Hidy Péter játssza

Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Bozó László. Szerkesztő: Bitó Pál

Szereposztás:

Anna–Elisa – Kalmár Magda
Niccolo Paganini – Gulyás Dénes
Bartucci, Paganini titkára – Csákányi László
Felice herceg, Anna-Elisa férje – Rozsos István
Pimpinelli, kamarás – Palcsó Sándor
Bella Giretti, énekesnő – Lehoczky Éva
Laplace grófnő, udvarhölgy – Császár Angéla
Hédouvelli, tábornok – Gelley Kornél
Marco, Filippo, Emanuele, parasztok – Nagy István, Ambrus András, Szatmári István
Fogadós – Balázs Péter
Szobalány – Fodor Zsóka
Egy hang – Emőd György

Erről a felvételről szólaltak meg most az adásban a következő részletek:

 • Paganini dala, II. felv.:Volt nem egy, de száz babám…” (Gulyás Dénes)
 • Anna–Elisa dala: „…a nagy Napóleon…” (Kalmár Magda, km. énekkar)
 • Szerelmi kettős, II. felv.: „- Súgd meg, hány szerelmes bájos asszony volt már a babád…/ - Nem szeret így téged más, oly lángolón…./- Csak egész valómmal érted élek, mást se kérek tőled én, csak így szeress, és légy enyém!…” (Kalmár Magda, Gulyás Dénes)

II. Lehár Ferenc: Paganini – keresztmetszet

A Rádió Dalszínháza bemutatója: 1958. május 2., Kossuth Rádió 19.00 - 19.50

Paul Knepler (szöveg), Béla Jenbach (versek)

Magyar szöveg: Kulinyi Ernő. 

Közreműködik: Orosz Júlia, Zentay Anna, Kishegyi Árpád, Szabó Miklós, valamint Ney Tibor – hegedű és a Magyar Rádió Szimfonikus zenekara.

Vezényel: Bródy Tamás
 

A zenei anyag felvétele az alábbi részleteket tartalmazza:

1. Bevezető (km. Ney Tibor)
2. „Déli vér, csupa izzó szenvedély” (Orosz Júlia)
3. „Bűvös Itáliám, te drága táj” (Szabó Miklós)
4. „Ha este nyit a színház” (Zentay Anna, Kishegyi Árpád)
5. „Szép álom, szállj a szívemre” (Orosz Júlia)
6. „Könnyű pille mind a nő” (Zentay Anna, Kishegyi Árpád)
7. „Mint réti vadvirág” (Orosz Júlia)
8. „Volt nékem már száz babám” (Szabó Miklós)
9. „Nem szeret így téged más” (Orosz Júlia, Szabó Miklós)
10. „Egy kis bolondos mulatós éj” (Zentay Anna, Kishegyi Árpád)
11. „Piros ajkad bársonyán” (Orosz Júlia, Szabó Miklós)

Erről a stúdiófelvételről most két vidám kettős csendült fel:

 • Bella és Pimpinelli duettje, I. felv.:  „-Szép művészet, fütyülök terád, és nem vonz a tudomány! Ez én nékem örömet nem ád, így szól egy Don Juan. Nálam csak az a fő: nem kell más csak a nő!  Hogy minden asszony kapható, nekem ez jelszó! /Könnyű pille mind a nő, lepkeszárnyon libbenő, minden asszony már csak csókra vár és máris boldog ő. Könnyű pille mind a lány, kapható is mindahány, mint a lámpafényre, szállnak rám, így él egy Don Juan!...” (Zentay Anna, Kishegyi Árpád)  
 • Bella és Pimpinelli duettje, III. felv.: „Örülök a házasságnak, úgy a mesebeli élet vár, reggelire felszolgált vajhoz, ugyebár, méz is jár…/- Ha este nyit a színház, már ne számíts rám, jó híredre vigyázz, én megvárlak ám! Ha bálba kellett menned, mert táncra szottyant kedved,
  én ringatom a babát, ha bömböl netán….” (Zentay Anna, Kishegyi Árpád)

III. Lehár Ferenc – Jenbach Béla – Kulinyi Ernő: Paganini - részlet:

 Maria Anna-Elisa dala: „A boldogság énnekem is szent jogom, a szerelmem engedni nem fogom, nem térít el utamból száz veszély, mert e szív, érte él.…/Szép álom, szállj a szívembe, szent égi tűz! Szép álom, utánad vágyom, ó, el ne űzz! Légy üdvöm vagy átkom, még csók ég a szánkon, a  szív mindent felejt, könnyet sem ejt.…” (Házy Erzsébet, km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Bródy Tamás)

Házy Erzsébet 1976-ban a Magyar Állami Operaház Zenekarával, Bródy Tamás vezényletével, több operettdalt énekelt fel a rádióban stúdiószalagra.

Először a Bemutatjuk új felvételünket című rádióműsorban kerültek adásba 1976. december 26-án, a Petőfi Rádióban, 15.44 – 16.06 óra között – Házy Erzsébet tolmácsolásában:

1. Planquette: Rip van Winkle - Levél-ária – Alice-dala 
2. Csajkovszkij - Klein: A diadalmas asszony – Mártha /a későbbi Katalin cárnő/ románca
3. Oscar Straus: Búcsúkeringő – Rózsadal. (a II. felvonásban énekli Vera Lisaweta Opalinski grófnő) 
4. Lehár: Hercegkisasszony - Mary-Ann dala 
5. Lehár: Paganini – Maria Anna-Elisa dala: „Szép álom, szállj a szívemre”
6. Lehár: Luxemburg grófja - Angéla belépője: „… Boldogság, ki tudja, mi a boldogság, aki nem volt szerelmes még…” 

 

Megemlítem még, hogy az operettműsor elején Franz von Suppé Boccaccio című operettjének nyitányát hallottuk a Rádió Dalszínháza teljes stúdiófelvételéről (az MRT Szimfonikus Zenekarát Erdélyi Miklós vezényli)(1961., június 23., Kossuth Rádió 20.30 – 23.35)

A „Túl az Óperencián” délelőtti adását újra meghallgathatjuk a Dankó Rádió délután hat órakor kezdődő ismétlő műsorában.

2996   Búbánat 2018-11-21 12:38:51

A Dankó Rádió Túl az Óperencián adásában a  Németországban (Stuttgart)  élő mezzoszopránunkat,  Hamari Júlia operaénekesnőt köszöntötte mai születésnapján a stúdióból, élő telefonhívásban a műsor szerkesztő-műsorvezetője, Nagy Ibolya és e heti vendége, Benedekffy Katalin énekművész – utóbbi nagy tisztelője Hamari Júliának, akit példaképének tekint, a tanítványául fogadta őt s ez a kapcsolat az idők folyamán tartós barátsággá alakult köztük. 

https://i.ytimg.com/vi/pBOxqiDb5s8/hqdefault.jpg

Mester és Tanítványa:  Hamari Júlia és Benedekffy Katalin

(A felvétel az Agnus Rádió tulajdona. (2013. október) A fotó a 2013-as székesfehérvári Koronázási Ünnepi Játékokon készült, ahol Benedekffy Katalin alakította Mária Nagyboldogasszonyt a Szikora János által rendezett Koronázási szertartásjátékban.) Fotó: Gyöngyösi Tímea

A Dankó Rádióban a születésnapi beszélgetés több témát is érintett.  Hamari Júlia említette most is - amit már Zétának a  2012-ben készült Momus-interjúban is elmondott -, születésnapja egyben az édesapja halála napja is, ezért azóta mindig valami olyan dolgot tesz, amivel neki is megköszöni, amit őérte tett.  Amikor ötven éves lett, az évfordulót, de művészi pályafutásának jubileumát is, Bellini Rómeó és Júliájával ünnepelte. A művet az Operában koncertszerűen, két alkalommal, Kovács János vezényletével adták elő 1992-ben. Júlia szerepére Szűcs Mártát kérte fel.  Kitért a legendás magyar tenorunk, Simándy József énekművészetéért való lelkesedésére is, hogy mennyire szerette őt, de még a szavakban és tettekben megnyilvánuló emberségéért is felnézett rá… Hamari Júlia nagy szeretettel köszönte meg a számára örömteli és váratlan telefoni megkeresést, hogy mennyire jól esett neki a születésnapi felköszöntés, és hogy kedves művész barátaiknak feleleveníthetett régi szép emlékeket, megidézhetett emlékezetes mozzanatokat a régmúltból.

Természetesen ebben az adásban részletek szólaltak meg Hamari Júlia énekfelvételeiből is:

Camille Saint-Saëns: Sámson és DelilaCsókária ("Mon coeur s'ouvre à ta voix")Hamari Júlia,  km. a Magyar Állami Operaház zenekara, Lukács Ervin vezényel.

Vincenzo Bellini: Rómeó és Júlia – Júlia és Rómeó kettőse (Hamari Júlia, Szűcs Márta, km. a Magyar Rádió Énekkara, a Magyar Állami Operaház Zenekara. Vezényel: Kovács János) - 1992. november 24. Magyar Állami Operaház– koncertszerű előadás (olasz nyelven)

Johann Strauss: A denevér (operettfilm, 1988) – A Zenés TV Színház produkciója

Rendező: Szinetár Miklós

Közreműködik a Magyar Állami Operaház Ének- és Zenekara, vezényel Fischer Ádám.

Szereplők közül most hallottuk:

Csurja Tamás (Eisenstein)
Kukely Júlia (Rosalinda, Eisenstein felesége)
Csonka Zsuzsa (Adél, a szobalány)
Antal Imre (Iván, Orlovsky szolgája)
Hamari Júlia (Orlovsky orosz nagyherceg)

 • Hamari Júlia és Antal Imre jelenete prózában és dalban
 • Adél kacagó dala: „Ej, márki úr, Ön nem pirul…” (Csonka Zsuzsa)
 • Rosalinda, Adél és Eisenstein tercettje az I. felvonásból: "De szomorú… Úgy el fog a részvét a reggeli alatt… ó, jaj, a szívem megszakad…” (Kukely Júlia, Csonka Zsuzsa, Csurja Tamás)

Orlovszky kupléját – „Mert én nékem ez tetszik, így szoktam meg…” - Kozma Lajos énekhangján hallottuk most: a részlet a Rádió Dalszínházának 1963-as stúdiófelvételéről való. (Km. a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Lehel György)

 

A délelőtti adás legelején Pazeller Jakab Mátyás Herkulesfürdői emlék című műve hangzott el, a műsort Johann Strauss Kék Duna keringőjének dallamai zárták. Mindkét felvételen a Magyar Állami Hangversenyzenekar játszik, a karmester: Ferencsik János

 

A délutáni ismétlés a szokott időben, a 18 órai hírek után lesz hallható a Dankó Rádióban. Az internetes elérés online: www.dankoradio.hu

2995   Búbánat 2018-11-20 14:21:10

Dankó Rádió „Túl az Óperencián”

A délelőtti rádióadásban elhangzott zenék között volt ez is:

Jacobi Viktor – Bródy Miksa – Martos Ferenc: Sybill

Rádió Dalszínháza bemutatója: 1962. január 10. Kossuth Rádió 20.25 – 22.00

Az összekötőszöveget Innocent Vincze Ernő írta.

Vezényel: Sebestyén András
Km.: az MRT szimfonikus zenekara és énekkara (karigazgató: Vajda Cecília)

Zenei rendező: Járfás Tamás
Rendező: Rácz György

Szereposztás:

Az öreg Poire – Feleki Kamill
A fiatal Poire – Kishegyi Árpád
Sybill – Németh Marika
Petrov hadnagy – Ilosfalvy Róbert
Nagyherceg – Bende Zsolt
Nagyhercegnő – Vámos Ágnes
Sarah – Koltay Valéria
Kormányzó – Várhelyi Endre
Gorcsakov – Petri Miklós
Lakáj – Regős Péter

Az operettműsorban két részlet csendült a Sybillből:

 • Sybill és a Nagyherceg kettőse (Németh Marika, Bende Zsolt)

„-A kandallóban rőzse ég, pattog izzó parázs...  - Parázs, parázs, szép piros parázs,,, /- Illúzió a szerelem, szívek tündérszép illúziója, kacéran játszik körülem, rózsás illúzió...”

 • A II. felvonás fináléja (Németh Marika, Koltay Valéria, Vámos Ágnes, Bende Zsolt, Ilosfalvy Róbert, Kishegyi Árpád, Petri Miklós, Várhelyi Endre, valamint az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Sebestyén András)

„- Fenséged parancsára elhoztam a művésznőt…/- Fenséged, mondja, hogy megbocsát!.../- Egy-két szót szeretnék közölni Önnel… /- Kegyét igen köszönöm, nagyon nagy az örömöm, de a forduló elígérve már…/ - No, lám, mily szép ifjú pár!.../ - Ugyebár, milyen csodaszép ez a bál…/- Csodás, isteni asszony, imádom, imádlak, Sybill!... /- Pardon, egy szóra… mit parancsol Fenség?.../- A tréfa túlmegy a határon, tovább nem tűröm semmi áron! Kacérkodása, flörtölése sért! Én szégyellem magam, Önért!.../- Igazán nem értem, mivel sértettem kegyedet?!.. a társaság az életem. /- Búcsúzzék a társaságtól, kérem!…/…- Kis hadnagyom, most itt hagyom, no, látja, kívánom, hogy mulasson jól tovább! Sybillnek most már csak jó barátja. S búcsúzik Öntől most a jó barát. Kövesse példám, és vidáman éljen, a sors nekünk a válást rendeli…/ - Pardon, hölgyek és urak! Kérem, megbocsássanak, de még én is megyek hazafelé már! Nagyon gyötör a migrén, alig bírom, alig én, megbocsátanak, ugyebár?...”

Egy operarészlet is elhangzott az adásban: a heti rádióműsor vendége, Benedekffy Katalin előadásában hallottuk Violetta első felvonásbeli nagyáriáját Verdi Traviatájából, egy koncertfelvételéről.

A délutáni műsorismétlés  a hat órai hírek után kezdődik.

2994   smaragd 2018-11-16 09:11:43

 

Csokonai Vitéz Mihály (Debrecen, 1773. november 17. – Debrecen, 1805. január 28.) költő.

Csokonai Vitéz Mihály születésének 245. évfordulója kapcsán

a Debreceni Református Kollégium Múzeuma

Csokonai - sétát szervez, 2018. november 16-án, pénteken

Csokonai Vitéz Mihály és Debrecen

Belvárosi sétánk a debreceni Csokonai-kultusz legfontosabb emlékhelyéről, a Debreceni Református Kollégiumból indul. Séta közben felidézzük a „vígkedvű poéta” alakját, a néphagyomány garabonciását, valamint szépművészeti alkotások, irodalmi szövegek és diáklegendák segítségével „megrajzoljuk” Csokonai portréját.

Korosztály: 10 - 99 év

http://muzeum.drk.hu/tartalom/109/1/hirek-aktualitasok/csokonai-seta-2018-november-16-an-penteken 

KEMÉNY EGON rádiódaljátékai közül Csokonai Vitéz Mihály életének egy epizódját a "Komáromi farsang", a Debreceni Református Kollégiumot a "Hatvani diákjai" idézik fel. 

Debrecen városa Fazekas Mihály életútja ábrázolásával "A messzetűnt kedves" egyik színhelye, továbbá a Magyar Rádió 1960-ban kiírt pályázati felkérésére, a különleges hangvételű "Szabad szívek" című művével állít zenei emléket a kiemelkedő magyar tudósnak és a költőknek, a 18. és 20. századi Debrecennek.

