Bejelentkezés Regisztráció

Olvasói levelek

529 Búbánat 2003-09-12 09:52:57
TUdomásom szerint jelenleg Kovács János.

528 Caligula 2003-09-12 09:51:20
Nem az a piros, forgó szemű, puffadt arcú?

527 kapa 2003-09-12 09:48:21
Búbánat! Ki a főzeneigazgató????!!!

526 Szilgyo 2003-09-12 09:45:20
A mai programajánlóban Schiff és Perényi mellett még egy néven megakadta a szemem: az Eszterházán közreműködő Juliana Banse énekelt Rattle új Fidelio-lemezén is, nem is rosszul. Biztos érdekes lesz a koncert, csak kicsit messze van a pestieknek...

525 Búbánat 2003-09-12 09:38:11
Nevezzük nevén: Kovács JÁnos főzeneigazgatóról van akkor szó.

524 Megén 2003-09-12 08:14:50
Vengerov játéka a ZAK-on élmény volt, már csak a roppant eredeti a stílusa miatt is. CD-kről nem tudok hiteles véleményt mondani, én még egyenlőre a helyszíni élményeket részesítem előnyben. (Bevallom kevés időm lenne otthoni zenehallgatásra.) Az indulókkal kapcsolatban pedig érdekes tapasztalatom, hogy még külföldön élő korosztályunk is élénken emlékezik rájuk, sőt énekeljük együtt őket. Társasági, mesélős-nevetős hangulatban inkább azok jönnek elő, mint pld. Erdő mellett estvéledtem, subám fejem alá tettem.... Pedig abszolút kedvenc dallamom.

523 yeti 2003-09-11 18:23:37
Megén! Én is bent maradtam a második részre :-) Aminek a műsora is indokolt volt, mert ha jól emlékszem, Csajkovszkij-darab alapján írta Sztravinszkij.

522 villő 2003-09-11 17:01:19
Sajnos a Vengerov filmről lemaradtam, a koncertért is irigyellek Benneteket. Én csak a londoni koncertfelvételt láttam a Mezzon (Csajkovszkij hegedűverseny), az nem tetszett annyira, viszont a Brahms élő felvételét(Chigago+Barenboim) CD-n (Teldec) nagyon szeretem. Szerintetek is jó? Utolsó megkésett megjegyzés Ironsról, pl. A lopott szépségben is lenyűgözött engem a cinikus, haldokló művész szerepében.

521 Kerengő der Wisch 2003-09-11 16:38:59
Én nem tudtam, hogy Kadosa írta az Itt van május elseje kezdetű indulót. De tény, hogy magam is sokat énekeltem boldogan és teli torokból. Ettől még nem feltétlenül voltam a rendszer megveszekedett híve. Sok iskolástól hallottam a rendszerváltás utáni években, hogy sajnálják, amiért nem énekelnek ének órákon indulókat stb. Mert azokat legalább élvezet volt énekelni. A Parastztkantátát vagy Kodály biciniáit pedig nem élvezik.

520 Megén 2003-09-11 15:52:02
Köszönöm a választ. Egyébként az ilyen sajtótájékoztatós nagyotmondásokkal kapcsolatan szokott elhangzani: mondjad te is.....

519 -té.pé- 2003-09-11 15:27:03
Kollégánk a Filharmoniai Társaság sajttáján volt. A főzeneigazgató beszélt.

518 Megén 2003-09-11 11:18:43
Reggel óta gondolkodom, de nem jöttem rá, hogy milyen sajtótájékoztatóról szól a mai Főtéma. Most leküzdve tájékozatlanságom feletti szégyenkezésemet megkérdezem, kicsoda, hol és miért mondta ezeket? Gondolom el szabad mondani.

