Bejelentkezés Regisztráció

Házy Erzsébet művészete és pályája


2964 Búbánat 2014-07-27 14:24:05
A Dankó Rádióban egész héten át Sárdy Jánosra emlékező műsorsorozat mai utolsó napján egyebek közt felhangzott egy igen ritkán műsoron szereplő rádióoperett - Polgár Tibor: A lepecsételt asszony - két részlete is. Az operett szövegét Krúdy Gyula írása nyomán Kristóf Károly írta. Az operettet 1952-ben mutatta be a rádió. A stúdiófelvételen a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és a Földényi Kórust Kerekes János vezényli. Zenei rendező: Ruitner Sándor, rendezte: Molnár Mihály. (Erről a rádiófelvételről bővebben az 1339. sorszám alatt írtam.) Ebből az operettből a mai műsorban elhangzott: - Budeusz Anna és Szvanicai Pál szerelmi kettőse: „…Szeretlek tavasszal, amikor virágzik a rét. szeretlek nyáron, amikor tiszta kék az ég... „(Házy, Sárdy) - Vidám ballada (Rátonyi) Itt említem meg azt is, hogy a zenés darabot két szereposztásban vették fel hangszalagra: opera és operett énekesek illetve prózai színészek közreműködésével – ám Házyra és Sárdyra nemcsak az éneket, hanem a dialógusaikat is rábízta a rendező! Az említett szerelmi kettős felvételének az elején és a végén a prózai szövegüket is hallhatjuk. Sárdy Jánosra emlékező mai adásban is részleteket hallgathattunk meg abból a Sárdy- interjúból, melyet Czigány György készített a művésszel: ebben gyermekkoráról mesélt, de a „jelen” időszak történései is szóba kerültek, kislánya születése, meg a tervezett amerikai útja. Nagy Ibolya szerkesztő-műsorvezető telefoninterjút készített a nagy tenorista leányával, a ma már ötgyermekes (mind lányok!) Sárdy Júliannával! Nagyon érdekes és megható mondatokban beszélt szeretett édesapjáról, akit bár két és féléves korában veszített el, de így is megmaradtak benne hozzá kötődő személyes emlékmorzsák. Érdemes a Dankó Rádió délelőtti operettműsorát délután öt órától újra meghallgatni, ami interneten is elérhető online a www.dankoradio.hu oldalon.

2963 Búbánat 2014-07-24 15:08:51
Házy Erzsébettel, Sárdy Jánossal és Palló Imrével a főszerepekben 1959-ben mutatta be a Rádió Dalszínháza elsőként Kacsóh Pongrác/Bakonyi Károly/Heltai Jenő János vitézének teljes stúdiófelvételét. A daljátékból ma négy részlet hangzott el a Dankó Rádióban. A felvételen közreműködik a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara és a Földényi Kórus, vezényel: Polgár Tibor. - Jancsi belépője (Sárdy) - Az I. felvonás fináléja (Házy, Sárdy, Gobbi Hilda, Pethes Ferenc, énekkar) - A II. felvonás fináléja (Lehocky Éva, Sárdy János, Szakács Sándor, énekkar) - Furulyanóta (Sárdy) Ma is, és a hét további napjain is a felejthetetlen Sárdy Jánosra, az ő színpadi művészetére és dalszínházi felvételeire fókuszál a Dankó Rádió délelőtti operettműsora. Rá emlékeznek a szerkesztő-műsorvezető Nagy Ibolya mellett pályatársak, de a Magyar Rádió archívumából a művésszel készült interjúrészletek is bejátszásra kerülnek (ahol a kérdező Czigány György), vagy a zenén túl, a „beszélgetős” részekben mikrofonvégre sikerült kapni Boros Attilát, az ismert zenekritikust, írót, rádiós szerkesztőt, aki Sárdyval kapcsolatos személyes élményeit, róla szerzett benyomásait osztotta meg a rádióhallgatókkal. A délelőtti műsor ismétlése délután öt és hat óra között hallható újra a rádió frekvenciáin, és az interneten online is elérhető az adás.

2962 Búbánat 2014-07-16 16:07:57
Kiemelem a Dankó Rádió mai operettműsorából Leo Fall Pompadourjának – a Magyar Rádió 1968-as felvételéről elhangzó - alábbi részleteit: - Férfi hármas (Kishegyi Árpád, Nádas Tibor és Szénássy István) - Pompadour kupléja (Házy Erzsébet) - Pompadour és René kettőse (Házy Erzsébet és Korondi György, valamint a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Bródy Tamás) - Belotte és Calicot kettőse (Koltay Valéria és Palcsó Sándor) A délelőtti adás ismétlése 16 órakor kezdődik, de az interneten is elérhető a műsor a www.dankoradio.hu oldalon.

2961 Búbánat 2014-07-14 16:28:18
Nemsokára, 17 órakor ismétli a Dankó Rádió délelőtti operettműsorát, benne Lehoczky Zsuzsával beszélget - a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya. Az Operettszínház Kossuth-díjas énekművésze és örökös tagja az adás-sorozat vendége ezen a héten minden nap. Házy Erzsébet ma Ábrahám Pál-Harmath Imre: Bál a Savoyban című operettjéből énekel egy dalt "Sevilla" (km. Baksay Árpád, a Harmónia Vokál és az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) és egy kettőst " Ha férjed/férjem szerelmes beléd/belém...") A további műsorszám közül megemlítem Lehár: A három grácia c. operettjét, melyből részleteket énekel Németh Marika és Udvardy Tibor illetve Kalmár Magda és Palcsó Sándor.

