Bejelentkezés Regisztráció

Olvasói levelek

278 Benno 2003-07-22 13:24:55
ja de izgalmas, miért, mit mondott? Ojsztrah: lesz vele momus-interjú is??

277 Szűcs 2003-07-22 13:12:55
Kedves \"határon belül\". Te voltál az első, akinek hozzászólását törölni kényszerültem. Bár még nincs moderálási alapelvünk, úgy éreztem, személyeskedő és sértő hozzászólásod nem való a lap fórumára.

276 Megén 2003-07-22 12:38:49
Vannak ilyenek, én tudok egy olyan személyről, aki folyamatosan megjelenik mindenhol egy bizonyos lapra hivatkozva, valami hamisított, vagy hasonlító névjeggyel és a fél város már ezen a lapon kéri számon, hogy mikor fog a cikk is megjelenni. De ez már nem idetartozó, tehát koncentráljunk Igor Ojsztrah-ra, aki ha igaz Mendelsohn-t fog játszani, csak még azt nem tudom hol.

275 Benno 2003-07-22 12:27:56
lsd még kiállításmegnyitó és -zárás

274 agyament 2003-07-22 12:08:09
De jó! Akkor én szeretnék hivatásos sajtájra-járó lenni! Nem kell kajára költeni, mekkora könnyebbség! :-)

273 Megén 2003-07-22 11:56:20
Á, dehogy. Mindenki lead egy névjegyet (sokan hamisat vagy a másét), és eszik, meg lejmol, legalábbis ezeken a kulturális témájú sajttájokon. (Tisztelet a kivételnek.) Vannak visszatérő figurák is, akikről sosem tudni honnan vannak, ott viszont rendszeresen feltűnnek. Aki teheti ma már sajtóanyagból, vagy személyes kapcsolat alapján dolgozik. És ha konkrétan szeretne beszélni valakivel azt nem ott és akkor ejti meg. Tehát a lényeg az, figyeljük a napilapokat, mert azért csak megjelenik majd, ami érdekel minket.

272 cosi 2003-07-22 11:05:55
Én szívesen mennék, csak az a probléma, hogy minket a kutya sem hív meg rá. :) Viszont ha jól látom, nagyon kíváncsiak vagyunk.

271 agyament 2003-07-22 10:36:26
Esetleg elmehetnétek ti a sajtájokra és mesélhetnétek, hogy mi volt :-))) Én még sosem voltam sajtájon. Milyen az? Sok a sajt?

270 Megén 2003-07-22 10:11:19
29-én meg a Zsidó Nyári Fesztivál sajtótáj lesz, ahol biztosan szó lesz az Igor Ojsztrah hangversenyről is.

269 cosi 2003-07-22 08:55:47
Csak azt szeretném kérdezni, megy ma a Momustól valaki arra a sajtótájra, ami a jövő évi Zempléni Művészeti Napokról szól? Azt pletykálják, nagy változások lesznek...

268 sphynx 2003-07-21 13:08:03
Ez még bőven az MNO tűréshatárán belül van.

267 sphynx 2003-07-21 13:02:04
Nem voltam elég szubtilis?

266 sphynx 2003-07-21 12:57:13
Mér? Mos mi a baj?

265 Szûcs 2003-07-21 12:51:32
Na, azért ilyenkor közbemoderálunk!!! [u]Ismételten[/u] kérnénk mellõzni ezt a stílust! (Természetesen sphynx hozzászólására gondolok.)

264 Megén 2003-07-21 12:51:05
Szissssssssssssssssssszzzzzzzzzzzzzz

263 sphynx 2003-07-21 12:44:25
Ja, ja. Egy aktualizált önmeghatározásra égető szükség lenne. Csak, hogy látni lehessen, hogy nem-e visszafelé megyünk a törzsfejlődésben... [ember -> makimajom]