Kemény Egon - Ignácz Rózsa - Soós László - Ambrózy Ágoston: ”Hatvani diákjai" (1955) Rádiódaljáték Hatvani professzor – Bessenyei Ferenc, Kerekes Máté – Simándy József, női főszerepben: Petress Zsuzsa, továbbá: Mezey Mária, Tompa Sándor, Hadics László, A Magyar Rádió (64 tagú) Szimfonikus Zenekarát Lehel György vezényelte, közreműködött a Földényi kórus 40 tagú férfikara. Zenei rendező: Ruitner Sándor, Rendező: Molnár Mihály és Szécsi Ferenc

Kemény Egon - Gál György Sándor - Erdődy János: „Komáromi farsang” (1957) Daljáték 2 részben Csokonai Vitéz Mihály – Ilosfalvy Róbert, Zenthe Ferenc, Lilla – Házy Erzsébet, Korompai Vali, Deák Sándor, Gönczöl János, Berky Lili, Bilicsi Tivadar, Szabó Ernő, Hlatky László, Fekete Pál, Lehoczky Éva, Völcsey Rózsi, Gózón Gyula, Rózsahegyi Kálmán. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Lehel György vezényelte Zenei rendező: Ruitner Sándor Rendező: László Endre

Kemény Egon - Békés István: „Szabad szívek” (1960) Regényes daljáték 2 részben. Főszereplő: Sándor Judit/Bánki Zsuzsa, Bende Zsolt/Benkő Gyula, Zentay Anna, Horváth Tivadar, Fónay Márta, Agárdi Gábor, Suka Sándor

Kemény Egon - Erdődy János: „A messzetűnt kedves” (1965) Történelmi daljáték Fazekas Mihály – Simándy József/Darvas Iván, Pálóczi Horváth Ádám – Palócz László/Láng József, Ámeli – László Margit/Domján Edit, Julika – Andor Éva/Örkényi Éva Közreműködött a Földényi kórus A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Bródy Tamás vezényelte Zenei rendező: Ruitner Sándor Rendezte: László Endre

2993   Búbánat • előzmény2972 2018-11-15 22:04:52

Pótlás

Török Emil karmester

Sikerült megtalálnom a születési és halálozási idejét: Kolozsvár, 1898. – Budapest, 1973. február 24.

"DKA-032821

Török Emil

fénykép

Kolozsvári színész album

Zenetörténet, Zene általában

fénykép, személyt ábrázoló kép, egészalakos kép, karmester, Török Emil

(1898 - ?), 19-20. sz., Kolozsvár"


Forrás: OSZK MEK

 

 • Ellenzék – Független politikai napilap -  1923. január 14. ( 10. szám)

Cluj-Kolozsvár, 1923. január 14

Színház

Török Emil. A közönség eddig csak hangverseny-pódiumokról ismeri, ahol a Kolozsvárra vetődő művészeket és a színházon kívül szereplő színművésznőket és színészeket szokta zongorán kísérni, sok rutinnal, sok ízléssel és annyi szerénységgel, hogy az már önmegtagadás számba megy. A színház belső karmestere és korrepetitora. Egy, a névtelen hősök közül. Operák, operettek fárasztó betanítását végezte s amidőn a színpad lámpái kigyúltak s a sok munka és fáradtság végre a reflektorok erős fényében vált valóvá, Török Emil szerényen húzódott meg a nézőtér valamelyik elrejtett zugában. E sok minden azonban nem maradhatott eredmény nélkül és Török Emil tegnapelőtt este a Cserebere11 című groteszk-operett bemutatóján végre a kezébe vehette a karmesteri pálcát és eleven kontaktusba került azzal a közönséggel, amelyik úgyis tudta róla, hogy mit köszönhet neki. Török Emil most már a színház karmestere lett és amidőn tegnapelőtt este először a pódiumra lépett, a közönség soraiból kirobbant mindaz a szeretet és melegség, amely már régen Török Emilnek szólott, de átadható nem volt neki és olyan tapsviharral fogadta, amilyenre már régen nem volt példa ebben a színházban. De nemcsak a közönség, a színház tagjai is megünnepelték Török Emil karmesteri pályafutásának első állomásra jutását. Amidőn az első felvonás után a függöny legördült, a színház tagjai dr. Janovics Jenő igazgatóval az élükön, átadták neki a színház hatalmas babérkoszorúját. A kórus, akikkel hosszú éveken keresztül annyit fáradt, külön virágcsokorral lepték meg és barátai és tisztelői mind-mind elhalmozták valami kedves és szép ajándékkal. Török Emil meghatva köszönte meg mindezt a sok- sok kedvességet, de legjobban talán mégis a színház megható és kedves ajándékának örült, aki nem kevesebbet nyújtott át az ünnepeltnek, mint az édesanyját. Török Emil ugyanis már napokkal ezelőtt csak arról beszélt, hogy milyen kár, hogy az Abrudbányán lakó édesanyja nem láthatja fia első szereplését. A színház erre — Török tudta nélkül - táviratilag Kolozsvárra hívta az édesanyját, aki már délelőtt megérkezett Kolozsvárra, de a színház tagjai gondosan elrejtették előle és csak este, a színpadon lefolyó ünnepség közben vezették elő kézenfogva az egyik öltözőből, ahova ezt a kedves meglepetést és ajándékot elrejtették.

(i. o.)
 

1973. március 20.  Magyar Nemzet
Halálozás rovat

„Fájdalommal tudatjuk, hogy Török Emil ny. karmester hosszas szenvedés után 1973. február 24-én elhunyt. Hamvait végakaratának megfelelően közvetlen hozzátartozói jelenlétében helyeztük örök nyugalomra a Farkasréti temetőben.  Török család. Minden külön értesítés helyett.”

2992   Búbánat 2018-11-15 16:36:42

Dankó Rádió – „Túl az Óperencián”

A mai operettműsorban hallottuk:

Iszaak Oszipovics Dunajevszkij: Szabad szél – az operett rádió-keresztmetszet felvételéről

A Magyar Rádió új felvételének bemutatója 1964. április 2., Kossuth Rádió 20.30 – 21.46:

A dalszöveget Innocent Vincze Ernő és Romhányi József fordította

Közreműködik: Barlay Zsuzsa, Forgács Éva, Koltay Valéria, László Margit, Neményi Lili, Szőnyi Olga, Kishegyi Árpád, Külkey László, Palcsó Sándor, Palócz László, Melis György, valamint az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara.

Vezényel: Sebestyén András

Az összekötőszöveget elmondja: Elekes Pál

Zenei rendező: Fejes Cecília Szerkesztő: Bitó Pál

Erről a stúdiófelvételről a 18 órakor kezdődő ismétlő adás zenei blokkjában ugyanazok a számok hangzottak fel, amelyek utoljára 2018. május 30-án szólaltak meg a rádió operettműsorában:

 • Nyitány
 •  Hármas, jelenet (Koltay Valéria, Forgács Éva, Barlay Zsuzsa) és
 • Pepita dala (Bolero), II. felv.: „Házunkban, hol világra jöttem, csemete sok volt, épp egy tucat…/Az ördög bújt belém…” (Koltay Valéria)
 • Matrózinduló „Tengerésznek, tengerésznek…./  Tengerész! Tengerész!  … merész… összetart tettre kész, harcra kész… célhoz érsz!” (MRT Énekkarának férfikara)

Egy korábbi (1950-es évek) rádiófelvételről is elhangzott egy részlet:

-  Stella és Markó szerelmi kettőse: "Stella, nézd, hogy sugárzik a fény a kék tengeren, mégis itt-ott sötétlik mélyében száz rejtelem. Stellám! Sorsunk mélyén is rejtőzhet még száz veszély! Tán még ma csak néma sugárban ég szenvedély!...”(Gencsy Sári, Melis Györgykm. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Lehel György)

2991   Búbánat • előzmény2990 2018-11-14 21:17:30

Magyar karmesterek operett stúdiófelvételei a rádióban (1949-től):

(A cím megnevezése mellett zárójelben a rádió-bemutató idejét tüntettem fel.)

Igyekeztem az áttekintést minél teljesebb körűvé tenni: bizonyos koncert- és hanglemezfelvételekkel bővítettem az alábbi név- és címtárat.

XXIV/1.

BÁNFALVY MIKLÓS (Rozsnyó, 1900 - ?)

 • Bánfalvy (Beck) Miklós - Szilágyi László –Harmath Imre: Pozsonyi lakodalom (1957) – Bánfalvy Miklós - Romváry Gertrúd, Nemes Rózsa, Bende Zsolt, Melis György, Palócz László, a Fővárosi Operettszínház Zenekara.
 • Buday Dénes Babay József: A csodatükör (részletek, 1962. március 10., Kossuth Rádió) – Bánfalvy Miklós - Lehoczky Éva, Palócz László, az MRT szimfonikus zenekara
 • Huszka Jenő – Martos Ferenc: Aranyvirág (részletek, 1957) - Bánfalvy Miklós -  Lehoczky Éva, Petress Zsuzsa, Palócz László, a Budapesti Madrigálkórus és a  Magyar Állami Hangversenyzenekar.
 • Jacobi Viktor – Bródy Miksa – Martos Ferenc: Sybill (részletek, 1957) - Bánfalvy Miklós - Vámos Ágnes, Petress Zsuzsa, Rafael Márta, Mátray Ferenc, Radnay György, a Magyar Állami Hangversenyzenekar.
 • Kálmán Imre - Martos Ferenc - Bródy Miksa: Zsuzsi kisasszony (részlet) - Bánfalvy Miklós – Kövecses Béla, a Magyar Állami Hangversenyzenekar
 • Kálmán Imre – Harsányi Zsolt: Cigányprímás (részlet) - Bánfalvy Miklós – Radnay György, a Magyar Állami Hangversenyzenekar
 • Scserbacsov: A dohányon vett kapitány (részletek, 1956) – Bánfalvy Miklós - Vámos Ágnes, Kövecses Béla, Szabó Miklós, valamint a Magyar Állami Hangversenyzenekar.

BEHÁR GYÖRGY (Budapest, 1914 – Budapest, 1995)

 • Huszka Jenő – Martos Ferenc: Aranyvirág (részletek, Hungaroton, 1979. február 24., Petőfi rádió 21.20-22.00) – Behár György- Kincses Veronika, Ötvös Csilla, Miller Lajos, a MÁV szimfonikus zenekar.
 • Huszka Jenő – Szilágyi László: Mária főhadnagy (részletek, Hungaroton, 1979. február 24., Petőfi rádió 21.20-22.00) - Behár György- Gallay Judit, Kincses Veronika, Ötvös Csilla, Berkes János, Miller Lajos, Németh Sándor, a MÁV szimfonikus zenekar.
 • Huszka Jenő – Martos Ferenc: Gül baba (részletek, Hungaroton, 1979. február 24., Petőfi rádió 21.20-22.00) – Behár György- Karizs Béla, Miller Lajos, a MÁV szimfonikus zenekar.
 • Huszka Jenő Fischer Sándor: Szabadság, szerelem (részlet, Hungaroton, 1979. február 24., Petőfi rádió 21.20-22.00) – Behár György- Csákányi László, a MÁV szimfonikus zenekar
 • Huszka Jenő – Szilágyi László: Erzsébet (részletek, Hungaroton, 1979. február 24., Petőfi rádió 21.20-22.00) – Behár György- Galambos Erzsi, Kalmár Magda, Karizs Béla, Németh Sándor, a MÁV szimfonikus zenekar
2990   Búbánat • előzmény2989 2018-11-14 21:16:14

Folytatom

XXIV/2.

BLUM TAMÁS (Budapest, 1927- Zürich, 1992)

 • Jacques Offenbach – Romhányi József: Orfeusz az alvilágban (1963. július 20., Kossuth Rádió 20.45 – 23.15) – Blum Tamás – László Margit, Barlay Zsuzsa, Ágai Karola, Dunszt Mária, Szabó Anita, Szőnyi Olga, Bartha Alfonz, Réti József, Melis György, Külkey László, Maleczky Oszkár, Várhelyi Endre, Pálffy Endre, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Rácz György.
 • Arthur Sullivan – Blum Tamás: Esküdtszéki tárgyalás (1965. augusztus 14., Kossuth rádió 20.25 – 21.00) – Blum Tamás – László Margit, Réti József, Melis György, Palcsó Sándor, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor.
 • Arthur Sullivan – Romhányi József: A Fruska (1973. január 22. Kossuth adó, 19.47 – 21.30) – Blum Tamás – Kalmár Magda, Barlay Zsuzsa, Divéky Zsuzsa, Rozsos István, Kishegyi Árpád, Kovács Péter, Sólyom-Nagy Sándor, Várhelyi Endre, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Cserés Miklós dr.
2989   Búbánat • előzmény2988 2018-11-14 21:14:21

Folytatom

XXIV/3.

BOLBERITZ TAMÁS (Budapest, 1940 - )

 • Ilosfalvy Róbert új felvételei (részletek, 1982) – Bolberitz Tamás vezényli a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát

Huszka Jenő: Mária főhadnagy - Nagy árat kér a sors a boldogságért

Lehár Ferenc: A mosoly országa - Vágyom egy nő után
Lehár Ferenc: Friderika - Ó lányka, ó lánykám 
Kálmán Imre: Az ördöglovas - Ma önről álmodtam megint
Kálmán Imre: A cirkuszhercegnő - Egy drága szempár
Kálmán Imre: Marica grófnő - Mondd meg, hogy imádom a pesti nőket

Kacsóh Ponrác: Rákóczi - Rákóczi megtérése

Carl Zeller: A madarász - Nagyapám még ifjú volt

                                                          

 • Kalmár Magda – operettfelvételek (részletek, 1984, Hungaroton) - Bolberitz Tamás vezényli a Postás Szimfonikus Zenekart

Robert Planquette: Rip van Winkle - Alice dala – Levélária: „Levelemmel üzenem…”

Jacobi Viktor: SybillSybill levele – Kalmár Magda mellett km. Kelen Péter

Karl Zeller: A madarász Postás Milka belépője

2988   Búbánat 2018-11-14 21:11:14

Folytatom

XXIV/4.

