Bejelentkezés Regisztráció

Opernglas, avagy operai távcső...

1069 kalahari 2004-01-09 00:59:46
Tudtommal először énekelte volna Wotant, de Hagenre is ki van írva. Majd kiderül. Én a második körben futok, bérlettel.

1068 operátor 2004-01-09 00:58:53
lehet, nem tudom, hogy túl magas-e neki, de nem hiszem, hogy erre ma jöttek volna rá? mondjuk a don giovanni utolsó pillanatbeli teljes szereposztás kavarása után már nem szabad semmin sem meglepődni...

1067 kalahari 2004-01-09 00:57:41
A helyszínen legalább kicserélték a neveket a színlapon? Ugyanis csináltak már olyat, hogy kiírták a táblára: karmester - Medveczky Á., közben Lukács Ervin vezényelt. Kínos...

1066 WiseGentleman 2004-01-09 00:52:51
Igazából szerintem Szvéteknek a Walkür-Wotan (csakúgy mint tavaly Donner a Rajna kincsében) túl magas lenne, leginkább Hundingként tudnám elképzelni.

1065 operátor 2004-01-09 00:50:51
a miértet én is szeretném tudni. azért ilyen esetben jó lenne tájékoztatni a tisztelt nagyérdeműt a változás tényéről és főképp okárol.

1064 WiseGentleman 2004-01-09 00:49:53
Nem tudom, fogalmam nincs, ha valaki megy a második sorozat Walkürjére (én a második sorozat Siegfriedjére és Istenek alkonyára megyek), akkor megírhatja, milyen volt.

1063 kalahari 2004-01-09 00:43:30
Wotanra Szvétek van kiírva (még mindig). Mégsem ő énekelt? Miért?

1062 operátor 2004-01-09 00:41:46
wise, íme egy némileg alternatív értékelés: hát az előadás egy kifejezetten kellemes első felvonással indult. kezdetben féltem, hogy molnár csalódást fog okozni - bándi után - ebben a szerepben is, mint hermanként. de szerencsére nem, a tavalyihoz hasonló inspirált siegmund sieglinde párt láthatta a jelenlévő, temesinek még mindig jól megy a sieglinde szerep. a második felvonás még jobban folytatódott. lukin frickája és balatoni brünnhildéje egész élvezhető volt, különösen a nagyon halovány rheingold énekesi gárda után. és amit a zenekar művelt az árokban az egészen kivételesen inspirált volt: wotan monológjának - ami inkább az edzettebb wagneriánus füleknek jelenthet ínyencséget - ennyire értelmesen kidolgozott zenei megvalósítását nem tudom, hogy hallottam-e korábban (wotant szvétek helyett mégis a szokásos gurbán alakította, ebben a részben nem is rosszul) - kovács jános nagyon érti ennek a zenének a finomságait és a zenészek is kitettek magukért. kovács bőven bayreuth kaliberű wagner dirigens. és ekkor a brünnhilde - siegmund jelentben valami egészen hihetetlen dolog történt. rendesen zajlanak a dolgok, megy a kérdez-felelek, egyszer csak molnárra kerül a sor. belép, énekel két szótagot, majd elhallgat. közben belép a cselló szólam, de valami nem stimmel, a szólamok nincsenek a helyükön, a zene kezd széthullani, mint amikor próbán a karmester félbeszakítja a darabot és a szólamok hirtelen a semmibe hullanak. kovács gesztusvilágát már jól ismerem, azonban eddig még soha nem látott mozdulattal fordul a cselló szólam felé - láthatóan nem kis pánikban - a mozdulatok jelentése, azonban egyértelmű: NEM, NEM!!! a zenekar szólamai azonban tovább szólnak teljes felismerhetetlenségben (mindez persze másodpercek alatt zajlott le) kovács azonban hihetetlen lélekjelenléttel visszafordult a partitúrához és elkezdte a helyesen játszandó zenét dirigálni. de még másodpercekig minden romokban hevert, közben talán még molnár is újra belépett. eljött az a pillanat, amikor éreztem, hogy most már le kell állítani az egész előadást, mert ez kész, vége. és mégis a legeslegutolsó pillanatban valahogy mégis minden a helyére talált, összeállta a walkür zenéje. mindez úgy 4 másodpercig tartott, de bennem és szerintem kovácsban is megállt az ütő (a közönség nem tudom mit vett észre). a felvonás utolsó hangja után kovács fejjel zuhant a partitúrába… a taps alatt pedig a takarásban tárgyalt a zenészeivel, majd visszarohant a partitúrájáért, amit amúgy mindig a helyén hagy. van egy olyan érzésem, hogy igazából ő sem értette, hogy lehet, hogy a semmiből hirtelen majdnem összeomlott egy általa dirigált walkür előadás. az egy dolog, hogy molnár lehet, hogy rosszkor lépett be, de az a káosz ami a zenekaron kitört az hihetetlen volt. komolyan megnéztem volna más karmestereket, hogy mit csinálnak egy ilyen a helyzetben.

