Bejelentkezés Regisztráció

Opernglas, avagy operai távcső...

443 janomano 2003-10-27 21:25:16
Holnap meg Cura élőben a kongresszusiban. Csak hát nem nagyon lehet bejutni a hegyi-vagányoktól! :) Nekem matáv bérletem van (pedig jobb lenne 1 BFZ) úgyhogy bérelt hely. Majd írok. Egyébként is kedvelem őt. Ezt a sötét, férfias tenor-hangot. Most is a Verdi lemezét hallgatom.

442 kalahari 2003-10-27 17:49:19
Szintén szombaton: Duna 23:35 Mozart: Requiem KV 626 Előadja Kertesi Ingrid - szoprán; Megyesi Schwartz Lucia - alt; Gulyás Dénes - tenor; Kovács István - basszus; a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás); a Pécsi Szimfonikus Zenekar - vezényel Hamar Zsolt

441 kalahari 2003-10-27 17:47:26
nov. 1. szombat M2 21:05 José Cura a Margitszigeten

440 kalahari 2003-10-27 17:35:43
Szerintem a mérsékelt tapsból is értenek. Vagy nem? Nem vagyok híve a drasztikus véleménynyilvánításnak (tojás, paradicsom...) Ha nem tetszik, nem tapsolok.

439 Búbánat 2003-10-27 17:33:43
Könnyen lehet. Pedig néha fújjolni is szeretnék, csak az nálunk ciki.

438 kalahari 2003-10-27 17:32:09
Búbánat, lehet, hogy máskor is Téged hallak, amint lelkesen brávózol? :-)

437 Szilgyo 2003-10-27 17:26:11
A szereposztás apró kis csodái, amelyeket idén annyiszor megtapasztalhatunk az MÁO-ban...

436 Orfeusz 2003-10-27 17:24:54
A Lohengrinnel kapcsolatban csak azt nem értem, hogy Németh Judit, miért nem énekelheti itthon Ortrud szerepét, ha ezt eljátszotta Bayreuthban (mégis Ő az egyetlen bayreuthi énekesnőnk jelenleg). Marton Éva jó, de azért Temesi helyére betehették volna, már csak vmi tiszteletet kifejezve iránta.

435 Búbánat 2003-10-27 15:50:27
Tegnap este, aki hallgatta a rádióban a Norma Erkel Színházi bemutató előadásának október 17-ei felvételét, a hangzó élményen túl részese lehetett a szünetben egy érdekes beszélgetésnek, amelynek során a két botcsinálta riporterünk Lukács Gyöngyit és Kiss B. Attilát faggatta a szerepeikről. Bizony, pihegve érkeztek a művészbüfébe, s képesek voltak az ügyelő első figyelmeztető jelzéséig ott maradni és elmondani primer benyomásaikat, érzéseiket a darabról, a zenéről, Belliniről, a belcanto - szerepek nehézségéről. S mindezt elvonatkoztatva a primer lelkiállapotuktól, hiszen, épp hogy csak lejöttek a színpadról, kizökkenve az első felvonást záró szenzációs tercett-finálé hatása alól. Érdekes kérdése volt az egyik interjúvolónak, hogy most ebben a pillanatban mit éreznek, kizökkenve a prózai jelenbe. És tényleg, a beszélgetés alatt végig érezhető volt – különösen Lukácsnál, hogy bár oldódott, de még feszült idegállapotban vannak. Le a kalappal előttük, hogy a a kíváncsiskodó és intimpistáskodó kérdésekre koncentrálva még valami szépeket, okosokat is felelgetni tudtak. S aztán már rohantak is vissza a jelenésükre várva. Hallgatva a második felvonást, inkább Kiss B.-nek ártott meg a szünetben való egész más jellegű civil szereplésük…A második finálé után viszont teljes volt a katarzis, főleg, hogy a felvételen visszahallgathattam a saját bravózásaimat is.

434 WiseGentleman 2003-10-27 12:07:19
Ha Kiss B. Attila hangi teljesítménye ennyire romlik, hogy fog tavasszal Lohengrint énekelni? (Lehet, hogy inkább Münchenbe kell elmenni Ben Heppnert hallgatni...).

