Bejelentkezés Regisztráció

Opernglas, avagy operai távcső...

1869 Megén 2004-03-10 08:43:32 [Válasz erre: 1868 operátor 2004-03-09 23:31:56]
Szerintem a bravózónak volt humora.

1868 operátor 2004-03-09 23:31:56
mint minden tíz évben egyszer, ma is betévedtem az \"autós férfiak\" c. népszerű sanzon operett (röviden: poperett) egy előadására, mely angolul carmen néven is ismert. egész jó volt. azért egri sándor ezzel az orgánummal továbbra sem fog hangszépségversenyt nyerni, sőt a selejtezőn sem jutna túl, de zunigának elment. vajda júlia néha úgy énekelte micaelát, mint callas carment - ezt az érzéki vibratót még carmen is élvezte volna. őrá térve gál erika a december végi gigantikus szereposztású varázsfuvolákban szerzett nálam jó pontokat 3/3-as hölgyként, és most sem okozott csalódást, élvezhető carmen volt. az egyes megfigyelők szerint bomlásnak indult kelen péter helyett wendler attila ugrott be josé szerepébe. korábban az operának nevezett madarász zenebonában (\"utolsó keringő\") már kijelentette magáról, hogy egy konferencián képes \"egy egész tudományágat képviselni\". most mindenestre nagy átéléssel esett neki a szenvedélyes szerepnek és carmennek is. izzó alakítás volt, bár az edzett fül hangjában az elegrisándorosodás kezdeti stádiumát diagnosztizálhatja. a fokanovi parádézás a torreádor szerepében eszményi vadászterültre lelt. a rendezés vérbeli szinetár. a jópofa bohócok szerepét most folyamatosan vakuzgató turisták játsszák. szinetárnál minden multifunkcionális: a díszlet végig ugyanaz. a plüssmaci ráadásul rendezéseken átívelő elem (barbiere). most koko került a gyomrába csempészési céllal. a fekete körbefüggönyözött tologatható színpadelem is több célt szolgált, bár nem tudni pontosan mi is az. leginkább arra a mozgó eszközre emlékeztetett, amiben a \"dűne\" című filmben a harmadszintű navigátor az ismert univerzum császárát meglátogatta. csak arra nem jövök rá mi lehetett annak a fickónak az agya helyén aki az előadás végén az elsőként meghajoló vakuzó turistának - aki végig meg sem szólalt néma szereplőként - üvöltött nagy brávót.

1867 WiseGentleman 2004-03-08 11:09:14
Feltétlenül írj majd beszámolót az Arabelláról. Egyébként én Karita Mattilát annakidején a Nürnbergi mesterdalnokok Évájaként láttam a MET-ben (az Arabellát meg a DVD-n is kapható Thielemann/Kanawa/Brendel leosztásban).

