Bejelentkezés Regisztráció

Opernglas, avagy operai távcső...

2119 operátor 2004-04-12 11:59:46
szerintem katharina wagner meghívása szinetárék részéről valószínűleg inkább rosszindulatú számítás mint a nyitottság jele. szinetár többször lenyilatkozta azt, hogy utál mindent, \"regietheater\" név alatt fut - az más kérdés, hogy a következő mondatában azt mondta, hogy egy rendezés lehet \"hagyományosan\" és \"modernen\" nagyon jó. szinetár ezzel is szokásához híven mondatonként önmagának ellentmondva agonizál látván az általa képviselt művészi elképzelések menthetetlen avittságát. tehát azzal, hogy éppen az ultrakonzervatív magyar wagneriánusok képébe nyom egy - jobb híjján most így nevezem: - \"regietheatert\", azzal eleve bebiztosítja a botrányt és megerősíti az ő általa képviselt \"hagyományos értékeket\", maga mellé állítja a közvéleményt, hiszen hallani fogjuk majd, hogy \"ennél még szinetár is jobb.\" mivel a wagneriánusok nem fognak gondolkodni csak köpködni, mindegy, hogy k. wagner egy ostoba liba, aki infantilis marhaságokat hord össze rendezés címén - bár a \"szinetári összhatás\" szempontjából mégjobb ha az - vagy éppen ha kezdő is, de használható koncepcióval rendelkező rendező. kesselyák don giovanni-jának \"engedélyezése\" mögött is ugyanez a szinetári lejárató szándék volt szerintem. ha tényleg a nyitottság és a jó szándék vezérelte volna, akkor egy pl. egy peter konwitschny-t hívott volna meg, hogy biztosra mehessen. \"megmenteni a jó hagyományos magyar operajátszást a német regietheater mocskától\" - olvassuk majd szinetár visszaemlékezésében, mint működésének végső stádiumának egyetlen célkitűzését.

2118 Sesto 2004-04-12 11:30:40 [Válasz erre: 2117 operátor 2004-04-12 11:25:44]
Annyiban azért mégis kettösséget érzek a téma mögött: mig Hamburgban simán elénekelte Marton Ortrud-ot ilyen kontextben is, addig mintha óvatosabbnak mutatozna neki a dolog a MÁO-szinpadán... \"No risk, no fun!\"... ;-)

2117 operátor 2004-04-12 11:25:44
...és a mostani lohengrinről marton pedig azt mondja: \"Kíváncsian várom a közös munkát, biztos vagyok benne, hogy nagyon modern előadás születik, amely valószínűleg vitákra fog ingerelni sokakat.\" http://www.hetivalasz.hu/cikk.php?id=9340

2116 Sesto 2004-04-12 11:17:56 [Válasz erre: 2112 Hangyász 2004-04-12 07:15:28]
...ez egy hamburgi Lohengrin volt pár éve, ahol éppen MARTON ÉVA(!) volt a \"gonosz\" iskoláslány, sötét egyenruhában és matrózgalléros blúzban + copfos frizurával!... ;-)

2115 Norma 2004-04-12 10:59:29
Köszi az információt, Orlando! Hangyász összefoglalóját kíváncsian várom.

2114 Hangyász 2004-04-12 07:43:40 [Válasz erre: 2097 Norma 2004-04-11 00:44:43]
A cikkeket kinyomtattam, röpke belenézés után katasztrofális baromságot művelt KW. Estére összefoglalom a tartalmát és beírom ide. A würzburgi Hollandi a rendezőnő első \"éles\" munkája. Nem csodálom, hogy kifütyülték. Egyetlen mentsége lehet: A nem meghökkentő, hanem ostoba művészkedésre tódulnak a nézők a korábban csaknem bezárásra ítélt vidéki színházba, így virágoztatván fel a nemzetközileg sehol sem jegyzett intézményt. Persze lehet, hogy Marton Éva vagy bármelyik főszereplő fellázad és akár a szerződésszegést is vállalva otthagyja a \"projektet\".

2113 Hangyász 2004-04-12 07:37:17 [Válasz erre: 2076 Norma 2004-04-10 15:04:45]
Mivel Katharina egy lebujba helyezi a Hollandit, jó esély van arra, hogy a Lohengrin helyszíne is valami hasonló legyen. Nem tudja valaki, kinek az ötlete volt KW meghívása? Nekem a 8-ikai előadásra van jegyem, így felcsigázva megyek az Erkelbe.

2112 Hangyász 2004-04-12 07:15:28 [Válasz erre: 2105 WiseGentleman 2004-04-11 12:11:40]
A mai \"operarendezések\" eredményeképpen a helyszín vagy az atomháború által elpusztított táj jelenik meg a közönség előtt, ahol az emberiség maradéka nagyjából Madách eszkimójának anyagi és szellemi szintjén vegetál, avagy egy szeméttelep, ill. elmegyógyintézet/falanszter/kadétiskola/koncentrációs tábor/ börtön, ill. ezek kombinációja. Hallottam már olyan Lohengrinről, amely egy (Wagner korabeli) iskolai tanteremben játszódott és ahol a király volt a tanító bácsi (a hirdető gondolom a pedellus), és a stréberek, azaz Lohengrin és Elza bemószerolták a jó Fricit és Ortrudot. (NB: Wagner idejében még nem volt koedukált oktatás, de hát ez bagatell). Az ilyen, a darab lényegét kiforgató rendezői koncepciók hatására beindul az agyam. Elképzelem pl. hogy ha operarendező lennék, a hecc kedvéért egyszer úgy állítanám színpadra a Rigolettót, hogy abban a címszereplő kivételével mindenki púpos, oszt\' röhögnék magamban, mit hord erre össze a sok marha kritikus. Ugyanígy meg lehet fordítani a Macbethet úgy, hogy a címszereplő és hitvese Banquo és Macduff karriervágyának áldozatai. Ehhez képest apró módosítás, hogy a Hollandi végén Senta nem ugrik a tengerbe, legfeljebb bánatosan néz a távolodó remek parti után, esetleg egy hirtelen változással a falu bolond vénlányaként jelenik meg a függöny lehullása előtt. Emlékezetem szerint Bp.-en is voltak katasztrofálisan megbukott külföldi vendégrendezések, pl. egy francia által színre állított Carmen.

