Bejelentkezés Regisztráció

Olvasói levelek

479 vki 2003-09-03 18:47:03
Nem lehet az oldal készítőinek esetleg e-mailt írni? Sehol nem találok elérhetőségi lehetőségeket... :((

478 Búbánat 2003-09-01 13:48:59
Utoljára talán két éve voltam ott, amikor Goldmark Sába királynőjét mutatták be koncertszerű előadásban (a TV rögzítette és utóbb közvetítette). Megerősíthetem, hogy élmény volt a hangzás. Pláne, hogy a karzaton fent kétoldalt is énekelt a kórus. Az akusztika tökéletes lentről. Hogy fent ülve is ugyanez tapasztalható-e azt nem tudom. Valóban, jobban ki kellene használni a csodás épület remek adottságait, akusztikáját, tágasságát.

477 Megén 2003-09-01 13:48:31
És olyan rendesek voltak, hogy kinyitottak ajtókat, hogy jöjjön levegő, a beszorult meleg miatt hápogó embereknek. Ezt a Zeneakadémián nem kapjuk ám meg. Érdekes a Dohány utcai és a Wesselényi utcai kertre nyíló ajtókon nem jött be olyan zaj, hogy élvezhetetlen lett volna a koncert. A ZAK-on mindig azt mondják, hogy nem lehet, mert bejön az utcai zaj!

476 Benno 2003-09-01 12:59:01
írni kell a feszt.szervezöknek hogy vasarnaptol csütörtökig legyen mindennap koncert a Dohanyban. nekik jön a pénz, közönségnek az akusztika!

475 Megén 2003-09-01 12:55:45
Pedig most inkább csöndbe maradnék..... Különös módon az indítás, a \"Szélcsend és szerencsés hajózás\" volt zeneileg az egyetlen maradandó szép élmény, a verset rikoltozó lányt viszont száműzni kellett volna. I.O. egész különös módon hegedül, más stílusban, mint az itthoniak, szinte rebben a vonó a húrokon. Hihetetlenül lágyan szól, talán ettől volt néha hallhatatlan amit játszott. Pedig akusztikára nem lehet panasz. Mint mondtam szerintem még az Olasz Intézetnél is jobb a hangzás. Szóval ez a fantasztikus játékmód azért megengedett magának bizonytalanságokat, pld. a kadencia két egymás utáni magas hangjánál. Mindemellett, már csak ettől a fantasztikus stílustól is felejthetetlen volt a játéka, de valahogy ez nem az ő napja volt. Skót szimfónia: az első tételen kívül sok izgalmasat sosem találtam benne, most is az volt a baj, hogy olyan szép iskolásan lejátszották, pedig még az andanték is tudnának érzelemdúsak lenni. Mert hát ez romantika! És a ráadás: Ha mennyasszony lennék egy ilyen nászinduló hallatán a küszöbről inkább visszafordulnék, mert nagyon rossz előjel lenne az esküvőmön. Sajnálom, hogy ezt az épületet máskor nem használhatja a hangversenylátogató közönség, mert csodálatos benne a hangzás. A T. közönség pedig olyan, amilyen, nem kapcsolja ki a telefont, elkésik, mászkál, sem templomi, sem \"zene temploma\" áhítat nem volt rájuk jellemző. Az M1 felvette a műsort. Én a helyükbe alávágnék egy jó lemezfelvételt, bár ez szerzői jogot sért, de legalább nem fület.

474 agyament 2003-09-01 10:15:20
Hahó Megén! Milyen volt a tegnapi koncert??? Kiváncsian várom a beszámolót!

473 kalahari 2003-08-30 00:01:20
Szfinksz, én írtam róla, keresd vissza :-)

472 Megén 2003-08-29 15:56:55
Kalahari, igazad van, elkerülte a figyelmemet, hogy azok Budafestes beszámolók voltak.

471 sphynx 2003-08-29 14:58:49
Mér\' nem írt, aki ott volt? Elolvasnánk azt is. A Momus köztudottan nagyon elfogult. (A szinkszet se moderájják pedig ojan csúnyán beszél!!!)

