Bejelentkezés Regisztráció

Mi újság a Magyar Állami Operaházban?

3574 Zsolt 2003-12-13 14:37:27
Don Giovanni Miskolcon [url]http://www.lap.szinhaz.hu/html/2003okt/mire.shtml;Mire kellenek a világsztárok?[/url]

3573 Zsolt 2003-12-13 14:36:05
„egészében jól sikerült ez a bemutató, két kimagasló alakítással, szép ruhákkal, átgondolt rendezői és karmesteri koncepcióval. Zsótér rendezése mellett az évad legjobb produkciója.” (a Pikk dámáról) [url]http://www.lap.szinhaz.hu/html/2003szept/jolapjaras.shtml;Jó lapjárás az Operaházban[/url]

3572 Fityisz 2003-12-13 10:36:11
Sag mir wo die Blumen sind ? Sag mir wo die Potyerasen sind?

3571 primapék 2003-12-12 22:13:03
Fáy Miklós kritikája a Don Giovanniról:[url]http://www.nepszabadsag.hu/Default.asp?DocCollID=147805&DocID=128251#128251;Atyjának szelleme[/url]

3570 Fityisz 2003-12-12 16:05:43
Nekem nincs vége, én holnap is dolgozom, munkanap lévén. Cintula-műveknél, potyerásoknál nem érvényes az államilag meghatározott munkarend?

3569 cintula 2003-12-12 14:53:36
Fityiszkém, vége a hétnek, nem ugrasz be egy búcsupohárkára? : -) Jut a jegybizniszeseknek is! Proszit!

3568 Zentai 2003-12-12 14:48:49
1) A forduljatok a vezetőitekhez féle tanács a legcinikusabb szöveg amit csak mondani lehet az operásoknak. A működés éppen miattuk olyan amilyen. 2) Nem toldolásra fódolásra van szükség. Kovács Jánosunk is még mindig a szocializmus hibáinak kiküszöbölésénél tart. Azt mondja, „nem megújulni kellene, hanem a meglévő konstrukcióban kellene jól dolgozni”. Harminc évig ezt hallottuk. És ők még mindig ebben hisznek. Ettől nem lesz rend.

3567 zti 2003-12-12 13:44:24
Ady Endre írja: Pár napja csak, hogy felháborodással vettünk tudomást egy kolozsvári színész botrányos tettéről, mellyel a sajtó kritikáját akarta terrorizálni. Mindnyájan megdöbbenve gondoltunk arra az eshetőségre, hogy netalán a kolozsvári eset nálunk is követésre talál, s a kis emberek nagy önérzete erőszakkal fogja megkísérteni-kicsikarni azt az elismerést, mely legkevésbé illeti meg. Sajnálattal, felháborodással kell regisztrálni azt a tényt, hogy itt, Debrecenben is akadt olyan ember, kit beteges ambíciója arra bírt, hogy a kritika sérthetlen jogait semmibe sem véve a legközönségesebb módon sértett meg egy munkás újságírót, aki csak kötelességét teljesítette, mert csak igazságot írt. Személyes elégtétel nem lehet elég az egész debreceni sajtónak, mely egy munkásának igaztalan megtámadásával ő maga is a legérzékenyebben lett megsértve. Mi biztosít bennünket, hogy ez az eset nem lesz precedens? Mi biztosít bennünket, hogy kötelességünk lelkiismeretes teljesítésében nem fognak orvtámadásokkal megakadályozni ezután? Micsoda jogcímen akarja kivonni magát a közönség élvezetdíjából egzisztáló színész az alól a kritika alól, melynek joga van mindenkit ellenőrizni, aki a nyilvánosság előtt működik. Vagy az a legtöbb esetben színfalhasogató színész olyan magasan áll, hogy a kritikának megközelíteni se szabad? A sajtónak a közönség adja a kritika jogát; a közönség, melynek filléreiből a színész is él. Torkig vagyunk már a művész-önérzet kitöréseivel. Elnézőnek lenni már nem lehet, mert ez csak veszedelmesebbé tenné a betegséget, melynek elmérgesedésében - sajnos - a sajtónak is nagy része van. Nem szabad többé ezt a beteg ambíciót növekedni hagyni. Álljon mindig őrt a sajtó igazságos kritikája, melyet befolyásolni nem lehet, de - és ezt jegyezze meg jól mindenki, akit illet - terrorizálni sem! A kritika olyan jog, mely védelmében hatalmas tábort egyesít, s melyet meg fogunk, meg kell védelmezni! Debreczeni Hírlap 1899.

