Bejelentkezés Regisztráció

Opernglas, avagy operai távcső...

719 Turandot 2003-12-06 23:55:54
Miért, Kálmándi nem bariton? Gondolom, csütörtökön derült ki, mert az I. szereposztásnak aznap volt a főpróbája.

718 kalahari 2003-12-06 23:50:19
És ez tegnap derült ki??? Kálmándira osztani egy baritonszerepet eleve tévedés volt. Tóthra osztani bármit szintén. Viszont ki vannak írva 13-ra és 17-re. Addigra menni fog nekik?

717 Turandot 2003-12-06 23:46:24
Frankó azért nem énekli D. Annát, mert a 2. áriát nem tudta elénekelni sem a házi főpróbán, sem a nyilv. főpróbán. Úgy tudom, Kálmándinak és Tóthnak hasonló gondjai voltak, ezért kivették őket.

716 kalahari 2003-12-06 22:32:37
Azért Nyesztyerenkó kínosan rossz volt így rádión keresztül. Kováts Kolos sokkal jobb volt tegnap. de érdekel, hogy aki ott is volt ma este, mihez kezdett az írógéppel, a hóemberrel, az alumíniumhordókkal, stb.

715 janomano 2003-12-06 21:36:53
Legjobban az tetszett, hogy: \"milyen lenne, ha szobrodat a pajtában állítanák föl egy kád vérben..\" Ezt teccik!!! :))) Kiváncsi vagyok a tudósok véleményére! Így rádión keresztül kellemes. Élőben milyen volt? Persze vannak (látatlanba\') jobb részek lemezen: finálé, pl a Dieskau-Flagello-Talvela-Böhm féle, vagy a regiszter-ária Székely Mihály előadásával. De ne várjunk lehetetlent korunk művészeitől!

714 kalahari 2003-12-06 20:50:33
Csúcsot fog dönteni...

713 kalahari 2003-12-06 20:49:16
Nem hallottam. Most viszont jól hallani minden lépést a színpadon. Kár, hogy nem tudják kiszűrni ezeket a zajokat... Ókovács éppen kísérletet tesz a \"legrövidebb idő alatt a legtöbb hülyeséget összehordani\" kategóriájában.

712 Loge 2003-12-06 19:25:00
Hát amilyen gyengén szokták bemikrofonozni az előadásokat..Bár némi fejlődést azért mutatnak! Nekm tudom hallotad-e a Peter Grimes közvetítést tavaly? Fölrúgták az egyik elöl levő mikrofont, ami majd beestt az árokba, a hársó színpadi zenénél(3.felv.)meg elromlott vmelyik-vagy kontakthibás lett...Katasztrófális volt...

711 kalahari 2003-12-06 19:16:57
Nem pillangók, baglyok. A pillangó mást jelenet :-) Érdekes lehetett az a Rigoletto. Busát már tegnap sem lehetett mindig hallani, de talán a rádió segít a problémán.

710 Loge 2003-12-06 19:10:35
Szerencsétlenek!!! Én inkább a rádió mellől hallgatom..Szegény Busa, biztos ráénekel majd, amitől teljességgel szörnyű lesz a hangja.Visszatérve a Rigolettóra(kedves\"éjjeli pillangók\"), , az első felv. egy gőzfürdőben játszódott, dúskeblű félmeztelen hölgyek és egy szál törülközőbe csavart férfiak masszírozták egymást a színpadon..Iszonyúan meredek volt a színpad, s fölülről aGilda megölésekor vér csorgott le végig az egész színpad szélességében...Mindesetre izgalmasabb volt egy kicsit, mint a D.G.

709 kalahari 2003-12-06 14:14:04
Nem is az a kérdés, hogy ki a jobb. De ilyet is csak nálunk lehet csinálni. Busa, González és Pantea is végigénekelte tegnap is, ma meg premier. Csodálkoznék, ha fergetegesre sikerülne fáradt énekesekkel...

708 Amneris 2003-12-06 13:08:33
Hát ez tényleg nonszensz. Nehogy már Busa jobb Giovanni legyen, mint Kálmándi? Valaki fejtse meg, hogy miért variálták át a premiert? Gondolom az érdekek dolgoznak a háttérben... Gusztustalan!

707 kalahari 2003-12-06 00:45:32
Jó, akkor a következő kérdés: nem lehet nemet mondani? Egy abszolút elvetélt ötletre, mint ez. Főpróba után premier? Agyrém...