262 Megén 2003-07-21 12:41:20
Csak úgy: nagyon tetszett a martonvásári beszámoló. Mindenkinek ajánlom elolvasását.

261 Megén 2003-07-21 10:24:57
Az MN szabályai általánosságban jók lennének, ha be is tartanák. Ma reggel direkt rámentem az MNO fórumra, és minden felsorolásnál az első sorra kattintottam. (Így próbáltam véletlenszerű lenni.) A feljött témánál szerencsére csak 26 vagy 27 hozzászólás volt, de abban is a 25 és 22 olyan szavakat tartalmazott, amiket szerintem a szabály szerint ki kellett volna venni, moderálni, vagy íróját megkérni, hogy többet ilyet ne használjon. Véleményem szerint a moderálási szabályokat nem kell átvenni sehonnan, főleg felesleges olyan helyről, ahol nem érvényesítik. Meg vagyok győződve arról, hogy a momus fórum látogatói rendelkeznek annyi önmoderálási képességgel, és a zene, mint fő téma iránti maximális igényességgel, szeretettel és tisztelettel, hogy nem szükséges feltétlenül leírni moderálási szabályokat. (A vita hevében néha a szenvedélyek elindulnak, de ez a fórum az egyetlen, ahol elnézést kéréssel találkoztam. Nem véletlen, hogy még olvasgatni sem nagyon megyek már máshova.)\"A csapos közbeszól\"-ra klikkelve moderálásról szólva megelégedhetünk az ott elhangzottakkal.

260 miki 2003-07-21 09:52:02
Tisztelt Dauner Nagy István! Másokhoz hasonlóan én is vártam már a szerkesztőség aktualizált önmeghatározását. Írása szimpatikus, az irány (program) megfogalmazása közérthető. Örülök, hogy nem a könnyebbik utat választják. A többi laphoz képest elfoglalni (megőrizni) óhajtott helyüket kijelölő ars poetica nagy vonalai után, a szerkesztőség nyílván az egyes területek működését is pontosan átgondolja. Ami a fórumot illeti, a szerkesztőség részéről alkalomszerűen megnyilvánuló temperálás szükségességét csökkentené, ha megfogalmaznák és közzétennék a fórumban való megnyilvánulás normáit: lehessen tudni, ezen a lapon mik a szabályok, mihez kell igazodni. (Jelenleg nem egészen világos hol van a határ, és az egyik bejegyzés miért kap szerkesztői üzenetet a másik miért nem.) Dauner úr szíves figyelmébe ajánlom a Magyar Nemzet fórumának viselkedési/moderálási [url]http://www2.mno.hu/?p=moderalas;elveit[/url]. Az MN szabályai szerintem még jelszó nélkül is könnyen alkalmazhatóak. Meg kéne nézni, tetszik-e ez a szerkesztőségnek és az olvasóközönségnek. (Ez alatt azt értem, hogy a szerkesztőség akár egyik napról a másikra is deklarálhatná elvárásait, de egy előzetes tervezet kapcsán akár ki is kérhetné olvasói véleményét.) Tisztelettel: miki

259 Benno 2003-07-18 22:29:33
jajjjj de cuki ez a malacka! az egyik kollégám malacmániás, elküldöm neki a fotót. kösz Miki!

258 pigor 2003-07-17 20:41:29
Talált, süllyedt! :) Aug. elejéig elmegyek nyaralni, utána jelentkezem (száradjon ki a Balaton, ha nem! :))

257 daunerni 2003-07-17 18:19:37
Drága Pigor, A helyzet sokkal rosszabb! Sajnos tényleg nem ismertem a 4-et, míg az első hármat úgyszólván kívülről. Nyaraltomban pedig nem nagyon tudtam magamat lektorálni. Mea Culpissima. (Errata és egyebek jönnek.) Dear Pigor, nem ismersz véletlenül egy olyan, billentyűs muzsikában jártas embert, aki nem csak megigéri, hanem tényleg ír is nekünk?

256 kiscsi 2003-07-17 17:33:55
Tisztelt Szerkesztőség! A kórusos fórumban ugyan feltettem a kérdést, de senki nem reagált rá. Miért nincs soha, egyetlen hír sem a Kórusversenyekről? A múlt heti J.Brahms Fesztiválon is voltak magyar résztvevők mindkét oldalon. Gondolom, nemcsak engem érdekel, hogy a zsűribe pl. hogy került magyar ember, és ő kicsoda. De semmilyen magyar oldalon nem találok erre vonatkozó információt. Miért nem?

255 Megén 2003-07-17 07:39:00
Urak-hölgyek, lapaljázók. Nem szeretnénk belekeveredni a vitába, kimaradhatnánk belőle?

254 sphynx 2003-07-16 18:13:03
Ez sertés. Akarom mondani: sértés!

