Bejelentkezés Regisztráció

Opernglas, avagy operai távcső...

1493 Szilgyo 2004-02-04 12:01:30
Nem figyeltem, bocs. De attól még így van.

1492 operátor 2004-02-04 11:43:52
operatorta, ebben a topicban művészi teljesítményekről szokott szó esni azonos nicket használók által. az összevagdosott szövegeim is művészi teljesítményeket értékelnek (amivel nincs is semmi gond), de az, hogy valaki egyszer (jó, most már 2x) használatos nick-kel implicit kommunistázva önálló véleményt nem kifejtve csak összemásol másoktól dolgokat - ez az ami a másik topicba való. ami egyébként viselhetné a mi újs a bkvnál vagy a mávnál címet is, bár könnyen lehet, hogy még az is különb színvonalú lenne. mindenesetre ott is kb. annyi szó esne a művésze(t/k)ről, mint az itteni mi újsban.

1491 operatorta 2004-02-04 11:31:08
Kedves Operátor! Lehet hogy odavalók. Az idézett sorokat Te mégis ebbe a toicba írtad. (Emil köszöni és üdvözöl. Majd elintéz, ahogy szokta.)

1490 operátor 2004-02-04 11:09:29
... és rálik tényleg fog salomét énekelni (nézd meg az opera.hu-t), ezen pedig már nem tudunk változtatni. operatorta, ilyenek inkább a másik topicba valók!

1489 operátor 2004-02-04 11:02:59
szilgyo, ez körbe lett futva 4-5 hozzászólással ezelőtt, nem olvasol?

1488 Szilgyo 2004-02-04 10:49:41
Operator írja: \"egy salome kovács janóval és rálik szilvivel pedig biztos robbanó elegy lett volna\" Az lehet, de akkor tutira tönkremegy Rálik hangja öt éven belül. Megjegyzem, van rá esély, hogy így is.

1487 operatorta 2004-02-04 10:32:38
Levél Petőfics-nak: „Döbbenetes, hogy egyes művészek (és az Operaház vezetősége) mennyire felelőtlenül viselkednek! Megáll az eszem! Már többször leírtam, hogy ebből a szezonból még baja lehet Ráliknak és hogy miért nem vigyáz rá senki. Azt sem értem mért kell produkciókat tönkretenni az ostoba szereposztásokkal. Minek mindenhez második szereposztást csinálni, ha csak épp egy szereposztásnyi jó énekesünk van. Komoly helyeken mindenből csak a rendelkezésre álló legjobbat rakják be, nem játszanak kísérleti színházat a nézők kárára, a gyengébb teljesítményekre senki nem kiváncsi. (Idén pl egy paprikajancsi fogja mind a négy Salomét dirigálni!!!!!) Amúgy meg nem értem, mit keresnek ezek az ötvösök a magyar állami operaház mozart előadásaiban? A hím ötvös még ráadásul állati ellenszenves, arrogáns barom is, hangja meg mindkettőnek egy nagy nulla. Főzeneigazgató lévén maga a felelős az ilyen teljesítményekért.”

1486 Szilgyo 2004-02-04 10:24:30
A második soltis Mesterek lemezen José van Dam énekli Sachsot, és az az igazság, hogy bármilyen szépen énekel, szerintem mégis nagyon kevés a hangja a szerephez.

1485 operátor 2004-02-04 09:31:15
karnagy, a rálikos normáknál már többször leírtam, hogy ebből a szezonból még baja lehet ráliknak és hogy miért nem vigyáz rá senki (akkor hol voltál?). én ezért szívesen lemondtam volna a normáiról és a saloméiről, de most mit csináljak, írjak levelet petrovicsnak?

1484 karnagy 2004-02-04 09:19:03
Operátor! Te nem félted Rálikot Salome kíméletlen szerepétől? Miért nem ér rá mondjuk 10 év múlva R. Strauss-főszerepeket énekelni? Döbbenetes, hogy egyes művészek (és az Operaház vezetősége) mennyire felelőtlenül viselkednek. Tegnap Lady M., ma egy kis Norma, aztán holnap meg Salome. Azután meg jöjjön Turandot, Izolda, Elektra meg Brünnhilde - aztán: volt hang, nincs hang. Megáll az eszem.

