Bejelentkezés Regisztráció

Mi újság a Magyar Állami Operaházban?

1396 zizi 2003-09-14 07:43:14
ez az Szfinx, be ne follyál

1395 Sesto 2003-09-14 07:41:59
OK!-az orosz nyelvvel egyébként semmi bajom, SÖT(!) számomra az egyetlen SZÉP és élvezhetö szláv nyelv, korábban nagyon jól beszéltem, nem tudom mára mi maradt belöle?!...(...orosz énekesekkel szoktam néha pár szót váltani, de azt is inkább csak vicként...) :-)

1394 kalahari 2003-09-13 20:43:59
A Pikk Dáma nagyon jó darab szerintem, és az orosz nyelv is igen jól énekelhető, illetve kellemes hallgatni. Ehhez jön még ez az igen jól sikerült rendezés. Szerintem nem fogsz csalódni.

1393 Sesto 2003-09-13 19:57:55
Kalahari, szuper vagy!!!-pedig éppen eszemben volt az Opera honlapjára is \"ellátogatni\", de megelöztél az idöpontokkal: január és február elvileg OK!!! A Pikk-re vonatkozóan általában is magasak lennének az \"elvárásaim\", hiszen Bándit én leutóbb még \"tenore di grazia/leggiero\" korszakából ismertem, ime egy új fach, mint drámai-karaktertenor, másrészt a szláv repertoárral nem voltam/vagyok teljes mértékben \"megbékülve\": \"Ruszalka\" OK! \"Aranykakas\" is jöhet, néha \"Jenufa\" is, ill. \"Anyegin\" stb... Nem árt az \"elöitéletekböl\" leépiteni, nem igaz??? :-) A \"Titus-t\" mint már jó párszor kinyilatkoztam, nagyon szeretem, bár tudom a rendezés nem egy nagy durranás, mert Boschan Daisy-nek \"meg volt kötve a keze\", mert anno a darabot elvileg koncetánsan akarták bemutatni, pénzhiány miatt, vagy lenne netán azóta egy új \"Titus\"??? Üdvözlettel, Sesto...

1392 kalahari 2003-09-13 19:47:56
Januárban Titus, februárban Pikk... Így jó lesz? Most szeptemberben megnézem Molnár Andrással a Dámát, Bándival már 3x láttam, de alig várom a februári előadásokat :-)

1391 Sesto 2003-09-13 19:21:28
..már megint rosszalkodik a PC, olyan hibásan kerülnek át a bejegyzéseim...

1390 Sesto 2003-09-13 19:15:43
Köszi Kalahari, iygekszem majd bp.-i látogatásomat úgy intézni, hogy Pikk dáma, de \"bándisan\" felférjen!!! (...felkeltetted az érdeklösésemet!...) :-) Sesto...

1389 kalahari 2003-09-13 18:35:04
Természetesen a Pikk Dáma mellett, ugye? Mert azt nem hagyhatod ki... :-)

1388 Sesto 2003-09-13 18:25:14
...én nem voltam ott, barátaim mesélték, akik látták az elöadást, egy Alsó-Ausztriai Operafesztiválon, ill. olvastam több kritikát is és nem hiszem, hogy Monika Gonzales-névvel tucatszámban szaladgálnának lirai szopránok össze-vissza, az operissimo-n sem találtam eddig mást ezzel a névvel! Vitellia-jat az idei szezonban mindeképpen meg szeretném nézni/hallgatni a MÁO-ban!!! :-)

1387 kalahari 2003-09-13 18:01:18
És itthon nem énekel Liut.

1386 kalahari 2003-09-13 17:58:18
González Mónikáról: Említettem már a júniusi Laurettáját, amivel egy egyébként igen gyenge Schicchi-előadást próbált megmenteni... Nekem tetszett GM, de nem mindenki értékelte így. Mindenesetre igazán szép hangja van, ezt tegnap is megmutatta. Énekelt Violettát és Vitelliát tavaly, illetve Norinát is, de sajnos ezekben nem hallottam. De ebben az évadban is énekel Traviatát és Titust is, majd igyekszem megnézni. A Giannit nem biztos, hogy bevállalom még 1x, mert rettenetes a rendezés is, Albert Rinucciójáról nem is beszélve.

