Bejelentkezés Regisztráció

Mi újság a Magyar Állami Operaházban?

746 Megén 2003-08-01 13:14:48
igaz, igaz, igaz,

745 Caligula 2003-08-01 13:09:20
Na akkor erről ennyit. Tud valaki valamit az Erkel felújításáról? Mert ebben n/sem jutottunk előrébb.

744 Megén 2003-08-01 12:19:34
Újságíró igazolványra nincs kedvezmény az Operába.

743 Mantuai herceg 2003-08-01 12:08:41
Nausikaa, azt írod Megénnek: \"ez hülyeség\". Tudod, ez itt sem elegáns... Egyébként remélem, a topic nem megy át Budi Rudiba. A tegnapi balett kérdésemre nem tud valaki válaszolni?

742 dollár papa 2003-08-01 12:07:38
Ekonomista te Maoista vagy? Aki kultúrára költ az szerinted mind olyan jól él? Az ilyen ember burzsuá? Gyanus? Ha „telik” neki operára akkor jogos megvámolása? Nevetséges. Én a harmadik emeletre járok mert erre van pénzem, és mert nincsen operista ismerősöm aki potyázni bevigyen, és nincs újságíró-igazolványom sem. Sokan vagyunk így. Nem látom be, hogy amikor melldöngetve hirdetik az opera a jegyárak csökkentését (ez special Szinetár vezette be), akkor miért nem tudták azt 120Ft-ot is kifizetni a néző helyett. (Mellesleg a jegyárak összehasonlításával Nausikaa pontosan kimutatta, hogy igazságtalan páholyosok ingyen ruhatára és a nézőteresek megsarcolása. Te úgy gondolod fizessenek a legolcsób jegyek tulajdonosai, nekik úgyis sokat engedtek el?)

741 Economist 2003-08-01 12:01:45
Józsinak: lásd McIntosh utolsó mondata. Az igazgató úr alatt én mindig az aktuálisat, nem az exet értem....

740 Józsi 2003-08-01 11:47:01
Economiston kívül még senki nem hozta össze a szolgáltatások ingyenességét és az új vezetést.

739 sphynx 2003-08-01 11:33:36
Na, ez a topik teljesen toi lett...

738 Economist 2003-08-01 11:21:42
Remélem most már landol a repülő egér, nem lesz duplázás. Nausikaa, nem annyit kell termelni mint az USÁ-ban, hanem tisztességesen kell adózni (Ugocsa non coronat.. ). Ekkor több pénz kerül a büdzsébe, persze ettől nem lesz ingyenes a ruhatár, mert az hála istennek nem költségvetési kérdés. Nagyon egyetértek Caligulával. Aki a mai árak mellett tud kultúrára is költeni ( persze mindenki maga szabja meg költési prioritásait ), az ne sajnáljon másokat is élni hagyni. Lásd gebines WC, borravalóra váró nyugdíjas néni az \"ingyen\" ruhatárban. Egyébként nem értem, miért olyan fontos kérdés az operai ruhatár, wc az új vezetéssel összefüggésben? Locsmándiék alatt ingyenes volt a ruhatár?

737 Caligula 2003-08-01 11:09:18
Hű de harcos, Nyuszika! :-)

736 Nausikaa 2003-08-01 10:35:29
„Ingyen kevés dolog van és lesz, amit igénybevehetünk.” Ez azt jelenti, ha olyan sokat termelnénk mint az USA akkor jogos lenne a ruhatár ingyenessége az Operában? Ez hülyeség. Ráadásul a ruhatár kötelező, pl esernyővel (ami az őszi/téli/tavaszi időszakban a ruhatár rész) hagyománosan nem engednek be, és csak tessék megpróbálni kabáttal, bundával a kézben beindulni a nézőtérre. Lehet, hogy nincs kiírva, hogy kötelező, de természetesen szó nincs önkéntes alapról. Egyébként én is úgy gondolom, a toilett és a ruhatár a szolgáltatás része. Ja, és tessék már megnézni a páholyok és a földszinti ülések árát, mielőtt az árba kalkuláltnak tetszik mondani a ruhatárat. Az Operában a páholyok első sorának 6.300 Ft-jáért jár ingyen ruhatár, a földszint 1-6. sorának 6.300 Ftjáért meg nem. És amíg a Földszínten a 7-13. sor ára 4.600, a 14-20. sor meg 2.900, a szintén 2.900-ba kerülő páholy második sornak jár az ingyen ruhatár, a földszintit kötelezik és megfejik. Hogy van ez? Semmiképpen nem stimmel amit Megénnek mondani tetszik!!!

