Bejelentkezés Regisztráció

Opernglas, avagy operai távcső...

919 janomano 2004-01-05 19:07:00
Kedves Norma! Két ilyen jelenet volt: amikor a lépcsőn felfelé menet kivillant a lába utánna olyan arcot vágott! Képzelheted! :) Illetve amikor a \"piramis\" tetején állt és vmilyen zenekari instrukció folyt elkezdte babrálni a szoknyáján elől leglógó fém \"izét\". Mindenki pukkadozott a nevetéstől! :) Ja és oda tettek valami szánalmas fém tányért a gong helyett. Ezt teljes odaadással püffölte! :) Szóval ennek a lánynak van humora! Ez kivételes dolog az énekesek között! üdv j.

918 Sesto 2004-01-05 18:21:12
Búbánat... Hááát, mit is mondjak?-kritika ide, vagy oda, én bizony az általad felvetett témában bizony nagyon is \"Kalahari-párti\" vagyok, mert szerintem A.T. alakitásai-csak maradjunk pl. CD-felvételeinél(=lásd. Erkel-operák, és Donizetti \"Marino Faliero-ja\") HALLGATHATATLANOK!!!-s az egészben az a \"legdrámaibb, hogy hiányosságait még a hangmérnököknek sem sikerül kikozmetikázni\",...akkor a \"live élmény\" hogy szól?... Mert az való igaz, hogy talán magyar viszonylatban szinte korlátlan magassággal bir, DE kérdezem én, milyen áron???-a hangszin szépségének megitélése valóban rendkivül szubjektiv kritérium, DE az ö esetében(?)...vagy interpretációs kérdések/felfogás, ott is vannak hiányosságok stb.

917 Búbánat 2004-01-05 17:22:28
Kalahari. Elsősorban a Te figyelmedbe ajánlom a következőket, miután több alkalommal is véleményezted egy operaénekesünk alakítását, zenei megformálását. Tallián Tibor elemzi a MUZSIKA e havi számában a Don Carlos szegedi bemutatóján látottakat és hallottakat. Ebből idézem a címszereplőt megszemélyesítő Albert Tamás produkciójáról közölteket: „Ritkán hangzik fel a magyar operai glóbuszon olyanféle igazi, oboaszerűen karcsú dallamvezetésre képes, világos-érces, erőteljes és hajlékony tenorhang, mint Albert Tamásé. A legfelsőbb régiókban is könnyedén és színgazdagon bontakozik ki, minden pozícióban korlátlan levegőtartalékot éreztet, a leghosszabb frázist is játszva mintázza ki, és dinamikailag is szabadon modulálható. Legfeljebb a színéből hiányolhatja a vérbeli operarajongó a valódi tenorvarázst. Nagyobb baj, hogy előadásának legválasztékosabban formált részletében is van valami penzumszerű; ezt érzékeli a közönség, és rezerváltan fogadja teljesítményét, holott technikailag mellényzsebébe tehetné egyik-másik honi pályatársát, ki évtizedek óta lázas lelkesedésre ragadtatja közönségét, mert birtokában van amaz énekesi titoknak, melynek mibenlétét Albert Tamás nem kutatja, sőt mintha létezéséről sem lenne tudomása.” Én nem láttam azt a Don Carlost. De lám, Kalahari (és mások), vannak más megközelítésű bírálatok is, amelyek elgondolkodtatóak! Persze, de gustibus…, ugye minden. Ami a Don Giovannit illeti. Igazad volt, a TV-ből semmi rendkívüli nem jött elő. Mondhatnám, merő unalommal szembesültem. Talán februárban személyesen megtekintem az egyik előadást. Utána esetleg okosabb leszek. Különben BUÉK mindenkinek!

