Bejelentkezés Regisztráció

Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig)

4723 Búbánat 2021-06-14 10:56:36

Már most jelzem:  holnap, kedd este - végre - teljes operettfelvételt hallgathatunk meg a Bartók Rádióban - igaz, nem magyar nyelvűt: Arthur Sullivan: Esküdtszéki tárgyalás (angol nyelven)  - pedig elővehették volna/elővehetnék a Rádió Dalszínháza felvételét is, amelyen László Margit, Réti József, Melis György, Palcsó Sándor, Várhelyi Endre, valamint az MRT Énekkara énekel.

4722 smaragd 2021-06-14 06:37:21 [Válasz erre: 4718 smaragd 2021-06-12 15:12:06]

Dankó Rádió             reggelente: 5:00 – 5:55 
Felelősszerkesztő-műsorvezető 2012 – 2020: Nagy Ibolya
Mától ezen héten ismétlésben hallható: 
https://mediaklikk.hu/danko-radio/cikk/2019/09/29/tul-az-operencian-blasko-balazzsal-es-saarossy-kingaval-40-het/

• Nemrég hangzott el Nagy Ibolya bemondásával:

"Kedves Hallgatóink! A mai adást a kétszeres Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, Kemény Egon Krisztina kisasszony című operettjének Nyitányával zárjuk."
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Lehel György vezényelte. (1959)

Operettek – slágerek – kulisszatitkok a Dankó Rádióban
    „Túl az Óperencián” – NAGY IBOLYA műsora – Dankó Rádió

4721 smaragd 2021-06-14 06:22:11 [Válasz erre: 4696 Búbánat 2021-06-06 07:56:50]

Előzmény 4696
"A későbbiekben egyre gyakrabban, a szerepekre olyan énekeseket kértek fel, akiknek nem okozott gondot a szövegmondás sem."
Ehhez a mondathoz -, hogy rádiótörténeti szempontból pontosan értelmezhető legyen a későbbiekben szó jelentése - ezen a fórumon hozzá kell tenni:
a fordulópontot 1955. január 23-án Kemény Egon: "Hatvani diákjai"  című daljátékának bemutatója (Kossuth Rádió) hozta. 
Szenzációt keltett, évtizedeken át ismert volt, hogy a zenés színműben (a daljáték rádióváltozata) Simándy József operaénekes prózai szerepét is elmondta. Bessenyei Ferenc a "Hatvani diákjai"-ban el is énekelte szerepét, először a Magyar Rádió felvételei sorában.  

Ismét egy művész, aki Kemény Egon rádióoperettjében lépett először zenés játékban a mikrofon elé - kiegészítem a 4696 számú bejegyzést:

106. UNGVÁRY LÁSZLÓ
Kemény Egon: Krisztina kisasszony –„ Napóleon” – Ungváry László – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1959. augusztus 22., Kossuth Rádió, 20.25

4720 smaragd 2021-06-14 06:05:15 [Válasz erre: 4719 Búbánat 2021-06-13 20:47:56]

Előzmény 4719        

"A későbbiekben egyre gyakrabban, a szerepekre olyan énekeseket kértek fel, akiknek nem okozott gondot a szövegmondás sem."
Ehhez a mondathoz -, hogy rádiótörténeti szempontból pontosan értelmezhető legyen a későbbiekben szó jelentése - ezen a fórumon hozzá kell tenni:
a fordulópontot 1955. január 23-án Kemény Egon: "Hatvani diákjai" című daljátékának bemutatója (Kossuth Rádió) hozta. 
Szenzációt keltett, évtizedeken át ismert volt, hogy a zenés színműben (a daljáték rádióváltozata) Simándy József operaénekes prózai szerepét is elmondta. Bessenyei Ferenc a "Hatvani diákjai"-ban el is énekelte szerepét, először a Magyar Rádió felvételei sorában. 

4719 Búbánat 2021-06-13 20:47:56 [Válasz erre: 4696 Búbánat 2021-06-06 07:56:50]

Kapcs. 4696. sorszám

(folytatom)

A Magyar Rádióban anno kialakult gyakorlat volt, hogy a teljes operettek rádiófelvételén - a rendezőktől, a dramaturgtól is függően - az egyes szerepeket ketten alakították: a színészeké volt a dialógusokban a próza, míg az énekhangok természetszerűleg az énekművészeké. (A későbbiekben egyre gyakrabban, a szerepekre olyan énekeseket kértek fel, akiknek nem okozott gondot a szövegmondás sem.)

A következő időszakban sorra veszem színművészeinket, akiknek szerepalakítása mellé a hangfelvételen a dalbetétszámokban az énekesek külön felvett hangja párosult. 

Amennyiben az adott színművész a szövegmondás mellett még énekel is, a listában nem tüntetem fel azt a szerepét. A listába azokat a címeket veszem be, amelyeknél a színész és az énekművész elkülönült kettőse társul a rádiófelvételhez.  

107. VÁRADI HÉDI

Jurij Miljutyin: Nyugtalan boldogság – „Natasa Malinyina, énekesnő” - Váradi Hédi (Házy Erzsébet) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1959. január 1., Kossuth Rádió, 19.10 - 22.00

Franz von Suppé: A szép Galathea – „Galathea - szobor - Váradi Hédi (Lehoczky Éva) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1960. április 19., Kossuth Rádió, 15.10 – 16.15

Szirmai Albert: Mágnás Miska – „Rolla grófnő”- Váradi Hédi (Gyurkovics Mária) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1961. május 30., Kossuth Rádió, 20.25 – 21.30

Jacques Offenbach: Orfeusz az alvilágban – „Euridiké” - Váradi Hédi (László Margit) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1963. július 20., Kossuth Rádió, 20.45 – 23.15

Jacques Offenbach: A szép Heléna – „Heléna” - Váradi Hédi (Házy Erzsébet) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1965. december 20., Kossuth Rádió, 18.58 – 21.32

Jacques Offenbach: Az elisondói lány – „Manuelita - baszk falusi lány - Váradi Hédi (László Margit) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1966. május 1., Kossuth Rádió, 20.10 – 21.03)

Johann Strauss: Egy éj Velencében – „Annina, halárus lány” - Váradi Hédi (Házy Erzsébet) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1966. július 16., Kossuth Rádió, 20.28 - 22.00  

Vincze Ottó: Hej, Madrid, Madrid avagy fiatalnak mindig rokona a fiatal - „Angéla” - Váradi Hédi (László Margit) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1966. november 5., Kossuth Rádió, 20.17 – 22.00

Leo Fall: Pompadour – „Madame Pompadour” - Váradi Hédi (Házy Erzsébet) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1967. szeptember 9., Kossuth Rádió, 20.31 - 22.00

Sir Arthur Sullivan: A mikádó – „Yum-Yum – Ko-ko, a hóhér gyámleánya - Váradi Hédi (László Margit) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1968. január 27., Kossuth Rádió, 19.30 – 22.00

Hidas Frigyes: Veronai haragosok – „Júlia” - Váradi Hédi (László Margit) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1969. július 12., Kossuth Rádió, 1925 - 20.40 

Horusitzky Zoltán: A fekete város – „Rozália” - Váradi Hédi (László Margit) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1969. december 15., Kossuth Rádió, 20.25 - 22.00

Thihon Hrennyikov: Fehér éjszaka – „Dárja Mihajlovna” - Váradi Hédi (László Margit) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1971. április 30., Kossuth Rádió, 19.40 – 21.35

Carl Michael Ziehrer: A csavargók – „Mimi, táncosnő” - Váradi Hédi (László Margit) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1971. július 26., Kossuth Rádió, 19.30 – 21.17

Horváth Jenő: Kénytelen mulatság – „Repey Katinka grófnő” - Váradi Hédi (Házy Erzsébet) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1973. szeptember 30., Kossuth Rádió, 19.15 – 20.35

Fényes Szabolcs: Rigó Jancsi – „Clara – a Herceg felesége - Váradi Hédi (Kalmár Magda) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1973. december 26., Kossuth Rádió, 19.09 – 21.40

Jacques Offenbach: A sóhajok hídja – „Catarina Cornarini – a Dózse felesége - Váradi Hédi (Kalmár Magda) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1976. december 26., Kossuth Rádió, 18.50 – 20.13

(Folytatni fogom)

4718 smaragd 2021-06-12 15:12:06 [Válasz erre: 4682 smaragd 2021-05-31 14:40:57]

Még holnap is, ezen héten ismétlésben hallható: 
https://mediaklikk.hu/danko-radio/cikk/2019/09/22/tul-az-operencian-ladinek-judittal-es-molnar-laszloval-39-het/
A mai műsort Kemény Egon: "Ritka madár a szerelem" című angolkeringője (1935) nyitotta, a Magyar Rádió Vonós Tánczenekarát Bolba Lajos vezényelte.

