Bejelentkezés Regisztráció

Opernglas, avagy operai távcső...

1519 kalahari 2004-02-07 01:08:37
Egyértelműen 6-kor kellene kezdeni, mert 3 meghajlásnál többet is érdemeltek volna, de mindenki rohant tömegközlekedni. A függöny előtti hajlongás egyenesen kínos volt, már a fél nézőtér üres volt, a másik fele is állt már... De azért a nézők fele kitartott, és így a végén állva ünneplő nézőteret láttunk, direkt sem lehetett volna jobban csinálni.

1518 operátor 2004-02-07 01:05:15
daróczyról azt hallottam, hogy erdélyből jött át egy szál alsógatyában és ezért túl sokat vállalt be itthon és külföldön is, aminek ez lett az eredménye. ha ez igaz, akkor sajnálatos. azért a titusz kegyelmében értékelhetőbb volt.

1517 kalahari 2004-02-07 01:05:08
Inkább Kovácsházit lehetne sajnálni, nem? Az ő teljesítményébe nyüszített bele Daróczi... Egyébként valószínű, hogy a bekiabáló nem volt teljesen normális.

1516 Norma 2004-02-07 00:55:23
Fantasztikus este volt ez a mai! Kiváló teljesítmények, Fokanov excellált Macbethként, Rálikban nagyon kellemesen csalódtam: amennyire nem tetszett Normája, most annyira a helyén volt. Ez a szerep minden szempontból remekül áll neki! Kovácsházi az ária előtti recitativóban kissé nyávogott, de az ária igen szépen szólt. A közönség kissé visszafogott volt, leszámítva a narancssárga sapkás bácsit, aki \"jó volt kishaver!\" és \"csillagos ötös\" felkiáltásokkal fejezte ki rajongását Rálik művésznő iránt. Ária közben. A kórus is jól szólt, a zenekarnak sok katartikus pillanata volt hála Medveczkynek.Daróczi (úgy tűnik, ő volt) még Csekalinszkij-alakítását is alulmúlta, pedig egykor igen jó Hunyadi volt, és fényes karrier várhatott volna rá. Mi törtnt vele?

1515 operátor 2004-02-07 00:52:19
én úgy hallottam (másoktól), hogy az a beletapsolós alak nem épp egy rálik rajongó volt, hanem egy félkegyelmű hajléktalan. de nem biztos. lehet, hogy ezt is 6kor kéne kezdeni vagy legalább meg kéne spórolni egy szünetet. én csak daróczyt sajnálom, hogy egy szinpadon kellett megnyilvánulnia kovácsházival. értékelhetetlen volt, remélem \"helyre jön\" még.

1514 kalahari 2004-02-07 00:41:06
Bármiben fogadtam volna, hogy ott voltál! Részemről Fokanov több ovációt is érdemelt volna, megint zseniális volt. A Rálik-rajongóknak meg üzenem, hogy az ária közepén akkor sem illik tapsolni, ha egyébként megérdemli az ünneplést. Utána. Kovácsházitól el is vártam ezt a teljesítményt, Tanovickij kellemes meglepetés volt. A rendezés pedig még mindig őrülten tetszik: díszlet, fények.. hihetetlen!!!

1513 operátor 2004-02-07 00:16:29
a \"damaszkuszi penge\" (rálik szilvi) újra meglendült az operaház színpadán. az eredmény: egy rakár véres hulla és nagy ováció, de nemcsak neki, hanem fokanovnak, a másik orosznak és nem kevésbé kovácsházinak is.

1512 Fityisz 2004-02-06 13:55:21
Még mindig egészségesebb, mint ..istázni, potyeráskodni és fröcsögni. Helén(a) darling, te csak maradj szép!

1511 Helén 2004-02-06 13:32:26
Bosszantani? Beteg egy életcél!!

1510 Caligula 2004-02-06 12:04:09
Valaki azt mondta, hogy szükségem van pszichiáterre! :-)

1509 Megén 2004-02-06 11:47:03
Pszihiáter ne tedd, lehet, hogy nekik nem használ, de nekünk igen, ha köztünk maradsz. Ne hagyjuk, hogy túltengjenek. Ma másért nem: bosszantjuk őket a jelenlétünkkel.

