Bejelentkezés Regisztráció

Mi újság a Magyar Állami Operaházban?

1186 zandonai 2003-09-03 08:23:41
Győriványival interjú jelent meg a friss MaNcs-ban (XV. évf. 36. szám), méghozzá fő helyen! Címe: [url]http://www.mancs.hu/legfrissebb.tdp-ujsag=2003.36.htm;\"Ahol abbahagytuk...\" (Győriványi Ráth György, az operaház volt igazgatója)[/url]. Az OnLine változatban nem elérhető.

1185 cincogi 2003-09-02 20:17:42
Az alácimbalmozók közül kihagytam Váradi Júliát. Juliska, most miről tudósítasz a kanadai magyaroknak: Szinetár veszélyben?

1184 Józsi 2003-09-02 20:15:41
Szili és Jánosi végre megújulásról és az előző rendszerben kiépített nómenklatúrától való megszabadulás szükségességéről beszél. Változás kell az Operaházban is! Mérlegelni kell, hogy ehhez milyen szakmai teljesítmény, hozzáértés, milyen lépések, személyi változások szükségesek.

1183 cincogi 2003-09-02 19:38:14
Alig azután hogy a szeptemberi Muzsika az újságárusokhoz került, Szinetár az ATV-n is előadta a nagy számát: a pénzt vagy megyek kisáriát. A Búbánat által is jelzett Muzsika-beli szerény fenyegetéshez képest Szinetár vasárnap már nagyon komolyan beszélt. Ehhez képest a napi sajtó nem látszik érdeklődni a téma iránt. Jeles újságíróink (J.B.Sz., R.A.) látványosan nem foglalkoznak a témával. Nem tudnak róla, nem érdekli őket, vagy még nem jött meg az ukáz? Alkudoznak még a minisztériummal vagy már eldőlt a töbszázmilliós elvonás? És mikor kezdődik a nagy a jammerolás a főigazgatóért?

1182 Hangyász 2003-09-02 19:21:12
Kedves Bárdos! A repertoárnál nem szerepel a Tannhäuser. Más: A Muzsika legújabb számában Szinetár tompítja a beszélgetőtárs, Mesterházi Máté e helyen általam inkább nem minősített\" alákérdezését\" a GyRGy-évvel kapcsolatban. Tudtommal csak itt és GyRGy-nek a Magyar Nemzetben nemrég megjelent interjújában hangzott el, hogy Abrudbányay Zoltán, a GyRGy által kiválasztott művészeti titkár 1. fokon megnyerte a mü. perát. A magyar bíróságok ítélkezési gyakorlatának ismeretében meglehet, hogy GyRGy-t a bíróság visszahelyezi a posztjára, Locsmándit viszont nem és vice versa, fogadhatunk továbbá a ++ és -- esélyeire is. :-)

1181 HRM 2003-09-02 10:13:25
Egy honlap kimeneti teljesítményként is felfogható. A jó lap elkészítéséhez és működtetéséhez (a jó eredményhez) összehangolt, céltudatos, felelős munkára van szükség és persze olyan közegre (szervezet, szervezeti kultúra), amelyben ez a teljesítmény megszülethet. A végeredmény (az interneten elérhető lap) alapján következtetni lehet a szervezet működésének hatékonyságára, vagyis azon folyamatok eredményességére (milyenségére), amelyeken keresztül a szervezet elvégzi feladatait, megközelíti és végső soron megoldja problémát. Az Opera lapjának tartalmi/szerkezeti problémáiról bőven szóltak előttem. Mint kimeneti teljesítmény (mint „röntgenkép”) ez a lap egy beteg szervezet képét adja. A hibák kis részben a kivitelező számlájára is írhatók, a háttérben minden bizonnyal jelentős megoldatlan szervezeti problémák állnak. Komoly hiányosság lehet a munkaszervezés, az információcsere, az alkalmazott technika, az emberi képességek, ismeretek és motiváltság terén. A felsoroltak megoldatlansága felveti a vezetők felelősségét, mert elsősorban a vezetők feladata olyan körülményeket teremteni (célok-elvárások megfogalmazása, ösztönzés, hatékony szervezet kialakítása stb) amelyben a folyamatosan magas színvonalú munkavégzés a természetes. Ha az Opera honlapját technikailag is el lehetne marasztalni az is a vezetés felelőssége lenne, hiszen az azt jelentené, hogy 1) nem fogalmaztak meg olyan általános követelményeket, amelyek alapján a ranglétra lejjebbi fokán állók (középvezetők és a lapot ténylegesen kivitelezők) számára is világos lenne a weblap színvonalának tarthatatlansága, és/vagy, hogy 2) a ranglétra lejjebbi fokán álló munkatársai nem tudnak önállóan dönteni (vagy nem kaptak erre sem ösztönzést sem jogkört), mindenki a felettese döntésére vár. A számunkra látható tünetek kezelgetése (pl a honlap javítgatása) csak felületi megoldás. A honlap az organizmus bajainak egyik, számunkra látható megjelenési formája. Kell javítani, de a belső problémák orvoslását szerintem is általánosabb szinten, a gyökérnél, és a teljes szervezet egészét érintően kellene elkezdeni.

