Bejelentkezés Regisztráció

Mi újság a Magyar Állami Operaházban?

1096 melinda 2003-08-26 00:08:28
A \"furcsát\" Misurára értettem. Egyébként 3 v. 4 éve láttam ezt a Turandot-rendezést Molnár Andrással Kalafként. Elég jó volt, de úgy tudom, azóta sem énekelte. S néha beugrott egy Balogh László nevő debreceni tenorista Kalaf szerepébe, de szegény nagyon rossz volt. Más magyar tenor tényleg nem tudja Kalafot elénekelni, legfeljebb az áriát.

1095 kalahari 2003-08-26 00:02:45
Miért, ki tud még Kalafot énekelni Bándin kívül???

1094 melinda 2003-08-26 00:00:02
Azt hallottam egy ismerősömtől - aki nagyon tájékozott Opera-ügyekben -, hogy F. Patane énekli jövő nyáron Turandotot és talán Bándi Kalafot. Egyébként az Operaház szeptemberben megy egy hétre Bangkokba a Turandottal, Misura Zsuzsával a címszerepben (Kalaf: Bándi, Liu: Lóry). Ez kicsit furcsa, mert Misura már 2 éve nem énekel az Operában...

1093 kalahari 2003-08-25 23:59:21
Elfelejtettem, annyira semmitmondó interjú volt. Bocs. De el tudnám viselni a heti egy interjút. :-) Sajnos azonban nemhogy egy művészt nem vesznek gyakran elő, hanem általában is kevés az interjú.

1092 melinda 2003-08-25 23:54:52
Kedves Kalahari, bocsáss meg a kérdésemért, de: ha már olvastad a múlt hétfői Bándi-interjút a Népszavában, akkor miből gondoltad, hogy egy hét múlva ugyanott, ugyanazzal az énekessel lesz egy másik is? Azért ilyet napilapok nem csinálnak, még világsztárral sem. Vagy esetleg keverted az újságok nevét?

1091 Norma 2003-08-25 23:51:22
Szerintem még a vezetőség sem sejti. Reménykedjünk, hogy az ihlet jókor szállja meg őket!

1090 kalahari 2003-08-25 23:45:08
Ez jó hír. Gondolom a szereposztást még sejteni sem lehet. Vagy igen?

1089 kalahari 2003-08-25 23:43:54
Ja, azt olvastam már. Köszi.

1088 Norma 2003-08-25 23:43:30
Kalahárinak! A Norma mellett idén szerepelt a \"bemutató\" megjelölés, az Otello mellett viszont nem. Ez a helyzet a Rigolettóval és a Turandottal is: a Rigoletto premier, a Turandot viszont a Kovalik-féle jelenlegi előadás lesz a fesztiválon minden bizonnyal. Üdv.:Norma

1087 melinda 2003-08-25 23:38:37
Kalahari! A Népszava-interjú Bándival múlt hét hétfőn, azaz 18-án volt, az Otello kapcsán.

1086 kalahari 2003-08-25 23:27:36
Ezt érthetjük úgy, hogy új rendezés lesz, vagy csak annyira, mint a idei Otello?

1085 Norma 2003-08-25 23:22:52
Lesz Rigoletto, úgy mint most a Norma. Jövő nyáron a 2004-es Budafest bemutatójaként augusztus 4-én, 7-én és 11-én.Ez nyilván az utána kezdődő évadban kerül be a színházba. Egyébként balettgálát és Turandotot is adnak majd. Forrás: Budafest műsorfüzet

1084 kalahari 2003-08-25 22:29:45
Bándi így is többet énekel, mint a legtöbb közalkalmazott. És ki is használják rendesen, közben nem is becsülik eléggé. (ld. Szinetár nyilatkozatait) Talán jobb is neki, ha nem közalk. Egyébként nem a közalkalmazottiság mellett állnék ki, csak azt szeretném, ha nem öntenék ki a fürdővízzel együtt a gyereket is.