1508 pszichiáter 2004-02-06 11:30:01
pszichiáter ezennel befejezte áldásos tevékenységét, hisz nincs értelme... aki gonosz + rosszindulatú, az is marad, aki meg nem ilyen, az ezen a fórumon nemigen fordul elő... ezennel kiszálltam... ui.: sajnálom és szánom azokat, akik nem találnak jobb + hasznosabb elfoglaltságot a fröcsögésnél... pláne éjjel...

1507 WiseGentleman 2004-02-05 17:29:36
Kedves karnagy, a számból vetted ki a szót:), a Karajan-féle Trisztánon nekem különösen Walter Berry Kurwenalja tetszik... Egyébként láttam valahol egy MET-es élő felvételt Kirsten Flagstad-dal és Lauritz Melchiorral, az sem lehet semmi...

1506 karnagy 2004-02-05 07:25:48
A zenei könyvtárban az említetteken kívül megvan H. Dernesch/Vickers/Ludwig/Karajan-os Trisztán is, a múltkor belehallgattam - nem rossz sztem, de azért a 1966-os Böhm-féle verziót nem übereli. Azt tudtátok, hogy a DG kiadta 24 karátos aranyból ezt a lemezt? Nincs meg valakinek ilyetén formában? :)

1505 tosca 2004-02-05 00:10:28
Ajánlom még Neked a Martha Mödl-Ramón Vinay-féle felvételt is!

1504 Orfeusz 2004-02-04 17:32:32
Köszönöm, utána nézek

1503 operátor 2004-02-04 17:30:14
orf, wise-hoz hasonlóan cd-n én is a birgit-es windgassen-es böhm-ös tristan-t támogatom, ha jól emlékszem kölcsönözhető az fszek zenei gyűjteményben is. ott egyébként van egy bernsteines (behrens) és barenboim-os (meier) korong is, de a böhm-nél nem jobbak. vannak ott kölcsönözhető vhs kazetták is, esetleg azt is megnézheted, bár én nem szeretem a rossz minőség miatt, dvd-n viszont lehet venni kb 3 félét. ha szövegkönyvet akarsz, akkor van egy magyar nyelvű libretto, amit a wagner társaság adott ki (ha jól emlékszem), a rózsavölgyiben középtájt balra a kis asztalon szerintem kapható (vagy szintén az fszek zeneiben biztos megvan). azt hiszem német-magyar.

1502 Orfeusz 2004-02-04 16:25:51
Tudnátok ajánlani nekem Trisztános felvételeket-Wise már említetted a Nilssonos élőt-, de még ezenkívűl egy párat. Lehetőleg olyan kéne, amihez van magyar szövegkönyv is, ez fontos lenne, azért ahhoz elég hosszú, hogy ne értsem..német tudásom még ilyen szintre nem jutott el:)

1501 Megén 2004-02-04 16:20:51
Sestonak, és mindenkinek aki érti: a............sztetés vérmérséklet kérdése, mindenkit úgy kap el a hév, ahogy bírja. De nem szeretem a kommunistázást és más -stázásokat, -ozásokat. Már sokszor mondtam itt is, nagymamám azt mondta: ha elfogytak az érveid ne a hangerőt emeld! Hát ez a véleményem a -stázásokról, -ozásokról.

1500 Orfeusz 2004-02-04 16:14:47
Még visszatérve Szendrényire: gondolkodtam a látott Istenek alkonyán és mégegyszer leírnám, hogy rám is milyen nagy hatást tett az alakítása, vhogy nem enged bűvköréből az a pillanat, mikor azt énekli:\"Alles,alles,alles weiss ich\", amilyen átszellemülten, azon a szép, kellemes hangzású hangján a színpad elején előadja olyan pillanat volt számomra, hogy úgy éreztem megállt az élet, katartikus élmény. Áprilisban Santuzzát énekel majd, amit nagyon várok, mert a Parasztbecsületet nagyon szeretem,különösen a húsvéti kórust..az valami gyönyörű!

1499 Sesto 2004-02-04 13:48:32
Ne csesztessük(=jaj de ocsmány szó, De rendkivül kifejezö, NEM?) egymást? Elvégre \"szólásszabadság\" van, NEM?-mind ezek ellenére a túlontúl drasztikus megfogalmazással óvatosnak kell lenni, ...ami bevallom néha nekem is nehzen megy, ha elkap a \"hevület\"... ;-)

1498 hoppáré 2004-02-04 13:25:23
Ki ez az „operátor”? Állj elő te lesipuskás!!!! Próbáltad már Ötvös Csaba, Ö. Csilla vagy Kaposi szemébe mondani aljas véleményed????

