Bejelentkezés Regisztráció

Mi újság a Magyar Állami Operaházban?

3474 Búbánat 2003-12-08 18:58:24
Lenne ötletem!

3473 rapid 2003-12-08 18:53:01
Miért, tudsz valamit?

3472 baradla 2003-12-08 18:50:04
Na, ki lessz az Új Főnökötök jövőre?

3471 Mérleg 2003-12-08 17:51:54
Csakhát az a baj Szilgyó, hogy a zenekar se volt fényes. Kovácsnak javaslom a legrondábban beszélő karmester díját. Abban biztos az első.

3470 Dóri 2003-12-08 17:22:52
Jómagam is jónak tartom Kovácsot - de, hogy a legjobb lenne... Azért még sokan emlékezhetünk a Medveczky által dirigált Ringekre, amiknek fényében, szerintem ne nevezzük ki Kovácsot a legjobbnak.

3469 Outsider 2003-12-08 17:04:09
Bocs, példa...

3468 Outsider 2003-12-08 17:03:57
Szilgyo, egyetértek. A tavaly őszi Macbeth óta nem jártam az Operában, most szombaton ott voltam. A rendezéssel sok bajom volt, de a zenei részt illetően mintha nem azt az előadást láttam volna, amit itt a fórumtársak versenyt fikáznak. Nem volt tökéletes, de soha rosszabbat ne halljak az Andrásssy úton! (Bár már jócskán volt rá pédla...)

3467 Szilgyo 2003-12-08 16:13:38
Előre bocsátom, kívülálló vagyok, sem rokonom, sem ismerősöm a MÁO-ban...Kovács János sem szorul a védelmemre, mégis azt kell mondjam: szerintem ma kimagaslóan ő a legjobb operakarmester kis hazánkban. Lehet őt szeretni vagy utálni ezért vagy azért a kijelentéséért, meg lehet sértődni rá valamilyen személyes indokkal, mint ahogy bizonyára sokan teszik ezen a fórumon, de a szombati gyatra(?) minőség a legkevésbé őt terheli. Amit a Rádióban hallottam, az bizony a zenekart tekintve igencsak rendben volt, az én kis süket füleimnek mindenképpen.

3466 Bánk 2003-12-08 15:44:06
Engem Kovács János Kossuth-díjas stílusa zavar. Szerintem Kovácsnak bocsánatot kellene kérnie a techno-rajongóktól, akiknek zenéjét lefasisztázta és betiltani javasolta. Bocsánatot kellene kérnie szlovák magyarjainktól is, mert megtévesztette őket. Kovács úrnak ma is zavar van a fejében azt illetően, hogy Győriványi stagionét vagy blokkos rendszert akart. A saját téveszmét a tájékozatlan embereknek továbbadni felelőtlenség. Kérjen bocsánatot a szombati gyatra zenei minőségért is.

3465 kinek? 2003-12-08 14:55:20
cintula! Véleményeddel általában egyetértek, de a stílusoddal szinte soha. Vagy a stílus maga az ember? Nem tudom ki vagy, de véleményem szerint tudnál te normálisabb hangnemben is beszélgetni. Igaz, az némileg más, mint az üzengetés.

3464 WiseGentleman 2003-12-08 14:13:32
Én egy video-s Bolygó hollandit láttam, ahol a Hollandi (Simon Estes) maga a Sátán, és Senta nem a tengerbe ugrik, hanem a földre, és körülállják a meghökkent statiszták. Nem tudom, ugyanarról beszélünk-e? Egyébként Harry Kupfernek most fogom majd Berlinben látni a Trisztánját, addig nem nyilvánítok róla véleményt.

3463 cintula 2003-12-08 13:38:37
Kösz Kabi! Kétked, Gyurit 2001. április elsejével nevezték ki, kirúgtátok 2002 június végén. Ez ugyan több mint egy év és két színházi szezont érint. (A színházi évről Röjökmuzsalyon is harangoztak valamit. Nem?) Pajtikám, ha Gyuri a hivatalba lépésekor a folyó színházi évbe berakja magát (kihúzza a másik karmestert) akkor ő most egy fasiszta diktátor. Nem? Ha meg a következő színházi évben vezényel akkor megszegi a pályázatát. Nem? Egyébként 2001/2002-es év 10 hónapból áll, azalatt két koncertet vezényelt GyRGy. Szóval mi a bajod Pajtikám? Gyere, húzzál egyet, nagyon ki vagy merülve!

