Bejelentkezés Regisztráció

Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig)

4523 smaragd 2021-04-01 10:25:49 [Válasz erre: 4522 Búbánat 2021-04-01 09:49:00]

Így van és köszönöm, hogy részletesen megírtad, utánanéztél. Előzmény 4522, 4521

A Miss Amerika esetében a tegnapi állításban az első jazz-operett volt téves, nem az volt az első. Igaz viszont, hogy egyik Ábrahám-operett szövegkönyvre sincs ráírva műfajként a jazz-operett, hanem "operett" szerepel a címoldalokon. Feltételezem, hogy az Eisemann-operettnél is így volt. 

Mihelyt lesz egy kis időm erre, én is utánanézek, pl. Koch Lajos listájában.

Németországban könyv készül a jazz-operettről, ennél többet  most még nem mondhatok.

4522 Búbánat 2021-04-01 09:49:00 [Válasz erre: 4521 smaragd 2021-03-31 19:07:02]

Úgy emlékszem: Tölgyi Krisztina a "revü-operett" mint műfaji megjelölést használta Eisemann Mihály Miss Amerika című darabjára.  De mindegy. Én sem tudom, honnan vette, hogy "első jazz-operett". Viszont Ábrahám Pál több műve  jazz-operettként ismeretes.

Gál György Sándor- Somogyi Vilmos, de Winkler Gábor is revüoperettként említik könyveikben. Ugyanakkor Bozó Péter az Operett Magyarországon (1859–1960) című munkájában jazz-operttként határozza meg a műfaját. 

De legyen itt magának Eisemann Mihálynak saját szavai:

"... Megismerkedtem Szilágyi Lászlóval, aki bevitt Faludi direktor úrhoz, hogy velem akarja megírni új operettjét. Meg is írtuk Három mákvirág címmel. Hát ennek lesz holnap a premierje, csak éppen a címét változtattuk meg Miss Amerikára. Remélem, tetszeni fog a közönségnek, noha Szilágyival nem hagyományos darabot írtunk.hanem egy tizenkét képből álló revüoperettet, rengeteg látványossággal és rengeteg tánccal. A színház ötven görlt szerződtetett operettemhez..."  ( Forrás: Rátonyi Róbert  Operett könyve).  

Persze el lehet azon is merengenünk, hogy van-e és ha igen valami különbség a revü-operett és a jazz-operett között, avagy mindkét megjelölés ugyanazt takarja-e?...  Szerintem van különbség:  mégpedig a zenéjüket illetően; a "revü" meghatározás szerint látványos énekes és táncos műsorszámok sorozata. A jazz pedig egy zenei műfaj. 

4521 smaragd 2021-03-31 19:07:02 [Válasz erre: 4520 Búbánat 2021-03-31 14:12:00]

Ma Eisemann Mihály Miss Amerika operettjének ismertetőjében elhangzott (egy ismert dalt is hallhattunk a darabból), hogy ez volt az első jazz-operett.... meglepett az állítás, nem tudom, hogy hol van ez így leírva, Tölgyi Krisztina korabeli feljegyzésre hivatkozott. 

Néhány héttel ezelőtt Nagy Ibolya Túl az Óperencián című programja Kemény Egonra emlékezünk műsorhetén a zeneszerzővel készült riportban ő maga említette, hogy az első jazz-operett a Zenebona volt, amelynek felerészben ő volt a hangszerelője. Kemény Egon ezt biztosan tudta, ugyanis a Zenebona bemutója idején már a Fővárosi Operettszínház állandó karmestere is volt - Ábrahám Pál mellett - és résztvett a Miss Amerika próbáin is, Ábrahám Pállal együtt. Korabeli újságcikkek írtak erről is.

4520 Búbánat 2021-03-31 14:12:00

A Dankó Rádió Az a szép című műsorában ma délelőtt az alábbi operettrészletek szólaltak meg stúdiófelvételekről:

• Zerkovitz Béla – Szilágyi László: Csókos asszony

- Mi muzsikus lelkek, mi bohémfiúk, mi kóborló gazdag szegények, az életünk nem holmi vásári lét, az éveink tarka regények! (Dolhai Attila, km. a Budapesti Operettszínház Zenekara, vezényel: Makláry László) - Dolhai Attila operettlemeze – „Mi muzsikus lelkek” , 2019. december 14., 1 CD, kiadó: Carnet-csoport

• Fényes Szabolcs – Békeffy István – Semsei Jenő: Rigó Jancsi

- Clara és Albert, a belga király kettőse, III. felv.: - A kapuban lenn várj egy kocsiban!.... /- Elég nekem egy könnyű szerelem, jön hirtelen s hamar kiheverem. A csókig hosszú az út, regényekké válhatnak kis randevúk… /- A Champs-Élysées-n majd a kocsiban,  beszélgetek én Önnel komolyan….”   (Kalmár Magda és Bende Zsolt, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) – A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1973. december 26., Kossuth Rádió, 19.09 – 21.40

• Huszka Jenő – Martos Ferenc: Gül baba

- Gábor diák bordala, I. felv.:A kulacsom kotyogós, kotyogós, hej, a gégém, iszamlós, csuszamlós, járásom kopogós, kopogós, ha cifrázom ropogós, ropogós… / Borban az igazság, borban a vigasz, borban hadd felejtsünk, borban a tavasz…” (Ilosfalvy Róbert, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András)A Rádió Dalszínházának bemutatója – keresztmetszet, 1963. augusztus 20., Kossuth Rádió 13.42 – 14.57

• Kálmán Imre – Julius Brammer, Alfred Grünwald – Szenes Andor – Szenes Iván: A montmartre-i ibolya

- Violetta és Raoul kettőse, II. felv.:  „… - Nem érti meg egy ilyen gyermeklány, hogy mily csodás a csók!  Ki sose hallott eddig még talán egy halk, szerelmes szót!  Nem érti azt se meg, hogy éjszakában titokban sírni-várni mindig szép!  És nem is gondolná soha talán, hogy arcom miért is ég!...” (Kincses Veronika és Molnár András, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás – A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1983. január 1., Kossuth Rádió, 20.30 – 22.00   

• Lehár Ferenc - Alfred Maria Willner, Robert Bodanzky - Gábor Andor Semsei Jenő - Szabó Miklós: Éva (Eredeti cím: „Das Fabrikmädel” - 1911)

- Éva és Oktáv jelenete, a III. felvonás fináléja:

- "A nő aki szép, ha élni akar, miért ne mulasson, ha még fiatal. A párizsi lokál, ha csendül a pohár, ha nincs soha semmire gond? Ha vígakat tehet, ha mindenem lehet, az ostobaság, ha lemond.” Ezt mondta Ön! Emlékszik még? És ezekután még miket is mondott…/- Az akkor volt régen!... /- Oly forrón kívántam a sírt, a halált! Úgy éreztem már, hogy életnek vége!.. .Oly szívtelen szóval csalt Ön lépre, hogy majd belehaltam azután! Kis kaland voltam, semmi más!... Ön szívemet-szívemet ölte meg, ó elveszett minden! Ó, elveszett!... Én nem leszek boldog többé soha már!  Isten vele!... /- Szőkém, kicsi hamupipőkém, lásd, a fácska adott egy gyöngyfűzért, pompást. Itt áll most előtted a királyfi! Csak nyújtsd ki a kezed, Tiéd lehet!…/ - Az én anyám szép volt, a példakép ő, miért nem lettem én oly tündéri nő?   Az én anyám szép volt, nem láthatom már…./- Ó, boldogság! Jöjj! Jöjj!  (Lehoczky Éva és Korondy György, km. MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1975. június 23., Kossuth Rádió, 19.30-21.30

Egy archív operettfilm zenei felvételének részlete is felcsendült a műsorban: 

• Huszka Jenő – Martos Ferenc: Lili bárónő – az operett filmváltozatának („Zenélő malom” -rendező: ifj. Lázár István, 1943) zenei felvételén Szeleczky Zita és Szilassy László énekli a Cigarette-keringőt.

- Illésházy gróf és Clarisse kettőse, I. felv.:

Egy kis cigaretta, valódi finom, oly illatos, enyhe, mint rózsaszirom. Szippantani jó, de vége hamar, csacsi mind, aki többet akar! Oly édes az élet, oly szép a világ, míg szállnak a légben a füstkarikák! Ha gyorsan is illan, szívedre ne vedd! Cigarette, csak cigarette.”

4519 Búbánat 2021-03-30 17:37:02

A Dankó Rádió Az a szép című műsorában ma délelőtt elhangzott operettrészletek voltak (stúdiófelvételek):

• Szirmai Albert - Martos Ferenc: Alexandra

- A grófnő és Károly vidám kettőse: „Florida-dal” (Oszvald Marika és Maros Gábor, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) – A Rádió Dalszínházának új felvétele: 1980. július 2., Petőfi Rádió, 18.35-19.25 -

„- … Ott van Florida hol sok a madár! Florida a csoda, így oda ma vár! /- Floridát ropjuk, a shimmyt dobjuk már idén! Ez az új maszlag, eszi a gazdag és szegény! - Ezeregy jazzben száz cigány, Floridát játssza mindahány!  Florida-bálvány, Florida-járvány láz! / - Floridát gyúrja, Floridát nyúzza férfi, nő! Ez az új bomba, e bolondgomba szédítő!  Floridát járja fiatal férj, Floridát őriz, Floridát néz, belenézünk és beleveszünk idén!  /- Sok ott a csecse, a bájos kis nő, táncos lábuk dobban, a jókedvük nő!  Libben a szoknya…”  

• Florimond Hervé – Albert Millaud, Alfred Hennequin, Ernest Blum – Fóthy János: Lili  

- Lili és Plinchard időskori, visszaemlékező kettőse (Neményi Lili és Sárdy János, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Kerekes János) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1959. március 1., Kossuth Rádió 20.25 - 21.25 

- …Ez a napló azt meséli, hogy milyen elragadó kislány voltam én, s ha az ember nem is érti – Ön sem volt ám csúf legény! -, szívem annyira tele-tele vággyal, csuda édes és boldog ifjúsággal! Maga toppant én elém s rögtön lángra gyúltam én, ó, csodaszép volt!... /- Az angyalát! Szép volt bizony! Harcolnék még, harcolnék megint, mint ifjú és tüzér...Nem mernék trombitálni úgy mint régen az ezredtrombitán…” 

• Lehár Ferenc Ludwig Herzer – Fritz Löhner BélaHarsányi Zsolt - Szenes Andor: Friderika

- A költő dala: „Ó, lányka, ó, lánykám, imádlak én! Te, drága, te, drágám, te légy enyém!” (Kovács József, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Pál Tamás) - „Vágyom egy nő után” - Kovács József operettlemeze (részletek, Qualiton, 1985) 

• Charles Lecocq - Victor Koning, Clairville (Louis-François Nicolaïe), Paul Siraudin - Kristóf Károly és Romhányi József: Angot asszony lánya /”La Fille de Madame Angot” – 1872, Paris/.