916 Megén 2004-01-05 13:44:33
Ebből az államot addig ki kellene hagyni, amíg a piackutatási rész van. Vannak bizton olyan zenemenedzser irodák, ahova nem csak a zenészek \"felvételiznek\", hanem zeneműveket is meghallgatnak, (kiváló Hungaroton felvételeink vannak). Ez egy darabig nonprofit vállalkozás egy olyan PR ügynökség részéről, ami azért rendelkezik megfelelő anyagi háttérrel, hogy ezt finanszírozni tudja. Hosszú távon bejöhet, ahogy a lottóhírdetés is mondja. Azután ha az érdeklődést felkeltették, már jöhet az állam, hogy valami módon támogassa azokat az együtteseket, énekeseket, akik megszólaltatják a műveket. Mert azt már nem lehet kérni, hogy azonnal a Bécsi vagy Berlini Filharmónikusok repertoárjára kerüljenek, vagy azonnal a MET-ben adják elő a Brankovics Györgyöt. Én valóban a Hunyadit tudnám először elképzelni, ha lenne olyan társulat akikkel ki merünk a világ elé lépni!

915 kalahari 2004-01-05 13:19:43
Értelmezésemben a minisztérium dolga csak az lenne, hogy adja hozzá a pénzt, csinálja a reklámot, és eladja a dolgot külföldre. A szervezést olyanokra kell bízni, akik értenek hozzá. Bármi is a titka Janaceknek, Erkel nem rosszabb nála, ez biztos.

914 operátor 2004-01-05 13:13:09
kapa, én nem zárom ki, hogy itthon is lehetne ilyet találni - ha nem külföldről hoznék be egy nagykutyát, az meg 100%, hogy immunis lenne a magyar hisztériára.

913 kapa 2004-01-05 13:08:39
operátor! Mutass egyetlen \"mindenki számára elfogadható szakmai tekintély\"t!

912 operátor 2004-01-05 13:05:52
ja és kalahari, attól az isten mentsen meg minket, hogy az opera környékén valamit \"minisztériumi szintről\" szervezzenek meg még egyszer az életben. ki tudja még hány évig fog tartani a tökéletesen infantilis és elkeserdett viszálykodás, amit a politikának sikerült bevinnie a házba és környékére. ezt egy módon lehetne helyrehozni: azok a vezetés közelében lévő emberek, akik politikailag kompromitálták magukat bölcsen vennék a kalapot és távoznának (természetesen mindkét fél részéről). és átadnák a helyüket mindenki számára elfogadható szakmai tekintély(ek)nek. (egyébként ehhez a bölcs felismeréshez elég lenne nyitott lélekkel meghallgatni pár szép előadást.) persze kis ország lévén megengedhetjük magunknak, hogy egymást utáljuk eszetlen módon, csak azért, hogy politikai elitünk (egymással karbaöltve) rajtunk röhögjön. :((

911 operátor 2004-01-05 12:29:40
sphynx, ahogyan nézed a dolgokat a dg-ban, teljesen igazad van. de mozart és zenéje szerintem nem erkölcs csősz módon kommentálja mindezt. éppen dg személyiségének és az emberi természet furcsaságának eredménye mindaz, ami ott történik. mozart nem ítél el senkit, mint te, inkább objektíven mutatja be a tényállást. én inkább a varázsfuvolát hoznám fel \"jó\" példaként - az tényleg kifejezetten arról szól - mint a figarot.

910 operátor 2004-01-05 12:19:32
kalahari, hogy mi erkellel robbanjunk be a világ operaszínpadára - nehéz ügy, nagyon nehéz. de, hogy megmaradjon a reményed, van ilyenre példa. mostanában elképesztő, hogy mennyit játszanak janacek-et. nemcsak nálunk lesz jenufa premier, de szinte minden jelentős operaház repertoir-ján van janacek darab. és az elmúlt pár évben 3 operájának dvd felvételét is kiadta az arthaus kiadó - a nagy pangás ellenére. nem tudok arról, hogy történt volna bármi, ami a sikert magyarázná, valószínűleg inkább csak spontán érdeklődés támadt iránta. és itt van az orosz operajátszás példája, amiből még tanulságot is vonhatunk le. a valery gergiev által menedzselt szentpétervári kirov opera az elmúlt években berobbant nyugatra és ráadásul a saját, orosz operarepertoir-jákkul! olyan rimszkij-korszakov, prokofjev operákról készülnek zsinorban kiváló cd és dvd felvételek, amikről nyugaton még nem is hallottak. és az operarajongók imádják őket, gondolom sokan elmennek oda csak azért, hogy ezeket megnézzék az ottaniakkal. ehhez kellett egy gergiev, aki elég karizmatikus és képes arra, hogy szó szerint eladja nyugaton az orosz operát. erkelen csak egy magyar gergiev segíthetne, de ilyen formátumú embert itthon sehol nem látok.