706 Orfeusz 2003-12-06 00:42:56
Ez itt nálunk nem szempont... Elég ha van vki, aki énekelget,aztán mindegy.

705 kalahari 2003-12-06 00:33:06
Én viszont nem örülök, hogy holnap is González énekel a mai után. Miért akarják tönkretenni az énekeseket???

704 Orfeusz 2003-12-06 00:29:24
Jól átvariálták a szereposztást-ilyen is csak nálunk történhet meg,össze-vissza, semmi koncepció. De miért nem énekel Frankó? Bár örülök, hogy jövő szombaton Gonzálezt hallgathatom,ő jobb.

703 Norma 2003-12-06 00:20:31
Kulcsszavak: fémhordó, hóember, gipsznipp, írógép, füstgejzír, tökhintó, stadion...

702 kalahari 2003-12-05 23:28:06
Hihetetlen, hogy mit variálnak a szereposztással! A holnapi premier a honlap jelenlegi állása szerint a két szereposztás egyvelege lesz. Tegnap még más volt fent. Ha holnap tényleg Busa énekel, akkor az nagy felelőtlenség, és iszonyú kitolás vele, azok után, hogy ma énekelt főpróbát. Ilyet nem lehet csinálni, de elvállalni sem szabad! Remélem, csak tévedés...

701 kalahari 2003-12-05 20:28:18
Miért, az milyen volt? Mármint a Rigoletto? Busát túlzottan lefoglalja az éneklés, a szerepformálásra nem marad energiája. Pantea nem volt rossz, de az első felvonásban jobban tetszett.

700 Loge 2003-12-05 20:07:26
Én is láttam...Busa jó, csak nem erre a szerepre való, kicsit magára erőlteti a \"Don Giovanni\"-karaktert, szerintem ő sokkal líraibb ennnél. Pantea meglepően jó Leporello, nekem nagyon tetszett González M., kultúrált.A rendezés nem elég sziporkázó, de néha nagyon jó.Kicsit többet vártam a miskolci Rigoletto után...

699 kalahari 2003-12-05 16:01:07
Más: érdekes ez a Don Giovanni-rendezés, bár még nem mindent értek, de majd elmélyülök benne. Ha az első szereposztás is lesz olyan, mint a második, akkor nagy gondok nem lesznek a premieren. A hölgyek jók, Kováts Kolos ma nagyon formában volt, Busa Tamást még szokni kell. Néha nem tetszik a hangszíne, máskor túl halk, de azért voltak jó pillanatai is. Kérdés, hogy ez elég-e egy címszerephez? Timothy Bentch jó, de nagyon érdekel Kovácsházi is ebben a szerepben. azt hiszem, elmegyek meghallgatni Kesselyákot, hogy mit mond a rendezéséről, hátha megvilágít néhány rejtélyes mozzanatot... Ja, ha nem lett volna egyértelmű: ma volt a 2. szereposztás főpróbája.

698 kalahari 2003-12-05 15:46:53
Karnagy, osztom a véleményedet. Egyébként a rajongás jó dolog, de kritikátlanul már veszélyes. Ha a gyengébb produkcióra azt írtuk volna, hogy fantasztikus volt, akkor éppen a művész úr lepődhetett volna meg legjobban, mert tudjuk, hogy önmagával is igen kritikus, és rendelkezik azzal a képességgel, ami csak kevés énekesnek sajátja, vagyis: pontosan meg tudja ítélni az aktuális teljesítményét. A 3 Requiem egymás után bizonyára sok volt, ennek ellenére maradok lelkes, de nem a végletekig elfogult rajongója.

697 karnagy 2003-12-05 08:06:58
Kedves P&F! Jómagam a \"Hangversenyek\" topicban egyáltalán nem marasztaltam el kedvenc honi tenoromat. Csak konstatáltam, hogy a piánói nem voltak szépek. Mert ezek a falzettes piánók sokszor csúnyák, hamiskásak voltak, lebegett a hang stb. Ez tény. Az is tény, hogy 4 nap alatt nem szabadna ezt háromszor elénekeltetni. Még valami: attól, hogy valaki a kedvencem, még bírálhatom. Ő is ember, neki is lehet rossz napja. A viszonylag gyengébbre sikeredett Requiem-szólója (ahogy láttam, Ő sem volt elégedett teljesítményével) ellenére ugyanúgy tisztelem és szeretem Bándit, mint eddig. Üdv.