- Hortensie Langé és Ange Pitou kettőse, jelenet és tánc (Németh Marika és Szabó Miklós, km. Házy Erzsébet, Geszty Szilvia, az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Polgár Tibor) – A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1960. augusztus 21., Kossuth Rádió, 20.15 – 22.00 

„- Vendégünk felvette szép ruháját… Azt hiszem sikerült a fiút megnyernem… /- Vigyázz, Pitou! Időt kell nyerned! Bármilyen kínos ez a helyzet. Üdvözöllek szép Mademoiselle, csinos ruhát vettél ma fel! /- Légy üdvözölve! Mi történt?... /- Sajnálom, nincs mondanivalóm más! /- Szegény leány, úgy sajnálom őt! Ezért kár volt lefújni az esküvőt! /- Mit válaszolsz kis Clairette? Szívemben szerelem helyett most más szív él! Elárulhatom, valakit szeretek nagyon, nagyon! És soha el nem hagyom!./- Így tehát, a fiú hozzátartozik? Szerelmes belé ő is! /- Pitou, hát szószegőnek vélsz? Ígéreted... hallgass!… /- Én úgy szegem meg adott szavamat, mint ezt az esküvőn is hallottad! És úgy teszek! Ezt jegyezd meg, Clairette! /- Ó. Így már értem! .../ - Nos, Ange Pitou! Öné most e ház! … Jól vigyázz!... Rendelkezzék mindennel!.....Előre! Kezdődjék már a tánc!...” (keringő - balettzene-részlet)  

• Kerekes János – Innocent Vincze Ernő – Erdődy János: Déryné

- Dal a módiról (Zentay Anna, km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Kerekes János) 

„Nótárius uram, hallja, talál dolgot a kend kardja úton, útfelen. Bécsi divat igen hódít, lenézi a magyar módit, sok szégyentelen…./ Ide nézz, csak ide rám, ropogós a rokolyám, így szép a magyar lány. Gyöngykaláris a nyakán, pillangó a papucsán, így szép a magyar lány. ./ Piros, piros, piros pántlikája, de jól illik selymes szöghajába…”

• Ábrahám Pál Alfred GrünwaldFritz Löhner-Beda – Heltai Jenő – Romhányi József: Bál a Savoyban

-  Daisy és Musztafa kettőse: „Bár ez már szemtelenség, de ezt megengedem még…/Kicsike vigyázzon, egyszer nagymama lesz!...”  (Détár Enikő és Bozsó József) - 2008

4518 smaragd 2021-03-30 05:43:43 [Válasz erre: 4495 smaragd 2021-03-20 18:26:45]

Dankó Rádió             reggelente: 5:00 – 5:55

Felelősszerkesztő-műsorvezető 2012 2020: Nagy Ibolya

Hétfőtől az alábbi műsorhét ismétlését hallhatjuk:

https://mediaklikk.hu/danko-radio/cikk/2019/08/04/tul-az-operencian-barlay-zsuzsaval-32-het/

Most hallható:

• Kemény Egon: „A messzetűnt kedves” című daljátékának részlete      Előzmény

Operettek – slágerek – kulisszatitkok a Dankó Rádióban

„Túl az Óperencián” – NAGY IBOLYA műsora – Dankó Rádió

4517 Búbánat 2021-03-29 16:44:32 [Válasz erre: 4516 smaragd 2021-03-29 16:21:48]

Ez a jövőbelátás mondjuk csak hét-nyolc nap múlva bekövetkező eshetőség, részemről egy "hipotézis", azaz, tudományosan megfogalmazva: "egy olyan előzetes feltevés, egy feltételes állítás, amelyet meg lehet cáfolni, illetve be lehet bizonyítani"... Meglátjuk, melyik "jön be"...

4516 smaragd 2021-03-29 16:21:48 [Válasz erre: 4515 Búbánat 2021-03-29 13:08:15]

Micsoda jövőbelátó képesség :-)

4515 Búbánat 2021-03-29 13:08:15 [Válasz erre: 4514 smaragd 2021-03-29 12:57:46]

Úgy sejtem, Húsvét után - a jövő héten - tér vissza Erdélyi Claudia a Dankó Rádió "Az a szép" műsorába...

4514 smaragd 2021-03-29 12:57:46 [Válasz erre: 4513 Búbánat 2021-03-29 12:25:41]

Az utóbbi adások Tölgyi Krisztina szerkesztő-műsorvezető kedves tájékoztatásával kezdődnek, miszerint az Az a szép című műsor közkedvelt háziasszonya, Erdélyi Klaudia visszatértéig ő vezeti a műsort. Így a hallgató értesül a felmerült kérdéssel kapcsolatban :-).

4513 Búbánat 2021-03-29 12:25:41

A Dankó Rádió Az a szép című műsorában ma délelőtt az alábbi operettrészletek hangzottak el rádiófelvételekről:

• Huszka Jenő – Martos Ferenc: Aranyvirág – Az I. felvonás fináléja „Az ajkam lágy, szemem ragyog, Nápolynak gyöngye az én vagyok. Aranyvirág az én nevem s Beppóm az én szerelmesem…” (Lehoczky Éva, km. a Szekeres-kórus és a Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel: Bánfalvy Miklós) – részletek, rádió, 1956  (Megjegyzem: más forrás szerint a felvétel karmestere Vincze Ottó)

https://en.mandadb.hu/common/file-servlet/document/1138466/default/doc_url/ARANYVIRG_plakt_794pdf98.pdf

• Zerkovitz Béla - Harmath Imre: Az Aranymadár - „Párizsban huncut a lány, de comme il faut. Szemével gyújt a zsivány, de szíve jó. A boulevard napsugarán, ha libben ő, utána bomlik, omlik, romlik száz monsieur!…” (Koltay Valária és Kishegyi Árpád, km. a Magyar Állam Hangversenyzenekar)
  • Lehár Ferenc - Robert Bodanzky - Alfred Maria Willner - Gábor Andor – Zoltán Pál: Cigányszerelem - Berta és Drágfay vidám kettőse „Mire várunk? Essünk túl a nehezén. Szeressünk már egymásba te meg én…!” (Takács Tamara és Bende Zsolt, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Nagy Ferenc) – A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1984. július 9., Petőfi Rádió, 20.35 – 22.15

• Fényes Szabolcs - Békeffy István: Régi nyár  - „Valami kis szerelem kellene végre nekem, félig legyen komoly, félig legyen mosolygó báj. Valami könnyű dolog, valaki rám mosolyog, kivel boldog vagyok, s akit ha elhagyok, nem fáj… (Zentay Anna, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Gyulai Gaál Ferenc) - rádiófelvétel; LP 6524,  Egyveleg Fényes Szabolcs műveiből - (1960)

• Kacsoh Pongrác - Petőfi Sándor nyomán Bakonyi Károly – Heltai Jenő: János vitéz – Iluska dala „Van egy szegény kis árva lány, nincs apja, nincsen anyja ki szeresse…  kis patakban a leányka fehér ruháját mossa-mossa…”  (Házy Erzsébet, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Polgár Tibor) – A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1959. december 27., Kossuth Rádió,18.40 – 21.00

4512 smaragd 2021-03-29 07:33:14 [Válasz erre: 4511 Búbánat 2021-03-28 17:37:52]

Előzmény 4511       (A későbbiekben egyre gyakrabban, a szerepekre olyan énekeseket kértek fel, akiknek nem okozott gondot a szövegmondás sem.) 
Ehhez a mondathoz -, hogy rádiótörténeti szempontból pontosan értelmezhető legyen a későbbiekben szó jelentése - ezen a fórumon hozzá kell tenni:

a forduólópontot 1955. január 23-án Kemény Egon: "Hatvani diákjai" című daljátékának bemutatója (Kossuth Rádió) hozta. 
Szenzációt keltett, évtizedeken át ismert volt, hogy a zenés színműben (a daljáték rádióváltozata) Simándy József operaénekes prózai szerepét is elmondta. Bessenyei Ferenc a "Hatvani diákjai"-ban el is énekelte szerepét, először a Magyar Rádió felvételei sorában.

4511 Búbánat 2021-03-28 17:37:52 [Válasz erre: 4499 Búbánat 2021-03-21 21:59:56]

Kapcs. 4499. sorszám

(folytatás)

A Magyar Rádióban anno kialakult gyakorlat volt, hogy a teljes operettek rádiófelvételén - a rendezőktől, a dramaturgtól is függően - az egyes szerepeket ketten alakították: a színészeké volt a dialógusokban a próza, míg az énekhangok természetszerűleg az énekművészeké. (A későbbiekben egyre gyakrabban, a szerepekre olyan énekeseket kértek fel, akiknek nem okozott gondot a szövegmondás sem.)

A következő időszakban sorra veszem színművészeinket, akiknek szerepalakítása mellé a hangfelvételen a dalbetétszámokban az énekesek külön felvett hangja párosult. 

Amennyiben az adott színművész a szövegmondás mellett még énekel is, a listában nem tüntetem fel azt a szerepét. A listába azokat a címeket veszem be, amelyeknél a színész és az énekművész elkülönült kettőse társul a rádiófelvételhez.  

