Bejelentkezés Regisztráció

Balett-, és Táncművészet

366 gardelli 2010-04-24 12:55:10 [Válasz erre: 365 violentino 2010-04-24 12:48:11]
Na,akkor megnyugodtam.....éppen ma beszéltem egy táncosnő ismerősömmel,és ő mesélte,hogy Volf mennyire megvolt hatva.....nemkülönben mi,ott lennt!Egyébként igazad van,én még Bajári nem láttam Rómeóként,és őszintén mondom,hogy meglepett!Nagyon szeretem őt,de nem tudtam elképzelni ebben a szerepben!De nagyszerű és élménytadó volt.....mint ahogy egész együttes....!Igyekszem,ahol csak tudom,netes fórumokon ,mindenhol megemlíteni....sajnos nem rendelkezem médiás kapcsolatokkal...igy ennél többet nem tehetek!!!Örülök,hogy Te is láttad....és úgy gondolsz erre az estére,ahogy én....Az ilyen estékért érdemes színházba járni.....!!!!

365 violentino 2010-04-24 12:48:11 [Válasz erre: 364 gardelli 2010-04-24 11:54:44]
Ott voltam,ott voltam!:)) Ki nem hagytam volna!Gyönyörű és megható este volt!Az egész balettosgárda óriási sikert aratott.Végre valaki megemlítette a tegnapi estét, köszööm szépen!Szép de egyben szomorú este is volt, véget ért egy korszak,Volf Katalin nem táncol többé Júliát, el sem hiszem.Bajári Levente méltó partnere volt a művésznőnek,csodálatos ete volt!:)

364 gardelli 2010-04-24 11:54:44
Úgy látszik rajtam kívűl tegnap senki nem volt ott az Operában,a Rómeó és Júlián,ahol Volf Katalin 125.-ször,és egyben utoljára táncolta a szerepet!!!Csodálatos este volt!!!!Ugyanolyan csodálatos,mint a 25 év előtti premier,ahol szintén ott lehettem!Igazi,forró hangulatú,nagysikerű színházi este volt!!!!És végén a nézől mjad' 10 percig ünnepelték állva Volfot és az egész együttest!!!Persze a médiában sehol egy sor....fontosabbak a napi percemberkék,akik kettőt böffentenek,vagy női hanon virnyákolnak,és ott vannak állandóan...nem pedig ott,ahova valók! Mindenesetre csodálatos este volt...méltó búcsú egy nagy szereptől!!!!!!!!!Köszönöm minden balettkedvelő nevében Volf Katalinnak ezt a 125 előadást!!!!!!!!!!!

363 gardelli 2010-04-24 11:50:08 [Válasz erre: 360 kokusz 2010-04-23 01:29:00]
Tudod,én ismertem őket már 1986 óta.....akkoriban Győrben voltam szerződésben,és a az egyik balettostól kaptam meg egy párizsi műsorukat...ez még az alapiító társulat volt!Sajnos azóta ez a videó elveszett....szóval ismertem őket...és sokat hallottam róluk,és a neten sok felvételük van....éppen most töltöttem le 2X 1,5 órás DVD-jüket!Sajnálom,ha nem értetted...csak azt nem értem,hogy akkor jutott eszedbe jegyet venni rá???!!!

362 gardelli 2010-04-24 11:47:23 [Válasz erre: 359 kokusz 2010-04-23 01:14:57]
A Párizs lángjai angol cimen:Flame of Paris!Több trackben..talán 11-ben van feltéve A többit pedig az emule nevü letöltőröl töltöttem le.....a külföldieket..van ott minden opera,balett film...!

361 pinterj 2010-04-23 08:59:56
Tegnap este láttam a Trocadero társulat előadását. Fergeteges volt az egész: a humor, a játék öröme és a tánctudás profizmusa lenyűgözött.

360 kokusz 2010-04-23 01:29:00 [Válasz erre: 358 gardelli 2010-04-21 23:19:15]
Tudom, hogy paródia, de őszintén szólva, én nem nagyon értettem, de te, úgy látszik, igen. Elnézést, hogy ilyet kérdezek, de te magadtól jöttél rá, hogy mit akarnak mondani, vagy volt valami ismertető anyagod? Azt láttam, hogy MÜPÁ-ban minden jegy elkelt. Én csak Mezzón láttam (amikor még volt nálunk).