3462 Benő 2003-12-08 13:33:26
Kérem én ezt az elvet akkor sem értem. Dohnányi nem , Eggerth Márta igen. Ez nincs rendjén.

3461 cabernet 2003-12-08 13:21:55
Lassú vagy Kétked! GyRGyt a pályázata alapján nevezték ki. Erről lemaradtál?Neked Csengery mamánál, Rozsosnál és Eötvös Péternél kell reklamálnod. Nekik miért tetszett az egy évig nem vezénylés? Gy. a pályázatát teljesítette, panaszoddal fordulj a közalkalmazotti tanácshoz.

3460 kétked 2003-12-08 12:51:46
Cintula, látom még lassabban kéne olvasnod. Az alatt az 1 év alatt miért nem vezényelt? Egyszerűbben (szerintem mindenki értette, de a kedvedért): miért írta le azt a pályázatában, hogy a Macbethig nem dirigál? Hogy a kérdés mélyebb rétegeit is megértsd: mivel sok éve nem vezényelt idehaza, mivel mással tudta volna igazolni, hogy alkalmas a posztra?

3459 cintula 2003-12-08 12:44:49
Győriványi kérjen bocsánatot azért is, mert nem fizette ki Görgey 1 millióját. Az a nagy ember 3 évet várt miatta. Ha nincs az a derék Alöp Fütilla ma is nélkülöz a miniszter.***

3458 cintula 2003-12-08 12:44:15
Benőkém, halottál már Kain Peterről? Ha neked Berlinben háverjáid lennének, nem szerveznél a gyűjteményükből kiállítást? Na ez az! Te nem. De ő igen.

3457 cintula 2003-12-08 12:42:39
Olvasni azt tényleg nem tudsz Pajtikám. A kirúgott ember a Macbethet jelölte meg a pályázatában mint első vezénylés. Ezt itt mindenki tudja. Nálatok Röjtökmuzsalyon az \"első\" az mikortól számít, előbbrébtől vagy akkortól?

3456 Búbánat 2003-12-08 12:38:44
Én is sajnálom, hogy nem dirigált, egy vezénylését láttam mindössze, az Erkel Színházban rendezett operagálán való helytállását. Az nekem nagyon tetszett, még akkor is, ha netán a zenekar egyes tagjai szándékosan hamisan, rossz belépésekkel és nem a karmester által diktált tempókban kísérték a hangszereiken az énekeseket a színpadon. Különben Győriványi több interjújában világosan elmondta, hogy miért nem óhajtott vagy tudott vezényelni operát a másfél éve alatt.

3455 kétked 2003-12-08 12:27:51
Szerintem semmit nem őriztünk együtt, de olvasni sem ugyanott tanultunk. Én ugyanis azt írtam (lassan olvasd!), hogy a regnálása több, mint egy éve alatt. Azt, hogy kirugása után nem dirigált, senki nem kérte rajta számon. Addig!!!!

3454 Benő 2003-12-08 12:27:06
Szép sajtót kapott az Operaház Eggerth-kiállítása. Minden jól sikerült esemény öröm, így ez is. Pusztán Szinetár urat nem értem. Nyilatkozata szerint ő a Zeneakadémiára testálta volna egy Dohnányi-könyv támogatását. Kérdem tisztelettel, az Operaház egyetlen bemutatóján éneklő operetténekesnő (1923)kiállítása nem inkább az Operattszínházba való? Szinetár úr úgy látszik másképp vélekedik erről. De miért? Dohnányi 25 éve miért kevesebb mint egyetlen bemutató? Tudja valaki mi indokolja a Vörös Szalonban megrendezett kiállítást?

3453 cintula 2003-12-08 12:24:37
Mit ittál Pajtikám? Félremondod a dógokat. GyRGy első bemutatójának a Macbethet jelölte. Csakhát addigra kifúrtátok. Aztán most meg a nyakába varrod hogy nem nem vezényelte el. Pajti, pajti, komolyan gondolod?