45.  INKE LÁSZLÓ

Thyihon Hrennyikov: Fehér éjszaka – „Ekeszparré báró, ügyész” - Palócz László (Inke László) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1971. április 30., Kossuth Rádió, 19.40 – 21.35

46. KALÓ FLÓRIÁN

Lehár Ferenc: A víg özvegy – „Camille de Rosillon, francia államtitkár” - Kövecses Béla (Kaló Flórián) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1962. december 8., Kossuth Rádió, 18.55 – 21.27

Jacques Offenbach: Orfeusz az alvilágban – „Pluto (Ariszteusz, a pásztor)” - Réti József (Kaló Flórián) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1963. július 20., Kossuth Rádió, 20.45 – 23.15

Jacques Offenbach: A szép Heléna – „Achilles, a mürmidónok királya” - Palcsó Sándor (Kaló Flórián) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1965. december 20., Kossuth Rádió, 18.58 – 21.32

Sir Arthur Sullivan: A mikádó – „Nanki-Poo, vándor énekmondó” - Réti József (Kaló Flórián) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1968. január 27., Kossuth rádió, 19.30 – 22.00

47. KÁLLAI FERENC

Jacques Offenbach: A szép Heléna – „Agamemnon, Argosz királya” - Palócz László (Kállai Ferenc) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1965. december 20., Kossuth Rádió, 18.58 - 21.32

Hidas Frigyes: Veronai haragosok – „Herceg” ­- Palócz László (Kállai Ferenc) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1969. július 12., Kossuth Rádió, 19.25 – 20.40

48. KÁLLAI ILONA

Franz von Suppé: Boccaccio – „Izabella, Lotteringhi hordókészítő felesége” - Sándor Judit (Kállai Ilona) - Rádió Dalszínházának bemutatója: 1961. június 24., Kossuth Rádió, 20.30 – 23.35

Lehár Ferenc: A víg özvegy – „Valencienne, báró Zéta Mirkó felesége” ­- Koltay Valéria (Kállai Ilona) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1962. december 8., Kossuth Rádió, 18.55 – 21.27

Hidas Frigyes: Riviera – „Lujza” - Andor Éva (Kállai Ilona) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1965. március 27., Kossuth Rádió, 20.25 – 22.00

Johann Strauss: Egy éj Velencében – „Barbara, Delaqua szenátor felesége” - Sándor Judit (Kállai Ilona) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1966. július 16., Kossuth Rádió, 20.28 - 22.00  

49. KÁLMÁN GYÖRGY

Hidas Frigyes: Riviera – „Casella” - Bende Zsolt (Kálmán György) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1965. március 27., Kossuth Rádió, 20.25 – 22.00

50. KERES EMIL

Tyihon Hrennyikov: Fehér éjszaka – „II. Miklós cár” - Várhelyi Endre (Keres Emil) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1971. április 30., Kossuth Rádió, 19.40 – 21.35

51. KOHUT MAGDA

Jacques Offenbach: Orfeusz az alvilágban – „A közvélemény” - Barlay Zsuzsa (Kohut Magda) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1963. július 20., Kossuth Rádió 20.45 – 23.15

Jacques Offenbach: Kékszakáll – „Klementina királyné” - Házy Erzsébet (Kohut Magda) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1978. december 26., Kossuth Rádió, 19.53 – 22.00 

52. KOMLÓS JUCI

Oscar Straus: Varázskeringő – „Friderika főkamarásnő” - Barlay Zsuzsa (Komlós Juci) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1967. március 25., Kossuth Rádió, 19.25 – 20.50

53. KONCZ GÁBOR

Behár György: Zátony – „Pista, matróz” - Karizs Béla (Koncz Gábor) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1971. augusztus 25., Kossuth Rádió, 19.25 – 20.54

54. KOROMPAI VALI

Kemény Egon: Komáromi farsang – „Lilla, Vajda Julianna” - Házy Erzsébet (Korompai Vali) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1957. március 9., Kossuth Rádió, 20.00 – 22.00

55. KOVÁCS KÁROLY

Robert Planquette: A corneville-i harangok – „A bíró” - Sólyom-Nagy Sándor (Kovács Károly) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1971. december 20., Kossuth Rádió, 19.51 – 22.00

(Folytatni fogom)

4510 Búbánat 2021-03-27 17:21:47 [Válasz erre: 4497 Búbánat 2021-03-20 20:01:44]

A Kossuth Rádió szombati Operettparádé műsora a múltheti adás után ismét Fényes Szabolcs-operettek dalaiból válogatott. Szerkesztő-műsorvezető: Babucs Kriszta.

Egyebek közt az alábbi dalokat hallhattuk a mai műsor-összeállításban:

1. Fényes Szabolcs – Harmath Imre: Manolita – „Mindenem te vagy…érted meghalok …” (Sebő Miklós – archív énekfelvételéről)

2. Fényes Szabolcs – Harmath Imre: Music-hall - „Ki az, aki azt hazudja ma, hogy nem volt még szerelmes, ki az, aki nem volt még boldogtalan” (Sebő Miklós – archív énekfelvételéről)  - (Mindig az a perc a legszebb perc c. sláger első szövegváltozata a 30-as évekből)

3. Fényes Szabolcs – Mihály István: Mindig az a perc a legszebb perc”” – a Kísértés c. magyar film zenéje (Karády Katalin)

4. Fényes Szabolcs – Szilágyi László: Vén diófa

- „Két napot ültem az egyesben” (Latabár Kálmán)

- „Fehér akácok, veletek üzenem!"   

5. Fényes Szabolcs – Békeffy István – Semsei Jenő: Rigó Jancsi - Lisette és Ficsúr kettőse, II. felv.: „Ejnye, de huncut az élet…Szerelem van ezer változatban…” (Németh Marika és Rátonyi Róbert, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1973. december 26., Kossuth Rádió, 19.09 – 21.40   

6. Fényes Szabolcs – Ambrózy Ágoston: Fekete csillagok – Péter és Ilonka kettőse „- Fekete csillag a két szemed, csillagok fényében élnék veled. Olyan szép lenne véled az életem, csillagom, fényem, te légy nekem. /- Kettőnkön múlik a boldogság, kettőnkért szebb lesz a szép világ. Gyere, induljunk szépen kettesben, kéz-kézben egy boldog élten át!...” (Házy Erzsébet és Melis György, km. a Magyar Rádió Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Polgár Tibor) - Egyveleg Fényes Szabolcs műveiből ℗ 1960 HUNGAROTON RECORDS LTD.

7. Fényes Szabolcs – Csizmarek Mátyás – Halász Rudolf: Csintalan csillagok

- Ági és Pista kettőse: „Szeretem a májust, orgonáknak illatát” (Oszvald Marika és Tímár Béla, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - 1981. december 25., Kossuth Rádió, 20.36 – 22.00

- Fínálé ultimo (Kalmár Magda, Oszvald Marika, B. Nagy János, Haumann Péter, Tímár Béla, MRT Énekkara)

Egy másik stúdiófelvételről:

- Ági és Berci bácsi kettőse, III. felv.: „Krétával írta fel az osztályfőnök úr” (Lehoczky Éva és Feleki Kamill)

8. Fényes Szabolcs – G. Dénes György: Szerdán tavasz lesz

- Dal: Egy asszonynak az élet csak néhány boldog óra…/Köszi, köszi…” (Galambos Erzsi) – 1983, LP, Hungaroton

- Dal: „Isten, óvd a cípőm” (Kozák András, km. vokál) – 1983, LP, Hungaroton

Másik stúdiófelvételről:

- Címadó dal: „Szerdán tavasz lesz”  (Cserháti Zsuzsa)

9. Fényes Szabolcs – Harmath Imre: Ugye, hogy gondolsz néha rám, szerelmes bűvös éjszakán. Mikor az esti szél zokogva énekel, ugye, hogy nem felejtesz el.” (Előadja: Fényes Szabolcs – ének és zongora)

4509 Búbánat 2021-03-26 13:00:13

A Dankó Rádió Az a szép című műsorában ma délelőtt az alábbi operettrészletek hangzottak el rádió ill, - stúdiófelvételekről:

• Charles Lecocq  - Victor Koning, Clairville  (Louis-François Nicolaïe), Paul Siraudin  - Kristóf Károly és Romhányi József: Angot asszony lánya  

- Amaranthe dala - Angot anyó legendája 

A vásárcsarnok standján a pultja mellett ült. A halpiac a hangján, de sokszor felderült. Nem gondolta meg kétszer, ha megvolt rá az ok, és csípőre tett kézzel az áriát dalolt. Bőbeszédű, jókedélyű, könnyen tűzbe fogható…/Oly rég nem hallunk róla, kitudja, merre jár.  Úgy várjuk itt azóta, csak jönne végre már! …” (Kiss Manyi, km.  az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara., vezényel: Polgár Tibor)  - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1960. augusztus 21., Kossuth Rádió, 20.15 – 22.00 .

• Arthur Sullivan - William Schwenck Gilbert – Blum Tamás: A Fruska  /Eredeti címe: H.M.S. Pinafore (1878) /

Josephine és Ralph kettőse: - Te méltatlan vagy rám! Értsd meg már egyszer! Nem érthető talán, mit mond az ember!?..../- Te kőszívű leány, nincs benned érzés! Hogy miért szeretlek én, ez itt a kérdés...” (Kalmár Magda és Rozsos István, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Blum Tamás) – A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1973. január 22., Kossuth Rádió, 19.47 - 21.30 

• Lehár Ferenc – Victor Léon, Leo Stein  Mérey Adolf: A víg özvegy

- Daniló belépője, I. felv.: „A szerelmetes szép hazám, hogy mennyi gondot ád, az ám…/Az orfeum tanyám, ott békén hagy hazám! Ott éltem vígan élem, mert átkarol tündérem: Lolo, Dodo, Frou-Frou, Clo-Clo, Margo, Zsuzsu, s a hazaszeretetnél szerelmünk többet ér! Pezsgőben úszom én, a kánkánt járom én….”  (Melis György, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) –Melis György operettdalokat énekel új felvételről”, 1980. november 3., Kossuth Rádió, 20.31 – 20.50

• Ábrahám Pál - Alfred Grünwald, Fritz Löhner-Beda - Földes Imre: Hawaii rózsája 

- Indulódal: „Zúg a szél, száz poklon át fut a hajó…” (Radnay György, km. az MRT Énekkarának férfikara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - A rádiófelvétel bemutatója: 1963. május 5., Kossuth Rádió, 17.10 – 17.40. Hanglemezeken is: „Részletek Ábrahám Pál operettjeiből - Bál a Savoyban, Hawaii rózsája, Viktória” ; Részletek HCD 16886; Bál a Savoyban – egyveleg Ábrahám Pál műveiből, LPX 65520”

https://www.youtube.com/watch?v=5r1Jz-hSopQ&ab_channel=KustraG%C3%A1bor

• Jacobi Viktor - Bródy Miksa – Martos Ferenc: Leányvásár

- Bessy és Fritz kettőse, II. felv.: „Történt hajdanán, hogy egy hottentotta lány Párizsba ment, a kis bohó, Dzsilolo, dzsilolo, dzsilolo…” (Házy Erzsébet és Palcsó Sándor, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1964. július 18., Kossuth Rádió, 20.52 – 23.33

