Bejelentkezés Regisztráció

Opernglas, avagy operai távcső...

543 Búbánat 2003-10-31 11:09:59
Sesto. Abban az időben még képes volt az olasz repertoár egyes darabjaiban hangjával illúziót nyújtani (Tosca, Turandot, Gioconda, Mefistofele, Trubadúr stb) A Don Carlos Erzsébetet is énekelt egyidőben, persze, nem nálunk. Az említett operagálán így nem okozott nehézséget neki elénekelni egy-két részletet az operából. És nem okozott csalódást. A későbbi években még egy Verdi operából hallottam részletet énekelni: A végzet hatalmából Leonórát. Melissel pedig a stúdióban vettek fel kettősöket a Trvaiataból meg a Simon Boccanegrából. És „természetesen” ott voltam a hetvenes évek elején, a Margitszigeten az Attilát megnézni, és akkor figyeltem fel először az akkor még szinte kezdő fiatal tehetségesnek mondott énekesnő szép és meggyőző hangi teljesítményére az Odabella szerepét élvezve. Bevallom, én őt mindig csak az olasz operák szerepeiben láttam, hallotta, és ismertem meg művészetét, és szeretem ezért a mai napig. Ugyanakkor a Wagner-, a R. Strauss-, a Bartók-, Erkel operák szerepeiben nyújtott alakításaiért, lemezfelvételeiért sohasem voltam oda. Nem csak azért mert nagyon kevés ilyen alkotásban láttam vagy hallottam őt. Meggyőződésem, hogy neki mindig jobban feküdtek a nagy olasz heroinák. Viszont belátta, hogy az olasz fachban rajta kívül még nagyon sokan vannak, akik jók, jobban tudna érvényesülni német nyelvterületen a hazai szerzők műveiben. És igaza volt. A karrierje beindult…Az olasz repertoárból pedig, ahogy idősödött, szépen kikopott.

542 Sesto 2003-10-31 10:02:21
\"Jó éjt!\"... Megyek \"Elektrázni\", remélem a tuttik felébresztenek majd... :-))) Addio, Sesto...

541 Sesto 2003-10-31 09:53:34
egy \"k\" kimaradt: \"románcokkal\", sorry, fáradt vagyok, rövid volt az éjszaka... :-)

540 Sesto 2003-10-31 09:52:55
...és milyen volt Marton Éva?-mert a Puccini-románcokal \"már\" nagy csalódást okozott!... :-(

539 Búbánat 2003-10-31 09:32:21
Kihagytam Marton Évát.

538 Búbánat 2003-10-31 09:08:55
Hadd tegyen még hozzá P.D. témához, hogy amikor a felújított Vígszínházat átadták, szerveztek egy gálát, amelyen Jelena Obrazcova, Sherrill Milnes, Nicolai Gjaurov és Peter Dvorsky voltak a meghívott sztárok és egy fantasztikus operagálát élvezhettünk ott. (Már nem emlékszem melyik zenekar működött közre és ki volt a karmester.) Dvorsky is remek volt. Egyébként a gála csúcspontja a híres kvartett volt a Don Carlos-ból. Majd leszakadt a mennyezet, olyan tombolás volt utána…

537 kalahari 2003-10-30 23:28:15
Köszi. Holnap Requiem, majd mesélek. Jó éjt!

536 Sesto 2003-10-30 23:18:18
Akkor jó éjszakát mindenkinek, pihenj jól Kalahari!... :-)

535 kalahari 2003-10-30 23:09:59
Szó szerint... :-)

534 Bulvár Kund 2003-10-30 23:08:42
Kalahari! Csütörtököt mondtál!! :-))))

533 kalahari 2003-10-30 22:59:04
Popp-pal, bocs. Fáradt vagyok, pedig még csak csütörtök van... :-(

