Bejelentkezés Regisztráció

Operett, mint színpadi műfaj


5339 Edmond Dantes 2023-04-26 20:03:39 [Válasz erre: 5337 zenebaratmoncsi 2023-04-26 17:51:36]
Ld. 5338. Az a helyzet, talán régebben is írtam már, hogy az operettgálák szerintem pont azért hasítanak, mert a legtöbb operettnek 1-2 sláger húzó száma van, a többi meg nem az + a többnyire rémisztő és elavult szövegkönyvek is a temetőbe juttatták a legtöbb operettet és csak az említett slágerek élnek tovább, éppen a gálákon. Legalább ott. A denevért és a János vitézt pedig az Operaház játssza rongyosra.

5338 Edmond Dantes 2023-04-26 19:58:03 [Válasz erre: 5336 Búbánat 2023-04-26 09:21:06]
Lexikális tudás: jeles :-) sajnos a közönség érdeklődése pontosabban érdektelensége másik terep és nem az operettlexikonból táplálkozik. A felsorolt darabok jelentős része még papíron is a megérdemelt süllyesztőben van már hosszabb ideje, a valóságban még több darab van ott. És az Operettszínháznak -tudtommal és szerencsére- még annyi "protokoll"-kötelezettsége sincs, mint az Operaháznak. Magyarul: nincs olyan, hogy "kötelező" vagy "illik" valamit bemutatniuk, mint pl. az Operaháznak kb. 100 év késéssel a Ruszalkát. (Zárójelben: utóbbit sem "kötelező", legfeljebb "illik" ... már ha egyáltalán "illik"!)

5337 zenebaratmoncsi 2023-04-26 17:51:36 [Válasz erre: 5336 Búbánat 2023-04-26 09:21:06]
Helyettem is szóltál.
Valójában, ha a világ más színházait nézzük, négy operettszerző, sorrendben Johann Strauss, Jacque Offenbach, Lehár Ferenc és Kálmán Imre messze a legnépszerűbbek, de már a sorrend is mutatja, hogy Kálmán Imre csak a 4. helyen áll, és ha a darabokat nézzük, (Denevér, Vígözvegy, Csárdáskirálynő) Kálmán leghíresebb darabja a 3. helyen foglal helyett a játszottság sorában. Német nyelvterületen (Németország, Ausztria, Svájc északi része) Benatzky-Stolz Fehér ló c. darabja is élen jár.
Valójában azonban sehol ennyire nem egyoldalú az operettjátszás, mint Magyarországon. Kálmán Imre és Lehár Ferenc szerzeményei egy gálán 2/3-át teszik ki a koncertnek, ráadásul mindig ugyanaz a pár dal. Valójában anyukám megállapította, hogy már ő is nagyon unja, hogy mindig ugyanazok a számok mennek a gálákon, hozzátoldva még pár Huszka, Szirmai szerzeménnyel. Valójában nem tud különbséget tenni a Csárdáskirálynő és Marica grófnő dalai között, és hát én is így vagyok ezzel, hogy egy kaptafára mennek a Kálmán dalok. Gyakorlatilag ugyanarra a ritmusképletre mennek, amely részben a bécsi valcerből merített, részben sajátja. 
Ábrahám Pál kb. 1 vagy max 2 dalt szokott kapni egy gálán, a tavalyi palotakoncerten 3-at. Jacobi is hasonlóan ritkán játszott. Eisemann is előfordul még Fényes Szabolcscsal, Lajtai Lajossal, utóbbiak valamivel gyakrabban játszottak. 
A külföldi szerzők közül szinte csak Johann Strauss és néha Offenbach, aki előkerül. A gödöllői gálán volt két Millöcker dal.


5336 Búbánat 2023-04-26 09:21:06 [Válasz erre: 5335 varganiki 2023-04-25 16:58:09]
Kálmán Imre túl van értékelve.  Évek óta szinte csak magyar operettek kerülnek bemutatásra.  A klasszikus nagyoperett külföldi szerzőinek annyi sok remekműve van: bőven lehetne - van mit - elővenni a francia (Offenbach, Planquette, Lecocq, Hervé), osztrák (Suppé, Zeller, Millöcker, Ziehrer, Fall, Oscar Straus - nem beszélve J. Straussról) , angol (Sullivan, Jones) operettek közül és bemutatni. De ha magyar operett: alig játszott darabok közül is lehetne szemezgetni: Kacsóh: Rákóczi; Szirmai: Alexandra; Ábrahám: Hawaii rózsája; Buttykay Ákos: Az ezüst sirály; Huszka: Aranyvirág, Gül baba; Kálmán: A montmartre-i ibolya, Cigányprímás; Jacobi: Leányvásár, Jánoska; Lehár: Éva, Pacsirta, Paganini, A kék mazúr, A cárevics, Friderika, Frasquita, Giuditta...

De a szovjet-orosz operett két elismert komponistája nevéhez is fűződik abból a korszakból egy-egy kiváló darab, amelyek szövegét ’leporolva’ újból színpadra alkalmazhatók volnának - szárnyaló melódiáit az ötvenes-hatvanas években a rádió gyakorta műsorára tűzte a rádió-stúdiófelvételekről:  Dunajevszkij: Szabad szél; Miljutyin: Nyugtalan boldogság

Egy hónap múlva ismertté válik az Operettszínház következő évada - az ismert gazdasági helyzet függvényében nem hinném, hogy nagyszabású, látványos "vállalkozásokba" bocsátkoznának, amikor terveznek. Ne legyen igazam... 
Egyfelvonásos operettek vagy legalábbis kamarajellegű jó kis darabok is ismertek: pld. Offenbach: Fortúnio dala, A 66-os szám, Az elisondói lány, A piaci kofák, A varázshegedű, Eljegyzés lámpafénynél...; Lehártól: Tavasz, Szép a világ; Suppé: Pajkos diákok, A szép Galathea...

5335 varganiki 2023-04-25 16:58:09 [Válasz erre: 5334 Búbánat 2023-04-25 14:11:52]
Én is örülnék valami jó kis operettbemutatónak, bár kétlem hogy egymás után két Huszka operettet is bemutatnának. Szerintem Kálmán vagy Lehár operett lesz. Nekem a Cigány Szerelem jutott eszembe, mivel ha csak egy új operettbemutató lenne a következő évadban, a Mária Főhadnagyhoz hasonlóan itt is egyszerre lehetnének jelen a fiatalabb és idősebb primadonnák és bonvivánok :)

5334 Búbánat 2023-04-25 14:11:52
Remélhetőleg, Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója nem felejtette el teljesen, amit  direktori pályázatában "elhintett"  és végre - utóbb - a Nagymező utcai teátrumban évtizedek elteltével (újra)láthatjuk Suppé Boccaccióját, Lehár Giudittáját, J. Strauss Cigánybáróját, Jacobi Leányvásárját, Offenbachtól Orfeusz az alvilágban,  Ábrahám Páltól Bál a Savoyban és Millöckertől Madame Dubarry c. operettjét.  

A felsorolt címek (tervezett bemutatók) - a pályázatban mind szerepeltek 2019/20 évadtól a mostaniig terjedő időszakig - egyike sem valósult meg!

A főigazgató úr pályázatában a 2023/24-es évadra szánta Kálmán Imrétől Az ördöglovas, Robert Planquette-től A corneville-i harangok c. operettek színpadra állítását, míg a Raktárszínpadon Huszka Jenő Gül babája kerülne színre. 

Kíváncsian várom, hogy a következő évadtól az "adósságok" törlesztésre kerülnek-e, a beígért darabok közül mik valósulnak meg - ha egyáltalán a pályázatban szereplő "álmok" nem a süllyesztőbe kerülnek végleg.  

Tudom, megnehezítette az Operettszínház helyzetét is a közbejött világjárvány meg a gazdasági válságok időszaka, és hatásai alól ma sem lehet teljesen elvonatkoztatni, de azért a János vitéz, a Csárdáskirálynő, a Marica grófnő, A mosoly országa, a Mária főhadnagy - és a "megörökölt" Mágnás Miska - mellé odakerülhetne még egy-két újdonság a hiányolt zenés színházi művek közül.