1061 WiseGentleman 2004-01-09 00:27:08
Attól függ, hogyan definiálod a hihetetlent... Én az egész előadás alatt azon gondolkoztam, hogyha kritikai recenziót kellene írnom a produkcióról, milyen címet adhatnék neki: \"Hányszor fordult meg Wagner a sírjában\" - pamflet stílusban, vagy kulturális érzékenységgel, Richard Strausst illetve Hugo von Hoffmansthalt idézve: \"In dem Wie, da liegt der ganze Unterschied\", vagy csak egyszerűen, politikusan: \"Szinetárnak mennie kell!\". Na szóval, sajnos az előadás gyenge láncszeme, a la Máté Krisztina, szegény Molnár András, a budapesti Ersatzwagnertenor volt, aki, amellett, hogy végig alacsonyan intonált (ezt persze már megszoktuk debreceni Lohengrin-alakításából), két helyen is bakizott, az egyik rendkívül feltűnő helyen, a Todesverkündigung jelenetben történt. (Hol voltál, óh, Bándi János!). Gurbán János Wotanjának rendkívül drámai pontja volt, amikor a \"Siegmund, falle!\" szöveg közepén dárdájával dobbantott egyet, szerintem ezt többször megismételhette volna, hogy tudjuk, Wotan jár a színpadon (azért ennél még Berczelly is sokkal többre lenne képes). Valter Ferenc a Pikk dáma epizódszerepéből csöppent Hunding jelmezébe, amely becsületes, és ambíciózus vállalkozás volt, de hangi adottságai szerintem még a Zweiter Gralsritter (Parsifal) és a Vierter Brabantischer Edler (Lohengrin) közé helyezik. A hölgyek jobbára adekvát alakítást nyújtottak, Temesi Mária első felvonásbeli szerepformálásán meg-megcsillant a hajdanvolt nagy Wagner-heroina emlékképe. A zenekarról: Sajnos, rá kellett jönnöm, hogy az első felvonásbeli Vorspielt is lehet unalmasan, csuklóból (just going through the motions- ahogy az amerikai mondja) játszani, ugyanakkor el kell ismerni, hogy a walkürök lovaglása (vagy inkább, kocogása) idejére megélénkült a dolog. Mire az előadás Wotan búcsújához ért, azon morfondíroztam, hogy mikor kívánják leszedni a mennyezetről a kipukkadt szilveszteri léggömbmaradványokat. Ja, mellesleg a rendezés elég jó, nincsenek benne géppisztolyos nácik, a walkürök nem Harley-Davidsonos amazonok, se nem korbácsos dominák, sem egyéb idioszinkráziák. Mindenesetre, a végkövetkeztetésem az, hogy jó lenne ezt a Ring-produkciót egy időre pihenni hagyni, amíg vagy felnő egy újabb tehetséges Wagner-énekes nemzedék, vagy kialakul a fizetőképes kereslet megfelelő alakítást nyújtó nemzetközi művészek befogadására...

1060 kalahari 2004-01-09 00:06:57
Mesélj!

1059 operátor 2004-01-08 23:27:23
na, mi az. mégsem ment el senki sem walkürre? pedig hihetetlen egy előadás volt...

