Bejelentkezés Regisztráció

Házy Erzsébet művészete és pályája


2858 Búbánat 2014-04-30 12:57:23
Ma 144 éve született a világhírű magyar komponista: Lehár Ferenc, és Fényes Szabolcs is ezen a napon, április 30-án született 102 évvel ezelőtt. A Dankó Rádió Túl az Óperencián… című operett-összeállításában mindkét zeneszerzőre emlékezett egy-egy híres operettje részleteinek a műsorra tűzésével. E stúdió- rádiófelvételekről felcsendülő jelenetekben Házy Erzsébetet is hallhatjuk énekelni: Lehár: A mosoly országa –- Liza és Szu-Csong szerelmi kettőse a 2. felvonásból „Szív-duett” - „Lótuszvirág, érted élek csupán… Szív, hogyan tudsz így tele lenni, mondd….”(Km. Házy Erzsébet, Simándy József, valamint az MRT Szimfonikus zenekara, vezényel Bródy Tamás) – 1971. Fényes: Maya – Maya, Barbara és Rudi jelenete - „Párizs, te szép…” (Km. Házy Erzsébet, Galambos Erzsi, Rátonyi Róbert, valamint az MRT Szimfonikus zenekara és énekkara, vezényel Gyulai Gaál János) – 1971. Megemlítem, hogy egész héten át Kertész Marcella, a Szolnoki Szigligeti Színház művésze a vendég a stúdióban, kivel a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya beszélget. Az adás ismétlése ma 17 órától meghallgatható a rádió frekvenciáin, és az interneten is elérhető a www.radio.hu oldalon.

2857 Búbánat 2014-04-29 12:41:31
Ma este (19.35 –21.33 )a Bartók Rádió sugározza: [url] http://www.mediaklikk.hu/2014/04/28/szokolay-sandor-vernasz/; Szokolay Sándor: Vérnász [/url] - háromfelvonásos opera. Szövegét - Federico Garcia Lorca tragédiája alapján, Illyés Gyula fordításából - a zeneszerző állította össze. Vezényel: Kórodi András Km. MR Gyermekkara (karig. Csányi László), Magyar Állami Operaház Énekkara (karig. Pless László) és a Magyar Állami Operaház Zenekara. Szereposztás: Anya – KOMLÓSSY ERZSÉBET (alt) Vőlegény - Szőnyi Ferenc (tenor) Szomszédasszony - Szilvássy Margit (szoprán) Leonardo - Faragó András (bariton) Feleség - Moldován Stefánia (szoprán) Anyós - Szabó Anita (alt) Menyasszony – HÁZY ERZSÉBET (szoprán) Cselédasszony - Szecsődi Irén (szoprán) Apa - Várhelyi Endre (basszus) I. nyoszolyólány - Andor Éva (szoprán) II. nyoszolyólány - Kovács Eszter (szoprán) Vőfély - Kerekes Gábor (bariton) I. favágó - Nagypál László (bariton) II. II. favágó - Katona Lajos (basszbariton) III. III. favágó - Bódy József (basszus) Hold - Palcsó Sándor (tenor) Halál - Barlay Zsuzsa (alt)

2856 Búbánat 2014-04-26 14:59:16 [Válasz erre: 2855 Búbánat 2014-04-23 11:40:33]
Három nap eltelte után a Dankó Rádióban ismét felcsendültek - Házy Erzsébet tolmácsolásában - Karl Millöcker- Theo Mackeben Dubarry című dalművének dallamai a Magyar Rádió felvételéről: akkor Jeanne dala szólalt meg ("...Mindegy nekem, mi lesz velem..."), ma viszont a következő részleteket hallhattuk az operettből: - Jeanne belépője "Ma élni jó, ma élni szép..." (Házy, énekkar) - Jeanne és René szerelmi kettőse "A május ránk talált..." (Házy, Kónya Sándor) - Margot és Brissac kettőse "Egy a fő..." (Petress Zsuzsa, Palcsó Sándor, énekkar) Az MRT Énekkarát és Szimfonikus Zenekarát Bródy Sándor vezényli (1972) A Túl az Óperencián című operettadásban a fenti részleteken kívül Lehár A Luxemburg grófjából is felhangzott néhány híres betétszám. A műsor ismétlése ma 17 órától a Dankó Rádióban és az interneten is.

2855 Búbánat 2014-04-23 11:40:33
Házy Erzsébet operettfelvételei közül ma is elhangzott egy részlet a Dankó Rádió délelőtti operettműsorában: Karl Millöcker /Theo Mackeben hangszerelésében/: Dubarry grófnő A versek fordítója: Szenes Andor Jeanne dala: „Átéltem már néhány szerelmet… Mindegy nekem, mi lesz velem…” (km. a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Bródy Tamás – a rádió 1972-es stúdiófelvételéről) A műsor ismétlése a rádióban délután öt órától az ismert frekvenciákon, ami interneten is elérhető a www.dankoradio.hu oldalon.

2854 Búbánat 2014-04-22 23:43:54 [Válasz erre: 2768 Búbánat 2014-02-05 22:54:09]
Korábban itt a topicban (lásd 2768., 2755. és 2754. sorszámoknál) hírt adtam arról, hogy Házy Erzsébet születésének 85. évfordulója alkalmából színjátékot írt Szíki Károly színművész-író, amit még januárban, Egerben bemutattak, és jeleztem azt is, hogy a szerző könyvet írt Házy Erzsébet és Széki Sándor operaénekesekről; kettejük barátságáról szól az ERZSÉBET ÉS SÁNDOR, beleszőve a cselekménybe a színházi szakmát körül ölelő kulisszát kollégákkal, kritikusokkal, intrikusokkal. Off: Most olvastam egy másik, érdekes hírt a szerzőről: CSILLAGOT NEVEZTEK EL SZÍKI KÁROLYRÓL Harminc éves színészi pályafutásának elismeréséül egy amerikai-magyar civil szervezet az ISR (International Star Registry-vel) karöltve egy csillagot nevezett el Szíki Károly színművészről. A kivételes magas elismerés átadására a 60. születésnapját ünneplő színművész-író legújabb, immáron 20. könyvének [url] https://www.youtube.com/watch?v=FTp_5qJzsFA; Színház, szerelmem című kötet sajtóbemutatóján [/url] került sor. A Nagy Medve csillagképben található az a csillag, mely mostantól Szíki Károly színművész-író nevét viseli. (A Nagy Medve csillagkép legfényesebb része a Göncölszekér.) /Forrás: www.dehir.hu, 2014.04.14./ Az új név, mely a színész nevét viseli, a továbbiakban örökre az ISR svájci széfjében kerül megőrzésre, s beírták az Egyesült Államok Szerzői Jogvédő Hivatalában tartott könyvbe.