1483 Megén 2004-02-04 08:32:24
Pszichiáter, ha pozitív hatásra is ilyen jókat írsz (az nehezebb), már vissza se teszem a kalapomat a fejemre.

1482 WiseGentleman 2004-02-03 22:12:02
Szilgyó a Nürnbergi mesterdalnokokkal kapcsolatban talán jobb beszámolót írhattam volna, amikor még friss volt a benyomás. Mindenesetre el kell mondanom, hogy igen szeretek minden Otto Schenk-rendezést, az ötletes, kreatív, de ugyanakkor letisztult és alázatos megközelítés miatt (talán ezért van, hogy libabőrös leszek Zeffirelli operarendezései láttán - bocs, ez csak egy szubjektív vélemény, nem megfellebbezhetetlen igazság). Wolfgang Brendelről annyit mégegyszer, hogy rendkívül intelligens énekes (ez persze nem újdonság, hiszen egy MET-es Amfortas és Mandryka után is meg tudtam állapítani), és kongeniális Hans Sachs, az ő esetében azt is el lehet hinni, hogy Évának lelkiismereti konfliktust okozhatott, melyik férfit válassza (igaz, alakítása visszafogottabbnak tűnt, mint tavaly). A többi szereplőt illetően az Évát alakító Anja Harterost illeti nagy dicséret. Johan Botha számomra ezúttal kicsit elégtelennek tűnt (legalábbis Ben Heppnerrel vagy Richard Dean Smith-tel összehasonlítva), ugyanakkor a harmadik felvonás Mesterdalát gyönyörűen formálta meg. A januári bécsi kiruccanásból még a Kurt Rydl-es Rózsalovag, és a Deutsche Oper Berlin-nel közös produkcióban megvalósított megrázó Oedipe tetszett (ezekkel kapcsolatban már, azt hiszem, röviden írtam).

1481 pszichiáter 2004-02-03 21:55:10
Megén: a negatív olvasati élmény hatására töltődött fel a patronom, mellesleg végtelenített a lelkem igazságérzete, és a szakmai hozzártésem táplálja...

1480 operátor 2004-02-03 21:50:49
február lévén szeretnék megemlékezni a tavaly e hónapban elhangzott salome előadásokra, melyek során a kovács jános által létrehozott feszültségtől majd szétrobbant a zenekari árok - ezen még az sem tudott változtatni, hogy egyes saloméktól viszont a színpad süllyedt el majdnem. sajnos erre ebben az évadban már nem fog sor kerülni, mert annak ellenére, hogy nyilvánvalóan kovács janó alkatának leginkább - még wagnernél is jobban - az agresszív r. strauss operák felelnek meg, mint a salome, idén mégis egy paprikajancsi fogja mind a négy salomét dirigálni. egyszerűen nem értem mért kell produkciókat tönkretenni az ostoba szereposztásokkal. minek mindenhez második szereposztást csinálni, ha csak épp egy szereposztásnyi jó énekesünk van. komoly helyeken mindenből csak a rendelkezésre álló legjobbat rakják be, nem játszanak kisérleti színházat a nézők kárára, a gyengébb teljesítményekre senki nem kiváncsi. és ráadásul dénes istván dirigálása mellett - aki ugyan állítólag dirigált salomét, sőt tristant(!) is, de valójában messze nem egy salome kaliberü dirigens - rálik lesz salome, akitől viszont nagyon sokra számítanék. egy salome kovács janóval és rálik szilvivel pedig biztos robbanó elegy lett volna.

1479 WiseGentleman 2004-02-03 21:46:11
Ami Szendrényit illeti, minden elismerésem a művésznőé, azért a lenyűgöző alakításáért, amit az Istenek alkonyában nyújtott, melynek szerves része a drámai színpadi aura és az énekesi állóképesség. Ami a fizikai adottságokat illeti, engem speciel egyáltalán nem zavar, csakúgy, mint ahogy Pavarotti esetén is az első pár ütem után eltűnik a \"nem éppen hősszerelmes\" külső. A magas hangokkal kapcsolatban annyit, hogy ezek inkább a Siegfriedben tűntek zavarónak (igaz, tavaly Temesi is eléggé erőltette őket), a szólam dallamadottságai miatt (pl. a darab legvégén a \"Lachender Tod\" opcionális magas c-jét a művésznő már nem szólaltatta meg).