517 Búbánat 2003-09-11 10:27:26
Olvasom a mai Metróban, hogy rendhagyó előadásokon, a cselekmény eredeti helyszínein adják elő jövőre a Carment a Sevillai nemzetközi Zenei Fesztiválon. A Saura megálmodta előadás a sevillai dohánygyár előtt kezdődik. A cselekmény a város egyik terén, a Plaza de Espanán folytatódik, s a bikaviadalokhoz használt arénában ér véget…. Az alkalmanként nyolcezer fős közönség buszokon, lovas kocsikon, vagy gyalog követi színhelyről színhelyre vándorló előadást. A darab létrehozása több mint 15 millió dollárjukba kerül a szervezőknek. A tíznapos fesztivál alatt többször előadandó „vándor-opera” karmestere Lorin Maazel lesz, a címszerepet Denyce Graves, Don Josét pedig Neil Shicoff énekli. (MTI)

516 Megén 2003-09-11 08:57:38
Hát ilyenkor mondja a molymama, hogy nem lehet mindig hermelint rágni...... Én viszont híve vagyok a többféle zenei stílusnak egy este, mi maradtunk.

515 yeti 2003-09-10 20:13:22
Vengerov-filmet láttam, \'98-ban én is ott voltam a Zeneakadémián. Nekem nagy élmény volt hallani, ami viszont bosszantott, az az volt, hogy a műsor első felében játszott, a másodikban nem. Snassz. Ha csak egy \"felvonásra\" tudták megfizetni, akkor az miért nem a második volt? A szünet után egy nem éppen könnyű Sztravinszkij ment - meg a közönség fele.

514 sphynx 2003-09-10 14:08:47
Oroszlánkirályról akartam én is szólni, Irons rajzfilmek szinkronhangjának tökéletes. És ez nem semmi!!

513 szerk 2003-09-10 13:41:55
Köszönjük a pontosítást!

512 Kostya 2003-09-10 13:18:40
Utódlás a Komische Operben (2003-09-10) \"Megszületett a döntés az augusztus közepén, szerződése lejárta előtt egy évvel távozott Albert Kost helyére kiírt pályázatról. Bár korábban a német lapok Homoki Andrást, a megbízott intendánst nevezték meg utódként, most Per Boye Hansen 2009-ig történő kinevezéséről írnak.\", írja a momus. ez így nem egeszen pontos. Kost helyére juliusban kinevezték Homokit intendánsnak 2004töl.Homoki tehát Kost utóda. Kost persze nem birta tovább és nem varta meg a megmaradt potyaév lejártát, elment. de helyere nem irtak ki(újabb)pályázatot. amire most Hansent kinevezték (és ezt már Homoki kinevezésekor közzétették mint tervet) az egy új, speci funkció (\"operaigazgató\"), Homokit tehermentesíti

511 Megén 2003-09-10 10:00:26
Tegnap késő éjjel Maxim Vengerov film volt az MTV-n. Nagyon szeretem, valóban csodás hegedűs, egészen különleges élmény volt pár éve a Zeneakadémián hallani. Volt ott még valaki? Mi volt a véleménye?

510 Megén 2003-09-10 09:54:29
Villő, köszönöm, hiszek a józan ész győzelmében. Jeremy Irons a Szerencse forgandó c. filmben fantasztikus volt. A látszólag szenvtelen, és tulajdonképpen antipatikus figura lárva arca alatt mindvégig érezhető volt a robbanó feszültség. Két ilyen színész van, aki különlegességében kitűnő: Daniel Day Lewis és ő.

509 Szilgyo 2003-09-10 09:20:20
Nekem teccik az a My Fair Lady, de tényleg...mondjuk, Irons viszont magasan az Oroszlánkirályban volt a legjobb, ahol is a kisoroszlán nagybácsikáját adta...