1083 account 2003-08-25 22:25:43
Az hogy Molnár nélkül nincs Wagner, nem jelenti, hogy közalkalmazottnak kell lennie. Bándi János nélkül sincs Wagner, még sincs a neve a 81 magánénekes között. Kis B. Attilának is jóval több kitűzése volt mint Molnárnak, mégsem közalkalmazott. Úgy látszik nekik megéri.

1082 kalahari 2003-08-25 22:13:17
Tévedésed oka az előbb ismertetett anomália. Pedig jobban örültem volna, ha én tévedtem volna, és mégis lesz Rigoletto. Tény, hogy a honlap használata kimondottan fejlesztő hatású: ügyesség és ravaszság kelletik hozzá :-)

1081 ájbíem 2003-08-25 22:04:49
A Rácz István nevénél látott Rigolettókat (2003 tavasza) örömömben a jövő évadhoz vettem. Tévedtem. A Repertoár menüben a Rigolettónak sem kellene szerepelnie, mivel jövőre nem adják. A Bérlet menüt kifelejtettem megemlíteni: ebben is a tavalyi év bérletei és előadásai szerepelnek. Végtére is a bérleteket már májusban eladták, most minek sietni. : -) Mit mondjak, lemaradásban biztosan elsők vgyunk vagyunk.

1080 kalahari 2003-08-25 22:04:41
Nem a mai Népszavában ígért valaki Bándi-interjút? Nem találom.

1079 kalahari 2003-08-25 21:49:59
Account! Molnár András nélkül nyugiodtan törölhetnék az egész Wagner-repertoárt a MÁO-ban. Kelen pedig jelenleg is a legjobb Cavaradossi, fiatalok ide, vagy oda...

1078 kalahari 2003-08-25 21:45:18
IBM! Hol találtál a tavaszi Rigolettókra történő utalást? Mert én már végignyaltam az egész évadot, és sajnálattal nyugtáztam, hogy Rigoletto tényleg nem lesz. A honlapot illető kritika jogos. Érdekességként hozzátenném, hogy a művészek neve a alatt még az előző évad szerepei láthatók, míg a repertoár oldalról már a következő évad dátumaihoz jutunk.

1077 ájbíem 2003-08-25 14:43:43
Győriványinak igaza van. 18 nappal a 2003/2004-es évad kezdése előtt a budapesti Operaház honlapja egy rendetlen ócskás üzletéhez hasonlít. Néhány apróság: A Bemutatók menüben még mindig a tavalyi évad bemutatói találhatók. Ezen a helyen a tavaly a Zemlinskyvel együtt játszott Schönberg darabnál csak a zeneszerző fényképe árválkodik, az egykori szöveg helyén krikszkraksz áll. (Mivel az operát már nem játszák, a Repertoár rovatból az Erwartung linket és az anyagát ügyetlenül eltüntették, ennek következményekppen Schönberg képe mellett itt a Bemutatók menüben hiátus éktelenkedik.) A Repertoár menüben a Rigolettóra kattintva nem kapunk dátumokat, pedig a darabot 2004 tavaszán 5x is előadják. (Az Alvajáró és a Puritánok - amiket jövőre egyáltalán nem játszanak- szerepel a repertoár felsorolásában, természetesen előadási időpont nélkül.) A Társulat menüben még mindig 2002. december 31-i állapot szerint szervezeti felépítés látható. Itt 230 napja semmilyen módosítás nem történt. A Társulat menüben a Főzenigazgatóhoz osztva felsorolják az Énekkar és Zenekar tagjait. A felsorolás szerkezete véletlenül sem azonos: az Énekkarnál puszta névsor (hangfaj nélkül), a Zenekarnál a TAJ-számig terjed a senkit nem érdeklő mélység. A Gyermekkar létszáma nulla fő, névsora nincs, vezetője a honlap szerint Gupcsó Gyöngyvér, Szebellédi Valériáról hallgatnak. A Társulat menüben a Főtitkári területre rejtett 81 darab magánénekesnél 18 nappal 2003/2004-es évad kezdése előtt még a tavalyi évad dátumai szerepelnek. A Műsorkalendárium menüben 18 nappal 2003/2004-es évad kezdése előtt a Filharmóniai Társaság hangversenyeinek nincsen műsora, szereplője. Ugyanitt az operaelőadások kezdőipontját megadják, az évad minden előadásának végét pontosan éjfélre teszik (00:00). A Bérlet és a Helyár rovat a teljes évad hosszában üresen áll. Az Aktualitás menüben egy több mint 70 napja lejárt álláshirdetés olvasható. A Jegyinformáció menüben szerepel az Operaházra vonatkozó „Kedvezményes helyár” link, információ (jegyár) nem tartozik hozzá. Welmann Nóra szövegei a Házról és az Erkel Színházról nagyon jók. Arról ő nem tehet, hogy az Erkel Színház menüpont alján még mindig „Az Erkel Galéria tervezett kiállításai a 2002/2003. évadban” link szerepel. Összegezve: nemtörődömség, amatőrség, igénytelen munka. Ez az operaház 18 nappal a 2003/2004-es évad kezdése előtt teljesen lenézi az interneten kiváncsiskodót. Ez nem „langyos” hanem minősíthetetlen színházi hozzáállás. A honlapon közreadottak a kommunikációs igazgató, az informatikai rész a főtitkár munkáját dícsérik. Az egész a színház első számú vezetőjének a téma iránt figyelméről tanuskodik.

