Bejelentkezés Regisztráció

Társművészetek


Téma ismertetése: film, könyv, gasztro, építő, képző, tánc, etc

2471 Amalgám 2021-11-07 01:30:34 [Válasz erre: 2469 Edmond Dantes 2021-11-06 08:49:28]

Óva intelek téged, Edmond fórumtársam, mert a "mocsolyástelepi putri"-ra utaló, szegényellenes bejegyzéseddel nem csak az általános emberi jóérzést sértetted meg, hanem a PC szabályait is, így egyszer, a végső győzelem pillanatában arra ébredhetsz majd, hogy a Kulturkampf jó oldalán voltál ugyan, de a rossz frakcióban, sorsod és itteni munkálkodásod jutalma pedig az apoteózis helyett a damnatio memoriae lesz majd, amit a még nálad is nagyobb purifikátorok mérnek rád. Látott már ilyet a világ.


2470 takatsa 2021-11-06 18:02:47

Egy embernek - mint ahogyan írod - a mocsolyástelepi putriból kiemelkedni, egyetemet végezni, majd vidéki színházakból pesti színházba kerülni, tévé filmekben játszani, országos elismertségre szert tenni, a múlt rendszerekben és a jelen helyzetben is, óriási, szinte elképzelhetetlen, embefeletti teljesítmény. Azt, hogy ez mekkora teljesítmény, mi városi úrifiúk-úrilányok el sem tudjuk képzelni. Egy ilyen teljesítmény önmagában tiszteletet érdemel. És az, hogy egy ilyen mélyről indult ember, a karrierje csúcsán sem tagadja meg a múltját, nem felejti el azt, hogy honnan jött, nem szégyelli és nem tagadja meg a rokonait és nem ennyire szerencsés sorstársait, hanem együttérez velük és lehetősége szerint segíteni próbál nekik, az illető személy emberi nagyságát bizonyítja. Nekem ez jut eszembe a mocsolyástelepi putriról.


2469 Edmond Dantes 2021-11-06 08:49:28

Egy olyan gonosz rendszerben, mint a szocializmus, sokan az erőszakos hatalom mellé szegődnek ...

...nyilatkozza Nemcsák Károly az origo.hu-nak adott interjúban. Az a Nemcsák Károly, akinek bizonyára kimagasló művészi képességeit a gonosz rendszer, erőszakos hatalom fedezte fel és emelte őt a mocsolyástelepi putriból a manapság elátkozott komcsi-ballib SZFE elődjét elvégezve vidéki társulatokon át a Nemzeti Színházig és legnagyobb alakításáig, a Szomszédok bolsevik szappanopera Vágási Ferijéig. Újabban már inkább pártrendezvényeken alakít nagyot. Jól fial az is, sőt: jobban. És a mai rendszer  nem gonosz, hanem jóságos, nem erőszakos, hanem szelíd és felemel(ő).


2468 Búbánat 2021-10-20 21:18:24

Batta András: Játsszunk zenét a Városligetben!

"BUDAPEST EGYIK IKONIKUS ÉPÜLETE LESZ AZ ÁTADÁS ELŐTT ÁLLÓ MAGYAR ZENE HÁZA"

/ELEK NIKOLETTA - MNO.HU/

2021.10.18. 06:18 

"Nemcsak az épület és a tartalma, hanem a Magyar Zene Házának akusztikája is rendkívüli – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Batta András, jelezve: a napokban lezajlott akusztikai tesztelések is alátámasztják, hogy kiváló teremhang alakult ki. Az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a Liget Budapest projekt részeként megvalósuló intézmény koncertterme és kiállítóterei már szinte teljesen elkészültek, sőt a Magyar Zene Háza első féléves programjait is összeállították. A cél, hogy a látogatók szórakozva, játékos jelleggel szerezzenek új ismereteket."


2467 Edmond Dantes 2021-10-02 08:37:42

A Nemzeti Színház új reklámklipje láttán a közönség várhatóan ostrom alá veszi a hagyományos és online pénztárakat. És nézzék a sok állva tapsoló iskolást fiatalt!