253 miki 2003-07-16 17:37:13
Kedves Szfinx! Köszönöm a banánt. Fotód [url]http://www.geocities.com/feszekmvh/111_body.htm;a lap alján[/url].

252 sphynx 2003-07-16 09:12:19
[url]http://www.tranexp.com:2000;lap alja[/url]

251 pigor 2003-07-16 01:15:00
Sphynx! Hát ez a \"műferdítés\" gyönyörű volt! :))) Először beugrottam és elszörnyedtem, mert azt hittem \"emberi\" fordítás akar lenni... de a végén leesett a tantusz! Hol lehet megtalálni ezt a kiváló fordítóprogramot, szeretnék még ilyen jókat szórakozni? Szűcs! Azért a 4-et is játsszák hébe-hóba, felvétele meg nagyon sok van, pl. egy kitűnő Michelangelivel! Szerintem István barátunk is tudja eztet, csak el akarja mismásolni a dógot! :)))

250 sphynx 2003-07-15 19:53:35
Ebben igazad van.

249 rue du Bac 2003-07-15 19:15:29
Olvasom ezt a parázs (ál)vitát és a Sphinx utolsó sorait. Szerény véleményem szerint az \"Akkor Kritizáld Fiam, Ha Majd Ilyet Tudsz Csinálni\" néven ismert múzeumkritikai tézisek ideje lejárt, és betartásuk egy csomó újságírásból, publicisztikából stb élő embertől venné el a kenyeret. Szíves figyelmükbe ajánlom a témában az Indexen megjelent [url]http://www.index.hu/velemeny/jegyzet/fay0313/;Minden hatalmat Lonci néninek![/url] című írást.

248 rue du Bac 2003-07-15 19:01:10
Fischer Iván és a Lyoni Opera új vezetője közötti affér kapcsán jutott eszembe, hogy az uniós tagság után a nálunk meghirdetett vagy megpályáztatott állásokra külföldiek is jelentkezhetnek. Mennyire érintheti ez az állami finanszírozású zenei intézményeinket? (Milyen változások várhatók? Hogyan érinti ez a zenészek állásait? stb) Szívesen olvasnék erről a Mumusban egy beszélgetést valaki hozzáértő emberrel.

246 Szûcs 2003-07-15 14:10:42
sphynx! Kiszedtem az elrontott linket, és ötvöztem a két hozzászólásodat. Ja, és provocatio kaput, please!

247 sphynx 2003-07-15 12:08:17
[url]http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/B00004R95P/qid=1058262745/sr=2-1/ref=sr_2_1/102-5653229-2546564;Rachmaninov[/url] Miki! Van rajta Ravel is! Írj róla ismertetést, aztán majd meglátjuk...

245 Szilgyo 2003-07-15 11:48:40
Javaslom a Momus fórumának-nak külön címet adni: Zenefórum 2. Szerintem egyre inkább ez illik rá...

244 Megén 2003-07-15 11:23:52
Szűcs, a békítés úgy látszik nem sikeres, sem egymással, sem veled, de már lassan magukkal sincsenek megbékélve sphynx és miki. Javasljunk nekik egy kis zenehallgatást, vagy csillagfényes estén szabadtéri koncertlátogatást.

243 egyiptomi sertés 2003-07-15 11:23:38
röf-röf szfinx, de jó hogy hazajöttél, gyere egyél velünk…

242 sphynx 2003-07-15 11:13:54
Szücs! Nem Önöket védtem, a \"hülye vagy\" csak a beszélgetés színesítésére szolgáló szófordulat volt. Kérem, kerülje az ilyen megfogalmazásokat velem kapcsolatban, különben... Csak röviden tudok reagálni, mert a disznók már röfögnek kint az udvaron, és mennem kell eteni: ha mégis megsértődtél volna rajta, jószándékom jeléül, küldök neked még egy fürt banánt, Maki! (bocsánat, Miki.)

241 Szűcs 2003-07-15 09:45:40
:-)

240 miki 2003-07-15 09:38:06
Szűcs! A mai és holnapi elfoglaltságom csak rövid reagálást enged: a szamarazás miatti intést elfogadom. Ugyanakkor szeretném jelezni, hogy nem szidtam és nem szidom a lapot, kérem, ezt a szóhasználatot kerülje.