1076 aútszájder 2003-08-25 13:10:58
Úgy látom az Opera egy kicsit olyan, mint a magyar foci. Mindenki ért hozzá és senki sem elégedett vele...

1075 account 2003-08-25 12:28:57
Nevetséges nem észrevenni, hogy a következő szezonban Tokodynak és Kellenek is jelentősen csökken a fellépésszáma. Kétked operaházában építsenek Csavlek Etelkára, az enyémben inkább ne. Kerényire se. (Molnár András is folyton külföldön van, minek kéne neki állami állás.) Sümegis és Kertesi állami alkalmazottságának megszűntetése csakugyan felháborító LENNE, ha azt vélelmeznénk, hogy őket Győriványi nem is kívánta volna felléptetni és a veszteségért jó zsíros fellépési díjjal kárpótolni. Marton Éva sohasem panaszkodott arra hogy nem ajánlottak neki közalkalmazotti állást. Aki kiemelkedő énekművész, mindig lesz annyi szerződése hogy messze gond nélkül megéljen belőle. A Nemzeti Színház is Részvény Társaság. Az Operaháznak miért kell közalkalmazott színpadi gárda?

1074 bocskor 2003-08-25 12:11:38
A langyosaknak minek másik igazgató?! A mindig elégedettlenek pont ilyen vezetést érdemelnek. Kedvezmények akartak, megkapták. Most mi a baj őkelmékkel? Fischer Ádám is csak addig szép szőke herceg, amig szét nem csapna. Unottan hajókázni csak a mostanihoz hasonlóan langyos-rendetlen operai vizeken lehet.

1073 kétked 2003-08-25 11:54:17
Kár Búbánat, hogy nem siratod pl. az alábbi összetört porcelándarabokat: Csavlek Etelka, Molnár András, Kovalik Balázs, Kerényi Miklós Gábor és még sokan mások, akik alapvetően megalapozhatták volna egy modern operaház jövőjét. Nem értem, miért beszél mindenki Kelenről, Tokodyról, mikor a tavalyi évadot végigénekelték. Méghogy őket mellőzte volna az exfőzig! Nevetséges, ezzel szemben igenis fel akart mondani - egyebek mellett - pont Sümeginek, Kertesinek, stb. Többek között erre kellett volna neki a \"közalkalmazotti\" színház megszünése.