2853 Búbánat 2014-04-21 13:00:16
A Dankó Rádió Túl az Óperencián… című operettműsora ezen a héten a 90 éve született Szenes Ivánra (író, dalszövegíró, dramaturg, zeneszerző) emlékezik, és akik emlékeznek rá a stúdióban, két vendég: az író lánya, Szenes Andrea és Bodrogi Gyula színművész. Házy Erzsébetnek van egy dalfelvétele, melynek Horváth Jenő zenéjére Szenes Iván szerezte a szöveget. Ezt a dalt a közelmúltban is sugározta a rádió, most itt van apropója, amiért ismét adásba került: Horváth Jenő – Szenes Iván: Tengernyi könnyből van a Balaton Előadó Házy Erzsébet, közreműködik a Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel: Gergely Pál /1959. július 30. Magyar Rádió új felvétele/ Az 1.829 sorszámnál megírtam azt is, hogy Házy Erzsébet ezt a dalt egy élő, műsoros koncerten is előadta az Erkel Színházban,1959 novemberében. 1959. november 15., 22. és 26. du 3 óra – Erkel Színház „Horváth Jenő legszebb operett-, film- és táncdalai” A mai adásban – mások mellett – részleteket hallhattunk Kerekes János- Szenes Iván híres dalaiból, melyek az Állami Áruház című 1953-as zenés filmjének a betétszámai. (Petress Zsuzsa, Kazal László, Melis György, Feleki Kamill, Mindszenti Ödön énekelt) 17 órától ismét meg lehet hallgatni ezt a műsort a Dankó Rádióban.

2852 Búbánat 2014-04-20 16:46:03 [Válasz erre: 2851 Búbánat 2014-04-20 16:44:15]
Helyesen: René

2851 Búbánat 2014-04-20 16:44:15
Mindjárt (17.00 óra) ismétli a Dankó Rádió a délelőtti operettműsorát. A stúdióban vendég - ezen a héten utoljára - Tiboldi Mária. Házy Erzsébetet egy kettősben hallhatjuk énekelni Fall Pompadour című operettjéből: Pompadour és Renée duettjében Korondy György Házy partnere (Km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Bródy Tamás vezényel)

2850 Búbánat 2014-04-16 17:43:49
A Dankó Rádióban ma kétszer is (délelőtt és az operettműsor délutáni ismétlése során) hallható volt Farkas Ferenc- Dékány András Csínom Palkó című daljátékának egyik nevezetes száma: Házy Erzsébet és Szabó Ernő a rádió 1963-as stúdiófelvételéről énekelte Rosta Márton és Éduska kettősét: „Jó estét, jó estét, áldás erő, békesség… Rosta Márton, híres ember Pozsonyban…" Az adásban még szerepeltek részletek Suppé Boccaccio, Nádor Mihály Babavásár című műveiből is, a műsort Offenbach A tamburmajor lánya című híres operettjének nyitánya zárta.

2849 Búbánat 2014-04-15 12:14:05
A Dankó Rádióban újra felcsendültek Jacobi Viktor híres operettjének pompás dallamai; az operettadásban Házy Erzsébet és Palcsó Sándor közös tolmácsolásában sokadszorra, ma is, felhangzott a Leányvásárból két megunhatatlan vidám Bessy-Fritz-kettős: - Jenki-kuplé: „Volt valahol, élt valahol egy aranyos nő…” - Dzsilolo-kettős: „-Történt hajdanán, hogy egy hottentotta lány, Párizsba ment a kis bohóc! - Gilolo, gilolo, gilolo…” Délután öt órától ismét meg lehet hallgatni a rádióban.

2848 Búbánat 2014-04-13 13:54:03
JOhann Strauss: A cigánybáró - Szaffi áriája Házy Erzsébet tolmácsolásában hangzott el a Dankó Rádió délelőtti operettadásában (a Ferencsik János-féle 1961-es stúdiófelvételről). Ismétlés délután öt órától. A vendég a stúdióban - e héten utoljára - Nyári Zoltán tenorista.

2847 Búbánat 2014-04-11 13:40:28
A Dankó Rádió Túl az Óperencián… című, délelőtti operettműsorából elsőként kiemelem Házy Erzsébettel a címszerepben sugárzott részleteket Offenbach Szép Helénájából, melyek a rádió 1965-ben felvett teljes, magyar nyelvű stúdiófelvételéről valók (Km. a Magyar Rádió Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás): - Ima Vénuszhoz - Heléna románca a II. felvonásból „A szép Heléna, így neveznek… Óh Vénusz, mondd…” (Házy Erzsébet) - Kockajáték /Lúdjáték/ - II. felv. „Tisztelet illet engem csak és nem a hódolat…” (Házy Erzsébet, Bende Zsolt, Palócz László, Maleczky Oszkár, Palcsó Sándor, Kishegyi Árpád, Külkey László, énekkar) - A királyok kupléja (Kishegyi Árpád, Külkey László, Maleczky Oszkár, Melis György, Palcsó Sándor, Palócz László, énekkar) - A III. felvonás fináléja (Házy Erzsébet, Gombos Éva, Erdész Zsuzsa, Melis György, Réti József, Bende Zsolt, Palcsó Sándor, Kishegyi Árpád, Külkey László, Palócz László, Maleczky Oszkár, énekkar) - Dal: Paris ítélete „Nos, ifjú Paris, jól figyelj… Evoé, egészen biztos, az, ki győz a versenyen…” (I. felv.) – egy másik rádiófelvételről Kelen Péter énekli, közreműködik az MRT Szimfonikus Zenekara, vez.: Lukács Ervin. Részleteket hallhattunk még Huszka Jenő Gül baba című operettjéből is, egyebek közt Leila és Gábor szerelmi kettősét a II. felvonásból: „Ha volnék… Szép égi virágom, sorsomat áldom…” - Németh Marika és Ilosfalvv Róbert előadásában (km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) Mint korábban említettem, ezen a héten Nyári Zoltán operaénekes a vendég a stúdióban, kivel a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya beszélget a stúdióban. Nyárit is hallhatjuk énekelni, egy élő koncertelőadáson Verdi Traviata című operájából Violetta és Alfréd kettősét: „Un di felice, etera…” (Km. Kristin Sampson) Az operett adást szokás szerint ma 17 és 18 óra között ismétli meg a rádió és sugározza ismert frekvenciáin, amit interneten a www.dankoradio.hu oldalon is online elérhetünk.

2846 Búbánat 2014-04-09 22:39:08
Különlegesség az internetről! [url] https://disk.yandex.ru/public/?hash=pvn5wdTRpQwZgdoK95H5FL8VJY701FSbScUhXTZsEcI%3D; Эржебет Хази (1).mp3 [/url] Владелец: nataliamalkova61 Размер: 68,7 МБ Изменён: 18 апреля 2013 года в 21:06 Вирусов не обнаружено Проверено Dr.Web Az orosz nyelvű hanganyagban ismertetik Házy Erzsébet életútját, pályáját, szerepeit, lemezeit és részletek csendülnek fel: - Puccini: Bohémélet (Mimi áriája az 1. felvonásból) - Puccini: Manon Lescaut (Manon áriája a IV. felvonásból) - Kodály: Házy János (Örzse dala: Hej, két tikom…) - Smetana: Az eladott menyasszony (Masenka áriája) - Kurt Weill: Mahagonny (Jenny Smith „Alabama-dala” km. énekkar) - Kurt Weill: Mahagonny (Jenny Smith belépője) (30 perc) "ИЗ КОЛЛЕКЦИИ РЕДКИХ ЗАПИСЕЙ" "From collection of the rare recordings” [url] https://disk.yandex.ru/public/?hash=NdF0N4K0E7au8G/%2BI5SpL/qQ27okCsA/7zEl1V2B9Gw%3D; Эржебет Хази (2).mp3 [/url] Владелец: nataliamalkova61 Размер: 68,1 МБ Изменён: 19 апреля 2013 года в 10:54 Вирусов не обнаружено Проверено Dr.Web A második adásban Házy Erzsébet operettfelvételei közül válogat az orosz nyelvű műsor szerkesztője: - Johann Strauss: Der Zigeunerbaron (Saffi és Barinkay kettőse „Ki esketett?...” - a német nyelvű felvételen km. Rudolf Schock, énekkar, vezényel: Robert Stolz) - Lehár Ferenc: A víg özvegy – szerelmi kettős: Minden vágyom, súgom lágyan, csak szeress! …” (Házy Erzsébet, Udvardy Tibor) - Lehár Ferenc: Cigányszerelem – Csók-kettős (Házy Erzsébet, Radnay György) - Millöcker: Dubarry – szerelmi kettős: „A május rám talál.,.. Oly szép az ég….A szél zenél…” (Házy Erzsébet, Kónya Sándor) - Millöcker: Dubarry – Dubarry dala: „ Ez ő, ez ő a Dubarry…” (Házy Erzsébet és az MRT Énekkara) (29:45 perc)