470 kalahari 2003-08-29 14:28:32
Megén, ha kritika nem nagyon született is a Budafestről, azért az egyes előadásokról többen is beszámoltunk. A Gáláról is, az Otellóról is, és a Normát elég alaposan kibeszéltük, főleg a közvetítés után. Ezek nem elfogultak és nem is szerkesztőségi anyagok. üdv kala

469 Megén 2003-08-29 14:10:27
Valóban hirdetés volt sok a Budafestről, a nagy egészről is, meg az aktuális műsorról. PR-t nem láttam róluk, de azokat nagyon kötelező!!!! elkülönítve közölni, tehát (X) az alján, vagy felül --Hirdetés--, megjelöléssel, más betűtípussal, raszterrel közölni, szóval az olvasó számára is fel kell tűnjön, hogy az nem szerkesztőségi anyag. Ezek viszont nem helyettesítik azt az igény(eme)t, hogy valóban jó lenne tudni, ezek a nem olcsó, vagy csak nekünk magyaroknak drága, műsorok az \"országimázs\"-unkat pozitívan szolgálták-e?

468 Caligula 2003-08-29 13:53:16
Ha PR-cikk akkor nem szokták odarakni az aljára, hogy \"x\"??? Vagy ez csak egy régi szokás?

467 keresztkérdés 2003-08-29 13:36:43
Nem a Budafest reklámja volt hetekig at újságban? Mert ebben az esetben minden kritika vagy dicséret szintén reklámízű lenne... Bár nekem mindegy. Sem Zemplén sem a Budafeszt nem izgatja fel a fantáziámat különösebben.

466 Megén 2003-08-29 08:40:12
Kőmívesnek igaza van. Mi a koncertekre saját zsebből járunk (sokszor tűnik úgy, hogy a körülöttünk levőkkel szemben mi vagyunk egyedül fizetők), és tulajdonképpen ezért nem mentünk egyik Budafest eseményre sem. Nem állítom, hogy szegények lennénk, de ezek az árak nekünk is magasak voltak, ráadásul ezeket az előadókat, és darabokat év közben, bérletes, vagy szabad hangversenyeken is hallhatjuk. Úgy tűnik, hogy a rendezvények nem a helyi közönségnek szólnak, ami nem baj, mert idegenforgalmi vonzerőt jelenthetnek, ha jelentenek. Attól függetlenül egy értő, összefoglaló beszámolót megérne, hiszen ez \"országimázs\", hogy a csúnya szóval fejezzem ki, és mint ilyen fontos tudni, hogy művészeti színvonala megfelelt-e az áraknak.

465 Kőmíves 2003-08-29 08:08:34
Az enyhén PR-ízű zempléni beszámoló kapcsán annyit megjegyeznék, hogy a fővárosban több mint egy hónapon keresztül zajlott a Budafest, de még egy bekezdésnyi méltatást sem kapott. (Azt hiszem az idén 10 éve működik(?) és az idén először három helyszínen.) A Fesztivál eseményeiről is egyetlen beszámoló készült. Ebben puszta ténymegállapáson kívül a kanyi dicséret sem jutott a szervezőknek. Ez a „negatív PR”. A semmi felé fordított kamera.

464 Megén 2003-08-28 15:35:33
T. Szerk. Köszönöm!

463 Megén 2003-08-28 14:05:30
Én élvezettel olvastam volna végig a gyermekkazetták körképét, ha bele nem kerül a kazetták képe a szövegbe. T. szerk. segítsetek, hogy be tudjam fejezni az olvasást. Köszi!