BREITNER TAMÁS (Budapest, 1929 – Pécs, 1991)

 • Behár György – Szedő Lajos: Éjféli randevú (részletek, 1967) – Breitner Tamás - Németh Marika, Udvardy Tibor, valamint az MRT esztrádzenekara
 • Pjotr Iljics Csajkovszkij – Josef Klein: A diadalmas asszony (részletek, 1984) – Breitner Tamás – Zempléni Mária, Gulyás Dénes, Rozsos István, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara.
 • Florimond Hervé – Semsei Jenő – Szabó Miklós: Lili (1972. december 25., Kossuth Rádió, 17.31 – 18.58) – Breitner Tamás – Kalmár Magda, Palcsó Sándor, Feleki Kamill, Csákányi László, az MRT szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Cserés Miklós dr. – A Lili-keringő Bánfi Sándor szerzeménye.
 • Horváth Jenő – Hárs László: Kénytelen mulatság (1973. szeptember 30., Kossuth Rádió, 19.15 – 20.35) – Breitner Tamás – Házy Erzsébet, Zentay Anna, Bessenyei Ferenc, Feleki Kamill, Hadics László, Csajányi György, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Balassa Sándor. Rendező: Cserés Miklós dr.
 • Kálmán Imre – Harsányi Zsolt – Innocent Vincze Ernő: A cigányprímás (részletek, Qualiton, 1965) – Breitner Tamás – Petress Zsuzsa, Zentay Anna, Kelen Tibor, Kishegyi Árpád, Radnay György, a Magyar Állami Operaház Zenekara. Zenei rendező: Székely András
 • Kálmán Imre – Szenes Andor – Szenes Iván: A montmartre-i ibolya (1983. január 1., Kossuth rádió 20.30 – 22.00)  - Breitner Tamás – Kincses Veronika, Kalmár Magda, Begányi Ferenc, Molnár András, Póka Balázs, Palcsó Sándor, Rozsos István, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Bozó László.
 • Kálmán Imre-operettest közvetítése a Csepeli Munkásotthonból (1979. december 3., 3. Műsor, 19.00 – ) – Breitner Tamás - Kalmár Magda, Kukely Júlia, Pászthy Júlia, Gulyás Dénes, Gáti József, Kovács József, Palcsó Sándor, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara (Marica grófnő, Tatárjárás, A bajadér, A cigányprímás, Csárdáskirálynő)
 • Lehár Ferenc: Luxemburg grófja (keresztmetszet, Qualiton, 1964) – Breitner Tamás – Petress Zsuzsa, Zentay Anna, Honthy Hanna, Baksay Árpád, Rátonyi Róbert, Feleki Kamill, a Fővárosi Operettszínház énekkara és zenekara.
 • Lehár Ferenc – Gábor Andor: Cigányszerelem (részletek, Qualiton,1965) – Breitner Tamás – Házy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert, Radnay György, a Magyar Állami Operaház zenekara. Zenei rendező: Antal Dóra
 • Lehár Ferenc – Mérey Adolf: A víg özvegy – hangversenyszerű előadás a Rádió 6-os stúdiójában (1975. július 10., Petőfi Rádió 20.28 – 21.38.) – Breitner Tamás – Sass Sylvia, Lehoczky Éva, Ötvös Csaba, Korondy György, Palócz László, Kishegyi Árpád, Kovács Péter, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Szerkesztő: Bitó Pál.
 • Lehár Ferenc – Mérey Adolf: A víg özvegy – hangversenyszerű előadás közvetítése a Csepeli Munkásotthonból (1978., szeptember 18, Petőfi adó 19.40 – ) – Kalmár Magda, Pászthy Júlia, Berkes János, Fülöp Attila, Palcsó Sándor, Leblanc Győző, Róka István, Katona Lajos, Nádas Tibor, Kárpáti Ernő, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara.
 • Lehár-est közvetítése az MN. Művelődési Házából (1981. augusztus 10., Kossuth Rádió 20.14 – 22.00) – Breitner Tamás – Kalmár Magda, Ötvös Csilla, B. Nagy János, Basky István, Palcsó Sándor, Pere János, Rozsos István, Zimányi István, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Szerkesztő: Bitó Pál (A víg özvegy, A három grácia, A mosoly országa, Cigányszerelem, Pacsirta, Giuditta, Paganini, Luxemburg grófja) – az 1981. június 27-i koncert hangfelvétele.
 • Lehár-est közvetítése a Pesti Vigadóból (1985. október 28., Kossuth Rádió) – Breitner Tamás – Kalmár Magda, Kukely Júlia, Zempléni Mária, Korcsmáros Péter, Melis György, Molnár András, a Magyar Rádió Énekkara, a Magyar Állami Operaház zenekara.
 • Lendvay Kamillo - Szenes Iván : Knock out (részletek, 1969. július 27., Kossuth Rádió, 11.04 – 11.25) – Breitner Tamás - Szirmay Márta, Bende Zsolt, Kishegyi Árpád, Palócz László, a Harmónia énekegyüttes és az MRT esztrádzenekara
 • Lendvay Kamilló – Erdődy János: A három testőr (keresztmetszet, 1963. szeptember 29., Kossuth rádió, 13.00 – 13.48) – Breitner Tamás - Lády Zsuzsa, Lehoczky Éva, Petress Zsuzsa, Tarnay Éva, Bende Zsolt, Katona Lajos, Kishegyi Árpád, Kövesdy Károly, Maleczky Oszkár, Máhr Ottó, Palcsó Sándor, Palócz László, Sebestyén Sándor, Szalma Ferenc, Várhelyi Endre, a Földényi-kórus  a Magyar Állami Hangversenyzenekar. Zenei rendező: Rónay István
 • Jacques Offenbach – Fischer Sándor: Eljegyzés lámpafénynél (1978.  Petőfi Rádió 18.32–19.23) – Breitner Tamás – Decsi Ágnes, Kalmár Magda, Takács Tamara, Rozsos István, az MRT szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Matz László, Rendező: Bozó László.
 • Jacques Offenbach - Romhányi József: Párizsi élet (1980. január 19., Kossuth adó 20.01-22.00.) – Breitner Tamás - Kincses Veronika, Lehoczky Éva, Ötvös Csilla, Mészöly Katalin, Fülöp Attila, Palcsó Sándor, Miller Lajos, Rozsos István, Kovács Péter, Bordás György, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Erkel Tibor. Rendező: Cserés Miklós dr. 
 • Jacques Offenbach – Huszár Klára: Szökött szerelmesek (1981. július 13., Kossuth adó 20.06 - 20.57) – Breitner Tamás – Kalmár Magda, Lehoczky Éva, Palcsó Sándor, Rozsos István, Michels János, Moldvay József, Orbán László, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Seregi László.
 • Jacques Offenbach – Fischer Sándor: Fortunio dala (1982.. május 7., Kossuth Rádió, 20.45 – 21.30) – Breitner Tamás – Zempléni Mária, Molnár András, Takács Tamara, Fülöp Attila, Korcsmáros Péter, Martin János, Wendler Attila, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara.
 • Offenbach-est közvetítése a Rádió 6-os stúdiójából (1974. február 25., Kossuth Rádió 19.40 – 21.30)  - Breitner Tamás – Ágai Karola, Barlay Zsuzsa, László Margit, Sass Sylvia, Berkes János, Korondy György, Melis György, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. (Hoffmann meséi, Szép Heléna, Eljegyzés lámpafénynél, A varázshegedű, A gerolsteini nagyhercegnő, A sóhajok hídja, A 66-os szám, Fortunio dala, Kakadu, Orfeusz az alvilágban)
 • Offenbach-est közvetítése a Csepeli Munkásotthonból (1977. január 31., Petőfi Rádió, 19.40-21.40) – Breitner Tamás - Barlay Zsuzsa, Házy Erzsébet, Kincses Veronika, Lehoczky Éva, Gregor József, B. Nagy János, Palcsó Sándor, Sólyom-Nagy Sándor, a Magyar Állami Operaház Énekkara, az MRT szimfonikus zenekara, a Magyar Állami Operaház Énekkara (A 66-os szám, Eljegyzés lámpafénynél, A férj kopogtat, A gerolsteini nagyhercegnő, A sóhajok hídja, A szép Heléna, Hoffmann meséi)
 • Robert Planquette -  Innocent Vincze Ernő: A corneville-i harangok  (1971. december 20., Kossuth adó 19.51 – 22.00) – Breitner Tamás – Házy Erzsébet, Kalmár Magda, Korondy György, Melis György, Sólyom-Nagy Sándor, Várhelyi Endre, Michels János, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Balassa Sándor. Rendező: Cserés Miklós dr.
 • Robert Planquette – Romhányi József: Rip van Winkle (1968. december 28., Kossuth Rádió, 19.46 – 22.00) – Breitner Tamás - Andor Éva, Barlay Zsuzsa, Kalmár Magda, Petress Zsuzsa, Kishegyi Árpád, Melis György, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Erkel Tibor. Rendező: Cserés Miklós dr.
 • Sárközy István – Benedek András – Semsei Jenő - Innocent Vincze Ernő: A szelistyei asszonyok (1983. augusztus 20., Kossuth Rádió 15.05 – 16.42) – Breitner Tamás – Mészöly Katalin, Sudlik Mária, Zempléni Mária, Divéky Zsuzsa, Miller Lajos, Palcsó Sándor, Sólyom-Nagy Sándor, Mersei Miklós, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Békés András.
 • A Rádió Johann Strauss-estjének közvetítése a József Attila Színházból (1973. augusztus 12., Kossuth Rádió, 19.35 – kb. 21.35) -  Breitner Tamás - Barlay Zsuzsa, Horváth Eszter, László Margit, Lehoczky Éva, Korondy György, Réti József, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Fejes Cecília. Szerkesztő: Bitó Pál
 • Johann Strauss - Fischer Sándor – Szinetár György: A cigánybáró (keresztmetszet, Qualiton, 1967) – Breitner Tamás – Házy Erzsébet, Barlay Zsuzsa, Ágai Karola, Szabó Anita, Udvardy Tibor, Radnay György, Bende Zsolt, az MRT énekkara, a Magyar Állami Hangversenyzenekar. Zenei rendező: Antal Dóra
 • Johann Strauss – Fischer Sándor: Bécsi vér (1976. augusztus 19. Kossuth Rádió 19.30-21.40) – Breitner Tamás – Kalmár Magda, Kincses Veronika, Lehoczky Éva, Fülöp Attila, Melis György, Radnay György, Várhelyi Endre, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Balassa Sándor. Rendező: Cserés Miklós dr.
 • Arthur Sullivan – Romhányi József: A mikádó (1968. január 27. Kossuth rádió 19.30 – 22.00) – Breitner Tamás – László Margit, Barlay Zsuzsa, Déry Gabriella, Komlóssy Erzsébet, Réti József, Kovács Péter, Palcsó Sándor, Palócz László, Várhelyi Endre, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Erkel Tibor. Rendező: Békés András.
 • Arthur Sullivan – Fischer Sándor: A cornwalli kalóz avagy a becsület rabja (1975.  augusztus 24. Kossuth Rádió, 13.23 – 14.35) – Breitner Tamás – Kalmár Magda, Barlay Zsuzsa, B. Nagy János, Gregor József, Melis György, Miller Lajos, Németh  Sándor, a MRT Énekkara és szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Horváth Ádám.
 • Franz von Suppé – Innocent Vincze Ernő: Pajkos diákok (1966. december 28., Kossuth Rádió 19.30 – 20.39) – Breitner Tamás – Erdész Zsuzsa, Szirmay Márta, Bartha Alfonz, Bende Zsolt, Palcsó Sándor, Várhelyi Endre, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Járfás Tamás. Rendező: Cserés Miklós dr.
 • Suppé-est közvetítése a Csepeli Munkásotthonból (1978. január 16., Petőfi rádió 19.00 -21.36) – Breitner Tamás - Kalmár Magda, Kincses Veronika, Barlay Zsuzsa, Fülöp Attila, Korondy György, Melis György, Miller Lajos, Palcsó Sándor, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara.  (Pikk dáma, A szép Galathea, Boccaccio, Könnyű lovasság)
 • Szirmai Albert – Gábor Andor: Rinaldó (részletek, 1965. április 16., Kossuth Rádió, 20.30 - ) – Breitner Tamás – Házy Erzsébet, Zentay Anna, Bende Zsolt, Rátonyi Róbert, a Magyar Állami Hangversenyzenekar. Zenei rendező-szerkesztő: Bitó Pál
 • Szirmai Albert: Mexikói lány (részletek, 1965. április 16., Kossuth Rádió, 20.30 - ) – Breitner Tamás – Házy Erzsébet, Kelen Tibor, a Magyar Állami Hangversenyzenekar. Zenei rendező-szerkesztő: Bitó Pál
 • Vincze Ottó – Ambrózy Ágoston: Kedves rokonok (1972. augusztus 19., Kossuth Rádió, 19.55 – 21.15) – Breitner Tamás – Kalmár Magda, Barlay Zsuzsa, Ercse Margit, Petress Zsuzsa, Bessenyei Ferenc, Korondy György, Kishegyi Árpád, Palcsó Sándor, az MRT kamarakórusa és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Balassa Sándor. Rendező: Cserés Miklós dr.
 • Carl Zeller: A madarász  (részlet: Postás Milka belépője; Radioton, 1991) – Breitner Tamás – Kertesi Ingrid, az MRT szimfonikus zenekara
2987   Búbánat • előzmény2986 2018-11-14 21:10:16

Folytatom

XXIV/5.

BRÓDY TAMÁS (Kolozsvár, 1913 – Budapest, 1990)