508 villő 2003-09-09 21:33:08
Ebben egyetértünk. Valóban Doolittle a legjobb ( szégyenszemre, fogalmam sincs, ki alakította)

507 sphynx 2003-09-09 20:17:11
Egyik filmben sem tetszett, amit vele láttam, ezért valószínű, hogy mint embertípus nem esetem. Ha szerepet kellene ráosztanom, akkor mérhetetlenül sótlan, ugyanakkor rendkívüli önimádattal megáldott figurát játszatnék vele. (Lolitában pl. tökéletes melléfogás volt.) Ha már nagy angol színész, akkor Anthony Hopkins. Irons My Fair Lady-jével az a bajom, hogy (azt hiszem, láttam a TV filmet is) a groteszkségen túl (ez hangi adottság) nincs más. Filmben talán ez még el is menne, de Kanawa mellett kevés (ha jól emlékszem, Kanawa-t sem dícsérték a kritikák az erőltetett „bunkó” kiejtése miatt, viszont Doolittle nagyon jó azon a lemezen). Persze, ízlések és pofonok, Jeremy Ironson nem fogunk összeveszni.

506 villő 2003-09-09 18:00:33
Kedves Megén! A múltkor is Te védtél meg a lincseléstől, azóta nem merészkedtem megszólalni egyik fórumon sem. Jó lenne ha tényleg a hozzászólások mentesek lennének a gyűlölködésektől, hiszen ide az ember azért néz be, hogy felüdüljön. Szóval, szívesen belekapcsolódnék a beszélgetésetekbe, még ha sok mindenben egyáltalán nem osztom az előttem szólók véleményét. (pl. sphynxnek mondom, szerintem J.Irons a maiak közül az egyik legnagyszerűbb színész, nekem kifejezetten tetszett a groteszk stílusa a My fair lady-ben, láttad az élő koncertfelvételt annak idején a TV-ben? Melyik filmjét láttad, amiben nem tetszett??!) Az interjút nem bírtam megnézni T-A. miatt...

505 Megén 2003-09-09 08:50:56
Hát igen, így már más, nem lehet tudni, hogy nem éppen a vendég miatt tették-e arra a napra? Mindenesetre rossz volt a szervezés. A \"Vásáry\" gondolom bérletes volt, (ezért mi ott ültünk), akik ezen felül még hangversenyesek elmentek a Vigadóba. Sajnálom, nekem is elkerülte a figyelmemet, de háttérben ott van az is, hogy a Filharmóniás koncertek aránytalanul drágák a többihez képest. Az Opera miatt vagy másért..... És műsorukban nem adnak különlegesebbet annál, amit a ZAK-on a többi zenekartól kaphatunk. Tehát mivel nem voltunk a karmester személyéről tájékozottak, sem a hely, sem zenekar, sem - gondolom - a műsor nem hívta fel magára a figyelmet. Közmondás: A jó bornak is kell cégér!

504 kétked 2003-09-08 16:37:40
Gergiev a Filharmóniai Társaság Zenekarának szervezésében lépett fel. Az Operaházban tartott koncerttel egyidőben a Zeneakadémián Vásáry, a Vigadóban Kocsis Zoltán tartott teltházas hangversenyt. E város úgy látszik nem bír el három világnagyságot egyidőben, egy műfajban.

503 podravka 2003-09-08 16:13:35
Gergiev a saját orosz zenekarával jött. Fantasztikus volt!!!! Szerintem csak azért volt üres a ház, mert senki nem tudott róla, sovány volt a hírdetés. A koncert októborben volt, a régi/új vezetésnek mintha nem lett volna szívügye egy ilyen muzsikus megbecsülése. Azt hallottam Giergievet még Győriványi hívta meg.

502 Megén 2003-09-08 12:53:02
Ha így volt, hiba volt. A különlegességeket megfelelően kell tálalni. Nem mindenki olyan jól informált, hogy tudja mire kell nagyon odafigyelni.

501 Lerma 2003-09-08 12:46:59
Ki ez az ember? –kérdezi a Momus recenzense. Ez az ember az az ember, aki tavaly, 2002 őszén, a Magyar Állami Operaházban is fellépett. Ez az ember az az ember, aki már tavaly is ugyanaz az óriás volt mint az idén Salzburgban. Ez az ember az óriás, akit tavaly a MÁO egyetlen vezetője sem fogadott, akinek a koncertjét alig hirdették, akinek budapesti hangversenye háromnegyedes házzal, dúsan vattázva ment. Ez az ember a világnagyság Valerij Gjergijev.