3452 kétked 2003-12-08 11:58:10
Úgy tudom, nem volt betegállományban, valamint a külhoni felkéréseit rendre teljesítette. Amúgy karmesterként pályázta meg az 1. számú vezető állását. Ez nem ugyanaz az állás, mint amit PE most betölt.

3451 y01 2003-12-08 11:43:11
Ketdves Kétked! GyRGy kinevezése utáni nyáron lábát törte egy autóbalesetben, félévig mankóval járt, ezért nem vezényelt.

3450 cabernet 2003-12-08 11:36:09
Petrovics Emilnek is bocsánatot kellene kérnie mert eddig ő sem vezényelt. Szinetár viszont rendezett. Neki ezért kellene alázatos alázatos bocsánatot kérnie.

3449 cilike 2003-12-08 11:26:33
\"szerintem GYRGY-nek kéne megkövetnie az operát kedvelő társadalmat, mert több, mint egy évi regnálása alatt egy operát nem volt képes eldirigálni, nem tudom, mit gondolt, mi lesz a dolga.\" Ketdves Kétked, hülye vagy!

3448 kétked 2003-12-08 09:42:56
Kedves Búbánat, szerintem GYRGY-nek kéne megkövetnie az operát kedvelő társadalmat, mert több, mint egy évi regnálása alatt egy operát nem volt képes eldirigálni, nem tudom, mit gondolt, mi lesz a dolga. Más: csatlakozom Logehoz, Medveczky remek koncertet dirigált a remek zenekar és kórus élén, Dráfi tévedés volt. Ennyit a fanyalgóknak.

3447 Egmont 2003-12-08 09:31:20
A D.G.ba kiírt művészek közül egyesek nem tudják (vagy nem is képesek) elénekelni a szerepet. Komoly szakértelmi (v. érdektelenségi) problémákat vet fel, ha hiányosságok csak a betanulási periódus utolsó fázisában derülhetnek ki. Nem tudni, a tisztelt művészeti vezetés mit csinált addig. Mivel foglalkozik a betanító karmester (Kovács). A felkészületlenségre némi magyarázat, hogy a színház fegyelmezési problémákkal kűzd, az énekművészek (tisztelet a kivételnek) nem járnak elég buzgón próbára. Ha viszont kevés a próba vagy azt a művészek negligálják (tisztelet a kivételnek), nem egészen világos miért akar a vezetés próbatermeket bérelni? Drága bérleti szerződések tíz évre megkötése előtt a vezetésnek először meglévő helyiségek kihasználtságát kellene megoldania. Ehhez megfelelő fegyelmező/ösztönző intézkedésekre lenne szükség. Ilyesmire a főzeneigazgató mai eszközei nem alkalmasak. Az énekesek színpadi próbán történő megszégyenítése vagy az előadások utáni ledorongolása tekintélyelvű módszer, sehova se (vagy éppen a D.G. körül történtekhez) vezet. Az a főigazgató aki ezt nem veszi észre, ill. a legkisebb konfliktus esetén is fejét a homokba dugja, szintén pihentetőbb életvitelre lenne érdemes.

3446 Loge 2003-12-07 22:10:21
Már lement...Medveczky elképsztően jó volt!(főleg, hogy szemből láttam :) Dráfi K. sokat melléütött, a zong. rossz volt, nem bírták behangolni... A Psalmus sikerült a legihletettebben! Más: Langermann egy általam hallott \"előadásán\" végig szidta és ócsárolta a Harry Kupfer rendezte bayreuthi Hollandit, midezt Cd felvételekkel\"alátámasztva\". Elmondta, hogy az egész rendezés ocsmány ás lehetetlen..Ezekután(miután minden öreg nénike feldúltan helyeselt neki), végignézhettem életem egyik legnagyszerűbb élményét nyújtó operavetítését.A rendezés zseniális és fantasztikus!(Ajánlom mindenkinek, egyedülálló)Persze lehetek ellentétes véleményen valakivel, na de akkor ő ne egy olyan felvételről tartson megyszégyenítő előadást, amit útál! Hozzon olyat, ami neki tetszik!!

