Bejelentkezés Regisztráció

Opernglas, avagy operai távcső...

1193 kalahari 2004-01-15 14:43:08
Operátor, senki nem bántotta Rálik Szilvit, de engedd meg nekünk, hogy jobbnak tartsuk Lukács Gyönyit. Neked persze, nem kell őt szeretned, de \"rühelleni\" talán túlzás, nem?

1192 Szilgyo 2004-01-15 14:12:25
Nme tudom, tudjátok-e, hogy az első két Csavar fordul egyet-re nem lehet halandónak jegyet kapnia, mert \"mind elment protokollba\"!? Az idézet az Operaház pénztárosnénijétől származik. Sőt, lehet, hogy a harmadik előadásra sem árulnak majd jegyet!

1191 operátor 2004-01-15 13:47:55
sajnos én egész egyszerűen rühellem lukács gyöngyi teljesen kontrollálatlan, belcanto éneklésre totál alkalmatlan hangját - akár fellép vele münchenben és berlinben akár nem - úgyhogy nekem akkor is csak rálik szilvi marad, ha senkinek sem tetszik.

1190 Ági 2004-01-15 12:57:22
Sziasztok, Szerintem Cilikének teljesen igaza van, Rálik néha úgy sivít. ha erősebb hangja lenne, olyan lenne, mint a Temesi. Kiss B. legalább kevésbé volt hamis, mint általában. Pánczél Éva hangja még mindig nagyon szép, kár, hogy a magasságai már nem a régiek. Egyébként, ha jól láttam a kedves Mezei telefonja csörgött.

1189 Caligula 2004-01-15 12:03:24
Nem érted Sphynx? Lukácsnak van pianínója, Ráliknak meg csak hangversenyzongorája. Egy Steinway nem versenyezhet egy Petroffal! :-)))

1188 sphynx 2004-01-15 11:41:30
Mintha a magyar énekeseknek egy-egy szerep eléneklése olyan nagy koncentrációt igényelne, hogy nem tudnak természetesen, felszabadultan viselkedni. Orfeusz meg menjen a hangszerboltba és ne az operába, ha el akar érzékenyülni.

1187 cilike 2004-01-15 09:26:53
Kivételesen én is láttam a Normát. Nekem is az a véleményem, hogy Rálik sokat fejlődött, de fogalma sincs, miről szól a szerep. A magasságai még mindig élesek, de a legnagyobb bajom vele a kifejezés hiánya. Kiss B. szerintem egész jó volt, de legalább ő tudja, miről van szó. És legalább férfias. Páncvzál még így is tetszett, kár a magasságáért, az ráment a sötétítésra. Török G. sokat tett azért, hogy ne legyen egységes az előadás. És valakinek a mobilja megint csörgött a 2. felv. közepén. A rendezés, ha csak uncsi lenne, hagyján. De szerintem elég szarvas hiba, hogy a zárójelenetben színpadra hozza a gyerekeket. Norma TITOKBAN mondja el az apjának, hogy anya, és arra kéri, mentse meg őket, erről szól a finálé.

1186 Orfeusz 2004-01-15 06:47:02
Akkor az én véleményem a tegnapi Normáról: Valóban nem voltak sokan, de nem értem meg miért kell ária közbe tapsikolni..ha még nincs vége egyszerűen nem tapsolunk Számomra nem volt Norma, és ezért az egész előadás érdektelen, így volt időm rájönni a rendezés hibáira, ügyetlenségeire(pl.: Casta Diva alatt a Hold megjelenése,aztán eltűnése; a kórus mozgatása). Rálik elénekelte a szerepet, de semmi több, és ez nagyon kevés. SEmmi átélés, semmi drámai erő a játékában, még a hangjában sem. Lukács Gyöngyi(számomra) személyisége sugárzott a színpadról, ő egy nagyon erős egyéniség-ahogy Norma is. Mintha Rálik egyáltalán nem foglalkozott volna a szerep megformálásával, szellemi átélésével, már pedig ehhez a szerephez ez elengedhetetlen. Ezért az egész mozgása, minden mozdulata erőltetettnek tűnt.Jelen volt a színpadon, de nem mint Norma. Lukács hangja is jobban tetszik nekem, nem beszélve a gyönyörű pianinokról(mindig kicsordul a könnyem..), igaz Rálik is tisztességesen elénekelte, koloratúrái igazán szépek, tisztábbak is, mint L.GY.nek, de hát ez nekem nem elég.. Kiss B. jobb, mint októberben,Pánczél hangja már megkopott, de Rálikkal a duettekben jól kiegészítették egymást( ezek voltak az előadás legjobb pillanatai), Kováts hangja sajnos már nem a régi. Az előadás nem marad meg az emlékezetemben, gyorsan el fogom felejteni.