532 kalahari 2003-10-30 22:56:54
Nos, az említett CD-n rajta van az Adina-Nemorino kettős Poppal, meg N. románca, és Osszián dala is. Meg mantuai, meg levélária, meg...meg...meg.. szóval nagyon tetszik! Furcsa, hogy ekkora (volt?)a repertoárja. Aki Radamest meg Cavaradossit énekel, az már nem szokott Nemorinót... Most következik Osszián. :-)

531 Sesto 2003-10-30 22:50:50
P.D. Werther-szerepében is nagyon jó, abból csak sajna részleteket hallottam, PEDIG(!) Brigitte Fassbaender énekli Charlotte-ot! A \"Bájital-t\" már eleve emlitettem, ott is nagyon jó Nemorino és nem a \"sirósan-könnyes\"-fajtából, Popp-pal \"lubickolnak\" a muzsikában, bár Nemorino azért néha már sajnálatraméltó a domináns Adina mellett(=Popp nagyon érezte az ilyen és hasonló \"kikapós menyecskék\" megformálását: lásd. Adina, Norina, vagy akár Flotow Martha-jának cimszerepe!...) :-)))

530 kalahari 2003-10-30 22:46:05
Majd vigyázok.

529 Sesto 2003-10-30 22:45:36
:-)))

528 Bulvár Kund 2003-10-30 22:38:59
Sesto, ebben tökéletesen egyetértünk!

527 Sesto 2003-10-30 22:36:16
A \"Capriccio-nál\" megjelent felvételeket, ahol Luica Aliberitnek \"partnerol\" EL KELL FELEJTENI!!!(=lásd. a tokyo-i Traviata-felvételt stb...) MERT Aliberti GYALÀZATOS!!!(=olcsó Callas-kópia, de a legrosszabb fajtából!!!)

526 kalahari 2003-10-30 22:29:55
Hát az biztos, hogy bőkezűen mérték nekik a tehetséget! Az operissimo tud róla valamit, éppen azt böngészem.

525 Sesto 2003-10-30 22:25:34
Annyi infom azért volt még P.D.-vel kapcs., hogy pl. a kétévente tartandó pozsonyi nemzetközi \"Lucia-Popp-Énekvereny\" szervezöje, söt egyben zsüritagja is, söt a másik Dvorsky-testvér készitette el a Popp-Portrét (szobor) ami a Szlovák Nemzeti Szinházban (\"Narodni Divadlo\") látható, szóval elég kreativ család, nem?... :-)

524 kalahari 2003-10-30 22:20:47
Erre ráéreztél, Sesto: közben Faust cavatinájára váltottunk. A google-t is néztem. Ezek szerint visszavonult...

523 Sesto 2003-10-30 22:16:54
\"Helyettem kisvirág, tégy vallomást!...\" avagy Gounod \"Faust\" Siebel cavatinája!... Kellemes szórakozást Kalahari!!! ...hát ha P.D.t sehol nem találod, akkor az a gyanúm nem igazán énekel (már)... Esetleg egy keresöprogrammban á la \"Google\" nézz utána, nincs-e saját honlapja?!... :-)

522 Sesto 2003-10-30 22:14:36
Halihó! Sajnos csalódást kell okoznom, de a teljes Elektra-jelenetet nem láttam/hallottam \"live\" én sem, s bár a \"Regiebuch\" kedden jut el hozzám Zürich-böl, azt már sejtem, hogy tk. az általad emlitett részlet is húzva lesz, mert azt tegnap megtudtam, hogy... \"...wir spielen alles mit den üblichen Strichen\"... Egyébként nagyon ingadozok, melyik felvételt vegyem elö: a Soltiét Nilsson-nal, vagy a másikat-\"live\" Atrid Varnay-val mert én öt nagyon szeretem, különösen Isolde-ként!!!

521 kalahari 2003-10-30 22:11:21
Az operabase-t már néztem, ott nincs, csak Miro D. Éppen Te ajánlottad egyszer már azt az oldalt... P.D. most virágáriát énekel, csak nekem!