3445 ZéHá 2003-12-07 19:52:15
A Magyar Állami Operaházban ezekben a pillanatokban emlékhangversenyt tartanak. Az Antall József előtt tisztelgő koncerten az Operaház muzsikusaiból álló Bud. Filh. Társ. Zenekara játszik, vezényel Medveczky Ádám az Operaház karmestere. Az Operaház ezt az eseményt nem tűntetni fel a honlapján a decemberi műsorban. Érthetetlen. Annál is inkább hogy a szilveszteri mulatság és azt szervező külsős cégről a honlap gondosan tájékoztat. Kedves Operaház, saját művészeik és Magyarország egykori miniszterelnöke is megérdemelt volna ugyanennyit!

3444 Fidel 2003-12-07 19:10:35
Rádión keresztül \"élveztem végig\" szegény Mozart megcsúfolását. Hamis hangok, rossz intonációk, kellemetlen énekhangok, széteső együttesek. Ennyi volt a Don Giovanni 2003 decemberében a Magyar Állami Operaházban. Kár. És szégyen....

3443 Molière 2003-12-07 18:44:20
Felség, nem érdemes odairni a forrást, mert akkor is balhézik. A szöveggel abban az alakkal értek egyet ahogy átírom. Így jobb.

3442 kalahari 2003-12-07 18:31:46
Nem eredetiség kérdése. Viszont, amit idézel, azt illik jelölni, pláne, ha még hozzá is írsz valamit. De sebaj, ezentúl úgy tekintem, hogy azért idézel annyit, mert nagyon tetszenek a gondolataim... :-)

3404 Molière 2003-12-07 18:25:41
Nyesztyerenko kínosan rossz volt rádión keresztül. Kálmándira osztani egy ilyen baritonszerepet tévedés! Tóthra osztani bármit szintén. Mégis ki vannak írva 13-ra és 17-re. Talán addigra menni fog nekik? Ez kizárt! Frankó Gonzálezre cserélése tévedés, Tóth beosztása főzeneigazgatói dilettantizmus! (Kalaharinak : Je prends mon bien où je le trouve.)

3403 Molière 2003-12-07 18:19:24
Édes jó kalahari! Eredeti kis gondolataid mitől is olyan eredetiek? Hallottál már arról, hogy „nincs új a nap alatt És a jogvédett CD-k másolásáról szóló bejegyzéseknél miért nem tiltakozol?

3441 Talabér 2003-12-07 17:21:11
Homokosok meg transzvesztita sztriptíz nélkül nem is igazi egy D.G.!!

3440 kalahari 2003-12-07 14:31:43
Kedves (most éppen) Bukta! Rettentő szórakoztató lehet, hogy az egyik topikból a másikba másolod a hozzászólásokat. Ennyire nincs saját gondolatod???

3439 WiseGentleman 2003-12-07 11:30:21
Mellesleg a Langermann-féle előadásokból csupán egyet láttam, az nem vetítéses volt, viszont én sem voltam tőle teljesen elájulva (pl. kifejezetten groteszknek tűnt, hogy az előadó a zene alatt hadonászik)...