2111 tosca 2004-04-12 00:03:20
Hogy visszakapcsoljak a rendezésekhez: egyszer volt szerencsém egy holland Trubadúrhoz. Luna gróf és csapata a Pokol Angyalai színeiben virítottak, Manrico, Azucena és a cigánytábor hippik voltak á la Woodstock, Leonora pedig valami filmsztár. Ha valaki elmagyarázza nekem a koncepciót, azt Nobel-díjra terjesztem fel... Ami a rendezéseket illet, az olyan erőteljesen történelmi környezetbe helyezett operáknál mint a Tosca, Andrea Chénier, Roberto Devereux, stb. óvatosnak kell lenni az aktualizálással, a különféle korokba helyezéssel. Az olyan, inkább mítikus-szimbolikus operáknál, mint a Ring, Trisztán, Parsifal, Pelléas, Varázsfuvola, Kékszakállú etc., sokkal nagyobb lehet a rendező szabadsága. Amúgy a prózai színház és az opera között van egy hatalmas különbség. Tegyük szívünkre a kezünket: hányszor álltunk fel teljes elégedettséggel egy-egy előadás végén a katasztrofális rendezés dacára - ha a zenekari, karmesteri, énekesi produkció nagyszerű volt. Tosca

2110 orlandofurioso 2004-04-11 21:26:31 [Válasz erre: 2103 Norma 2004-04-11 11:17:00]
A Berlini Staatsoperben. Ponnelle egykori jelmeztervezője, Pet Halmen rendezte. Addig engem is érdekelt, amig csak képeket láttam róla. Azonban miután beléptünk a múzeumba, áthatotta az egész előadást az ifj. Sherlock Holmes nyomoz fíling. Nem lehetett komolyan venni. Szerintem még ma is fut a produkció. Annál komolyabban lehetne venni, amit operátor ír - megjegyzem szemérmesen - a Tituszról.

2109 Sesto 2004-04-11 19:53:12 [Válasz erre: 2108 Caligula 2004-04-11 19:10:52]
...ha emlékezetem nem csal, akkor az a változat megy a MÁO-ban, ami még a ´90-es évek elején készült, talán pont az akkori Mozart-év körül, és anyagi problémákra hivatkozva, már akkor is csak félig lett szcenirozva és részben \"koncertánsan\" bemutatva(=Boschán Daisy rendezte,...talán...) Az akkori szereposztásokból még rémlik is egy pár név: * Titus: Molnár András, Daróczy Tamás * Vitellia: Kincses Veronika, Temesi Mária, és késöbb Maria-Teresa Uribe * Sesto: Komlósi Ildikó, ? (=talán Németh Judit?) * Annio: Bokor Jutta * Servilia: Verebics Ibolya * Publio: Szüle Tamás(?) ... ja és a narrátor még Mensáros László volt... Nem egy egetverö értelmezése(=tk. nincs is \"értelmezve\"/megrendezve) a darabnak, igy inkább próbáltam a zenére koncentrálni, azért az sok helyen kárpótolt!...

2108 Caligula 2004-04-11 19:10:52 [Válasz erre: 2107 Sesto 2004-04-11 18:58:38]
Hát nem is tudom, amit én a MÁO-ban láttam, az maga volt a dögunalom.

2107 Sesto 2004-04-11 18:58:38 [Válasz erre: 2106 operátor 2004-04-11 17:02:47]
...semmi esetre nem érzem dilettánsnak eszmefuttatásodat a Titus-szal kapcs., eleve egy roppant érdekes és sokrétü, összetett darab...îgy operátor gyakrolatilag egy rendezöi koncepciót foglaltál össze tömören!...(=nekem pl. a kedvenc Mozart-darabom!...) ;-)

2106 operátor 2004-04-11 17:02:47
azt hiszem jobb ha az ember az marad, ami - esetemben műkedvelő, azaz dilettáns. amúgy is csak hülye ötleteim lennének, pl. a clemenza di tito-t rendezést nem titusz nagylelkűségét középpontba helyezve képzelném el, aki annyira szereti barátait, hogy még a gyilkossági kísérletet is megbocsátja nekik. ugyanis titusz bármit csinál az olyan, mint elefánt a porcellánboltban: valakit jól kicsinál vele. mindenkinek jót akar, de senkit sem ismer, pedig barátság a másik ismeretét feltételezi. nem tudja, hogy szenved vitellia, sesto, servillia és annio \'baráti\' gesztusaitól. de nem is úgy képzelném el, mint állítólag kusej salzburgban, aki titusz nagylelkűséget ugyanolyan zsarnoki fegyverként tekinti, mint a kegyetlenséget, csak éppen a nagylelkűség még manipulatívabb, zsarnokibb eszköz, hiszen azért hálásnak is kell lennie az alattvalóknak. szerintem inkább tito és sesto kapcsolatának természetét lehetne középpontba állítani, ami könnyen lehet, hogy több, mint \'baráti\', amivel persze a szereplők maguk sincsenek tisztában. tito meglepően könnyen dobja a nőket, először berenicét - akit állítólag igazán szeret - a népakaratnak engedve küldi el. és ezután a következő császárné jelöltje éppen sesto húga, servilia azaz sesto \'női kiadása\'. de amint servilia visszautasítja, mert ő már anniot szereti, tito azonnal majd kicsattan az örömtől (\'ah se fosse\'). az egész műben az egyedüli érzelmet (ami állítólag \'mély baráti\') sesto iránt táplálja - akit manapság nő, de a prágai premieren egy kasztrált \'signore bedini\' énekelt. még nem hallottam mai kontratenorral a szerepet, de akár azzal is meg lehetne próbálkozni a \'koncepció\' jegyében. sestora térve az ő \'irányultsága\' kettős, valódi vonzalom fűzi vitelliahoz, azonban a titonak énekelt áriai sem kevéssé bensőségesek a vitelliához szólóakénál, végig a két azonos természetű vonzalom között őrlődik. azt is meg kéne még nézni, hogy mazzola pontosan milyen módosításokat eszközölt metastasio eredeti librettójában, aminek következtében mozart azt írta műjegyzékébe, hogy mazzola csinált \'igazi operát\' a clemenzából. zeneileg azt kéne \'megnézni\', hogy sesto vitelliának és titonák énekelt áriáinak tónusa mennyire teszi lehetővé a mély barátság és szerelem elkülönítését. bár az is tény hogy mozart egy operájában sem zenésíti meg a barátságot tudomásom szerint – a szerelmet annál inkább. ez a \'jerry springer dramaturgia\' ha másra nem, de legalább arra jó lenne, hogy nálunk a félházas - ráadásul bérletesen félházas – titusz előadásokból egész házasakat csináljunk... azt nem tudom, hogy milyen adekvát színpadi eszközzel lehetne azt az extatikus pontot érzékeltetni, amikor vitellia rondója átvált a zárójelenet kórusába. az a zene parsifali szóhasználattal élve maga a \'höchsten heiles wunder\', ha valaki nem érzi közben szent teréz extázisát, az igyon meg egy üveg pezsgőt előtte, úgy menni fog. az ária és kórus összekötésére már volt példa az idomeneoban is elettra áriája után, de itt a zene kétszeresen lep meg: az áriának mintha szabályos vége lenne, de mégsincs, miközben mégis van egy pillanatnyi feszültségnövelő szünet. mintha egy másik dimenzióba lépnénk...