1185 operátor 2004-01-14 23:34:45
volt ma egy nagyon szép norma rálik szilvivel. a nézőtéren 1000-et meghaladó üres szék, de legalább fegyelmezettebb közönség - bár a son io-ba így is sikerült belekrákogni. kiss b. nyári önmagánál jobbat alakított, ulbrich jobb ebben mint pánczél, aki amnerisként jobb, mint adalgisakánt. rálik ahogy haladtak előre a dolgok egyre jobb lett, a végére hangilag számomra igen nagy élményt nyújtott. a muzsika hasábjain megjelent és itt a fórumon is többször visszhangzott megállapítás, miszerint rálik \"lélektelenül\" énekel nem fedi a valóságot. hangilag nagyon is megvolt a szerep, főleg a végére, amiben némi hiányosság lehet az a szerepformálás. közel ülve látszott, hogy nagyon sokat néz maga elé kifejezéstelenül, nem hagyja érvényesülni a színészi ösztönt magában. hogy van neki azért az a végén számomra megmutatkozott, mert a kisgyerekek többszöri mérsékelten hiteles ölelgetése után az utolsó pillanatban sikerült tényleg a szituációhoz illő hatást keltően csinálnia a dolgot. szerintem biztos meg lehet tanítani neki, hogy a színészi ösztönét hogyan lehet jobban érvényre juttatni a színpadon, csak kéne vele foglalkozni. nyilatkozta valahol, hogy kovalik a vérnász kapcsán sokat foglalkozott vele, de az az igazság, hogy kovalik idegbeteg rendezései, ahol az énekeseket élettelen rongybabaként rángatja értelmetlenül jobbra-balra a dvd-kről összeollózott vizuális elemek között, nem fogja senkinek sem a színészi képességeinek kifejlődését elősegíteni. a vérnász hirtelen hisztérikus gesztusai néha a normában is előjöttek - ezeket jó lenne ad acta tennie. persze ha nem erőltetik túl a hangját - ami az előadás elején érezhető volt: az erőlködéstől elég durva vibrátó volt a hangjában, ami később szépen kisimult - a normával és salomével, akkor még bőven lesz ideje ezt is elsajátítania. csak kérdés, hogy figyel-e ilyesmire valaki vagy ha nem meri visszautasítani ezeket a szerepeket, akkor hagyják, hadd csinálja…

1184 karnagy 2004-01-14 07:45:27
Tetszett a tegnapi Aida (kivéve a pocsékul játszó zenekart, Egri Sándort és - ad abszurdum - a címszereplő Cserna Ildikót). De: óriási élmény Lee tenorja. Hallatlanul intelligens énekes, igen természetes, szép hangon énekel, pompásak a magasságai, és hát ez a remek hang feledteti azt, hogy a színészi alakítás nem a legjobb. Wiedemann valóban világszínvonal. Borsódzott a hátam a IV. felvonás nagyjelenetében. Sokat javult Fried. Talán nem szentségtörés, ha leírom (bocs, Rácz István-rajongók), de szerintem ma ő a legszebben éneklő magyar basszista. Cserna Ildikót először egy főiskolai vizsgán hallottam, ahol Santuzzát énekelt. Lenyűgözően. Azóta úgy érzem, visszafejlődik. De, hogy nem jó úton halad, az biztos. Három Verdi-főszerepben hallottam (mindegyikben legalább kétszer), és hát amellett, hogy a hangszín nekem nem tetszik, technikai problémákkal küzd. Gyakran lebeg a hang, a csúcshangokat alulról kapja el, sokat sötétít, a mellregiszterből nehezen evickél vissza. Nem úgy énekel, mint egy pályája elején álló, fiatal szoprán énekesnő. Pedig muzikális, érzékeny művész. De rossz útonhalad.

