Feltételezem, hogy azóta a "Komáromi farsang" Házy Erzsébet főszereplésével és a "Hatvani diákjai" daljátékok, a Kemény Egon - CD duplaalbumok is gyarapítják gyűjtményedet. Bővebben: itt .
A 4929. sz. bejegyzésemben kitértem a régi, archív rádiós operettfelvételek hangzásának feljavítását elérő digitalizálás szükségszerűségére.
Szerencsémre, korábban voltak rádiós kapcsolataim, akik segítettek abban, hogy a Rádió hangarchívumából CD-re kiírva, magáncélból hozzájussak néhány, általam nagyon keresett, teljes operettfelvételhez – a Rádió Dalszínházának magyar nyelvű bemutatói közül!
Íme, a kincseim, amelyek nincsenek – nem kaphatók - kereskedelmi forgalomban:
1.) Jacques Offenbach – Innocent Vincze Ernő: Fortunió dala (1958. június 22, Kossuth Rádió, 20.20 – 21.25) – Fischer Sándor – Házy Erzsébet, Palánkay Klára, Ilosfalvy Róbert, Maleczky Oszkár, Kishegyi Árpád, Bende Zsolt, Kövecses Béla, Külkey László, Réti József, a Magyar Állami Hangversenyzenekar. Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Szécsi Ferenc
2.) Johann Strauss – Fischer Sándor: A cigánybáró (1961. április 2., Kossuth Rádió, 18.50 – 21.30) – Ferencsik János – Házy Erzsébet, Ágai Karola, Komlóssy Erzsébet, Garancsy Márta, Ilosfalvy Róbert, Bartha Alfonz, Melis György, Bende Zsolt, Lendvay Andor, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Solymosi Ottó
3.) Franz von Suppé - Kardos György - Róna Frigyes: Boccaccio (1961. június 24., Kossuth Rádió, 20.30 - 23.35) – Erdélyi Miklós - László Margit, Ágai Karola, Palánkay Klára, Sándor Judit, Ilosfalvy Róbert, Maleczky Oszkár, Réti József, Bende Zsolt, Kishegyi Árpád, Külkey László, Várhelyi Endre, Nádas Tibor, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Molnár Mihály
4.) Lehár Ferenc – Mérey Adolf: A víg özvegy (1962. december 8., Kossuth Rádió, 18.55 - 21.27) – Sebestyén András – Házy Erzsébet, Koltay Valéria, Udvardy Tibor, Kövecses Béla, Palcsó Sándor, Kishegyi Árpád, Külkey László, Bilicsi Tivadar, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Rácz György
5.) Franz Schubert - Berté Henrik - Harsányi Zsolt - Innocent-Vincze Ernő: Három a kislány (1963. január 5., Kossuth Rádió, 18.55 - 22.00) – Fischer Sándor – Andor Éva, Hankiss Ilona, László Margit, Neményi Lili, Palánkay Klára, Bende Zsolt, Ilosfalvy Róbert, Melis György, Maleczky Oszkár, Külkey László, Nádas Tibor, Réti József, Várhelyi Endre, az MRT kamarakórusa és az Állami Hangversenyzenekar. Zenei rendező: Járfás Tamás. Rendező: Solymosi Ottó
6.) Johann Strauss – Fischer Sándor: A denevér (1963. december 25., Kossuth Rádió, 19.05 –22.00) – Lehel György – Házy Erzsébet, László Margit, Szőnyi Ferenc, Ilosfalvy Róbert, Kozma Lajos, Melis György, Radnay György, Palcsó Sándor…, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Mikó András
7.) Jacques Offenbach - Fischer Sándor: A szép Heléna (1965. december 20., Kossuth Rádió, 18.58 - 21.32) – Bródy Tamás – Házy Erzsébet, Koltay Valéria, Gombos Éva, Erdész Zsuzsa, Réti József, Maleczky Oszkár, Melis György, Bende Zsolt, Palcsó Sándor, Palócz László, Kishegyi Árpád, Külkey László, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Járfás Tamás. Rendező: Horváth Ádám.
8.) Jacques Offenbach – Romhányi József: A gerolsteini nagyhercegnő (1968. november 20., Petőfi Rádió, 10.00 - 11.17 - keresztmetszet; a teljes stúdiófelvétel - prózai dialógusokkal együtt - bemutatója: 1970. augusztus 19., Kossuth Rádió, 20.07 – 23.04) – Bródy Tamás - Házy Erzsébet, Németh Marika, Erdész Zsuzsa, Koltay Valéria, Svéd Nóra, Divéky Zsuzsa, Réti József, Melis György, Bartha Alfonz, Kishegyi Árpád, Michels János és Pere János, az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara. Zenei rendező: Balassa Sándor. Rendező: Cserés Miklós dr. Szerkesztő: Bitó Pál
9.) Lehár Ferenc – Harsányi Zsolt: A mosoly országa (1971. november 11., Kossuth Rádió, 19.35 – 21.29) – Bródy Tamás – Házy Erzsébet, Kalmár Magda, Simándy József, Bende Zsolt, Radnay György, az MRT Énekkara és Szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Balassa Sándor. Rendező: Rácz György
Vannak még ilyen vágyaim, bőségesen, amelyek eléréséhez várom a jó szerencsét...
Hozzáteszem még, hogy operettet 2012. decemberétől a Dankó Rádiónak köszönhetően hallgathatunk a magyar rádióban ismét... Ekkor indult Nagy Ibolya "Túl az Óperencián" című műsora, operettkedvelőknek szlogennel. Egy ideig habzsolhattuk (audio) a Magyar Rádió kiváló felvételeit, azután a vendégek bemutatásához egyre több zenés színházi, új felvétel is társult.
Jelenleg az "Az szép" című műsorban naponta elhangzik a reklám, amely a "Túl az Óperencián" című operett-műsorra hívja fel a figyelmet, azaz a Dankó Rádió részéről ezek szerint van operett-program.
Gondolataimat (ami sajnos témájában a helyzet miatt szintén "ismétlés"...) összegezve jelzem egy hallgatói réteg igényét, akik a Magyar Rádió értékes operett-felvételeit önálló MTVA műsorban is szeretnék hallani.
A Kossuth Rádió mellett - későbbi időkben - a Petőfi Rádió, sőt az URH adó (3. Műsor - a Bartók Rádió jogelődjei) sok-sok rádióoperettet és rádiódaljátékot mutatott be; a "Rádió Dalszínháza" égiszeként egymás után került adásba a hazai és a külföldi operettirodalom színe-java; vagy csupán úgy felvezetve: "Bemutatjuk új operettfelvételünket" - ez utóbbi esetben keresztmetszetek vagy csak részletek hangoztak el bemutatóként a három rádiócsatorna valamelyikén.
A Rádió hatalmas, gazdag zenei archívumának felvételeit évtizedeken át rengetegszer tűzte műsorára valamelyik adó. Mindig szívesen hallgattam meg az ismétléseket is, egyet-kettőt magnókazettára sikerült felvennem. Nagy becsben tartom azokat.
Persze akkor még más idők jártak, a stúdiófelvételek magnószalagra készültek; a kezdeti mono felvételeket követte a sztereo hangzás.... Ma már, amit lehet, amit értéknek tartanak, digitalizálnak. Nagyon helyesen.
Emlékszem, amikor évekkel ezelőtt a Bródy Sándor utcai intézményben lehetőséget kaptam kutatni Házy Erzsébet stúdiófelvételeit a Rádió adattárházában, mellékesen betekintést nyerhettem abba az adatállományba is, amely kimutatta a már digitalizált teljes operettek listáját: szép számban sorakoztak azon a címek Lehártól, Huszkától, Jacobitól, Offenbachtól, Johann Strausstól Suppén át más szerzőkig.
Meg kell találni a megoldást, hogy a Rádió tegye közkinccsé azokat: sugározza legalább a már digitalizáltakat, hiszen egyre több ilyen felvétel van/lesz belőlük! Ne legyenek "elfekvők" ezek is...
Az önálló operettműsornak szerintem is a Kossuth Rádióban van a helye!
Itt voltak kezdettől fogva a rádióoperett és rádiódaljáték bemutatók.
Az "Operettparádé" Babucs Kriszta a járvány miatt átmenetileg felszabadult műsorhelyét töltötte be, hogy kinek a kezdeményezése volt ide operettet tenni, azt nem árulom el. Indulásnak, gyakorlásnak jó volt. Nem olyan egyszerű ez sem. Érezhetően a végére Kriszta is közel került a műfajhoz :-).
Szakmai szempontból ki kellene dolgozni az önálló operettműsor helyét és tematikáját, a Zenei Archívum kincsei digitalizálva készen állnak a műsorba szerkesztésre.
Várjuk!
Kiegészítésül:
Említhettem volna még a 2020 novembere és 2021 júniusa között sugárzott Operettparádé című műsort is, mely heti egy adásban (55 perc) hangzott el a Kossuth Rádióban. Szerkesztő-műsorvezetője Babucs Kriszta volt. Adásonként általában egy-egy operettkomponista szerzeményeiből hallottunk részleteket, rendszeresen meghívott beszélgetőtárs érkezett a stúdióba, aki igyekezett beavatni a rádióhallgatót az életműbe, felvázolni a zeneszerző pályáját, áttekinteni oeuvre-jét, bemutatni főbb alkotásait ismert énekművészek rádió- és gramofonfelvételeinek illusztrálásával.
Szemben az "Az a szép" műsorban elhangzottakkal, itt szinte csak operettzene állt a középpontban. Ezért is örültem meg, amikor tudomást szereztem, hogy elindult a Kossuth Rádióban ez az adás. Kár, hogy rövid ideig volt műsoron, sajnos, hamar kifúlt, megszűntették.
(Pedig azt az adássorozatot szívesen hallgattam volna tovább; vettem volna a fáradságot is, hogy ide írjam amiről érdemes beszámolni a topic olvasóinak...)
Kinek az opera, kinek az operett, kinek a nóta, kinek a népdal... van akinek, mindegyik és van, akinek egyik sem a zsánere.
Azt vettem észre, hogy Tölgyi Krisztina a lehetőségekhez igazodva jó szívvel, tehetségesen ötvözi a két órán belül (hétköznap délelőttönként 10-12) nehezen összeférő műfajokat (bár "zenei átjárás" van közöttük, és operafelvétel csak elvétve szerepel a programban) ahogy mondja: a változatos zenei összeállítást.
A Rádió Dalszínháza és még korábbi, 1949-es "Májusfa" és "Talán a csillagok" részletek mellett az utóbbi évek operett-felvételeiből is naponta elhangzanak dalok, gyakran a Dankó Rádió hatásköréből (Huszka-dalok, klubestek). Országosan egészen biztosan népszerű ez a műsor (és erre törekszik minden más rádióadás is). Számokat kell nyilván itt is felmutatni.
- Tölgyi Krisztina szerkesztő-műsorvezető többféleképpen színesíti műsorát, például tegnap hangzott el "A mosoly országa"-'nak rendezőjével készült angol nyelvű riportja. Ez volt a bemutató előtti kérdés-felelet második része, érdemes lett volna feljegyezni és itt megjelentetni. Igényes magyar fordításban kapta meg a hallgató Stephen Medcalf brit rendező válaszait. Most három témakört érintettek: a német és a magyar bemutató közötti különbséget, a darabban megbúvó humort és az operához közelítő rendezést. Érdekesnek találtam és örülök, hogy hallhattam!
Az "Az a szép" című zenei magazin-műsor alapvető értékének tartom, hogy jókedvre deríti a hallgatót.
Kiváló írás, remekül elemezted a helyzetet.
Megjegyzem, hogy én nem a fórumtársaknak írok ide, nekik is természetesen, de sokkal többen lehetnek azok az olvasók, akikről nem tudunk. Ilyen voltam én is, mielőtt beléptem és megjelentek soraim. Abból sem indulhatunk ki, hogy nekünk mi az unalmas. Meglátásom szerint az "Operett a magyar rádióban 1949-től napjainkig" bizonyos tekintetben elhivatott fórum, egy elmúlt nagy rádiós korszak értékeit mutatja be és tartja felszínen. Ami itt fennmarad, az sehol máshol nem olvasható, ezalatt a műrészletek szerzőit és szereplőit, előadóit értem, amelyekről ilyen részletességgel a műsorokban sem tudnak említést tenni. Voltak kiváló zenei rendezők, rendezők, életművüket nem ápolják túlzottan, itt megmaradtak rádiós darabjaik. Megmaradtak az operett- és daljátékrészletek betétdalai is, ha nem is egyben.
Ez a fórum pontos adatbank is, elsősorban a Te működésednek köszönhetően. Ezt a vonalat, az eredeti szándékot én Kemény Egon zeneszerző műveivel viszem tovább. Nekem nagyon hiányoznak napi áttekintéseid.
Már Erdélyi Claudia idején is leírtad, amikor ugyanaz a műsorrész ismétlődött. Bosszankodtunk egy kicsit, de ez inkább fájdalom volt, mert elindult a Rádió Dalszínházának felvételeiben a szerkesztői egyoldalúság, nem tudjuk, hogy miért.
Azóta a "változatos zenei összeállítás" fokozta az operett műfaj háttérbe szorítását, bár én ennek ellenére naponta beiktatom a napirendembe, megfelelő módszerrel kiszűröm, ami nem az esetem. Nem csodálkozom, hogy ez neked nem megy, fáradságos... "Rágódásodat" megértem és remélem, hogy a fórum eredeti céljaihoz vissza tudsz majd térni.
Tölgyi Krisztina ügyesen és szórakoztatóan alkalmazkodik a helyzethez, a rádióhallgatót érdekes tudnivalókkal tájékoztatja.
Mégis a baj az, hogy kevés az operett-felvétel, az MTVA nem fordít megfelelő figyelmet a hungarikum rangú magyar operettre, nem ad önálló műsort a rádióoperett és rádiódaljáték felvételeknek, nem ismétli a teljes műveket.
Ebben szeretnék én is változást, előrelépést látni és hallani. Előre is köszönöm!
Egy ideje nem írok ide a topicba. Pedig az operett (is) a szívügyem.
Hogy miért jutottam erre az elhatározásra, megpróbálom megfogalmazni:
Előbb röviden: egyrészt meguntam a „Dankó rádiózást”, másrészt rájöttem arra, hogy ennél hasznosabb tevékenységgel is eltölthetném a felszabaduló időt.
Végig gondolva, felmerült számomra a kérdés, megéri-e hétfőtől péntekig napi két órát eltölteni délelőtt a rádió/mobiltelefon/laptop mellett „vegyes” zenék – de főleg nóták, hallgatásával, közben feszülten várni a pillanatot, le ne maradjak a „vegyes” zeneszámok között fel-felbukkanó, mindössze négy-öt operettszámról, ráadásul „zsákbamacska” is; vajon valami régóta várt (megismételt) kedves dalbetét lesz-e vagy valami más, számomra közömbös vagy ezerszer hallott dalszám?; meddig hallgassam tovább a műsort arra várva, hátha előjön még valami szép, nekem kedves operettmelódia, amiért érdemes volt „kitartani”, jó hogy győztem kivárni?
Továbbra is sok az ismeretlen tényező az „Az a szép” adásaiban! (Aki elsősorban a nótákra és más „könnyűzenére” fogékony, persze bizonyára örömét leli benne így is, hiszen a megismert műsortartalom túlnyomó részét ez a dallamvilág teszi ki.)