1385 Sesto 2003-09-13 16:54:26
Kalahari, érdekelne mit tudsz Gonzalez Monikaval kapcs. mesélni, mert nyáron Ausztriában is igen szép Liu-t énekelt, úgy látszik itt egy tehetetséges énekes karrierje bontakozik ki?!... Szuper! :-)

1384 Sesto 2003-09-13 16:52:43
...sorry, a \"h\" kimaradt... Tehát Sphynx!...

1383 Sesto 2003-09-13 16:52:09
Spynx, egyetértünk, ez van!... :-)

1382 kalahari 2003-09-13 16:12:14
Bocs kimaradt egy szó: ...feliratozásának szükségszerűségén...

1381 kalahari 2003-09-13 16:09:35
A változatosság kedvéért nem lehetne arról is beszélni, hogy mi folyik a színpadon??? Megkezdődött ugyanis az új évad... Sajnos, egy borzalmas Székelyfonóval. Kovács Annamária és González Mónika alakítása mentette meg csupán a produkciót. A külföldi nézők száma alapján el lehetne gondolkodni végre a magyar nyelvű előadások szükségszerűségén, mert így semmit nem értettek az egészből. Látta még valaki? ui. Indítványozom, hogy Tas I.-t is vigyék el Bangkokba, és NE hozzák vissza...

1380 sphynx 2003-09-13 15:59:10
Nem érdemes belefolyni, mert ugyanaz a szűk és elfogult klikk, megsokszorozódva, meglehetősen gusztustalanul és céltalanul önkielégít itt már jó ideje, fel sem fogva, hogy a saját gazdáját járatja le.

1379 Sesto 2003-09-13 15:40:54
..egy szót sem szóltam Locsmándiról, de mindegy és befejezésként még annyit, aztán \"Themenwechsel\", mert fáraszt egyesek rosszindulata, hogy anno a \"hirt\", hiszerint a MÁO \"nem kért a szorosabb együttmüködésböl a STOP-rel\", mert a római kapcsolatra akrtnak épiteni stb... NEM ITT hallottam, hanem magyar(!) forrásból, amit hogy mondanátok: \"hitelesnek\" itélhetünk meg... (Vagyis ki és hol \"bennfentes\" meg \"jólinformált\", OK?)

1378 Pelso 2003-09-13 14:30:02
Én nem bánom a sok hírt a STOP-ról. Szerintem ami MÁO-ban színvonal és munka címén folyik az a vezetés hibájából rossz. A sokszor említett gyenge énekesek fellépése (vagy semmi munkavégzés ellenére állásban tartása) és a színvonal fogyatékossága mind a vezetés hibája. Az is rossz ha nincsenek elképzeléseik, az is rossz ha elképzeléseiket nem tudják érvényre juttatni, de a legrosszabb, ha ilyen színházat akarnak. Minden beszámoló akár Bécsből akár Berlinből azt mutatja, hogy elsőrangú énekesek, zenekar, énekkar nélkül, és minőségre törekvő, céltudatos, precíz irányítás és szervezés nélkül nem lehet jó operaházat csinálni. Nálunk változásra van szükség , és ehhez iránymutató a bécsi, berlini, párizsi, londoni stb színvonal és színházműködés. Én szívesen olvasom Sesto beszámolóit az előadásokról. Ami a dobálást illete, más a vélemény és más a történet. Locsmándiról, olyan történetet mondani, amely szerint „leintett” volna egy együttműködést kereső kollégát, az egy olyan állítás, ami ha igaz lenne nem vetne jó fényt a másikra. Lehet hogy igaz, lehet hogy nem. Locsmándi azonban nem tud védekezni, ezért ez itt csak sárolás. Persze olyan is van, hogy az ember dobálódzik, de akkor ezt ne ítélje, ahogy ezt tette Selso.