359 kokusz 2010-04-23 01:14:57 [Válasz erre: 357 gardelli 2010-04-21 23:17:10]
Tényleg le lehet játszani? Én még nem próbaltam (nem volt merszem 1.zónás DVD-t venni), de nekem azt mondták, hogy az itt nem megy csak úgy, valami kell hozzá. Párizs lángjai milyen címen megy a Youtubon? Coppélia is Youtubos? Gondolom, hogy Solymosi, Pongor jó lehet. Kár, hogy a magyar balettelőadásokat nem lehet kapni DVD-n. Bár, amilyen kevés embert érdekli a balett, valszeg nem éri meg. 2009-ben Decca kiadott Marinszkij Bal. előadásában Don Quijotét. Ezek szerint még Bolsojost is kiadták a múlt évben?

358 gardelli 2010-04-21 23:19:15
Most értem haza a MÜPÁ-ból,a Trocadero Balett estjéről!Minden tánckedvelő sajnálhatja,aki nem nézi,vagy nézte meg!!!!Fantasztikusak voltak!!!Olyan hangulat volt a nézőtéren is,hogy az szinte elmondhatatlan!!!!!!!!Nagyon örülök,hogy végre személyesen láthattam őket!!!!

357 gardelli 2010-04-21 23:17:10 [Válasz erre: 354 kokusz 2010-04-21 13:41:09]
Ezeket sima lejátszón is le lehet játszani! A "Párizs lángjai"-it valaki feltöltötte a Youtube-ra,onnan szedtem le.....Carlos Acostával van Coppéliám is ....Royal Balettes...isteni! A Solymosi-féle Spartacus az Erkel Színházban készült,egykamerás.....nekem nagy kincs...és Pongor Ildikó táncolja benne Flaviát!!!!! Egyébként nekem mindegy...mert a Kirov is és Bolsoj is csodás társulat!Most kaptam egy 2009-es,Bolsojos Don Quijotét......óriási!

356 kokusz 2010-04-21 13:53:59 [Válasz erre: 355 kokusz 2010-04-21 13:51:47]
Ez a tánc világnapja alkalmából lesz. Nem tudtok ebből kifolyólag valami más programokról?

355 kokusz 2010-04-21 13:51:47
Jövő csütörtökön, április 29-én, 21.30-kor M1-en lesz: Markó Iván-Keveházi Gábor: Emberi himnusz Táncjáték négy tételben Beethoven IX.szimfóniájára. Előadják a Magyar Fesztivál Balett és a Magyar Nemzeti Balett táncosai Lásd: http://port.hu/marko_ivan-kevehazi_gabor:_emberi_himnusz/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=12689235&i_topic_id=1

354 kokusz 2010-04-21 13:41:09 [Válasz erre: 353 gardelli 2010-04-18 11:29:45]
Köszönöm a válaszodat. Természetesnek veszem, hogy gyáriakról volt szó. Csak néha nem elég éles a felvétel, vagy a háttér színe és a táncosok ruhája egybefolyik, így aztán alig láthatóak - ennek szólt a kérdésem. Ezek all zónosak voltak, vagy esetleg le tudod játszani az 1.zónást is? Mert azt kevesen tudják, asszem valami külön berendezés kell hozzá, ugye? "Párizs lángjai"-ból még csak részleteket láttam, azokat is néhány evdizedekkel ezelőtti előadásokból, amelyek szerepeltek néhány DVD-n, de komplett balettként DVD-n- erről még nem is hallottam. Látom, kedveled Bolsojt. Szerinted nem jobb a Kirov, vagy most már Marinszkij? Úgy tűnt, hogy a közelmúltban a nyugatiak inkább Kirovos előadásokat vették fel DVD-kre. Vagy tévedek? Carlos Acostával most készült néhány angol Royal Balettes DVD (pl. Rómeó és Júlia), nem is tudtam, hogy Bolsojos is van. (Bár a Spartacus nem tartozik a kedvenceim közé, azért érdekes.) Én úgy tudtam, hogy Solymosival csak egy DVD készült - angol Royal Balettel "Csipkerózsika", partnere Viviana Durante volt. Ez egy ízig-vérig klasszikus előadás, klasszikus kosztümökkel - aki ezt preferálja, annak nagyon tetszik, csak sztem már nem nagyon kapható ez a DVD. (Mellesleg Solymosi nagyon jól mutatott benne.) Solymosi Ausztrál Balettes DVD-jével még nem találkoztam.

