Bejelentkezés Regisztráció

Opernglas, avagy operai távcső...

2243 Búbánat 2004-04-28 23:12:40
Szóval, eljöttem a szünetben, amint lement Donizetti Ritájának premierje (a belcanto után nem vágytam modern hangzavarra). A nagy érdeklődés nem tudom, hogy minek szólt: a komponistának, a ritkán műsorra vígoperának, vagy a fiatalokból álló közreműködőknek, esetleg a rendezőnek: Harangi Máriának, netán a női főszereplőnek: Iván Ildikónak? De az is lehet, hogy amire már nem maradtam ott, a Tom Johnson szerzeménye, az 1971-ben komponált zongora és fadob kísérettel ellátott Négyhangú opera (és annak szólista gárdája, Herczenik Annával az élen) vonzotta oda szinte az Opera teljes vezérkarát Szinetárral és Petroviccsal az élen? Szinte természetes, hogy Görgey Gábor is eljött, de olyan \"nagyságok\" is megtisztelték figyelmükkel a ma esti programot, mint Békés András, Kerényi Miklós Gábor. Csupa ismert személyiségek, akiket inkább a Lohengrin premierjére képzelnék oda, s nem a Rita vagy a \"kortárs\" mű bemutatójára. De örültem a jelenlétüknek, mert ez is azt mutatja, hogy nincs kis opera, nagy opera, múzeum vagy kortárs, aktualizálás és üzenet; egy dolog van: jó zene vagy rossz zene, és tehetséges előadók, vagy tehetségtelenek. Az este előadásra került első könnyed, vidámság (rímelve a tavalyi Alkalom szüli a tolvajt c. Rossini blődségre) jól példázza mindezt. A \"hivatalos kritikát\" pedig meghagyom a kedves háziszerzőinknek, akik biztosan nem hagyták ki ezt a mai estét, s olvashatjuk majd holnap az okulnivalót.

2242 sphynx 2004-04-28 20:17:32
Az opera műfaja halott. A kérdés mit kell kezdeni egy halottal. Kiállítani, mint Lenint a Kremlben, mintha élne, vagy megpróbálni életet lehelni bele. Ez az élet-lehelés, aktualizálás, megjegyzem, szöges ellentétben áll az \"autentikus\" vagy \"historizáló\" irányzattal, hiszen pl. Mozart idejében még nem voltak roncstelepek. Ha a műfaj halott is, az egyes létező műveknek van integritásuk, amibe, ha beleavatkozunk, akkor a művek elveszíthetik érvényüket. Azt viszont, hogy egy adott mű kapcsán, egy új mű - nem feltétlenül zenei - jöjjön létre, miért ne fogadhantnánk el? De akkor már ne beszéljünk operáról a szó történeti értelmében, hanem mondjuk \"happeningnek\" vagy \"színpadi konstrukciónak\", ami inkább képzőművészeti alkotás, mint zenei. De az is lehet érdekes.

2241 operátor 2004-04-28 19:33:12 [Válasz erre: 2240 Hangyász 2004-04-28 07:48:25]
fogalmam sincs, hogy az említett utcákhoz milyen \"politikai alakzatot\" kellene asszociálnom, főképp azért, mert az ilyen \"alakzatokkal\" való foglalkozást, szavazásokon való résztvételt, etc nem tartom értelmiségi emberhez méltó tevékenységnek. mondtam, hogy nem vitatom a dg véleményedet - kioktatásról így szó sincs - amit leírsz, az egy teljesen legitim, elfogadható álláspont. én azonban mégis bizonytalan vagyok a legtöbb mozart opera esetén nemcsak az értékakcentusok helyével, hanem még a létével kapcsolatban is. ha a szabadabb zenésszínház csináláshoz közelebb akarnál jutni, akkor ez talán olyan operák nemkonvencionális rendezésén keresztül lenne lehetséges, melyekhez nem fűzöl előzetes elvárásokat, előítéleteket, pl. olyan művek esetén, melyeknek nincs is megrögzött előadási gyakorlatuk, mint a barokk operajátszásnak. persze nem kötelező.

