Bejelentkezés Regisztráció

Házy Erzsébet művészete és pályája


4974 Búbánat 2020-11-10 10:38:00 [Válasz erre: 4957 Búbánat 2020-10-19 14:32:46]

Darabanth Aukciósház árverésén szerepelt fotók:

"Felfelé a lejtőn" - 1958 - Kálmán György és Házy Erzsébet  

werkfotók a filmből

Forrás:

https://www.darabanth.com/hu/gyorsarveres/285/kategoriak~Festmeny-mutargy-papirregiseg-egyeb/Foto~100019/1958-Felfele-a-lejton-c-film-werkfotoja-Hazy-Erzsebet-Kalman-Gyorgy-24x30-cm~II1489320/

 


4973 Búbánat 2020-11-10 10:07:50 [Válasz erre: 4915 Búbánat 2020-09-03 23:08:49]

Kapcs.: 4915., 3931. sorszámok

A YouTube-ra már felkerült:

Polgár Tibor - Kristóf Károly: A lepecsételt asszony – Házy Erzsébet és Sárdy János szerelmi kettőse

„- Most akarom a csókodat… /- Szeretlek tavasszal, amikor virágzik a rét, szeretlek nyáron, amikor tiszta kék az ég, szeretlek ősszel, amikor  sárgul a levél, szeretlek télen, amikor minden hófehér/- Szeretlek reggel, amikor kezdődik a nap, délben is várom, szomjazom a csókjaidat, szeretlek este csillagos, forró éjjelen, szerelmem megbolondul, mert végtelen, hiszen jobban szeretlek, mint az életem...”

Budeusz Anna – Házy Erzsébet

Szvanicai Pál – Sárdy János

Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Kerekes János

A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1962. január 6., Kossuth Rádió, 20.45 – 22.55


4972 Búbánat 2020-11-08 21:49:17

Csili – 1960. március 1. (3. szám)

A PESTERZSÉBETI VASAS MŰVELŐDÉSI HÁZ HAVI TÁJÉKOZTATÓJA

"A március 4-én este 6 órakor megtartandó műsor keretében közreműködik:

Szabó Miklós,
Házy Erzsébet,
Komlóssy Erzsébet,
Domahidy László
az Operaház tagjai,

Takács Marika, TV bemondónő

a  Közalkalmazottak Központi Szimfonikus Zenekara.

Vezényel:  Dr. Bogina Elemér

Konferál:  Gál György Sándor.
 

A műsorban Erkel, Muszorgszkij, Csajkovszkij, Mozart, Verdi, Rossini és Mascagni legszebb áriái szerepelnek."


4971 Búbánat 2020-11-05 21:28:10

A Dankó Rádió Az a szép című műsorában ma délután elhangzott operettrészletek között volt kettő, amelyekben Házy Erzsébet énekhangja is felcsendült:

 • Lehár Ferenc  Paul KneplerLudwig Herzer, Fritz Löhner-Beda - Harsányi Zsolt – Erdődy János: Giuditta

Giuditta dala: Olykor csodálkozom a különös varázslaton, hogy ki hozzám közel kerül, az rögtön tűzre gerjed menthetetlenül!... /Olyan forró ajkamról a csók, olyan fehérek e kis kacsók, olyan selymes és ívelt a pillám, pillantásom, mint a villám. Bőröm fehérebb, akár a hó, hangom érzéki, vérforraló...”  (Házy Erzsébet, km. a Földényi-kórus és az MRT  Szimfonikus Zenekara, vezényel Bródy Tamás) –1968; részletek

Alternatív felvétel: „Új operett felvételeinkből" – Házy Erzsébet és Melis György énekel részleteket (1967. március 26., Petőfi Rádió, 13.20 – 13. 47) - a Magyar Rádió Énekkara és Szimfonikus Zenekara Bródy Tamás – „Giuditta dala")

 • Lehár Ferenc  Ludwig Herzer, Fritz Löhner-Beda  Harsányi Zsolt: A mosoly országa

- Liza és Szu-Csong szerelmi kettőse – „Szívkettős” - , II. felv „- Lótuszvirág! Érted élek csupán! Senki másért! /Szív, hogyan tudsz így tele lenni, mondd!.Hogyan fér beléd ennyi vágy és tűz? És ennyi láz? Ennyi édes gong? Hogyan zenghet száz mély melódiát egy szívdobbanás?…/- Asszony szerelmesebb nincs senki más,vágyat ily édeset sose találsz! Mindenem vagy Te nekem, sorsom és a végzetem, oldaladon itt talál engem élet és halál!..." (Házy Erzsébet és Simándy József, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1971. november 11., Kossuth adó 19.35 – 21.29


4970 Búbánat 2020-11-05 11:03:26

Házy Erzsébet és llosfalvv Róbert

Kiváló magyar művészekkel ismerkedett meg Bratislava

 • Új Ifjúság, 1962. szeptember 11.

A budapesti Operaház két nagytehetségű magánénekese szerepelt a Bratislavai Nemzeti Színház színpadán: Házy Erzsébet és Ilosfalvy Róbert. Szereplésüket nagy érdeklődés előzte meg. S nem is csalódtunk bennük. Bemutatkozásuk az Anyegin és a Bohémélet című operák főszerepeiben — nagy tetszést  váltott ki.

Néhány kérdést intéztünk a művészekhez.

— Melyik a legkedvesebb szerepe ? — kérdeztük a művésznőtől.
— Mindig az, amit legutoljára énekelek.
— Ki a kedvenc zeneszerzője?
— Ki is? Hát— a legjobban Wagnert szeretem, sajnos, kissé még túl fiatal vagyok ahhoz, hogy operaáriáit énekelhessem. Persze, nagyon kedvelem Mozartot is.
— Kit tart a legjobb előadóművésznek?
— Lawrence Oliviert és Audrey Hepburnt!!
(A művésznő két világhírű  prózai színészt említ, mindjárt meg is okolja miért!)
— Az én véleményem szerint az igazi, ideálisan nagy énekművésznek úgy kellene játszania, mint Oliviernek és úgy énekelnie, mint Callasnak!
— Mi volt eddigi legnagyobb színpadi élménye?
— A múlt év decemberében a Manon Lescaut! Felejthetetlen élményt jelentett számomra!
— Véleménye szerint melyik a nehezebb műfaj, a film vagy az opera?
— Ezzel kapcsolatban csak annyit, hogy végeredményben - művészi fokon -  minden műfaj nagyon nehéz...
— Mi a véleménye az opera jövőjét illetőleg?
— A klasszikus művészet síkján — lett légyen az opera, festészet, szobrászat, irodalom — óriási dekadencia mutatkozik. De az opera: mindenképpen élni fog — ebben nagyon bízom..

— Legvégül: meg volt elégedve bratislavai kollégáival?
— Mindenekelőtt: L. Holoubek rendkívül biztoskezű karmester! Az egész előadás folyamán otthonosan és biztosan vettem tempóit! Egyébként, a bratislavai kollégák nagyon előzékenyek voltak, remélem, hogy a későbbi szereplések csak megerősítik a barátságot!
— Mit üzen az „Új Ifjúságnak?“
— Úgy találom, hogy a mai fiatalság szellemileg rendkívül fejlett és nagyon rokonszenves! Nos hát — üdvözlöm a fiatalokat, és — a mielőbbi viszontlátásra!


— Hogyan lett énekes? — kérdeztük Ilosfalvy Róberttól.
— Régi, gyerekkori vágyam teljesült, amikor érettségi után a budapesti Zeneakadémia ének-tanszakának a növendéke lettem! 1949-ben végeztem.
— Hol kezdődött művészi pályafutása ?
— 1949-től 1953-ig a Honvéd-együttes magánénekese voltam. Az első igazi nagy öröm, és az első komoly siker Bukarestben ért, 1953-at írtak ekkor. VIT-díjas lettem! Rövid időn belül leszerződtetett a budapesti Operaház, melynek 1953 óta vagyok a tagja.
— Szerepei az új évadban?
— Sok nehéz, de gyönyörű szerep vár rám! Álarcosbál, Tosca, Tell Vilmos, Rigoletto.
— Operákon kívül mit szeret még énekelni?
— Nagyon szeretem az oratóriumokat. Eddig Mozart és Verdi Rekviemjét énekeltem. Mahlertől „Dal a földről", Kodálytól a „Psalmus Hungaricus”-t.
,.. Sűrűn szerepelek a budapesti rádióban is. Legújabb felvételeim: Schumann- és Brahms-dalok...
— Külföld; szereplések?
— Meghívás érkezett Olaszországból. A Manon Lescaut egyik főszerepét éneklem majd olaszul,
— Egy indiszkrét kérdés! Mi a véleménye a bratislavai kislányokról?
— Erre nagyon könnyű válaszolni. Nagyon, de igazán nagyon csinosak!
— Valamit — az „utolsó szó“ jogán!
— Őszinte és igazi szeretettel köszöntöm az Új Ifjúság olvasóit...