5333 varganiki 2023-04-23 20:17:27
Most hogy már harmadik alkalommal is volt szerencsém látni, a Mária Főhadnagy operettet, azt kell hogy mondjam, az utóbbi évek legjobb operettrendezésének lehettünk tanúi. Homonnay Zsolt nagyon szépen nyúlt a darabhoz, megtartott több olyan elemet is az eredeti szövegkönyvből(pl Kossuth beszéde) amiket a korábbi rendezések kihagytak. A dalok közül kikerültek azok, melyek eredetileg nem tartoztak a darabhoz(Rózsám, viruló kis rózsám, Délibábos Hortobágyon többek között). A jelmezek gyönyörűek és ízlésesek, a díszlet is nagyon okosan ki lett találva, de ami mégis kiemelkedik az a szereposztás. 
Szombat este számomra is bebizonyosodott, hogy Sándor Péter nem csak musicalénekesként, de bonvivánként is kivállóan helytáll, Jancsó Bálintja heves, kissé karótnyelt, mégis szórakoztató és kellően érzelmes figura. Méltó párja volt Lévai Enikőnek, aki egy visszafogottabb, mégis kellően harcias Máriát keltett életre. Kettejük között csak úgy repkedtek a szikrák, látszott rajtuk mennyire élvezik a közös munkát. Bordás Barbara tökéletes volt Antónia szerepére, ahogyan Dolhai Attila is remekül hozta Draskóczy szerepét. Szendy Szilvi de főleg Dénes Viktor újfent ellopta a showt, a darab fő humorforrása ő volt. Nem meglepő módon állótaps lett a vége az előadásnak. Mindenkinek szívből tudom ajánlani hogy a következő évad folyamán, legalább egyszer látogasson el rá :)

5332 Búbánat 2023-04-18 15:40:36

Cintányéros cudar világ - Fél évszázad az Operettszínház színpadán - Oszvald Marika jubileumi gála

 A jeles évfordulót és életművet 2023. március 21-én 19 órától nagyszabású gálakoncerttel ünnepelte a Budapesti Operettszínház Társulata.

 A MediaKlikk oldaláról ez a gálaest visszanézhető - két részben: 

Oszvald Marika - Jubileumi gála, 2023 - első rész, 1:14:22

Oszvald Marika - Jubileumi gála, 2023 - második rész, 1:13:22

kulisszak.hu - 2023.03.24

A 2023. március 21-i operettszínházi produkcióról – amit az M5 csatorna április 15-én 20.50 – 23.25, majd másnap éjjel újra, felvételről sugárzott – a „Kulisszák” internetes portálon olvashatunk egy rövid összefoglaló beszámolót.

 Az energikusságáról és temperamentumáról ismert örökifjú Oszvald Marika, Kossuth- és Jászai Mari-díjas művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja immár 50 éve meghatározó tagja a Budapesti Operettszínház társulatának. Az idén százéves jubileumát ünneplő teátrum március 21-én a Cintányéros cudar világ című nagyszabású gálakoncerttel ünnepelte meg a jeles évfordulót és a páratlan életutat.

 Az est házigazdája a művésznő lánya, Hidvégi Krisztina riporter és műsorvezető volt, aki a legendás szubrett életútját felelevenítve számos érdekes információt és történetet is megosztott a közönséggel. Elhangzott például, hogy az 1952. április 12-én megszületett Oszvald Mária Gertrúd a harmadik nevét a lengyel bárónő nagymamától örökölte, és hogy négyévesen, Debrecenben lépett először színpadra: Somát játszotta a Bánk bánban. Szülei – Halasi Marika szubrett, illetve Oszvald Gyula operaénekes és bonviván – születésekor a Debreceni Csokonai Színház tagjai voltak. "Az egyik előadásuk szünetében a nézők között futótűzként terjedt a hír, hogy mindenki jöjjön a nézőtéri büfébe, mert a páholyokhoz vezető lépcsőn egy négyéves kicsi lány a Pillangókisasszony nagy szoprán áriáját énekli. Természetesen anyu volt az" – idézte fel Oszvald Marika szakmai útjának kezdetét Hidvégi Krisztina, akitől egyebek mellett azt is megtudhattuk, hogy édesanyja 1970-ben elsőre felvételt nyert a Színművészeti Főiskolára, ahol akkor indult az első operett-musical osztály, Vámos László vezetésével. Benkóczy Zoltán, Benkő Márta, Csongrádi Kata, Domonkos Zsuzsa, Galántai Alíz, Hidvégi Miklós, Ivánka Mária, Kokas László, Máriáss Melinda, Monyók Ildikó, Nagy Lívia, Poór Péter, Sára Bernadette, Szabó Lívia, Szántó Lajos és Udvarias Katalin voltak az osztálytársai.

 Az est fellépői Oszvald Marika mellett Fischl Mónika, Kalocsai Zsuzsa, Lévai Enikő, Lukács Anita, Csere László, Dolhai Attila, 

Az előadott operettrészletek, dalok között voltak olyan dalszövegek is, amelyek kifejezetten erre az estére születtek. A műsor fináléja, a „Ringó vállú...” Oszvald Marika mellett ilyen volt a Kicsike vigyázzon, mert már nagymama lett című dal is, amelynek végén a művésznő kisunokája, a tavaly májusban született Vince is megjelent a színpadon.

Az ünnepi műsort különleges archív felvételek tették teljessé. A nézők láthattak és hallhattak egy részletet egyebek mellett A kis hableány című Disney rajzfilmből, amelyben Oszvald Marika volt Ariel magyar hangja, de megjelentek a vetítővásznon olyan örök emléket jelentő előadásrészletek is, amelyeken az örökifjú művésznő a volt férjével, Hidvégi Miklóssal, illetve egykori pályatársaival – köztük Bajor Imrével és Straub Dezsővel – közösen volt látható.

 A gála szerkesztő-rendezője Bori Tamás, vezető koreográfusa Lénárt Gábor volt. A Budapesti Operettszínház Zenekarát és Énekkarát Pfeiffer Gyula főzeneigazgató, Makláry László és Rónai Pál karmesterek felváltva vezényelték.

A gála-koncerten egyebek mellett a következő operettekből szólaltak meg részletek: 

Lehár Ferenc: A víg özvegy (archív felvétel-bejátszás is), Paganini, A három grácia (archív felvétel-bejátszás), Cigányszerelem, Giuditta  

Fényes Szabolcs: Maya

Szirmai Albert: Mágnás Miska (archív felvétel-bejátszás is)

Jacobi Viktor: Leányvásár (archív felvétel-bejátszás)

Huszka Jenő: Gül Baba, Erzsébet, Mária főhadnagy

Zerkovitz Béla: Csókos asszony (archív felvétel-bejátszás is)

Ábrahám Pál: Bál a Savoyban

Jacques Offenbach: Banditák (archív felvétel-bejátszás)

Johann Strauss: A denevér (archív felvétel-bejátszás is)

Franz von Suppé: Boccaccio

Kálmán Imre: A Bajadér (archív felvétel-bejátszás is), Cirkuszhercegnő, A hollandi menyecske, Csárdáskirálynő, Marica grófnő


5331 Búbánat 2023-04-07 13:28:28
Nem operettről lesz alább  szó, de az Operettszínház művészei tolmácsolják.

 Budapesti Operettszínház mai műsora, kezdés 19.00 órakor:

Feltámadás – Rendhagyó nagypénteki koncertet tart a Budapesti Operettszínház

Papageno.hu – 2023. március 1.