1072 Búbánat 2003-08-25 10:21:32
Ami a „Győriványi-ügyet” illeti, már ami a visszajövetelét illeti, ezzel kapcsolatos fejtegetések mindaddig pusztán teoretikusak, amíg a perek le nem zajlanak. A másik dolog: a múltból mindenki általában a saját szájíze szerinti szépre szeret emlékezni. Maradjunk ebben. Aki nem vak, aki nem dugja homokba a fejét, annak kristálytiszta világosan át kell tudnia látni a viszonyokat; mindazt, ami az elmúlt másfél évben bekövetkezett, vagy megváltozott a korábbi időkhöz képest. És hogy mi van most a jelenben, s ebből milyen jövendő fakadhat, azt most még nehezen lehetne objektíven felmérni. Egy biztos: ha elfogadom, hogy a volt főzeneigazgató úr egyesek szerint elefántként törtetett be a porcelánboltba, akkor nem siratom az összetört darabokat Nem kár értük. A Tokody-Kelen, vagy a Kocsis emlegetése is miért baj, a tények azok tények maradnak. A nosztalgia addig reális, amíg a trónkövetelők valamiben még nem nyújtanak többet, jobbat az elődökhöz képest. Ha ez bekövetkezik, akkor sem tagadjuk meg a régieket, akiket változatlanul tovább szeretünk és így emlékezünk rájuk vissza. Azért mert Miller elmúlt 60, attól még az egyik kedvencem marad, függetlenül jelenlegi hangi állapotától. Ugyanezt mondom Kelenről is. Egy okos embernek önkritikusan tudnia kell, hogy mikor ér végett egy pálya, mikor kell visszavonulnia, s nem megvárnia, amíg erre célzásokat tesznek. Tudomásul kell venniük, hogy már ott állnak a hátuk mögött a fiatal „tettre kész” pályatársak. Ez az élet rendje. Tokody attól még a kiváló, szeretett, ünnepelt Tokodyként marad meg emlékezetünkben, még ha előbb utóbb elmaradnak is a Desdemonái, Mimiei (Ezt most már nem lehet ráfogni a volt főzeneigazgatóra!) Arról meg egyedül neki kell elgondolkoznia, hogy a Győriványiék sikeres eltávolíttatása után most miért éppen ilyen a kapcsolata a Szinetár-Petrovics duóval, amilyen. Az interjút követően nincs szükség arra, hogy újra mesterségesen vihart kavarjunk egy egyébként is piszkos vízzel telt pohárban. Ismervén a dolgok rendjét, sajnos egyesek abban érdekeltek, hogy továbbra is a zavarosban halásszanak. És ez nem sok jót ígér a továbbiakban sem a közelgő évadkezdés előtt.

1071 Józsi 2003-08-25 08:10:02
Melinda ötletét nem vetném el teljesen. Csak éppen nem a Győriványit tanácsolnám el az Operaházból.

1070 MC-7 2003-08-24 19:17:31
Elég volt a Bázakerettyei Operaházból! Ez a mostani társaság avitt, teljesen lejáratott. Újak kellenek. Vizsgálják meg, tényleg alapos okkal nevezték-e alkalmatlannak a volt igazgatókat. Ha igen, válasszanak végre egy XXI. századi garnitúrát, ha nem, döntsön a bíróság, de akkor vonják felelősségre és büntessék meg a koncepciós per hamisításaiban részt vevőket. A nagyközönségnek hazudókat is.

1069 Talabér 2003-08-24 17:23:50
A Keszei szóló Népszabadság riportban olvasom, hogy „Amikor pedig „az operaházi rendszerváltás” alkalmával az akkori főzeneigazgató Győriványi Ráth György meghallgatást hirdetett, szerződtették is.\" A Népszabadságban emlegetett „operaházi rendszerváltással ugyanaz lett mint a politikaival. Elszabotálták. Keszei legalább nevet a markába, Győriványi felvette ugyan, de ő sem kellett. Majd 60 éves korában kinyalják a f… kit és sajnálkoznak a Borikáról lemondó magyar operaigazgató süketségén.

1068 janomano 2003-08-24 17:16:58
Igaz! Legyen már végre vége a nyenyerének, és legyenek zajos sikerek! Amire én is kiváncsi vagyok. Miért nem lehet idehívni Fischert, hogy legyen némi Wagner úr is? (Ha már oda jó volt.) A kiejtés fontossága: állati jó lemez a régi Decca féle Kékszakállú a Berry-Ludwig házaspárral, de az egész drámát borítja a kiejtés. Az a szörnyű, hogy ezt csak mi magyarok vesszük észre.