1497 operatorta 2004-02-04 12:48:58
Levél Petőfics-nak: „Döbbenetes, hogy egyes művészek (és az Operaház vezetősége) mennyire felelőtlenül viselkednek! Megáll az eszem! Már többször leírtam, hogy ebből a szezonból még baja lehet Ráliknak és hogy miért nem vigyáz rá senki. Azt sem értem mért kell produkciókat tönkretenni az ostoba szereposztásokkal. Minek mindenhez második szereposztást csinálni, ha csak épp egy szereposztásnyi jó énekesünk van. Komoly helyeken mindenből csak a rendelkezésre álló legjobbat rakják be, nem játszanak kísérleti színházat a nézők kárára, a gyengébb teljesítményekre senki nem kiváncsi. (Idén pl egy paprikajancsi fogja mind a négy Salomét dirigálni!!!!!) Amúgy meg nem értem, mit keresnek ezek az ötvösök a magyar állami operaház mozart előadásaiban? A hím ötvös még ráadásul állati ellenszenves, arrogáns barom is, hangja meg mindkettőnek egy nagy nulla. Főzeneigazgató lévén maga a felelős az ilyen teljesítményekért.”

1496 operatorta 2004-02-04 12:48:20
Nem mondasz igazat operátor! Petőfics nincs idézőjelbe téve. Az idézőjelbe tett összes többit Te mondtad kedves operátor.

1495 operátor 2004-02-04 12:43:58
operatorta, nem mondasz igazat, mert én olyat sosem írtam petrovicsra, hogy petőfics. de mondom, tőlem a másik topicon nyogodtan írhatsz ilyeneket vagy bármi mást.

1494 operatorta 2004-02-04 12:34:40
Kommunistázó csak Te lehetsz kedves operátor, mert hogy minden szót tőled idéztem. Külön megbeszélés tárgya lehet, hogy a művészetről beszélésen lexikális adatok (ki, mikor, miben énekelt) citálását (lásd: amatőrök tudálékoskodása) vagy mást értsünk.

1493 Szilgyo 2004-02-04 12:01:30
Nem figyeltem, bocs. De attól még így van.

1492 operátor 2004-02-04 11:43:52
operatorta, ebben a topicban művészi teljesítményekről szokott szó esni azonos nicket használók által. az összevagdosott szövegeim is művészi teljesítményeket értékelnek (amivel nincs is semmi gond), de az, hogy valaki egyszer (jó, most már 2x) használatos nick-kel implicit kommunistázva önálló véleményt nem kifejtve csak összemásol másoktól dolgokat - ez az ami a másik topicba való. ami egyébként viselhetné a mi újs a bkvnál vagy a mávnál címet is, bár könnyen lehet, hogy még az is különb színvonalú lenne. mindenesetre ott is kb. annyi szó esne a művésze(t/k)ről, mint az itteni mi újsban.

1491 operatorta 2004-02-04 11:31:08
Kedves Operátor! Lehet hogy odavalók. Az idézett sorokat Te mégis ebbe a toicba írtad. (Emil köszöni és üdvözöl. Majd elintéz, ahogy szokta.)

1490 operátor 2004-02-04 11:09:29
... és rálik tényleg fog salomét énekelni (nézd meg az opera.hu-t), ezen pedig már nem tudunk változtatni. operatorta, ilyenek inkább a másik topicba valók!

1489 operátor 2004-02-04 11:02:59
szilgyo, ez körbe lett futva 4-5 hozzászólással ezelőtt, nem olvasol?

1488 Szilgyo 2004-02-04 10:49:41
Operator írja: \"egy salome kovács janóval és rálik szilvivel pedig biztos robbanó elegy lett volna\" Az lehet, de akkor tutira tönkremegy Rálik hangja öt éven belül. Megjegyzem, van rá esély, hogy így is.

