Bejelentkezés Regisztráció

Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek

Téma ismertetése: koncertek, előadások, események, élmények

1566 parampampoli 2010-04-05 17:28:17
... halottam .....

1565 parampampoli 2010-04-05 17:27:26 [Válasz erre: 1564 Ametiszt 2010-04-05 17:14:58]
Vártam már, hogy megjelenik Ametiszt, és elkezdi szokásos tirádáit Cura védelmében. Nem tévedtem. 1. Ne hasonlítsuk már a 3 tenort Curához!! Mindhárman olyan nívót képviseltek, különösen fénykorukban, amelyet Cura kilométerekről szemlélhet csupán! 2. Amit Cura saját marketing címén művel, az az igazi gusztustalanság és művészi önkontroll-hiány. Mikor saját maga vezényelte önmaga Verdi cd-jét, ott borult ki a bili, de véglegesen. Azóta csak annak tartalmában úszik. 3. Ha az én sulykolásom nem tetszik, és nem fogadod el, nem baj. Olvasd el, mit írt boldogult Fodor Géza a barcelonai Otellójáról, hátha hiszel neki. De te annak se, tudom, felesleges fáradság lenne.. 4. Nem az számít, hogy mit énekel, hanem az, hogy hogyan? Önkényesen, a kottát semmibe véve, a karmestereket idegbajba kergetve -- kettővel személyesen beszéltem !! -- botrányos énektechnikával, támasztatlan hangon, laza hangszalagokkal éneklést mímelve. Nem mondták nekem: hallotttam!!!!! Élőben, több előadásban !!! Te kedves Ametiszt, annyit értesz az énekléshez, mint a macskám értett az 1x1-hez, már bocsáss meg, véleményed szakmailag irreleváns. Imádod Curát, ezt tudjuk, jó, hát imádd !! De azt ne hidd, hogy úgy kell énekelni, ahogy ő énekel!! Baci irása körülbelül azonos szakmai hitelességű, érthető, hogy te az ő véleményének hiszel, és látatlanban is jónak gondolod Schrott koncertjét. Vak vezet világtalant.

1564 Ametiszt 2010-04-05 17:14:58 [Válasz erre: 1561 parampampoli 2010-04-05 16:29:59]
Az operai marketing produktum a Pavarotti-Domingo-Carreras három tenor koncertekkel kezdődött és adott alaphangot minden utána következőhöz. Nem vagyok híve az összemosásoknak, főleg annak a koncepciónak amit Parampampoli és tsai annyira próbálnak belénk sulykolni. Speciel Cura 2002-ben kilépett az operai marketing showbizniszből szélnek eresztve az előbbi mintát követő ráakaszkodó menedzsmentet és saját céget hozott létre, saját útját és művészetét járja. Ez nem okozott gondot az opera médiának, ugyanezt megismételték Netrebkoval és Villazonnal és számtalan ifjút titánnal. Cura mögött nincs beolajozott marketing piac, nem is kell, megy anélkül is a szekér. Csak itthon "fanyalognak" egyesek, mert Curáért Európába kell utazni vagy szerencsére Szegedre, Budapestre vagy Veszprémbe. Egyeseknek az is messze van, inkább fikáznak, ez tán "túl olcsó" nekik. Az ami a "marketingből" idéződik, az csak a hazai sajtó lusta, elavult 5-10 éves "copy-paste" technikával már raktáron lévő sajtóanyagok újra eladása. Vagy itt a Momuson 5-10 éve látott 1-2 produkció emlékének beismétlése végtelenszer azoktól, akik e marketing és előítélet butasága mögé bújva hírdetik e fals ideológiát. Jó volna tájékozódni. Ki énekel ma Sámsont, Otellót, Don Josét, Turiddut, Pagliacciót, Dick Johnsont, Cavaradossit és igen legutóbb Rodolfót (!) egy évadban telt házak előtt? Talán Licitra, Alagna, Alvarez, Vargas, Villazon, stb? Hogy lehet Cura 15 évét egy lapon emlegetni Schrott eddigi pályával? Ettől még persze adhat ő is élvezetes és jó koncertet, ahogy Baci írásából olvasom.

1563 macskás 2010-04-05 17:01:19 [Válasz erre: 1559 eccerű 2010-04-05 15:00:06]
Bartoli nem 120 kiló, egészen fiatalon nagyon csini volt, és most is nagyon jól néz ki. A "művészetét" hagyjuk...

1562 miketyson 2010-04-05 16:37:55
És akkor Bocelliről még nem is volt szó.

