Bejelentkezés Regisztráció

Opernglas, avagy operai távcső...

821 Norma 2003-12-23 01:17:34
És mekkora sikerrel? Nem voltál ott? Vagy nincs egy jó kritikád az estről? Ha nagyon jó volt, biztos kiemelték!

820 kalahari 2003-12-23 01:13:36
http://www.kronika.matav.hu/2003okt/Brit-Magyar.htm Ennyit találtam Sandersről: fellépett a Brit-magyar gálán az ősszel.

819 Norma 2003-12-23 00:54:54
Ki hallott már Graham Sandersről? Ő áll be Bándi helyett a Jenufába, legalábbis a mostani színlap szerint. Még egy kérdés Jenufával kapcs.-ban: mi értelme van, hogy a premieren Sudlik énekli az öregasszonyt, aztán soha többé. Takács Tamara és Mészöly Katalin veszik át a szerepet.

818 Teréz Anya 2003-12-22 23:21:42
Baltsa a Jenufában is nagyon jó volt. Néha egyetértünk, Sesti!

817 Sesto 2003-12-22 18:39:25
...Baltsa egyébként az összel Bécsben nagyon jó volt a \"Herodiade-ban\"!... Úgy látszik, jobb hangi állapotnak örvend, szerencsére!!!

816 Sesto 2003-12-22 18:30:46
..és mit énekelne a nagy görög tragika Nálatok?...

815 Orfeusz 2003-12-22 18:24:36
Csodálkoztam is, hogy fellép nálunk Agnes Baltsa, azért Ő még is csak egy világsztár, de úgy látszik, mégsem valósul meg...

814 Sesto 2003-12-22 01:37:00
...pedig G. Jones pár évvel ezelött Solothurn-ban még Normát(!) énekelt(?) gndolom Bellini meg forgott a sirjában!... Ennyi gonoszság ellenére mégis azt mondom nekem G.J. nagyon is tetszett mint Fidelio, bár Edda Moser még meggyözöbb volt az \"ösváltozatban\", mint \"Leonore\"...

813 WiseGentleman 2003-12-22 01:11:38
Én életem legrettentőbb Kundry-ját a MET-ben láttam, Gwyneth Jones megszemélyesítésében, akinek a vibratoja a Hudson River-től az East River-ig terjedt. Kell ennél még többet mondani? :)

812 operátor 2003-12-22 00:56:31
a houseofopera-ból engem is érdekelne pár felvétel! egyéként felhívnám a figyelmet arra, hogy korábban a jövő évi parsifalra agnes baltsa(!) volt kiírva kundrynak az operánk honlapján. mostanra mindkét alkalomnál balatoni éva szerepel. azért jó tudni miről maradunk le. kíváncsi lettem volna baltsa-ra kundryként, kár, hogy erre már csak 2005-ben a bécsi operában fog sor kerülni. vajon mi történt? végül is balatoni sem volt rossz tavaly, bár nekem lukin márta jobban tetszett, teljesen úgy énekelte a szerepet, mint w. meier egy met-es felvételen.

811 orlandofurioso 2003-12-21 23:02:21
Rendelt már valaki a \"Housofopera\"-tól kalózfelvételt, ha igen, mik a tapasztalatai?

810 Orfeusz 2003-12-21 19:23:57
Sesto! Köszönöm a bizalmat, ígérem írok, amint van időm, kb. holnap már lesz:)

809 Sesto 2003-12-21 19:20:03
Szia Orfeusz, üdvözöllek én is, mint \"új\" fórumos társunkat!... Nem, nem nyugodtan kérdezhetsz, nem haragszom, de ha lehet akkor inkább E-Mail-ben, egy darab \"anonimitást\" -legalábbis most még- szeretnék megtartani!... :-) Tehát megtalálsz a sesto73@hotmail.com cimen, Addio... Sesto :-)

806 cilike 2003-12-21 09:10:50
Nem akarok senkit megbántani, aki szereti Fokanovot, végülis én is kedvelem, csak ne lenne olyan dögunalmas! Mindig, mindenz ugyanabban a tónusban, egyfajta kicsit forszírozott hangon ad elő. Igaz, hogy korrekt, de néha már sikítani tudnék. Én Busát jobban szeretem, még Massányit is, vele szemben csak az a kifogásom, hogy tipikus tenor3.