• Gyöngy Pál – Békeffy István: Őméltósága sofőrje - zenés vígjáték

Budán, kint van egy kis Heuriger. Hollári-é, hollári-ó!”  (Bilicsi Tivadar, km. MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Gyulai Gaál Ferenc) - „Minden jegy elkelt” – Gyöngy Pál dalaiból – 1971 Hungaroton Records LTD

4508 Búbánat 2021-03-25 13:09:05

A Dankó Rádió Az a szép című műsorában ma délelőtt az alábbi operettrészletek hangzottak el rádió ill, - stúdiófelvételekről:

• Kerekes János – Bíró Lajos – Hárs László: Sárgarigó és az alkirály (zenés játék)

- Sárgarigó dala: „Fütyülök rá, fütyülök rá, fütyülök ráhogy bókol egy alkirály.. ... Elegem van, elegem van, elegem van….” (Kalmár Magda, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Kerekes János) - A Rádió Dalszínházának a bemutatója: 1973. augusztus 19., Kossuth Rádió, 18.25 – 19.00

• Carl Millöcker - Friedrich Zell, Richard Genée – Blum Tamás: A koldusdiák

- Bronislawa és Jan Janicki (valójában: Opalinszki Ádám) szerelmi kettőse, II. felv.: – Ne feledd el, szerelmünk édes záloga e csók! Bármit mondjon a világ.  – Anyám se tudja meg! – Ó, te kis gyerek!  Titokban tartom én a szám, mit szívünk érez… e kis virág szavát veszélyben hallja senki meg, virágok nyelvét nem érti az ki nem szeret! Hogy lenne ő az áruló?...  /Most, hogy az élet minden kincse nékünk csillog, kedvesem, édes érzés rabbilincse fűzzön össze énvelem! Mindent-mindent elfeledj! Hűn szeress! Hűn szeress!... Drága élet száz veszéllyel, száz viharral elvonul, nem szakíthat semmi széjjel, összetartunk boldogan! Mindent-mindent elfeledj! Hűn szeress! Hűn szeress!...”  (Sánta Jolán és Póka Balázs, km.  az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Pál Tamás) - A Rádió Dalszínháza új felvételének bemutatója: 1988. december 25., Kossuth Rádió 16.35 – 18.15

• Horváth Jenő - Halász Rudolf: Ő sincs fából

- „Este fess a pesti nő, ha kicsike száját festi ő, csak érte remeg a férfi sereg… A bárban kacéran flörtöl, és nejlont visel a lábán. Száz mohó férfi szem rögtön, jaj, leszalad a bokáján…”  (Rátonyi Róbert, km. a Magyar Hanglemez Vállalat Esztrádzenekara, vezényel: Gyulai Gaál Ferenc) – LP, Qualiton,  1979

• Huszka Jenő – Bakonyi Károly – Martos Ferenc: Bob herceg

- Bob dala: „Londonban, hej, van számos utca, és minden utcán több sarok…" (Kovács József, km.  az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Pál Tamás) - "Vágyom egy nő után” - Kovács József operettlemeze (részletek, Qualiton, 1985) 

• Fényes Szabolcs – Harmath Imre - Romhányi József: Maya 

- "Gorilla" induló-dala: „Forr a vérünk, nagy vezérünk csatába küld, … tábornok harca hív, már a dobszó döng indulót, százak fegyverbe … Tratatatá-tam, bármi vár, élet-halál, mindegy, előre, gyerünk! Tratatatá-tam, rajta hát, száz poklán át… Rohamra, indulj előre, csontbrigád!  Ki tudja, holnapra nem vár senki rád!...” (Radnay György, km. az MRT Énekkarának férfikara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Gyulai Gál János) – A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1971. április 12., Kossuth Rádió, 19.57 – 22.00

• Szirmai Albert – Rajna Ferenc: Táncos huszárok 

- Keringő (A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Bródy Tamás vezényli) - részletek, 1953. december 26., Petőfi Rádió, 13.00 – 13.45

• Kálmán Imre – Leo Stein, Jenbach Béla – Gábor Andor – Kellér Dezső – Békeffy István: A csárdáskirálynő 

- Kerekes Ferkó, Miska főpincér és Cecília hármasa: Nem él jobban Kínában sem a kínai császár, mint mikor a szívemre a búbánat rászáll.../Hajmási Péter, Hajmási Pál, a barométer esőre áll....”  (Honthy Hanna, Palócz László és Feleki Kamill, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1968. június 1., Kossuth Rádió, 19.20 – 22.00

4507 Búbánat 2021-03-24 12:20:03

A Dankó Rádió Az a szép című műsorában ma délelőtt elhangzott operettrészletek (rádió stúdiófelvételek) voltak: 

• Fényes Szabolcs - Békeffy István – Kellér Dezső: Szombat délután

- Hármas: "Jaj, nem lehet szerelem nélkül élni..." (Petress Zsuzsa, Házy Erzsébet, Maleczky Oszkár, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Gyulai Gaál János) - részletek, 1954. június 12., Kossuth Rádió, 16.20 – 16.40 

• Szirmai Albert – Martos Ferenc: Alexandra

- A király és Alexandra kettőse: „- Minek ez a hideg pillantás? ijedelem ül a szép szemén, nem is tudom, mire véljem!? /- Minek ez a heves ostromlás? Egy kissé gyorsan jár, ne legyen szeme oly mohó…/- Miért vagy oly szép, mint az álom, elbűvölő, mint senki más, mióta látlak, érted vágyom…” (Pászthy Júlia és Palcsó Sándor, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - Az 1980. július 2-án, a Petőfi Rádióban 18.35 -19.25 között bemutatott rádiófelvételről

• Franz Schubert - Berté Henrik – Harsányi Zsolt: Három a kislány

- Médi és Schubert kettőse, I. felv. (László Margit és Ilosfalvy Róbert, km. a Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel: Fischer Sándor) – A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1963. január 5., Kossuth Rádió, 18.55 – 22.00 (szünet 19.55-20.30)   

MÉDI:
Lelkem boldog, mily nagy dolgot értem meg véletlenül
SCHUBERT:
Ennyi szóval, széppel-jóval attól félek túlbecsül
MÉDI:
Túl szerény, mert az tény, hogy nagyon szép minden műve
SCHUBERT:
Műveim és nem én, persze, hogy ne érteném ?!

MÉDI - SCHUBERT:
Ó drága szép muzsika, drága hang,
Úgy zeng a szívemben, mint lágy harang.
Úgy simogat és annyi enyhet ád,
Úgy simul a mámoros lelken át.
A csendülő, zendülő, szívemben benn ülő,
Libbenő, ringató nótaszó.

4506 Búbánat 2021-03-23 15:25:35

A március 4-én 92. életévében elhunyt Palcsó Sándor operaénekesre emlékezett Tölgyi Krisztina, szerkesztő-műsorvezető, a Dankó Rádió Az a szép című, ma délelőtt elhangzott zenei műsorában. A nagyszerű tenor énekhangját ezúttal egy magyar zenés játék rádiófelvételének részletében hallhattuk:

• Kerekes János – Bíró Lajos – Hárs László: Sárgarigó és az alkirály 

Dal a legyezőről: „- A felség, feltehető, rém szófukar szerető….Csak azért kell a szép legyező, mellyel jelzi, hogy ha kegyes ő…”  (Palcsó Sándor, km. Kalmár Magda és az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel a szerző, Kerekes János) A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1973. augusztus 19., Kossuth Rádió, 18.25 – 19.00

Az adásban az alábbi operettrészleteket hallhattuk

• Kálmán Imre - Julius Brammer, Alfred Grünwald - Harsányi Zsolt – Kardos G. György: Marica grófnő 

Nyitány (Az MRT Szimfonikus Zenekarát vezényli: Breitner Tamás) - A Rádió Dalszínházának bemutatója, új felvétel: 1987. december 21., Petőfi Rádió, 20.04 – 21.49

• Sidney Jones - Owen Hall - Fáy E. Béla és Makai Emil - Brand István: A gésák /„The Geisha” – 1896/

Teaház-dal: "Ha nő csak könnyet lát, egy csésze teát, fontos, hogy a vendég úr jól érezze magát.../ Ez kedves teaház, ma lesz itt mulatás…Ha víg a tengerész, már minden jóra kész…"  (Az MRT Énekkarát és Szimfonikus Zenekarát Bródy Tamás vezényli.) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1970. február 14., Kossuth Rádió, 19.25 – 20.37   

• Johann Strauss: A cigánybáró - Szövegét Jókai Mór novellája nyomán Igna(t)z Schnitzer írta. Fordította és rádióra átdolgozta: Szinetár György.  A versszövegeket Fischer Sándor fordította.