3566 Fekete Péter 2003-12-12 11:47:17
Így forduljanak hozzátok az emberek bizalommal. Kioktatsz és lenézel. Rombolsz és tombolsz. Amit magyarul tudnál mondani azt amerikázni Fityisz.?

3565 Fityisz 2003-12-12 11:11:53
Valóban, nektek itt van Amerika, itt legalább nem kell nyelveket, idegen szavakat tudnotok. Ott legfeljebb csak lassan mondhatnátok.

3564 Fekete Péter 2003-12-12 11:02:20
Rombolsz és tombolsz Fityisz. Ezek vagytok ti, vezetőink. (?) Forduljunk hozzátok, tegyünk fel nektek kérdést, szóljunk ha nem jó valami –jó szöveg. De ha szólunk dadogtok, őőő-ztök, idegen szavakat használtok, gúnyoskodtok, Lőrinczéztek. Nesztek Amerika!

3563 Népszava 2003-12-12 10:53:32
A vezetőinktől szeretném megkérdezni igaz-e, hogy egyik társuk cégének üzlete volt a vasárnapi operai emlékhangverseny? Félreértés vagy valóság, hogy az érintett kedves vezető, közalkalmazotti vezető pozíciója révén jutott előnyös szerződéshez? Válaszukat várva tisztelettel: a köznép

3562 Fityisz 2003-12-12 10:00:41
A mi cintulánk ma átment Lőrincze Lajosba. Ez utóbbi nyugodjék békében. Megén asszony? Áldott állapotban? Miközben Teréz Anya személyi száma egyessel kezdődik.

3561 Megén 2003-12-12 09:46:57
Cintula, kifejtenéd bővebben, vagy nem nekem köszöntél?

3560 cintula 2003-12-12 09:35:50
És ha azt mondám neki political, arra kérne beszéljek érthetően. Áldott jó asszony.

3559 cintula 2003-12-12 09:33:58
Korrekt.

3558 Megén 2003-12-12 08:45:55
Fi-Fityisznek annyit csak, a mosolyhoz igenis jól áll az adjon Isten-fogadj Isten filozófia. Próbáld ki, és kezd mosollyal.

3557 mindszent 2003-12-12 08:45:17
Tercsi, ennél mélyebbre már nem lehet süllyedni erkölcsileg és emberileg... Sajnállak.

3556 Megén 2003-12-12 08:44:09
Ha cintula nagymamáját valóban Kolompárnak hívták akkor correct.

3555 Zsolt 2003-12-12 08:22:49
Érdemes elolvasni: [url]http://www.momus.hu/article.php?id=1510&category=48;Don Giovanni az Operaházban[/url]

3554 Teréz Anya 2003-12-11 23:25:10
Cintula! Fityiszbe kár a pia. Kivéve, ha tényleg búcsúpohár lenne......

3553 cabernet 2003-12-11 16:40:28
Nem tudtuk, hogy vezetőink is írnak ide, akik a fogadj Isten szerint válaszolnak. A kívülálló őszinte jó szándékúak részére tényleg jó volna megmutatni milyen az a vezető fogadókészség amit ő figyelmünkbe ajánl. A higgadt, tényszerű, korrekt, emberi hangú vélemény nyilvánítás. Esetleg jó volna kívülálló őszinte jó szándékúaknak megismerni, milyen az, amikor ezek a kedves öreg emberek el akarnak taposni valakit másképp gondolkodása miatt. Javaslom, tegyék föl a lapra Szinetár úr perbeszédét. Nagy élmény lesz.

3552 cintula 2003-12-11 16:39:55
Köszi Fityisz, jó vagy nálam! Gyere ugorj be egy búcsupohárkára!

3551 Fityisz 2003-12-11 16:23:11
Fi-barátom, lehetnél ötletdúsabb is a névválasztásnál. Hagyjad meg nekem, Te pedig használjad az alább is gyakran olvasható 3-4 megszokott nickedet. Én vállalom a magamét, mindig ezen a nicken írok.