433 Szilgyo 2003-10-27 08:47:14
Vettem. Még nem ÁT, de türelem!

432 kalahari 2003-10-27 00:52:32
Megtekintettem a Coppéliát. Sikeres bemutatónak tűnt. Gyerekeket érdemes elvinni, valóban szórakoztató.

431 Orfeusz 2003-10-25 07:09:22
Tegnap láttam a Hunyadi Lászlót, és bizony ennyire rossz rendezésre nem számítottam. A vetítések nevetségesek, prímitívek(mikor a La Grange ária alatt, mintegy mutatva Sz. Erzsébet lelki vívódását, először varjak repkednek, majd egy szivárványos rét jelenik meg-ennek minősítésére szavakat nem találok). Díszlet nincs, a ruhák az egész képbe nem illenek bele, néhol már giccsesek is számomra. Az énekesek ügyetelenül mozozgnak, néhol már nevetséges szituációk jönnek létre. Boross Csillát emelném ki, szépek a magasságai; Kirkósa Orsolya technikailag megfelelően oldotta meg a szerepet, bár hangereje néhol elég csekély; Kelen már rég messze van attól a teljesítménytől, amit régen nyújtott.( Mukkot pedig nekem még mindig kínszenvedés hallgatni) Összeségében az előadás számomra annyira szörnyű, hogy ilyen rossz operaelőadást még nem láttam(hiába a vokális teljesítmény, a vetítés mindenről eltereli a figyelmet). Azonban mégis tett rám a hatást ez a felháborító rendezés-előadás végére nagyon rossz kedvem lett, ami még most is tart, alig bírtam aludni:)

430 kalahari 2003-10-24 15:12:44
Valóban kedves ötlet volt a Hungarotontól, hogy éppen idén jelentette meg Melis árialemezét. A szerencsésebbek már hallották is. Igaz, Szilgyo? :-)

429 karnagy 2003-10-24 10:57:54
Sajnos, csak most jutottam gépközelbe, de írnék néhány gondolatot a 22-ei Normáról. Korábban csak néhány részletet ismertem ebből a szép belcanto-operából, így - kb. egy évtizede először - \"készülnöm\" kellett az előadásra - szégyen, nem szégyen: a mű cselekményét sem ismertem... Elképesztően gazdag és sokszínű ez a Bellini-darab, és hihetetlen követelményeknek kell eleget tennie a címszerepet megszólaltató énekesnőnek. Nem tudom, van-e a világon napjainkban olyan művésznő, aki hibátlanul formálná meg Norma szólamát. Lukács Gyöngyi igen szépen énekelt. Leszámítva egy-egy éles-\"gikszerközeli\" csúcshangot: elsőrangú produkciót nyújtott. Gyönyörűek a pinao-pianissimo magasságok. Nagy élmény volt őt hallgatni, akárcsak Ulbrich Andrea Adalgisáját. Ulbrichot évek óta nem hallottam - és nagyon meglepett a hang meggyőző ereje, kiegyenlítettsége. Ami különösen szimpatikus volt, hogy hihetetlen alázattal énekelte duettjeit világhírű művésztársával. Kiss B. az első felvonásban ijesztően szólt, lebegett a hangja stb. A másodikban jól énekelt. Kováts Kolos - hasonlóan neves pályatársaihoz, Kelenhez, Tokodyhoz - egyre aggasztóbb vokális teljesítményt nyújt. Végtelenül modoros. Átgondolt frazeálás helyett percekig énekel egy levegővel - érthetetlen, hogy miért hagyják ezt a vele dolgozó korrepetítorok, karmesterek. Attól, hogy valaki - mondjuk így - vezető énekes, nem tévedhetetlen művész. Saccani előadásait nagyon szeretem. Mint mindig, most is dinamikusan irányította az előadást, jó volt őt ismét operaelőadás karmestereként hallgatni.