Szaffi és Barinkay szerelmi kettőse, II. felv.:  „- Ki esketett? Felelj! - Te mondd: - A pap egy kis pacsirta volt. - A gyertya fénye volt a hold, - S az égbolt oly szép volt, oly áhítat honolt! - Sok csillag, ó, rajta csillogó kis hímes aranyfolt.- Dalolt lágyan, édesen a fán a fülemüle! A vágyról, a vágyról beszélt az éneke. - Dalolt lágyan, édesen a fán a fülemüle! A vágyról, a vágyról beszélt az éneke. /- Ki volt tanúnk? Felelj…” (Házy Erzébet és Ilosfalvy Róbert, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Ferencsik János) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1961. április 2., Kossuth Rádió, 18.50 – 21.30

• Huszka Jenő – Szilágyi László: Mária főhadnagy 

Mária és Bálint kettőse: „- Szeretem! vagy mondjuk így: ich liebe dich! A kisasszony Wunderlich! Szép és csodás. - Szeretem! a szívvel nem jó játszani, mert meg fog ártani e vallomás.  /Szabad-e remélnem, hogy egyszer megsajnál? Úgy kellene nékem egy kis reménysugár…/ - Türelem, a boldogságra várni kell. Aki tudja rejtse el a sóhaját… (László Margit és Melis György, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) – „Bemutatjuk új felvételünket” – 1967. augusztus 25., Kossuth Rádió, 19.32 – 20.12 (Huszka: Erzsébet; Huszka: Mária főhadnagy – részletek) 

• Szirmai Albert - Bakonyi Károly - Gábor Andor: Mágnás Miska

Rolla és Baracs kettőse: "Azt hittem egy percig, szíve már enyém…/ A nő szívét, ki ismeri, ezer csodával van teli…/Isten veled, búcsúzni fáj, tündéri álomkép...”  (Gyurkovics Mária és Bartha Alfonz, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - A Rádió Dalszínházának bemutatója - keresztmetszet: 1961. május 30., Kossuth Rádió 20.25 - 21.30  

• Huszka Jenő – Szilágyi László: Erzsébet

Délibábos Hortobágyon” (Szendy Szilvi és Peller Károly - zongorakísérettel) - Dankó Klub, élő adás hangfelvétele

„Madárdalos zöld erdőben jártam én…/Rózsám, viruló kis rózsám, te légy most a postám, levelemmel üzenem…”  (Kollár Katalin) - Dankó Klub, élő adás hangfelvétele

4505 Búbánat 2021-03-22 13:23:31 [Válasz erre: 4502 Búbánat 2021-03-22 10:07:27]

A Dankó Rádióban délelőtt elhangzott Az a szép című műsorban a következő operettdalok szólaltak meg - rádió stúdiófelvételről:

1.) Lajtai Lajos – Békeffy István: A régi nyár - „Van egy édes kis zug Budán, oda szerelmes jár csupán…/Legyen a Horváth-kertben, Budán, szombaton este fél nyolc után… (Honthy Hanna) 

2.) Zerkovitz Béla – Mérey Adolf: Aranyeső - „Uncili-smuncili, drága kiskutyám, jöjj el délután!...”  (Zentay Anna és Rátonyi Róbert, km. a Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel: Behár György)

3.) Carl Millöcker Hugo Wittmann, Julius Bauer - Reiner Ferenc, Fáy (Jakab) Béla - Harmath Imre: A szegény JonathánJonathán dala (Rondó) (eredetileg Tobias Quickly, impresszárió dala, basszus hangra) - „Csupán az impresszárió, az érti csak mi szép, mi jó, hol itt, hol ottan látható és már rohan tovább. Mi kell ehhez, ki gyors, merész, ki gyors, merész, ha van kis ész.  Na persze hozzám könnyű lész, ha tiéd a nagyvilág! …” (Palcsó Sándor, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) – Új rádiófelvételen részletek, 1974. június 9., Kossuth Rádió, 16.00 – 16.18 

4.) Kálmán Imre – Julius Brammer, Alfred Grünwald – Szenes Andor – Szenes Iván: A montmartre-i ibolya - Violetta dala, III. felv.: „Csak egy, amire kérem, ha szeret kicsikét…” (Kincses Veronika, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás– A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1983. január 1., Kossuth Rádió, 20.30 – 22.00 

5.) Lehár Ferenc - Alfred Maria Willner, Robert Bodanzky – Gábor Andor – Zoltán Pál: Cigányszerelem  -  Csók-kettős  (Kukely Júlia és Bende Zsolt, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Nagy Ferenc) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1984. július 9., Petőfi Rádió, 20.35 – 22.15.

„Van egy csodaszer, én ismerem, mely ifjúságot ád, és igazán hasznos, azt hiszem, sok férfinak, igazán.  – Hát ez kitűnő, ó drága nő, szerezze meg ezt a szert! – Bár valódi kincs, nekem se nincs és nem patikus kotyvalék! – Ó mondja meg gyorsan nekem, mitől ifjul meg vén szívem?  /- Az erdőben oly édes nóta száll, úgy hódit, úgy bódít, a szívünkhöz szól… A hangjával boldogít, a vágyról, a csókról mesél. …/Addig tart az ifjúság, míg a szívben ég a vágy, míg az ajkad, mint a tűz csókra ég! Csókolj, míg a szám piros, csókolj, míg a csók tüzes…. Csókolj! Semmitől se félj! … Csók, te bódító boldogság, gyógyító orvosság! Csók, csók, csók!”

4504 smaragd 2021-03-22 12:58:52 [Válasz erre: 4502 Búbánat 2021-03-22 10:07:27]

Igen, én is hallottam, most már teljes a kép, addig két szerkesztő-műsorvezetője van a műsornak - átmenetileg.

4503 smaragd 2021-03-22 12:57:27 [Válasz erre: 4501 Búbánat 2021-03-22 10:01:42]

Rendben van, :-) így még nagyobb munka :-).

4502 Búbánat 2021-03-22 10:07:27

Tölgyi Krisztina az imént azzal vezette fel az Az a szép című műsorát, hogy "Erdélyi Claudia visszatértéig" vezeti szerkesztő-műsorvezetőként az adást.

4501 Búbánat 2021-03-22 10:01:42 [Válasz erre: 4500 smaragd 2021-03-22 08:54:31]

Ezen a szerepek egyike sem  vehető fel e listába!

Amint a lista elején jeleztem, az összeállításba csak "azokat a címeket veszem be, amelyeknél a színész és az énekművész elkülönült kettőse társul a rádiófelvételhez."

Horváth Jenő és Hlatky László  jelzett szerepeiben szöveget mond és énekel, ezért  e listában  kizáró okok: "Slégek, hanglemezforgató",  „Hajós Gáspár, Lilla vőlegénye”,  "Főrendező", „Gyurik Péter”, „Füzéressy Kristóf”  

Ugyanezt  következesen tettem és teszem a nem Kemény Egon- szerzemények rádiós szerepeinek kigyűjtésekor is. 

Tehát csak azokat jelzem, ahol  színművész mellett másik művész énekli azt. 

A kásőbbiekben majd sort kerítek egy másik lista összeállítására, ahol csak azokat a szerepeket gyűjtöm össze, ahol a színművész a dialógusok mellett az éneklést is vállalta. 

4500 smaragd 2021-03-22 08:54:31 [Válasz erre: 4499 Búbánat 2021-03-21 21:59:56]

Kiegészítem a 4499 számú bejegyzést:

Előzmény  4499

Előzmény  4468

A rádiódaljátékoknál Kemény Egon: "Hatvani diákjai" az előadásokban fordulatot hozott, rádiótörténeti jelentősége a bevezető szövegbe tartozik.

Itt ismét látható, hogy számos (vagy számtalan) esetben, az 1940-es évek óta Kemény Egon-műben lépett először egy művész valamely rádiós műfajban a mikrofon elé:

HLATKY LÁSZLÓ ÉS

HORVÁTH JENŐ

HORVÁTH TIVADAR        Előzmény  2175         

40. HLATKY LÁSZLÓ

Kemény Egon: Talán a csillagok – "Slégek, hanglemezforgató"- Hlatky László -  Bemutató:  Magyar Rádió, 1949. december 31. Előzmény

Kemény Egon: Komáromi farsang – „Hajós Gáspár, Lilla vőlegénye” - Hlatky László - a Rádió Dalszínházának bemutatója: daljáték 2 részben, 1957. március 9., Kossuth Rádió, 20.00

41. HORVÁTH JENŐ

Kemény Egon:  Talán a csillagok – "Főrendező"- Horváth Jenő  Bemutató:  Magyar Rádió, 1949. december 31. Előzmény

42. HORVÁTH TIVADAR

Kemény Egon: Májusfa – „Gyurik Péter” - Horváth Tivadar - az első rádióoperett. Bemutató:  Magyar Rádió, 1949. május 1. Előzmény

Kemény Egon: Hatvani diákjai – „Füzéressy Kristóf”  - Horváth Tivadar - a Rádió Dalszínházának bemutatója:  daljáték 2 részben, 1955. január 23., Kossuth Rádió, 20.00

4499 Búbánat 2021-03-21 21:59:56 [Válasz erre: 4467 Búbánat 2021-03-14 22:34:48]

Kapcs. 4467.  sorszám

(folytatás)

A Magyar Rádióban anno kialakult gyakorlat volt, hogy a teljes operettek rádiófelvételén - a rendezőktől, a dramaturgtól is függően - az egyes szerepeket ketten alakították: a színészeké volt a dialógusokban a próza, míg az énekhangok természetszerűleg az énekművészeké. (A későbbiekben egyre gyakrabban, a szerepekre olyan énekeseket kértek fel, akiknek nem okozott gondot a szövegmondás sem.)

A következő időszakban sorra veszem színművészeinket, akiknek szerepalakítása mellé a hangfelvételen a dalbetétszámokban az énekesek külön felvett hangja párosult. 

Amennyiben az adott színművész a szövegmondás mellett még énekel is, a listában nem tüntetem fel azt a szerepét. A listába azokat a címeket veszem be, amelyeknél a színész és az énekművész elkülönült kettőse társul a rádiófelvételhez.  