2960 Búbánat 2014-07-13 12:30:46
A Dankó Rádióban nemrég fejeződött be az operettadás: benne Házy is énekelt A Cigánybáró 1961-es stúdiófelvételéről: - Szaffi és Barinkay kettőse a II. felvonásból "Ki esketett?...” – Házy Erzsébet partnere Ilosfalvy Róbert, km. az MRT Énekkara. - Cigánykórus és jelenet (Km. Házy Erzsébet, Komlóssy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert, az MRT Énekkara és Szimfonikus zenekara. Vezényel: Ferencsik János) Az operettműsor ismétlése a szokott időben, 17 és 18 óra között hangzik el a rádióban. Az interneten online meghallgatható az adás a www.dankoradio.hu weboldalon.

2959 Búbánat 2014-07-12 13:15:56
Kacsóh daljátékából, a János vitézből énekelte Iluska dalát Házy Erzsébet: „Van egy szegény kis árva lány, nincs apja, nincsen anyja…” – a Dankó Rádió délelőtti operettműsorában ezúttal a rádió 1959-es stúdiófelvételéről hangzott el néhány szép részlet, melyekben Házy mellett Sárdy János és Palló Imre énekelt (közreműködött a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Földényi Kórus. Vezényelt Polgár Tibor) . Ugyanebből a daljátékból – de más felvételről - Gyurkovics Mária énekhangja is felcsendült, aki a francia királylány dalát énekelte ( Km. a Forrai-kórus és a Budapesti Zenekar). A Túl az Óperencián… című adás e heti vendége, Derzsi György pedig Jancsi dalát adta elő: „Én a pásztorok királya, legeltetetem nyájam…” A mai operettműsorban Huszka-dallamok is felcsendültek a Szabadság, szerelem című operettből (Km. Petress Zsuzsa és Jámbor László. A délutáni ismétlés öt órakor kezdődik a rádióban. Az interneten is elérhető az adás a www.dankoradio.hu oldalon.

2958 Búbánat 2014-07-04 14:24:05
Házy Erzsébetet a Dankó Rádió Túl az Óperencián… című, ma délelőtti operett-összeállításában hallhattuk ismét énekelni. Jacobi Leányvásárának 1964-es teljes rádiófelvételéről hangzott el három részlet: - Bessy és Fritz vidám kettőse: Dsilolo… ( Házy Erzsébet és Palcsó Sándor) - Lucy belépője „De nagyot iramodtam…” (Németh Marika) - Bessy, Lucy, Tom hármasa – jelenet „Szörnyű helyzetben voltunk, jaj, mind a ketten… Szép ez a vidék…” (Házy Erzsébet, Németh Marika és Udvardy Tibor , km. az MRT Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Sebestyén András) A műsorban még részletek csendültek fel Farkas Ferenc Zeng az erdő és Csínom Palkó című daljátékaiból (Km. Zentai Anna, Sárdy János, Palcsó Sándor, Domonkos Zsuzsa, Turpinszky Béla), valamint Lehár Paganini című operettjéből (Km. Lehoczky Éva, Palcsó Sándor, Gulyás Dénes, Zentai Anna és Kishegyi Árpád) Az operettműsor ismétlése délután öt órától hallható a rádió frekvenciáin és interneten is, a www.dankoradio.hu oldalon.

2957 Búbánat 2014-07-04 14:05:50 [Válasz erre: 2955 telramund 2014-07-04 11:32:41]
Az összehasonlítás mindössze annyi lehetne, hogy mindketten Pozsonyban születtek. Ha maradunk A denevérnél, tudomásom szerint Házy és Gruberova színpadon és lemezen is énekelte Adélt. Tehát, aki látta és hallotta őket ebben a szerepükben, benyomásokat szerezhetett róluk. mindkét művésznő hangbéli és színpadi-alakítása mikéntjéről meggyőződhetett. És ebből különböző következtetésekre juthatott - ha ragaszkodunk összehasonlítani az almát a körtével… Rosalindáról nem esik szó a cikkben. Ezért megemlítem, hogy Házy Erzsébet a szubrett mellett a primadonna szerepet is énekelte: nemcsak a stúdióban (ahol teljes rádiófelvétel készült vele) , hanem éveken át fellépett e szerepében az Operában és más színpadokon is. Gruberova tudtommal Rosalindát nem vette fel a repertoárjába, és teljes stúdiófelvételt sem készítettek vele ebből. (Koncerteken persze énekelt részleteket az operettből: mint Rosalindát is, ami szintén dokumentálva van a neten, és lemezen is hallhatjuk tőle.)

2956 kugli 2014-07-04 13:10:32 [Válasz erre: 2953 Búbánat 2014-07-04 11:15:20]
Ilosfalvy énekelte volna itthon színpadon a Denevért?! Kedves Zéta! Mi a véleményed?

2955 telramund 2014-07-04 11:32:41 [Válasz erre: 2953 Búbánat 2014-07-04 11:15:20]
Hát,ha valaki imádja Házyt az én vagyok.De költői túlzás az összehasonlítás Gruberovával.és itt most nem a hangról van szó.Mindkettő fantasztikus és más!

2954 Búbánat 2014-07-04 11:22:31
Szakáts Károly szerk.: Magyar színházi tárgyú filmdokumentumok katalógusa (MSZI, Budapest, 1971) Színházi tárgyú filmdokumentumok a Magyar Televízió anyagából • Híradófilmek: TVH - 55/1967 1967. El. 18. Mahagonny. Kurt Weill operájának bemutatója az Operaházban. Házy Erzsébet. TVH - 213/1967 1967. X. 25. Richard Strauss operája az Operaházban. Részlet az Ariadne Naxos szigetén cimü operából. Házy Erzsébet és Ágay Karola. TVH - 256/1969 1969. X. 26. Bün és bűnhődés. A nyilatkozó Petrovics Emil - közeli. Részletek az operából. Házy Erzsébet és Ütő Endre..