1067 Bázakerettye 2003-08-24 17:11:53
Kinevezni valakit, Nektek? Minek? Nektek a nyugdíjas otthon a franyó, ti a langy vízben lubickáltok szívesen. Kevés szolgálat, álmos előadás, sok hakni -ez kell nektek.

1066 Sesto 2003-08-24 14:12:37
\"Ámen\"!... :-) PS:..valóban jót tenne már a MÁO-nak ha végre helyreállna a rend, nyugalom és hozzáértö kezek szorgos, megbizható munkával kiemelkö szinvonalon alkotnának! Ezt tiszta szivemböl kivánom, legyen az GyRGy, vagy akárki más, politikai szintöl, hovatartozástól függetlenül, DE mindenképpen SZAKÉRTÖ legyen és EMBER!...

1065 kalahari 2003-08-24 14:09:29
Emese! Győriványi keressen egy harmadik világbeli országot, és ott csináljon magának operát. Nekünk meg nevezzenek végre ki valakit, aki érti a dolgát!

1064 emese 2003-08-24 13:49:45
Melinda, hagyjad már ezt az óvónénis szöveget nagy művészek megbántásáról, modortalanságról meg a csúnya viselkedésről. (És sorold fel kérlek szépen azt 20-30-40 (?) énekest akinek GyRGy levelet küldött. Közülük nálad hány a „nagy művész” kategória. Mert a „nagy művészek” zöme ma is bent rontják a levegőt, Polgárt meg kivágták.) Ami pedig a leváltást illeti te vagy tévedésben. Győriványit az Operaház éléről az intézmény kirakat volta miatt pakolták ki. Nagyon kellett az elvtársuraknak ez a hely, ahogy kéne nekik még a rádió elnöki, a legfelsőbb ügyészi és a PSZÁF elnöki szék is. Győriványit egyszerűen kibannolták. A műveletet végrehajtották elvtársi, bajtársi, számlatársi, cégtársi, viplistási ésatöbbi segítséggel. Kivitelezők és haszonélvezők: a közéletre 20-30-40 éve rátelepedő Tvigazgatók, állami pénzlenyúlók, saját zsebre dolgozók, művészeti kiskirályok, akik továbbra is szabadon járnak-kelnek bankigazgatói székekből kormányzati székekbe, pártitkári- szakszervezeti főmufti állásokból intézményvezetői funkciókba ésatöbbi. + az olyan művészek, akik ma is az egykori szocializmus építgetése alatt megszokot privilégiumaikat szeretik követelni maguknak. (Őket nem akarod kukoricára térdepeltetni kis Melinda?) Győriványi csak szépen üljön vissza és csináljon egy rendes operát.

1063 kalahari 2003-08-24 13:38:14
Az angolokról annyit, hogy voltak olyan kórustagok, akik egész egyszerűen nem vállalták a fellépést, mert nem tudták/nem akarták megtanulni a darabot.

1062 Sesto 2003-08-24 13:35:41
Benö,...és erre most feltétlenül szükség volt, ilyen epés megjegyzést tenni??? :-( ...én speciell örvendetes ténynek nevezném, ha a 8 kórustag is sütkérezhet a sikerben, nem hiszem hogy annyira hálás és könnyü lett volna feladatuk, ha csak a Hunyadi nagy kórustablóira gondolunk!...és munkábaól pedig gondolom tisztességesen kivették a részüket, akkor hol a hiba? Sesto

1061 Benő 2003-08-24 13:28:33
2002-ben a Montpellier-i Háry János esetében hány magyar kórustag segített? A szólistákat hány magyar korreptetítor tanította be? A közreműködők listáján 1db magyar név nem volt. Ettől még nagyon jól meg tudták tanulni a darabot. Siker volt. Talán az angol ajkúak és képesek arra amire a franciák. Kit érdekel hány magyar kórustag énekel London-felsőn?