2845 Búbánat 2014-04-08 14:48:09
Házy Erzsébet két operettből négy részletet énekelt a Dankó Rádió ma délelőtti operettadásában (melynek vendége – egész héten át – Nyári Zoltán operaénekes) a Magyar Rádió archív stúdiófelvételeiről: 1.) Huszka Jenő- Martos Ferenc: Lili bárónő (részlet a rádió 1964-es felvételéről) - Az I. felvonás fináléja: „- Az ősi kastély ősi rendje… - Álmaimban szeret egy leány… - Tündérkirálynő légy a párom…. - Jó .éjszakát…” (Házy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert, Kishegyi Árpád, km. a MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) 2.) Offenbach: A gerolsteini nagyhercegnő – részletek az operettből (a rádió 1970-es, teljes dalszínházi felvételéről; magyar fordítás: Romhányi József - lásd az 1431. és 1432. sorszámoknál is) - Bevezető jelenet és Bumm tábornok dala „Jertek, szép leányok…” (Németh Marika, Réti József, Melis György, Énekkar) - Nagyhercegnő dala, a nagyhercegnő és Fritz kettőse a II. felvonásból: ”- Mondd el azt, hogy kellemes és megnyerő … - Mondja azt, hogy én vele érzek….- Nagyon jó….” (Házy Erzsébet, Réti József) - Parasztdal: „Csúnya volt, csúnya volt, ezt ismerjék el, egy tábornok mást érdemel el…” „– Nos, felség, megjöttem én…” (Réti József, Házy Erzsébet, Németh Marika, Énekkar) - A III. felvonás fináléja: „– Nos, felség, megjöttem én… A díszsisakom visszakaptam… „(Házy Erzsébet, Németh Marika, Bartha Alfonz, Réti József, Kishegyi Árpád, Melis György, Michels János az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) Ismétlés ma délután öt órától a rádió frekvenciáin, az adás az interneten is elérhető a www.dankoradio.hu oldalon.

2844 Búbánat 2014-04-06 14:05:21
Ma délelőtt a Dankó Rádióban Házy Erzsébet előadásában ismét egy ritkaság került adásba: Horváth Jenő – Szenes Iván: Tengernyi könnyből van a Balaton Előadó Házy Erzsébet, közreműködik a Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel: Gergely Pál /1959. július 30. Magyar Rádió új felvétele/ Házy Erzsébet ezt a dalt egy élő, műsoros koncerten is előadta az Erkel Színházban,1959 novemberében: „ Horváth Jenő legszebb operett-, film- és táncdalai” (lásd 784. sorszámnál) A délelőtti műsort újra meghallgathatjuk délután öt órától a rádió frekvenciáin, az adás az interneten is elérhető a www.dankoradio.hu oldalon.

2843 Búbánat 2014-04-05 14:25:34
Ma délelőtt a Dankó Rádióban többek között két híres operett részletei is felcsendültek (Lehár: Pacsirta és Offenbach: Kékszakáll). Ezeket ismét meghallgathatjuk délután öt órától a rádió frekvenciáin és a www.radio.hu internetes oldalon. Házy Erzsébet két részletet énekelt a Kékszakáll 1978-as rádiófelvételéről (Km. Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - Clémentine királyné rondója a II. felvonás 1. képéből: „Uram, királyom, Kandeláberem…” (HÁZY ERZSÉBET) - Clémentine királyné, Fleurette/Hermia hercegnő, Zafír/Herceg, Bobéche király jelenete és négyes a II. felvonás 1. képéből: „Ran tan plan” (Házy, Lehoczky Éva, Fülöp Attila, Palcsó Sándor) A további részletekben még Kalmár Magda, Róka István, Bende Zsolt, Melis György is énekel erről a rádiófelvételről. Lehár Pacsirtájából pedig Bende Zsolt, Andor Éva, Németh Marika, Rozsos István és Udvardy Tibor énekel szép részleteket.

2842 Búbánat 2014-04-04 11:06:48
Ma is hallhatjuk rádiófelvételéről Házy Erzsébet énekét a Dankó Rádió operettműsorában de. 11-től és az ismétlésben du.5-től. Fényes Szabolcs- Harmath Imre: Maya - Hármas: "Odavagyok magáért..." (Házy Erzsébet, Galambos Erzsi, Rátonyi Róbert) - Hármas: "Párizs, te szép..." (Házy Erzsébet, Galambos Erzsi, Rátonyi Róbert, énekkar) Km. az MR Szimfonikus Zenekara és Énekkara, vezényel: Gyulai Gaál Ferenc (1971).

2841 Búbánat 2014-04-03 11:27:14
Házy Erzsébet és Ilosfalvy Róbert éneklik a nevezetes "Tündérkirálynő, légy a párom..."-kettőst Huszka Lili bárónőjéből a Dankó Rádió mai operett-összeállításában (a rádió 1964-es stúdiófelvételéről, az MRT Szimfonikus Zenekarát Sebestyén András vezényli.) Ezen a héten minden nap Csombor Terézia, a Kecskeméti Katona József Színház művésznője a vendég a stúdióban; a rádió mikrofonja előtt Nagy Ibolya szerkesztő-műsorvezető a beszélgetőpartnere. Az adás ismétlése délután öt órától hallgatható meg ismét az ismert frekvenciákon és az interneten is.

2840 Búbánat 2014-03-29 14:19:03
A Dankó Rádió mai operettműsorában elhangzott Házy Erzsébet stúdiófelvételéről a Toujours l''amour-dal Ábrahám Pál- Heltai Jenő Bál a Savoyban című operettjéből. Km. a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara és a Harmónia Vokál. Vezényel: Bródy Tamás. A rádió ismét sugározza az adást délután öt órától, az interneten is elérhető a www.radio.hu oldalon.