1561 parampampoli 2010-04-05 16:29:59 [Válasz erre: 1560 Bacili 2010-04-05 15:53:10]
Ami összeköti Bartolit, Curát és Schrottot, hogy valamennyien média- illetve sokkal inkább marketingproduktumok. Bartoli már rég nem 120 kiló, tavalyi koncertjén kifejezetten csinos volt, egy radikális fogyókúra eredményeként. Hogy semmiféle énekhangja nincs, illetve amit csinál, az a hagyományos operai hangképzésből kiindulva értelmezhetetlen és értékelhetetlen, az tény. Őt megmagyarázni és nagyra értékelni csak ettől eltérő szemszögből lehet, és ez a módszer már ugyanaz,mint amivel Curát vagy Schrottot mint a hagyományoktól eltérő, "új" és "egyéni" fenoménként próbálják eladni. Sokan meg is veszik, erre jó példa az itt a Momus-ön megjelent Schrott-recenzió. (Ez a szerkesztőség hivatalos vagy félhivatalos álláspontja lenne? Egy zenei oldalra ez elég nagy szégyen, mivel az irás minden megállapításával azt bizonyítja, hogy írója az énekléshez vajmi keveset ért. Elfogadható legfeljebb egy női magazinban lenne, a la Kiskegyed, igényes kiadványban szerintem inkább még ott sem.) Cura hangja pedig már réges régen a múlté, aki ismerte őt még komolyan vehető korában, az az utóbbi 5 évben nyújtott produkcióit minimum fenntartással, de inkább undorral szemléli. Schrott és Cura kifejezetten kártékony figurái az operaéletnek, mert azt hitetik el a nézőkkel, hallgatókkal, hogy így kell énekelni és az aztán az igazi trendi művészet, miközben leszoktatják a valódi értékekről. Ezért van az, hogy egyesek még azt is megengedik maguknak, hogy akik az igazi vokális művészet szempontjából utasítják el a felsoroltak giccsparádéját, azokat nevezik mondjuk hagyományőrző őskövületnek. Olyan ez, mintha valaki lelkesen majszolná az ürüléket, és azt magyarázná a kaviárhoz és libamájhoz szokottaknak, hogy ez aztán az igazi csemege!! Ha az ízlik neki, hát egye, mit bánom én -- de hogy mást nevezzen hülyének, csak mert nem ízlik neki, azt visszautasítom.

1560 Bacili 2010-04-05 15:53:10 [Válasz erre: 1559 eccerű 2010-04-05 15:00:06]
Hát most már végképp nem értelek benneteket. Ha Cecilia Bartolinak megbocsájtod, hogy gyakorlatilag énekhang nélkül, különféle eegészen pianóban elhangzó effektekkel tartja lázban közönségét, akkor mia bajod Schrottal? Ugyanúgy használ a zenén kívüli eszközök bő tárházából, mont ceclia, vagy Cura. Csak neki van hangja hozzá. Jól néz ki a pasas és ért az emberekhez. Elsején este a közönség nevetve, hihetetlen élvezettel hallgatta őt. Hiszen haza sem akarták engedni! És Schrott nem Macujev, nem énekelet hamisan vagy ritmustalanul, vagy más hangokat, mint ami a kottában volt. Macujevet miért nem gyaláztátok enynire? Mert ő nem ilyen jó pasas? Vagy mert zongorista?

1559 eccerű 2010-04-05 15:00:06
Nem voltam ott az ominózus koncerten, így nem tudom, milyen élőben Ervin Schrott, nem is igazán arról írnék. Így látatlan-hallatlanban az erkölcsi-filozófiai alapállással egyet lehet érteni. Egyetlen dolog zavar pusztán, hogy lehet egy kalap alá vonni Bartolit, José Curát, (meg ezt az alakot). Kicsit a ló másik oldalára kerültünk. Bartoli eleve a maga 120 kilójával nem illik bele a manöken-vonulatba, de a zenei szemszöget végképp nem értem. Ha valaki tud Bartoliénál jobb, könnyedebb, izgalmasabb, élettel telibb Vivaldi interpretációt, az szóljon. Curát sem igazán értem. Az igaz, hogy ő volt az egyik első, akivel kezdett a show irányába is menni az opera, és bizonyára sokkal szimpatikusabb lenne, ha ismerné a zene iránti alázat kifejezést, de azért itthon sokan elégedettek lennének, ha csak annyi hangjuk lenne, mint neki van, és csak annyira tudnának énekelni, mint ő. Mondom ezt úgy, hogy kifejezetten nem szeretem Curát. Még valami idetartozik. A médiának valóban van (elég erős) színvonalcsökkentő hatása, de nem csak. Biztosan vannak olyanok is, akik soha a büdös életben el nem mennének egy komolyzenei koncertre vagy egy opera-előadásra, de a Curához hasonlók lévén legalább néhány népszerű dal, ária képében mégiscsak eljut hozzájuk a műfaj. Erre azért jó, elvégre ő mégsem Edvin Marton, vagy Szentpéteri Csilla...

1558 Bacili 2010-04-04 22:49:37 [Válasz erre: 1557 telramund 2010-04-04 08:46:34]
Így már jobban értelek. Tudod én inkább a teljes igazságot várom el a művészettől is. A teljes valóság leképeződését akarom hallani a színpadról a maga szörnyűségeivel és szépségeivel együtt.

1557 telramund 2010-04-04 08:46:34 [Válasz erre: 1556 Bacili 2010-04-03 23:27:09]
Köszönöm a választ,de számomra Mozart nem a filmbeli Amadeus.Nem szeretem a kikacsintást,hogy ugyan ne vegyetek komolyan mart nem ilyen vagyok.EGy énekművésznél különösen nem.És tudok olyan mozarténeklő énekest aki hangilag is megoldja,ugyanakkor a mozarti esetleges karikirt is kifejezi minden külsősőges megnyilvánulás,magammutogatás nélkül..Schrott már annak az "új" operajátszásnak a képviselőja,mint Jose Cura és sajnos ez a fajta művészet messze nem az én világom.A szinpadon nem az utca emberével és viselkedésmődjhával szeretek találkozni.Szinházba megyek és mint tudjuk az egy más világ-a néző számára szórakozás,operában pedig szép zene és még szebb hangok -ha vannak-évezete.