1478 WiseGentleman 2004-02-03 21:26:17
Ami a Pomádé királyt illeti, Szvétek biztosan érdekes lesz, szerintem dominánsabb alakítás lesz, mint Rácz Istváné, aki jó hangi és komikus adottságai mellett nem igazán tudta a szerep monumentális oldalát kidomborítani (ehhez talán Gregor kellett volna, Rácz István inkább csak \"Pomádé királyfi\" volt). A rendezéssel kapcsolatban, a modern elgondolást csak dicsérni lehet, már-már orwelli rémálom-várost jelenít meg (csakúgy, ahogy a Kárpátok Géniusza elképzelhette). Ugyanakkor, az előadás végén Pomádé király pellengérre állítása (s ahogy a király engedelmesen, rezignáltan \"felsétál\" a szégyenoszlophoz) kissé erőltetettnek tűnt, hiába alkotott szimmetrikus egységet a legelső képpel. Az énekesek közül egyedül a Bénit alakító Rezsnyák Róbert tűnt hangilag elégtelennek. Külön kiemelném a Garda Roberto-t alakító Gárday Gábort, aki mind hangilag (világos színezetű bariton), mind komikus tehetségét illetően (kitűnően megjelenítette az alázatos, csúszó-mászó, mitugrász udvaroncot) összemérhető volt a lemezfelvételen szereplő Bende Zsolttal. A szövegkönyvet és a Ránki izgalmas, brilliánsan szellemes zenéjét szószaporítás lenne dicsérni, csupán egy \"nyelvújító\" elemet emelnék ki: a Garda Roberto jelenetben szereplő \"reggebéd\" a \"brunch\" hiteles fordítása lehetne.

1477 Sesto 2004-02-03 15:31:12
...hát Jose van Dam is nagy élmény volt Zürich-ben mint H. Sachs, még akkor is ha ö nem a \"hangmilliomosok\"-(dörgedelmes orgánummal)-közé tartozik: egy rendkivül csendes, halkszavú, DE igen csak tiszteletreméltó és nemes Sachs volt!... ;-)

1476 Szilgyo 2004-02-03 15:21:32
Én meg Wise fórumtárs véleményét olvasnám szívesen a Nürnbergiről, kicsit bővebben. Nagy kedvenc, de valahogy színpadon kimaradt az életemből ezalatt a rövid idő alatt...Pesten egyhamar nem lesz, Bécsben meg mindig olyankor vagyok, amikor a STOP-ban nem szentivánoznak. Egyébként Brendel Hans Sachsa, lagalábbis a videó alapján világklasszis, én sem hiszem, hogy ma bárki jobban tudná csinálni.

1475 Megén 2004-02-03 11:50:01
Pszichiáter, nagyon jó a tollad. Másfélét is szoktál írni? Olvasnám.

1474 szöcske 2004-02-03 11:46:38
Köszönöm . Komolyan azt gondoltam, hogy kinevettek, legalábbis mosolyogtok rajtam, amiért így elszállt a fejem. Attól is tartottam, hogy talán ártok a művésznőnek ezzel a lelkes kirohanással, mert azért ezt, így nem szokás...de ez az utolsó Istenek alkonya egészen lehengerelt Pedig láttam már előbb is, de akkor nem éreztem azt, amit most.

1473 Orfeusz 2004-02-02 21:34:58
Szendrényi szerintem is fantasztikus, és attól, hogy írtam vmit a magas hangjairól nem ítéltem rossznak, az összteljesítmény valóban lenyűgöző! Teljesen mindegy számomra, hogy milyen a testalkata, ez nem befolyásolja az alakítását, ami egészen katartikus élményt tud nyújtani. Már várom a Santuzza alakítását!

