Bejelentkezés Regisztráció

Mi újság a Magyar Állami Operaházban?

857 kalahari 2003-08-07 13:31:35
Dagobert! Az oldalüléseket nem adták el, oda ültek azok, akik a helyükről végképp semmit nem láttak. A negyedórás bevezető elég hosszú, gondolom időt akartak adni a későknek a megérkezésre. Nem vált be. Szabályzat ide vagy oda, szerintem alapvető, hogy ha már elkéstem valahonnan, nem csörtetek be előadás közben. Persze ez neveltetés kérdése is...

856 Dagobert II 2003-08-07 11:59:48
Lehet, hogy a kezdés utáni beengedés terén a Budafest méltatlanabbul bánik a már bent ülő nézőkkel mint az az Operaház előadásain szokásos, ezt viszont nyugodtan megteheti, mert az Budafest és nem operaházi rendezvény. A tisztesség viszont azt kívánná, hogy az elkéső nérők beengedésének az Operaházénál sokkal liberálisabb eljárásáról a nézőt tájékoztassák. Ezt a tájékoztatást - jó magyar szokás szerint - a Budafest is elmulasztja. Más a helyzet a jegyárak megállapításának terén. A Viparts honlapján olvashatók alapján a Budafest nagyobb figyelmet szentel a differenciált ármegállapításnak mint az Operaház. Amíg az Operaház 6, a Budafest 11 féle jegyárral dolgozik. ([url]http://www.viparts.hu/budafestframe.html; műsor és jegyárak itt [/url]) A Budafest vette a bátorságot és különbséget tesz az I. emeleti páholysor 1. sora és a Földszínt első sorai között: a páholyjegyet drágábban adja. Ez nyílvánvalóan kifejezi a páholyból való ruhamegmutatás és kikönyökölés többletérték. A Budafest odafigyelését dícséri, hogy ők a III. emet 9 sorát három kategóriára osztották. Ugyanezt az Opera két árban (1. sor és 2-9. sorra bontva) kínálja. A Budafest árlistájában nem szerepelnek a „zártszékek” és a III. emelet oldalülései. Nem tudom azt jelenti-e ez, hogy ezeket a helyeket nem forgalmazzák, vagy átvették az operai tájékoztatásban megszokott slamposságot. Íme a Budafest hely – és értékmegítélése. Érdemes összevetni az Operaház áraival. (Ez az Operaház tisztelt illetékesei figyelmébe is ajánlható.) Földszinti és I. emeleti páholy 1-11. sz. 1.sor Földszinti és I. emeleti páholy 1-11. sz. 2.sor Földszinti ülés 1- 6. sor Földszinti ülés 7-12. sor Földszinti ülés 13-20. sor II. emeleti páholyülés 1.sor II. emeleti páholyülés 2.sor II. emeleti páholyülés 3.sor III. emeleti középülés 1-2.sor III. emeleti középülés 3-6.sor III. emeleti középülés 7-9.sor

855 dzsídípí 2003-08-07 11:05:50
Csopaki kérdése engem is érdekel: Van valami jelentőség (minőségi különbség) abban, hogy a MÁO zenekara vagy a BFZ (BFTZ) játszi? Ha van, akkor miért nem jobb együttest osztják be az operaelőadásokhoz. Ha nincs (és ugyanazok a muzsikusok), akkor miért kell kihangsúlyozni, hogy az árokban aq filharmonikusok ülnek?

854 Megén 2003-08-07 10:09:36
Hol és mit?

853 szanyi 2003-08-07 10:03:22
A Filharmóniai Társaság zenekara az operai muzsikusok és kisegítők azon csoportja, akik aznap este éppen játszanak. Jó a meghatározás?

852 Megén 2003-08-07 09:54:42
Erre nem tudom a választ, mert csak azok tudják, akik benne vannak valamelyikben, hogy esetleg névelírás, vagy két különböző. Én a történelmi múltban kialakult Filharmóniai Társaságokból indultam ki, és úgy tudom az alapoktól nem nagyon tértek el egyik országban sem.

851 Józsi 2003-08-07 09:39:46
Kalahári, az a lényeg, hogy az igazgatósági páholyban kényelmes székek legyenek. A többi nem számít.

850 ZéHá 2003-08-07 09:29:20
A hosszú nevű (BFTársaságZ) és Budapesti Filharmonikusok Zenekar az ugyanaz az cég?

849 Megén 2003-08-07 08:40:59
Én úgy tudom a magyarországi Filharmóniai Társaság magját mindenkor az operista zenekari tagok alkották. A Filharmóniai Társaságok egyébként nem \"működő\" zenekarok, mint egy BFZ vagy hasonló, azok valódi Társaságok, civil szervezetek, ahogy manapság divatos mondani, és előfordulhat az is, hogy \"civil\" tagjai vannak. De azért összeálnak, zenélnek, hangversenyt adnak, és nem is rosszakat.