2839 Búbánat 2014-03-28 00:03:44 [Válasz erre: 2838 Búbánat 2014-03-26 16:45:13]
Aki most újra megnézte az 1967-ben készített Pompadour bikiniben című zenés magyar televíziós filmet, ismét elcsodálkozhatott azon, hogy a kor mennyi nagy magyar ének- és színművésze vállalt benne kisebb-nagyobb szerepet, akiknek nem derogált játszani, komédiázni, énekelni, táncolni ebben a habkönnyű filmösszeállításban. A Seregi László által rendezett formabontó, szórakoztató film jó ötven percen át hozta közel a kikapcsolódásra vágyó tévénézőkhöz a könnyebb zenés színpadi műfaj jeles komponistáit és azok népszerű dalait, kettőseit, jeleneteit, amiben egymást érték a leghíresebb és legismertebb operett- és musical slágerek. Ezekhez a művészek nemcsak hangjukat adták "kölcsön", hanem fizikális valójuk is fontos szerepet kapott az eljátszott-elénekelt jelenetfüzérek során - amire a film pajzán címe is utal... Előző bejegyzésemben felsoroltam a film szereplőit, alkotóit. Annyi pontosítást teszek, hogy a forgatókönyvet Innocent Vincze Ernő mellett még Rátonyi Róbert jegyzi. Házy Erzsébet a tévéfilm utolsó harmadában, két jelenet „forgatagában” tűnik fel: Bernstein West Side Story-jából énekli-táncolja az „Oly szép vagyok,,,” kezdetű dalbetétet. Házy oldalán felbukkan a fiatal, jóképű Huszti Péter, aki bekapcsolódik a táncos kavalkádba. (A filmben Huszti képviseli a „Musical-t”, míg filmbéli ellenfele Csákányi László az „Operett” vonalat erősíti.) Házyt egy villanásnyira még látjuk a „Van a Bajza utca sarkán egy kis palota, kisasszony, ah boldogtalan, jöjjön el oda” kezdetű, Zerkovitz Béla operettslágerének felvezető jelenete alatt is (de itt már nem ő énekel).

2838 Búbánat 2014-03-26 16:45:13
Ma este az M3 csatornán: 19:40-kor, ismétlés holnap, csütörtükön délelőtt 9:45-kor Pompadour bikiniben fekete-fehér, magyarul beszélő, magyar film, 1967. (55 perc) „Vajon melyik az igazi? Az operett vagy a musical? Ezen vitatkozik nagyapa és unoka, idősebb és fiatalabb generáció. Operett vagy musical − kérdezi a riporter 1967-ben az utca emberét, aki ha idősebb Lehár Ferenc Vagy Kálmán Imre közkedvelt operettjeit sorolja lelkesedve, míg a fiatalabb generáció Leonard Bernstein vagy Cole Porter zenés színpadi műveit dúdolja a mikrofonba. Az, hogy kinek melyik tetszik jobban, szubjektív, de korszakonként vissza-vissza tér a kérdés, sőt olykor szócsatákat is eredményez, mint ahogyan apa (Csákányi László) és fia (Huszti Péter) között is heves vitába torkollik a kérdés. De mai filmünkban nem csak a családban támad némi nézeteltérés, hanem az operett és musical hősök is hajba kapnak, természertesen a párbaj fegyvernemei a zene és a tánc.” Forgatókönyvíró: Innocent Vincze Ernő Operatőr: Szabados Tamás Rendező: Seregi László Közreműködő művészek: • Huszti Péter • Pagonyi János • Csanaki József • Domján Mária • Gyulai Gaál Ferenc • Börzsönyi Mihály • Csajányi György • Csákányi László • ifj. Latabár Kálmán • Zilahy Hédi • Sipeki Levente • Baksay Árpád • Meggyesi Mária • Karácsony Magda • Kovács Ibolya • Magyar Állami Operaház Balettkara • Hadics László • Gyenes Magda • Bocsányi József • Galambos Erzsi • Psota Irén • Zentai Anna • HÁZY ERZSÉBET • Petress Zsuzsa • Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara • Korondi György • Szirmai Márta • Gallai Judit • Harmónia Vokál

2837 Búbánat 2014-03-24 22:29:11 [Válasz erre: 2836 Haandel 2014-03-24 18:05:10]
Kedves Haandel! Köszönöm a segítséged. Így más képben vagyok...

2836 Haandel 2014-03-24 18:05:10 [Válasz erre: 2814 Búbánat 2014-03-01 19:30:45]
Köszi a linkért! Utánanéztem: 1416 | 1714 | 1758 | 1762 | 1768. Ez a Cigánybáró részlet (2814 • Búbánat) az 1973-as (ZDF/MTV) filmből való: [url]http://www.momus.hu/forum.php?act=thread&forumcat=293&follow=1768; Budapester Nächte[/url] Musikalische Impressionen einer Stadt (Ungarn/Deutsch 1973) - Gesangssolisten: Adrienne Csengery, Erzsébet Házy *), Róbert Ilosfalvy **), Kurt Böhme, Loren Priscoll, Karl-Heinz Mercker, Fritz Muliar - Darsteller: Anita Kupsch, Gerd Vespermann, László Kazal Produktionszeit 01.01.1973 bis 01.01.1973 Länge 70 min. Regie Ivan Banki, Ferry Olsen Kamera Klaus Jürgen Hintz Redaktion Wolfgang Ebert (ZDF), Laszlo Banki (MT) --- *) Erzsébet Házy - So elend und so treu - aus 'Der Zigeunerbaron’ **) Róbert Ilosfalvy - Bánk bán (Mint száműzött... Hazám, hazám...)

2835 Búbánat 2014-03-24 13:34:57
Házy Erzsébetet két rádiófelvételéről négy operettrészletben hallgathattuk meg ma délelőtt a Dankó Rádió Túl az Óperencián című operettműsorában: Millöcker - Mackeben: Dubarry – René és Dubarry szerelmi Kettőse (Km. Kónya Sándor és HÁzy Erzsébet, km. a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) – 1972-es rádiófelvételről) Szirmai Albert-Emőd Tamás: Mézeskalács – a daljátékból öt részlet hangzott el (km. a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András – az 1977-es rádiófelvételről), köztük: - Örzse és Jóska kettőse: „Szív küldi szívnek szívesen…” (Házy Erzsébet és Melis György) - Örzse és Jóska kettőse: „ Kívül piros, belül édes…” (Házy Erzsébet és Melis György) - Örzse és Buhu kettőse: „Ejje-hujja, hm!...” (Házy Erzsébet és Palcsó Sándor) Ezen a héten Bordás Barbara, a Budapesti Operettszínház fiatal primadonnája a vendég a stúdióban, kivel a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya beszélget. Az adást délután öt órától ismét meg lehet hallgatni a rádió frekvenciáin és a www.dankoradio.hu internetes oldalon.

2834 Búbánat 2014-03-22 12:46:23
A Dankó Rádió délelőtti operett adásában továbbra is Simándi Péter, az Operaház énekkari művésze mesél édesapjáról: ezúttal az otthoni mindennapokról, a Balatongyörökön eltöltött szabadidőkről, az Operaházból nyugdíjba menés időszakáról…. Nagy Ibolya szerkesztő-műsorvezető három olyan operett/daljáték rádiófelvételének részleteit válogatta be a mai műsorba, melyekben Simándy József énekel – kettőben Házy Erzsébettel együtt! Farkas Ferenc - Dékány András: Csínom Palkó (1963-as rádiófelvételről: az MRT Szimfonikus Zenekarát Lehel György vezényli) - Palkó dala: „Elrepült a kis madárka, merre repült?…” (SIMÁNDY JÓZSEF) - Kettős: „Jó éjszakát, kislány, a nevem, Csínom Palkó….” (HÁZY ERZSÉBET és SIMÁNDY JÓZSEF) - Rosta Márton és Éduska kettőse: „Jó estét, jó estét, áldás erő, békesség… Rosta Márton, híres ember Pozsonyban…” (HÁZY ERZSÉBET és Szabó Ernő, az MRT énekkara) - Kettős: „Kis Duna-ág, nagy Duna-ág …” (Domonkos Zsuzsa, Turpinszky Béla) - ez egy másik rádiófelvételről való rászlet. Lehár Ferenc – Harsányi Zsolt: A mosoly országa (1971-es rádiófelvételről: az MRT Szimfonikus Zenekarát Bródy Tamás vezényli) - Szu-Csong dala az I. felvonásból (Barackvirág-dal): „Egy dús virágzó barackfa ágán…” (SIMÁNDY JÓZSEF) - Hatfaludy Feri (Guszti) és Mi kettőse a II. felvonásból: „Ne félj, ne félj, bolond szívem. úgyis tudod már, hogy egy nagyon csinos leány/legény csakis Terád vár…” (Kalmár Magda, Bende Zsolt) - Liza és Szu-Csong szerelmi kettőse a II. felvonásból (Szívkettős): „Lótuszvirág! Érted élek csupán!….. Szív, hogyan tudsz így tele lenni, mondd?…” (HÁZY ERZSÉBET és SIMÁNDY JÓZSEF) Lehár Ferenc – Szenes Andor: Friderika (1972-es rádiófelvételről: km. az MRT Szimfonikus Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - Goethe dala „Óh lányka, óh lánykám, imádlak én…” SIMÁNDY JÓZSEF) - Diákkar és Salomea dala (Kalmár Magda és az MRT Énekkarának Férfikara) - Dal: „Báránykám, báránykám … csalfa lelkű mind a lány…” (Bende Zsolt) - Az I. felvonás fináléja fináléja -benne: „Pajkos ifjú rózsát lelt, rózsát a pusztában…” (Andor Éva, Kalmár Magda, SIMÁNDY JÓZSEF és énekkar) Az ismertetett délelőtti operett-összeállítást délután öt és hat óra között ismét meghallgathatjuk a rádió frekvenciáin és a www.dankoradio.hu internetes oldalon.

