Bejelentkezés Regisztráció

Mi újság a Magyar Állami Operaházban?

1446 kék cédula 2003-09-16 09:02:06
„A 800 közalkalmazott a két vezető felmentését kérte” címűt is megetették a néppel. Azt is a Népszabadság karolta fel.

1445 Búbánat 2003-09-16 08:57:46
Bocsánat: A Fiumei úti temetőben.

1444 Fekete Péter 2003-09-16 08:57:42
Elolvastam a Kain Péteres cikkeket. (ZéHának köszönet.) Izgalmas história, valaki rosszul emlékezik az biztos. Akárhogy is történt ez a dramaturgnak alkalmazás elég megjutalmazás ízű.

1443 Búbánat 2003-09-16 08:52:17
Tegnap, miután az Operaházban felravatalozták, Farkasréten eltemették Takács Paulát.

1442 vadászkürt 2003-09-16 08:16:37
A Teller-levélre hivatkozás itt a fórumon telitalálat volt tegnap. És időszerű is. Emlékezzünk „a Kossuth-díjasok levele Görgeyhez” című átverésre 2002-ben. Ugyanígy csinálták.

1441 Sesto 2003-09-16 00:40:23
...drága Beckmesser, egészen biztosan nem pénz kérdés, hogy MIÉRT NEM VESZEM MEG az \"ÉS\"-t, csupán annyiról lenne szó, hogy Eu-csatlakozás ide, EU-csatlakozás meg oda, DE Bécsben-sajnos!-az \"ÉS-t\" és egyéb magyar szaklapot NEM LEHET megkapni, SORRY!... Igy marad a net-es változat! Üdvözlettel, Sesto... :-)

1440 kalahari 2003-09-15 23:58:57
Úgy is, mint hölgy: ki hallott már olyat, hogy újságot megvenni, ha interneten is elolvasható??? :-) Ha minden igaz, az eredeti a 36. számban volt, a válsz a következőben.

1439 beckmesser 2003-09-15 23:55:14
Urakok! Olyat még nem hallottatok, hogy az ember megvásárol egy újságot? És nem vár, amíg a netre kerül? Vagy bemegy egy könyvtárba, ha komolyan érdekli a dolog? Tudom, senkinek sincs pénze újságvásárlásra. Persze. Igen. Na de. Azért.

1438 fauré 2003-09-15 23:35:42
Melyik ÉS-ben jelent meg az alapcikk, és melyik ÉS-ben a reagálás?

1437 kalahari 2003-09-15 23:20:34
Tegnap még bejött, biztos frissítik. Majd holnap. Türelem...

1436 Sesto 2003-09-15 23:07:45
...akkor ennyi meg egy bambi: a honlapot (\"ES\") nem lehet megnyitni, ez van, majd próbálkozom máskor is!... :-)

1435 Sesto 2003-09-15 22:52:22
köszönöm szépen a tippet, máris utána nézek!!! :-)

1434 kalahari 2003-09-15 22:51:29
Lehet próbálkozni a www.es.hu-val, nekem most éppen nem jön be, de majd... Egy hét késéssel szokták feltenni az anyagot. Ott olvashatod a Pál T. reakcióját kiváltott cikket is. (Kis segítség: a www.ujsag.lap.hu-n a legtöbb lap webcímét megtalálod.)

1433 Sesto 2003-09-15 22:46:43
...egyébként a Pál Tamással készitett és itt a Fórumban is már többek által emlegetett interjú az \"ÉS\"-ben, amelyikben tk. a \"Bánk bán-ról\" is szó esik igazán érdekelne, nem tudom van-e netes hozzáférhetöség?...

1432 Sesto 2003-09-15 22:42:12
IGY IGAZ!!! :-)))

1431 kalahari 2003-09-15 22:14:58
Vagyis, már nagyon itt lenne az ideje a Bánk bán kritikai kiadásának, amit Pál Tamás is sürget - teljes joggal.