1556 Bacili 2010-04-03 23:27:09 [Válasz erre: 1555 telramund 2010-04-03 22:12:45]
Peter Schreiert pl azért szeretem, ahogy egyetlen hangzó kiejtésével megidézi akár a halál képzetét is a fejemben. (Persze 'kis' schuberti segítséggel körítve) Schrottot meg azért, mert meg mer jelenítei a színpadon - hanggal és játékkal is - erkölcsi normáink szerint nem egészen legális, ám rendkívül vonzó érzéseket, viselkedésmódokat. Ez a fajta merészség megtalálható volt Mozartban is. Így Schrott most 'erkölcsi' szempontból volt autentikus. Én úgy gondolom, ezt Mozart nagyra értékelte volna, semmiképpen nem középszerűnek. Egyébként is eléggé megdöbbent ez a "középszer", amit alább írtál róla. Ehhez a szóhoz nekem az unalom érzete társul. Nem hiszem, h ápr. 1-én este akadt a müpában, aki unatkozott.

1555 telramund 2010-04-03 22:12:45 [Válasz erre: 1554 Bacili 2010-04-03 20:17:44]
"Őt egész másért lehet szeretni, mint mondjuk Peter Schreiert." Miért is?

1554 Bacili 2010-04-03 20:17:44 [Válasz erre: 1549 gardelli 2010-04-02 14:46:44]
Kedves Gardelli! Én is ott voltam Schrott koncertjén. És bevallom, nekem nagyon tetszett. Nem a dagadó izmai miatt és nem is a sármos mosolya miatt. Én azt láttam azon az emberen, hogy ez csak játék. És ráadásul ő nem is csinál abból titkot, hogy ezt a dizőz szerepkört csak eljátssza. Mindemellett olyan mély koncertnrációt véltem felfedezni az arcán, amilyet csak a legnagyobbakon láttam eddig. Talán kevesebbet tud az énektechnikáról, az európai kultúrkörről, mint sok igen tehetséges és jól képzett énekes. De rendelkezik az őstehetség erejével, amely mellett eltörpül a tanult tudás, a stílusismeret, a pusztán 'csak" jónak mondható zenei érzék. Hagyományos értelemben tényleg nem volt stílusos. De adott helyette valami mást, valami egészen ritka dolgot, amit egyáltalán nem lehet szavakba önteni, nem is tennék rá kísérletet, ha nem baj. És lehet, hogy csak 10 évig bírja hanggal ezt az iszonyú erőbedobást, amivel énekel. De ha én 10 évet kapnék az ördögtől, melyben ilyen Schrott-féle jelenség lehetek az énekes színpadi műfajok terén, bizony nem bánnám, mégha úgy szólna az alku, h utána mosogatásból kell is élnem. És ha már a szépségideálról esik szó, nekem bizony sokkal jobban bejott Morandi, a karmester. A maga '120' évével nekem, mint nőnek sokkal jobban megmozgatta a fantáziámat az ő karakteres, árkokkal az élet általi bevésésekkel tarkított arca. (pedig alapvetően nem esetem az apám korosztálya) Schrott egy különleges, erőteljes jelenség. Nem kell Schrott fanklubot alakítani. De olyasmiket sem kell rajta keresni, amik életidegenek az ő személyiségétől. Őt egész másért lehet szeretni, mint mondjuk Peter Schreiert.

1553 tiramisu 2010-04-02 20:56:17 [Válasz erre: 1551 Amarilla 2010-04-02 16:39:04]
Egyetértek.

1552 pancsova 2010-04-02 17:15:41 [Válasz erre: 1549 gardelli 2010-04-02 14:46:44]
igaz, igaz/ szivembol szoltal

1551 Amarilla 2010-04-02 16:39:04
Nem kétséges, szerintem mindenki észrevette, hogy Parampampoli írja itt a leghozzáértőbb kritikákat, beleértve az úgynevezett "profi" elemzéseket is! Írásaiban az tetszik a legjobban, hogy mindig hitelesen támasztja alá véleményét és ért a szakmához. Nem csapkod, nem ír kocsmai hangnemben, nem érzem rajta a rokoni és baráti szálakat.

1550 nizajemon 2010-04-02 15:43:02 [Válasz erre: 1548 bermuda 2010-04-02 14:23:21]
Igaz,könnyen olvasható,élvezetes módon ír,az pedig teljesen lényegtelen,hogy az adott énekes bennem is ugyanolyan vagy más emóciókat vált ki mint benne.