4717 Búbánat 2021-06-12 11:05:53

Már most jelzem: kedd este - végre - teljes operettfelvételt hallgathatunk meg a Bartók Rádióban - igaz, nem magyar nyelvűt: Arthur Sullivan: Esküdtszéki tárgyalás (angol nyelven)  - pedig elővehették volna/elővehetnék a Rádió Dalszínháza felvételét is, amelyen László Margit, Réti József, Melis György, Palcsó Sándor, Várhelyi Endre, valamint az MRT Énekkara énekel.

4716 smaragd 2021-06-11 16:53:45 [Válasz erre: 4715 Búbánat 2021-06-11 13:00:53]

Dankó Rádió
Az a szép
Tölgyi Krisztina szerkesztő-műsorvezető műsora

Zsolnay Hédire emlékezve szerepei között Tölgyi Krisztina Ábrahám Pál és Kemény Egon operettjeit is megemlítette a mai műsorban,

● Dankó Rádió - a magyar zene rádiója

* https://hu.wikipedia.org/wiki/Zsolnai_H%C3%A9di

Ábrahám Pál: Bál a Savoyban... Bébé
Kemény Egon: Fekete liliom... Paulette (Kemény Egon - Nóti Károly - Földes Imre - Halász Rudolf: „Fekete liliom” (1946) Romantikus nagyoperett 3 felvonásban. Bemutató: Fővárosi Operettszínház (ma: Budapesti Operettszínház) 1946. december 20. Főszereplők: Karády Katalin, Gombaszögi Ella, Fejes Teri, Somogyi Nusi, Latabár Kálmán, Nagy István, Gozmány György, Zentay Ferenc, id. Latabár Árpád, Pártos Gusztáv, Temessy Hédi, Zsolnay Hédi - Paulette. Rendező: Tihanyi Vilmos. Karnagy: Endre Emil. Díszlet: Bercsényi Tibor. Karády Katalin, Fejes Teri, Gombaszögi Ella ruhái a Szitanágay-szalonban készültek. Revükoreográfia: Rudas-fivérek)

4715 Búbánat 2021-06-11 13:00:53

A Dankó Rádió Az a szép című, ma délelőtti műsorában elhangzott zenék közül említem meg a következő dalszámokat:

• Kálmán Imre – Julius Brammer, Alfred Grünwald – Kulinyi Ernő: A cirkuszhercegnő

- Fedora és Mister X szerelmi kettőse, II. felv.: „Szeretem én! A szám elmondja százszor! Szeretem én, majd akármerre járjon!… /My darling, my darling, te más vagy, mint más…” (Németh Marika és Korondy György, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - Az új rádiófelvétel – keresztmetszet – bemutatója: 1976. augusztus 14., Kossuth Rádió, 19.43 – 20.28

• Zerkovitz Béla – Szilágyi László: Csókos asszony

- Kubanek és Hunyadiné kettőse, II. felv.: „Szabadság, szerelem, e kettő kell nekem, Petőfi így szavalá, …/Asszonykám, adj egy kis kimenőt, hogy zülljek ma, úgy mint azelőtt. Az egyik kocsmából a másik kocsmába, törzskávéházamból, zenés kávéházba...” (Csombor Teréz és Szerednyei Béla) - élő színházi előadás részlete, hangfelvételről 

• Huszka Jenő – Jókai Mór nyomán Szilágyi László: Mária főhadnagy

- Tóbiás és Panni vidám kettőse: „- Én vagyok itt a szabó, de nyakamba te varrod most magad, - Bármilyen rémes, de férj leszel édes, ha törik, ha szakad. - Ez megzavar. - Valljál hamar, hódítsál meg a daloddal. /- Én teve- én teve- én teveled oly vígan élek, ezért mint hülye, mint hű jegyesed elvennélek…” (Zentay Anna és Kishegyi Árpád, km. az MRT Szimfonikus zenekara, vezényel: Sebestyén András) - Huszka Erzsébet című operettjének részleteivel együtt: 1967. augusztus 25., Kossuth Rádió, 19.32 – 20.12

• ifj. Johann Strauss - Victor Leon, Leo Stein - Fischer Sándor: Bécsi vér  

- Gróf Zedlau  és lakája, Joseph  levélkettőse”  (Fülöp Attila és Melis György, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1976. augusztus 19., Kossuth Rádió, 19.30-21.40

„- Mit írjak szépet?  - Diktálja lassan, arra kérem!....- A cél! csak ez vezéreljen! - De mindent bele, ami kell!  / - Ó, kedvesem, mióta láttalak, örökre él az első pillanat. Szívem kigyúlt egy röpke perc alatt, a vágyam ég, hogy újra lássalak!  Egy randevúra kérlek meg tehát, pont tízkor várok Grinzingben Terád.  A kert a kaszinóban nyitva van. Ó, édesem!  Ó, édesem! Jöjj oda pontosan! - Ez hat, ez szép! - Most jön a vég.  Írd amíg tart az ihletés.../Te drága édes angyalkám, ó, jöjj, ó, jöjj és hallgass rám, a randevúra jó a hely, ott várlak Rád, ne késs csak el! Ó, jöjj, ó jöjj, ha hív a szó, ne mondd, hogy nem, mondd azt, hogy jó. Szerelmem ennyit érdemel! Te loptad szívem el!  Szerelmem ennyit érdemel! Te loptad szívem el!  /- Elszédül, annyi szent, hódít ő.. Itt a dokument!/ - El jő, azt gondolod? – Ebben biztos vagyok! – Hátha tán mást szeret, a szíve nem szabad, mit tehetek? – Jó lesz és izgató. – Hát az nem lenne jó. - Ám bátor és igénytelen egy ilyen kis manöken, és én a gróf urat tekintem. - Mit írtunk csak a kis levélben? /Te drága édes angyalkám....”

• Szirmai Albert - Bakonyi Károly - Gábor Andor: Gróf Rinaldó

- Mr. Georg Adam kaliforniai dala, I. felv.: „Száll a szellő, száll, messze földig jár,  ó, bocsáss véle, álom tündére, sóhajtásom száll, én is mennék már, szól a szív, visszahív, visszavágyom már. / Kaliforniába vágyom, az arany hazája vár, sokkal szebbek ott a lányok, szebben szól a madár. Kaliforniába vágyom, hol a kék vizek felett, szívem bút, borút és fájó szerelmet elfeled….”  (Bende Zsolt, km. a Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel Breitner Tamás) – a Magyar Rádió 1965. április 16-án sugározta az operett részleteit a Kossuth adón, 20.30 órától, Bemutatjuk új operett-felvételünket címmel. (Egy másik Szirmai-operett, a Mexikói lány dalai is - Házy Erzsébet énekével is - ekkor hangzottak el először, erről a stúdiófelvételről.)

4714 Búbánat 2021-06-10 19:05:28

A Dankó Rádió Az a szép című, ma délelőtti műsorában elhangzott zenék közül említem meg a következő dalszámokat:

• Eisemann Mihály – Halász Imre - Békeffi István: Egy csók és más semmi

- „Egy csók és más semmi, a vágyam csak ennyi, és csendben elmenni tovább...” (Tolnay Klári és Jávor Pál) – Az 1941-ben bemutatott magyar film zenéjéből. A filmet rendezte: Ráthonyi Ákos

• Eisemann Mihály – Baróti Géza – Dalos László: Bástyasétány 77

- Rudi és Tini vidám kettőse, II. felv.: „...Pest-Budán szép a lány! Még szebb Palánkán. De a legeslegszebb talán lent a Tisza partján, a szegedi boszorkány!...” (Zentay Anna és Rátonyi Róbert, km.  az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Vaszy Viktor) - a Rádió Dalszínházának bemutatója:1957. május 4., Kossuth Rádió, 20.20 – 22.00

• Eisemann Mihály – Mihály István - Szilágyi László:

- „Köszönöm, hogy imádott, hogy reám úgy vigyázott, de ne küldjön virágot nekem.”  (Kalmár Magda, km. a Stúdió 11, vezényel: Behár György) – eredetileg a Hippolyt, a lakáj c. film (1931) betétdala volt. 