3550 Fityisz 2003-12-11 16:20:30
Cintula, én nem szeretlek téged. Én rajongok érted. De a palócozás mástól jött. Pekk.

3549 Fi-Fityisz 2003-12-11 16:19:56
Szeretem amikor vállon veregeted az embereket Megén. Kár, hogy a mosolyodhoz nem áll jól a Görbe tükör filozófia( \"amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten\"). Puszi

3548 Topi 2003-12-11 16:15:14
Látta valaki a tegnapi Bohéméletet Sümegivel, Fekete Attilával? Kiváncsi lennék a véleményére!

3547 cincogi 2003-12-11 16:13:53
Megén, nálad p.i. valakit Kolompárnak hívni. Szégyen!

3546 Megén 2003-12-11 15:50:18
Búbánat, sajátos a helyzetelemzésed, de az első olyan, amiből nekem, kívülállónak valami derengeni kezd arról, hogy mi újság a MÁO-ban. Azzal viszont nem javít rajta senki, ha itt útszéli hangon egymást \"anyázzák\", és a legkisebb békéltető, vagy másképpgondolkodó hangot azonnal valamelyik táborba taszagálják. Ez amit írtál világos beszéd volt, és eléggé elszomorító. De vadan egymásnak esve nem fog senki sem segíteni rajta. A belső, hozzáértő, beleszólással rendelkezőknek tudniuk kell, hogy \"amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten is\". Nekik kellene arra törekedniük, hogy szót értsenek a vezetéssel, ahelyett, hogy itt útálatoskodják ki magukból a dühüket. Még egyszer köszönet a világos beszédért.

3545 Megén 2003-12-11 15:40:55
Cintula political incorrect dolgokat ne írj le!

3544 Megén 2003-12-11 15:38:56
Cintula, bár mindenki csak akkorát csinálna oda, mint amekkorát én!

3543 Dzsnecó láma 2003-12-11 15:17:33
Nem látom be miért baj, ha szólnak Kovács János, Szinetár, Petrovics, Győriványi vagy Locsmándi tévedései miatt. Vagy a rendszer hibáit bírálják. Ez egy kritikus fórum. Legyen szabad szamárfület mutatni a bakot lövő főigazgatóknak vagy a meglehetősen egyéni stílusban beszélő karmesternek. A pallónak a másik oldalán vagy az ingatag középen mutassák fel a rezsim értékeit (ha vannak) és nevezzék meg a bírálatok tévedéseit. Én azt hívom elvakultságnak, amikor például buta okból javasolnak Gy.Ráthnak bocsánatkérést, a palló másik oldaláról meg azonnal viszont-bocsánatkérést javasolnak, ami lehet, hogy jogos kérés (mert az elkezdett érvelésből akár ez is kiderülhet), csak a hirtelen indulat elveszi a józan kifejtés képességét. A vitának, kritikának helye van. Ezt nem lehet elvitatni. A jó vitához viszont higgadtság, pontos és egyértelmű mondatok szükségesek. És tények. Ha lehet.