1866 operátor 2004-03-08 00:39:42
na megvolt végre ma a csavar. kellemes meglepetés. a történet olyan, mint egy jó kis david lynch film (mulholland drive, twin peaks): álomszerű, teljesen soha nem megfejthető, de erősen gondolkodásra, interpretálásra késztető történet, amelyben az emberi lélek rejtelmeinek bemutatása és a gonosszal való szembenézés témái alkotnak kellemesen szórakoztató elegyet. és most az egyszer kovalik telitalálatos rendezést alkotott belőle. a történet röviden arról szól, hogy a nevelőnő meg akarja menteni a két kisgyermeket a csak általa látott gonosztól, mr. quinttől és miss jesseltől, amiben végül kudarcot vall. a rendezés által is szuggerált pszichológiai értelmezés szerint azonban quinték nem valamiféle gonosz szellemek, hanem a nevelőnő lelki képződményei. a történet szerint a nevelőnő \"egy falusi lelkipászor legifjabb lánya\", aki \"húsz évesen először áll szolgálatba\". a csak általa látott alakok egy jungi analitikus pszichológus szerint nyilvánvalóan a saját animus-a (mr quint), pszichéjének a másik nemmel kapcsolatos tartalmait megtestesítő alakja, miss jessel pedig az \"árnyéka\", aki saját tudomásul venni nem akart személyiségvonásait egyesítő alak. az alulfejlett, elfojtott animus a kisfiúra vetül ki: a nevelőnő lelkében rejlő férfi (mr quint) milesban testesül meg, aki iránt tudattalan szexuális vonzalom ébred benne. a vonzalom féltékenységet is szül benne a kis florával szemben, ami szinten nem tudatosul, de a nevelőnő elfojtott árnyék személyiségén, miss jesselen keresztül eléri, hogy eltávolítsa a kislányt a kisfiú közeléből: a valóságban mrs. goose elviszi florát és a nevelőnő végre egyedül maradhat miles-szal. mindezt a nevelőnő abban a tudatban teszi, hogy a gonosztól menti meg a kisfiút. azonban miles a végén, amikor a nevelőnő azt mondja neki, hogy \"nevezd nevén őt, és örökre elmegy.\", akkor így felel: \"peter quint, te ördög!\". de a rendezés nagyon találóan szemlélteti, hogy a \"te ördög\" a nevelőnőnek szól: mr quint a nevelőnő háta mögött van, akit a miles nem lát, így a \"te ördög\" nyilvánvalóan a nevelőnőnek szól. a műsorfüzet szerint britten is tett utalást arra, hogy ezt az értelmezést vallja maga is. persze lehet, hogy a nevelőnő pszichológiai interpretációja téves. de akkor a gonosz még mindig köztünk ólálkodik?... (lásd bob a twin peaksben) a nyitójelenet (gulyás titokzatos vacsorája a lebegő hasábon a fehér szobában) kulcsa a következő: a 2001 a space odyssey c. film végén van egy ugyanilyen jelenet. egy tiszta fehér szobában titokzatosan szótlanul eszik egy asztalnál dave bowman, majd az ágyban fekve megjelenik előtte a filmben végig kísértő fekete \"monolit\" (lapos téglatest) függőleges helyzetben. gulyás jelente pontosan ugyanolyan vizuális hatást kelt, mint a 2001 jelente, csak gulyás a vízszintes \"monoliton\" ülve eszik. nem valószínű, hogy kovalik eszmeileg is rokonította volna az operát a filmmel, csak hatásos jelenetet akart. ami nem baj, david alden münchenben ugyanezt csinálta a tannhasuerben, ahol a mad max 3 c. film alakjai másznak elő tannhauser elméjéből a nyitány alatt igen hatásos módon. első ránézésre rendkívül jó produkció. az énekes színészek kitűnőek: wierdl rendkívül szuggesztíven játsza a zaklatott nevelőnőt, klein és fodor túlvilágian félelmetesek és csavlek és a gyerekek is nagyon jól játszottak. a rendezés, a díszlet, jelmezek és a vetítés is mind hozzájárulnak az egységes koncepcióhoz. az un. \"interaktív videoinstalláció\" külön dicséretet érdemel, csak azt nem tudom mi volt benne az interaktívitás? ugyan ki ismeri a zene \"eredeti\" változatát, de ki lehet jelenteni, hogy kitűnően teljesített a csupa szóló hangszerből álló zenekar oberfrank keze alatt. és azt hiszem a kevés nézővel történő kamaraelőadás is indokolt forma. a szervezés kellemetlenségeivel nem rontom az összképet, ez nem a művészek dolga lett volna. ha még kétszer meg lehet úgy nézni, hogy érdekes maradjon a produkció, akkor egy igen nagy bravot érdemel minden résztvevője. jól láttam, hogy wierdl eszter lúdtalpas?

1865 operátor 2004-03-07 23:47:53 [Válasz erre: 1861 WiseGentleman 2004-03-07 20:24:17]
az anyagi javak hangsúlyozása szerintem is belefér a sevillaiba, csak a vizuális eszközök kissé túlzásba lettek vive szerintem. különben azt hittem a nők mindig ilyen \"maximalisták\" voltak... richard strauss arabelláját fogom megnézni a royal operában (karita mattila, barbara bonney, thomas hampson, christoph von dohnyányi). de lefogadom, hogy a rálikos kovácsos salome is világszínvonal lesz. én is láttam a héten az említett magyar operákat, de nekem most sajnos nem jöttek be, mint a vérnász se valamivel korábban.