848 csopaki 2003-08-07 08:05:47
Gála ide, gála oda, hosszú a negyedórás bevezető szöveg. Ha jól értettem, 150 éves a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara. Ezt is ünnepeljük. Az árokban meg az Operaház zenekarából láttam ismerős arcokat. Van valami különbség az Operaház és az Erkelszínház zenekara (van ilyen?) és a Budapesti FTZ között? Vagy ez csak elszámolási kérdés az Operaház és a Budafest között?

847 kalahari 2003-08-07 01:17:48
Szia Melinda! Pont azon gondolkodtam, hogy ki tudna még Kalafot énekelni rajta kívül? Radamest Kiss B. is szokott, de Kalafot? Keszeinél én is furcsáltam azt a hangot, de mivel vasárnap is, meg ma is énekelte, gondoltam, biztos ő tudja jobban, és kell az oda... :-) De nekem sem tetszett. Patanénál az tűnt fel, hogy csak Turandotot énekli ilyen furcsán. Egyébként Fekete Veronika is így csinálta vasárnap. Majd a szakértők elmondják, hogy miért van ez így? Cserna egyébként meglepetés volt, mert a honlap még mindig úgy tudja, hogy Sümegi énekelt ma is... Ő jobb Aida, Cserna viszont Leonóraként tetszett jobban.

846 melinda 2003-08-07 01:02:40
Nekem egyáltalán nem tetszett ma Patane. Olyan, mintha pohárba énekelne, és amikor megszólalt, azt hittem hirtelen, Callas énekel. Nagyon utánozza Callast, de a rossz dolgait. Callas is énekelt az utolsó időszakában ilyen \"poharas\" hangon. Bocsánat, hogy ilyen falusiasan fogalmazom meg ezt az énektechnikai problémát, de fogalmam sincs, hogy hívják az ilyenfajta éneklést, és egyáltalán hogy lehet ilyen hangokat képezni?! Karnagy, te tudod a szakkifejezést? Szóval jó lenne, ha Patane a saját hangján énekelne. A sikere felét szerintem a nőiességének köszönheti. Chingari szépen énekel, de semmi különös. Fekete A. kimondottan jó volt, most nagyon jó formában van! Keszei kihagyhatta volna a duettben azt a magas hangot, mert egyáltalán nem volt szép. Fokanov, Wiedemann szuper, Cserna elég jó. Bándi nem volt az igazi, legalábbis önmagához képest - hallhatóan beteg még mindig, bár én vasárnap nem hallottam, és állítólag annál ma sokkal jobb volt. Abban igazad van Kalahari, hogy más tenor örülne, ha egészségesen így tudna énekelni, mint ő betegen. (Talán Molnár András el tudná még jól énekelni egy este Radamest meg Kalafot.)

845 kalahari 2003-08-06 23:59:00
Egyébként szerintem nem a jegyszedők hibája a késők beengedése. Ha nekik nem írják elő, hogy nem lehet, akkor milyen alapon zárjanak ki embereket? Tudom, naiv vagyok, ha elvárom, hogy felnőtt emnerek felnőttként viselkedjenek. A csúcs különben egy nyugdíjas-csapat volt, akik kb. 8 körül csörtettek végig az emeleten, aztán még 3x meggondolták, hogy hová üljenek... Ja, az előadás 7-kor kezdődött, ha nem mondtam volna...

844 kalahari 2003-08-06 23:54:51
A közönség!

843 sphynx 2003-08-06 23:44:45
Csupa jó énekes, pozitív élmény. Mi akkor a baj a magyar zenei élettel?

842 kalahari 2003-08-06 23:40:45
Látom, jó hosszú voltam, de talán elnézitek nekem. Figyeltem a zenekart is, biztosan élvezték, hogy nem az árokban vannak kivételesen, de a székeik elég kényelmetlennek tűntek. Ezt csak annak fényében írom, amit most olvastunk a zenészek egészségének megőrzéséről...