Az első részre tervezett, az ünnephez kötődő klasszikus művekről Pfeiffer Gyula főzeneigazgató így nyilatkozott:

„Nagyszerű énekkarunk van, sokan közülük diplomás énekesek, akik igénylik és megérdemlik a megfelelő kihívást jelentő munkát és azt, hogy megmutathassák képességeiket. Így tehát kézenfekvő volt, hogy a koncertet elsősorban rájuk építsük. Bach János passiójának nyitókórusával indítunk,

majd Verdi I lombardi című művéből is felcsendül a Jeruzsálem kórus.

Előadunk egy részletet Kodály Zoltán Jézus és a kufárok című acapella kórusművéből is. Érdekesség, hogy ezt a járványhelyzet előtt már megtanulta az énekkar, de nem volt alkalmuk előadni.”

Mozart c-moll miséjéből is elhangzik majd a Laudemus te ária, nagyszerű koloratúrszopránunk, Süle Dalma előadásában,

Vadász Zsolt pedig Dvořák Stabat materéből énekel egy áriát.

Liszt Krisztus oratóriumából Jézus monológja hangzik majd el, Pete Ádám előadásában,

illetve egy francia zeneszerző, Dubois Krisztus hét szava a keresztfán című művéből is hallhat részleteket a közönség” – tette hozzá.

Az elsősorban musicalszerzőként ismert Andrew Lloyd Webber (Jézus Krisztus szupersztár, Az operaház fantomja, Macskák, Evita) egyébként az édesapja halálának emlékére írta Requiem című művét. A nemzeti gyásznapon, november 4-én újra felcsendült a mű, ezúttal az Operettszínházban. A teátrum a hatalmas sikerre, a koncertet követő könnyes állótapsra való tekintettel folytatja lélekemelő misszióját és a Feltámadás című koncerttel. A Requiem a szakrális koncert második felében hangzik majd el.

Közreműködik: a Budapesti Operettszínház Énekkara és Zenekara. Vezényel a színház főigazgatója: Pfeiffer Gyula

A fiú szoprán szóló részeit a Kodály Zoltán Kórusiskola növendékei, Bor-Fejérváry Péter és Elek Leon éneklik.

A Budapesti Operettszínház primadonnája, Fischl Mónika mellett az est másik szólistája a Vietnamban született és nevelkedett Ninh Duc Hoang Long.

Rendező: Bori Tamás

Házigazda: Bálint Ádám

„Szakmailag komoly feladatot jelent a Feltámadás című koncert, hiszen ezek a művek (J. S. Bach János-passiója, Mozart c-moll miséje, Kodály Zoltán Jézus és a kufárok című kórusműve és Andrew Lloyd Webber Requiemje) nem a színházi repertoár részét képezik. Amellett, hogy ezek a feladatok nekem személyesen külön élményt és szakmai kihívást jelentenek, úgy látom, az énekkar is szívesen vesz részt bennük, hiszen ezek a művek muzikálisan is nagyon fejlesztőek. És igen, nekem hívő emberként valóban plusz örömöt jelentett az adventi és jelent most a Feltámadás koncert. Számomra ez olyan, mintha a gyökereimhez térnék vissza, hiszen ezeket a műveket én magam is tanultam, elemeztem, énekeltem főiskolai, egyetemi tanulmányaim alatt, vezényeltem gyülekezeti énekkarnak, épp ezért egészen másképp kapcsolódom hozzájuk.” – mondta el Szabó Mónika, a Budapesti Operettszínház karigazgatója.

Műsor:

Bach: Herr unser Herrscher (János passió)

Mozart: Laudamus te (c-moll mise KV 427)
Verdi: Gerusalemme (Lombardok)
Liszt: Tristis est anima mea (Krisztus – oratórium)
Kodály: Jézus és a kufárok
Dvořák: Fac me vere tecum flere (Stabat Mater)
Dubois: Krisztus hét szava a keresztfán – részletek

Webber: Requiem


5330 Búbánat 2023-04-02 13:51:05 [Válasz erre: 5329 zenebaratmoncsi 2023-04-01 18:01:29]
Kedves Mónika!
Köszönöm ezt is!!!

5329 zenebaratmoncsi 2023-04-01 18:01:29
50 MOST PLAYED operett COMPOSERS 2018-2024

5328 zenebaratmoncsi 2023-04-01 17:57:18
50 MOST PLAYED TITLAz operbase adatai alapján 2018-tól legtöbbet játszott operettekek 2024-ig
TITLECOMPOSERPERFORMANCESPRODUCTIONS
Die FledermausStrauss II,J2350455
The Merry WidowLehár1397244
The Gypsy PrincessKálmán,E896181
The Land of SmilesLehár46756
Gräfin MarizaKálmán,E46782
The White Horse InnBenatzky46158
Orpheus in the UnderworldOffenbach43777
CandideLeonard Bernstein41689
The Gypsy BaronStrauss II,J37793
The Cousin from NowhereKünneke35138
The Count of LuxembourgLehár33131
Viennese BloodStrauss II,J30345
The Bird SellerZeller,C28334
A Night in VeniceStrauss II,J27742
Frau LunaLincke26223
The Pirates of PenzanceSullivan,A25549
Parisian LifeOffenbach25337
The Circus PrincessKálmán,E22546
The Fair HelenOffenbach21555
Ball at the SavoyAbraham21033
The Grand Duchess of GerolsteinOffenbach18022
The MikadoSullivan,A15420
H.M.S. PinaforeSullivan,A14929
Märchen im Grand-HotelAbraham13311
La PericholeOffenbach12927
Der BettelstudentMillöcker1139
The Duchess of ChicagoKálmán,E10211
Baroness LiliHuszka9411
Moscow, Cheryomushki, Op.105Shostakovich9314
Die Blume von HawaiiAbraham879
Die Fledermaus (adaptation)Strauss II,J8612
Mam'zelle NitoucheHervé8219
BluebeardOffenbach779
L'Île de TulipatanOffenbach6510
Viktoria und ihr HusarAbraham6511
Mike the MagnateSzirmai659
Le voyage dans la luneOffenbach5815
La princesse de TrébizondeOffenbach498
Die Perlen der CleopatraStraus477
Un Mari à la porteOffenbach4710
Le 66Offenbach448
IolantheSullivan,A4211
The Violet of MontmartreKálmán,E428
Polish BloodNedbal3611
Monsieur ChoufleuriOffenbach3411
GiudittaLehár3110
The BayadereKálmán,E2410
Trial by JurySullivan,A197
The Blue Danube WaltzStrauss II,J187
Pomme d'ApiOffenbach138

5327 Búbánat 2023-03-31 23:01:01

Az operett műfajban a világon másodikként legtöbbet játszott komponista: Lehár Ferenc! 

ZENESZERZŐ

ELŐADÁSOK

PRODUKCIÓK

Strauss II,J

706

130

Lehár

643

83

Offenbach

299

63

– Forrás: 2021/2022 évad statisztikai adattáblázat elejéről („zenebaratmonika” fórumtársunk adatmegosztása, lásd 5209-5211. sorszámok)

Ugyanezen lekérdezésből kitűnik:

A világon másodikként legtöbbet játszott operettcím: Lehár Ferenctől A víg özvegy!

CÍM

ZENESZERZŐ

ELŐADÁSOK

PRODUKCIÓK

Die Fledermaus

Strauss II,J

469

95

The Merry Widow

Lehár

381

58

The Count of Luxembourg

Lehár

131

11

 (2021/2022 évad statisztikája)

Lehár Ferenc: A víg özvegy

Egy hongkongi előadásból két video-bejátszást és a MET 2014. decemberi, új Víg özvegy-produkciójából néhány részletet linkelek be ide a YouTube-ról.