37. GYENGE ÁRPÁD

Jacques Offenbach: A szép Heléna – „Ajax I, Salamis királya” - Kishegyi Árpád (Gyenge Árpád) a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1965. decemver 20., Kossuth Rádió, 18.58 - 21.32 

38. GYŐRFFY GYÖRGY

Hidas Frigyes: Veronai haragosok – „Capulet” - Radnay György (Győrffy György) - a Rádió Dalszínházának bemutatója:  1969. július 12., Kossuth Rádió, 1925 - 20.40 

Horusitzky Zoltán: A fekete város – „Nusskorb, szenátor” - Palócz László (Győrffy György) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1969. december 15., Kossuth Rádió, 20.25 – 22.00

39. HARSÁNYI GÁBOR

Jacques Offenbach: Kékszakáll – „Kékszakáll” - Róka István (Harsányi Gábor) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1978. december 26., Kossuth Rádió, 19.53 – 22.00 

40. HLATKY LÁSZLÓ

Franz von Suppé: A szép Galathea – „Mydas, műkereskedő” - Kishegyi Árpád (Hlatky László) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1960. április 19., Kossuth Rádió, 15.10 – 16.15

41. HORVÁTH JENŐ

Franz von Suppé: Boccaccio – „Scalza, borbély” - Maleczky Oszkár (Horváth Jenő) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1961. június 24., Kossuth Rádió, 20.30 – 23.35

Polgár Tibor: A lepecsételt asszony – „Budeusz Gáspár, főbíró- Molnár Miklós (Horváth Jenő) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1962. január 6., Kossuth Rádió, 20.45 – 22.55

42. HORVÁTH TIVADAR

Johann Strauss: Egy éj Velencében – „Az urbinói herceg” - Udvardy Tibor (Horváth Tivadar) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1966. július 16., Kossuth Rádió, 20.28 – 22.00

43. HUSZTI PÉTER

Jacques Offenbach: A varázshegedű – „Pierre, parasztlegény” - Réti József (Huszti Péter) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1969. június 21., Kossuth Rádió, 20.33 - 21.13

44. HŰVÖSVÖLGYI ILDIKÓ

Kálmán Imre: Marica grófnő – „Marica grófnő- Kincses Veronika (Hűvösvölgyi Ildikó) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1987. december 21., Petőfi Rádió, 20.04 – 21.49

Jacques Offenbach: Fortunio dala – „Laurette” - Kincses Veronika (Hűvösvölgyi Ildikó) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1989. április 3., Kossuth Rádió 20.30 – 21.26.

Pjotr Iljics Csajkovszkij – Josef Klein: A diadalmas asszony – „Márta - később: Katalin cárnő” - Tokody Ilona (Hűvösvölgyi Ildikó) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1989. december 10., Kossuth Rádió, 20.55 – 22.00

Carl Zeller: A madarász – „Mária hercegnő” - Kincses Veronika (Hűvösvölgyi Ildikó) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1989. december 25., Kossuth Rádió, 20.10 – 21.30

(Folytatni fogom)

4498 smaragd 2021-03-20 20:08:33 [Válasz erre: 4497 Búbánat 2021-03-20 20:01:44]

Fényes Szabolcs első igazgatói időszakáról is szó volt, röviden, sajnáltam, hogy nem jutott idő pl. Kemény Egon:"Fekete liliom" című 1946-ban bemutatott nagyoperettjére - remélhetőleg erre is lesz még alkalom.

4497 Búbánat 2021-03-20 20:01:44

A Kossuth Rádióban minden szombaton délután jelentkező Operettparádé” mai műsora  Fényes Szabolcs zeneszerző (Nagyvárad, 1912. április 30. – Budapest, 1986. október 12.)  életművét tekintette át, benne a pályája azon szakaszát is, amikor a komponista a Fővárosi Operettszínház igazgatójaként is működött 1957 -1960 között.

szerkesztő Babucs Kriszta ezúttal is Kiss-B. Atilla operaénekes, a Budapesti Operettszínház főigazgatója és Nemlaha György, dramaturg, zenei író bevonásával készítette és vezette operettműsorát.

Az adásban a következő Fényes Szabolcs-szerzemények csendültek fel:

1.) Fényes Szabolcs - Békeffy István – Semsei Jenő: Rigó Jancsi Mariska, Jancsi és Ficsúr hármasa, II. felv.: Budapest, Budapest, te csodás! Te vagy nékem a szívdobogás. Sehol nincs a világon olyan szép város, és ilyen rügyfakadás!...” (Petress Zsuzsa, Korondy György és Rátonyi Róbert, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1973. december 26., Kossuth Rádió, 19.09 – 21.40

2.) Fényes Szabolcs – Harmath Imre – Romhányi József: Maya

- Rudi és Barbara kettőse: „Oda nézz, a szemafor szabadot jelez, ha jól figyeled, siessünk angyalkám!.../Itt a lux, itt a lux, itt a luxusvonat, fogd a cso, fogd a cso, fogd a csomagomat! Amíg egy-két szivart beszerezek, foghatod mind, hiszen nem nehezek!...” (Galambos Erzsi és Rátonyi Róbert, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Gyulai Gaál Ferenc) – A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1971. április 12., Kossuth Rádió, 19.57 – 22.00

- Maya belépője: „Azt mondják rólam……Szeretnék egyszer kicsit boldog lenni, o-o-óh,…” (Házy Erzsébet, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Gyulai Gaál Ferenc)   A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1971. április 12., Kossuth Rádió, 19.57 – 22.00

3.) Fényes Szabolcs – Mihály István: „Odavagyok magáért, a gyönyörű hajáért, egyetlen szaváért, mosolyáért.” (az ismert operettdal most Hofi Géza és a Stúdió 11 feldolgozásában szólalt meg, vezényel: Bolba Lajos Csak egy kis emlék”- Fényes Szabolcs ℗ 1980 HUNGAROTON RECORDS LTD.- megjegyzem, ez a népszerű dal a „Manolita” részlete, ami később bekerült a Maya c. operettbe is (Maya, Barbara és Rudi hármasa, II. felv.)

4.) Fényes Szabolcs – Török Rezső: Csipetke - Vidám kettős: „Nem kell más, nem kell más, nem kell más, csak egy jó átható pillantás...  egy csodás kis lakás, egy kis összeborulás, nem kell más, nem kell más, nem kell más!…" (Zentay Anna és Kishegyi Árpád, km. az MRT Szimfonikus Zenekara) - A rádiófelvétel elhangzott először - más Fényes Szabolcs-művek részleteivel -, 1962. május 17., Kossuth Rádió,18.00 – 18.40

5.) Fényes Szabolcs - Békeffy István - Szilágyi László: Pusztai szerenád - Tangó „Hallod-e, hallod-e kőrösi lány? csak minekünk muzsikál a cigány. Érik a, érik a búzakalász, nálamnál jobb szeretőt nem találsz…”  (Bilicsi Tivadar, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Gyulai Gaál Ferenc) - "Álmaimban valahol... " SLPX 16571 Részletek Fényes Szabolcs operettjeiből és musicaljaiból

6.) Fényes Szabolcs – Szilágyi László: Vén diófa  - „Van Budán egy kis kocsma a Vén Diófa, Vén Diófa, Vén Diófa. Ott terem csak az igazi régi nóta, régi nóta, régi nóta. …” (Bilicsi Tivadar, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Gyulai Gaál Ferenc) - "Álmaimban valahol... " SLPX 16571 -  Részletek Fényes Szabolcs operettjeiből és musicaljaiból)

7.) Fényes Szabolcs – Mihály István: A királynő csókja - „Oly kék a tenger és most az ember vallomásra vár, szívemben feldalolt a nyár…/Ne vegye szívére, ha egy asszony búcsút int, hiszen a szerelmek így szoktak elmúlni mind…”   (Karády Katalin) 

8.) Fényes Szabolcs – G. Dénes György: Szerdán tavasz lesz! (zenés játék)

- „Szerdán tavasz lesz!…, hóbuckán virág lesz, pár jó szó csodát tesz, szomszédból barát lesz, ha gondolsz rám….(Fényes Szabolcs énekel és kíséri magát zongorán!)  - televíziós műsor hanganyagából (anno a  zenei összeállítás szerkesztője Nemlaha György volt.)

- „Halló, nagyvilág” (Felföldi Anikó) 

4496 Búbánat 2021-03-20 19:16:02 [Válasz erre: 4495 smaragd 2021-03-20 18:26:45]

Az össszes régi rádió-adást - amelyben Nagy Ibolya Palcsó Sándorral beszélgetett és az operett-felvételeit is hallhattuk  a "Túl az Óperencián" -  az elhangzásuk idején felvettem a rádióból, majd CD-re is átírattam! Bármikor elővehetem és újra meghallhathatom! Mindezekről itt a fórumon akkor beszámoltam, sőt, Palcsó Sándor élőszavait, mondatait idéztem. Úgyhogy örülök a jövő heti kora reggeli ismétlő műsoroknak.  Aki tudja, hallgassa meg újra -  vagy először. Érdemes. Közben szomorúak vagyunk hogy immár Palcsó Sándor Emlékműsor lett belőle...

4495 smaragd 2021-03-20 18:26:45 [Válasz erre: 4474 smaragd 2021-03-15 17:09:37]

Túl az Óperencián: Palcsó Sándorra emlékezünk

https://mediaklikk.hu/danko-radio/cikk/2021/03/19/tul-az-operencian-palcso-sandorra-emlekezunk/

Palcsó Sándorra, a kétszeres Liszt Ferenc-díjas operaénekesre, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjára emlékezünk Nagy Ibolya Túl az Óperencián című korábbi műsoraival. Az egy héten át tartó zenés beszélgetésekben Palcsó Sándor felidézi gazdag pályájának állomásait egészen pécsi gyermekkorától, de mesél legendás szerepeiről, kollégáiról, rádiós munkáiról, az operairodalom klasszikus és kortárs műveiről, melyekben színpadra lépett. A beszélgetés kiindulópontja Palcsó Sándor A többi néma csend címmel 2016-ban megjelent portrékötete. Palcsó Sándor március 4-én hunyt el 92. életévében.

Túl az Óperencián március 22-től 28-ig minden reggel 5 órától a Dankó Rádióban!