Elgondolkoztam azon, egy idő után már fárasztó és nekem időfecsérlés is csaknem két órán át egyfajta zenét – többnyire nótákat, még ha élvezetesek is - hallgatni a rádióban az „elszórtan” felbukkanó pár elhangzó operettdalért. Úgyhogy arra az elhatározásra jutottam, amíg valami drasztikus fordulat e téren nem következik be s gondolok egy jól behatárolt műsoridőben elérhető „bontatlan” operett-blokkra; benne minél több részlet az egykori Rádió Dalszínházának (klasszikus) operett- és daljáték stúdiófelvételeiről, az Operettszínház produkcióinak érdeklődésemet kielégítő hangfelvételeiről, vagy egyéb, a rádió énekzenei hangtárának archív operett- „kincseiből” - addig a Dankó Rádió e műsorára hangolódást a háttérbe szorítom.
Ebből következően nincs mit, újat, beírnom a topicba. Minek írjam be oda századszor, ismételten, hogy pld. Lehár Ferenc: A víg özvegy – Vilja-dal. Énekelt Házy Erzsébet (vagy más előadó), melyik felvételről szólalt meg az a dal? Még akkor lenne értelme, ha a rádióadást aznap vagy pár nap elteltével más időpontban megismételné a csatorna. Akkor a hallgató elolvasva amit beírtam az első adásból, felkészülten várhatná az ismétlést is – amennyiben nem volt módja elsőre meghallgatni azt; már tudná, milyen címekről van szó, kik a dalok előadói, közreműködői, mire - kire számíthat benne.
Ha alkalmanként mégis bekukkantok majd az „Az a szép” műsorba és meghallok valami érdemlegest, annak azért hangot adok a jövőben is, nem vonom meg magamtól az örömet, és beszámolok róla a Momuson. Az az igazság, nekem nincs infóm arról, hogy „smaragd” fórumtárson kívül szokta-e más valaki is rendszeresen hallgatni a rádiót, benne ezt a műsort, és ami az adásban elhangzott és megírtuk, a fórumon egyáltalán elolvassa-e valaki.
Bevallom, a nyár vége óta még csak bele sem hallgattam ebbe a műsorba. Önmegtartóztatás azért elég keserves...
További gondolatmenetem címzettje a Dankó Rádió munkatársai – talán olvasni fogják.
Kezdem egy kis visszapillantással:
Nagy Ibolya operettprimadonnának a Túl az Óperencián című élő rádiós operettműsora hét éves műsorsugárzást követően, 2020 január elején megszűnt (ugyanakkor azóta naponta, hajnalban az adás szignálja után a régi adások hangfelvételét ismétli a rádió) - vélhetően azért kellett távoznia, mert műsora „túl sok (?) operettidőt” kapott az akkori vezetéstől, meg más, nem publikált okai is lehettek; ezzel egyidőben a Dankó Rádió újra pozícionálta a napi műsorszerkezetet - benne az operett adásét is.
Az „Az a szép” műsor indulásakor még hatvan perces volt. Erdélyi Claudia szerkesztő-műsorvezető mintegy másféléves működése alatt kezdetben még lehetősége volt blokkokba rendezve több mint féltucat operett-betétszámot egymás után műsorára tűzni, így kedvenc operettszerzőink egy vagy több művéből egyszerre hat, olykor nyolc dal, duett, együttes sorban elhangozhatott az egyórás műsoridőben, ám később csökkent ez a szám, pedig paradox módon, a műsoridő megnőtt, mégis az operett kiszorulását jelezte már a több, más műfajú zeneszám (nóta, népdal, csárdás, sanzon, tánczene, világzene stb.) bekerülése az adásba.
Idővel aztán Claudia is távozni kényszerült, akit 2021 márciusában Tölgyi Krisztina szerkesztő-műsorvezető váltott, őt kérték fel erre a megtisztelő feladatra. El kell mondanom, hogy kedvelem Krisztinát. Jó stílusa van, szeretem közvetlenségét, értékelem felkészültségét stb. De mióta ő a „gazdája” a már kétórányi adásidőt kapott műsorának, elődjéhez képest nála még tovább csökkent a műsorba kerülő operettrészletek előfordulása és ez már jelentős arányt képvisel: általában négy-öt rádiós operett/daljáték egy-egy részlete hangzik el az adásban, a 120 perc alatt talán négy-öt operettmelódiát kapunk, ez összesítve kb. 15 perc hanganyagot jelent! Ez pedig nagyon kevés. Az előző időszakok gyakorlatához képest mindenképpen visszalépés!!!
Persze erről nem tehet, nyilván nem rajta és ambícióján múlik a dolog, bizonyára a Dankó Rádió vezetőségének – számomra - sajnálatos negatív hozzáállását tapasztalhatjuk meg az operett műfajához: műsorkoncepciójuk szerint „visszafogni” az operettre fordított műsoridőt, és ezzel „helyzetbe hozni” a magyar „könnyű” zenéből más műfajokat – talán a rádiót hallgatók visszajelzéseiből ezt szűrték le, így azoknak akarnak kedvezni.
Tölgyi Krisztina mint szerkesztő pedig nem tehet mást, ehhez a belső elváráshoz tartja magát - pedig élvezetes stílusú operettismertetőiből, kommentárjaiból kiérezhető, a szíve szerint több operettrészletet is szívesen bejátszana - ha módja nyílna rá. Nem beszélve arról, hogy kellemes hangján fontos, érdekfeszítő történeteket is hallhatunk tőle az adott műről, szerzőről, zenéről, felvételről. Zeneszó nélkül is élvezetes, amit mond, melyekkel ismeretet nyújt, megoszt velünk, a hallgatókkal – felcsigázva az érdeklődést a soron következő elhangzó zenéhez.
Tehát az előzményeket is tekintve, mindez bennem mostanra leszűrődött és lecsengett.
Persze az is lehet, hogy rosszul látom, tévesen közelítem meg a történteket. Máshol keresendők a prioritások a jelenlegi műsorstruktúra vonatkozásában. Viszont akkor is tény: nagyon kevés az az egy-két-három-négy elhangzó operettdal a mintegy kétórás zenei műsorban - hiszen Erdélyi Claudia idejében még – az első időszakban – emlékeim szerint (de visszakereshető itt a topicon) naponta hallhattunk egy-egy operettből akár hat-hét-nyolc részletet is. Ez az idő már a múlté, sajnos...
Példaként: mostanság mondjuk a Mágnás Miskából az egyik nap egy dal-, a másik nap megint egy dal vagy duett-bejátszást hallunk, a harmadik napon újabb részlet abból, és pár hét elteltével megint ugyanezek a részletek szólalnak meg újra, egyenként, "önmagában" két nóta között, így több adáson át. Ugyanezt mondhatom el más operettrészletek csöpögtetett bejátszásáról is. Ez számomra nemhogy kevés, de rém unalmas és monoton ismétlődés. Hol van már az az idő, amikor mondjuk a „Krisztina kisasszony”-nak egy blokkon belül egyszerre akár hat részletét élvezhettem végig a rádiót hallgatva, másnap meg például az Angot asszony lánya c. operettből Házy Erzsébet, Szabó Miklós, Németh Marika, Kiss Manyi, Geszty Szilvia, Rátonyi Róbert, az énekkar előadásában egyhuzamban hat részlet csendült fel? Stb.
Háttérzeneként is próbálkoztam már ezzel, de a helyzet az, hogy egyszerre több mindenre nem tudok koncentrálni; elsikkadhat valami, vagy lemaradok róla úgyis. Volt olyan eset, hogy távolsági autóbuszban ültem és fülhallgatóval követtem a kétórás zenei műsort a Dankó Rádióban. Könnyen felismertem és megjegyeztem a mindössze négy operettmelódiát, címét és előadóit, este máris beírtam ide a topicba, amit délelőtt a rádióban hallgattam - hozzátéve az adatbázisomból a kiegészítő információkat. Ki kellett várnom a teljes adásidőt, hogy megtudjam: csak ez a négy operettdal hangzott el benne! Idővel ráébredtem: felesleges időpocsékolás az egész, ismétléseket írnom, hiszen ugyanazokat a címeket pár héttel korábban is már beírtam a topicba.
De amint elmondtam, időlegesen felfüggesztettem ez irányú tevékenységemet, így nincs mit beírnom az operett-topicba.
Egyelőre rágódom a "hogyan tovább?"-on...
Dankó Rádió reggelente: 5:00 – 5:55
Felelősszerkesztő-műsorvezető 2012 – 2020: Nagy Ibolya
Mától hétfőig ismétlésben hallható: https://mediaklikk.hu/cikk/2018/10/14/tul-az-operencian-turpinszky-gippert-belaval-42-het/
Operettek – slágerek – kulisszatitkok a Dankó Rádióban
„Túl az Óperencián” – NAGY IBOLYA műsora – Dankó Rádió
Kemény Egon Magyar Rádió-felvételeiből játszotta le a rádió (MTVA) az elmúlt héten:
- hétfőn Tölgyi Krisztina "Az a szép" című műsorában a "Hatvani diákjai" című daljáték egyik közkedvelt dala, "Elpirult, miért pirult..." – Elmira sanzonja hangzott el Mezey Mária emlékezetes előadásában (a dal a Hatvani István professzorról fennmaradt diáklegendák egyikét eleveníti fel).
A műsor legvégén, ezúttal felkonferálás nélkül (gondolom, hogy nem fért bele a műsoridőbe) a mostanában gyakran játszott – és ezáltal a mai hallgatóknak talán most már nem is szükséges ezt a számot újra és újra bemutatni –, "Még nincsen senkim sem..." című vidám foxtrot tánckettőst hallottuk: Rodrigo – Rátonyi Róbert és Jutka – Gyenes Magda, a Kemény Egon – Tabi László – Erdődy János: "Valahol Délen" című nagyoperettből. A rádiófelvételen a Fővárosi Operettszínház Zenekarát Bródy Tamás vezényelte.
- vasárnap Nagy Ibolya műsorának „Túl az Óperencián” (ismétlés, 2018) kezdőszámaként Kemény Egon – Harmath Imre: "Ritka madár a szerelem..." című slágerkeringőjét hallgathattuk meg. Előzmény
● Dankó Rádió – a magyar zene rádiója ●
* Az eredeti gramofonfelvétel (1935) akkor még nem volt hozzáférhető, gyűjteményekben viszont megmaradtak és a három különböző "Ritka madár a szerelem" gramofonhangszerelés közül kettő a "Ma éjjel" című albumot is gazdagítja.
Kapcs. 224. sorszám
Lehár Ferenc – Gábor Andor – Semsei Jenő – Szabó Miklós: Éva
A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1975. június 23., Kossuth Rádió, 19.30 - 21.30
A keretjátékot Romhányi József írta
Vezényel: Sebestyén András
Km.: az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc)
Zenei rendező: Fejes Cecília
Rendező: Cserés Miklós dr.
Szerkesztő: Bitó Pál
Szereposztás:
Éva – Lehoczky Éva
Oktáv – Korondy György
Larousse – Kishegyi Árpád
Pipszi – Németh Marika
Dagobert – Bende Zsolt
Prunelles – Sólyom Nagy Sándor
Inas – Bíró József
Átíró – Körmendi János
Igazgató – Balázs Samu
„Az én anyám szép volt.., nem láthatom már.../Hogyha csak egy perc a boldogság...”
Éva és Octav szerelmi kettőse (Lehoczky Éva, Korondy György)
Szőkém, kicsi hamupipőkém,
Lásd e bűvös, e mesebeli változást.
Jöjj vélem, jöjj a királyi várba,
Jöttöd meghódolt száz szolgád várja.
Szőkém, kicsi hamupipőkém,
Lásd a fácska adott egy gyöngyfűzért, pompást!
S itt áll most előtted a királyfi,
Csak nyújtsd ki a kezed, tiéd lehet.
Refrén:
S hogy ha csak egy percig volnál szép
És aztán köddé omolnál szét,
Ha friss tavaszként tovább szállanál,
Ha elhervadnál, mint egy rózsaszál.
Ha jönnél, hogy vággyal meggyötörj,
Ha jönnél, hogy kínozz, összetörj.
Hogy életemre csalárd fátylat szőj,
Ó boldogság, jöjj, jöjj!
Ha jönnél, hogy forró csókkal megölj,
Ó boldogság, jöjj, jöjj!
A III. felvonás fináléja (Lehoczky Éva, Németh Marika, Bende Zsolt, Korondy György, énekkar)
(A kétrészes rádiófelvételen ez a második, utolsó finálé)
Keringő (MRT Szimfonikus Zenekara)
Dagober és kórus (Bende Zsolt és az MRT Énekkara)
-Szilencium! Szilencium! Most tósztot mondok én! - Hurrá! Hurrá! Hurrá!… A tószt ugye, ősi szokás, őseink nélkül bús a világ!... – S itt van Éva, s itt van az alma lám, itt tenni kell valamit ám. Mert hisz Éva gyönyörű, mint egy égi tünemény! Az egykori édenkert közepén, csupa drága remek, kis gyöngy gyerek, aki eljött az égből a földre. … Most vége e tósztnak, a lelke is ráment. Mondjatok egy hurrát, rá egy nagy áment… Elég! Elég! Pezsgőt, fiúk!...
Octavian (Korondy György):
- E serleget senki ne érintse már! Mert szent ez az óra és szent e pohár!...
Pipsi (Németh Marika):
- Az óra éjfélt üt, mit izgat, hogy mit üt. Egy hang is suttog valamit, az ördög tudja mit! És nem vagy egyedül, a jégen pezsgő hűl, s ha pukkan a dugó, lesz ámde dáridó!...
Octavian (Korondy György):
- Itt most az ördög úr, egy jó fogáshoz nyúl, mert kézbe kapva a gonoszt, rákezdik halkan, és oly húrt érinté, oly helyen szédíté.. a hang oly csábító, oly izgató a dalban – máris elkábít!
Éva (Lehoczky Éva):
…- E serleget senki ne érintse már! Mert szent ez az óra és szent e pohár!...
Kórus (MRT Énekkara):
….- Kit Párizs éjszakája csak egyszer megfogott, nincs nyugtalanja többé, mert szenvedély lobog! Ki látta egyszer Párizst, az álmok városát, az visszavárja egyre az élet mámorát!...Hát, pajtás, jól vigyázz!...
Közzene - Zenekari reminiszcencia
Finale ultimo (Octavian és Éva) (Korondy György, Lehoczky Éva):
…- No, Éva! Jó trükk volt, íme, lásd, egy szó csak, de tett is nagy hatást! …Hazudni kell néha! Én nem szégyellem. A fő dolog az, hogy higgy énekem! Most kicsi angyal, jól figyelj! Mi ketten vonatra szállunk. Isten veled! Agyő! Most mi ketten Párizsig már meg sem állunk. Jöjj velem!... A nő, aki szép, ha élni akar, miért ne mulasson, amíg fiatal. A párizsi lokál, ha csendül a pohár, ha nincs soha semmire gond, a pillanat teher, ha mindene lehet…”
Zenekari reminiszcencia
Mától hétfőig ismétlésben hallható: https://mediaklikk.hu/cikk/2018/10/07/tul-az-operencian-toldy-mariaval-41-het
Kemény Egon rádiófelvételeiből hallottuk az elmúlt héten:
- Tölgyi Krisztina Az a szép című műsorában a Dankó Rádióban Kulinyi Ernőről emlékezett meg és szerzőtársai között megemlítette Kemény Egont, a „Schönbrunni orgonák” című zenés hangjátékuk zeneszerzőjét.