520 WiseGentleman 2003-10-30 22:10:13
Sesto, ha már itt vagy, egy Elektrával kapcsolatos kérdés: hallottál-e már olyan előadást, ahol az opera közepén lévő hosszú Elektra-monológot (Was bluten muss...) nem húzták meg? Tudniillik én bárhol láttam a MET-től a Carnegie Hallon át egészen minap a Berlini Staatsoperig, mindenütt rövidítve adták elő. Lehet, persze, hogy ehhez a potenciális húzáshoz már annakidején Strauss is hozzájárult, mindenesetre számomra sokat levesz a jelenet \"ütőképességéből\", a rövid monológ hatására túl korán jön a \"klimax\".

519 Sesto 2003-10-30 21:55:15
Kedves Kalahari, nézz utána a www.operissimo.com vagy a www.operabase.com oldalakon, mert ha énekel vhol. akkor ott megtalálod!!! :-))) Azt tudom hogy az általam is emlitett \"Otello-t\" Palme Beach-ben énekelte... ...itt Bécsben csak az öccse (\"Miro\") volt, Nabucco-ban és Simon Boccanegra-ban, mint Gabriele Adorno stb... ...és Zürich-ben is csak Miro-t láttam vmiben. kiirva... :-(

518 kalahari 2003-10-30 21:44:24
És ha énekel, akkor hol? Mert eddig semmit nem tudtam róla, azért is kérdeztem. Van pár Tosca-részletem is vele meg Eva Urbanovával.

517 Sesto 2003-10-30 21:40:40
\"P.D.\" nemes hanganyag, biztos technika és szines interpretációk, én is kedvelem: bár mintha újabban csend lenne körülötte...Elég keveset énekel... Sajnos!...

516 kalahari 2003-10-30 21:21:19
Ametiszt! Nagggggyon köszi!!!! Kicsit olyan volt olvasni Téged, mintha ott lettem volna! :-) Sesto és mindenki! Köszönöm a Dvorsky-infókat. Találtam egy lemezt tőle a naxos-on, erről adtak le néhány áriát a rádióban kedden (letölthető!), olasz-francia árialemez 89-ből. Szerintem zseniális, pl. a Radames-románc utolsó hangját 9 mp-ig tartotta ki (lemértem), nem semmi... Akit érdekel, hallgassa meg, érdemes.

515 karnagy 2003-10-30 16:53:33
P.D. egyébként a Bánk bán-nagyáriát is elővezette az említett gálán, és bizony nem énekelt rosszul! Miroslav D.-t lemezen hallottam már, korrekt, de nem kiemelkedő énekes.