2105 WiseGentleman 2004-04-11 12:11:40 [Válasz erre: 2103 Norma 2004-04-11 11:17:00]
Nekem azért még hiányoznak olyan rendezések, vagy felfogások, ahol például a Hunyadi Lászlóban Cillei a tragikus, pozitív hős, vagy például érdekes lenne a Bánk bán megrendezése Biberach szempontjából... :)

2104 WiseGentleman 2004-04-11 11:55:11 [Válasz erre: 2095 operátor 2004-04-10 23:33:52]
Miért mondanád, hogy neked késő? Kint az USA-ban számos alkalommal találkoztam nyugdíjaskorú egyetemistával, és, gondolom, te még messze vagy a nyugdíjaskortól...

2103 Norma 2004-04-11 11:17:00 [Válasz erre: 2099 kalahari 2004-04-11 02:24:46]
Pedig Scarpia volt már Gestapo-főnök! Nem nálunk, hál\' Istennek! Úgy emlékszem, Marton Éva ezért nem vett részt a produkcióban. Az Aidát is játszatták már a II. VH-ban. A Rigoletto nálunk sem úszta meg, a Mantuai hercegből maffiózó lett. Pár éve olvastam viszont egy Aidáról, amely v. melyik híres egyiptomi kiállítás múzeumtermeiben játszódik, talán a British-ben vagy a Kairói Múzeumban. Ez az előadás azért érdekelne. Hol adták ezt, tudja valaki?

2102 Sesto 2004-04-11 08:17:30 [Válasz erre: 2095 operátor 2004-04-10 23:33:52]
operarendezö-képzés(=\"zenésszinház rendezö\"), csupán egy párat kiemeleve: * Bécs (=tandíj kb. 2X 380 Euro) * München * Hamburg A német képzés tandijait nem ismerem! Sorry!-bár azt tudom, hogy eddig a magyar hallgatók németnyelvterületen általában tandijmentesek voltak, DE május 1. után-\"Willkommen in der EU!\"-legalábbis Ausztriában-megszünik a magyar diákok tandijmentessége... Operator, lehet, hogy elsö hallomásra \"naivnak\" hangzik, DE nem feltétlen kritérium DIPLOMÁT szerezned az EU-n belül, hogy operarendezö legyél-tudom ez magyar mentalitás-\"bumázska nélkül semmi nem megy\"-az lényegtelen, hogy értesz-e vmit. a témához vagy sem, az a lényeg a papir meglegyen! DE hidd el nekem, a legtöbb manapság ismert operarendezö sem végzett ilyen szakot!(=Konwitschny, Krämer, Flimm etc...)-nyilván most ez nem minöségi felsorolás, hanem tények! Viszont, ha beszélsz nyelveket, próbálj meg rendezögyakornoki status-t keresni vkinél, az EU-n belül,....ez máj. 1. után nem okozhat hatalmas problémát! S talán igy el indulhatsz ezen az úton! A kor alapvetöen nem probléma, hidd el! ;-)))

2101 Orfeusz 2004-04-11 07:54:19
Egy Toscát vagy egy Manon Lescautot nem is kell átteni a mai korba, anélkül is lehet újszerű egy rendezés..lehet pl. univerzálissá emelni az egész történetet, bizonyos tényezőket, jellemket felnagyítani, kortalanná emelni megfelelő díszletekkel. Valóban nincs itthon operarendezői képzés, de azt nem is tudtam, hogy ez még Szinetár akaratán is múlik, hogy kit tanít...ez nonszensz, hogy ember döntse el, így akkor már nem sok esélyem maradt, nem hiszem, hogy megfelelnék Szinetár elvárásainak. Miér késtél le róla Operátor?? Még ki lehet menni Bécsbe is tanulni:) A színházrendzés tulajdonképp engem se érdekel, akkor inkább filmrendezés, de lehet hogy oda se férnék be,mert biztos teljesen más filmeket csinálnék, mint a mai kortárs magyar filmrendezők...

2100 Sesto 2004-04-11 07:21:13 [Válasz erre: 2093 WiseGentleman 2004-04-10 23:12:38]
...tehát Hanna Schwarz,...neki valóban \"altosabb\" hangszine van(=mégha nem is egy Ewa Podles-ses \"KONTRAALT\"), mint pl. Marjana Lipovsek-nek, aki elötte nekem az utolsó Klytämnestra volt,...mégis Lipovsek pasztózusabb orgánummal, és érdekés módon erösebb mélységekkel birt, mint most H.Sch. Biztos technikára alapozva-szerencsére-egyiküknek sem kellett helyenként \"Sprechgesang-ba\" menekülnie: voltak tartalékok. Az igazat megvallva nem tudnék dönteni, \"ki volt a jobb\", mert két egyenrangú alakitást kellene véleményezni... Egyéni izlés kérdése,...talán annyi, hogy Lipovsek szinte öniróniával füszerezett, és tragikomikus vonásoktól sem mentes alakitása élénkebb volt... Nem vonom kétségbe, hogy Polaki kemény(=TALÁN TÚL KEMÉNY!) évadot tud maga után-ebben vhol. azért ö is \"bünös\", legutóbb-vagyis nem tegnap- salzburgi Ariadne-ként láttam, ott nagyon jó volt, itt viszont Elektra-ként-önmagáhot képest-\"csak elment\". Katartikus élményt semmi képpen nem nyújtott.

2099 kalahari 2004-04-11 02:24:46 [Válasz erre: 2097 Norma 2004-04-11 00:44:43]
A Manon épp nincs repertoáron, talán a következő években újrarendezi valaki. Hátha... De igaz: történelmi eseményekhez, tényekhez kötődő operákat nem szabad áthelyezni más korba. Képzeljünk el egy Toscát, mondjuk 20. századi környezetben, amint berohan az illetékes szereplő, és közli: \"Bonaparte vincitor\" Komikus lenne...

2098 miketyson 2004-04-11 02:20:48 [Válasz erre: 2096 operátor 2004-04-10 23:51:12]
Joseph Volpe, aki ma a Met igazgatója, díszletmunkásként kezdte a színháznál. És még a gyűlölt és megvetett McDonald\'snál is követelmény, hogy akármilyen sokra is viszo valaki, egy ideig kell pultosnak lennie, hogy tudja, miről van szó.