1060 Sesto 2003-08-24 13:24:22
\"Hunyadi\" Londonban... Kedves Kalahari, köszi az internetes cimet; már el is olvastam!!! (Örülök ennek a szép sikernek!!!) Meglepetéssel szolgált számomra, hogy megint \"elökerült\" Farkas Rose Marie!... Ha jól emlékszem a 90-es évek elején ö is indult az Erkel-Kodály énekversenyen, amit meg is nyert! (Polgár László ódákat zengett róla még az MTV-ben is, de utána olyan hirtelen eltünt a \"porondról\"...) Farkas Rose Marie, és a versenyen szintén induló és a döntöbe bekerült Fekete Veronika a \"La Grange\"-áriát énekelte tk. a verseny folyamán... Farkas utána az Opera szólistája volt, de nem sok szerepet kapott a nagy versenysiker után... Hiszen Szilágyi Erzsébeten(premier+utána váltva Fekete Veronikával)- és \"Trubadúr\"-Leonora kivételével nem sok szerepet kapott... (Legutóbb a Verdi-év kapcsán olvastam róla, hogy egy közepes német operaszinpadon nagy sikerrel alakitotta \"Ernani\"-Elvira szerepét, ill. Miskolcon volt Melinda a \"Bánk bánban\" és Kolozsvárott énekelte egy koncerten a \"Nabucco-ból\" Abigaille-hanggyilkos-jelenetét...) Tehát köszi még egyszer, Sesto

1059 kalahari 2003-08-24 12:57:56
Ja, és azt tudjuk még, hogy 8 kórustag segített az ottaniaknak elsajátítani a magyar szöveg kiejtését.

1058 kalahari 2003-08-24 12:57:08
A MH-ból: http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=71142

1057 Sesto 2003-08-24 12:50:13
Kalahari! Meg tudnád esetleg mondani, ki és melyik szerepet énekelte a londoni \"Hunyadi Lászlóban\", eddig akárhol kutattam utána, sehol egy szereposztás; az okos magyar médiaban ez állt: \"a Magyar Állami Operaház szólistái\"... nahát ettöl aztán okosabb lettem!... Csak ne \"sztárolnák ennyire\" a magyar operaénekeseket: persze amikor legutóbb Magyországon voltam, a hányinger kerülgetett, mindenféle \"Lagz-iLajcsis\" meg hasonló bovlitól, \"kultúrszeméttöl\" burjánzott a TV-müsör stb... Úgy látszik arra van igény?-de a Londonban \"úttöröszerepet\" vállalt Müvészek nevének megemlitése, teljesen érdektelen esemény??? \"Gyönyörü\" kérem a Müvészethez és a Müvészekhez érdektelenségre alapozott hozzáállás!... :-((( Sesto

1056 kalahari 2003-08-24 12:34:24
Most valami vidámabbat. A sikeres londoni Hunyadi-bemutató után talán megtudják Európa-szerte, hogy van operaház Mo.-on is, sőt magyar operák is vannak, ráadásul jók. Massányi Viktor telefoninterjúban számolt be az előadás fogadtatásáról: nagy siker volt. Talán újra felkerülünk a térképre... (Ja, és mielőtt akár az ex-, akár a jelenlegi igazgató a mellét verné, hogy neki köszönhető a siker, szögezzük le: a szólisták és kórustagok helytállásának köszönhető!)

1055 janomano 2003-08-24 11:17:52
Én nem vagyok annyira tájékozott az operaház ügyei felől, de: Amikor Görgey-t kinevezték a választások után direktorunk rögtön ment vizitre és kérdezte a minisztertől: hogy óhajtja, mert akkor ezentúl úgy lesz! Erre Görgey kirúgta. Jogosan. Más kérdés, hogy aztán őt is kirúgták. Itten sunyiság esete forog fenn, és ez független attól, hogy mit csinált, vagy mit nem GyRGy. Ja, ehhez a megjegyzéshez: Méééé\' Bp-en van operaház? Van wazze: Mahlerről már hallottál? (bocs)