514 Sesto 2003-10-30 16:38:28
...pardon, az elöbb elütve, POZSONYBAN van a \"Csalogány völgye\"... :-)

513 Sesto 2003-10-30 16:36:25
Kalahari, most Dvorsky-ról csak tömören és röviden, mert rohanok,... ...tehát szolvák tenorista, magyar felesége van!... :-) bár nem ez a lényeg!... Szóval a karrierje kezdetén megfelelt a az olasz terminológiában \"tenore lirico\"-nak és semmi esetre nem volt \"tenore di grazia\", vagy \"leggiero\"... Bp.-n ha ismereteim nem csalnak több izben szerepelt Edgardo-ként a \"Lucia-ban\" pl. Szücs Márta oldalán is!... Hangja fejlödése és karrierjének kibontakozása következtében a nyolcvanas évek közepétöl kezde bövitette repertoárját, \"lirico-spinto-szerepek\" tolmácsolásával is!-ezen korszak egyik legszebb termése a Hungartotonos/Patane-val készült \"Madame Butterfly\" (=ugye Kincses Veronikával a cimszerepben) ezt követöen elkészült(=vagy netán hamarabb?) a Supraphon-nal Puccini \"Bohémélet\"-felvétele is, ahol szintén Dvorsky és Kincses énekelték a föszerepeket! Érdekessége egyebként ezen korszakának az, hogy a spinto-repertoár mellett, legalábbis hanglemezen/késöbb CD-változatban is, megtartotta belcanto-repertoárjának egyik-másik szerepét is, pl. a BMG-nél megjelent \"Szerelmi bájitalban\" a \"két szlovák sztár\" Lucia Popp és P. Dvorsky nagyon kellemes interpretációkkal lepték meg hallgatóságukat!... P. Dvorsky kb. 2 évvel ezelött egy floridai(!) opera elöadás (staggione?) keretein belül kipróbálta az \"Otello-cimszerepét\", ahol ha jól tudom Helen Donath volt Desdemona: erröl a fellépésröl sajnos konkrét infoval nem rendelkezem, sorry!... A három Dvorsky-fivér mindegyike müvész, egyik öccse, Miro szintén a lirico-spinto-fachban próbál elhelyezkedni, bár nenm könnyü egy ilyen \"nagy testvér árnyékából\" elöugrani, személy szerint a \"Nabucco\" Ismael-szerepében hallottam,...nem gyözött meg...pedig \"tisztességesen énekelt, játszott\", DE \"vmi\". hiányozott az egészböl...nem is tudom mi?... A harmadik testvér szobrászattal(is) foglalkozik... Kapásból most ennyi jutott eszembe,... :-))) PS.: \"In memoriam\"...s ha már Lucia Popp(!)-ról is szó esett, nov. 16-án lesz 10 éve, hogy már ö sincs közöttünk!... A sors fintora, hogy a pousonyi temetöt, ahol hamvait nyugalomra helyezték: a \"Csalogány völgyének\" nevezik... :-(((

512 karnagy 2003-10-30 16:15:16
Jó, hogy szóba került a Magyar Nemzet. Nagyon furcsállom, hogy kedvenc napilapom milyen nívótlan komolyzenei/zenés színházi kritikákat közöl az utóbbi években. Metz Katalin Hunyadi-kritikája döbbenetes. Még Kerényi Máriánál is gyengébben ír. Miért nem mernek kissé vitriolosan fogalmazni, ha szükséges?!

511 Sesto 2003-10-30 16:11:10
...bizony, itt is a 13h hireket a \"Trubadúr-stretta-val\" és \"természetesen\" a ZENGö(!) \"corellis\" dupla magas c-vel a végén!... ...rohan az idö!... (...szegényebbek lettünk megint egy Titánnal!...)

510 Búbánat 2003-10-30 16:09:49
Én is köszönöm Ametiszt az élvezetes beszámolót! Egyébként a mai Magyar Nemzetben is van egy recenzió a koncertről, de közel sem ilyen színvonalon.

509 Sesto 2003-10-30 16:09:20
...még egy pokolian nehéz és magas tenorszerep lenne, Adam: \"Le postillon de Longjueamu\" tenor-föszerepe, Chapelou, akinek szólama a \"magas d-ig\" kúszik fel és elég sokat is mozog még tenorok számára is kellemetelenül magas tessitura-ban!... Hires interpretációk: * N. Gedda * A. Kraus * G. Windbergh * A. John etc... etc...

508 Búbánat 2003-10-30 16:06:04
Meghalt Franco Corelli! Tegnap Milánóban, 82 éves korában. Augusztus óta kórházban feküdt, ahova agyvérzés miatt szállították be. Bővebbet a Népszabadság honlapján a kultúra rovatban olvashattok.