1864 karnagy 2004-03-07 22:02:17
Láttam egy DG-s Parasztbecsület-Bajazzók lemezt Kónyával és Berryvel (Kulka J. vezényel). Ismeritek?

1863 WiseGentleman 2004-03-07 21:57:10
Mellesleg ez nem konkrét színházi élmény, de ma délután a Wagner-társaságban rendkívül jó előadás hangzott el Kónya Sándorról, köszönet érte az előadónak.

1862 Teréz Anya 2004-03-07 20:47:47 [Válasz erre: 1858 operátor 2004-03-07 17:52:49]
Édesem! Vásárinak nem parókája van, festi a haját. Bár a végeredmény ugyanolyan nevetséges: mint egy kiöregedett utcalány.

1861 WiseGentleman 2004-03-07 20:24:17
Mit látsz a Covent Gardenben? Mellesleg én sem így rendezném meg a Sevillai borbélyt, ugyanakkor sokkal nagyobb bűnnek tartom a Tannhauser és a Carmen-rendezés idioszinkráziáit, mint az itteni ökörködéseket, amelyek, bizonyos fokig, remek paródiáját adják a jelenkornak (ma a nőknek nemcsak a szép ábrázat, a daliás termet, hanem a vastag buksza és a jó verda is kell), és a Sevillai borbély különben sem olyan mély opera, hogy annyira komolyan kellene venni (egy commedia dell\'arte az egész). Mellesleg, ma reggel láttam a C\'est la guerre-t és a Mario-t, végre egy olyan szerep (Cippola), amelyben Tóth Jánosról elismeréssel lehet nyilatkozni, hangképzési adottságai, stilisztikai bakugrásai itt tökéletesen ültek. Ja, és természetesen öröm, hogy végre valami jót is lehet mondani Petrovics Emilről, akinek az operája vitathatatlanul remekmű.

1860 Orfeusz 2004-03-07 18:07:13
Most olvastam a Met honlapján, hogy veszélybe kerültek az immáron 70 éve működő met-es szombati operaközvetítések, mert nincs szponzor, így 150millió dollárt kell összegyűjteni, hogy az elkövetkező 5 évben is hallhassuk. Az operarajongók segítségét kérik. Nagyon remélem, hogy összegyűlik a pénz, nagy veszteség lenne, nem olyan gyakran járunk a Metbe...

1859 Loge 2004-03-07 17:53:15
A bohócok tényleg borzalmasak, főleg amit a nyitányban produkálnak, de egyébként is feleslegesen foglalják a teret..Ráadásul KÜLSŐS Ök, nem is a MÁO balattosai... Na, Szinetár erre szórja a pénzt. \"EZ a szó: pénz, oly szívhez szóló!\"

1858 operátor 2004-03-07 17:52:49
úgy tűnik meghallgatásra leltek panaszaim: kifogásoltam, hogy a rálikos salomékat (is) kovács janó helyett dénes istván dirigálja. örömmel látom, hogy a 4ből 3at \"visszaadtak\" kovács janónak és mind a két rálikos hozzá került! - csak azt sajnálom, hogy az egyiket nem látom, mert a covent gardenba megyek aznap. szintén nehezményeztem, hogy polgár lászló miért csak zürichben ad recital-t (márc 15), nálunk miért nem. és lám, holnap lesz (márc 8) polgár dalest ibert, ravel, zemlinsky, hugo wolf dalokkal az óbudai társaskörben. hogy miért pont ott, azt nem tudom. (talán a zeneakadénia nem telne meg, mint amikor vásári parókában előadja az ero(t)ika szimfóniát 3456.adik alkalommal?) a lényeg az, hogy lesz!

1857 Orfeusz 2004-03-07 13:35:45
Rajta van a tavaszi fesztival honlapján a márciusi szcenírozott Verdi Requiem szólistáinak neve: Rálik, Wiedemann, egy számomra ismeretlen tenorista és Rácz; Nemzeti Énekkar.