696 Amneris 2003-12-04 16:31:57
Szerintem Bándi egyszerűen fáradt volt és ezért falzettezett ennyit. Nyilván nem tudott másként pianot énekelni, amit nyilván Ken-Itsiro kért tőle. 4 nap alatt 3 előadás egy kicsit brutál.

695 Piroska és a farkas 2003-12-04 16:07:58
Kedves Bándit elmarasztalók! Az eszetekbe sem jutott, hogy talán a karmester kért tőle ilyen végletes pianókat? Szerintem ezt csak a legnagyobbak tudják megcsinálni! Persze, akik hozzászoktak az ő NAGY hangjához, (amit a Requiemben is hallhattunk-, s ami most is gyönyörűségesen szólt) azoknak elhiszem, hogy szokatlan volt, pedig tökéletesen megcsinálta, amit Ken-Icsiro kért tőle.

694 karnagy 2003-12-02 07:27:15
Nyitok egy koncert-topicot, azon írok róla...

693 kalahari 2003-12-02 01:15:39
Türelem, lesz kritika.

692 Orfeusz 2003-12-01 23:07:29
Volt valaki a Requiemen? Szerintem egész jól sikerült,mind a zenekar, mind az énekkar remekelt, Ken-Ichiro pedig tünemény:) Cserna és Németh ismét bizonyított, főleg Németh Judit volt fantasztikus, Kováts Kolos is abszolút hozta a formáját. Az est gyenge pontja Bándi volt, nagyon nem tetszett, a halk részeknél nagyon rosszul énekelt.

691 kalahari 2003-11-30 22:23:42
De fejlődőképes.

690 karnagy 2003-11-30 22:20:11
Jó hang, de vmiért nem szeretem. Kicsit erős a vibrátója.

689 kalahari 2003-11-30 21:44:46
És Szvétek.

688 karnagy 2003-11-30 21:38:57
Kováts... Az idő azonban Rácznak dolgozik. És az utóbbi időben kezd beérni Fried is.

687 Loge 2003-11-30 21:12:35
Én is hallottam, K.A-nak abszolút nem fekszenek ezek a magas szerepek, amiket sorozatban osztanak rá, de nekem a játéka sem tetszik...Rácz István irtó szuggesztív, nagyon-nagyon jó!!Sokkal több jó szerepet kaphatna!! Dehát Szinetárék inkább használják a \"régi garnitúrát\", az öregeket, akiknek már hangjuk sincsen(Airizer,Szüle, stb...)

686 karnagy 2003-11-26 07:26:39
Egyetértek Amnerisszal. Lagymatag volt a zenekar, azok az akcentusok, amik nagyon is hozzá tartoznak a műhöz (pl. a bevezetésben) nem szólaltak meg. Egy-két szép pillanat mondjuk megragadott (pl. a 7. ajtónál \"Harmadikat este leltem...\") Rácz István alakítása első rangú, a hangja pompás, de kicsit darabosan énekel, és hát igen: a tritónuszok nem voltak tritónuszok... Kovács Annamária nem bírja a magasságokat, okosan tette, hogy az ötödik ajtó C-jét kihagyta. Viszont az ő játéka is hiteles.

685 -té.pé- 2003-11-25 22:43:43
Sajnáljuk, hogy a Momus - rajttunk kívülálló okokból - nem tudott ott lenni Barbara Bonney koncertjén. pedig készültünk rá! Talán legközelebb.

684 Amneris 2003-11-25 22:09:13
Halihó! Volt vki ma este a Kékszakállún? Mondjuk nem vártam csúcsprodukciót, mert most a zene meg a rendezés miatt mentem. Imádom ezt a rendezést, egyszerűen erről szól Bartók operája. Énekesek: K. Annamáriának nem való eme szerep, hiszen ő alt, így ezt a viszonylag magas lágéban írt szólamot, nem tudja kielégítően megszólaltatni. A játéka meggyőző, de ezt eddig is tudtuk. R. Istvánnál jelenleg Mo.-on szebb hangú basszista nincs, csak sajna ez nem elég. Meg kéne tanulni énekelni, és nem ártana ha zeneileg és fülileg is felfejlődne egy kicsit, mert attól hogy ez Bartók és a közönség úgy sem hallja mag, nem lehet hüjeségeket énekelni. Pedig egy tritónusz annyira nem nagy vasziszt das, csak gyakorolni kell. Egyébként ebben a témában A. is fejlődhetne. A zenekar elment, de nem volt rám valami nagy hatással, a múltkori Tannhauserben sokkal jobbak voltak. Bocs egy kicsit hosszú lett, de remélem nem untattam senkit. Üdv