507 Sesto 2003-10-30 15:44:48
Kedves Kalahari(=ugye a Hölgyekkel kezdjem!), WiseGentlamen és minden kedves \"Momus-vendég\",... ...elnézést kérek Töletek, hogy ilyen sokáig hallgatásba merültem,...de ennek egy rendkivüli(= és váratlan!) számomra mesés szakmai hir adott okot: pár nappal ezelött érkezett a konkrét hir, hogy nov.9-töl dec.13-ig a Zürich-i Opera kötelékébe fogok tartozni, ahol R. Strauss \"Elektra\" c. zenedrámájának próbafolyamata alatt Martin Kusej-nél leszek \"Regiehospitant\"/~gyakornok... (Gondolom M. Kusej neve Magyarországon is ismerten hangzik, hiszen ha belegondolunk ö rendezte tavaly az Anna Netrebko szenzációs Donna Anna-jával tündöklö és N. Harnocourt által vezényelt \"Don Giovanni-t\", Salzburgban/ Ünnepi Játékok; amit az idén a Kusej-Harnoncourt páros \"La clemenza di Tito-val\" folytatott!...) 2004 jan. 1 töl M. Kusej egyben a Salzburgi Ünnepi Játékok prózai tagozatának is intendánsa lesz... Nem kell bizonygatnom, hogy számomra ez a felkérés roppant nagy kitüntetés, bizalom,...és igyekszem majd teljes mértékben helytállni!... :-))) Summa summarium, a zürich-i dolgok intézése miatt eléggé felborultak a mindennapjaim, ne haragudjatok, de igy \"passzolnom\" kellett a \"Frau ohne Schatten-t\" és a \"Falstaff-ot\" is, PEDIG(!) a \"Falstaff-ban\" tegnap este váratlanul(=beugróként!) Keszei Bori(!) énekelte Nanetta-t, mert Tatiana Lisnic megbetegedett, igy K.B. nem november elején lépett szinre ebben a bájos szólamban, hanem tegnap!... Viszont nekem pedig elöre kellett hozni egy pár vizsgát, beszámolót: a \"STOP\" sajna kimaradt!... (Bevallom öszintén nem is tudom, hogy 9-ig még belefér-e vmi., vagy majd csak Zürich-ben?!...) Igérem nem leszek hütlen Zürich-ben sem a \"Momus-höz\" és kedves vendégeihez, ha mást nem, azért remélem, hogy legalább heti rendszerességgel \"be tudok majd nézni hozzátok\"!!! :-))) Üdvözlettel, Sesto... :-)

506 WiseGentleman 2003-10-30 13:54:14
Ha már nyaktörő tenorszerepekről van szó, mit szóltok az Aidában vagy a Trubadúrban a hírnök szerepéről? (Egyébként még egy hírnökből is lehet valaki, mivel pl. a Muti-féle Aidán ezt a szerepet éneklő Nicola Martinucci később Veronában Radamest énekelt.)