353 gardelli 2010-04-18 11:29:45 [Válasz erre: 352 kokusz 2010-04-17 12:12:01]
DVD-k,gyáriak....nem másolmányok.....és mivel NTSC-ben kerültek annak idején rögzítésre,természetesen olyanok,mintha ma készültek volna!Én sem ismertem őket....ezek még a korai amerikai korszkából valók!Biztosan csodák lehetnék még...talán majd egyszer eljutnak ide is....! Váltakozó,hogy nézem őket....van olyan,aminek valamelyik felvonás a kedvencem,akkor sokáig csak azt nézem!Mostanában a "Párizs lángjai"-val ismerkedem...a Bolsoj Balett 2008-ban újította fel,és sikerült a premier felvételét megszerezni...hát nem győzök betelni vele....gyönyörű zene....csodálatos táncosok!!!! Ja és kaptam egy Bolsoj-beli Spartacust is,Carlos Acostával.....hát valami frenetikus!!!!Nagy bánatom,hogy ebben az évadban,Seregi László összes balettje műsorra került(80 éves volt decemberben),csak a Spartacus nem,mert nincsen a Nemzeti Balettnek Spartacusa!Pedig számomra az egyik legkedvesebb műve az idős mesternek...igy kénytelen vagyok beérni a DVD-n megjelent Ausztrál Balett előadásával,és 1991-es,erkel színházbeli előadással.ahol Solymosi Zoltán táncolja.....elképesztően!!!!!!!Persze a Jurij Grigorovics-féle verzióból van töb is,de nekem a Seregi-féle az igazi!!!!

352 kokusz 2010-04-17 12:12:01 [Válasz erre: 351 gardelli 2010-04-05 08:12:47]
Érdekes DVD-k lehetnek. Egyikükkel sem találkoztam még, pedig nekem elég sok van (legalább is azt hiszem). Jó a minőségük is? Úgy értem, hogy elég éles-e a képük? Jó lehet a "könnyebb műfajba" is kirándulni - Sinatra. Kellemes lehet. Ha jól meggondolom, én Barisnyikovot csak Don Quixotében láttam, el sem tudom képzelni Diótörőben. Te hogy szoktadnézni a DVD-ket? Ugye a kedvenc részeidet többször is megnézed? Vagy inkább komplett baletteket?

351 gardelli 2010-04-05 08:12:47 [Válasz erre: 347 kokusz 2009-12-26 18:39:14]
Én most kaptam 3 DVD-t Amerikából!The Baryshnikov Collection gyűjtőnév alatt adja ki őket a KULTUR!Nem tudom,hogy ezeken kívűl mi jelent még meg,nekem csak ezt a 3-at küldték el! 1.Baryshnikov-Live at Wolf Trap!Ez egy 1976-os,szabadtéri gála,Gelsey Kirkland,Marianna Tcherkassky és Barisnyikov közreműködésével.A műsor:Delibes:Coppélia,A rózsa lelke,Minkusz:Don Quixote és a Westris című hangversenyszám! 2.Baryshnikov Dances Sinatra...and more! Twyla Tharp tánckompozicióit Barisnyikov és az American Ballet Theater táncosai táncolják egy teelvíziós műsorban,a 80 -as évek elejéről! 3.Csajkovszkij:Diótörő-Az American Ballet Theater 1977-es előadásának tv-változata Gelsey Kirkland és Barisnyikov főszereplésével! Mindhárom fantasztikus felvétel!

350 Siegfried 2010-04-04 13:37:11 [Válasz erre: 312 Myway 2009-01-23 08:10:20]
Kicsit nosztalgiáztam és megtaláltam Beszmertnij Alekszej nevét a szereposztáson. Egy előadáson láttam csupán. 1994.10.29.-én Harangozó emlékesten táncolt Rómeó és Júlia padödöt Tunyoghi Henriettel.

349 kokusz 2010-01-12 22:46:37
Olvasta már valaki ezeket a könyveket (?): Fuchs Lívia : Száz év tánc Martha Bremser: Ötven kortárs koreográfus Jean-Gerges Noverre: Levelek a táncról Feltételezem, hogy nem közismertek.

