vissza a cimoldalra
2020-08-04
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11547)
A csapos közbeszól (95)

Franz Schmidt (3653)
A MET felvételei (874)
Régizene (3528)
Opera, operett, dalciklus, librettók, szövegkönyvek, versek (625)
Momus-játék (5871)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4023)
Kimernya? (3735)
A nap képe (2224)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (2809)
Pantheon (2711)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4881)
Operett, mint színpadi műfaj (4414)
Pitti Katalin (841)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2007)
Kolonits Klára (1177)
Lisztről emelkedetten (1006)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Fórum - Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (Búbánat, 2004-10-26 21:12:09)

- koncertek, előadások, események, élmények -
   
4690   Búbánat • előzmény4674 2020-07-24 13:14:30

Kiegészítés

Balatonfüreden a Magyar Állami Operaház Zenekarát Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényli a  ma esti opera-gálán, a Gyógy téren, 20 órától.

4689   Búbánat • előzmény4684 2020-07-18 14:44:59

Piotr Beczala és Rost Andrea - gálakoncert

 Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2020. július 17.  20:00

Jól mondta Rost Andrea egy korábbi nyilatkozatában, hogy bátorság is kellett szezonnyitóként ekkora programot kitűzni; pionírnak lenni szép, de nem könnyű feladat úttörő szerepet vállalni… Határtalan öröm számára, hogy végre újra a színpadra állhat, ahová már nagyon vágyakozott.

Erre célzott a tegnap esti opera-operett gálakoncert kezdete előtt a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Bán Teodóra, az intézmény vezetője is, amikor bevezető-köszöntő, érzelmekkel átitatott beszédében utalt egy hosszú időszak  „bezártsága” utáni (újra)nyitásra,  aki  nagy szeretettel köszönte meg mindenkinek, hogy újra együtt lehetünk, örüljünk egymásnak, a fellépő művészeknek, az Opera zenekarának, vezénylő karmesterének, akik a kényszerszünet alatt-után  ugyancsak örülnek, hogy újra van munkájuk-feladatuk. Közel egyéves szervezés-egyeztetés előzte meg a gála programjának összeállítását, az arra való felkészülést; a szubjektív, közvetlen hangú, derűt, optimizmust kisugárzó beszédét azzal fejezte be, hogy bár az időjárás esőre álló, de reméli, hogy az égiek kegyesek lesznek hozzánk és maradéktalan ének-zenei élvezetben lesz részünk.  Kívánja, hogy továbbra is maradjunk felelősek egymásért, ebben a pangó időszakban tartsuk be az egymás között a szükséges előírásokat, és adjuk most át magunkat hangulatban a következő két órára Verdi, Puccini, Lehár és Kálmán műveiből összeállított gálakoncert műsorának és fogadjuk nagy örömmel a várva várt  nemzetközi hírű, kiváló, sztárművészek előadásában a beígért produkciót.

Valóban, nem fogadott csillagfényes éjszaka bennünket, eső után voltunk, kissé várakozni kellett, míg a személyzet szárazra törölte a színpad elejét; mikor megnyitották a nézőteret, minden belépőnek két kis csomagot nyújtottak át, amikben összehajtogatott könnyű, csuklyás esőkabát volt; egyik üléshuzathoz, a másik eső esetére;  utóbbi célra használtuk is , mert ugyan nem esett, de a második rész alatt olykor permetcseppek formájában, nem zavaróan, ért bennünket.

Nagy várakozással tekintettem a világhírű lengyel tenorista, Piotr Beczala fellépése elé, mert  tudtam, hogy nagy élményben részesít - két évvel ezelőtt a Müpában   Annette Dasch és Thomas Hampson partnereként már egy nagysikerű operett-esten („Bécsi, bécsibb – operett”) megörvendeztetett nemes tenorjának zengő, csengő, bársonyosan behízelgő hangján előadott énekszerepeivel, melyhez járul derűs, csibészes-mosolygós lénye, kisugárzó charme-ja, vonzó, elegáns megjelenése. És persze a voce meg kiváló koncentrálóképessége – az is, ahogy könnyedén, szinte minden átmenet nélkül átlényegül operai tenorhősből a klasszikus operett bonvivánjává… Nem csalódtam benne most sem, hozta ismert - „elvárt” -  kvalitásait: forrón tapsoltuk a felvértezett művészi tudással felépített-előadott  igényes énekszámokat, így Az álarcosbál , az André Chénier vagy a Tosca áriáiban, kettősben, nem különben az operai igényeket támasztó Lehár-operettek, vagy Kálmán Imre Marica grófnőjének jelenetében, amelyekben keringőzni-tudását is felvillanthatta nagyszerű partnernője, Rost Andrea oldalán.

Rost Andrea. Fogalom az ő neve is. Nem kell bemutatni: több évtizede ragyog az opera egén! Szopránjával meghódította a nemzetközi operaszínpadokat, a világ vezető teátrumaiban lépett fel a legnagyobb tenorsztárokkal, Beczalával is régi ismerősök, többször énekeltek együtt. Megjegyzem, Rost Andreán „nem fog az idő” – a Puccini-szerepei közül most a Bohémélet Mimijével, de különösen a Toscából énekelt szerelmi kettősben most is magasra tette a mércét, művészi kifejezőkészsége pályája legszebb időszakát idézte, és a „komoly” operaszerepei után mint operettprimadonna énekhangja ugyanolyan örömmel szárnyalt a halhatatlan melódiák hullámhosszán, mint tenorpartneréé. A közös kettőseikben, különösen a Tosca első felvonásából énekelt „Mario! Mario!” jelenetében izzott a levegő körülötte...  énekművészete, az előadott áriák tanúsítják,  nem hiába dolgozott meg értük, visszavonultan a karantén magányában, az eredmény bámulatos; ahogy A mosoly országa, A víg özvegy vagy a Csárdáskirálynő szerelmi kettőseiben is, a tenor partnerével, magával ragadják az érzelmei, a biztos énektechnikával, szép lírai, ha kell erőteljes, varázslatos szopránjával, bájával, nagy sikere volt. (Az operettrészletek is eredeti nyelven szólaltak meg; Rost egy-két dalt magyarul énekelte.)  Amúgy nagyon összeillő, összeszokott párost alkottak Beczalával, fokozott várakozásunknak mindketten eleget tettek és nagyszerű énekélményekkel ajándékoztak meg bennünket.