• Charles Lecocq - Victor Koning, Clairville (Louis-François Nicolaïe), Paul Siraudin - Kristóf Károly - Romhányi József: Angot asszony lánya  /La Fille de Madame Angot  (1872)/

- Együttes: Clairette, Hortensie, Odette és Ange Pitou jelenete és tánc 

(Házy Erzsébet, Németh Marika, Geszty Szilvia és Szabó Miklós) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1960. augusztus 21., Kossuth Rádió, 20.15 – 22.00

„- Vendégünk felvette szép ruháját… Azt hiszem sikerült a fiút megnyernem… /- Vigyázz, Pitou! Időt kell nyerned! Bármilyen kínos ez a helyzet. Üdvözöllek szép Mademoiselle, csinos ruhát vettél ma fel! /- Légy üdvözölve! Mi történt?... /- Sajnálom, nincs mondanivalóm más! /- Szegény leány, úgy sajnálom őt! Ezért kár volt lefújni az esküvőt! /- Mit válaszolsz kis Clairette? Szívemben szerelem helyett most más szív él! Elárulhatom, valakit szeretek nagyon, nagyon! És soha el nem hagyom!./- Így tehát, a fiú hozzátartozik? Szerelmes belé ő is! /- Pitou, hát szószegőnek vélsz? Ígéreted... hallgass!… /- Én úgy szegem meg adott szavamat, mint ezt az esküvőn is hallottad! És úgy teszek! Ezt jegyezd meg, Clairette! /- Ó. Így már értem! .../ - Nos, Ange Pitou! Öné most e ház! … Jól vigyázz!... Rendelkezzék mindennel!.....Előre! Kezdődjék már a tánc!...” (keringő – balettzene -részlet

• Huszka Jenő – Martos Ferenc: Aranyvirág

- Aranyvirág dala, II. felv.: „Furcsa nekem itt a módi, befarag… itt mindenki. Férfi és nő…folyton folyvást nézik egymást, hogy esett- megesett mindenki. Ily bolondot, mondhatom, hogy sohasem láttam még!...minálunk  egymást megérti a nő, a férfi, szemünk ha csillan, csak összevillan, egymásra rátalálunk…” (Lehoczky Éva, km. a Szekeres-kórus és a Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel: Bánfalvy Miklós) – részletek, rádió, 1956 (Megjegyzem: más forrás szerint a felvétel karmestere Vincze Ottó)

4713 Búbánat 2021-06-10 09:48:44 [Válasz erre: 4712 smaragd 2021-06-10 06:26:13]

Erdélyi Mihály: Legyen úgy, mint régen volt

„Esőben, hóban, télen, nyáron, legszebb lány a Mári Toponáron. Hajnalban már a rétet járja, búzavirágért kinn a határban. Közel se jön hozzá Manci, Mici, Sári, mert a legszebb lány a Toponári Mári..."

"Nincs énnékem fogatom, se kocsim, se lovam, hát azért járok gyalog, mert az én nevem Balog....” (Jávor Pál, kísér: Dani Gyurka zenekara)

4712 smaragd 2021-06-10 06:26:13 [Válasz erre: 4711 Búbánat 2021-06-09 17:55:20]

Előzmény 4711

Dankó Rádió
Az a szép
Tölgyi Krisztina szerkesztő-műsorvezető műsora

A tegnapi adás elején Jávor Pál előadásában 2 részlet hangzott el 

• Erdélyi Mihály: Legyen úgy mint régen volt. Operett 3 felvonásban (1938)
    Toponári Mári… (Foxtrott),

Nincs én nékem fogatom… (Foxtrott)

sikerdarabjából.

"A muzsikát egy másik kiváló zeneszerző, Kemény Egon hangszerelte " - így kezdte ismertetőjét Tölgyi Krisztina, majd Rátonyi Róbert könyvét említve felolvasta a darabhoz kapcsolódó részt is.

● Dankó Rádió - a magyar zene rádiója

*https://kemenyegon.hu/kemeny-egon-hangszerelesei-1936-1942-100

4711 Búbánat 2021-06-09 17:55:20 [Válasz erre: 4710 Búbánat 2021-06-08 22:12:29]

Mintha megéreztem volna tegnap, amikor a „Rigó Jancsi” operett rádiófelvételéről fotót tettem be, hogy ma elhangzik a rádióban a darab egyik részlete...

A Dankó Rádió Az a szép című, ma délelőtti műsorából említem meg:

• Fényes Szabolcs - Békeffy István – Semsei Jenő: Rigó Jancsi 

- Mariska, Jancsi és Ficsúr hármasa, II. felv.: Budapest, Budapest, te csodás! Te vagy nékem a szívdobogás. Sehol nincs a világon olyan szép város, és ilyen rügyfakadás!...” (Petress Zsuzsa, Korondy György és Rátonyi Róbert, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1973. december 26., Kossuth Rádió, 19.09 – 21.40

Rátonyi Róbertre emlékezve, énekfelvételei közül további két ismert dalt is hallhattunk:  

• Zerkovitz Béla – Szilágyi László: Csókos asszony

- Rica-maca és Ibolya Ede kettőse: „Gyere Tubicám, ülj ölembe cicám, hisz nincsen abba semmi szégyen, újítsuk fel, hogy volt régen, mikor te meg én a liget rejtekén egymásra leltünk szerelem terén…./ Éjjel az omnibusz tetején, emlékszel kicsikém? de csuda volt!…” (Zentay Anna és Rátonyi Róbert, km. a Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel: Behár György) – „Zerkovitz dalok” – Qualiton, LPX 16561  (1967)

• Kálmán Imre – Leo Stein, Jenbach Béla – Gábor Andor – Romhányi József: A csárdáskirálynő

- Bóni dala, I. felv.: „Hányszor mondtam már magamnak, nézd, ezt nem szabad…/Jaj, cica, eszem azt a csöpp kis szád…” (Rátonyi Róbert, km. a Fővárosi Operettszínház Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - Qualiton lemezfelvétel, 1962;  alternatív stúdiófelvétel,  a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1968. június 1., Kossuth Rádió, 19.20 – 22.00, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás

A műsorban elhangzott zenék közül említem még:

• Kálmán Imre –Julius Brammer, Alfred Grünwald – Kulinyi Ernő: A bajadér

- Marietta és Napoleon St. Cloche vidám kettőse, II. felv.:Aki tudja mi a sikk, mi a módi, rajong az a divatért mi nem ósdi… Jön-e velem nagysád shimmyt járni? Bizsereg a talpam, nem tud várni, a zenekarban hottentotta tam-tam szól....” (Kalmár Magda és Palcsó Sándor, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás) – 1979

• Huszka Jenő – Martos Ferenc: Gül baba

- Gábor diák bordala, I. felv.: „A kulacsom kotyogós, kotyogós, hej, a gégém, iszamlós, csuszamlós, járásom kopogós, kopogós, ha cifrázom ropogós, ropogós… / Borban az igazság, borban a vigasz, borban hadd felejtsünk, borban a tavasz…” (Ilosfalvy Róbert, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) – A Rádió Dalszínházának bemutatója – keresztmetszet, 1963. augusztus 20., Kossuth Rádió, 13.42 – 14.57

• Jacques Offenbach: Orfeusz az alvilágban

- Kán-kán (Miskolci Szimfonikus Zenekar, vezényel: Kovács László - élő koncert felvétele a Magyar Nemzeti Galéria Kupolatermében, 2002. március 12-én (részlet)

4710 Búbánat 2021-06-08 22:12:29

Rigó Jancsi – rádiófelvétel – fotók

/RTV Újság, 1973. július 23. - 1973. július 30./

A képeken:

• Kalmár Magda,
  • Rátonyi Róbert,
  • Fényes Szabolcs, a zenei rendező Fejes Cecília és a hangmérnök Winkler Péter,
  • A közreműködő Rádiókórus

Fényes Szabolcs – Békeffy István – Semsei Jenő: Rigó Jancsi

A Rádió Dalszínháza bemutató: 1973. december 26., Kossuth Rádió, 19.09 – 21.40

Vezényel: Sebestyén András

Km.: az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc)

Zenei rendező: Fejes Cecília

Rendező: Cserés Miklós dr.