683 Ametiszt 2003-11-23 12:45:48
Katasztrófa a hazai kobcert szervezés és jegyeladás balkáni állapota. Ha nem volt telt ház, mégis miért mondták azt a jegyirodában, hogy már minden jegy elkelt. Ha máshol maradt, miért nem tudnak róla? Ezért többen lemaradtunk a koncertről.

682 operátor 2003-11-23 01:34:29
Egyetértek mindkét előttem szólóval Barbara Bonney ügyben: a dalest által nyújtott élmény messze túllépet azon a kategórián, melyet a zene befogadással szokás társítani és valóban, ha egy országban összesen ennyi embert érdekel egy ilyen esemény, akkor nemsokára már be lehet csukni a boltot. Bár hozzá kell tennem, hogy hálát adok az égnek, hogy az eredeti helyem helyett a legjobb helyen ülhettem: a zenész kijárat felett az oldalerkélyen. A művésznő majdnem minden alkalommal amikor kiment, felnézett és rám mosolygott. Azt hiszem még semminek nem örültem ennyire életemben. Az előadás teljesen megdöbbentett de utána ért még egy meglepetés is: a ZAK Király utcai kijáratán három hosszúkabátos alak lépett ki, két férfi és egy nő, angolul beszéltek. A nő csinos svájci sapkát viselt, rövid szőke haja volt és egy nem túl nagy, gurulós bőröndöt húzott maga után. A három alak gyalog elindult a körút felé, a körúton megvárták míg a gyalogos átkelő lámpája zöldre vált, átmentek, majd ott is megtették ugyanezt, hogy tovább indulhassanak a KFC irányába. A Royal szálloda bisztrójáig gyalogoltak, a nő ott maga nyitotta ki az ajtót a szabad kezével – mivel a másikkal a bőröndöt húzta. Ha valaki nem jött volna rá: a hölgy Barbara Bonney volt, a két úr pedig a zongorista Malcolm Martineau, és azt hiszem a kottalapozó embere. Semmi limuzin, semmi kíséret, semmi felhajtás. Hát nem tudom, lehet, hogy ők akarták így, de azért én szívesen kinyitottam volna előre azt az ajtót, sőt a bőröndöt is elhúztam volna odáig. Vagy arról van szó, hogy a Barbara Bonney amellett, hogy páratlan művész, még ennyire szerény is vagy akik az eseményt szervezték úgy gondolták, hogy ha már lezajlott a dalest a művésznő mehet amerre lát. Nagyon remélem, hogy csak az előbbi az igaz, az utóbbi nem. Akárhogy is egy ilyen este után egy ilyen jelenet számomra elfogadhatatlan, az ország szégyene. Arról már ne is szóljunk, hogy a koncert végén valaki dobhatott volna minimum egy rendes virágcsokrot, mert azok a hivatalos virágos-puszis emberek baromi műek és a közönség is túl hamar elunta az ünneplést a végén.

681 karnagy 2003-11-22 22:09:42
Érthetetlen és szégyenletes, ha tényleg nem volt telt ház. Mellesleg, igen szomorú, hogy a dalestek mennyire perifériára szorulnak.