3542 Búbánat 2003-12-11 15:14:55
Egyszer már ideírtam, megismétlem: fejétől bűzlik a hal. A másik: ne a farok kormányozzon, elégedjen meg azzal, ha csóválni tudja. Azt hiszem, világosan beszéltem. De szívesen dekódolom a könnyebb érthetőség kedvéért. Először is. Az úgynevezett „válság” a Magyar Állami Operaházban akkor kezdődött, amikor a rendszervált(oz)ást követően a több párt rendszer létrejöttével valamely párt támogatásával és kormánya alatt az ő akarata érvényesül(hetet)t. Ez a vetésforgó elvén alapul(t). Aki hatalmon volt, azt az ellentábor lefasisztázta, de finoman szólva is lebarmozta. Ez ma is így működik. Nem az operaházi tagság együttesen elégedetlen a főnökével, hanem a tagságban megbúvó ilyen-olyan ellenzéki pártok eszméit valló művészek, muzsikusok, irányítók vagy beosztottak nyilvánítják ki hangos szóval, vagy suttogva, vagy bujtogatva, vagy névtelen leveleket irogatva, vagy aláírásgyűjtést kezdeményezve, vagy ha kell, akkor a parlamenti vizsgálóbizottságig is futva, hogy ők miért nincsenek megelégedve a „fejjel”, miért alkalmatlan a vezetésre. Ugyanakkor a „farok” igényt tart arra, hogy mindenbe beleszóljon, a vezető azt tegye és úgy, ahogyan ő helyénvalónak tartja; nem elégszik meg csak azzal, hogy kulturált emberi és kollegiális hangon javaslatokat adjon, tanácsokkal szolgáljon, hanem azonnal doronggal a kezében fenyegetően megindul… Kovács Jánosnak egyszer s mindenkorra tudomásul kellene vennie, hogy elmúltak azok a régi nosztalgiával emlegetett szép idők, amikor az állambácsi diktált, igaz, számára azok a diktátori megnyilvánulások szimpatikusabbak még mindig, mint a Győriványi-Locsmándi - korszak fémjelezte direktívák. Megjegyzem, mindig akkor szaladtak visítva a nyilvánossághoz ő és társai, amikor vagy ellenzékben voltak, vagy éppen küszöbön állt a fordulat. (Ütő Endre és Győriványi Ráth György) S addig ütötték a vasat, amíg még forró volt. Az ütlegelés közben pedig nem törődtek azzal, hogy annak hevében még milyen” áldozatoknak” jut ki eme „jótéteményből”. Most, hogy éppen újra hatalmon vannak, meglepődve tapasztalják, hogy ezúttal fordult a kocka, s nincsenek körülöttük báránykák, akiknek békés bégetése olyan megnyugtató lenne a számukra, hanem jönnek az ordasok, akik nem a báránykákra vetettek szemet, hanem őkelmükre. Ezt nem tudják józanésszel felfogni. Most ki van kivel, s ki nincs ki ellen? Ezen töprengenek mostan is, ahelyett, hogy igényesen végeznék a munkájukat, dolgoznának, művészien, színvonalasan, csendben, a vélt igazuk tudatában, feljebb valóik iránti bólogató tisztelettel. De nem, még most is, mindig csak „keljfeljancsiként” gondolnak magukra. Bár, én azt hiszem, inkább paprikajancsik ezek…

3541 cintula 2003-12-11 15:03:19
Jáááj Fityisz, te is szeretsz engem? Kolompár nagyanyám hogy örülne ha élne!! Proszit4

3540 szeretem a másságot 2003-12-11 14:56:10
\"Ocsmány világot élünk. Nem értem, miért engedik meg például a techno-zenét. Be kellene tiltani. Ugyanúgy be kellene tiltani, mint a náci pártokat. A kettő nagyon közel van egymáshoz. Elszabadulnak a teljesen kormányozhatatlan, vadállati ösztönök. Hát ebben mi a jó? Én ezt betiltanám.\" Kovács János az Operaház karmestere

3539 mindszent 2003-12-11 14:10:45
cintula, pálóc lettél? Mit jáááájbékolsz, fáj valamid?

3538 Fityisz 2003-12-11 14:06:43
Nem amerikázni kell, kedves Andrássy út-i foglalkoztatottak, hanem úgy kellene élnetek, hogy veletek kapcsolatban a szégyen szó fel se merüljön. Látnivaló, ez nektek nem megy. Irásaitok azonban minősíti kispályásságotokat, a polgári eszméktől messze álló viszályszításotokat, gyűlölködéseteket. Szerencse, hogy csak páran vagytok,s ez tényleg nem szégyen. Remélem, a szeretet ünnepén majd egy kicsit leálltok ( nincs potya internet ) munkatársaitok genyózásával, a másság el nem viselésével.

3537 békesség 2003-12-11 13:54:54
K.J. Muzsikában: Nem megújulni kellene, hanem a meglévő konstrukcióban kellene jól dolgozni. Ezt a házon kívül kevesen tudják. A házon kívül - egyébként teljes joggal - kritizálnak bennünket, mert valóban „nem jól megy a gyár, nem jó a technológia, nem célszerűen üzemeltetik a művészeinket”. De ahelyett, hogy a mostani konstrukcióban próbálnánk jól dolgozni, azt mondják, csináljunk mindent másképp. Félő, hogy ez a társulat életébe kerülhet.