841 kalahari 2003-08-06 23:38:04
Még mindig a nőkön lovagolsz! Többnyire párosával jönnek az emberek, vagy csoportban, de ált. kiegyenlített a létszám. Jó, most már valamit az előadásról is: Fekete Attila őrülten jó. A mantuait már vasárnap is énekelte, ha lehet, akkor most még jobb volt. Biztos, hogy az akusztika is jobb, mint szabadtéren volt. Rodolf azonban az igazán neki való szerep. Jó kis repertoárt építhet ezekből magának: herceg, Rodolf, Faust, Manrico, Cavaradossi, stb. Csak ne akarjanak belőle hőstenort csinálni. Tehát ő nagyon jó volt. Iván Ildikó Mimiként meglepetés volt, kicsit tartottam is tőle, de nem volt rossz. Aztán még Liut is énekelt egyébként. Sümegi helyett Cserna volt, őt is kedvelem. Aidaként még nem hallottam, itt volt az ideje... Fokanov: nekem úgysem fogjátok elhinni, mert kedvencem, tehát enyhén szólva elfogult vagyok, de talán megerősít valaki. Szóval, a Rigolettója hihetetlenül jó! Az áriában díszlet és egyebek nélkül is profin megteremti azt a hangulatot, az apaszerep meg külön jól áll neki. Keszeivel jó kis duettet énekeltek. Wiedemannról szintén csak szuperlatívuszokban tudok írni; kezdem sejteni, mit élhettek át, akik látták Szegeden az Aidát. A vendégek: Patané formában volt ma, énekelt Ladyt és Turandotot is, nagy sikerrel. A ruhái szerintem külön siker arattak, de persze, ehhez nőnek kell születni :-) Chingari: Macbethtel és Amonasróval örvendeztetett meg minket. Igazán kellemes hangja van, hozzá már volt szerencsém az Aidában. A végére hagytam kedvencünket. Bándi javul, de még mindig nem 100%-os. Gondolom péntekre már teljesen rendbe jön, vasárnaphoz képest máris javult. Azért elgondolkodtam, hogy hány tenorunk nem tudna így énekelni még egészségesen sem... :-) Neki jobbulást, és mindenkinek gratula, jó kis este volt!

840 Zsolt 2003-08-06 23:33:28
Viselkedésre vonatkozó előírást/elvárást több dalszínház megfogalmaz a világon. Bár ahogy elnézem a mai vezetés hozzáállását, még ha meg is fogalmaznának valamit a többség érdekében, a közzétételre már futna az odafigyelésből. (Kérdés az is, hogy a normákat hogyan tartatnák be azzal, aki bérbe veszi a termet.)

839 Toncsi néni 2003-08-06 23:22:24
A mai és többi nyári este a Budafest számlájára irandó. Most övék az épület, azt engednek be és akkor, akit és amikor ők akarnak. A módszert a szezon előadásain tanulják. (A nézőtéri személyzet is ugyanaz.)

838 kalahari 2003-08-06 23:19:36
Nem számoltam. A \"rendbontók\" párosan mászkáltak, úgyhogy 1-1. Meg is voltam lepve, hogy a műértők nem tapsoltak közbe néha. Ez valószínűleg a karmesternek köszönhető (Kesselyák), aki látványosan jelezte, ha vége az adott részletnek.

837 sphynx 2003-08-06 23:13:02
Na, tessék! A műértő közönség... De nem volt több nő, ugye?

836 kalahari 2003-08-06 23:11:06
A büfé azonban -ellentétben a ruhatárral- nem kötelező. Volt ma valaki? Hihetetlen, hogy mi folyik a harmadik emeleten! Ezennel ünnepélyesen fogadom, hogy gálára nem megyek soha többet! Ennyi bunkó kretént még sose láttam! Úgy látszik mindenki mostanra időzítette az évi rendes ruha- és ékszerbemutatóját, ahogy az a sznoboknál lenni szokott. Indítványozom, hogy követeljük a nézőtéri etikett kidolgozását és kifüggesztését és/vagy felolvasását a házban, mert ez már tarthatatlan! A kidolgozást akár magunkra is vállalhatjuk. Az még semmi, hogy kezdés után fél órával még javában érkeznek emberek, és be is engedik őket. Az első rész alatt végig mászkáltak fel-alá, csapkodták a székeket, valahol egy telefon is megszólalt... Hihetetlen volt. De még lehetett fokozni. A szünet előtt!!! néhányan kimentek (ugyanazok, akik már késve is jöttek), és kint hangosan beszélgettek, be is hallatszott. Angolok voltak egyébként, de ez nem nagy vigasz. Ha lehiggadok kicsit, akkor írok az előadásról is.

835 zizi 2003-08-06 20:16:02
Görgei ma is eljátszotta a házigazdát? Milyen a nagysassszony?

834 Petyőfi Söndör 2003-08-06 20:10:32
Ne csináljátok már! A ruhatár gebinben önmagában még nem baj! A módszer a probéma!!! (Ezt megírta Dagobert, GDP, McIntosh és mások) Jó tudni: az Operában a [u]BÜFÉ a nagy üzlet[/u]. Ezt és a ruhatári bulit öt évente meghírdetik. Ugyanaz a cég csinálja az Operában és az Erkelben vagy 8 éve.