Lehár’s The Merry Widow – Act I Duet, „Look, Now’s Our Chance... A Highly Respectable Wife"

Lehár’s The Merry Widow – Act II Pavillion’s Duet & Romance, „Red as Rose of Maytime”

Valencienne – Megan Pachecano (soprano); Camille Rosillon – Piotr Buszewski (tenor)

Music Director & Conductor: Lio Kuokman. Producer & Director: Lo Kingman

 Musica Viva Hong Kong, - Hong Kong City Hall, December 2019

The Merry Widow: Vilja Song, Act II – Renée Fleming (MET)

The Merry Widow: „Hello, Here’s a Soldier Bold” (Fleming, Gunn) – (1)

The Merry Widow: „Hello, Here’s a Soldier Bold” (Fleming, Gunn) – (2)

Renée Fleming (Hanna) and Nathan Gunn (Danilo) perform an excerpt of their Act II duet.  Production: Susan Stroman. Conductor: Sir Andrew Davis. 2014-15 season, New York, MET

The Merry Widow. Act II Finale

Renée Fleming, Kelli O’Hara, and ensemble perform an excerpt from the Act II finale of Lehar’s „The Merry Widow”. Production: Susan Stroman. Conductor: Sir Andrew Davis. 2014 -15 season.

The Merry Widow: „Who Can Tell What the Hell Women Are”

The Merry Widow: Act III The Cancan

The Merry Widow in Rehearsal

Host: Deborah Voigt

The Merry Widow: „We ’re the Ladies of the Chorus”

Kelli O’Hara and ensemble perform the Grisettes’ Song from Act III of Lehár’s „The Merry Widow”. Susan Stroman’s new production, conducted by Sir Andrew Davis, opens New Year’s Eve (New York, Metropolitan Opera House – december 29., 2014)


5326 Búbánat 2023-03-28 11:35:26 [Válasz erre: 5315 Búbánat 2023-03-19 12:50:39]

Visszatekintés...

Klasszik Rádió 92.1  - az adás visszahallgatható itt: 

AZ ESTI BROADWAY VENDÉGE VOLT BOJTOS LUCA OPERA …

Esti Broadway vendége Bojtos Luca opera énekművész, a Budapesti Operettszínház társulatának tagja.
H.Varga Mariann műsora

„Március 10-én mutatta be az Operettszínház Huszka Jenő Mária főhadnagy című operettjét, mégpedig az eredeti formájában és kottaanyag alapján. A mű hármas szereposztásban látható, a szubrett szerepben, Angyal Pannit Bojtos Luca (is) alakítja. Szó lesz a három szerelmi szálról, Panni karakteréről, a bonyolult koreográfiáról és a gyönyörű jelmezekről is ma este 7-től, a Klasszikon.”

5325 Búbánat 2023-03-25 15:51:36 [Válasz erre: 5324 Búbánat 2023-03-25 14:46:40]
Jankovits József tegnap, március 24-én hunyt el. 

5324 Búbánat 2023-03-25 14:46:40

Előadásában, ezzel a szép, megható Bánk-áriájával  búcsúzom a mai napon elhunyt Jankovits József operetténekestől, a Budapesti Operettszínház egykori, Liszt Ferenc-díjas művészétől:

Erkel Ferenc: Bánk bán - Hazám, hazám... - Jankovits József - Melbourne, Ausztrália

Jankovits József a melbourne-i magyarok templomában énekel.  

Zongorán közreműködik: Hegedűs Valér zongora- és orgonaművész

9 TV- Ferencváros Televíziója - Heti Portré – Jankovits József

Jankovits József  beszél életéről, pályafutásáról, külföldi fellépéseiről és hazatéréséről

(Turay Ida Színház, 2016)


5323 Búbánat 2023-03-24 12:04:05 [Válasz erre: 5322 zenebaratmoncsi 2023-03-23 22:01:34]

Ha már szóba hoztad Yvaint és a Yes!, valamint a Párizsi lány című operettjeit, említhetem a többi, nálunk bemutatott operettjét is. 

Mindenekelőtt itt van egy olyan kis operettje, amelynek részleteit magyar nyelven rögzítette a Rádió.

Maurice Yvain – Bertha István hangszerelésében: Legyen az Öné! 

 A rádiófelvétel előadói: Baksay Árpád, Fáy Erzsébet, Kishegyi Árpád, a Földényi-kórus, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Lehel György

A rádióbemutató időpontja: 1958. január 2. Kossuth Rádió, 17.35 – 18.00

 Maurice Yvain és André Barde operettjét 1929-ben, Párizsban mutatták be. A két francia szerző nem a történetre helyezte a hangsúlyt, hanem a revü-szerű látványos helyzetekre, a fülbemászó dallamokra, kuplékra. A vidám játék tulajdonképpen egy néhány szereplős kamara-operett s mint minden operett, ez is a szerelemről szól... A rádió részleteket mutatott be Bertha István hangszerelésében:

 - Nyitány

- Rohan a világ (Kishegyi és a Földényi-kórus)

- Hármas (Fáy, Kishegyi, Baksay)

- Dal -és táncegyveleg (Baksay és a Földényi-kórus)

 Ez a stúdiófelvétel aztán sokszor került adásba 1958 után a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években.

 A rádióban Yvain más darabjaiból nem készült felvétel, pedig Magyarországon számos operettjét játszották: Cserebere (1922), A párizsi lány (1924), Csókról csókra (1927), Csattan a csók (1927), Yes (1928), Ó, Papa! (1934) és a Csodadoktor (1934)

 Maurice Yvain műveiről általános vélemény, hogy invencióban, ritmusban, szellemességben "visszatalált" Hervéhez (1825 -1892), de legalábbis Claude Terrasse-hoz (1867-1923).


5322 zenebaratmoncsi 2023-03-23 22:01:34
Nem tudom, hogy itt az operett rajongóknak mond-e valamit Maurice Yvain francia operettszerző neve. Valójában véletlenül bukkantam rá, ugyanis Yes c. operettje 1928-ban Budapesten is bemutatásra került. 
Rákerestem a youtube-n és nagyon megragadott az operett különleges zenéje. Kutattam utána, és láttam, hogy a BR Klassik német rádió operett parádé c. műsora is szokta játszani a zeneszerzőt operettjeit. A francia színházak pedig szintén előveszik. napjainkban a Yes című operettet. 
Valójában kell lennie egy magyar fordításnak is, jó lenne megkeresni és elénekelni operettgálákon. Sajnos azonban a külföldi operettszerzők alig játszottak hazánkban.
Egy kis ízelítő a csodás francia operettből:
Maurice Yvain : Yes, Yes ! (Clarisse Dalles/Paul-Marie Barbier) - YouTube
Yes ! - M. Yvain - Air de Totte - YouTube
Maurice Yvain : Je chante la nuit (Les Frivolités parisiennes / Clémentine Decouture) - YouTube  


5321 zenebaratmoncsi 2023-03-23 14:32:11
Paul Abraham: "Die Blume von Hawaii" (Berlin), DLF Kultur 2021 - YouTube
Nemrégiben feltöltésre került Ábrahám Pál: Hawaii rózsája c. világhírű jazz-operettje zenéje teljes terjedelemben, rövidített librettóval. Sajnos itthon 1988. óta sehol se játszották, pedig érdemes lenne elővenni ezt vagy a zeneszerző egyéb operettjeit, mint példálul a 3:1 a szerelem javárát vagy a Mese a Grand hotelbent elővenni és felújítani. Utóbbi jövő hónapban a Svédországban is bemutatásra kerül a Götehborgs Operan-ban. 
Märchen im Grand-Hotel - Season 2022/2023 - What’s on - GöteborgsOperan - GB, a Hawaii rózsája pedig      Volkstheater Rostock-ban fog menni. Die Blume von Hawaii, Revue-Operette von Paul Abraham / Libretto von Alfred Grünwald, Fritz Löhner-Beda und Imre Földes | Volkstheater Rostock (volkstheater-rostock.de).5320 zenebaratmoncsi 2023-03-23 14:22:19

5319 zenebaratmoncsi 2023-03-23 14:19:31

5318 varganiki 2023-03-23 08:55:16 [Válasz erre: 5317 Búbánat 2023-03-22 22:33:50]
Oh, nagyon kellemes este volt szinte felrobbant az egész színház attól a tapsvihartól amit Marika kapott. A Bajadérból külön öröm volt hallani részleteket, remélem hamarosan újra előveszik a színházban.