2833 Búbánat 2014-03-21 12:20:22
A héten a Dankó Rádió Túl az Óperencián című adása szerda és vasárnap között Simándy Józsefre emlékezik. A felejthetetlen nagy tenorunk fia, Simándi Péter, a Magyar Operaház Énekkarának művésze, a mai műsorban édesapjának otthoni légköréről, a családban betöltött szerepéről mesél, valamint szigoráról, és arról is, egy-egy esti előadására hogyan készült fel – példaként említve Verdi Aidájában énekelt Radames szerepét… Házy Erzsébet és Simándy József egyik közös felvétele volt a rádióban A mosoly országa (1971). Lehár operettjéből most Szu-Csong és Lisa szerelmi kettősét hallhattuk erről a felvételről (km. az MRT Szimfonikus Zenekara Bródy Tamás vezényletével). Simándytól két operarészlet is elhangzott: - Bizet: Carmen – Virágária (Km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel Kórodi András) - Verdi: Aida – Radames románca (Km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel Erdélyi Miklós) – olasz nyelven A mai műsorban még részleteket hallhattunk az alábbi operettekből: - Huszka: Mária főhadnagy (Kincses Veronika, Tiboldi Mária, Berkes János, Peller Anna, Peller Károly) - Offenbach: A sóhajok hídja (Km. Kalmár Magda, Kincses Veronika, Kishegyi Árpád, Palcsó Sándor, Rozsos István, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - Lecocq: Angot asszony lánya - Lange és Pitou kettőse (Németh Marika, Szabó Miklós); Összeesküvők kara (MRT Énekkarának Férfikara) - Offenbach: Szép Heléna - Orestes kupléja (Bende Zsolt km. Maleczky Oszkár és az MRT énekkara) A műsor ismétlését meghallgathatjuk délután öt órától a Dankó Rádió frekvenciáin és az interneten is a www.dankoradio.hu oldalon. (A szerkesztés során az egyes műsorszámok bekonferálásakor technikai bakik csúsztak be, de azért a fent jelzett összes műsorszám elhangzott az adásban.)

2832 Búbánat 2014-03-19 13:49:55
Házy Erzsébet operettfelvételei közül ma újra meghallhattuk a Dankó Rádióban Szirmai Albert-Gábor Andor Gróf Rinaldó című operettjéből a - „Várok, valamire várok, réges-rég, álmok, napsugaras álmok, várok még…” kezdetű, Helén dalát a II. felvonásból. Az operett további két részlete is felcsendült a műsorban: - Rózsika és dr. Balázs vidám kettőse az I. felvonásból: „Csincsalavér, csincsalavér, férfi áll a házhoz…” (Zentay Anna, Rátonyi Róbert) - Rózsika és dr. Balázs vidám kettőse az II. felvonásból „Rózsikám, Rózsikám, rózsabimbó rózsaszál, Rózsikám, Rózsikám, én egy csókért roppant hálás volnék ám…” (Zentay Anna, Rátonyi Róbert) GREGOR JÓZSEFRE emlékezve – a bejátszott, vele készült interjú részletei mellett – hallottunk vele egy-egy operarészletet A varázsfuvolából és a Don Pasquale-ból. [url] http://mno.hu/grund/szaz-eve-szuletett-az-allami-aruhaz-zeneszerzoje-1152332; Kerekes János [/url] - Bíró Lajos – Hárs László: Sárgarigó és az alkirály című zenés játékából (1973-rádiófelvételről) hangzott el három részlet Kalmár Magda és Palcsó Sándor előadásában A műsor utolsó harmadában már SIMÁNDY JÓZSEF-re emlékezett a Dankó Rádió operettműsora – bejátszott rádióinterjúja után Lehár A mosoly országának 1971-es rádiófelvételéről felhangzott Szu-Csong dala „Vágyom egy nő után…”, továbbá két dal: - Maros vize folyik csendesen (Szerző: Borzó Miska/Behár György) - Cserebogár, sárga cserebogár (Szerző: Behár György) Simándy Józsefre fia, SIMÁNDI PÉTER, a Magyar Állami Operaház énekkari művésze emlékezik a Dankó Rádió stúdiójában - aki a hét további napjain is édesapjáról mesél majd (beszélgetőtársa Nagy Ibolya szerkesztő-műsorvezető); a műsorban édesapja kedves versét olvasta fel átszellemült tolmácsolásban: Reményik Sándor: Utolsó munkás GREGOR JÓZSEFRE és SIMÁNDY JÓZSEFRE EMLÉKEZÜNK TÚL AZ ÓPERENCIÁN 11 és 17 órakor Az adás ismétlése ma öt és hat óra között a Dankó Rádióban, ami elérhető az interneten is a www.dankoradio.hu oldalon.