500 daunerni 2003-09-07 12:55:35
Köszönjük a tippet, Egy későbbi időpontban amúgy is érdemes lesz megismételni az \"árkörkép\" kutakodást.

499 orlandofurioso 2003-09-06 00:36:24
\"Ruzicka programja még a Mortier idejében megszokottnál is konvencionálisabb\" - írja a Café Momus. Annál nem volt nehezebb, mert Mortié programja mindennek volt nevezhető, csak konvencionálisnak nem. Az ő tíz éve még legendás lesz, mint Chéreau Ringje. Ezt se illett rögtön szeretni. Más. Kár, hogy a lemezkörkép nem számol a Média Markttal, mint aminek nem kimondottan fő profilja a klasszikus zene, mégis, ha olcsón akarsz vásárolni, ott kapod meg a legolcsóbban, s ök is teljesítenek minden katalógusos kérést. S mi újság a Hungaroton boltjában (volt Virgin)?

498 sphynx 2003-09-06 00:17:31
Én meg Fáy-ügyben. Azt tetszett benne, hogy van véleménye és vállalja is, még akkor is, ha ellenségeket szerez vele. (Amit most írt az ÉS-be Jeremy Irons interjú kapcsán az megint nem jön be nekem. Addig jó, hogy a riporternő nem gusztusosan furakodik, de Irons szerintem egy hólyag, nem túl jó színész, arról nem szólva, hogy sosem értem Kanawa hogy állt le vele a My Fair Lady lemez esetében.)

497 Megén 2003-09-05 11:10:51
Én annak idején úgy kerültem a Momusra, hogy hangverseny-bérletek előzetesei után kutakodtam a neten, és a linkek között volt felsorolva. Ittragadtam. Biztosan található máshol is (a Startlapon már megtaláltam), a Mancs-ban szintén olvasható, mint komolyzenei információs lehetőség. Bizonyára mindenki másképpen \"névtelen\", a Momuson én azt szerettem meg, hogy nem bántjuk egymást. És így nincs is miért visszaélni a névtelenséggel.

496 Búbánat 2003-09-05 10:20:45
A felvetett probléma gyökere az, hogy a csevegés, a disputa, a kinyilatkoztatott jól értesültségek, a szubjektív hangvételű beszámolók, kritikák, hozzászólások révén mindenki fitogtatni akar valamit a saját tudásából, ismereteiből. Ez a névtelenség (felvett név) pedig óhatatlanul nagyobb bátorságot ad az embernek, mert azt hiszi, hogy a névtelensége miatt nem kell korlátok közé szorítania kivagyiságát, jópofaságát, stílusát, gondolatait erkölcsről, ízlésről, világnézetről stb. Tulajdonképpen tudat alatt egy abszolutikus vagy monarchikus törekvéseit éli ki itt mindenki. Nincs visszatartó erő. Ettől még minden mehetne rendjén tovább. Én a megoldást abban látom, hogy ez az egész fórumosdi ne csak 8-10 ember kizárólagosságát jelentse. Ezen meg úgy lehetne segíteni, hogy reklámozni kellene jobban a Momust, még többen nyissanak rá, újabb híveket szerezzen, akik révén tovább színesedhetne a paletta. Most ez ellen fel lehetne hozni azt az érvet, hogy a sok bába között elvész a gyerek, hogy ez felhígulással jár, sőt bekerülhetnek közénk olyan elemek, akik tovább rontják a képet, klikkek alakulhatnak ki, s ez újabb feszültségek forrása lehet. Én mégis amondó vagyok, hogy ha sokan vagyunk, akkor nem kell annyira görcsösen igyekeznünk, a másikkal versenyeznünk, azt valamiben lepipálnunk, túlszárnyalnunk, legyőznünk, hanem a saját meggyőződésünkről még többekkel tudunk véleményt cserélni, és inkább kibontakozhat bennünk a kulturáltság, a nyitottság a másik iránt, az érdeklődés a másik mondanivalójára, a jó értelemben vett visszafogottság, korrektség, pontosság. Összefoglalva az a szellemiség kell hogy kibontakozzon közöttünk, amelyből száműzve van minden posványság, feslettség, alávalóság. Ennek megvalósítása még egyszer mondom, csakis rajtunk áll, és nem lehetünk elég elegen. Ha mindez párosul a humorral, jó kedvvel, viccelődéssel, ám legyen, de csak a jó ízlés keretein belül. És tényleg ne bántsuk egymást! Inkább örüljünk, hogy vagyunk, legyünk megelégedett, boldog emberek. Még névtelenül is.