1054 melinda 2003-08-24 04:44:29
Kalahari, igazad van! Remélem, GyRGy nem \"folytatja ott, ahol abbahagyta\", mert nem lesz rá alkalma. Az a borzasztó, hogy ez az ember semmit sem bánt meg, és stílust sem váltana. Márpedig emberekkel, főleg művészekkel, nem lehet úgy bánni, ahogy ő tette. Nagy művészekkel levélben közölte, hogy nem tart már igényt a munkájukra. Milyen dolog ez? Aki beszélni akart az ig. úrral, annak sokszor hónapokat kellett várnia, míg szóba állt vele. A megalázáshoz nagyon értett. Akiket most kiemel, mint élvonalbeli énekesekké érett művészeket, azok őelőtte is vezető énekesek voltak (Bándi, Sümegi, Wiedemann), tehát ez semmiképp sem neki köszönhető. Ráadásul ezen művészeket sem becsülte meg eléggé. Szerinte ebben az évadban csak a Sevillai bukott meg. Az általa felfedezett - és Dohnányit az ő ötletére, e művel ünneplő - Vajda tornya sem tetszett egy kritikusnak sem - mert ő kritikákban méri a sikert ill. bukást -, tehát ez az opera is megbukott. Kár, hogy ilyen kis tárgyilagos a karmester úr. Fegyelemnek kell lenni? Énekeseket sokszor a cover feladatuk miatt nem engedett ki külföldre, ellenben ő rendszeresen eljárt külhonba vezényelni. Persze nem nagy helyekre, mert azért annyira nem jó karmester, még ha tavaly a világsztárok közé is sorolta magát a műsorfüzetben. Tévedés, hogy ő a politika áldozata. Őt a művészek nagy része és a többi operaházi közalkalmazott akarta eltávolítani, teljesen jogosan. Azon csodálkozom, hogy ennek az embernek van mersze bejárni az Operába előadásokat nézni. Sajnos már láttam párszor a páholyában vigyorogni. Vajon miért jár be? Azért, hogy ha rossz előadást lát, örömmel konstatálhassa, mióta nem ő az ig., azóta így lesüllyedt a színvonal? Én az ő idejében is láttam szörnyű előadásokat, pedig akkoriban már azok énekeltek, akiket ő alkalmasnak ítélt. Vagy ha siker van egy premieren, az az ő érdeme, mert ő határozta el annak a műnek a bemutatását? Ezt akarja bizonygatni? Biztos, hogy voltak neki is jó ötletei, de a megvalósításhoz borzasztó stílusban és és még borzasztóbb eszközökkel fogott hozzá. Egyáltalán nem tudom sajnálni GYRGY-t, és Isten őrizz, hogy visszajöjjön.

1053 kalahari 2003-08-24 00:09:07
Én objektíven próbálok olvasni, és nem politikai beállítottság alapján. Te, kedves ismeretlen, szemellenzővel olvasol. (Azt hagyjuk, hogy én legalább a nevemet vállalom, amikor írok valamit...) Azt hiszem, hogy GyRGy nagyon rosszul kezdett hozzá ahhoz, amit csinált, bár feltételezem róla a jó szándékot. Csakhogy művészekkel nem lehet így bánni. A vezetőváltás azonban éppen ebben nem hozott változást, a jelenlegi vezetés ezt folytatná, legfeljebb másokat akarnak eltávolítani. Egy biztos: az idősebb generációt nem elküldeni kell, hanem példaként állítani a fiatal kezdők elé. Pl. sokat tanulhatnának, ha Tokody próbáira bejárnak. De mondhattam volna mást is. Petrovics most Millert nyugdíjazná, holott erre semmi szükség. Polgárt meg már el is küldték. Úgyhogy nyugodj meg, sem ez, sem az előző vezetési módszer nem tetszett. Szeretnék már végre hozzáértőket látni a MÁO élén, és ezen nem csak szakmai, hanem emberi kvalitásokat is értek. Még valami: szerinted az exfőzene miért ment neki pl. Kocsisnak? Mert ezt másképp nehéz értelmezni: \"- A karmester-társadalom nagyon érdekes dolog Magyarországon. Elég, ha azt mondom, hogy két vezető zenekarunkat is egy-egy zongorista irányítja... De ezzel nem akarok senkit sem degradálni.\"