909 Megén 2004-01-05 09:31:51
Csatlakozom 1./ operátorhoz és 2./ kalaharihoz. 1./ A barokk operák egy új színfoltot jelentenek és tudnak közönséget vonzani, lásd Budapesti Kamaraopera. 2./ Mostanában többször láttam karácsonyi, évzáró stb. nagyobb szabású \"európai\" koncertet a Mezzon. Mindegyikben igyekeztek - gondolom az illendőség kedvéért - már az újonnan csatlakozók zeneszerzőitől is előadni műveket (többnyire Kodályt). Ezt az udvariassági hullámot is meg lehet lovagolni, de mi magunk is tehetünk zeneszerzőink népszerűsítéséért.

908 kalahari 2004-01-05 03:55:25
\"de igazából semmi olyan, amivel bárkit is ide lehetne csábítani külföldről\" Ez a mondatod elgondolkodtatott. Szerintem lenne mivel idecsábítani a külföldieket. Ha már fesztiválban gondolkodunk: az idei év lenne a legalkalmasabb, hogy az uniós csatlakozást meglovagolva egy olyan nyári fesztivált rendezzünk, amivel megmutathatjuk magunkat a világnak, hiszen bőven van eladható \"termékünk\". Világhírű zeneszerzők, előadók, művek, mind hangszeres, mind vokális kategóriában. Egy Bartók, egy Liszt azért vonzza a tömeget, és örök vesszőparipám: Erkel is megérdemelné, hogy megismerje végre Európa. Állítom, meg is szeretnék. És persze ott vannak a kortársak is: ld. Vérnász, stb. Vannak hozzá jó zenekaraink, karmestereink, énekeseink. Hogy mindez sokba kerül? Persze. De ha nem futja az operák színre állítására, akkor legyenek koncertszerű előadások. (NB. a mostani Bánk- vagy Hunyadi-rendezéssel én nem is állnék a világ elé...) Mert az Erkel-operák kiadása mintha elkezdődött volna, de amíg nem ismerik őket külföldön, addig hiába. Sőt, gondolkodhatunk az operettben is, elég sokan szeretik, és az igazán magyar műfaj. (Ez viszont már végképp nem az Operaház hatásköre, ezt minisztériumi szinten lehetne csak megszervezni) Tudom, javíthatatlan álmodozó vagyok én is...

907 sphynx 2004-01-05 03:06:37
Nem DG erkölcstelenségére gondolok. Ő amorális. Nincsenek erkölcsei, érzelmei. Leporello igazán erkölcstelen, mert látja, hogy a gazdája kihasználja az embereket, tudja, hogy ez nem jó, néha élvezi a helyzetet, ld. katalógus-ária, de az a nagy tévedése, hogy azt hiszi, DG mellett védettséget élvez. A többi szereplő érzelmi világa sivár és őszintétlen, mint rámutattál, Ottavio balfék, érzelme valószínűleg érdek-ragaszkodás, de a többiek is: Zerlina, aki már a mennyegzőjén meginog, stb. , (A Figaro-ban vannak igazi érzelmek.). DG hideg fejjel kihasználja őket, hogy sportból-e vagy kisebbségi komplexusból? Végül még ez a kistílű világ is megsokallja, bár ahhoz, hogy leszámoljanak vele kevesek. Mi marad helyette? (Ez olyan, mint a Cosi, ahol jól átverik egymást, de utána mi lesz? Úgy tesznek, mintha mi se történt volna?) Ezért gondolom jónak, hogy feljön a zenekar és a kórus: a darab vége nem DG-ről szól, hanem erről a hétköznapi, kistílű világról, amelyik végül felülkerekedik az egész történeten. A DG-t szerintem nagyon nehéz koncepciózusan megrendezni.

