Bejelentkezés Regisztráció

Mi újság a Magyar Állami Operaházban?

977 sphynx 2003-08-13 15:49:03
nemecsek, Kőmíves = duppla Lehet, hogy ez egy egyszemélyes topik?

976 Kőmíves 2003-08-13 15:44:13
Megmagyarázni az Operaház is biztosan jól tudná, hogy miért igazságos és valós egy már működő előadást az évad bemutatói közé felvenni. Kalahári csiszolódási elméletével nem vagyok kibékülve, ezen az alapon a Székely fonó évad végi előadásaira is felárat kéne kérni, mert az évad első utolsó előadásai között olyan sokat javulhat(na) a produkció. (A Békés-féle Traviata majdnem 20 éve megy, minden hónapban előveszik, ritkán megy kétszer ugyanazzal a gárdával, erre is felárat kérhetnének.Sőt, minden beállást újdonságként lehetne tálalni. Felárral.) A Káel-féle Szöktetés is átmegy az Erkelbe, Gregor lesz Osmin és nem Szüle (!!!), mégsem hívják bemutatónak az ottani első előadást. Pedig a Szöktetés is eredetileg az Opera színpadán ment. Engem inkább az érdekelne, hogyan lehetséges, hogy minden erköcsi aggály ellenére meg merik csinálni a dupplán bemutatás trükkjét. Következmények nélkül...

975 dzsídípí 2003-08-13 13:42:41
Nem kétlem, hogy a Normán a „hivatalos” bemutatóig még sokat tudnak javítani az alkotók. A nyereségorientált szférában ismerünk teszt verziókat, kipróbálásra átadott prototípusokat, használható Béta-verziókat. Erről értesíteni szokás a felhasználókat (vásárlóközönséget). A Norma esetében azonban a Budafest egy szóval nem jelezte, hogy a tízezer forintos jegyért egy kísérleti, továbbfejlesztés előtt álló példányt látunk. Az ember jóhiszeműen, a kidolgozott termék vélelmében vette meg belépőt. Tévedett.

974 bocskor 2003-08-13 13:09:53
A lejáratásra játszó bárátok köztudatba nyomták Pitti Katalin panaszát, Kincses sirámait, Kovács Janó anyázásait (Váradi J., J. Győri L., Mészaros T. stb). Kincses se tavaly se most nincs a színpadon, Pitti kb 2db Liuban tündökölhet, Kovács tevékeny közreműködője a tehetséges Drucker és a régi motoros Katona eltávolításának. Polgárt kirúgták. Hol lehet erről olvasni. Sehol. Szarság. Háverok.

973 Józsi 2003-08-13 13:00:04
Kalahari téved. Az Operaház honlapja a következő év bemutatói között sorolja fel a már látott Normát. (Ebből az első előadás lesz a premier. Nem?)

972 Benno 2003-08-13 12:56:47
ismét csak - Írók Boltja

971 kalahari 2003-08-13 12:43:55
Apropó, újságok! Tud valaki olyan helyet, ahol biztosan kapni Muzsikát? Eddig egy újságosnál sem találtam. kösz

970 kalahari 2003-08-13 12:15:35
Azt csak a jövő héten tudom elolvasni, köszi. Különben én tévedtem, tényleg premiernek írják az októberit.

969 Búbánat 2003-08-13 12:12:53
És ugyancsak a MN-ben jelent meg már kritika a Caballé szegedi koncertjéről (hétfőn), valamint a szigeti Nabuccóról (kedden).

968 Búbánat 2003-08-13 12:08:12
Kalahari. Zsoltot megelőzve válaszolom,hogy ha jól emlékszem szombaton vagy hétfőn (már magam sem tudom) jelent meg a Magyar Nemzetben a recenzió a Normáról.

967 kalahari 2003-08-13 12:00:15
Ugyanezért lesznek a Vérnászon is elegen - szerintem.

966 Szilgyo 2003-08-13 11:47:09
Meglepő volt látni, mennyi fiatal volt kíváncsi a Zsótér Sándor-féle Törpére és Várakozásra. A premieren a nézőközönség legalább fele husznéves volt (legalábbis a 3. emeleten). Ez persze a népszerű, nem éppen hagyományos darabfelfogású rendezőnek is szólt...