 • Ábrahám Pál operettjeiből (részletek, Hungaroton, 1966) – Bródy Tamás - Házy Erzsébet,, Németh Marika, Zentay Anna, Melis György, Rátonyi Róbert, a Harmónia vokál, az MRT szimfonikus zenekara, a Magyar Rádió Esztrádzenekara, a Magyar Rádió Tánczenekara. (Bál a Savoyban, Hawaii rózsája, Viktória, 3:1 a szerelem javára, Zenebona, Az utolsó Verebély lány)
 • Ábrahám Pál – Harmath Imre: Bál a Savoyban (részletek, 1963. március 2., Kossuth Rádió) – Bródy Tamás –Házy Erzsébet, Petress Zsuzsa, Zentay Anna, Baksay Árpád, Melis György, Rátonyi Róbert, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara.
 • Behár György – Tóth Miklós – Dalos László: Zátony (1971. augusztus 25. Kossuth Rádió, 19.25 – 20.54) – Bródy Tamás – Petress Zsuzsa, Sudlik Mária, Melis György, Karizs Béla, Katona Lajos, Kishegyi Árpád, Nádas Tibor, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Cserés Miklós dr.
 • Behár György – Rákos Edit - Dalos László: Két kapitány (1975. november 20., Petőfi rádió, 21.00 - 22.30) – Bródy Tamás – Medgyesi Mária, Harsányi Frigyes, Bilicsi Tivadar, Fónay Márta, Galambos Erzsi, Bujdosó Mária, Oszvald Marika, Domonkos Zsuzsanna, Antalffy Albert, Karizs Béla, Kishegyi Árpád, Nádas Tibor, Várhelyi Endre, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Rónai István. Rendező: Seregi László.
 • Bródy Tamás - Zoltán Pál: Kulcs a lábtörlő alatt (1949. december 17., Petőfi rádió, 19.30 – 21.10)  - Bródy Tamás - Házy Erzsébet, Kiss Ilona, Vámosi János, Solthy György (próza), a Földényi-kórus és a Magyar Rádió szimfonikus zenekara. Rendező: Rácz György
 • Bródy Tamás – Szenes Iván: Balkezes bajnok (részletek, 1954) – Bródy Tamás – Németh Marika, Rátonyi Róbert, a Magyar Rádió esztrádzenekara és énekegyüttese.
 • Bródy Tamás – Gombos László: Nílusparti randevú (1962. február 3., Kossuth Rádió, 20.35 – 22.00 ) Bródy Tamás – Petress Zsuzsa, Mezei Mária, Udvardy Tibor, Radnay György, Gálcsiky János, Pagonyi János, Homm Pál, a Fővárosi Operettszínház énekkara, az MRT szimfonikus zenekara és tánczenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Rácz György.
 • Buttykay Ákos – Földes Imre: Ezüstsirály (részletek, 1959. október 1., Kossuth Rádió, 11.20-12.00) – Bródy Tamás – Németh Marika, Neményi Lili, Kövecses Béla, Szabó  Miklós, a Magyar Rádió szimfonikus zenekara.
 • Buttykay Ákos – Földes Imre – Bródy Miksa: Olivia hercegnő (részletek, 1960) – Bródy Tamás - Orosz Júlia, Udvardy Tibor, a Magyar Állami Hangversenyzenekar
 • Pjotr Csajkovszkij– Josef Klein: A diadalmas asszony (részletek, 1958., Kossuth Rádió) – Bródy Tamás - Neményi Lili, Zentay Anna, Fekete Pál, Göndöcs József, Molnár Miklós, Szabó Miklós, a Földényi-kórus, az MRT szimfonikus zenekara
 • Leo Fall – Gábor Andor: Sztambul rózsája (részletek, 1959) – Bródy Tamás – Szilvássy Margit, Szabó Miklós, a Magyar Állami Operaház zenekara
 • Leo Fall: Spanyol csalogány (részletek, 1957) – Bródy Tamás - Orosz Júlia, Gyenes Magda, Kishegyi Árpád, Kövecses Béla, a Magyar Rádió Énekkara, a Magyar Állami Hangversenyzenekar.
 • Leo Fall - Innocent Vince Ernő: Az elvált asszony (részletek,1959) – Bródy Tamás - Szilvássy Margit, Szabó Miklós, a Magyar Állami Operaház Zenekara.
 • Leo Fall – Innocent Vince Ernő – Szabó Miklós: Az elvált asszony (1964. január 1., Kossuth Rádió, 13.30 – 14.50 ) – Bródy Tamás – Németh Marika, Zentay Anna, Kövecses Béla, Bilicsi Tivadar, Kishegyi Árpád, Nádas Tibor, a Fővárosi Operettszínház énekkara, az MRT szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Solymosi Ottó.
 • Leo Fall - Harsányi Zsolt – Innocent Vince Ernő: Pompadour (részletek, 1959) – Bródy Tamás - Szilvássy Margit, Szabó Miklós, km. a Magyar Állami Operaház Zenekara.
 • Leo Fall – Harsányi Zsolt – Innocent Vince Ernő: Pompadour (1967. szeptember 9., Kossuth Rádió, 20.31-22.00) – Bródy Tamás – Házy Erzsébet, Koltay Valéria, Szirmay Márta, Korondy György, Palcsó Sándor, Kishegyi Árpád, Külkey László, Nádas Tibor, Katona Lajos, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Balassa Sándor. Rendező: László Endre.
 • Leo Fall: Sztambul rózsája (részletek, 1959) – Bródy Tamás - Szilvássy Margit, Szabó Miklós, km. a Magyar Állami Operaház Zenekara.
 • Farkas Ferenc – Innocent Vincze Ernő – Török Rezső: A vők iskolája (részletek, 1958) – Bródy Tamás - Romváry Gertrúd, Fónay Márta, Baksay Árpád, Szabó Ernő, a Földényi-kórus, az MRT szimfonikus zenekara
 • Farkas Ferenc – Innocent Vincze Ernő – Török Rezső: A vők iskolája (részletek, Qualiton,1959) – Bródy Tamás – Fónay Márta, Sándor Judit, Zentay Anna, Melis György, Rátonyi Róbert, a Fővárosi Operettszínház énekkara és zenekara
 • Fényes Szabolcs – Halász Rudolf – Romhányi József: Két szerelem (részletek, 1955) – Bródy Tamás – Zentay Anna, Rátonyi Róbert, a Fővárosi Operettszínház zenekara
 • Rudolf Friml - Herbert Stothart – Rátonyi Róbert: Rose Marie (részletek, 1971. február 20.,Kossuth Rádió, 19.25 – 20.19.) – Bródy Tamás – Németh Marika, Petress Zsuzsa, Bende Zsolt, Palócz László, Rátonyi Róbert, MRT énekkara és szimfonikus zenekara)
 • Jean Gilbert: Marinka, a táncosnő (részletek, 1957) – Bródy Tamás - Gyenes Magda, Osváth Júlia, Vámos Ágnes, Zentay Anna, Kishegyi Árpád, Kövecses Béla, Lendvay Andor, Rátonyi Róbert, a Magyar Rádió szimfonikus zenekara
 • Jean Gilbert: A bíborruhás asszony (részletek, 1957) – Bródy Tamás - Gyenes Magda, Zentay Anna, Kishegyi Árpád, Rátonyi Róbert, a Magyar Rádió szimfonikus zenekara
 • Jean Gilbert: A hermelines nő (részletek,1957) – Bródy Tamás - Vámos Ágnes, Zentay Anna, Kishegyi Árpád, Kövecses Béla, Lendvay Andor, a Magyar Rádió szimfonikus zenekara
 • Florimond Hervé - Zágon István:  Nebáncsvirág (1958. február 2.. Kossuth adó 20.10 – 22.20) – Bródy Tamás - Neményi Lili, Baksay Árpád, Ráday Imre, Fekete Pál…,a Földényi-kórus és az MRT szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Beckl László. Rendező: Solymosi Ottó.
 • Jacobi Viktor – Bródy Miksa – Martos Ferenc: Sybill (részletek, Qualiton,1964) – Bródy Tamás - Németh Marika, Koltay Valéria, Ilosfalvy Róbert, Bende Zsolt, Nádas Tibor, Rátonyi Róbert, valamint a Fővárosi Operettszínház Énekkara és a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekara.
 • Sidney Jones - Fái Jakab Béla, Makai Emil: San Toy (részletek, 1957) – Bródy Tamás - Németh Marika, Kövecses Béla, a Magyar Rádió énekkara és szimfonikus zenekara
 • Sidney Jones és Lionel Monkton – Fáy E. Béla – Makai Emil – Brand István: Gésák (1970. február 14., Kossuth Rádió 19.25 – 20.37.) – Bródy Tamás – László Margit, Petress Zsuzsa, Bartha Alfonz, Bende Zsolt, Reményi Sándor, Feleki Kamill, Kibédy Ervin, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Matz László. Rendező: Cserés Miklós dr.
 • Sidney Jones és Lionel Monkton – Fáy E. Béla – Gésák (részletek, 1957) - Bródy Tamás – Vámos Ágnes, Kövecses Béla, a Magyar Rádió énekkara és szimfonikus zenekara
 • Kálmán Imre – Bakonyi Károly: Az obsitos (részlet, 1956) – Bródy Tamás – Svéd Sándor, a Magyar Állami Operaház Zenekara.
 • Kálmán Imre – Harsányi Zsolt: Marica grófnő (részlet, 1959) – Bródy Tamás - Szabó Miklós, km. a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara
 • Kálmán Imre – Kulinyi Ernő: A bajadér (keresztmetszet,1962. augusztus 8., Kossuth Rádió, 20.20 - 21.10) – Bródy Tamás – Vámos Ágnes, Zentay Anna, Udvardy Tibor, Kishegyi Árpád, a Fővárosi Operettszínház énekkara, az MRT szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Fejes Cecília Rendező: Rácz György
 • Kálmán Imre – Kulinyi Ernő: A bajadér (részletek, Qualiton,1965) – Bródy Tamás – Németh Marika, Udvardy Tibor, Kishegyi Árpád, Külkey László, a Fővárosi Operettszínház énekkara, Magyar Állami Hangversenyzenekar
 • Kálmán Imre – Gábor Andor – Romhányi József: Csárdáskirálynő (1968. június 1. Kossuth Rádió 19.20 – 22.00) – Bródy Tamás – Házy Erzsébet, Zentay Anna, Honthy Hanna, Korondy György, Rátonyi Róbert, Palócz László, Feleki Kamill, Csákányi László, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Balassa Sándor. Rendező: Cserés Miklós dr.
 • Kálmán Imre – Gábor Andor: Csárdáskirálynő (részletek, Qualiton, 1965) – Bródy Tamás – Németh Marika, Gyenes Magda, Honthy Hanna, Baksay Árpád, Rátonyi Róbert, Feleki Kamill, Homm Pál, a Fővárosi Operettszínház énekkara és zenekara.
 • Kálmán Imre – Kulinyi Ernő: A cirkuszhercegnő (részletek, Qualiton, 1965) – Bródy Tamás – Házy Erzsébet, Koltay Valéria, Udvardy Tibor, Kishegyi Árpád, Rátonyi Róbert, a Fővárosi Operettszínház Énekkara, az MRT szimfonikus zenekara.
 • Kálmán Imre - Kulinyi Ernő: A cirkuszhercegnő (keresztmetszet, 1976. augusztus 14., Kossuth Rádió, 19.43 – 20.28) – Bródy Tamás – Németh Marika, Domonkos Zsuzsa, Korondy György, Kishegyi Árpád, Palcsó Sándor, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara.
 • Kálmán Imre - Herczeg Géza: Josephine császárné (keresztmetszet, 1982. október 24. , Kossuth rádió, 12.50 – 13.50) – Bródy Tamás - Kalmár Magda, Domonkos Zsuzsa, Korondy György, Fülöp Attila, Palcsó Sándor, Ötvös Csaba, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Szerkesztő: Bitó Pál
 • Kemény Egon - Tabi László - Erdődy János: Valahol Délen (1956. április 30., Kossuth Rádió 18.40 – 22.35  Rádióközvetítés a Fővárosi Operettszínházból.) -  Bródy Tamás -: Petress Zsuzsa, Mezey Mária, Sennyei Vera, Gaál Éva, Borvető János, Hadics László, Rátonyi Róbert, Peti Sándor…, a Fővárosi Operettszínház énekkara és zenekara. Rendező: Dr. Székely György. (azt nem tudom, hogy a rádióközvetítés élő volt vagy a március 30-i bemutató-előadás hangfelvételét sugározták-e?) Az 1956. március 30-i operettszínházi bemutatón: Péterit Borvető János – későbbi előadásokon Homm Pál is - alakította, míg Bodzást egyedül Hadics László formálta meg. Jutka szerepében pedig nem a rádiófelvételen hallható Gyenes Magda, hanem vendégként Gaál Éva lépett fel.Mezey Mária, Petress Zsuzsa, Rátonyi Róbert a darab színházi bemutatóján és a rádiófelvételen egyaránt saját szerepét énekelte:
 • Kemény Egon - Tabi László - Erdődy János: Valahol Délen (1957 – rádiófelvétel; nem a teljes operettet vették fel, hanem - keresztmetszetszerűen - a főbb részletekből állították össze a stúdiófelvételt.) Bródy Tamás - Gyenes Magda, Mezey Mária, Petress Zsuzsa, Melis György, Rátonyi Róbert, a Fővárosi Operettszínház énekkara és zenekara. Ennek a stúdiófelvételnek az is érdekessége, hogy Melis György két szerep szólamát felénekelte: Péteriét és Bodzásét! 
 • Kemény Egon -  Vitányi János – Erdődy János: A messzetűnt kedves (1965. május 22., Kossuth Rádió 20.25 – 22.00) – Bródy Tamás – László Margit, Andor Éva, Simándy József, Palócz László, Szőnyi Ferenc, Várhelyi Endre, Domahidy László, Külkey László…, a Földényi-kórus, az MRT szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező:László Endre.
 • Eduard Künneke: Lady Hamilton (részletek, 1959. május 4., Kossuth Rádió 19.10 - 19.30) – Bródy Tamás - Orosz Júlia, Kishegyi Árpád, Szabó Miklós, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara.
 • Lehár Ferenc – Kristóf Károly - Rékay Miklós: Az első szívdobbanás (posztumusz daljáték; Lehár műveinek zenéjéből összeállított darab, 1955, Kossuth Rádió) – Bródy Tamás - Bitskey Tibor, Fekete Pál, Sennyei Vera, Petress Zsuzsa, Rátonyi Róbert, Zentai Anna, Baksay Árpád, Ajtay Andor, Halász Géza, Homm Pál, Szabó Ernô, Kôváry Gyula, Csákányi László, Táncsics Mária, a Magyar Rádió énekkara és szimfonikus zenekara
 • Lehár Ferenc – Innocent Vincze Ernő – Rékay Miklós: A vándordiák (Garabonciás)  (1958. november 2., Kossuth Rádió 20.10 - 21.50) – Bródy Tamás – Gyurkovics Mária, Zentay Anna, Török Erzsi, Szabó Miklós, Svéd Sándor, a Forrai-kórus, a Magyar Rádió szimfonikus zenekara. Rendező: Cserés Miklós dr.
 • Lehár Ferenc – Kulinyi Ernő – Erdődy János: Paganini (keresztmetszet, 1958) – Bródy Tamás – Orosz Júlia, Zentay Anna, Szabó Miklós, Kishegyi Árpád, az MRT szimfonikus zenekara.
 • Lehár Ferenc – Mérey Adolf: A víg özvegy (keresztmetszet, 1959. április 16., Kossuth Rádió 13.15 – 14.00) – Bródy Tamás- Szilvássy Margit, Raskó Magda, Nagypál László, Szabó Miklós, Réti József, Sikolya István, Michels János, a Magyar Rádió énekkara és szimfonikus zenekara
 • Lehár Ferenc – Harsányi Zsolt: A mosoly országa (részletek, 1960) – Bródy Tamás – Orosz Júlia, Házy Erzsébet, Udvardy Tibor, Bende Zsolt,  a Fővárosi Operettszínház énekkara és zenekara
 • Lehár Ferenc – Gábor Andor: Luxemburg grófja (részlet, Qualiton, 1960)  - Bródy Tamás - Németh Marika és Kishegyi Árpád, Km.: a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
 • Lehár Ferenc – Gábor Andor: Éva (keresztmetszet, 1964. június 15., Kossuth Rádió) – Bródy Tamás – Házy Erzsébet, Zentay Anna, Udvardy Tibor, Kishegyi Árpád, a Magyar Rádió énekkara és szimfonikus Zenekara.
 • Lehár Ferenc – Zágon István – Dalos László: A kék mazúr (részletek, 1965. augusztus 20., Kossuth Rádió 14.05 – 15.15) – Bródy Tamás - Németh Marika, Koltay Valéria, Udvardy Tibor, Rátonyi Róbert, az MRT szimfonikus zenekara,
 • Lehár Ferenc – Harsányi Zsolt – Dalos László: Frasquita (keresztmetszet, 1965. augusztus 20., Kossuth Rádió, 14.05 – 15.15) – Bródy Tamás – Orosz Júlia, Koltay Valéria, Udvardy Tibor, Kishegyi Árpád, Külkey László, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara.
 • Lehár Ferenc – Kulinyi Ernő: A cárevics (részletek, 1966) - Bródy Tamás – Házy Erzsébet, Zentay Anna, Udvardy Tibor, Kishegyi Árpád, az MRT szimfonikus zenekara.
 • Lehár Ferenc – Harsányi Zsolt – Erdődy János: Giuditta (részletek, 1968. Kossuth Rádió) – Bródy Tamás - Házy Erzsébet, Koltay Valéria, Korondy György, Palcsó Sándor, Földényi-kórus, az MRT szimfonikus zenekara.
 • Lehár Ferenc – Harsányi Zsolt: A mosoly országa (1971. november 11., Kossuth Rádió 19.35 – 21.29) – Bródy Tamás – Házy Erzsébet, Kalmár Magda, Simándy József, Bende Zsolt, Radnay György, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Balassa Sándor. Rendező: Rácz György
 • Lehár Ferenc – Szenes Andor- Dalos László: Szép a világ (1974. május 1., Kossuth Rádió 14.29 – 15.00) – Bródy Tamás – Andor Éva, Németh Marika, Korondy György, Palcsó Sándor, Basky István az MRT énekkara és szimfonikus zenekara.
 • Lehár Ferenc – Gábor Andor: Hercegkisasszony (részletek, 1976., Kossuth Rádió) – Bródy Tamás – Házy Erzsébet, a Magyar Állami Operaház zenekara
 • Lehár-emlékest a szerző halálának 25. évfordulója alkalmából. Magyar Rádió 6-os stúdiója (1973. október 29., Petőfi Rádió)- Bródy Tamás – Házy Erzsébet, Horváth Eszter, Németh Marika, Petress Zsuzsa, Melis György, Palcsó Sándor, Simándy József,  az MRT énekkara, a Magyar Állami Operaház zenekara. Zenei rendező: Fejes Cecília. Szerkesztő: Bitó Pál (A víg özvegy, Friderika, A cárevics, Cigányszerelem, Pacsirta, Paganini, Luxemburg grófja, A mosoly országa, Giuditta, Éva)
 • Jurij Miljutyin – Vajda István – Romhányi József: Nyugtalan boldogság (1951. március 20., Kossuth Rádió 20.15 - ) – Bródy Tamás – Gyurkovics Mária, Petress Zsuzsa, Nagypál László, Déry Pál, Gózon Gyula, Rátonyi Róbert…, a Forrai-kórus, a Stúdió Zenekar. Rendező: Cserés Miklós.
 • Jurij Miljutyin – Vajda István – Romhányi József: Nyugtalan boldogság (1959. január 1., Kossuth Rádió, 19.10 - ) – Bródy Tamás – Házy Erzsébet, Zentay Anna, Kiss Manyi, Melis György, Külkey László, Fekete Pál, Gózon Gyula, Bilicsi Tivadar, az MRT énekkara és a Magyar Állami Operaház zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Cserés Miklós dr.
 • Jurij Miljutyin - Innocent-Vincze Ernő - Raics István - Erdődy János: Juanita csókja (1960. április 2., Kossuth Rádió 20.30 – 22.00) – Bródy Tamás – Németh Marika, Kovács Ibolya, Sennyei Vera, Baksay Árpád, Gálcsiky János, Palócz László, Feleki Kamill, Gózon Gyula, Petri Miklós, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Cserés Miklós dr.
 • Jurij Miljutyin – Innocent Vincze Ernő – Raics István: A cirkusz csillagai (1962. november 10., Kossuth Rádió 18.50 – 21.46) – Bródy Tamás – Németh Marika, Gyenes Magda, Lehoczky Zsuzsa, Bende Zsolt, Pagonyi János, Nádas Tibor, Radnay György, Feleki Kamill, a Földényi-kórus, az MRT szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Marton Frigyes.
 • Carl Millöcker – Theo Mackeben – Szenes Andor: Dubarry (részletek, 1957) - Bródy Tamás - Vámos Ágnes, Gyurkovics Mária, Gyenes Magda, Mátray Ferenc, Lendvay Andor, Rátonyi Róbert,  a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
 • Carl Millöcker – Theo Mackeben – Szenes Andor: Dubarry (részletek, 1973. január 30., Kossuth Rádió 19.25 - 20.23: „Operettest” ) – Bródy Tamás – Házy Erzsébet, Petress Zsuzsa, Kónya Sándor, Palcsó Sándor, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara.
 • Carl Millöcker – Róna Frigyes: Gasparone (keresztmetszet, 1972. július 8., Kossuth Rádió, 19.31 – 20.53) – Bródy Tamás – Ágai Karola, Barlay Zsuzsa, Kalmár Magda, Kishegyi Árpád, Korondy György, Kovács Péter, Melis György, Sólyom-Nagy Sándor, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Balassa Sándor. Albert István összekötőszövegét elmondja: Békés Rita és Bánffy György
 • Carl Millöcker – Harmat Imre: A szegény Jonathán (részletek, 1974. június 9., Kossuth Rádió, 16.00 – 16.18) – Bródy Tamás - Andor Éva, Palcsó Sándor, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara.
 • Nádor Mihály – Kulinyi Ernő: A babavásár (részletek, 1957) – Bródy Tamás - Miklós Kata, Petress Zsuzsa, Kishegyi Árpád…, valamint a Magyar Rádió szimfonikus zenekara
 • Jacques Offenbach – Kristóf Károly: Banditák (1954. május 9., Kossuth Rádió 20.10 – 21.42) – Bródy Tamás – Petress Zsuzsa, Rősler Endre, Melis György, Feleki Kamill, Szendrő József, Kállai Ferenc, a Fővárosi Operettszínház énekkara és zenekara.
 • Jacques Offenbach – Fischer Sándor: A szép Heléna (1965. november 20. Kossuth Rádió 19.58 – 21.52) – Bródy Tamás – Házy Erzsébet, Koltay Valéria, Gombos Éva, Erdész Zsuzsa, Réti József, Maleczky Oszkár, Melis György, Bende Zsolt, Palcsó Sándor, Palócz László, Kishegyi Árpád, Külkey László, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Járfás Tamás. Rendező: Horváth Ádám.
 • Jacques  Offenbach – Innocent Vincze Ernő: A varázshegedű (1969. június 21., Kossuth Rádió 20.33 – 21.13) – Bródy Tamás – László Margit, Réti József, Bende Zsolt, az MRT szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Horváth Ádám.
 • Jacques  Offenbach – Romhányi József: A gerolsteini nagyhercegnő (1970. augusztus 19., Kossuth Rádió 20.07 – 23.04) – Bródy Tamás - Házy Erzsébet, Németh Marika, Erdész Zsuzsa, Koltay Valéria, Svéd Nóra, Divéky Zsuzsa, Réti József, Bartha Alfonz, Melis György, Kishegyi Árpád, Michels János, Pere János, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Balassa Sándor. Rendező: Cserés Miklós dr.
 • Jacques  Offenbach – Romhányi József: A sóhajok hídja (1976. december 26. Kossuth Rádió 18.50 – 20.13) – Bródy Tamás - Kalmár Magda, Kincses Veronika, Kishegyi Árpád, Antalffy Albert, Fülöp Attila, Palcsó Sándor, Radnai György, Rozsos István, a Magyar Rádió és Televízió énekkara és szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Matz László. Rendező: Seregi László. 
 • Jacques  Offenbach – Fodor Ákos: Kékszakáll (1978. december 26., Kossuth Rádió, 19.53 – 22.00 ) -  Bródy Tamás – Házy Erzsébet, Kalmár Magda, Lehoczky Éva, Horváth Eszter, Forgács Júlia, Tordai Éva, Szabó Anita, Domonkos Zsuzsa, Róka István, Palcsó Sándor, Fülöp Attila, Bende Zsolt, Melis György, Szénássy Ernő, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező:Fejes Cecília. Rendező: Cserés Miklós dr.
 • Offenbach-est a Rádió 6-os stúdiójában (1969. június 23., Kossuth Rádió, 19.30 – 21.00) – Bródy Tamás – Ágai Karola, Házy Erzsébet, László Margit, Szőnyi Olga, Korondy György, Palcsó Sándor, Radnay György, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. (Hoffmann meséi, A szép Heléna, A gerolsteini nagyhercegnő, Orfeusz az alvilágban)
 • Polgár Tibor – Révay József: Furfangos özvegy (1950. január 15., Petőfi Rádió, 19.30 – 21.10) - Bródy Tamás - Rafael Márta, Szabó Miklós, a Földényi-kórus, a Magyar Rádió szimfonikus zenekara.
 • Ránki György – Innocent Vincze Ernő – Török Rezső: Hölgyválasz (részletek, 1962. június 20., Kossuth Rádió 21.25 - 22.00 ) – Bródy Tamás - Németh Marika, Zentay Anna, Bende Zsolt, Rátonyi Róbert, a Fővárosi Operettszínház énekkara, az MRT szimfonikus zenekara
 • Franz Schubert – Berté Henrik – Harsányi Zsolt – Innocent - Vincze Ernő: Három a kislány (keresztmetszet, Qualiton, 1962) – Bródy Tamás - Koltay Valéria, László Margit, Orosz Júlia, Budanovits Mária, Ilosfalvy Róbert, Maleczky Oszkár, Pálffy Endre, Radnay György, Somogyvári Lajos, Várhelyi Endre, a Magyar Állami Operaház zenekara.
 • Oscar Straus – Mérey Adolf – Fischer Sándor: Varázskeringő (részletek, 1958) – Bródy Tamás - Zentay Anna, Fekete Pál, Szabó Miklós, az MRT szimfonikus zenekara.
 • Johann Strauss - Gáspár Margit és Kristóf Károly: Egy éj Velencében (1966. július 16., Kossuth rádió 20.28 – 22.00) – Bródy Tamás – Házy Erzsébet, Zentay Anna, Sándor Judit, Ilosfalvy Róbert, Udvardy Tibor, Kishegyi Árpád, Maleczky Oszkár, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Járfás Tamás. Rendező: Horváth Ádám
 • Johann Strauss – Ditrói Mór – Blum Tamás: A királyné csipkekendője (1967. november 4., Kossuth Rádió, 20.30 – 22.00) – Bródy Tamás – László Margit, Orosz Júlia, Bartha Alfonz, Göndöcs József, Korondy György, Kishegyi Árpád, Katona Lajos, Michels János, Nádas Tibor, Palcsó Sándor, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Horváth Ádám.
 • Suppé-est a Rádió 6-os stúdiójában (1974. december 23., Kossuth Rádió 19.30 – 21.00) – Bródy Tamás – Andor Éva, Barlay Zsuzsa, Kalmár Magda, László Margit, Bartha Alfonz, Bende Zsolt, Kishegyi Árpád, B. Nagy János, Sólyom-Nagy Sándor, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Erkel Tibor. Szerkesztő: Bitó Pál (Boccaccio, Pajkos diákok, A szép Galathea, Könnyű lovasság)
 • Szenkár Dezső – Ambrózy Ágoston: Tavasz a fővárosban (részletek, 1957) – Bródy Tamás - Miklós Kata, Zentay Anna, Kishegyi Árpád, Maleczky Oszkár, az MRT kamarakórusa és szimfonikus zenekara.
 • Szirmai Albert – Kristóf Károly: Tabáni legenda (részletek, 1957) – Bródy Tamás - Petress Zsuzsa, Szilvássy Margit, Fekete Pál, Palócz László, Rátonyi Róbert, az MRT Kamarazenekara
 • Szirmai Albert – Rajna Ferenc: Táncos huszárok (részletek, 1959. október 1., Kossuth Rádió, 11.20-12.00) – Bródy Tamás - Neményi Lili, Németh Marika, Kövecses Béla és Szabó Miklós, a Magyar Rádió szimfonikus Zenekara.
 • Szirmai Albert – Martos Ferenc: Alexandra (részlet, 1957) – Bródy Tamás – Neményi Lili, Udvardy Tibor, a Budapest Szimfonikus Zenekar
 • Szirmai Albert – Martos Ferenc: Alexandra (részletek, 1961. április 29., Petőfi Rádió 19.05-19.40) – Bródy Tamás – Neményi Lili, Osváth Júlia, Fekete Pál, Szabó Miklós, a Magyar Rádió énekkara és szimfonikus zenekara
 • Szirmai Albert – Martos Ferenc: Alexandra (részletek, 1967, Hungaroton kiadvány) – Bródy Tamás - Ágai Karola, Zentay Anna, Korondy György, Bende Zsolt, Kishegyi Árpád, Rátonyi Róbert,  a Magyar Állami Hangversenyzenekar
 • Szirmai Albert - Bakonyi Károly – Gábor Andor: Mágnás Miska (keresztmetszet, 1961. május 30., Kossuth Rádió 20.25 - 21.30) – Bródy Tamás – Gyurkovics Mária, Zentay Anna, Bartha Alfonz, Szabó Miklós, a Földényi-kórus, a Magyar Rádió szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Rácz György.
 • Vincze Ottó - Csizmarek Mátyás - Innocent Vincze Ernő: Boci-boci tarka (1954, Kossuth Rádió) – Bródy Tamás - Petress Zsuzsa, Zentay Anna, Palócz László, Rátonyi Róbert, Tekeres Sándor, valamint a Fővárosi Operettszínház énekkara és zenekara
 • Vincze Zsigmond – Kulinyi Ernő: A hamburgi menyasszony (részletek, 1958) – Bródy Tamás - Orosz Júlia, Koltay Valéria, Zentay Anna, Fekete Pál, Szabó Miklós, Tekeres Sándor, Baksay Árpád, a Magyar Állami Hangversenyzenekar
 • Visky András – Gyárfás Miklós: Hozzányúlni tilos! (részletek, 1960., Kossuth Rádió) – Bródy Tamás - Petress Zsuzsa, Bende Zsolt, Hlatky László, Feleki Kamill, Pethes Ferenc, az MRT szimfonikus zenekara
 • Carl Zeller – Márkus József: A bányamester (részletek, 1964. szeptember 6., Kossuth Rádió 14.55 – 15.20) – Bródy Tamás – Házy Erzsébet, Kelen Tibor, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara.
 • Carl Zeller - Fischer Sándor - Erdődy János: A madarász (1973. január 30., Kossuth Rádió 19.25 - 20.23) – Bródy Tamás – Házy Erzsébet, Kalmár Magda, Kónya Sándor, Réti József, Kishegyi Árpád, Várhelyi Endre, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara
 • „Új operett felvételeinkből" – Házy Erzsébet énekel részleteket (1967. március 26., Petőfi Rádió, 13.20 – 13. 47) - Bródy Tamás -  a Magyar Rádió énekkara és szimfonikus zenekara