735 Caligula 2003-08-01 10:34:26
Már azt hittem, minden közgazdász ennyit frissít :-) Amúgy egyetértek. De hozzátenném, hogy a régi hasonlatok közül leginkább a tojás=vonaljegy hasonlatot felejtsük el. És vegyük tudomásul, hogy úgy alakítják a jegyárakat, hogy még legyen közönség, avagy ahogy a piac diktálja. Aki pedig 300 Ft-ot kifizet egy jegyre (ami amúgy rettentően olcsó), biztos van még 140 FT-ja ruhatárra, még ha aránytalan is a szolgáltatás tekintetében.

734 Economist 2003-08-01 10:27:50
Elnézést a duplázásért, megbuggyant a masinám, az úgynevezett repülő szindróma lépett fel. Tipikus Dell-betegség.

733 Economist 2003-08-01 10:26:08
Cincogi, tetszik a 3 adag fagylalt hasonlatod. Te is kolléga, közgazdász vagy?Ha igen, Welcome to the club. Javasolom, kezdjük már elfelejteni a rendszerváltás előtti végre idők kvázi ingyenességeit. A kapitalizmust, a piacgazdaságot választottuk, ahol Milton Friedman Nobel-díjas közgazdász szerint \" Nincs ingyenebéd, no free lunch\". Még akkor sem, ha első pillanatban - pl. ruhatár, nyugdíjasok tömegközlekedése,koncert a Dózsa György úton, Metro újság, stb, stb. - sok minden ingyenesnek látszik. Az \"ingyent\" ugyanis a piacgazdaságban a delikvensek mindig megfizetik, csak nem mindig tridnak róla.

732 Economist 2003-08-01 10:26:07
Cincogi, tetszik a 3 adag fagylalt hasonlatod. Te is kolléga, közgazdász vagy?Ha igen, Welcome to the club. Javasolom, kezdjük már elfelejteni a rendszerváltás előtti végre idők kvázi ingyenességeit. A kapitalizmust, a piacgazdaságot választottuk, ahol Milton Friedman Nobel-díjas közgazdász szerint \" Nincs ingyenebéd, no free lunch\". Még akkor sem, ha első pillanatban - pl. ruhatár, nyugdíjasok tömegközlekedése,koncert a Dózsa György úton, Metro újság, stb, stb. - sok minden ingyenesnek látszik. Az \"ingyent\" ugyanis a piacgazdaságban a delikvensek mindig megfizetik, csak nem mindig tridnak róla.

731 Megén 2003-08-01 10:10:56
A legtöbb képtárban, pld. Amsterdam, Van Gogh M. a ruhatár kötelező, piktogramon szerepel is az a méret, ami felett már nem lehet nálunk semmi. Így lehet is ingyenes, hiszen a 12 eurós belépő (amiből sem nyugdíjas, sem tanuló nem kap kedvezményt) fedezi az ruhatáret. A páholy ár is drágább, nem is kell ruhatárba menni. Ingyen kevés dolog van és lesz, amit igénybevehetünk. Ahhoz, hogy úgy legyen többet kellene a nagy kasszába tegyünk, hogy abból többet is vehessünk ki. Örök példám Dánia, ahol nem kiván a lakosság csatlakoztni az EU által redukálni kívánt adószinthez, mert félnek - az egyébként magas adóik miatt -megszerzett juttatásaik, előnyeik, szociális biztonságuk elvesztésétől. Azzal viszont egyetértek, (ugyan ez is országonként változik) hogy egyes szolgáltatások, vagy megvásárolható gyakori árucikkek árai közötti hasonlóság vagy különbség viszonyítási alapot nyújt az értékválasztáshoz. Mi például viszonylag sok tejterméket vásárolunk. Amikor a péntáros csodálkozik, azzal válaszolunk, hogy ennyi pénzért alkoholt is lehetett volna vásárolni, vagy tenger gyümölcseit.