348 kokusz 2009-12-28 09:56:29 [Válasz erre: 347 kokusz 2009-12-26 18:39:14]
Jav.: tájékoztatni lehetett

347 kokusz 2009-12-26 18:39:14
Ugye, szoktatok időnként venni balett DVD-t? Mi lenne, ha néha valaki beírná, hogy milyett vett, vagy látott valahol? Csak úgy tájékozt6atni a többieket. Amit mostanában lehett kapni MM, Sat. tipusú boltokban, az a "Rómeó és Júlia", Royal Ballet (Cov.Garden), 2007. évi előadás, Tamara Rojo és Carlos Acosta főszerepével. A másik DVD Minkus "Don Quixote"-ja, Marinszkij Balettel, 2006-os előadás. Mindkettő Decca kiadásban jelent meg. Nem tudom, kinek melyik, de sztem a Nurejev koreográfiájú, Párizsi Operás, 2002-es előadás a legjobb: Aurélie Dupont és Manuel Legris főszreplésével. Mintha azt olvastam volna valahol (lehet, hogy még Amazonon), hogy a díszlete egy régi spanyol goblein alapján készült. Nektek hogy tetszett? Persze, nem rossz a Barisnyikovos Amerikai Balettes sem (1983). Lehet tudni, ma mit csinál Barisnyikov? Mint színész feltűnt a Szex és Nex York néhány epizódjában, de arról nem hallottam, hogy felcsapott volna koreográfusnak.

346 kokusz 2009-12-26 18:17:49 [Válasz erre: 345 Myway 2009-12-24 08:35:04]
Myway, köszönjük a beszámolót.

345 Myway 2009-12-24 08:35:04
Mindenkinek boldog Karácsonyt kívánok! Ezt a programot kár volt kihagynotok: THÁLIA SZÍNHÁZ - 2009. december 21. hétfő este 8 óra KAZAH NEMZETI OPERA és BALETT SZÍNHÁZ (Astana) első magyarországi vendégjátéka ’Hommage á BALLET RUSSES’ (1909) Szergej Gyagilev 100 éves „Orosz Balett” együttese tiszteletére P r o g r a m: 1) CHOPINIANA táncköltemény 1 képben zene: F.Chopin, hangszerelés: A.Glazunov és M.Keller; a koreográfiát készítette Mihail FOKIN (1908), színpadra állította: Szergej VIHAREV Yelena SEMENOVA, Aizhan MUKATOVA, Aigerin JUMAGULOVA Tair GATAUOV Galiya MAZHAGULOVA, Anel ABDULLINA s z ü n e t 2) A BAJADÉR részlet a II. felvonásból zene: L. Minkus; a koreográfiát Marius PETIPA eredetije (1877) nyomán készítette és színpadra állította: Tursunbek NURKALIYEV Solor: Doszhan TABYLDY Gamzatti: Madina BASBAYEVA Két barát: Rustem SEITBEKOV - Tair GATAUOV Pas d’action: Indira JUKEVA, Yelena SEMENOVA, Anastassiya SKORYKH, Anel ABDULLINA Pas de quatre: Assel KUSSAINOVA, Galiya MAZHAGUROVA, Aigerin JUMAGULOVA, Marina KADYKULOVA 3) A HATTYÚ HALÁLA zene: C. Saint-Saëns; koreográfia: Mihail FOKIN (1907) Aizhan MUKATOVA 4) DIÓTÖRŐ Adagio a II. felvonásból zene: P.Csajkovszkij; koreográfia: Vaszilij VAJNONNEN Marina KADYRKULOVA - Rustem SEITBEKOV 4) VALPURGIS ÉJ részlet C.Gounod „Faust” című operájából; a koreográfiát Leonid LAVROVSZKIJ után készítette: Galiya BURIBAYEVA és Tursunbek NURKALIYEV Aigerim JUMAGULOVA - Eldar SARSEMBAYEV 5) EGY TÖRTÉNET zene: Antony Hegarty; koreográfia: Galiya BURIBAYEVA Madina BASBAYEVA - Tair GATAUOV 6) GOPAK zene: Szolovjev-Szedoj; koreográfia: Rostislav ZAHAROV eredetije nyomán Tursunbek NURKALIYEV Daniyar MERGALIYEV, Nikolay KORSHUNOV, Didar SARSEMBAYEV, Eldar SARSEMBAYEV 7) ÁRNYAS PARK zene W.A.Mozart; koreográfia: Tursunbek NURKALIYEV Assel KUSSAINOVA - Rustem SEITBEKOV 8) A ROSSZUL ŐRZÖTT LÁNY Pas de deux zene: P.Hertel; koreográfia: Paul TAGLIONI, Marius PETIPA Medina BASBAYEVA - Tair GATAUOV 9) POLOVEC TÁNCOK az „Igor Herceg” operából Balett 1 felvonásban Zenéjét szerezte: Alekszandr Borogyin; a koreográfiát készítette Mihail FOKIN (1909), színpadra állította: Szergej VIHAREV Arman SPATAEV, Aizhan MUKATOVA, Madina BASBAYEVA, Galiya MAZHAGULOVA, Yelena SEMENOVA és a Kazah Nemzeti Opera és Balett Színház balettegyüttese Bocs, lehet, hogy szétesett az egész szöveg!