1430 Sesto 2003-09-15 21:37:38
...én valóban nagyon szeretem az erkel-i életmüvet-, ill. az eddig hallot és általam ismert szinpadi müveit, bevallom, s ezzel a Bánk bán-t eszem ágában sincs leértékelni, személyszerint nekem a \"Hunyadi\" a \"FAVORIT\"... Tudom, Erkel a \"Bánk bán-ban\" találta meg igazi sajátosan, magyaros és NEMZETI(!)(=ez akár tetszik, akár nem) hangját, engem mégis elbüvöl a \"Hunyadi\"-ban alkalmazott belcanto és a már jelenlévö egyedi hang ötvözetével, ...és ez a haspnlat erösen emlékeztett a kései belcanto és a \"korai Verdi\" nyelvezetének összefonódására is... Csak itt tipikusan magyaros izzel, jelleggel! (...Bánk-ot pedig igazán akkor tudnám annyira szeretni, mint a Hunyadit, ha végre visszatérnénk az eredeti verzióhoz, vagyis húzásmentes \"Tiszaparti jelenet\" stb...)-még akkor is ha a libretto nyelvezete elég gyengének is mondható, AKKOR is, kinek jutna pl. manapság eszébe Verdi \"Trubadúr-jának\" libretto-ját átdolgozni, PEDIG minden rosszindulatot mellözve, remek muzsika és gyatra libretto találkozása ez a \"középsö Verdi-korszakot\" jelképezö alkotás... Vagy más példa, más korszakból: senkinek nem jutna eszébe pl. \"Turandot\" pokolian nehéz cimszerepét netán átirni, megcsonkitani, mert nincs rá megfelelö énekesnö, Melinda-esetében sajnos ez már bevett szokás, hogy a torzó kerül elöadásra, ezáltal sokat veszitve karakteréböl, söt mindenki azt hiszi: \"ez igy van rendjén, ez lenne az igazi Melinda\"...de ezt ragozhatnánk még tovább azt hiszem!... Ha ismereteim nem csalnak, Báthy Anna idejében, akit egyébként nagyra becsülök, Szilágyi Erzsébet-szerepe is elszenvedett-szerncsére csak átmenetileg!-egy ilyen akciót, hiszen Báthy Müvésznö irta le önéletrajzában-nem tudom szószerint idézni, de vhogy igy: \"...a La Grange-áriá koloratúráit pedig egy kicsit megszeliditettük\"... Annak azért örülök, hogy Szilágyi Erzsébet és Gara Mária szólamai m´´eg ma is gyakorlatilag az eredeti változatban hallhatóak! :-)

1429 kalahari 2003-09-15 21:04:12
Arról nem is beszélve, hogy mennyivel jobb lett volna egy Bánk bán a gyatra Fonó helyett.

1428 Sesto 2003-09-15 20:40:31
Nem volt Bánk bán?-azért ez meglep, bár nem sok operaházra mondható el, hogy minden egyes szezont egy és ugyanazon müvel nyisson meg, mint az Opera esetében a \"Bánk bán\", mig az Erkel-ben pedig ha jól tudom a \"Hunyadi\" volt általában az elsö darab, de szerintem nemes hagyomány volt!... :-((( (Bécsben általában az elmúlt szezon utolsó premierje egyben az új évad nyitó darabja is, mivel májusban az utolsó premier \"Tristan\" volt, igy \"Tristan-nal\" indult a jelenlegi szezon is...)

1427 Tiborc 2003-09-15 20:34:01
Igen, az érdemi munka elkezdődött. A Bánk bán nélkül. Nemzeti operánkkal való évadkezdés hagyományát a kommunisták sem merték bolygatni, idén azonban az intendáns megtette: a 120. évad kezdetén nem volt ünnepi Bánk bán. Nekem mindegy ideges-e vagy nyugodt Szinetár, vőrös-e vagy fehér a hatalom, ez az eljárás disznóság.

1413 Sesto 2003-09-15 20:10:01
Alapvetöen \"itt van a kutya elásva\": teljesen mindegy ki szólal fel, merö köpködés, fröcsögés az egész!... ...de hol marad az érdemi munka???-hiszen a MÁO-ban is beindult a szezon!... :-(

1426 besenyő 2003-09-15 19:59:06
Hallota valaki a KlubRádióban Szinetárt? Merő egy köpködés volt. Nagyon maga alatt van az öreg.