2240 Hangyász 2004-04-28 07:48:25 [Válasz erre: 2232 operátor 2004-04-26 19:48:03]
Attól függ, mit nevezünk \"eurotrash\"-nek. Élőben láttam sajnos nagyon régen, \'90-ben, de már nem Abbadoval a zkri árokban a nevezetes Elektra-produkciót,amelyet teljesen el tudok fogadni. Ugyancsak Bécsben láttam még a régi Parsifalt és az Ariadne Naxos szigetén-t. Egyik színhelye sem a zárt osztály volt. DVD-lejátszóm nincs, helyhiány miatt egyelőre nem is lesz. Az ócska tv-nk miatt sajnos a Mezzo/Arte stb. adásait sem tudom fogni. Viszont amikor ez még lehetséges volt, láttam a salzburgi Borisz Godunovot. Kérdésem: Miért kell minden operát/színművet aktualizálni/a cselekményét kifordítani? Az általános ízlésterror közepette ott vagyunk, hogy még a rendezői koncepcióval egyet nem értő kritikusok sem merik kimondani a véleményüket. Düh: Engem nem vet szét, csak téged, amikor feltehetőleg kedvenc politikai alakzatod* modorában ellentmondást nem tűrően oktatsz ki nemcsak engem. Don Giovanni: Az ősbemutatón a címszereplőért eljött meggyilkolt áldozatának kőszobra és a színlap szerint nagyon könnyelmű nemes ifjú a pokolra jut. A zene éppen ezt fejezi ki, kezdve a harsonák belépésétől, aminek éppen az a célja, hogy a néző Leporellohoz és Donna Elvirához hasonlóan bekakiljon. Mozart ennek érdekében a hagyományos hangnemeken is túlmegy. Nos, ez a zene nem engedi meg, hogy Kesselyák rendezéséhez hasonlóan 3 férfiszereplő fogócskát játsszon egy emelvényen. *Gyengébbek kedvéért: Székhelye a Gizella úton található (azelőtt a Mérleg utcában volt.)

2239 Hangyász 2004-04-28 07:33:04 [Válasz erre: 2231 kalahari 2004-04-26 19:35:05]
Nekem 8.-ára van jegyem, de ezt már írtam. Persze fennáll az a lehetőség is, hogy akkora botrány lesz, hogy a harmadik előadást már nem tartják meg.

2238 operátor 2004-04-27 13:10:08
kellett említenem itt jerry springert: már létezik egy jerry springer opera \"jerry springer - the opera\" címmel. két felvonásos, az elsőben egy js show-t láthatunk olyan értelmességekkel, mint \"a chick with a dick\", pelenka fetisiszták, egy anya aki azt énekli a lányának, hogy \"bárcsak megdöglöttél volna a szüléskor\", mire a lány ugyanezzel az intonációval válaszol, amihez jerry csak annyit tesz hozzá, hogy \"legalább egy dologban egyetértetek!\"... a sztepp táncoló ku-klux klánosokat is felvonultató felvonás végén jerryt valaki lelövi, így a második felvonás a pokolban folytatódik, ahol jerry a sátánnal és jézussal kerül szembe. noha azzal védekezik, hogy \"én nem oldok meg problémákat, csak televizionálom őket\", a sátán arra ítéli, hogy a kis kártyáit kelljen olvasgatnia. végül maga isten jelenik meg és country stílusban elénekli, hogy \"nem könnyű én lenni\". a fináléban a nézők kórusa - akik itt mind jerry klónként jellenek meg - arról a röpke örömteli pillanatról énekelnek, mely során a tvben szerepelhetnek lelkük lemeztelenítéséért cserébe. http://www.theaterpro.com/whatshotwhatsnot.html

2237 Szilgyo 2004-04-27 09:11:18 [Válasz erre: 2229 amatőr 2004-04-26 18:15:59]
Elviselhetetlen, de nem tudta.

2236 Hangyász 2004-04-27 09:03:24 [Válasz erre: 2232 operátor 2004-04-26 19:48:03]
Bocs, Szimonov vezényli a Lohengrint. Ma éjjel vagy holnap reggel részletesebben válaszolok.