1183 operátor 2004-01-13 23:12:59
a magyar közönség nagy része szellemileg legfeljebb a bel cantoig ér fel, bár arról azért nincs szó, hogy legalább azt helyesen meg tudná ítélni.

1182 kalahari 2004-01-13 23:12:55
Már le van, nem? Bándi híján idén énekel Turbadúrt és Kalafot is... Ugye mondtam én, hogy Fried nagyon jó? Egrit viszont tényleg nem kellene erőltetni.

1181 Amneris 2004-01-13 23:07:15
Bennfentesektől tudom, hogy nem engedhetik be őket. Véleményem még mindig fenntartom Cserna vagy nincs még kész vagy már elrontották. Ja, de hüje vagyok, szegény koreait kihagytam pedig ő SZUPER volt. Hihetetlen, áll és dől belőle a hang. És e mellett rettentően intelligensen énekel, csak ott ad sokat ahol kell. Nem tudjátok hol énekel még külföldön? Asszem lekéne szerződtetni egy időre.

1180 operátor 2004-01-13 23:00:44
addig nem baj, míg el nem kezd improvizálni. egy aidát még meg is lehet jegyezni, de csodálkéznék ha a szezon végi saloméket is fejből csinálná. zenekarilag komplexebb műveket szerintem életveszélyes partitúra nélkül vezényelni, de az biztos, hogy értelme semmiképpen nincs, mert attól senki nem vezényel jobban, hogy üres előtte a pulpitus.

1179 kalahari 2004-01-13 22:50:11
Igen, az erkélyen szeretnek gurigázni az üvegekkel. Vajh\' miért nem lehet a büfében hagyni? Miért baj, ha partitúra nélkül vezényel?

1178 operátor 2004-01-13 22:42:25
én mobilcsörgést egyszer sem hallottam, a folyosón végigguruló üditőspalackot viszont többször is, de most \"megszakítás\" nélkül dirigált dénes istván, amúgy partitúra nélkül. próbálna meg ilyen nagyfiú lenni, ha a ringet kéne levezényelnie...

1177 kalahari 2004-01-13 22:38:03
Ma senki nem késett el, vagy odakint várakozó tömegbe botlottál, Amneris? Vagyis: miből derült ki, hogy nem engedik be őket? Különben örülök neki. Cserna szerintem jó. Itt-ott feleslegesen sötétít, de egyébként rendben. Ma nem kellett a karmesternek ráförmedni a jónépre?

1176 operátor 2004-01-13 22:32:34
a mai aida tényleg jó volt, főleg a három főszereplő. nem hiszem, hogy akik köhögtek nem tudták volna visszatartani, ha akarják. hans castorp a varázshegyi tüdőszanatúriumban nyugodtabban hallgathatta a nílusparti jelenetet. csernát amneris is és a közönség is alábecsüli.

1175 operátor 2004-01-13 22:29:18
ma érkezett egy levelem bayreuth-ból: sajnálattal közlik, hogy nem tudják teljesíteni jegyigénylésémet a 2004-es festspiele-re. nem mintha mostanában egy csöpp kedvem is lenne menni abba az elmeszanatóriumba.

1174 Amneris 2004-01-13 22:29:02
Friss infók a mai Aidáról. Végre egy elfogadható szintű, nézhető és hallgatható előadás. Negatívumok: zenekar katasztrófa, bő8-os fuvolaállás, oboa elszámolósdi, külön tempo az énekestől. Pataki tóni: no comment Egri Sándor: mint a fába szorult féreg, de abból is a rosszabb= hallgathatatlan Cserna Ildikó: 10 magaságból 10 alacsony, és ahhoz képest, hogy 30 kb 50 éves hangon énekel Pozitívumok: Wiedemann világszinvonal, Fried Péter nagyon jól énekel, rettentő sokat fejlődött, mindenki figyelmébe ajánlom. Palerdi András is jó szinten teljesített. Közönség: mindenki beteg volt, mert végig köhögték az egész előadást. Viszont már nem engedik be a későket. Idáig is sikerült eljutni! Bocs hogy hosszú lett. Üdv mindnekinek!