/SOMORJAI GYÖRGY/


4969 Búbánat 2020-11-03 20:31:49

Házy Erzsébet  énekhangja ma Lehár- és Huszka -művek egy-egy szerelmi kettősében szólalt meg, Ilosfalvy Róbert partnerével közös rádiófelvételeikről, a Dankó Rádió mai operettműsorában ("Az a szép"):

 • Lehár Ferenc Alfred Maria Willner, Robert Bodanzky - Gábor Andor: Cigányszerelem 

- Józsi és Zórika szerelmi kettőse, I. felv. (Házy Erzsébet és Ilosfalvy Róbert, km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Breitner Tamás)  - 1965-ös hanglemezfelvétel, részletek,  Qualiton kiadvány, LPX 6550, CD-n is kiadták, 2004

„... Hosszú kék hegy ormán ott vár egy tünde táj, ott édes nóta csendül, ott még a szív sem fáj.  - Ott teljesül az álom, mely mindig tova tűn. Szép tündérkertbe vágyom, hol nincsen árva szív..../-Jöjj vélem már, Zórika, a mennybolt a földre száll! Boldogságom várva vár rám, menjünk kéz a kézben már!”

 • Huszka Jenő – Martos Ferenc: Lili bárónő

– Illésházy gróf és Lili szerelmi kettőse, I. felv.  (Házy Erzsébet és Ilosfalvy Róbert, km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Sebestyén András) – A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1961. március 25., Kossuth Rádió, 20.00 – 21.35

 „Dombtetőkön, völgy ölében, kis faluban mennyi ház! És szavakban és szívekben mennyi szép szerelmi láz!... Ablak ha kinyílik valahol, kihajol rajta egy leány. Messze gitár szava pengő, szerelem szava zengő... és a fiú szava oly esengő: Tündérkirálynő légy a párom! Szállj le, szállj le pille szárnyon, hajadból összeszőtt aranysugáron...”


4968 Búbánat 2020-11-02 20:32:16

A Dankó Rádió operettműsorában („Az a szép”) a szerkesztő-műsorvezető, Erdélyi Claudia ma Ábrahám Pál zeneszerző-karmesterre emlékezett, aki ezen a napon született. (Zombor, 1892. november 2. – Hamburg, 1960. május 6.)   

Házy Erzsébet énekfelvételei között Ábrahám Pál operettdalai is szerepelnek, ezek közül hallottuk most az adásban (ismét):

 • Ábrahám Pál – Földes Imre – Harmath Imre: Viktória  

- Koltay és Viktória kettőse, II. felv.: Nem történt semmi, csak elválunk csendben: Good night… Így kellett lenni, majd elfelejt engem, good night…”  (Házy Erzsébet és Melis György,  km.  a Harmónia Vokál és az MRT Esztrád Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) – Részletek, 1963. május 5., Kossuth Rádió, 17.10 – 17.40

 • Ábrahám Pál Alfred GrünwaldFritz Löhner-Beda Heltai Jenő – Romhányi József: Bál a Savoyban

- Madeleine dala, I. felv.: „Az élet kettesben de szép…/Toujours l'amour, egy hölgy és egy úr…” (Házy Erzsébetkm. a Harmónia Vokál és a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara)

- Madeleine és Aristid kettőse: "A férjed(m) szerelmes beléd(m), letérdel rajongón eléd(m)....A férjed(m) csak ismerjük el, úgy csókol, hogy jobban sem kell...”  (Házy Erzsébet  és Melis Györgykm. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - 1963. május 5., Kossuth Rádió, 17.10 – 17.40 Ábrahám Pál operettjeiből 


4967 Búbánat 2020-10-31 20:28:51

Házy Erzsébet énekhangja ma Planquette operettjének rádiófelvételéről  szólalt meg a Dankó Rádió  "Az a szép" műsorában:

Robert Planquette - Louis  Clairville, Charles Gabet  - Innocent Vincze Ernő: A corneville harangok (km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel:  Breitner Tamás) - a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1971. december 20. Kossuth Rádió, 19.51 – 22.00

- Germaine és Grenischeux kettőse: „-... milyen egy férfi? De gyanakszom, a lány szívét megérti. Mert ahogy szól és válaszol, valóban oly könnyelmű... hogy joggal sérti meg,/- De így a helyzet roppant kényes. Egyebet én sem mondhatok. Titok!... - Egy ilyen leány szemérmes, akiről én még sosem álmodom... Nos, megértem: a hagyomány! Erről kérdem, ha meg nem sértem! Mit mond egy lány?... - Szép hableány, te is várod-várod,  meglásd, elindulsz majd egy szép úton. Felfedezed őt! Jó a hagyomány!  S jó az is, ha ő a párod!...”    (Házy Erzsébet és Korondy György)

 - Germaine dala  „Harangdal”, I. felv. „Régi hagyományhogy bátor jó vitézek laktak hajdanán a várban odafentLakoma után, a dalra-táncra készek, de hajnalban valamennyi harcba ment. Szerették a kardot, s ha szép szóra hajlott, szerették a lányt, ki édes csókot ád. Örömre vagy gyászra, messzi híradásra, meghúzták az ősi vén harangokat! ... „Bim-bam, bim-bam, bim-bam, bim-bam, bim-bam – bumFenn a vártoronyban vígan cseng a hang. Bim-bam, bim-bam, bim-bam, bim-bam, bim-bam – bumBelezendül, kondul a nagy harang.” (Házy Erzsébet és az MRT Énekkara)

Megemlítem, hogy Házy Erzsébet Germaine szerepében tizenegy évvel korábban (1960) már bemutatkozott rádiófelvételen. Az operett keresztmetszetében Házy mellett Zentay Anna, Bartha Alfonz, Radnay György, Maleczky Oszkár és Rátonyi Róbert működött közre, az MRT Szimfonikus Zenekarát és Énekkarát Erdélyi Miklós vezényelte.


4966 Búbánat 2020-10-29 17:24:40 [Válasz erre: 4964 Búbánat 2020-10-27 18:57:35]

"A Szép Heléna" operett  teljes rádiófelvételének ismétlése erről a linkről elérhető és meghallgatható:

https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-bartok/?date=2020-10-27_19-35-00&enddate=2020-10-27_21-53-00&ch=mr3

 


4965 Búbánat 2020-10-29 17:22:17

Házy Erzsébet és Melis György énekkettősében három operett egy-egy duettje hangzott el tegnap délután a Dankó Rádió operettműsorában („Az a szép”):

Ábrahám Pál – Földes Imre – Harmath Imre: Viktória  - Koltay és Viktória kettőse: - Kérem, maradjon szép emlékem, vonuljon vissza kérem, csendben szépen..../Nem történt semmi, csak elválunk csendben, good night, good night, good night...” (km. az MRT Szimfonikus Zenekara és a Harmónia Énekegyüttes, vezényel: Bródy Tamás) – rádiófelvétel bemutatója: 1963; Ábrahám Pál operettjeiből

Szirmai Albert – Emőd Tamás: Mézeskalács – Örzse és Jóska kettőse, I. felv.: „Szív küldi szívnek szívesen, szív a szívtől kapja szívből kedvesen...” (Km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - 1977. január 21.,  Kossuth Rádió, 17.19 – 18.04 ( „Bemutatjuk új felvételünket”)

Lehár Ferenc – Harsányi Zsolt: A mosoly országa - Mi és Guszti kettőse, III. felv.: „Zig-zig-zig…./ Fehér virág, kacér virág...”  (Km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Rubányi Vilmos)  -  Rádióbemutató, részletek:  1957. március 14., Kossuth Rádió,  19.10 -


4964 Búbánat 2020-10-27 18:57:35

http://stream001.radio.hu:8080/mr3.aac  

Sok év után a Magyar Rádió Dalszínházának teljes felvételéről ma este újra meghallgathatjuk Offenbach klasszikus nagyoperettjét!!!

2020.10.27  19:00 - 19:30  Bartók Rádió

Prológ

Jacques Offenbach: Szép Heléna

A mikrofonnál: László Ferenc 

 

2020.10.27  19:35 - 21:43  Bartók Rádió

Jacques Offenbach: Szép Heléna

Háromfelvonásos operett

Szövegét Henri Meilhac és Ludovic Halévy írta

Fordította: Fischer Sándor

Vezényel: Bródy Tamás

Km.: Magyar Rádió Énekkara (karig.: Vajda Cecília) és Szimfonikus Zenekara

Zenei rendező: Járfás Tamás.

Rendező: Horváth Ádám.