344 Búbánat 2009-12-18 18:02:09 [Válasz erre: 342 IVA 2009-12-13 04:41:25]
A jelenleg repertoáron lévő operák közül az idén bemutatott Szicíliai vecsernye nagyszabású balettbetétje számomra "hiánycikk" és hiányzik, amit különösen fájlalok!

343 violentino 2009-12-18 08:35:47 [Válasz erre: 342 IVA 2009-12-13 04:41:25]
Személy szerint mindkettő ill. mindhárom műfaj iránt érdeklődöm, különböző intenzitással. Köszönöm értékes válaszodat!Seregi korreográfiájával kapcsolatosan leírtak nagyon is igazak.Ha jól tudom,sajnos a Walpurgis éj-t más operaházakban sem mindig játszák,sokszor kihagyják.Ezek a betétek az operák gyöngyszemei,szeretem őket. A másik dolog:Sok itthon játszott balett zenéjét szimfonikus müvek alkotják (pl.Anna Karenina,Anyegin.) Szerintem a szimfonikus zenét kedvelők közül nem mindenki tudja,hogy ezekre a zenékre milyen remek táncot lehet írni.

342 IVA 2009-12-13 04:41:25 [Válasz erre: 338 violentino 2009-12-12 15:19:05]
Tapasztalatom szerint a zenerajongóknak csak kis hányada érdeklődik egyaránt az opera, a balett és a hangversenyélet iránt. Az Operaház és az Erkel Színház közönségében is mindig kevesen voltunk jelen mindkét színpadi műfaj előadásain, legfeljebb a bemutatókon lehetett látni azonos arcokat: az általános premierközönség sorából. Ez a jelenség megmutatkozik a sajtóban (az internetesben is), és a fórumozók összetételében is. Pedig a két műfajt összekapcsolják a balettbetétek is, amelyek méltatására itt csak elvétve (vagy egyáltalán nem) térnek ki. (Az is igaz, hogy a jelentős balettbetéteket tartalmazó operák zömét kiirtották a repertoárból: a Faust, a Sámson és Delila, a Hovanscsina, az Igor herceg évek-évtizedek óta nincs műsoron, s immár az Aidát is száműzték.) Megjegyzem, a zseniális Seregi László a Walpurgis-éj koreográfiájával robbant be a köztudatba és a táncművészet alkotóinak élvonalába. Sokszor láttam ama pazar alkotását, olykor nemcsak egy-egy énekesért, hanem táncos szólisták beállásáért is szívesen néztem újra az operaházi Faustot. Sajnos, jellemző az intézményre, hogy a Faust későbbi (Erkel színházi) felújításai alkalmával megváltak a Seregi-koreográfiától, és lecserélték. Nem az a baj, hogy újra, hanem hogy sokkal rosszabbra. Jó lenne, ha valakinek eszébe jutna színpadra állítani a fájdalmasan hiányzó Faustot, a darabbal adekvát rendezésben, és megragadná az alkalmat arra, hogy Seregi első jelentős, izgalmas, szellemes és ízléses koreográfiáját a mai nemzedéknek is megmutassa.