495 kétked 2003-09-05 10:03:13
Gratulálok Heiner Lajos salzburgi Don Carlos beszámolójához!!!

494 Megén 2003-09-05 07:50:54
Én annak a híve voltam idáig, hogy majd csak észreveszik, hogy nem vesszük észre.... Eddig egy fórum volt ilyen. De azután már egy másik is kezdett. Csak a tendencia miatt szisszentem. Úgyhogy felváltva: kihagyom és szisszenek. A keserű és hadakozó beszólókat meg arra kérem mosolyogjanak és szeressenek. Zenét, társaságot, sört, fiúkat, lányokat, ki-ki ízlése szerint. Tapasztalatból mondom: könnyebb úgy az élet.

493 daunerni 2003-09-05 06:50:36
Műszakilag természetesen a ip-felderítést és a regisztrációt is meg lehet oldani, továbbá lehet kigyúrt ajtónállókat szerződtetni és meghívókat nyomtatni. Remélem értitek, hogy miért fázunk olyan nagyon ezektől a megoldásoktól.

492 sphynx 2003-09-04 22:12:34
Na igen. De ez inkább olyan, mint egy buszmegálló. Egy dolog közös: várunk a buszra. Ezen kívül minden különböző. Néha felbukkan egy részeg, és lehányja a hirdetőoszlopot. Csúnya látvány, de istenem! A baráti összejövetelek zártkörűek, oda nem hívsz meg mindenkit. (Néha ott is hánynak.) Ha ez olyan, akkor a fórumot priváttá kell tenni, és regisztrációt bevezetni. Mondom, én élvezem a sokszínűséget és szórakoztat még a bunkóság is. Van, amitől felmegy a pumpa, de azt tökéletes modorban is elő lehet adni: álszentség, képmutatás, simlisség stb. Liberalizmus vs. konzervativizmus? Na, megjött a busz. Agyő!

491 -té.pé- 2003-09-04 19:47:51
Engem speciel zavar a bunkóság. És abban egyetértünk, hogy ilyen az élet, de éppen azért megyünk el a barátainkkal időnként sörözni, dumálni - akár egy kibernetikus kávéházba is - hogy kizárjuk legalább egy kis időre ezeket a dolgokat. Éljen a sör, a kávé, a nők vagy férfiak ízlés szerint és persze a zene. Az anyázást pedig mindenki otthon, a családja körében végezze. Fő úr! Fizetek!

490 sphynx 2003-09-04 18:48:48
Persze, egyetértek. Engem, őszintén szólva, még a legnagyobb bunkóság sem zavar. Ez is benne van, ilyen az élet.

489 -té.pé- 2003-09-04 18:33:17
Fogalmam sincs és nem is szeretnénnk senkit sem ellenőrizni. Véleményem szerint nem ez a megoldás. A legegyszerűbb az lenne, ha mindenki szó nélkül venné a nyilvánvalóan provokatív szándékú közbekiabálásokat. persze tudom, hogy nehéz megállni válasz nélkül...