1377 graffiti 2003-09-13 14:16:10
Locsmándi hamis történetekkel sározásának is.

1376 Sesto... 2003-09-13 13:49:20
...elég unalmas már a sárdobálás GyRGy kontra Szinetár, oda-vissza!... Ennek csupán a MÁO issza meg a levét, vagy nem???

1375 Sesto... 2003-09-13 13:47:44
..egyébként a sz...kavarással kapcs. még annyit, nem ártana ha vége lenne és érdemi munka folyna Házban politikai nézettöl függetlenül is, nem???

1374 Sesto... 2003-09-13 13:46:23
Szászónak is egy a vége, GyRGy iedejében nem jött össze a kooperáció, és ez nem kritikai megjegyzés, hanem TÉNY!-s az idei konferencián pedig Szinetár itt volt ennyi! Mi ezen a hazugság szerinted???-nem törtem lándzsát sem GyrGy és /vagy Szinetár ellen/mellett: azt át engedem Neked!-csupán felidéztem egy-két dolgot! Üdvözlettel, Sesto... .-)

1373 graffiti 2003-09-13 13:30:16
Jajj Sesto, ne kavarj! Te azzal jöttél, hogy idézem „a GyRGy-érában történt az eset…” Erről állítja szemenszedett hazugság, hogy amit mondasz szemenszedett hazugság. Most meg elkezded (idézem ) „a témát csürni-csavarni” és úgy teszel mintha ez idei (májusi) konferenciáról beszéltél volna. Kiódaloghatsz ebből a helyzetből, de elsőre előadott történetedben valaki szerint erősen kiszínezted a valóságot. (Ezt Bécsben is ilyen finoman kell mondani, nem?) És persze lehet azon vitatkozni, hogy az együttműködést a STOP (elég bennfentesen hangzik így?) vagy melyik operával kellett volna kezdeni. Győriványit öt évre nevezték, öt évben gondolkodott. Őt év programját talán abban a baromian ajnározott STOPban se tudják végrehajtani. Győriványi megvalósított egy olasz (római) és egy orosz (sztpétervári) együttműködés, a műsorfüzetbe még bekerült egy Berlin/Luzern/Budapest KURTÁG produkció (ezt Szinetár/Petrovics kifúrta), olvastunk valamilyen Berlioz bemutatóról az idei decemberi évfordulóra időzítve Párizs-Budapest együttműködéssel, ez is elmaradt. (Az elmaradásnak annyira örültek a franciák, hogy Szinetárt még ki is tüntették!) És ha Bécs ötödik vagy hatodik lett volna a parteneri sorban, a harmadik vagy negyedik évben, akkor mi van Sesto?

1372 Sesto 2003-09-13 11:51:15
...ja és még vmi., \"érdekes\", de az idei konferencián (MÁJUSBAN!) én Szinetárt láttam a \"STOP-falain\" belül...

1371 Sesto 2003-09-13 11:48:41
...vagyis akkor hol a bibi???...

1370 Sesto 2003-09-13 11:48:15
No comment,...mert lehet a témát csürni-csavarni, DE a realitás vhol. mégis mást mutat!...

1369 szemenszedett hazugság 2003-09-13 09:34:25
Locsmándi Miklós személyesen vett részt a fent említett konferencián, és még fel is szólalt rajta. Győriványi egyébként nemcsak Olaszországban, de Angliában Covent Garden, is tárgyalt közös produkció létrehozásáról, amely most nélkülünk a következő évadban látható majd Londonban: Sosztakovics: Lady Macbeth.