1.) Karl Zeller: A madarász – Rajna keringő (km. Énekkar)
2.) Lehár Ferenc – Kulinyi Ernő: Cárevics – Sonja dala
3.) Lehár Ferenc – Harsányi Zsolt: Giuditta – „Oly forró ajkamról a csók" (km. Énekkar)

 • „Új operett felvételeinkből" – Házy Erzsébet énekel részleteket (1976. december 26., Petőfi Rádió, 15.44 -16.06) - Bródy Tamás -  a Magyar Állami Operaház zenekara
 1. Robert Planquette: Rip van Winkle – Alice levéláriája
 2. Pjotr Csajkovszkij - Klein: A diadalmas asszony – Mártha románca
 3.  Lehár Ferenc: Hercegkisasszony – Mary-Ann dala + Közzene
 4. Oscar Straus: Búcsúkeringő – Vera Lisaweta Opalinski grófnő dalaRózsadal”
 5. Lehár Ferenc: Luxemburg grófja – Angéla belépője „Boldogság, ki tudja, mi a boldogság, aki nem volt szerelmes még…”
 6. Lehár Ferenc: Paganini – Liza belépője „Szép álom, szállj a szívemre”
 • Melis György operettdalokat énekel, új felvételről (1980. november 3., Kossuth Rádió 20.31 – 20.50) – Bródy Tamás - az MRT szimfonikus zenekara és énekkara (Offenbach: Kékszakáll, A gerolsteini nagyhercegnő;  Suppé: Boccaccio; Lehár: A víg özvegy;  Kacsóh: János vitéz; Huszka: Bob herceg)
 • Komolyan-Könnyedén” – nyilvános hangverseny közvetítése a Magyar Rádió 6-os stúdiójából. (1977. június 26., Kossuth Rádió) – Bródy Tamás - Galambos Erzsi, Házy Erzsébet, Kalmár Magda, Kincses Veronika, Lehoczky Éva, Bessenyei Ferenc, Fülöp Attila, Gáti István, Rozsos István, Sólyom-Nagy Sándor, az MRT Szimfonikus zenekara, a Stúdió 11 és a Harmónia énekegyüttes. (Kálmán Imre: Csárdáskirálynő; Jacobi Viktor: Sybill, Suppé: Boccaccio) - A koncert hangfelvételét 1977. augusztus 18-án, a Petőfi Rádió újra leadta (20.33 – 22.17) 
 • Offenbachtól Bernsteinig…”Nyáresti szórakozás”-  Operett-est közvetítése a Zeneakadémiáról (1971. augusztus 21, Kossuth Rádió 19.35 - ) – Bródy Tamás – Házy Erzsébet, Kalmár Magda, László Margit,  Németh Marika, Szirmay Márta, Zentay Anna, Karizs Béla, Sólyom-Nagy Sándor, Melis György, Palócz László, Simándy József, az MRT énekkara, szimfonikus zenekara, a Harmónia énekegyüttes. Zenei rendező: Balassa Sándor. Szerkesztő: Benczés Magda és Bitó Pál.  Műsorvezető: Bárdy György (Offenbach: Orfeusz az alvilágban, A gerolsteini nagyhercegnő;  Johann Strauss: A cigánybáró, A denevér; Suppé: Boccaccio, Könnyű lovasság;  Zeller: A madarász; Lehár Ferenc: A mosoly országa; Planquette: A corneville-i harangok; Fall: Elvált asszony; Ábrahám Pál: Viktória; Fényes Szabolcs: Maya; Dunajevszkij: Szabad szél; Herman: Hello, Dolly; Gyulai Gaál János: Hét pofon; Loewe: My Fair Lady; Bernstein: West Side-i történet.)
 • „Komolyan – Könnyedén” – a Magyar Rádió nyilvános hangversenyének közvetítése a 6-os stúdióból (1977. június 26., Kossuth Rádió, 19.30 – 21.20) – Bródy Tamás – Galambos Erzsi, Házy Erzsébet, Kalmár Magda, Kincses Veronika, Lehoczky Éva, Bessenyei Ferenc, Fülöp Attila, Gáti István, Rozsos István, Sólyom-Nagy Sándor, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara, a Stúdió 11 és a Harmónia énekegyüttes. Szerkesztő: Bitó Pál. Műsorvezető: Rapcsányi László.