239 Szűcs 2003-07-15 00:33:48
Bocsánat, ha mostanában későn reagálunk, de ez a pár hét a kámfor jegyében telik (a frissítéseket azért megoldjuk valahogy). miki! Köszönjük az észrevételeket. Bár ha ezidáig csak az említett cikk késztetett arra, hogy hiányérzetedet és kifogásaidat szóvá tedd, akkor úgy gondolom, a Momus színvonalával nincs különösebb gond. És ha netán egyetlen, neked nem tetsző cikk az akadálya annak, hogy a lap betöltsön valamiféle űrt, hát legyen. Persze az, hogy kik is vagyunk mi, betölthetünk-e hiányt, netán már be is töltjük azt, hosszabb eszemecserét igényelne. Egyébként úgy vettem ki szavaidból, hogy örülsz annak, hogy van egy Momus, és nem bánnád, ha továbbra is létezne, képviselve egyfajta minőséget és stílust. Ebben kérném a segítségedet: magunk sem szeretnénk teret engedni a politzálásnak, és úgy tűnik, ez fórumozóinkat is zavarná. Tehát szidj minket nyugodtan a cikkek miatt, figyelmeztess, ha szerinted valami szakmailag nem jó, csak ne hozz fel politikai párhuzamot, főleg ha az erőltetett. Azért sphynx-szel ölre ne menjetek! Ha már itt tartunk: egyiptomi topiktárs! Nem akarunk cenzúrázni, de a \"Te hülye vagy\" jellegű mondatokat légyszi kerüld! Még akkor is, ha minket akarsz védeni :-) És ezt kérnénk mikitől is. pigor! Telefonkészüléken verbálisan továbbítottam DNI-nek észrevételedet. Reakció: \"na jó, persze, a negyedik, amit sohasem játszanak...\" :-)

238 sphynx 2003-07-14 17:26:58
Pigor segítségére, íme az angol szöveg fordítása: \"Kisvártatva a Október Forradalom elhagyott Oroszország családjával részére Skandinávia -ban 1918 ők megérkezik New Yorkban , hol ő főleg élt azután , mégis ő költött időköz Párizsban ( hol ő olvasztott egy könyvkiadás cég ), Drezda és Svájc. Volt egy időköz -ból kreatív csend amíg 1926 mikor ő írt a Zongora Versenymű nem. 4 Liget Enc.\" /InterTran/ Miki, neked meg küldök egy virtuális banánt.

237 pigor 2003-07-14 17:10:22
Kedves DNI! Hanyas voltál számtanból??? Rachmanyinovnak nem három, hanem négy zongoraversenye van, bár a 4. kétségtelen kevésbé népszerű - holott nem rossz! Soon after the October Revolution he left Russia with his family for Scandinavia in 1918 they arrived in New York, where he mainly lived thereafter, though he spent periods in Paris (where he founded a publishing firm), Dresden and Switzerland. There was a period of creative silence until 1926 when he wrote the Piano Concerto no. 4 Grove Enc.

236 miki 2003-07-14 16:43:15
Szamár vagy Szfinx fiam! Más dolog a véleménykülönbség és más a lexikonok szócikkeinek ügyetlen feldolgozása. (Észrevételeimet a rossz fogalmazásból adódó amatőr ismeretterjesztés elkerülése érdekében tettem.) Stiláris hiba és hibás ismeretanyagot közlő (sugalló) ellentétpár között is különbség vagyon. (Én hibás ellentétbe állításokat idéztem.) És szerintem mennyiségismeretben is ki lehetne lépni az egy/sok korlátai közül. (Én ugyanis egy max. kettő „csak”-ot kifogásoltam.) Szerintem, ha valaki lemezkritikára vállalkozik, és művét egy komolyzenei magazinban közre is adja, attól elvárható, hogy a Dörmögő szintjénél pontosabban adjon közre ismereteket. Úgy látom Cseresznyési miniszterelnök a sivatagi lényeknek való vezető. Nála sem derül ki, hogy a tartalmi tévedéseket tartalmazó vagy egyenesen hülyeséget jelentő mondatait tárgyi felkészültségének avagy fogalmazási készségszintjének köszönhetjük. Szfinx fiam, ha hallgattál volna... Ui.: Szfinxnek sok sikert általános oskolai tanulmányainak megkezdéséhez.