906 operátor 2004-01-05 00:40:22
mostanában hallgatom a hungaroton által tavaly kiadott galuppi operát a \"gustavo primo, re di svezia\"-t. egy barokk opera seria, olyasmi mint vivaldi és händel operái. azt nem mondom, hogy akkora remekmű, mint händel számtalan operája, de azt állítom, hogy ez egy baromi jó lemez, kiváló magyar (González Mónika, Károly Edit, Látai Kiss Gabriella) és két olasz énekessel. igazán nagy öröm a hallgatása. a hungaroton már pár éve kiadott egy galuppi operát - noha nem ilyen jót - ez a lemez annak a törekvésnek a folytatása. a hungaroton tehát megtalálta az egyetlen nyilvánvaló módját annak, hogy hogyan lehet kitörni a világba magyarországról: vannak nem világsztár, de nagyon jó énekeseink és vannak gyakorlatilag ismeretlen, de kitűnő művek, melyeknek legelső felvételét el lehet készíteni. szeretnénk azt, hogy a magyar operaház neve nemzetközileg a nullánál többet jelentsen? ugyan vannak nagyon jó előadásaink, énekeseink, rendezéseink, de igazából semmi olyan, amivel bárkit is ide lehetne csábítani külföldről. az operaház jelenlegi vezetésének ezzel kapcsolatos igen homályos gondolatai abban merülnek ki, hogy majd németországból idejönnek azok a nézők, akiknek \"rettenetesen elegük van az ottani rendezői színházas operajátszásból\" vagy majd azok jönnek ide, \"akik egy IGAZÁN JÓ kékszakállút vagy székelyfonót akarnak látni\" (szinetár nyilatkozatai) hát én megnézném hányan jönnek ide münchen \"rendezői színházából\", azért a jó kis hagyományos operajátszásért és hányan \"egy igazán jó\" székely fonóért. az előadások előtt tegyék fel a kérdést a mobilkikapcsolós duma helyett angolul és németül, hogy ki jött ide külföldről csak a magyar operaházért. hát szerintem egy kéz nem emelkedne fel soha - viszont fordítva gyakran megesik. persze lehet, hogy a magyar operajátszás nem akar nemzetközi hírt kivívni. természetesen nem tudunk csupa világsztárokat talán még egyetlen produkció erejéig sem megfizetni - ez lenne a \"kivívás\" hagyományos útja. de ha valaki egy kicsit is figyeli a világban zajló tendenciákat annak nyilvánvaló a megoldás - legalábbis én annak gondolom. itt van ez az említett hungarotonos galuppi opera, én ezt valamikor nyáron kitűzném, lehetőleg akkor, amikor külföldön nincs opera fesztivál. a lemez szereposztását annyiban változtatnám, hogy az olasz énekesket lecserélném timothy bentch-re, a károly edit helyett - akinek ugyan szép hangja van, de nem megfelelő férfi szerepbe - szereznék egy megfelelő kontratenort - jobb helyeken imádjak őket. rendezőt inkább külföldről hívnék, mondjuk egy david alden-t vagy aki hasonlóra képes(rendezői színház!) és meg is tudnám fizetni. galuppi operákat sehol nem játszanak, de németországban hatalmas a barokk operák iránti éhség: münchenben pl. a hagyományos repertoir elcsépeltsége folytán idén 5 jövőre 7 händel opera lesz repertoir-on. előtte persze jól meg kéne hirdetni a mi produkciónka a nemzetközi operamagazinokban, mezzo tv-n, ahol kell. szerintem főleg németországból, de máshonnan (anglia) is dőlnének az emberek és imádnák a produkciót. amit gonzález művel ezen a lemezen az eszméletlen, minden áriája világszínvonalú és van olyan két áriája, melyek után a barokk operarajongók pedig 100%, hogy szétvernék a házat (lehet, hogy ettől félnek szinetárék?) - münchenben legalábbis ezt csinálják. ezek az énekesek - ugyan erről nagyon kevesen tudnak - a kamaraopera barokk előadásaiban is időnként olyat színvonalat produkálnak, amire a világon máshol sincs példa. mért nem próbálunk meg erre építeni, a felvázolt koncepcióval szerintem jelentős pozitív nemzetközi visszhangot tudnánk kelteni, anélkül, hogy egy produkcióra el kellene költeni az opera egy egész éves költségvetését. ha én lennék az operaház vezetése, akkor biztos megpróbálnék valami ilyesmit. szerintem biztosan bejönne, de ha nem akkor is legalább megpróbáltuk. sajnos a jelenleg a vezetésben ülő öregurak meglévő érdemeik ellenére képtelenek előállni bármi használható ötlettel - és ez nem feltétlenül kell, hogy a korral járjon, nyitott szemmel kéne gondolkodni. na megyek lefeküdni és álmodom tovább… ui: azoknak a leköpnivaló alakoknak üzenem, akik a \"Mi újság a Magyar Állami Operaházban?\" topicot mocskolják folyamatosan össze, hogy a hozzászólásomat szokásuk ellenére ne másolják be abba a topicba, alantas politikailag motivált indulataiktól hajtva, sem egészben sem részben, újabb \"bizonyítékként\", hogy milyen ócska az operaház jelenlegi vezetése.