505 Megén 2003-10-30 12:41:04
Köszönjük Ametiszt.

504 Ametiszt 2003-10-30 10:09:26
Akkor Kalahári és Búbánat kívánságának eleget téve ide küldöm a beszámolót, kicsit hosszúra sikeredett, dehát mint tudjuk, nem mindenki lehetett ott a BBK-ban. Október 28-i budapesti fellépésén José Cura a Ligeti András vezette MATÁV szimfonikusok bérletsorozatának első előadásaként operaáriákat énekelt, majd az est második felében Dvorák Újvilág szimfóniáját vezényelte. Utóbbinak komoly tétje is volt, hiszen a szimfónia előadása egyben élő felvétel is volt, a 2004 tavaszán megjelenő centenáriumi Dvorák lemezé, melyen José Cura a cseh zeneszerző dalkölteményeiből is énekel. Talán érdemes megjegyezni, hogy a budapesti fellépés előtt a Dvorák dalok stúdió munkái mellett Cura Prágában október 23-án a budapestihez hasonló típusú műsorral aratott óriási sikert. A prágai koncert befejezésekor az Újvilág szimfónia vezénylését követően a közönség felállva tapsolva hosszú percekig ünnepelte karmesterként és az ováció a ráadásokbeli Turandot ária (Nessun Dorma) után is megismétlődött. Ez nemcsak az operaénekesnek, hanem a zenésznek, a karizmatikus művésznek is szólt. Ilyen előzmények után érkezett másnap Budapestre, hogy egy új zenekart, és a régi-új budapesti közönséget is meghódítsa. A szimfónia mellett a Prágában előadott Puccini áriáktól eltérően olyan friss ária műsorral lépett fel, melyet a szokásos igényességgel a budapesti közönség számára állított össze. A sajtótájékoztatón Cura igen meleg hangon dicsérte Ligeti András együttesét és a koncert napján is tartó intenzív próbák jól megalapozták a közös zenélést. A műsor első számaként Mascagni Parasztbecsületének bevezetőjét hallhattuk Ligeti András vezényletével, aki az első részben végig a pódiumon vezényelt. A zenekar az első hangoktól kezdve harmonikus, telt és erőteljes játékával hívta fel magára a figyelmet irányítása alatt. A nagy szenvedélyek lecsitulása után a lágy hárfaszólam kíséretében Cura hangját hallottuk a távolból, a színfalak mögül Turiddu megkapó, lírai szólamában (O Lola..). A közönség meleg tapsa után Ligeti András kíséretében Cura is megjelent színpadon jól ismert elegáns fekete selyemingjében. Hangjának valódi erejét és fényét a következő, ritkán előadott és igen dinamikus Puccini áriában (Edgar: Orgia, chimera..) élvezhettük igazán, mikor férfias tenorja a szimfonikus háttér kíséretéből kiemelkedve teljesen bezengte a termet és az első bravó kiáltások is elhangzottak a közönség soraiból. Ismét a zenekar játékában gyönyörködhettünk (Edgar előjáték, III. felvonás). Ezután valódi csemege következett (Massenet: Le Cid, Oh, souverain) francául, ami még Cura számára is újdonságnak számított, hiszen ez az ária nem szerepel koncertjei repertoárjában, de lemezein sem. Az este egyik legszebb áriáját hallottuk, ahol végig nagy átéléssel énekelt. Természetes dallamvezetése és hosszú, folytonos frázisfűzési nemcsak a zene, de sötét, bársonyos tenorjának szépségét is kiemelték. A folytatásban megint egy, a hazai koncerttermekben ritkán előadott Meyerbeer ária következett (L’Africane: Oh, paradiso), amit hangjának változatos játékával messze sugárzó, tisztán csengő hangon adott elő a szólamvégi magasság hátborzongatóan fényes kiemelésével. Máris az első rész befejezésénél tartottunk, a Verdi blokknál (A végzet hatalma). Teljesen elvarázsolt minket a zenekar a bevezető gyönyörű dallamával, melyet csodálatos összhangban a finom zenei részletek megkapó kiemelésével adtak elő. Megérdemelték a hosszan tartó vastapsot. Majd Alvaro áriája következett (La vita é inferno..) és a bevezető zenei sorok után José Cura sétált a színpadra. Ebben a hosszú áriában teljes mini drámát rajzolt elénk, felvillantotta, hogy milyen színészi játékra képes ahogy egész lényével énekel, akár erőteljes hősies tenorján vagy lágy, lírai hangon ad elő. Szinte eggyé forrt a szereppel és minket is a színpad bűvkörébe vont. A közönség is érezte ezt és az ária után percekig zúgott a ritmusos vastaps. Többször is