Ez a darab volt az első rádiódaljáték a Magyar Rádióban (1937)
„Csortos Gyula új szerepe.
Csortos Gyula, a Nemzeti Színház kiváló művésze, aki már hosszabb ideje nem lépett fel új szerepben, legközelebb a rádió mikrofonja előtt alakít új szerepet: I. Ferenc József király és császár szerepét. Az illusztris művész játssza ugyanis a Schönbrunni orgonák, Kulinyi Ernő és Kemény Egon zenés hangjátékának a főszerepét a rádióban június 29-én este. Csortos Gyula mellett, aki az ötven éves Ferenc Józsefet alakítja, Tóth Böske játssza a hangjáték női főszerepét, egy híres bécsi színésznőt, Bilicsi Tivadar személyesíti Alexander Girardit, a nagy bécsi jellemszínészt és Várady Lajos a fiatal János Szalvátor főherceget. Leövey Leó, a Vígszínház művésze, Harsányi Gizi és egy gyermekszínésznő játszik még jelentősebb szerepet a Schönbrunni orgonákban, amelynek előadását Barsi Ödön rendezi és ifj. Stephanidesz Károly vezényli.” (Rádióújság)
- tegnap Nagy Ibolya műsorában, „Túl az Óperencián” – ismétlés a Dankó Rádióban, Házy Erzsébet szerepeiről, művészetéről és személyiségéről folyt a beszélgetés, majd Kemény Egon „Komáromi farsang” című daljátékából (Házy Erzsébet első daljátékfelvétele volt a Magyar Rádióban, 1957) hangzott fel két duett és Csokonai dala. A részleteket az Előzményekre kattintva olvashatjuk el.
● Dankó Rádió - a magyar zene rádiója ●
Mától hétfőig ismétlésben hallható: https://mediaklikk.hu/cikk/2018/09/27/tul-az-operencian-klemen-tereziaval-40-het/
Kemény Egon rádiófelvételeiből hallottuk az elmúlt héten:
- szerdán Nagy Ibolya műsorában, Túl az Óperencián - ismétlés
Kemény Egon - Ignácz Rózsa - Soós László - Ambrózy Ágoston: „Hatvani diákjai” - hat zenés részletet egy jelenettel
Előzmény
Előzmény
- pénteken Tölgyi Krisztina Az a szép című műsorában forgatta le Kemény Egon - Erdődy János: "Krisztina kisasszony" című rádióoperettjéből a "Dal a hódításról" című kettőst - a történelmi tényeken nyugvó zenés játékban Rátonyi Róbert Eugène de Beauharnais szerepét alakította, a duettben a főszereplő Krisztina, színésznő volt a partnere: Petress Zsuzsa. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Lehel György vezényelte.
* 2018 óta CD-n is meghallgatható a daljáték, a hanghordozóváltásról Fittler Katalin írt recenziót, itt olvasható: https://kemenyegon.hu/critikai-lapok
Mától ismétlésben hallható: https://mediaklikk.hu/cikk/2018/09/23/tul-az-operencian-hegedus-valerral-39-het/
- Ezen a héten hallottuk, a Dankó Rádió (MTVA) Magyar Rádió-felvételeiből Kemény Egon műveit emelem ki:
pénteken:
Nagy Ibolya Mezei Máriára emlékezett és ebből az alkalomból zenei illusztrációnak Kemény Egon – Gál Zsuzsa: "Ha visszanézek..." című sanzonját választotta. Előzmény
csütörtökön:
Kemény Egon – Nóti Károly – Földes Imre – Halász Rudolf: „Fekete liliom”
A "Fekete liliom" című romantikus nagyoperett bemutatójának (Fővároi Operettszínház, 1946) váratlan és különleges körülményeit ismertette Tölgyi Krisztina, majd Zia spanyol grófkisasszony szerepében Karády Katalin előadásában hallgathattuk meg a "Ma éjjel" című tangódalt, Kemény Egon gramofonhangszerelésében a Durium Zenekar részére -, a dal a darabban duettként szerepelt.
szerdán:
Kemény Egon - Gál György Sándor - Erdődy János: "Komáromi farsang"
Részletet hallottunk a daljátékból - Tölgyi Krisztina most a zeneszerző kiválóságát a rádioperett (rádiódaljáték) műfajban emelte ki, elhangzott:
Kraxelstumpf szekerész óbester szerenádja – Bilicsi Tivadar és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Lehel György vezényelt.
Műsoron belüli részletes program ebben az esetben az operett, daljáték - Magyar Rádió felvételek a Dankó Rádióban itt sem szerepel. Ez érdekel.
Külföldi rádióadó - magyar nyelvű adásából:
Ottawai Magyar Ház
Ottawa Hungarian Community Centre
43 Capital Dr. Ottawa, ON K2G 0E7
2020. július 12-i rádióadás
Rádio online
Tartalomból:
„Magyar klasszikusok” – Finta Gábor bemutatója
-
- Simándy élete (Finta Gábor)
- Erkel Ferenc: Bánk bán – Bánk - Gertrud kettőse (Simándy József, Komlóssy Erzsébet)
- Kálmán operettjei (Finta Gábor)
- Kálmán Imre: Marica grófnő – „Mondd meg, hogy imádom...” (Simándy József)
- Kacsóh másik sikere (Finta Gábor)
- Kacsóh Pongrác: Rákóczi – „Rákóczi megtérése” (Simándy József)
Meghallgatható: itt
(A skálán 0.00 - 23:35 perc)
Internetes rádióműsor:
https://port.hu/radio?id%5B%5D=radiochannel-327&date=ma
https://port.hu/radio?id[]=radiochannel-327&date=2021-10-29
stb!.
Hiányolom a napi programok listáját. Ezen a fórumon megmarad, sehol máshol nem található a rádiófelvételekből összeállított program. (Nyomtatott vagy internetes részletes rádióműsor már évek óta nincs.)
Ezen a héten ismétlésben hallható:
https://mediaklikk.hu/cikk/2018/04/16/tul-az-operencian-kocsak-tibor-16-het/
"Az a szép" Tölgyi Krisztina szerkesztő-műsorvezető műsora
- Tegnap emlékezett meg a Magyar Operett Napjáról Tölgyi Krisztina, a hét utolsó adásnapján.
A műsor legelején a magyar rádióoperett kezdetére tekintett vissza és ezt nagyon szép gesztusnak találtam.
- Kemény Egon - Mesterházi Lajos - Szász Péter - Romhányi József: „Májusfa” (1949. május 1.) Nagyoperett rádióra, az első rádióoperett
- Kemény Egon - Szász Péter - Romhányi József: „Talán a csillagok” (1949. december 31.) Rádióoperett.
Nagy esemény volt ugyanis az első rádióoperett, sikerére és elkészítésének körülményére, a stúdiófelvételre és minden részletére úgy a közönség mind alkotói, a Magyar Rádió (Bródy Sándor utca 5-7.) munkatársai évtizedeken át szeretettel és szívesen emlékeztek műsorokban, életrajzokban, vagy a Rádióújságban, mint Ruttkay Éva és Rátonyi Róbert.
Tölgyi Krisztina hallgatói részére röviden összefoglalta a rádiótörténeti operett-bemutatót : a "Májusfa" hatalmas közönségsikerét követő szilveszteri "Talán a csillagok" című "folytatás-rádióoperett" keletkezésének körülményeit és a népszerű, vidám "Konyt-kettős"-t hallgathattuk meg Gyenes Magda és Rátonyi Róbert előadásában, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Lehel György vezényelte.
Ezen a héten ismétlésben hallható: 2018. ápr. 9-15. Haumann Péter
Dankó Rádió
Az a szép
Tölgyi Krisztina szerkesztő-műsorvezető műsora
Kemény Egon zeneszerző születésének 106. évfordulóján
A mai műsorban Tölgyi Krisztina méltó és szép megemlékezése után
- Kemény Egon - Erdődy János: "A messzetűnt kedves" című daljátékából
"Az első szerelem dala" című duett rádiófelvételét hallottuk, Fazekas Mihály - Simándy József, Julika - Andor Éva.
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Bródy Tamás vezényelte.
Bemutató: Magyar Rádió, Kossuth adó, A Rádió Dalszínháza, 1965.
Az elmúlt hét műsora volt:
https://mediaklikk.hu/danko-radio/cikk/2019/08/23/tul-az-operencian-2019-ev-elso-felenek-valogatasa-35-het/
Mától ismétlésben hallható: https://mediaklikk.hu/danko-radio/cikk/2019/12/30/tul-az-operencian-vasary-tamassal-1-het/
A Dankó Rádió Az a szép című műsorából tegnap és ma délelőtt elhangzott zenék közül említem:
- Ifj. Johann Strauss: Éljen a magyar! – polka (Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel: Ferencsik János)
- Huszka Jenő – Bakonyi Károly - Martos Ferenc: Bob herceg
- Bob és Annie szerenád-duettje: „Úgy megszerettem ezt a kicsi, ómódi házat …./Érted eped a szívem, téged hív a gitárom… Jöjj ide keblemre, jöjj ide kicsi párom!...” (Németh Marika és Ilosfalvy Róbert, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1965. április 18., Kossuth Rádió, 20.20 – 22.00
- Fényes Szabolcs - Békeffi István - Kellér Dezső: Szombat délután
- Hármas: „Jaj, nem lehet szerelem nélkül élni, hogy mért, el sem tudom mesélni. Úgy kell az a szívdobogás, oly jó az álmodozás. Egy titkon csattant csók, azt követi sok más. Jaj, nem lehet csak a csodára várni, meg kell az igazit találni. Pont őt, akit keresek rég, ki tele van széppel, jóval… szóval, - a nekem valót...” (Petress Zsuzsa, Házy Erzsébet és Maleczky Oszkár, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Gyulai Gaál Ferenc) - részletek, 1956
- Szirmai Albert – Heltai Jenő - Innocent Vincze Ernő: Tündérlaki lányok
- Zserbó [Gerbaud]-dal (Bódi Barbara és Peller Károly, km. énekkar, Pécsi Szimfonietta, vezényel: Silló István) – „Ez operett!” – 2009., CD - Alexandra Records kiadó – Pécs; új lemezen: „Operettslágerek – slágeroperettek” – 2017., CD - GrundRecords.
- Lehár Ferenc – Alfred Maria Willner, Robert Bodanzky – Gábor Andor: Éva
- Pipsi, Dagobert és Prunelles hármasa, II. felv.: „Egyik részről jő a férj, másik részről jobb ha fél, a nő a férjre vágyik, mert rab lesz mindhalálig....hadd jöjjön, aki adva van, sőt még a kor sem számít! Ki hát az első szám itt?...../ Elválunk, ha kell, azt mondja e dal, mert manapság ez a szokás. Ez biztos siker, és nagy diadal, mert elválni külön varázs! Ha elvált a nő, már szabad az út, hogy azt tegye, amit kíván! Hát váljon csak el a szép és a rút, ki ő ma a bolond csupán!....” (Zentay Anna, Puskás Sándor és Rátonyi Róbert, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Török Emil) – A Rádió Dalszínházának bemutatója – részletek: 1958. április 8., Kossuth Rádió, 20.20 -
- Huszka Jenő – Jókai Mór Politikai divatok c. regénye nyomán - Háy Gyula - Fischer Sándor: Szabadság, szerelem
- Melchior dala: ”Társtalanul járogat az orvos, csak egy régidivatú vén ernyőt hordoz,.../- Doktor úr, doktor úr, itt bent valami fáj, azt hiszem, a szívemmel baj van... " (Csákányi László, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Várady László) - A daljáték keresztmetszet-felvételének a bemutatója: 1955. június 25, Kossuth Rádió, 18.20 – 19.00; alternatíva: Csákányi László később, koncerten énekli az általa interpretált, jól ismert dalt, melynek hangfelvétele ugyancsak rendszeresen hallható a Dankó Rádió zenei műsoraiban.
- Lehár Ferenc - Alfred Maria Willner · Robert Bodanzky - Gábor Andor: Luxemburg grófja
- Sir Basil belépője: „Szívem szeret, valóság ez nem csak álom. Szívem szeret, örömmel konstatálom. Szívem szeret, mint aki most húszéves. Szívem szeret, szeretni olyan édes. Szívem szeret, úszom ifjúi tűzben. Csak verseket olvasnék, kötve-fűzve. Szívem szeret, szívem szeret, az ember el se hinné, hogy ilyen lehet. Lehet. ./Vulkán! Izzó tüze hull rám...” (Melis György, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel, Sebestyén András) – A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1966. február 26., Kossuth Rádió, 20.25 – 22.00
- Kerekes János – Innocent Vincze Ernő – Erdődy János: Déryné
- Dal a módiról – a Déryné c. film (rendező: Kalmár László. 1951.) zenéje - későbbi stúdiófelvételről: „Nótárius uram, hallja, talál dolgot a kend kardja úton, útfélen. Bécsi divat igen hódít, lenézi a magyar módit, sok szégyentelen…./ Ide nézz, csak ide rám, ropogós a rokolyám, így szép a magyar lány. Gyöngykaláris a nyakán, pillangó a papucsán, így szép a magyar lány. …./ Piros, piros, piros pántlikája, de jól illik selymes szöghajába…” (Zentay Anna, km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Kerekes János)
- Ifj. Johann Strauss - Karl Haffner - Richard Genée – Fischer Sándor: A denevér
- Eisenstein – Rosalinda duettje - „Órakettős”, II. felv.: „- Ez az ízlés, ez a szellem, ez a termet ritka kellem, ó, a láb itt csókra csábít…/ El ne szállj, te lelkem álma, te csábító szirén, vedd a maszkodat le drága, hogy az arcod lássam én…/ - Régi baj, csak néha érzem, gyorsan elmúlik ma már, gyorsabb most az érverésem, mint ahogy az óra jár/ - Itt az óra, nézzük meg…” (Házy Erzsébet és Szőnyi Ferenc, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Lehel György) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1963. december 25., Kossuth Rádió, 19.05 – 22.00
- Kálmán Imre – Leo Stein, Jenbach Béla – Kulinyi Ernő: A hollandi menyecske
- Vidám kettős: „Csodaszerű nekem ez, mily boldoggá tesz a szesz, hold és csillag együtt táncol: örvendez. Minden körben lengedez, én vagyok csak egyenes, minden egyes csinos lány az kettő lesz…/- Egy jó kis bor, kis szerelem, kis nótaszó, ennyi mindenkinek kapható, csókra-dalra mindig jó a bor, még egy korty….La-la-la-la-la…” (Kishegyi Árpád és Koltay Valéria, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Vincze Ottó) – A Rádió Dalszínházának bemutatója – részletek: 1967. szeptember 3., Kossuth Rádió 14.22 – 15.00.