5317 Búbánat 2023-03-22 22:33:50 [Válasz erre: 5316 varganiki 2023-03-22 19:56:36]

Kedves "varganiki"! Köszönöm az  Oszvald Marika jubileumi gála-koncertjéről írt beszámolódat, örülök, hogy az Operettszínházban szép, emlékezetes műsort állítottak össze a szervezők az ünnepelt szubrettünknek.

 Ehhez a gálához kapcsolódik a hír és már tudni lehet, hogy a tervek szerint 

"születésnapja és pályafutásának 50. évfordulója alkalmából köszönti Oszvald Marika Kossuth-díjas színésznőt, érdemes művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját a Monarchia Operett és a Pesti Broadway Alapítvány.

Oszvald Marika főszereplésével az ő jutalomjátékaként mutatják be Huszkától a  Sissi, a Magyar Királyné című operettet tavasszal az Erkel Színházban. A színművész a 2023. április 30-i előadáson ünnepli 70. születésnapját és pályafutásának 50. évfordulóját."

Ehhez annyi kommentet fűzök hozzá: Huszka Jenőnek ilyen címmel nincs operettje, viszont van Erzsébet című daljátéka Szilágyi László szövegkönyvére, a bemutatója 1939. január 5-én volt. Erről a darabról van szó, kissé átírva és összevonva az eredeti háromfelvonást kétrészes történetté, „új zenei köntöst" is kap majd - ismervén, hogy a Monarchia Operett  zenekara kis létszámú hangszeres együttes, kamarazenekar; egy nagyoperettnél igy "lecsupaszítottan",  feltehetően csökkent ének-zenei élményt nyújthat az alkalmazott hangszerelés. Ezt a produkciót – Oszvald Marikával – már láthatta korábban is a közönség 2022 augusztusában a MATE Díszudvarában vagy a Gyulai Várszínházban.

Olvasom még, hogy az előadást követően Somogyi Szilárd, Nádasdy Kálmán-díjas rendező köszönti Oszvald Marikát a színpadon és az operett műfaját érintő bejelentést tesz. Peller Károly, Szendy Szilvi és Kerényi Miklós Máté személyre szóló dallal lepik meg az ünnepeltet, Oszvald Marika pedig egy ritkaságnak minősülő Huszka-számon keresztül "közös daltanulásra" hívja a nézőket.

A kétfelvonásos produkció az Osztrák-Magyar Monarchia történelmének egyik legizgalmasabb, magyar vonatkozású szerelmi történetét meséli el, amely a volt szabadságharcos, gróf Andrássy Gyula és Erzsébet királyné között szövődött a politika viharos időszakában.

Az előadásban Sissi szerepét Denk Viktória játssza, gróf Andrássy Gyula alakját Árvai Dániel kelti életre, a szereplők között megtalálható Peller Károly és Kerényi Miklós Máté, míg a dupla jubileumot ünneplő Oszvald Marikát az egész játékot bonyolító Waldeck grófnőként láthatja a közönség.


5316 varganiki 2023-03-22 19:56:36

50 éve a színpadon
Oszvald Marika ünnepi gálaestje
Tegnap este ünnepi díszba öltözött a Budapesti Operettszínház. A színház művészei valamint nézői együtt köszöntötték az egyedülálló komikát és egykori szubrettet Oszvald Marikát. Az est háziasszonya Marika lánya, Hidvégi Krisztina volt, akinek köszönhetően sok érdekességet megtudhattunk Marikáról.
Az est nyitányaként Marika egyik legkedvesebb partnerével Peller Károllyal énekelte a Hollandi Menyecskéből, a Rég Volt című dalt. Ezt követően részletek hangzottak el többek között a Bajadérból, a Víg Özvegyből, illetve a színház új bemutatójából a Mária Főhadnagyból is. A produkciókat egy-egy archív felvétel szakította meg, melyek Marika egy-egy nagy szerepét elevenítették fel: Olga a Vígözvegyből, Marcsa a Mágnás Miskából(mely utolsó szubrettszerepe volt 50 évesen!)valamint a Csókos Asszony Hunyadinéja is feltűnt egy egy pillanatra. Az est fellépői mind-mind gondoskodtak a jó hangulatról. Fischl Mónika és Dolhai Attila egyenesen Indiáig kalauzoltak el minket, a Bajadér szerelmi kettősével, Lukács Anita visszatért mint Csárdáskirálynő, Kerényi Miklós Máté pedig megénekeltette a közönséget, az Egy kis itóka ha bennem van című kuplé alatt. Természetesen nem hiányozhatott az ikonikus Cintányéros Cudar Világ sem, melyet Marika darabbéli partnerével Peller Károllyal adott elő, az este fellépőivel karöltve.
Csodás összefoglalója volt egy 50 éves pályafutásnak, melyet biztosan számtalan szerep követ majd.

5315 Búbánat 2023-03-19 12:50:39 [Válasz erre: 5313 Búbánat 2023-03-16 17:56:07]
„A zene kapocs a Menny és a Föld között” – beszélgetés Vadász Zsolttal
Zenés Színház
Fidelio - 2023.03.17. 13:25, Takács Orsolya
A Budapesti Operettszínház március 10-én, 11-én és 12-én, hármas szereposztásban mutatta be Huszka Jenő Mária főhadnagy című művét, amelyben a népszerű bonvivánt, Vadász Zsoltot Draskóczy Ádám szerepében láthatja a közönség. Az énekművésszel a zajos sikert arató premier és az április 7-én, nagypénteken felcsendülő Feltámadás című ünnepi gála kapcsán beszélgettünk.

5314 Búbánat 2023-03-16 17:58:54

Ünnepi rendezvényt tartottak tegnap délelőtt az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója alkalmából a Nemzeti Múzeumban és kertjében is:

Az Operettszínházban most bemutatott Mária főhadnagy című Huszka-operett pár részletét (tbk. Palotás; Jurátus-induló; Csatadal; stb.) a Nemzeti Múzeum lépcsőinSzínház társulatának énekkara, tánckara és énekszólistái közül Fischl Mónika, Dolhai Attila, míg a János vitéz c. Kacsóh-daljátékból elhangzott részleteket a nevezett művészek mellett Pete Ádám, valamint Kiss-Balbinát Ádám népzenész-hegedűművész előadásában láthattuk-hallhattuk.  (A helyszíni adást a köztévé csatornái sugározták.)

A blokk elején Ninh Duc Hoang Long tenorján Bánk bán áriája - "Hazám, hazám..." csendült fel Erkel Ferenc dalművéből.

Az elhangzott dalok, jelenetek zenei kísérete hangbejátszással történt: a zenekari alapra énekeltek rá a művészek. 

A színpompás, látványos blokk összefogója, rendezője, az Operettszínház művészeHomonnay Zsolt volt.


5313 Búbánat 2023-03-16 17:56:07 [Válasz erre: 5297 varganiki 2023-03-11 11:05:27]
Hatalmas ovációval, állótapssal jutalmazta a közönség a Mária főhadnagy bemutatóját!

Operett.hu - 2023. márc. 16.

Homonnay Zsolt első operettrendezése a centenáriumi évadban

A magyar operett évében, az 1848-as forradalom 175. évfordulójának tiszteletére március 10-én, 11-én és 12-én hármas szereposztásban mutatta be a teátrum Huszka Jenő és Szilágyi László történelmi ihletésű művét, a Mária főhadnagyot. Lenyűgöző látványvilággal, korhű modernséggel elevenedett meg a színpadon Lebstück Mária igaz története.   

[...]

A darab, méltó befejezésként pedig megidézi Kossuth Lajos 1890-ben elhangzó utolsó beszédét:
"… S buzgó imával kérem a magyarok istenét, hogy tegye diadalmassá a velőkig ható szózatot, mely Hungária ajkairól a magyar nemzethez zeng. Úgy legyen. Ámen."