Szereposztás:

Páris - Réti József (tenor), Fülöp Zsigmond (próza),

Menelaus - Melis György (bariton), Feleki Kamill (próza),

Heléna - Házy Erzsébet (szoprán), Váradi Hédi (próza),

Agamemnon - Palócz László (bariton), Kállai Ferenc (próza),

Calchas - Maleczky Oszkár (bariton), Greguss Zoltán (próza),

Achilles - Palcsó Sándor (tenor), Kaló Flórián (próza),

Ajax I. - Kishegyi Áprád (tenor), Gyenge Árpád (próza),

Ajax II. - Külkey László (tenor), Miklósy György (próza),

Orestes - Bende Zsolt (bariton), Tordy Géza (próza),

Bacchis - Koltay Valéria (szoprán), Örkényi Éva (próza),

Parthemis - Gombos Éva (mezzoszoprán), Böröndi Kati (próza),

Philocomus - Pásztor János (próza),

Euthycles - Andresz Vilmos (próza),

Leona - Erdész Zsuzsa (szoprán), Szegedi Erika (próza),

Rabszolga - Árossy Aladár (próza).

A felvétel 1965-ban készült a Magyar Rádió 6-os stúdiójában. (Bemutató: 1965. december  20. Kossuth Rádió 18.58 – 21.32) 


4963 Búbánat 2020-10-26 22:05:56

A Dankó Rádió mai operettműsorában ("Az a szép") ez a két duett is elhangzott  Házy Erzsébet közreműködésével, e ritkán hallható stúdiófelvételekről:

 • Polgár Tibor: A szókimondó asszonyság  - „történelmi daljáték”.   A szövegét és a verseket Victorien Sardou (1831 - 1908) – Emile Moreau (1852-1922) „Madame Sans-Gêne” című színdarabja nyomán Darvas Szilárd (Bp., 1909 – Bp., 1961) írta. A daljáték zenei keresztmetszetét 1960. december 18-án, a Kossuth Rádió mutatta be 17.10 – 17.45 óra között. Házy Erzsébet, Koltay Valéria, Palócz László, Rátonyi Róbert és Szabó Miklós  énekelt.  A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Polgár Tibor vezényelte.   Az összekötőszöveg írója és tolmácsolója Darvas Szilárd volt.

- Kettős (Házy Erzsébet és Palócz László): „- Egy kis kocsma néz a Szajna-partra, nincs benne semmi cifraság. A márki, herceg ritka arra, de a jókedv az nem ritkaság.  /- Egy kis kocsma áll a Szajna-parton, ugye, sosem felejti el. Amíg csak élek, eszemben tartom, amíg csak élek, velem leszel...! /Egyszer majd visszasírjuk, egyszer majd visszahívjuk a régi kedves éneket. /- Ha fáj ezernyi gondunk, lélekben elbolyongunk, s egy dalt dúdolok én majd neked: egy kis kocsma néz a Szajna-partra… / - Egy kis kocsma áll a Szajna-parton, amíg csak élek, eszemben tartom szerelmünk boldog hajnalát!”

 • Kálmán  Imre – Leo Stein, Jenbach Béla - Gábor Andor: A csárdáskirálynő - Bóni és Stázi kettőse, II. felv.: „Zajt ne üss, kicsi lány, idesüss! Amit én szavalok, az egy tiszta dolog…./Te rongyos élet, bolondos élet! Mitől tudsz olyan édes lenni, mint a méz?...” (Házy Erzsébet és Kövecses Béla, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Török Emil)  - bemutató: 1954. február 28., Kossuth Rádió, 13.00 órától, részletek

4962 Búbánat 2020-10-26 21:56:47

Házy Erzsébet és Melis György

Forrás: Klemen Terézia magángyűjteménye - az Ő engedélyével


4961 Búbánat 2020-10-26 21:54:31

Házy Erzsébet és Melis György

Forrás: Klemen Terézia magángyűjteménye - az Ő engedélyével


4960 Búbánat 2020-10-24 11:44:05 [Válasz erre: 1936 Búbánat 2011-06-13 22:23:52]

Kapcs.: 1936., 1935., 1934., 1931., 1929., 1927., 832., 721. sorszámok

Adelaidei Magyar Értesítő, 1975-01-01 / 1-2. szám

Magyarnóta és Operett Est

táncos vacsorával egybekötve

Március  7-én. Pénteken

HÁZY ERZSÉBET  és  MELIS GYÖRGY

Magyar Állami Operaház Kitűnő énekeseinek fellépésével.

Felejthetetlen élményben lesz része. Hozza el austrál barátait is.

A hírneves művészek austráliai concert útjuk folyamán Adelaide-ben csak egyszer, Klubházunkban lépnek fel!

AZ EST PROGRAMJA:

7.30 - 8.45 Meleg vacsora kiszolgálása. Szűcs Sanyi
continentális zenekara játszik.

9.00 - 10.00 HÁZY ERZSËBET ÉS MELIS GYÖRGY
felejthetetlen programja.

10.00 - 12.00 SZŰCS SANYI zenekara játszik vidám
continentális tánczenet.


BELÉPŐ DÍJ, személyenként $7.00 a meleg vacsorával együtt.

Italok a bárban kaphatók.

JEGY ELŐVÉTEL a Clubházban Szűcs Béla alelnöknél. A terem számozott asztalokkal és székekkel lesz berendezve.

Asztal rendelés kizárólag csak a jegyek megváltásával történik. Az asztalok tervrajza Szűcs Bélánál megtekinthető. Minél hamarább veszi meg jegyét, annál közelebb kerül a színpadhoz.
Pontos megjelenést kérünk, vacsora kiszolgálása csak 8.45-ig tart.
Mindenkit szeretettel vár a - CLUB VEZETŐSÉGE;

 

 • Adelaidei Magyar Értesítő, 1975-03-01 / 3-4. szám

Klubszemle

„Házy Erzsébet és Melis György előadóestje nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket! Nagyon kár volt ezt a két kiváló operaénekest és velük együtt a zeneértő hallgatóságot a számukra idegen műfaj Magyar nótázásra és operett éneklésre kényszeríteni! Ezt a rendezési hibát nehéz kimagyarázni, amikor ez volt egyetlen adelaidei fellépésük! Az estet rendező Mr. Mille mint konferanszié sem bizonyult érdekesnek, amikor azt az öreg,szakállas tréfát mondta el újra, amit néhány évvel ezelőtt itt már előadott, a szerelem desztillálását. A műsor túl rövid volt, szerencse, hogy minden jelenlevő kapott egy kishanglemezt, amelyen megfelelő kísérettel Házy ragyogóan énekli a Mimi áriáját a Bohémekből, Melis pedig a Szevillai borbély Figaró áriáját énekli - kifogástalanul. A klub vezetősége tehát kitűnő énekeseket szerepeltetett, de a rendezés ódiumát el kell magunkról hárítanunk.”


4959 Búbánat 2020-10-21 21:17:33

A Dankó Rádió mai műsorán („Az a szép”)  „Az egy éj Velencében”  J. Strauss-operett három részlete is szerepelt:

Johann Strauss – Friedrich Zell, Richard Genée – Gáspár Margit – Kristóf Károly: Egy éj Velencében

A keretjátékot Innocent Vincze Ernő írta.

A Rádió Dalszínházának stúdiófelvétele (1966. július 16., Kossuth Rádió 20.28 – 22.00)

Km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás


- Annina belépője és kórus, I. felv. : „Frutti di mare!” (Házy Erzsébet, MRT Énekkara) 

- Caramello dala – Laguna-keringő „Oly kedves, oly megnyerő, tündéri látvány a nő! Ám benne megbízni kár, elröppen, akár a madár!...” (Ilosfaly Róbert)

- Annina és Caramello kettőse az I. felvonásból (Házy Erzsébet és Ilosfalvy Róbert):

„- Annina! - Caramello! - Karomba nem repülsz, szép lány?! - Karodba?. Te mindig hű voltál hozzám! - Óh, drágám, vége annak! - Így fogadsz engem?! Semmi csók?! Annina!  - Nem hallok rólad egy árva szót! Nem, nem, barátom, ennek vége!.../ - Pellegrina, Rondinella. - Kérlek, Annina! - Rondinella, Pellegrina. Pellegrina, Rondinella…”


4958 Búbánat 2020-10-19 21:04:19

A Dankó Rádió mai operettműsorában ("Az a szép") ez a kettős is elhangzott:

Gyöngy Pál – Bródy Tamás – Kellér Dezső – Szilágyi László – Békeffy István: Éva a paradicsomban – „Részegít a pezsgő, részegít a csók, nem tudom mi lesz, de inni jó…/Ne kérdezd tőlem, hogy meddig foglak szeretni még, ki tudja előre azt, hogy a szíve meddig ég…” (Házy Erzsébet és Korondy György, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Gyulai Gaál Ferenc) részlet, Qualiton, 1967


4957 Búbánat 2020-10-19 14:32:46

 

 

Házy Erzsébet és Kálmán György 

("Felfelé a lejtőn" - magyar mozifilm,  1959. Rendező: Gertler Viktor)


4956 mazig 2020-10-18 11:23:56 [Válasz erre: 4943 Búbánat 2020-10-10 14:41:47]

Kedves Búbánat!