428 kalahari 2003-10-23 15:48:01
Köszönöm a gratulációkat. Én is úgy gondoltam, hogy ez esetben nem a kritika a legfontosabb, így aki nem tetszett, arról inkább nem írtam semmit. Valóban az a lényeg, hogy a művészek eljöttek, mert adni akartak valamit. Ha az est hangulatát sikerült visszaadnom, akkor elégedett vagyok. A 60-70 év talán túlzás, de jelezni akartam, hogy a többség 60 felett volt... Fényképezőgépet én sem vittem, sajnos.

427 Szilgyo 2003-10-23 12:14:52
Tényleg jó a Melis-köszöntőről szóló cikk, gratula érte Kalaharinak!

426 Mantuai herceg 2003-10-23 10:51:09
Jó volt olvasni és újra megélni kalahari érdekes, forgatókönyvszerű tudósítását a forró hangulatú Melis-köszöntésről. Tényleg felejthetetlen este volt, döntően az ünnepeltnek és a művészi alázatnak köszönhetően. Valóban szubjektív műfaj a kritika, mert számomra pozitívan értékelhető éneket, teljesítményt azon az estén csak Csavlek Etelka és Clementis Tamás nyújtott. A többi énekesben becsülöm, hogy eljöttek, lelkesedve, meghatódva köszöntötték a Mestert. Talán éppen a meghatódás, a pillanat nagyszerűsége miatt voltak számomra igencsak indiszponáltak,erőlködőek, sokszor pedig bosszantóan hamisak. De ez az este nem erről, nem a köszöntők teljesítményéről szólt, tehát mélyebb kritikának nincsen helye részemről sem, csak véleménynek. Nagyszerű volt viszont a zongorakíséret, nem rajta nem múlott. S még egy kedves apróság: a néhány percre kislánnyá fiatalodott, szelidült és döbbenetesen meghatódott Marton Éva bizony énekelt, csak nem a többi hölggyel fent a szinpadon, hanem az oldalajtóban állva \"erősítette\" a női kórust. Nemes cselekedet. Sok fénykép is készült ( én sajnos otthon felejtettem a gépet ), kalaharinak nincsen véletlenül képe a fotórovat számára? Ami a korosztályt illeti: ha az átlag 60-70, akkor ott kellett lenni 80-90-eseknek is szép számmal. Nem igazán voltak. Én az átlagot 50-55-re tenném. Kösz kalahari, élvezetes a beszámolód, őrizzük meg az est lelkesedését a komolyzene és a nagy művészek iránt.

425 Orfeusz 2003-10-22 23:20:54
Jó lenne, szívesen kérdezgetnék tőle.

424 kalahari 2003-10-22 23:14:58
Azt hiszem, van női kedvencünk is Bándi mellé... :-) Őt mikor hívjuk meg egy beszélgetésre?

423 Orfeusz 2003-10-22 23:12:16
A ma esti Normát láttam, először (bár az augusztusi tv közvetítést már végignéztem), egészen szép opera! Rico Saccani dinamikus tempót diktált, a zenekar is jó volt. Az est sztárja mindenképpen Lukács és Ulbrich. Lukács Gyöngyi nagyon szépen énekelt, meggyőzően játszott, de sajnos kétszer is, két magas hangnál egy kicsit berekedt, nem tudta tisztán kiénekelni. Kis B. Attila sajnos egyre rosszabb, össze-vissza csuklik a hangja, Kováts Kolosnak a hangereje nagyon csekély. Mikor a végén Norma bevallja, hogy ő a bűnös-valóban megrendítő pillanat Lukács Gyöngyi előadásában. Nagy szerencse, hogy hallhatjuk itthon Őt énekelni, egy kincs!

422 kalahari 2003-10-22 22:02:39
Nagyon szívesen, máskor is.

421 daunerni 2003-10-22 21:51:45
Dear Kalahari, Felkerült - köszönjük!

420 kalahari 2003-10-22 18:10:11
Amneris! Fekete csak a 26-i Normában énekel, holnap nem. Nem is volt kiírva.

419 kalahari 2003-10-22 17:26:22
Örülök, hogy Nektek is ennyire tetszett a Melis-koncert! Szerintem is felejthetetlen élmény volt. A cikk már kész, rajtam nem múlik, hogy mikor kerül fel...