2235 WiseGentleman 2004-04-27 00:12:40 [Válasz erre: 2233 operátor 2004-04-26 20:23:09]
Igen, a befejezés enyhén szólva sajátságos, az Erlösung dem Erlöser (mivel benne van a partitúrában) elhangzik, de elég sajátos értelmezés szerint. Az összes többiről időhiány miatt kénytelen leszek kicsit később nyilatkozni...

2234 operátor 2004-04-26 22:33:39
egyszer olvastam egy egész jópofa parsifal interpretációt, mely szerint a parsifal az un. \"romantikus antikapitalizmus\" kifejeződése, mely három mozzanatban szokott megnyilvánulni: egy valamikori nosztalgikus \"aranykor\" utópiája, a jelenkor veszteségének felismerése és a \"gyógyulás\" utáni vágy. a parsifalban az utópia titurel ideálisan működő, testvériségre épülő grál lovag rendje, a veszteséget az amfortas generáció szenvedi el a \"kapitalizmus klingsorától\" és a parsifal generáció keresi a megoldást. míg korábban a grál lovagok a testvériségen keresztül \"automatikusan\" hozzájutottak az úrvacsara során a betevőhöz, addig a romlás után már \"gyökeret mindenki magának szed\" – ismerős felállás. én ezt az interpretációt még egy közgazdasági gondolkodóval, polányi károllyal amplifikálnám, aki \"gazdasági antrolológiai\" szemléletű gazdaságtörténeti kutatása során az archaikus, illetve prekapitalista társadalmakat vizsgálva, a kapitalizmus kialakulását \"nagy átalakulásként\" (great transformation) jellemzi, azért mert szerinte a piaci csere, a nyereségvágy és így a kapitalizmus nem az ember alaptermészetéből fakad. míg korábban a gazdasági rendszer ágyazódott be a társadalmi rendszerbe – ami így természetes állapotában inkább olyan, mint a kommunisztikus grál testvérség - a piacok \"berobbanásával\" már a társadalmi rendszer ágyazódik be a gazdaságiba, rendkívüli csapást mérve a lét emberi értékeire – azaz nyílt sebet vájván. tehát ami a \"romantikus antikapitalizmus\" utópiája az igazából nem is utópia, hanem a \"gazdasági antropológia\" szerint tényleges történelmi prekapitalista állapot, a \"jelenkor vesztesége\" a tényleges és egyre rámenősebb kapitalista dehumanizálás, a parsifal meg nincs sehol. szerintem ez így egy egész kerek kis interpretáció. de az is lehet, hogy adornonak van igaza és a parsifal egy ideológiájában par excellance fasiszta opera – lehet választani... a zene mindenesetre mindenki szerint szuper.

2233 operátor 2004-04-26 20:23:09 [Válasz erre: 2227 WiseGentleman 2004-04-26 18:01:53]
engem is érdekel a bécsi parsi. azt hallottam, hogy a végén nem emelik fel a korsót, mi több nincs \"erlösung dem erlöser\", igaz ez?

2232 operátor 2004-04-26 19:48:03 [Válasz erre: 2230 Hangyász 2004-04-26 19:26:54]
hány külföldi (német) \"eurotrash\" produkciót láttál eddig dvd-n (esetleg élőben)? szerintem talán egyet sem és mielőtt szétvetne a düh, szerintem tekintsél meg párat, hátha \"megértőbb\" leszel. vagy nem. ami a don giovanni-t illeti, látom egy határozott interpretáció híve vagy - nem vitatni akarom, de te mire alapozod ezt a véleményt?

2231 kalahari 2004-04-26 19:35:05 [Válasz erre: 2230 Hangyász 2004-04-26 19:26:54]
Nem nézzük meg mielőtt véleményt alkotunk? Csak úgy kérdezem...