462 csőke 2003-08-28 12:26:37
Hát ez az! Nekem pont így, Megén beszámolója és a Momus-cikk olvasása után alakult ki valamennyire teljes kép a Zempléni fesztiválról. Nem gondolom, hogy csak az egyiket kellene hitelesnek találnom. Végül is ez a jó az internetben, illetve a fórumokban. Hogy lehetőség van rá, hogy - Szabó példájánál maradva - több kamera mutassa a termet. Az eddigi cikkek alapján azt sem hinném, hogy a Momus \"jóbaráti alapon\" PR-cikkeket közölne, annyira pedig nem tartom ostobának őket, hogy egy kritikus hangvételű olvasói beszámoló után betennének egy \"nyomott\" anyagot. Amit hiányoltam viszont a Momus cikkből, az pont az, amiről Megén írt. Az eddigi fesztiválbeszámolók után ez a zempléni anyag kicsit gyengébbre sikeredett. Az, hogy a koncert előtt hölgyek és urak tatanak a helyszín felé, meg hogy a polgármester beszédet mond, az nem tudósítás. Illetve az, csak nem az igazi... Igazából csak pár szűken mért koncertbeszámolót kaptunk, egy cikkben. Már lehetett tudni például, hogy váltás lesz a szervezésben, jó lett volna erről is olvasni valamit, esetleg megkérdezni erről egy érintettet.

461 Búbánat 2003-08-28 10:46:19
Egy szlovák, magyar nyelvű újság zenei rovatából csemegézek. A cikk bevezetőjében a szerző a város szépségeit ecseteli, a történelmén mereng, az ott élt híres személyekről szól, a város szülötteinek portréit mutatja be, majd a városban található nevezetes alkotásokat említi. Külön kitér, a Villa Wesendonck-ra, „… melyben, a menekülőben lévő Wagner élt s gerjedt szerelemre mecénása hitvese iránt, mely fellángolásnak ’gyermeke’ a Tristan és Isolda zenedráma lett. Szeretem az Operaházat, mely ugyancsak a Monarchia jeles építészpárosának, tehát Fellnernek és Helmernek az alkotása…és mindezekhez egy újabb objektum is társult az idén, nevezetesen a Tonhalle Társaság gyönyörű koncertterme, mely ugyancsak a az említett építészek fantáziájában született meg.” Ezekután tér rá zenei élményeinek ecsetelésére, amit most lerövidítve idemásolok: „… látogatásom elsődleges célja idén is a Züricher Festspiele zenei eseményeinek élvezete volt, mely évente júniusban és július első heteiben zajlik. A mintegy 24 napot átölelő Ünnepi Játékok gerincét prózai előadások mellett – az Operaház műsora és a Tonhalléban felcsendülő hangversenyek képezik. Az Operaházban – a folyó repertoár mellett – két kimondottan ünnepi esemény volt. Az egyik - Giuseppe Verdi Simone Boccanegrája - egy korábbi rendezési koncepció felújítása volt, teljesen új zenei betanulásban, míg Wolfgang Amadeus Mozart Szöktetés a szerájból című daljátéka bemutatóként szerepelt. Verdi sorrendben 21. operája nem tartozik a népszerű művek közé…mégis minden szépsége ellenére inkább az ínyencek – mint magam is – rajonganak érte….Gyönyörű élményben részesített az előadás, mely minden extravagancia nélkül az ideálisan modern rendezés kategóriájába tartozik. Alapelve a roppant kifejező egyszerűség, a személyek közötti kapcsolatok és jellemek plasztikus kidolgozása. A kitűnő zenei tolmácsolást nincs módomban elemezni, de megemlítem, hogy Thomas Hampson a címszereplő plebejus doge szerepében, Polgár László az aszkéta patrícius főűr, és a mindkettőjükhöz kötődő Amelia Grimaldi Barbara Frittoli személyében ma az eszményi csúcsot képviselik. Az új bemutató Mozart üde víg daljátéka, a nagylelkű megbocsátás apoteózisa ’is’ minden szempontból a ’kitűnő’ kategóriába tartozik. Bár itt a vizuális komponensben bizonyos törést éreztem a puritán színpadkép és a korhű rokokó jelmezek között. Mivel a zenei megvalósítás terén semmi kivetnivalót nem észleltem, egy prózai közreműködő személyét emelem ki. …Szelim basa kizárólag prózai szerep. Itt és most a tó partján prezentált bemutatónak pedig éppen ez a szenzációja. Jápór Szelimmel találkoztam már operalátogatói pályafutásom során, de olyan kaliberűt, mint amilyet Klaus Maria Brandauer testesít meg, bizony még nem. Ez a Szelim egy fenomenális jellemszínész csúcsprodukciója, aki egy zeneműre tette fel a koronát. A Tonhalle idei zenekari hangversenyeinek kiemelkedő csúcsa egy – Brahms egykori intenzív zürichi kapcsolatainak emlékére – négy estéből álló ciklus volt. Megszólalt benne a négy szimfónia, a hegedű-, a két zongoraverseny és hegedű-cselló párosítású Kettősverseny, Így a sorozat utolsó estjén én két kedvencemet, ama Kettősversenyt és az érzelemgazdag Negyedik Szimfóniát kaptam emlékezetes előadásban, és a Tonhalle Zenekarban egy olyan együttest ismertem meg, mely joggal tartozik kontinensünk élvonalbeli együttesei közé.”