Az elhangzott műsorban többek között szerepelt ez is:

 1. Kálmán Imre: Csárdáskirálynő – „Nincs szebb, mint a szerelem…/Az asszony összetör, megkínoz, meggyötör…” (Házy, km. Fülöp, Rozsos, Sólyom-Nagy)
 2. Jacobi Viktor: Sybill – „A kandallóban rőzse ég…/Illúzió a szerelem…” (Lehoczky, Sólyom-Nagy)
 3. Franz von Suppé: Boccaccio – Fiametta és Boccaccio „olasz”-kettőse, de magyar nyelven (Házy, Fülöp)
2986   Búbánat • előzmény2985 2018-11-14 21:08:56

Folytatom

XXIV/6.

CSÁNYI LÁSZLÓ

 • Szokolay Sándor – Balássy László: A tavaszhozó kislány (1967. április 3., Kossuth Rádió, 8.45 – 10.00) – Csányi László – László Margit, Barlay Zsuzsa, Komlóssy Erzsébet, Szirmay Márta, Szalma Ferenc, Antalffy Albert, MRT szimfonikus zenekara. Rendező: Fejes Cecília és Ruitner Sándor.

 

ERDÉLYI MIKLÓS (Budapest, 1928 – Budapest, 1993)

 • Horusitzky Zoltán – Erdődy János: A fekete város (1969. december 15., Kossuth Rádió, 20.25 – 22.00) – Erdélyi Miklós – László Margit, Mezei Mária, Palcsó Sándor, Palócz László, Radnay György, Ütő Endre, Várhelyi Endre, Kishegyi Árpád, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Cserés Miklós dr.
 • Jacques Offenbach: Brabanti Genoveva (részletek, 1973. április 3., Kossuth Rádió, 21.07 – 21.26) – Erdélyi Miklós – Ágai Karola, Réti József, Sólyom-Nagy Sándor, az MRT szimfonikus zenekara
 • Jacques Offenbach – Fischer Sándor: A férj kopogtat (1973. február 28., Kossuth Rádió 19.50-20.12) – Erdélyi Miklós- Ágai Karola, Andor Éva, Réti József, Sólyom Nagy Sándor, az MRT szimfonikus zenekara
 • Offenbachtól szerzeményeiből egy-egy részlet: a Dunanan apó utazása; A sóhajok hídja; Kakadu (1973. április 3., Kossuth Rádió, 21.07 – 21.26)Erdélyi Miklós – Réti József, az MRT szimfonikus zenekara
 • Robert Planquette: A corneville-i harangok (keresztmetszet, 1960. január 13., Petőfi Rádió, 20:30 – 21.45 ) – Erdélyi Miklós-  Házy Erzsébet, Zentay Anna, Bartha Alfonz, Radnay György, Maleczky Oszkár, Rátonyi Róbert az MRT énekkara és szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Solymosi Ottó. Albert István összekötő szövegét Temessy Hédi és Kálmán György mondja el.
 • Franz von Suppé – Kardos György – Róna Frigyes: Boccaccio (1961.,június 23.,  Kossuth Rádió 20.30 – 23.35) – László Margit, Ágai Karola, Palánkay Klára, Sándor Judit, Ilosfalvy Róbert, Maleczky Oszkár, Réti József, Bende Zsolt, Kishegyi Árpád, Külkey László, Palcsó Sándor, Várhelyi Endre, Nádas Tibor, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező:Ruitner Sándor. Rendező: Molnár Mihály.
 • Székely Endre – Romhányi József: Vízirózsa (1962. augusztus 22.,Kossuth Rádió 21.30-23.22) – Erdélyi Miklós – László Margit, Réti József, Palócz László, Rősler Endre, Székely Mihály, a Magyar Rádió énekkara és zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor.
2985   Búbánat • előzmény2984 2018-11-14 21:07:55

Folytatom

XXIV/7.

FERENCSIK JÁNOS (Budapest, 1907 – Budapest, 1984)

 • Johann Strauss – Fischer Sándor: A cigánybáró (1961. április 2., Kossuth Rádió, 18.50 – 21.30) – Házy Erzsébet, Ágai Karola, Komlóssy Erzsébet, Garancsy Márta, Ilosfalvy Róbert, Bartha Alfonz, Melis György, Bende Zsolt, Lendvay Andor, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Solymosi Ottó.

FISCHER ÁDÁM (Budapest, 1949 - )

 • Jacques Offenbach – Fischer Sándor: A férj kopogtat (1977. április 9, Kossuth Rádió 20.45 – 21.34) - Fischer Ádám – Csengery Adrienn, Lehoczky Éva, Gregor József, Rozsos István, az MRT szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Erkel Tibor. Rendező: Varga Géza

FISCHER SÁNDOR (Budapest, 1900 – Budapest, 1995)

 • Jacques Offenbach – Fischer Sándor: A férj kopogtat (1955., Kossuth Rádió) – Fischer Sándor - Gencsy Sári, Szecsődy Irén, Melis György, Szabó Miklós, valamint a Stúdió zenekar
 • Jacques Offenbach – Fischer Sándor: Eljegyzés lámpafénynél (1956. január 8., Kossuth Rádió, 19.00 – 19.54) – Fischer Sándor – Sándor Judit, Neményi Lili, Szilvássy Margit, Szabó Miklós, a Magyar Rádió szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Szécsi Ferenc.
 • Jacques Offenbach – Innocent Vincze Ernő: Fortunió dala (1958. június 22, Kossuth Rádió 20.20 – 21.25) – Fischer Sándor – Házy Erzsébet, Palánkay Klára, Ilosfalvy Róbert, Maleczky Oszkár, Kishegyi Árpád, Bende Zsolt, Kövecses Béla, Külkey László, Réti József,  a Magyar Állami Hangversenyzenekar. Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Szécsi Ferenc.
 • Jacques Offenbach: Kakadu (részlet:„Barcarola”, 1959) – Fischer Sándor – Ilosfalvy Róbert, MRT szimfonikus zenekara
 • Jacques Offenbach – Innocent Vincze Ernő: A 66-os szám (1964. december 27., Kossuth Rádió 17.00 – 18.07) – Fischer Sándor – László Margit, Palcsó Sándor, Radnay György, az MRT kamarakórusa és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Szécsi Ferenc.
 • Franz Schubert – Berté Henrik:– Harsányi Zsolt- Innocent-Vincze Ernő: Három a kislány (részletek, 1959. március 30., Kossuth Rádió 15.15 – 15.45.) – Fischer Sándor - Koltay Valéria, László Margit, Házy Erzsébet, Pavlánszky Edina, Ilosfalvy Róbert, Melis György, Réti József, Pálffy Endre, Rissay Pál, valamint a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara.
 • Franz Schubert – Berté Henrik - Harsányi Zsolt - Innocent-Vincze Ernő: Három a kislány (1963. január 5., Kossuth Rádió, 18.55 – 22.00) – Fischer Sándor – Andor Éva, Hankiss Ilona, László Margit, Neményi Lili, Palánkay Klára, Bende Zsolt, Ilosfalvy Róbert, Melis György, Maleczky Oszkár, Külkey László, Nádas Tibor, Réti József, Várhelyi Endre, az MRT kamarakórusa és az Állami Hangversenyzenekar. Zenei rendező: Járfás Tamás. Rendező: Solymosi Ottó.
2984   Búbánat • előzmény2983 2018-11-14 21:07:12

Folytatom

XXIV/8.

GÖRGEY GYÖRGY

 • „Operetthangverseny” (részletek, 1967. szeptember 11., Petőfi Rádió 21.19 - 21.59) – Görgey György - Barlay Zsuzsa, Petress Zsuzsa, Puskás Sándor és Reményi Sándor, a Honvéd Művészegyüttes szimfonikus zenekara. (Műsoron: Johann Strauss, Lehár, Schubert-Berté, Zeller, Huszka Jenő, Ábrahám Pál, Fényes Szabolcs, Bánfalvy Miklós operettjeiből.)

GYULAI GAÁL FERENC (Budapest, 1915 – Budapest, 1981)

 • Leonard Bernstein - Arthur Laurents, Stephen Sondheim  – Reményi Gyenes István: West Side-i történet (musicalrészletek - Qualiton LP-1967; Kossuth Rádió, 1969. június 22.,19.10 -19.44) – Gyulai Gaál Ferenc – Házy Erzsébet, Szirmay Márta, Ádám Anna, Korondy György,  a Harmónia Vokál és a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara. Narrátor: Gábor Miklós.  Zenei rendező: Juhász István
 • Vincze Ottó - Barabás Tibor - Semsei Jenő - Romhányi József: Budai Kaland (1962., december) - Gyulai Gaál Ferenc - Petress Zsuzsa, Németh Marika, Szabó Miklós, a Magyar Állami Hangversenyzenekar.
 • Eisemann Mihály – Baróti Géza: Füredi Annabál (1959. március 28., Kossuth Rádió, 20.20 -22.15) Gyulai Gaál Ferenc – Petress Zsuzsa, Zentay Anna, Kiss Manyi, Bende Zsolt, Rátonyi Róbert,… a Magyar Rádió esztrádzenekara. Zenei rendező: Járfás Tamás. Rendező: Solymosi Ottó
 • Fényes Szabolcs - Békeffy István – Kellér Dezső: Szombat délután (részletek, 1956) – Gyulai Gaál Ferenc - Házy Erzsébet, Petress Zsuzsa, Ilosfalvy Róbert, Maleczky Oszkár, Palócz László és Rátonyi Róbert, a Földényi-kórus, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
 • Fényes Szabolcs – Halász Rudolf – Romhányi József: Két szerelem (részletek, 1961., Kossuth Rádió) - Gyulai Gaál Ferenc – Petress Zsuzsa, Zentay Anna, Ilosfalvy Róbert, Rátonyi Róbert, Melis György, a Fővárosi Operettszínház zenekara, az MRT szimfonikus zenekara
 • Fényes Szabolcs – Orbók Attila: A királynő csókja  (részlet, 1958) - Gyulai Gaál Ferenc – Németh Marika, az MRT Szimfonikus zenekar
 • Fényes Szabolcs – Harmath Imre – Romhányi József: Maya (1971. április 12. Kossuth Rádió, 19.57 – 22.00) - Gyulai Gaál Ferenc – Házy Erzsébet, Galambos Erzsébet, Németh Marika, Korda György, Palcsó Sándor, Bende Zsolt, Palócz László, Radnay György, Rátonyi Róbert, Bilicsi Tivadar, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Fejes Ceclia, Rendező: Cserés Miklós dr.
 • Gyöngy Pál – Tokaji György – Szenes Iván: A bűnbak (1960. július 23., Kossuth adó 20.25- ) – Gyulai Gaál Ferenc - Kovács Ibi, Bende Zsolt, Kiss Manyi, Pethes Sándor, Feleki Kamill, Latabár Árpád, Sárosi Katalin. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Gál Péter
 • Gyöngy Pál – Bródy Tamás – Kellér Dezső – Szilágyi László: Éva a paradicsomban (részlet, Qualiton, 1967) - Gyulai Gaál Ferenc -  Házy Erzsébet, Korondy György, az MRT szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Juhász István
 • Gyöngy Pál – Kristóf Károly: Minden jegy elkelt (1958. november 10., Kossuth Rádió 20.20 – 22.00) - Gyulai Gaál Ferenc- Neményi Lili, Vetró Margit, Kiss Manyi, Bende Zsolt, Rozsos István, a Földényi-kórus és Andor Ilona gyermekkara, a Magyar Rádió szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Solymosi Ottó
 • Gyöngy Pál – Kristóf Károly: Minden jegy elkelt (részlet, Qualiton,1967) – Gyulai Gaál Ferenc – Házy Erzsébet, Bende Zsolt, az MRT szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Juhász István
 • Gyöngy Pál - Békeffy István – Szilágyi László: Kadétszerelem (részlet, Qualiton,1967) – Gyulai Gaál Ferenc - Szabó Rózsa, Zentay Anna, Bende Zsolt, Melis György, Palcsó Sándor, az MRT szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Juhász István
 • Gyöngy Pál – Boros Elemér: Romantika pedig nincs (1963. június 22., Kossuth Rádió, 20.30 – 22.00) – Gyulai Gaál Ferenc – Gyenes Magda, Lehoczky Zsuzsa, Feleki Sári, Mészáros Ági, Horváth Tivadar, Csákányi László, Agárdy Gábor, az MRT szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Rácz György
 • Jacobi Viktor – Martos Ferenc – Bródy Miksa: Leányvásár (részletek, Qualiton, 1961) – Gyulai Gaál Ferenc – Németh Marika, Zentay Anna, Rátonyi Róbert, Udvardy Tibor, a Fővárosi Operettszínház énekkara és zenekara
 • Kálmán Imre – Harsányi Zsolt: Marica grófnő (részletek, Qualiton, 1965) – Gyulai Gaál Ferenc - Németh Marika, Zentay Anna, Szőnyi Olga, Ilosfalvy Róbert, Melis György, Csajányi György, az MRT énekkara és gyermekara és szimfonikus Zenekara
 • Tamássy Zdenkó -  Baróti Géza – Garai Tamás – Dalos László: Fő a vendég (1963. augusztus 18., Kossuth Rádió, 18.50 – 21.33) – Gyulai Gaál Ferenc - Galambos Erzsi, Zentay Anna, Sárdy János, Rátonyi Róbert, Bilicsi Tivadar, Csákányi László. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Rácz György
 • Vincze Ottó - Barabás Tibor - Semsei Jenő  – Romhányi József: Budai kaland (keresztmetszet 1962. december, Kossuth Rádió) – Gyulai Gaál Ferenc – Németh Marika, Petress Zsuzsa, Kishegyi Árpád, Radnay György, Szabó Miklós, a  Fővárosi Operettszínház Énekkara, a Magyar Állami Hangversenyzenekar.
2983   Búbánat • előzmény2982 2018-11-14 21:05:42

Folytatás

XXIV/9.

GYULAI GAÁL JÁNOS (Budapest, 1924 – Budapest, 2009)

 • Gyulai Gaál János – Mándy Iván – Garai Gábor: Mélyvíz (1962) – Gyulai Gaál János - László Margit, Bartha Alfonz, Tomori Nándor, az MRT énekkara és  esztrádzenekara
 • Gyulai Gaál János – Romhányi József: Hét pofon (1970. december 25 – 31.  Kossuth Rádió, I - VII. rész) – Gyulai Gaál János – Felföldi Anikó, Psota Irén, Sárosi Katalin, Harsányi Frigyes, Lőte Attila. Csákányi László, Hadics László…, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Cserés Miklós dr.