4494 Búbánat 2021-03-19 12:44:23

A Dankó Rádió Az a szép című műsorában ma délelőtt ezek az operettrészletek csendültek fel:

• Lehár Ferenc – Alfred Maria Willner - Robert Bodanzky  Gábor Andor: Luxemburg grófja

- Juliette és Armand Brissard kettőse /"Bohém-kettős"/, I. felv.:„Egy kis szoba kell, hol szűk is a hely, de elférünk, hat jó emelet, a nap benevet, s mi nem félünk. Nem kérek mást, csak... /Gyerünk, tubicám, se kocsink se lovunk, én s a cicám, mi csak elkocogunk. Friss örömet csak a jó szív ád. Vesszen a pénz, de a csók mi vár…" (Zentay Anna és Rátonyi Róbert, km. a Fővárosi Operettszínház Zenekara, vezényel:  Breitner Tamás) - keresztmetszet, Qualiton, 1964

• Jacobi Viktor  Martos Ferenc  Bródy Miksa: Sybill

- A nagyherceg és Sybill kettőse, II. felv.: „A kandallóban rőzse ég, pattog izzó parázs... Parázs, parázs, szép piros parázs... / Illúzió a szerelem, szívek tündérszép illúziója, kacéran játszik körülem, rózsás illúzió...” (Pitti Katalin és Csurja Tamás, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Makláry László) – részletek, 1985

• Kálmán Imre - Julius Brammer, Alfred Grünwald - Harsányi Zsolt – Kardos G. György: Marica grófnő

- Marica, Populescu és Zsupán vidám hármasa, III. felv.: „Tűzrőlpattant barna lányok, nyalka szép legények…/Ringó vállú csengeri violám kisangyalom, gyúrjad, gyúrjad, sej, de ma a bokám letáncolom…”  (Kincses Veronika, Korcsmáros Péter és Rozsos István, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás) - A Rádió Dalszínházának bemutatója, új felvétel: 1987. december 21., Petőfi Rádió, 20.04 – 21.49

• Kerekes János - Bíró Lajos - Hárs László: Sárgarigó és az alkirály 

- Sárgarigó dala: „Aranyad annyi van, mint a réten a fű-fű-fű…/Azt hiszed, kiscsibém, hogy más szemmel nézek rád-rád-rád…" (Kalmár Magda, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Kerekes János - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1973. augusztus 19., Kossuth Rádió, 18.25 – 19.00 

• Ábrahám Pál – Alfred Grünwald – Fritz Löhner-Beda - Heltai Jenő – Romhányi József: Bál a Savoyban

- Tangolita és Celestine kettőse, III.  felv.: „De jó volt messzire, délre utazni, mint ősszel a fecske madár! Ott örök a nyár! ….Az álmok álma volt Sevilla, Sevilla, Sevilla...” (Házy Erzsébet és Baksay Árpád, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - A rádiófelvétel bemutatója: 1963. május 5., Kossuth Rádió, 17.10 – 17.40 - „Részletek Ábrahám Pál operettjeiből - Bál a Savoyban, Hawaii rózsája, Viktória”

Megjegyzem, ez a „Sevilla-duett” csak a rádiófelvételen található, a CD-re ez a szám nem került rá:

Bál a Savoyban – egyveleg Ábrahám Pál műveiből
LPX 65520  

ÁBBRAHÁM PÁL: Bál a Savoyban – Viktória – Hawaii rózsája
Részletek HCD 16886

• Zerkovitz Béla – Szilágyi László: Csókos asszony

- Rica-Maca és Dorozsmay Pista vidám kettőse, II. felv.: „Ugye babám, ugye magát nyugodtan imádhatom…/ Kár itt minden dumáért, élek-halok magáért…” (Igó Éva és Méhes László, km. a Vígszínház Zenekara, vezényel: Kocsák Tibor)  - Magyar Rádió, 1987;  Radioton, SLPM 16752 – részletek a Vígszínház előadásából

• Eisemann Mihály - Zágon István - Somogyi Gyula: Fekete Péter

- Péter belépője, I. felv.: „Fekete Péter öcsém, te kis ügyefogyott…” (Bot Gábor - ének; Tarnai Kiss László zongorakíséretével) – a Dankó Klub egyik élő adásának hangfelvételéről. 

4493 Búbánat 2021-03-18 22:55:25 [Válasz erre: 4491 smaragd 2021-03-18 18:04:07]

Szerintem helyettesíti Erdélyi Claudiát, míg vissza nem tér, szerkesztő-műsorvezetőként. 

4492 Búbánat 2021-03-18 22:55:24 [Válasz erre: 4491 smaragd 2021-03-18 18:04:07]

Szerintem helyettesíti Erdélyi Claudiát, míg vissza nem tér, szerkesztő-műsorvezetőként. 

4491 smaragd 2021-03-18 18:04:07 [Válasz erre: 4490 Búbánat 2021-03-18 17:00:25]

Én tegnap hallottam először, hogy műsorvezető, ma szerkesztővel bővítve... akkor ez most mit jelent? Két szerkesztője van a műsornak? Talán mégiscsak tisztázza majd a Dankó Rádió.

4490 Búbánat 2021-03-18 17:00:25 [Válasz erre: 4489 smaragd 2021-03-18 14:08:57]

Előző napokban is elhangzott tőle:  "szerkesztő-műsorvezető: Tölgyi Krisztina."   (Korábban rosszul értettem a bejelentkezésében a nevét: "Töldi") 

4489 smaragd 2021-03-18 14:08:57 [Válasz erre: 4487 Búbánat 2021-03-17 19:33:53]

Köszönöm a választ. Majd kiderül, keresem, engem is meglepett.

A mai műsorban már elhangzott, hogy "szerkesztő-műsorvezető: Tölgyi Krisztina."

4488 Búbánat 2021-03-18 13:10:38

A Dankó Rádió Az a szép című műsorában ma délelőtt ezek az operettrészletek csendültek fel:

• Sidney Jones - Owen Hall - Fáy E. Béla, Makai Emil - Brand István: A gésák

- Fairfax tengerészdala: „Én tengerész vagyok, ám a fényes ég ragyog, mert az otthonunk a széles óceán!.../ Víg a tengerész, bátor és merész, lángra gyúl, ha lányra néz és átölelni kész,…” (Bende Zsolt, km. az MRT Énekkarának Férfikara, Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1970. február 14., Kossuth Rádió, 19.25 – 20.37 

• Szirmai Albert – Martos Ferenc: Alexandra

- Alexandra dala:Szép leánynagyon vigyázz, mert baj kíséri lépteid, nem egy de száz! Jól vigyázz, ha férfi jő, ne csald meg őt, hogy téged meg ne csaljon ő! …”  (Pászthy Júlia, km. az MRT Énekkarának Nőikara, Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) – A Rádió Dalszínházának bemutatója – keresztmetszet, 1980. július 2., Petőfi Rádió, 18.35 -19.25.  Másik rádiófelvételen Osváth Júlia is énekli ugyanezt a dalt. (1961)

• Zerkovitz Béla - Szilágyi László: Csókos asszony

- Rica-maca és Ibolya Ede kettőse: „Gyere tubicám, ülj ölembe cicám …/Éjjel az omnibusz tetején, emlékszel, kicsikém, de csuda volt…” (Peller Anna és Peller Károly, km. Pécsi Szimfonietta, vezényel: Silló István)  - Peller Károly lemeze - „EZ OPERETT! CD - (2009)

• Huszka Jenő – Szilágyi László: Erzsébet:

- Ida dala:  "Bár szívügyekben jártas voltam, még sose volt ily zavarom, mint most van…/ Van az úgy, kérem, néha, néha, hogy ég a szív, s a száj az néma, ezer szép álmot sző az ember, s beszélni isten tudja nem mer…”   (Kalocsai Zsuzsa, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Kovács János) – MTVA-Dankó Rádió felvételének bemutatója: a Magyar Rádió 6-os stúdiójában 2014 decemberében harmincegy népszerű operettrészletet vettek fel Huszka Jenő műveiből, ezeket 2015 áprilisában sugározta először a Dankó Rádió.

• Arthur Sullivan - William Schwenck Gilbert – Romhányi József – Blum Tamás: A Fruska /”HMS Pinafore, or The Lass That Loved a Sailor” - 1878 /

- Az Admirális dala: „De szép volt az elmúlt ifjúság egy ügyvédirodában mint diák, a széket poroltam, a párnákat, ha a porszemek és a cérnák rászálltak. A háztartási munka úgy megtetszett, az admirálissághoz végül ez kellett…/Hát honfitársak, testvérek, hogyha nemcsak irodákban ülnétek, hanem vágytok felhágni a létrára, mindig gondoljatok erre az én példámra! Ne menj sohase a tengerhez közel, akkor egykettőre ellentengernagy leszel!” (Várhelyi Endre, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Blum Tamás) – A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1973. január 22., Kossuth Rádió, 19.47- 21.30

Továbbá megemlítem ezt a két dalt is az adásból:

• Zerkovitz Béla: „Ujjé a Ligetben nagyszerű! Ujjé, a Ligetben jó!” - Alfonzó (Markos József)
  • Jávori Ferenc – Miklós Tibor: Menyasszonytánc  (Klezmer-musical)  - Majzikné dala: „Papír és papír és papír” (Lehoczky Zsuzsa, km. a Budapest Klezmer Band) – a Budapesti Operettszínház produkciója

4487 Búbánat 2021-03-17 19:33:53 [Válasz erre: 4486 smaragd 2021-03-17 15:50:37]

Én elsősorban az elhangzó operettrészletekre koncentrálok. Erre a kérdezett megzenésített versre nem emlékszem a műsorból. Sajnos.

4486 smaragd 2021-03-17 15:50:37 [Válasz erre: 4485 Búbánat 2021-03-17 12:52:42]

A megzenésített Juhász Gyula verset már nem hallottam, szeretném megkérdezni, hogy ki volt a zeneszerző?

4485 Búbánat 2021-03-17 12:52:42

A Dankó Rádió Az a szép című műsor-sorozata ma délelőtti (10.00 - 12.00)  adásának zenei kínálatában operettdalok is elhangoztak:

• Szirmai Albert – Emőd Tamás: Mézeskalács

- Örzse és Buhu vidám kettőse, II. felv.: „Őfelsége, őfelsége mit süt, mit főz mára?.../Édes-kedves krumplileves káré kity-tyen koty!…” (Házy Erzsébet és Palcsó Sándor, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - „Bemutatjuk új felvételünket”. 1977. január 21-én, a Kossuth Rádióban szólalt meg, 17.19 – 18.04 között..

• Kemény Egon – Tabi László – Erdődy János: Valahol Délen  

- Rodrigo és Jutka kettőse (foxtrott): „Ha meggondolná mégis a dolgot, szép kislány… / Még nincsen senkim sem…”  (Gyenes Magda és Rátonyi Róbert, km. a Fővárosi Operettszínház Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - Magyar Rádió, 1956/1957 – rádiófelvétel; nem a teljes operettet vették fel, hanem - keresztmetszetszerűen - a főbb részletekből állították össze a stúdiófelvételt. 