2831 Búbánat 2014-03-18 13:40:43
Házy Erzsébet és felvételei ma sem maradtak el a Dankó Rádió operett-összeállításából: Jacobi Viktor - Bródy Miksa/Martos Ferenc: Leányvásár (1964-es rádiófelvételről) - Az I. felvonás fináléja (Házy Erzsébet, Németh Marika, Udvardy Tibor, Csákányi László, Bilicsi Tivadar, Palcsó Sándor, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - Bessy és Fritz kettőse a III.. felvonásból –Jenki-kuplé: „Volt valahol, élt valahol egy aranyos nő…” (Házy, Palcsó) - Bessy és Fritz kettőse a II.. felvonásból „Történt hajdanán… Dzsilolo….( Házy, Palcsó) - Egy másik felvételről az Operettszínház három művésze énekelt a „Kettecskén…” című, különben duettben (Peller Károly, Szendy Szilvi és Kékkovács Mara) A szerkesztő műsorvezető Nagy Ibolya tegnap után ma is Gregor József emlékének szentelte az adást bejátszott interjú-részletekkel, és zenei felvételei közül is megszólalt három részlet: - Webber: Jézus Krisztus Szupersztár – „Jézusnak meg kell halnia…” - Planquette- Romhányi József: Rip van Winkle – Bordal és a II. felvonás fináléja (Melis György, Gregor József, Réti József, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás – 1968-as felvétel) - Muszorgszkij: Borisz Godunov – Varlaam bordala az I.. felvonásból (Km. MRT Szimfonikus Zenekar, vezényel: Pál Tamás) Aztán volt a mai műsorban egy szovjet-operett blokk is, melyben ritkán hallható dalok csendültek fel az ötvenes években rögzített stúdiófelvételekről: - Jurij Miljutyin - Innocent Vincze Ernő/ Raics István: A cirkusz csillagai – Barátság keringő (Km. a Földényi Kórus és az MRT Szimfonikus Zenekara, vez.: Bródy Tamás) - Jurij Miljutyin: Első szerelem - Ljuba és Leonid kettőse (Gyurkovics Mária, Bende Zsolt, MRT Szimfonikus Zenekara, vez. Várady László) - Iszaak Dunajevszkij – Innocnet Vincze Ernő: Szabad szél – Stella és Markó kettőse (Gencsy Sári, Melis György, az MRT Szimfonikus Zenekara) - Iszaak Dunajevszkij: Aranyvölgy – Keto dala [url] http://reginagyslagerek.network.hu/video/nemenyi_lili/nemenyi_lili__mama; „Mama…” - video (Neményi Lili és az MRT Szimfonikus Zenekara, vez.: Vincze Ottó) [/url] A műsor utolsó részében Sidney Jones – Brand István Gésák című operettjéből hallottunk két részletet László Margit és Bende Zsolt előadásában: a Csók kettős illetve a Tengerész-induló (km. az MRT Énekkarának Férfikara, vez. Bródy Tamás) Az adást ma 17 és 18 óra között újra meghallgathatjuk az ismétlésben - a rádió frekvenciáin és az interneten a www.dankoradio.hu oldalon is.

2830 Búbánat 2014-03-18 12:50:18 [Válasz erre: 2828 Búbánat 2014-03-17 14:50:51]
Megtaláltam a Dankó Rádióban többször is elhangzott és keresett „élő” Boccaccio-részlet (a ritkán hallható, Házyval és Fülöp Attilával énekelt kettős) közvetítésének forrását! Helyesen tippeltem… Franz von Suppé-est a Csepeli Munkásotthonból Élő kapcsolás: 1978. január 16., Petőfi rádió 19.00 -21.36 Km.: Házy Erzsébet, Kalmár Magda, Kincses Veronika, Barlay Zsuzsa, Fülöp Attila, Korondy György, Melis György, Miller Lajos, Palcsó Sándor, valamint az MRT szimfonikus zenekara és énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc) Vezényel: Breitner Tamás Műsor: 1. Pikk dáma – nyitány 2. A szép Galathea - részletek (Palcsó, Kalmár, Fülöp, Melis, énekkar) 3. Boccaccio – részletek (Fülöp, Miller, Korondy, Házy, Kalmár, Kincses, Barlay, Palcsó, énekkar) - Ebben a blokkban énekli Házy és Fülöp Fiametta és Boccaccio kettősét, mely mostanában a Dankó Rádióban többször is hallható volt.) 4. Könnyű lovasság – nyitány

2829 Búbánat 2014-03-17 15:21:34 [Válasz erre: 2828 Búbánat 2014-03-17 14:50:51]
Ilyen élő rádióközvetítés volt a Csepeli Munkásotthonból az Offenbach-est, melyet 1977. január 31-én hallhattunk a rádióban - mások mellett Házy Erzsébet is fellépett ott: a Szép Helénából énekelt két részletet. (Ebben a blokkban B. Nagy János volt partnere, akivel egy kettőst énekelt az operettből).

2828 Búbánat 2014-03-17 14:50:51
Korábban, a 2392. és a 2386. sorszámokon már hírt adtam arról, hogy Házy Erzsébetnek egy, a rádióban nagyon ritkán sugárzott élő operettkoncert-felvételéről is hallhattunk részletet, amit a Dankó Rádió sugárzott. Ma délelőtt, az operettadásban ismét meghallgathattuk ezt az operettrészletet: - Franz von Suppé: Boccaccio – Fiametta és Boccaccio kettőse (Házy Erzsébet partnere Fülöp Attila. Km. a Magyar Rádió Szimfonikus zenekara. - Az elhangzott kettős után felcsattan a közönség tapsa.) A rádióújság nem közli a felvétel időpontját, vélhetően a hetvenes évek közepén került sor arra az élő koncertre, hol Házy Erzsébet is énekelhetett. A hetvenes években a Magyar Rádió rendezésében gyakorta tartottak közönség előtt – opera műfaja mellett - operettkoncerteket, melyeket a rádió élőben vagy felvételről közvetített. A hazai és a klasszikus operettirodalom javából hangzottak fel részletek az operaház művészeinek tolmácsolásában, a rádió énekkara meg a szimfonikus zenekara közreműködésével. (A karmesterek legtöbbször Bródy Tamás, Sebestyén András, Breitner Tamás és Nagy Ferenc voltak.) Ezen operettestek színhelye a rádió 6-os stúdiója illetve a Csepeli Munkásotthon volt. Emlékszem olyan rádióközvetítésekre, ahol kizárólag egy-egy komponista műve állt a műsor középpontjában: Huszka, Lehár, Kálmán, J, Strauss, Offenbach; de olyanra is, ahol vegyesen hangzottak el részletek magyar és külföldi szerzők operettjeiből. Talán a rádió hangarchívumából ilyen operettest hangfelvételéről játszotta be a Dankó Rádió szerkesztő-műsorvezetője, Nagy Ibolya ezt a Boccaccio- részletet is Házyval és Fülöp Attilával. Hozzáteszem, ugyanebből a Suppé-operettből – ugyanerről a koncertfelvételről - egy másik részletet sugárzott a rádió: - A kádár dala, az ún. „Hordó-dal” csendült fel Palcsó Sándor és az MRT Szimfonikus Zenekara előadásában. A mai operettműsorban volt egy harmadik részlet is a Boccaccióból, de ez már a rádió teljes stúdiófelvételéről: László Margit és Ilosfalvy Róbert énekeltek egy kettőst. Az elhangzott további operettrészletek közül megemlítem Arthur Sullivantől A Fruska (Rozsos István, Barlay Zsuzsa és az MRT Énekkara) és Huszkától az Aranyvirág (Kincses Veronika, Petress Zsuzsa, Miller Lajos) részleteit. Ezen a héten József nap szerepel a naptárban, ezért a műsor szerkesztői úgy gondolták, hogy a hét napjain Gregor Józsefre és Simándy Józsefre emlékeznek – a rádió hangarchívumából bejátszott interjú-részletekkel és a művészek opera- és operettfelvételeiből válogatva. A mai napon a nyolc éve elhunyt kiváló basszistának három interjújából hallhattunk egy-egy részletet, továbbá énekét a Háry Jánosból (Marci bácsi bordala) és A névtelen hősökből (Lányok kara, Sáskáné és Csipkés jelenete - Km. Barlay Zsuzsa és az MRT nőikara). A ma délelőtti adást Suppé Szép Galathea című operettjének a nyitánya zárta: a New York-i Filharmonikus Zenekart Leonard Bernstein vezényli. Az operettműsor ismétlése ma délután öt órától a rádió frekvenciáin, ami az interneten is elérhető a www.dankoradio.hu weboldalon.