680 Orfeusz 2003-11-22 16:05:24
Tegnap voltam Barbara Bonney kamarakoncertjén a Zeneakadémián- fantasztikus eseménynek lehettem részese! Nem voltak sokan, de ez így legalább fokozta a családias hangulatot, és a közöznség- szerintem- igazán zeneszerető volt ezen az estén. A bensőnséges hangulatot fokozta, hogy nem volt teljes világítás, hanem csak kisebb lámpákat gyújtottak fel, egy két sárga színű reflektort-ez a félhomály, kellemes hangulatvilágítás és az elhelyezett virágok családias, meghitt légkört teremtettek a Zeneakadémia szép belsőterében. Leoltották a nagy csillárt, és bejött az est főszereplője: Barbara Bonney. Milyen szép, milyen bájos! A sárgás megvilágításban, aranyszőke hajával, és aranyszínű ruhájával egy angyal benyomását keltette, főleg mikor megszólalt a gyönyörű szép hang. Először Mozart dalt, majd egy Schumann dalcilkust adott elő, a második részben Liszt szerzemények, és bécsi operett részletek következtek. Zongorán Martin Martineau kísért, akivel rendszeresen turnézik a művésznő, és meg is látszott a kiváló összhang kettejük előadásában. Bonney nemcsak elénekelte a dalokat, azokat elő is adta: arcával, mozdulataival minden pillanatban érzékeltette azt, amiről a dalok szólnak. De ez mind, a maga természetességével, bájával, egyszerűségével-hisz ez a csodálatos nő is ilyen. A hangja lágy, és nagyon szép. Nemhiába a világ egyik leghíresebb lírai szopránja. A közönség nagy-nagy szeretettel fogadta, még Bonney is meglepődött, három ráadást is adott és megjegyezte ilyen szerettel teli nézőkkel ritkán találkozik. Reméljük még visszatér hozzánk, akár a operába is.. Az egész este oly harmonikus, oly tökéletes volt-ilyen ritkán fordul elő, aki meghallgatta, azt biztos, hogy a teljes nyugalom,harmónia és béke járta át-mert engem igen!

679 Amneris 2003-11-21 10:14:10
Én is láttam a szerdai előadást. Csatlakoznék az előttem szólókhoz, bár az én fülemet azért kényesen érintette a fél hanggal lejjebb énekelt Csarnok-ária. Szerintem Berczelly jó formát hozott, nem volt tremolós. A többi stimm. Ja Busa olyan minthogyha egy újabb technikával akarna énekelni, én ilyen hangszínt még nem hallottam tőle. A rendezésben a kedvencem a szarvasfejekkel köröző statiszták. És nekem is feltűnt ez a nácis beütés. Nem értem minek. Egyébként szerintem ez a wagner-zene nagyon szép és igazán hallgatható.

678 Megén 2003-11-21 07:57:20
Én voltam Wartburg várában, sisakok és párnák voltak, nem tudom ültek-e a párnákon vagy csak dísznek használták. A sisakok meg használhatók mindenféle: tűz, kard, de akár eső ellen is.

677 karnagy 2003-11-21 07:23:10
Ja, a tegnapi beszámolómban a rendezést direkte nem említettem, mert az minősíthetetlen. A kedvencem az 1. felvonás végi sültdisznó-átcipelés (ami a postabank-macihoz hasonló vezérmotívum lehet Szinetár életművében). A Vénusz-barlang süllyedése tényleg a \"Mária\"-felkiáltás előtt pedig valóban durva hiba volt. Egyébként, nem tudom, Erzsébet viselhetett-e lila ruhát.

676 WiseGentleman 2003-11-20 21:50:38
El kéne menni megnézni Wartburg várát, biztos van valami kiállítás, hogyan voltak az ülőpárnákkal, meg a tűzoltósisakokkal... Ja, és a mongol barbecue-val...

675 kalahari 2003-11-20 19:47:51
Az ülőpárna fontos dolog, nyilván munkavédelmi előírás... :-)

674 WiseGentleman 2003-11-20 16:49:36
Szilgyo, és mit szólsz az első felvonás végén a svédasztalos büféebédhez (amikor elvileg a szöveg és a zene alapján sietni kellene Erzsébethez)? Vagy ahhoz, hogy a Vénusz-barlang már jóval a Mária név kimondása előtt süllyedni kezd? A harmadik felvonás előjátéka alatti rendkívül szuggesztív felhőgomolygásról már nem is beszélek.

673 Búbánat 2003-11-20 15:56:57
Agyament. Köszi az infót. Akkor már az idén nem megyek Debrecenbe. Ami késik, persze, nem múlik.

672 Szilgyo 2003-11-20 14:23:03
Köszöntem, nekem elég volt egy Tannhauser, még tavaly, a kiemelkedő képességű Róka Istvánnal, aki szabályszerűen elfelejtette, mit kell énekelni, és egy fél percig összevissza halandzsázott a Vénuszbarlang-jelenetben...szegény Kocsár Balázs meg a zenekar egyszerűen leállt, és várta, míg a megtévedt gyermek visszatalál. Plusz hozzá Szinetár tehetséges rendezése, amikor is a dalnokverseny előtt mindenkinek kiosztják az ülőpárnákat...