805 Orfeusz 2003-12-20 23:23:34
Kedves Sesto! Én is köszöntlek, de mivel én nem rég vagyok e fórum látogatója, ezért egy picit mesélnél magadról,pl. hogy mit csinálsz kinn Bécsben(persze, ha nem vagyok túl tolakodó).

804 kalahari 2003-12-20 22:12:50
Ugyanezt szűrtem le én is csütörtökön. A magasságok furcsák voltak, a mélységek meg nem voltak, legalábbis hallani már nem lehetett... Jó lenne, ha kezdenének vele valamit, mert a hangja nekem is tetszik.

803 Turandot 2003-12-20 22:05:04
Nem sok jóra. Én már láttam Lunaként 2-3 éve, elég gyenge volt. Ráadásul ő sem tud játszani, úgyhogy még kompenzálni sem tudja a hangi hiányosságokat, a jóképűség meg nem elég. Egy szerepben tetszett nekem: Silvióként a Bajazzókban. Szerintem képeztetnie kéne magát egy jó tanárnál, mert a hang szép, csak gyenge, és sem a magasságokat, sem a mélységeket nem bírja, ez most a Carmenben nagyon kijött.

802 kalahari 2003-12-20 21:58:16
Azon leszek. Azt is érdekes ötletnek tartom, hogy az összes(!) Luna grófot Káldi Kiss kapta. ezek után nem tudom, mire számíthatok tőle...

801 Turandot 2003-12-20 21:48:58
Ha ez egy vizsgaelőadás lett volna Gál Erikátül, akkor azt mondom, ígéretes Carmen. De vannak szerepek, amikhez meg kell érni hangilag! Gálnak szép a hangja, de Carmen nagy falat neki. Pofátlanságnak tartom az Operától, hogy azok az énekesnők, akik sokkal színvonalasabban el tudnák énekelni, nem csinálnak ebben a hónapban semmit. Ugyanez vonatkozik Káldira is. Adjuk meg a fiataloknak a lehetőséget a szereplésre, de ne dobjuk őket rögtön mély vízbe! Nézz meg vagy hallgass meg igazi jó Carmeneket, aztán mondjál véleményt!

800 kalahari 2003-12-20 21:38:44
Szerintem nem volt rossz. De biztos javul még, elég fiatal. Nem kihez képest, hanem önmagában volt jó produkció.

799 Turandot 2003-12-20 21:34:30
Bocs, de épp azt ecseteltem, hogy Gál nem volt jó! Vagy kihez képest gondolod a jót?

798 kalahari 2003-12-20 21:29:49
Tény, hogy az említett Carmeneket nem láttam, de attól, hogy Gál jó, a többiek lehetnek még jobbak! Ennek csak örülhetünk...

797 kalahari 2003-12-20 21:26:48
Fokanov természetesen énekel Escamillo-t, és magától értetődő, hogy ott leszek...

796 Turandot 2003-12-20 21:24:00
Kalahari! Ha Neked Gál Erika ideális Carmen volt, akkor te még nem láttál igazán jó Carment. Külsőre valóban ideális Gál, de hangilag még igencsak éretlen ehhez a szerephez. Valamikor biztos jó Carmen lesz, de most még korai neki. Javallanám, hogy nézd meg Ulbrichhal vagy Kovács Annamarival! (Pánczél se rossz.) Nyáron láttad Esztergomban a Carment Komlósi Ildikóval? Na, ő tényleg ideális Carmen, világszínvonalon énekelt! És Tokody volt Micaela, aki szintén szuper volt, Bándi és Fokanov énekelték a férfi főszerepeket. Káldi nagyon gyenge volt Torreádorként, nem tudom, miért nem énekelt egy előadásban sem Fokanov. Néha mégis jobbak az idősebb művészek, mint a fiatalok!!!

795 operátor 2003-12-20 15:45:16
Búbánat, milyen favorita dvd-t említettél, csak nem valami spéci, kereskedelmi forgalomban nem kapható dologról van szó? ha igen, akkor lehet ilyeneket rendelni ebben a \"fogarasi úti musik domban\", pontosan hol?