1425 Sesto 2003-09-15 19:16:04
PS:...\"érdekes\" Graffiti egyébként megjegyzésed, hogy 6 éve sem segitettem meg hasonlók,...jót nevettem: hiszen biztosan sokat tudtam volna (akkor) segiteni, kb. két altatás között a mütöböl... :-) A segitségröl-ÁLTALÁBAN!-még csak annyit: aki elfogadja a segitséget annak bármikor bármiben ÉS nagyon szivesen, DE aki csak ellenséget vél bárminemü segitség mögött látni, ill. csak negativumként éli meg a jó szándékot, nos annak segitégre valóban szüksége lenne, DE nem az enyémre, netán a máséra, hanem szakember(=Pszichiáter-, és vagy pszychotherapeuta) által felkinált formákról lenne szó! :-)

1424 Sesto 2003-09-15 18:49:13
...nem törtem sem GyRGY és/vagy Szinetár mellett/ellen lándzsát...ezt átengedem NEKED!!! (lásd. lejjebb!!!)-nagyon leköteleznél \"Graffiti\", ha nem ennyire szelektiven olvasnál, OK?... Név, szin, hajlam, politikai szinezet stb. számomra érdekltelen, CSAK történjék(!) végre ÉRDEMI MUNKA, s ne a végtelen köpködés: legyen az MÁO, vagy teljesen más intézmény!...

1423 graffiti 2003-09-15 15:12:30
Sestonak: Szinetár 6 éve alatt meg egyetlen darab kooperáció nem jött létre. Te se nagyon segítettél. Se akkor, se most. (\"Szászónak is egy a vége, GyRGy iedejében nem jött össze\")

1422 Búbánat 2003-09-15 14:44:14
A szombati Magyar Nemzetben olvastam egy érdekes interjút Kovalik Balázzsal, amelyben az „eltűnt műhelyszellemről éa a fiatal közönségről beszél. A „Mókuskerékben” című cikkben szó esik arról, hogy a „Budapesti Őszi Fesztivál újonnan kinevezett művészeti vezetője pályakezdőként is eredeti operarendezéseivel hívta fel magára a figyelmet. Mostanában keserűen meditál a művészeti élet kaotikus állapotáról, a kultúra értékvesztéséről, a művészek karrierizmusáról.” Mindenről nyilatkozik, de nem találtam arra vonatkozó utalást, hogy ő is elmegy-e Thaiföldre, mint a Turandot rendezője…

1421 kerékkötő 2003-09-15 14:36:49
Ezek sokan vannak így.

1420 Caligula 2003-09-15 14:34:45
Ezt inkább fenyegetésnek veszem, mint feltevésnek.

1419 kerékkötő 2003-09-15 14:19:28
Érdekes feltevés. Talán nem is lehetetlen.

1418 fél elem bére 2003-09-15 14:10:21
Ha a Szinetár lelép, akkor két dolog lehet: P. lesz a főigazgató és kinevez magamellé valaki fiatalt, hogy ne érhesse szó a ház elejét. Vagy mindketten mennek, de ez csak akkor lehet, ha P felfelé bukik. Ez viszont azt jelenti, hogy miniszter lesz...

1417 -té.pé- 2003-09-15 14:00:30
Kedves Zsolt! Azt hiszem, hogy egy ilyen esetben a legkorrektebb eljárás, ha lehetőleg szószerint és kommentár nélkül közli egy újság az elhangzottakat.

1416 turn out 2003-09-15 13:58:40
Jaja, ez itt a nagy hallgatás. Mindenki kivár. Úgy néz ki Szinetárt ejtik. Sok minden változhat.

1415 Zsolt 2003-09-15 13:08:07
A BFT sajtótájékoztatójáról a Momusban olvasható beszámolók mutatják mennyire félnek az emberek a szürke eminenciástól. Az egyesületi formában működő BFT sajtótájékoztatóján főnök gyanánt megjelent személy mindhatott amit akart, még finoman se merték korrigálni. (Momus: [url]http://www.momus.hu/article.php?id=1230&category=4;itt[/url]) (ifjúmunkás: [url]http://www.momus.hu/forum.php?cat=1;itt[/url]). A nyomtatott sajtóban sem jelent meg más véleményt/álláspontot képviselő cikk. Nagy a hallgatás.