  Valóban, a megjegyzésedben említett képen nem Házy Erzsébet látható, hanem Marton Éva. Sajnos emellett a könyvben még sok-sok hiba találhtó.


4955 Búbánat 2020-10-17 23:21:50

Házy Erzsébet énekhangja ma a Csárdáskirálynő és A mosoly országa rádiófelvételéről csendült fel a Dankó Rádió Az a szép című operettműsorában:

 • Kálmán Imre - Leo Stein – Jenbach Béla - Gábor Andor: A csárdáskirálynő

Km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás  - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1968. június 1. Kossuth Rádió 19.20 – 22.00) 

- Szilvia és Edvin kettőse: Téged szeretlek én! Csak érted ég a szívem rég! A szerelem furcsa jószág, a szerelem egyszer súlyt…./Egy a szívem, egy a párom, boldogságom tőle várom…” (Házy Erzsébet és Korondy György)

- Szilvia dala és együttes: „Nincs szebb, mint a szerelem, mindigis  de szép volt, rózsámat ha ölelem rózsaszín az égbolt… /- Az asszony összetör, megkínoz, meggyötör, az asszony tönkretesz vigyázz hogy el ne vessz…” (Házy Erzsébet, Korondy György, Rátonyi Róbert)

- Szilvia belépője: Hajhó, hajhó… Messze délen zordon hegyek ölén... / Hogyha szívem kéred tőlem, jól vigyázz babám…” (Házy Erzsébet és az MRT Énekkara)

- Szilvia és Edvin kettőse: „Táncolnék a boldogságtól, szívem lázban ég… /- Álom, álom, édes álom, álomkép…” (Házy Erzsébet és Korondy György)

 

 • Lehár Ferenc - Ludwig Herzer, Fritz Löhner - Harsányi Zsolt: A mosoly országa

- Liza belépője, I. felv.: „Egy nőnek mindig jól esik az ilyen szép fogadtatás…/Flörtök, mit gyötörtök?.../Szív, szív, mindig remél, el jő a mély nagy szenvedély! …”  (Házy Erzsébet, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1971. november 11., Kossuth Rádió 19.35 – 21.29


4954 Búbánat 2020-10-17 11:07:00

(Kénytelen vagyok itt  - és más topicokban is - külön-külön bejegyzésben, sorban, beírni az esetleges  pótlást és javítást, mert a szerkeszteni nem enged a rendszer - 60 percen belül sem.  Remélem, ez a probléma idővel megoldódik minden fórumozó megelégedésére,  működni fog úgy mint eddig!)


4953 Búbánat 2020-10-17 11:02:13 [Válasz erre: 4952 Búbánat 2020-10-17 10:54:00]

Javítom: Házy Erzsébet és Mario del Monaco a Bajazzókban 1973. május 15-én lépett fel az Erkel Színházban. ( május 18-án Andor Éva énekelt a vendég olasz tenorral Leoncavallo operájában)


4952 Búbánat 2020-10-17 10:54:00 [Válasz erre: 4951 Búbánat 2020-10-17 10:52:35]

Az előbbi kép alá: 

Házy Erzsébet és Mario del Monaco a Bajazzókban  (1973. május 15. és 18. – Erkel Színház)


4951 Búbánat 2020-10-17 10:52:35


4950 Búbánat 2020-10-15 23:29:44

Házy Erzsébet rádiós operettfelvételei közül a Dankó Rádió délutáni „Az a szép” műsorában újra meghallgathattuk:

Szirmai Albert – Emőd Tamás: Mézeskalács

- Örzse és Jóska kettőse: „Szív küldi szívnek szívesen, szív a szívtől kapja szívből kedvesen; ha nem kapja szív a szívtől igaz szívvel, kedvesen, küldje vissza szív a szívnek tiszta szívből, szívesen…” (Házy Erzsébet és Melis György, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) (keresztmetszet, 1977. január 21., Kossuth Rádió 17.19 – 18.04) 

Jacobi Viktor – Bródy Miksa – Martos Ferenc: Leányvásár

- Bessy és Fritz kettőse, III. felv.: Lassan uramédes uram, miért oly mohó, kár e nagy sietés. Hát hol marad az udvarias bók, sima szó, kézcsókra kész bevezetés? /- Nem tehetek róla, ez a sorvasztó láz, nincs hozzá élő szavam…/ - Na, de méltóságos úr, nem szokás ölelni ily vadul!...” (Házy Erzsébet és Palcsó Sándor, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) – A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1964. július 18., Kossuth Rádió, 20.52 – 23.30)

- Bessy és Fritz kettőse, II. felv.:Történt hajdanán, hogy egy hottentotta lány, Párizsba ment a kis bohó! – Dzsilolo, dzsilolo, dzsilolo…” (Házy Erzsébet és Palcsó Sándor)


4949 Búbánat 2020-10-14 23:58:40

Házy Erzsébet énekhangját a Dankó Rádió mai operettműsorában  („Az a szép”) ezúttal  Ábrahám Pál Bál a Savoyban c. operettjének részleteiből készült rádiófelvételről hallhattuk újra:  

 -Tangolita dala: „Az én nevem la Bella Tangolita…” (Házy, Énekkar)
- Tangolita dala: Toujours l’amour… egy hölgy és egy úr … az élet kettesben szép…” (Házy)
- Madeleine és Aristid kettőse: „A férjed szerelmes beléd, letérdel rajongón eléd...A férjed csak ismerjük el, úgy csókol, hogy jobban sem kell..." (Házy és Melis, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Bródy Tamás) -1963. május 5., Kossuth Rádió, 17.10 – 17.40


4948 Búbánat 2020-10-14 11:25:18 [Válasz erre: 4823 Búbánat 2020-06-12 16:07:01]

Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny szervezői a járványhelyzet miatt az október elejére tervezett a jubileumi ötödik évadot elhalasztják, mivel azt méltóképpen szeretnék megünnepelni.

A tervek szerint 2021 tavaszára kerül át az esemény, előreláthatólag vagy március 19-20-21-re vagy április 9-10-11-re.


4947 Búbánat 2020-10-13 22:32:08

A Dankó Rádió Az a szép című operettműsora ma Kemény Egon kétszeres Erkel Ferenc-díjas zeneszerzőre emlékezett, születésének115. évfordulóján. (Bécs, 1905. október 13. – Budapest, 1969. július 23.)

A műsorban Házy Erzsébet éneke is felcsendült:

Kemény Egon – Gál György Sándor - Erdődy János: Komáromi farsang

Lilla románca: "Könnyű lepke, kis madár, száll a lenge légben… Vajh ki tudja, hogy mi jár a lány fürtös fejében? Menten elmesélem…  "  (Házy Erzsébet)

- Lilla és Csokonai kettőse: „Lilla, szívemet ne vesd meg, úgy szeretlek, nem feledlek, bízd rám az életed!… /- Elszakítnak engem innen, tilt apám és tilt az illem, nem maradhatok Veled…”  (Házy  Erzsébet és Ilosfalvy Róbert, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Lehel György) - A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1957. március 9., Kossuth Rádió, 20.00 – 22.00


4946 Búbánat 2020-10-12 19:43:59

A Dankó Rádió mai operettműsorában („Az a szép”)  néhány hónap elteltével megint meghallgathattuk Házy Erzsébet és Melis György ének tolmácsolásában Ábrahám Pál – Földes Imre - Harmath Imre Viktória című operettjéből  Koltay és Viktória kettősét a  II. felvonásból: „Nem történt semmi, csak elválunk csendben: Good night… Így kellett lenni, majd elfelejt engem, good night…”  (km.  a Harmónia Vokál és az MRT Esztrád Zenekara, vezényel: Bródy Tamás)  Részletek, 1963. május 5., Kossuth Rádió, 17.10 – 17.40