De mindehhez - a teljes élményhez - kellett a ragyogóan játszó zenekar játéka is! A Magyar Állami Operaház  zenei együttese a kiválóan dirigáló Halász Péter irányításával csodálatos hangzatokat produkált az önálló zenekari számokban is: A szicíliai vecsernye  és A denevér nyitányának minden szépségét beszippantottuk, csak úgy mint Puccini Preludio sinfonico” zenekari kompozícióját,   rám azonban a legnagyobb hatást Lehár Ferenc Arany és ezüst keringőjének pazar előadása gyakorolt, ebben a hatalmas ívű több szakaszos keringőben minden benne van, ami a komponistánkat a klasszikus operett ezüstkora királyának teszi és megkoronázza.

Persze a ráadások sem maradtak el, Lehár és Kálmán között Giordano Fedora és Loewe My Fair Lady egy-egy karakteres áriája is belefért! 

Köszönet értük, az esten közreműködő énekművészekért, a zenekarért, karmesterért, a gálaest élményéért, annak létrejöttében minden dicséretet megérdemlő szervezők erőfeszítéséért, munkájáért.  Hogy minden ilyen jól sikerült, remekül klappolt. Még a kiváró égi áldást is ideértve!

A két művész mikroportot használt, a hangzás kitűnő volt, ezzel a technikai megoldással a néző csak jól járhatott!

Műsorfüzetet nem kaptunk, csak a szabadtéri színház idei nyári programjának kiadványát vehettük magunkhoz, ám a színpad két oldalán elhelyezett kivetítőkön szöveges tájékoztató ismertette a soron következő előadásszám szerzőjét, műve címét, a felhangzó részlet magyar és eredeti nyelvű, kezdő verssorainak megnevezését. A távolabb ülők számára nagy segítséget jelent a színpad középén, a zenekar mögött elhelyezett hatalmas kivetítő, amely közel hozza a nézőhöz a szereplőket, karmestert... A kamerák felvették a teljes produkciót.

Emlékeimre támaszkodva és otthon utánakeresve, összeállítottam az opera-operett gála teljes műsortartalmát:

I. rész

 1. Giuseppe Verdi: A szicíliai vecsernye – Nyitány
 2. Giuseppe Verdi: Az álarcosbál – Riccardo tengerészballadája, I. felv.: „Di’ tu se fedele” (Piotr Beczala)
 3. Giacomo Puccini: Bohémélet – Mimi áriája, I. felv.: „Si. Mi chiamano Mimi” (Rost Andrea)
 4. Umberto Giodano: André Chénier Chénier áriája, IV. felv.:Come un bel dì di maggio” (Piotr Beczala)
 5. Giacomo Puccini: Preludio sinfonico
 6. Giacomo Puccini: Tosca Tosca imája, II. felv.: „Vissi d’arte” (Rost Andrea)
 7. Giacomo Puccini: Tosca  Cavaradossi „képáriája”, I. felv.: "Recondita armonia” (Piotr Beczala)
 8. Giacomo Puccini: Tosca  Tosca és Cavaradossi szerelmi kettőse, I. felv.: Mario! Mario! – Son qui”  (Rost Andrea, Piotr Beczala)

II. rész  (az operettdalok is - két kivétellel - eredeti nyelven hangzottak el, itt magyar szöveg kezdősorát ismertetem)

 1. ifj. Johann Strauss: A denevér – Nyitány
 2. Lehár Ferenc: A víg özvegy – Vilja-dal „Az otthon hangja visszatér, hadd mondjak el egy szép mesét. Egy tündérlányról szól ekképp, Viljának hívja őt a nép.” (Rost Andrea)
 3. Lehár Ferenc: Giuditta: Octavio dala, I. felv.:”Barátaim, élni jó! /O signora, o signorina” (Piotr Beczala)
 4. Lehár Ferenc: A mosoly országa - Szu-Csong és Liza Szív-kettőse, II. felv. „Lótuszvirág! Érted élek csupán! /Szív, hogyan tudsz így tele lenni, mondd!” (Rost Andrea, Piotr Beczala)
 5. Lehár Ferenc: Arany és ezüst – Keringő
 6. Kálmán Imre: Marica grófnő – Taszilo dala, I. felv. „Hej, cigány…” (Piotr Beczala)
 7. Kálmán Imre: A csárdáskirálynő – Szilvia belépője, I. felv.: „Hejja, hejja.../A hegyek között van az én hazám” (Rost Andrea)
 8. Kálmán Imre: A csárdáskirálynő – Szilvia és Edvin kettőse, II. felv.: „Táncolnék a boldogságtól…/Álom, álom, édes álom…” (Rost Andrea, Piotr Beczala)

Ráadások:

 1. Lehár Ferenc: Giuditta – Giuditta belépője, I. felv.: „Olyan forró ajkamról a csók” (Rost Andrea)
 2. Lehár Ferenc: A mosoly országa – Szu-Csong dala, II. felv.: "Vágyom egy nő után” (Piotr Beczala)
 3. Frederick Loewe: My Fair Lady – Eliza dala: „Ma este táncolnék” (Rost Andrea)
 4. Umberto Giordano: Fedora – Loris Ipanoff gróf áriája, II. felv. „Amor, ti vieta”  (Piotr Beczala)
 5. Lehár Ferenc: A víg özvegy – Danilo és Hanna szerelmi kettőse, III. felv.: „Ajk az ajkon, nem sóhajtom, jöjj, szeress /Minden vágyam súgom lágyan, csak szeress” (Rost Andrea, Piotr Beczala)
4688   Klára • előzmény4687 2020-07-17 12:58:23

Csak felteszi valaki valahova!