833 agyament 2003-08-06 16:37:17
Hm. Ez érdekes. Ezesetben bennem igencsak felmerül az uram-bátyám, ugyan akarsz-e nálunk ruhatárat működtetni?! Sőt, ha apeh lennék erőteljesen eszembe jutna leellenőrizni a foglalkoztatást.

832 dzsídípí 2003-08-06 16:27:16
Hoppácska! –mandaná Palik. A ruhatár magánvállalkozásban érdekes info. Ha igaz, nagyon durva! Ez a jegyvásárlók szempontjából elég problémás dolog. Nevezetesen: 1) A Magyar Állami Operaház jegyvásárlóinak egy részét a jegy vásárlásakor XY vállalkozás (Bt, Kft, Rt) ügyfelévé teszi, a rá váró költségről nem tájékoztatja. 2) Mivel alkalmazottait (vagy megbízottait) a ruhatári XY vállalkozás nyilvánvalóan a bevételből fizeti, következésképpen a haszon termelésben és a jegyszedők eltartásában azok vesznek részt, akik a ruhatára is igénybe vették. Vagyis, a nem páholyosok. Ez azt is jelentheti, hogy míg a 10.000Ftos jeggyel páholyban ülő semmivel nem járul hozzá a jegykezelésehez, egy 300Ftos helyen ülő 120Ft-tal segíti saját leültetését. Ez azért elég bizarr megoldás! Nem gondolja tisztelt Operaház?

831 Mantuai herceg 2003-08-06 15:40:45
Think positive! Szerintem hívjuk meg a MÁO vezetőit őszre, s amíg nem mondanak nemet a találkozásra, beszélgetésre, addig ne legyenek ezzel kapcsolatban prekoncepcióink. Ha visszautasítják, akkor más a helyzet, de addig 50-50 százalék az esély, mint mindenben. Van aki felvállalja a meghívást? Van aki szívesen eljönne ( én jövök )?? Ha igen, nosza majd a szabadságos szezon végén.

830 Dagobert II 2003-08-06 15:31:07
Nemrég közreadtam egy táblázatot az azonos árban adott jegyek valódi bekerülési költségének összehasonlítására. Azóta megtudtam, hogy a „zártszék” nevű földszinti helyekhez sincs kabáttárolási lehetőség. Ez azt jelenti, hogy az azonos árban adott jegyek közöl a ruhatáros hónapokban a „zártszékek tulajdonosai is 120 Ft-tal rosszabb üzletet kötnek[/i. Emlékeztőül: Az Operaház 6 jegyárkategóriája van, ebből 5-ben a nem páholyos nézők tminden külön értesítés nélkül többletköltségre kötelezettek. (Az azonos árban adott, de nem azonos élvezeti értékű helyre szóló jegyek problémáját most nem részletezem.) A kifogásolt 5 kategória: Földszt. és I. em. páh. (1-11.) 1. sor Földszinti ülés 1-6. sor Földszinti ülés 7-13. sor Zártszék 1. sor II. em.páholy (8-11.) 1.sor Proscenium páholy 1. sor Földszinti ülés 14-20. sor Zártszék 2. sor II. em.páholy (2-7.) 1.sor Földszt. és I. em. páh. (1-11.) 2. sor Zártszék 3-4. sor II. em.páholy (8-11.) 2.sor III. em. középülés 1.sor Proscenium páholy 2. sor II. em.páholy (2-7.) 2-3.sor II. em.páholy (8-11.) 3.sor III. em. oldalülés 2-4.sor Pótszékek

829 Megén 2003-08-06 14:19:15
Az én gyermeki naivitásom azt mondja, hogy akit jószándékúan, érdeklődve megkérdezek, az bizonnyal válaszol. Vannak olyan a \"technikák\", amivel körbe lehet kérdezgetni azt a szöget, ami csak kibújik a zsákból. A kérdéseimmel magamat minősítem, a válaszaival pedig ő saját magát. Tehát nálam kell a több türelem, mert én szeretnék választ kapni, és nem ő szerette volna, hogy én kérdezgessem. Bízom abban, hogy ha prekoncepciók nélkül kérdezzük őket, őszintén fognak válaszolni. Természetesen fel kell készülnünk, mert ők is fel fognak!

828 agyament 2003-08-06 14:12:32
Kifütyülték, talján döbben Kacagtak a dalján többen.

827 info 2003-08-06 13:52:41
Mantuai, második rossz pont. (Lehet elnézést kérni.)

826 info 2003-08-06 13:47:28
A ruhatár egy vállalkozásé. A bevétel nem az Operáé. A vállalkozás foglalkoztatja a ruhatáros néniket. (Talán a jegyszedőket is.)

825 Mantuai herceg 2003-08-06 12:59:51
Búbánat, lehet hogy rosszul tudom, de Lukács Gyöngyi az azonos vezetéknevű karmester leánya a második házasságából. Valószinüleg ezért ült a papa az ominózus páholyban. Ha tévedtem, minden érintettől elnézést kérek.