1487 operatorta 2004-02-04 10:32:38
Levél Petőfics-nak: „Döbbenetes, hogy egyes művészek (és az Operaház vezetősége) mennyire felelőtlenül viselkednek! Megáll az eszem! Már többször leírtam, hogy ebből a szezonból még baja lehet Ráliknak és hogy miért nem vigyáz rá senki. Azt sem értem mért kell produkciókat tönkretenni az ostoba szereposztásokkal. Minek mindenhez második szereposztást csinálni, ha csak épp egy szereposztásnyi jó énekesünk van. Komoly helyeken mindenből csak a rendelkezésre álló legjobbat rakják be, nem játszanak kísérleti színházat a nézők kárára, a gyengébb teljesítményekre senki nem kiváncsi. (Idén pl egy paprikajancsi fogja mind a négy Salomét dirigálni!!!!!) Amúgy meg nem értem, mit keresnek ezek az ötvösök a magyar állami operaház mozart előadásaiban? A hím ötvös még ráadásul állati ellenszenves, arrogáns barom is, hangja meg mindkettőnek egy nagy nulla. Főzeneigazgató lévén maga a felelős az ilyen teljesítményekért.”

1486 Szilgyo 2004-02-04 10:24:30
A második soltis Mesterek lemezen José van Dam énekli Sachsot, és az az igazság, hogy bármilyen szépen énekel, szerintem mégis nagyon kevés a hangja a szerephez.

1485 operátor 2004-02-04 09:31:15
karnagy, a rálikos normáknál már többször leírtam, hogy ebből a szezonból még baja lehet ráliknak és hogy miért nem vigyáz rá senki (akkor hol voltál?). én ezért szívesen lemondtam volna a normáiról és a saloméiről, de most mit csináljak, írjak levelet petrovicsnak?

1484 karnagy 2004-02-04 09:19:03
Operátor! Te nem félted Rálikot Salome kíméletlen szerepétől? Miért nem ér rá mondjuk 10 év múlva R. Strauss-főszerepeket énekelni? Döbbenetes, hogy egyes művészek (és az Operaház vezetősége) mennyire felelőtlenül viselkednek. Tegnap Lady M., ma egy kis Norma, aztán holnap meg Salome. Azután meg jöjjön Turandot, Izolda, Elektra meg Brünnhilde - aztán: volt hang, nincs hang. Megáll az eszem.

1483 Megén 2004-02-04 08:32:24
Pszichiáter, ha pozitív hatásra is ilyen jókat írsz (az nehezebb), már vissza se teszem a kalapomat a fejemre.

1482 WiseGentleman 2004-02-03 22:12:02
Szilgyó a Nürnbergi mesterdalnokokkal kapcsolatban talán jobb beszámolót írhattam volna, amikor még friss volt a benyomás. Mindenesetre el kell mondanom, hogy igen szeretek minden Otto Schenk-rendezést, az ötletes, kreatív, de ugyanakkor letisztult és alázatos megközelítés miatt (talán ezért van, hogy libabőrös leszek Zeffirelli operarendezései láttán - bocs, ez csak egy szubjektív vélemény, nem megfellebbezhetetlen igazság). Wolfgang Brendelről annyit mégegyszer, hogy rendkívül intelligens énekes (ez persze nem újdonság, hiszen egy MET-es Amfortas és Mandryka után is meg tudtam állapítani), és kongeniális Hans Sachs, az ő esetében azt is el lehet hinni, hogy Évának lelkiismereti konfliktust okozhatott, melyik férfit válassza (igaz, alakítása visszafogottabbnak tűnt, mint tavaly). A többi szereplőt illetően az Évát alakító Anja Harterost illeti nagy dicséret. Johan Botha számomra ezúttal kicsit elégtelennek tűnt (legalábbis Ben Heppnerrel vagy Richard Dean Smith-tel összehasonlítva), ugyanakkor a harmadik felvonás Mesterdalát gyönyörűen formálta meg. A januári bécsi kiruccanásból még a Kurt Rydl-es Rózsalovag, és a Deutsche Oper Berlin-nel közös produkcióban megvalósított megrázó Oedipe tetszett (ezekkel kapcsolatban már, azt hiszem, röviden írtam).

1481 pszichiáter 2004-02-03 21:55:10
Megén: a negatív olvasati élmény hatására töltődött fel a patronom, mellesleg végtelenített a lelkem igazságérzete, és a szakmai hozzártésem táplálja...