4945 Búbánat 2020-10-11 13:16:43

Pesti Műsor, 1982-12-01 / 48. szám

I HÁZY ERZSÉBET |

Amikor a fájdalmas hír elért, az emlékezés időkön átlépő képei közül elsőként egy nagyon fiatal lány arca bukkant fel. A csilingelő hangú francia királylányé egy iskolai János vitéz előadáson. S mellé szorosan odakívánkozott egy másik: az izzóan drámai Menyasszonyé a Vérnászban. A kezdet és a csúcs, s e két pont között egy páratlanul gazdag, sikeres énekesi pálya. Egy különös tehetség önmagát égető-pusztító, az emberi szenvedélyeket, érzéseket a színpadon mélyen átérzö művészé. Minden este egy darabot otthagyok magamból — fogalmazta tréfának szánva. De igaz volt. Az operalátogatók ezrei emlékeznek elragadóan kedves Oscarjára, hamvas Cherubinjára, törékeny szépségű Mimijére, szenvedélyes Manonjára, s ahogyan szerelmes fiatal lányból érett asszonnyá varázsolódott Tatjánaként. S hány millió nézőt hódított meg a Gerolsteini kaland szépséges hercegnőjeként. Mert hódított nemcsak jellegzetesen szép szopránjával, hanem egyéni varázsával, szépségével. S tehetségével. Olyan művész volt. akinek ösztönös, belülről fakadó tehetsége mindenen átsugárzott, akár Neddaként szántuk tragédiáját, akár „gyűlöltük” Delila kegyetlenségéért.
December 11-én a Háry János Örzséjét énekelte volna. Hosszabb idő után ebben lépett fel ez év januárjában is. Akkor készült vele az a rádióinterjú, amelyben így fogalmazott: „A tehetség nem múlik el. Nem lehet sem megszerezni, sem elveszíteni."
Csak bele lehet halni …

(mátai)


4944 Búbánat 2020-10-10 23:40:54
Magyar Sajtó
1978-03-01 / 3. szám

Tíz év során közel száz színművész, operaénekes, rendező, karmester, zongoraművész, kamaraegyüttes, és még „sokan mások” voltak vendégei a MUOSZ klubbizottságának. A „Vendégeink” címet adtuk a sorozatnak, mert hisz formájában is az. Nincs színpad, vagy pódium, sem reflektor, sem súgólyuk. Közönségünk:, újságírók és meghívottak asztaloknál ülve hallgatják a beszélgetést, amibe természetesen bele is kapcsolódhatnak.

A sorozatnak nincs meghatározott célja, csupán közelünkbe kívánja hozni beszélgető partnereinket. Ennek a műsorfajtának mind nagyobb sikere van, amit bizonyít a látogatók növekvő száma.
Villantsunk fel néhány gondolatot az eddigi beszélgetéseinkből.
Szinte minden alkalommal szóba kerül a kritika, a kritikus újságíró munkája. Érthető is mert a művészek munkája állandó témája a sajtónak. A művészek örülnek ha foglalkoznak velük, inkább azt kifogásolják ha nem írnak róluk, mert mint mondják ez is jelent valamit. Beszélgető partnereink hangoztatták, hogy a sajtó munkáját komolyan értékelik — és ezt nem azért mondják, mert a beszélgetések a Sajtó Házában történnek —, még akkor is, ha imitt-amott a nyilvánosság előtt vitába szállnának velük, amire csak ritkán nyílik alkalmuk.
Mit is várnak a művészek a sajtótól? Szakszerű, elfogulatlan véleményt. Lehet vitatni, nem túlzottak-e az elképzeléseik erről.

(Búbánat: e cikk a felvetett témákban idézi Tolnay Klári, Bitskey Tibor, Major Tamás és más művészek idevágó gondolatait. Nem másolom át ide terjedelmi okokból.) 

Bessenyei Ferenc is kifejti véleményét a kérdésről: - Vannak olyan művészek, akik azt mondják „nem érdekel a sajtó véleménye”. Nem mondanak igazat! Mert nincs — szerinte — olyan művész, aki ne várná az újságárusnál a lapokat, hogy vajon mit írnak, és egyáltalán írtak-e róla. Házy Erzsébet hozzáfűzte — jobb elsőnek olvasni még az elmarasztaló kritikát is, mintha a színházi kollégák megjegyzéseiből és hozzáfűzött véleményükből értesülnek róla.

[…]

Hogyan kerültek a pályára? — sztereotip kérdés, mégis érdekes. Bilicsi Tivadar postai tisztviselőként kezdte. Házy Erzsébet úszóversenyzőként. Kibédy Ervin mint operaénekes, Simándy József viszont mint autószerelő, Kozák András tsz-munkás, Szedő Miklós orvos.

Hogyan töltik magánidejüket? Rátonyi Róbert tanulmányokat ír az operett történetéről, és mind több tv-filmet rendez. Kibédy Ervin egzotikus növényeivel, madaraival foglalkozik és elefántcsont faragásokat készít, Házy Erzsébet lakását gondozza és remek ételeket főz, Szedő Miklós (most már főfoglalkozásban) a 62-es Posta orvosa, Huszti Péter a Színművészeti Főiskolán tanársegéd. Sólyom Ildikó művészettörténettel foglalkozik, Bodrogi Gyula rendez és tanít, Voith Ági pedig a valóságban „anyaszerepet” tölt be, Major Tamás csónakázik, Neményi Lili visszaemlékezéseit írja, Kincses Vera háziasszonyi teendőket lát el.

A „Vendégeink” beszélgető partnerei műsorukat repertoárjaikból összeválogatott rövid műsorral zárták.

 Kollégáink élvezték ezeket a beszélgetéseket, a személyes megismerkedést a meghívottakkal. Az ezernyi apró „életszagú” vidám vagy mélyebbremutató pillanatot, a gondolatok, vélemények, érzések összecsapását.

/SZAMEK TAMÁS/


4943 Búbánat 2020-10-10 14:41:47

Miller Lajosnak a fórumon létrehozott topicjában  itt, hírt adtam az operaénekes most megjelent életrajzi könyvéről.

Átnéztem a könyv gazdag, színes és fekete-fehér képanyagát, közöttük találtam olyanokat, amelyeken Házy Erzsébet is látható Miller Lajos színpadi partnereként, szerepükben:

Ránki György: Az ember tragédiája. Házy Erzsébettel a próbán. 1970. Fotó: Mezey Béla (33. oldalon)

Ránki György: Az ember tragédiája. Egyiptomi szín. Házy Erzsébettel, 1970 (33. oldalon)

Csajkovszkij: Anyegin. Tatjána: Házy Erzsébet, Budapest, 1971. Fotó: Mezey Béla

Csajkovszkij: Anyegin.  Házy Erzsébet, Kováts Kolos, Miller Lajos. 1971.

Megjegyzem: ezen a képen szerintem nem Házy, hanem Marton Éva látható fehér tolldíszes kalapban; az Anyegin előadás-sorozatból a képek között van olyan is, amely alá a szerzők Marton Éva nevét tüntették fel – helyesen.  (53.-54. oldalon)


4942 Búbánat 2020-10-05 22:39:26

Jacques Offenbach ma 140 éve hunyt el. Az (francia) operett megteremtője egyikeként számon tartott komponista emlékét idézte a Dankó Rádió délutáni operettműsorában („Az a szép”)  bejátszott részletek - Házy Erzsébet közreműködésével a következő dalt és kettősöket hallhattuk az adásban:  

Offenbach – Henri Meilhac, Ludovic Halevy -  Fischer Sándor: A szép Heléna

A Rádió Dalszínházának bemutatója:1965. november 20. Kossuth Rádió 19.58 – 21.52

Km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás

- Heléna románca: „A szép Heléna, így neveznek…Ó Vénusz, mondd, neked örömet ád, ha félrecsúszik a, csúszik az erényes láb…”  (Házy Erzsébet)

 

Offenbach – Henri Meilhac, Ludovic Halevy - Romhányi József: A gerolsteini nagyhercegnő

A magyar nyelvű teljes stúdiófelvétel prózai dialógusokkal együtt - először 1970. augusztus 19-én. a Kossuth Rádióban (20.07 – 23.04 óra) hangzott el a Rádió Dalszínházának bemutatójaként. (Az ének-zenei hanganyagot keresztmetszet formában már 1968. november 20-án (Petőfi Rádió, 10.00 - 11.17 óra) bemutatta a rádió.

Km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás

- A Nagyhercegnő dala, a Nagyhercegnő és Fritz kettőse a II. felvonásból (Házy Erzsébet és Réti József):

„- A férj ezt mondta nékem, kérlek, mondd néki el azt, amit érzek! /- De mit?/ - Amit itt látsz. Mondd el azt, hogy kellemes és megnyerő. Mondd el azt, hogy bódító férfi…Mondd el azt, mennyit tudna itt még hódítani!...Mondd el azt, hogy megláttam vágyait. Mondd el azt, hogy mindenem lángol. Mondd el azt, hogy így hatott rám a zsivány, pedig nem vagyok ám én fából. Ó!.....Nos, hát! Nos, hát, most mit válaszol nekem? /- Mondja azt, hogy én vele érzek…. Biztos szép, biztos kedves lélek… Azon kell tehát igyekeznem….hogy a szívem is  így érezzen   Ez mind szép volna, csak azt kéne tudnom,  hogy miről van itt szó?... Az ördög engem örök tűzbe dugjon.…ha tudom, milyen sóvárgó…”


- A Nagyhercegnő és Paul herceg kettőse – „Holland újság krónikája” (Házy Erzsébet és Bartha Alfonz)  

„- A Nagyhercegnőt nőül kérni Paul herceg úr  nagy útra kel, de nem tudta e célt elérni, a szíve érte bárhogy vert. Ha kél a rózsaszínű hajnal, új reményt ébreszt minden nap, egy csokorral a hölgyhöz nyargal és kérte kezét…. A válasz már - szokásos szólam - dehogy miért nem lehet még a nőm! S én várok újra szenvedőn!...- ezt írja a lap rólam. Ó! /- S ez így van kedves széptevőm! …- s ha így van, akkor jól van….”  