794 Sesto 2003-12-20 15:28:09
Salve kedves Búbánat, hogy is hagyhattalak ki?!... :-))) PS.: bedobhatnál megint vmi jó kis operettes témát! (...láttam Zürichben a \"Vig özvegyet\", de sajna csak részleteiben, mivel az oldalszinpadon közben Elektra-ügyben volt dolgom...) A volt NDK-s \"sztár\" Dagmar Schellenberger volt Hanna, bár elvileg Martina Serafin-nak vagy Elena Mosuc-nak kellett volna énekelni: mindketten lemondták, söt Elena sajnos nem is énekel most már operettet...Danilo szólamában pedig R. Gilfry volt hallható...

793 Búbánat 2003-12-20 14:29:58
Tegnap este egy tüneményes Hamupipőkét láttam az Erkelben. Mondok egy meglepőt. Gregor ezúttal alig-alig volt halható. Lehet, hogy már eleve betegen vállalta? De még meglepőbb, hogy a mindig bájos és szépen éneklő Gémes Katalin a címszerepben ezúttal rátett egy lapáttal, s abszolút maga volt a tökély. Sárkány Kázmér hozta az Óbudai Társaskörben nemrég látott jó tulajdonságait Dandini szerepében. A szlovák-magyar tenor, Klein Ottokár a herceg szerepében régen hallottam enyire szépen énekelni, és a magas C-t is győzte. És még két meglepetés. Tóth Jánost - Alidorót énekelt - ugyancsak nagyon régen hallottam már, jól győzte szólamának mélységeit. Megérdemelt nagy tapsot kapott ő is. Végezetül hadd említsem meg a karmestert, Szabó Sipos karnagy urat, akit most láttam először az operai zenekar élén dirigálni. Biztos kézben tartotta az együtteseket: lent a zenekari árokban és fent a színpadon egyaránt. Csak így tovább! A rendezést is el tudom fogadni, igaz ehhez le kell mennem gyermekkorba. Ennek ellentmond, hogy alig-alig láttam gyermekeket a közönség körében. Úgylátszik, a felnőttek szeretik felidézni saját gyermekkori dia-, mese- vagy filmélményeiket, nem beszélve az évtizedekkel előbbi Rossini-bemutatókról. Szép, emlékezetes előadás volt, és csaknem teltház ezen a bérletes előadáson.

792 Búbánat 2003-12-20 14:15:50
Kedves Sesto. Tegnap kaptam egy biztatást a Musik Domban, a Fogarasi úton. DVD-n beszerzik nekem a La Favoritát. (Alfredo Kraus-szal). Különben én is köszöntelek nagy tisztelettel.

791 Sesto 2003-12-20 11:24:11
Köszönöm a kedves fogadtatást, \"MEGÉN\"!!! Üdvözlet vissza, Neked is!... :-) ...valóban Zürich-ben elég sokszor elvesztünk a sürü ködben, de ha jött a \"hófaló, meleg alpesi szél\", szikrázó napsütés és kék ég mosolygott ránk, mesés volt!...

790 Megén 2003-12-20 08:36:55
Hahó Sesto, végre újra a fedélzeten!Milyen volt a ködös Zürich? Jó, hogy újra köztünk vagy, me kell egy kicsit pezsdíteni a levegőt!

789 Sesto 2003-12-20 07:51:39
Kalahari! ...láttam/hallottam Cura-t (közelröl) \"live\" (\"Traviata\")...hát...hatalmas csalódás volt!... Sajnos!... :-(((

788 Sesto 2003-12-20 07:46:12
Köszi Caligula + Kalahari, nekem is hiányzott a Momus és vendégköre,...lesz most mit bepótolni: nem kis idömbe fog telni, mig az eddigi cikkeket \"átnyálazom\", hiszen azért amint látom nálatok is \"zajlik az élet rendesen\"!... :-)

787 kalahari 2003-12-19 16:32:21
Csatlakozom: üdv újra itt, Sesto!