965 kalahari 2003-08-13 11:38:45
Én nem érzem inkorrektnek a kétszeri bemutatást. Tudtommal sehol nem írták premiernek az októberi előadást. A Budafesten megnézhették gazdagék, nekünk, csóróknak meg leadták a tévében. Kedves volt tőlük, egyébként. Véleményt formálni már ez alapján is lehet, még sem sietném el, megvárom, hogy élőben lássam. A másik kérdés: változik-e a darab októberig? A díszlet és a jelmezek nyilván nem, de lehet, hogy tényleg jobban mutat majd azon a színpadon. Az énekeseken azonban sok múlik, ők még változtathatnak, javíthatnak saját produkciójukon. A leginkább kifogásolt karlengetést pl. kivehetnék a darabból. Aztán majd meglátjuk... A ház működésében néhány dolgot nem értek, ilyen az például, hogy az előző évadban a Tosca mindkét épületben ment, ugyanaz a rendezés, ugyanaz a díszlet, stb. Ki tudja, mi értelme van ennek?

964 Megén 2003-08-13 11:32:57
A Budafest egy magán-fesztivál, amit az Operában rendeznek, mert ott van csak külföldinek eladható színházi körülmény. Itt egy erre az alkalomra \"összehozott\" opera a műsor. (Az egy más kérdés, hogy nincs sok más zenekar, énekkar, énekes, díszlet stb. a városban, de ha eladható lenne, ugyanígy felléphetne a bármelyik színház operatagozata is, vagy egy vegyesfelvágott mint pld. Budapest/Szeged/Miskolc együtt, kihagytam valakit?) Azután, hogy ezt a fesztiválra \"összehozott\" operát hol adják elő, az előadó színház dolga. Itt két sapka van, egy MÁO és egy Budafest. Mikor mi van a fejen.

963 kalahari 2003-08-13 11:28:20
Zsolt, én még nem olvastam semmit a Normáról. Hol láttál kritikát róla? köszi

962 Búbánat 2003-08-13 09:37:32
Egyet kell értenem Zsolttal is és kalaharival is. A frissiben látottakról frissiben már lehet véleményt formálni, de az is igaz, hogy az Erkelbe áttelepítendő darab a helyszín és a körülmények megváltozása miatt egy újabb bemutatónak is tekinthető akár. Más darabok esetében – ha jól emlékszem – a már meglévő repertoár előadások utazgattak oda-vissza az Opera és az Erkel Színház között (Aida, Traviata, Tosca, Bánk bán, Trubadúr stb.), számomrta sokszor érthetetlenül, de amelyeknél érthetően nem merülhet fel ilyen élesen a szóban forgó kérdés. A másik: én nem vonnék párhuzamot a Mikó-féle Don Carlos és a mostani Norma felújítása között a tekintetben, hogy mindkét úgymond korszerűtlen rendezést az egyik tábor miért így, a másik tábor miért úgy reagálja le bírálatában. Már csak azért sem, mert az előbbi esetben a cél éppen a Mikó szellemiségének, az akkori díszlet, jelmez funkcióknak, hatásuknak, látványképüknek a korabeli megőrzése volt, ami még ma is vállalható, az utóbbi esetben pedig egy új rendező jegyzi a munkát, a 25 évvel ezelőtt más rendezőtől már látott színpadkép, jelmez, díszlet és beállítások hasonlószerű felidézésével. Az más kérdés, hogy ő sem akart újat hozni, hanem a régi „avitt” koncepcióban gondolkozott, ami azért még inkább elfogadható, mintha az Ádám és Éva rendezői vízióiból merített volna ismét. Szerintem a közönségnek mind a Don Carlos, mind a Norma tetszett és tetszeni fog továbbra is, akárcsak a legutóbbi Pikk dáma, amely szintén megragadta a nézőket a korszerűtlennek mondható rendezésben is. Vannak operák, amelyek szerintem egyébként sem bírnák el a modernséget, s az operaház vezetése bolond lenne kísérletezgetni a történelmi korokban játszódó romantikus nagyoperákkal. A cél itt is a közönség becsábítása, nem pedig elriasztása. Mi nem vagyunk sem Zürich, sem Bayreuth meg a többi olyan, operával bíró város, ahol a közönség nem riad vissza a polgárpukkasztás különböző változataitól. Szerintem a mai fiatalok többsége sem mind csak az avantgard, expresszionista, szürrealista stílusjegyeket imádja, vagy a modern, a mai kor emberéhez szóló aktualizált rendezésekben akar gyönyörködni, hanem a történeti és történelmi idők álomvilágába akar belefelejtkezni a zene varázsa mellett. Az utóbbi időben elég sok darabot mutatott be az opera a XX. század második feléből illetve kortársszerzőktől. Láthattuk, hogy milyen siralmasan üresek voltak a nézőterek és a karzatok. Senki sem ellensége saját magának.