905 operátor 2004-01-04 23:05:43
sphynx, a DG értelmezésedet ugyan nem vitatom - olyan értelemben, mint az operaházi \"kritikádat\" - de számomra mégsem ezt jelenti a mű. azt mondod: \"Szerintem a DG a csillógó felszín alatt lapuló mindenkire jellemző, rohadó, elsivárosodott érzelmekről szól.\" feltételezem, dg erkölcstelenségére gondolsz ezzel. ez ma valóban nagyon jellemző, de nem hiszem hogy mozart ezt jelezte előre. számomra a dg a személyiség (vagy pontosabban az egyéniség) megfejthetetlen és az életben egyedülálló titkáról szól: miért van az, hogy józan eszével mindenki tudja dg-ról, hogy egy tökéletesen link, megbízhatatlan alak és mégis ellenállhatatlan vonzalmat ébreszt az összes szereplőben - ezért állnak pályára körülötte, mint a bolygók a nap körül. ez az amire soha senki tudta megadni a választ. olyasmi mint a varázshegyben az az öregúr a végén, most hirtelen nem ugrik be a neve. ez az emberi természetnek a racionális gondolkodás által soha fel nem fogható örök titka, mozart e műve szerintem erről szól. dg megbukik, a műben semmi nem jön be neki - hogy ez \"metafizikailag\" mit jelent, arra most nem kísérelnék meg választ adni.

904 Norma 2004-01-04 01:04:16
Bocs, 7-én én is...

903 Norma 2004-01-04 01:03:43
Örülök, hogy janomano ilyen jókat ír Rálik Normájáról. =-én én is szeretnék meggyőződni róla, remélem, nem kell csalódni. Én Rálikot még igazi, nagy szerepben nem láttam, de hangja a Macbeth udvarhölgyének szerepében meggyőzött. A Vérnászban nem annyira, de az más jellegű opera. Rálik a Norma melyik jelenetében csillogtatta meg humorát?

902 operátor 2004-01-03 23:04:28
a fenébe, ha tudtam volna, hogy ma van főpróba, megyek. örülök a + benyomásnak, remélem, hogy tényleg jó. egyébként mondtam én, hogy mielőtt egyesek ítélkezni kezdenek várjuk meg amíg rálik szilvi kinyitja a száját. egyébként vajon miért van letiltva a 17.-ei norma jegyeladása?

901 janomano 2004-01-03 22:46:57
Most jöttem a Norma főpróbájáról. Szerintem Rálik Szilviával jobb lesz. Pedig, az előző sem volt rossz, bár ahogy már mondtam Bellini nem az én világom. Viszont Szilvia szerintem nagyon jó és humora is van! :) Meg nagy és szép hangja.