2230 Hangyász 2004-04-26 19:26:54 [Válasz erre: 2226 Szilgyo 2004-04-26 16:19:41]
A Lohengrin még a Hollandinál is kevésbé engedi meg, hogy a rendező a feje tetejére állítsa a cselekményt. KW kisasszony nyilván ott folytatja a Balkánon a dédapa életművének \"dekonstruálását\", ahol a német vidéki színkörben (Würzburgban) abbahagyta; a kritikusi-újságírói-rendezői maffia által terrorizált jámbor, gyanútlan operalátogató meg kapkodja a fejét és vagy tapsol tudatlanságában, vagy értetlenül áll. Mondjon akárki akármit, de én nem tudom elfogadni, hogy a Lohengrint (és bármely más operát) szemét-/roncstelepre/ hajléktalanszállásra/ elmegyógyintézetbe/falanszterbe helyezzen a rendező. Ugyanakkor Szinetár Tannhäuser-rendezését is látva igazat adok azoknak, akik az ő produkcióját (is) minősíthetetlennek tekintik. Lehet persze, hogy a rendezés akkora botrányt kelt majd, hogy özönleni fog a nép, mert EZT látni kell, viszont a MÁO mai gyakorlatát ismerve valószínű, hogy az x-edik előadás \"leül\" majd, hiába Kovács János vezényel, és a Don Giovannihoz hasonlóan fog bosszankodni a közönség. Bár a kiszivárgott információmorzsák szerint KW akkora erőszakot tesz a Lohengrinen, mint tett a Hollandin Würzburgban. Kb. úgy változtatja meg a cselekményt/ a karaktereket, mintha az önzetlen Don Giovannit, az emberiség jótevőjét nimfomániás némberek és irigy gazember férfiak üldöznék, de ő valamennyi ellenségét legyőzi és diadalmasan olyan helyre menekül előlük, ahol már nem tudják tovább üldözni.

2229 amatőr 2004-04-26 18:15:59 [Válasz erre: 2223 Szilgyo 2004-04-26 15:50:41]
Le tudta rontani. Elviselhetetlen.

2228 Szilgyo 2004-04-26 18:10:13 [Válasz erre: 2227 WiseGentleman 2004-04-26 18:01:53]
Akkor csak apránként! Mesterházi Máté már kielemezte az Új zenei újságban, úgyhogy csak nyugodtan spoilerez, meg lehet ám írni az énekesekről is...Egyébként én az őszi francia változatú Don Carlosra fenem a fogam, főleg a karmester, Bertrand de Billy, meg René Pape miatt. Állítólag a balett is benne lesz.

2227 WiseGentleman 2004-04-26 18:01:53 [Válasz erre: 2222 Szilgyo 2004-04-26 15:45:01]
Az egyébként három betű lenne, RWT :). Mellesleg, látta-e (vagy készül-e megnézni) valaki az új bécsi Parsifalt? Csupán azért, mert addig \"spoiler\"-ként nem írom le a rendezésről alkotott véleményem...

2226 Szilgyo 2004-04-26 16:19:41 [Válasz erre: 2225 operátor 2004-04-26 16:11:34]
Egy fenét kell Wagnernek szentnek lennie, sose volt az, nem érdekel az operák mögé kreált hitvallás, sem a kultusz, csak az, hogy jó zenét írt, a történetek helyenként érdekesek, jó kis belemagyarázásokra ad okot. Elfogadom Otto Schenk Met-es Ringjét, meg Kupfer bayreuth-i Hollandiját egyaránt, sőt kiváncsian várom, miként talál fogást Wagner kisasszony a hattyúlovagon, azt mondom, majd meglássuk! Egyébként meg kell mondjam, nem volt egyszerű rájönni, hogy mit is akarsz mondani valójában!

2225 operátor 2004-04-26 16:11:34 [Válasz erre: 2222 Szilgyo 2004-04-26 15:45:01]
egyébként ha jól tudod, hogy ki(k)re gondolok, akkor nyilván érzed a két irracionalitás felé hajló gondolkodásmód rokonságát. épp emiatt még a németek sem tudnak mit kezdeni a dologgal és csak azt nem értem, hogy wagnernek miért épp itthon kell \"szentnek\" lennie. a saját maga (r.w.) által létrehozott exklúzív kultuszt miért kell feltétlenül örökké fenntartani?

2224 operátor 2004-04-26 15:52:41
mondjuk tőlem is inkább legyen ebből botrány, minthogy a politikai infantilizmus uraljon diplomás felnőtt embereket, még ennek is nagyobb szellemi rangja lenne. végül is régen is voltak ilyenek pl. \"lully-sták vs rameau-isták\", \"gluck-isták vs piccinist-ák\", etc.