1480 operátor 2004-02-03 21:50:49
február lévén szeretnék megemlékezni a tavaly e hónapban elhangzott salome előadásokra, melyek során a kovács jános által létrehozott feszültségtől majd szétrobbant a zenekari árok - ezen még az sem tudott változtatni, hogy egyes saloméktól viszont a színpad süllyedt el majdnem. sajnos erre ebben az évadban már nem fog sor kerülni, mert annak ellenére, hogy nyilvánvalóan kovács janó alkatának leginkább - még wagnernél is jobban - az agresszív r. strauss operák felelnek meg, mint a salome, idén mégis egy paprikajancsi fogja mind a négy salomét dirigálni. egyszerűen nem értem mért kell produkciókat tönkretenni az ostoba szereposztásokkal. minek mindenhez második szereposztást csinálni, ha csak épp egy szereposztásnyi jó énekesünk van. komoly helyeken mindenből csak a rendelkezésre álló legjobbat rakják be, nem játszanak kisérleti színházat a nézők kárára, a gyengébb teljesítményekre senki nem kiváncsi. és ráadásul dénes istván dirigálása mellett - aki ugyan állítólag dirigált salomét, sőt tristant(!) is, de valójában messze nem egy salome kaliberü dirigens - rálik lesz salome, akitől viszont nagyon sokra számítanék. egy salome kovács janóval és rálik szilvivel pedig biztos robbanó elegy lett volna.

1479 WiseGentleman 2004-02-03 21:46:11
Ami Szendrényit illeti, minden elismerésem a művésznőé, azért a lenyűgöző alakításáért, amit az Istenek alkonyában nyújtott, melynek szerves része a drámai színpadi aura és az énekesi állóképesség. Ami a fizikai adottságokat illeti, engem speciel egyáltalán nem zavar, csakúgy, mint ahogy Pavarotti esetén is az első pár ütem után eltűnik a \"nem éppen hősszerelmes\" külső. A magas hangokkal kapcsolatban annyit, hogy ezek inkább a Siegfriedben tűntek zavarónak (igaz, tavaly Temesi is eléggé erőltette őket), a szólam dallamadottságai miatt (pl. a darab legvégén a \"Lachender Tod\" opcionális magas c-jét a művésznő már nem szólaltatta meg).

1478 WiseGentleman 2004-02-03 21:26:17
Ami a Pomádé királyt illeti, Szvétek biztosan érdekes lesz, szerintem dominánsabb alakítás lesz, mint Rácz Istváné, aki jó hangi és komikus adottságai mellett nem igazán tudta a szerep monumentális oldalát kidomborítani (ehhez talán Gregor kellett volna, Rácz István inkább csak \"Pomádé királyfi\" volt). A rendezéssel kapcsolatban, a modern elgondolást csak dicsérni lehet, már-már orwelli rémálom-várost jelenít meg (csakúgy, ahogy a Kárpátok Géniusza elképzelhette). Ugyanakkor, az előadás végén Pomádé király pellengérre állítása (s ahogy a király engedelmesen, rezignáltan \"felsétál\" a szégyenoszlophoz) kissé erőltetettnek tűnt, hiába alkotott szimmetrikus egységet a legelső képpel. Az énekesek közül egyedül a Bénit alakító Rezsnyák Róbert tűnt hangilag elégtelennek. Külön kiemelném a Garda Roberto-t alakító Gárday Gábort, aki mind hangilag (világos színezetű bariton), mind komikus tehetségét illetően (kitűnően megjelenítette az alázatos, csúszó-mászó, mitugrász udvaroncot) összemérhető volt a lemezfelvételen szereplő Bende Zsolttal. A szövegkönyvet és a Ránki izgalmas, brilliánsan szellemes zenéjét szószaporítás lenne dicsérni, csupán egy \"nyelvújító\" elemet emelnék ki: a Garda Roberto jelenetben szereplő \"reggebéd\" a \"brunch\" hiteles fordítása lehetne.

1477 Sesto 2004-02-03 15:31:12
...hát Jose van Dam is nagy élmény volt Zürich-ben mint H. Sachs, még akkor is ha ö nem a \"hangmilliomosok\"-(dörgedelmes orgánummal)-közé tartozik: egy rendkivül csendes, halkszavú, DE igen csak tiszteletreméltó és nemes Sachs volt!... ;-)

1476 Szilgyo 2004-02-03 15:21:32
Én meg Wise fórumtárs véleményét olvasnám szívesen a Nürnbergiről, kicsit bővebben. Nagy kedvenc, de valahogy színpadon kimaradt az életemből ezalatt a rövid idő alatt...Pesten egyhamar nem lesz, Bécsben meg mindig olyankor vagyok, amikor a STOP-ban nem szentivánoznak. Egyébként Brendel Hans Sachsa, lagalábbis a videó alapján világklasszis, én sem hiszem, hogy ma bárki jobban tudná csinálni.