1180 Sesto 2003-09-01 19:45:09
Sorry \"ájbiem\" ezek szerint én félreértettelek; azt hittem, hogy csak azon zsörtölödsz, hogy hiányzik a szereposztás (balett!)-nem azért a többi nagyszinház elöre közli a balett esetében is, hogy ki a \"zeneszerzö\"(-nem mintha legtöbbször nem tudnánk) vagy ki koreografál, betanitó balettmester, kosztüm és diszlettervezö stb... :-)

1179 kalahari 2003-09-01 16:34:32
A Britten-darabot a Tháliában mutatják be, talán ezért maradt le.

1178 bárdos 2003-09-01 14:59:17
További szépséghibák: 1) Az Aktualitások rovatban a nyár elején elhelyezett jövő szezont beharangozó oldal egy Britten premiert is tartalmaz (A csavar fordul egyet). Ez a Britten-opera kimaradt a frissen közölt bemutatók sorából. Hiba történt? Lemondtak róla? Ki tudja? 2) A Bemutatók rovatban a Coppéliához nem írtak zeneszerzőt. Gizike egy gőzeke lendületével képes volt a szerzőt üresen hagyni, nem rákérdezni vagy lexikont elővenni, a dolgot ennyiben hagyni. Őt aztán senki nem ellenőrizte, senki nem javította. 3) A második balett premier Liszt Ferenc zenéjére készült, a darab címe Mayerling. Liszt ugyebár sohasem írt Mayerling című zenét, a produkció a koreográfusnak és zenei összeállítónak köszönhetőnek jön létre. A „társszerzők” nevét a Bemutatók rovatban nem teszik Liszt neve mellé. Következmény: Magyarország első számú zenei intézményének lapján ezt a zenekeveréket Liszt Ferenc - Mayerling -jeként emlegetik. Elég slendrián dolog! ([url]http://www.opera.hu/site.php?page=darab2&k=bemutato&id=118;Íme[/url].) 4) A Hunyadi László a nyár elején elhelyezett jövő szezont beharangozó oldal szerint társrendezésben készül (Szinetár-Harangi). A Bemutatók frissen közölt Hunyadi linkjein csak Szinetár neve szerepel, lásd: [url]http://www.opera.hu/site.php?page=darab2&k=bemutato&id=106;az előadás dátumai[/url], [url]http://www.opera.hu/site.php?page=darab&k=bemutato&id=106&musor=493;a premier szereposztása[/url]). Most akkor társszerzés lesz vagy nem? Jobb kéz, bal kéz mit csinál? Mi történik a Magyar Állami Operaházban?

1177 ájbíem 2003-09-01 14:15:19
Sestonak OK! Akkor azt kell odaírni! Feltételezem a zeneszerző (Delibes ), a karmester, a koreográfus, a díszlettervezőt a jelmeztervező nem fog lesérülni. Róluk hallgatnak és üresen hagyják az oldalt. A hiátus azért felháborító, mert közpénzen –a mi pénzünkön! – ilyen hányavetiek.

1176 kalahari 2003-09-01 14:08:34
Folytatódik a \"Fõszerepben...\" - Pezsgõ délután a Székely Bertalan-teremben rendezvénysorozat! 2003. szeptember 27. szombat 16:00 Vendégünk: KISS B. ATILLA