786 orlandofurioso 2003-12-19 16:06:04
Operátor, ne reménykedj, az Arabella valamikor biztos meg fog jelenni, és tekintettel, hogy az Arthaus adta ki eddig is a Chatelet-béli felvételeket, gondolom náluk. Csak azt nem értem, aki be tudja lőni a dolgokat, az, hogy cserélheti föl a Vérnász képviselte minőséget a Don Giovanniéval? Egyszer te is tévedhetsz.

785 Caligula 2003-12-19 15:38:35
Halihó Sesto! Üdv újra körünkben. Részemről már hiányoltalak, de szerintem nem voltam ezzel egyedül.

784 Sesto 2003-12-19 15:27:27
Sziasztok!!!-immáron megint BÉCSBÖL!!! Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kivánok mindenkinek, s ha lesz egy kis lelegzetvételnyi idöm, akkor igérem az elköv. napokban egy kis zürich-i \"Eletra\"-beszámolóra is rászánom magam!-ill. a többi, általam megtekintett müre is kitérnék!!! ...szép volt jó volt, s majd meglátjuk mi következik!... :-) Üdvözlettel, Sesto...

783 kalahari 2003-12-18 23:38:10
Volt ma este egy jó kis Carmen. Gál Erika minden szempontból ideális Carmen. Fülöp Zsuzsa ugrott be Lory Anrdea helyett, és igazán remek Micaelát énekelt. Kiss B. Atillára rájárt a rúd ma este: először elcsábították, majd lefokozták, lecsukták, végül elhagyták, mégis mosolygott a végén. Nem csoda, a telt házas Erkel ünnepelte, megérdemelten. Káldi Kiss Andrásnak egyelőre sok ez a szerep, pedig az alkatához nagyon illik. A féláras jegyek eredményeképpen boldog-boldogtalan ott volt ma este, persze mindkétszer beugrottak a függönynek, és indultak volna kifelé az első és a harmadik felvonás után. Kellene osztogatni szórólapokat előadás előtt, amin feltüntetik, hogy mikor van szünet, stb. A félárú jegyeket rendesen elkapkodták, ebből is látszik, hogy többen is járnának színházba/operába, ha megengedhetnék maguknak. Ha utánaszámolunk,lehet, hogy még így is megéri a Háznak, mert a féláron megtelt Erkel többet hoz, mint a negyedházas, nem?

782 operátor 2003-12-18 22:43:56
furioso, hát [url]http://lanonymizer.sourceforge.net/pic/arabella.html;ezt[/url]. nyáron a 3sat-on \"operanyár\" volt, ennek keretében adtak le egy R. Strauss Arabella-t a párizsi Théâtre du Châtelet-ból, ami minden szempontból lenyűgözött és amit szerencsére rögzítettem is, ez az a felvétel, amit \"kultikus kincsként\" őrzök. Először is, korábban az Arabella-t az általános nézettel egybehangzóan Strauss kevésbé jelentős, második vonalbeli művének, a Rosenkavalier utórengésének gondoltam. De ebből az előadásból rádöbbentem, hogy egyáltalán nincs szó erről, sőt. A rózsalovag zenéjét akár felhígítottnak is lehet nevezni a Salome és Elektra stílusa után, hiszen a \"szép részek\" által nyújtott kielégülés szinte folyamatos, a fülbemászó keringők végetnemérőek. (Ez nem becsmérlés, imádom a művet.) Ezzel szemben az Arabella zenéjében egyesül a korábbról megismert állandó várakozást és feszültséget fenntartó miniatűr motívumok kavargása (amit Strauss apja úgy fogalmazott meg, hogy olyan, mintha a bőre alatt bogarak mászkálnának), melyek időként mégis kiszélesednek rózsalovag stílusú észbontóan szép, mindent átölelő aranyszínű dallamívekké. De azáltal, hogy Strauss ezeket visszatartja, csak ritkán engedi szabadjára, még jobban kiemeli ezek szépséget, az ember már szinte belebolondul, hogy mikor bontakozik ki a másodpercnyi dallamfoszlányokból a csodálatos dallamív. A Rózsalovag végig annyira szép és túláradó, hogy a végére az ember már szinte belefárad. Az Arabella szépsége visszafogottabb, kifinomultabb és talán érettebb, a Hoffmanstahl Strauss kooperáció utolsó gyöngyszeme. A Frau ohne schatten már-már megalomániás módon túlterhelt történetével és zenéjével szemben még szembetűnőbb a visszafogottság, az Arabella cselekménye önmagában gyakorlatilag említésre sem méltó. Rátérve a konkrét előadásra, a végig változatlan színpadkép megdöbbentő vizuális párja a Strauss-i zenének. A színpadképet össze-vissza csavart belsőépítészeti elemek szürreális aranyszínű szoborszerű kompozíciója alkotta, ami szerintem önmagában is egy a Strauss-i zene által szült páratlan művészi vízió. A szereposztás nem kevésbé meseszerű. Nemcsak a hangok szépek, hanem a birtokosaik is, ami igencsak hozzájárul a színpadi események hitelessé tételében. A címszerepben Karita Mattila, Mandryka szerepében Thomas Hampson, Zdenka-t pedig az azóta hazánkat is megjárt Barbara Bonney alakította, akit ebben a produkcióban láttam először és akinek varázsa még a tv képernyőn keresztül is elsőre elbűvölt. A kisebb szerepek alakítói is kiemelkedőek. A jelmezek, a frizurák, a színpadi mozgás, a színészi játék, egyszerűen minden különleges és meseszép ebben az előadásban. A cselekmény részben eredeti, részben modern, leginkább időtlennek nevezhető dimenzióba van transzformálva a vizuális stíluselemek páratlan kombinációja által. Röviden, ebben az előadásban benne van mindaz a szépség és harmónia, melyre az ember az életben vágyhat. Pár záró megjegyzés: a filmfelvétel szélesvásznú, nyilvánvalóan dvd kiadásra készült, de azóta erre nem került sor és nem is számítok rá, mivel sajnos már nemegy arabella dvd is kiadásra került. A produkció egyébként teljes egészében átvitelre kerül jövőre a Covent Garden-be, egy különbséggel: azon már én is ott leszek.