2223 Szilgyo 2004-04-26 15:50:41 [Válasz erre: 2222 Szilgyo 2004-04-26 15:45:01]
Jelzem, a Don Giovanni tv-n keresztül, nem tűnt annak. A Jenufa zeneileg nagyon rendben volt, rendezésileg pedig korrekt. Pikk dáma detto. Az utolsó igazi operabemutató, amiért szinte feltétel nélkül lelkesedni tudok, az Kovalik Turandotja, az egyetlen 100%-ig vállalható produkció az MÁO-ban, Pelle Erzsébet sem tudta elrontani.

2222 Szilgyo 2004-04-26 15:45:01 [Válasz erre: 2220 operátor 2004-04-26 15:36:59]
Semmi gond. Örülnék, ha végre olyan előadás lenne Pesten, amiről beszélni lehet, de nem hiszem, hogy a botrányon kívül másnak lesz hírértéke. Szinetár vizuális és gondolati nihilizmusánál csak jobb lehet. Viszont úgy vélem, a hozzászólásod második fele kicsit erősre sikeredett, és gyanítom, hogy nem a WT-re (Wagner Társaság) gondolsz.

2221 operátor 2004-04-26 15:43:29
én speciel akkor is bravozni fogok, ha marhasaág lesz, mert nagyon unom (tisztelet a kivételnek) ami itt folyik...

2220 operátor 2004-04-26 15:36:59 [Válasz erre: 2219 Szilgyo 2004-04-26 15:31:57]
az írod: reméled nagy botrány lesz, paradicsomdobálás, majd kérded, hogy hozzál-e paradicsomot. ebből az következik, hogy nem már előre a dobálók oldalán állsz? mert akkor tényleg félreértettem!

2219 Szilgyo 2004-04-26 15:31:57 [Válasz erre: 2218 operátor 2004-04-26 15:19:56]
Itt némi félreértést érzek, egy kis csúsztatással fűszerezve...

2218 operátor 2004-04-26 15:19:56 [Válasz erre: 2217 Szilgyo 2004-04-26 14:47:08]
rendben, dobálj meg látatlanban egy produkciót és valóban nyilván mindenkinek jobb ha helyette kizárólag szinetár \"neuinszenierungen\"ek lennének. csak akkor írja ide valaki annak a szervezetnek a kétbetűs nevét, aki utoljára komolyan vette, hogy a germán mitológiából új vallást kell fabrikálni.

2217 Szilgyo 2004-04-26 14:47:08 [Válasz erre: 2216 kalahari 2004-04-26 14:40:57]
Én 8-án megyek, vigyek paradicsomot? Apropos, mélt megkaptad?

2216 kalahari 2004-04-26 14:40:57 [Válasz erre: 2215 Szilgyo 2004-04-26 14:36:38]
Nálunk soha nem lesz botrány. A sznobok nem azért mennek oda. De én is kíváncsi vagyok.

2215 Szilgyo 2004-04-26 14:36:38
Nem tudom ki hogy van vele, de én nagyon várom már a Lohengrint! Remélem, nagy botrány lesz, füttyögés, meg paradicsomdobálás, mint Milánóban! Az tuti, hogy az úri közönségnek a torkán akad a falat!

2214 Sesto 2004-04-26 10:19:51 [Válasz erre: 2208 Búbánat 2004-04-24 16:12:39]
Kedves Búbánat, hálás köszönet a tippért, csak most tudtam \"reagálni\", ne haragudj, mert nem voltam itthon!... Az \"RTV-részletes\"-ben megjelent cikkröl + fotóról éppen ma reggel értesültem egy e-mail-böl: ha minden igaz szerdán meg tudom majd hallgatni a müsort, bár \"úton leszek, de a Kossuth azért itt is elég jól bejön\"!... ;-))) ...valóban Ágai Karola a Magyar Operajátszás pótolhatatlan és maradandó nagy értéke; gyakorolatilag Müvészete nyitotta meg számomra az utat az opera müfajához, s a \"varázslat még mindig tart\", söt fokozódik!-kell ettöl szebb indittatás?...