1058 Megén 2004-01-08 15:43:59
Úgy van operátor ennek utána kellene járni, hogy mi az igazság, és mi a hanta.

1057 operátor 2004-01-08 14:14:52
a café momus nyilvános wc-jében (vagy inkább pöcegödrében) - a másik operás topicban - elhangzott rém\"hírrel\" kapcsolatban, nevezetesen, hogy hetente 100-200 embert küldenek haza az operából vagy az erkelből duplán kiadott jegyek miatt meg kell, hogy jegyezzem, hogy egy elképesztő hazugság. velem ilyen még sohasem történt, nem is hallottam mástól sem ilyenről. és hadd ne mondjam meg, hogy a megjelölt időszakban hány előadáson voltam az említett intézményekben, de csak feltűnt volna a minden héten az előadás előtt a helyeken vitatkozó 200 ember. a magyar ember állati mívoltát ismerve pedig egy ilyen szituáció elkerülhetetlenül tömegverekedésbe torkollott volna minden ilyen alkalommal - ha nem lenne az egész egy ócska hazugság.

1056 kalahari 2004-01-08 13:33:40
Pánczél egy-két gyengébb magasságáért maradéktalanul kárpótolt a közép- és alsóregiszterben bársonyosan mély, szinte simogató hangja. Normával értek egyet: jól kiegészítették egymást Rálikkal, akinek magasabb, kevésbé drámai a hangja, mint Lukácsnak, így jól passzolt a Normája mellé egy mélyebb, sötétebb hangú Adalgisa.

1055 Sesto 2004-01-08 12:10:17
Búbánat ilyen katartikus élményben bizony pár éve a bécsi Volksoper-ben nem igen lett volna részed: napjaink egyik legjelentösebb Normájaként számontartott HASMIK PAPIAN mind az európai és az amerikai kontinensen, akkor roppant gyenge volt: emlékszem a \"Casta diva\" végén, mielött nekifutna a \"Ah bello ritorna\" koloratúrtüzijátékos cabalettájához, olyannyira csúnyán elfogyott a levegöje, hogy egy hatalmas hörgés jött ki belöle, mint amikor egy felajzott bika nyög... Adalgisa egy szörnyü mezzo volt, akinek a magasságok elérhetetlen problémát jelentettek, nekünk pedig öt hallgatni(=akkor is úgy éreztem, hogy jobb lett volna egy dúsabb hangzású, akár koloratúrával is rendelkezö lirai szopránt á la Caballe a lemezen Sutherland Norma Nr.2 mellett!)-szóval a mezzo szörnyü volt, de töle már csak a tenor volt szörnyübb egy amerikai, nem is irnék nevet: tiszta Pavarotti, ...ja igen alkatilag, NA DE a HANGJA!-igazi \"bárzene\" volt: \"bár ne hallanám\"... Most várok a 2005-ös Gruberova-Normára,...nagyon kiváncsi vagyok, mert Semiramide-felvétele pl. nagyon tetszik és azért már is fajsúlyosabb szerepe volt!

1054 Búbánat 2004-01-08 11:53:18
Már negyedszer néztem meg a Normát, de először a két női főszereplővel. Rálik és Pánczél is tisztességgel helytállt. Már ez sem kevés. Pánczél nekem továbbra is úgy él az emlékezetemben, mint Preziosilla a Végzet hatalmából, vagy Laura a Giocondában. Legutoljára Amnerisként is elbűvölt, előtte még Ebolija is tetszett. A mostani szerepében számomra szokatlan volt az erőteljes sötét hangszíne, ami ott nagyon jól érvényesült, viszont a magasságai már nem voltak annyira igazán szépek. Örültem, hogy még mindig ilyen jó formában van. Rálikot még sohasem láttam operában énekelni, most ismerkedtem meg hangjával (igaz, valami operett szerepben már TV-ben láttam őt), színpadi lényével. Szóval, nem is tudom, mit mondjak. Voltak nagyon jó megnyilvánulásai is, lendülete, amit csinált hangban mozgásban. Kissé operettes módon még. Szépek voltak a koloratúrái is, jól bírta a szerep nehézségeit, de mégsem volt meggyőző. Lukács Gyöngyi kvalitásaival persze rutintalansága miatt sem veheti fel – egyelőre – a versenyt. Igaz, teljesen más a hangfajuk (egyikük inkább drámai és sötétebb színű, a másiké koloratúr technikásabb és magas, világosabb hangszínű), a tempramentumuk. Elismerés illeti őt is, hogy végül is jól győzte a szerep nehézségeit, többségében megbirkózott a nehéz kadenciákkal. (Bizony, amikor bevallja, hogy ő a bűnös, az sokkal szebben sikerült Lukácsnál.) De van még ideje, hogy tovább csiszolja technikáját. Én is azt mondom, hogy le a kalappal mindkét hölgy előtt! De le a kalappal Kiss B. Atilla előtt is, mert az általam látott négy előadás közül most éreztem úgy, hogy végre hallottam itthon színpadon egy igazán jó Pollionét. Hiába mondjuk azt velem együtt, hogy talán mégsem neki való ez a kényes hangfekvésre íródott tenor szerep, egyelőre mást magam sem tudok elképzelni rajta kívül. Fekete Attila hangja is szép, de ide mégis valami olyan szép érces hang kell, mint Kiss B.-é. Az első felvonás fináléja, ami a nagy tercettel zárul, összességében óriási hatással volt rám, mondhatom, nagyon jól sikerült. Nem véletlen volt az óriási ünneplés a függöny lehullottával. Megérdemelt siker volt. Az opera fináléja pedig annyira katartikus, hogy szó szerint oda vagyok cövekelve az üléshez az elragadtatástól, és bizony az ember könnyei is kicsordulnak. Hiába, ez Bellini! Ez a Norma!