4941 Búbánat 2020-10-04 20:00:35

A Dankó rádió délután sugárzott operettműsorából ("Az a szép") említem:

Házy Erzsébet és Szabó Miklós  Clairette és Ange Pitou  szerelmi kettősét énekelte Charles Lecocq Angot asszony lánya című operettjének 1960-as, teljes rádiófelvételéről (km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Polgár Tibor):

„- Csak érted dobban a szívem! Csak téged csókolhat a szám! E percben megesküszöm néked, hogy mindig hű leszek hozzád! Várj még reám, én érted élek…”   (magyar fordítás: Romhányi József)

(A Rádió Dalszínháza bemutatója: 1960. augusztus 21-e, Kossuth Rádió 20.15 – 22.00)


4940 Búbánat 2020-10-01 21:04:46 [Válasz erre: 4895 Búbánat 2020-08-17 23:32:35]

Házy Erzsébet születésének mai évfordulóján a Dankó Rádió Az a szép c. műsora megismételte némi tartalmi változtatással - az augusztus 17-i adást (amelynek részletezésétől eltekintek most – lásd. 4895. sorszámnál).  

Kimaradt:

-  Johann Strauss A cigánybáró c. operettjének rádiófelvételéről Szaffi és Barinkay kettőse, II. felv. (Házy Erzsébet és Ilosfalvy Róbert)  

Szirmai Albert – Emőd Tamás Mézeskalács c. operettjének rádiófelvételéről Örzse és Buhu vidám kettőse, III. felv. (Házy Erzsébet és Palcsó Sándor)

- Szirmai Albert - Mérey Adolf Mexikói lány c. operettjének rádiófelvételéről a Szerelmi kettős: „- Beatrix! Mégsem szabadna mellettem így elmennie! - Nem emlékszik adott szavára? - Nem. Nem emlékszem már semmire….” (Házy Erzsébet és Kelen Tibor)

Bekerült az előbbiek helyére:

- Szirmai Albert - Mérey Adolf Mexikói lány c. operettjének rádiófelvételéről a másik Szerelmi kettős:  „- Most elmegyek!.../- Várj még, várj még, mindig tevéled járnék!... /– ….jő az ősz, a hervadás! Repül az idő, repül, a szerelmi vágy kihűl!… jő a fájó ébredés! /- Várj még, várj még, követlek, mint az árnyék…” (Házy Erzsébet és Kelen Tibor, km. a Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel: Breitner Tamás) - „Bemutatjuk új operett-felvételünket”, részletek, 1965. április 16., Kossuth Rádió, 20.30 -

- Lehár Ferenc - Fritz Löhner-Beda, Ludwig Herzer - Harsányi Zsolt:  A mosoly országa Szu-Csong „Barackvirág-dala”, I. felv.: (Simándy József énekel, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1971. november 11., Kossuth adó 19.35 – 21.29  

„Egy dús virágzó barackfa ágát állítom hölgyem ablakába a holdas május éjjelén, s egy dalt dalolok vágyakozva halkan és cseng a vágy, mint színezüst a dalban, szerelmünk forró éjjelén szívem is azt suttogja: légy enyém!”

 

Megjegyzem, Házy Erzsébetnek a rádióban több mint ötven teljes vagy keresztmetszet  operettfelvétele van. Szívesen vettem volna, ha az ismétlések helyett  esetleg Házynak a műsorsorozatban még el nem hangzott vagy csak ritkán előfordult énekszámaiból kaptunk volna egy illusztris válogatást – azért persze örültem ennek a most újra elhangzott operett-összeállításnak is!


4939 Búbánat 2020-10-01 12:12:23

Házy Erzsébet és Cserés Miklós dr. rendező közös operettfelvételei a Magyar Rádió Dalszínháza produkcióiban

Jurij Miljutyin – Vajda István – Romhányi József: Nyugtalan boldogság (1959. január 1., Kossuth Rádió, 19.10 - 22.00 ) – Bródy Tamás – Házy Erzsébet, Zentay Anna, Kiss Manyi, Melis György, Külkey László, Fekete Pál, Gózon Gyula, Bilicsi Tivadar, az MRT Énekkara és a Magyar Állami Operaház Zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Cserés Miklós dr.

Kacsóh Pongrác – Bakonyi Károly – Heltai Jenő: János vitéz (1959. december 27., Kossuth Rádió, 18.40 – 21.05; Rádióra átdolgozta: Karinthy Ferenc) – Polgár Tibor – Házy Erzsébet, Lehoczky Éva, Sárdy János, Palló Imre, Szakács Sándor, Radnay György, Pethes Ferenc, Gobbi Hilda, Göndöcs József, Molnár Miklós, Harkányi Ödön, a Földényi-kórus, a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Cserés Miklós dr.

Jacobi Viktor – Martos Ferenc – Bródy Miksa: Leányvásár (1964. július 18., Kossuth Rádió, 20.52 – 23.33) – Sebestyén András – Németh Marika, Házy Erzsébet, Udvardy Tibor, Palcsó Sándor, Bilicsi Tivadar, Csákányi László, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Járfás Tamás. Rendező: Cserés Miklós dr.

Kálmán Imre – Gábor Andor – Romhányi József: Csárdáskirálynő (1968. június 1. Kossuth Rádió, 19.20 – 22.00) – Bródy Tamás – Házy Erzsébet, Zentay Anna, Honthy Hanna, Korondy György, Rátonyi Róbert, Palócz László, Feleki Kamill, Csákányi László, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Balassa Sándor. Rendező: Cserés Miklós dr.

Jacques Offenbach – Romhányi József: A gerolsteini nagyhercegnő (keresztmetszet, 1968. november 20., Petőfi Rádió, 10.00 - 11.17 óra) – Bródy Tamás - Házy Erzsébet, Németh Marika, Erdész Zsuzsa, Koltay Valéria, Svéd Nóra, Divéky Zsuzsa, Réti József, Melis György, Bartha Alfonz, Kishegyi Árpád, Michels János és Pere János, az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara. A Zenei rendező: Balassa Sándor. Rendező: Cserés Miklós dr. Szerkesztő: Bitó Pál (A teljes stúdiófelvétel prózai dialógusokkal együtt -,  először 1970. augusztus 19-én, a Kossuth Rádióban (20.07 – 23.04 óra hangzott el a Rádió Dalszínházának bemutatójaként.)

Fényes Szabolcs – Harmath Imre – Romhányi József: Maya (1971. április 12. Kossuth Rádió, 19.57 – 22.00) - Gyulai Gaál Ferenc – Házy Erzsébet, Galambos Erzsébet, Németh Marika, Korda György, Palcsó Sándor, Bende Zsolt, Palócz László, Radnay György, Rátonyi Róbert, Bilicsi Tivadar, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Fejes Ceclia, Rendező: Cserés Miklós dr.

Robert Planquette -  Innocent Vincze Ernő: A corneville-i harangok  (1971. december 20., Kossuth Rádió, 19.51 – 22.00) – Breitner Tamás – Házy Erzsébet, Kalmár Magda, Korondy György, Melis György, Sólyom-Nagy Sándor, Várhelyi Endre, Michels János, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Balassa Sándor. Rendező: Cserés Miklós dr.

Horváth Jenő – Hárs László: Kénytelen mulatság (1973. szeptember 30., Kossuth Rádió, 19.15 – 20.35) – Breitner Tamás – Házy Erzsébet, Zentay Anna, Bessenyei Ferenc, Feleki Kamill, Hadics László, Csajányi György, az MRT Énekkara és Szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Balassa Sándor. Rendező: Cserés Miklós dr.

Jacques  Offenbach – Fodor Ákos: Kékszakáll (1978. december 26., Kossuth Rádió, 19.53 – 22.00) - HÁZY ERZSÉBET UTOLSÓ OPERETTFELVÉTELE -  Bródy Tamás – Házy Erzsébet, Kalmár Magda, Lehoczky Éva, Horváth Eszter, Forgács Júlia, Tordai Éva, Szabó Anita, Domonkos Zsuzsa, Róka István, Palcsó Sándor, Fülöp Attila, Bende Zsolt, Melis György, Szénássy Ernő, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Cserés Miklós dr.