[...]

Homonnay Zsolt a színpadon, a tapsrend végén köszönte meg a főigazgatónak, hogy rendezőként is bemutatkozhatott az anyaszínházban, majd - szintén a színpadon- virágcsokorral köszönte meg feleségének, hogy mindvégig mellette állt és támogatta őt a próbafolyamat alatt.

„Elmondhatatlan érzés volt a hétvégi premierek standing ovation -jét átélni, és a tapsrend végén rendezőként is a színpadra lépni. Csak megköszönni lehet. Ahogy Mária mondja Buda várának ostromakor: Köszönöm, hogy mindezt átélhetem.
Köszönöm Kiss-B. Atilla főigazgatónak a bizalmat és hitet, hogy rám bízta ezt a csodálatos feladatot. Köszönöm MINDENKINEK, aki részt vett a közös munkában a színpadon és a színpadon túl. Bízom benne, hogy még sok-sok további estén keresztül tanúja lehet sok-sok száz és ezer néző a munkánk eredményének.” (Homonnay Zsolt)

[...] 


5312 zenebaratmoncsi 2023-03-16 15:19:01

Divadlo Thália Színház

Kassa
Gobby Fehér Gyula: Az angyal álma című lírai zenés játék
 Előadások – Predstavenia:
2023. március 8. / Kassa – Nyilvános főpróba / 19:00
2023. március 9. / Kassa – Bemutató - Kazinczy bérlet / 19:00
2023. március 12. / Kassa – Egressy bérlet / 15:00
2023. március 14. / Kassa – Madách bérlet / 19:00
2023. március 15. / Kassa – Szepsi Cs. M. bérlet / 10:00

Ábrahám Pál, a bácskai Apatinból indult el világhódító művészi útjára, hogy egy nagyon nehéz, véres és veszélyekkel teli korban könnyed dalokkal szórakoztassa a közönségét, a bajban reményt adjon, a katasztrófában jókedvet gerjesszen. A különleges hangulatú életjáték számba veszi életének fontos állomásait. Élünk vele Pesten, Berlinben, Bécsben, New Yorkban, Hamburgban és sok más helyszínen. Megízleljük vele az éhezést és a nyomort, a kitartást és munkamániát, az alkotás gyönyörét és rabszolgaságát, a szédítő sikereket és a hihetetlen vagyont, a csalódásokat és árulásokat, a kényeztetést és az életveszélyt. Olyan nagyszerű operettek dallamai csendülnek föl, mint a Bál a Savoyban, a Hawaii rózsája,
a Viktória, a 3:1 a szerelem javára, a Mese a Grand Hotelben, a Történnek még csodák. Az egzotikus tájakról álmodozó kisfiú végül a publikumot vitte el egy nagy utazásra: az operett álomvilágába, és miközben az ő melódiáit dúdolták világszerte, ő állandóan küzdött a környezetével, a történelemmel, saját magával.2023. március 23. / Kassa – Bercsényi bérlet / 19:00
2023. március 24. / Kassa – Mikszáth bérlet / 19:00
2023. április 13. / Kassa – Márai bérlet / 19:005311 Héterő 2023-03-16 14:36:37
TECHNIKAI (!) ismétlő próba-bejegyzés:

Március 15-e alkalmából állami kitüntetéseket és díjakat adtak át,
amelyekben a Budapesti Operettszínház művészei is részesültek.

Magyar Érdemrend Középkeresztje polgári tagozat:
OSZVALD MARIKA Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, operetténekes, érdemes művész, a magyar kultúra jó hírnevét és az operett műfaj nemes hagyományait felejthetetlen szerepjátékával éltető, évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvendő művészi pályája elismeréseként

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetés:
BENEDEKFFY KATALIN operaénekes, színművész, a Budapesti Operettszínház és a Kolozsvári Magyar Opera énekművésze

Harangozó Gyula-díj:
APÁTI BENCE balettművész, a Budapesti Operettszínház balett igazgatója

Jászai Mari-díj:
VÁSÁRI MÓNIKA, a Budapesti Operettszínház színművésze

5310 Búbánat 2023-03-16 13:58:25

Március 15-e alkalmából állami kitüntetéseket és díjakat adtak át, amelyekben a Budapesti Operettszínház művészei is részesültek.

 Magyar Érdemrend Középkeresztje polgári tagozat:

 OSZVALD MARIKA Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, operetténekes, érdemes művész a magyar kultúra jó hírnevét és az operett műfaj nemes hagyományait felejthetetlen szerepjátékával éltető, évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvendő művészi pályája elismeréseként

 Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetés:

 BENEDEKFFY KATALIN operaénekes, színművész, a Budapesti Operettszínház és a Kolozsvári Magyar Opera énekművésze

 Harangozó Gyula-díj:

 APÁTI BENCE balettművész, a Budapesti Operettszínház balett igazgatója

 Jászai Mari-díj:

 VÁSÁRI MÓNIKA, a Budapesti Operettszínház színművésze


5309 Héterő 2023-03-15 23:32:18
Még ez a törlendő van hátra 5303-ból:
 </div></div><div class="x11i5rnm xat24cr x1mh8g0r x1vvkbs xtlvy1s x126k92a" style="margin: 0.5em 0px 0px; overflow-wrap: break-word; font-family: &quot;Segoe UI Historic&quot;, &quot;Segoe UI&quot;, Helvetica, Arial, sans-serif; color: rgb(5, 5, 5);"><div dir="auto" style="font-family: inherit;"><span class="x3nfvp2 x1j61x8r x1fcty0u xdj266r xhhsvwb xat24cr xgzva0m xxymvpz xlup9mm x1kky2od" style="width: 16px; display: inline-flex; margin: 0px 1px; height: 16px; vertical-align: middle; font-family: inherit;"><img height="16" width="16" alt="</span></div></div>

5308 zenebaratmoncsi 2023-03-15 13:32:47
Emellett további probléma, hogy a legfrissebb hozzászólások nem kerülnek a fórum tetejére.

Kérem, hogy a lap gazdája törölje azon hozzászólásaimat, amiket függőlegesen írt rá más fórumtársaim hozzászólásaira, mivel ezáltal nekik tönkre ment a munkájuk. Én nem tudtam sajnos megtenni, mert lehetetlen visszalépni.

5307 zenebaratmoncsi 2023-03-15 13:28:34
Az az egésszel a másik gond, hogy nem lehet utólag módosítani a hozzászólást. Emiatt nem tudtam kitörölni azt, amit hibásan függőlegesen lefelé tett be. Szóval régen vissza lehetett lépni a hozzászólásba, és utólag javítani.

5306 Búbánat 2023-03-14 21:14:14
Ez a topik OLVASHATATLANNÁ vált!
Kérem, nfero fórumtárs szakértelmét, ha tud segítsen akár a T. Szerkesztők bevonásával visszaállítani a formátumot, hogy a hozzászólások sorszámozásában olvashatók legyenek a korábbi beírások, visszamenőlegesen. 

5305 Búbánat 2023-03-14 20:53:07 [Válasz erre: 5304 zenebaratmoncsi 2023-03-14 15:28:53]

Kérjük a T. Szerkesztőket, hogy javítsák ki, szüntessék meg a "rontásodat" visszamenőleg - ha ez lehetséges!


5304 zenebaratmoncsi 2023-03-14 15:28:53
Sajnos jelen pillanatban használhatatlan a fórum. Egymás tetejére szúrja be a hozzászólásokat. Próbáltam törölni, de lehetetlen. Elnézést Búbánattól.