900 Norma 2004-01-01 23:33:49
Oké, abbahagyva. A Kedvenc énekesek fórumon érdemes írni a témáról, valóban kedvenceink értékeiről, emlékezetes alakításairól. Hangsúlyozom, nem összeveszni akartam, hanem vitázni.

899 operátor 2004-01-01 23:24:35
ja, sümegi legfeljebb akkor, ha uránt szopogat negró helyett. és gonzáleznek különben is több lemezfelvétele van! :) na jó, ezt tényleg hagyjuk abba mert gyerekes...

898 kalahari 2004-01-01 23:22:15
Össze ne vesszetek! Szerintem mindketten sugároznak. :-)

897 Norma 2004-01-01 23:21:05
Összeveszni semmin nem érdemes. Én mégis inkább Sümegire szavazok. Ksugárzása pl. Tokodynak, Pittinek van. Hangja sajnos már csak az előbbinek. Valahogy az érettebb korosztályhoz vonzódom...

896 operátor 2004-01-01 23:17:22
norma, szerintem a sümegi színpadi kisugárzása nulla, gonzálezé viszont szuper! ilyeneken érdemes összeveszni! :)

895 Norma 2004-01-01 23:13:58
Gonzálezről jókat olvastam, de Traviatában nem alkuszom: az elég jó nekem kevés. Mostani Donna Annája sem győzött meg arról, hogy katartikus élményt tudna nyújtani. Pláne kisugárzása is nulla! Sajnos a rostos Traviatáról lemaradtam tavaly, ezt nagyon bánom. De Rost se fog eljönni minden előadásra.

894 kalahari 2004-01-01 23:09:27
A Traviata sikerdarab, nem fogják levenni. Ott még a szereposztás sem olyan gáz: szopránunk azért van, Berkes is elénekli Alfrédot, úgysem halljuk, akkor mindegy is, hogy hogyan... :-) Tavaly (sőt, tavalyelőtt) egy Valeria Esposito nevű vendégénekesnő énekelte Violettát, elég jól. Nem hallotta valaki? Most januárban González Móni énekli, remélem nem merítette ki túlságosan a DG meg a Varázsfuvola.

893 operátor 2004-01-01 23:05:29
norma, rád visszatérek, miután megnéztem a traviátát gonzálezzel!

892 Norma 2004-01-01 23:00:19
Érdemes lenne elgondolkodni azon műsorok repertoáron tartásáról, amelyekhez nincsenek meg a megfelelő énekeseink. Legalább a főszereplőket tekintve. Persze nem mehet egész évben a János vitéz, de Otello, Parasztbecsület, Traviata stb. most meghaladják képességeinket.

891 kalahari 2004-01-01 22:59:00
Biztos, hogy meg akarom nézni a Cavalleriát??? Eredetileg is főleg Bándi miatt érdekelt, most meg választhatok Csák és Wendler között. akkor már inkább az utóbbi, viszont akkor Felber... Nem jó ez sehogy sem. Azt hiszem, megvárom a köv. évadot, hátha visszatér Bándi.

890 operátor 2004-01-01 22:55:06
felber gabi helyett viszont megkapjuk szendrényit santuzzának mind a 300 kilójával. érte tényleg minden férfi ölni tudna, az biztos! :)

889 kalahari 2004-01-01 22:52:03
Különben Meláthtól el is várható, hogy jó legyen, az a kínos, ha ő az egyetlen hallgatható szereplő a darabban. Gárday ennyit tud, Egri elmegy (inkább ezt énekelje, mint Scarpiát), Gulyás halványka. Inkább a régi felvételeit hallgatom, olyan gyönyörű hangja volt!

888 kalahari 2004-01-01 22:45:03
Meglepetten tapasztaltam, hogy nem csak élőben tűnt rémesen visítónak a két hölgy... Most már tudom, hogy kinek a Santuzzája nem érdekel majd tavasszal.