4938 smaragd 2020-10-01 11:28:34

Házy Erzsébet emlékére


4937 Búbánat 2020-09-30 00:49:11

A Dankó Rádió kedd esti operettműsorában ("Az a szép")  a soron következő operettrészletet a szerkesztő-műsorvezető, Erdélyi Claudia ezzel vezette fel: 

"Házy Erzsébet olyan  szenvedélyesen élt, mint az általa megformált operahősnők."

Carl Zeller - Moritz West, Ludwig Held - Erdődy János - Fischer SándorA madarász - Rajna-keringő - "Rajna táj, égi báj"  (Házy Erzsébet, km. az MRT Énekkarának Nőikara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - „Új operett felvételeinkből" – Házy Erzsébet és Melis György énekel részleteket - Bemutató: 1967. március 26., Petőfi Rádió, 13.20 – 13. 47

alternatíva: "Bemutatjuk új felvételünket"  (részletek) 1973. január 4., Kossuth Rádió, 21.39 - 22.00 - Házy Erzsébet, Kalmár Magda, Kónya Sándor énekel, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás (I. Zeller: A madarász, II. Millöcker: Dubarry) – LP-n és CD-n is kijöttek a dalok.


4936 Búbánat 2020-09-28 11:00:13

Hamarosan (11.15 - 12.50) a DunaWorld csatornán ismét megtekinthetjük a Férjhez menni tilos c. magyar filmvígjátékot (1963) Házy Erzsébet, Darvas Iván, Mányai Lajos, Psota Irén, Mezei Mária, Balázs Samu, Kabos László, Benkő Gyula  és sok más ismert színésszel szerepükben. Rendező: Zsurzs Éva. 

A film zenéjét Behár György szerezte.


4935 Búbánat 2020-09-27 22:52:30

Házy Erzsébet és Molnár Mihály rendező közös operettfelvétele a Magyar Rádió Dalszínháza produkcióiban

Polgár Tibor – Kristóf Károly: A lepecsételt asszony (1962. január 6., Kossuth Rádió, 20.45 – 22.55) – Kerekes János – Házy Erzsébet, Zentay Anna, Sárdy János, Rátonyi Róbert, Palócz László, Radnay György, Reményi Sándor, Molnár Miklós…, a  Földényi-kórus, az MRT Szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Molnár Mihály.


4934 Búbánat 2020-09-26 17:08:17

Házy Erzsébet és  Mikó András rendező közös operettfelvételei a Magyar Rádió Dalszínháza produkcióiban

Farkas Ferenc – Dékány András: Csínom Palkó (Új felvétel: 1963. május 1., Kossuth Rádió, 20.10 – 22.00) – Lehel György –Házy Erzsébet, Gyurkovics Mária, Andor Éva, Komlóssy Erzsébet, Neményi LiliSimándy József, Palócz László, Melis György, Radnay György, Szabó Ernő, Domahidy László, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Mikó András.

Johann Strauss – Fischer Sándor: A denevér (1963. december 25., Kossuth Rádió 19.05 –22.00) – Lehel György – Házy Erzsébet, László Margit, Szőnyi Ferenc, Ilosfalvy Róbert, Kozma Lajos, Melis György, Radnay György, Palcsó Sándor…, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Mikó András


4933 Búbánat 2020-09-25 10:20:28

Házy Erzsébet és  Szécsi Ferenc  rendező közös operettfelvételei a Magyar Rádió Dalszínháza produkcióiban

Fényes Szabolcs – Hárs László – Romhányi József: Nászajándék (1954. március 30. Kossuth rádió, 20:10 - ) – Lehel György – Házy Erzsébet, Pataky Jenő, Feleki Kamill, Csikós Rózsi, Latabár Árpád, Somogyi Nusi, Uray Tivadar, Mezey Mária, Apáthy Imre, Hlatky László, a Földényi-kórus, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Szécsi Ferenc.

Jacques Offenbach – Innocent Vincze Ernő: Fortunió dala (1958. június 22, Kossuth Rádió 20.20 – 21.25) – Fischer Sándor – Házy Erzsébet, Palánkay Klára, Ilosfalvy Róbert, Maleczky Oszkár, Kishegyi Árpád, Bende Zsolt, Kövecses Béla, Külkey László, Réti József,  a Magyar Állami Hangversenyzenekar. Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Szécsi Ferenc


4932 Búbánat 2020-09-24 10:00:57

Házy Erzsébet és  Solymosi Ottó rendező közös operettfelvételei a Magyar Rádió Dalszínháza produkcióiban

Robert Planquette: A corneville-i harangok (keresztmetszet, 1960. január 13., Petőfi Rádió, 20:30 – 21.45 – Erdélyi Miklós -  Házy Erzsébet, Zentay Anna, Bartha Alfonz, Radnay György, Maleczky Oszkár, Rátonyi Róbert az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Solymosi Ottó. Albert István összekötő szövegét Temessy Hédi és Kálmán György mondja el.

Johann Strauss – Fischer Sándor: A cigánybáró (1961. április 2., Kossuth Rádió, 18.50 – 21.30) – Ferencsik János - Házy Erzsébet, Ágai Karola, Komlóssy Erzsébet, Garancsy Márta, Ilosfalvy Róbert, Bartha Alfonz, Melis György, Bende Zsolt, Lendvay Andor, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Solymosi Ottó.


4931 Búbánat 2020-09-23 11:57:29

Házy Erzsébet és  Rácz György rendező közös operettfelvételei a Magyar Rádió Dalszínháza produkcióiban

Polgár Tibor - Vajda István: Szél kerekedik (1950. március 15., Kossuth Rádió, 19.30 – 21. 00) – Polgár Tibor - Házy Erzsébet, Raskó Magda, Simándy József, Maleczky Oszkár, Sárdy János, Horváth Tivadar, valamint a Magyar Rádió Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Rendező: Rácz György.

Jacobi Viktor – Martos Ferenc – Bródy Miksa: Leányvásár (keresztmetszet, 1954. március 18., Petőfi Rádió 13.00 – 13.53) – Török Emil – Házy Erzsébet, Neményi Lili, Kövecses Béla, Puskás Sándor, Maleczky Oszkár, a Földényi-kórus, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara. Rendező: Rácz György. Az összekötőszöveget Bánky Zsuzsa mondja el. „Régi nóta, régi tánc…”

Kálmán  Imre – Gábor Andor: Csárdáskirálynő (részletek, 1954. február 28., Kossuth Rádió 13.00- ) – Török Emil – Házy Erzsébet, Lorenz Kornélia, Kövecses Béla, Szabó Miklós, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Bitó Pál. Rendező: Rácz György

Lehár Ferenc – Mérey Adolf: A víg özvegy (1962. december 8., Kossuth Rádió 18.55 – 21.27.) – Sebestyén András – Házy Erzsébet, Koltay Valéria, Udvardy Tibor, Kövecses Béla, Palcsó Sándor, Kishegyi Árpád, Külkey László, Bilicsi Tivadar, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Rácz György.

Lehár Ferenc – Harsányi Zsolt: A mosoly országa (1971. november 11., Kossuth Rádió 19.35 – 21.29) – Bródy Tamás – Házy Erzsébet, Kalmár Magda, Simándy József, Bende Zsolt, Radnay György, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Balassa Sándor. Rendező: Rácz György


4930 Búbánat 2020-09-22 23:12:46

Házy Erzsébet és László Endre rendező közös operettfelvételei a Magyar Rádió Dalszínháza produkcióiban

Kemény Egon - Gál György Sándor - Erdődy János: Komáromi farsang  (1957. március 9., Kossuth Rádió, 20.00 – 22.00) -  Lehel György – Házy Erzsébet, Lehoczky Éva, Ilosfalvy Róbert, Bilicsi Tivadar, Göndöcs József, Hlatky László, Kibédy Ervin, Szabó Ernő, Fekete Pál, Kishegyi Árpád, Gózon Gyula, a Földényi-kórus, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara.  Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: László Endre.

Charles Lecocq – Kristóf Károly - Romhányi József: Angot asszony lánya (1960. augusztus 21., Kossuth Rádió, 20.15 – 22.00) – Polgár Tibor – Házy Erzsébet, Németh Marika, Kiss Manyi, Geszty Szilvia, Szabó Miklós, Rátonyi Róbert, Fekete Pál, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rádióra alkalmazta: Polgár Tibor. Rendező: László Endre.

Leo Fall – Harsányi Zsolt – Innocent Vince Ernő: Pompadour (1967. szeptember 9., Kossuth Rádió, 20.31- 22.00) – Bródy Tamás – Házy Erzsébet, Koltay Valéria, Szirmay Márta, Korondy György, Palcsó Sándor, Kishegyi Árpád, Külkey László, Nádas Tibor, Katona Lajos, az MRT Énekkara és Szimfonikus zenekara. Zenei rendező: Balassa Sándor. Rendező: László Endre.