4687   telramund • előzmény4685 2020-07-17 12:35:45

De azt viiszont nagyszerűen.Teljes árú jegyem van,de a koncert egyéb okok miattt kimarad,pedig nagyon vártam!

4686   Klára • előzmény4685 2020-07-17 11:27:13

Lóg az eső lába, a népek alig várták, hogy elmehessenek nyaralni, és ott van a "mi lesz, ha lemondja a járvány miatt" félelem. Egyébként Beczala valóban nagyon jó énekes!

4685   joska141 • előzmény4684 2020-07-17 11:03:55

Kezdetben 20%, aztán 30% nyitási kedvezmény, tegnap este már a Ma este színház 50 % (+kezelési költség) kedvezmény...Talán nálunk nem olyan ismert Beczala, nincs semmi botránya, nincs semmi excentrikus viselkedése, "csak" énekel...

4684   Búbánat 2020-07-17 10:47:14

https://hu-hu.facebook.com/bnyfesztival/videos/199280068179862/

Piotr Beczala - Budapest

https://szabadter.jegy.hu/program/piotr-beczala-es-rost-andrea-koncertje-111417/614175?lang=en

Elég kicsi az érdeklődés a nézőtér befogadásához képest…

Aztán, az eső el ne mossa a koncertet...

4683   Búbánat 2020-07-17 10:45:25

https://hu-hu.facebook.com/bnyfesztival/videos/199280068179862/

Piotr Beczala - Budapest

https://szabadter.jegy.hu/program/piotr-beczala-es-rost-andrea-koncertje-111417/614175?lang=en

Elég kicsi az érdeklődés a nézőtér befogadásához képest…

4682   Klára • előzmény4681 2020-07-16 14:20:56

Ne ítéljünk előre! Annak idején nem egy igen jó tenorista "került át" az Operett Színházba, mert az akkori MÁO-ba nem fértek be, és ennek köszönhetően nem kevés színvonalas operett előadásra kerülhetett sor. (pl. Baksay Árpád, Oszvald Gyula)

4681   Búbánat • előzmény4680 2020-07-16 13:28:44

Igaz; és hány meg hány szopránunk kapta meg a lehetőséget Melinda eléneklésére; ki élt vele, és vagy túlélte vagy már a nevére sem emlékezünk: Kolonits és Fischl nevére így vagy úgy mindenki emlékszik és emlékezni fog - Melindájuktól függetlenül is.

4680   macskás • előzmény4676 2020-07-16 09:24:25

Meg kell hallhatni, ne legyünk előítéletesek:)

Ugyanazt a képzést kapta, mint az operaénekesek:)

És ne menjünk messzire, Kolonits Klára is volt az Operettszínház tagja, és volt Melinda is a Bánk bánban.

4679   joska141 • előzmény4676 2020-07-16 09:19:45

Talán némi magyarázat a szereposztásra a színlapon szereplő utolsó név: Producer: Dr.Vadász Dániel. Az internet tanúsága, több saját nyilatkozatuk szerint, Dr.Vadász Dániel és Fischl Mónika férj és feleség.

Még arra kellene indokot találni, ami szintén a színlapon szerepel, a következtők szerint: Zenei átirat: Medveczky Szabolcs (!!!???)

4678   nickname • előzmény4677 2020-07-16 09:01:17

Ha volt Bánk bán előadás az elmúlt húsz évben, ami teljesen felesleges merénylet volt az Erkel-opera ellen, akkor ez az. Nem baj: Vinyo a narancsvidék hű napszámosa és szeret rácuppani témákra. Az ember tragédiáját is már nem tom hanyadszorra rendezte meg teljesen feleslegesen, mert az általan 2019 januárjában látott Nemzetis előadás enyhén szólva csak önmagát ismételte és elég gáznak éreztem. Nem baj: hű párt katona, ezért ő kap lehetőséget, és természetesen halmozza a pozíciókaz, mert nehezen dolgozza fel, hogy ezt előtte ne tehtte meg. 

4677   lujza • előzmény4676 2020-07-16 02:09:38

Gondolom méltó partnere lesz Molnár Leventének. :((

4676   Búbánat • előzmény4675 2020-07-15 19:38:34

Az operettprimadonna, Fischl Mónika mint Melinda, a Bánk bánban???

4675   Búbánat 2020-07-15 19:33:07

Margitszigeti Szabadtéri Színpad idei nyári programjai közül:

Rost Andrea és Piotr Beczała operaénekesek koncertje nyitja meg július 17-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpad szezonját Budapesten.

A gálaesten Verdi, Puccini, Johann Strauss, Lehár és Kálmán Imre színpadi műveinek népszerű áriái és duettjei szólalnak meg Rost Andrea szoprán és Piotr Beczała tenor előadásában. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Halász Péter, a Magyar Állami Operaház korábbi főzeneigazgatója, a Hamburgi Állami Operaház állandó karmestere vezényli.

Új időpontban, augusztus 7-én és 9-én látható Rossini A sevillai borbély című vígoperája. Rosinát Annalisa Stroppa mezzoszoprán, Figarót Giorgio Caoduro bariton alakítja, a Magyar Állami Operaház zenekarát Kocsár Balázs vezényli.

Augusztus 19-én mutatják be Vidnyánszky Attila rendezésében Erkel Ferenc Bánk bán című operáját. A Cooperával közös bemutató szereposztásában Molnár LeventeMester ViktóriaFischl MónikaKálmándy MihályKováts Kolos és Boncsér Gergely lép színpadra. Az előadás a Kolozsvári Magyar Opera ZenekaraÉnekkara és Balettkara közreműködésével látható Kesselyák Gergely vezényletével.