vissza kellett térnie a színpadra és már a ráadásban reménykedtük, de a szünet következett. A második részben a zenekar az Újvilág szimfóniát adta elő José Cura vezényletével. Jó estét kívánt nekünk magyarul, majd a felvétel minőségét megzavarható zörejek kizárására (pl. ajtók bezárása, mobiltelefon kikapcsolása) hívta fel a közönség figyelmét. Még térdre is borult előttünk, hogy kérése komolyságát megerősítse. Bizony, segítségére kelhetett volna egy tolmács a színpadon, hogy az egész közönségnek elmagyarázza, itt koncertfelvétel is készül. A méltán népszerű szimfóniát végig elsöprő lendülettel, magával ragadó elánnal játszotta a zenekar. Eközben élmény volt nézni, ahogy José Cura irányított, mindenre figyelt, nemcsak kezével, tekintetével, hanem egész testével, szívéből vezényelt. Világos és szemléletes ütéseivel, mozdulataival mindig a zenekart támogatta. Végig érezni lehetett a feszült figyelmet a nézőtéren, ahogy a zenét követi a közönség és belemerül a dallam szépségeibe. Az első tételben feszes, gyors tempót diktált Cura, szépen kiemelt tiszta és dinamikus ritmusváltásokkal. Az egészen lassú második tételben szinte belélegeztük a gyönyörű, lágy dallamot, majd táncraperdülni lett volna kedvünk. A negyedik tétel fergeteges tempója még tovább fokozta a hangulatot, nehéz volt eldönteni, hogy a karmester vagy a zenekar játszik-e nagyobb temperamentummal. Mikor véget ért a zene óriási vastaps tört ki a nézőtéren, ami nagy erővel, percekig zúgott, miközben José Cura a kottát és a zenekar tagjait ünnepeltette. Mikor nagy sokára mikrofonhoz jutott és szóhoz engedtük jutni megköszönte a csendet és a ráadások következtek. Előbb egy bődületesen gyönyörűséges Pinkerton áriát énekelt nekünk a Pillangókisasszonyból (Addio fiorito asil) és a jutalmul kapott tapsorkán közepette intette be a Tell Vilmos nyitányt. Kedves tréfa következett, a tenor kivetette a hegedűt a csinos koncertmester leányzó kezéből, majd maga mellé ültette a karmesteri pulpitusra és onnan folytatta a vezénylést. Eközben Ligeti András a koncertmester posztján biztos kézzel vezette a fergeteges hegedűszólamot. Jókat derült a közönség és a főszereplők is az örömzenélés közepette. Nem csoda, ha újra megsokszorozódott a taps, közben egyre több virágcsokor is érkezett a színpadra, hivatalos és rajongói is. Cura időnként a dobogóra ülve próbált pihenni és kivárni, hogy a taps egy kicsit szűnjön. Kitartásunk elnyerte jutalmát, de Cura jellegzetes kézmozdulatával előre figyelmeztetett minket, hogy az utolsó ráadás következik és belekezdett a szinte már névjegyének számító Nessun Dormába. Nem csalódtunk, az est betetőzéseként fenségesen adta elő sötét hangján Calaf áriáját, a Vincelo félelmes csúcshangjai most is gyönyörű tisztasággal, bravúros hosszúsággal megtartva szóltak. Ekkor már tombolt a közönség, újabb percekig zúgó vastaps és lábdobogás következett, de a nézőtér egy része is talpon volt már. Bár Cura még többször visszajött a színpadra a zenészeket ünnepeltetni és a zenekar is a helyén maradt, a fárasztó program után több ráadást már nehéz lett volna elképzelni és az est főszereplője mosolyogva elbúcsúzott tőlünk. Hát így ért véget ez a nagyszerű koncert, elismerés érte minden résztvevőnek. Sokan várják, hogy José Cura végre egy teljes operában is bemutatkozzon nálunk. Bár tényleg több évre előre zsúfolt a naptára, ez nem lehetetlen. Izgalmas, számára is újdonságot jelentő ajánlattal még bele lehet férni ide is, kihasználva, hogy a Budapest-Prága-Varsó háromszögben nagyon szeret fellépni. Valami hasonlóra gondolok, amit idén Hamburgban csinált, előbb nagy sikerrel elvezényelte a Parasztbecsületet, majd a szünet után Caniót énekelte a Bajazzókban. Addig is, aki több áriát akar tőle hallani, nézze meg az augusztus 20.-i forró hangulatú margitszigeti fellépéséről készült koncertközvetítést, ahol nemcsak gyönyörű énekhangját és karmesteri pálcáját, hanem közvetlen személyiségét és kivételes humorérzékét is megcsodálhatjuk (közvetítés: m2, november 1. 21.05).