1549 gardelli 2010-04-02 14:46:44
Kedves mindenki!Most olvastam végig a tegnap esti Schrott-koncertről a kommenteket,és sajnos-vagyhál'Isten?-nem lehettem ott,a Tháliában néztem a kolozsváriak Brankovics György-ét....na az is megérne egy pár keresetlen szót!!!(de ez most másról szól!!) Engem midig,mindenki azzal vádol,hogy lefikázok mindent és mindenkit!Az illető énekest,mindössze egyszer hallottam,a Scala évadnyitó Carmenjében!De barátaim,már a hangverseny szünetében sms-sel bombáztak,hogy milyen fantasztikus és micsoda színész!!Nos,hazaérve,leültem a gép elé és először beütöttem a nevét....képeket keresve!először azt hittem valami társkereső,vagy urambocsá,meleg oldalra tévedtem,mert csupa félmeztelen fotó,derékig kigombolt ingek,dagadó izmok!!!!Aztán beütöttem a Youtube-ra,ott pedig van jópár Mozart-felvétele,meghallgattam vagy tizet,és nem értettem a rajongást!!De..ezekután megfogadtam,hogy nem adok hangot a véleményemnek,mert lehet,bennem van a hiba!Most viszont,olvasva a hozzászólásokat,azt gondolom,hogy mégsem vagyok annyira fikagép?Én ugyanazt gondolom,amit itt a legtöbben leírtak!És valóban Curával és D'Arcangeloval kezdődött ez az egész!És mára hol van Cura??az idei Operabálon előadta,amit tud:nagyon sok pénzért úgy énekelt,mint aki egy zongorás-próbán van!!!!Nekem az mindig gyanús volt,amikor egy operaénekesnő vagy operaénekes méltatása úgy kezdődik,hogy micsoda jelenség!!!Valoban Schrott nagyon dekoratív férfiú,mind a női,mind a férfi nézők olvadozhatnak tőle....de ez a legfontosabb???Annak idején Sherrill Milnes is egy rendkívűl dekoratív énekes volt,de a mögötte lévő hang ,az volt az igazi!!!Sem Caballé,sem Gruberova nem volt egy szex-idol...de ha énekeltek, a közönségük csodaszépnek látta őket! Emlékszik még valaki a világszép Anna Moffóra???Nem egészen egy évtized alatt a média mindennel elhalmozta,az operaházak versengtek érte....40 éves korára egy hangját vesztett énekesnővé vált...és pár éve,szinte teljesen elfeledve hagyta itt a földi létet!És ha meghallgatjuk a felételeit,pláne az élőket,csak ámuldozni lehet,hogy-már elnézést.hogy szopták ezt be a nézők!!!!! De......sajnos mára ilyen lett a világ:a média,a managment,a pénz irányit mindent,és szinte kihaltak azok a valóban zenei szakértők,akik olyanokból csinálnak operai sztárt,akik arra érdemesek!De úgy gondolom,a nézők is kicserélődtek!Szivesebben néznek,sok-sok pénzért egy szép arcot,dagadó izmokat,erőteljesen fitogtató férfiasságot,vagy éppen szép női arcot,felfújt melleket...és nem is a zenére figyelnek...pláne nem a stílusra!!Lehet erre azt mondani,hogy fanyalgás,vagy savanyú a szőlő... de úgy látom,olvasva itt a kommenteket,hogy nemcsak én vélekedem igy!Az idő nagy úr....majd eldönti,hogy meddig tart ez a csillogás,magamutogatás!!!Csak ennyit akartam hozzátenni! Nem sírom vissza MÚLTAT,HISZEN AZ NEM JÖHET VISSZA,csak sajnálom,hogy azok az énekesek,biztosan sokan vannak,akik zeneileg sokkal jobbak,de nem rendelkeznek ilyen média-háttérrel,vagy éppen jó ügynökséggel,nos,azokat nem nagyon ismerjük meg...vagy éppen véletlenül ráakadunk! Erwin Schrott sokoldalú:vele sok mindent el lehet adni:alsónadrágot,parfömöt....talán még zenét is!!!Csak kérdezem:hova vezet mindez???Hol lesz a határ???Szomorú lettem!

1548 bermuda 2010-04-02 14:23:21
Véleményem szerint Parampampoli írja itt a fórumokon a legszinvonalasabb kritikákat, legyen az opera, vagy egyéb zenei esemény. Természetesen az más kérdés, hogy izlése találkozik-e az itt olvasók izlésével,(pl nekem is bizonyos kérdésekben más a véleményem-ez most nem tartozik ide) de a fogalmazás módja, mindenre kiterjedő véleménye érdekes, s stilusa tetszik nekem érezhető, hogy szivesen tájékoztat, s szigorú kritikus.:-))

1547 Momo von Hofmannsthal 2010-04-02 13:12:49 [Válasz erre: 1546 telramund 2010-04-02 12:50:34]
na látod... pont erről beszéltem. :-(

1546 telramund 2010-04-02 12:50:34 [Válasz erre: 1545 Momo von Hofmannsthal 2010-04-02 12:25:16]
Többen is pozitivok vagyunk ma,csak kellett,hogy Te mint negativ pólus megjelenjél itt. Másrészt még mindig jó lenne,ha megtanulnátok olvasni,hogy miről szól a beirás.Ha Schrottnak púpja lenne vagy ilyen jó megjelenése teljesen mindegy.Nem ezekért nem tud jól énekelni,hanem mert középszer.Ennyi.

1545 Momo von Hofmannsthal 2010-04-02 12:25:16 [Válasz erre: 1544 bcn 2010-04-02 12:20:48]
Általában ez van újabban itt. Ha mást mersz gondolni, valaki elküld valahová... de igazad van, csak lazán... végre valaki pozitív itt ma. :-))

1544 bcn 2010-04-02 12:20:48 [Válasz erre: 1543 Momo von Hofmannsthal 2010-04-02 11:56:14]
ha esetleg rám utaltál, engem nem zavar h én mást gondolok. felőlem belém is rughatnak virtuálisan, lesz+rom. :))))

1543 Momo von Hofmannsthal 2010-04-02 11:56:14
Mért van az, hogy ha valakinek ellenvéleménye van, akkor rögtön bele kell rúgni...? kultúra...