418 Amneris 2003-10-21 15:00:12
sziasztok. Holnap megyek én is a Normára. Már nagyon kíváncsi vagyok. Szerintetek Fekete A. ezt a szerepét is lemondja?

417 Mantuai herceg 2003-10-20 17:08:43
Én is ott voltam az ünneplésen. Kultúrtörténeti élmény volt, Melis fantasztikus EMBER volt,s aranyos bohóc. A közönség és a fellépő művészek pedig igazán meghatódottak voltak. Igazi örömesemény volt!!!!!

416 Megén 2003-10-20 14:10:12
Topinak, de igen, készült viedofelvétel, csak nem tudom ki lesz a tulaj. Ugyanis itt adták át neki az óbuda díszpolgár címet is (a polgármester nagyon szimpatikusan visszafogott volt), tehát lehet, hogy ők készítették.

415 Sesto 2003-10-20 12:19:32
Ez valóban nagy élmény lehetett Melissel,...igazi legenda ö, lehet szeretni, lehet nem szeretni, de azt hiszem azzal mindenki egyetért, hogy a magyar opeeratörténet egyik legkiemelkedöbb csillaga... :-)))

414 Topi 2003-10-20 12:06:35
Szia Megén! Én is nagyon szerettem volna ott lenni a Melis ünnepségen, de már megvolt a jegyem a Requiemre. Nem tudod nem készült véletlen video-felvétel?

413 Megén 2003-10-20 11:07:41
Ott voltam nagyon tetszett az egésznek a hangulata. Sajnos az énekesek javától már nem voltam elragadtatva, László Margitot becsültem, ha nem tud/akar énekelni már, inkább kedvesen beszél közös emlékekről. Fantasztikus látvány volt, végig Melis arcát figyeltem. Együtt énekelt a férfiakkal, és beintett a partnernek. Nagyon sokat tud a zenéről, az éneklésről; meghallgatja őt ma valaki hogyan kell énekeseket gondozni, bátorítani, rendezni, megadni nekik a szerep lényegét? Életreszóló emlék volt látni, ahogy ünnepel egy kb. 200 fős közönség egy nagyon nagy művészt és embert. És az őszinte meghatottságát látni, amikor egy finom kézmozdulattal \"elengedte az ő ünneplő közönségét\". Várom a beszámolót.

412 Sesto 2003-10-19 10:53:56
Szia Karnagy, irtam Neked a \"Hungaroton-os\"-topic alatt egy üzenetet, Fekete Veronikával kapcs., talán \"fel tudsz homályositani\" a feltett kérdésben?... :-))) Üdv´ Sesto... :-)

411 karnagy 2003-10-19 10:51:38
Kedves Heiner Lajos, Ha jól tudom, Solti első Álarcosa 1961-ben vagy 62-ben készült, Björling pedig 1960-ban halt meg. Egyébként szerintem Bergonzi - Gigli után - a legkiválóbb Riccardo.

410 kalahari 2003-10-19 02:35:14
Hogy tetszett a Melis-koncert? A beszámolót hamarosan olvashatjátok...

409 kalahari 2003-10-19 02:17:30
Éppen Kováts Kolos kapcsán döbbentem rá valamire tegnap. A mellettem ülő nyugdíjas házaspárnak az ő produkciója tetszett legjobban, pusztán azért, mert őt ismerik, nagyjából egyidősek, így végigkísérhették a pályáját, és talán ezért hallják bele a mostani halványabb produkciójába a régen megszokott kiváló színvonalat. (Azért elégedettek voltak a számukra ismeretlen Lukács Gyöngyivel is... :-))

408 WiseGentleman 2003-10-18 15:19:02
Nekem egyébként Kováts Kolos, mint Oroveso volt csalódás, különösen a bevezető áriájában, hirtelen azt hittem, hogy valami szereplőváltozást történt, aztán azért később néhány rövid percre lehetett hallani a régi Kováts-orgánumot. Lukács Gyöngyi mostani alakítása nekem is sokkal jobban tetszett, mint nyáron, a harmadik felvonás kitartott pianissimoja (son io) különösen szép volt, de most a koloratúrák is sokkal természetesebbnek tűntek.