1856 operátor 2004-03-07 13:04:29
tényleg jó volt a sevillai, én még létai kisst is megemlíteném, aki annak ellenére is jó volt, hogy az una voce végén úgy énekelte a koloratúrákat ahogy tudta és nem egészen úgy ahogy kellett volna. a többiek is jók voltak. viszont a szinetár rendezést egyáltlán nem tudom elfogadni. ugyan az operában tényleg sokszor előkerül a pénzeszacskó, de nem hiszem, hogy a sevillai a megfelelő alkalom egy átfogó kapitalizmus kritika operarendezésbeli megvalósítására (arra ott van a ring), különösen akkor hogyha ennyire primitív és ráadásul a zenével is szembeszál. az összes szinetár rendezésben ott vannak azok a vacak herlakinok, de nincs rájuk szükség, infantilis. a hitelkártyák beugrálása meg egyenesen a fantasztikus zenei gondolat szétverése. a vetítés is ugyanezt eredményezi: eltereli a figyelmet a csúcs zenéről és egyáltalán az operában nem kell vetíteni, nem oda való. és azért mert úgy gondolja a rendező, hogy az i. felvonás fergeteges fináléja alatt a new yorki tőzsde hangulatát kell megteremtenie azáltal, hogy a hülye vetítését még azzal is megerősíti, hogy a triangulumot lecseréli a new yorki tőzsdén (nyse) a kereskedést megnyitó (és lezáró?) kolompolás hangját utánzó ocsmánysággal, akkor részemről elmehet a fenébe. szégyen, hogy hosszú időn keresztül egy olyan vacak rendező a máo főigazgatója, akinek csaknem minden rendezése ócska és infantilis.

1845 Loge 2004-03-07 10:46:27
Feltalálta magát az első felv-ban , mikor a gitárt nem hozták ki-ki tudja miért?- a szerenádhoz! Szerintem a zkr. is jól, egész összefogottan szólt- ezt azt hiszem, Medveczkynek is köszönhetjük!

1847 WiseGentleman 2004-03-07 09:27:23
Igazság szerint nem sokat tudok, viszont ki kell még emelni a Figarot alakító művészt, aki szintén kitűnő volt.

1855 Loge 2004-03-07 07:15:23
Helló kedves Wise! K.Kolos nagyon élvezi ezt a szerepkört, az biztos!(bár a rágalomária tényleg \"hallhatatlan\" volt..) Mit tudsz a többiekről? Mint már többször is megerősítettem, :) egyikükről nagyon jó véleménnyel vagyok... Szüle T. is jó volt(a múltkori Kenessey Gbornál mindenesetre sokkal..).

1854 WiseGentleman 2004-03-07 00:54:58
Egyébként nem tudom, látta-e valaki ma este az Erkel Színházban a Sevillai borbélyt, a lényeg az, hogy a szinetáros ökörködések egész jól kijöttek. Kováts Kolost még nem láttam komikus szerepben, de Don Basilio rendkívül jól állt neki (annak ellenére, hogy a rágalomária kissé színtelenre sikeredett). Az összes többi szereplőről, any questions?

1853 (A csapos közbeszól!) 2004-03-07 00:51:51
(Nincs ilyen sorszámú üzenet.)

1846 (A csapos közbeszól!) 2004-03-07 00:46:49

1844 Loge 2004-03-06 22:10:56
Remélem, valaki hallgatta a Sevillait is az Erkelben...

1852 Loge 2004-03-06 21:15:59
Hát, remélem valaki hallgatta az Erkelben a Sevillait is, mert irtó jó volt!!Főleg Kálmán Péter Figarója, végre egy ász bariton -egy pillanatra- itthon! Klein O. mam nem volt formában, dehát kemény hete van: 2 Csavar+ 2 Lindoro....

1848 Loge 2004-03-06 21:09:01
De remélem valaki hallgatta a Sevillait is az Erkelben, mert irtó jó volt, főleg Kálmán Péter!!!!Klein O. most nem volt formában, dehát kemény hete van: 2 Csavar+ \" Lindoro......