460 miki 2003-08-28 10:39:30
Hello KdW! Szerintem amit Szabó bemutatott az a manipuláció. Objektív akkor lenne a kép, ha a kamera az egész termet mutatná.

459 Kerengő der Wisch 2003-08-28 10:14:36
Kedves Miki! Évekkel ezelőtt végighallgattam egy Oscar-díjas filmrendező előadását. A dokumentum filmekről beszélt. A terem egyik oldalán minden széken ültek, a másik felén elvétve. Szabó I. a következőket mondta: Ha leteszem ide a kamerát - és az üres székekre mutatott -, mindenki látni fogja, hogy alig néhány ember volt kiváncsi az előadásomra. Ezzel szemben, ha a tömeget filmezem, elmondhatom, hogy alig fértek be a terembe, akkora volt az érdeklődés. Ennyit az objektivitásról. Megén beszámolója egyébként nekem is tetszett.

458 miki 2003-08-27 20:08:00
Megén beszámolóját érdemes összevetni a Momus hivatalos beszámolójával. Az egyik áradozás, olvadás, a másik ...... Ennyit a nézőpontokról, objektivitásról és hihetőségről. Azok alapján amit Pesten az ilyen feszti-bulikon láttam Megén beszámolóját tartom hitelesnek. (Ő biztos nem kapott érte sajtóbelépőt.)

457 dóri 2003-08-27 17:47:34
Miért NE a Hollerung? Pont eleget bizonyított az elmúlt pár évben. Ha ellenvetésed van, szívesen olvasom, de indok nélkül elítélni, ezt nem tartom fairnak.

456 kakadu 2003-08-27 17:21:38
Atya világ! Még csak ez kellett! MIÉRT??? Miért a Hollerung? Aki érti szóljon!

455 dóri 2003-08-27 16:49:33
Merényi Judit azt nyilatkozta valamelyik újságban, hogy Hollerung Gábornak adja át a stafétabotot. Pontosan úgy írta, hogy \"aki évek óta szervezi a linzi kórusolimpiát\". Ez viszont butaság, mert Linzben 2000-ben volt Olimpia, de azt nem évek óta szervezte Hollerung, hanem csak egyszer.

454 Megén 2003-08-27 14:31:45
Frissíteni kellene az biztos. Ha van hír róla, szivesen hallgatom, olvasom.

453 füles mackó 2003-08-27 14:29:51
Azt hallottam, hogy jövőre már nem ez a csapat csinálja a Zempléni bulit.