1175 Búbánat 2003-09-01 13:30:49
A Muzsika most megjelent szeptemberi száma rögtön egy Szintár-interjúval kezdődik. Mesterházi Máté sztereotipikus kérdéseire vagy alákérdéseire „természetesen” csak „le kell ütni a labdát”. Az egész kérdés-felelet számomra jól mintázza, hogy miképpen kell mellébeszélni, visszamutogatni, a magam érdemeit kiemelni, a lényegesből lényegtelent, és fordítva, a lényegtelenből lényegeset csinálni. Kit érdekel már, hogy az előző ötévi igazgatása alatt mi mindent tett (vagy nem tett), hogy szavai szerint: „sikerült eljutnunk a társulattal Japánba, és ott ’megtelepednünk’” A szakmát és a közönséget az érdekli, hogy ha már újra itt van, akkor mit tett keresztbe vagy nem tett keresztbe ahhoz képest, amit elődje a kényszerűségből szűkre szabott alig másfél éve alatt megpróbált egy általa elképzelt úton végigvinni. És rácsodálkozhattam olyan bölcs gondolatokra is, mint: „Nem azért kell igazgatónak lenni, hogy én legyek az igazgató, hanem hogy ne legyen más, aki megakadályoz abban, hogy tehessem a dolgom.” Azt mondja, hogy nem operáló alkat. Az igazgatása alatt álló intézmény és az ő kapcsolatáról egy hasonlatra alapozott példát hoz fel: „Az én szerepem abban van, hogy ezt a beteget megint megnyugtassam, fertőzött sebeit kezeljem, vagyis, hogy operábilis állapotba hozzam.” De hogy a pénzügyi manipulációk, a saját zsebre menő kisded játszmái, amelyekről a sajtó is beszámolt, hogyan is voltak, azok a jóleső feledés homályába kerültek, arra ezúttal sem kérdez rá az újságíró. Azt viszont csak megtudjuk, hogy egy énekes a havi fizetésén túl egy kiemelt főszerep elénekléséért plusz kétszázezer forintban részesül, egy kevésbé kiemelt főszerepért százötvenezer forintot kap. És a legvégén megemlíti az évek óta vajúdó, modernizálásra szoruló Erkel Színház „kitűnő földrajzi elhelyezkedését”. Ebben a beszélgetésben nem céloz arra, hogy lemond, mert az állami költségvetés 120 millió forinttal megkurtította az Operaház háromszorosára emelt költségvetését. Azt viszont hozzáteszi, hogy „felettes szerveknek már jeleztem, hogy további megszorításokhoz már nem adom nevemet. Semmiképpen sem szeretném, ha egyesek az ’elszegényedett’ Szinetár-korszakból sírnák vissza a ’gazdag’ Győriványi-érát.”

1174 wxrq.com 2003-09-01 13:25:23
A Momuson tegnap olvastam a Győriványi interjút, az ATV-n történt bejentésről(?) meg most, ezen a fórumon értesültem. Tóth Péternek nagyon jó orra lehet, hogy a háttérben bontakozó és személyi/utódlási kérdéseket is felvető kormányzat-Operaház feszültség első nyilvános jele előtt napokkal interjút készített Győriványival, az egyik lehetséges trón(vissza)követelővel. Gratulálok a közreadott szöveghez is, Tóth nagyon jól gazdálkodik a topikon felmerült kérdésekből és azokat remekül kombinálja sajátjaival. Tetszik az írás tárgyilagossága is! Számomra éppen ez a tárgyilagosság különbözteti meg ezt az interjút Győriványi számos más megszólalásától. Ez egyszerre lehet Tóth és nyilatkozni megtanult Győriványi érdeme. Én nem hiányolom a „megbánást”, hiszen Győriványi ma is jónak tartja amit csinált, neki a saját útján nincs miért visszakoznia. Nagyon érdekesnek tartom, hogy a topikon felvetett kérdések egy része nem került Győriványi elé, jobban mondva, a cikkből nem tudjuk meg, hogy elékerült-e, vagy csak nem kívánt rájuk válaszolni. (Nagyon izgalmas kérdésekre nem kaptunk választ. Persze az is lehet, jobbnak látták nem, vagy nem most publikálni a reakciót.) Most hogy az események új irányt vesznek (esetleges elvonások és ennek következményei), nem tudom gondol-e az újság arra, hogy az elsők között beszámoljon arról, mennyit szándékozna a Medgyessy-kormány megtagadni az Operaháztól, és mit jelentene ez Szinetár Miklós vagy esetleges utódja számára. Javaslom Locsmándi Miklóst is egyszer megkérdezni. Még egyszer gratulálok az élvezetes interjú készítőjének!

1173 Sesto 2003-09-01 11:54:14
\"ájbiem-nek\" a sok birálatot megért és jogosan \"lehúrrogott\" MÁO-honlap-ot csak egy röpke megjegyzés erejéig szeretném \"megvédeni\"!... Irtad, hogy a \"balett\" esetében semminem ühir nem szerepel: nos ez akármilyen hihetetlen, ez NEMZETKÖZILEG IS BEVETT SZOKÁS(!)-ugyanis honnan akarod estleg elöre tudni, hogy X. vagy Y. táncosnö, vagy estleg Z. táncos jövö év május 4-én nem éppen sérülésekkel fog-e bajlodni és semmi esetre nem tudja majd a \"Bahcsiszeráji szökökút\" egyik adott föszerepét elöadni! Szászónak is egy a vége: a balett még mindig sokkalveszélyesebb üzem, mint az opera! (lásd. a 2004-es München-i Opera-, és Balettfesztivál müsorfüzetét is, a balettelöadásoknál mindig csak ennyi olvasható: \"Bayerisches Staatsballett, Solisten und Corps de Ballet\"...) :-)

1172 cintula 2003-09-01 11:19:17
Nézzétek meg azt a sokat bírált szervezeti felépítés oldalt (Társulat). Hogyan is lehetne letérképezni a viszonyrendszert, ha ők maguk se tudják kinek mi a feladata, ki miért felel. Csak az informális hatalom működik igazán.