1542 bcn 2010-04-02 11:51:12
nem azt mondom h a 200 kilósak nem tudnak énekelni. sőt. viszont aki nem 200 kilós és szép az azonnal kap a pofájára h csak azért foglalkoztatják mert szép.

1541 pancsova 2010-04-02 11:49:37 [Válasz erre: 1538 bcn 2010-04-02 11:16:37]
orulok hogy megtalaltad sajat hangodat

1540 parampampoli 2010-04-02 11:45:37 [Válasz erre: 1539 telramund 2010-04-02 11:20:33]
Nos, igen....

1539 telramund 2010-04-02 11:20:33 [Válasz erre: 1536 bcn 2010-04-02 11:03:28]
Házy Erzsébetnél szebb operaéneksnő nem járkált a világon mégis a művészetéről beszélünk leginkább. Igy tehát,hogy ki hogy is néz ki egy operaelőadás szempontjából másodlagos.Tudjon énekelni és a hangjával varázsoljon. Tudnillik az operajátszásról van szó.És legyen akár egy caballe aki bejött 2oo kilósan,elszörnyedt az ember és utána kinyitotta a száját és azt sem tudta hol van.Ez a varázslat drága.

1538 bcn 2010-04-02 11:16:37 [Válasz erre: 1537 pancsova 2010-04-02 11:12:44]
blablablablabla.

1537 pancsova 2010-04-02 11:12:44 [Válasz erre: 1535 bcn 2010-04-02 11:00:03]
eltevesztetted a hazszamot / ne operaba vagy koncertre jarj / inkabb csippendel musorba / ott nem fogsz csalodni mert nem lesz egy balna se

1536 bcn 2010-04-02 11:03:28
Általában a bajom az hogy a begyöpösödött emberek csak bálnákat szeretnek nézni, akik szépen énekelnek. Ha már valaki jól néz ki, az azonnal megosztja az embereket. de mindegy is én nagyon jól szórakoztam tegnap (mínusz spanyollány) és nem tekintem többnek ezt az előadást mint ami volt.

1535 bcn 2010-04-02 11:00:03 [Válasz erre: 1520 parampampoli 2010-04-02 09:44:31]
Szinte semmivel sem értek egyet, de ez most mindegy. Viszont a zenekarról szóló vélemény totális kikészít... hogy lehet ezt a zenekart ill. a tegnap esti produktumát pozitívan minősíteni. Azt hittem elalszom a zenekari betéteken (kivétel a Puccini intermezzo) lagymatagon és unalmasan játszottak, helyenként hamisan. SZERINTEM. Schrott-ról, meg nem tudok objektív véleményt formálni, mert lány vagyok és szeretem a jó pasikat. :))))))

1534 Amarilla 2010-04-02 10:57:23
Nagy-nagy köszönet Parampampolinak a hosszú, de érdekes, és mindenképp igaz beszámolóért! A müpás koncertet nem hallottam, de láttam tv-ben Schrott koncerteket, ahol engem is maradéktalanul meggyőzött féltehetségéről, se bariton se basszus Isten tudja milyen hangjáról, visszataszító nagyképűségéről. Amúgy én úgy tudom, hogy Netrebko és ő nem férj és feleség, de lehet, hogy én tudom rosszul. Viszont az a tendencia amit Parampampoli emleget, hogy tudniillik Curával kezdődött a nagy bájgúnár szemfényvesztés, ami arra hívatott, hogy elkendőzze a szakmai hiányosságokat, sajnos nagyon igaz! Sajnos a mi Operaházunkban is van olyan vezető, aki azt mondja, hogy őt aztán nem érdekli a hang, ki hogyan énekel, nézzen ki jól, ne legyen molett, ne legyen 35 évnél idősebb, stb stb.

1533 von Stolzing 2010-04-02 10:55:48 [Válasz erre: 1531 parampampoli 2010-04-02 10:49:14]
Nem kötözködöm, csodálkozom. Azzal kezdted, hogy csak a kimaradt Fülöp-ária és a Mefisztó-szerenád lehetne komolyan vehető műsorszám, majd közlöd, hogy a Mozartok kellemes séták. Ebből következtettem arra, amit írtam az imént. De ha nem így gondolod, örülök, megnyugtattál.

1532 parampampoli 2010-04-02 10:49:41 [Válasz erre: 1530 Orfeusz 2010-04-02 10:45:53]
Köszi, pontosan! :)))))

1531 parampampoli 2010-04-02 10:49:14 [Válasz erre: 1529 von Stolzing 2010-04-02 10:38:25]
Abszolúte nem mondok ellent. A Mozart-éneklés nehézsége speciális, mert az énekesnek nem annyira hangképzőszerveit, mint intellektuális és muzikális képességeit teszi próbára. Felesleges kötözködnöd, inkább írásom lényegét próbáld megérteni. Sajnálom, ha nem sikerül.