452 Megén 2003-08-25 15:49:29
Zemplénből és Nyírségből jövök a zenei napok hordelékával. Miután Matáv bérletünk van és Rolláékat is évente legalább háromszor meghallgatjuk, nem speciálisan az volt az igényünk, hogy a bő hetes utazgatásunk során akár a zempléni, akár a nyírségi zenei napokra bekukkantsunk, csak akkor, ha valami csemege ígérkezik. A helyszínen az az érzésünk támadt - főleg a zempléni napokkal kapcsolatban - hogy az kb. 30 ember bulija akik megszponzoráltatják magukat, és az ingyen belépőjegyes szponzoroké, meg vendégeiké, akik legalább kevesen voltak. De kevesen azok is akik fizettek volna. Pld. a Bukfencező múzsák nevű programra 18-án Sárospatakon kb. 10-15 főnyi ismert személyiség ment be (akik egymást is igen jól ismerték), a pénztárban semelyikük nem fizetett, így mi is úgy döntöttünk, hogy inkább kimaradunk. Kicsit arrébb sétálva, amikor a nagy meleg miatt félmeztelen, magát trikójával törülgető embert kérdeztem útbaigazitásul, elmondta, hogy ő is túrista, és épp egy pince borozásra készül zenei kísérettel ((Pincekoncert borkóstolóval - Rákóczi pince), de fél, hogy megfázik. A zenekar viszont mellettünk a mikrobuszból kiszállva éppen azon tanakodott, hogy mit is fognak ma este játszani? Oda sem mentünk. Eme intermezzo után a bukfencező múzsák előadás egyik szereplője rohant a színen keresztül kb. fél órás késéssel. És tulajdonképpen ilyen átgondolatlan dolog volt az egész. Egy jól összeszokott társaság érezte jól egymást hol itt, hol ott, étteremben, szálloda hallban (megjegyzem előre foglalás nélkül is válogathattunk a szobákban abban a szállodában, ami főhadiszállásául szolgált művésznek és szponzornak). Végigjárva a helyszíneket, pld. ahol a Liszt Ferenc kamara-kamarája zenekar műsorára befizetve támogathattuk volna a Károly családot kastélyának renbehozatalában, az láttuk, hogy nagyon szegény, és nagyon elmaradott falvak ezek, ahol a lakóknak nem így kellene a komoly zene szépségét megmutatni. Ilyen mulatságot legfeljebb a szponzorok és azok meghívott vendégei engednek meg maguknak. Minket jó ízlésünk erről is távoltartott. Szeretném hinni, hogy elfogult vagyok és kivételesek rossz tapasztalataim. Vagy többet vártam és csak a szokásosat tapasztaltam? Tovább a Nyírségbe! Ott a Kolozsvári Operaház zenekara Mozart és Haydn műsorokkal körbejárta az összes kisebb és nagyobb templomot. Fásultan mosolyogva a kötelező polgármesteri előzeteseken, fáradtan üldögélve próba és előadás szünetekben. Ez a két zenei program egymástól kis távolságra azonos időben folyik. Miért jó, hogy egymás mellett minden év augusztusának utolsó két hetében körbejárják saját környéküket valakik, és zenélnek valamit? Mert körülbelül ezt lehet elmondani a hozzáállásról és sajnos a színvonalról is. Fantáziadúsabban is el lehetne költeni azt a pénzt, amit összeszednek ezekre a zenei alkalmakra. Ha az a cél, hogy a tájék kulturális életét fellendítsék, nem ilyen műsorral kellene odamenni, (hárfaduóra a taktabáji templomba nem megy nagy közönség). Persze a kamarazenének is kell fórum, ahol szerepelhetnek. De egy kicsit több fantáziával, szívvel és odafigyeléssel kellene ezeket a nyári heteket \"megzenésíteni\".

451 kuka 2003-08-25 13:13:30
Ezt a van egy testvére, aki még nála is jobb legendát már sok-sok évvel ezelőtt Kelen ügyben is hallottam.

450 Benno 2003-08-25 09:35:17
Jereván jelenti: \"Barenboim igéretéhez híven már létre is hozta izraeli és arab muzsikusokból álló, a West-Eastern Divan Orchestra nevet viselő zenekarát. Első fellépésük Rabatban, az V. Mohamed színházban volt vasárnap\" igenám, de BB már régesrég létrehozta ezt a zenekart, ha jol emléxem, 99ben a Weimari kulturévben de nem esküszöm meg rá. azota is fellépnek, nyaranta. Rabatban NEM az \"elsö\" fellépésük volt tehát, hanem az elsö - egy arab országban.