Szerkesztő: Bitó Pál

Szereposztás:
Rigó Jancsi – Korondy György (Lőte Attila)
Balázs bácsi – Csákányi László
Mariska, a lánya – Petress Zsuzsa
Chimay herceg – Palócz László (Ajtay Andor)
Clara, a felesége – Kalmár Magda (Váradi Hédi)
Albert, belga király – Bende Zsolt (Mensáros László)
Lisette, Clara szobalánya – Németh Marika
Dupont, impresszárió – Bilicsi Tivadar
Ficsúr – Rátonyi Róbert
Elemér – Pagonyi János
Gyula – Gálcsiki János
Béla – Kósa András (Zámori László)
Lajos – Suka Sándor

4709 Búbánat 2021-06-07 13:10:22

A Dankó Rádió Az a szép című, mai műsorában a szerkesztő-műsorvezető, Tölgyi Krisztina egy igazán ritka magyar operett szép részletének bejátszásával örvendeztetett meg:

• Rényi Aladár – Martos Ferenc: Kis gróf (1911)

- Szerelmi kettős: Az éj, a tündökletes éj, oly illatos, oly lázító! Átjárja szívemet a kéj, oly mámorosan kábító! Szerelemről ír a szellő, csupa vágyódást lehellő! Megejtő a júliusi éj, szívet a  szívhez szállító!” (Orosz Júlia és Udvardy Tibor, km. a Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel: Bródy Tamás) – a rádiófelvétel először 1957 novemberében csendült fel a Kossuth Rádió operettműsorában: „Régi magyar operettekből”

További operettzenék is elhangzottak az adásban:

• Lehár Ferenc: Cigányszerelem

– Ilona dala: „Messze a nagy erdő” (Pitti Katalin, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) – Pitti Katalin operettdalokat énekel – részletek; az adásban Kalmár Magda és Ilosfalvy Róbert operettfelvételei is hallhatók. Rádióbemutató: 1984. február 23., Kossuth Rádió, 19.15 – 20.10

• Huszka Jenő: Bob herceg

– Bob belépője: „Londonban, hej, van számos utca...” (Kovács József, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Pál Tamás) „Vágyom egy nő után” - Kovács József operettlemeze (részletek, Qualiton, 1985) 

• Johann Strauss: A cigánybáró

– Szaffi és Barinkay kettőse: „Ki esketett?” (Csonka Zsuzsa és Leblanc Győző, km. a Sinfonica Hungarica, vezényel: Benedek Tamás) - Csonka Zsuzsa és Leblanc Győző operettfelvételei (Alpha Line Records, 1996), 1 CD)- "Operettenmelodien"

• Szirmai Albert: Mágnás Miska

- Marcsa és Miska kettőse:Csiribiri, csiribiri kék dolmány” (Zentay Anna és Szabó Miklós, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) – A Rádió Dalszínházának bemutatója - keresztmetszet: 1961. május 30., Kossuth Rádió, 20.25 - 21.30

• Kacsóh Pongrác: János vitéz

- Bagó dala: „Egy rózsaszál szebben beszél” (Melis György, km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Lukács Ervin) – a teljes daljáték felvétele hanglemezen (Qualiton, LP - 1961; Hungaroton, CD - 1996)

4708 smaragd 2021-06-07 12:13:34 [Válasz erre: 4707 Búbánat 2021-06-07 11:55:31]

Imádkozzunk!

4707 Búbánat 2021-06-07 11:55:31 [Válasz erre: 4706 smaragd 2021-06-07 11:50:31]

Én sajnos, nem tudok mozgósítani - semmilyen értelemben... Benned volt/van minden bizodalmam :-)

De valami kapcsolatod talán van a média világában, s közvetve talán tudnál valami eredményt elérni a közös kívánságunk megvalósulásában/megvalósulásáért.  

4706 smaragd 2021-06-07 11:50:31 [Válasz erre: 4705 Búbánat 2021-06-07 11:04:41]

Nem szoktam mozgósítani, a dolgok maguktól, felülről mozognak - így tapasztalom.

És ha Te mozgosítanál? :-) Ne várj másra... :-)

4705 Búbánat 2021-06-07 11:04:41 [Válasz erre: 4702 smaragd 2021-06-06 21:00:46]

Talán mozgósíthatnád meglévő? média-beli kapcsolataidat, hogy a rádióban ismét hallhassunk teljes operetteket és daljátékokat a Rádió Dalszínháza égisze alatt készült számtalan magyar nyelvű stúdiófelvétel közül. Elvégre érdekelt vagy mint Kemény Egon műveinek felkarolója, gondozója... :-)

Én viszont első sorban Lehár Ferenc-, Offenbach-, Suppé- vagy Sullivan-operettek teljes felvételeiben lelném örömömet, ha Rádió sok-sok év után ismét műsorára tűzné ezeket (is).

4704 smaragd 2021-06-07 10:46:30 [Válasz erre: 4703 Búbánat 2021-06-07 08:46:06]

Így van! :-) Érdemes hallgatni Babucs Kriszta magazinműsorát.

4703 Búbánat 2021-06-07 08:46:06 [Válasz erre: 4701 Búbánat 2021-06-06 19:56:52]

Babucs Krisztának van egy hónapok óta futó, másik műsora is a Kossuth Rádióban:  a most megszűnt Operettparádé mellett vezeti ezt is: Kalendárium

Minden hétköznap 15.32-16.00 között hallható.

Erről a következőket lehet tudni:

A  Kossuth rádió kultúra sávjának napi aktuális műsora. Korábban programajánlóként működött, hogy felhívja a figyelmet aznapi érdekes eseményekre. Az adás azonban egyre jobban igyekszik elszakadni a sima programajánlótól, egyre több olyan kulturális téma is szerepel benne, amelyek nem eseményhez kapcsolódnak, például kulturális pályázatok, felhívások, vagy akár aktuális kultúrpolitikai elemek is. A szerkesztők hosszabb terjedelemben kibontják a témákat, hogy a hátterét, mélységét is érezze a hallgató. Egy színházi bemutatónál például nemcsak a rendező vagy éppen egy színész szólal meg, hanem más szempontból is megvilágítja az adott premiert, ugyanígy egy nagy kiállítás megnyitója után több riportalany is elmondhatja a véleményét. Mindazonáltal a programajánló jelleg is megmarad, klasszikus, komolyzenei koncerttel vagy filmajánlóval, szignálokkal vagy ha kell zenével elválasztott hírekkel, gyakran hangos hírekkel tarkítva.

4702 smaragd 2021-06-06 21:00:46 [Válasz erre: 4701 Búbánat 2021-06-06 19:56:52]

Minden, sok minden máshogy van és máshol van, mint, ahogyan volt, ahogyan megszoktuk. Jelenleg a pillanatnak örülhetünk, amikor valami úgy van, ahogy megszoktuk és megszerettük :-).

A Kossuth Rádió feladata lenne szerintem, hogy elkezdje ismételni a Rádió Dalszínháza operett- és daljátékfelvételeit, azaz a teljes műveket!

4701 Búbánat 2021-06-06 19:56:52 [Válasz erre: 4697 Búbánat 2021-06-06 17:41:23]

Semmi jele nem volt annak, hogy a heti sugárzású Operettparádé műsora nem folytatódik a Kossuth Rádióban. A múlt héten már nem került adásba.  (A színes RTV Újság a megszokott szombat délutáni adásnap helyett ma, vasárnap, 17.05 órai kezdést tüntetett fel,  de hiába kapcsoltam oda, más  műsor ment.)

Babucs Kriszta szerkesztő - műsorvezető a május 22-i adás végén - Brodszky Miklós életútja és művei volt a téma - nem köszönt el, nem búcsúzott el a rádióhallgatóktól, egyetlen szóval sem utalt arra, hogy az volt az utolsó adás.

Számomra érthetetlen ez a hirtelen leállás ("elnémulás").

Tavaly év végén, amikor indult  ez a műsor a rádióban, az első adásban sem jelezték, hogy csak átmeneti időre készül.  

Talán mérték és úgy találták, nincs számottevő hallgatósága/hallgatottsága, ezért szakadt meg a műsorsorozat? 

Azért még bízom abban, hogy lesz operett a Kossuth Rádióban - akár más struktúrában, más formában, más szerkesztésben, más név alatt... Vagy  valamikor visszatér ugyanez a "stáb" - Nemlaha György, dramaturg és zenei író közreműködésével - mintha semmi nem történt volna, egyszerűen csak: szüneteltették az Operettparádét - valamilyen oknál fogva. 

4700 Búbánat 2021-06-06 17:49:48 [Válasz erre: 4698 Corvette 2021-06-06 17:43:56]

Vivaldit ma is hallgathattál a Bartók adón. Amúgy evés közben jön meg az étvágy...