• Lehár Ferenc Leon Viktor, Leo Stein Mérey Adolf: A víg özvegy

- Hanna dala - Vilja-dal, II. felv.: "Ha győzi még a társaság, elmondanék egy balladát…/Ott élt a lidérc az erdők rejtekén…/Vilja, ó, Vilja, te szép és csodás…”  (László Margit, km. az MRT Énekkara és a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Vincze Ottó) - „Bemutatjuk új felvételünket” - László Margit Lehár Ferenc operettjeiből énekel (1974. február 10., Kossuth Rádió, 14.42 – 15.00)

• Fényes Szabolcs – Harmath Imre – Romhányi József: Maya

- Dixie és Madeleine kettőse, II. felv.: „Tudom, hogy van neki, na mije van neki?...” (Németh Marika és Korda György, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Gyulai Gaál Ferenc) – A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1971. április 12., Kossuth Rádió, 19.57 – 22.00

• Kálmán Imre – Julius Brammer, Alfred Grünwald Szenes Andor – Szenes Iván: A montmartre-i ibolya

- Raoul, Florimond és Henry hármasa – Induló, I, felv.: „Nincs egyedül, csak a művészet….ám ha nincsen pénzünk, kölcsönkérünk… gondjaink közt mégis vígan élünk… Mégis víg a dalunk, összefogunk,  három a művész, egy a cél: szépet adunk, győzni fogunk majd a közönségnél!…/ Addig várhatunk, vígan száll dalunk, mert mi mind szépet álmodunk: minket nem törhet meg semmi más…/Három jóbarát egy cipőben jár, hinni mer, hogy szép lesz a holnap!...” (Molnár András, Rozsos István és Póka Balózs, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás) – A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1983. január 1., Kossuth Rádió, 20.30 – 22.00  

• Huszka Jenő – Szilágyi László: Erzsébet

- Stefi és Flórián vidám kettőse, II. felv.: „Szüret elött már nincs elég idő, hát szüret után lesz az esküvő…./ Délibábos Hortobágyon egy kis kurta kocsma van, mert a jó bort úgy imádom, hát ott érzem jól magam…" (Szeredy Krisztina és Horváth Tamás)

4484 Búbánat 2021-03-17 11:12:01 [Válasz erre: 4483 smaragd 2021-03-17 11:10:00]

Beleillene a sorba("képbe") Kriszt(in)a  Petőfi, a Danubius, a Sláger és a Juventus Rádió után..

4483 smaragd 2021-03-17 11:10:00 [Válasz erre: 4480 Búbánat 2021-03-17 10:33:35]

A névazonosság kérdése engem is foglalkoztatott, Dankó Rádióval kapcsolatos hír nem található Tölgyi Krisztináról, ma már szerda van...

Érthetetlen számomra a Dankó Rádió ezirányú hanyagsága. Nem tartom ezt a szót túlzásnak, mert operett-műsoraik halllgatói sem tavaly, sem most nem értesülhetnek időben, korrekt tájékoztatással valamely változásról, legyen az átmeneti avagy végleges. Egyúttal remélem, hogy Erdélyi Claudiát nem érte semmi baj, és hamarosan ismét halljuk a Dankó Rádióban!

4482 Búbánat 2021-03-17 11:08:28 [Válasz erre: 4479 smaragd 2021-03-17 10:10:30]

"Reméljük---- az operett-műfaj rangja szerinti magas mértékben kap részt a napi adásokban!"  Ezt én is remélem!   Meglátjuk, hogy Tölgyi Krisztina időlegesen vagy végleg áll az "Az a szép" műsor élén.  (Nekem úgy tűnik, mintha az egyes dalok előtti felvezető-ismertető szöveges ajánlást még Erdélyi Claudia írná - az ő stílusát vélem felismerni - , amit aztán munkatársa,  Krisztina felolvas; összedolgoznak, amíg Claudia ismét mikrofonközelbe jut.)

4481 Búbánat 2021-03-17 11:00:04 [Válasz erre: 4478 smaragd 2021-03-17 10:10:28]

László Margit szépséges szopránján énekelte a gyönyörű Vilja-dalt  Lehár Víg özvegy-éből - Tölgyi Krisztina műsorvezető idézett László Margit "vallomásából" is... 

4480 Búbánat 2021-03-17 10:33:35 [Válasz erre: 4478 smaragd 2021-03-17 10:10:28]

A Dankó Rádió Az a szép című zenei műsorát hétfő óta Tölgyi Krisztina szerkesztésében és vezetésében halljuk. Kis keresgélés után "előéletéről" ezt találtam (amennyiben Tölgyi Krisztina azonos Tölgyi Krisztával): 

"Új munkatárs erősíti a kommunikációs céget"

Marketingmédia online

http://www.mmonline.hu/cikk/uj_munkatars_erositi_a_kommunikacios_ceget/

2014 June 2, 14:26
"Hétfőtől Tölgyi Kriszta tölti be a Premier Kommunikációs Iroda sajtó és médiakapcsolati vezetői tisztségét.

Tölgyi Kriszta személyében egy jól ismert, több mint 10 éves újságírói tapasztalattal rendelkező szakemberrel erősödik a Premier Kommunikációs Iroda csapata. Újságíróként és hírszerkesztőként Krisztina olyan vezető médiumoknál dolgozott mint a Független Hírügynökség, a Petőfi, a Danubius, a Sláger és a Juventus Rádió.

A jövőben Tölgyi Kriszta tájékoztatja majd a sajtó munkatársait és az olvasókat, hallgatókat, nézőket a kommunikációs cég ügyfelei – a Tetra Pak, az Alstom Csoport, a Knauf Insulation, az Italoskaron Környezetvédelmi Egyesülés, az Európai Munkavédelmi Ügynökség, a Magyar Termék Nagydíj Pályázati Iroda, a Gazprom valamint a Vágóállát és Hús Terméktanács – iparági és vállalati híreiről, fejlesztéseiről, eredményeiről és sajtóeseményeiről."

4479 smaragd 2021-03-17 10:10:30 [Válasz erre: 4475 Búbánat 2021-03-15 17:54:30]

Talán kezd kialakulni a napi műsorstruktúra, ugyanis többször előfordult mostanában, hogy a bezető két csárdást operettfelvétel követi. Az ember szereti a rendet... én örülnék a kiszámítható műsorfelépítésnek, ami a műfaji sokszínűség miatt nem jelentene az "Az a szép" című műsorban egyhangúságot.

A "Túl az Óperencián" című műsor puccsszerűen, hirtelen szűnt meg, jelenleg az elmúlt évek ismétlését hallhatjuk - minden változik, ebbe is bele kell törődni. Csakhogy a műsorstruktúra változásáról 2020-ban hetekkel később értesült a hallgató. Mostanában délelőttönként a Dankó Rádió operett-műsoraként hirdeti a csatorna hangja... 

Tölgyi Krisztina nagyon szépen megfogalmazta - éppen most hangzott el - a Dankó Rádió hitvallását. Reméljük így is marad, és az operett-műfaj rangja szerinti magas mértékben kap részt a napi adásokban!

4478 smaragd 2021-03-17 10:10:28 [Válasz erre: 4475 Búbánat 2021-03-15 17:54:30]

Tölgyi Krisztina vezeti a műsort. Többet egyelőre nem tudunk, maga a műsor változatlan.

Most két operettszám következik! :-)  Dankó Rádió egy-egy "Mézeskalács" és "Valahol Délen" rádiófelvételt hallottunk!

Most pedig LÁSZLÓ MARGIT megemlékezés következik!

4477 macskás 2021-03-16 23:04:50

4477

4476 Búbánat 2021-03-16 16:37:11

A Dankó Rádió Az a szép című műsorában délelőtt elhangzott operettrészletek rádiófelvételeit említem:

• Huszka Jenő – Szilágyi László: Mária főhadnagy

- Panni, Tóbiás és Biccentő vidám hármasa, II. felv.: ”Tisztelt strázsamester, csodálkozom kegyeden…/Ladilom, a babámnak megírom…”  (Kékkovács Mara, Kerényi Miklós Máté, Peller Károly, km. a Magyar Rádió Szimfonikus zenekar, vezényel: Kovács János) – MTVA-Dankó Rádió felvételének bemutatója: a Magyar Rádió 6-os stúdiójában 2014 decemberében harmincegy népszerű operettrészletet vettek fel Huszka Jenő műveiből, ezeket 2015 áprilisában sugározta először a Dankó Rádió.

• Lehár Ferenc Paul Knepler - Béla Jenbach – Kulinyi Ernő – Erdődy János: Paganini

- Paganini dala: „Volt nem egy, de száz babám, nem vártam én, míg csókot ád a lány!..."  (Kovács Józsefkm. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Pál Tamás) -  „Vágyom egy nő után” - Kovács József operettlemeze (részletek, Qualiton, 1985) 

• Ábrahám Pál – Földes Imre - Harmath Imre: Viktória

- Jancsi dala: „Honvéd banda szól a Stefáni-, szól a Stefánián. Itt a konflis jó lesz beszállni, jó lesz beszállni ám …” (Paudits Béla) – 1983, Hungaroton

• ifj. Johann Strauss - Victor Leon, Leo Stein - Fischer Sándor: Bécsi vér

- A gróf dala: „Mikor elvettem, sose sejtettem…/Meg kell javulni, jól tudom” (Fülöp Attila, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás) - Rádió Dalszínházának bemutatója: 1976. augusztus 19. Kossuth Rádió,19.30 - 21.40

4475 Búbánat 2021-03-15 17:54:30 [Válasz erre: 4469 Búbánat 2021-03-15 10:13:46]

A beugró(?),  új műsorvezető-szerkesztő által vezetett kétórás zenei műsor struktúrájában, felépítésében, a felvételről bejátszott zenék műsoridő alatti "elosztásában/terítésében" nem érzékeltem változást a megszokott adásokhoz képest. A bejátszott dalok előtti  felvezető-ismertető szöveg ugyanúgy része  a műsornak, mint eddig - ahogyan Erdélyi Claudia szerkesztői-műsorvezetői munkájának idején  megtapasztaltuk. Feltételezem, akadályoztatása miatti helyettesítéséről van szó és Claudia hamarosan visszatér a műsorához a Rádióba.

4474 smaragd 2021-03-15 17:09:37 [Válasz erre: 4462 smaragd 2021-03-11 05:30:17]

Valami kavarodás lehet itt...

Ezen a héten ismét 2018-as műsort ismétel a Dankó Rádió, megszűnt az eddigi 2019-es adáshetek rendje:

Mától az alábbi műsorhét ismétlését hallhatjuk:

https://mediaklikk.hu/cikk/2018/05/28/tul-az-operencian-szendy-szilvi-es-laki-peter-22-het/

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.