1368 prof Muppet 2003-09-13 09:33:02
Thaiföld operahagyományairól közismert ország, aki ott operai kulturmissziót hajt végre az az ország hírvivője. A magyar egészségügy mikor tud ilyen sikert elérni? És a magyar közoktatás? A magyar tudomány? Soha. Ezzel szemben hitelesített szemtanúk szerint már 15 (tizenöt!) perces tapsokat is mértek az Erkel Színházban, és hírünket Bangkoktól Addisz-Abbebáig öregbíti Szinetár. Pénzt visszavenni ettől az embertől? Lehetlen!! Zárjanak be kórházakat, álljon le a kutatás, kapjon kevesebbet az ELTE, mondjon le Csehák, de neki meg kell kapnia a teljes összeget, mert ő kivétel. Ha mindenki szív is, neki nem szabad. Különben összeomlik a szociális operaház, azt meg nem hagyhatjuk. Minket nem zavar a színvonal ha cserébe teljes a foglalkoztatás. Minket nem érdekelnek a Bécsben, Milánó-felsőn is hallható énekesek, nekünk magyar vibrátó kell, mi értük úgy szétkapkodjuk a bérleteket, hogy csak porzik az a maradék húszezer. Egy szó mint száz, ide a lovét és el a kezekkel Szinetártól.

1367 szemenszedett hazugság 2003-09-13 09:28:31
Locsmándi Miklós személyesen vett részt a fent említett konferencián, és még fel is szólalt rajta. Győriványi egyébként nemcsak Olaszországban, de Angliában Covent Garden, is tárgyalt közös produkció létrehozásáról, amely most nélkülünk a következő évadban látható majd Londonban: Sosztakovics: Lady Macbeth.

1366 Sesto 2003-09-13 07:59:39
Sales! ...nagyon érdekesenek találom gondolataidat, a MÁO külföldi \"kitekintéseivel\", vendégjátékaival kapcs.: vagyis elöször a környéken kellene-MINÖSÉGI SZINTET képviselve-körültekinteni és csak azután messzebbre nyújtozkodni stb... Szóval egyet értek veled sok mindenben! Egy apró adalék a témához: a GyRGy-érában történt az eset: Ioan Holender a \"STOP\" intendánsa kereste a kapcsolatokat Közép-, Kelet-Európa Operaházaival, nos a MÁO \"leintette\" a dolgot, mondván mindek a \"STOP\"-rel kooperálni, ha GyRGY révén ott a római Opera-, ill. a kapcs. az ottani dalszinházhoz... Félreértés ne essék, nem akarok semmilyen szakmai vitát elinditani, még akkor sem ha Olaszország az \"opera bölcsöje\", DE hol jön egy római Opera(lásd. repertoár, fellépü müvészek etc...) a Wiener Staatsoper-hez???-s egy ilyen ajánlatot kiütni, szerintem dilettantizmus! Minden esetre I. Holender-t mint \"jó orral/füllel megáldott\" impresszáriót \"nem kell félteni\", azóta minden évben, mint az idén májusban is, a \"STOP\" a székhelye a \"Közép-, Kelet-Európai Operaigazgatók Szimpóziumának/Börzéjének\"... No comment! ...még egy magyar vonatkozású hir innen: Keszei Bori bemutatkozása a \"STOP-ben\" már nem várat sokat magára: a \"Fedora-ban\", Domingo partnereként! (Ha jól tudom elsö igazi premierje pedig az oktoberben bemutatásra kerülö \"Falstaff\" Nanetta-ja lesz, ahol az elsö szereposztás, Tatiana Lisnic-et coverol-ja és a novemberi elöadásokat pedig hivatalosan is ö énekli majd!) ...utána következik a \"Bájital\" Gianetta-ja, sajnos nem Adina, ott Genia Kühmeier és Raimondi Ildikó éneklik majd felváltva Adina-t... :-)))

1365 Zsolt 2003-09-13 07:46:07
Bulvár, Pelle, Misur, Lory fellépésével összehasonlítani a Scala utazását nincs sok értelme. Persze lehet, hogy Bangkokban kiürülnek a masszázsszalonok amikor az Operaház EZZEL a társasággal fellép és előfordulhat, hogy Rost üres székeknek énekel Japánban. Szinetár persze hatalmas sikernek fogja eladni a semmit.