4674   Búbánat 2020-07-08 22:03:01

Balatonfüred, 2020. július 24. péntek

Anna Fesztivál

Gyógy tér, 20.00 óra

Operafüred – Operagála

a Magyar Állami Operaház Zenekara közreműködésével

Az est házigazdája: Ókovács Szilveszter

Program:

Nabucco – Nyitány / Ouverture

Macbeth - Lady Macbeth áriája az I. felvonásból

Don Carlos - Fülöp király áriája a III. felvonásból

Az ezred lánya - Tonio áriája a II. felvonásból

Dido és Aeneas - Dido búcsúja

István király (Beethoven) - Nyitány / Ouverture

Bánk bán - Endre király áriája a III. felvonásból: Száz hős csatán harcoltam én

Pomádé király új ruhája - Pomádé áriája az I. felvonásból: Örvendj, népem, nagy öröm vár reád…

Sámson és Delila - Delila Csókáriája a II. felvonásból

A csárdáskirálynő - Szilvia belépője a II. felvonásból: Hej-hó, hahó-hej…

A lonjumeau-i postakocsis - Chapelou dala az I. felvonásból

A denevér

 

4673   Edmond Dantes 2020-07-02 09:30:11

A Margitszigeti Szabadtéri Színház közleménye:

Grand Opening!
Július 17-én nyit a Margitszigeti Szabadtéri Színpad!
Világsztárok és hazai kedvencek szezonja a Margitszigeten!
Opera, operett, musical, filmzene -, szimfonikus - és könnyűzenei koncertek.
Grand Opening! 30 % kedvezménnyel vásárolhat jegyet a Margitszigeti előadásokra július 5-én éjfélig!
Várják Önöket a Margitszigetre a nyár sztárvendégei:
Rost Andrea, Piotr Beczala, Annalisa Stroppa, Giorgio Caoduro, Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, Marcello Rota, Cristina Mosca
A jegyek vásárlásánál a 30% -os kedvezmény az alábbiak szerint érvényesíthető.

-online a kuponkód használatával: MARGITSZIGET2020

-személyesen színházaink jegypénztáraiban

(Továbbiak, programok és jegyvásárlás a honlapon.)

4672   macskás • előzmény4660 2020-07-01 22:20:25

4610 :)

4671   kétked 2020-06-30 20:32:44

Bocs a többszörös válaszért. 

4670   kétked • előzmény4664 2020-06-30 20:31:26

Nem értem ezt a maszatolást. Adva van egy karmester, aki nagy helyeken jut lehetőséghez, majd mindenhonnan elküldik. Szerintem alkalmatlan. Szerinted? Mert ez nem derült ki, csak Fischer Iván és társai. Hogy jön ez ide?! 

4669   kétked • előzmény4664 2020-06-30 20:30:45

Nem értem ezt a maszatolást. Adva van egy karmester, aki nagy helyeken jut lehetőséghez, majd mindenhonnan elküldik. Szerintem alkalmatlan. Szerinted? Mert ez nem derült ki, csak Fischer Iván és társai. 

4668   kétked • előzmény4664 2020-06-30 20:30:34

Nem értem ezt a maszatolást. Adva van egy karmester, aki nagy helyeken jut lehetőséghez, majd mindenhonnan elküldik. Szerintem alkalmatlan. Szerinted? Mert ez nem derült ki, csak Fischer Iván és társai. 

4667   etsybeast • előzmény4665 2020-06-30 18:23:55

Bizony érdemes, de jó hogy feltetted! Köszönet.

4666   Hangyász • előzmény4663 2020-06-30 14:06:08

A zenészek jelentős része nem kifejezetten szerette. Nekünk kívülállóknak persze könnyű (volt) a zsenialitásáért lelkesednünk.

4665   Edmond Dantes 2020-06-30 13:01:08

Talán érdemes, tanulságos előkeresni, újból elolvasni a 23 évvel ezelőtti interjút: hogy alakult az abban megnevezett karmesterek élete ÁHZ/NFZ életében ... és azon kívül, az Óperencián is túl, a nagyvilágban...

4664   etsybeast • előzmény4658 2020-06-30 10:09:14

Lehet, hogy komfortosnak tűnik a Momus névtelenséget biztosító fórumja, de a rágalmazás és a hitelrontás az névtelenül is az marad. Egymás után több üzenetben azt állítod valakiről, aki amúgy egy Magyarországon,  kitüntetéssel több diplomát szerzett művész, sok patinás karmesterverseny győztese (Wikipedia) hogy nem szakmabeli!, majd hogy mindenhonnan kirúgták (ezt jó lenne bizonyítani!) láthatólag nem ismerve, vagy nagyon is kirekesztő módon interpretálva a nemzetközi komolyzenei élet sajátosságait (ami mondjuk Fischer Ivánnál nagyon hasonló körülmények,  de barátian eufemisztikus kommunikációval „saját döntés”, az ez esetben kirúgás) Arra nem válaszoltál, hogy ezt a sommás véleményt  a Filharmonikusok hány koncertjének látogatása alapján alakítottad ki!

Érdemes Corvette 4645 hsz.t is megfontolni!

4663   Edmond Dantes • előzmény4662 2020-06-30 09:35:33

4620 szerint meg is történt.

4662   Hangyász • előzmény4638 2020-06-30 09:05:24

Ezen az alapon Kocsist is kiszavazhatták volna. A pozícióra jelentkezőknek, legyen köztük bármilyen zseni, intő példaként kell szemük előtt lebegnie a zenekari tagok véleménynyilvánításának. 