4699 Búbánat 2021-06-06 17:48:13 [Válasz erre: 4698 Corvette 2021-06-06 17:43:56]

Azért ne add fel: a Dankó Rádióban továbbra is vannak operettet sugárzó műsorok - s a zenehallgatás közben zavartalanul tudsz akár falatozni is...

4698 Corvette 2021-06-06 17:43:56 [Válasz erre: 4697 Búbánat 2021-06-06 17:41:23]

Mit fogok akkor hallgatni a konyhában szalonnázás közben?

4697 Búbánat 2021-06-06 17:41:23

Sajnos, úgy tűnik, tényleg nem folytatódik a Kossuth Rádió Operettparádé műsora. Kár.  

4696 Búbánat 2021-06-06 07:56:50 [Válasz erre: 4680 Búbánat 2021-05-30 20:30:24]

Kapcs. 4680. sorszám

(folytatom)

A Magyar Rádióban anno kialakult gyakorlat volt, hogy a teljes operettek rádiófelvételén - a rendezőktől, a dramaturgtól is függően - az egyes szerepeket ketten alakították: a színészeké volt a dialógusokban a próza, míg az énekhangok természetszerűleg az énekművészeké. (A későbbiekben egyre gyakrabban, a szerepekre olyan énekeseket kértek fel, akiknek nem okozott gondot a szövegmondás sem.)

A következő időszakban sorra veszem színművészeinket, akiknek szerepalakítása mellé a hangfelvételen a dalbetétszámokban az énekesek külön felvett hangja párosult. 

Amennyiben az adott színművész a szövegmondás mellett még énekel is, a listában nem tüntetem fel azt a szerepét. A listába azokat a címeket veszem be, amelyeknél a színész és az énekművész elkülönült kettőse társul a rádiófelvételhez.  

96. SZEMES MARI

Franz von Suppé: Boccaccio – „Peronella – Lambertucció, a szatócs felesége – Szemes Mari (Palánkay Klára) – a Rádió Dalszínházának bemutatója:  1961. június 24., Kossuth Rádió, 20.30 -23.35 

Robert Planquette: Rip van Winkle – „Kata – Nick, a kocsmáros lánya – Szemes Mari (Barlay Zsuzsa) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1968. december 28., Kossuth Rádió, 19.46 – 22.00

97. SZENDRŐ JÓZSEF

Sir Arthur Sullivan: A mikádó – „Pish-Tush, titpui előkelőség” – Szendrő József (Palócz László) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1968. január 27., Kossuth Rádió, 19.30 – 22.00

98. SZIRTES ÁDÁM

Tyihon Hrennyikov: Fehér éjszaka – „Burja Illarion, matróz” – Szirtes Ádám (Melis György) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1971. április 30., Kossuth Rádió, 19.40 – 21.35

99. SZOKOLAY OTTÓ

Ifj. Johann Strauss: A királyné csipkekendője – „A portugál király” – Szokolay Ottó (Bartha Alfonz) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1967. november 4., Kossuth Rádió, 20.30 - 22.00  

100. SZTANKAY ISTVÁN

Tyihon Hrennyikov: Fehér éjszaka – „Lanszkoj gróf, főhadnagy” – Sztankay István (Begányi Ferenc) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1971. április 30., Kossuth Rádió, 19.40 – 21.35

Sir Arthur Sullivan: A Fruska – „Fedélzetmester” – Sztankay István (Kovács Péter) a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1973. január 22., Kossuth Rádió, 19.47 – 21.30

101. TAHI TÓTH LÁSZLÓ

Carl Mihael Ziehrer: A csavargók – „Rudi, hadnagy” – Tahi Tóth László (Bartha Alfonz) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1971. július 26., Kossuth Rádió, 19.30 - 21.17

Vincze Ottó: Kedves rokonok – „Sós Jenő, poéta” – Tahi Tóth László (Kishegyi Árpád) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1972. augusztus 19., Kossuth Rádió, 19.55 - 21.15  

102. TÁBORI NÓRA

Vincze Ottó: Hej, Madrid, Madrid avagy Fiatalnak mindig rokona a fiatal – „Lucia, szobalány” –Tábori Nóra (Barlay Zsuzsa) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1966. november 5., Kossuth Rádió, 20.17 – 22.00

Tyihon Hrennyikov: Fehér éjszaka – „Anna Virubova, udvarhölgy” – Tábori Nóra (Barlay Zsuzsa) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1971. április 30., Kossuth Rádió, 19.40 – 21.35

Vincze Ottó: Kedves rokonok – „Bábi, cigányasszony” – Tábori Nóra (Barlay Zsuzsa) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1972. augusztus 19., Kossuth Rádió, 19.55 – 21.15

103. TOLNAY KLÁRI

Lehár Ferenc: A vándordiák (Garabonciás) – „Karolin” – Tolnay Klári (Gyurkovics Mária) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1952., október 7., Kossuth Rádió, 20.45 – 22.20

Sir Arthur Sullivan: A Fruska – „Muskátli (Hebe), az admirális unokahúga” – Tolnay Klári (Barlay Zsuzsa) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1973. január 22., Kossuth Rádió, 19.47 – 21.30

104. TOMANEK NÁNDOR

Tyihon Hrennyikov: Fehér éjszaka – „Sennyer báró, tábornok” – Tomanek Nándor (Kovács Péter) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1971. április 30., Kossuth Rádió, 19.40 – 21.35

105.  TORDY GÉZA

Jacques Offenbach: A szép Heléna – „Orestes, Agamemnon fia” – Tordy Géza (Bende Zsolt) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1965. december 20., Kossuth Rádió, 18.58 – 21.32

Hidas Frigyes: Veronai haragosok – „Rómeó” – Tordy Géza (Bende Zsolt) – a Rádió Dalszínházának bemutatója:  1969. július 12., Kossuth Rádió, 19.25 - 20.40 

106. UNGVÁRY LÁSZLÓ

Polgár Tibor: A lepecsételt asszony – „Szaniszló király” – Ungváry László (Palócz László) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1962. január 6., Kossuth Rádió, 20.45 – 22.55

Jacques Offenbach: Az elisondói lány – „Vertigo, kocsmáros” – Ungváry László (Radnay György) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1966. május 1., Kossuth Rádió, 20.10 – 21.03

Horusitzky Zoltán: A fekete város – „Quendel Mihály, gazdag kereskedő” – Ungváry László (Radnay György) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1969. december 15., Kossuth Rádió, 20.25 - 22.00

Jacques Offenbach: A gerolsteini nagyhercegnő – „Bumm tábornok” – Ungváry László (Melis György) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1970. augusztus 19., Kossuth Rádió, 20.07 - 23.04

(Folytatni fogom)

4695 Búbánat 2021-06-05 11:25:23 [Válasz erre: 4692 Héterő 2021-06-04 12:36:22]

Planquette: Rip van Winkle -  ez az operettcím sem szerepel  a június 2-án, 10 és 12 óra között elhangzott adásban (Dankó Rádió - "Az a szép")

Úgyhogy erősen hiányos ez a nem tudom milyen algoritmus által generált lista (műsorrészletezés).  Annak viszont örültem, hogy elhangzott a szép kettős a Mézeskalács című Szirmai-daljátékból, Házy Erzsébet és Melis György énekével!

4694 smaragd 2021-06-05 06:46:16 [Válasz erre: 4693 Búbánat 2021-06-04 12:46:04]

Megjegyzem a 4692 számú bejegyzés műsorlistájához:

Sajnos a felvételcímek sem szerepelnek pontosan ezen a listán, azaz hiányosak. Nem csak a Komáromi farsang Bilicsi-felvétele hiányzik, hanem még néhány további operettrészlet is, ki tudja, hogy miért. Egy felvétel általában 3 perc hosszú, egy-egy "Az a szép" adásban mostanában 6-7 operettfelvétel csendül fel. Nem elemzem a listát, utána lehet számolni.

A Komáromi farsang-felvétel 2021. június 2-án ebben a műsorrészben hangzott el:

10:34     Laszlo Imre and OLAH KALMAN NEPI ZENEKARA - Elmegyek az eletedbol
10:25     B. Toth Magda and Lendvai Csocsi Jeno nepi zenekara - Nagy a feje, busuljon a lo
10:09     Hazy Erzsebet and Melis Gyorgy and Magyar Radio es Televizio Szimfonikus Zenekara

Naponta megfigyelhetjük a telefonkijelzőn is, hogy az esetek nagy részében a text (cím és előadó) nem egyezik meg azzal, amit éppen az adásban hallunk. 