3438 Bukta 2003-12-07 09:04:05
A 27 millóba került Don Giovanni zenei megvalósításával két probléma is van: az egyik az, hogy csembaló helyett egy tompa hangú zongora kísérte a recitativókat. Szintén probléma, hogy a zenekar igen visszafogottan játszik, persze ebben egyes énekesekkel szembeni kegyelet is közrejátszhat, hiszen vannak olyanok, akik a mozarti nem túl nagy zenekaron sem jönnek át. Ezt az operát nem lehet ilyen Leporellóval, Masettóval és ilyen Don Giovannival előadni, egyszerűen nincs semmi értelme!!! Ok: nem lehet őket hallani (a helyszínen). KOVÁCSHÁZItól viszont többször is igen szép, értékelhető szólamot hallottunk Don Ottavio szerepében. Nem az ő hibája, hogy Mozart ária közben írógépelnie kellett. GONZÁLEZ MÓNIKA az első felvonásban egy komikusan ható hatalmas göndör hajkoronát kapott, ami igen aranyos, bárányszerű megjelenést kölcsönzött számára. Kár, hogy később levette. A hangjára rátérve eleinte azt a benyomást keltette, mintha visszafogottan, gombóccal a torkában énekelne, nem tudna teljesen érvényesülni az amúgy igen szép hang. A második felvonásra azonban mintha fellazult volna a gombóc, a fináléban pedig elsőrangú teljesítményt nyújtott, a korábbiakhoz képest is meglepően szépet. BÁTORI ÉVA és HERCZENIK ANNA teljesítménye élvezhető, mint mindig. A rendezés kemény része a dolognak. Nem értem az első felvonásban miért basznak hátulról, oldalról a paraszt párok és miért szopnak a parasztlányok a színpadon? Ez egyszerűen botrányos és visszataszító! Amikor a törpében Wierdl E. \"nekivetkőzik\" azt csak üdvözölni lehet, mert van értelme. De ilyen ordenáré ízléstelenséget én színpadon még nem láttam, mint amit Kesselyák művel a Don Giovannival, ennek az ordenáréságnak nem volt ugyanis az égvilágon semmi értelme, művészi mondanivalója. Ha esetleg előfordul, hogy így ünnepelnek meg egy lakodalmat az akkor sem az operaszínpadra való, ilyen ocsmány disznó módon semmiképpen sem. Azt sem értem, hogy egy karmesternek honnan támad az az ötlete, hogy egy MOZART ária közben írógépet püföltessen Don Ottavióval? A záró szextett úgy volt megoldva, hogy először úgy tűnt, hogy elmarad, függöny le, taps be. Aztán egyszer csak nekikezdtek a függöny elé felvonult énekesek operagála ruhába átöltözve, már akinek volt ideje átöltözni. A fenti ordenárénak értékelt elemeket tartalmazó rendezést nem lett volna szabad bemutatni az Operaházban és főleg nem a Don Giovabbiban! Kesselyák jó karmester, de rendezéssel ne foglalkozzon, mert nincs hozzá ízlése!

3437 Bukta 2003-12-07 08:47:02
Frankó azért nem énekelte D. Annát, mert a 2. áriát nem tudta elénekelni sem a házi főpróbán, sem a nyilv. főpróbán. Kálmándinak és Tóthnak hasonló gondjai voltak, ezért kivették őket. Nyesztyerenkó kínosan rossz volt rádión keresztül.

3436 WiseGentleman 2003-12-07 05:18:52
Én csak egy levelet kaptam, a hivatalos társaság részéről, jelenleg kiváró álláspontra helyezkedem. Sajnálom, hogy az egymásra acsarkodás mindenütt felüti a fejét...

3435 kalahari 2003-12-06 20:49:55
Manó, a saját tolladdal, ha lehetne.

3434 Mai Manó 2003-12-06 19:55:16
Hihetetlen, hogy mit variáltak Don Giovanni szereposztásával! A premier a honlap szerint a két szereposztás egyvelege. Tegnapelőtt még más volt fent. Ha tényleg Busa énekel, akkor az nagy felelőtlenség, és iszonyú kitolás vele, azok után, hogy tegnap énekelt főpróbát. Ilyet nem lehet csinálni, de elvállalni sem szabad! A Dilettantizmus teteje! Mit csinálsz Petrovics??? Remélem, csak tévedés...

3433 Loge 2003-12-06 19:20:54
A R.Wagner társasától kaptam két levelet, melyben a két fél (természetesen) egymást gyalázza, az egyik oldalon a sal házaspár és Nánási Gabr., +egy nyilatkozat, melyben Langermann István bejelenti, hogy nem tart több operavetítést+előadást(Hála Istennek!!-szörnyűek voltak...).A másik fél:Király Éva és Mihálkovics Tivadar.Szerinted kinek lehet igaza?Az biztos, hogy ott is sok pénzt nyúlnak le..

3432 széles néptömeg 2003-12-06 12:34:40
János vitéz állatsimogatással „Decemberben a Magyar Állami Operaház másik játszóhelyén, az Erkel Színházban is lesz egy bemutató: Palcsó Sándor rendezésében felújítják Kacsoh Pongrác és Heltai Jenô daljátékát, a János vitézt. A december 17-ei bemutatót idén még egy, majd a tavasszal további hat elôadás követi. János vitéz szerepét Kaszás Attila, a francia királyt Haumann Péter alakítja, mellettük a fontosabb szerepekben Csonka Zsuzsanna, Pérchy Kornélia, Réti Attila és Rozsos István látható. A karmester Doman Katalin, a díszlettervezô Csikós Attila, a jelmeztervezô Beda Judit, szólót táncol Keveházi Krisztina, Kozmér Alexandra, Marosi Edit és Dienes Ilona. A produkcióban „közremûködô” birkákat és kutyákat az elôadások elôtt a gyerekek meg is simogathatják.” (MH, 2003-12-02)