4661   Hangyász • előzmény4658 2020-06-30 08:50:08

Kocsist Magyar Bálint kérte fel. A felkért személy gondolkodási időt kért, majd igent mondott. MB fejét pedig örök dicsőség övezze - de csakis EZÉRT A FELKÉRÉSÉÉRT!!!

4660   Búbánat 2020-06-29 15:13:38

Esélyes lehetne most - ha pályázna - Vajda Gergely is!

4659   lujza • előzmény4658 2020-06-29 02:16:43

Hozzátenném, az ellen javaslat Eötvös Péter lett volna, aki ezt akkor el is vállalta volna.

4658   kétked • előzmény4657 2020-06-28 22:02:08

Kocsis Zoltán a szakmából érkezett. HZs-t egy államtitkár kreálta az NFZ élére.

4657   kétked • előzmény4656 2020-06-28 22:00:02

Miért bukik meg egy karmester sorozatosan? Zürich. Pécs. Wiesbaden. NFZ. Nagy horderejű dolog nem állhat a háttérben, jól mondod.

4656   Corvette • előzmény4652 2020-06-28 20:25:13

Egy budapestinek akarod megmagyarázni, hogy merre folyik a Lánchíd? :)

Írtam már, soha nem fogjátok megtudni a karmester leváltás valódi okát. Miért? Mert nem célja az érintett feleknek. Elég elolvasni a kapcsolódó nyilatkozatokat és egyből lejön, hogy mindenki kínosan tartja a száját. 

Nagy horderejű dolog nem állhat a háttérben, mert ha egy zenekar elhatározza, hogy megbuktatja a karmesterét, ahhoz elegendő neki 15 perc, Tán még sok is. Nem fog három évig várni demokratikus jogainak gyakorlásával.

Szóval lehet találgatni ezerrel meg belengetni ide a nagy semmit.

4655   etsybeast • előzmény4650 2020-06-28 19:00:42

Ez  komoly?: " a kormány és a főváros két lépcsőben biztosítja a Budapesti Fesztiválzenekar működését: idén 1,65 milliárddal, a következő négy évben pedig évente 2 milliárd forinttal támogatják őket." (Fidelio) 

4654   etsybeast • előzmény4652 2020-06-28 18:57:20

Azt hiszem, Ednek igaza van. Vékonynak tűnik ez a jég, ha ennyi személyeskedő, haraggal teli kommentet produkál a téma. De hát én, lévén én csak egy mezítlábas hangverseny és opera imádó outsider, annyira nem tartok a beszakadó jégtől. Kedvenc művészeimmel kapcsolatos sajtót viszont mindig követtem. Olvastam tehát a berlini, a washingtoni, de még a lyoni sajtóközleményeket is. Viszont arra sose gondoltam, hogy Fischer Iván mindenhonnan ugyanazért volt kénytelen eljönni. Sokkal inkább az jut eszembe, hogy ebben a leáldozóban lévő klasszikus zenei manézsban igazán csak az az együttes működik viszonylag békésen, ahol a művészeti vezetés, és nem szereptévesztett intendánsok, igazgatók és kulturális csinovnyikok diktálnak. Amúgy itt, meg még egy-két helyen mi iszap birkózhatunk, a Z generációnak és utódjaiknak mindez már semmit nem fog jelenteni, sem hakni, sem kiváltságos pozícióban lévők, sem spielgeld, sem egyéb számukra nem is érthető viszont érdektelen móka.

4653   takatsa • előzmény4651 2020-06-28 17:24:28

Koba? Nem is tudtam, hogy Sztálin is volt főzeneigazgató. Így már értem, hogy min ment keresztül szegény zenekar. :)

4652   kétked • előzmény4646 2020-06-28 16:42:05

Ez csúnya maszatolás, biztos van okod rá, hogy ezt teszed. HZs most azért kényszerül távozni, amiért négy eve Wiesbadenből. Meg korábban a zürichi operából. Nehigymár a haknilobbi áldozata legyen! 

4651   macskás • előzmény4649 2020-06-28 15:18:35

Kérem szépen, a tisztelet a varázsszó. Ne becézgessük a művészeket!

A szentségtörés ide éppen a nem kellő fogalom.

 

4650   macskás • előzmény4645 2020-06-28 15:16:09

Nem állami fenntartású zenekar a BFZ

4649   Edmond Dantes • előzmény4642 2020-06-28 14:24:07

Van. Es van altalanosan bevett, elfogadott es hasznalt beceneve. Mivel nem szent, talan nem szentsegtores hasznalni.

4648   Edmond Dantes • előzmény4645 2020-06-28 14:16:16

Ugyanezt feszegetem 4619 es 4637-ben  csak -oszinten szolva- probalok diplomatikus maradni, mert kenyes a tema es vekony a jeg... Nem szeretnem, ha "beszakadna" ;-)

4647   Edmond Dantes • előzmény4644 2020-06-28 14:09:12

A "hakni" szot altalanos ertelemben hasznaltam. Hakni = minden, ami nem a foallas. Karon varjut meg nem lattam, de olyan zeneszt igen, nem egyet, nem kettot, aki meg nevvel, olykor fotoval is megjelent ... ket (2) zenekar honlapjan is, akar tiltotta torveny a kettos foglalkoztatast, akar nem. Foallasban minden "jar(t)": otthon, turnen, mindenhol. Hakniban szereny volt/lett mint az ibolya. Nem kritika, csupan eszrevetel. Szurke (fekete?) zona volt-lesz.