Említsük meg újra Nagy Ibolya csodálatos "hallgatóbarát" munkáját: a profi rádiózás egykori követelménye szerint a Dankó Rádió Facebook oldalán "Túl az Óperencián" című műsora tartalmáról percre pontosan tájékoztatta a hallgatókat  az aznapi műsor teljes felvétellistájával - természetesen magyar ékezettel - időpont, szerzők, előadók megadásával. 

Most más idők járnak: a Dankó Rádió nem ad ki rádióműsort, így, ha mi itt be nem jegyezzük a napi műsor számait és néha egyes témaköröket, akkor a Dankó Rádióban elhangzott operettfelvételeknek, a műsornak nem marad nyoma.

4693 Búbánat 2021-06-04 12:46:04 [Válasz erre: 4692 Héterő 2021-06-04 12:36:22]

Nagyon köszönöm!!!

"Házy Erzsébet és Melis György és Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara - Szív küldi szívnek szívesen (Mézeskalács)"

Rendszeresen előkerül ez a szép kettős is a Dankó Rádió Az a szép című műsorában...

4692 Héterő 2021-06-04 12:36:22 [Válasz erre: 4687 Búbánat 2021-06-03 22:18:18]

(Sajnos ékezet nélkül...)

11:55     Kallai Kiss Erno and Kisegyuttes Kiserettel - Volt nekem egy gyonyoru szep almom
11:51     Molnar Laszlo and Lakatos Miklos es ciganyzenekara - Szerelem nelkul
11:45     Pataki Istvan and Ifj. Santa Ferenc Nepi Zenekara - Jaj, de nagyon regen volt, de soka lesz
11:38     Az a szep
11:30     Kovacs Erzsi and Magyar Radio es Televizio Tanczenekara - Jo az almodozas
11:21     Erdelyi Claudia and Benedekffy Katalin and Nagy Ibolya - Hat nap ota szol a nota
11:08     Domoszlai Sandor Bango Janos es zenekara - Szep a rozsam, nincs hibaja
11:08     Hollay Bertalan and Berki Laszlo Nepi Zenekara - Anyos nota
10:37     Az a szep
10:34     Laszlo Imre and OLAH KALMAN NEPI ZENEKARA - Elmegyek az eletedbol
10:25     B. Toth Magda and Lendvai Csocsi Jeno nepi zenekara - Nagy a feje, busuljon a lo
10:09     Hazy Erzsebet and Melis Gyorgy and Magyar Radio es Televizio Szimfonikus Zenekara - Sziv kuldi szivnek szivesen (Mezeskalacs)
10:07     Lovass Lajos and Voros Kalman Nepi Zenekara - Juhaszkutyak ugatnak
10:04     Az a szep

4691 Búbánat 2021-06-04 12:32:55

• Szirmai Albert – Martos Ferenc: Alexandra

- A gárdisták indulója: „Büszkén állanak itten a gárdisták, a vitézek a harcmezőn... Mert büszkén állanak itten a gárdisták, a csatát elhárítják!"  (Kelen Péter és az MRT Énekkarának Férfikara, az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András)  A Rádió Dalszínházának bemutatója – az operett keresztmetszetének új felvétele: 1980.  július 2., Petőfi Rádió, 18.35 -19.25

• Kerekes János – Bíró Lajos – Hárs László: Sárgarigó és az alkirály 

- Dal a legyezőről: „- A felség, feltehető, rém szófukar szerető….Csak azért kell a szép legyező, mellyel jelzi, hogy ha kegyes ő…”  (Kalmár Magda és Palcsó Sándor, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel a komponista: Kerekes János) - A Rádió Dalszínházának a bemutatója: 1973 augusztus 19., Kossuth Rádió, 18.25 – 19.00

• Zerkovitz Béla – Harmath Imre: Az Aranymadár

- Vidám kettős: „Párizsban huncut a lány, de komilfó. Szemével gyújt a zsivány, de szíve jó. A bulvár napsugarán ha libben ő, utána bomlik, omlik, romlik száz monsieur…”  (Koltay Valéria és Kishegyi Árpád, km. a Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel: Behár György) „Zerkovitz dalok” - Qualiton, LPX 16561 (1967)

• Ábrahám Pál - Földes Imre – Harmath Imre: Viktória

- Riquette és Jancsi kettőse, III. felv.: „Alattunk dübörög az összekötő vasúti híd…/Ahol az ember felmászik a fára, s a Turul-madárra, ott van Budapest”  (Vörös Edit és Peller Károly, km. a Pécsi Szimfonietta, vezényel: Silló István- Peller Károly lemeze – „EZ OPERETT! 2. – KETTECSKÉN”  – CD - (2011); alternatív felvétel: Szendy Szilvi és Peller Károly – „OPERETTSLÁGEREK – SLÁGEROPERETTEK” - 2017

• Huszka Jenő – Kristóf Károly: Szép Juhászné 

- Rudi és Krisztina kettőse: „Hűvös a kút vizehűvösebb a lány szíve, hogyha benne megbúvik a búbánat…/ Magyar lánynak magyar legény a babája, mert a szíve, mert a lelke azt kívánja. ... Félre a búval, mert csattan a csók! Magyar lánynak a világon nincsen párja…” (Kékkovács Mara és Peller Károly, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Kovács János) – MTVA -Dankó Rádió produkció, 2015 - Huszka operettjeiből 31 részlet rádiófelvétele, a zeneszerző születésének 140., halálának 55. évfordulóján

4690 Búbánat 2021-06-04 10:35:25 [Válasz erre: 4689 smaragd 2021-06-04 06:08:04]

Kiszámíthatatlan, mikor hol vagyok...  Most ismét rádióközelben.

Már - hiányos forrásból - megtudtam, hogy az említett adásban volt egy dal a Rip van Winkléből is (Planquette).  Egyébként semmit nem veszítettem,  Tölgyi Krisztina pár hét múlva megint újra beszerkeszti a dalokat, ő is ismétel, csereberéli az elhangzó dalok többségét műsoraiban.

4689 smaragd 2021-06-04 06:08:04 [Válasz erre: 4687 Búbánat 2021-06-03 22:18:18]

Ha időben szóltál volna... :-)

4688 Búbánat 2021-06-03 22:20:35

• Jacobi Viktor – Bródy Miksa – Martos Ferenc: Leányvásár

- Bessy és Fritz vidám kettőse, I. felv.: „- Nagyon vad ez a vadon, ülök a padon s unalommal nézek szét.  - Megyek ide-oda már, ha kegyeskednék helyet adni cseppecskét.  - Ne papoljon már, az idő eljár, ide mellém, úrficskám!  - Kicsi szívem ijedez, tudom isten, lesz szigorú vizsgám.  /- Kettecskén, az élet édes álom kettecskén, szerelemben összenőve, sülve-főve, kettecskén.  - Kettecskén, veszélyes üldögélni kettecskén, bizseregve forr a vérem, furcsa kérem, kettecskén…”  (Házy Erzsébet és Palcsó Sándor, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1964. július 18., Kossuth Rádió, 20.52 – 23.33

• Huszka Jenő – Martos Ferenc: Lili bárónő – az operett filmváltozatának („Zenélő malom” -rendező: ifj. Lázár István, 1943) zenei felvételén Szeleczky Zita és Szilassy László éneklik a Cigarette-keringőt.

- Illésházy gróf és Clarisse kettőse, I. felv.: „Egy kis cigaretta, valódi finom, oly illatos, enyhe, mint rózsaszirom. Szippantani jó, de vége hamar, csacsi mind, aki többet akar! Oly édes az élet, oly szép a világ, míg szállnak a légben a füstkarikák! Ha gyorsan is illan, szívedre ne vedd! Cigarette, csak cigarette.”