2213 Orfeusz 2004-04-24 23:31:10
És még egy Istenek alkonya 3.felvonás a Bartókon Jane Eaglennel..micsoda este!

2212 Orfeusz 2004-04-24 23:28:09
Mindenképpen nézzétek meg a Mayeerlinget..érdemes, a mai premieren voltam és nagyon nagy élményben volt részem!! Liszt zenéjére íródott balett, MacMillan különleges koeográfiálásával, talán egy kicsit Seregis, de mégis más, szokatlan stílusú, már a történet miatt is. Az egész Nemzeti Balettkar felvonul az összes kiváló szólistával az élen(Nagy, Popova,Hágai,Volf,Végh,Delbó). A zene-összeállítás kiváló, egy helyen egy Liszt-dallal, melyet Somogyi Eszter ad elő és a végén többször is a zongora fontos szerephez jut. Bár,ami hiba, hogy túl sok a kép, túl részletes és így aránytalanul kevés szó esik Rudolf és Mária szerelméről, de azért a 3.felvonásban már végig róluk szól. Amit Nagy Zoltán és Popova Aleszja előadott az fenomenális volt, a legmagasabb művészet, mérhetetlen átéléssel, a kettősök fantasztikusok, nagyon jól kifejezik a szexualitás és őrület között őrlödő pár érzéseit. És a vége, az utolsó jelenet, mikor öngyilkosok lesznek...na az vmi leírhatatlan, egy zongoraverseny zenéjével a háttérben teljes drámai hatást érnek el, csak kár, hogy nem itt van vége, hanem még van egy felesleges temetési jelenet. Gyönyörű este, nagy siker. Popova Aleszja és Nagy Zoltán minden elismerést megérdemel!

2211 cilike 2004-04-24 19:29:19 [Válasz erre: 2205 Orfeusz 2004-04-24 12:22:09]
Japán. Hát ezért. -Erre szól a szerződés.

2210 cilike 2004-04-24 19:27:28 [Válasz erre: 2209 Búbánat 2004-04-24 16:46:26]
Nagyon tetszett nekem Péter C. a Hunyadiban, de szerintem nem Gilda. Külföldön nem számít koloratúr szerepnek, spinto szopránok éneklik -mint pl. Rost Andrea, ő se koloratúrszoprán. Régen nekem kedvenc Gildám Pászthy J. volt, manírmentes, bombabiztos, lírai. Valami hasonló típus kéne. Nekem Kálmándi az ideális Rigoletto-hang! Őszintén szólva Fokanovtól elalszom. SólyomN. S.már nem tudom hogy bírná fizikailag, nekem viszont -kövezzenek meg érte,- tetszett Gurbán, a hangja illett a szerephez.

2209 Búbánat 2004-04-24 16:46:26 [Válasz erre: 2207 Orfeusz 2004-04-24 15:59:08]
Szerintem Péter Cecília már bedobható a \"mélyvízbe\", kitűnő Gilda lenne, amelyre a Gara Mária szerepében nyújtott kirobbanó sikere is garanciával szolgál. Rost ritka nálunk, mint a fehér holló, hacsak a Kossuth-díja nem motiválja, hogy gyakrabban lépjen fel idehaza is. Marad még Kertesi, akire már nem osztanám ezt az embert próbáló feladatot. Sok fiatal lírai és koloratúr szopránunk áll ugrásra készen, de talán még korai lenne nekik a Gilda. Előbb még hangtechnikailag sokat kell fejlődniük. Edződjenek a kisebb szerepek eléneklésével és szerezzenek színpadi rutint. Sok tehetséges fiatal szopránunk van, de Gildaként én most csak Péter Cecíliára szavazok, talán még Boross Csilla is csatlakozhat hozzá. A címszerepben az itthoniak közül egyedül Fokanov jöhet számításba, ő még elfogadható, bár már érezni, hogy ő is kopik. Sólyom-Nagy már teljesen elfáradt, kiöregedett. A többiek középszerűek, akik eltudnák énekelni, de az a tűz, az aplusz, ami kell e nagy feladathoz, az hiányzik belőlük,gondolok elsősorban Káldi-Kissre, Busára és Kálmándira. A fiatalok pedig rutintalanok, tapasztalatlanok, s ez a bariton főszerep még túl nagy falatot jelentene számukra. De az a legszomorúbb, hogy nincs utánpótlás ebben a fachban. Nem látom a horizonton az újabb generációt,az elmúlt évtizedek nagy bariton énekeseihez hasonló kvalitású nagyságokat. Hol vannak a jövő Melisei, Palóczai, Radnaiai, Millerei, Sólyom-Nagyai? Marad Fokanov még egyideig, aztán ő is már csak a múltjából fog élni.