1173 kapa 2004-01-13 13:27:06
Igazi pazarlásnak tartom az ötletet. nem a kamaraszínrevitelt, hanem azt, hogy egy több mint ezerfős házban 250 fős előadást játszanak. Ráadásul már megint majd\' két hét van a két előadás között. Biztosan tudják odafent, hogy mit csinálnak???

1172 orlandofurioso 2004-01-12 23:25:11
Az jó lesz, ha a zenekar \"szintre lesz\" hozva, mert el nem tudom képzelni, hogy olyan kamarazenekari hangzást tudnának produkálni, mint, amit ez a darab megkövetel. Véleményem szerint az egyik legnehezebben játszható zene lesz, ami valaha megszólalt az Erkelben.

1171 kalahari 2004-01-12 21:37:40
Eredetileg a Tháliába tervezték, aztán került az Erkelbe. Biztos ezért.

1170 Amneris 2004-01-12 21:31:23
vajon ez miért van? Túl nehéz, vagy nincs rá pénz? mi lehet az oka a bemutató eltolásának?

1169 kalahari 2004-01-12 21:18:33
Gulyás, Wierdl, Klein, Csavlek, Fodor Gabriella énekli. Állítólag a héten kezdik árulni, de többet én sem tudok. Egyszer már eltolták a premiert, ki tudja, mi lesz?

1168 operátor 2004-01-12 21:10:15
én nem vagyok olyan tájékozott a színrevitel részleteiben, mint manó, de egyet tudok (illetve sejtek): februárban nem lesz screw, ugyanis nem árúsítják rá a jegyeket. valószínűleg később kerül bemutatásra. tudtok valamit erről?

1167 Amneris 2004-01-12 21:09:03
Ha Britten és Kovalik, akkor csak jó lehet, szerény véleményem szerint. Nekem a Peter Grimes is nagyon tetszett, meg a Szentiván éji is, bár az Zsótér volt. Én tuti meg fogom nézni. És kik éneklik?

1166 janomano 2004-01-12 21:04:19
És mit gondolnak a kedves szaktársak az Erkelben februárban bemutatandó Britten operáról?: (A csavar fordul egyet) Én kíváncsi vagyok. Állítólag kamara opera lesz: a színpadon lesz felállítva a nézőtér, és az énekesek is itt tevékenykednek majd. A zenekar meg szintre lesz hozva. Mármint fellifteznek.

1165 WiseGentleman 2004-01-12 20:19:47
Robert Dean Smith-et hiányolni fogom, ti. a hét második felében Bécsben leszek, de azért írjátok meg, milyen volt.

1164 Orfeusz 2004-01-12 18:33:54
Én megoldom a problémát: csütörtök Istenek alkonya, péntek Walkür első felvonás Zeneakadémián:))

1163 Amneris 2004-01-12 15:57:40
Csütörtökön Walkür I. felv. a Zeneakadémián, bayreuthi szereplőgárdával. Remélem mindenki jön! Gondolom jobb lesz , mint az operaházi Istenek alkonya:)

1162 Sesto 2004-01-12 09:27:16
Teréz anya, egy \"transzfúziót\" gondolom Bp.-en is meg lehet oldani,...vagy nem? Nem hallottam még Gonzalez-t \"live\", de kiváncsi lennék rá,...érdekes, hogy sokan panaszkodnak, hogy állitólag \"hideg és távolságtartó szerepjátéka\"...pedig azon biztosan lehetne segiteni...

1161 Sesto 2004-01-12 09:21:10
Persze Wise, ha Brendel énekel, mert az...elsö elöadásokban Rootering ugrott be!...

1160 Teréz Anya 2004-01-11 20:43:49
Szóval González M. egész jó énekesnő lehetne, ha nem sötétítene (nagyon), és ha kapna egy nagy vérátömlesztést. Sesto, nem lehetne Nálatok a kórházban megoldani?

1159 WiseGentleman 2004-01-11 20:28:11
Egyébként, írjatok, milyen volt a mai Siegfried? (Én a bérletesre megyek, jó volna tudni, mire számíthatok.)