4646   Corvette • előzmény4645 2020-06-28 13:53:38

Ott a pont. Aki zenekari művészként benne van  ( vagy volt ) a rendszerben az érti, hogy miről beszélsz. Én úgy látom, hogy jelen szituációban mind a zenészek, mind a karmester áldozatai egy rosszul kitalát és működtetett szisztémának. Egy karmester kipihent, jól felkészült zenészeket szeretne nagyívű terveinek megvalósításához, a zenészek pedig nyugati fizetést és szolgálati időt. Sajnos mindaddig amíg ez utóbbi nem megoldott, maradnak a sokszor gyenge színvonalú haknik és bérletes koncertek, a zsebbe fizetett turnék, és ne felejtsük, hogy a kis pénz, kis terc mondást sem a karmesterek találták ki. :)

Hamar Zsolttól ne várjunk magyarázatot a történtekre. Ő már a pécsi eljövetelekor megmondta, hogy csak pár ember tud távozásának valódi okáról. Ez egy korrekt válasz. Az ember ne defekáljon abba a tányérba amelyből korábban evett. :)

Mi soha nem fogjuk megtudni, hogy mi is történt itt valójában. Persze meg lehet hallgatni a zenekar zenészeit, hogy ők hogyan élik-élték meg a dolgokat, de én mindenkit arra kérek, hogy kezelje kellő távolságtartással az elhangzottakat.

Ami pedig az anonim zenekari szavazást illeti legyen itt egy intő példa:

Alex Klein oboaművész megnyerte a világ négy legjelentősebb fafúvós versenyét, harminc évesen már a Chicago SO szólamvezetője volt, ám egy izombetegség miatt, amely bizonytalanná tette a játékát, kérelmezte a felmentését. A hangszert nem tette le, sőt, igyekezett kiszélesíteni zenei tevékenységeinek körét olyannyira, hogy 2016-ban ismét ő lett a zenekar szólamvezetője. Sajnos 2017-ben a próbaidő lejárta után nem hosszabbították meg a szerződését. :smile51:  A zenekar vezetése csak annyit árult el, hogy a zenekar zenészei nem találták őt elég jónak a posztra. A szólamvezetők a hír hallatán először köpni-nyelni nem tudtak, majd elzárkóztak a további kérdésektől. Szóval nem csak nálunk működnek  furcsán a dolgok. 

4645   etsybeast • előzmény4638 2020-06-28 11:12:30

De a szavazatuk csak akkor számít, illetve akkor használják őket, ha akár az intézmény vezetése, akár a kulturális kormányzat valamit ezzel akar elérni. (Mondjuk pl. a BFZ –ról még soha nem hallottam zenekari szavazást)

4644   etsybeast • előzmény4636 2020-06-28 11:11:32

Attól tartok, más a hakni (törvény nem tiltja), és a kettős foglalkoztatás (törvény tiltja) A szuper hájpolt zenekarok azzal a feltétellel kaptak most támogatást, hogy kitisztítják a szürke zónát. Ugyanakkor, a zenészek, akik rá voltak szorulva a szürke zónára, munkáltatójuktól nem kaptak bérkompenzációt. A zenészek közötti 10x jövedelem különbség nem a minőséget tükrözi, hanem adó és járulékfizetés elkerüléséből adódik. (Jellemző, hogy aki ezt meg akarja szüntetni, a népharaggal találkozik)

4643   perempe • előzmény4631 2020-06-28 08:31:25

kár, hogy itt senkinek sincs BFZ-os Ormándy bérlete, mert az biztosan tudna válaszolni. akár privátban is lehet.

4642   macskás • előzmény4641 2020-06-27 21:46:47

Provokáció volt. Van tisztességes neve  karmesternek.

4641   ladislav kozlok • előzmény4640 2020-06-27 20:24:47

Hát  a kobayashi 

4640   macskás • előzmény4639 2020-06-27 20:02:42

Ki az a Koba?

4639   Edmond Dantes • előzmény4638 2020-06-27 18:17:49

Velemenyt mondanak, mondtak, de kirol? Ferencsik es Koba kozott valamifele interregnum volt = nem emlit a honlap (fo)zeneigazgatot a kettejuk kozti evekben. Koba utan pedig egybol Kocsis Zoltant neveztek ki. A rola alkotott zenekari velemenyrol es annak fogadtatasarol a 4620 sz. bejegyzesben lehet olvasni. Vagyis a zenekari velemeny mint "demokratikus intezmeny" a jelek szerint eleg szelektiv modon mukodik ... amikor mukodik. Mint peldaul most.

4638   -zéta- • előzmény4637 2020-06-27 16:18:57

Évtizedek óta létezik az, hogy a zenekar tagjai véleményt mondanak. Ferencsik halála után az ÁHZ tagok közös fellépése akadályozta meg, hogy az eredetileg kiszemelt utód vegye át a stafétabotot, s ők lobbizták be a pozícióba Kobayashit is... 

4637   Edmond Dantes • előzmény4634 2020-06-27 12:06:09

Nemigen ismerem Thielemannt, itt a fórumon talán ő az, akiről nem túl sok jót olvastam, de lehet, hogy rosszul emlékszem. Wikin tájékozódva azt olvasom, hogy azért és akkor távozott Berlinből, mert és amikor a két nagy berlini operaház (ami három) pénzügyi vetélkedésében a másiknak (Lindenoper) jutott több pénz. Persze a pénz egyben politika, nemcsak nálunk, de ilyen direkt összefüggést nem látok távozása és "politikai egyet nem értése" között. De nem értem, hogy jön ő itt a képbe? Őt is az (opera)zenekar szavazta ki Berlinben? Az eredeti kérdés: az NFZ-s zenekari (ki)szavazósdi 2017 előtt is létezett-e.

4636   Edmond Dantes • előzmény4632 2020-06-27 11:47:50

Na, ez se tegnap óta van így és nem csak a kérdéses zenekar esetében. Sőt, elég közmondásos az, hogy a (énekes, hangszeres) zenészek sokkal simulékonyabbak, toleránsabbak hakniban mint a fő állásukban. Utóbbi és minden, ami hozzá tartozik, az "jár", a hakni viszont szent...és úgy kell bánni vele = a haknival mint hímes tojással.