2827 Búbánat 2014-03-15 15:12:18 [Válasz erre: 2826 Búbánat 2014-03-15 14:59:57]
Most látom, az 1720-21. sorszám alatt már egyszer belinkeltem, és volt erről itt szó.

2826 Búbánat 2014-03-15 14:59:57 [Válasz erre: 2825 IVA 2014-03-12 21:50:49]
Könnyen elképzelhető, hogy helyes ez az időpont-behatárolás. Találtam egy másik, aukcióra került kézirat-régiséget is: Balatonfüred – Balaton-parti sétány [url] http://postcardsshop.net/regi-papirok-autogram-zene-hazy-erzsebet-masok-alairasai-p-749.html?currency=EUR&language=hu&cPath=1_4_29; A képeslap hátoldalán Házy Erzsébet és mások aláírásai [/url] A színes képeslap hátoldalán a Magyar Állami Operaház tagjainak aláírásai olvashatók: Andor Éva Házy Erzsébet Ötvös Csaba Radnay György Ágay Karola Vadász Gyula

2825 IVA 2014-03-12 21:50:49 [Válasz erre: 2824 Búbánat 2014-03-12 13:11:25]
1963 és 1965 közötti felvételre tippelek.

2824 Búbánat 2014-03-12 13:11:25
[url] http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:dnOabK3Se4EJ:www.mutargy.com/katalogus/18/egyeb_mutargy/16/hazy_erzsebet_1929-1982_kossuth-dijas_es_liszt_ferenc-dijas_magyar_operaenekes_szopran_szineszno_alairasa_az_ot_abrazolo_foton/211578/+&cd=21&hl=hu&ct=clnk&gl=hu; Házy Erzsébet dedikált fotója [/url] Februárban lehetett rá licitálni a Darabanth Aukciósház árverésén.

2823 Búbánat 2014-03-10 14:56:48
A Dankó Rádió mai operettműsorából kiemelem a Házyval hallható két operettrészletet: - Szirmai Albert – Emőd Tamás: Mézeskalács - vidám kettős „Ejje-hujja, hm!...” (Házy Erzsébet, Palcsó Sándoir) - Lehár Ferenc: Cigányszerelem – Ionel áriája és duett (Házy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert, km. az MRT Szimfonikus zenekara) Ezen a héten Faragó András, az Operettszínház énekművésze a vendég a stúdióban, akivel minden nap Nagy Ibolya szerkesztő-műsorvezető beszélget. Az adást ma délután öt és hat között a rádió frekvenciáin újra meghallgathatunk, ami elérhető a műholdas vétel mellett interneten is a www.dankoradio.hu oldalon is.

2822 Búbánat 2014-03-08 14:09:56
A Dankó Rádió ma délelőtti operettadásában - egyebek között - Házy Erzsébet és Udvardy Tibor előadásában két részletet hallgathattunk meg Lehár Ferenc A víg özvegy című operettjének 1962-es teljes stúdiófelvételéről: - Duett: "Bamba, bamba gyászvitéz" - A II. felvonás finálé - részlet Km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András Délután öt órától ismétlés, a rádió internetes oldalán is elérhető az adás.

2821 Búbánat 2014-03-07 11:51:53
Egyik kedves daljáték-számom az a duett, melyet Farkas Ferenc Csínom Palkójából Házy Erzsébet és Szabó Ernő énekelnek: "Jó estét, jó estét, áldás, erő, békesség.....Rosta Márton híres ember Pozsonyban..." (a rádió stúdiófelvételén km. az MRT énekkara és szimfonikus zenekara, Lehel György vezényletével) Ezt a Házy-felvételt is sugározta ma délelőtt a Dankó Rádió. Az operettkedvelőknek szóló Túl az Óperencián című műsorát délután öt órától újra meghallgathatjuk a rádió frekvenciáin és az interneten is a www.dankoradio.hu oldalon.

2820 Búbánat 2014-03-06 13:28:16 [Válasz erre: 2819 Búbánat 2014-03-03 14:14:18]
Három nappal ezelőtt három részlet hangzott el a Lili bárónőből Házy Erzsébet rádiófelvételéről a Dankó Rádióban. Ma újabb három részlet csendült fel Huszka klasszis operettjéből a rádió délelőtti műsorában: - Dal: "Bíborban ég....Egy férfi képe van a szívem közepébe'..." (Házy Erzsébet) - Vidám kettős: "Gyere, csókolj meg, tubicám..." (Zentay Anna, Rátonyi Róbert) - Szerelmi kettős: "Tündérkirálynő, légy a párom..." Házy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert) A műsor ismétlését meghallgathatjuk ma délután öt és hat óra között a Dankó Rádió frekvenciáin és az internetes oldalán is.

2819 Búbánat 2014-03-03 14:14:18
Ma sem maradtunk Házy Erzsébet hangja/-felvétel nélkül a Dankó Rádióban: a délelőtti operett összeállításban egyebek között felhangzott három részlet Huszka Jenő Lili bárónő című operettjének 1964-es rádiófelvételéről. - Kettős: „Szellő szárnyán…” (Házy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert) - Hármas az első fináléból: "Az ősök, az árnyak..." (Házy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert, Kishegyi Árpád) - Az első finálé: „Álmaimban szeret engem egy leány…” (Házy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert, km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Sebestyén András) Ezen a héten, minden nap, [url] https://www.facebook.com/photo.php?fbid=642955672418343&set=a.580043132042931.1073741829.579678575412720&type=1&theater; Dancs Annamari [/url] – a Budapesti Operettszínház énekművésze a vendég a stúdióban, kivel Nagy Ibolya szerkesztő-műsorvezető beszélget. Az adás ismétlése meghallgatható 17 órától a rádió frekvenciáin és az interneten is a www.dankoradio.hu weboldalon.

2818 Búbánat 2014-03-02 15:23:57
Ma délelőtt a Dankó Rádió operettműsorában többek között hallhattuk A denevér második felvonásának fináléját: Előadók: Házy Erzsébet, László Margit, Kozma Lajos, Melis Gy9rgy, Radnay Györy, Szőnyi Ferenc énekelt, km. a MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Lehel György. (A rádió 1963-as, teljes stúdiófelvételéről. Magyar nyelven.) Ma délután öt órától ismétli a Dankó Rádió. Előtte azonban, 16 órától egy különleges adás is lesz ott: a Dankó Rádió 2. klubestjének közvetítése felvételről. Benne Nagy Ibolya műsorvezető-énekesnő mesél életéről, pályájáról. Vendége Virágh József, az Operettszínház művésze, akivel duetteket is énekel. Szerkesztő: Horváth Tünde Műsorvezető: Bényi Ildikó

2817 Búbánat 2014-03-02 15:16:48 [Válasz erre: 2815 mazig 2014-03-02 10:58:51]
Ha így van, akkor erre a későbbi, osztrák Tv által felvett operett-összeállításra is kíváncsi lennék!

2816 telramund 2014-03-02 11:50:30
Ha csak 3o mp-is,mindent felidéz!

2815 mazig 2014-03-02 10:58:51 [Válasz erre: 2814 Búbánat 2014-03-01 19:30:45]
Szerintem ez a Cigánybáró részlet nem az 1964-es filmből való, hanem egy későbbi, az osztrák TV által, magyar művészek közreműködésével készült operett összeállításból. Egyébként, kedves Búbánat, köszönjük ezt a ritkaságot!