3431 A Chicagói Krónikás 2003-12-06 09:30:27
Harmath István új könyvéből: \"Ha Chicagóban járnak és van egy szabad délelőttjük, a világért ne hagyják ki a Lyric fényképtárát. Felemelő érzés, hogy Maria Callas. Renata Tebaldi, Tito Gobbi, José Carreras, Placido Domingo és Luciano Pavarotti képei mellett Rost Andrea, Marton Éva énekes, Sir Georg Solti, Fisher Ádám és Győriványi Ráth György karnagyok fotói is ott tündökölnek a tablón.\"

3430 Lexus 2003-12-06 09:13:19
Janó majd húsz éve tudja, hogy rossz az a munka amit végeznek. Semmit nem tett a javítás érdekében. Muzsika 2001. június: Kérdező: Valamikor a nyolcvanas évek vége felé Pesten vendégszerepelt a bécsi Staatsoper A rózsalovaggal. Az előadás egyik szünetében találkoztunk, és ön azt mondta, mennyire boldog lenne, ha ennek egy tizedét meg tudná szólaltatni a pesti Rózsalovag-előadásokon. Kovács János: Én is emlékszem arra az estére, mert kétségbeejtő felismerésre jutottam. Azt A rózsalovagot oldalról, az egyik takarásból néztem, ahonnan ráláttam a zenekarra, és azt észleltem, hogy egyáltalán nem boszorkányság, amit csinálnak. Azért voltam kétségbeesve, mert tudtam, hogy - megfelelő körülmények között - a mi zenekarunkkal is hasonló eredményt lehetne elérni. Persze félreérthető, ha az ember azt mondja, nem boszorkányság, mert egyszerűen tüneményes volt az az előadás. Csakhogy a háttérben az a felszabadultság bújt meg, amit az anyag tudásával érhet el a zenekar. Nekünk ez soha nem adatott meg, mert például A rózsalovagot mindig úgy próbáltuk, hogy zenészkollégáim soha nem tudták igazán elsajátítani a darabot. A bécsiek előadásában egy tempóváltás nem azért jött létre, mert a karmester mutatott valamit, hanem azért, mert a zenészek tudták, hogy tempóváltás következik. Nálunk sosem volt annyi idő a próbára, hogy egy egész szólam ne a tempóváltás utáni második ütemben vegye észre: hoppá, zökkentünk egyet. Ez ilyen egyszerű.

3429 Lexus 2003-12-06 09:12:07
Mi történik? Az ami 1989 és 2001 között: fejetlenség, rendetlenség, amihez Kovács asszisztál. Janó majd húsz éve tudja, hogy rossz az a munka amit végeznek, de semmit nem tett a javítás érdekében. Nem verte azt asztalt és nem szaladt az újságokhoz, hogy a széles néptömegeket lötyögő, széteső előadásokkal ne büntessék. Ő ebben az ügyben nem exponálta magát. A kényelmes passzivitást választotta. Ez a hozzáállás a kiváló és befolyásos karmester részéről bűnös felelőtlenség. Tudja hogy rossz az egész, de a minőségért a kis ujját se mozdítja. Sőt....

3428 WiseGentleman 2003-12-06 08:41:46
Úgy gondolom, hogy ez egy politikamentes fórum, tehát itt semmi helye nincs \"határon átívelésnek\" és hasonló, a pártpolitika mezejére tartozó gondolatoknak. Egyébként, ha már ez a topic botrányfórummá alakult, megkérdezném, tud-e valaki valamint a Richard Wagner társaságban uralkodó konfliktusról?

3427 Beatrix 2003-12-06 08:17:18
- A Britten-operát a Thaliaba tervezték, helyette az Erkelben lesz. - A János vitéz felújításáról nem volt szó, decemberben mégis új betanulásban adják. - A Lohengrin tervezett bemutatója csúszik. - Juditot olyan énekesnő énekli, akinek nincs meg a magassága. A Kékszakállú hamisan énekel. - Berlioz bukovárivátty. Mi történik a MÁOban?

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.