961 capitaly 2003-08-13 09:23:23
A vállalkozói szférában viszonylag ritka, hogy egy termék bemutatása (premierje) után a fejlesztés újdonságaira ne hívnák fel a vásárló figyelmét (verzió szám, mi a nóvum, mi az új tulajdonság stb). Ellenkezőleg, a terméken végrehajtott innováció tényét és eredményét mindenki hangsúlyozni szokta. A Norma című opera a Magyar Állami Operaházban a Budafest alatt tartott előadása bemutató volt, de ugyanez a darab bemutató lesz két hónap múlva is, október 17-én. Igaz, a darab átkerül az Erkelbe. De vajon újratervezik-e díszleteket, jelmezeket, újratanulják-e a darabot, csinálnak-e valamit amitől különbözni fog ez Erkel bemutatója? Én pontosan ugyanazokat az előadókat látom az Opera honlapján feltüntetve, és nem látok semmilyen megkülönböztető jegyet. Jó, némi különbség bizonyára van, emlékeim szerint az Erkel színpada nagyobb az Operaházénál, és ez tényleg változást hozhat a látványban. Például ritkásabb lesz a csúnya fák erdeje. De történik-e olyan minőségi változás, ami feljogosítja a termelőt, hogy új termék bemutatásáról beszéljen, és bemutató lévén, emelt tarifát szedjen? (És ha a Tháliában vagy a Millenárison is előadja ugyanaz az előadói gárda a darabot, az is bemutató lesz?) Egy másik komolyzenei folyóirat, a Muzsika, az utóbbi években minden nyári fesztivál után etikai alapon kifogásolja az Operaház ilyesfajta gyakorlatát. És ez nemcsak a szakembernek szúr szemet. Nem hinném, hogy lenne olyan néző, aki ne érezné kicsit átejtve magát. Bármilyen jó is legyen az előadás, ez egy levetett ruha újként eladva. A MÁO (mint intézmény) nem csinál mást, mint ez egyik színházból átvisz egy két hónappal korábban már bemutatott darabot. Ez az \"egy rókáról két bőrt lehúzni\" tipikus esete. A second hand-et új szériának eladni pedig tisztességtelen piaci magatartás. (Persze mondhatja a színház, hogy a Budafest Normája csak „próbajárat”, „kísérleti” adás, az övék az igazi. Rendben. Akkor viszont a Budafest jegyárait nem értem, és az ő kommunikációjukból hiányzik a „bemutató előtti bemutató” megjelölés.)

960 Zsolt 2003-08-13 08:45:26
Nem gondolom, hogy várni kéne. Az írott sajtó már véleményt mondott az előadásról. Egy bemutató hányszor bemutató? Melyik az igazi?

959 kalahari 2003-08-13 00:17:00
\"egy ponton\" akart lenni...

958 kalahari 2003-08-13 00:15:10
Kedves Zsolt! Csak egy pontos hibás a gondolatmeneted. Azt mondod, a DC esetében a \"hangadók\" nevezték porosnak a felújítást. A Norma kapcsán viszont magát a rendezőt idézed, akinek természetesen tetszik, ő csinálta. Bárkik is a \"hangadók\", még vsz. ezután mondanak majd véleményt a darabról. Legalább a bemutatót meg kellene várni az Erkelben, nem gondolod?

957 Benno 2003-08-13 00:07:20
éjfélre megérkezett a szfinksz is...

956 sphynx 2003-08-12 23:54:58
Toncsi néni, megbeszélted ManökenPisszel és nemecsekkel (meg a többiekkel) hogy mit írsz? Nehogy aztán meghasonuljatok.

955 Zsolt 2003-08-12 23:33:35
A lefáraózás problémájánál számomra érdekesebb a háverok (pl a háveri sajtó) témája. A Norma kapcsán a rendezés avittságát és díszlettervező munkáját kifogásolóknak az volt itt a válasz, hogy a rendező szándékosan nem kívánt korszerű lenni, tudatosan merített a hagyományos operajátszás eszköztárából. Érdekes. Amikor két évvel ezelőtt a Don Carlos felújítással tudatosan kívántak emlékezni egy 25 évig meghatározó rendezőre, a hangadók egy elavult stílus feltámasztásának botrányáról és múmia-operajátszás viszahozásának szándékáról beszéltek. Hogy van ez? Mikótól ciki, Szikorától tudatos visszanyúlás? Melyik érdekszövetség esett el pénztől, hogy annyira kellett szidni azt az előadást?