1171 Búbánat 2003-09-01 10:06:18
Bulvár Kund! Ha nem lesz Alvajáró, akkor félreinformál a Fidelio programmagazin újság (ingyenesen kapható az operaszervezésen és az operapénztárakban). A 15. oldalán szó szerint a következőket írja: „…Az Operaház közben valóságos Bellini-évet bonyolít, hiszen a szcenirozott Norma-újdonság mellé – koncertszerű előadásban – bemutatja a szerző másik két legsikeresebb operáját is, A puritánok-at és az Az alvajáró-t is, Rost Andrea vendégfelléptével.” Eddig az idézet, ami nekem is gyanúsnak tűnik, olvasván egy Rosttal korábban készült interjú ezzel kapcsolatos fejtegetéseit. Akkor viszont felmerül a kérdés, hogy a jövőben szabad-e egyáltalán kezünkbe venni ezt a kiadványt, vagy minden sorát eleve fenntartással kell kezelnünk.

1170 ájbíem 2003-09-01 09:34:36
Kalahári ez tényleg csoda!!! Csináltak valamit! Végre friss anyag a Bemutató rovatban!! Csak hát nem tudom sírjak-e vagy nevessek. Már megint gondolkodás nélkül dolgozott valaki. Mintha improvizálnának és kapkodnának. Adva van ugye a [url]http://www.opera.hu/site.php?page=bemutato&k=bemutato&nyelv=hu;Bemutatók rovat[/url] , ahol végre az idei évad premierjei láthatók. Ha rákattintunk egy bemutató dátumára meg is kapjuk a szereplőket. No nem a teljes stáblistát, mert a szövegíró-jelmeztervező-díszlettervező- rendező együttese [url]http://www.opera.hu/site.php?page=darab&k=bemutato&musor=496&id=107;nem jelenik meg[/url], bár a honlap hasonló helyein a szereplők felsorolásánál mindig feltüntetik a teljes alkotó gárdát. Még szerencse, hogy egy másik helyen, az [url]http://www.opera.hu/site.php?page=cikk&id=65&k=aktualis;Aktualitások rovat[/url] 2003/2004-es bemutatókat beharangozó linkjén közlik a nevüket. Azon a helyen viszont a szereplők nincsenek megadva. Az eljárás keveréke a Bemutató rovat balett bemutatók két linkje (Coppélia, Mayerling): itt se szereplő, se karmester, se alkotó, az oldal egyszerűen [url]http://www.opera.hu/site.php?page=darab&k=bemutato&id=105&musor=487;üresen áll[/url]. A honlap galambpiszkai kapcsán „account” ezt írta: „Egyetértek szfinkszszel abban, hogy ez a piszok valamilyen módon a belső működési-szervezeti díszfunkció következménye, és amíg azt meg nem oldották, változás nem lesz. Csak hát mint felhasználó erre nem lehetünk tekintettel. Egyetértek velük és attól tartok, ez az egész nagyobb baj, máshol is meglévő nemtörődömség lenyomata, a honlap a problémák külvilág számára is látható felülete. Csak azt nem tudom, hogy a stratégia, tervezés, kivitelezés, ellenőrzés, javítás folyamata miért ismeretlen az Operaházban. Hogyan lehet ismét és ismét ugyanolyan rosszat csinálni.

1169 UFO 2003-09-01 07:40:17
Szinetár ÉS Harangi Mária rendezi a Hunyadit. Engem a kettős vezetés munkamegosztása érdekelne. Harangi dönt és Szinetár aláír vagy fordítva?

1168 WiseGentleman 2003-09-01 00:21:04
Egyébként Szinetár rendezi a Hunyadi Lászlót... (Csak nehogy Cilleit hozza ki pozitív hősnek...)

1167 Sesto 2003-08-31 23:07:56
...elalvás elött egy kis \"Hoffmann meséi\" Beverly Sill-szel a hármas nöi föszerepben, Westminster-felvétel, Jó éjszakát!... :-)

1166 Sesto 2003-08-31 22:15:43
...szerintem inkább az utóbbi!...

1165 Benő 2003-08-31 22:02:37
Tényleg lemond Szinetár? Megijedni kell vagy reménykedni?

1164 kalahari 2003-08-31 17:44:40
Egyébnként tavasszal volt akció az Erkelben, azt hiszem, ha valaki vett 3 jegyet, akkor kapott egy negyediket ingyen. Ez elég sikeres volt. Viszont voltam olyan Pasquale-előadáson, ami félházas volt, de csak azért, mert a korábbi elmaradt, és kettőt osszevontak... Azért ez nagyon kínos...