235 sphynx 2003-07-14 13:00:23
Miki, te hülye vagy. Stilisztikai dolgokba kötsz bele, legnagyobb bajod a \"csak\"-okkal van. Nyilván neked Ravel a nonpluszultra, és elborul az agyad, ha valaki nem felsőfokban ír róla. Engem csak egy mondat zavart az egészben: \"Nem újdonság, hogy Ravelt nagyon vonzotta a spanyol zene világa.\" Ez olyan, mint: \"Liszt érdeklődött a magyar kultúra iránt.\" De végülis, így is lehet mondani.

234 miki 2003-07-14 09:52:50
Kedves KK! A butaságokért úgy gondolom nem a könyveit, lexikonjait, esetleg egykori tanárát kellene hibáztatnia. Az adatokkal semmi baj nincs! Kívánom, hogy lelkesedése a következő alkalommal az ismeret-alkalmazás és a fogalmazás terén is magasabb csúcsra segítse. Üdvözlettel: miki

233 miki 2003-07-14 09:43:00
Idézet: „Ravel olyan sok hangulatot ír le, hogy azt szavakkal visszaadni nem lehet. A lemez viszont elénk tárja mindazt a sokszínűséget, érzelemgazdagságot és képet, melyből jó táplálkozni, ha többnyire mégoly melankolikus is a muzsika.” Kérdés: Mondja kedves KK mit jelent az a „ha többnyire mégoly”? És ha a „ha többnyire mégoly melankolikus is a muzsika” szótömeg azt jelentené, hogy „annak ellenére” stb, Ön azt kívánja mondani, hogy sokszínű ez a zene ámbár melankólikus? Ilyen üres ellentétpárba állításokat írhatnánk az Istenek alkonya kapcsán – fenséges muzsika, ha többnyire mégoly gyászos hangulatú is–, vagy a Rákóczi induló kapcsán – pl briliáns hangszerelés, ha többnyire mégoly magyaros is –, és sorolhatnám. Van értelme az ilyen párosításoknak?

232 miki 2003-07-14 09:39:37
Idézet: „A Pavane egy infánsnő halálára még 1899-ben keletkezett, de csak 1910-ben írta át zongoráról zenekarra a szerző. Búslakodás egy beteg hercegnőért, aki egykor oly kecsesen járta a pavane-t, ezt az olasz eredetű táncot, mely a páváról kapta nevét, mert olyan kimérten járják. Bár, ha belegondolunk, akár egy francia nyelvészprofesszor miatt is szomorkodhatunk, hiszen Ravel állítólag csak azért adta művének ezt a címet, mert tetszett neki a hangzása (Pavane pour une Infante défunte).” Kérdés: Mi az, hogy „csak 1910-ben írta át zongoráról zenekarra a szerző”? Mi az, hogy „csak”? És hogy kerül ide egy nyelvészprofesszor?

231 miki 2003-07-14 09:39:05
Idézet: „A további három tétel különböző helyi táncformákat idéz (Malaguena, Habanera, Feria).” Kérdés: Ez hülyeség! Nem táncformákat, és nem a táncok formáit idézi. Amit felidéz az nem „tánc” vagy „tánckarakter”??

230 miki 2003-07-14 09:37:57
Idézet: „Felüdítésképpen következik az Alborado del gracioso - mire idáig elér a kedves hallgató, már mindent tud Ravel zeneszerzői fogásairól, a hangszerelésről nem is beszélve.” Kérdés: Komolyan gondolja, hogy mire odáig elér a hallgató, már mindent tud Ravel zeneszerzői fogásairól, a hangszerelésről nem is beszélve????

229 miki 2003-07-14 09:37:41
KK-nak Idézet: „Maurice Ravel a hangszerelés, a \"színkeverés\" nagy mestere volt. Ennek ellenére számos műve zongoradarabként kezdte pályafutását.” Kérdés: Mi az, hogy „ennek ellenére”? Azt is mondhatná, hogy annak ellenére, hogy R. a hangszerelés nagy mestere volt számos műve zongoradarabnak készült és az is maradt.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.