887 operátor 2004-01-01 22:40:41
hát amit ez a felber (rosalinda), meg főleg a kővári (adél) összevisítozott, az embertelen. a gárdaynak (falke) meg egyszerűen semmi hangja nincs. mondjuk egy operettben ez még elmegy, de azért a denevér mégis többet érdemelne! meláth viszont kifejezetten tetszett a tvben is. amikor mindenki leült, akkor már rájöttem, hogy mégsem a kovácsról van szó. :) azért szerintem legalább az a második kossuth-díj most már kijárna neki.

886 kalahari 2004-01-01 22:23:32
A Hunyadi előtt is volt Himnusz, talán mégsem K.J. miatt kellett felállni... :-))) Azon az előadáson -szokás szerint- Berkest nem hallottam, Busát sajnos igen, hogy T.I.-ról ne is beszéljünk. Ez a Denevér nem lett jobb, hangmérnökök ide, vagy oda...

885 operátor 2004-01-01 22:16:49
én alig vártam, hogy vége legyen annak az évadnyitó székelyfonónak, ilyen pedig ritkán szokott előfordulni velem. végül is kovács a. és gonzález móni jó szokott lenni, de akkor valahogy nem hallottam semmit belőlük (sem). azon az estén a legjobb szám a himnusz volt kovács jános tolmácsolásában, hirtelen azt hittem, hogy az új szezontól ha ő vezényel, fel kell állni.

884 kalahari 2004-01-01 20:12:34
Az előző évadot már értékeltük a nyáron. Az ideiből eddig 4 (általam látott) előadást tudok kiemelni, melyekért abszolút megérte elmenni az operába. Időrendben: az októberi Norma-premier, november: Lucia, Aida, és a karácsonyi Bohémélet. Legrosszabb élményem éppen az évadnyitó Székelyfonó volt... :-(

883 Sesto 2004-01-01 19:36:49
...hogy felejthettem el pl. Elena Mosuc fulmináns Éj királnynöjét, a STOP-ben,. beugróként!!!... :-)))

882 Sesto 2004-01-01 16:22:26
...hmmm...operai élmények 2003-ból... (Ja, egyébként jó reggelt!!!...) Csak úgy spontán és a hasamra ütve,...szerénytelen leszek, DE mégsem hagyhatom ki azt a három produkciót, amelyek \"megszületésénél bábáskodhadtam\", kronólogikusan: * Humperdinck, \"Jancsi és Juliska\" (Schönbrunn-i Kastélyszinház) * Wagner, \"Tristan und Isolde\" (STOP, zeneileg hatalmas élmény!) * Strauss, \"Elektra\" (Zürichi Opera, zeneileg és szenikusan is nagy élmény!) De idesorolom Vargicova bécsi debüjét is, mint Amina, a \"Sonnambula-ban\" Ugyancsak Anna Netrebko debüjét, mint Violetta (STOP) \"Mesterdalnokok\" és Zemlinsky \"Der Kreidekreis\" Zürich-böl, vagy Licitra alakitását az \"Álarcosbálban\" (Zürich)-ahol Maroccu is topformában szólaltatta meg Amelia-t! Luciana D´Intino is szenzációsc Eboli volt (Zürich) és-és-és... spontán most csak ennyi jutott eszembe...de majd még folytatom a listát, \"ha felébredtem rendesen\"!... :-) A szezon floppja volt viszont: \"Traviata\" Eva Mei-el + Cura-val szintén Zürich...

881 operátor 2004-01-01 14:19:45
elgondolkodhatnánk azon, hogy mely magyar operai produkciók voltak az elmúlt 2003-as (naptári) év legkiemelkedőbbjei. nem feltétlenül csak premierekre gondolok, hanem pl. egy kiemelkedő szereposztásra, rendezésre vagy bármire, ami igazán emlékezetes volt. nekem ezek voltak a legemlékezetesebbek: ODÜSSZEUSZ HAZATÉRÉSE a kiscelli templomban, bp-i kamaraopera: González, Meláth, Jónás, Bentch, Halász (rendező), Németh Pál (karmester) VARÁZSFUVOLA: González, Bentch, Polgár, Rálik, Meláth, Kovács J PIKK DÁMA: Bándi János, természetesen DON GIOVANNI: Bátori, González, Herczenik, Bentch, Kovács J TÖRPE: Wierdl, Herczenik, Zsótér (rendező), Kovács J +2: BARBARA BONNEY és JÓNÁS KRISZTINA dal- illetve ária koncertje ti kikre, mikre szavaznátok?