3536 békesség 2003-12-11 13:54:29
K.J. a Szabad Szóban: Az egypártrendszer alatt egy felsőirányítással, megfelelő pénzdotálással az embernek nem volt más dolga, mint csinálni, ami a munkája, most pedig gyűjtenünk kell jobbról, balról a pénzt, szponzoroknak nyalni a fenekét, nincs meg az a fajta létbiztonság, mint azelőtt. Ez sajnos nemcsak nálunk van így, hanem az egész világon. Válságban vannak az operaházak, mint intézmények. Mindegyik a könnyebb vagy jobban kifizetődő megoldást választja, és nem az az elsődleges szempont, hogy egy társulat úgy tudjon működni, hogy a közönség is jól járjon, és a művészek is ki tudjanak fejlődni. Szerintem meg kell próbálni a repertoár-rendszert a lehető legjobban kiaknázni, és úgy játszani, hogy széles néptömegekkel nagyon széles repertoárt tudjunk megismertetni.

3535 békesség 2003-12-11 13:54:09
K.J. a Muzsikában: Ocsmány világot élünk. Nem értem, miért engedik meg például a techno-zenét. Be kellene tiltani. Ugyanúgy be kellene tiltani, mint a náci pártokat. A kettő nagyon közel van egymáshoz. Elszabadulnak a teljesen kormányozhatatlan, vadállati ösztönök. Hát ebben mi a jó? Én ezt betiltanám.

3534 cintula 2003-12-11 13:43:45
Jáááj Megén, amit idecsináltál az micsoda?!!

3533 Megén 2003-12-11 13:22:38
Olyan elvakultan utálják itt egymást a fórumozók, hogy valóban nem veszik észre: micsoda szégyen, hogy a Magyar Állami Operaházzal foglalkozó fórumon, csak piti kekeckedések folynak oda-vissza megállás, és megoldási javaslat nélkül. Szinte vetélkedő van, ki tud nagyobbat piszkítani a fórum tiszta \"üzenet\" ablakába. Amerikának az volt szégyen, ami ott történt, nézzünk magunkba, mi is szégyenkezhetünk ezért a stílusért, amit itt megvalósítottunk.

3532 ti-is 2003-12-11 11:53:50
Látom, itt is megjelentek (vagy tán voltak is?) a széthúzók. Nekik is javasolnám Nitzsche pár mondatát: \"Valaha olyan közel voltunk egymáshoz az életben, mintha barátságunknak és testvériségünknek már semmi gátja nem lett volna, és csak egy kis palló választott volna el bennünket egymástól. És amikor rá akartál lépni e pallóra, azt kérdeztem tőled: \"Átjössz hozzám a pallón keresztül?\" - de akkor már nem is volt kedved átjönni és amikor még egyszer kértelek, csak hallgattál. Azóta hatalmas hegyek és vad folyók válaszatanak el bennünket egymástól, és mindaz, ami csak elválaszthat és idegenné tehet és akkor sem mehetnénk át egymáshoz, ha akarnánk. De ha arra a rövidke pallóra gondolsz, nem találsz szavakat - csak elcsuklik a hangod és csodálkozol.\" (Ès ha tudta volna, hogy nekünk énekesünk is volt ezzel a névvel....??!!)

3531 söjtör 2003-12-11 11:12:02
Görbe tükörre, rápirításra szükség van! Nem szabad leállni. Annyi a melléfogás, a trojka annyira amatőr, Sz.M. szövegeiben annyi az összevisszaság, hazugság, mocskos csúsztatás hogy folytatni kell. Görbe tükröt, rápirítást őkelméknek!

3530 Talabér 2003-12-11 09:47:15
Az Igazság Pallosa is elveti a sulykot. A dallasi gyilkosság emlegetése igazi mélypont.

3529 A Mérce 2003-12-11 08:11:48
1 fityisz = 18,25cm

3528 A Mérce 2003-12-11 08:11:13
„Fityiszt mutatok azoknak, akik úgy érzik, hogy nekik lehet ocsmánykodni naphosszat, de az természetesen más kategória, hiszen az a MÁO belügye. A büfében, a kelléktárban. Szóval, a görbe tükör, a rápirítás folytatódik mindaddig……”

3527 laki 2003-12-10 21:41:54
Olyan szép, csókoljátok meg egymást kedveseim.

3526 kalahari 2003-12-10 21:10:35
Természetesen nem, Te igazi Gentleman vagy :-)

3525 WiseGentleman 2003-12-10 20:25:53
Remélem nem nekem szólt a \"modorodat csiszolhatnád\" mondat, én ugyanis védelmembe vettelek :).

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.