2097 Norma 2004-04-11 00:44:43
Olvastam értékes hozzászólásaitokat, mégis meggyőződésem a régi: a szerzői szándéknak megfelelő időben és térben (hagyományos, konzervatív stb. színház) is lehet jó rendezői ötletekkel igazi drámát teremteni, én erre lennék kíváncsi, csak sajnos kevés rendező képes erre. Operaénekeseink közül azért néhányan igen. Az említett Macbeth nekem is tetszik, bár nem realisztikus a tér (maga a történet sem minden szálában), de a szereplők öltözete (az arcfestés, vörös paróka stb.is) ellensúlyozza, sőt jól kiegészíti a mű borongós, sötét alaphangjának megfelelő színpadi világot. A Jenufa szintén tetszett jelzésszerű színpadával. Felfordul a gyomrom a Manon Lescaut láttán. Mit keres ez a rendezés a repertoáron? Pedig ott aztán igazán pompázatos a színpad. Csak éppen durván beleavatkozik a mű világába. Mi volt a rendezői szándék? Miért hozta egy századdal közelebb hozzánk a cselekményt? A \"lever\" szertartásának rizsporos parókás jelenete tökéletesen elvesztette értelmét. Se modern nem lett, s a hagyományokat is semmibe vette. Ez az öncélúság dühít. Egyébként megnéztem a Katharina Wagner rendezte Hollandi képeit, a cikket sajnos nem értem, nem tudok németül. De a fonó miért lett kocsma? Senta miért egy Barbie baba és egy altesti munkásnő keveréke? Ő vár az \"Erlösung\"-ra? Mi köze ennek a műhöz? Egy-két mondatban valaki összefoglalhatná magyarul a cikket. Köszi.

2096 operátor 2004-04-10 23:51:12 [Válasz erre: 2094 WiseGentleman 2004-04-10 23:14:20]
az ilyesmi persze nekem is nagyon visszatetsző. tavaly pl. valamelyik kerényi, talán a \'miklós gábor\' undorodva ecselte a rádió operaműsorában, hogy amikor neki ki kellett mennie amerikába, akkor elősször mindenféle \'alantas munkákat\' kellett végeznie a színházban, mint pl. díszletmester, és minden egyéb mesterséget mire rendezhetet. egy ilyen embernek feltételezem, hogy a karmester és az énekesek is alantas munkát végeznek - kivéve őt magát. ezek után nem is mentem el a gödöllői julius caesar rendezésére.

2095 operátor 2004-04-10 23:33:52 [Válasz erre: 2092 Orfeusz 2004-04-10 22:52:28]
azért a túl sok \'alázat\' - a színházcsinálás végül is nem katonai kiképzőtábor :) - könnyen muzeális produktumokhoz vezethet, a műveket a befogadó mindig \'saját korának szemüvegén\' keresztül nézi és értelmezi. a másik dolog meg az, hogy nem minden mű alkotójának akarata, lehet hogy a \'mű maga az akarat\', tehát csak a mű értelmezéséből érdemes kiindulni és nincs értelme annak a kérdésnek, hogy \'mit szólt volna az alkotó ha ezt látja\'. de tényleg a műről kell szólnia a dolognak, akkor is ha látszólag \'megerőszakolja\' azt. \'operarendezőnek lenni szép álom\' - valóban az, mondjuk nekem már késő, de mégis itthon hogy lesz az az ember? én úgy tudom, hogy itthon operarendezői szak egyáltalán nincsen, ami van az a színház- és filmművészeti főiskolán egy 5 éves \'színháztudományi\' szak, ami 3 évente indul 10-15 emberrel, amivel prózai színházi rendező lehet aki elvégzi. és ott tanít többek között szinetár miklós és ha neki tetszik valaki, az kap lehetőséget operarendezésre, más út nincsen - gondolom én. tehát nagy szerencsével lehet valaki prózai rendező és ezután jó kapcsolatokkal operai is. engem speciel a prózai színház nem igazán érdekelt soha, de úgy látszik anélkül nem lehet operarendezőnek lenni. hogy külföldön mi van, azt nem tudom.

2094 WiseGentleman 2004-04-10 23:14:20 [Válasz erre: 2092 Orfeusz 2004-04-10 22:52:28]
Teljesen igazad van, azért is megmagyarázhatatlan számomra az a rendezői felfuvalkodottság, amikor valaki azt mondja, hogy \"nekem fut egy darabom, a Faust az Erkel Színházban\"...

2093 WiseGentleman 2004-04-10 23:12:38
Howard Stern, anyone? ...just kidding... :) Na jó, abbahagyom. Egyébként Polaski nekem nagy kedvenc, függetlenül attól, hogy a magas regiszterekben bizonyos kivánnivalót hagy maga után. Mindenesetre, nem semmi évadot tudhatott magának, ősszel Bécsben Ring, majd Berlinben Elektra, újévkor Berlinben Izolda (ami szerény megítélésem szerint fantasztikus volt - szintén Kupfer-rendezés) most meg újból Bécsben Elektra. Struckmann számomra \"böcsületes baritonként\" hatott (az őszi \"tátogós\" Frau ohne Schatten után megtudtam, milyen \"hanggal\"). Tényleg, mi volt a véleményed Hanna Schwarzról? Én még tíz éve a MET-ben láttam vele egy kitűnő Frickát, most szerintem adekvát alakítást nyújtott, bár Regina Resnik mélységei hiányoztak. Ami a Rózsalovagot illeti, engem igazából Soile Isokoski Marschallinja hatott meg, az \"und lass die Uhren alle stehn\" szinte könnyekig, kár, hogy a felvonás végi \"silberne Rose\" fantasztikus pianissimojába beleköhögtek, élőben egyébként ilyen alakítást legutoljára Mechtild Gessendorftól hallottam a MET-ben. Csupán a kitűnő Angelika Kirschlager alakítása tűnt számomra cseppet \"mezzoforténak\". Ja, és nagyon tetszett még Tichy Faninalja (egész ütős Alberich lesz jövőre szerintem). Mint már korábban leírtam, Hawlata is egész jó atmoszférát teremtett, bár igaz, hogy egyértelműen a komikus basszbariton-oldalát mutatta a szerepnek (spassiger Herr Vetter), a \"durch unversiegte Huld mich tief beschaemt\" hipermély hangja igencsak nem volt hallható (bár igaz, a sokak által referenciának tartott Karajan-felvételen Otto Edelmann egy oktávval feltranszponálja). Viszont, igen szép volt a \"Heu, immer dabei sein\" pianoja, mivel sokan a \"Heu\"-t Strauss kifejezett utasítása ellenére fortéban üvöltik. A másik óriási reveláció, a Billy Budd-ban a már dicsért Herr Kammersaenger Kurt Rydl mellett Roider Vere kapitánya volt (Roider már Incredibile-ként is igen belopta magát a szívembe), öröm lesz jövőre Logeként hallani.