- Vincze Ottó - Szigligeti Ede Bajusz című népszínműve nyomán - Erdődy János: Párizsi vendég – zenés játék
- Dal a tükörről (Petress Zsuzsa, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Várady László) – A Rádió Dalszínházának bemutatója - részletek: 1955., Kossuth Rádió. (Megjegyzem, a zenés darab teljes rádiófelvételét - Nagy Ferenc vezényel - 1986. szeptember 8-án mutatta be a Petőfi Rádió, 21.20 – 23.45:
- Szirmai Albert - Bakonyi Károly – Gábor Andor: Mágnás Miska
- Marcsa és Miska kettőse, II. felv.: „Így mulatok, úgy mulatok, jó italokat hozatok, egy nótát is elhúzatok! Úgy mulatok, mint egy úr, mint egy finom úr…/Cintányéros cudarvilág, iszunk egy kortyocskát, cintányéros cudar világ, lopunk egy csókocskát…” (Szeredy Krisztina és Horváth Tamás)
A Dankó Rádió Az a szép című műsorából tegnap és ma délelőtt elhangzott zenék közül említem:
- Huszka Jenő – Szilágyi László: Mária főhadnagy
- Panni, Tóbiás és Biccentő vidám hármasa, II. felv.: ” Tisztelt strázsamester, csodálkozom kegyeden…/Ladilom, a babámnak megírom…” (Zentay Anna, Kishegyi Árpád és Külkey László, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - az „Erzsébet”- operett részleteivel, rádióbemutató: 1967. augusztus 25., Kossuth Rádió, 19.32 – 20.12
- Kemény Egon – Erdődy János: Krisztina kisasszony
- Krisztina és Eugène kettőse: „Az ellenségen könnyebb győzni, mint egy asszonyon, ez így szokott történni rendszerint, kisasszonyom. /A hódításhoz kell egy hadsereg, amely a várat bátran vívja meg...." (Petress Zsuzsa és Rátonyi Róbert, km. a Magyar Rádió Szimfonikus zenekara, vezényel: Lehel György) – A Rádió Dalszínházának bemutatója: Kossuth Rádió, 1959. augusztus 22., 20.25 – 22.00
- Charles Lecocq - Victor Koning, Clairville (Louis-François Nicolaïe), Paul Siraudin - Kristóf Károly - Romhányi József: Angot asszony lánya /La Fille de Madame Angot (1872)/
- Amaranthe dala - Angot anyó legendája
„A vásárcsarnok standján a pultja mellett ült. A halpiac a hangján, de sokszor felderült. Nem gondolta meg kétszer, ha megvolt rá az ok, és csípőre tett kézzel az áriát dalolt. Bőbeszédű, jókedélyű, könnyen tűzbe fogható…/Oly rég nem hallunk róla, kitudja, merre jár. Úgy várjuk itt azóta, csak jönne végre már! …” (Kiss Manyi, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara., vezényel: Polgár Tibor) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1960. augusztus 21., Kossuth Rádió, 20.15 – 22.00
- Carl Millöcker - Hugo Wittmann, Julius Bauer - Reiner Ferenc, Fáy (Jakab) Béla - Harmath Imre: A szegény Jonathán
- Jonathan Tripp dala - Rondó (eredetileg Tobias Quickly, impresszárió dala basszus hangra):
„Csupán az impresszárió, az érti csak mi szép, mi jó, hol itt, hol ottan látható és már rohan tovább. Mi kell ehhez, ki gyors, merész, ki gyors, merész, ha van kis ész. Na persze hozzám könnyű lész, ha tiéd a nagyvilág! /Voltam táncoktató, medvetáncoltató, ültem elefánton, jártam teveháton, krokodilt neveltem, mázsás súlyt emeltem, persze karcsú voltam, érthető. /Nézek művésznőket, közvetítem őket, dúsat vagy soványat, hozom mindahányat, kell egy tenorista? kérem itt a lista, nálam bármi beszerezhető! Ide jövök-e, oda megyek át, hozom a csodát, tűzön-vízen át! Máma Budapest, holnap Bukarest, ahol viheted, oda sietek, Párizs, Róma, Bécs, Nyiregyháza, Pécs, nagy igényű a publikum! Tratata, csim-tratata! Csim-bum- bum-bum-bum-bum! / Csupán az impresszárió, az érti csak mi szép, mi jó…” (Palcsó Sándor, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - Új stúdiófelvételen részletek az operettből: 1974. június 9., Kossuth Rádió, 16.00 – 16.18
- Lehár Ferenc – Zágon István – Dalos László: A kék mazúr
- Keringő (az MRT Szimfonikus Zenekarát Bródy Tamás vezényli) – részletek, 1965. augusztus 20., Kossuth Rádió, 14.05 – 15.15; az új Lehár-felvételek között a másik rádióbemutató a Frasquita részletei voltak
- Lehár Ferenc – Ludwig Herzer – Fritz Löhner Béla – Harsányi Zsolt - Szenes Andor: Friderika
- Goethe és Friderika szerelmi kettőse: „- Nem hallgathatok róla már, túl erős a vágy… Kis kezedre félve nézek, ezt se hittem volna én!.../Ó, maradj, te kis virágom, megleltelek végre én! Boldogság, amelyre vágyom, nyugszik itt egy leány kezén! Egy leány kicsiny kezén, fehér kezén!” (Andor Éva és Simándy József, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - A Rádió Dalszínházának keresztmetszet felvétele: 1972. április 3., Kossuth Rádió, 19.20 - 20.10
- Zerkovitz Béla – Szilágyi László: Csókos asszony
- Rica-maca és Ibolya Ede kettőse, I. felv.: „Gyere Tubicám, ülj ölembe cicám, hisz nincsen abba semmi szégyen, újítsuk fel, hogy volt régen, mikor te meg én a liget rejtekén egymásra leltünk szerelem terén…./ Éjjel az omnibusz tetején, emlékszel kicsikém? de csuda volt!…” (Peller Anna és Peller Károly, km. a Pécsi Szimfonietta, vezényel: Silló István) - Peller Károly lemeze – „EZ OPERETT! CD - (2009) - Alexandran Records (Kiadó és Könyváruháza), Pécs
- Szirmai Albert - Emőd Tamás: Mézeskalács
- Örzse és Jóska kettőse, I. felv.: „-Vidd ezt a mézest véled el, a tarisznyádba tedd el, talán még sor kerül reá, ne hadd itt Jóska, vedd el.…/Szív küldi szívnek szívesen, szív a szívtől kapja szívből kedvesen…” (Pitti Katalin és Csurja Tamás, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Makláry László) - részletek, 1985
- ifj. Johann Strauss - Victor Leon és Leo Stein - Fischer Sándor: Bécsi vér
- Gróf Zedlau és felesége, Gabriella kettőse: „Bécsi vér, bécsi vér, hív a tánc…” (Kincses Veronika és Fülöp Attila, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1976. augusztus 19., Kossuth Rádió, 19.30 - 21.40
- Huszka Jenő – Martos Ferenc: Lili bárónő
- Clarisse és Frédi vidám kettőse, II. felv.: „Drágám, engem sose féltsen, drágám, mért is lenne résen, szép asszonyra, ha vigyáz, lehet szeme száz, nem lát. Drágám, bízni kell a nőben, másképp felszarvazza bőven, lóvá tenni érti minden asszony szerető urát...” (Zempléni Mária és Rozsos István, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - A Rádió Dalszínházának új bemutatója: 1983. október 10., Petőfi Rádió, 20.35 - 22.30
Külföldi utam miatt a Dankó Rádióban csütörtökön elhangzott Az a szép c. műsorban elhangzott operettdalokról csak most, pótlólag számolok be:
- Fényes Szabolcs – Török Rezső: Csipetke
- Vidám kettős: „Nem kell más, nem kell más, nem kell más, csak egy jó átható pillantás... egy csodás kis lakás, egy kis összeborulás, nem kell más, nem kell más, nem kell más!…" (Zentay Anna és Kishegyi Árpád, km. az MRT Szimfonikus Zenekara) - A rádiófelvétel elhangzott először - más Fényes Szabolcs-művek részleteivel -, 1962. május 17., Kossuth Rádió,18.00 – 18.40
- Robert Planquette - Louis Clairville, Charles Gabet - Innocent Vincze Ernő: A corneville
- Harangdal – I. felvonás (szoprán hangra és kórusra)
1. vers
Germaine dala:
Régi hagyomány, hogy bátor jó vitézek
Laktak hajdanán a várban odafent.
Lakoma után, a dalra-táncra készek,
De hajnalban valamennyi harcba ment.
Szerették a kardot, s ha, szép szóra hajlott,
Szerették a lányt, ki édes csókot ád.
Örömre vagy gyászra, messzi híradásra,
Meghúzták az ősi vén harangokat!
Kórus:
Meghúzták az ősi vén harangokat!
Germaine:
Bim-bam, bim-bam, bim-bam, bim-bam, bim-bam – bum
Fenn a vártoronyban, vígan cseng a hang.
Bim-bam, bim-bam, bim-bam, bim-bam, bim-bam – bum
Belezendül, kondul a nagy harang.
[...]
(Házy Erzsébet, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1971. december 20., Kossuth Rádió, 19.51 – 22.00
Megemlítem, hogy Házy Erzsébet Germaine szerepében tizenegy évvel korábban (1960) már bemutatkozott rádiófelvételen. Az operett keresztmetszetében Házy mellett Zentay Anna, Bartha Alfonz, Radnay György, Maleczky Oszkár és Rátonyi Róbert működött közre, az MRT Szimfonikus Zenekarát és Énekkarát Erdélyi Miklós vezényelte.
- Lehár Ferenc – Fritz Löhner-Beda, Ludwig Herzer – Harsányi Zsolt: A mosoly országa
- Szu-Csong dala, II. felv.: „Vágyom egy nő után, egy nő után kerget a vágy...” (Kovács József, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Pál Tamás) - Kovács József szóló operettlemeze („Vágyom egy nő után”), részletek, Qualiton, 1985
- Franz Schubert - Berté Henrik – Harsányi Zsolt – Innocent Vincze Ernő: Három a kislány
- Médi és Schubert kettőse, I. felv.: „- Lelkem boldog, mily nagy dolgot értem meg véletlenül! Ennyi szóval, széppel, jóval, attól félek: túlbecsül…/- Ó drága szép muzsika, drága hang, úgy zeng a szívemben, mint lágy harang…” (László Margit és Ilosfalvy Róbert, km. Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel: Fischer Sándor) - Rádió Dalszínháza bemutatója: 1963. január 5., Kossuth Rádió, 18.55 – 22.00 (szünet 19.55 - 20.30)
MÉDI:
Lelkem boldog, mily nagy dolgot értem meg véletlenül
SCHUBERT:
Ennyi szóval, széppel-jóval attól félek túlbecsül
MÉDI:
Túl szerény, mert az tény, hogy nagyon szép minden műve
SCHUBERT:
Műveim és nem én, persze, hogy ne érteném ?!
MÉDI- SCHUBERT:
Ó drága szép muzsika, drága hang,
Úgy zeng a szívemben, mint lágy harang.
Úgy simogat és annyi enyhet ád,
Úgy simul a mámoros lelken át.
A csendülő, zendülő, szívemben benn ülő,
Libbenő, ringató nótaszó.
- Kálmán Imre – Julius Brammer, Alfred Grünwald – Kulinyi Ernő: A cirkuszhercegnő
- Mabel és Slukk Tóni vidám kettőse: „Ha engem szeretnél, de boldoggá is tehetnél…” (Domonkos Zsuzsa és Palcsó Sándor, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - A Rádió Dalszínházának bemutatója – az operett keresztmetszete: 1976. augusztus 14., Kossuth Rádió, 19.43 - 20.28
A Dankó Rádió Az a szép c. műsorában ma délelőtt sugárzott zenék között voltak az alábbi operett- és daljátékrészletek is:
- Kemény Egon – Ignácz Rózsa – Soós László – Ambrózy Ágoston: Hatvani diákjai
- Elmira sanzonja: „Ötvenkilenc dáma elindult a bálba, földig érő, bécsi-módi krinolinszoknyába'.../Elpirult, miért pirult?..." (Mezei Mária, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Lehel György) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1955. január 23., Kossuth Rádió, 20.30 – 23.00 (két részben, szünettel)
- Huszka Jenő – Szilágyi László Mária főhadnagy
- Antónia sanzonja, II. felv.: „Csacsi minden férfi, semelyik sem érti, mit akarunk tőle, és mi a bajunk.../ Jól figyelj a szóra, egy csak a fontos: a trallala-lallala…” (László Margit, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) – „Bemutatjuk új felvételeinket” - részletek Huszka Jenő Mária főhadnagy és Erzsébet c. daljátékaiból, 1967. augusztus 25., Kossuth Rádió, 19.32 - 20.12
- Kálmán Imre - Julius Brammer, Alfred Grünwald - Kulinyi Ernő: A chicagói hercegnő
- Dal: "Szebb volt itt régen, százszor szebb volt régen, több volt a jókedv, kacagás rég... Ricaca, ricaca, hiába minden, ami elmúlt nem jön vissza úgysem már..." (Dolhai Attila, km. a Budapesti Operettszínház Zenekara, vezényel: Makláry László) – „Mi muzsikus lelkek” Dolhai Attila önálló lemezéről (2019. december 14., 1 CD, kiadó: Carnet-csoport)
- Ábrahám Pál – Alfred Grünwald, Fritz Löhner-Beda – Földes Imre - Harmath Imre: Hawaii rózsája
- Jim Boy és Bessy kettőse, I. felv. (Slow-flox): „My golden baby, my beautiful baby, my darling, my sweetheart, my song is for you....” (Zentay Anna és Kishegyi Árpád, km. az MRT Esztrádzenekara, vezényel: Bródy Tamás) – A rádiófelvétel – „Részletek Ábrahám Pál operettjeiből - Bál a Savoyban, Hawaii rózsája, Viktória” - bemutatója: 1963. május 5., Kossuth Rádió, 17.10 – 17.40 (megjegyzem: az Ábrahám Pál-operettrészleteket tartalmazó lemezen Zentay Anna Rátonyi Róberttel énekli ugyanezt a duettet)
- Charles Lecocq - Victor Koning, Clairville (Louis-François Nicolaïe), Paul Siraudin - Kristóf Károly és Romhányi József: Angot asszony lánya
- Ange Pitou belépője: „Én szeretem az én Clairette-tem, és erről nincs mit mondani, de van egy művésznő kit ketten tudnak csak meghódítani. Az egyik egyszerű miniszter, a másik hírhedten a király, de aki még királyt sem tisztel, annak miniszter se jár!...” (Szabó Miklós, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Polgár Tibor) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1960. augusztus 21., Kossuth Rádió, 20.15 – 22.00
- Szirmai Albert - Bakonyi Károly - Gábor Andor: Mágnás Miska
- Rolla belépője, kórusjelenet, I. felv.: „Megülni a paripa hátán, repülni a gyepükön át! De szép, de jó e passzió, ily örömet más nem ád. Mögötted elmarad az erdő, az arcodba csapkod a szél… /Nyergelj már! Nyargalj már!..." (Gyurkovics Mária, km. a Földényi-kórus és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - A Rádió Dalszínházának bemutatója - keresztmetszet: 1961. május 30., Kossuth Rádió, 20.25 - 21.30
- Fényes Szabolcs – Békeffi István – Kellér Dezső: Szombat délután
- „Ibolya-dal” - „Mint egy szál ibolyát, ami oly szerény, szemed kék mosolyát ma is őrzöm én…”. (Petress Zsuzsa, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Harmónia-énekegyüttes, vezényel: Gyulai Gaál Ferenc) – részletek, 1954. június 12., Kossuth Rádió, 16.20 – 16.40
A Dankó Rádió Az a szép c. műsorában ma délelőtt sugárzott zenék között voltak az alábbi operettrészletek is:
- ifj. Johann Strauss - Victor Leon, Leo Stein - Fischer Sándor: Bécsi vér
- A gróf dala, II. felv.: „Mikor elvettem, sose sejtettem…/Meg kell javulni, jól tudom... megváltozom, ha kell....” (Fülöp Attila, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1976. augusztus 19., Kossuth Rádió, 19.30 - 21.40
- Jacobi Viktor – Martos Ferenc – Bródy Miksa: Sybill
- A Nagyherceg és Sybill kettőse, II. felv.: „A kandallóban rőzse ég, pattog izzó parázs... Parázs, parázs, szép piros parázs... / Illúzió a szerelem, szívek tündérszép illúziója, kacéran játszik körülem, rózsás illúzió...” (Pitti Katalin és Csurja Tamás, km. az MRT Szimfonikus zenekara, vezényel: Makláry László) – 1985
- Charles Lecocq - Victor Koning, Clairville (Louis-François Nicolaïe), Paul Siraudin - Kristóf Károly és Romhányi József: Angot asszony lánya
A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1960. augusztus 21., Kossuth Rádió, 20.15 – 22.00
Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: László Endre.