1414 cintula 2003-09-15 13:01:05
: -))

1412 Caligula 2003-09-15 11:43:40
Mert itthon már mindenki túl jól ismeri! :-(

1411 cintula 2003-09-15 11:27:05
A főigazgató lapja a másik véglet. Kizárólag angol nyelvű. (www.szinetarmiklos.hu)

1410 kerékkötő 2003-09-15 11:09:48
\"Öt jegy érkezett, Máris is utazhat, Sidneyben azonban nyoma sincs a gaznak\"

1409 Benő 2003-09-15 11:06:53
A Toscában és a Turandotban gyerakkar is van. A Gyerekkar is elutazott Thaiföldre?

1408 kikerics 2003-09-15 11:03:00
A portás is?

1407 ars nova 2003-09-15 10:39:36
A belett is a társulat része. Ők is utaztak?

1406 kerékkötő 2003-09-15 10:20:09
A legkevésbé szeretnék úgy kitünni, mint az opera honlapjának védelmezője, de ez a téma már unalmas egy kicsit. Ha egyszer szar a honlap elavult és/vagy alig működik, akkor nem kell vele foglalkozni. Az, hogy naponta ötvenszer megírjátok, már nem olyan érdekes... Csak ez történik az Operában?

1405 sphynx 2003-09-15 10:08:37
Borzasztó állapotok uralkodnak Mo.-n. (Ld: Teller Ede levele.)

1404 PTO 2003-09-15 09:28:18
A Magyar Állami Operaház két Tosca- és két Turandot-előadással Bangkokba utazott. Az esemény nyilván óriási hatással lesz a Magyarország iránt érdeklődő thai polgárokra és üzletemberekre. Ez nagyon jó dolog! Az esemény iránt érdeklődők (köztük újságírók) számára arrafelé természetes reakció lesz, hogy többletinformációt az Interneten fognak próbálnak keresni. Az a külföldi, aki a vendégjáték nyomán az Interneten szeretne az Operaházról többet megtudni találni is fog anyagot: [u]magyarul[/u]!! Az angol nyelvű oldalak sajnos nem működnek. Az Operaház vezetése úgy vitte hírnevet szerezni a társulatot külföldre, hogy a [u]www.opera.hu[/u] című lapon még a vendégszereplés idején sem működik a külföldi számára érthető nyelvű oldal. Ez nagyon rossz dolog, vállalati szinten amatőrség. Ma minden valamire való operaháznak van folyamatosan működő angol, vagy más idegen nyelvű oldala. Pedig az Andrássy úton is nyilván akad olyan szakember aki a képes lenne az integrált marketing koncepcióba illeszkedő profin tájékoztató honlapot működtetni. A mai állapot a vezetés irányulatlanságát (az Internet teljes lebecsülését) vagy határozatlanságát tükrözi. Szerencsére a lemaradás bármikor ledolgozható, csak koncepció és döntés kérdése. Az is jó jel, hogy a siker a vezetés számára fontos: ha jól olvastam, a dalszínház első számú embere is elutazik kiutazik, hogy jelenlétével segítse az együttest, és hogy sikerben ő is megfürödjön. A hosszú út során talán lesz mellette valaki aki elmagyarázza, hogy 2003-ban micsoda presztízsveszteség a nemzetközi megmérettetésre és elismerésre törő dalszínháznak ha a világ minden tájáról elérhető honlapján, egy csak a Kárpát-medencében érthető nyelven kommunikál. Nagyobb előrelátással (tervezéssel) az Interneten nagyon ügyesen ki lehetne használni a thaiföldi sikert. Mindez nem kizárólag az Operaház ügye, hiszen a dalszínház kiemelt állami támogatásban részesülő közintézmény. Eredménye, jó munkája mindannyiunk érdeke.

1403 cabernet 2003-09-14 21:21:16
Az Operaház honlapján bangkoki [u]Magyar Turandot[/u]ról írnak. Az Aktualitások rovat szerint „a Magyar Állami Operaház két Tosca- és két Turandot-előadással szerepel a Bangkoki Nemzetközi Opera- és Balettfesztiválon ”. Bangkoki forrás szerint [url]http://www.indochinaguide.com/HolidaysFestivals.asp?countryid=1&holid=69&detail=yes;azt írják[/url] „Turandot and Tosca performed by the Hungarian State Opera with over 200 singers and musicians, and accompanied by the St Petersburg State Symphony Orchestra”. Az orosz zenekar a magyar Turandotban? A Magyar Állami Operaháznak nincsenek muzsikusai? Esetleg a Magyar Állami Operaház társulatának a Szt Pétervári Szimfonikusok is tagjai?