1851 (A csapos közbeszól!) 2004-03-06 21:04:00

1850 Orfeusz 2004-03-06 13:52:37
Hvorosztovszkij

1849 Orfeusz 2004-03-06 13:48:53
Aki ma este szabad halgassa a Bartókot: Traviata Metből(fél 8), Fleming, Vargas, Hrovotoszkij; Gergiev

1843 Sesto 2004-03-05 16:26:09 [Válasz erre: 1835 karnagy 2004-03-04 14:06:45]
...az gondolom nem csoda, hogy Vajda Júlia hangja manapság már nem igazán a csúcsminöséget képviseli: aki a lirai koloratúra Norina mellett drammatico Elisabetta-t és sorolhatnánk még milyen és mennyire elrtérö szólamokban \"brillirozott\", annak elöbb útóbb a hangja ezt keményen megsinlyi,...bár gondolom ez \"csak részben\" az ö hibája, elvégre egy vidéki szopránnak-legalábbis-egy ideig \"MINDENT EL KELL TUDNI ÈNEKELNI\"-s az már más kérdés, HOGY MEDDIG ÉS HOGYAN?!...

1842 Megén 2004-03-05 16:07:01 [Válasz erre: 1841 Megén 2004-03-05 14:25:49]
Látom nem szervezik itten a közönséget...........

1841 Megén 2004-03-05 14:25:49 [Válasz erre: 1840 Leila 2004-03-05 12:18:18]
Ha ez így igaz, akkor inkább nekünk ajánlgassanak jegyeket, és ne kelljen jegyirodákba mászkálnunk. Megszervezhető?

1840 Leila 2004-03-05 12:18:18
Nem hiszem. A 10-12 fórumozóból legalább négy közönségszervező. Ők mindenen ott vannak.

1839 Turandot 2004-03-04 23:19:32
T. Szerkesztő! Hiányoltam, hogy a mai ajánlóban nem szerepelt egy ma esti koncert: Zeneakadémia - Verdi: Requiem, Miskolci Szimfonikusok, vez. Kovács László, szólisták: Cserna, Ulbrich, Bándi, Berczelly Én ott voltam és nagyon tetszett, lehet, hogy a fórumosok közül is többen eljöttek volna, ha tudják.

1838 orlandofurioso 2004-03-04 18:33:40
Ezek szerint a szado-mazo szerkó a Vajda Juli karakteréből fakadt?

1837 Oscar 2004-03-04 15:29:22
köszönöm a rábeszélő sorokat, azt hiszem megyek este. egyeztessünk majd találkozót...Karnagy Úr!

1836 kalahari 2004-03-04 14:13:22 [Válasz erre: 1835 karnagy 2004-03-04 14:06:45]
Annyira ne sajnáld, mert nem Gregor lesz ma. Viszont: Kovácsházi!

1835 karnagy 2004-03-04 14:06:45
Szerintem igen! Gregor kedvenc partnere ebben az operában. V.J. már nem fiatal, a hangja sem a legjobb már, de elég erős jelenség - Kovalik nagyon szeret vele együtt dolgozni. Pl. a szegedi Se villa... előadást direkt reá szabta. Sajnos, mi nem megyünk, kedves Oscar, de vmikor összefuthatnánk már. :)

1834 Oscar 2004-03-04 13:15:59
ma este megy az Erkelben a Don Pasqule, Vajda Júlia énekel. Én nem tudok róla semmit sem, de elmennék meghallgatni. érdemes? oscar

1833 Norma 2004-03-04 12:04:06
Teljesen egyetértek karnaggyal, én is valami hasonlót fogalmaztam meg, csak ő szakszerűbben. \"nem is értem, mit keres itt\" - írtam a kislány vokális teljesítményéről, s céloztam vele arra, hogy az énekkarból nem a legszerencsésebb választás eredményeképp emelték őt ki. Biztos vannak szebben éneklők is.

1832 karnagy 2004-03-04 08:39:30
Baltsával oratorikus felvételeim vannak + egy Parasztbecsület - melyen igen jól énekel. Az viszont igaz, hogy nem túl szép hang.