A stúdiófelvételen közreműködők: Házy Erzsébet, Németh Marika, Geszty Szilvia, Kiss Manyi, Szabó Miklós, Rátonyi Róbert, Fekete Pál, valamint az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Vajda Cecília). Vezényel: Polgár Tibor.
- Jelenet és keringő (No. 14.) (Házy Erzsébet, Németh Marika, Geszty Szilvia, Szabó Miklós)
„- Vendégünk felvette szép ruháját… Azt hiszem sikerült a fiút megnyernem… /- Vigyázz, Pitou! Időt kell nyerned! Bármilyen kínos ez a helyzet. Üdvözöllek szép Mademoiselle, csinos ruhát vettél ma fel! /- Légy üdvözölve! Mi történt?... /- Sajnálom, nincs mondanivalóm más! /- Szegény leány, úgy sajnálom őt! Ezért kár volt lefújni az esküvőt! /- Mit válaszolsz kis Clairette? Szívemben szerelem helyett most más szív él! Elárulhatom, valakit szeretek nagyon, nagyon! És soha el nem hagyom!/- Így tehát, a fiú hozzátartozik? Szerelmes belé ő is! /- Pitou, hát szószegőnek vélsz? Ígéreted... hallgass!… /- Én úgy szegem meg adott szavamat, mint ezt az esküvőn is hallottad! És úgy teszek! Ezt jegyezd meg, Clairette! /- Ó. Így már értem! .../ - Nos, Ange Pitou! Öné most e ház! … Jól vigyázz!... Rendelkezzék mindennel!.....Előre! Kezdődjék már a tánc!...” (keringő - balettzene)
- Ábrahám Pál - Földes Imre – Harmath Imre: Viktória
- Riquette és Jancsi kettőse, III. felv.: „Alattunk dübörög az összekötő vasúti híd…/Ahol az ember felmászik a fára, s a Turul-madárra, ott van Budapest...” (Vörös Edit és Peller Károly, km. a Pécsi Szimfonietta, vezényel: Silló István) - Peller Károly lemeze – „EZ OPERETT! 2. – KETTECSKÉN” – CD - (2011)
A Dankó Rádió Az a szép c. műsorában ma délelőtt sugárzott zenék között voltak az alábbi operett- és daljátékrészletek is:
- Sydney Jones - Lionel Monkton - Owen Hall - Fáy E. Béla és Makai Emil – Brand István: A gésák /Eredeti cím: The Geisha/ - 1896
- Fairfax és Mimóza „Csók-kettőse”: „-Tudjuk, Japán pompás ország, földjén nincs hasonló hozzá ...- Még a csókot át nem éltem… Ó de pompás lenne, hogyha megtanítanál! Kicsit meglepő e kérés, ám úgy izgat rég e kérdés: jó a csók vagy kínos érzés? - Gyere gyorsan, kóstold hát! - Én úgy félek, várjunk még! - Félni drágám, ettől kár! - Azt is mondták, szájban ég...- Többen megszokták azt már…- Kezdjünk hát egy leckeórát, van már hozzá jó tanár!...” (László Margit és Bende Zsolt, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1970. február 14., Kossuth Rádió, 19.25 – 20.37
- Ábrahám Pál – Földes Imre - Harmath Imre: Viktória
- Riquette és Jancsi vidám kettőse, II. felv.: „Ladi-ladi-ladilom…/Honvéd banda szól a stefáni-, szól a Stefánián. Itt a konflis jó lesz beszállni, jó lesz beszállni ám …” (Vásári Mónika és Bardóczy Attila)
- Ábrahám Pál – Harmath Imre: Júlia
- „Ma este a Burgban egy valcert tanultam, tehát most felkérem, Magát!” (Paudits Béla, km. a Harmónia Énekegyüttes, a Stúdió 11, vezényel: Wolf Péter) – 1983
- Kálmán Imre – Bakonyi Károly – Martos Ferenc: A kis király
- A király dala: „Vége van a dalnak, elborul a fény, élt valahol egyszer egy szegény legény… /Hulló csillagok! Ó csak hulljatok, mint a lomb ha száll a nyár, mint költöző madár! Boldog szép napok, hulló csillagok, minden rózsa elvirul, barátság, hűség, dicsőség, szépség, szerelem, minden lehull….” (Melis György, km. az MRT Szimfonikus Zenekara)
- Fényes Szabolcs – Halász Rudolf – Romhányi József: Két szerelem
- Hajnali vallomás: „Kék hajnali fény ragyog a fákon át, én a völgy ölén remegve várok rád!...” (Ilosfalvy Róbert, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Gyulai Gaál Ferenc) – A rádiófelvétel bemutatója: 1961 (LP-n is)
- Kerekes János – Bíró Lajos – Hárs László: Sárgarigó és az alkirály (zenés játék)
- Sárgarigó dala: „Fütyülök rád, fütyülök rád, fütyülök rád …hogy bókol egy alkirály.. ... Elegem van, elegem van, elegem van….” (Kalmár Magda, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Kerekes János) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1973. augusztus 19., Kossuth Rádió, 18.25 – 19.00
- Huszka Jenő – Kristóf Károly: Szép Juhászné
- Katinka (özv. Szikszay Bálintné, a „Szép Juhászné” vendéglő tulajdonosa) belépője (Neményi Lili, km. a Magyar Rádió Énekkarának Férfikara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Lehel György) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1954. december 19., Kossuth Rádió, 19.00 – 21.35
Ezen a héten ismétlésben hallható: https://mediaklikk.hu/danko-radio/cikk/2019/12/16/tul-az-operencian-kincses-veronikaval-es-vajda-gergellyel-51-het/
- Kálmán Imre – Leo Stein, Jenbach Béla – Gábor Andor: A csárdáskirálynő
- Szilvia belépője: „Hogyha szívem kéred tőlem...Haj, hó! Haj, hó!...” (Sass Sylvia, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - 1977. március 26. Kossuth Rádió 18.45-19.13 „Sass Sylvia operettdalokat énekel”
- Carl Millöcker –Friedrich Zell és Richard Genée - Blum Tamás - Kardos G. György: A koldusdiák
- Ollendorf belépője: „- Katonákkal bánni könnyű, de az asszonyokkal nem! Mert a női lélek, szörnyű, nincsen benne fegyelem! …./Hófehér hattyúvállát csókoltam én. Akkor jött a nagypofon! Most is érzem arcomon! Hogy az ördög vinné el, ez még nem történt meg velem…” (Melis György, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Pál Tamás) - A Rádió Dalszínháza új, teljes felvételének bemutatója: 1988. december 25., 16.35 – 18.15
Megjegyzem, ezt az operettdal Melis György már két évtizeddel korábban is énekelte egy rádiófelvételen – így alternatívaként említem ezt is:
„Új operett felvételeinkből" – Házy Erzsébet és Melis György énekel részleteket (1967. március 26., Petőfi Rádió, 13.20 – 13. 47) - Bródy Tamás vezényli a Magyar Rádió Énekkarát és Szimfonikus Zenekarát. - Carl Millöcker - Bum Tamás: A koldusdiák – Ollendorf belépője (Melis György)
- Ifj. Johann Strauss: A cigánybáró
Szövegét Jókai Mór nyomán Ignatz Schnitzer írta, a dalszövegeket Fischer Sándor fordította.
- Szaffi és Barinkay kettőse, II. felv.: „Ki esketett?” (Házy Erzsébet és Ilosfalvy Róbert, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Ferencsik János) – A Rádió Dalszínházának teljes operett produkciójából, bemutató: 1961. április 2., Kossuth Rádió, 18.50 – 21.30
- Bálint és Mária szerelmi kettőse: „- Álom, hogy ezen a bálon két szerelmes így egymásra lelt. - Érzem, hogy a kicsi szívem Temiattad nem hiába vert… /- Én mától kezdve csak Terólad álmodom, álmomban két karomba zárlak, angyalom…” (László Margit és Korondy György, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel Sebestyén András) – „Bemutatjuk új felvételeinket” - részletek Huszka Jenő Mária főhadnagy és Erzsébet c. daljátékaiból, 1967. augusztus 25., Kossuth Rádió, 19.32 - 20.12
- Kálmán Imre – Julius Brammer, Alfred Grünwald – Kulinyi Ernő: A cirkuszhercegnő
- Mabel és Tóni vidám kettőse: „Gréte, Gréte, jöjj a virágos rétre!… Gréte-Gréte, miért nem jönnél a rétre? Jöjj, hát édes…!” (Domonkos Zsuzsa és Palcsó Sándor, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) – A Rádió Dalszínházának bemutatója – keresztmetszet: 1976. augusztus 14., Kossuth Rádió, 19.43 - 20.28.
- Tamássy Zdenkó – Rejtő Jenő kisregénye ("A detektív, a cowboy, és a légió") nyomán - Semsei Jenő - Rudnay Gábor: Barbara tejbár (zenés játék)
- Nanny, a kenyereslány dala: „- Az életed nem ér egy fabatkát, ha nem kóstoltad az ízes buktát! Megszelídült volna Sobri Jóska, .../ - Itt a kenyeres! Kenyeres, kenyeres! Kedves kenyeres! - Tessék, urak! Tessék, tessék!...” (Domján Edit, km. a Földényi-kórus férfikara és az MRT Kamarazenekara, vezényel: Balassa P. Tamás) – A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1969. január 1., Kossuth Rádió, 19.10 – 20.19. Dramaturg és zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Bozó László
A Dankó Rádió Az a szép c. műsorában tegnap délelőtt sugárzott zenék között voltak az alábbi operett- és daljátékrészletek is:
- Robert Planquette - Louis Clairville, Charles Gabet - Innocent Vincze Ernő: A corneville harangok
- Germaine és Grenicheux kettőse: „-... milyen egy férfi? De gyanakszom, a lány szívét megérti. Mert ahogy szól és válaszol, valóban oly könnyelmű... hogy joggal sérti meg, /- De így a helyzet roppant kényes. Egyebet én sem mondhatok. Titok!... - Egy ilyen leány szemérmes, akiről én még sosem álmodom... Nos, megértem: a hagyomány! Erről kérdem, ha meg nem sértem! Mit mond egy lány?... - Szép hableány, te is várod-várod, meglásd, elindulsz majd egy szép úton. Felfedezed őt! Jó a hagyomány! S jó az is … Grenicheux a párod!...” (Házy Erzsébet és Korondy György, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1971. december 20., Kossuth Rádió, 19.51 – 22.00
Megemlítem, hogy Házy Erzsébet Germaine szerepében tizenegy évvel korábban (1960) már bemutatkozott rádiófelvételen. Az operett keresztmetszetében Házy mellett Zentay Anna, Bartha Alfonz, Radnay György, Maleczky Oszkár és Rátonyi Róbert működött közre, az MRT Szimfonikus Zenekarát és Énekkarát Erdélyi Miklós vezényelte.
- Zerkovitz Béla – Harmath Imre: Aranymadár
- Vidám kettős: „Párizsban huncut a lány, de komilfó. Szemével gyújt a zsivány, de szíve jó. A bulvár napsugarán ha libben ő, utána bomlik, omlik, romlik száz möszjő…” (Koltay Valéria és Kishegyi Árpád, km. a Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel: Behár György) - „Zerkovitz dalok” - Qualiton, LPX 16561 (1967)
- Lajtai Lajos – Kellér Dezső - Szenes Iván: Három tavasz (az operettben újra feldolgozta megelőző műveinek legsikeresebb számait; a dalok többsége Lajtai korábbi darabjaiból származik.)
- Tavaszi és Sanyika kettőse, I. felv.: „Az volt bizony csak a szép világ....„A régi mániám, végighajtani a Stefánián, egy fess fiákeren, és a gomblyukamban virág terem. Te szép platános út, langyos esti szél a fülembe súg. Ragyoghat napsugár, ragyoghat holdsugár, egy szép fiákeren vidám a nyár...” (Baksay Árpád és Feleki Kamill, km. a Fővárosi Operettszínház Zenekara, vezényel: Vincze Ottó) - Rádiófelvétel – részletek, 1959. május 4., Kossuth Rádió, 19.10 - 19.30
- Lehár Ferenc – Martos Ferenc: Pacsirta
- Juliska belépője: "Akkor vagyok boldog, mikor elbolyongok erdő sűrűjében, tarka réten, a rigó dallal vár, öröm az élet, örökös a nyár.…/Kis pacsirta víg dala ég felé száll… én is, én is szállni vágyom a magasba fenn, hol a kedves kis pacsirta vígan énekel.... ” (Tiboldi Mária, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Váradi Katalin) - "Tiboldi Mária - Szép álom szállj a szívemre" (CD) - 1999, Hungaroton
Ez a szép dal a Dankó Rádióban gyakran felcsendül mások mellett Kincses Veronika, László Margit vagy Németh Marika énektolmácsolásában is.