2953 Búbánat 2014-07-04 11:15:20
Új Szó, Bratislava, 1990-11-02 / 257. szám, péntek Közeli harmóniák Zenés filmek Pozsonyban […] A másik filmre vett, ugyancsak Schenk-rendezte Wiener Staatsoper-beli előadás Johann Strauss Denevérje volt. Ehhez sem adott semmit hozzá a rendező, mindössze - maga is tősgyökeres bécsi lévén - utánozhatatlan bécsi ízzel elmondott egy bécsi történetet, pezsgően, szellemesen, elegánsan. Ráadásul olyan szereplőgárda közreműködésével (Lucia Popp, Edita Gruberová, Walter Berry, Erich Kunz, Brigitte Fassbaender), amelyet a világon bárhol megirigyelhetnének. És mégis... Ami az énekesek vokális és színészi produkcióját illeti, a magyar néző nehezen tud ellenállni a kísértésnek, hogy ne gondoljon nosztalgiával a budapesti Denevér-előadásokra, ahol Házy Erzsébet volt Adél, llosfalvy Róbert Eisenstein, a mesés hangú Réti József pedig Alfréd. Minden tiszteletem Edita Gruberováé, de Házy Erzsébet Adéljának pikáns bájából, huncut kacérságából szikrányit sem fedeztem fel korrekt alakításában. A bécsi előadásnak egyetlen előnye volt a budapestivel szemben: csodálatos Orlovsky hercege. Brigitte Fassbaender ebben a nadrágszerepben is remekelt, hangban, maszkban, mozgásban egyaránt tökéleteset nyújtva. […] VOJTEK KATALIN "

2952 Búbánat 2014-07-04 11:11:51
Új szó, Bratislava, 1974-04-18 / 91. szám, csütörtök ■ A prágai Smetana Színházban 1974. április 17-én, szerdán a Budapesti Magyar Állami Opera öt szólistája vendégszerepei Csajkovszkij: Onyegin című operájában. Tatjana szerepét a bratislavai születésű Házy Erzsébet alakítja, aki már többször részt vett a „Prágai Tavasz“ nemzetközi énekversenyen. Az ünnepi előadást a csehszlovák—magyar baráti, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződés aláírása 25. évfordulója ünnepségeinek keretében rendezik meg. Koktél a magyar nagykövetségen Díszelőadás a Smetana Színházban Á csehszlovák—magyar barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződés aláírása 25. évfordulójának alkalmából szerdán Barity Miklós, a Magyar Népköztársaság csehszlovákiai nagykövete koktél¬partit adott. […] Este a Smetana Színházban a szerződés aláírása 25. évfordulójának tiszteletére ünnepi előadást rendeztek. Csajkovszkij „Anyegin“ c. operájának főszerepeiben öt neves magyar művész, a Magyar Állami Operaház tagjai léptek fel. A címszerepet Miller Lajos, Tatjana szerepét Házy Erzsébet alakította. Fellépett továbbá Barlay Zsuzsa, Berkes János és Bódy József. A díszelőadáson megjelentek a politikai és a kulturális élet képviselői, s a prágai diplomáciai testület számos vezetője és tagja. (sm)"

2951 Búbánat 2014-07-04 11:06:02
• Új Szó, Bratislava, • 1972-06-10 / 135. szám, szombat "Miről írnak a prágai lapok? Siker és elismerés Olvasóink előtt ismeretes, hogy a Magyar Államig Operaház az idei Prágai Tavasz nemzetközi zenefesztiválon Bartók három alkotásával, „A kékszakállú herceg várával“, „A fából faragott királyfival'1 és „A csodálatos mandarinnal“, valamint Monteverdi Poppea megkoronázása c. operájával vendégszerepelt. Az e heti prágai lapok kulturális rovatait böngészve szembetűnik, hogy a vendégszereplés a csehszlovák főváros zenei életében az egyik legérdekesebb, legfigyelemreméltóbb eseményt jelentette. A vendégszereplésről szokatlanul bő és minden szempontból érdekes kritikák láttak napvilágot. Mai lapszemlénkben ezeket foglaljuk össze« [...] A Magyar Állami Operaház Poppea-előadásával is bőven foglalkozik a prágai sajtó. Práce: „A Magyar Állami Operaház a Poppea előadásával kifejezte érdeklődését az operatörténelem alapító személyisége iránt, és sokoldalú bátorságát, amely szükséges ilyen mű előadásához. A Poppeában számos neves énekesét mutatta be a közönségnek / Házy Erzsébet, Komlóssy Erzsébet, László Margit, Szirmai Márta, Nagy Sólyom Sándor, Ütő Endre és Szőnyi Ferenc). Azonban az előadás különböző okok miatt nem szárnyalta túl és nem érte el azt a benyomást, amelyet a Bartók-művek hagytak a közönség tudatában.“ A Lidová demokrace kritikusa, Vladimír Bor, köszönetét fejezi ki a Magyar Operának azért, hogy bebizonyította: Monteverdi remekműve ma is élő alkotás. „A budapestiek előadásában sok munka van, elsősorban Erdélyi Miklós karmester és valamennyi énekes részéről. Ez a munkabefektetés meglátszik Mikó András átgondolt, nem zsúfolt, meggyőző hatású rendezésén is. A rendező nagy gondot fordított arra, hogy a korhű viselet és jelmez ne fedje be az embertípusokat és a jellemeket, a régi történelem emberi arányait. A Mladá fronta kritikusa homlokegyenest ellentétes véleményt alkotott magának a Poppea előadásáról: „E történelmileg is jelentős, mindmáig gyönyörű alkotás felelevenítésére irányuló kísérlet megtorpant a félúton“ — írja, majd úgy véli, hogy Erdélyi Miklós zenei felfogásában hiányzott Monteverdi stílusának mélyebb és egységesebb tolmácsolása. Ezzel ellentétben a Zemédélské noviny kritikusa külön kiemeli Erdélyi Miklós karmesteri teljesítményét. A Rudé právo zenei szakértője is azzal a benyomással távozott az előadásról, hogy Erdélyi a Monteverdi-opera drámai nagyságából indult ki, s felfogásával hatalmas sziklához hasonlítható egyöntetű előadást teremtett. A fentiekből kitűnik: a Magyar Állami Operaház prágai vendégszereplése, amellett, hogy fontos kultúrpolitikai esemény volt, mély benyomást hagyott a cseh közönség tudatában."