1472 pszichiáter 2004-02-02 17:38:42
Kedves \"szöcske\"! Nem tudom, hogy milyen mezőkön szökdécselsz, de hál\'Isten azt a mezőt elkerülted, ahol a gonoszkodó lelkek henyélnek, s a napfény s az örömzenékben való fürdés helyett azon csámcsognak, hogy ki - hol - melyik darabban, hogy énekelt - az ő nem hozzáértő + rosszindulatú + irigy megítélésük szerint - rosszul... Te még azért jársz operába, hogy a zenék szférájában kicsit bolyongj és a napi \"Való Világból\" akár egy-két órára is, de kizökkenj. Maradj ilyen! Véleményemet (pár nappal ezelőtt írtam) tartom, de reménykedem, hátha... hátha változik valami... ha még tud változni...

1471 operátor 2004-02-02 17:04:31
szöcske, eszembe nem jutott, hogy rokona lennél szendrényinek. már engem is megvádoltak ilyenekkel, mert jót írtam valakikről. örülök, ha szendrényi ennyire tetszik neked. elismerem és is, hogy a színpadon a hatalmas termetét teljesen feledtetni tudja és amilyen brünnhilde játék a dvd ringeken látható (boulez, levine, a stuttgarti götter még nem jött ki) az sem több nála, pl. hiába egy deszka csaj a gwyneth jones (és még dáma is).

1470 szöcske 2004-02-02 12:44:50
\"mintha eljött volna, csak úgy passzióból\" Piszokul eltaláltad, ez az amit nehezen tudok elviselni.- A legutóbbi Istenek alkonyán eszembe nem jutott, hogy Brünnhilde magasságainak színét elemezzem, valahogy ott volt az az elementáris erő, ami belevert a betonba. Első látásra bejön egy kövér énekesnő, akinek ezerszeresen kell teljesíteni, hogy elhiggyem neki, hogy ő egy istennő, és alig sepercnyi idő tellik el, már is elhiszem . Igazi katarzis. Nem tudom ,hogy csinálja, csak azt tudom, hogy én már ezek után, nem fogok bakik, meg alulintonációk után vadászni, marhára elég lesz, ha valaki elragad, és megismerteti velem a mítosz igazi fényét. Amúgy laikus vagyok? Meglehet. Engedem, hogy az átszellemült, igazi \"monumentális\" hangi és lelki alakítás magával sodorjon, akkor is, ha itt ott a magasságok sikítós, vagy más színezetű buktatóin elmerengenek a szakmai ítéletek. Nincs hangilag tökéletes énekes,csak tehetség van, és ezt észre kellene venni, akkor is , ha egy véletlen giszer,vagy valami egyébb akármi becsúszik. Nem ez a lényeg, hanem az összteljesítmény. Operátor! Hidd el nekem, hogy se rokona, sem ismerőse nem vagyok Szendrényinek, csupán rajongója, mert Ő az, aki a hangi bravurokon, a szakmai elvárásokon túl, valami olyat ad, ami túlnő az általánosan elvárhatóság határain. Borzasztóan fájlalom, hogy nem tud lefogyni, látványban nem tudja hozni azt, ami talán jogosan elvárható lenne egy mai operaszínpadon. Ha ezt meg tudná tenni, valószínüleg Ő lenne hazánkban a legnagyobb sztár.

1469 operátor 2004-02-01 23:29:56
wise, én január elején voltam ilyen szombat délelőtti rossini hamupipőke gyerekelőadáson és meg kell, hogy mondjam, hogy én is nagyon jól éreztem magam rajta! egyébként mindkét műnek van egy \"felnőtteknek\" szóló olvasata is, a rendezés kérdése, hogy melyiket hangsúlyozzák ki. most látom, hogy februárban szvétek lesz a pomádé király, azt hiszem egy ilyet én is bevállalok...

1468 WiseGentleman 2004-02-01 22:33:53
Egyébként kérdezem, hogy volt-e valaki szombat délelőtt a Pomádé királyon? Tudom, hogy gyermekelőadás volt (lehet, hogy infantilis énem támadt fel), de Ránki fantasztikusan sziporkázó, szellemes zenéje mindenféleképpen megérte...