781 orlandofurioso 2003-12-18 16:24:49
Operátor, mit őrzöl kultikus kincsként a Sat3-ról?

780 samsem 2003-12-18 15:41:54
Operátor! Te mekkora egy nyalizós marha vagy! Az eszem megáll. De nem baj ilyennek is kell lennie a magyar közéletben...

779 kalahari 2003-12-18 01:58:03
:-) A próbán még énekelt, és jobb volt, mint Massányi.

778 operátor 2003-12-18 01:51:27
lehet, hogy vérhast kapott a vérnásztól, mint én :)

777 kalahari 2003-12-18 01:43:22
Igen, a próbán láttam őket. És nem csak őket, hanem bizonyos Hábetler Andrást Masetto szerepében, aki elég új lehet a házban (a Vérnászban szerepelt mint favágó), és a próbán kimondottan jó volt. Most pedig úgy néz ki, hogy kivették belőle, mert a februári előadásokra nincs kiírva senki, a többire meg Massányi. Vajon miért?

776 operátor 2003-12-18 01:28:12
kalahari, masetto a \"régi\", azaz massányi volt. Gondolom próbákon láttad Cleo-t és Fülöp Zsuzsát, mert élesben most voltak először.

775 kalahari 2003-12-18 00:57:55
Bentch és Kovácsházi között nem tudnék választani, mindkettő tetszett. Kováts Kolos nálam egyértelműen befutó, Kolonitsot nem láttam, és Kálmándit sem, viszont nekem Cleo Zerlinája és Fülöp Zs. Elvirája jobban tetszett. Igaz, nem a mai előadáson voltam. Ma ki volt Masetto?