- Kerekes János: Állami Áruház
- „Egy Dunaparti csónakházban” (Petress Zsuzsa és Kazal László, km. a Magyar Rádió Tánczenekara)
- Kálmán Imre: Marica grófnő – Nyitány (az MRT Szimfonikus Zenekarát Breitner Tamás vezényli)
- Zsoké-induló, II. felv.: „Telivér csak telivér, az örömöm! Nincs ennél úribb passzió! Előkelő lovak közt lenni jó. Sokat ér, hej sokat ér, ha paripám nevétől hangos a tribün, s elsőnek jön be hűn!.../Lesz telivérem számos, hírnevem általános, népszerűségem semmi férfi a turfon el nem éri!.../ A zsoké nem enged kantárszárat, míg nem csöng, hogy start! Kíméli a lovát, amig a többi fárad, ő csak hátul tart!...” (Kukely Júlia, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1983. október 10., Petőfi Rádió, 20.35 - 22.30
- Kálmán Imre – Julius Brammer, Alfred Grünwald – Szenes Andor – Szenes Iván: A montmartre-i ibolya
- Bevezető zene (Az MRT Szimfonikus Zenekarát Breitner Tamás vezényli) – A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1983. január 1., Kossuth Rádió, 20.30 – 22.00
- Jacobi Viktor – Bródy Miksa – Martos Ferenc: Leányvásár
- Bessy és Fritz vidám kettőse – a Dzsilolo-duett, II. felv.: „-Történt hajdanán, hogy egy hottentotta lány, Párizsba ment a kis bohó! – dzsilolo, dzsilolo, dzsilolo...” (Házy Erzsébet és Palcsó Sándor, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1964. július 18., Kossuth Rádió, 20.52 – 23.33
- Fényes Szabolcs –Csizmarek Mátyás - Halász Rudolf: Csintalan csillagok
- Lia dala: „Hát mit tegyek? Bár tudnám, mit tegyek!... Ki mondja meg?...” (Kalmár Magda, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1981. december 25., Kossuth Rádió, 20.36 – 22.00
- Arthur Sullivan - William Schwenck Gilbert – Blum Tamás: A Fruska /HMS Pinafore, or The Lass That Loved a Sailor/ - 1878
- Az admirális dala: „De szép volt az elmúlt ifjúság egy ügyvéd-irodában mint diák, a széket poroltam, a párnákat, ha a porszemek és a cérnaszállak rászálltak, a háztartási munka úgy megtetszett, az admirálissághoz végül ez kellett…/ - Hát honfitársak, testvérek, hogyha nemcsak irodákban ülnétek, hanem vágytok felhágni a létrára, mindig gondoljatok erre az én példámra! Ne menj sohase a tengerhez közel, akkor egykettőre ellentengernagy leszel!” (Várhelyi Endre, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Blum Tamás) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1973. január 22. Kossuth Rádió, 19.47 – 21.30
- Szirmai Albert – Emőd Tamás: Mézeskalács
- Az Udvar bevonulása, II. felv.: „- Csupa méltóság, csupa méltóság, csupa méltóság a mi képünk! Főmagasságú, főmagasságú, főmagasságú a személyünk!.../- Mink vagyunk a hoppmesterek, hop, hop, hop. Ahol mi vagyunk ott más nem lop, lop, lop...” (Az MRT Énekkarát és Szimfonikus Zenekarát Sebestyén András vezényli) - A Rádió Dalszínházának bemutatója - keresztmetszet: 1977. január 21., Kossuth Rádió, 17.19 – 18.04 („Bemutatjuk új felvételünket”)
-
Szirmai Albert – Martos Ferenc: Alexandra
- Alexandra belépője, I. felv.: „Oly szép vidáman telt az életem, a rögtön fényes pompa, kényelem…./Rózsás reménysugár…” (Pászthy Júlia, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - 1980. július 2., Petőfi Rádió, 18.35-19.25 - a zeneszerző születésének 100. évfordulója alkalmából készült új felvétel az operett legszebb részleteiből, Oszvald Marika, Pászthy Júlia, Kelen Péter, Maros Gábor és Palcsó Sándor énekelnek, közreműködik még az MRT Énekkara
- Lajtai Lajos– Békeffy István: A régi nyár
- „Legyen a Horváth-kertben, Budán, szombaton este fél nyolc után” (Honthy Hanna, km. a Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel: Vincze Ottó) – 1964
- Farkas Ferenc - Innocent Vincze Ernő: Vidróczki (ballada)
- Harkányi Erzsébet dala: „Lidércfény! Lidércláng! Csalja, hívja, kísérti a láng!... Ne siess felé, ingoványt bocsát! Menekülj, ha tudsz! Aki látja, meghall!... Ne kísértsd... (Rafael Márta, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Lehel György) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1959. május 30., Kossuth Rádió, 20.30 – 22.00
- Lehár Ferenc – Leon Viktor, Leo Stein – Mérei Adolf: A víg özvegy
- Glavari Hanna dala - Vilja-dal, II. felv.: "Ha győzi még a társaság, elmondanék egy balladát…/Ott élt a lidérc az erdők rejtekén…/Vilja, ó, Vilja, te szép és csodás…” (László Margit, km. az MRT Énekkara és a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Vincze Ottó) - „Bemutatjuk új felvételünket” - László Margit Lehár Ferenc operettjeiből énekel (1974. február 10., Kossuth Rádió, 14.42 – 15.00)
- Mária és Bálint kettőse, I. felv.: „- Szeretem! vagy mondjuk így: ich liebe dich! A kisasszony Wunderlich! Szép és csodás! /- Szeretem! a szívvel nem jó játszani, mert meg fog ártani e vallomás! /- Szabad-e remélnem, hogy egyszer megsajnál? Úgy kellene nékem egy kis reménysugár… Hisz amit a szívem érez, míg kezéhez érek én, az többet mond, mint minden költemény!...” (Geszthy Veronika és Boncsér Gergely, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Kovács János) - Az MTVA – Dankó Rádió közös produkciója volt: a Magyar Rádió 6-os stúdiójában 2014 decemberében harmincegy népszerű operettrészletet vettek fel Huszka műveiből! Az új stúdiófelvételt tematikusan, részletekben mutatta be a Dankó Rádió „Túl az Óperencián” operettműsora: először Huszka Jenő születésének 140. és halálának 55. évfordulóján, 2015 áprilisában került adásba.
- Kemény Egon - Szász Péter – Romhányi József: Talán a csillagok / az 1949. május 1-jén bemutatott „Májusfa” rádióoperett sikerét követő 1949 szilveszterén bemutatott ikerdarab/
- Konty-kettős: „Úgy szeretném megcsodálni csodálatos kontyját! Higgye el, hogy az a szép hogyha mások nem is mondják... Higgye el, hogy maga arra hivatott, hogy életre keltse ezt a divatot! /Mert hogyha szép kerek a kontya, nincs rá semmi gondja, szélvihar se bontja szét, és amellett mégis csodaszép! /- De az is szép, ha omlik lágyan, elborítja vállam... /- Mindegy hogy kontytalan vagy kontyos, álláspontom fontos, az csupán a pontos tény, hogy magát úgy megkedveltem én!... (Gyenes Magda és Rátonyi Róbert, km. a Fővárosi Operettszínház Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - 1949. december 31., Petőfi Rádió, 19.00 – 21.15
- Ábrahám Pál – Alfred Grünwald – Fritz Löhner-Beda - Heltai Jenő – Romhányi József: Bál a Savoyban
- Tangolita és Celestine kettőse, III. felv.: „De jó volt messzire, délre utazni, mint ősszel a fecske madár! Ott örök a nyár! ….Az álmok álma volt Sevilla, Sevilla, Sevilla...” (Házy Erzsébet és Baksay Árpád, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - A rádiófelvétel bemutatója: 1963. május 5., Kossuth Rádió, 17.10 – 17.40 - „Részletek Ábrahám Pál operettjeiből - Bál a Savoyban, Hawaii rózsája, Viktória”
Megjegyzem, ez a „Sevilla-duett” csak a rádiófelvételen található, az LP-re és CD-re ez a szám nem került rá:
Bál a Savoyban – egyveleg Ábrahám Pál műveiből
LPX 65520
ÁBBRAHÁM PÁL: Bál a Savoyban – Viktória – Hawaii rózsája
Részletek HCD 16886
- Fényes Szabolcs – Aszlányi Károly – Szenes Iván: Amerikai komédia
- Tammy és Cole kettőse: „Kék nefelejcset kap egy szép szemű lányka” (Váradi Hédi és Buss Gyula, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Gyulai Gaál Ferenc)
A Dankó Rádió Az a szép című műsorának mai zenéi között az operett elsősorban klasszikus vonalából kaptunk szép dalbejátszásokat:
- Franz von Suppé – Friedrich Zell, Richard Genée - Harsányi Zsolt: Boccaccio
- Fiametta románca: „Egy szó csupán a hűség, a szíved nem az enyém.…Ha rám borul az alkony, úgy érzem, hívom én, úgy várom végre hangodat, tehozzád száll a gondolat, te hűtlen drága lélek, te hűtlen drága lélek...” (Osváth Júlia, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Polgár Tibor) - A rádiófelvételen részletek szólalnak meg az operettből Osváth Júlia, Neményi Lili, Sándor Judit, Szabó Miklós, Fekete Pál, Mindszenti Ödön énektolmácsolásában, bemutató: 1956
- ifj. Johann Strauss - Victor Leon és Leo Stein - Fischer Sándor: Bécsi vér
- A gróf és a Művésznő kettőse: „- MI vád van ellenem? ... Mondd ki hát, mi a való?... - Ki volt a nő?...” (Kalmár Magda és Fülöp Attila, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1976. augusztus 19., Kossuth Rádió, 19.30 - 21.40
- Leo Fall - Julius Brammer, Alfred Grünwald - Gábor Andor nyomán Szabó Miklós: Sztambul rózsája
- Ahmed és Kondzsa Gül kettőse (László Margit és Ilosfalvy Róbert, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1965. szeptember 11., Kossuth Rádió, 20.25 -22.00 Az operettfelvételhez a keretjátékot írta: Innocent Vincze Ernő
„- Vágysz-e néha messze szállni, csillagodra rátalálni, mígnem ég a láng! Vidd a táncba ifjú párod, minden álmod megtalálod, véled mennyben jár! Ámde egyet tudni illik, hogyha bár a menny kinyílik, Téged Ahmed táncra hoz, míg a szíved földobog, egy a fődolog, - egy a fődolog, - egy a fődolog! /- Csak valcert járj, csak azt, mert a valcer hoz tavaszt, mert a valcer a lélekben, pezsgő véredben száz vidám/mámoros nótát fakaszt! A valcer kincset ér, … /de csakis a valcer, de csakis a valcer, de csakis a valcer, semmi más!..../- Mennybe visz, ha úgy kívánod, megmutatja majd a párod, mindig néki élj!... "
- Florimond Hervé – Albert Millaud, Alfred Hennequin, Ernest Blum – Polgár Tibor – Fóthy János: Lili
- Lili és Plinchard időskori, visszaemlékező kettőse: „- …Ez a napló azt meséli, hogy milyen elragadó kislány voltam én, s ha az ember nem is érti – Ön sem volt ám csúf legény! -, szívem annyira tele-tele vággyal, csuda édes és boldog ifjúsággal! Maga toppant én elém s rögtön lángra gyúltam én, ó, csodaszép volt!... /- Az angyalát! Szép volt bizony! Harcolnék még, harcolnék megint, mint ifjú és tüzér...Nem mernék trombitálni úgy mint régen az ezredtrombitán…” (Neményi Lili és Sárdy János, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Kerekes János) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1959. március 1., Kossuth Rádió, 20.25 - 21.25
- Lehár Ferenc - Alfred Maria Willner, Robert Bodanzky - Gábor Andor - Semsei Jenő - Szabó Miklós: Éva
- Keringő (km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1975. június 23., Kossuth Rádió, 19.30 - 21.30
- Jacques Offenbach - Pittaud de Forges és Laurenciu - Innocent Vincze Ernő: A 66-os szám
- François belépője - "Házaló-dal”: „Hej, itt a házaló, vegye meg, vegye meg, vegye meg, amit kéne, s amenyi kéne. Ha olcsó is, de jó, akad itt, akad itt, akad itt ezerféle, van itt minden féle. Mind, ami szép, mind, ami jó, nálam kapható, végeladás, nincs maradás…./ Tessék, tessék, gyűszű, festék.....tessék, tessék! /Bájos szőke leányka, egy kendő néked oly szépen állna, nos, próbáld, bátran, vedd csak bátran, mily szép vagy benne, nézd, csak nézz! Kis barna kincsem, no, nézd csak, ennél szebb lánc nincsen, csak próbáld fel hát, persze, ingyen. Oly szép, vagy mint egy álomkép! Oly szép vagy, mint egy álomkép! /Itt minden holmi kapható! És ingyenesen látható!... Itt a házaló!” (Melis György, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Fischer Sándor) -
Bemutató: 1952. április 6., Petőfi Rádió, 21.30 – 22.30 - „Az ismeretlen Offenbach” - részletek A 66-os szám (Melis György, Szecsődy Irén); a Kékszakáll (Melis György, Szecsődy Irén, Maleczky Oszkár, km. a Földényi-kórus); Az elizondói lány (Szecsődy Irén); A varázshegedű (Melis György); a Kakadu (Szabó Miklós, km. a Földényi-kórus); a Férj kopogtat (Gencsy Sári, Szecsődy Irén, Szabó Miklós, Melis György) című dalművekből.
Melis György közel negyven évvel később, ismét elénekelte Francois, vándor házaló dalát a Rádió Dalszínháza új, teljes operettfelvételén: 1990. április 16., Kossuth Rádió, 10.05 – 11.00
Km.: A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Pál Tamás
Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Avanesian Alex.
Szereposztás:
Francois, vándor házaló – Melis György
Suzon – Kertesi Ingrid
Piccolo – Gulyás Dénes
Hozzá kell tenni, hogy a Rádió Dalszínháza már korábban – 1964-ben – elkészítette a daljáték teljes stúdiófelvételét, melyen László Margit, Palcsó Sándor és Radnay György énekel, az MRT Szimfonikus Zenekarát - tizenkét évvel később, újra - Fischer Sándor vezényli.
Továbbá - a műsor végén - ebből a daljátékból is elhangzott egy szép részlet:
- Kodály Zoltán: Székelyfonó
- „A csitári hegyek alatt” (Andor Éva és Simándy József, km. a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, vezényel: Ferencsik János) - Hungaroton, LP, 1970
A Dankó Rádió Az a szép című, ma délelőtti műsorában elhangzott zenék közül említem meg a következő dalszámokat (csak késve kapcsolódtam az adás hallgatásába...):
- Kemény Egon -Tabi László - Erdődy János: Valahol Délen
- Rodrigo és Jutka vidám kettőse - foxtrot: „Ha meggondolná mégis a dolgot, szép kislány… /Még nincsen senkim sem…” (Gyenes Magda és Rátonyi Róbert, km. a Fővárosi Operettszínház Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) – A Magyar Rádió stúdiófelvétele - keresztmetszet, 1956/57
- Szirmai Albert – Rajna Ferenc: Táncos huszárok
- Keringő (A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Bródy Tamás vezényli) – a Rádiófelvétel bemutatója: részletek, 1953. december 26., Petőfi Rádió, 13.00 – 13.45
- Huszka Jenő – Kristóf Károly: Szép Juhászné
- Rudi és Krisztina kettőse: „Hűvös a kút vize, hűvösebb a lány szíve, hogyha benne megbúvik a búbánat…/ Magyar lánynak magyar legény a babája, mert a szíve, mert a lelke azt kívánja. ... Félre a búval, mert csattan a csók! Magyar lánynak a világon nincsen párja…” (Kékkovács Mara és Peller Károly, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Kovács János) – MTVA -Dankó Rádió produkció, 2015 - Huszka operettjeiből 31 részlet rádiófelvétele, a zeneszerző születésének 140., halálának 55. évfordulóján
- Fényes Szabolcs – Békeffy István: A régi nyár
- Lajtai Lajos – Békeffy István operettje nyomán készül zenés filmhez írt dal: „Valami kis szerelem, kellene végre nekem, félig legyen komoly, félig legyen mosolygó báj. Valami könnyű dolog, valaki rám mosolyog, kivel boldog vagyok, s akit ha elhagyok, nem fáj,...” (Zentay Anna, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Gyulai Gaál Ferenc) - Egyveleg Fényes Szabolcs műveiből, Qualiton, LP 6524, 1960
- Ifj. Johann Strauss: A cigánybáró
Szövegét Jókai Mór novellája nyomán Igna(t)z Schnitzer írta. Fordította és rádióra átdolgozta: Szinetár György. A versszövegeket Fischer Sándor fordította.