Buday Dénes – Babay József: A csodatükör

- István és Katalin kettőse: „...-Teneked adom a lelkem és a meggyötört szívem! Csak teneked adom, szerelmem, angyalom!./...- Nem adom a lelkem és a bút, amely gyötör,  szívem! S ne kívánd mosolyom, oda nem adhatom!...” (Lehoczky Éva és Palócz László, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bánfalvy Miklós) - Rádióbemutató – részletek: 1957. május 21., Kossuth Rádió, 19.00 – 19.25

• Nádor Mihály – Kulinyi Ernő – Kardos Ernő: Babavásár 

- Gigi és Gitta vidám kettőse, II. felv.: „Nem hiába nevelt fel hát anyám! Juhé, trallalá!, Juhé, trallalá!.../ Kisfiú, kisleány, táska lóg az oldalán, csínyre kész kiscsibész, Pest-Budán mindahány…” (Andor Éva és Kishegyi Árpád, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) – a Rádió Dalszínházának bemutatója – az operett keresztmetszete, 1968. augusztus 21., Kossuth Rádió, 20.00 – 21.18 „Bemutatjuk új operettfelvételünket”

• Fényes Szabolcs – Békeffy István: Rigó Jancsi

- Jancsi belépője, I. felv.: „Én vagyok a Rigó Jancsi, ilyen prímás nincs több senki. Minden lánynak, aki meglát, elhúzom a nótáját...” (Korondy György, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1973. december 26., Kossuth Rádió, 19.09 – 21.40 

• Szirmai Albert - Martos Ferenc: Alexandra

- A grófnő és Károly vidám kettőse: „Florida-dal” (Oszvald Marika és Maros Gábor, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András– A Rádió Dalszínházának új felvétele - keresztmetszet: 1980. július 2., Petőfi Rádió, 18.35-19.25

„- Szívem, de jó lesz, de jó lesz nekünk, Amerika felé most együtt megyünk! - Ott van Florida hol sok a madár! Florida, de csoda, így oda ma vár! /- Floridát ropjuk, a shimmyt dobjuk már idén! Ez az új maszlag, eszi a gazdag és szegény! - Ezeregy jazzben száz cigány, Floridát játssza mindahány!  Florida-bálvány, Florida-járvány láz!  - Floridát gyúrja, Floridát nyúzza férfi, nő! Ez az új bomba, e bolondgomba szédítő!  Floridát járja fiatal férj, Floridát őriz, Floridát néz, beleőrülünk és beleveszünk idén!  /- Sok ott a csecse, a bájos kis nő, táncos lábuk dobban, a jókedvük nő!  - Libben a szoknya…”  

4687 Búbánat 2021-06-03 22:18:18 [Válasz erre: 4686 smaragd 2021-06-03 18:59:32]

Sajnos nem volt időm meghallgatni a tegnap délelőtti rádióadást. És még mi más operettekből hangzottak el részletek? Legalább címszerűen szeretném tudni - ha lehetséges? 

4686 smaragd 2021-06-03 18:59:32

Dankó Rádió
Az a szép
Tölgyi Krisztina szerkesztő-műsorvezető

A tegnapi adás első részében Csokonai Vitéz Mihály szerelmére, Vajda Lillára emlékezett Tölgyi Krisztina. Életútja bemutatása utána a "Komáromi farsang"-ból hallhattunk vidám részletet: a gazdag Vajda Péter komáromi kereskedő háza előtt adott szerenádot Csokonai egyik riválisa: 

7. Kraxelstumpf óbester szerenádja: "Egy-kettő,  egy-kettő..." - 02:30
(Bilicsi Tivadar, Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara)

● Dankó Rádió - a magyar zene rádiója ●

4685 Búbánat 2021-06-01 22:09:39

• Fényes Szabolcs - Harmath Imre - Romhányi József: Maya 

- Madeleine és Dixie kettőse, II. felv.: "Tudom, hogy van neki, na mije van neki, szöszi haja van a fején. Tudom, hogy van neki, na kije van neki, senkije sincs neki, csak én...” (Németh Marika és Korda György, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Gyulai-Gaál Ferenc) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1971. április 12., Kossuth Rádió, 19.57 – 22.00

• Kerekes János – Innocent Vincze Ernő – Erdődy János: Déryné

- Dal a módiról: „Nótárius uram, hallja, talál dolgot a kend kardja úton, útfelen. Bécsi divat igen hódít, lenézi a magyar módit, sok szégyentelen…./ Ide nézz, csak ide rám, ropogós a rokolyám, így szép a magyar lány. Gyöngykaláris a nyakán, pillangó a papucsán, így szép a magyar lány. …./ Piros, piros, piros pántlikája, de jól illik selymes szöghajába…” (Zentay Anna, km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Kerekes János) 

• Huszka Jenő – Bakonyi Károly – Martos Ferenc: Bob herceg 

- Bob belépője, I. felv.:Londonban, hej, van számos utca, és minden utcán több sarok...” (Balczó Péter, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Kovács János) – MTVA-Dankó Rádió produkciójában 31 Huszka-operettrészlet rádiófelvétele, 2015.

• Kálmán Imre – Julius Brammer, Alfred Grünwald – Szenes Andor – Szenes Iván: A montmartre-i ibolya

- Finale ultimo (Violetta és Raoul jelenete): „Te árva kis virágszál, nem űz a sors tovább!  ...” (Kincses Veronika és Molnár András, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás) – A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1983. január 1., Kossuth Rádió, 20.30 – 22.00 

• Zerkovitz Béla – Kellér Dezső: „Lehoznám néked a csillagokat is az égről, tündér vagy te a legtündéribb tündérmesékből...” (Vámosi János, km. az Állami Hangversenyzenekar, vezényel: Behár György) – „Zerkovitz dalok” – 1967, Qualiton, LPX 16561  
  • Lehár Ferenc Alfred Maria Willner, Robert Bodanzky  Gábor Andor: Luxemburg grófja  

- Basil belépője: „Szívem szeret, valóság ez, nem álom.../Vulkán izzó tüze hull rám…” (Melis György, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) – A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1966. február 26., Kossuth Rádió, 20.25 – 22.00

• Frederick Loewe - Alan Jay Lerner - Ungvári Tamás - G. Dénes György: My Fair Lady

- Higgins dala: „Egy finom angol úr” (Básti Lajos, km. a Fővárosi Operettszínház Zenekara, vezényel: Gyulai-Gaál Ferenc) a musicalfelvétel részletei hanglemezen, 1966, Qualiton (LPX 6556;  HCD 16556

4684 Búbánat 2021-05-31 15:36:52 [Válasz erre: 4680 Búbánat 2021-05-30 20:30:24]

Kapcs. 4680. sorszám

Suka Sándort még szerencsém volt látni a Debreceni Csokonai Színház produkciójában bemutatott Lehár-operett, a Luxemburg grófjának Sir Basil szerepében, de más operettekbe is „színt” vitt színpadi komikus alakításaival (A denevér – Frosch; A leányvásár – Rottenberger gróf; Sybill – Kormányzó; A cirkuszhercegnő – Nagyherceg; János vitéz - Francia király stb.)

A másik kitűnő színművész – aki köztünk van – Szacsvay László: a közelmúltból említhetem egyik ragyogó buffó-szerepét, az Operettszínházban 2018-ban bemutatott Offenbach Kékszakáll című operettjében ő volt Bobéche szenátor. A Katona József Színházban anno a János vitéz  Francia királyát alakította,  ugyancsak  hatalmas sikerrel.

4683 smaragd 2021-05-31 14:48:02 [Válasz erre: 4680 Búbánat 2021-05-30 20:30:24]

Előzmény 4680               

a fordulópontot 1955. január 23-án Kemény Egon: "Hatvani diákjai"  című daljátékának bemutatója (Kossuth Rádió) hozta. 
Szenzációt keltett, évtizedeken át ismert volt, hogy a zenés színműben (a daljáték rádióváltozata) Simándy József operaénekes prózai szerepét is elmondta. Bessenyei Ferenc a "Hatvani diákjai"-ban el is énekelte szerepét, először a Magyar Rádió felvételei sorában.  

4682 smaragd 2021-05-31 14:40:57 [Válasz erre: 4655 smaragd 2021-05-24 06:02:18]

Ezen a héten hallható: 
https://mediaklikk.hu/danko-radio/cikk/2019/09/15/tul-az-operencian-viragh-jozseffel-es-viraghne-nemeth-zsuzsannaval-38-het/
•    médiaklikk info: Dallamok, vendégek, beszélgetések az operett világából az operett világáról az Óperencián innen és túl. Műsorvezető Nagy Ibolya, aktualizáló szerkesztő Vasváry Annamária. 