1163 ZéHá 2003-08-31 17:42:02
Az Andrássy úton is megmaradt egyes bérletekből min. 25-50%. A maradéknak nem csináltak „akciót”, az eladatlan helyeket egyenként árusítják. A legkevésbé kelendő hat bérlet a Jegymesteren olvasható adatok szerint: Nádasdy (615 hely), Tiszai (523 hely), Pataky (480 hely), Svéd (421), Adriana (405 hely), Házy (317 hely).

1162 kalahari 2003-08-31 17:39:43
Csoda történt, vagy valaki tényleg olvassa a fórumot a Házból! Ugyanis immár a Bemutatók-ra kattintva nem a tavalyi jön be, hanem az idei! Mik vannak???

1161 cincogi 2003-08-31 17:13:24
A nagy osztogatások elviszik az Opera pénzét. Ha lecsípnek egymilliárdot Szinetár is kénytelen lesz takarékoskodni, és leépítheti a szociális művészgárdát. Ettől van megijedve. Egyébként az ATV-n az \"Alkalom szülivel\" is elbüszkélkedett. Na azzal ugyan kár volt!! (BM-Zenekar hakni, Révész, Szüle stb).

1160 account 2003-08-31 12:22:26
Egy ismerősöm is beszámolt az ATV beszélgetésről. Szinetár úr előbb előadta érdemeit majd a legvégére hagyta a csattanót, a lemondás megcsillantását. Az elvonásokhoz annyit mondanék, hogy emlékeim szerint Rockenbauer az intézmény szerkezeti átalakítására, felújításokra és európai színvonalra tett hozzá 4 milliárdot az intézmény költségvetéséhez. Szinetár úrral a szerkezeti változás leállt, felújításról nem hallani, a Gödöllői opera, a Szolnoki Székely fonó meg a „gördülő opera” -típusú előadások segítése, létrehozása meg nem az Operaház feladata. De gondolom ezt mások hozzáértően kifejtik majd. Visszatérnék az akciónak titulált bérletárusításhoz.. A kalaharinak igaza van, az általa említett hátrányokat azok, amiket általában az akciós árak kapcsán említeni szoktak: a vásárló számít rá és a vásárlóerejét erre tartogatja. Ennek ellenére vannak akciók. A színház szakember gárdája nyilván mérlegelte az üres nézőtér kockázatát, az akció hátrányait, a jegyenkénti eladhatóság valószínűségét. Mérlegelte mi jobb, eladni 5 előadást fixen akár olcsóbban is, vagy várni, hátha külön megveszik a jegyeket. Nem adják olcsóbban. Ez is egy megoldás. (Az ár védelmében inkább tengerbe önteni, de nem olcsóbban adni is bevett gyakorlat.) Amikor fontosabb a felgyülemlett árun valamilyen határidőre túladni, gyakran alkalmazzák (a nem kulturális szektorban) a „csúszó” akcióárat: pl 1. nap 10%, 2. nap 20%, 3. nap 30% kedvezmény és így tovább az ésszerűség határain belül, vagyis a színház által már semmiképpen nem vállalható ár alá nem lépve. Egy ilyen eljárással én nem tenném akcióra az Erkel összes jegyet, csak egy részüket kínálnám, és főleg a „lukasságával” leginkább kínos, nagyon jól látható helyeket árusítanám. (Ismétlem, az ésszerűség határain belül, pl az 5 előadásból álló bérlet ára nem lehet kevesebb mint az egyenként megvehető jegyből 5db ára, ez ma 1800Ft. Lehetnek más jegyárpolitikai szempontok is). Aki jó helyet akar, az valószínűleg az első napokban fog jelentkezni, végül megmarad a teljesen eladhatatlan bérlet. A legolcsóbb bérletet (1800Ft) nem érdemes árban is akciósan árusítani, előadásonként minden lesz 8-10 ember aki 300 Ft-ért boldogan besétál.

1159 info 2003-08-31 11:11:29
Az ATV-n ebben a pillanatban mondta Szinetár, hogy az Operát súlyos pénzügyi elvonások fenyegetik, melyek ha átlépnek egy határt jövőre már nem vele beszélget a riporter. Egyfelől sajnálom, hogy a szocik jóléti rendszerváltása ilyen válságba jutott és pénzt vesznek vissza az Operaháztól. Másfelől kiváncsi vagyok Szinetár úr fenyegetésére mit lép Hiller és Megyo. Nem lehetne hogy elvonás nélkül menne?