1467 Sesto 2004-02-01 17:10:56
10 nap...szünet...

1466 Sesto 2004-02-01 17:10:29
..sok sikert!... Nekem most 10 szünet utána megint viszgák!

1465 Sesto 2004-02-01 17:10:01
Azt hogy Rost a \"R & J\"-ban nem tetszett nem is annak a ténynek a rovására irom, hogy a rendezöi koncepció eredendöen Bonfadelli-re lett szabva, mert pl. ahol a veronai énekesnö farmernadrágban lép szinpadra, ott R. A. egy elegáns fekete nagyestélyit visel, ami nyilván jobban is harmonizál megjelenésével. Hangilag nem gyözött meg: olyan volt mintha eljött volna csak úgy passzióból, szép hangon, de mint egy kivülálló leénekelni a szólamomat: semmi érzelem, \"semmi rizikó\", csak szépen és finom, hogy közben azon veszi magát a nézö: Rost énekel, s közben azon jár az agyam; \"Aha, holnap akkor ezt és azt kell elintézni, ide menni, oda jönni stb...\"és ez a lehetö legrosszabb!

1464 Orfeusz 2004-02-01 17:05:58
ja igen azt olvastam:) Na megyek tanulni:( sajnos még mindig van vizsga

1463 Sesto 2004-02-01 17:03:19
lásd. \"milyen zenét hallgatsz most\"-rovatot, éppen oda lejegyeztem gondolataimat a Fleming-Belcanto-CD-röl!... ;-)

1462 Orfeusz 2004-02-01 17:02:03
De?

1461 Sesto 2004-02-01 17:01:34
..csak részben, igen van egy-két villanás, ami egy rockkoncertet imitál, de ettöl azért többet is nyújt a rendezés!... Bonfadelli & Shicoff nagyon jók voltak, Rost kevésbé, viszont Sabbatini \"tarolt\"...

1460 Sesto 2004-02-01 17:00:01
Az sem lehet egy rossz felvétel, feltéve, ha Güden-t szereted, a férfiak minden esetre nagyon jó nevek, s bitzosan jól is csinálják a dolgukat!... Fleming-gel mint általában ezekkel a \"mindenttudó amerikai-csodákkal\"(=lásd. korábban Cheryl Studer) eléggé sok elöitéletem van, akkor is, ha nem lenne szabad!... (Fleming MET-es Traviata-jára is egy az egyben vonatkozik az amit a Belcanto-Cd-vel kapcs. leirtam: hallottam egy kalózfelvételt, egy ismerösöm ott volt: szép hang, jó technika, DE...)

1459 Orfeusz 2004-02-01 16:58:10
Ez az a Romeo,ami egy rockkoncert formájában van megrendezve?

1458 Orfeusz 2004-02-01 16:56:08
Nekem a Fleminges felvétel csak részlet. A teljes:Böhm,Hilde Güden,James King, Fritz Wunderlich-csak még nem hallgattam meg-élő felvétel:1964-Vienna Festival

1457 Sesto 2004-02-01 16:54:05
Júniusban viszont a Romeo et Juliette-t akarom megint megnézni, mert Sabbatini nagyon jó, és kiváncsi vagyok hogy Rost Andrea is jobb lesz-e mint tavaly!

1456 Sesto 2004-02-01 16:52:31
...szépek, szépek, de olyan unalmas és hideg mint egy jégcsap, még egy ennyire sex appeal-nélküli Giulietta-t, vagy matróna Pamina-t, netán frigid és reszvétlen Donna Anna-t mint ö régen hallottam!... Nekem Lucia Popp-al van meg a Daphne teljes felvételen... Daphne-t eredetileg Günter Krämer rendezte volna, aki tavaly a Tristan-t is szinpadra vitte, de visszamondta a szerzödést...

1455 Orfeusz 2004-02-01 16:48:54
érdekes lehet a májusi Daphne...nekem Fleminges felvétel van meg,gyönyörű a zenéje..Ricarda Merbeth lesz a címszereplő, Őt az Istenekben hallottam Gutruneként,szépek a magasságai

1454 Sesto 2004-02-01 16:45:26
...bevallom szégyen szemre(!) fogalmam sincs, nekem most annyira kiesett a STOP elöször Zürich utána meg vizsgaidöszak stb-stb..., DE szivesen megkérdezem barátoktól/ismerösöktöl \"mi az ábra\"...