HIDAS FRIGYES (Budapest, 1928 – Budapest, 2007)

 • Behár György – Fodor Ágnes – Majoros István – Brand István: Kakukkfióka (1968. február 11., Kossuth Rádió, 19.30 – 21.00) – Hidas Frigyes – Galambos Erzsi, Neményi Lili, Kiss Manyi, Papp Éva, Buss Gyula, a Budapesti Leánykórus, az MRT vonós tánczenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Solymosi Ottó.
 • Dávid Gyula – Benedek András: Egy éj az Aranybogárban (1963. április 4., Kossuth Rádió, 20.10 – 21.20) – Hidas Frigyes – Andor Éva, Komlóssy Erzsébet, Sándor Judit, Palcsó Sándor, Palócz László, Radnay György, Sebestyén Sándor, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Solymosi Ottó.
 • Hidas Frigyes – Blum Tamás: Riviera (1965. március 27., Kossuth Rádió, 20.25 – 22.00) – Hidas Frigyes - Andor Éva, Bende Zsolt, Szőnyi Ferenc, Csákányi László, az MRT szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Seregi László.
 • Hidas Frigyes – Kristóf Károly: Az Asszony és az Igazság (1965. augusztus 14, Kossuth Rádió, 21.10 – 21.42 ) – Hidas Frigyes – László Margit, Szirmay Márta, Palcsó Sándor, Palócz László, Várhelyi Endre, Domahidy László, Külkey László, az MRT kamarakórus és szimfonikus zenekara. Rendező: Ruitner Sándor
 • Hidas Frigyes – Hárs László: Veronai haragosok (1969. július 12., Kossuth Rádió, 19.25 – 20.40) – Hidas Frigyes – Barlay Zsuzsa, László Margit, Szirmay Márta, Bende Zsolt, Palcsó Sándor, Palócz László, Várhelyi Endre, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Gál István.
 • Herbert Kawan – Hunyady József- Raics István: Londoni szenzáció (1964. február 1., Kossuth Rádió) – Hidas Frigyes – Lehoczky Zsuzsa, Németh Marika, Bodrogi Gyula, Csákányi László, Rátonyi Róbert, az MRT Esztrádzenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Rácz György.
 • Jacques Offenbach – Romhányi József: Piaci dámák (1976. július 11. Kossuth adó 18.50 – 19.50) – Hidas Frigyes – Andor Éva, Barlay Zsuzsa, Forgács Júlia, Kincses Veronika, Fülöp Attila, Gregor József, Palcsó Sándor, Köteles Éva, Mátray Zsuzsa, Szemere Erzsébet. Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Horváth Ádám
 • Szokolay Sándor – Weöres Sándor: A holdbeli csónakos (1965) – Hidas Frigyes – Andor Éva, Réti József, Domahidy László, Palcsó Sándor, Várhelyi Endre, Kishegyi Árpád, Rátonyi Róbert, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Székely András. Rendező: László Endre.
 • Tamássy Zdenkó – Baróti Géza – Garai Tamás - Dalos László: Joe bácsi (1961. november 25., Kossuth Rádió 20.25 – 22.00) – Hidas Frigyes  - Kiss Manyi, Sennyei Vera, Psota Irén, Czirok László, Angyal Sándor , az MRT szimfonikus zenekara
 • Tamássy Zdenkó – Mándy Iván – Dalos László: Női különítmény (1967. szeptember 30., Kossuth Rádió, 21.35 – 23.00) – Hidas Frigyes – Lehoczky Zsuzsa, Galambos Erzsi, Bilicsi Tivadar, Buss Gyula, Katona Lajos, Palcsó Sándor…, a Földényi-kórus és az MRT szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: László Endre.

JANCSOVICS ANTAL (Orosháza, 1937 - )

 • Horusitzky Zoltán – Romhányi József: Egyetlenegy éjszaka (1974.. november 23,, Kossuth Rádió, 20.59 – 22.00) - Jancsovics Antal – László Margit, Petress Zsuzsa, Palcsó Sándor, Palócz László, Sólyom-Nagy Sándor, Szénássy István, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Cserés Miklós dr.

 

2982   Búbánat • előzmény2981 2018-11-14 21:04:18

Folytatás

XXIV/10.

KEREKES JÁNOS (Budapest, 1913 – Budapest, 1996)

 • Behár György: Dalolnak a pacsirták (1953. május 24., Kossuth Rádió  20:20-21:33) – Kerekes János - Rafael Márta, Szabó Miklós, Várhelyi Endre…,  Tóth Lajos kamarakórusa, a Magyar Állami Hangversenyzenekar
 • Gyöngy Pál – Török Rezső: Muzsikáló kastély (1956. július 9., Kossuth Rádió 20.27 – 21.45) – Kerekes János – Fejes Teri, Petress Zsuzsa, Melis György, Rátonyi Róbert, Bilicsi Tivadar, a Földényi-kórus, a Magyar Rádió szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Zsurzs Éva.
 • Florimond Hervé – Polgár Tibor: Lili (keresztmetszet, 1959. március 1., Kossuth Rádió 20.25 - 21.25) – Kerekes János - Neményi Lili, Sárdy János, Gózon Gyula, Ladomerszky Margit, Rozsos István, Feleki Sári, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara. Rendező: Rácz György
 • Huszka Jenő – Martos Ferenc: Lili bárónő (részletek, Qualiton, 1962) – Kerekes János - Németh Marika, Zentay Anna, Ilosfalvy Róbert, Rátonyi Róbert, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara
 • Huszka Jenő – Bakonyi Károly – Martos Ferenc: Bob herceg (részletek, Qualiton,  1962) – Kerekes János - Ilosfalvy Róbert, az MRT énekkara és szimfonikus Zenekara.
 • Huszka Jenő – Martos Ferenc: Gül Baba (részletek, Qualiton, 1962) – Kerekes János – Petress Zsuzsa, Szabó Miklós, Melis György, a Magyar Állami Hangversenyzenekar
 • Huszka Jenő – Szilágyi László: Mária főhadnagy (részletek, Qualiton, 1962) – Kerekes János – Németh Marika, Zentay Anna, Udvardy Tibor, Kishegyi Árpád, a Magyar Állami Hangversenyzenekar
 • Kacsóh Pongrác – Bakonyi Károly – Heltai Jenő: János vitéz (részletek, Qualiton,1954) – Kerekes János – Orosz Júlia, Páka Jolán, Fekete Pál, Palló Imre, a Magyar Állami Operaház Zenekara
 • Kacsóh Pongrácz – Bakonyi Károly – Heltai Jenő: János vitéz  (részletek, 1979. augusztus 20., Kossuth Rádió 19.26-20.01) – Kerekes János - Kalmár Magda, Tokody Ilona, Berkes János, Melis György, Miller Lajos, az MRT énekkara és a Magyar Állami Operaház zenekara
 • Kacsóh Pongrác - Bakonyi Károly - Endrődi Sándor, Pásztor Árpád - Sassy Csaba: Rákóczi (1964. január 4., Kossuth Rádió 20.25 – 22.00) –Kerekes János - Barlay Zsuzsa, Sándor Judit, Andor Éva, Neményi Lili, Udvardy Tibor, Palócz László, Palcsó Sándor, Bende Zsolt,…az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: László Endre.
 • Kálmán Imre – Bakonyi Károly: Az obsitos (részlet, 1957) - Kerekes János – Melis György, a Magyar Rádió Szimfonikus zenekara.
 • Kerekes János - Darvas Szilárd - Szenes Iván: Állami Áruház (keresztmetszet, 1953. március 24., Kossuth Rádió) – Kerekes János – Petress Zsuzsa, Zentay Anna,Feleki Kamill, Melis György, Mindszenti Ödön, Kazal László, a Tóth-kórus, az Állami Színházak szimfonikus zenekara, a Magyar Rádió Tánczenekara.
 • Kerekes János – Romhányi József: Dalol az ifjúság (1954.  Kossuth Rádió) – Kerekes János – Petress Zsuzsa, Sándor Judit, Koltay Valéria, Bende Zsolt, Rátonyi Róbert, a Magyar Rádió énekkara és szimfonikus zenekara.
 • Kerekes János – Romhányi József – Semsei Jenő: Kard és szerelem (1957. november 22., Kossuth Rádió) – Kerekes János – Petress Zsuzsa, Koltay Valéria, Sárdy János, Gálcsiky János, Horváth Tivadar, a Fővárosi Operettszínház énekkara és zenekara
 • Kerekes János – Zoltán Pál: A kapitány lánya (1961, Kossuth Rádió) – Kerekes János - Koltay Valéria, László Margit, Szabó Miklós, az MRT szimfonikus zenekara
 • Kerekes János - Tóth Miklós – Romhányi József: Boldogságfelelős (1957. szeptember 21., Kossuth Rádió, 20.25 - 22.25.) – Kerekes János - Neményi Lili, Vámos Ágnes, Zentay Anna, Melis György, a Magyar Rádió szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Solymosi Ottó.
 • Kerekes János – Erdődy János: A majlandi tornyok (1961. április 15., Kossuth Rádió, 20.25 – 22.00) – Kerekes János - Szecsődi Irén, Koltay Valéria, Kövecses Béla, Palócz László, Réti József, Reményi Sándor, a Földényi-kórus, a Magyar Rádió szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Török Tamás.
 • Kerekes János – Bródy Tamás – Békeffi István – Kellér Dezső- Romhányi József – Szenes Iván: Palotaszálló (1962, Kossuth Rádió) – Kerekes János – Kiss Ilona, László Margit, Bende Zsolt, Bilicsi Tivadar, Rátonyi Róbert, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara.
 • Kerekes János – Kristóf Károly: Hófehérke és a hét törpe (1964.március 28., Kossuth Rádió 20.30 – 22.00.) – Kerekes János – László Margit, Mednyánszky Ági, Kozma Lajos…, a Földényi-kamarakórus és a Magyar Rádió esztrádzenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Solymosi Ottó.
 • Kerekes János – Hubay Miklós – Vargha Balázs: Házasodj, Ausztria! (1968. május 1., Kossuth Rádió,  19.11 – 20.47) – Kerekes János – Andor Éva, László Margit, Bende Zsolt, Medgyesi Mária, Mednyánszky Ági…, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Horváth Ádám.
 • Kerekes János – Bíró Lajos - Hárs László: Sárgarigó és az alkirály (1973. augusztus 19. Kossuth Rádió, 19.35 - ) – Kerekes János - Kalmár Magda, Palcsó Sándor, Ráday Imre, Baracsi Ferenc, Maros Gábor, a Harmónia Énekegyüttes, az MRT szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Matz László. Rendező: Solymosi Ottó.
 • Lehár Ferenc – Mérey Adolf: A víg özvegy (részletek, Qualiton, 1960) – Kerekes János – Házy Erzsébet, Koltay Valéria, Kövecses Béla, Kishegyi Árpád, Kenéz Ernő, Rajna András, Maleczky Oszkár, Palócz László, Göndöcs József, Kerekes Gábor, a Magyar Állami Operaház énekkara és zenekara.
 • Lehár Ferenc – Innocent Vincze Ernő: A vándordiák (A garabonciás) – részlet – Kerekes János – Réti József, a Magyar Állami Operaház zenekara.
 • Carl Millöcker – Gáspár Margit – Kardos György – Blum Tamás: A koldusdiák (1964. augusztus 15., Kossuth Rádió, 20.20 – 22.00) – Kerekes János – Vámos Ágnes, Neményi Lili, Svéd Nóra, Palcsó Sándor, Bende Zsolt, Palócz László, Maleczky Oszkár, Pálffy Endre, Göndöcs József, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Járfás Tamás. Rendező: Békés András.
 •  Polgár Tibor – Kerekes János – Innocent Vincze Ernő – Erdődy Sándor: Déryné (1951) -  Kerekes János - Gyurkovics Mária, Szilvássy Margit, Nagypál László, Szabó Miklós, a Földényi-kórus és az MRT Szimfonikus zenekara.
 • Polgár Tibor – Kristóf Károly: A lepecsételt asszony (1962. január 6., Kossuth Rádió, 20.45 – 22.55) – Kerekes János – Házy Erzsébet, Zentay Anna, Sárdy János, Rátonyi Róbert, Palócz László, Radnay György, Reményi Sándor, Molnár Miklós…, a  Földényi-kórus, az MRT szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Molnár Mihály.
 • Szőnyi Erzsébet – Benedek András: Száz cifra köntös (1965. december 24., Kossuth Rádió,  20.30 – 22.00 ) – Kerekes János – Andor Éva, Komlóssy Erzsébet, Neményi Lili, Palcsó Sándor, Palócz László, Katona Lajos, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: László Endre
2981   Búbánat • előzmény2980 2018-11-14 21:02:43

Folytatás

XXIV/11.

KOVÁCS JÁNOS (Budapest, 1951 - )

 • Huszka Jenő operettjeiből – 32 részlet: Lili bárónő; Bob herceg; Gül baba; Mária főhadnagy; Erzsébet; Szép juhászné (2015) A 2015-ös Huszka év (140 éve született a zeneszerző) méltó megünneplésére a Dankó Rádió az MTVA megbízásából 32 népszerű Huszka operett melódiát (csaknem valamennyi operettjéből, daljátékából) rögzített a Magyar Rádió 6-os stúdiójában – még 2014 decemberében.
  Közreműködött a Magyar Rádió Szimfonikus zenekara és énekkara. 
  Vezényelt Kovács János.

  A felvételen hallható énekművészek: Benedekffy Katalin, Dancs Annamária, Fischl Mónika, Geszthy Veronika, Kalocsai Zsuzsa, Kékkovács Mara, Nagy Ibolya, Szendy Szilvi valamint Balczó Péter, Boncsér Gergely, Clementis Tamás, Kerényi Miklós Máté, Nyári Zoltán, és Peller Károly. 

 

KULKA JÁNOS

 • Farkas Ferenc – Dékány András: Csínom Palkó (részletek, 1955. május 31., Kossuth Rádió) – Kulka János – Házy Erzsébet, Reményi Sándor, Bódy József, a Magyar Állami Hangversenyzenekar
 • Lehár Ferenc – Kulinyi Ernő: Paganini (részlet, Qualiton, 1956; rádiófelvétele 1954) – Kulka János – Kishegyi Árpád, a Magyar Rádió szimfonikus zenekara
 • Lehár Ferenc – Harsányi Zsolt: A mosoly országa (részlet, Qualiton, 1956; rádiófelvétele 1954) - Kulka János – Házy Erzsébet, Kishegyi Árpád, a Magyar Rádió szimfonikus zenekara
 • Matvej Blanter: Az Amúr partján (részletek, 1959) – Kulka János - Zentai Anna, Rátonyi Róbert, a Fővárosi Operettszínház zenekara.
2980   Búbánat • előzmény2979 2018-11-14 21:01:39

Folytatás

XXIV/12.