2950 Búbánat 2014-07-03 19:09:44
A zenei lexikonok és más életrajzi források szerint Házy Erzsébet pályafutását a Magyar Rádió énekkarában kezdte, majd 22 éves korában, 1951-ben debütált az Operaházban Verdi Rigolettójának apródjaként. A rádió az ötvenes évek legelejétől – még az operai debütálást megelőzően! - már sugározta Házy felvételeit, melyek mind a mai napig szólnak a rádió különféle zenei műsoraiban - halála után harminc évvel is. Ennek szemléltetésére, az első, pályakezdő évek időszakából kigyűjtöttem néhány idevonatkozó műsoradatot: 1950. február 19,, vasárnap, Kossuth Rádió 13.00 – 14.00 „Könnyű dallamok. A Házi-együttes együttes játszik, Házy Erzsébet énekel. „ Műsor: 1. Losonczy Dezső: Szülőföldem. 2. Grecsaninov: Bölcsődal (Házy). 3. Szkrjabin: Mazúrka. 4. Alabjev: Csalogánydal (Házy). 5. Grosec: Gavott. 6. Arditt: Csókkeringő (Házy). 7. Csajkovszkij: Öszi dal. 8. Vincze Ottó: Bolero (Házy). 9. Rachmaninov: Melódia. 10. Tavaszi hangok - keringő (Házy). 11. Gál Jenő: Magyar kertekből (I. sorozat). 12. Ippolitov-Ivanov: Részletek a kaukázusi szvitből. Forrás: Uj Szó, Bratislava, 1950. február (3. évfolyam, 27-50.szám) 1950. szeptember 15., péntek. Kossuth Rádió 14.25 – 15.15,: "Bor Kálmán zenekara játszik, Házy Erzsébet és Sztáray Márton énekel." — A zenekar műsora: 1. Nyitány a Májusi fény c. rádióoperettből. 2- Balettjelenet. 3. Intermezzo. 4. Keringő. 5. Tik-tak- polka. — HÁZY ERZSÉBET műsora: 1: Rosina áriája A sevillai borbély c. operából. 2- Himnusz a Naphoz. 3. Babaária a Hoffmann meséi c. dalműből. 4. Hajnali ének — Sztáray Márton műsora: 1. A boldogságot minden ember 2. A pusztán nyargal a szél. 3- Tavaszi virágok. 4. Egy rózsaszál. 5. A kék tengeren. — Forrás: Uj Szó, Bratislava, 1950. szeptember (3. évfolyam, 201-226.szám) 1950. november 24. péntek, Petőfi Rádió 15.40 – 16.40 : " A Könnyű Múzsa-együttes játszik, vezényel Bródy Tamás. Házy Erzsébet és Szabó Jenő énekel. " Forrás: Uj Szó, Bratislava, 1950. november (3. évfolyam, 252-277.szám) 1950. december 28. Csütörtök, Petőfi Rádió 17.35 – 18.30 "Bor Kálmán zenekara játszik, Házy Erzsébet és Kövecses Béla énekel, Arató Pá! zongorázik. " Forrás: Uj Szó, Bratislava, 1950. december (3. évfolyam, 278-300.szám) 1951. október 2., kedd Petőfi Rádió 15.00 – 15.45 "Magyar Hangversenyzenekar játszik, vezényel Váradi László. Közreműködik Házy Erzsébet, Vereczkey Zoltán — ének és Fejér Sándor — hegedű." Forrás: Uj Szó, Bratislava, 1951. szeptember (4. évfolyam, 205-230.szám) 1953. január 5., hétfő, Petőfi Rádió 10.50 – 15.00 "Házy Erzsébet énekel, Pataky Imre brácsázik, Eifer Vera zongorázik. Zongorán kísér Kurtág György." Forrás: Uj Szó, Bratislava, 1953. január (6. évfolyam, 1-28.szám) stb.

2949 Búbánat 2014-07-02 06:55:40
Házy Erzsébet Iluska dalát énekli a János vitézből. Ezt a részletet is meghallgathatjuk ma 11 órakor és a 17 órai ismétlésben a Dankó Rádió operettműsorában, ami az interneten is elérhető a www.dankoradio.hu oldalon. Kacsóh daljátékát a főbb szerepekben Házyval, Sárdyval, Palló Imrével, Lehoczky Évával, a rádió stúdiójában vették fel 1958-ban. A Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarát és a Földényi Kórust Polgár Tibor vezényli. A műsorban még Szirmai Albert daljátékaiból is felcsendülnek részletek Oszvald Marika, Palcsó Sándor, Kelen Péter, Osváth Júlia, Szabó Miklós és Maros Gábor felvételeiről. Ezen a héten mindennap Nagy Balázzsal, a Győri Nemzeti Színház énekművészével beszélget a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya.