1158 WiseGentleman 2004-01-11 20:19:08
Mellesleg Wolfgang Brendel és Johan Botha (Meistersinger) elé is pozitív várakozással nézek (annál is inkább, hogy Botha tavasszal Parsifal lesz).

1157 Orfeusz 2004-01-11 16:10:07
Valóban változhat a szereposztás, sajnos. Tudom, kedden is lesz, de akkor nem érek rá, így marad a március.

1156 kalahari 2004-01-11 13:34:55
Jó volt a koreai. Kiss B.-nek szebb hangja van, viszont Lee-nek könnyebben kijönnek a magasságai, vagy nem izgul annyira. Cserna: van még egy Aidánk. W.B.: papírforma=fantasztikus. Palerdi most királyt énekelt, de látom, kipróbálja Ramfist is. Különben márciusig még milliószor változhat a szereposztás... Most kedden is lesz egy Aida, ugyanezzel a szereposztással. Én Egrit kicserélném, egyébként jó volt.

1155 Orfeusz 2004-01-11 12:01:35
Szia Kalahari, azért nem írtam tegnap semmit az Aidáról, mert aztán sajnos úgy alakult, hogy nem tudtam elmenni. Milyen volt a koreai tenor? Márciusban is énekelni fogja ezt a szerepet, akkor Aida Sümegi lesz-de Pánzél és nem W.B.,és Fried sem énekel:(

1154 kalahari 2004-01-11 10:26:16
De, kidőltem. Kedves, hogy hiányoltatok...

1153 Sesto 2004-01-11 10:14:14
Kalahari! Operátor és én hiányultunk az \"éjszakai csevely\" folyamán,...csak nem szundikáltál??? :-)))

1152 Sesto 2004-01-11 10:09:19
...elvileg a Sophie Koch is jó mint Octavian!... :-)

1151 kalahari 2004-01-11 09:13:42
Wise, szerintem van szerepe Radamesnek. Épp azért kell ott lennie, hogy NE mondjon semmit. Ha ott sincs, akkor mi benne a pláne? Így meg vicces volt, hogy Ramfis a levegőt kérdezgette...

1150 WiseGentleman 2004-01-11 08:42:03
Jó reggelt :). Én elsősorban Kurt Rydl miatt megyek :)

1149 Sesto 2004-01-11 03:35:22
Az \"Oedipe-re\" én is szeretnék benézni,..kiváncsian várom, Marjana Lipovsek miatt is, pláne most igy Klytemnästra után! Rózsalovag?Hmmm...azon még gondolkozom, attól is függ, hogy éppen Yvonne Kenny jelenleg milyen hangi állapotnak örvend: korábban nagyon kedveltem, sokszinü értékes/érdekes énekesnö volt, a MET-ben rá is ragasztották a \"The händelian Diva\" cimet, nem csoda, hiszen Ann Murray mellett ö is nagyon gyakran énekelt Händel-darabok szoprán szerepeit,...de már a legutolsó Cd-je is roppant csalódás volt, s ha már Cd-n sem sikerül palástolni dolgokat...Kiváom inkább az elsö reakciókat!... :-)))

1148 Sesto 2004-01-11 03:28:39
Hallo Wise, \"jó reggelt\"!... :-)

1147 WiseGentleman 2004-01-11 03:02:59
Philipp Langridge-ről annyit fűznék egyébként hozzá, hogy remek Loge volt a MET-ben (Sajnos a La clemenza di Tito esetében fehér folt tátong a műveltségemen, amit idővel be kell hoznom. Mindenesetre, jövő héten új operaként az Enescu-féle Oedip szerepel a menün, egy Nürnbergi mesterdalnokok és egy Rózsalovag mellett). Egyébként, én ami klasszikus Aida-rendezésre emlékszem, ott Radames nem volt jelen az ítélkezési jelenet során, hiszen nem igazán volt szerepe (Egli tace...).

1146 Sesto 2004-01-11 02:41:50
Akkor drukkolok Neked is, rendben? :-)

1145 operátor 2004-01-11 01:23:04
nem mintha nekem kedden nem lenne vizsgám...

1144 Sesto 2004-01-11 01:17:55
:-)))

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.