730 cincogi 2003-08-01 08:22:23
A villamosjegy és a ruhatár árának összehasonlítását javaslom az Operaház ármagyarázó szakemberei figyelmébe. Az Elektromos Műveknek is csak annyit kellene mondani az áremelés védelmébe, hogy nyugdíjaskáim mi a problem, ez havonta csak 3 fagyi ára. Nekem sem világos miért nem lehetet ruhatárat a színházépületben a szolgáltatás részének venni. Nagy múzeumaink, könyvtáraink nem részesülnek az Operához hasonló anyagai kényeztetésben. A ruhatár és a WC mégis ingyenes. (Szépművészeti, Nemzeti Múzeum, Műcsarnok, Iparművészeti, Galéria stb) Ami a külföldi példákat illet, én meg csak olyan hangversenyteremben, operában, múzeumban jártam, ahol természetesen ingyenes volt a ruhatár és WC. (Persze a Met-ben biztosan másképp van, nyilván a kabát mellé teszik a dolgaikat.)

729 Mantuai herceg 2003-08-01 08:21:05
A mellékhelységért Európa legtöbb színházában fizetni kell, idehaza még nem. Ezzel együtt, aki színházba, hangversenyre, operába jár idehaza, letesz a tányérba pénzt. Leben und leben lassen! Meg lesztek lepve, mennyit kell fizetni a WC-ért a Móricz Zsigmond körtéren lévő Mekiben. Ennyit a ruhatár- és dáblijúvíszí szolgáltatási körképről.

728 Mantuai herceg 2003-08-01 07:59:04
A mellékhelységért Európa legtöbb színházában fizetni kell, idehaza még nem. Ezzel együtt, aki színházba, hangversenyre, operába jár idehaza, letesz a tányérba pénzt. Leben und leben lassen! Meg lesztek lepve, mennyit kell fizetni a WC-ért a Móricz Zsigmond körtéren lévő Mekiben. Ennyit a ruhatár- és dáblijúvíszí szolgáltatási körképről.

727 Norma 2003-08-01 00:53:13
Ne kerülje el senki figyelmét: aug.9-én szombaton az m2-n felvételről közvetítik az Operafesztivál nyitóelőadását, a Normát Lukács Gyöngyivel, Polgár Lászlóval és Kiss B.Attilával!

726 Bulvár Kund 2003-07-31 23:43:41
Ez a Teatro Argentina Európa melyik részén található?

725 Dömös 2003-07-31 22:56:28
Ingyenes ruhatár Pesten: Új Szinház, Magyar Szinház, Játékszin. Ajrópában: Teatro Argentina, Opéra Bastille, Bayerische Staatsoper, De Nederlandse Opera. Javasolhatjuk az Operaháznak szedjen pénzt a vécéhasználatért is.

724 Mantuai herceg 2003-07-31 20:37:34
A new yorki Met-ben sem ingyen, sem pénzért nincs ruhatár. Ott a nagyérdemű a cókmókját - nercbundát is - összetekeri és bevágja az ülés alá. Néhány budapesti ruhatárár az elmúlt szezonból: Vigszinház, Pesti Szinház 200 Ft. Radnóti 120 Ft. Katona József 140 Új Szinház, Magyar Szinház,Játékszin ingyen, de mindenki legalább egy százast ad Madách Kamara 180 Zeneakadémia 60 S még legalább 8 szinházét ismerem. Összehasonlitásul: 1 gombóc fagylalt 70-110 Ft. BKV-jegy 120 Kóla szinházi és operai büfében 180-220 Perec Zeneakadémián 250

723 Megén 2003-07-31 15:10:03
Akkor ez egy olcsó hely, van ahol (színházban, 180.- 200.- Ft) sokkal többet kell fizetni érte.