4681 Búbánat 2021-05-31 12:57:29

A Dankó Rádió Az a szép című műsorának (szerkesztő-műsorvezető: Tölgyi Krisztina) ma délelőtti zenei összeállításából kiemelten megemlítem a következő operettdalokat és operettkettősöket: 

• Huszka Jenő – Martos Ferenc: Lili bárónő

- Clarisse és Frédi  vidám kettőse, I. felv.: „Hogyha szeretnél engemet, úgy mint én tégedet..../ Gyere, csókolj meg szaporán, tubicám, ha megfőztél most megegyél, de meg ám...” (Koltay Valéria és Kishegyi Árpád, km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Sebestyén András) – A Rádió Dalszínházának bemutatója - keresztmetszet, 1961. március 25., Kossuth Rádió, 20.00 – 21.35

• Szirmai Albert - Bakonyi Károly - Gábor Andor: Rinaldó

- Rózsika és dr. Balázs vidám kettőse, I. felv.: Csincsalavér, Csincsalavér, férfi áll a házhoz, Csincsalavér, Csincsalavér, nagy felfordulást hoz. Csincsalavér, Csincsalavér, én nem félek tőle,  Csincsalavér,  Csincsalavér nem lesz baj belőle...” (Zentay Anna és Rátonyi Róbert, km. a Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel: Breitner Tamás) - A rádió két Szirmai Albert-operett részleteit vette fel egyszerre: Rinaldó; A mexikói lány.  Először 1965. április 16-án sugározta azokat a Kossuth adón, 20.30 órától: „Bemutatjuk új operett-felvételünket”.

• Jurij Szergejevics Miljutyin - V. V. Vinyikov, Kraht és V. V. Tyipot. Vajda István – Romhányi József: Nyugtalan boldogság  (a darab Szibériai rapszódia címmel is ismeretes)

- Natasa dala: A május én vagyok!...Soha-soha ilyen szép nem volt még a világ. Nékem ragyogva az ég, nékem nyílt a virág...Ó boldogság! Szeretni oly jó!... Május a szívemben... A május én vagyok!” (Házy Erzsébet, km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) – A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1959. január 1., Kossuth Rádió, 19.10 – 22.00

• Friderika Lehár Ferenc – Ludwig Herzer – Fritz Löhner Béla – Harsányi Zsolt - Szenes Andor: Friderika

- Goethe és Friderika szerelmi kettőse: „- Nem hallgathatok róla már, túl erős a vágy, s oly gyönge vagyok Hozzád, hogy így éljek tovább!  Engem te elbűvöltél …. te drága lány! Nem vársz-e te is épp így rám? ../- Én várok Rád mikor a hold megcsillan a tó tükrén... /- Nem, szerelmem, nem! Nem ajkad kérem!  Kézcsókkal most én, drágám, beérem! Kis kezedre félve nézek, ezt se hittem volna én!.../Ó, maradj, te kis virágom, megleltelek végre én! Boldogság, amelyre vágyom, nyugszik itt egy lány kezén! Egy leány kicsiny kezén, fehér kezén! ”  (Andor Éva és Simándy József, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - A Rádió Dalszínházának bemutatója - keresztmetszet: 1972. április 3., Kossuth adó, 19.20 - 20.10

• Franz Schubert - Berté Henrik Alfred Maria Willner és Heinz Reichert - Harsányi Zsolt: Három a kislány

- Médi és Schubert kettőse, I. felv.: „- Lelkem boldog, mily nagy dolgot értem meg véletlenül!  Ennyi szóval, széppel, jóval, attól félek: túlbecsül…/- Ó drága szép muzsika, drága hang, úgy zeng a szívemben, mint lágy harang…” (László Margit és Ilosfalvy Róbert, km. a Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel: Fischer Sándor) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1963. január 5., Kossuth Rádió, 18.55 – 22.00 (szünet 19.55-20.30)

4680 Búbánat 2021-05-30 20:30:24 [Válasz erre: 4640 Búbánat 2021-05-17 09:40:42]

Kapcs. 4640., 4637. sorszámok

(folytatom)

86. SÓLYOM ILDIKÓ

Franz von Suppé: Pajkos diákok – „Lizi – Anton szerelmese- Sólyom Ildikó (Erdész Zsuzsa) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1966. december 28., Kossuth Rádió, 19.30 – 20.39

87. SOMOGYVÁRI PÁL

Franz von Suppé: Boccaccio – „Boccaccio” - Somogyvári Pál (Ilosfalvy Róbert) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1961. június 24., Kossuth Rádió, 20.30 – 23.35

Franz von Suppé: Pajkos diákok – „Anton, asztaloslegény" - Somogyvári Pál (Bartha Alfonz) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1966. december 28., Kossuth Rádió, 19.30 – 20.39

88. SOMOGYVÁRI RUDOLF

Hidas Frigyes: Riviera – „Misch úr - árúházi osztályvezető segéd” - Somogyvári Rudolf (Szőnyi Ferenc) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1965. március 27., Kossuth Rádió, 20.25 – 22.00

Vincze Ottó: Hej, Madrid, Madrid avagy fiatalnak mindig rokona a fiatal – „Beltran, kadét” - Somogyvári Rudolf (Palócz László) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1966. november 5., Kossuth Rádió, 20.17 – 22.00

Carl Michael Ziehrer: A csavargók – „Muki, hadnagy” - Somogyvári Rudolf (Kishegyi Árpád) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1971. július 26., Kossuth Rádió, 19.30 . 21.17

89. SUKA SÁNDOR

Franz von Suppé: Boccaccio – „Pietro, Palermo hercege” - Suka Sándor (Bende Zsolt) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1961. június 24., Kossuth Rádió, 20.30 – 23.35

Hidas Frigyes: Veronai haragosok – „Montague” - Suka Sándor (Várhelyi Endre) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1969. július 12., Kossuth Rádió, 19.25 - 20.40

90. SUNYOVSZKY SZILVIA

Jacques Offenbach: Kékszakáll – „Hermina hercegnő” - Sunyovszky Szilvia (Lehoczky Éva) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1978. december 26., Kossuth Rádió, 19.53 – 22.00

91. SZABÓ GYULA

Kerekes János: A majlandi tornyok – „Karacsi Jóska” - Szabó Gyula (Réti József) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1961. április 15., Kossuth Rádió, 20.25 – 22.00

Szirmai Albert: Mágnás Miska – „Miska, lovász” - Szabó Gyula (Szabó Miklós) - A Rádió Dalszínházának a bemutatója: 1961. május 30., Kossuth Rádió 20.25 - 21.30

92. SZACSVAY LÁSZLÓ

Jacques Offenbach: Kékszakáll – „Zafír herceg” - Szacsvay László (Fülöp Attila) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1978. december 26., Kossuth Rádió, 19.53 - 22.00

93. SZATHMÁRI ISTVÁN

Szirmai Albert: Mágnás Miska – „Pixi gróf” - Szathmári István (Külkey László) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1969. április 5., Kossuth Rádió, 19.52 – 22.00

94.SZATMÁRI JÓZSEF

Franz von Suppé: Boccaccio – „Leonetto, diák” - Szatmári József (Réti József) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1961. június 24., Kossuth Rádió, 20.30 - 23.35

95. SZEGEDI ERIKA

Jacques Offenbach: A szép Heléna – „Leona, hetéra” - Szegedi Erika (Erdész Zsuzsa) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1965. december 20., Kossuth Rádió, 18.58 – 21.32

Vincze Ottó: Kedves rokonok – „Zsófi – a megyei főjegyző lánya - Szegedi Erika (Kalmár Magda) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1972. augusztus 19., Kossuth Rádió, 19.55 – 21.15

Johann Strauss: Bécsi vér – „Franciska, táncosnő” - Szegedi Erika (Kalmár Magda) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1976. augusztus 19., Kossuth Rádió, 19.30 - 21.40

(Folytatni fogom)

4679 Búbánat 2021-05-29 23:02:06 [Válasz erre: 4677 Búbánat 2021-05-29 17:34:38]

Bocsánat: az okostelefonomról írtam és erősebben nyomtam meg a "Mehet!"-et...

4678 smaragd 2021-05-29 18:20:56 [Válasz erre: 4677 Búbánat 2021-05-29 17:34:38]

Talán ők tudják, mi az alapja :-).

4677 Búbánat 2021-05-29 17:34:38 [Válasz erre: 4671 smaragd 2021-05-29 16:40:30]

Valami alapjának kell lennie ha az rtv újságban jún. 6., 13.   dátumokkal jelzik a Kossuth Rádió operettmüsorának 17.05 órai kezdését.

4676 Búbánat 2021-05-29 17:29:36 [Válasz erre: 4671 smaragd 2021-05-29 16:40:30]

Valami alapjának kell lennie ha az rtv újságban jún. 6., 13.   dátumokkal jelzik a Kossuth Rádió operettmüsorának 17.05 órai kezdését.

4675 Búbánat 2021-05-29 17:24:34 [Válasz erre: 4671 smaragd 2021-05-29 16:40:30]

4674 Búbánat 2021-05-29 17:19:33 [Válasz erre: 4671 smaragd 2021-05-29 16:40:30]

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.