341 Momo von Hofmannsthal 2009-12-12 22:26:31
hati1225: [url]http://kepfeltoltes.hu/view/091212/Seregi_L_szl__Lakatos_Gabriella_Kasz_s_Ildik__www.kepfeltoltes.hu_.jpg;Seregi László, Lakatos Gabriella és Kaszás Ildikó[/url] Isten éltesse Seregi Mestert! Ezer köszönet egész életművéért! Biztosan sokkal többen emlékszünk nagy szeretettel Rá és minden alkotására, mint ahányan hangot adunk ennek. Igazán ünnepelni az Operában lenne jó, de még jobb lenne, ha végre megjelentetnének valaki illetékesek néhány DVD-t a csodás magyar balettek hosszú sorából.

340 hati1225 2009-12-12 22:14:18 [Válasz erre: 339 hati1225 2009-12-12 21:23:38]
http://kepfeltoltes.hu/view/091212/Seregi_L_szl__Lakatos_Gabriella_Kasz_s_Ildik__www.kepfeltoltes.hu_.jpg Valamelyik variáció csak sikerül :-)

339 hati1225 2009-12-12 21:23:38
[url=http://kepfeltoltes.hu/view/091212/Seregi_L_szl__Lakatos_Gabriella_Kasz_s_Ildik__www.kepfeltoltes.hu_.jpg][img]http://kepfeltoltes.hu/thumb/091212/Seregi_L_szl__Lakatos_Gabriella_Kasz_s_Ildik__www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img][/url] A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. [url=http://www.kepfeltoltes.hu]http://www.kepfeltoltes.hu[/url] Isten éltesse Seregi Mestert ! Ezer köszönet egész életmúvéért ! Biztosan sokkal többen emlékszünk nagy szeretettel Rá és minden alkotására , mint ahányan hangot adunk ennek. Igazán ünnepelni az Operában lenne jó, de még jobb lenne, ha végre megjelentetnének valaki illetékesek nehány DVD-t a csodás magyar balettek hosszú sorából

338 violentino 2009-12-12 15:19:05 [Válasz erre: 337 Búbánat 2009-12-12 14:13:57]
Valahoyg a balett ezen a forumon is sajnos mostohagyerek.Műsorajánlóban rendszeresen nem szerepel, a Karamazov testvérek bemutatójáról egy árva szót sem lehetett olvasni,még a kedves fórumtársak benyomásáról sem.Mintha nem is létezne ez a műfaj. Mennyi munka van mögötte.Milyan világklasszis táncosaink vannak, de ez manapság érdektelen. Ma a Makrancos Kata lesz, kiváncsi vagyok milyen lesz, bár előre lehet tudni, hogy szenzációsan jó, hisz Aleszja Popova és Apáti Bence táncolnak. Hogy Apáti is milyen klassz,eszméletlen! :-) Isten éltesse Seregi Mestert, és sok egészséget.

337 Búbánat 2009-12-12 14:13:57
Seregi László Kossuth-díjas táncos, koreográfus, ma ünnepli 80. születése napját. Nem látom itt "A mai nap" rovatban nevét. Gratulálok neki ehhez a szép megélt korhoz! Ma este az Operában A makrancos Kata előadásával köszöntik a nagyszerű művészt.

336 IVA 2009-12-08 03:28:41 [Válasz erre: 335 Myway 2009-12-07 08:25:03]
A gálaest magyarországi alcíme lehetne: „In memoriam Erkel színházi balett-estek”. Mennyi ilyen típusú összeállítás ment egy időben az Erkelben, üdítő változatosságként a 2-4 felvonásos egész estések sorában! A Chopiniana című gyöngyszem, ha jól emlékszem, a Seherezádé és a Gajane-szvit társaságában. A Polovec táncok is más egyfelvonásosok és szólistacsillogtató számok sorozata (Koncertnek nevezték e középső műsorrészt) után – némi frusztrációt okozva, mert Igor hercegünk már akkoriban sem volt. Biztosan káprázatos lesz a kazah vendégjáték. Sajnálom, hogy nem tudom megnézni. Silány kárpótlásomul a Wikipedia Kazahsztán-oldalára kattintottam, és meglepődve olvastam, hogy a Szovjetunió utódállama a világ 9. legnagyobb területű országa...