880 Gertrud 2003-12-31 02:30:09
Igen, Albert, meg másik szereposztásban Györfi is. Wiedemann Ebolijára én is kíváncsi lennék!

879 kalahari 2003-12-31 02:06:11
Csak Albert volt Carlos? Nekünk Nyesztyerenkóénekelt Fülöpöt, de tavasszal Polgár is fog, miatta érdemes lesz elmenni. Persze Wiedemann Ebolija sem semmi!

878 Gertrud 2003-12-31 01:59:50
Nos, én bedühödtem eleinte, mert Gregor viselkedése számomra sokszor pózos, és csinált. Nem tetszett a magát burkoltan ajnározó reklám (\"háttérben vagyok-mégis én vagyok a szegedi operajátszás megmentője\"-jelleg). Nem is akartam megnézni, de persze nem bírtam ki! És nagyon tetszett összességében! Klasszikus rendezés volt, szerintem ment is egy kicsit a maga útján. A színpadi megjelenítés nagyon összhangban volt a mondanivalóval, a színpadkép El Greco mozdulatlan festménynek volt beállítva!!! Szereplők: Gábor Géza mint Fülöp nagyon tetszett, sajnos Szonda Éva Ebolija a másik szereposztás volt, azt elkerültem bánatomra, Carlos gyengus volt, én bizony Erzsébet helyében a jó öreg Fülöpöt választottam volna...

877 kalahari 2003-12-31 01:45:23
Megtaláltad a Bánkot? Erről jut eszembe: megint Albertet kell kritizálnom, pedig oly szívesen mondanék már róla valami jót is. Ma ismét remekelt, azt hitte, őrá osztották a főszerepet, holott csak az első őrtállót énekelte... Egyébként ezt még el is tudja énekelni, csak miért ordítja le a főszereplőket??? De talán Gertrud tud jókat mondani a szegedi Don Carlos-produkciójáról...

876 Gertrud 2003-12-31 01:40:52
Kösz a véleményeteket! Mindenképpen ki akarom majd használni azt az időt, ami a vizsgáim és a francia elutazásom között lesz!Remélem tudok jönni Bp-re!

875 kalahari 2003-12-31 01:32:30
Igen, ezt tapasztaltam. Tőlünk megkérdezte a néni, hogy biztosan akarunk-e venni, mert különben nem veszi elő. Holott csak az árakat kérdeztük... :-(

874 Norma 2003-12-31 01:31:35
Csernát én Mozartban láttam, ő még érhet. Sümegit nézd meg inkább!

873 kalahari 2003-12-31 01:31:03
Olvasd el, ha érdekel. (koncertbeszámolók) Cserna nekem nagyon tetszett Leonóraként. Aidát ebben az évadban énekel először, ha jól tudom, ezért is érdekel, hogy milyen lesz. Ha éppen ráérsz, és erre jársz, nézd meg mind a kettőt! :-)

872 Norma 2003-12-31 01:30:07
Ma még volt sok a néni kezében (Opera, bal oldali pénztár), de nem akart adni, felvilágosítás nulla (hogy olcsóbb kategóriához is jár-e cd stb), mindenképp csak az Otellóra hivatkozott, pedig a kiírás szerint neki már nem volt rá jegye, nekem meg igen.

871 Gertrud 2003-12-31 01:28:23
Csernát ajánljátok? Vagy inkább várjam ki megint Sümegit? (eddig még mindenben elkerültem sajnálatosan). Szegeden viszont nyáron Wiedemann-t láttam, fantasztikusan énekelt! Hogy jártál a Bánkkal és Wiedemann-nal?

870 kalahari 2003-12-31 01:22:47
Én még nem, ugye van még? Nehogy lemaradjak a végén...

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.