2814 Búbánat 2014-03-01 19:30:45
Tavaly megjelent egy háromlemezes operett-DVD: Traumland Operette-Die schönsten Operetten-Melod DVD-Video Album Felhívom a figyelmet az 1. lemezen található 6. trackra: So elend und so treu - aus 'Der Zigeunerbaron' Strauss, Johann, Jr. Hazy, Erzsebet Ha rákattintunk a Filmausschnitte/Videotrailer-en belül a 6-os számra, elindul a felvétel részlete. Itt a linkje: [url] http://www.jpc.de/jpcng/classic/detail/-/art/Traumland-der-Operette-Die-sch%F6nsten-Operetten Melodien/hnum/9908173; Erzsebet Hazy: So elend und so treu - aus 'Der Zigeunerbaron’ – videotrailer [/url] - SZINESBEN!!! Traumland Operette- Die Schönsten Operetten- Melod von Various erschienen am 22.03.2013 Detailinformationen: Arien & Duette aus Operetten-Produktionen von Kalman, J. Strauss II, Schröder, Dostal, Jones, Loewe, Millöcker, Kattnigg, Lehar, Rogers, Heuberger, Jürgens, Offenbach, Fall, Berte, Stolz, Straus, Raymond, Porter, Mackeben Sprache: Deutsch Tonformat: DD 2.0 • Künstler: Rudolf Schock, Willy Millowitsch, Sylvia Geszty, Julia Migenes, Renate Holm, Bibi Johns, Gisela Schlüter, Rene Kollo, Fred BertelmannBenno Kusche, Ingeborg Holm, Erika Köth u. a. • Label: Sony • FSK ab 0 freigegeben • Bestellnummer: 9908173 • Erscheinungstermin: 22.3.2013 Eddig csak az 1964-es fekete-fehér operettfilmről tudtam! Igaz, a Film Színház Muzsika akkor a forgatás idején színes képeket közölt le az újságban, és utóbb a film zenei anyagát tartalmazó LP-nek majd a CD-nek a borítóján is színes kép látható a filmből. Ugyanakkor Haandel fórumtársunk kiderítette, hogy egy németországi forgalmazónál megrendelhető ez a régi film is, amit aztán a fizetést követően a DVD-re kiírnak és elküldik címünkre. Éltem a lehetőséggel, megkaptam a teljes Cigánybáró filmet DVD-n, ám meglepetésemre a lejátszásnál fekete-fehér színt konstatáltam. Ezek szerint – mint a fenti linkre kattintva kiderül - megvan ennek a Der Zigeunerbaron filmnek a színes „kópiája” is! De Jó lenne akkor ehhez a színes felvételhez is hozzájutni! Kedves Haandel, tudnál ennek is utána nézni? Honnan származik ez a színes változat? A beszerzési forrását is megtalálni? Előre köszönöm szíves fáradozásodat.

2813 Búbánat 2014-02-28 13:46:21 [Válasz erre: 2812 mazig 2014-02-28 09:21:11]
A televízió számára közönség jelenlétében felvett operett műsora máig meghatározó személyes élményem: „Nagyapám húsz éves volt…” - Kónya Sándor televíziós portréja, melyben Házy Erzsébet is szerepelt; az akkor 44 éves szopráncsillagunk A madarász (Zeller) és a Dubarry (Millöcker) primadonna alakjait formálta meg a kamerák előtt – a legendás nagy magyar tenor oldalán. A két ismert klasszikus operett keresztmetszetét vették fel a televízió számára - mindenekelőtt a régen látott, "hazajött" Kónya Sándor művészetét megörökíteni a könnyebb műfajból - úgy, hogy a zenei anyagot már előzőleg a rádió stúdiójában hangszalagra rögzítették […]” - írtam ide anno, és elevenítettem fel több évtizeddel ezelőtti emlékeimet a forgatásról és az élő műsorukról. Bővebben lásd a 2308. és 2309. sorszámoknál.

2812 mazig 2014-02-28 09:21:11
A híres partnerek között még nem szerepelt KÓNYA SÁNDOR

2811 mazig 2014-02-27 08:48:07 [Válasz erre: 2810 Búbánat 2014-02-26 21:50:13]
Köszönöm a kiegészítéseket. Bolkestein egyik előadásán ott voltam.

2810 Búbánat 2014-02-26 21:50:13 [Válasz erre: 2809 mazig 2014-02-26 17:00:33]
A Der Zigeunerbaron jelzett CD-kiadványa nekem is megvan… Kérdésedre ideírom, a megnevezett másik három énekesnő operaházi fellépéséről az adatokat: Gluck: Orfeusz Magyar Állami Operaház, 1965. január 17. Borbély Gyula – ELENA CERNEI mv (Bukaresti Opera magánénekesnője), Osváth Júlia, Házy Erzsébet 1969. május 8.: Borbély gyula – MARIA MADDALENA mv. (Milánói Scala művésze), László Margit, Házy Erzsébet Mozart: Figaro házassága (lásd 938. sorszám) Magyar Állami Operaház, 1955. május 20. Pless László – Jámbor László, BRÜNHILDE FRIEDLAND mv. – a drezdai Állami Operaház magánénekesnője, Neményi Lili, Faragó András, Domahidy László, Aarika Anelli, Angyal Nagy Gyula, Házy Erzsébet, Galsay Ervin, Koltay Valéria, Külkey László, Hagymássy Ilona, Kenderessy Éva Akiket még nem említettem: ugyanebben az operában lépett fel Házyval MARIE TAUBEROVA, a prágai Nemzeti Színház magánénekesnője és ELS BOLKESTEIN (Innsbruck, Ausztria) is – utóbbival három alkalommal énekelt együtt a Figaróban. 1955. május 14. : Ferencsik János - Melis György, Osváth Júlia, MARIE TAUBEROVA, Faragó András, Domahidy László, Aarika Anelli, Angyal Nagy Gyula, Házy Erzsébet, Galsay Ervin, Koltay Valéria, Külkey László, Hagymássy Ilona, Kenderessy Éva 1968. április 21.: Borbély Gyula – Bende Zsolt, ELS BOLKESTEIN, László Margit, Dene József, Tréfás György mv., Szilvássy Margit, Külkey László, Házy Erzsébet, Nádas Tibor, Andor Éva, Kishegyi Árpád, Kenderessy Éva, Szabó Márta 1968. november 23.: Borbély Gyula – Bende Zsolt, ELS BOLKESTEIN, László Margit, Dene József, Mészáros Sándor, Barlay Zsuzsa, Külkey László, Házy Erzsébet, Nádas Tibor, Kalmár Magda, Kishegyi Árpád, Kenderessy Éva, Szabó Márta 1969. március 27.: Borbély Gyula – Melis György, BOLKESTEIN. László Margit, Faragó András, Mészáros Sándor, Barlay Zsuzsa, Külkey László, Házy Erzsébet, Galsay Ervin, Kalmár Magda, Kishegyi Árpád, Kenderessy Éva, Szabó Márta

2809 mazig 2014-02-26 17:00:33 [Válasz erre: 2807 Búbánat 2014-02-26 13:01:01]
Ez a lemez szerencsére nekem megvan,CD változatban is. A híres partnerek közül itt első helyen kiemelendő a karmester: ROBERT STOLZ. A 6 külföldi énekesnő közül három közös előadás számomra OK:Pobbe-Álarcosbál, Réthy-Margitsziget,Breul-Figaró(jelen voltam) A többi ?? Még egy bolgár partner a MÁO-ban: Szabin Markov-Anyegin

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.