4635   macskás • előzmény4633 2020-06-27 11:00:51

Hadd emlékeztesselek, hogy más a hangszeres zenész, és más a karmester. És a szerepük is!

4634   Klára • előzmény4630 2020-06-27 10:54:19

Ez a mindenkori politikai vezetés hozzáállásának is függvénye.  (egy Thielemann nevű karmestert pl. " politikai egyet nem értés" miatt nyilvánítottak nemkívánatosnak anno Berlinben. Azóta a Semperoperben nem győznek hálálkodni a poroszok atyaistenének.)

4633   etsybeast • előzmény4623 2020-06-27 10:35:02

Imádom az ilyen országszerte vilgághírű zeneszakértőket a sommás véleményükkel. Nem baj, hogy abban az együttesben világklasszis zenészek vannak, akik talán a 3 év alatt csak produkáltak jelentős koncertet. Hányon voltál? (Na csak egyet mondjál!)

4632   etsybeast • előzmény4621 2020-06-27 10:32:12

És ha a most elküldöttnek az nem tetszett, hogy a zenekar náluk állományban lévő számos tagja egy másik zenekar honlapjáról is virított? (persze számlásként, persze nem egészen törvényszerűen foglalkoztatva) 

A kettős mércére és a zenészek bérezésével/foglalkoztatásával kapcsolatban még sokan fognak rámenni.

4631   perempe • előzmény4623 2020-06-27 06:18:39

nekem ebből az évből egy maradandó koncertélményem van, Az ünneplő Szajna. az első sorból kiabáltam, hogy FINÁLE, meg is kaptuk. én a szombati, jan. 11-i koncerten voltam. volt 10-én is ráadás?

4630   Edmond Dantes • előzmény4629 2020-06-26 16:53:11

Akkor kérdezem: ki lehet szavazni vagy nem lehet? Ld.4620. Szelektív demokrácia? 

4629   Klára • előzmény4619 2020-06-26 16:46:12

Nem tudom pontosan mióta létezik, de jó pár éve a demokrácia diadalaként bevezetésre került. Nem tudni, mennyire vált be, de  egy - bocsánat - két dologra tökéletesen megfelel: ki lehet szavazni a karmestert, ha bármi miatt nem tetszik, és mivel bárki  bármit mond, a politikai szempontok is belejátszanak, tökeletsen klikkesíti az együttest. Akár zenekarról van szó, akár színházról, vagy másról.

4628   macskás • előzmény4606 2020-06-26 16:44:37

Te jó ég, mit találtam a cikkben:

"Hamar Zsolt a kortárs magyar zene egyik legnagyobb alakja"

4627   macskás • előzmény4626 2020-06-26 16:41:44

A közönség mindenesetre nagyon jól járt!

4626   Edmond Dantes • előzmény4620 2020-06-26 16:15:04

Aha.

4625   Búbánat • előzmény4623 2020-06-26 16:00:40

Én már Hamar kinevezésekor magamnak hangot adtam kétkedésemnek...

4624   macskás • előzmény4623 2020-06-26 13:57:11

Szívemből szóltál!

4623   kétked • előzmény4622 2020-06-26 13:56:05

Koncert színvonal tekintetében Hamar nem Kocsis fajsúlyú karmester. Három év alatt egy igazán jelentős koncertet nem hozott össze.

4622   macskás • előzmény4620 2020-06-26 13:54:55

... és milyen igaza volt! Mármint a kormányzatnak

4621   Corvette • előzmény4620 2020-06-26 13:27:52

Kocsist többek között az borította ki, hogy a hangszerkellék vásárlásra kiutalt pénzt a zenészek nem vásárlásra fordították, hanem zsebre vágták. A hangszerbolt kibocsátotta a számlát, a termék maradt a boltban, a termék árának töredéke meg ment a zenészek zsebébe. Ezt az "okosban" költekezést Kocsis nem tűrte, rögtön neki is mentek.

4620   etsybeast • előzmény4619 2020-06-26 12:56:08

Kocsis Zoltánt , kinevezése után pár hónappal ugyanez a zenekar pontosan ugyanilyen arányban kiszavazta. Csak akkor volt kulturális kormányzat, aki ezt nem vette figyelembe. 

4619   Edmond Dantes 2020-06-26 11:03:36

Hálás lennék, ha valaki emlékezne, mert én nem tudom, nem emlékszem: ez a zenekari (ki)szavazósdi 2017 előtt is létezett?

4618   perempe • előzmény4617 2020-06-26 11:02:40

májusban két koncerten vezényelt 1 éve.

4617   macskás • előzmény4616 2020-06-26 10:57:20

Mármint a koncertre hívták meg?

4616   perempe • előzmény4613 2020-06-26 10:55:22

meghívták, a Zeneakadémián vezényelte a Sibelius hetedikjét.

4615   macskás • előzmény4614 2020-06-26 10:28:44

Perempét kérdezd...

4614   Edmond Dantes • előzmény4613 2020-06-26 10:27:29

Idekerül?

4613   macskás • előzmény4611 2020-06-26 10:24:22

Hogy kerül ő ide?

4612   Hangyász • előzmény4608 2020-06-26 08:33:56

Nem.

4611   perempe • előzmény4607 2020-06-26 07:36:35

egy nagyon színpadias Hannu Lintu jobb nála?

4610   macskás • előzmény4609 2020-06-25 21:00:18

Most kellene Vajda Gergely!

4609   macskás • előzmény4607 2020-06-25 20:59:47

Már távozott is:

https://papageno.hu/intermezzo/2020/06/hamar-zsolt-tobb-mint-3-ev-utan-tavozik-a-nemzeti-filharmonikusoktol/

4608   Edmond Dantes • előzmény4607 2020-06-25 19:22:49

Lemaradt az "y"? ;-)

4607   Hangyász 2020-06-25 17:33:12

https://papageno.hu/intermezzo/2020/06/hamar-zsolt-tavozhat-a-nemzeti-filharmonikusok-elerol/

Feketén-fehéren: a hangászok kiutálták.