2092 Orfeusz 2004-04-10 22:52:28
Szerintem az alázat nagyon fontos, mikor a rendező egy operához nyúl, nem szabad, hogy az egy eszköz legyen számára saját önkifejezésére. Az alázat és a modern rendezés összeférhet teljes mértékben. Egy operánál én úgy gondolom a rendezés \"csak\" egy eszköz, egy eszköz ami hozzáad vmit a csodához, a zenéhez, a karmester és zenekar ill. énekesek munkájához. Ez lehet, hogy erősen hangzik, de én szerintem a legjobb ha rendező egy terepet teremt az egészhez, de ezzel nem szorul háttérbe a rendező..sőt nagyon fontos feladata van, ráérezni a mű lényegére vagy leginkább fontos elemeire. Ha én egyszer rendező lehetnék(szép álom) biztos , hogy az érzéseimből dolgoznék, hogy milyen intonációk érnek az opera meghallgatása közben, ezt próbálnám kifejezésre juttatni, de csak is kellő alázattal(ami nem korlátozza a merész gondolkodást) és szerénységgel, kicsit meghúzodva a háttérben, de fontos részeként az egésznek-lényeg, hogy részese lehessek a csodának....

2091 operátor 2004-04-10 19:38:21 [Válasz erre: 2086 WiseGentleman 2004-04-10 18:50:27]
a parsifal - amin \"felnőttem\" és ami sokáig \"szent\" mű volt számomra is - és a zauberflöte összevetése különben érdekes szellemi gyakorlat lehetne, hiszen mindkettő egyfajta \"beavatást\" jár végig és mindkettőt a szerző \"végrendeletének\" szokás tekinteni. bár már a varázsfuvola önmagában is ádáz interpretációs vitát szít manapság és a parsifalra is szinte annyi \"magyarázat\" akad, ahány magyarázó.

2090 operátor 2004-04-10 19:17:05 [Válasz erre: 2087 WiseGentleman 2004-04-10 18:59:46]
off megnéztem ezt az \'ophrey winfrey show-t\' és a következő \'magvas\' témákat találtam az elmúlt hónapokban: Burned Alive By A Drunk Driver | A Porn Star Gone Straight: The Traci Lords Story | How To Get Rich With Donald Trump | Moms Addicted To Drugs Come Clean | Investigative Report: Why Men Kill Their Wives :))) és így tovább... erre gondoltál? de tényleg hagyjuk ezt a témát, opera rulez! on

2089 Sesto 2004-04-10 19:09:27 [Válasz erre: 2086 WiseGentleman 2004-04-10 18:50:27]
Igen Wise, a bécsi \"La Juive\" valóban Krämer nagy dobása volt!!!-nem hiába vette át a MET is idén, szintén teljesen azonos szereposztásban a darabot Bécsböl,...viszont ugyancsak Krämer-munka a tavaly bemutatott bécsi \"Tristan und Isolde\" is-és hidd el nekem, Krämer eleve a német repertoárban otthonos, és igen is elmélyült a müben, átgondolta stb., mégis hatalmas flop lett... \"C´est la vie!...\" Más... Tudom sokak számára pl. a bécsi Schenk-féle \"Fledermaus\" a non-plus-ultra, szinte minden elöadáson megtörténik, hogy mihelyst felgördül a függöny a nézötéren átvonul egy hangos sóhajtás, annyira lenyügözi öket a látottak pompája, DE utána???-mi történik??? \"Lerágott csont módján\" egy nagyon szép, DE vhol. bárgyú és ezáltal unalmas Denevér-t kapunk, amitöl persze a japán turisták ezrei elalélva utaznak haza Osaka-ba és mutogatják a titokban elcsipett és katintott fotókat!... Félreértés ne essék: Otto Schenk-et a szerzövel szembeni alázat vezérelte, ezt semmi esetre nem vonom kétségbe!-de ezen felül mi nyújt???-opulens tablókat... Kösz´, de ez nem az ö munkáját, hanem a jelmez és diszlettervezöket dicséri! A fenti Krämer-es példához kapcs. füzném még hozzá, hogy nonsense dolog \"JÓ\" és \"ROSSZ\" rendezöt definiálini! Nagyon sok \"hires\" rendezötöl láttam már ilyet és olyat is, és vhol. ez abszolút helyénvaló is-szerintem. Az már mindig gyanús ha vkit. folyamatosan sztárolnak, vagy ellenkezöleg olbligát módon a sárba tiporják: \"ott vmi. mindig gyanús!\"... Elvégre emberek vagyunk és akarva-akaratlanul lehet mindenki teljesitménye néha napján ingadozó is, nem?... A szinháziak sem kivétel ezalól! ;-))) Ad. Elektra, a rendezés szerintem is még összeségében jó, elgondolkodtató: Agammemnon és a lelógó kötelek-melyektöl szabadulni, mint az igavonó állatnak sem lehet,...úgy kötözik meg áldozatukat, DE neveznetnék ezt a társadalmi konvenciók bilincseinek is, ahonnan nincs menekvés, rabja vagy!... Az énekesekkel már kevésbé voltam megelégedve,...Polaski nem igen lehetett jó passzban, bár megcsinálta, Merbeth-nek pedig még nagyon határszerep Chrysothemis, Struckmann-t is hallottam már jobb állapotban(fáradt volt?) etc.

2088 Sesto 2004-04-10 19:09:26 [Válasz erre: 2086 WiseGentleman 2004-04-10 18:50:27]
Igen Wise, a bécsi \"La Juive\" valóban Krämer nagy dobása volt!!!-nem hiába vette át a MET is idén, szintén teljesen azonos szereposztásban a darabot Bécsböl,...viszont ugyancsak Krämer-munka a tavaly bemutatott bécsi \"Tristan und Isolde\" is-és hidd el nekem, Krämer eleve a német repertoárban otthonos, és igen is elmélyült a müben, átgondolta stb., mégis hatalmas flop lett... \"C´est la vie!...\" Más... Tudom sokak számára pl. a bécsi Schenk-féle \"Fledermaus\" a non-plus-ultra, szinte minden elöadáson megtörténik, hogy mihelyst felgördül a függöny a nézötéren átvonul egy hangos sóhajtás, annyira lenyügözi öket a látottak pompája, DE utána???-mi történik??? \"Lerágott csont módján\" egy nagyon szép, DE vhol. bárgyú és ezáltal unalmas Denevér-t kapunk, amitöl persze a japán turisták ezrei elalélva utaznak haza Osaka-ba és mutogatják a titokban elcsipett és katintott fotókat!... Félreértés ne essék: Otto Schenk-et a szerzövel szembeni alázat vezérelte, ezt semmi esetre nem vonom kétségbe!-de ezen felül mi nyújt???-opulens tablókat... Kösz´, de ez nem az ö munkáját, hanem a jelmez és diszlettervezöket dicséri! A fenti Krämer-es példához kapcs. füzném még hozzá, hogy nonsense dolog \"JÓ\" és \"ROSSZ\" rendezöt definiálini! Nagyon sok \"hires\" rendezötöl láttam már ilyet és olyat is, és vhol. ez abszolút helyénvaló is-szerintem. Az már mindig gyanús ha vkit. folyamatosan sztárolnak, vagy ellenkezöleg olbligát módon a sárba tiporják: \"ott vmi. mindig gyanús!\"... Elvégre emberek vagyunk és akarva-akaratlanul lehet mindenki teljesitménye néha napján ingadozó is, nem?... A szinháziak sem kivétel ezalól! ;-))) Ad. Elektra, a rendezés szerintem is még összeségében jó, elgondolkodtató: Agammemnon és a lelógó kötelek-melyektöl szabadulni, mint az igavonó állatnak sem lehet,...úgy kötözik meg áldozatukat, DE neveznetnék ezt a társadalmi konvenciók bilincseinek is, ahonnan nincs menekvés, rabja vagy!... Az énekesekkel már kevésbé voltam megelégedve,...Polaski nem igen lehetett jó passzban, bár megcsinálta, Merbeth-nek pedig még nagyon határszerep Chrysothemis, Struckmann-t is hallottam már jobb állapotban(fáradt volt?) etc.