335 Myway 2009-12-07 08:25:03
Örömmel értesítünk minden kedves táncszeretőt, hogy a Kazah Nemzeti Opera és Balett Színház 65 tagú klasszikus balettegyüttese első magyarországi vendégjátéka alkalmával 2009. december 21-én a THÁLIA SZÍNHÁZban lép fel. A Kazah Nemzeti Balett is kiemelten ápolja az orosz klasszikus balett tradicióit, ezért is ajánlották Gálaestjüket a tánctörténet legzseniálisabb managere, Szergej Gyagilev által 100 éve alapított OROSZ BALETT együttesének tiszteletére. 'HOMMAGE Á BALLET RUSSES' című GÁLAESTen a CHOPINIANA, klasszikus balettrészletek és a POLOVEC TÁNCOK kerül színre.

334 kokusz 2009-11-02 18:04:07 [Válasz erre: 333 kokusz 2009-11-02 18:00:21]
Elnézést, hogy nem sikerült úgy berakni, hogy csak rá kellene klikkelni, de úgy látszik, nem megy. Sok balett DVD-n szerepelt: R&J, Giselle, Raymonda stb.

333 kokusz 2009-11-02 18:00:21 [Válasz erre: 312 Myway 2009-01-23 08:10:20]
Itt látható 21 DVD, amelyekben szerepelt a tavaly meghalt Natalya Bessmertnova: http://www.amazon.com/s/qid=1257180919/ref=sr_pg_1?ie=UTF8&rs=130&keywords=bessmertnova&bbn=130&rh=n%3A130%2Ck%3Abessmertnova&page=1

332 Sesto 2009-07-28 08:35:39
...egy újabb veszteség - elhunyt a XX. egyik legjelentösebb kortárs táncszinház-koreográfusa Merce Cunningham: Choreograph Merce Cunningham 90-jährig gestorben Der US-Choreograph Merce Cunningham, der den zeitgenössischen Tanz revolutionierte, ist im Alter von 90 Jahren gestorben. Das teilte die Cunningham Dance Foundation gestern mit. Der am 16. April 1919 in dem kleinen Ort Centralia im US-Bundesstaat Washington geborene Künstler hatte immer wieder neue ästhetische Trends ausgelöst. Cunningham gilt als größter Modern-Dance-Choreograph seiner Zeit. Zu seinem Repertoire gehörten rund 200 Choreographien. (ORF)

331 Sesto 2009-07-01 11:21:30 [Válasz erre: 330 Pancoletti 2009-07-01 08:51:14]
...kedves Pancoletti, ha lehet, maradjunk a témánál - vagyis a "Balett-, és Táncművészet-témakörnél". Köszönöm! S.

330 Pancoletti 2009-07-01 08:51:14 [Válasz erre: 329 Pancoletti 2009-07-01 08:50:07]
nem tudtam, hogy pusztán egy nyelv tudása is válthat ki szexuális izgalmakat... :PP

329 Pancoletti 2009-07-01 08:50:07 [Válasz erre: 328 macskás 2009-06-30 18:27:50]
kielégítően?

328 macskás 2009-06-30 18:27:50 [Válasz erre: 323 Pancoletti 2009-06-30 17:24:58]
Kedves P, ha nem tudsz magyarul kielégítően, akkor ne kötözködj! (nem a hiányzó vesszőre gondolok)

327 Pancoletti 2009-06-30 17:48:52 [Válasz erre: 326 Sesto 2009-06-30 17:48:12]
:PPP

326 Sesto 2009-06-30 17:48:12 [Válasz erre: 325 Pancoletti 2009-06-30 17:41:17]
...labdát - vagy nevezzük inkább mércét - maga Pina Bausch helyezte egész pályafutása során oly' magasra, s így szakmai nagyságát megkérdöjelezni nehéz lesz ill. teljesen felesleges; a nemzetközi táncszinház-müvészet/mozgalom egyik oszlopos alakja távozott (=itt a köv. labda!) :-D

325 Pancoletti 2009-06-30 17:41:17 [Válasz erre: 324 Sesto 2009-06-30 17:35:01]
ismerem! :) csak oltári magasra feldobott labda volt a megfogalmazott mondatodban! :) Szép napot! Üdv :)