2948 Búbánat 2014-07-01 16:46:28 [Válasz erre: 2947 Búbánat 2014-06-28 14:15:43]
Tehát, ma este az M3 csatornán (20:30) és holnap éjjel is (22:45): [url] http://www.port.hu/gerolsteini_kaland/pls/w/films.film_page?i_film_id=14381; Gerolsteini kaland [/url] fekete-fehér, magyar romantikus vígjáték, 96 perc, 1957 rendező: Farkas Zoltán író: Henri Meilhac, Ludovic Halévy forgatókönyvíró: Kolozsvári Andor, Szinetár György zeneszerző: Patachich Iván, Jacques Offenbach operatőr: Hildebrand István vágó: Nagy László szereplő(k): Darvas Iván (Martin) Házy Erzsébet (Antónia) Kiss Manyi (Klotild) Feleki Kamill (Bumm) Tímár József (Ál-Bacca) Lázár Mária (Anasztázia)

2947 Búbánat 2014-06-28 14:15:43
Már most jelzem, előre: A Gerolsteini kaland című magyar filmet - Házy Erzsébettel és Darvas Ivánnal a főszerepekben - sugározza a televízió: - M3 - 2014. július 1. kedd, 20:30 ismétlése: - M3 - 2014. július 2. szerda, 22:45

2946 Búbánat 2014-06-27 22:00:08 [Válasz erre: 2945 mazig 2014-06-27 16:00:09]
Bizony, nagy kár érte! De legalább itt ez a két fotó róla - a bizonyos kivágott kánkán-jelenetből. Csodával lenne határos, ha felbukkanna valahol ez a filmrészlet...

2945 mazig 2014-06-27 16:00:09 [Válasz erre: 2935 Búbánat 2014-06-25 19:02:29]
Sajnos hiába forgatták le a jelenetet Házy Erzsébettel,a film végső változatából kimaradt, mivel a film túl hosszúra sikerült. Nagyon érdekes lenne megnézni a jelenetet, ha egyáltalán valahol még megvan.

2944 Búbánat 2014-06-26 15:41:19 [Válasz erre: 2943 kugli 2014-06-25 19:26:17]
De csak a magánéletben...

2943 kugli 2014-06-25 19:26:17 [Válasz erre: 2925 Búbánat 2014-06-25 14:37:21]
Jelkép: Ilosfalvy volt az első aki az érmet megkapta 1964-ben. De ők akkor már külön utakon jártak...

2942 Búbánat 2014-06-25 19:13:33
[url] http://www.europhoto.eu.com/heux/?detail=1&sog1=Házy Erzsébet; Házy Erzsébet további fotói az Europhoto weboldalán [/url]

2941 Búbánat 2014-06-25 19:11:53 [Válasz erre: 2940 Búbánat 2014-06-25 19:10:08]
[url] http://www.europhoto.eu.com/heux/?detail=1&sog1=MTIF__HT19580302006; Fotó – Házy Erzsébet a Gellért Szállóban, báli partnerével táncol [/url]

2940 Búbánat 2014-06-25 19:10:08
[url] http://www.europhoto.eu.com/heux/?detail=1&sog1=MTIF__HT19580302006; Fotó – Házy Erzsébet a Gellért Szállóban, báli partnerével táncol [/url] Budapest, 1958. március 2. Házy Erzsébet operaénekesnő táncol partnerével Operabálon a Gellért Szállóban. MTI Fotó: Horváth Tamás [url] http://www.europhoto.eu.com/heux/?detail=1&sog1=MTIF__HT19580302007; Fotó – Házy Erzsébet a Gellért Szállóban, operabálon [/url] Budapest, 1958. március 2. Házy Erzsébet operaénekesnő báli ruhában az Operabálon a Gellért Szállóban MTI Fotó: Horváth Tamás

2939 Búbánat 2014-06-25 19:08:03
[url] http://www.europhoto.eu.com/heux/?detail=1&sog1=MTIF__EV19621005009; Fotó – Házy Erzsébet és Virginia Zeani találkozása [/url] Budapest, 1962. október 5. Házy Erzsébet operaénekes (b) gratulál Virginia Zeaninak, a milanói Scala Budapesten vendégszereplő magánénekesének, aki Verdi: Traviata című operájának címszerepét énekelte a Magyar Állami Operaházban. MTI Fotó: Keleti Éva

2938 Búbánat 2014-06-25 19:07:07
[url] http://www.europhoto.eu.com/heux/?detail=1&sog1=MTIF__LM19590130013; Fotó – Házy Erzsébet Auber: Fra Diavolo c. opera jelenetében [/url] Budapest, 1959. január 30. Házy Erzsébet operaénekesnő Daniel Auber francia zeneszerző Fra Diavolo című vígoperájában, amelyet a Magyar Állami Operaház Erkel Színházában mutatnak be február 1-én Szinetár Miklós vendégrendezésében. MTI Fotó: Lónyai Mária [url] http://www.europhoto.eu.com/heux/?detail=1&sog1=MTIF__LM19590130023; Fotó - Házy Erzsébet és Palcsó Sándor Auber: Fra Diavolo c. opera jelenetében [/url] Budapest, 1959. január 30. Házy Erzsébet operaénekesnő és Palcsó Sándor operaénekes Daniel Auber francia zeneszerző Fra Diavolo című vígoperájában, amelyet a Magyar Állami Operaház Erkel Színházában mutatnak be február 1-én Szinetár Miklós vendégrendezésében. MTI Fotó: Lónyai Mária