1052 olvasási óra 2003-08-23 08:37:22
Kalahari szelektíven olvas. Főzeneigazgató úr azt mondta: de mindamellett, hogy számítok a hatalmas tudásukra és művészetükre, én már a jelenkor sztárjait szeretném támogatni. Egyébként mindkét említett művész sok előadást énekelt, és nem is volt a nyugdíjazandók listáján. Sümegit, Lukácsot azért ne keverjük Csernával, aki igen tehetséges, de még az elején van. A sértődöttséget meg nem tudom, hol lehet olvasni. Csak az igazság érződik a szavaiból

1051 kalahari 2003-08-22 21:52:40
A GyRGy-interjúhoz. Ez az ember nagyon haragszik. Főleg azokra, akiket ő akart kirúgni, de még mindig ott vannak, őt viszont kitették onnan. Nem is várhatjuk, hogy igazságos legyen. Tokody nyilván maga is tisztában van azzal, hogy már nem lesz fiatalabb. Ezt mindenkinek tudomsul kell vennie. Csakhogy: van átmenet aközött, hogy 30-40 előadást énekel valaki, vagy egyet sem. Amit én láttam vele az előző évadban, az meggyőző volt, pl. a Bohémélet, éppen Kelennel, (a másik, akit említett GyRGy), és nagyon jók voltak együtt. Ez már évtizedes rutin, és ehhez bizony kellettek azok az évtizedek. Nagyon örülök, hogy látom Sümegit, Lukácsot, Wiedemannt, vagy Csernát, akit nem is sorolt fel az exigazgató úr, de nem hiszem, hogy évente néhány előadást nem kaphatna meg Tokody. Azt pedig, hogy a közönség hogyan rangsorolja az énekeseket, ki után ki következik, talán bízzuk a közönségre... Kelenről meg annyit, hogy ugyanazokat a szerepeket énekli, mint eddig, csak a műsorról levett Manon helyett a Hunyadit, így ezt a megjegyzést sem értettem.

1050 Lehetséges? 2003-08-22 21:22:08
Lehetetlen!

1049 Melinda 2003-08-22 18:44:43
Szerintem Tokody megérdemli, hogy ha olyan sztár jön, mint Bruson, akivel hosszú évekig együtt énekelt a világ színpadain, ő léphessen fel Desdemonaként Szerintem ezt a szerepet még mindig szépen énekli. Miért kell az idősebb, de még jó (természetesen csak egyes szerepekben) énekeseket leírni, és ilyen kegyetlennek lenni velük, mint ti vagytok, kedves momusosok? Egy kiegészítés az olvasnivalókhoz: Bándi-interjú a hétfői Népszavában.

1048 Búbánat 2003-08-22 16:17:55
Most, hogy még/már nincs hatalmi pozícióban a volt főzeneigazgató,sokak számára közömbös,hogy mit mond. Pedig a \"messziről jött ember...\"-hez nem kell eleve tartózkodással viszonyulnunk, még akkor sem, ha időszakonként - átmenetileg - munkája őt földrajzilag valóban messze szólítja is. De nem kevesen vagyunk, akik végérvényesen hazavárjuk őt, oda vissza, ahol lennének konkrét tennivalói. És akkor már sokunkat érdekelné, hogy a \"messziről jött ember...l\" a tarsolyában milyen meglepetéseket tartogat, amelyek lehet, hogy egyesek számára megint csak indulatokat gerjesztenének. De inkább ez legyen, mint a közömbösség. Jó lenne, ha megint újra minden pezsgésbe lendülne...

1047 Caligula 2003-08-22 15:55:38
Vagy csak csillag születik... GyRGy-interjúhoz gratula. Értelmes, szép gondolatok, minden tiszteletem. De akkor is politikusan kell megközelíteni. Úgy értem, diplomatikusan kell kezelni a népet, jól szájba rágni, hogy mit miért kell, akkor azonosulnak vele. Persze akit kirúgnak, az nem fog soha. De a menedzsment-könyvekben így tanítják. Nem szabad \"elefántnak lenni a porcelánboltban\".

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.