1402 Benő 2003-09-14 19:30:09
„Thailföldre utazik az Operaház társulata” –olvasom. Ez a teljes színházat jelent? Gyerekkar, énekkar, zenekar, szólisták, statiszták? Kik utaztak? Ilyenkor a rendező is művészekkel megy és a helyszínen is vannak próbák? A világítást hogyan oldják meg? Hogyan zajlik egy ilyen út?

1401 Hangyász 2003-09-14 10:08:36
Thaiföld és az opera: Életemben egyszer, 9 évvel ezelőtt barátném biztatására mentünk el egy ottani táncegyüttes produkciójára, amely a Rámájana (vagy a Mahábhárata???) egyik epizódján alapult. Kellemes, némileg a gamelánra emlékeztető zene volt, de ezzel a műfajjal úgy vagyok, hogy nem fog meg igazán, háttérzenének viszont igen megfelel. A nyúlfarknyi sztorit jó másfél óra alatt adták elő, az egész tele volt európai közember számára érthetetlen utalásokkal. Ehhez képest a klasszikus balett cselekményvezetése maga a weberni tömörség. GyRGy pere: Szerintem e fórumon is elhangzott, hogy Abrudbányay Zoltán művészeti titkárt az elsőfokú bíróság visszahelyezte az állásába, az ítéletet persze a MÁO megfellebbezte. Őellene nyilvánvalóan a poszt korábbi betöltője a hangját már régóta elveszített (már ha zeneművészeti szempontból volt egyáltalán neki, hihihi) Fülöp Attila intrigált főképpen, mint ahogy GyrGy, a főellenség (Locsmándi e szempontból nem számít) ellen politikai, művészi szempontból egyaránt népfront szerveződött, amelyet a tehetségtelenség, a pozícióvesztés és az intrika ugyanúgy mozgatott, akár GyRGy sokak által enyhén szólva kifogásolható modora. Persze mindenkinek a régi jó langyos állapot felelne meg, mert jelenleg egy zenekari tuttistának nincs lehetősége a haknizásra/egyéb mellékkeresetre. A GyRGy-féle vezetés kiutálása viszont olyan állapothoz vezetett, mint amikor a vadnyugati ivóban elcsattan egy pofon, amely általános tömegverekedéssé fajul, ahol mindenki mindenkit oda-vissza püföl. A GyRGy-féle repertoárral kapcsolatban: Kikölcsönöztem a FSzEK zenei gyűjteményéből Zemlinsky Törpéjét. Első meghallgatás után nem kifejezetten a reveláció erejével ható zseniális mű. Ma du. másodszorra is meghallgatom. Annyit meg tudtam elsőre is állapítani, hogy nagyon hatott rá Wagner, főleg a Parsifal viráglány-jelenete, Puccini és R. Strauss úgy általában. Érdekes, hogy az 1. világháború után német nyelvterületen ennyire konvencionális zenével állt elő egy megbecsülést élvező szerző. Elsőre egyetlen egy alkalommal válik \"modernné\": Amikor a törpe életében először pillantja meg magát 1:1 arányban a tükörben.

1400 ZéHá 2003-09-14 09:09:29
Kain Péter nevét említő cikkek a Népszabadságban. [url] http://www.nepszabadsag.hu/Default.asp?DocCollID=50977&DocID=50343#50343;Az Operaház vezetői az elmúlt egy évről (2002. május 3.[/url] [url]http://www.nepszabadsag.hu/Default.asp?DocCollID=52566&DocID=51688#51688;Győriványi Ráth György főzeneigazgató az Operaházban kialakult feszültségekről (2002. május 13.)[/url]

1399 graffiti 2003-09-14 08:51:55
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? Holender mit mond?

1398 Sesto 2003-09-14 07:56:19
Válthatnánk témát?

1397 zizi 2003-09-14 07:54:00
Sesto tényleg csak annyit mondott \"a GyRGy-érában történt az eset: Ioan Holender a \"STOP\" intendánsa kereste a kapcsolatokat Közép-, Kelet-Európa Operaházaival, nos a MÁO \"leintette\" a dolgot.... Szóval \"történt\", meg a mÁO leintette. HA történt akkor Szinetár vagy Fülöp is leinthette a dolgot. Vagy az épület. A MÁO. Ők a felelősök. De hogy megtörtént az ugye biztos.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.