954 Toncsi néni 2003-08-12 23:13:16
A nagy Fáraónál itt senki nem lehet okosabb. De ahogy az angol szerzők leanyázásakor sem, most sem érdekel mit szeretne elfogadtatni a többiekkel. Ami a haverokat illeti: úgy veszem észre Katona Anikó leváltása a médiában csak addig volt közbotrány, amig azt az előző vezetés kívánta végrehajtani. Most, hogy Petrovicsék őt is félreállítják, a barátok sajtója mélyen hallgat.

953 Mantuai herceg 2003-08-12 22:16:24
Rövid iraki turnémról megtérve nem látom még mindig, hogy bárki is jelentkezett volna az operai vezetőkkel való találkozásunk megszervezésére, részvételre. Pedig a hozzászólásokat elolvasva igencsak sok lehet a bennfentes operai dolgozó, aki jószándékúan segíthetne a szervezésben. Haverok, buli, Fanta.......

952 kalahari 2003-08-12 21:55:55
Igen, vezényelni is fog. Azt is mondta, amitől rögtön szimpatikus lett, hogy szeretné elérni, hogy a jövőben a kórustagok és zenészek azt próbálják, amiben énekelnek/játszanak, azok énekeljenek/játsszanak, akik próbáltak. Hosszabb távon pedig egyéni repertoárt képzel el a kórus és a zenekar részére is, már amennyire leheséges, tehát mindenki abban szerepeljen, ami a legjobban megy neki. Barátságos elgondolás, nem?

951 dóri 2003-08-12 16:32:40
A karigazgató-váltást szerintem olyanoknak kellene lereagálni, akik látták a Kodály Kórust Strausz idejében, és az elmúlt időszakban.

950 Búbánat 2003-08-12 15:01:30
És Katona Ágnes marad, helyetteseként.

949 Búbánat 2003-08-12 14:54:38
Szabó Sipos Máté egyik interjújában azt is megemlítette,hogy nemcsak karigazgatni jött váltani Katona Ágnest,hanem vezényelni is fog egy-két operát a zenekari árokban. És más kórust is vezényel, most nem jut eszembe, melyiket.

948 kalahari 2003-08-12 14:35:27
Nem láttam sehol, hogy reagáltatok volna a karigazgató-váltásra. Katona Anikó helyett Szabó Sipos Máté. Örülni kell?

947 kalahari 2003-08-12 14:04:48
Köszi. Akkor mégse most fedezték fel.

946 Megén 2003-08-12 13:46:45
Utánakavartam - bonni opera tagja volt.

945 Megén 2003-08-12 13:38:29
Kalaharinak - Iván Ildikó úgy emlékszem valamelyik németországi opera (Stuttgart?) tagja is volt sokáig. Tessenek javítani, vagy kiegészíteni, nem vagyok csak 70 százalékig biztos a dolgomban!

944 kalahari 2003-08-12 13:16:56
Mindenki megőrült? :-)

943 Caligula 2003-08-12 12:47:23
Tiltakozom! Hogy kerülhetek politikai alapon bárhová, amikor minden politikust úúútálok??? Meg amúgy is őrült vagyok. Ezt már sokan megmondták, ma meg már a bizonyítékot is megtalálták - aszongyák.

942 sphynx 2003-08-12 12:16:46
Tiltakozom! A kiválasztás politikai alapon történt. A szereplők mind a jobboldal képviselői. Haverok. Kollégista cimborák. Kettős mérce.

941 Megén 2003-08-12 11:47:08
Igy lesz belőlünk valaki. Dr. Senkhy

940 Caligula 2003-08-12 11:45:09
Pedig kiválasztásra kerültél, amint látod. Szörnyű, hogy manapság minden csak ismeretség alapján működik :-)

939 Megén 2003-08-12 11:43:08
A casting-ot mikor tartották? Ott sem voltam.........

938 Caligula 2003-08-12 11:08:10
Ilyen széles szereposztással nagyon drága lesz filmet forgatni. Ugye számíthatunk a t. minisztérium/miniszter támogatására?! \"Mi kultuszt teremtünk, nem minisztériumot!\" jeligére, a kiadóba.