1453 Orfeusz 2004-02-01 16:40:29
Tudsz vmit Sesto, mik lesznek a jövő évi premierek a STOP-ban?

1452 Sesto 2004-02-01 16:36:46
...ez személyes és nagyon szubjektiv vélemény részemröl, a többi megitélését Rád bizom,...én kihagyom az idén Tristan-t, \"telitve vagyok\", és Wagner mellett sok más érdekel per pillanat!... ;-)

1451 Orfeusz 2004-02-01 16:16:16
Ha tényleg ilyen pozítiv a visszajelzés Tristanról, megnézem..májusban lesz. Addig pedig tanulmányozom a művet.

1450 Sesto 2004-02-01 07:25:30
...a bécsi \"Tristan\"...Hmmmm...mit mondjak róla?...\"Akkor és egyben közel 7 hét munkája után\",...jó érzés volt megint egy kis távolságot szerezni a mütöl!... Debbie Voigt valóban szuper Isolde: végre egy énekesnö aki ÉNEKLI és nem \"üvölti\" a szólamot, rendkivül jó differneciáló készséggel! Thomas Moser a \"lirai-Tristan-ok\" közé tartozik, vagyis \"ö sem ordit\"!... A reprizekben Fujimora volt Brangäne és nem Petra Lang(=igy nekem a janpán énekesnö eddig kimaradt...) Thielemann?-hmmm...nagy Ász, csak vannak tényezök, amelyek által mégis antipatikussá tud válni...(=nem a zenei vonalra értendö!) A darab zenei oldala minden estre kifogástalan! Rendezés?...arról nekem megvan a \"sajátbejáratú véleményem\"...

1449 kalahari 2004-01-31 02:38:41
Wise, kapaszkodj meg, ezt sem Szinetár rendezte! De ettől még szörnyű volt, különösen a jelmezek. A Lohengrint a Wagner-dédunoka rendezi, és állítólag ultramodern lesz. Meglátjuk.