4606   Hangyász 2020-06-25 17:29:54

Ide illesztem be, elvégre az NFZ nem a Holdon lép fel (általában):

https://fidelio.hu/klasszikus/tavozik-a-nemzeti-filharmonikus-zenekar-zeneigazgatoi-posztjarol-hamar-zsolt-156115.html

4605   Edmond Dantes 2020-06-25 16:20:43

Tovább drágult a Magyar Zene Háza kivitelezése, 17 milliárdról előbb 19 milliárdra, most pedig 23 milliárd forintra nőtt a kivitelezési költség. A teljes cikk napi.hu-n ide kattintva olvasható el. (A Magyar Zene Háza a Liget-projekt része - ED)

4604   Edmond Dantes • előzmény4599 2020-06-24 08:47:38

Lehet, hogy a Fővárosi Önkormányzat nem tudja, merre van a Margitsziget és hogy mennyien férnek el a nézőtéren, de jelen bejegyzés alatt idézett és a Budapesti Nyári Fesztivál honlapján futó hirdetmény szerint a budapesti szabadtéri színpadok a 2020. június 17-ei kormányrendelet értelmében nyithatják meg kapuikat a közönség előtt megszorítások nélkül.

4603   Edmond Dantes • előzmény4602 2020-06-24 08:42:27

A másik csekély értelmű medvebocs pedig én vagyok. A Budapesti Nyári Fesztivál honlapján futó közlemény hirdeti, hogy "a június 17-ei Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében a városmajori és a margitszigeti szabadtéri színpad megszorítások nélkül megnyithatja kapuit a közönség előtt".

4602   lujza • előzmény4598 2020-06-24 02:03:46

Köszönöm szépen! Én ezt nem értem, mivel csak egy csekély értelmű medvebocs vagyok. Igaz, azt se értettem, hogy miért kell pont augusztus 15-ig fenntartani ezt a szigorú állapotot. Azt hiszem, nagyon kell a bevétel a szabadtéri színpadoknak, és a művészek is szeretnének dolgozni már. Pont azért kérdeztem, nehogy feleslegesen vegyek jegyet a Beczala koncertre, elegem van már a lemondásokból és visszaigénylésekből.

4601   Búbánat • előzmény4600 2020-06-23 12:12:52

És maga Beczala nem fél? Még lemondhatja akár...

Csakúgy mint  a Magyar Állami Operaház Zenekarának tagjai; 

a karmester Halász Péter s a fellépő másik énekművész, operaénekesünk:  Rost Andrea?

4600   nickname • előzmény4599 2020-06-23 12:06:53

Lehet, hogy arra hivatkozva enegedélyeik, hogy szabadtéri, nem zárt, de hát akkor is. Raáadásul egy Beczala koncert turistákat is vonz szép számmal.....

4599   telramund • előzmény4598 2020-06-23 09:41:37

A Fővárosi Önkormányzat tudja, merre van a Margitsziget és ,hogy mennyien férnek ela a nézőtéren?

4598   joska141 • előzmény4597 2020-06-23 08:43:27

Tisztelt Lujza! Hasonló kérdésemre a mai napon válaszolt a Fenntartó Fővárosi Onkormányzat. Ennek alapján a Margitszigeten július 17-től mindenfajta előadás megtartható, nézőszám korlátozás nélkül. Amiket eddig nem mondtak le, pl. Beczala koncert, változatlanul maradnak az eredeti időpontban és várják a további nézőket.

4597   lujza 2020-06-23 02:06:47

Tudomásom szerint augusztus 15-ig még szabadtéren se lehet 500 főnél nagyobb rendezvényeket szervezni. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad ehhez képest júliusra is bátran árusítja a jegyeit, pedig azt hiszem, ott többen elférnek 500 embernél. Szerintetek bátran vásároljunk oda jegyet?

4596   Búbánat • előzmény4595 2020-06-19 19:31:01

És milyen nagyszerű Szu-Csongot énekelt A mosoly országában!  Bécsben!...

/Regie von Klaus Maria Brandauer war 1996 die Eröffnungspremiere von Klaus Bachler an der Volksoper Wien/

4595   Edmond Dantes 2020-06-19 19:27:09

Meghallgattam A walkür 1. felv.-t MüPa Home-ban. Szomorú, nagyon szomorú, hogy Johan Botha kevesebb mint három hónappal (!) az előadás után elhunyt. Ez volt utolsó az Wagner-fellépése mint a MüPa honlapján olvasható...

4594   lujza • előzmény4591 2020-06-04 01:00:26

kedves ED, ha kicsit lejjebb nézel, én ezt már megírtam, amint nyilvánosságra hozták. És egyetértek, az Opera példát vehetne a Müpáról!

4593   Klára • előzmény4592 2020-06-03 12:58:53

De legalább adnak valamit, ellentétben a MÁO-val!

4592   Búbánat • előzmény4591 2020-06-03 10:45:43

Persze "az elmúlt évek egy-egy felejthetetlen előadását közvetítjük...."

4591   Edmond Dantes 2020-06-03 10:30:26

Budapesti Wagner-napok'2020 MüPa Home-ban!

A Müpa Home közvetítései jóvoltából a Budapesti Wagner-napok eredetileg tervezett időpontjaiban, június 18-án, 19-én, 20-án és 21-én láthatják-hallhatják otthon, fotelben ülve, kávéval kezükben A nibelung gyűrűje négy részét, s ezt követőn további három estén, 24-én, 26-án és 27-én három másik művet: A nürnbergi mesterdalnokokatA bolygó hollandit és a Tannhäusert.

Részletek itt és itt.

  
legújabb:
Pál Tamás - 2020-07-28
Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1901 • Louis Armstrong, jazz-muzsikus († 1971)