- Barinkay belépője, I. felv.: „Mint sok szegény, de víg legény, a nagyvilágot jártam én…/Mert a szív és az ész együtt mindenre kész, mindig előre nézz, légy merész s célhoz érsz...” (Ilosfalvy Róbert, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Ferencsik János) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1961. április 2., Kossuth Rádió, 18.50 – 21.30
Ezen a héten ismétlésben hallható: https://mediaklikk.hu/danko-radio/cikk/2019/12/09/tul-az-operencian-kiss-dianaval-es-dolhai-attilaval-50-het/
A Dankó Rádió Az a szép c. műsorában tegnap délelőtt sugárzott zenék között voltak az alábbi operett- és daljátékrészletek is:
- Ábrahám Pál - Alfred Grünwald, Fritz Löhner-Beda - Földes Imre: Hawaii rózsája
- Hawaii keringő: „Ilyen szép nincsen még.../ A déltenger tündérvilága…” (Petress Zsuzsa, Melis György, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - 1963. május 5., Kossuth Rádió, 17.10 – 17.40 Ábrahám Pál operettjeiből
- Lehár Ferenc – Paul Knepler, Ludwig Herzer, Fritz Löhner-Beda - Harsányi Zsolt – Erdődy János: Giuditta
- Anita és Pierrino kettőse: „Jöjj, jöjj, gyerünk el innen már! Jöjj, jöjj, gyönyörű élet vár!... Most már beteljesül a vágy! Most már miénk a boldogság! ... Jöjj, jöjj Anita!... Boldog szív téged vár!” (Zempléni Mária és Korcsmáros Péter, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Oberfrank Géza) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1982. szeptember 13., Kossuth Rádió, 20.19 – 22.00
- Fényes Szabolcs – Romhányi József: Ma utoljára
- Carlo dala: „Várlak rég! A szerelem féltve titkolom. Várlak rég! S te megosztozol a titkomon. Várlak én! S akkor elmondok minden jót! Addig keresem azt az egy tiszta szót! Kedvesen biztatót! Azt a szót, mit szerelmem lángja hat át! Vallomást, a boldogság ritka szép szavát! Bármit mondok én az olyan szegény, a szíved enyém, van még remény! Mert akkor elég egy szó: hogy szeretlek én!” (Kelen Tibor, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel Gyulai Gaál Ferenc) - Énekfelvétel: hatvanas évek eleje
- Sidney Jones - Owen Hall - Fáy E. Béla és Makai Emil - Brand István: A gésák
- Teaház-dal: "Ha nő csak könnyet lát, egy csésze teát, fontos, hogy a vendég úr jól érezze magát.../ Ez kedves teaház, ma lesz itt mulatás…Ha víg a tengerész, már minden jóra kész…" (Km. az MRT Énekkara – karigazgató: id. Sapszon Ferenc – és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1970. február 14., Kossuth Rádió, 19.25 – 20.37
- Kálmán Imre – Leo Stein, Jenbach Béla – Gábor Andor – Kellér Dezső – Békeffi István: Csárdáskirálynő
- Kerekes Ferkó, Miska és Cecília hármasa: „Nem él jobban Kínában sem a kínai császár, mint mikor a szívemre a búbánat rászáll.../Hajmási Péter, Hajmási Pál, a barométer esőre áll....” (Honthy Hanna, Palócz László és Feleki Kamill, km. a Mészáros Tivadar zenekara, az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1968. június 1., Kossuth Rádió, 19.20 – 22.00
- Kemény Egon – Békés István: Szabad szívek – regényes rádiódaljáték
- Bevezető kórus: „Egyszer majd végre béke lesz!...” (Földényi-kórus férfikara és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Lehel György) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1960. március 26., Kossuth Rádió, 18.45 – 21.40
A Dankó Rádió Az a szép c. műsorában tegnap és ma délelőtt sugárzott zenék között voltak az alábbi operettrészletek is:
- Jacques Offenbach: Orfeusz az alvilágban
- Kán-kán (Miskolci Szimfonikus Zenekar, vezényel: Kovács László - élő koncert hangfelvétele a Magyar Nemzeti Galéria Kupolatermében, 2002. március 12-én (részlet)
- Kálmán Imre - Rudolf Schanzer, Ernst Wellisch - Szenes Andor nyomán Szenes Iván: Az ördöglovas
- Sándor Móric dala, II. felv.: „Suhan az éj, elkerül az álom, a kicsi szobámba beragyog a nyár.../Ma Önről álmodtam megint, bocsánat, asszonyom, de nincsen abban semmi bűn, hogy Önről álmodom!....” (Simándy József, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - „Simándy József legújabb operettfelvételeiből” - 1970. május 2., Kossuth Rádió, 13.11 – 13.34; Alternatív felvételen is: „Bemutatjuk a Rádió új operettfelvételét - Simándy József énekel” (km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - 1974. május 18., Kossuth Rádió, 21.13 – 21.32 (LP-n és CD-n is hallható)
- Lehár Ferenc - Alfred Maria Willner, Robert Bodanzky – Gábor Andor: Cigányszerelem (1910)
- Ilona dala: „Messze a nagy erdő, messze száll a felhő, messze megyek édes rózsám tetőled…/Volt-nincs, fene bánja, volt-nincs, vigye kánya, volt szeretőm mindig, volt elég…” (FEDÁK SÁRI énekel egy muzeális értékű, digitálisan felújított gramofonfelvételről)

- Fényes Szabolcs – Harmath Imre – Romhányi József: Maya
- Maya, Barbara és Rudi hármasa, II. felv.: „Ahol mi járunk: feldübörög a tapsorkán… /- Odavagyok magáért, a fekete hajáért, egyetlenegy szaváért, mosolyáért. - Odavagyok egészen, a szívembe bevésem, hallgassa meg ha kérem, a kérésem! – Szeretném, ha szeretne, rám nevetne! Nem kívánom sokáig, csak örökre!...” (Házy Erzsébet, Galambos Erzsi, Rátonyi Róbert, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Gyulai Gaál Ferenc) – A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1971. április 12. Kossuth Rádió, 19.57 – 22.00
- Lehár Ferenc – Ludwig Herzer, Fritz Löhner Béla – Harsányi Zsolt - Szenes Andor: Friderika
- A költő (Goethe) dala, II. felv.: „Ó lányka, ó lánykám, imádlak én...” (Kovács József, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Pál Tamás) - „Vágyom egy nő után” - Kovács József operettlemeze (részletek, LP, Qualiton, 1985)
- Huszka Jenő – Jókai Mór - Háy Gyula - Fischer Sándor: Szabadság, szerelem
- Judit és Béla szerelmi kettőse: „- Ó, csakhogy hazaértem, boldog ez a nap, hogy csókra idenyújtod ajakad!... /- Áldom az ég urát, hogy nékem adott ma téged! Jó volt így várni rád, most érzem, mily szép az élet!... (Petress Zsuzsa és Jámbor László, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Várady László) - A daljáték keresztmetszet-felvételének a bemutatója: 1955. június 25, Kossuth Rádió, 18.20 – 19.00
- Lehár Ferenc – Martos Ferenc: Pacsirta
- Juliska belépője, I. felv.: „Akkor vagyok boldog, mikor elbolyongok, erdő sűrűjében, tarka réten…/Kis pacsirta víg dalol, ég felé száll…” (László Margit, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) – a Magyar Rádió új operettfelvételének bemutatója - keresztmetszet: 1978. augusztus 20., Kossuth Rádió, 13.10 – 13.50
- Ábrahám Pál – Alfred Grünwald, Fritz Lohner Beda - Földes Imre - Harmath Imre: Viktória
- Feri gróf és Lia San kettőse, II. felv.: „Vedd fel a legszebb ruhácskádat, Mauzi, te drága hölgy, te kisegér. Cincogjuk át az éjszakát…Mauzi, mi volt az éjjel ma, mondd?..” (Zentay Anna és Rátonyi Róbert, km. az MRT Esztrádzenekara, vezényel: Bródy Tamás) - „Részletek Ábrahám Pál operettjeiből - Bál a Savoyban, Hawaii rózsája, Viktória” – bemutató: 1963. május 5., Kossuth Rádió, 17.10 – 17.40; LP-n (Qualiton) és CD-n (Hungaroton) is kijött
- Buday Dénes – Halász Rudolf: Fityfiritty
- „Lehet könny nélkül sírni, ha fáj a szív, csak a fájdalmat titkolni kell...” (Honthy Hanna, km. a Fővárosi Operettszínház Énekkara és Zenekara, vezényel: Török Emil) - részletek, 1957, Kossuth Rádió
- Huszka Jenő – Martos Ferenc: Gül Baba
- Gábor diák dala, I. felv.: „Nem tudom én hol születtem, növekedtem, nevelkedtem, nevelkedtem. Rózsabokor volt a bölcsőm, s puha fű a nyoszolyám, puha fű a nyoszolyám …/- Jártam, kóboroltam, mindig csak daloltam, úgy ahogy éreztem. Jóbarátot leltem, szép leányt öleltem, így sohasem szerettem! Vígan éltem, hej, senkitől sem féltem …” (Ilosfalvy Róbert, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) – A Rádió Dalszínházának bemutatója – a daljáték keresztmetszete: 1963. augusztus 20., Kossuth Rádió, 13.42 – 14.57
- Lehár Ferenc – Fritz Löhner-Beda, Ludwig Herzer – Harsányi Zsolt: A mosoly országa
- Szu-Csong dala, II. felv.: „Vágyom egy nő után, egy nő után kerget a vágy...” (Kovács József, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Pál Tamás) - Kovács József szóló operettlemeze („Vágyom egy nő után”), részletek, Qualiton, 1985
- Kettős – „Szállj, szállj Zephyr, suhanva szállj, a Rajna vár, vonul a táj, suhanva szállj és muzsikálj, ébredezik a Loreley..." (Németh Marika és Kövecses Béla, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - A rádiófelvétel bemutatója – részletek: 1953. december 26., Petőfi Rádió, 13.00 - 13.45 (Szeptember 9-e után hat nappal (!) ismét hallhattuk a rádióban ezt a szép kettőst - a Rádió műsorsorozatában ritka ilyen hamar ismét műsorra tűzni egy dalszámot - talán a rádióhallgató-közönség kívánságát teljesítette ezzel a szerkesztő, Tölgyi Krisztina? Ki tudja, de én köszönöm neki újra...)
Összevontan hozom és nevesítem a tegnap és ma délelőtt a Dankó Rádió Az a szép c. műsorában elhangzott zenék közül az alábbi operettrészleteket:
- Rica-maca és Ibolya Ede kettőse: „Éjjel az omnibusz tetején, emlékszel kicsikém? de csuda volt!…” (Zentay Anna és Rátonyi Róbert, km. a Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel: Behár György) – „Zerkovitz dalok” – Qualiton, LPX 16561 (1967)
- Malomszegi báró dala a pénzről: „Tudni kell ésszel bánni a pénzzel, gazdagok itt, aki bőven ad…/Sok a pénz… ami adja az észt, az a pénz, már az ókori bölcsek is tudták jól: vita nincs, ha a pénz szava szól…” (Melis György, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1983. október 10., Petőfi Rádió, 20.35 - 22.30
- Lehár Ferenc - Alfred Maria Willner, Robert Bodanzky - Gábor Andor: Luxemburg grófja
- Nyitókórus, farsangi jelenet és René belépője: ” Farsang van, itt a karnevál.../ Hogy ősöm volt ama Luxemburg, a nagy tivornyák hőse… végrendeletével így lettem gróf ma éjjel ...grófi rangom csak ámítás.../ Hej, lirilirilári, ez mind csak lárifári, fenn az ernyő, nincsen kas…” (Baksay Árpád, km. Fővárosi Operettszínház Énekkara és Zenekara, vezényel: Breitner Tamás) – Qualiton lemez, LP, 1964
- Sidney Jones – Owen Hall – Fáy E. Béla, Makai Emil – Brand István: A gésák („The Geisha” – 1896)
- Fairfax dala – „Tengerészdal” - „Én tengerész vagyok, ám a fényes ég ragyog, mert az otthonunk a széles óceán!...” (Bende Zsolt, km. az MRT Énekkarának férfikara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1970. február 14., Kossuth Rádió, 19.25 – 20.37
- Kerekes János – Bíró Lajos – Hárs László: Sárgarigó és az alkirály
- Sárgarigó dala: „Kánkán” (Kalmár Magda, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Kerekes János) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1973. augusztus 19., Kossuth Rádió, 18.25 – 19.00
- Huszka Jenő – Martos Ferenc: Lili bárónő – az operett filmváltozatának („Zenélő malom” -rendező: ifj. Lázár István, 1943) zenei felvételén Szeleczky Zita és Szilassy László éneklik a Cigarette-keringőt: „Egy kis cigaretta, valódi finom, oly illatos, enyhe, mint rózsaszirom....”
- Fedora és Mister X szerelmi kettőse, II. felv.: - „Szeretem én! A szám elmondja százszor! És keresem én, majd akármerre járjon! .../My darling, my darling, te más vagy, mint más. Más a kezed, más a szemed, más a szíved, más mindened!…” (Németh Marika és Korondy György, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - Az új rádiófelvétel – keresztmetszet – bemutatója: 1976. augusztus 14., Kossuth Rádió, 19.43 – 20.28
- Ifj. Johann Strauss - Karl Haffner - Richard Genée – Fischer Sándor: A denevér
- Eisenstein, Rosalinda, Dr. Blind hármasa, I. felv.: „- Minden zugprókátor átok! Ilyen védőt még ki látott? Ez már botrány, mondhatom!... /- Így dühbe jönni kár, hagyd abba végre már! Ön tűnjön el, legyen elég, a vége skandalum lesz még.../- No, csillapodj le, édesem, ha így ítéltek, hát legyen. Majd vége lesz e néhány napnak, öt napra kell bemenned, szót sem érdemel... /- Revokálni, apellálni, reklamálni, reparálni, korrigálni, replikálni, applikálni, komplikálni,...” (Szőnyi Ferenc, Házy Erzsébet, Palcsó Sándor, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Lehel György) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1963. december 25., Kossuth Rádió, 19.05 – 22.00
- Eisemann Mihály – Mihály István - Szilágyi László:
- „Köszönöm, hogy imádott, hogy reám úgy vigyázott, de ne küldjön virágot nekem.” (Kalmár Magda, km. a Stúdió 11, vezényel: Behár György) – eredetileg a Hippolyt, a lakáj c. film (1931) betétdala volt.