1448 WiseGentleman 2004-01-31 02:31:18
Egyébként, Bécs és Budapest... Nekem Botha egyértelműen a lírai oldaláról mutatkozott be, magyarán szólva Robert Dean Smith jobb Stolzingi Walternek tűnt, mint ő (de azért Parsifalként kíváncsi vagyok rá). Wolfgang Brendel most valahogy visszafogottabban szólt, mint tavaly, mindenesetre az biztos, hogy rendkívül intelligens énekes, és elhiszem, amit a prolog ír róla, hogy (Donald McIntyre és Bernd Weikl után) \"weltbester\" Hans Sachs. Ami a Rózsalovagot illeti, számomra Kurt Rydl Ochs-bárója költeménybe illő produkció, egyértelműen a két vállán viszi a produkciót (amellett, hogy Sophie Koch, mint Octavian is igen tetszett). A mai budapesti Götterdaemmerungot illetően, az isteneknek lehet, hogy bealkonyult, de az énekesek és a zenészek egyre jobb formájukat hozták (lehet, hogy Kovács J. olvasta a momus bejegyzéseit és gatyába rázta az együttest). A zenekar nekem igen jónak tűnt, kivéve a harmadik felvonás elején a Siegfried-kürtjel kegyetlen elfújását, valamint, amikor a kórus a második felvonásban azt énekli, hogy \"Hilf, Donner, tose dein Wetter\", akkor mondjuk nagyobb intenzitásra számítottam, viszont, meg kell jegyeznem, hogy az összbenyomás egyértelműen pozitív volt. Az énekeseket illetően, már az elején igen pozitív élmény volt Kovács Annamária alt-Nornája, a drámai \"Erda-hang\" és a deklamáció teljesen helyén volt, a művésznőt ebben a kis szerepben nyújtott alakításáért is nagy elismerés és köszönet illeti. Wiedemann Bernadett Waltrautéja is átütő erővel hatott, igazából az egyetlen hiányérzetem az volt, hogy miért nem ő énekelte a Rajna kincse Frickáját (mellesleg - gondolatkísérletként- Wiedemann Bernadett lelki szemeim előtt megjelent, mint egy fiktív budapesti Frau ohne Schatten produkció Amme-ja). A Gutrune-t alakító Markovics Erika is kifejezetten tetszett, üde és friss \"jugendlich-dramatisch\" hangjával. Végül, de nem utolsósorban, a hölgyek közül Szendrényi Katalin monumentális alakítása (a magas hangok intonációs nehézségei ellenére, melyek ezúttal kevésbé feltűnően jelentkeztek) az előadás legdrámaibb élménye és egyik legnagyobb értéke volt, Rozsos István Miméjéhez hasonlóan abszolút idiomatikus alakítás. A férfiszereplők között a legkellemesebb meglepetést számomra Szvétek László okozta, Hagen-alakítása teljesen beérett, koromfekete mély hangjai vészjóslóan szóltak, s még az őszi bécsi Kurt Rydl-alakítás után is hitelesnek tűnt. Gurbán János Alberichje ezúttal jól átjött a szordínós hegedűkön, egyébként Gurbánnak kifejezetten érzéke van a wagneri Sprechgesanghoz, kár, hogy a dinamikával problémái vannak. Molnár András is kifejezetten jó Siegfried-alakítást nyújtott, ugyanakkor, az ördög ügyvédjeként ismét meg kell jegyeznem, hogy dikciója nem volt mentes a bakizásoktól (különösen az utolsó felvonásban, amikor Mime és Brünnhilde történetét meséli, mintha Hagen itala hatására elfelejtené a szövegét). Ötvös Csaba adekvát Gunter-alakítást nyújtott, ugyanakkor a magas intonációkkal neki is problémái voltak, lásd pl. a \"Tand gaeb ich für dein Geschmeid\" sort és egyebeket. Mindenesetre, az összbenyomás ismét lényegesen pozitívabb volt, mint a Rajna kincse és a Walkür esetén, és így több bizalommal tekintek a Lohengrin elé (remélem, azt nem Szinetár rendezi...).

1447 WiseGentleman 2004-01-31 01:56:22
Ami pedig a Trisztán felvételeit illeti, jómagam egyértelműen a Böhm-Nilsson-Windgassen-féle élő bayreuthi felvételt ajánlom, nem csak az elsőrangú (mondhatnám überolhatatlan) Wagner-nagyágyúk , hanem az élő előadás spontaneitása és Böhm vezénylése miatt. (Ja, és a kisebb szerepekben Talvela Marke-királya, és Ludwig Brangaene-je külön élmény, csakúgy, mint Waechter Kurwenalja.)

1446 WiseGentleman 2004-01-31 01:52:10
A bécsi Trisztán zeneileg szuper, én Thielemann vezénylésével láttam, fehéren izzik az egész produkció, Debbie Voight zseniális Izolda (a rendezés más lapra tartozik). Azóta egyébként láttam egy berlini Trisztánt is Debbie Polaskival, Christian Franz-zal és René Pape-vel Barenboim vezényletével, ami szintén zeneileg nagyon lenyűgözött, viszont azért egy Thielemannos Trisztánt mégegyszer bevállalnék tavasszal Bécsben :).

1445 Orfeusz 2004-01-31 00:53:09
A Trubadúrban sosem foglalkozatott igazán a történet, csak a zene. Kiváncsi vagyok Szendrényi Azuncenájára. A jótanácsokat megfogadtam a Trisztánnal kapcsolatban, idővel elkezdem a felkészülést:)

1444 kalahari 2004-01-31 00:48:49
Persze! Manrico csak egy bábu, akit ide-oda rángatnak, önálló cselekedete nincs is. Azucenát és Lunát is egy-egy fogadalom mozgatja, ők meg ettől nem tudnak szabadulni. Azért a zenére is érdemes figyelni, Verdi nagyon bőkezűen bánt az összes szereplővel, mert itt tényleg mindenkinek jut valami szép énekelnivaló, még Ferrandónak is!

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.