824 Szilgyo 2003-08-06 12:37:14
Istenem, a gyermeki naivitásnak nincsenek határai...Ugye, ti sem gondoljátok komolyan, hogy Szinetár, Petrovics, Fülöp stb. eljönnének egy ilyen beszélgetésre, ahol akár még kínos kérdéseket is nekikszegezhetnek?

823 Megén 2003-08-06 12:27:12
Nahát, ennyit elvitatkozgatni öreg Dzsugasvilin. Ő sem gondolta volna, hogy ilyen kultúrkörben fogják egymás cincálni emberek miatta. Megér az öreg ennyit? Szerintem nem. Híve vagyok egy Momus beszélgetésnek az Operaház vezetőivel, ahol felkészült emberek kérdeznek és válaszolnak, és én laikus a végén megértem, hogy mitől vált ilyen végletessé, az Alaszka jó egy éve feltett kérdése nyomán kialakult beszélgetés.

822 Búbánat 2003-08-06 11:55:56
Tegnap este meglepetéssel, egyben szomorúan konstatáltam, hogy Lukács Ervin is helyet foglalt a direktorok páholyában Szinetár és Petrovics társaságában. Úgy látszik, Kovács János szabin van, s ha ló nincs akkor a szamár is megteszi (ezt én a jelen szituációban megfordítanám), hogy teljessé váljon a triumvirátus. És a tapsszünetekben figyeltem, milyen bőszen tanácskoznak egymás között. További megfigyeléseim: Petrovics Polgárt egyáltalán, az egész előadás folyamán nem tapsolta meg. A volt miniszter, Görgey, felesége, Iván Ildikó oldalán az elsők között tülekedett be a szünetben egy pohár italra és egyéb finomságokra a VIP vendégek részére fenntartott különterembe. Látni kellett volna azt a magabiztos mosolyt, azt a pöffeszkedő modort, ahogy kezében a pohár itallal végigvonult a szalonig. És az sem utolsó, ahogy egyes tiszteletreméltó személyek körül döngicsélték a bukott író-politikust. Hillert viszont nem láttam, attól még persze ott lehetett. Egyébként Lukács Gyöngyi jött, látott és győzött. A Normában nálam anno a Gardelli betanításában Sass Szilviával a címszerepben színre vitt produkció a mérce, ahhoz képest, kellemesen csalódtam, ami elsősorban Lukács érdeme. Szenzációs volt! Ahogyan az utolsó jelenetben hosszan kitartja a nagy magasságban a hangot, amikor magát nevezi meg bűnösnek, szóval azt tanítani kellene. Sassnak méltó utóda ebben a szerepében is. Állítom, a tavalyi Lady után most még jobb formában volt. Kiss B.-nek nem való Pollione szerepe. Ulbrich a magas hangokkal szenvedett, különben a nagy duettekben egész jó volt. Polgár szürke volt, a kórust csak dicsérhetem, a zenekar rezeseivel valahogy nem voltam kibékülve. A rendezés, díszlet, jelmez konvencionális, ennek viszont örültem. Akárcsak a kórus teljesítményének. Saccanitól ezúttal többet vártam volna. Összességében, ha Lukács Gyöngyi nem lenne, lenne okom visszasírni a 25 évvel ezelőtt látott Normát. Az opera fináléja csodálatosan szépen sikerült, nem lehetett meghatottság nélkül nézni-hallgatni a jelenetet. A katarzist megkapta az erre érzékeny néző! Biztos, ami biztos, az őszi repertoárba és az Erkelbe való átköltözés előtt, szombaton megnézem a 2. előadást is (Fekete Attila és Kováts Kolos váltják partnereiket.)

821 McIntosh 2003-08-06 11:19:25
A tiszteletjegyeket este miért a jegypénztárban adják ki? Miért nem lehet mondjuk egy külön pultnál fogadni a vendégeket. Ez a pénztár előtti sor hosszát csökkentené, a fizető nézők kiszolgálását gyorsítaná.

820 cintula 2003-08-06 10:35:35
Mantuai, van akinek a Gazda (nagybetűvel, nem kezdőszóként) Sztálint jelenti. Nekem nem. És ehhez nem kell sem kommunista irodalmat sem nem tudom milyen magazinokat olvasni. De nem is a Bibliára gondoltam, és nem is a Gazda néven (is) emlegett Bethlen Istvánra (a 20-as évek egyik miniszterelnöke), hanem a gazda-szemléletet végre magában hordó vezetőre. Én ezt a vezetőt becsültem meg egy nagy kezdőbetűvel. (Nem írtam Vezetőt nehogy baj legyen.) Persze aki Sztalinon nőtt fel, az nem szabadul a régi reflexektől. Ezt ismeri, ezt szokta meg...