407 Heiner Lajos 2003-10-18 15:07:20
Karnagynak: A Ballo Solti I. felvétele eredetileg Björlinggel lett volna, állítólag az I. felvonás el is készült, csak utána Björling standard elvonón volt...

406 Heiner Lajos 2003-10-18 15:05:46
Búbánatnak: Szegeden a Boleyn Anna és a Giovanna d\'Arco rég a Vaszy-korszak után ment - Pál Tamás ideje alatt (bár a Donizettit egy bizonyos Bruno Campanella dirigálta, ma ott találják a nevét a Met és a Scala rendszeres dirigensei között).

405 kalahari 2003-10-18 01:17:07
Oké, jó éjt!

404 Norma 2003-10-18 01:15:17
Oké, megnézzük! Utána megvitatjuk. Most jó éjt, álmos lettem.

403 kalahari 2003-10-18 01:09:52
A Casta diva is nagyon jól sikerült, de amikor bevallja, hogy ő a bűnös, az valami fantasztikus! Kiss B.-t megnézem az Aidában novemberben. Remélem, ott már újra a régi lesz. Vagy jobb... :-)

402 Norma 2003-10-18 01:03:18
Remélem, Kiss B. csak hullámvölgyben van és nem a hangja kezd tönkremenni. Korai lenne. De a hanyatlás egyértelmű a nyárihoz képest.

401 Norma 2003-10-18 01:00:38
Igen, az egy méltán híres kettős (Mira,o Norma...)és a Pollione-Adalgisa kettős is remek. Persze az én nagy kedvencem (mondhatom, mert párszor megnéztem a nyári ea. videóját) a 2. felv. nyitóképe Norma áriájával és jelenetével. A tablóképek közül a harci kórust (Saccani jó lendületes tempót diktált) bírom, és a záróképet természetesen; itt Lukács Gyöngyi szívbemarkoló játéka és hangi bravúrja együttesen katartikus élményt nyújtott. (Többféle lemezről is hallottam, igazi nagyágyúkkal is, de ekkora hatást még soha nem tett rám, mint ma.

400 kalahari 2003-10-18 00:48:41
Mindegy, inkább a darabról. Kiss B.-től többet vártam minden téren. Talán nem fekszik neki a negatív figura (Pollione)? Gyöngyi viszont tényleg maga volt Norma, nem csak arra járt, és elénekelte... Közben rájöttem, hogy tetszik ez az opera. Fantasztikus zenéje (is) van, és remek áriák, kettősök (ld. Norma-Adalgisa) vannak benne.

399 Norma 2003-10-18 00:45:21
Ja! Akkor nincs mit tenni!

398 kalahari 2003-10-18 00:42:02
A nézőtéri felügyelő volt, aki ennyire lelkesedett a feladatért... :-)

397 Norma 2003-10-18 00:40:43
Teljesen igaz! Nem próbáltál a szünetben reklamálni? Én biztosan felkerestem volna a nézőtéri felügyelőt, és panaszt teszek.

396 kalahari 2003-10-18 00:38:53
Annyira nem bonyolult a letöltés, ha gondolod emil: a_kalahari@freemail.hu

395 kalahari 2003-10-18 00:37:56
ÉN nem mászkáltam. Azok a későn érkezők voltak. A földszinti 10. páholyba NE vegyetek jegyet, különösen premierre ne!!! Tényleg dühítő, hogy eladják, ha tudják, hogy foglalt lesz, és ha később derült ki, akkor is kötelesek lettek volna másik jeggyel várni a bejáratnál. Ehez képest úgy viselkedtek, mintha ők tennének nekem szívességet, hogy a jegyem áráért engednek leülni valahol (mellesleg egy sokkal rosszabb helyen).

394 Norma 2003-10-18 00:29:56
A múltkor próbálkoztam a letöltéssel, nem sikerült. Úgyhogy marad a hagyományos megoldás. Egyébként, amit írsz, tényleg felháborító. Így persze, hogy mászkálás volt a nézőtéren.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.