2937 Búbánat 2014-06-25 19:05:51
[url] http://www.europhoto.eu.com/heux/?detail=1&sog1=MTIF__EV19570224006; Fotó – Házy Erzsébet ruhát próbál a Gerolsteini kaland c. filmhez [/url] Budapest, 1957. február 24. Házy Erzsébet (b1) operaénekesnő a Gerolsteini kaland című új magyar film női főszereplője ruhát próbál a Budapest Filmstúdióban, Szemes Mari (j1) színésznő figyeli a próbát. MTI Fotó: Keleti Éva [url] http://www.europhoto.eu.com/heux/?detail=1&sog1=MTIF__EV19570216008; Fotó – Házy Erzsébet a Geroolsteini kaland c. film hangfelvétele a stúdióban [/url] Budapest, 1957. február 16. Házy Erzsébet operaénekesnő, a Gerolsteini nagyhercegnő című Offenbach operettből készülő film női főszereplője, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat Rottenbiller utcai stúdiójában énekel. MTI Fotó: Keleti Éva

2936 Búbánat 2014-06-25 19:04:17
[url] http://www.europhoto.eu.com/heux/?detail=1&sog1=MTIF__TI19570228010; Fotó – Házy Erzsébet sminkjének készítése a Gerolsteini kaland filmhez [/url] Budapest, 1957. február 28. A forgatás megkezdése előtti utolsó igazításokat végzi a maszkmester Házy Erzsébet sminkjén. tagja. MTI Fotó: Tormai Andor [url] http://www.europhoto.eu.com/heux/?detail=1&sog1=MTIF__TI19570228011; Fotó – Házy Erzsébet frizurájának készítése a Gerolsteini kaland filmhez [/url] Budapest, 1957. február 28. A forgatás megkezdése előtti utolsó igazításokat végzi a fodrász Házy Erzsébet operaénekes frizuráján. MTI Fotó: Tormai Andor Elkezdődött a „Gerolsteni kaland" (a Gerolsteini nagyhercegnő című operett filmváltozata) forgatása a Budapest Filmgyár műtermében. Rendezője Farkas Zoltán, női főszereplője Házy Erzsébet, az Állami Operaház tagja.

2935 Búbánat 2014-06-25 19:02:29
[url] http://www.europhoto.eu.com/heux/?detail=1&sog1=MTIF___B19640108002; Fotó – Házy Erzsébet A pénzcsináló c. filmben (1) [/url] Budapest, 1964. január 8. A pénzcsináló című filmet forgatják Házy Erzsébet operaénekessel (balra elöl) - aki a filmben orfeumi énekesnőt alakít -, és a kán-kán lányokkal a filmgyár pasaréti úti műtermében. A film rendezője Bán Frigyes. MTI Fotó: Bojár Sándor [url] http://www.europhoto.eu.com/heux/?detail=1&sog1=MTIF___B19640108022; Fotó – Házy Erzsébet A pénzcsináló c. filmben (2) [/url] Budapest, 1964. január 8. A pénzcsináló című filmet forgatják Házy Erzsébet operaénekessel (középen) - aki a filmben orfeumi énekesnőt alakít -, és a kán-kán lányokkal a filmgyár pasaréti úti műtermében. A film rendezője Bán Frigyes. MTI Fotó: Bojár Sándor

2934 Búbánat 2014-06-25 19:01:13
[url] http://www.europhoto.eu.com/heux/?detail=1&sog1=MTIF__EV19680903018; Fotó – Házy Erzsébet és Szokolay Sándor a Hamlet próbáján [/url] Budapest, 1968. szeptember 3. Szokolay Sándor zeneszerző és Házy Erzsébet operaénekesnő a Hamlet című operát próbálják. Szokolay Sándor operáját október első felében mutatja be az Operaház. MTI Fotó: Keleti Éva

2933 Búbánat 2014-06-25 15:11:28
Talán ez már sikerül: [url] http://www.europeana.eu/portal/record/2023710/40808A53C745A3A8A150BC9F6EBE34E10430B7E8.html; Fotó – Házy Erzsébet otthonában, tükör előtt [/url] 1965.01.07. Alkotó: Gere László, MTI

2932 Búbánat 2014-06-25 14:58:56 [Válasz erre: 2931 Búbánat 2014-06-25 14:56:36]
Ez sem jó...

2931 Búbánat 2014-06-25 14:56:36 [Válasz erre: 2927 Búbánat 2014-06-25 14:38:34]
Javítom a linket: [url] http://www.europhoto.eu.com/heux/?detail=1&sog1=mtiF; Fotó – Házy Erzsébet otthonában, tükör előtt [/url] 1965.01.07. Alkotó: Gere László, MTI

2930 Búbánat 2014-06-25 14:41:04
[url] http://www.europhoto.eu.com/heux/?detail=1&sog1=mtiF__HT19570215007; Fotó- Házy Erzsébet otthonában, a zongoránál (1) [/url] Szereptanulás közben… -1957.02.15. Alkotó: Horváth Tamás, MTI [url] http://www.europhoto.eu.com/heux/?detail=1&sog1=mtiF__HT19570215008; Fotó- Házy Erzsébet otthonában, a zongoránál (2) [/url] Szereptanulás közben… – 1957.02.15. Alkotó: Horváth Tamás, MTI