819 cikk 2003-08-06 10:21:24
Történetek a viperaházból Győriványi a szereposztási furcsaságokról és az imbolygó óceánjáróról 2003. július 30. (4. oldal) Kálmán Gyöngyi Egy esztendeje menesztették az Operaház éléről Győriványi Ráth György fő-zeneigazgatót és Locsmándi Miklós főigazgatót. A nélkülük levezényelt szezon alkalmat ad a számvetésre: mi valósult meg a leváltott vezetők terveiből, milyen sikereket könyvelhet el az új irányítás. Győriványi Ráth Györggyel arról is beszélgettünk, vélhetőleg mire ment el a pénz. Önnek és munkatársainak folyamatban van a munkaügyi pere. Abrudbányay Zoltánt, az ön helyettesét első fokon már viszszahelyezték operaházi posztjára, mert jogtalannak ítélték az elbocsátását. – Remélhetőleg ez a bírói döntés precedensértékű lesz a mi ügyünkben is. – Az Operaházban történtek egy könyv megírására indították. Miről szól ez a munka? – A címe: Életem és a viperaház. Öszszefoglalom benne azt az utat, amelyet bejártam, amíg eljutottam a dalszínház vezetői posztjára. Szó esik benne azokról a tapasztalatokról, amelyeket operaházi munkám során szereztem; az azok nyomán levont következtetéseimet is tartalmazza az írás. Előreláthatólag benne lesz a pályázatom, valamint az a jegyzőkönyv, amely az országgyűlési meghallgatáson készült. Jelenleg az ügyvédemmel „finomítunk” az anyagon. Szeretném a könyvet szeptemberben megjelentetni. Időközben elvállaltam a Szöuli Filharmonikusoknál az állandó első vendégkarmesterséget. A zenekar új vezetése szeretne egy magas színvonalú együttest létrehozni, ehhez kérte segítségemet. Örültem a munkának, részint mert Erdélyi Miklós töltötte be ezt a posztot korábban, másrészt mert így alkalmam van a magyar művek és művészek megismertetésére is. Legutóbb Bálint János fuvolaművész közreműködésével vezényeltem a koreai fővárosban egy szép Bartók–Vivaldi-műsort. – Tavaly júliusban történt az operaházi legitim vezetők eltávolítása. Azóta lezajlott a 2002/2003-as szezon, amelyet Szinetár Miklós mint intendáns-főigazgató és Petrovics Emil „vezényelt le”. – Már Szinetár pályázata sem volt tiszta, hisz a megjelenés előtt megkapta a kiírás szövegét véleményezésre, de az is egyike a házban megesett tréfás dolgoknak, hogy ugyan Szinetár pályázatában már szerepelt, hogy őmellette Petrovics lesz a fő-zeneigazgató, mégis megpályáztatták az állást. – A régi-új vezetők az ön átgondolatlan koncepciójáról beszéltek, mégis, aki rendszeresen látogatta az előadásokat, tapasztalhatta, hogy nagyjából a Győriványi-féle évadterv valósult meg. A darabok sikerei igazolták, akkor is, ha a kivitelezés Szinetár Miklós nevéhez fűződik. – Ilyen szempontból nagyon-nagyon elégedett vagyok a szezonnal. A másik fél azzal érvelt, hogy színházrendezői oldalról gyenge a koncepcióm. Ehhez képest egy nagyon színes palettát nyújtott át a színház – gondolok a Macbeth, A megmentett város, a Pikk dáma, A törpe és a Várakozás rendezői sikerére. Akik esetleg fanyalogtak a Macbeth és más darabok kapcsán, a többi előadást dicsőítették. Célom, hogy mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelő darabot, megvalósult. Emlékeztetni szeretnék arra, mekkora volt a felhördülés a külföldi vendégművészekkel kapcsolatban. Most már nincs kiabálás, kiderült, hogy érdemes volt Anja Silját, Francesca Patanét, Theodosiout és a többieket meghívni, mert ők valóban a világszínvonalat reprezentálják. – Belenyúltak a szereposztásokba is… – Mulattató helyzet, hogy azok, akik leginkább ágáltak ellenünk, az idén mind megkapták a maguk szerepét. Azonban a jövő évi szerepkiírások láttán néhányan meglepődve tapasztalhatták, hogy lényegesen kevesebb feladatot kaptak, illetve hogy kimaradt a nevük. A felduzzadt közalkalmazotti énekeslétszám miatt a szereposztás nem kis nyűg, magam is sokat bajlódtam vele. De például nagyon örültem, hogy