1158 account 2003-08-31 08:23:49
Lonci néni mondta vala: akkor kritizálj fiam, ha te is tudsz ilyet csinálni. Drága Lonci néni az Opera honlapját biztosan azzal védené, hogy ha majd minden intézményünknek jó lesz a lapja, akkor lehet az Operáét bírálni. Engem speciel sem a nyalóka hiánya, sem a többi intézmény informatikai állapota nem érdekel. A kulturális intézményünk közül a MÁO-nak van magasan a legtöbb (7200millió) állami apanázsa. Engem ez érdekel. A belső szemétdombjukról nem tudok mit mondani, mert én csak az internetes arcukat látom. Én, és talán vannak itt mások, működésüket az előadások élménye és ezen internetes imázs alapján tudom megítélni. Hogy ez a kép mit sugall, azt már elmondták előttem. Inkább azt húznám alá, hogy ebből az óriási pénzből telnie kéne olyan emberekre, akik képesek használható lapot létrehozni. Vagy telnie kéne olyan menedzsmentre, amelyik képes az elvárható legmagasabb szintre hozni és azon működtetni a lapot. Ez a legújabb vezetés megint csak képtelen lépni. Az Operaház lapját nem a bázekerettyei és tiranai oldalakkal kéne egybevetni, hanem a rangjához méltó nemzetközi intézményekkel. Mert a színház már oda számítja (számítaná) magát. Sajnos ez a lap nem állja meg a versenyt a hírnévben hozzáhasonlított operákkal. A honlap tele van galambpiszokkal. Egyetértek szfinkszszel abban, hogy ez a piszok valamilyen módon a belső működési-szervezeti díszfunkció következménye, és amíg azt meg nem oldották, változás nem lesz. Csak hát mint felhasználó erre nem lehetünk tekintettel. Oldják meg. Erre kapták azt a töméntelen pénzt. Két éve ennek. Az újabb menedzsment is került 2002. június végén. Azóta eltelt 14 hónap és semmisem javult. Csak a földalattit el ne rontsák.

1157 kalahari 2003-08-30 23:57:40
Ez igaz, de ha most féláron kezdik el árulni, akkor jövőre senki nem veszi meg májusban, mert majd szeptemberben hozzájut feleannyiért. Amíg a MÁO két nappal előre sem tudja garantálni a szereposztásokat, ne nagyon várják, hogy tömegek ostromolják a bérletpénztárakat...

1156 Rodenbach 2003-08-30 21:19:11
A szöveg arról is tudósít, hogy az óriási érdeklődésre való tekintettel az árusítás „folytatódik”, aztán a végén azt mondja, „az akció szeptember 19-ig tart.” Ez is újbeszélül van. Ez a folytatás egy olyan akció, ami egyébként semmiben nem különbözik a májusban befejezett bérletárusítástól. Az óriási érdeklődéssel nyakukon maradt bérleteket az akció során pontosan ugyanannyiért adják mint amennyiért májusban sem fogyott el.

1155 ájbíem 2003-08-30 14:17:06
Korlátozott számban de még kaphatóak” …. – így kezdődik a hirdetés. Az Erkelben 2400 fő tudna leülni. Az eladásra váró bérletek száma a Jegymesteren: 1483 (Föld körül) 935 (Székely Mihály-bérlet) 1452 (Cherchez la femme) 1718 (Fülöp Viktor-bérlet) 1715 (Hungaricum! – Erkel) 1497 (Hõsök, mesék) 1509 (Minden jó, ha jó a vége) 1327 (Mindig csütörtök) 1078 Mindig péntek) 1623 (Mindig szerda) 1334 (Primavera) 836 (Simándy-emlékbérlet) 1550 (Téli esték) 1058 (Gyurkovics Mária – bérlet) A MÁO-nál ezek szerint a korlátozott = nagyon sok. Ez azért durva. Miért kell ilyen bután túlozniuk?

1154 kalahari 2003-08-30 13:47:47
Pedró, törődj bele, hogy az Opera honlapja a leleményeseknek van fenntartva, vagy ha úgy tetszik, találékonyságot fejlesztő célzattal működik. Kérdéseidre más választ nem tudok adni. Viszont más alkalommal már meggyőződhettünk elméletem helyességéről, mert amikor végre felkerült az új évad programja, akkkor napokig csak bonyolult kerülőutakon lehetett elérni. (A művészek oldalán még mindig a tavalyi műsor szerepel...)

1153 sphynx 2003-08-30 11:50:12
Talán azért, mert akkor Te azt kifogásolnád, hogy miért zöld betükkel írták és miért nem pirossal. Hány magyar intézménynek van korszerű honlapja? Az internetben mindenki le van maradva. Ez lenne az utolsó dolog, ha minden jól működne az operában. Kiváncsian várom, hogy még miben marasztalható el az említett intézmény. Sok a galambpiszok? Zajos a földalatti? A büféről még nem írt senki. Hányféle ízű nyalókát lehet kapni?