5303 zenebaratmoncsi 2023-03-14 15:27:06


Gobby Fehér Gyula: Az angyal álma
Ábrahám Pál, a bácskai Apatinból indult el világhódító művészi útjára, hogy egy nagyon nehéz, véres és veszélyekkel teli korban könnyed dalokkal szórakoztassa a közönségét, a bajban reményt adjon, a katasztrófában jókedvet gerjesszen. A különleges hangulatú életjáték számba veszi életének fontos állomásait. Élünk vele Pesten, Berlinben, Bécsben, New Yorkban, Hamburgban és sok más helyszínen. Megízleljük vele az éhezést és a nyomort, a kitartást és munkamániát, az alkotás gyönyörét és rabszolgaságát, a szédítő sikereket és a hihetetlen vagyont, a csalódásokat és árulásokat, a kényeztetést és az életveszélyt.. Olyan nagyszerű operettek dallamai csendülnek föl, mint a Bál a Savoyban, a Hawaii rózsája,
a Viktória, a 3:1 a szerelem javára, a Mese a Grand Hotelben, a Történnek még csodák. Az egzotikus tájakról álmodozó kisfiú végül a publikumot vitte el egy nagy utazásra: az operett álomvilágába, és miközben az ő melódiáit dúdolták világszerte, ő állandóan küzdött a környezetével, a történelemmel, saját magával.

5302 zenebaratmoncsi 2023-03-14 15:21:09
Sajnos úgy nézem, hogy használhatatlan a fórum....

5299 Búbánat 2023-03-13 19:42:44 [Válasz erre: 5296 Búbánat 2023-03-08 22:39:43]

Franz von Suppé: Flotte Bursche

Pajkos diákok címmel ismert a magyar nyelvű rádió- ill. televíziós felvételeken.

Egyfelvonásos operett („komische Operette” műfajú megjelöléssel)

Szöveg: Josef Braun

A darab ősbemutatója: 1863. április 18., Bécs, Theater am Franz-Josefs-Kai

A cselekmény helyszíne és ideje: A Tevéhez címzett fogadó (1.kép), Geyer uzsorás lakása (2. kép), Geyer házának előtere (3. kép) Heidelbergben a XIX. század közepén.

Az operettet fordította és átdolgozta rádióra, a forgatókönyvet írta a televíziós változathoz: Innocent-Vincze Ernő.

A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1966. december 28., Kossuth Rádió, 19.30 – 20.39

A rádiófelvételen az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara mellett Erdész Zsuzsa, Szirmay Márta, Bartha Alfonz, Palcsó Sándor, Bende Zsolt és Várhelyi Endre énekét hallhatjuk.

Vezényel: Breitner Tamás

Zenés TV Színház 1970-ben televíziós felvételt készített az operettből:

Franz von Suppé: Pajkos diákok

rendező: Seregi László 

zenei hanganyag megegyezik az 1966-os magyar nyelvű rádiófelvétellela televíziós felvételnél a rendező a dalbetétekben a színészek játékához a play back technikát alkalmazta.

 Díszlettervező: Csinády István

Jelmeztervező: Bata Ibolya

Koreográfus: Széki József

Vezető operatőr: Varga Vilmos

Dramaturg: Kotzián Katalin

A Zenés TV Színház bemutatója: 1970. június 18., MTV 20.20 – 21.20

(Az operettfilm fekete-fehér színben készült!)

Játszották:

Fleck, diák – Németh Sándor (énekhangja: Palcsó Sándor)

Brand, diák – Kertész Péter (énekhangja: Bende Zsolt)

Frinke Léni, pincérlány – Almási Éva (énekhangja: Szirmay Márta)

Lizi, a húga – Kovács Zsuzsanna (énekhangja: Erdész Zsuzsa)

Anton, asztaloslegény – Konrád Antal (énekhangja: Bartha Alfonz)

Gejer, tőkepénzes – Csákányi László (énekhangja: Várhelyi Endre)

Kocsmáros – Márkus Ferenc

A Fővárosi Operettszínház Tánckara

Tartalom:

A kocsmában a fiatalok - mind a Pajkos Diákok Egyesületének tagjai - szívük választottjaival mulatoznak. Tehetik, mert Léni, a jószívű pincérlány, gazdája tilalma ellenére hitelben viszi a bort nekik. Nemcsak nekik, de a kocsmárosnak és az egész városnak is üres a zsebe, hiszen mindenki a szemérmetlen uzsorás: Gejer markában van. Léni húga, Lizi és annak vőlegénye, Anton is, akik az uzsorás kezére jutott elveszett örökség miatt nem lehetnek boldogok. A pajkos diákok tervet eszelnek ki, hogyan szerezzék vissza Anton örökségét...

Suppé egyik leginvenciózusabb operettmuzsikáját pazar kivitelben hallhatjuk és a televíziós változat is - az évtizedek múlásával - mit sem veszített varázsából.

Suppét elsősorban „nagyoperettjeiről” – mint pl. a Boccaccio – és a nagyoperett-stílust karikírozó vidám egyfelvonásosairól – amilyen A szép Galathea, Könnyűlovasság, Fatinitza, Banditák, Pikk Dáma – ismeri a zenés műfajt kedvelő közönség.

 A komponista - „Bécs Offenbachja” – ebben a diákdalokkal fűszerezett vidám zenés játékában is a korabeli könnyűzenei stíluson csúfolódik – sok ötlettel és szellemességgel: pl. Bordal és Frinke belépője; Fleck belépője és együttes; Gejer kupléja; Olasz dal (olasz nyelven); Angol kettős (angol nyelven); „Kopogós”-együttes; „Gaudamus Igitur”-kórus; táncok 

Ez a televíziós felvétel megtalálható és letölthető erről a linkről.

 (ideje: 55:24 perc)


5298 Búbánat 2023-03-11 15:17:17 [Válasz erre: 5107 Búbánat 2022-05-03 18:58:02]

Az Operettszínház tegnap esti nagysikerű Mária főhadnagy-bemutatója után máris, ma este a televízió M5-ös csatornáján (20.50 – 22.55)  láthatjuk a Szabadság, szerelem című  Huszka-gálát, ami tavaly három alkalommal került műsorra a Nagymező utcai teátrumban (2022. április 29-én du., 30-án du. és május 1-jén este)

A kétrészes gálaműsorban fellépett:

Bordás Barbara, Dancs Annamari, Fischl Mónika, Frankó Tünde, Kalocsai Zsuzsa, Lévai Enikő, Széles Flóra, Dénes Viktor, Dolhai Attila, Homonnay Zsolt, Laki Péter, Vadász Zsolt.

Hegedűszóló: Kiss-Balbinat Ádám

Koreográfus: Lénárt Gábor

Karmester: Pfeiffer Gyula

Rendező: Homonnay Zsolt

Egy-egy blokkban részleteket hallhattunk a következő Huszka-operettekből:

Bob herceg (1902) , Gül baba (1905), Lili bárónő (1919),  Erzsébet (1939), Mária főhadnagy (1942), Szabadság, szerelem! (1955)

 Erről a gálaműsorról írt beszámolóm visszaolvasható ezen a linken (is)