1364 Bulvár Kund 2003-09-12 23:40:28
Megén! A Scala, szegény utazik is. Éppen Tokyóban vendégszerepel az Otelloval. Tegnapelőtt volt a premier, és egész egzotikus, hogy Desdemonát valami Rost nevű énekelte.(Biztos valami német származású japán)

1363 kalahari 2003-09-12 22:43:00
Ünnepélyesen megkezdődött az évad. Volt még valaki ezen a \"remek\" előadáson?

1362 sales 2003-09-12 18:18:45
A jelentéktelen szóval végrajtott csúsztatás egy képviselő becsületére is válna. Az érvelést menedzserre hagyom. A thájföldi opera nem feljövő piac, erről nem is érdemes beszélni. Az Operaházunkat \"zacskóba\" vették meg kb három éve, számukra mindegy volt a szólisták neve (és fellépti díja). Akkor is x Eruot adnak ha Sümegi énekel, akkor is ha Fekete Veronika meg Daróczi. A magyar szervező brigád felkérhetett volna minőségi gárdát, csak nem érdekeltek jobb staff kiállításában, mert jobb énekesekkel csak csökkenne az előre, egy összegben kialkudott gázsi, a felosztható keret. Azt meg nem lehet. Még valami, a mi Operaházunknak először a saját kulturrégiónkban kéne jó kapcsolatok szert tenni és a meglévőket ápolni. Elsősorban Bécs, Prága, München, Trieszt, Miláno, Zágráb, Ljubljána, Nagyvárad, Varsó felé kéne fordulni és nem a távolból mannát remélni stb.

1361 Megén 2003-09-12 16:05:53
Azért nem hiszem, hogy akár a péterváriak, akár a moszkvaiak jelentéktelenek lennének, hogy megfeleljenek egy jelentéktelen fesztivál szintjének. Remélem mi sem leszünk azok. Nem ismerem az elszámolását az ilyen turnéknak, de gondolom nemcsak az egyének, hanem a \"Ház\" is profitál mind anyagilag, mind hírverés tekintetében. Az meg sosem árt, ha egy kicsit megmozdulnak és világot látnak zenészek, énekesek, a tapasztalat hasznos dolog. Ne becsüljük le a \"harmadik világot\", övék a jövő, rohamosabban fejlődnek a világ bármely régiójához képest. És szép tőlük, hogy a pénzüket hasznosan költik el. A Scala szegény azt nem bírta el, hogy 4 vagy 5 villamosmegállóval kijjebb költözzön. Drámaian csökkent az új épületben a nézőszáma, mert jövő novemberig felújítás alatt áll a régi épület. Lehet, hogy nekik is utazniuk kellene?!

1360 Sándor cár 2003-09-12 15:59:56
A 17-es egy Nagyon Magas Körökben Lévő Nagyon Magas Pozícójú Embernek - hadd ne mondjam, ki az - kell.

1359 manager 2003-09-12 15:53:56
Kedves Megén, ez úgy működik, hogy ez a bangkoki [u]egy jelentéktelen[/u] fesztivál, kevés pénzzel. Thai barátaink amikor nagy együtteseket keresnek, akkor elsősorban a produkció olcsósága a szempont. Ezért szerepel náluk a volt keleti blokkból egy orosz zenekar (St Petersburg State Symphony orchestra) és egy balett társulat (Moscow State Classical Ballet) meg mi, ezért nincsen náluk mondjuk Scala, Covent Garden vagy Deutche Oper Berlin. Mi két dolog miatt vagyunk olcsók, egyrészt a nemzetközi ranglista közép-alsó harmadában elfoglalt helyünk okán, másrészt, mert a művészek felkészülése és a próbák munkaidő keretében (értsd fizetésért) történnek, ez nem terheli a produkciónk költségeit, ennyivel alákínálhatunk. A szereplésért kapott pénzt viszont hakni pénz, kiegészítő jövedelem. Ez azt jelenti, hogy végső soron a magyar állam fizet azért, hogy a közalkalmazott énekkarosok, énekesek, statkósok, táncosok felkészüljenek és ezzel plusz keresethez juthassanak. [url]http://www.indochinaguide.com/HolidaysFestivals.asp?countryid=1&holid=69&detail=yes;announcement here[/url]