2929 Búbánat 2014-06-25 14:40:10 [Válasz erre: 2928 Búbánat 2014-06-25 14:39:27]
[url] http://www.europhoto.eu.com/heux/?detail=1&sog1=mtiF__HT19570215012; Fotó - Házy Erzsébet otthonában, az ágyán pihen [/url]

2928 Búbánat 2014-06-25 14:39:27
[url] http://www.europhoto.eu.com/heux/?detail=1&sog1=mtiF__HT19570215012; Fotó - Házy Erzsébet otthonában, az ágyán pihen [/url] – 1957.02.15. Alkotó: Horváth Tamás, MTI

2927 Búbánat 2014-06-25 14:38:34
[url] http://www.europhoto.eu.com/heux/?detail=1&sog1=mtiF__KO19650322016; Fotó – Házy Erzsébet otthonában, tükör előtt [/url] – 1965.01.07. Alkotó: Gere László, MTI

2926 Búbánat 2014-06-25 14:38:01
[url] http://www.europhoto.eu.com/heux/?detail=1&sog1=mtiF__GO19650107010; Fotó – Házy Erzsébet, otthonában olvas [/url] – 1965.01.07. Alkotó: Gere László, MTI

2925 Búbánat 2014-06-25 14:37:21
[url] http://www.europhoto.eu.com/heux/?detail=1&sog1=mtiF__KO19650322016; Fotó – Házy Erzsébet a Székely Mihály Emlékéremmel a kezében [/url] – 1965 03.22. Alkotó: Mikó László, MTI

2924 Búbánat 2014-06-25 14:28:23
A Dankó Rádió mai operett-összeállításában Ágai Karola, Garancsi Márta, Házy Erzsébet, Komlóssy Erzsébet és Ilosfalvy Róbert énekel részleteket a Cigánybáróból, a Ferencsik János vezényelte, 1961-es rádiófelvételről: De előbb Kalocsai Zsuzsa énekművész, az Operettszínház primadonnája – a rádió műsorának e heti vendége – énekli Johann Strauss operettjéből Szaffi dalát (Km. a Fővárosi Operettszínház Zenekara, vezényel: Váradi Katalin – 1990-es évek felvétele); - Barinkay Sándor belépője (Ilosfaly Róbert, km. az Magyar Rádió Énekkara) - Toborzó és jelenet (Ágai Karola, Házy Erzsébet, Garancsy Márta, Bende Zsolt) - Jelenet, Szaffi, Czipra és Barinkay hármasa (Házy Erzsébet, Komlóssy Erzsébet és Ilosfalvy Róbert) A délután öt órakor kezdődő ismétlő adásban további részletek csendülnek fel Kálmán Imre Cirkuszhercegnő (Kalocsai Zsuzsa, Jankovits József), Planquette A corneville-i harangok (Korondy György, Vámos Ágnes, Várhelyi Endre) és Lehár Luxemburg grófja (az Operettszínház művészeinek tolmácsolásában) című operettekből. Szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya Az operettadás ma 17 órától az interneten is elérhető online a www.dankoradio.hu weboldalon.

2923 Búbánat 2014-06-22 14:04:01
A Dankó Rádió mai operett-összeállításában részletek hangoztak el Lehár Ferenc Szép a világ című, ritkábban műsorra tűzött operettjéből (a rádió 1974. május elsején sugározta először ezt az új operettfelvételét): a részletekben Andor Éva, Németh Marika, Korondy György, Basky István és Szabó Miklós énekel (km. az MRT Ének- és Szimfonikus Zenekara.) Az operettadásban A denevér négy részlete is felcsendült a rádió 1963-as stúdiófelvételéről (Km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, Lehel György vezényletével). Házy Erzsébettől ezúttal az „Óra”-kettőst hallhattuk, melyben Szőnyi Ferenc volt a partnere (Rosalinda és Eisenstein kettőse). A denevérből ezen kívül még felhangzott az operett nyitánya; Együttes és kacagó-dal a II. felvonásból (László Margit, Szőnyi Ferenc; Orlovszkij kupléja (Kozma Lajos. Ma utoljára érkezett a stúdióba a hét vendége, Bardóczy Attila, akivel a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya beszélgetett. Az adást ismét műsorra tűzi a rádió ma délután öt órától, ami az interneten online www.dankoradio.hu oldalon szintén elérhető már.

2922 Búbánat 2014-06-20 23:46:19
Csak most találkoztam az Operaház "Vörös Szalonjában" a Richard Strauss-emlékév kapcsán kiállított színháztörténelem-tablókkal: színlapok, fotók a hazai Strauss-bemutatókról - a képeken kiváló énekeseinket látni a Strauss-művek jeleneteiben. Itt láttam két képet Házy Erzsébetről is, melyek egy-egy Richard Strauss-opera előadásán készültek: 1971. A rózsalovag - Házy (Octavian) és Begányi Ferenc (Ochs báró) egy jelenet kettősében 1972. Salome - a címszerepben

2921 Búbánat 2014-06-19 13:33:00
Házy Erzsébetet ma a Maya és A madarász stúdiófelvétéről hallottuk énekelni a Dankó Rádióban: Fényes Szabolcs – Harmath Imre: Maya -Tercett: Párizs, te szép… (Házy Erzsébet, Galambos Erzsi, Rátonyi Róbert, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus zenekara, vezényel: Gyulai Gál Ferenc – 1971) - Maya belépője: „Szeretnék egyszer kicsit boldog lenni…” (Házy) Zeller: A madarász – Rajna-keringő „Rajna táj, égi báj…” (Házy Erzsébet, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus zenekara, vezényel: Bródy Tamás – 1972) Az operettadás ismétlése a rádióban ma 17 órától, ami az interneten, online is elérhető a www.dankoradio.hu weboldalon.