1053 karnagy 2004-01-08 09:36:33
Nekem nem tetszett a tegnapi Norma. Pánczél jobb volt, mint amire számítottam, de kb. olyan volt, mintha Carmen toppant volna be a színpadra. Jó nagy hangja van, minek sötétít? Rálik végtelenül korrekt és tisztességes énekesnő, de nekem lélektelennek tűnik. Olyan, mintha bemagolna szerepeket, és azokat eminens módjára felmondaná. Kiss B. jobb formában énekelt, mint az ősszel, de hangja megsínylette az utóbbi évek hajszája. Vajon nem tenne jót neki egy kis pihenő? Kár lenne ezt a nem is olyan rég kiváló hangot (is) tönkreénekelni! A rendezés bődületes, a karlengetések mellett figyelemre méltó, hogy a Casta Diva kezdő ütemére felkél a hold, majd a taps közben hirtelen eltűnik. Mi szükség ilyen ócska megoldásokra?!

1052 kalahari 2004-01-08 02:08:01
Nem lepődtem meg nagyon... :-) Most viszont elköszönök: Jó éjt!

1051 operátor 2004-01-08 02:02:44
én is megyek a gonzález traviatájára és a bentches-meláthos cosira is. a tavaszi fesztiválon lesz gonzálezzel egy kamaraoperás vivaldi opera(töredék) előadás - az is jónak ígérkezik, ráadásul kuriózum.

1050 kalahari 2004-01-08 01:52:00
Az Annájával sem volt gond. Még e hónapban abszolválok vele egy Violettát, ebben még nem láttam. De én is kedvelem őt alapból. Két (általam látott) rémesen induló előadást próbált megmenteni másod-, ill. harmadmagával, az egyik a boldogtalan emlékezetű Gianni Schicchi, a másik az idei évadnyitó Székelyfonó. Ezt már sokszor mondtam, de nagy trauma volt, fel kell dolgozni. :-) Meláthot meg a jövő héten látom a Cosiban. Remélem, azt azért Bentch énekli majd... Daróczinak örülök.

1049 operátor 2004-01-08 01:42:22
daróczi elfogadható volt, az áriái pedig kifejezetten élvezetesek voltak, mivel mozart az énekszólam mellé azzal egyenértéken szép fúvós szólamokat csempészett be a partitúrába. verebics szép hangú énekesnő, most is az volt. várhelyi hangját ugyan nem igazán tudja kontrollálni, de engem megajándékozott egy szép áriával ennek ellenére. a legfőbb szerepekben meláth és gonzález igencsak remekelt - én alapban nagy rajongója vagyok mindkettőjüknek, pláne ha együtt szerepelnek valamiben. norma korábban kritizálta gonzálet móni színpadi sugárzását. most elég közelről láttam (közelebb csak petrovics ült), valószínűleg arról van szó, hogy gonzález lényéből egyfajta őszinte kislányos ártatlanság árad, e miatt egy ilyen önző gátlástalan indulatoktól motivált szerepben lehet, hogy sokan nem azt látják benne, amit elvárnak (hangilag viszont tényleg kifogástalan volt). én egyébként pont ezt az ártatlanságot szeretem benne, ez szimpatikus. paminaként tökéletesen passzol a szerephez is.