937 nemecsek 2003-08-12 10:52:47
nemecsek: Hú, ez a Fáraó egy Poirot! Kalahari: Egy Csodapók. Szanyi: ...hogy póréhagyma létére valaki ilyen okos legyen... Józsi: Ez tanultság kérdése. Cincogi: Azt hittem amatőr. Jack: Dehogy is: Vörös hagyma. Azok tudnak ennyire. Búbánat: Én meg azt hittem az ujjából szopja. capitaly: Dehogy onnan. Belülről jön neki. Zsolt: A Miniszter telefonját viszont nagyon mellre szívta. agyament: Azt nagyon. Zandonai: Mert nem tudta. Toncsi néni: Dehogynem, éppen azért. Hiller: Most nagyon ideges? Benno: Hát ez az, pedig a melegek olyan nyugodtak. Oscar: Hűsölt 42 percig aztán nagy leplezett. Caligula: Akkor ő Szaratov. Vagy svéd gomba? Dagobert: Szerintem hideg lábfej. Megén: Ja, valami bűzlik… nemcsek: Csak a nagy Fáraó beszélt…

936 czerny 2003-08-12 09:59:20
A jegypénztárakkal is kezdhetnének valamit! Szép, meg régi, meg eredeti, csakhát ez a Monarchia idejéből való megoldás elzárkózást, bezártságot, fensőbbséget sugall (szűk hely, kis ablakocska, rács, függöny stb). Egy színházi pénztártól mást várnék, még egy műemlék épületben is! Az is jó lenne, ha az tiszteletjegyeseket nem ott szolgálnák ki. (Többször láttam, hogy az ingyen nézők a fizetők elé tolakodva kérik a jegyüket! Mindez számukra magától értetődő eljárás volt.) Egy dolgon viszont nem kéne változtatni: Operaház és az Erkel jegypénztárában a kiszolgálás udvarias.

935 dzsídípí 2003-08-12 09:04:00
Engem továbbra is érdekel a MÁO zenekara és a BFZ (BFTZ) közötti kölönbség. (A Budafest műsorfüzete és konferálója is hol BFZ-t hol BFTZ-t emleget.) Van valami minőségi különbség közöttük? Ha nincs, akkor miért kell kihangsúlyozni a másságot amikor az árokban filharmonikusokként ülnek?

934 sphynx 2003-08-12 00:30:15
nemecsek: Mi volna, ha nem egy néven írnánk a Momus fórumba? ManökenPisz: Ááá, az hülyeség! Toncsi néni: Miért, szerintem vicces. nemecsek: Példaul azt hihetnék, hogy többen mondjuk ugyanazt, és akkor hihetőbb lenne... Toncsi néni: De ez olyan izé... nem csúnya dolog ez? nemcsek: Ááá, dehogy. Különben sem fogják észre venni. ManökenPisz: Biztos? Nem fogunk lebukni? nemecsek: Dehogy!! Egy dologra kell vigyázni. A szfinxet ne keverjük össze a fáraóval, mert akkor lebukunk. Jobb körökben nem illik összekeverni a kettőt. Toncsi néni: A fenébe, én már egyszer így irtam. ManökenPisz: Azt hiszem, én is. nemecsek: Rémlik, hogy én is. Toncsi néni: Akkor most lebuktunk? nemecsek: Le. Toncsi néni: A fene a hülye ötleteidet!

933 sphynx 2003-08-11 23:18:53
De te fülön csípted őket, igaz, nemecsek? Most lebuktak!

932 kalahari 2003-08-11 23:13:27
Miért nem énekelt? Csak itthon nem, vagy máshol sem?

931 nemecsek 2003-08-11 23:10:39
Így megy, ó nagy Fáraó. És pont úgy gondolkodott a magát a legfőbb díjra érdemesnek jelölő tábornok unoka, hogy miért kéne a feleségét (és saját) darabjait nem benyomni mindenfelé, amikor úgy sem ellenőrizhető a befolyásolás. Minisztersége előtti utolsó 12 évben az asszonyka egy percet nem énekelt az Operaházban. Most meg felfedezték. Micsoda véletlen.

930 kalahari 2003-08-11 22:59:38
Sphynx! \"mondd\" ill. \"folyik\" Anyanyelvi ötpercünket hallották...

929 kalahari 2003-08-11 22:58:38
Ez így vicces persze, de egyébként lehetetlen helyzet, hogy Iván azért énekeljen, vagy azért ne, mert most éppen miniszter a férje, vagy már éppen nem. A teljesítmény alapján kellene ennek működni, nem? Mert tegyük fel, hogy Bándi feleségét kinevezik miniszternek (nem valószínű, de a példa kedvéért). Ezután Bándinak vissza kellene vonulnia, nehogy azt higgyék, hogy a felesége miatt kap szerepeket? Ez teljesen abszurd. Az eredetihez visszatérve: Iván nem énekelt rosszul, és nem tudhatjuk, hogy miért őt hívták, ezért felesleges találgatni.

928 sphynx 2003-08-11 22:56:24
Bocsánat: fojik.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.