Ezen a héten ismétlésben hallható: https://mediaklikk.hu/danko-radio/cikk/2019/12/02/tul-az-operencian-darvasi-ilonaval-49-het/
A Dankó Rádió Az a szép című, ma délelőtti műsorában elhangzott zenék közül említem meg a következő dalszámokat:
- Lehár Ferenc - Alfred Maria Willner, Robert Bodanzky - Gábor Andor: Luxemburg grófja
- Juliette és Brissard „bohém kettőse”, I. felv.: „Egy kis szoba kell, hol szűk is a hely, de elférünk, hat jó emelet, a nap benevet, s mi nem félünk. Nem kérek mást, csak... /Gyerünk,tubicám, se kocsink se lovunk, én s a cicám, mi csak elkocogunk. Friss örömet csak a jó szív ád. Vesszen a pénz, de a csók mi vár…” (Zentay Anna és Rátonyi Róbert, km. a Fővárosi Operettszínház Zenekara, vezényel: Breitner Tamás) - keresztmetszet: Qualiton, LP, 1964
- Kálmán Imre - Julius Brammer, Alfred Grünwald - Harsányi Zsolt: Marica grófnő
- Marica és Zsupán kettőse, I. felv.: „Szép város Kolozsvár, én ott lakom a Szamosnál, jöjj, hát mért haboznál? Angyalkám, gyere már!.. (Rökk Marika és Németh Sándor, km. a Budapesti Operettszínház Zenekara) - archív színházi előadás hangfelvételéről, 1992
- Fényes Szabolcs – Békeffy István – Semsei Jenő: Rigó Jancsi
- Jancsi dala: „A női szív oly simogató, a női száj oly hívogató, mennyi vágy van a mosolyában, mennyi láz! Hangja lágy, de hazug a csókja, jól vigyázz! A női könny nem igazi könny, a szíve néha csupa közöny, ám mégis jó ha hiteget, űz vérem a női szívekért, a szerelemért!…” (Korondy György, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) – A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1973. december 26., Kossuth Rádió, 19.09 – 21.40
- Ábrahám Pál - Alfred Grünwald, Fritz Löhner-Beda - Földes Imre: Hawaii rózsája
- Tengerész-Indulódal: „Zúg a szél, száz poklon át fut a hajó. Ez boldogság, mert az a jó, ha száz veszélyen át a tenger zeng! Ez a varázs! Végre már nem tombol, hanem dalol a szél, szívünkben már szerelem él. Hahó! A tenger vár, hol bár van és muzsika szól! Itt a hajó!... És ha szép lány van, cimborám, hej, az bizony, nem merész a tengerész...” (Radnai György, km. az MRT Énekkarának férfikara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - A rádiófelvétel bemutatója: 1963. május 5., Kossuth Rádió, 17.10 – 17.40. Hanglemezeken is: „Részletek Ábrahám Pál operettjeiből - Bál a Savoyban, Hawaii rózsája, Viktória” ; Részletek HCD 16886; „Bál a Savoyban – egyveleg Ábrahám Pál műveiből, LPX 65520”
- Carl Millöcker - Theo Mackeben - Hans Martin Cremer, Paul Knepler, J. M. Welleminsky - Szenes Andor: Dubarry
- Jeanne dala, I. felv.: "A tánc a legjobb alkalom, s nem illik, jól tudom, én mégis elunatkozom. Az út kettesben oly csodás, s e bemutatkozás... Ne gondolj semmi rosszra… /Ma élni jó, ma élni szép, egy pillantástól szívem lánggal ég! Ma élni jó, ma élni szép, úgy vágyom már a forró tekintetét! …” (Házy Erzsébet, km. az MRT Énekkarának Nőikara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - Rádiós bemutató - Carl Zeller A madarász c. operettjének felvett részleteivel együtt - 1973. január 30., Kossuth Rádió,19.25 - 20.23: „Operettest” (A rádiófelvételt audio kazettán, majd LP-n illetve 2006-ban CD-n megjelentette a Hungaroton)
- Rica-maca és Ibolya Ede kettőse, I. felv.: „Gyere Tubicám, ülj ölembe cicám, hisz nincsen abba semmi szégyen, újítsuk fel, hogy volt régen, mikor te meg én a liget rejtekén egymásra leltünk szerelem terén…./ Éjjel az omnibusz tetején, emlékszel kicsikém? de csuda volt!…” (Peller Anna és Peller Károly, km. a Pécsi Szimfonietta, vezényel: Silló István) - Peller Károly lemeze – „EZ OPERETT! CD - (2009) - Alexandran Records (Kiadó és Könyváruháza), Pécs
(Zárójelben jegyzem meg: a szerkesztő-műsorvezető, Tölgyi Krisztina a napi adásokban esetenként nem konferálja be, milyen dalszám következik, melyik operettből mely részletet és ki(k)nek a tolmácsolásában fogjuk hallani. De nem jövök zavarba, mert ahogy felcsendül a dallam és meghallom kik énekelnek, azonnal felismerem az elhangzó ének-zeneszámot, és azt is, hogy kik az előadók; a mai műsorból a Hawaii rózsája meg a Dubarry részletét magam nevesítettem, amit fentebb részleteztem...)
A Dankó Rádió Az a szép című, ma délelőtti műsorában elhangzott zenék közül említem meg a következő dalszámokat:
- Huszka Jenő – Martos Ferenc: Gül Baba
- Gábor diák belépője: „Rászállt a galambom a budai várra, a budai várnak bástyája fokára…/ Szép fehér madárka, minek szálltál a budai várra? Nem illik ez gyönge tollú, puhatestű madárra, kutyafejű török népnek rabtartó láncára....” (Ilosfalvy Róbert, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) – A Rádió Dalszínházának bemutatója – a daljáték keresztmetszete: 1963. augusztus 20., Kossuth Rádió, 13.42 – 14.57
- ifj. Johann Strauss - Camillo Walzel, Richard Genée - Kristóf Károly: Egy éj Velencében
- Gondola-dal: „Várlak az éjben, a csillagfény csillog reád, gyere bátran, ég a vágyam, s a gondolám…/Fenn a holdfény jár, gyere, csókolj már! Borulj ránk, csillagos éj! Míg a kéklő messzeség… Jöjj, kicsikém! Vár az éden, szerelmes csók! Jöjj, nagyon várlak, szívem ma oly lángoló! / Hó-hahó! Hó-hahó!.. Hó-hahó!” (Kovács József, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Pál Tamás) - Kovács József szóló operettlemeze, részletek, Qualiton, 1985
- Szirmai Albert – Heltai Jenő - Innocent Vincze Ernő: Tündérlaki lányok
- Zserbó [Gerbaud]-dal (Bódi Barbara és Peller Károly, km. énekkar, a Pécsi Szimfonietta, vezényel: Silló István) – „Ez operett!” – 2009., CD - Alexandra Records kiadó– Pécs; „Operettslágerek – slágeroperettek”, 2017., CD - GrundRecords.
E dal elhangzása előtt az adás szerkesztő-műsorvezetője, Tölgyi Krisztina a Rádió hangarchívumából egy kuriózum-felvétel bejátszásával kedveskedett a rádióhallgatóknak: Rátonyi Róbert emlékszik vissza Szirmai Alberttel való kapcsolatfelvételére, miképpen vette rá az évtizedek óta New Yorkban élő híres zeneszerzőt, hogy - "Tabáni legenda" (1957) megírása megszakításával - negyven év hallgatás után újra zenét komponáljon, mégpedig a Fővárosi Operettszínház következő évben bemutatandó darabjához, amit még anno Heltai Jenő írt. Az író özvegye megadta ehhez az engedélyt. Innocent Vincze Ernő vállalta a zenés jelenetek és versek megírását; folyamatosan postán küldték ki Amerikába a megzenésítésre váró verseket és jeleneteket levélben, aztán Szirmai otthonában megkomponálta a muzsikát, majd postázta Budapestre. A másik különleges bejátszáson maga a komponista, az idős (84 éves) Szirmai Albert beszél, aki a premiert követő évben, 1964-ben tudott Magyarországra utazni, hogy darabja egyik előadását megtekintse. (Zárójelben jegyzem meg, hogy a Magyar Televízióban is készült - még a próbaidőszakban - egy Szirmai-műsor, melyben Rátonyi Róbert rákérdezett a vendég, Szirmai Albert legújabb, „vadonatúj” operettjének, a Tündérlaki lányok zenéjére is; sőt, a komponista élőben, zongora mellől kísérte Németh Marikát és Baksay Árpádot, akik civilben, kezükben kottával, a szerző két oldalán állva énekeltek el egy duettet ebből az operettújdonságból – mintegy a premiert megelőzve, a nézőknek.)
- Fényes Szabolcs – Harmath Imre – Romhányi József: Maya
- Finálé (együttes): „Kellene ma végre egy kis haccáré, haccaccáré...” (Km. összes szereplő, valamint az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Gyulai Gaál Ferenc) – A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1971. április 12., Kossuth Rádió, 19.57 – 22.00
- Kettős – „Szállj, szállj Zephyr, suhanva szállj, a Rajna vár, vonul a táj, suhanva szállj és muzsikálj, ébredezik a Loreley..." (Németh Marika és Kövecses Béla, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - A rádiófelvétel bemutatója – részletek: 1953. december 26., Petőfi Rádió, 13.00 – 13.45
- Mr. X belépője, I. felv.: „Trombita zeng és pereg a dob.../Egy drága szempár ragyog igézve rám…” (Korondy György, km. az MRT Szimfonikus zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - A rádiófelvétel részleteinek bemutatója – 1976. augusztus 14. , Kossuth Rádió, 19.43 – 20.28
Kincses Veronika énekhangja is felcsendült – születésnapján:
- Lehár Ferenc - Alfred Maria Willner, Robert Bodanzky – Gábor Andor – Zoltán Pál: Cigányszerelem
- Cigányinduló (kórus-együttes) - (Kincses Veronika, Gulyás Dénes, Mersei Miklós és az MRT Énekkara, km az MRT Szimfonikus zenekara, vezényel: Nagy Ferenc) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1984. július 9., Petőfi Rádió, 20.35 – 22.15.
- Ábrahám Pál – Alfred Grünwald, Fritz Lohner Beda - Földes Imre - Harmath Imre: Viktória
- Koltay és Viktória kettőse, II. felv.: „Nem történt semmi, csak elválunk csendben: Good night… Így kellett lenni, majd elfelejt engem, good night…” (Petress Zsuzsa és Melis György, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - 1963. május 5., Kossuth Rádió, 17.10 – 17.40 Ábrahám Pál operettjeiből
- Erdélyi Mihály: Sárgarigófészek
– „Kincses Kolozsváron, de szép volt az álmom, azt álmodtam, megjött a párom. Lenn a Szamos partján szerelmesen várt rám, de nagy kár, hogy mindez csak álom…” (Honthy Hanna) - archív, digitálisan feljavított gramofonlemezről bejátszás, 1942
- Kerekes János – Innocent Vincze Ernő – Erdődy János: Déryné
- Dal a módiról: „Nótárius uram, hallja, talál dolgot a kend kardja úton, útfelen. Bécsi divat igen hódít, lenézi a magyar módit, sok szégyentelen…./ Ide nézz, csak ide rám, ropogós a rokolyám, így szép a magyar lány. Gyöngykaláris a nyakán, pillangó a papucsán, így szép a magyar lány. …./ Piros, piros, piros pántlikája, de jól illik selymes szöghajába…” (Zentay Anna, km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Kerekes János)
- Huszka Jenő – Bakonyi Károly - Martos Ferenc: Bob herceg
- Bob belépője: „Londonban, hej, van számos utca, és minden utcán több sarok...” (Ilosfalvy Róbert, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) – A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1965. április 18., Kossuth Rádió, 20.20 – 22.00
- Nádor Mihály – Kulinyi Ernő – Kardos Ernő: Babavásár
- Gigi és Gitta vidám kettőse, II. felv.: „Nem hiába nevelt fel hát anyám! Juhé, trallalá!, Juhé, trallalá!.../ Kisfiú, kisleány, táska lóg az oldalán, csínyre kész kiscsibész, Pest-Budán mindahány…” (Andor Éva és Kishegyi Árpád, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - „Bemutatjuk új operettfelvételünket” – az operett keresztmetszete: 1968. augusztus 21., Kossuth Rádió, 20.00 – 21.18
- Lehár Ferenc – Innocent Vincze Ernő: A vándordiák ("Garabonciás") -a "Cigányszerelem" átdolgozott változata
- Józsi diák dala: „Utam muzsikálva járom, búsan keresem a párom…” (Réti József, km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Kerekes János)
- Bálint és Mária kettőse, I. felv.: „Szeretem, vagy mondjuk úgy, ich liebe dich... /Szabad-e remélnem, hogy egyszer megsajnál...” (László Margit és Melis György, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - A rádiófelvétel bemutatója: 1967. augusztus 25., Kossuth Rádió, 19.32 – 20.12; Huszka Jenő Erzsébet című daljátékának részleteivel együtt.
- Kemény Egon – Erdődy János: Krisztina kisasszony
- Krisztina és Eugène kettőse: „Az ellenségen könnyebb győzni, mint egy asszonyon, ez így szokott történni rendszerint, kisasszonyom. /A hódításhoz kell egy hadsereg, amely a várat bátran vívja meg...." (Petress Zsuzsa és Rátonyi Róbert, km. a Magyar Rádió Szimfonikus zenekara, vezényel: Lehel György) – A Rádió Dalszínházának bemutatója: Kossuth Rádió, 1959. augusztus 22., 20.25 – 22.00
- Slukk Tóni dala /”Cirkusz után” /: „Ha bemegyek a cirkuszba, szívem már egy láz, az a sok kis táncos fruska úgy megbabonáz …/A szép kis cirkusztáncosnők, ki ért a csókhoz úgy mint ők … ”(Palcsó Sándor, km. az MRT Énekkarának Nőikara és Szimfonikus Zenekar, vezényel: Bródy Tamás) – A Rádió Dalszínházának bemutatója – az operett keresztmetszete: 1976. augusztus 14., Kossuth Rádió, 19.43 - 20.28
- Huszka Jenő – Jókai Mór nyomán Háy Gyula - Fischer Sándor: Szabadság, szerelem
- Melchior dala: "Társtalanul járogat az orvos, csak egy régidivatú vén ernyőt hordoz,.../- Doktor úr, doktor úr, itt bent valami fáj, azt hiszem, a szívemmel baj van... " (Csákányi László) – most nem a daljáték rádiófelvételéről (a keresztmetszet-felvétel bemutatója: 1955. június 25, Kossuth Rádió, 18.20 – 19.00), hanem Csákányinak egy jóval későbbi élő, koncerten készült hangfelvételéről szólalt meg az általa interpretált, jól ismert dal)
- Kálmán Imre – Julius Brammer, Alfred Grünwald – Szenes Andor – Szenes Iván: A montmartre-i ibolya
- Violetta és Raoul kettőse, II. felv.: „… - Nem érti meg egy ilyen gyermeklány, hogy mily csodás a csók! Ki sose hallott eddig még talán egy halk, szerelmes szót! Nem érti azt se meg, hogy éjszakában titokban sírni-várni mindig szép! És nem is gondolná soha talán, hogy arcom miért is ég!...” (Kincses Veronika és Molnár András, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás) – A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1983. január 1., Kossuth Rádió, 20.30 – 22.00
- Lehár Ferenc - Alfred Maria Willner, Robert Bodanzky - Gábor Andor - Semsei Jenő - Szabó Miklós: Éva
- Éva dala – „Dal a szélről” – (Lehoczky Éva, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1975. június 23., Kossuth Rádió, 19.30 - 21.30
- Vincze Ottó - Szigligeti Ede Bajusz című népszínműve nyomán - Erdődy János: Párizsi vendég
- „Dal a tükörről” - „A nőnek egy barátja van: mindennél többet ér ez...jóbarát a tükre...” (Petress Zsuzsa, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Várady László) - 1955., Kossuth Rádió – részletek
- Karmester-kettős: „- Promenádon a banda ha elharsog egy-egy jó marsot, kipirult arcok… Körülnéz, csodaszép ahogy ott sétál az a sok szép lány....- Karmester! Ez a neve néki! Rettentő! Oly mégis, szerelmes beléje minden nő… hódit, meghódít minden nőt! /- De a bálban vezényel a legszebben, szeme sem rebben, van erély ebben. Odaint, sose vét az a kispálca, ki-kicifrázza a zenét. Mint a vezér a harc tűzében… abban int merészen, és ha csatát nyer, mint egy Wagner, büszkén messze visz...” (Németh Marika és Kövecses Béla, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - A Rádió Dalszínházának bemutatója - részletek: 1953. december 26., Petőfi Rádió, 13.00 – 13.45
- Kemény Egon - Gál György Sándor – Erdődy János: Komáromi farsang
- Kraxelstumpf óbester szerenádja: "Egy-kettő, egy-kettő..." (Bilicsi Tivadar, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Lehel György) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1957. március 9., Kossuth Rádió, 20.00 – 22.00