LEHEL GYÖRGY (Budapest, 1926 – Budapest, 1989)

 • Iszaak Oszipovics Dunajevszkij - Innocent-Vincze Ernő: Szabad szél (1957, részletek) – Lehel György – Gencsy Sári, Petress Zsuzsa, Rafael Márta, Bikádi György, Melis György, a Magyar Rádió kamarakórusa és szimfonikus Zenekara.
 • Farkas Ferenc – Dékány András: Csínom Palkó (1950. január 22., Petőfi Rádió, 20.33 – 22.00) – Lehel György – Németh Marika, Ruttkai Éva, Lukács Margit, Sárdy János, Rátonyi Róbert, Gózon Gyula, Reményi Sándor, a Magyar Rádió Énekkara (Forrai Kórus) és szimfonikus Zenekara. Rendező: Rácz György.
 • Farkas Ferenc – Dékány András: Csínom Palkó (Új felvétel: 1963. május 1., Kossuth Rádió, 20.10 – 22.00) – Lehel György –Házy Erzsébet, Gyurkovics Mária, Andor Éva, Komlóssy Erzsébet, Neményi Lili, Simándy József, Palócz László, Melis György, Radnay György, Szabó Ernő, Domahidy László, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Mikó András.
 • Farkas Ferenc – Innocent Vincze Ernő: Vidróczky (1959. május 30., Kossuth Rádió 20.30 – 22.00) – Lehel György – Petress Zsuzsa, Rafael Márta, Zentay Anna, Bende Zsolt, Radnay György, Maleczky Oszkár, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Cserés Miklós dr.
 • Farkas Ferenc – Baróti Géza – Dékány András – Dalos László: Zeng az erdő (1965. augusztus 21.,  Petőfi Rádió 14.45-16.00) – Lehel György – László Margit, Komlóssy Erzsébet, Palcsó Sándor, Palócz László, Csákányi László, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Rácz György.
 • Farkas Ferenc – Dékány András – Dalos László: Májusi fény (1950. május 1., Petőfi Rádió, 19.30 – 22.00) – Lehel György -  Rafael Márta, Gyurkovics Zsuzsa, Romvári Gertrúd,  Ruttkay Éva,  Sárdy János, Bay Gyula (Soós Lajos, Uray Tivadar, Lehotay Árpád és Tompa Sándor – próza), a Földényi-kórus, Magyar Rádió szimfonikus zenekara. Rendező: Rácz György.
 • Fényes Szabolcs – Romhányi József: Ma utoljára (1951. április 22., Petőfi Rádió,18.40 - ) – Lehel György – Lukácsi Margit, Simándy József, Sennyei Vera, Rátonyi Róbert,…, km. Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara. Rendező: Rácz György (Carlo dalát később külön felvették: Szabó Miklóssal, Ilosfalvy Róberttel és Kelen Tiborral is.)
 • Fényes Szabolcs – Hárs László – Romhányi József: Nászajándék (1954. március 30. kedd, 20:10. Kossuth rádió) – Lehel György – Házy Erzsébet, Patak Jenő, Feleki Kamill, Csikós Rózsi, Latabár Árpád, Somogyi Nusi, Uray Tivadar, Mezey Mária, Apáthy Imre,Hlatky László, a Földényi-kórus, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Szécsi Ferenc.
 • Grabócz Miklós - Kótzián Katalin: Kincskeresők (1956. április 4., Kossuth Rádió, 20.20 – 21.35) – Lehel György - Koltay Valéria, Ferrari Violetta, Feleki Kamill, Horváth Tivadar, Kazal László, Kövecses Béla, a Földényi-kórus, az MRT szimfonikus zenekara. Rendező: László Endre
 • Huszka Jenő: Szép juhászné (1954. december 19., Kossuth Rádió, 19.00 – 21.35.) – Lehel György – Neményi Lili, Petress Zsuzsa, Sárdy János, Hadics László, Bilicsi Tivadar, Rátonyi Róbert,..., a Magyar Rádió énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Apáthi Imre.
 • Kemény Egon - Szász Péter - Romhányi József: Talán a csillagok (1949. december 31., Kossuth Rádió) – Lehel György - Gyurkovics Mária, Bán Klári, Gyenes Magda, Rátonyi Róbert, Hadics lászló, a Magyar Rádió Szimfonikus zenekara.
 •  Hópehely-keringő” lemezfelvétele: (Gencsy Sári,1955) Kemény Egon - Szász Péter - Romhányi József: „Talán a csillagok” (1949. december 31.)
 • Kemény Egon - Szász Péter - Raics István: Szerencsés utazás (1950)  - Lehel György - Gyurkovics Mária, Szabó Miklós, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara.
 • Kemény Egon - Ignácz Rózsa - Soós László - Ambrózy Ágoston: Hatvani diákjai (1955. január 23., Kossuth Rádió, 20.30 – 23.00) – Lehel György - Petress Zsuzsa, Mezey Mária, Bessenyei Ferenc, Simándy József, Tompa Sándor, Hadics László, a Földényi-kórus, a Magyar Rádió szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Molnár Mihály és Szécsi Ferenc.
 • Kemény Egon - Gál György Sándor - Erdődy János: Komáromi farsang  (1957. március 9., Kossuth Rádió, 20.00 – 22.00) -  Lehel György – Házy Erzsébet, Lehoczky Éva, Ilosfalvy Róbert, Bilicsi Tivadar, Göndöcs József, Hlatky László, Kibédy Ervin, Szabó Ernő, Fekete Pál, Kishegyi Árpád, Gózon Gyula, a Földényi-kórus, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara.  Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: László Endre.
 • Kemény Egon - Erdődy János: Krisztina kisasszony (1959. augusztus 22., Kossuth Rádió, 20.25 – 22.00) - Lehel György - Petress Zsuzsa, Gyenes Magda, Kövecses Béla, Bilicsi Tivadar, Rátonyi Róbert…, a Földényi-kórus, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Cserés Miklós dr.
 • Kemény Egon - Békés István: Szabad szívek  (1960. március 26., Kossuth Rádió 18.45 – 21.40)  - Lehel György - Sándor Judit, Zentay Anna, Rafael Márta, Bende Zsolt,… a Földényi-kórus,  a Magyar Rádió szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Cserés Miklós dr.
 • Lehár Ferenc – Gábor Andor: Cigányszerelem (részlet, 1950, TONALIT hanglemez)) – Lehel György – Házy Erzsébet, Szabó Miklós, Budapest Zenekar
 • André Messager: Nászéjszaka (részletek, 1957. január 5. , Kossuth Rádió, 14.30 – 15.00) – Lehel György - Osváth Júlia, Vámos Ágnes, Fekete Pál, Kövecses Béla, Petri Miklós,  a Magyar Rádió szimfonikus zenekara.
 • Jacques Offenbach: Brabanti Genoveva (részletek, 1959) – Lehel György – Neményi Lili, Szabó Miklós, Maleczky Oszkár, a Földényi-kórus, a Magyar Rádió szimfonikus zenekara.
 • Sárközy István – Benedek András – Semsei Jenő - Innocent Vincze Ernő: A szelistyei asszonyok (részletek, 1961) – Lehel György - Zentay Anna, Jámbor László,.. az MRT szimfonikus zenekara 
 • Oscar Straus – Harsányi Zsolt: Búcsúkeringő (részletek, 1959) – Lehel György - Petress Zsuzsa, Zentay Anna, Fekete Pál, Kishegyi Árpád, a Magyar Rádió szimfonikus zenekara
 • Johann Strauss – Szabó Miklós: Egy éj Velencében (keresztmetszet, 1960. augusztus 25, Kossuth Rádió, 20.23 – 21.30) – Lehel György - Fábry Edit, Zentay Anna, Weszeley Mária, Szabó Miklós, Mátray Ferenc, Kishegyi Árpád, a Földényi-kórus, az MRT szimfonikus zenekara. Rendező: Solymosi Ottó.
 • Johann Strauss – Fischer Sándor: A denevér (1963. december 25., Kossuth Rádió 19.05 –22.00) – Lehel György – Házy Erzsébet, László Margit, Szőnyi Ferenc, Ilosfalvy Róbert, Kozma Lajos, Melis György, Radnay György, Palcsó Sándor…, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Mikó András.
 • Johann Strauss - Fischer Sándor: A denevér (1968 - Hungaroton) – Lehel György – Ágai Karola, László Margit, Udvardy Tibor, Korondy György, Külkey László, Bende Zsolt, Palócz László…, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Beck László. Rendező: Vámos László.
 • Johann Strauss-hangverseny közvetítése a Csepeli Munkásotthonból - a zeneszerző születésének 150. évfordulója alkalmából (1975. december 22.,  Petőfi Rádió, 19.46) –Lehel György - László Margit, Kalmár Magda, Fülöp Attila, Korondy György, Melis György, Radnay György, az MRT énekkara és szimfonikus Zenekara (A cigánybáró, A denevér, Egy éj Velencében)
 • Franz von Suppé – Innocent Vincze Ernő: A szép Galathea (1964. november 7., Kossuth Rádió 20.10 – 21.35) – Lehel György – László Margit, Réti József, Melis György, Palcsó Sándor, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Járfás Tamás. Rendező: Horváth Ádám
 • Szirmai Albert – Emőd Tamás: Mézeskalács (részletek, 1955) – Lehel György - Lorenz Kornélia, Rafael Márta, Melis György, Nagypál László, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara.
 • Tamássy Zdenkó: Csak a papa meg ne tudja (1950. február 22., Kossuth Rádió, 22.30 – 23.30) – Lehel György – Gyurkovics Mária, Petress Zsuzsa…, a Forrai Kórus, a Magyar Rádió szimfonikus zenekara. Rendező: Rácz György.
 • Yvain – Bertha István: Legyen az öné – francia operett- dal- 
  és táncegyveleg (1950-es évek) – Lehel György - Fáy Erzsébet, Baksay Árpád, Kishegyi Árpád, a Földényi-kórus, a Magayar Rádió szimfonikus zenekara.
 • Visky András - Országh György: Majd a Kati (1961) – Lehel György - Zentay Anna, Bilicsi Tivadar, Melis György, az MRT énekkara és szimfonikus Zenekara 
2979   Búbánat • előzmény2978 2018-11-14 21:00:39

Folytatás

XXIV/13.

LUKÁCS ERVIN (Budapest, 1928 – Budapest, 2011)

 • Kacsóh Pongrác - Bakonyi Károly – Heltai Jenő: János vitéz (Qualiton kiadása, 1961) – Lukács Ervin - Zentay Anna, Gyurkovics Mária, Ilosfalvy Róbert, Melis György, Radnay György, Bilicsi Tivadar, Domahidy László, Gobbi Hilda (próza), Pethes Sándor (próza), a Magyar Állami Operaház zenekara és az MRT énekkara. Zenei rendező: Antal Istvánné. Rendező: Mikó András.
 • Jacques Offenbach – Romhányi József: Orfeusz az alvilágban (a Magyar Rádió hangversenyszerű előadásában a Csepeli Munkásotthonból, 1980. december 15., Petőfi Rádió 19.46 –) – Lukács Ervin – Kalmár Magda, Mészöly Katalin, Csengery Adrienne, Zempléni Mária, Takács Tamara, Ötvös Csilla, Korondy György, Bándi János, Rozsos István, Palcsó Sándor, Bordás György, Mersei Miklós, Nádas Tibor, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara.

MAJOROSSY ALADÁR (Szombathely, 1908. december 6. – Ealing, London Borough of Ealing, Greater London, Anglia, 1983. december 9.)

 • Kemény Egon - Mesterházi Lajos - Szász Péter - Romhányi József: Májusfa (1949. május 1.)  - az első rádióoperett. – Majorossy Aladár - Fábry Edit (ének), Ferrari Violetta, Horváth Tivadar, Pándy Lajos, Darvas Iván, Kárpáti Zoltán, Rátonyi Róbert, Rafael Márta, Ruttkay Éva, Gera Zoltán, a Fővárosi Operettszínház Zenekara. Rendező: Rácz György. A „Májusfa-keringőt” a rádiófelvételen (1950) Gyurkovics Mária énekelte, Nagy sikerére való tekintettel készült el az új rádiós műfajt teremtő darab szilveszteri változata: Kemény Egon - Szász Péter - Romhányi József: „Talán a csillagok” (1949. december 31. Vezényel: Lehel György) – lásd külön szócikkben.

MAKLÁRY LÁSZLÓ (Kecskemét, 1950 - )

 • Kálmán Imre – Harsányi Zsolt: Marica grófnő (keresztmetszet, Budapest Művészház Kft.., CD 1994) – Makláry László – Pitti Katalin, Oszvald Marika, Kovács Brigitta, Berkes János, Gerdesits Ferenc, Marik Péter, Budapesti Fesztivál Kórus és a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekara
 • Huszka Jenő – Martos Ferenc: Gül Baba (részletek, Qualiton, 1986) – Makláry László -  Farkas Katalin, Gulyás Dénes, Gáti István, Korcsmáros Péter, Orbán László, az MRT énekkara  és szimfonikus zenekara
 • Szirmai Albert-Emőd Tamás: Mézeskalács (részletek, 1985) – Makláry László- Pitti Katalin, Csurja Tamás, az MRT Szimfonikus Zenekara.
 • Jacobi Viktor Martós Ferenc – Bródy Miksa: Sybill (részletek, 1985) – Makláry László - Pitti Katalin, Csurja Tamás, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara
2978   Búbánat • előzmény2977 2018-11-14 20:59:37

Folytatás

XXIV/14.

MEDVECZKY  ÁDÁM

 • Farkas Ferenc – Dékány András: Csínom Palkó (a Magyar Rádió koncertszerű előadása a Csepeli Munkásotthonban, 1983. január 13., Kossuth Rádió, 19.46 – 21.46) – Medveczky Ádám - Kincses Veronika, Kukely Júlia, Korondy György, Melis György, Gregor József, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara)

MURA PÉTER

 • Kálmán Imre – Gábor Andor: Csárdáskirálynő (részlet, 1957) – Mura Péter – Vámos Ágnes, Mátray Ferenc, a Magyar Állami Hangversenyzenekar)

 

NAGY FERENC (Budapest, 1935 – Budapest, 2013)

 • Johann Strauss – Fischer Sándor: A cigánybáró (részletek, 1974. május 12., Kossuth Rádió, 13.09 – 13.38) – Nagy Ferenc - Barlay Zsuzsa, Horváth Eszter, Simándy József, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara
 • Lehár Ferenc – Gábor Andor - Zoltán Pál: Cigányszerelem (1984. július 9., Petőfi Rádió 20.35 – 22.15)  - Nagy Ferenc – Decsi Ágnes, Kincses Veronika, Kukely Júlia, Takács Tamara, Gulyás Dénes, Molnár András, Bende Zsolt, Fülöp Attila, Korcsmáros Péter, Mersei Miklós, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara.
 • Vincze Ottó – Romhányi József: Operát Szmirnába? (1982. április 12., Kossuth Rádió 15.05 – 16.00) – Nagy Ferenc – Csengery Adrienne, Kincses Veronika, Begányi Ferenc, Gáti István, Gregor József, Korondy György, Rozsos István, az MRT Szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Bozó László
 • Kukely Júlia operett dalokat énekel: új rádiófelvételről (1982. április 1., Kossuth Rádió 19.15 – 19.46) - Nagy Ferenc – MRT énekkara és szimfonikus zenekara:

1.) Kálmán Imre – Harsányi Zsolt: Marica grófnő – Marica belépője
2.) Lehár Ferenc – Gábor Andor: Luxemburg grófja –Angela dala
3.) Lehár Ferenc – Gábor Andor: Cigányszerelem – „Messze a nagy erdő”
4.) Franz von Suppé: Boccaccio – Fiametta dala
5.) Leo Fall: Pompadour – Pompadour belépője

  
Műsorajánló
Mai ajánlat:
18:00 : Budapest
Régi Zeneakadémia, Kamaraterem

Gulyás Márta tanítványai
Házimuzsika a Zeneakadémián

19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Pusker Júlia (hegedű)
Óbudai Danubia Zenekar
Vezényel: Ricardo Casero
TAKEMITSU: Visions
MENDELSSOHN: e-moll hegedűverseny, Op.64
SIBELIUS: A tengeri nimfák – szimfonikus költemény, Op.73
DEBUSSY: A tenger

19:45 : Budapest
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Bertrand Chamayou (zongora)
Budapesti Fesztiválzenekar
Vezényel: Robin Ticciati
R. STRAUSS: Don Juan, Op.20
RAVEL: G-dúr zongoraverseny
DEBUSSY: Pelléas és Mélisande - szvit, Op.80
WAGNER: Előjáték és szerelmi halál a Trisztán és Izoldából
19:00 : Pécs
Kodály Központ

Balázs János (zongora)
Pannon Filharmonikusok
Vezényel: Bogányi Tibor
CSAJKOVSZKIJ: b-moll zongoraverseny
DVOŘÁK: IX. „Újvilág” szimfónia

19:00 : Szombathely
Bartók Terem

Lakatos György (fagott)
Savaria Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Madaras Gergely
DEBUSSY: Egy faun délutánja
C.Ph.E. BACH: B-dúr fagottverseny
RAVEL: Daphnis és Chloé – balettzene

19:00 : Miskolc
Művészetek Háza

Kelemen Barnabás (hegedű)
Kokas Katalin (brácsa)
Miskolci Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Csurgó Tamás
MOZART: Figaro lakodalma – nyitány, K.492
MOZART: Esz-dúr sinfonia concertante, K.364
BERLIOZ: Fantasztikus szimfónia, Op.14
A mai nap
született:
1734 • François-Joseph Gossec, zeneszerző († 1829)
1828 • Reményi (Hoffmann) Ede, hegedűs († 1898)
elhunyt:
1751 • Tomaso Albinoni, zeneszerző (sz. 1671)
1994 • Cziffra György, zongoraművész (sz. 1921)