1358 business class 2003-09-12 15:50:20
Legutóbb Sudlik is csak 15-ös amplitúdót kért, raktáron most csak 16-os van de azért megpróbálják. Kinek lesz a 17-es?

1357 Sándor cár 2003-09-12 15:42:23
Én azt szeretném, ha az oktávot 17 részre osztanák.

1356 business class 2003-09-12 15:32:36
Most hívtak Thaiföldről hogy a kedvünkért annyi részre osztják az oktávok ahányra akarjuk csak Pellét ne hagyjuk ott. Egyébként tényleg rendesek, azt is elintézték, hogy a gyerekkar Gupcsóval a hetedik emeleten öltözzön, azt mondják így barátságos otthoni lesz a légkör. : - )

1355 Sándor cár 2003-09-12 15:18:54
Hát minél több hang van, annál jobb, nem? Jut mindenkinek, és többet lehet leírni a költségekből. :-)))

1354 business class 2003-09-12 15:03:26
Ok, Pelle, Szinetár, Petro misszinárius munkára marad, a negyedhanggal már nem tudnunk mit csinálni néhányan már a zágrábi turnéról hazahozták. : -)

1353 fityisz 2003-09-12 15:00:30
Idén jó volt a szlőtermés, igen magas a cukortartalom a sok napsütés miatt. Lehet, hogy csak a MAO ide író dolgozóinak, holdudvarának termett savanyú szőlő?

1352 Józsi 2003-09-12 14:56:15
Az én figyelmemet a hírben a Kovalik rendezés ragadta meg. Mindenki arról beszél, hogy a Turandot szuper produkció VOLT, az előadás súlyosan megkopott (járások, mozgások, szinkron történések, díszlet, fény) komoly feljavításra szorul. Ha jól sejtem a kopásokat nem hozták rendbe, az Operaház színpadára alakított díszlet meg köszönőviszonyban sincs az ottani Cultur Center lehetőségeivel. Hogyan lehet így kiállni egy ilyen alapos felkészülést igénylő Turandottal? Felelős színházi vezető hogyan vállalkozhat így fontos külföldi turnéra?

1351 Megén 2003-09-12 14:45:30
Van több zenekar? Azok milyen nemzetiségűek?

1350 Sándor cár 2003-09-12 14:39:32
És ott a zenekarokban is mindenki AIDS-es, vagy csak a kupikban meg a masszázsszalonokban?

1349 Caligula 2003-09-12 14:35:33
Nem akarok csúnya lenni, de szerintem Pellétől max. visszafejlődnek. Viszont szép kezdeményezés.

1348 Megén 2003-09-12 14:33:18
Évekkel ezelőtt a tévében láttam egy filmet a thaiföldi szimfónikus zenekarról. Pénzt, paripát nem kímélve az ottani kormányzat elhatározta, hogy komoly zenei élet lesz az országban, és meghírdette a zenészi állásokat. A thaiföldi állami zenekar tagjainak többsége magyar. A 90-es évek ínséges zenekari világából, az állástalanságból rengeteg magyar zenész szerződött oda. A művészi munka mellett - amit természetesen nagyon jól megfizetnek - egy kötelességük van: tanítani. Ki kell nevelniük thaiföld zeneértő és -művelő fiatalságát. Elképzelhető, hogy a magyarok szereplése ezen a fesztiválon ennek is eredménye lehet.

1347 Sándor cár 2003-09-12 14:31:24
:-)))

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.