324 Sesto 2009-06-30 17:35:01 [Válasz erre: 323 Pancoletti 2009-06-30 17:24:58]
...kedves Pancoletti, P.B. valóban egy igazi egyéniség, személyiség, szaktekintély volt, s a kortárs táncszinházi mozgalom rendkivüli tehetséggel megáldott müvésze: táncos, koreográfus, táncszinház-igazgató, rendezö - ha teheted nézd meg egy-két alkotásást! (pl. Tanztheater Wuppertal vagy akár DVD-n is)

323 Pancoletti 2009-06-30 17:24:58 [Válasz erre: 322 Sesto 2009-06-30 16:33:29]
kedves Sesto! Milyen szakma ez a bizonyos "koreográfus egyéniség"??? :P

322 Sesto 2009-06-30 16:33:29
...elhunyt a német táncszinház-müvészet világhírü koreográfus egyénisége Pina Bausch,.... Choreographin Pina Bausch ist tot Die weltberühmte Choreographin Pina Bausch ist heute Früh im Alter von 68 Jahren gestorben. Das teilte die Sprecherin des Wuppertaler Tanztheaters mit. Erst vor fünf Tagen sei bei Bausch eine Krebserkrankung festgestellt worden, sagte die Sprecherin. Noch am Sonntag vor einer Woche sei Bausch mit ihrem Tanzensemble im Wuppertaler Opernhaus auf der Bühne gestanden. Bausch galt weltweit als Erneuerin der Tanzkunst. Sie wurde mit höchsten internationalen Preisen ausgezeichnet. (oe1.ORF.at)

321 IVA 2009-04-24 04:42:21 [Válasz erre: 319 Myway 2009-04-21 11:28:23]
1974. december 20-án láttam a különleges tehetségű Eva Evdokimovát az Operában, A hattyúk tavában. Hadd emlékezzem meg annak az előadásnak néhány magyar szólistájáról is. Nagyon sokszor láttam A hattyúk tavát akkoriban, sokféle összeállításban az I. felvonás nagy pas de trois-ját. Soha olyan eszményi hármast nem láttam, mint azon az estén: Menyhárt Jacqueline-nal, Erdélyi Sándorral és Csarnóy Katalinnal! Tökéletes technika, könnyedség, varázslatos személyiségek, álomszerű szépség. Csarnóy később Odette-Odília szerepében is ragyogott. Erdélyi Sándor meghalt 45 évesen, 1994. február 27-én. Menyhárt Jacqueline, akinek Odette és Odília szerepálma maradt, balettmesterként távozott az élők sorából, 1999. április 7-én, hosszan tartó, súlyos betegség után. Hála mindegyiküknek a felejthetetlen élményekért!

320 IVA 2009-04-24 04:34:13 [Válasz erre: 312 Myway 2009-01-23 08:10:20]
Köszönöm a tájékoztatást, kedves Myway, sajnálom, hogy ártatlan kérdésem nyomán a szomorú hírről értesültem.

319 Myway 2009-04-21 11:28:23
2009.április 3-án hosszantartó súlyos rákbetegségben 59 éves korában New York-ban elhúnyt EVA EVDOKIMOVA az ez elmúlt évtizedek egyik legnagyobb táncművésze! Nagyívű pályája során Budapesten is fellépett A hattyúk tava és a Giselle főszerepeiben, partnere Dózsa Imre volt. Három alkalommal a budapesti Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny zsűrijének is elnöke volt.

318 isro 2009-03-03 18:07:55 [Válasz erre: 316 Darer 2009-03-03 13:12:51]
Sok zeneműboltban, pl.: Rózsavölgyi, Kodály vagy az opera shopban - de ott minden nagyon drága. A Mupa cd boltjában és még a Hungaroton boltokban is pl.: MOM Bevásárló Kp. Szóval ahol nagy bolt van és CD-t DVD-t árulnak - mármint komolyzeneit ott igen.

317 isro 2009-03-03 18:07:54 [Válasz erre: 316 Darer 2009-03-03 13:12:51]
Sok zeneműboltban, pl.: Rózsavölgyi, Kodály vagy az opera shopban - de ott minden nagyon drága. A Mupa cd boltjában és még a Hungaroton boltokban is pl.: MOM Bevásárló Kp. Szóval ahol nagy bolt van és CD-t DVD-t árulnak - mármint komolyzeneit ott igen.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.