Temesi Máriának egy rangos feladatot találtam, a Görgey-darabra készült Madarász-opera főszerepét. Akkor úgy gondoltam, hogy nem foglalkoztatok olyan énekeseket, akik nincsenek azon a színvonalon, mint a saját közalkalmazottaink. Ezért nem kértem fel egy hölgyet; az új vezetés viszont több darabban elhelyezte őt, így a Madarász-premierben is, Görgey Gábornak pedig a szokásoshoz képest horribilis összeget juttatott a szövegkönyvért. – Mit tart a mostani vezetőség legnagyobb mulasztásának? – Annak idején Rockenbauer Zoltán, a polgári kormány kulturális minisztere azért támogatta négymilliárd forinttal az intézményt, hogy ott egy európai szintű strukturális változás jöjjön létre, majd azt követően egy európai rangú teátrum. A visszarendeződéssel, átgondolatlan döntésekkel, szervezetlenséggel, Szinetár Miklós szóhasználatával az „óceánjáró hajón” azt a színvonalat produkálják most 6,3 milliárdból, ami annak idején 2,3 milliárdból valósult meg. Ez a legmegdöbbentőbb ebben a történetben, valamint az, hogy a minőségi alapon létrehozott fizetési rendszert, a működőképességet előmozdító kollektív szerződést változtatták meg. – Erre az évre jelentős összeget különítettek el rekonstrukcióra. Mi valósult meg az Erkel színházi felújításból? – Semmi. Követhetetlen, hogy hová folytak a pénzek. Tény, hogy premierek jöttek létre úgy, hogy mögöttük nem volt meg a műhelykapacitás. Egy társulat meg hatvan napra elutazott A végzet hatalmát játszani valahová Németországba. Már készítik elő a bangkoki vendégszereplést. Mi annak idején évi félmilliárdot különítettünk el az Erkel Színház nagyrekonstrukciójára. Tudtommal a mosdók festésén kívül más nem történt. – Jut eszembe: hogyan áll az együttműködés a kolozsvári opera társulatával? Locsmándi Miklós tavaly személyesen vette fel velük a kapcsolatot. – Kolozsvár nagyon fontos színtere a magyar operajátszásnak, mint a legrégebbi operatársulat a történelmi Magyarországon. Szerettük volna segíteni őket szorult helyzetükben. Szakembereket képeztünk volna tovább, közös produkciókat hozhattunk volna létre, és rendszeres, kölcsönös vendégszereplésekre kerülhetett volna sor. – A mérleg igen egyenlőtlenül áll. A jó kezdeményezések sorra elhaltak, köztük a nézőutánpótlás kinevelésének hosszú távú projektje. Szó volt az iskolák hatékony bevonásáról, a tanárokkal való együttműködésről. A vidéki nézőknek, nyugdíjasoknak szánt előadások halódnak, közülük információm szerint nem egy elmaradt úgy, hogy nem értesítették az érintetteket. A szezon végén elharapódzott a fejetlenség… – Igen, ez az óceánjáró, amely imbolyog. Csak fel ne boruljon! – Mit tud a botrányról, amely a csellópróbajáték körül zajlott, és amelynek eredménye, hogy többen felálltak a zenekar művészeti tanácsából? – A próbajáték első fordulóját függöny mögött kell játszaniuk a jelentkezőknek, hogy kizárható legyen mindenfajta elfogultság. A csellópróbajáték döntője előtt Kovács János karmester közölte, hogy Szinetár Miklós külön utasítására meg kell hallgatni a döntőben Rozsos Istvánnak, a Közalkalmazotti Tanács elnökének a lányát, aki a függöny mögötti játék után egyébként nem jutott volna tovább. Még a jegyzőkönyvet is „retusálták”. Ez hallatlan. Ilyen esetben demokratikus országokban rögtön semmissé tennék a próbajátékot, és nagy valószínűséggel az intézmény vezetőjét is menesztenék. A történet pikantériája, hogy a lemondásunkat követelő írásnak éppen Rozsos István és Kovács János voltak az aláírói. – Mire számít a következőkben? És mire számítson a közönség? – Már ez az évad is bizonyította Szinetár úr azon állításának valótlanságát, hogy az Operaház működtetéséhez elegendő lenne a pénz. Ennél sokkal több kell: mindenekelőtt szervezettség, körültekintő, odaadó irányítói munka, széles körű koncepció és a világ operajátszásának ismerete.