449 Búbánat 2003-08-25 09:10:44
Ha lenne interjú, akkor okvetlenül meg kellene kérdezni tőle, hogy mi a véleménye húgáról (nővéréről?), akit Karnagy (tényleg, hova tűnt?) fenomenális hangnak titulált, nagyobb hangnak tart Gyöngyinél is; aki valahol Németországban énekel, s csak azért nem tudunk róla többet, mert nem menedzseli magát?

448 kalahari 2003-08-23 00:53:00
Számíthatunk esetleg Lukács Gyöngyi-interjúra mostanában? Akár a Norma kapcsán, akár \'csak úgy\'... Tegnap ismételtek vele a Bartókon egy áprilisi műsort, nagyon szimpatikus művész. Érdekes, hogy akkor még úgy volt, Molnár Anrdással énekli a Normát.

447 Búbánat 2003-08-22 09:32:26
Nagyon köszönöm a Tóth Péternek a Győriványi Ráth Györggyel készített hosszú tartalmas interjút. Hasonlóan, élvezetes volt olvasni a beszámolót a BudaFest Otellójáról.

446 Petyőfi Söndör 2003-08-19 13:12:58
Másfél hónapja tart a Budapafest. Szinte minden nap van valamilyen hangverseny Ti meg nem írtok róla. Amikor Hamar Zsolt lenget a pécsieknek rögtön van hír, és Zemplémről is nagyon fontos írni. Pedig rendes muzsikusok itt is felléptek. Ez hogy van fiukák?

445 -té.pé- 2003-08-18 15:07:17
Türelem, beszámolót terem. Kiküldött tudósítónk már javában elemzi a hallottakat. (Legalábbis reméljük.)

444 kakadu 2003-08-17 19:01:15
Javában tart a Zempléni Zenei napok. kapunk valami beszámolót onnan is? (Ha már így elkényeztetett minket a szerk..)

443 Búbánat 2003-08-16 13:39:29
Németh Judit meghódította Bayreuthot! Ennek bizonyságául, most kaptam pozsonyi ismerősömtől egy színes képeslapot, amelyen Ortrud szerepében a mi üdvöskénk látható. Egyébként mi is hallhattuk a Bartók rádió élő közvetítése jóvoltából. (Szinte minden évben jegyet kap az Ünnepi játékokra. Hogy csinálja, nem tudom.) Beszámolója a képeslap hátoldalán íródott. Az általa látott augusztus 12-i előadásról szól röviden, s azon melegében éjszaka vetette papírra sorait. Írja, hogy Judit kitűnő volt, és a modern rendezéssel semmi baja nem volt. Sorait azzal fejezi be, hogy a közönség körében ott volt \"imádott barátunk Artúr és gömbölyded neje.\" Ehhez kapcsolódóan jut eszembe, hogy most éppen a Szegedi Szabadtéri Játékokon formálja meg Glavari Hannát három alkalommal A víg özvegyben.

442 Mantuai herceg 2003-08-15 08:48:18
Bravó Pécsi Szimfónikusok!! Tegnap este a Vajdahunyadban fergeteges koncertet adott a zenekar Hamar Zsolt vezényletével, Szabadi Vilmos hegedűjével. A viharral fenyegetett Beethoven esten nem volt szünet, ez csak növeli a zenekar hibátlan teljesítményét. Gyönyörűen szóltak a vonósok, mitöbb, kifogástalan volt a rezes szekció is. Olyan dinamika volt a zenekarban, hogy teremi hangzás volt. A karmester pózmentesen, kíváló ritmust diktált, számára is igazi örömzene volt az Egmont és az Ötödik szimfónia. Szabadi Vilmos pazar volt a hegedúversenyben, minden bejött, magas színvonalon játszott.Idén nyáron féltucat szabadtéri hangversenyen voltam, számomra a tegnapi volt eddig a legélvezetesebb. Jó volna, ha a pécsiek többet járnák az országot, megalapozott, széphangzású és jelentős létszámú zenekarukra minden művész és zenekedvelő büszke lehet. BRAVÓ!