2920 Búbánat 2014-06-18 12:49:27
Tegnap a Dankó Rádióban a Sybillből hallhattunk két részletet (Németh Marika, Ilosfalvy Róbert, Koltay Valéria és Kishegyi Árpád énekelt), ma pedig a másik híres Jacobi-operett került sorra: A Rádió Dalszínháza 1964-ben mutatta be Jacobi Viktor-Martos Ferenc-Bródy Miksa Leányvásár című operettjének teljes rádióváltozatát Házy Erzsébettel, Németh Marikával, Udvardy Tiborral és Palcsó Sándorral a főbb szerepekben. A Dankó Rádió délelőtti operettműsorában erről a rádiófelvételről három szép részlet csendült fel: -Tom és Lucy kettőse az 1. felvonásból: „Ha lennék egy lánykának édes, szerelmes babája… ha jönne a leány, aki szeretne igazán…” (Németh Marika és Udvardy Tibor, a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - Bessy és Fritz kettőse az 1. felvonásból: „Nagyon vad ez a vadon… Kettecskén, az élet édes álom, kettecskén…” (Házy Erzsébet és Palcsó Sándor) - Bessy és Fritz kettőse a 2. felvonásból: „Történt hajdanán, hogy egy hottentotta lány…. Dzsilolo…” (Házy Erzsébet és Palcsó Sándor) Meglepetésképpen, a zenei összeállításban egy másik, „élő” felvételről is meghallgathattuk Tom és Lucy kettősét. Az Operettszínház 1960-ban felújította a Leányvásárt, amit a rádió akkor közvetített és rögzített: tehát itt a stúdiófelvétel idejéhez képest négy évvel korábbi színházi közvetítés hangfelvételéről hallhattuk megint az előbbi kettőst: „Ha lennék egy lánykának édes, szerelmes babája… ha jönne a leány, aki szeretne igazán…” Csak itt most Udvardy helyett Sárdy János volt Németh Marika partnere. Így most remek alkalom kínálkozott egybevetni a négy év időkülönbséggel rögzített ugyanazt a jelenetet – figyelemmel az énekesek és a zenekarok produkciójára. Megemlítem még, hogy ezen a héten minden nap Bardóczy Attilával, az Operettszínház művészével beszélget a stúdióban a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya. A Dankó Rádióban délután öt és hat óra között megismétlik az adást, ami az interneten is elérhető online a www.dankoradio.hu oldalon.

2919 Búbánat 2014-06-15 18:30:30 [Válasz erre: 2918 Búbánat 2014-06-15 16:58:34]
Még egyszer visszatérek a Kékszakáll említett Négyesére. A kvartett negyedik szereplője lemaradt: Palcsó Sándor énekelt. És a dalszövegből is idézek: - Clémentine királyné, Hermia/Fleurette (Gyopár), Zafír herceg(pásztor), Bobéche király jelenete: „- Akárcsak ő, - a pásztor ő .... – Gyönyörűség újra látnom szép homlokát, ő a legszebb a világon, ő a világ…” (Házy, Lehoczky, Fülöp, Palcsó)

2918 Búbánat 2014-06-15 16:58:34 [Válasz erre: 2917 Búbánat 2014-06-15 01:51:44]
Házy Erzsébet a Kékszakállból egy kvartettben énekel, rajta kívül még Lehoczky Éva, Fülöp Attila és szerepel a jelenetben: További részletekben Bende Zsoltot, Kalmár Magdát és Melis Györgyöt is halljuk az operett felvételéről a Dankó Rádióban. Km. a Magyar Rádió és Televízió Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Bródy Tamás. A Rádió 1978-as stúdiófelvételéről hangzottak el az operettnek a részletei. A Túl az Óperencián című adás ismétlése most öt órakor kezdődik a Dankó Rádióban.

2917 Búbánat 2014-06-15 01:51:44
Ma délelőtt 11 órától a Dankó Rádió Túl az Óperencián című operettadásában (és a délután öt órakor kezdődő ismétlésben) többek között részleteket hallhatunk Offenbach Kékszakáll című operettjéből is. Házy Erzsébet is énekel benne!

2916 Búbánat 2014-06-13 21:48:17 [Válasz erre: 2915 Búbánat 2014-06-13 21:46:00]
Több lett egy mondatból...

2915 Búbánat 2014-06-13 21:46:00 [Válasz erre: 2914 Búbánat 2014-06-13 21:45:07]
Egy másik epizód az említett Ilosfalvy-könyvből: Az már eddig is ismert volt, hogy Házy Erzsébet és Ilosfalvy Róbert párkapcsolata az emlékezetes autóbalesetük miatt elítélt „Ilos” másfél éves börtönbüntetése alatt szűnt meg. Nagyon érdekes az a levél, melyet kiszabadulása után, 1960. XI. 29-én írt a Mamájának. Ebből, a könyvben szereplő levéltöredékből, idézek egy mondatot: „…Élek csendes magányban, egyelőre kissé nyugtalanul, az idő azonban mindent orvosolni fog. Böbe néném a kilátástalanul rosszat választotta, férjhez ment Darvas Úrhoz….] Biztos vagyok benne, ez nekem csak jó, hogy így alakult. Ha most nem, hát később tette volna ezt a lépést és akkor jobban fájt volna. Minden úgy van jól, ahogyan van, ez volt megírva. Találok én magamnak élettársat még szebbet is, és főleg jobbat, nyugi Ilos.”

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.