2087 WiseGentleman 2004-04-10 18:59:46 [Válasz erre: 2080 operátor 2004-04-10 16:23:07]
Mellesleg a Jerry Springer show tényleg nem egy nagy szám (kár, hogy Magyarországon azt mutatják feliratos formában), akkor már Oprah Winfrey műsorán sokkal magvasabb, színvonalasabb dolgokról szoktak beszélni (nem csupán a \"my son is gay\" pikáns témákat). Ami a sitcomokat illeti, sokan esküdtek a Seinfeld show-ra (kár, hogy Mo-n nem mutatták be igazán), jómagam annak idején a Nickelodeonon gyakran néztem 50-es évekbeli fekete-fehér sitcomokat (lásd például, I dream of Jeanny, Bewitched) :). Hogy is mondja a nóta? You gotta accentuate the positive, eliminate the negative, latch on the affirmative, don\'t mess with Mr. In-Between... bocs az off-topicért :).

2086 WiseGentleman 2004-04-10 18:50:27
Egyébként, Regietheater ide vagy oda, s eltekintve attól, hogy hagyományosan jómagam is a konzervatív rendezés híve vagyok, rendkívül jó véleményem volt például a bécsi La Juive rendezésről, vagy történetesen a budapesti Macbeth-produkcióról. Vagyis, az alázat vs. kreativitás ellentmondása csupán mesterkélten felnagyított, a két érték természetesen összeegyeztethető (ha a modern rendezés tükrözi a mű lényegiségét, és nem visz bele idegen, az összbefogadás szempontjából disszonáns elemeket). Harry Kupfert egyébként úgy néz ki, szeretni fogom, legalábbis bécsi Elektra-rendezése igen kifejező volt, az óriási letört fejű Agamemmnón-szoborral a színpad közepén, amitől a nézőnek, a játékosnak nem lehet szabadulni (kár persze, hogy az Elektra-monológot ismét meghúzták). Ami az \"Eurotrash\"-t illeti, Otto Schenk és Giancarlo del Monaco milyen kategóriába esik? Tudniillik ők is igencsak gyakran rendeztek a MET-ben? Mellesleg, a \"gagyi Amerika\" sztereotípiára úgy érzem azért válaszolnom kellene, (már csak saját tapasztalatomból merítve, hiszen éveket éltem ott), ugyannakkor ez igencsak off-topic lenne, tehát mondjuk, hogy borítékolom, amit írhatnék :). A Parsifal mitológiájában (bocsánat, már többször bevallottam wagneriánus voltomat) többek között az a nagyszerű, ahogy Wagner a megváltás szimbolikáját kitágítja, sokdimenzióssá teszi, egyrészt az erősen jelenlevő eredeti keresztény szimbolika (a Megváltó - der Erlöser) révén, másrészt, a darab protagonistái is az Erlösung különböző fázisait átélik (fájdalom, bűnbánat, megtisztulás), összeköti őket a sebeket adó szent dárda, lásd az opera legutolsó mondatát is, mely a szimpla keresztény adok-kapok megváltását végteleníti: \"Erlösung dem Erlöser.\"

2085 Sesto 2004-04-10 17:59:45 [Válasz erre: 2084 operátor 2004-04-10 17:48:06]
Bravo!!!-Operator, szinházi ember ide, szinházi ember oda: ráéreztél vmi.re, DE nagyon(=ösztönösen?) ;-) NINCS Definició! Kupfer pl. a Regitheater pszeudofogalmat a szinházkritikusok \"sarlatanizmusának\" nevezi,...és vhol. van benne vmi., ez egy \"kieröszakolt\" megfogalmazás, MERT ha nincs rendezés, akkor nincs szinház, DE ha nincs zene, akkor nincs opera stb-stb... Bár igen, minden ami nem \"teveszaros-Aida\"(=ergo, KONVENCIÒK!) meg hasonlók, rögtön mint \"Regietheater\" van lestemplizve, de lehetöleg olyan drasztikusan, hogy a nézö, aki még semmit nem tud a darabról, lehetöleg már hányingerrel és determinált averzióval lépjen be a szinházba!... Az általad felvetett \"jó Regietheater\" alapjábaban egy érdekes fordulat lenne/lehet, bár ehhez szükséges, hogy a rendezö/dramaturg a \"Subtext-tel\"(=értsd a sorok mögötti mondandóval) hitelesen, érdekfeszitöen tudjon dolgozni, ÉS ez a munkafolyamat legkeményebb része!... (Az nem gond pl. Mr. X énekes menjen el a szinpadon \"A\" ponttól \"B\"-ig, közben keresztezze az útját esetleg Mrs.Y. szopránnak és kerülje meg, hanem mindennek a \"MIKÉNTJE/HOGYAN/MIÉRT\" lenne itt a kérdés...

2084 operátor 2004-04-10 17:48:06 [Válasz erre: 2081 Sesto 2004-04-10 17:05:46]
színházi szakember nem lévén nem vállalkozom a definicóra, mindenesetre valami olyasmit szoktak alatta érteni, amikor a \'szerzővel szembeni alázatt\' helyett a rendező magához ragadja a kezdeményezést és \'magát fejezi ki\'. ez persze a konzervatív nézőpontból megfogalmazott definíció. ezzel szemben amit én szeretek - nevezzük ezt \'jó regiethaternek\' - az az, ha egy rendezés reveláció-szerűen hat rám, amitől úgy érzem, hogy egy lényegi felismerésre jutottam, valami új. ilyen persze csak ritkán adódik és stílusonként, művenként egészen mást jelenthet. ezek a rendezések a mai korhoz és a műhöz is hűek egyaránt a maguk módján. és a bombasztikus (vizuális) eszközök nem feltétlenül a legfontosabbak ebből a szempontból. inkább egyedi rendezések értékeiről tudnék beszélni, mint általános, elméleti definíciót adni - bár nem is a \'regietheater\' a lényeg, mindenesetre a \'regietheater\' korszak előtt kevésbé volt arra lehetőség, amit én érdekesnek gondolok.