1530 Orfeusz 2010-04-02 10:45:53 [Válasz erre: 1529 von Stolzing 2010-04-02 10:38:25]
szerintem nem mond ellent önmagának, mert ha figyelmesen elolvasod amit írt, akkor pont azt írta hogy Schrott az aki könnyű sétának tekintette Mozartot..mellesleg Mozartot könnyű rosszul elénekelni, de nagyon jól viszont nagyon nehéz.

1529 von Stolzing 2010-04-02 10:38:25 [Válasz erre: 1527 parampampoli 2010-04-02 10:34:09]
Akkor most önmagadnak mondasz ellent? Ezt írtad: "a Mozart áriák és kettősök vokálisan legfeljebb kellemes sétának tekinthetők" Most akkor séta vagy nem séta? Én is az éneklést szeretném, de ettől még az a tapasztalatom, hogy minél hangosabb valaki, annál nagyobb a közönségsiker. Így aztán azt is kell hinnem, hogy igenis, sokan igénylik a bömbölést. És sajnos sokan ki is elégítik ezt az igényt. :-(

1528 Orfeusz 2010-04-02 10:37:52 [Válasz erre: 1520 parampampoli 2010-04-02 09:44:31]
Kedves parampampoli, köszönjük a részletes beszámolót, igazán élvezetes volt. Minden szavaddal egyetértek! (kivéve a Bartolival kapcsolatban írottakat, de ebben különbözik ízlésünk..) Netrebko tényleg jöhetne, ő egyre jobb és jobb lesz.

1527 parampampoli 2010-04-02 10:34:09 [Válasz erre: 1526 von Stolzing 2010-04-02 10:29:27]
Mozartot JÓL énekelni valóban a legnehezebb feladatok egyike. Hogy mennyire az, az tegnap tökéletesen manifesztálódott Schrott esetében. Kiderült, hogy ő ezt SE tudja. (Bömbölni se, de ki állítja, hogy Mefisztó vagy Fülöp király áriájában bömbölni kellene? És ki igényli a bömbölést bármiben is. Én személy szerint énekeseket, éneklést szeretek hallani.)

1526 von Stolzing 2010-04-02 10:29:27
Vajon honnan ez a téveszme, hogy Mozartot könnyű énekelni? Valószínűleg sokkal nehezebb, mint kiállni és elbömbölni valamit nagy hangon, bár ez utóbbival lehet nagyobb sikert aratni, ez kétségtelen. De stílushűen Mozartot énekelni - azt hiszem, ehhez sokkal jobb énektechnika is kell, ha valaki tényleg jól akarja csinálni. (Mondom ezt általánosságban, mert Schrott koncertjén nem voltam.)

1525 Spangel Péter 2010-04-02 10:21:15 [Válasz erre: 1520 parampampoli 2010-04-02 09:44:31]
Morandi hiányával teljesen egyetértek, valóban nagyszerű karmester, a MÁO muzsikusai és szólistái is szeretik, nagyon el tudnám viselni, ha ősszel például a Mefistofelét vagy az Ottelot ő dirigálná. Olaszok rendezik az ős Bánkot, ami több mint furcsa, ez a saját véleményem, bocsánat, konzervatív vagyok, de Morandi szerintem azt is el tudná vezényelni.

1524 nizajemon 2010-04-02 10:18:08 [Válasz erre: 1521 telramund 2010-04-02 10:02:25]
Azok a "boldog idők",nekem kb.a gyerekkorom,tényleg boldogabb időknek tűnnek minden szempontból.A médiát,és főleg az "irányadó" magját úgy kellene szétrobbantani,hogy soha többé ne lehessenek "véleményformálók,ízlésvezetők".

1523 nizajemon 2010-04-02 10:12:33 [Válasz erre: 1520 parampampoli 2010-04-02 09:44:31]
:-) Ez komoly munka volt,köszönet érte!

1522 telramund 2010-04-02 10:03:40 [Válasz erre: 1521 telramund 2010-04-02 10:02:25]
Igen ,mert az a kor az operáról,a hangról szólt.

1521 telramund 2010-04-02 10:02:25 [Válasz erre: 1520 parampampoli 2010-04-02 09:44:31]
Kedves parampampoli.Az operajátszás nem arról szól manapság ki hogyan énekel,milyen a hangja.Sajnos.Undoritó sznob világunkban csak a külsőség számit szinte semmi más.Az általad hallott Schrott attól fut,hogy dögös kikent kifent,erotikus túlfütöttséget sugárzó reklám imaget csináltak neki ,amelett,hogy Netrebko férje.Régen legfeljebb epizódista lehetett.És majd alátámasztandó privátban mesélek valamit,ami az egész világ operajátszásának,a manengerek mentalitásának szégyene.Nem hang ,nem matéria kell,hanem s..ig kivágott ruha,meztelenség, f...ig nyitott ing és már fut a szekér.Hogy közben,hol marad Verdi,Wagner ,Donizetti,Rossini és a többiek? Kit érdekel? Igen sokaknak fáj,hogy itt mindig a múlt csodáiról elmélkednek.Igen ,meret aza kor operáróll, a hangról szólt. Boldog idők!