1831 karnagy 2004-03-04 08:38:02
Ja, A csavar kapcsán még valami. Nem tetszett, hogy több kritikus \"lehúzta\" a gyermekszereplők vokális teljesítményét. Sajnos, egyet kell értenem velük. Kalapot emelek, amiért megtanulták nehéz szerepüket, de... A fiú szerintem nem énekelt rosszul, de hallható, hogy elkezdett mutálni, nem szabadna ilyen megterhelő szerepet énekelnie. A kislány kifejezetten kínos pillanatokat szerzett, és rámutat arra, hogy legjobb gyermekkarainkban sem feltétlenül megfelelő a hangképzés színvonala. Kizárólag cérnavékony, alig hallható fejhangok szóltak. Ez lenne a természetes gyermekhang? Kétlem. Kíváncsi vagyok a véleményetekre.

1830 Szilgyo 2004-03-04 08:37:50 [Válasz erre: 1827 WiseGentleman 2004-03-03 23:02:48]
Baltsa nekem a STOP-beli Herodiade-ban tavaly ősszel csalódás volt, nincs szép hangja, lehet, hogy sose volt neki, de a figura persze a helyén volt. Van egy Don Carlo DVD-m, amelyen viszont zseniális, vokálisan is. Kis szépséghiba, hogy ez utóbbi húsz évvel korábbi.

1829 Amneris 2004-03-04 00:07:55
Persze a tv adásra gondoltam, sajna nem élőben.

1828 Amneris 2004-03-04 00:07:22
Kedves wise! Én őt csak most szombaton láttam először színpadon, de én aszerint biztos megnézném. ahhoz képest h 60 körül van még nem énekel rosszul és szerintem játékban nagyon jó. Úgyhogy én azt javaslom, ha teheted, nézd meg. Aztán majd írd meg milyen volt:) Üdv

1827 WiseGentleman 2004-03-03 23:02:48
Ami egyébként a Turandotot illeti, mint Kalaf, legalábbis felvételről, Del Monaco-t és Pavarottit leszámítva... Ja és Bándit... Kérdés, hogy Botha képes-e rá, hogy Del Monaco saruját megoldja... Egyébként még mindig várom a választ, hogy érdemes-e Baltsát színpadon megnézni?

1826 orlandofurioso 2004-03-03 22:15:08 [Válasz erre: 1824 karnagy 2004-03-03 09:11:06]
Karnagy, kiket értesz \"magyar operarendezők\" alatt? Magyarországon évek, talán évtizedek óta nincs operarendező képzés, így nincs alternatívája Kovaliknak. Nem úgy a filmes generációban, ahol 6-8 harmincas rendező váltotta le az előző generációtól, állva az egymással való összevetést is. Nem feltétlenül egy Nagy Viktor, Kerényi korosztálytól kellene elvárni, hogy a Kovalikhoz-hasonló szellemi kalandokra csábítsanak (csábítsanak ők másmilyenre, ha csábítanak), hanem azoktól a harmincasoktól, akik nincsenek. Szerintem ez a probléma. Addig is jöjjenek a prózisták.

1825 karnagy 2004-03-03 09:12:44
(Bocs, véletlen elküldtem az előzőt, pedig nem fejeztem be) Klein Ottokár fantasztikusan játszott és énekelt. Sikerült igazán taszító figurát teremtenie. Borzongató volt a mézcsorgatásos jelenet. Oberfrank Péter ismét jól összefogta a kamarazenekart - akik brillíroztak tegnap este.