441 Caligula 2003-08-14 09:53:52
Én még életemben nem hallottam a tűzijáték alatt a zenét. Vagy csak nem emlékszem rá? A tömegben semmi sem hallatszik a morajtól, a durrogástól. + A hangosítás ált. csapnivaló. Akkor meg minek a felhajtás?

440 Szilgyo 2003-08-14 08:15:18
Geddára vonatkozó értesüléseim a Sevillai borbély egyik CD-jének mellékletéből származnak, amely így szól: Swedish-born tenor with Russian parentage. Csak ezért mertem leírni az orosz jelzőt... Annak azért örülök, hogy ilyen figyelmesen olassátok az írásokat...

439 sphynx 2003-08-14 00:14:16
miki, ez a Gedda jó észrevétel volt. Én is mostanában néztem utána, hogy milyen náció. Akár román is lehetett volna ezzel a névvel.

438 daunerni 2003-08-14 00:01:41
Ezért modernizálták a bibliafordítást, de az áriák szövegét nem szokás időről időre átkölteni.

437 miki 2003-08-13 23:54:25
Na látod kicsi szfinxi, ne csak olvasd, érteni is próbáld a cikkeket. Akkor neked is összejön valami.

436 sphynx 2003-08-13 23:53:28
Még egy kis angol, ha nem fárasztalak... egyes/többes első személyben már nem használjuk a shall-t, hanem a will-t jővőidőre. A \"Shall I...\" \"csináljam...?\"-nak felel meg. A \"hadd\" az \"let\". (Let the trumpets sound.) De használhatunk shall-t egyes/többes első személyben, ám annak modalitása van, ígéretet jelöl. Pl. politikus azt mondja: \"We shall overcome.\" Győzelmet ígér. Vagyis a mi mondatunk, azt ígéri, hogy ez be fog következni: (márpedig) a trombita (vagy mi) szólni fog!

435 daunerni 2003-08-13 23:46:08
Bocs, tényleg igazad van. A Messiás szöveg a Korintusiakból jön 15:52. Csak a fordítás más, mint az enyémben. \"The trumpet shall sound, and the dead shall be raised incorruptible, and we shall be changed.\"

434 daunerni 2003-08-13 23:38:43
Nagyon szépek - nekem először a sófár ugrott be, mint hangszernév - de az görbe, ha jól tudom. (Nem könyü az embernec okosnac lenni.) Noch dazu - most settenkedtem be az alvó család feje fölül leemelni az angol nyelvű bibliát. Matthew 24:29 \"The great trumpet will sound, and he will send out his angels to the four corners of the earth...\" Corinthians 15:52 \"For when the the trumpet sounds, the dead will be raised, never to die again, and we shall all be changed.\" Szóval maradjunk a trombitája víg ormánya variációnál ha lehet.

433 sphynx 2003-08-13 23:37:51
Na, még egy kis hangszertan: a Bible in Basic English (mi az?) \"horn\"-nak fordítja. A Vulgata pedig \"tuba\" (ez Requiem misékből ismeretes lehet \"tuba mirum spargens sonum\") Hitgyüliseknek van jó online Bibliájuk: http://biblia.hit.hu/

432 daunerni 2003-08-13 23:23:40
Megvan - köszönöm, Egyébként ugyanaz a különbség. Szent István tárulat kiadása (ISBN 963 360 664 0) harsonáról beszél, Károli Gáspárnál trombita. Ja, még mielőtt valaki ezért kötözködne, Károli ismeretes Károlyi néven is, holott eredetileg Radics Gáspárnak hívták, csak magyarosított. - (vö. Tinódi Tannenbaum Sebestyén)

431 sphynx 2003-08-13 23:16:20
Újabb kísérlet: [url]http://landru.i-link-2.net/shnyves/Saved_and_Lost_in_Mich.html;Michelangelo[/url] Ez nem trombita, még ha angolul úgy is hívják.

430 sphynx 2003-08-13 23:08:18
Csak linkelni nem tudok. Két Korintusiaknak van.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.