774 operátor 2003-12-18 00:41:19
Ma bezárult a kör, most már mindenki megmutatta mit tud a Don Giovanniban. A kimondhatatlan nevű Mitilineou Cleo Zerlinája ugyan elmaradt Herczeniktől, de élvezhető volt. Én egyébként nagyon szerettem őt a Megmentett város Magdalénájaként. A kormányzó ugyan nem egy kulcsfigura, de nem is volt semmi gond Kováts Kolossal sem. Kolonits Klára Donna Annaként és Fülöp Zsuzsanna Donna Elviraként már előre aggályokkal töltött el, ugyanis az azt hiszem vitathatatlan, hogy ők nem rendelkeznek azzal a minőségű hangi matériával, mint elődeik (Bátori és González). Ezt az előadás is alátámasztotta, de el kell mondani, hogy második felvonásbeli nagyon szép és nagyon nehéz áriájukat mindketten azt hiszem önmagukat túlszárnyalva teljesítették, tehát végül is őket is meg lehetett hallgatni. Tóth János ugyan nem új, de meg kell hogy mondjam, hogy ilyen ocsmány kocsmatöltelék hangot még életemben nem láttam. Kovács János zenekara talán egy árnyalatnyival kevésbé volt összeszedett a korábbi ideálisnál, de ez valószínűleg a szubjektív megítélés tűréshatárán belüli kilengés. Az est sztárja egyértelműen TIMOTHY BENTCH volt. A premieren amikor a záró szextettben meghallottam González Mónit, akkor kezdtem el bólogatni, hogy EZ AZ, ezért ülök itt! Hát most Bentch volt az \"EZ AZ\" mind a második felvonásbeli áriája, mind a zárószextettbeli teljesítménye miatt. Fantasztikusan gyönyörű tenor hang, kiemelkedő érzékkel az értelmes énekléshez. Aki jót akar az hallgassa meg vasárnap a szóló karácsonyi lantkíséretes délutáni dalestjét a várban. Az ott előadásra kerülő régi zenéhez meg aztán pláne elképesztő módon ért, én még olyan Odüsszeuszhoz még hasonlót sem halottam, mint amit ő egyszer produkált. Szóval elvileg összeállt az ideális DG csapat: González, Bátori, Herczenik, Bentch (és Kovács János). Ha valaki ezeket a neveket látja a jövőben, akkor a rendezéshez való viszonyától függetlenül szerintem ott a helye az előadáson.

773 operátor 2003-12-18 00:09:24
Orfeusz, drága egy dvd lejátszó, de nem drágább, mint egy jobb videó! Egy opera dvd pedig majdnem mindig olcsóbb, mint ugyanaz cd-n. Én egyébként félévvel korábban vettem meg az első opera dvd-met, mint, hogy lejátszóm lett volna. Nagyon akartam, aztán rááldoztam a többit. orlandofurioso, igaz, hogy magyar viszonyok között drága a cd, dvd és minden más. De azért az emberek mégis sok pénzt elköltenek mindenféle vacakra, pl. mms mobiltelefon, hadd ne soroljam. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a dvd lassú megjelenéséhez semmi köze annak, hogy mi magyarok csórók vagyunk. Az angol, német, francia, amerikai, japán „fogyasztóknak” igenis van pénze, ők képezhetnék a keresletet (nem mi), de úgy tűnik, hogy őket tényleg nem érdekli a dolog. Búbánat, tulajdonképpen igazad van, de ezek szerint te sem vagy dvd-hez szokva. Hidd el, hogy jelentős minőségi különbség van egy tvből felvett előadás (vagy akár egy eredeti videó (ami akár a dvdnél is drágább tud lenni)) és egy dvd között mind hangilag mind képileg. Nekem is van olyan 3sat-ról rögzített előadásom videón, amit kultikus kincsként őrzök, de a dvd-k akkor is lényegesen magasabb szintű élményt adnak.

772 Búbánat 2003-12-17 21:13:05
A DVD-ügyhöz annyit tenék hozzá, hogy a 90 %-a videó kazettán is kapható, továbbá, ami a mi bolthálózatunkban kapható, ugyancsak 90 %-a vagy a Mezzo vagy a 3Sat-on már lement, s íjy módon megspórolva a DVD vagy VHS árát, én a saját kazettára ezt a 90 %-ot rögzítettem.

771 orlandofurioso 2003-12-16 22:47:57
Operátor, nem is gondoltam, hogy bármi baj lenne velem, s ahogy elnézem a kedvenc operáidat, veled se lehet. A DVD-hozzászólásodhoz: nem érdeklődés nincs - pénze az embereknek.

770 Orfeusz 2003-12-16 21:14:40
Csak hát egy DVD lejátszó drága..de én is beszerezek majd,mert mindig látom azt a sok DVD-t a polcokon, a sok jó operafelvételt.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.