722 McIntosh 2003-07-31 14:52:42
Szeretek az Operába járni. Csak az előadást megelőző ruhatári ügylet böki csőröm. Szinetár úr jegyárcsökkentést hirdetett és a 300 Forintos jegyeket is bevezette. Nomármost, nem látom be, hogy ha ilyen relatíve olcsó jegyekkel támogatják az operalátogatást, miért vámolják meg a kabátban érkezőket. 120 Ft egy sok egy bilétáért! Aki 300 Forintos jeggyel érkezik 45%t még otthagyat sápként. Nem értem miért mindig a kelet-európai példákat kell követni, miért nem lehet azokat a színházak utánozni, ahol ingyenes a ruhatár. Persze az igazgató úrnak biztosan van hova tenni a kabátját, az ő páholyából másként látszik a dolog.

721 Megén 2003-07-31 14:13:09
Csak orra ne bukjak.......

720 kétked 2003-07-31 13:20:29
Húzd ki Magad, Megén! Semmi okod sincs leszegett fejjel mászkálni, aki így szívén viseli az Erkel Színház sorsát, az megérdemli, hogy egyenes tartással járjon... :-)

719 Józsi 2003-07-31 13:20:05
Akkor miért nem költenek rá? Mire ment a tervezett 500millió?

718 Megén 2003-07-31 12:26:27
És még mindig Erkel színház, még a földszint az elmegy, de az emeleten még a \"linóleum is feljön\" csak az nem esik hasra a félhomályban, aki leszegett fejjel közlekedik.

717 Caligula 2003-07-31 11:02:39
Az, hogy lesz-e felújítás tényleg jó kérdés. Hogy hova rakták a pénzt? Ez már inkább naiv kérdés.

716 capitaly 2003-07-31 10:49:27
By the way Erkel Színház: Győriványi a tegnapi megjelent riportban azt mondja, félmilliárdot elkülönítettek az Erkel felújításának első lépésére. Ez volt ugye tavaly. Azóta került új szék az igazgatói páholyba, csináltattak ágyat is, de semmi komoly beruházás nem történt. Pedig az Erkel éppen csak nem rogyadozik, a felújítás régóta időszerű! Engem is érdekelne, elálltak-e a felújítástól és mire költötték félretett pénzt.

715 Megén 2003-07-31 10:11:06
Capitaly, ebben is igazad van, mert személyes tapasztalatod alapján mondod az ítéletet. A zenehallgatás és a látvány sokszor megkeseredik a kísérő körülményektől. De engem nem befolyásol, -sőt amíg az egész hercehurca a lapokban el nem kezdődött - nem is tudtam, hogy ki volt az igazgató, amikor pld. az eléggé furcsán megrendezett Erkel színházi Parasztbecsületről véleményt alkottam. (Kalapban és kosztümben nem szoktak a mezőről jönni az asszonyok, még akkor sem ha éppen templomba igyekeznek. Vagy írják át a szöveget!?) Az a rendező baja, ha emlegetem, mert csuklik szegény. Viszont az olyan vita, ami nem személyes tapasztalatból ered (olvastam, hallottam stb.)csak a vélemények összecsapását hozza, és közben kiöntjük a gyereket is a fürdővízzel együtt.

714 Mantuai herceg 2003-07-31 10:06:28
Van aki a cicózást meg a virtuális csókküldést nem szeyeti. Ez is egy álláspont, az enyém. No, valami szakmait végre:milyen új balett-tervekről tudtok a következő évekre?

713 yeti 2003-07-31 09:47:30
Igaz.

712 capitaly 2003-07-31 09:42:35
Ez is egy nézőpont. Én meg a címből indulok ki, és úgy gondolom, ha a jegyszedők (bár nincsen dallamuk) a kezdés után negyedórával is bárkit beengednek, és ha a szappan meg a kéztörlő (bár nem énekel), de az Erkelben néha hiányzik a toilettből, akkor az is idetartozik. Meg ha drága a jegy vagy rosszul van hírdetve az előadás. Meg minden, ami újság az Operaházzal kapcsolatban.

711 Megén 2003-07-31 08:23:23
Capitaly, az indításról igazad van. De akkor inkább széplelkűen cicózok.

710 capitaly 2003-07-30 18:27:14
Megénnek: A topicot elindító \"ALASZKA\" nem kizárólag széplelkű cicózásként vágott a dolog közepibe.

709 Bulvár Kund 2003-07-30 15:48:59
Kétked! Mit csináljunk, ha pont a Ma-gyar Nem-zet-ben jelennek meg érdekes cikkek operáról és ezzel kapcsolatos politikai, etikai, erkölcsi dolgokról? Ne akard korlátozni a szólás és olvasás-szabadságot!!!