1048 operátor 2004-01-08 01:28:37
sphynx, több mint felismerhető volt, képzeld magát a művet játszották fél ház előtt, remélem csak a norma miatt.

1047 kalahari 2004-01-08 01:27:51
Sphynx, visszatért a régi ÉNed, örömmel látom. Neked a múltkori Denevér tetszett, van ilyen... :-) És Daróczi milyen volt?

1046 sphynx 2004-01-08 01:27:12
Na, jó, nem rosszmájuskodom, jó éjt, lelkes ifjúság!

1045 kalahari 2004-01-08 01:23:59
:-) Mintha csak én járnék előadásokra! Az optimistát vállalom, de a mazochista túlzás!!!!

1044 sphynx 2004-01-08 01:22:02
Ez azt jelenti, hogy felismerhető volt?

1043 operátor 2004-01-08 01:20:37
nagyon jó volt.

1042 sphynx 2004-01-08 01:20:23
Csodálom Benned, kalahari, a töretlen optimizmusnak és leplezetlen mazochizmusnak ezt a megejtő keveredését!

1041 kalahari 2004-01-08 01:17:29
Operátor, azért nem maradsz le róla, lesz még Norma. Sőt, lehet, hogy Neked érettebb produkció jut. De még mindig nem mondtál semmit a Titusról...

1040 kalahari 2004-01-08 01:15:26
Ja, kérem, előbb megnézni, aztán lehúzni! Mitől változott volna a díszlet? Pánczél alakít is, nem csak ott van a színpadon, Kiss B. alakul, Rálik ahhoz képest, hogy új beálló, és azt várhatnánk, hogy \"örül, hogy énekel\", elég sokat mozog, nem mindig válik ugyan előnyére, de majd belejön. Hangilag azonban senkire nem kell panaszkodni.

1039 sphynx 2004-01-08 01:14:47
De átírta. Így lesznek elsőkből az utolsók...

1038 operátor 2004-01-08 01:10:41
nemcsak két remek norma között kell a magyar operarajongónak felőrlődnie, hanem azin is, hogy hogyan lehet egyszerre két helyen - lásd tegnap: norma+tito szimultán.

1037 operátor 2004-01-08 01:09:02
a jephta az utolsó előtti, a \"... e verita\", az utolsó, a \"... disinganno\" az egyik első oratórikus műve. a jephtat ismerem, ami gardinerrel szép - de már elég rég hallgattam. az az igazság nem ártana ezeket itthon is játszani, az évi 10 db ix. szimfónia helyett.

1036 sphynx 2004-01-08 01:06:37
Na, el tudom képzelni! Diszlet maradt? Karlengetés? Énekesek kommunikálnak egymással? Vagy csak a verejtékes melóról szól az egész? Disinganno és a verita szinonimák. Ugyanaz lehet.

1035 kalahari 2004-01-08 01:04:24
Soha rosszabb dolgunk ne legyen, mint azon vitatkozni, hogy a két remek Norma, vagy Adalgisa közül kinek, melyik tetszett jobban!

1034 sphynx 2004-01-08 01:03:05
És a darabok milyenek előadástól függetlenül?

1033 operátor 2004-01-08 01:01:17
sphynx, az általad megnevezett felvételek nekem nincsenek meg, de próbáld meg a \"historikus előadás\" fórumon, ott is van pár fanatikus! jephtam csak gardinerrel van, illetve van egy \"il trionfo del tempo e della verita\"-m, de az nem az amit kérdeztél. a gfhandel.org-on is vannak lemezkritikák, azt is érdemes megnézni.

1032 sphynx 2004-01-08 01:00:25
Á, mindenki tudja....!!!!

1031 kalahari 2004-01-08 00:57:13
Ki mondta, hogy sanyarú?