4929 Búbánat 2020-09-21 20:35:12

Házy Erzsébet és  Horváth Ádám  rendező közös operettfelvételei a Magyar Rádió Dalszínháza produkcióiban

Jacques Offenbach – Fischer Sándor: A szép Heléna (1965. november 20. Kossuth Rádió 19.58 – 21.52) – Bródy Tamás – Házy Erzsébet, Koltay Valéria, Gombos Éva, Erdész Zsuzsa, Réti József, Maleczky Oszkár, Melis György, Bende Zsolt, Palcsó Sándor, Palócz László, Kishegyi Árpád, Külkey László, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Járfás Tamás. Rendező: Horváth Ádám.

Johann Strauss - Gáspár Margit és Kristóf Károly: Egy éj Velencében (1966. július 16., Kossuth rádió 20.28 – 22.00) – Bródy Tamás – Házy Erzsébet, Zentay Anna, Sándor Judit, Ilosfalvy Róbert, Udvardy Tibor, Kishegyi Árpád, Maleczky Oszkár, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Járfás Tamás. Rendező: Horváth Ádám


4928 Búbánat 2020-09-19 19:47:04

Farkas Ferenc: Csínom Palkó - Kettős - Házy Erzsébet, Simándy József

"Jó éjszakát, kisleány, a nevem  Csínom Palkó"

A daljáték új felvételének rádiós bemutatója: 1963. május 1., Kossuth Rádió, 20.10 – 22.00

Az MRT Szimfonikus Zenekarát Lehel György vezényli.

A televíziós filmrészlet hanganyaga e rádiófelvételből való.


4927 Búbánat 2020-09-17 20:16:42

A Dankó Rádió Az a szép című operettműsorában ma délután Házy Erzsébet énekhangja is felcsendült rádiófelvételéről - két duettben:

 • Szirmai Albert – Emőd Tamás: Mézeskalács

A Rádió Dalszínházának bemutatója - keresztmetszet: 1977. január 21., Kossuth Rádió 17.19 – 18.04 

Km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Sebestyén András

- Örzse és Jóska kettőse, I. felv.:  „Kívül piros, belül édes, olyan cukor, mint a rétes, jaj, be szép! Jaj be szép! Közepén a kép!.../ … Hencida, Boncida, Bergengócia, mért is csak az uraké az óperenci-en-ci-a!”  (Házy Erzsébet és Melis György)

- Örzse és Jóska kettőse, I. felv.: „Tücskök között nem köll ehhöz semmi figura!” (Házy Erzsébet és Melis György)

„- Én a párod, te a párom, nem választ el semmi se, sem sírásó, sem koporsó, sem harangszó, sem mise: két szegény kis tücsköt így ád össze az egek ura. /- Nem kell a tücsöknél ehhöz semmi figura, semmi figura, semmi figura. /- Tudja jól a tücskök dolgát a mezők ura, a szívek ura, az egek ura…!” 


4926 Búbánat 2020-09-15 17:50:52

Palcsó Sándor operaénekes visszaemlékezése Házy Erzsébetre

Részlet Klemen Terézia Az évszázad Manonja – Házy Erzsébet című képes könyvkiadványból (2018)

Palcsó Sándorral 2017. szeptember 17-én készítettem beszélgetést, ekkor mondta el élményeit és emlékeit a művésztársról, pályatársról, Házy Erzsébetről.

[…]

A legelső közös darabnál kezdte a visszaemlékezést.

"1957-ben Auber Fra Diavolóját próbáltuk az Erkel Színházban - (Búbánat: elírás lehet ez az évszám, ugyanis az opera premierje 1959. január 23-án volt.) -, melyet Szinetár Miklós rendezett. Erzsi már akkor ismert volt, nem igen akart velem próbálni. Még zöldfülű voltam, hiszen akkor kerültem oda, s nem azt csinálta, amire kérte a rendező. Nagyon méregetett, gondoltam, ez a nő ki akar próbálni engem. A bemutató előadáson van egy olyan rész, hogy már rég találkozott a két szereplő, s Zerlina, azaz Erzsi örömében a nyakamba ugrik. Észrevettem, hogy igencsak teljes erőből nekiiramodott. Kitámasztottam a lábam, nehogy elessünk, mert valószínű ez volt a szándéka, és ahogy belerepült a nyakamba, bizony jól megfogtam, még a bordája is reccsent, s a fülébe súgtam: most jobb? Ezzel csak azt akartam bemutatni, hogy milyen gondolkodásmódja volt Erzsinek. Észrevette, hogy megvan bennem is a megfelelő vagányság, merészség, és többet soha semmi konfliktus, de még piszkálódás sem volt közöttünk. Amolyan hasonszőrűek voltunk, ráéreztünk a dolgokra, mit hogyan kell.

[...] Manon élete legnagyobb szerepe volt. Alakításban és lelke mélyén is ezt szerette. Nagy találkozás volt szerep és szereplő között. Először is sugárzóan szép volt, amikor felöltözött a szerepben. Egyszerű lányként érkezik az első felvonásban a fogadóba, és ahogy a második felvonásban átváltozik gazdag dámává a híres aranyruhában, aztán bebörtönzött kurtizán, aztán a sivatagi vándorlás és végül a halála, egyszerűen döbbenetes a szerkezetfelépítés. Az átváltozás csodája volt.

Csak néhány szerepet, darabot szeretnék kiemelni, mindet lehetetlen. A Margitszigeten a nyári szabadtéri színpadon, az első Cigánybáróban játszottunk együtt 1962-ben. Nagyon sikeres darab volt, szerették az emberek is, mi is. Szegeden és Pesten is Erkel Ferenc Brankovics György című művében a két testvért játszottunk, ő volt az öcsém. Nagyon szép és sikeres munka volt. Puccini Turandotjában is sikerült nagyon szép operaházi élményt szereznünk a nézőknek. Mihály András főiskolai tanár első operaszerzeménye volt az Együtt és egyedül című mű, ahol szerelmespárt alakítottunk 1966-ban. Nagyon nehéz darab volt, sokat dolgoztunk vele, de mindketten addig csiszoltuk, míg az olyan nem lett, amilyennek mi elgondoltuk, mert egyforma volt a mércénk, amolyan» egy húron pendülők «találkozása volt ez mindig. Ráéreztünk a dolgokra, és azért is adták nekünk a szerepet, mert tudták, általunk siker lesz.”

1972-es évad vége, a felújított Salome. A címszereplő természetesen Házy Erzsébet volt. Palcsó Sándor életműkönyvében így emlékezik:

„Nagy kedvvel készültem a bemutatóra. Éreztem, hogy fontos állomása lesz a pályámnak, életemnek, mint azután ez később be is igazolódott. Jó partnereim voltak, elsősorban Házy Erzsi, akivel pályám során sokat voltunk együtt, sőt barátilag is összejártunk. Erzsi nagyon jó kollégám volt, és mondhatom, jó barátom is.”

„1973-ban a Szegedi Szabadtéri Színház leszerződte az egész Porgy és Bess darabot a teljes operaházi szereposztással. Ezen kívül Szokolay Sándor elkészült új operájával, a Sámsonnal, ahol ismét nagy szereposztással tanultuk a művet: Melis György, Házy Erzsébet, Faragó András és én, Palcsó Sándor, ugyanis ez a szereplőgárda biztosíték volt a szerzőnek, hogy a darab biztosan jó fogadtatásban részesül, s a nagyközönség kíváncsi lesz rá már a színészek miatt is.”

„A szívem majd megszakadt, amikor értesültem halálhíréről. Még előtte a kórházban meglátogattam, de én naivul reméltem, hogy felgyógyul. A munkánk mindig olyan volt, mikor a szív és a lélek összehajol… egy jó embert veszített el a társadalom. Nagyon jó volt vele dolgozni, nekem a későbbiekben soha többé nem volt ilyen kaliberű, nagy partnerem. Nyugodjék békében!”


4925 Búbánat 2020-09-13 19:30:46

Esti Hírlap, 1965. március 20.

 Házy Erzsébet kitüntetése  

Ma délelőtt átnyújtották Házy Erzsébetnek a Székely Mihály emlékplakettet. Székely Mihály halálának első évfordulóján, tavaly március 22-én adományozták ezt a kitüntetést első alkalommal, azzal a szándékkal, hogy a fiatal tehetségeket mindig nagy szeretettel támogató, elhunyt művész emlékét ápolják.  Házy Erzsébet az utóbbi időben nyújtott kimagasló énekes-színészi alakításaiért nyerte el a Csillag István szobrászművész által készített Székely-plaketett. A Manon Lescaut néhány év előtti premierje óta az operairodalom klasszikus műveiben és a közelmúlt modem felújításaiban (Menotti: A telefon, Orff: Az okos lány, Szokolay: Vérnász) élményt keltő alakításokkal lépett közönség elé.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.