2083 Sesto 2004-04-10 17:12:11
...pardon: \"mit hordoz\" stb... remélem érthetö a szöveg, de kicsit indulatos lettem a téma hatására igy elég gyakran mellébillenytüzök, SORRY!

2082 Sesto 2004-04-10 17:10:54
Attól személy szerint rosszul vagyok, ha vki.-nek az jelent operarendezést/élvezetet(=mint nézö) pl. az Aida esetében: legyen minél több papirmaché piramis, holfény, tevék, netán teveszar is(=PARDON!!!) és \"korhü\"-jelmezek?!... Az vhogy. senkit nem érdekel MITÖL AKTUÁLIS ESETLEG MA!!! EGY AIDA, MIT HORDOT MAGÁBAN EZ A MÜ ANNYI ÉV TÁVLATÁBÓL IS!... Ne csodálkozzunk, ha az operamüfaj agóniája miatt sápitoznask sokan: kösz´ de egy ilyen Aida-ról szivesen lemondok, vagy akár egy Schenk-es \"Fledermaus-ról\", vagy \"Traviata\"-ról, ahol Violetta az elsö felvonásban fehér nagyestélyiben villog, utána amikor \"dráma\" van feketében villog és a végén szegény a kis fehér hálóingében elhalálozik... Ezt nevezik itt \"08/15-stilusnak\", Magyarországon erre az \"egy kaptafa\" a megfelelö kifejezés!...

2081 Sesto 2004-04-10 17:05:46 [Válasz erre: 2080 operátor 2004-04-10 16:23:07]
...érdekelne, hogy fogalmaznád meg, mit értesz Regietheater alatt, mivel ezzel a pszeudo-fogalommal még/már a német nyelvterületen sem akarnak/tudnak mit kezdeni!... :-)

2080 operátor 2004-04-10 16:23:07 [Válasz erre: 2079 Orfeusz 2004-04-10 15:56:51]
szerintem is botrány lesz a lohengrin, itthon nincs ilyesmire fogadókészség. én mindenestre nagy várakozással nézek elébe... addig is: [url]http://www.merkur.bonnet.de/aktuell/la/men_0328.html;a 26 éves rendezőnőről...[/url] [url]http://www.omm.de/veranstaltungen/musiktheater20022003/WUE-der-fliegende-hollaender.html;és egy korábbi rendezése...[/url] én a magam részéről nagyon szeretem az un. \'regietheatert\', a \'rendezői színházat\' (melyet pont azok a primitív amcsik emlegetnek \'eurotrash\' névvel, akik a jerry springer shown kívül más kulturális értéket soha nem hoztak létre) - ha olyan nevek csinálják, mint pl. -david alden (müncheni rinaldo, müncheni ariodante, müncheni tannhasuer dvd) -peter konwitschny (müncheni tristan, stuttgarti götter dvd) -sergio morabito és jossi wieler(stuttgarti alcina, stuttgarti siegfried dvd) és hozzáteszem, hogy ők nem csak azt ragadják meg rendkívüli érzékkel, amit a mai kor fényében gondolhat az ember az adott műről, hanem magának a műnek is olyan rejtett dimenzióját hozzák elő, amit mindig is éreztem, hogy ott van, de az ő vizualizációjukban materialázolódott előttem világosan, hogy mi is az. természetesen nem minden \'arany ami fénylik\', van olyan \'regiethater\'es rendezés ami nemcsak baromságnak látszik, de az is. szerintem ilyen pl. neuenfels stuttgarti entführungja. az hogy katharina wagner lohengrinje is ilyen-e, kiderül a premier után.

2079 Orfeusz 2004-04-10 15:56:51
de az biztos, hogy a mo-i wagner fanatikusok(persze vannak kivételek!!) nem fogadják be az újat(főleg az idősebb korosztály), ha már nem látnak hattyút a színpadon, nem pontosan az lesz ami a szövegben, akkor már az ő szemükben egy gyalázatos, botrányos rendezés lesz.

2078 Orfeusz 2004-04-10 15:48:03
Szerintem mindig jobb, hogy vannak nagyon \"modern\", extravagáns rendezések, mintha állandóan ugyanazt látnánk a színpadon, így legalább vitatkozunk rajta, elgondolkozunk, előbbre jutunk a mű megismerésében. Ez Mo-on úgysem szokás, hogy vmi új, esetleg merész kerüljön a színpadra, félnek tőle, a nézők többsége meg nem akar(nem mer) gondolkodni. Ettől a mű nem lesz rosszabb, nem alázzák meg, legfeljebb a rendező égeti le magát és a mű úgyis fennmarad, a \" rossz\" rendezést meg elfelejtik. Nem attól poros egy rendezés, hogy kevés díszlet van- az különösen jó és nem attól, hogy nem történik minden percben vmi a színpadon..egyszerűen a tegnapi Parsifalonezt éreztem. Személy szerint engem sokkal jobban felháborít egy primítiv rendezés, amiben vajmi kevés értelem, gondolat-pl.Szinetár jó pár rendzése(Hunyadi,Sevillai,Cosi..), az valóban tönkretehet egy előadást. Másrészt a modern számomra nem feltétlenül azt jelenti, hogy mai korba helyezik át, farmerban rohangálnak, hanem hogy új megvilágításban kerül színre az opera, egy kicsit merészen..esetleg ne adj isten ehhez még a díszlet is igazodik, érdekes formákkal, fényekkel.

2077 Norma 2004-04-10 15:08:12
bocs: szellemileg (dyslexiamaradvány-tünetek)

2076 Norma 2004-04-10 15:04:45 [Válasz erre: 2073 operátor 2004-04-10 11:41:40]
Rendben, megértő leszek. A meggyalázás lehet, hogy erős kifejezés volt, de rossz szándékot nem feltételeztem, bocs, ha félreérthető volt, nem egy rendező azonban beteges elképzeléseit a legjobb szándékkal viszi színpadra. Nem akarom persze előre, látatlanban elítélni a Lohengrin-rendezést, de bizonyos dolgok kiszivárogtak, ezekhez fűztem véleményt. Azt is hozzátettem, remélem, nem igazak a drogdíleres-ribancos hírek. \"Megértésen keresztül elutasítom\", hogy a mai ismeretekről ne vennék tudomást, modernül gondolkodó, toleráns lény vagyok. Szeretem a modern színházat, amely modern műveken keresztül szól a ma emberéhez. Előző korok nagy művei épp attól örök érvényűek, hogy mindenféle extrém adalék hozzáadása nélkül is üzennek a ma, sőt a jövő közönségének. A Hamlet is képes gondolkodásra késztetni engem, meg az Anyegin is mindenféle extrák nélkül. Nem tudom, mit üzennek a viráglányok színpadra helyezett tévék képernyőjéről (ld. Mezzo pár hete), mennyivel jobb, mint a hagyományos-poros rendezés. S hogy a legszebbet is említsem: a szegedi Faust sem Gounod-é már (Goethétől persze már Gounod is eltávlodott); az Alföldi (szörny)szüleménye. Elfogadom -tehetnék mást? - ,hogy ilyen rendezések is vannak, nem szervezek ellenük tiltakozó kampányt, de köszönöm, nem kérek belőlük. És tisztelem mindazokat, akik meglátják ezek szépségeit is; a legfontosabb, hogy mindenki találjon a színházban olyan előadást, ami az ízlésvilágának megfelel, s amellyel lelkileg- sellemileg gazdagodik. BOLDOG HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK ÉN IS A MOMUS MINDEN OLVASÓJÁNAK!