818 Flórián 2003-08-06 10:07:39
Pozitívum, hogy a múlt év során az Operaházban végre közzétették az ülések sémáját és az árakat. Negatívum, hogy mindez apró és olvashatatlan. Ha a vásárló nem visz nagyítót, az orrával böködheti a táblát, hogy lásson is valamit. Szerintem elvárható lenne egy nagyobb, feltűnőbb, olvashatóbb tájékoztatás az árakról és a kategóriákról. És milyen szép lenne, ha az árlista nem valamelyik kiadvány kihajtogatott lapja lenne, ha nem egy külön erre a célra készült tábla. (A világot járt operabarátok megerősíthetik, hogy az ilyesminem újdonság.) És ne feledjük, az Operaházat külföldiek is látogatják. Miért nem jut a tisztelt igazgatóság eszébe, hogy az árakat Euróban is feltüntessék?

817 Caligula 2003-08-06 09:41:32
Talán, ha már egy évet benntöltött a pozíciójában Szinetár (jan. 1-től nevezték ki és négy évre, nem ötre), akkor úgyis készít valamilyen mérleget a tevékenységről, amiről csak megkérdezi valaki...

816 Caligula 2003-08-06 09:38:52
Statisztikus! Erre mit mondjak? Látom? Sajnos ebben sosem lehetünk biztosak, de reméljük a legjobbakat. Mantuai! Nagyon jó ötlet egy nyílt beszélgetés, én mindenesetre nemcsak a Momus olvasóira gondolok, hanem bárkire, akit érdekel (és esetleg nem is tud erről a fórumról). Ha a T.Szerk. úgy látja jónak, biztos megtalálják a módját, de akár partizánkodhatunk is, csak nincs értelme nyilvánosság nélkül. Az MN biztos kapna a témán :-))

815 Mantuai herceg 2003-08-06 09:29:05
Szerintem hivjuk meg a MÁO vezetőit a Momus-klubba. Persze ez kétoldalú: nekik és a kérdezőknek is legyen annyi vér a pucájukban hogy eljönnek.Ne csak a virtuális térben legyenek kérdéseink, észrevételeink, bírálataink, s ők is \"élő\" adásban válaszoljanak. Egy több mint egy esztendeje élő chat ennyit megérdemel.

814 Statisztikus 2003-08-06 09:25:18
OFF Én azt hallottam, hogy a KSH-ban talpig becsületes emberek dolgoznak! ON

813 Mantuai herceg 2003-08-06 09:22:58
Cintula, olvassad el saját magad, v.ö. a komolyzenei magazin hangnemével,azután remélhetően rá fogsz jönni. Ha a \"gazda\" szó nem a mondat elején szerepel nagy kezdőbetűvel, akkor ez a világtörténelmet és világirodalmat ismerők számára egyértelmű. ( lásd. Ehrenburg, Szolzsenyicin, Ulam,Rozsgyesztvenszkij, Taylor, Solohov,stb és magyar fordításaik.Abban nem vagyok biztos, hogy az Ulam-könyv magyarul is megjelent.)

812 Caligula 2003-08-06 09:13:28
Szerintem lassan összeállhat egy lista, amivel meg lehet keresni az intézmény vezetőit. Arra gondolni sem merek, hogy nyílt fórumon lehetne vitatkozni velük, mert sem a vezetők, sem a kérdezők közül sokan nem mennének el, ha lenne ilyen. Mi legyen? Nyílt levél? Zárt levél? Hogyan lehetne ezekre felhívni a figyelmet úgy, hogy válaszokat is kapjunk. (Számomra a házban a legfontosabb a bunkó jegyszedő néni megregulázása, mert engem ez érintett a legérzékenyebben. Viszont nagyon érdekelne, hová rakták azt a temérdek pízt.)

811 Caligula 2003-08-06 09:04:18
OFF Fekete Úr! Jó lenne már megjegyezni, hogy a KSH = Központi Statisztikai Hivatal, amiről nem tudunk semmi olyat, ami sikkasztás gyanúját felkeltené. Ellentétben a K&H-val, ami tényleg a bank, ami nem áll közel Önhöz (sem). ON

810 szanyi 2003-08-06 09:00:43
Megén a pozitív dolgokról kérdezett. Emlékeim szerint 2002-ben a magyar rendezőgárda színevirágának (köztük Galgóczi és KMG) mellőzését is panaszolta egyik nyílt levelében Kovács János, a szakszervezet és a KT vezetője (valamennyien képesített rendezőszakértők). Nos, a két rendező az elmúlt és a következő szezonban sem kapott új rendezést. Én Szinetár úr részéről ezt rendkívül pozitív döntésnek tartom.

809 cintula 2003-08-06 08:43:09
Mantuai, mi az ami nem elegáns? (Nem elegáns a „jó gazdáról” Sztálinra asszociálni pledául.)

808 capitaly 2003-08-05 18:26:51
Válasz Dagobert II-nek (2003-08-02 10:55) 1) A megkülönböztetés azért van mert nem érdekli őket. 2) Az Operaház sem vásárláskor sem semmilyen kiadványban nem tájékoztat a ruhatár kötelező voltáról és a szolgáltás árát növelű kötelező pluszköltségről. 3)Az ilyen eljárás nem tisztességes.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.