1152 Bajusz Pedró 2003-08-30 10:16:35
Kalahari segítségét köszönöm, a jegymesternél tényleg megtaláltam a helyet. Mindez nem változtat a fő kérdésen: miért nem törődik jobban az internetes látogatóival az Opera? Az Aktalitások rovatban ugyan meghírdetik, hogy „Folytatódik az Erkel színházi bérletek árusítása”, de véletlenül sem kerül oda sem tájékoztató arról, hogy hol, melyik rovatban, hova katintva kapunk erről bővebb információt. Miért? Nem tudnának egy feltűnő linket elhelyezni itt vagy egy szinttel feljebb, hogy pl „[url]http://online.jegymester.hu/berllist.jsp;Akció! Maradék bérletek árusítása itt![/url]”. (Ha nekem megy, nekik 7 millárdért miért nem sikerül?) A jegyek vásárlásának általános helyén, a Jegyinformáció rovatban, egy szó nem esik a bérletvásárlás lehetőségéről. A friss akcióról sem. Miért? Én innen eddig elkattintottam, mert csak jegyvásárlásról láttam szöveget, engem pedig a bérletek érdekeltek volna. (A [bl]Bérletek rovatról meg ne is beszéljünk, mert ott még mindig a tavalyi anyagok szerepelnek, úgyhogy használhatatlan!) És íme a hab a tortán. Idézném az Akutalitások rovatban olvasható szöveget, ami egy weblapon (az interneten) valóságos csemege : „Korlátozott számban, de még kaphatóak Erkel színházi ifjúsági, nyugdíjas és felnőtt bérletek. Az árusítás helyszíne a Magyar Állami Operaház Szervezési Osztálya (Bp. 1061. Andrássy út 20., tel: 332-7914) ahol hétköznaponként 10 és 17 óra között várják az érdeklődőket, s az akció szeptember 19-ig tart.” Közlik mindezt az internetes jegyárusítást elsők között megvalósító Opera honlapján. Bravo. Kérdezem tehát: Ha van egy rendszerük, miért nem tudják ésszel használni? Miért visszafele gyalogolnak? (Vö: IBM kérdései valahol lejjebb.)

1151 tabaán 2003-08-30 08:50:28
Így van. Ezt a jegyvásárlási szisztémát az elsők között vette át az Opera. (Majd egyszer azt is kapargassátok meg hogy ez a miért és hogyan volt lehetséges.)

1150 kalahari 2003-08-30 02:04:55
Pedró! Nem a MÁO védelmében, pusztán, hogy a Te dolgodat megkönnyítsem: a következő oldalon megtalálod az összes adatot a bérletekről, sőt venni is tudsz interneten keresztül, ha szeretnél: http://online.jegymester.hu/berllist.jsp Bármilyen elavult is az Opera honlapja, azt mindenképpen meg kell említeni, hogy az elsők között tette lehetővé az internetes jegyvásárlást. A színházak többségében még most is a hó eleji sorbanállás a \"divat\"...

1149 Bulvár Kund 2003-08-29 23:07:04
Búbánat,rosszul tudod. Az Alvajáró nem lesz az Operában. (Az Operaház nem tanusít érdeklődést az ügy iránt) A miskolci operafesztiválon lesz látható két év múlva.

1148 Bajusz Pedró 2003-08-29 19:25:58
Ez azért van mert „Óriási az érdeklődés az operaházi bérletek iránt” írja az OpHonlap aktuális rovata. A mezei néző azt ezért észrevételezi, hogy az \"óriási érdeklődésre\" a monopolhelyzetén üdülő Operaházunk három hónapig teljes hallgatással válaszolt, május végén ugyanis elfelejtették közzétenni, hogy a bérletvásár majd folytatódik, és a honlapjuk is hallgatott arról, hogy aki lemaradt, az ősszel pótolhatja. (Persze minek is tájékozatni, felkészíteni a közönséget. Az majd ugrik, ha füttyentenek.) Most felébredtek. Most hirtelen előkerült egy-kétezer bérlet, és amikor a lakosság jó része a beiskolázásra költ, a tőlük telhető kampánnyal (=eldugott helyen) szólítják meg bérlet nélkül maradókat. De azt is hogyan. Vajon mire való az Operaház elektronikus nyilvántartása, a rakás számítógép, a halom Gizike, ha a Honlapon még azt sem tudják közölni, milyen bérletekből hány darab, hova szóló és mennyiért várja a közönséget. Így aztán telefonálgathatsz (nem veszik fel), besétálhatsz és személyesen végigtárgyalhatod azt, amit egy szempillantás alatt megtudhatnál, ha ezzel törődnének. De nem törődnek. Úgy látom ezek teljesen visszafelé gyalogolnak.