1030 sphynx 2004-01-08 00:52:50
Üdv! Üdv! Látom, egyeseknek a sanyarú magyar kínálatra kell hagyatkozniuk! Operator, bőszen hallgatom a Julius Ceasart, még nem tudok megalapozott véleményt mondani, összeségében jónak találom, bár azt hiszem némileg másban látom az erényeit, mint Te. Azt mondjad meg izibe, hogy mit tudsz Minkowski \'Trionfo del tempo e del disinganno\' (Erato) és a Jephtha Creed-féle változatáról, vagy alternatív lehetőségekről.

1029 kalahari 2004-01-08 00:50:45
Ez viccnek is rossz! Kelenhez ragaszkodom! Viszont Miller Angelottija lesz még kuriózum.

1028 WiseGentleman 2004-01-08 00:49:35
Köszi az info-t, azt hiszem, januárra már úgyis csak a Ringre megyek...

1027 kalahari 2004-01-08 00:49:04
Ma megint nagyon sok olyan (főleg nyugdíjasok) ember gyűlt össze, akik általában nem járnak előadásokra, mert esetleg nem engedhetik meg maguknak. Most, a kedvezményes jegyekkel bejutottak, csak nem ismerték a darabot, így az első felvonás közben a fél erkély elindult kifelé, aztán vissza, amikor rájöttek, hogy téves. A késők beengedése az ültetők-jegyszedők felelőssége, ill. azoké, akik nem írják elő nekik a tilalmat. A jegyre is rá kellene írni, és akkor nincs félreértés, a néző előre tájékoztatva volt.

1026 Norma 2004-01-08 00:47:50
Pénteken nem énekel Spolettát? Pedig miatta megyek. Na, nem baj, addig még beugorhat. Akár a főszerepbe is. Vagy a címszerepbe.

1025 WiseGentleman 2004-01-08 00:42:17
Szerintem egyébként a közönség modora már a Kádár-rendszerben sem volt igazán jó, emlékszünk arra az esetre gondolom, amikor Sinkovits Imrének a Bánk bán szerepéből kilépve kellett figyelmeztetnie a rakoncátlankodó ifjúságot...

1024 kalahari 2004-01-08 00:41:34
Wise, az viszont Neked szólt: Leblanc nem énekel Spolettát, legalábbis pénteken nem.

1023 kalahari 2004-01-08 00:40:18
A BKV nem támogatja a hosszas tombolást. Ma is 10 után lett vége, és nem mindenki lakik a szomszédban...

1022 WiseGentleman 2004-01-08 00:30:48
Bátortalannak számomra nem tűnt (lehet, hogy nem ugyanazt az előadást láttuk), ugyanakkor L. Gy. magas hangjai tűntek kissé sipítósnak, tény az, hogy a drámai koloratúrszoprán az egyik legnehezebb szerepkör, Joan Sutherland legyen a talpán, aki megbírkózik vele.

1021 operátor 2004-01-08 00:29:37
a közönségről: a nagy része persze az a csőcselék csürhe, amit ez az ócska kapitalista rendszer kinevel, még nem is tehetők teljesen felőssé a miatt amilyenek. egyébként idővel ki lehet tapasztalni azokat a nézőtéri helyeket, ahol az ember kevésbé van kitéve a csőcselék randalírozásának. viszont én a közönség zeneértő és -szerető részét nem értem. miért van az, hogy a tapsot mindig mindenki egyszerre hagyja abba? hogy lehet, hogy a csőcselék és az ínyenc egyszerre veszi a kabátját? miért nem marad a keménymag tovább - mégha csak tucatnyi számúak is - és veri ripityára a házat? lehet, hogy még tucatnyian sincsenek egy előadáson ilyenek?

1020 belekotty 2004-01-08 00:27:23
Kedves Operátor! Nagyon értesz hozzá,szívből örülök!Igen, a Norma a főszereplők szempontjából az operairodalom egyik legnehezebb szerepe és ilyen körülmények között nem könnyű beállni egy produkcióba.Tudod egy operaszerep nem csak a rendezésből áll,egyéb \"körülmények \"is nehézzé tudnak tenni egy operaszerepet,akármilyen hihetetlenül hangzik. Nem állt szándékomban a vezetőséget fikázni,csak nem árt tisztán látni,vagy legalább törekedni rá.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.