488 sphynx 2003-09-04 17:11:15
Abszolút. Még az se kell. Valami vagy nyilvános, vagy zártkörű. (Egy költői kérdés: a beírók IP címe megállapítható?)

487 Megén 2003-09-04 16:07:54
Szerintem még elég, ha időnként néhányan felszisszenünk. Reméljük nem lesz rosszabb. És vannak olyanok akik felszisszennek.

486 -té.pé- 2003-09-04 15:50:43
Örök probléma a fórumok hangneme. Sajnos nincs rá elég időnk, hogy folyamatosan figyeljük a hozzászólásokat. Sajnálom, ha egyesek vitaszínvonala elveszi mások kedvét a beszélgetéstől. A megoldáson folyamatosan törjük a fejünket. Ha valaki birtokolja ez ügyben a bölcsek kövét, szóljon!

485 Megén 2003-09-04 14:06:34
Kőmíves meg én abban egyetértünk, hogy nem a távolmaradás a megoldás. És sajnálom, hogy csak azt tudtam meg, hogy mi nem érdekli, nem azt ami igen. És itt a \"maszekolást\" abba is fejezem.

484 Kőmíves 2003-09-04 12:48:18
Olyan olvasók is vannak mint Megén, meg én. Természetesen nem nyitok fórumot arról, hogy nekem mi szimpatikus egy internetes zenei lapban. (Kinyitom a cikkeket, a fórumokat, ami érdekel elolvason, ami nem, kikerülöm. Pont úgy, ahogy a napilapokkal teszem.) Barátaimmal inkább szóban beszélgetek. Most is csak annyit kívánok mondani, hogy nemcsak az operaházi fórumon kell ugrálni, más fórumokon a jópofizó csettelés lehet zavaró. Nem a beszüntetés a megoldás.

483 Megén 2003-09-04 12:29:02
Én több dolgot szeretek olvasni mint Kőmíves, ezért járok fórumról fórumra. Akkor állok félre, ha a keményebb hangnem nem a témával, hanem a fórumba író személyekkel foglalkozik. Ezért nem szeretném hosszú távon megfogadni a tanácsot sem, hogy ne látogassak ezekre a fórumokra, mert ez azt is jelentené, hogy folytatódna a személyeskedés gyakorlata. Egyébként kiváncsivá tesz, mi szimpatikus Kőmívesnek! Ha nyit róla egy fórumot eleszélgethetünk a témáról.

482 Kőmíves 2003-09-04 11:20:15
Megént az eddig követett eljárása folytatására bíztatnám. Kerülje ki ami nem tetszik. Engem például a panoptikum, a receptek, a randevúk nem érdekelnek. Átugrom. Az se szimpatikus, hogy a legtöbb topikban operáról meg énekesekről beszélnek. A Főtémában megjelent \"Lemezboltok árkörképe\" nagyon jó! A vizsgálódást nem ártana rendszeresen megismételni.

481 Mantuai herceg 2003-09-04 10:04:09
Megénhez hasonlóan én is úgy vagyok, hogy sajnos van olyan fórum már a Momuson, ahová már jó ideje nem írok. Jóérzésű, zenekedvelő ember ugyanis - véleményem szerrint - bizonyos színvonalra nem megy \"le\". Nagyon remélem, hogy a kellemes, okos és baráti hangnem, valamint a sok-sok tanulható ismeret a többi topicon zavartalanul megmarad. S akkor azokon is sokan maradunk.

480 Megén 2003-09-04 08:16:16
vki, a főoldal alján van egy olyan, hogy kiadja a Café Momus...... és ha a nevek valamelyikére ráklikkelsz, jön az emil. Egyébként én is szeretném kérni őket, hogy egy picit nézzenek rá egy-két fórumra, csúnya a hangnem. Én már kiszálltam az egyikből, nem veszek róla tudomást. Nem szeretnék a másikból is kimaradni, nagyon kedves, és nagyon okos emberek írják tele gondolataikkal.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.