1520 parampampoli 2010-04-02 09:44:31
Ervin Schrottról általában azt szokás tudni, hogy ő Anna Netrebko férje. Tegnapi koncertjével a Művészetek Palotájában bebizonyította, hogy többet nem is érdemes tudni róla. A Scala évadnyitó penetráns Escamillója után kb. sejtettem, mire számíthatok, de a realitás alulmúlta minden várakozásomat. Romantikus áriaestre hív a plakát, de hogy az áriaest kinek és mitől romantikus, az nem derül ki, a különféle lapokon itt-ott hirdetett programból kimarad Fülöp király áriája és Mefisztó szerenádja is, az a két darab, amely egy effajta szólókoncerten komolyan vehető műsorszám lenne. Schrott Mozartot énekel alapvetően -- talán a zárásként előadott tangókat kell romantikus műnek tekinteni? Ráadásul nem is csak ő lép fel, mellé tettek körítésnek egy Auxiliadora Toledano nevű fiatal spanyol szopránt is. Ha a hölgy gázsiját abból fedezték, hogy Schrott lemondott a saját, bizonyára nem olcsó, fellépti díjának egy részéről, akkor felléptetése elfogadható, de ha külön terhelte meg a Fesztivál költségvetését, abban az esetben művészileg semmiképp. A programban leírják, hogy kiknél tanult (nem hallatszik az eredmény!) és mely énekversenyeken volt „díjazott” (hogy milyen díjat kapott, azt nem pontosítják): művészi színvonala egy jelentősebb énekverseny középdöntőjéig lehetne elég. Fátyolos kis „vocina” az övé, amelyik csak a magas regiszterben szól, de ott is eléggé fémes, idegesítő hangszínnel, a közép- és mély regiszterben még a Müpa kitűnő akusztikai viszonyai közepette sem. Művészi fajsúlya csak Adina és Zerlina kereteit tölti ki, de ő szemmel láthatóan meg akar dolgozni a gázsijáért, mert Gildát és Aminát gyilkolja nagy lelkesedéssel, különösen ez utóbbiban (figyelem: a belcanto irodalom egyik legnehezebb számáról van szó!) szerezve kényelmetlen pillanatokat iskolás variációival és vitatható énektechnikai megoldásokkal. Schrott, a világsztár ellenben nem erőlteti meg magát, a Mozart áriák és kettősök vokálisan legfeljebb kellemes sétának tekinthetők – és ő sétál is, ha kell, ha nem. Már az első számban, Don Giovanni szerenádjának másfél percében leteszi névjegyét, mikor bevonul a pódiumra pompásan szabott öltönyében (Versace? Boss? Ferré? Erről nem szól a programfüzet) az embernek határozottan divatbemutató-feelingje támad. A mandolin rögtön hamisan kezd, nem is azt játssza, ami a kottában van, de mire Schrott rázendít, szerencsére a helyére kerül. Az énekesnek hangja van, ez tagadhatatlan, sőt: igen értékes matéria, szép színű és erőteljes, ha a felső középregisztertől felfelé megfújja rendesen, de fényét veszti, hátraesik és elvész, ha művészkedni próbál egy-egy piano frázissal. Magasságát nem mutatta meg, mélysége korlátozott, tehát a szélső regiszterekben nem kiművelt orgánum benyomását kelti. De Schrott baja nem ez. Ezzel a hanggal, szép színe és ereje okán akár nagyszerű dolgokat is lehetne csinálni. Sajnos Schrott az énekesek azon kategóriájába tartozik, mint Cura vagy D’Arcangelo is: ők az ügyeletes szépfiúk, az operai bájgúnárok, akik sikereiket inkább (sokakat) vonzó külső adottságaikra, mint vokális tehetségükre alapozzák. Minden hangjuk, mozdulatok önmagukról szól, a zeneszerző szolgálata álmukban se jön elő, és ez különösen fájdalmas, ha a nagy Wolfgang Amadeusról van szó. Schrott Mozartja fényévnyi távolságra áll a mester ethoszától, „Mozart ellen beoltva”, mondhatnánk, akármelyik figurájába bújik, sétál fel és alá, összetévesztve a koncertpódiumot egy fashion show kifutójával, akárhogy próbálja eljátszani a színpadi szituációkat, a pódiumon nem látunk mást, mint Ervin Schrottot. Minden színe, minden karakterjegye azonos, Figarója, Don Giovannija és Leporellója is teljesen egyforma, és nem különbözik attól a falusi sarlatántól, akit Dulcamara néven írtak meg, de ő Belcorénak játssza és énekli azt is. Egy karcsú, a zakóját folyton ki-begombolgató fiatalembert látunk, aki szemmel láthatóan megrészegedve önnön varázslatától ágál, páváskodik, adja a nagy sármőrt és biztos maga is elhiszi, hogy ő ösztönös színpadi zseni és milyen modern, mekkora művészet is, amit csinál. Pedig hát….dehogy! Nem zseni ő, hanem ócska pozőr, egyszerű ripacs, amit pedig csinál, nevezhető zenei cirkusznak, operai show bussines-nek, de művészetnek – semmiképp. A koncert végén pedig, miután bejelenti, hogy mennyire szereti Budapestet meg minket, magyarokat, tangóra vált. Ezt hozta nekünk ajándékba szülőhazájából, Uruguayból. (Én azt hittem eddig, hogy a tangó argentin, de ezt hagyjuk…) És a Müpa koncertterméből egyetlen pillanatra egy esztrádműsor helyszínét sikerül megteremtenie – ez volt egyébként az egyetlen varázslata egész este! – mikrofonba, hangosítással (!) ad elő négy tangót, mindegyiket azonos hangszínnel, azonos hangütéssel, tónussal. A zenei differenciálás nem erős oldala, na; ezt ezúttal is sikerül evidenssé tenni. (Októberben Sorrentóban láttam egy tarantellaműsort, két kiváló olasz énekessel, akiknek színvonala semmiben nem tért el, vagy ha igen, az ő javukra, Schrottétól. Ők ott, a tarantella-folklórműsorban a maguk nemében nagyszerűek voltak, az új világsztár a Müpában, több mint kínos.) Ervin Schrott tehát ezt nyújtotta tegnap este, a földszinti sorokban 15000 forintos helyárakon. A leírtak alapján azt lehetne gondolni, hogy biztos megbukott. Nem, nem bukott meg. Nagy sikert aratott. Amin már régóta nincs semmi meglepő, tudható, hogy a világban ma már senki nem bukik meg, aki jól meg van támogatva megfelelő marketinggel. Hol vannak már azok az idők, amikor egy Caruso vagy egy Caballé is megbukhatott, ha művészi produktuma egy adott estén nem ütötte meg a megfelelő szintet. Schrottal ilyen természetesen nem fordulhat elő. Koncertjével a budapesti közönség fizetőképes rétegének beetetése ment tovább; az, ami valamikor Curával kezdődött és tart már évek óta, és tavaly Bartoli koncertjeivel oly sikeresen zajlott három részben. Bizton számíthatunk a folytatásra… Szerencsére azonban tegnap este zenét is hallottunk. Az Operaház zenekara remek formában, Pier Giorgio Morandi régóta hiányolt jelenlétével, értő vezetésével hibátlanul játszotta az énekszámok közötti zenekari számokat. Az interpretációk feszültek voltak, ha az kellett, vidámak és pezsgők, ha arra volt szükség. A Manon intermezzo tragikus pátosza (a felejthetetlenül szívbemarkoló brácsaszólóval, köszönet érte!!!) volt az, amit a néző/hallgató valódi élményként hazavihetett. Azzal kezdtem, hogy Ervin Schrott Anna Netrebko férje. Ajánlanám, hogy legközelebb kedves feleséget hívják meg koncertre, vele biztosan, egész biztosan sokkal jobban járnánk. (Számíthatunk rá, hogy Schrott majd elmeséli neki, hogy ezek a budapestiek milyen édesek, és milyen szeretettel fogadták – egy kis reklám sosem árt, mint tudjuk.) A férj tegnapi koncertjét pedig vegyük egy áprilisi tréfának. Annak ugyan pocsék volt, de ezzel most már nincs mit tenni.