671 agyament 2003-11-20 13:42:37
Jó, hogy itt vagy Búbánat! A dec 15-i Lohengrin bizonytalan, ha véletlenül tervbe vetted volna. A dec 20-i úgy néz ki, még áll.

670 Búbánat 2003-11-20 13:40:27
Kalahari. Így már minden más. Mármint, hogy első élmény. Ezt valóban fel kell dolgozni. Különösen, Wagner esetében. Emlékszem, hogy annak idején én sem gyerek fejjel ültem be az első Wagner operámra, ami a Bolygó hollandi volt, majd a Lohengrin követte. Érdekes, előbb láttam a tetralógiát meg a Nürnbergi mesterdalnokokat is, mint a Tannhausert. Valahogy, így alakult. Mindezek dacára, nem vagyok wagneriánus, és mosolygok azon, amikor tegnap is látom az előcsarnokban azt a nagy igyekezetet, buzgalmat, ahogy a Wagnerrel kapcsolatos kereskedelmi árukat próbálják rátukmálni a kedves látogatóra. És hát mindenhol ott vannak a Richard Wagner Társaság képviselői, ahol valami program, esemény kapcsolódik a társaság névadójához. Egyébként mindezt nem elítélőleg mondom. Örvendetes dolog, ahogyan ápolják ezt a Wagner-kultuszt. Látszik, hogy a lelkesedésen felül szakértelemmel is rendelkeznek. Vannak a rendezvényeik népszerűsítésében és szervezésében, a szolgáltatásaik és termékeik promóciójában járatos, elkötelezett és hozzáértő munkatársaik. Van alapítványuk, vannak kapcsolataik a külföldi Wagner társaságokkal, körökkel és egyéb itthoni és nemzetközi Wagner-hívőkkel stb. Kapnak támogatást, de saját bevételre is szert tesznek kiadványaik, termékeik értékesítésével, egyéb szolgáltatásaikkal (előadások, videó vetítések stb tartása), és persze a tagdíjakból. Fenn tudják magukat tartani. Tehát, példát lehet róluk venni, hogyan is kell mindezt csinálni. Tanulni, sohasem szégyen. De mégis, valamiért zavarólag hat rám az a célzatos, intenzív reklámkampány, amelyet Wagner-ügyben immár évek óta hatalmas energiák befektetésével folytatnak. Biztosan bennem van a hiba, ha ezt így látom és érzékelem. Talán az zavar, hogy csak ők vannak a „piacon”, és nem látom, hogy más társaságok, egyletek, szervezetek is ilyen áldozatos munkát végeznének köreiken belül, és kívül, mondjuk Erkel, Liszt, Kodály munkásságának népszerűsítése érdekében. Pedig léteznek, működnek a nevezettek nevét viselő szervezeteink. Csak ők szegények, mint a templom egere. Miért nem lesik el a fortélyokat a Wagner társaságtól? További kérdésem, hogy Wagner - mintára miért nincs Verdi Társaság? Hogy az ő kultuszát is ápolják, az előbbihez hasonlóan. (De mondhattam volna Mozart, vagy Puccini nevét is.) Nincs erre pénz? Szerintem, az a baj, hogy túl kényelmesek vagyunk, nincs meg az akarat, a szándék, hiányoznak az ötletek, az elképzelések, a célok, s az eszközök, tehát mindaz, ami a másik oldalon rendelkezésre áll. Itt is létrejöhetne egy jó értelemben vett egészséges verseny. Az előcsarnokban az egyik asztalnál a Wagneriánusok árulnák a portékáikat, egy másik asztalon pedig a Verdi-rajongók juthatnának hozzá hasonló választékú cikkekhez. Békés egymás mellett élés jegyében mindegyik végezné a maga dolgát. De úgy is lehet, hogy amikor az adott zeneszerző művét játssza a Ház, akkor aznap az előadás kezdetére ki-ki beköltözik az Opera előcsarnokába. S elmúlna bennem az rossz szájíz. A Wagner -kultusz gyakorlatilag a komponista halála, 1883 óta létezik, kisebb-nagyobb megszakításokkal. A német zeneszerző óriás ezt bizonyára megérdemli. De vannak más zenei géniuszok is, akiknek érdeme semmivel sem marad el tőle, és mégis ők valahogyan „elhanyagoltak”. Ezt nehezen tudom megemészteni.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.