1147 Búbánat 2003-08-29 15:15:13
Azon is csodálkozom, hogy még mindig kapni operabérleteket, hirdetik is. Nyilván már nem a jó helyekre, de mégis...Emlékszem, voltak évek, amikor az összes bérlet nyár elején már elfogyott. Jó, lehet annak oka, hogy akkor keveset adtak ki, s több volt a jegy pénztárban. Ha most nem fogy a bérlet, akkor valahol valami nem stimmel a bérletpolitika terén...

1146 nemecsek 2003-08-29 09:02:45
Ez olyan mint a kettős vezetés: Harangozó megmondta mit kéne csinálni, Szinetár meg aláírta. : -))

1145 Búbánat 2003-08-29 09:01:00
A Fidelio programmagazinban olvasom, hogy Rost vendégfelléptével mégiscsak bekerül az Operába koncertszerű előadásban Az Alvajáró, és ismét a Puritánok. Az Operaház szeptemberi programjában ismét felsorolják az évad premierjeit, s ott meglepetéssel konstatálom, hogy az októberi Normát már nem Szikora rendezi, hanem Nagy Viktor.

1144 Búbánat 2003-08-29 08:54:31
Az nem fér a fejembe, hogy a felújítandó Hunyadi Lászlót miért kell Szinetárnak is jegyeznie, miért nem bízza teljes egészében színiegyetemi tanítványára, Harangi Máriára. S ez már a Színművészetin is megfogalmazódott bennem, amikor ott tavasszal a végzősökkel bemutatták az operát. Ez a társszerzőség véleményem szerint sem Szinetárnak, sem Harangozónak nem hiányzik. Egy valaki vállalja teljes felelősséggel a színrevitelt.

1143 Megén 2003-08-29 08:53:49
teve! Ez egy új Rigoletto, vagy az amit tavasszal az Erkelben láthattunk?

1142 teve 2003-08-28 21:51:10
Most olvasok a 2004-re ígért Rigolettól. Remélem az Operaház mindenben a kialakult nemzeti tradíciót követi. : -) Először (primo) a nyári közönség kapja (Budafest), aztán (secondo) premierként eladják a szezon alatt. Szokás az is, hogy főigazgató úr nélkül nincs operaévad. Fájdalmas hiány is lenne ez. Javaslom, a Rigolettót rendezze Szinetár Miklós. Ez így igazságos. Egy kis külön pénz őt is megilleti.

1141 Zánka 2003-08-28 19:57:43
..és ez már így megy évek óta.

1140 tb 2003-08-28 15:45:44
Úgy látszik egy közalkalmazottnak mégiscsak lehet egyszerre két állása. Csak \"ügyesen kell menedzselnie az időt\" = alkalmazkodjon ójozzá a két színház.

1139 dóri 2003-08-28 15:24:32
köszi. Egyébként voltam már Operában, de nem vagyok pontosan tisztában vele, van-e különbség a nézőtéri ültető és a jegyszedő közt. Sosem azért mentem, hogy mélyreható tanulmányokat végezzek ezügyben. Viszont, ha be lehet ülni, végig lehet nézni az előadást, és még nekem fizetnek érte, akkor itt vissza nem térő alkalom.

1138 Búbánat 2003-08-28 15:15:25
Ha a jegyszedő alatt a ” nézőtéri ültető”-t érti a hirdető, akkor a kérdésre a válasz abban az apróhirdetésben található, amelyet ezen a fórumon idéztem: aug. 26. –án 8:19 –kor. Ehhez kissé vissza kell lapozni, és az elvárásokról is találni benne némi tájékoztatást. Dóri, ha már voltál Operában, tudnod kell, hogy a jegyszedő általában nem bent, hanem kint a függöny mögött tartózkodik, és kis székeken pihennek, csevegnek, a szünetekben operaismertető füzetekkel üzletelnek. (A visszajáró pénzt nem ismerik, ez a borravalójuk.) Ez azt is jelenti, hogy készpénzzel is dolgoznak, elszámolási kötelezettség mellett! Amennyiben a jegyszedő és a nézőtéri ültető két külön kategória, akkor a fentiek törölendők.Akkor azokról lehet szó, akik a lépcsőfeljárók előtt kérik a jegyeket. Az ő szolgálati idejükről bővebbet az Opera Titkárságán közölhetnek.

1137 dóri 2003-08-28 14:32:49
SEGÍTSETEK LÉGYSZI!!!!!!! Valahol azt hallottam vagy olvastam, hogy lehet jelentkezni az Operába pl. jegyszedő munkakörbe is. Tud erről valaki valamit? Engem nagyon érdekelne. Plusz még egy kérdés. A jegyszedő megnézheti az előadást? Köszi

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.