5297 varganiki 2023-03-11 11:05:27
Mária Főhadnagy 2023.03.10 Első szereposztás
Tegnap este felgördült a függöny, egy újabb operettbemutatónak tapsolhatott a Budapesti Operettszínház közönsége. Huszka Jenő 1942-ben megírt operettje kiemelkedik az elmúlt évek sikerdarabjai közül. A darab ugyanis az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején játszódik, középpontjában pedig Lebstück Mária áll, aki nő létére egészen főhadnagyi rangig vitte. A darab Mária útját köveri végig, amint nénje Antónia, valamint a bolondos szabó Zwcikli Tóbiás segítségével átjut az Osztrák határon, majd férfi ruhát öltve a magyarok oldalán harcol az ország függetlenségéért. Persze teszi mindezt azért is, hogy bebizonyíthassa szívszerelmének Jancsó Bálintnak, hogy tévedett vele kapcsolatban.
A darab erőssége több dologban is rejlik. Az egyszerre hét helyszínt is megjelenítő csodaszép díszlet, az igényes korhű, ám mégis rafinált jelmezek és a fülbemászó dalok, ám a darab pikantériája mégis a karakterekben rejlik.
Széles Flóra - Lebstück Mária: Flórát számos szerepben láthatják a nézők. Olykor jókat komédiázik a Csárdáskirálynő Stáziaként, máskor Emma Carewként csal könnyeket a nézők szemébe. Első alkalommal mutatkozott be primadonnaként és felmerülhet a kérdés: Miért is nem játszott már korábban is ebben a szerepkörben? Flórában minden meg van ami egy primadonnát primadonnává teszi: Gyönyörű jelenség, határozott és erős játékkal, gyönyörű énekhanggal. Máriája szerethető, tűzrőlpatttant lány, aki ugyanolyan hevesen lángol mind hazája, mind Jancsó Bálint iránt.
Laki Péter - Jancsó Bálint: Péter a szímház vezető tánckomikusa, a Csárdáskirálynő, a Marica Grófnő és a Mosoly Országa tánckomikusait egytől egyik sajátos humorával teszi színessé és eredetivé. Bonvivánként előszőr láthatta a színház közönsége, és beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Jancsója igazán szimpatikus figura volt, aki bármilyen huncutságra képes hogy meghódítsa az ő Máriájának szívét.
Fischl Mónika - Farkasházy Antónia: Mónika a színház vezető primadonnája, aki szebbnél szebb operettekben mutathatta meg azt ami benne rejlik. Finom elegancia, kacérság, határozott kiállás jellemzi játékát, nem volt ez másképp ez alkalommal sem. Antóniaként egy olyan nőt jelenít meg, aki bár évekig hordozott szívében egy beteljesülhetetlen szerelmet, mégis mer még hinni hogy rátalál a nagybetűs szerelemre. Mária cinkostársa, szinte anyjaként szereti a lányt.
Dolhai Attila - Draskóczy Ádám: Akik ismerik Attilát tudják milyen odaadással és szeretettel képes megjeleníteni egy egy karaktert, ez ezúttal sem volt másképp. Draskóczy Ádám szerepe bár nem volt túl nagy, mégis a darab minden fontos pillanatában jelen volt. Őszinte szerelme Antónia iránt és kitartása pedig meghozta gyümölcsét a darab végére.
A humor nagyágyúi Szendy Szilvi és Dénes Viktor vicces helyzetek és mondatok közepette évődtek egymással, míg ők is révbe nem értek.
Külön szeretném még kiemelni és egyúttal gratulálni Kiss Zoltánnak, Langer Somának és Dézsy Szabó Gáborban a nagyszerű szerepformálásokért :)
Végezetül pedig szeretnék néhány szót szólni a rendezésről. Homonnay Zsolt már több alkalommal bizonyította rátermettségét rendezőként, valódi ünneppé varázsolva a színházat csodálatos gáláival, ám ezalkalommal végleg bebiztosította magát mint rendező. Nem lehet elégszer megköszönni azt a sok befektetett időt, energiát és munkát. 

5296 Búbánat 2023-03-08 22:39:43 [Válasz erre: 5242 Búbánat 2022-11-03 23:00:30]

Kapcs. 5242.  és 4729. sorszámok

Kiegészítés

 Sir Arthur Sullivan: Trial by Jury

Egy házasságszédelgési perről szóló darab Esküdtszéki tárgyalás címmel ismert a magyar nyelvű rádió- ill. televíziós felvételeken.

Operett („drámai kantáta” vagy „opera comique” műfaji megjelöléssel is) egy felvonásban  

Szöveg: Sir William Schwenck Gilbert

A darab ősbemutatója: 1875. március 25., London, Royalty Theatre

A cselekmény helyszíne és ideje: London, a XIX. század vége (a mű komponálásának ideje)

A zeneszerző és szövegíró-páros első közös darabjuk, ami világsikert hozott számukra.

A kisoperett magyar nyelvű rádiófelvételét - Blum Tamás fordításában és vezényletével - a Rádió Dalszínháza mutatta be 1965. szeptember 25-én, a Kossuth Rádióban. 

 Az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara mellett László Margit, Réti József, Melis György, Palcsó Sándor, Várhelyi Endre és Domahidy László énekét hallhatjuk a stúdiófelvételen.

Erre a zenei hangfelvételre 1971-ben, Szitányi András rendezésében elkészült az operett tévéfilm változata is. („Zenés TV Színház” bemutatója)

Azonban a Zenés TV Színház húsz évvel később, 1991-ben, új feldolgozást készített Sullivan művéből.  

Arthur Sullivan – William Schwenck Gilbert: Esküdtszéki tárgyalás

rendező: Ádám Ottó. 

A zenei hanganyag itt is megegyezik az 1965-ös magyar nyelvű rádiófelvétellel, viszont 

 Melis György, Palcsó Sándor és Domahidy László

 ebben a televíziós változatban nem csak a hangját adják (playback), hanem el is játsszák a szerepüket a kamerák előtt! Tehát 1965-ből rádiós énekhangjuk az 1991-es képi megjelenéssel párosul!

 Amúgy minden szereplő színész/színésznő új ezen a felvételen.  

 Díszlettervező: Mátay Lívia

Jelmeztervező:  Witz Éva

Vezető operatőr: Gombos Tamás

Dramaturg és zenei rendező: Ruitner Sándor

A Zenés TV Színház bemutatója: 1991. február 13.

Játszották:

A bölcs bíró - Melis György
A felperes - Tóth Enikő (énekhangja: László Margit)
Az alperes - Lesznek Tibor (énekhangja: Réti József)

A törvényszolga - Dunai Tamás (énekhangja: Várhelyi Endre)

Ez a televíziós felvétel megtalálható a YouTube-on itt.

(34 perc)5294 Búbánat 2023-02-26 14:14:03 [Válasz erre: 5293 varganiki 2023-02-22 22:04:31]

Az Operettszínház sajtóeseményéről tudósítás, a bemutatásra váró Huszka-daljáték, a Mária főhadnagy kapcsán

A szabadság mámora a centenáriumát ünneplő Budapesti Operettszínházban

ORIGO - 2023.02.24. 21:40


5293 varganiki 2023-02-22 22:04:31
A Mária Főhadnagy sajtótájékoztatója ezen a linken megtekinthető :)
https://youtu.be/mf5Hd26si7Q


5291 varganiki 2023-02-22 13:57:13
Tegnap tartották Huszka Jenő, Mária Főhadnagy operettjének sajtótájékoztatóját, a Kálmán Imre teátrumban. Képeket az alábbi linken találhattok:
https://operett.hu/kepgaleria/maria-fohadnagy-sajtotajekoztato
Kis érdekessé hogy ugyan a bemutató két hét múlva esedékes, a napi szereposztások azóta sem kerültek ki.

5290 Búbánat 2023-02-21 19:10:46 [Válasz erre: 5277 Búbánat 2023-02-10 17:20:20]

A Bartók Rádió ma este közvetíti Offenbach Utazás a Holdba című négyfelvonásos operettjét (19.00 – 22.10) a Montpellier Nemzeti Opera  2022-es lemezfelvételéről.

A YouTube-on egy másik, színházi közvetítés felvételére hívom most fel a figyelmet:

Orchestre de la Suisse Romande

Choers du Grand Théâtre de Genève

Chef d'orchestre: Marc Soustrot

Rendező: rôme Savary

(171 perc)

1986, Grand Théâtre de Genève

 Szereposztás:

Le Prince Caprice

Joseph Evans

Fantasia

Marie MacLaughlin

Popotte

Monique Barscha

Le roi V'lan

Michel Trempont

Qui pass' par-là

Ricardo Cassinelli

Microscope

Christian Asse

Cactus, Coefficient

Michel Dussarrat

Cosmos

Jules Bastin

Flamma, une bourgeoise

Jennifer Ringo

Adia, une bourgeoise

Marie-Therese Keller

Cascadine

Marie-Therese Orain

Cosinus, un bourgeoise au marché aux femmes

Fabrice Raviola

Général Boumboum, Paralase

Philippe Beglia

Litella