503 karnagy 2003-10-30 07:38:35
Gonoszak vagytok. Szerintem V. László komoly szerep, és mondjuk az Álarcosbál \"Amélia szolgája\" szerepéhez képest Lerma sem piskóta feladat. A női szerepek között szerintem elég szadista a Turandot címszerepe. Beéneklés nélkül a kb 6-7 perces nagyáriával kezdi, majd a magas C-s rövid kettős után jön a 3 próbatétel, utána a felvonás végén a \"tuttiban\" még két magas C (igaz, a másodikban a kórus szoprán szólama is besegít). R. Strauss sem kímélte az énekesnőket (Elektra, Salome, Zerbinetta).

502 karnagy 2003-10-30 07:31:30
Dvorskyval van egy nagyon jó Dvorák Stabat mater-lemezem. Egyébként kb. két éve énekelt nálunk a pozsonyi operatársulat gálaestjén. Életeme egyik nagy zenei élménye volt a Parasztbecsület kettőse vele és Rybarskával. Ott volt valaki ezen a koncerten?

501 WiseGentleman 2003-10-30 06:34:15
Peter Dvorskyval kapcsolatban, nem tudom, hallottad-e Sir Charles Mackerras Jenufa-felvételét (Elisabeth Söderström, Eva Randová, Lucia Popp, Wieslaw Ochman), tudniillik ott ő énekli Steva szerepét, s az egész felvétel igencsak kitűnő (s márcsak a közelgő Jenufa-bemutató miatt is aktuális).

500 kalahari 2003-10-29 22:00:13
Bizony, Sesto, hol jársz? Nekem mesélhetnél Peter Dvorskyról... Köszi :-)

499 kalahari 2003-10-29 20:47:55
Janomano! Teljesen jó helyen jársz, a beszámolókat ebben a topikban szoktuk közzétenni. Mesélj bátran!!! (A tévé nem vette fel tegnap, ugye?)

498 WiseGentleman 2003-10-29 19:29:30
Cura mellesleg jövő februárban Bécsben Andrea Chenier-t énekel. Egyébként hol vagy már, Sesto, mondjál már valamit a Frau ohne Schatten-ről! :)

497 WiseGentleman 2003-10-29 19:18:58
Ha már ott tartunk, akkor egynémely tenoristának Lerma grófja is leküzdhetetlen akadály :).

496 janomano 2003-10-29 19:06:53
Mostmár kissé bátortalanul írok. Biztos ide való ez? Volt valaki a tegnapi Cura-Matáv koncerten? Hát sajna itthon nem nagyon hallani ilyet. Mármint Cura-ra gondolok. Itt nekem fényesebbnek tűnt a hangja, mint lemezről. Természetesen itt is érezhető volt az a bizonyos -nekem tetsző- sötét-nyers-férfias tónus. Próbált néha finomkodni, de hát az nem az ő terepe. A vezénylése? Dvorak 9. volt. Én szeretem ugyan a friss tempókat, néhol azonban forszírozottnak tűtt. A kürtöknek sem biztos, hogy teljes gerővel kell játszani a közbeszúrt hangokat. Hát ez. A koncert nem nélkülözött néhány jópofa só-elemet sem. Jó oldott lett a hangulat. A Tell Vilmos nyitány alatt pl. Cura leültette maga mellé az, egyébként igen dekoratív, szőke prímáslányt a virágcsokorral, míg Ligeti-mester beült koncertmesternek az egyébként nyaktörő szólamba. Szóval jó volt! Inkább énekeljen! :)

495 Orfeusz 2003-10-29 18:55:09
Nehéz tenor szerepet jelent V.László a Hunyadiban- Mukk Józsefnek:)

494 kalahari 2003-10-29 17:57:50
A Faust sem könnyű szerep. Ld. 3. felv. cavatinája...

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.