2208 Búbánat 2004-04-24 16:12:39
Sesto! Figyelem! Ágai Karola! Ma megjelent a hírlapárusoknál az RTV Részletes május 2-9. (19.) szám, a címlapon Ágai Karola szép időskori színes fényképfelvételével, s a 3. oldalon olvasható egy „névjegy”, egy őt bemutató - egy másik, a jelenben készülhetett - fotóval színesített portré is. A cikket Máry Szabó Eszter jegyzi, aki nagyon szépen mutatja be a művésznőt, kitérve pályájának főbb állomásaira, a nagy sikerekre, a legendás partnerekre Nicolai Geddát kiemelve. És személyes vallomásokat idéz az „Ők ketten” címen pár éve megjelent Ágai-Szendrey-Karper életét és művészetüket felidéző könyvből. Mindezt annak az apropóján, hogy a Kossuth Rádió április 28-án, szerdán 14:04 órakor Zene-szóval címmel egy zenés beszélgetésre invitálja a rádióhallgatókat Ágai Karola és beszélgető társa Meixner Mihály szerkesztő-műsorvezető.

2207 Orfeusz 2004-04-24 15:59:08 [Válasz erre: 2206 Búbánat 2004-04-24 14:33:13]
Csak kérdés, hogy Miklósa és Gavanelli a tavaszi premieren is énekelnek-e, és nemcsak az Operafesten.

2206 Búbánat 2004-04-24 14:33:13
Rendben van, megkapjuk az \"új\" Rigolettót, csak attól félek, hogy a sokak által kiátkozott előző díszlet-rendezéshez képest a mostaniért sem fogunk lelkesedni sokan, különösen, ha megint Harangi \"játssza\" el a szürke eminenciás szerepet. Ráadásul jó ürügyként szolgálhat ismét majd a költségvetési megszorításokra való hivatkozás, amikor megint a Hunyadihoz hasonló fantáziatlan vetített képes díszlet megoldásokkal találkozunk majd a jővő évadbeli premieren. Amit megelőlegez a nyári Opernfest Rigolettó bemutatója. Menti a menthetőt talán Miklósa és újra Gavanelli? Ebben reménykedem csak...

2205 Orfeusz 2004-04-24 12:22:09
Csak azt nem értem, ha Xerxes nem lehet, csak egy Verdi Szinetár rendezésében, akkor miért a Rigoletto, miért nem egy Nabucco vagy egy Végzet hatalma, még énekes is lenne rá..

2204 Radics 2004-04-23 22:07:04 [Válasz erre: 2193 Norma 2004-04-22 23:55:30]
A rendezés Szinetár első igazgatóság alatt született, nem? Ki kérte fel a rendezőt? Ki fogadta el a tervét? Nos, így spórólt akkor is az igazgató. Az a Rigoletto az ő \"érdeme\" is.

2203 Hangyász 2004-04-23 21:53:38 [Válasz erre: 2188 WiseGentleman 2004-04-22 02:03:44]
A Kisvárosi L. M. a fény a jövő szezon sötétségében. Nekem CD-n van meg Rosztropovics vezényletével és Visnyevszkajával a címszerepben. Persze a szerző más műveihez hasonlóan kemény dió.