1824 karnagy 2004-03-03 09:11:06
Tegnap megnéztem végre A csavart... Úgy gondolom, ez nem az a zene, amit szombat délutánonként szívesen beraknék a CD-lejátszómba, ám az előadás egésze nagyon hatásos volt. Hálásak lehetünk Kovaliknak, hogy ismét megismerhettünk egy eleddig nem játszott operát. Hogy ismételten olyan művet választott (és azt úgy adaptálta), hogy jómagam (és talán nem vagyok egyedül) még ma is filózom a tegnap látottakon. Mélyen elgondolkodtató, hogy a magyar operarendezők közül egyedül ő az, aki rendszeresen szellemi kalandokra csábítja az arra fogékony operabarátokat. Lehet, hogy nem hibátlan egy-egy előadás, de érződik munkáin az \"agyalás\", a gondos műhelymunka, az, hogy számára az a opera összművészet - melyben kiemelkedően fontos szerep jut a zene mellett a tér-elrendezésnek, a fényeknek, a díszletnek, a jelmezeknek, pszichológiának, filozófiának. Kovaliknál nem fordulhat elő olyan igénytelen színpadkép, mint amilyen napjainkban szinte minden előadáson látható (élen az egykor ragyogó díszleteket tervező (lásd: Salome), mára iparossá vált Csikós Attila förmedvényeiel). Nem látható felesleges tárgyak, papírmasé szarságok garmadája (mint Szinetár és K.M.G. némely rendezésében), az énekesek nem beleélik magukat szerepükbe, hanem élik azokat. Szóval, akik fanyalogva fikázzák Kovalik munkáit, kicsit elgondolkodhatnának azon, hogy ki az, aki valóban rendez, és ki az, aki csak színpadra állít, és ostoba, nevetséges gesztusokon kívül semmit nem vár el énekestől, kórustól, statisztáktól. A csavarra visszatérve: jó előadás volt. Tetszettek a felnőtt énekesek. Mindnyájan. Valaki írta, hogy Csavlek Etelka egy pillanatra ismét olyan volt, mint régen - hát, én nagyon örültem, hogy ez a pillanat tegnap egész előadás alatt tartott. Fodor Gabriellát még soha nem hallottam, így csak barátkoztam a szép, telt hangjával. Könnyen ment.:) Jó lenne őt többször, más szerepekben is hallani. Wierdl Eszter érzékeny-szép alakítással ajándékozott meg minket. Nekem nagyon tetszett a vokális produkció is - ámbátor énekesnő barátnőm szerint W.E. támasztatlanul énekel, és ezek a nem éppen kímélő szerepek kellő technikai felvértezettség híján megbosszulhatják magukat. Klein Otokár

1823 Norma 2004-03-02 23:16:22
Köszi az infót, Gallardo-Domas tehát Liú. Egyébként egy videóm van tőle, amit a Mezzóról vettem fel: Antónia a Hoffmannban Schicoff, Ramey és Dessay mellett. Ott is jó, de igazad van, semmi extra.

1822 Szilgyo 2004-03-02 15:22:36 [Válasz erre: 1821 Norma 2004-03-02 13:05:31]
Sajnos az alkati kérdéssel kapcsolatban igazad van...Liu Gallardo-Domas volt, aki asszem perui, és Sesto bizonyára többet tud róla mondani, én csak egy bécsi Boccanegrában láttam ezen kívül, ott is elég jó volt, de semmi extra számomra. Tempók: Zubin Mehta bizony sokkal gyorsabban vezényli, főleg az élő, pekingi előadáson, Karajan meg sokkal lassabb, viszont valahogy a lemezen ez nem annyira zavaró. A maazel-est szívesen meghallgatnám egyszer...

1821 Norma 2004-03-02 13:05:31
A mi Turandot-előadásunk ezerszer jobb!!! Ilyen rossz nagyáriát rég hallottam, mint most a Mezzón. Ilyen alkattal elvárható a minimum tökéletes vokális produkció a címszerplőtől. Hibásan éneklő énekesnőt találnak a szebbek között is. (Pl. nálunk Patané). Kalaf szó-szó, kissé öreg már,de tisztességgel helytáll, de az ember nem borzong a gyönyörűségtől, az egyetlen értékelhető számomra Liú megszemélyesítője volt. Bocs, nem tudom a neveket. A díszlet giccses. A tempókkal nem volt bajom, talán mert a Maazel-féle felvételem van, ő néhol még lassabb, de az énekesei sokkal jobbak (Carreras, Marton, Ricciarelli).

1820 Sesto 2004-03-02 10:07:02 [Válasz erre: 1819 Caligula 2004-03-02 10:00:40]
... thnx, akkor maradjunk annál a verziónál: nem ártana a \"Magyar helyesirási szótár\" leújabb kiadását beszerezni,...hmmm...(?) Egy okkal több Magyarországra látogatni!... ;-)))

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.