1519 Búbánat 2010-04-02 00:37:48
Senki nem ír a hétfői Berlioz-koncentről? A Faust elkárhozása került színre minimális szcenírozással, de inkább azt mondanám, egy táncszínházat láttunk - Berlioz zenéjére... Nagy mű, középszerű előadásban. Maximális dicséret illeti ForteDanse táncegyüttest, akik pantomim-szerű mozgásukkal átszőtt koreográfiát bemutatva szinte végig a színen voltak, és tulajdonképpen ők illusztrálták (szilfek tánca, lidércek tánca, parasztok tánca) a drámai cselekményt (koreográfus: Horváth Csaba). A hangversenyen monstre együttes működött közre. A három énekes szólista - Wiedemann Bernadett (Margit), Michael Suttner (Faust), Evert Sooster (Mephisto) - hangja olykor elveszett a nagy zenekari csinnadrattában. Massányi Viktor Brander epizódszerepében volt részese a grandiózus produkciónak. Közreműködött a Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karig.: Balassa Ildikó), az MR Énekkara (karig.: Somos Csaba), Nemzeti Énekkar Férfikara (karig.: Antal Mátyás), a Bartók Béla Kamarakórus (karig.: Molnár Éva), valamint a Budafoki Dohnányi Zenekar. Hollerung Gábor nagy elánnal vezényelt, jól fogta össze a hatalmas apparátust. A fórumokon dicsért szegedi Faust elkárhozása produkciót sajnos nem láttam, viszont tavaly, a MET-vetítésen látott operaházi szcenírozott előadás nagyon elnyerte a tetszésemet. Tudom, sántít az összehasonlítás, mégis valami hiányérzetem van a most bemutatott scenikus változattal szemben. Így is élvezetes előadásban volt részünk. A hatalmas Berlioz- alkotás nálunk ritkán kerül színre, de most a szegediek után itt van ez az újabb változat, amit most a Budapesti Tavaszi Fesztiválra időzítettek a szervezők. A siker nem maradt el. A teltházas koncerten a nagyszerű művészek produkcióját az előadás végén részünkről hatalmas taps honorálta. Lukáts Andor rendezésében ez a produkció hamarosan horvát-turnéra indul: április 10-én Zágrábban, 11-én Ljubljanában kerül színre, de a szerbek is tapsolhatnak neki május 22-én Belgrádban, ahol szintén előadják a drámai legendát.

1518 macskás 2010-03-27 08:09:26 [Válasz erre: 1517 Hypo 2010-03-27 00:11:36]
Igen. If you want. És a Schumann-polémiámat is többek között.

1517 Hypo 2010-03-27 00:11:36 [Válasz erre: 1516 macskás 2010-03-26 19:33:49]
Nekem?

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.