1475 Megén 2004-02-03 11:50:01
Pszichiáter, nagyon jó a tollad. Másfélét is szoktál írni? Olvasnám.

1474 szöcske 2004-02-03 11:46:38
Köszönöm . Komolyan azt gondoltam, hogy kinevettek, legalábbis mosolyogtok rajtam, amiért így elszállt a fejem. Attól is tartottam, hogy talán ártok a művésznőnek ezzel a lelkes kirohanással, mert azért ezt, így nem szokás...de ez az utolsó Istenek alkonya egészen lehengerelt Pedig láttam már előbb is, de akkor nem éreztem azt, amit most.

1473 Orfeusz 2004-02-02 21:34:58
Szendrényi szerintem is fantasztikus, és attól, hogy írtam vmit a magas hangjairól nem ítéltem rossznak, az összteljesítmény valóban lenyűgöző! Teljesen mindegy számomra, hogy milyen a testalkata, ez nem befolyásolja az alakítását, ami egészen katartikus élményt tud nyújtani. Már várom a Santuzza alakítását!

1472 pszichiáter 2004-02-02 17:38:42
Kedves \"szöcske\"! Nem tudom, hogy milyen mezőkön szökdécselsz, de hál\'Isten azt a mezőt elkerülted, ahol a gonoszkodó lelkek henyélnek, s a napfény s az örömzenékben való fürdés helyett azon csámcsognak, hogy ki - hol - melyik darabban, hogy énekelt - az ő nem hozzáértő + rosszindulatú + irigy megítélésük szerint - rosszul... Te még azért jársz operába, hogy a zenék szférájában kicsit bolyongj és a napi \"Való Világból\" akár egy-két órára is, de kizökkenj. Maradj ilyen! Véleményemet (pár nappal ezelőtt írtam) tartom, de reménykedem, hátha... hátha változik valami... ha még tud változni...

1471 operátor 2004-02-02 17:04:31
szöcske, eszembe nem jutott, hogy rokona lennél szendrényinek. már engem is megvádoltak ilyenekkel, mert jót írtam valakikről. örülök, ha szendrényi ennyire tetszik neked. elismerem és is, hogy a színpadon a hatalmas termetét teljesen feledtetni tudja és amilyen brünnhilde játék a dvd ringeken látható (boulez, levine, a stuttgarti götter még nem jött ki) az sem több nála, pl. hiába egy deszka csaj a gwyneth jones (és még dáma is).

1470 szöcske 2004-02-02 12:44:50
\"mintha eljött volna, csak úgy passzióból\" Piszokul eltaláltad, ez az amit nehezen tudok elviselni.- A legutóbbi Istenek alkonyán eszembe nem jutott, hogy Brünnhilde magasságainak színét elemezzem, valahogy ott volt az az elementáris erő, ami belevert a betonba. Első látásra bejön egy kövér énekesnő, akinek ezerszeresen kell teljesíteni, hogy elhiggyem neki, hogy ő egy istennő, és alig sepercnyi idő tellik el, már is elhiszem . Igazi katarzis. Nem tudom ,hogy csinálja, csak azt tudom, hogy én már ezek után, nem fogok bakik, meg alulintonációk után vadászni, marhára elég lesz, ha valaki elragad, és megismerteti velem a mítosz igazi fényét. Amúgy laikus vagyok? Meglehet. Engedem, hogy az átszellemült, igazi \"monumentális\" hangi és lelki alakítás magával sodorjon, akkor is, ha itt ott a magasságok sikítós, vagy más színezetű buktatóin elmerengenek a szakmai ítéletek. Nincs hangilag tökéletes énekes,csak tehetség van, és ezt észre kellene venni, akkor is , ha egy véletlen giszer,vagy valami egyébb akármi becsúszik. Nem ez a lényeg, hanem az összteljesítmény. Operátor! Hidd el nekem, hogy se rokona, sem ismerőse nem vagyok Szendrényinek, csupán rajongója, mert Ő az, aki a hangi bravurokon, a szakmai elvárásokon túl, valami olyat ad, ami túlnő az általánosan elvárhatóság határain. Borzasztóan fájlalom, hogy nem tud lefogyni, látványban nem tudja hozni azt, ami talán jogosan elvárható lenne egy mai operaszínpadon. Ha ezt meg tudná tenni, valószínüleg Ő lenne hazánkban a legnagyobb sztár.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.