708 Megén 2003-07-30 15:03:26
Capitaly, ebbe az Operaház fórumba minden olyan beletartozik, aminek szövegkönyve, zeneszerzője, dallama van, és karmester, zenész, énekes - némi műszakkal körítve - előadja.

707 sphynx 2003-07-30 14:47:28
Ki az a Locsmándi? (Mi az, hogy opera? Műtősnő?)

706 capitaly 2003-07-30 14:40:29
Locsmándi szerintem pont ide tartozik. Az Operaház menesztett igazgatója, ha jól emlékszem minden lehetséges fórumon panaszolta a sajtó, a szakszervezet, közalkalmazotti tanács valótlan állításait. Görgei miniszter (mint politikus) ezeket az állításokat visszhangozta, és az igazgatót menesztette. Locsmándi írt három hete megjelentetett egy cikket. Az írás mint az Opera volt főigazgatója a is jegyezte. Locsmándi a cikkben a nyilvánosságnak hazudók megbüntetését javasolja, ez természetesen ő ügyében hazudó politikusokra és újságírókra is vonatkozik. Nyilvánvaló, hogy erről ezen a helyen is jogos írni. Csók.

705 Opera 2003-07-30 14:20:25
Tra-lal-la, tra-lal-la, Alkalmatlan igazgató felmentését megkapja, A hazudós miniszter is menjen gyorsan dutyiba, Kövesse őt a börtönbe az ő összes csatlósa, Szemet-szemért, fogat-fogért, ezt írja a Biblia. Tra-lal-la, tra-lal-la.

704 sphynx 2003-07-30 13:36:51
Zizikém, írj erről egy operát, és akkor majd meghallgatom. talán...

703 agyament 2003-07-30 13:34:41
Éppen ezért mit tudtok a Gödöllői SZnházmegnyitóról? Állítólag Julius Caesar lesz, MÁO vendégszereplés. Megy valaki?

702 agyament 2003-07-30 13:33:46
Szerintem amit az Operahéz volt főigazgatója nem opera-kérdésben mond/ír/nyalatkozik az nem tartozik az Operaház-fórumba. Igazam van vagy igazam van?

701 zizi 2003-07-30 13:29:06
Ez az újság: Az O-pe-ra-ház volt fő-i-gaz-gat-tó-ja a napokban büntetendő cselekmények közé felvételre javasolta a politikusok hazugságát. Meg a félretájékoztató újságírókét. Lendvai Ildikóról (ő állítólag egy politikus) a napokban saját pajtás-újságjuk írja mekkorákat hazudott. Az O-pe-ra-ház volt fő-i-gaz-gat-tó-jának gondolatmenete szerint L.I.-t le kéne néhány évre csüccsenteni.

700 cincogi 2003-07-30 13:15:15
Olvastátok Győriványit a Magyar Nemzetben?

699 sphynx 2003-07-30 13:00:24
Zizikém, tehetek én erről? Különben is, ez az O-pe-ra-ház rovata...

698 kétked 2003-07-30 10:19:22
Javaslom Kundnak, hogy kérdésére a választ a \"Mi újság a Magyar Nemzetnél?\" rovatban keresse. Lassan mondom: Ez az O-pe-ra-ház rovata...:-)

697 zizi 2003-07-30 09:17:06
„A gázár nő, a lakástámogatás kisebb, és emelkednek az adók is. De ez egyáltalán nem meglepő. Az igazság az, hogy a politika azóta folyamatosan hazudik a népnek gazdasági ügyekben. Azt ígéri, amit nem lehet. Állandóan növekvő béreket, autósztrádák száz kilométereit, ingyentankönyvet és múzeumi belépőt, több nővért és rendőrt, alacsony inflációt, kisebb adókat, visszahúzódó államot, versenyképességet, növekvő gazdaságot.” Sphynx, ezt a képtelenséget nem Magyar Nemzet írta. Múlt hét pénteken a Népszabadságban jelent meg. A teljes [url]http://www.nepszabadsag.hu/Default.asp?DocCollID=123306&DocID=109985#109985;itt[/url]. Jó szórakozást!

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.