2202 operátor 2004-04-23 16:46:04 [Válasz erre: 2201 Szilgyo 2004-04-23 16:07:15]
ja, tényleg az említett figaro részlet valóban az asztalnál lehetett - a vége alatt a legvégét értettem. akkoribban valóban voltak ilyen 8 fős fúvoszenekarra (un \"harmonie\"-ra) készített opera átiratok, maga mozart is írt ilyet és a népszerű figarót prágában gyakran játszották ilyenen. azon nemesek (pl. dg) tartottak \"harmonie\"-t, akik egy teljes zenekart nem tudtak megfizetni, csak egy harmonie-t. tehát ez egy korabeli \"realizmus\". az előtte levő részlet, pedig martin y soler \"cosa rara\" c. operájából volt, ahogy leperello helyesen fel is ismeri...

2201 Szilgyo 2004-04-23 16:07:15 [Válasz erre: 2200 operátor 2004-04-23 15:56:28]
És hát van benne egy részlet a Figaro házasságából is, az 1. felvonásvégi Figaro-ária nyomán...

2200 operátor 2004-04-23 15:56:28 [Válasz erre: 2199 oscar 2004-04-23 15:04:09]
nem egészen, a függöny előtt a don giovanni saját - néha helytelenül elhagyott - záró szextette hangzott el, a legvégére betoldott ráerősítő kórus viszont kesselyák kiegészítése. vannak olyan emberek, akikben azt a benyomást kelti a kórus kiegészítés, hogy \"megerősíti a záró erkölcsi tanulságot\".

2199 oscar 2004-04-23 15:04:09 [Válasz erre: 2195 operátor 2004-04-23 00:07:39]
lehet, hogy nem ismerem jól a D.G. operát, de a végén a Figaró házasságából van benne egy részlet? jól hallottam? Egyébként Wittinger nagyon ügyes, még nincs egészen torkában a szerep, de végére egész jól belejött. Az első felvonást a negyedik sorból néztem, és akkor még nem tűnt fel, hogy Kolonits Klárinak ennyire szerteszét szól a hangja, de a második felvonást hátulról hallgattam és ott kiderült, hogy valami nagy baj van.

2198 Norma 2004-04-23 14:17:42 [Válasz erre: 2197 Szilgyo 2004-04-23 13:14:23]
Mindenesetre a mostani pocsék. Nem véletlenül kell levenni a műsorról 4 és fél év után. Ha csupán Szinetár akart volna tündökölni, biztos talál másik darabot.

2197 Szilgyo 2004-04-23 13:14:23 [Válasz erre: 2193 Norma 2004-04-22 23:55:30]
Azért erre nem fogadnék nagy tételben a Tippmixen!

2196 Norma 2004-04-23 00:11:55 [Válasz erre: 2194 Orfeusz 2004-04-23 00:07:27]
Akkor már nemcsak Bim-bam Terije lesz az országnak, hanem Bim-bam Marija is.

2195 operátor 2004-04-23 00:07:39 [Válasz erre: 2191 Orfeusz 2004-04-22 23:47:14]
én még az életben nem hallottam olyan HIHETETLEN mozart tenori megnyilvánulást, mint ma timothy bentch a \"dalla sua pace\"-ban. micsoda nemes és míves artikuláció! eszméletlen! bravo! kár, hogy utánna kissé lerobbant és az \"il mio tesoro\" nem sikerült annyira jól. de a \"dalla\"... busa ma valóban darabokra hullott hanggal énekelt, előző alkalommal szerintem sokkal jobb volt, egész vállalható dg. wittinger jó, bár valóban lehetne húsbavágóbb a hangja, mint bátorinak, de szerintem még van ideje, érhet a hang és már most is adekvát elvira. kolonits torkával viszont szerintem van valami, olyan mintha satuban préselték volna ilyen élesre ezt a hangot és nem magától ilyen, valami nem stimmel. és még kiemelném panteát is, szintén rendkívül értelmes és mozarthoz méltó zenei artikulációt produkál rendszeresen. bírtam cleo játékát, amikor úgy kereste a gyűrűt, mint egy ostoba vadászkutya a nyomot, nagyon humorosan csinálja, a megalázóra formált figurát is óriási odaadással játssza...

2194 Orfeusz 2004-04-23 00:07:27
A Fidelion olvastam, hogy a Sosztakovics operát Vidnyánszky rendezi, Harangi Mária nagyon felkapott lett, ő rendezi a Gólyakalifát és Rigolettot Szinetárral társrendezésben...

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.