2075 Sesto 2004-04-10 12:21:40 [Válasz erre: 2072 WiseGentleman 2004-04-10 09:33:00]
Ja meg Eletra-n is voltam!... ;-) (Polaski, Merbeth, Struckmann etc...)

2074 Sesto 2004-04-10 12:19:12 [Válasz erre: 2072 WiseGentleman 2004-04-10 09:33:00]
Köszönöm szépen és természetesen viszont KELLEMES ÜNNEPEKET Neked és MINDEN KEDVES MOMUS-VENDÉGNEK+SZERKESZTÖSÉGNEK!!! ;-) ...igen, énekelte Sumi Jo, állitólag elég nagy sikerrel a Hoffmann-négyes-föszerepét, mert ott az a változat megy, ahol Stella is énekel...Eredetileg Carola Hahn énekelte a premiert, utána jött Elena Mosuc és most legutóbb Sumi Jo. Billy Budd-ot kihagytam, helyette \"Tosca-ztam\" (2X!), mert itt volt újra Carol Vaness(!) és Juan Pons is mint Scarpia-ja elötte pedig \"Traviata\"(K. Stoyanova mint mebizható és jó, ha nem is brillians Violetta, J. Pons jóformában mint Germont és mindenek elött G. Sabbatini, mint nagyszerü Alfredo!!!) :-)

2073 operátor 2004-04-10 11:41:40
\"lohengrin(?) a drogdealer\" - miért, a wagneriánusoknak - és magának wagnernek - nem nyíltan hirdetett eszméje az, hogy a wagneri zene kábítószer? \"öltönyösök, drogdealerek, hisztis ribancok rohangálnak\" - \"meggyalázzák a dédapa emlékét\". miért, nem volt elég az, hogy a wagneriánusok r.w. hálóköntösének szélét csókolgatták? hány millió német képzelte azt a wagneri kábulatban, hogy siegmund vagy siegfried lehet és mibe került mindez? miért van az, hogy ma éppen a németek merik legkritikusabban látni nemzeti \"hősüket\"? szerintem ma, amikor már valamennyire kiegyensúlyozottan láthatjuk magunk előtt az operairodalom egészét a színpadon, azaz verdi és wagner operái mellett monteverdi, handel, rameau, gluck, etc. műveit is - persze nem itthon - akkor az bizonyos \"objektivitást\" tesz lehetővé, azaz a kábulat helyett elkezdhetünk gondolkodni, (át)értékelni, még akkor is ha a mozart utáni zene a gondolat helyett a kábításra törekszik. a wagneri zene egy irreális, ma már nem tartható világkép nagyszabású romantikus megnyilvánulása, amiben \"nem elég\" ha emberek szerepelnek, azoknak legalább félisteneknek kell lenni. a ring elején ugyan ott lappang egy antikaptilista eszmecsíra, ami aztán elillan a lila ködben, a parsifalt valamiféle keresztény gondolat látszik meghatározni, de mindez annyira groteszk, hogy nem kell csodálkozni, hogy egy mai gondolkodó ember gyanakodva tekinti ezt a világképet és számára egy handel opera emberi szereplőinek féktelen érzelemkitörései vagy bach kantátáinak vallásos világképe ma sokkal relevánsabban emberi. tehát ha valakinek nem tetszik a \"modern\" wagner rendezés, az legyen \"megértésen keresztüli elutasítás\", egy nagyszerű zene \"eszméjének\" tarthatatlanságának felismerése, illetve ennek a felismerésnek az elutasítása, nem pedig a gyalázási vagy egyéb rossz szándék feltételezése. a \"megértésen keresztüli elutasítás\" teljesen rendben van és egyben azt is jelenti, hogy valaki inkább a romantika korába helyezi vissza magát, minthogy mai \"ismereteinket\" tudomásul venné. de ha valaki mégis meg akarja érteni a szándékot, az nézze meg dvd-n a müncheni david aldenes tannhauser-t, amiben egy egzaltált ember félelmetes látomásai tárulnak fel egy omladozó \"germania nostra\" közepette, nézze meg a tényleg revelatórikus hatású müncheni tristant, amiben tristan egy kanapét tol be maga előtt a ii. felvonásbeli belépésekor és a iii.-ban egy lepukkadt kisszobában vetíti falra vágyálmait. vagy nézze meg a stuttgarti ringet, melynek götterjében siegfried wagner eredeti festett színpadképe előtt eredeti batár nagy prémes csizmában ugrál egy konyhaasztal tetéjén majd körbe-körbe futkároz egy 10 centis játék fehér lóval(\"grane\"), mint egy hülyegyerek. aki szeret gondolkodni az értse meg ezek \"miértjét\", utánna nyugodtan visszamehet a romantikába.

2072 WiseGentleman 2004-04-10 09:33:00
Szia Sesto, egyébként Sumi Jo tudtommal Berlinben a Hoffmann meséi négy szerepét együtt énekli (persze nem láttam, nem tudom, milyen). Egyébként voltál a Billy Budd-on? Boldog húsvétot neked :). Mellesleg, Sólyom-Nagy igencsak jó Barak lenne...

2071 Sesto 2004-04-10 08:57:45 [Válasz erre: 2058 operátor 2004-04-08 23:56:32]
...nos két mondat erejéig a témánál maradva: nem hiszem hogy Beata Trubin a nemzetközi élporondon már labdába rúghat ebben a szerepben, bár ami késik nem múlik(=talán...) Másrészt, kimaradt a felsorolásból két koreai kanári: * Sumi Jo, aki szerencsére már nem igen \"Királynözik\",...és honfitársa Hellen Kwon, ö meg általában már csak Hamburgban, meg különbözö sportcsarnokok \"monstre\" elöadásain: oda elmegy,...microport-tal...

2070 WiseGentleman 2004-04-10 02:56:26 [Válasz erre: 2068 Norma 2004-04-10 01:06:05]
Egyébként, amit poros rendezésnek ítélsz, az a Wieland Wagner-féle koncepció (minimalista színpad utánérzése). A Wagner-társaság egyébként rendez egy találkozót Katharina Wagnerrel, ahol személyesen előadhatod az esetleges kérdéseid...

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.