"Klasszikus, konzervatív, progresszív, kortárs és hagyományos. Az Egri csillagok, Csíksomlyói passió, Rocco és fivérei, Woyzeck, Részegek és a 13 almafa különleges hangulatú plakátjaival a színház azt kívánta elérni, hogy a közönség online és az utcákon is, minden felületen találkozzon meghatározó előadásaikkal.

A 2021/22-es évad színes repertoárjára egy rendkívül látványos, varázslatos reklámfilmmel irányítja a nézők figyelmét a Nemzeti Színház, hogy a moziba látogató nézők számára is fölvillantsa a színház csodáját." Klip origo.hu-n itt nézhető meg.


2466 lujza 2021-09-26 02:13:21

Aki szereti Enyedi Ildikó filmjeit, annak tudom ajánlani a Feleségem történeté-t. Persze más, mint a Füst Milán könyv, ő képekkel próbálja elmondani, amit Füst szavakkal olyan csodálatosan tudott. Hosszú a film, de nem rossz, remek szereplőkkel, jól eltalált helyszínekkel.


2465 Hangyász 2021-09-21 13:30:23 [Válasz erre: 2463 Edmond Dantes 2021-09-21 10:51:57]

Jövőre az egész a kohóba besétáló hóember sebességével olvad el, vagy a mostani Új Undokak szépen betagozódnak a visszatérő Régiúj Undokakba.


2464 Búbánat 2021-09-21 12:13:11

Átadták az újjáépült lovardát a Budavári Palotanegyedben

2021.09.14. 19:15 MNO.hu – Ditzendy Attila

Elkészült a Királyi Lovarda

„Fodor Gergely, a Budavári Palota megújításáért felelős kormánybiztos rámutatott, hogy a Lovardát Hauszmann Alajos tervezte, s a kor legjobb szakemberei kivitelezték 1902-től, közel fél évszázadon keresztül.

– 1938-ig kizárólag az udvartartás használta, majd az őrség spanyol lovasiskolája tartott bemutatókat falai közt – idézte fel a kormánybiztos, megjegyezve: a második világháború pusztításai nem kímélték a Királyi Lovardát sem, s bár renoválható állapotban volt, ideológiai
alapon, a Főőrségi Épülethez hasonlóan, 1950-ben lerombolták. 

– Mindenhol az eredeti századfordulós terveket követtük, de belül a legmodernebb technikával szereltük fel, hogy maximálisan kiszolgáljuk a látogatók igényeit – jelentette ki Fodor Gergely, rámutatva: így üzemelhet a főváros egyik legmodernebb rendezvényközpontjaként.”


2463 Edmond Dantes 2021-09-21 10:51:57 [Válasz erre: 2462 kétked 2021-09-21 10:44:14]

Lehet, hogy percemberke(k), de a percek évekké, évtizedekké vál(hat)nak. SZFE oktatója, így jövőbeni szellemiségének egyik jelentős meghatározója, VTA-alapítóként is. Ld. még itt.


2462 kétked 2021-09-21 10:44:14

Ennyit nem pazarolnék erre az interjúra. Csak Deutsch Tamás idézve, Ki a? 


2461 joska141 2021-09-21 08:50:31 [Válasz erre: 2459 Búbánat 2021-09-20 22:51:29]

Tisztelt Búbánat!

Köszönöm, hogy felhívta a figyelmet erre a Moys Zoltán interjúra. Elolvastam a Magyar Nemzet teljes szövegét is, Ön tökéletesen kiemelte a lényeget, nevezett mondanivalóját, eszmei hitvallását. Gondolom az oktatás is ennek alapján fog történni.

Egy apróságot emelnék ki az interjúból, messzemenően tiszteletben tartva az ott közölt gondolatokat.

A szovjet szuronyokkal létrehozott kommunista időszak” alatt, 1978-ban adta ki az akkori Gondolat Könyvkiadó Blaise Pascal (kommunista ideológiával egyáltalán nem vádolható francia matematikus, filozófus) Gondolatok című kötetét. Ebben szerepelt az azóta szállóigévé vált mondat:

Kleopátra orra, ha rövidebb lett volna, a föld arca teljesen megváltozik."

Moys Zoltán úgy vezeti le az ebből kiinduló, „kommunista időszak”-ra vonatkozó gondolatait, hogy magára az eredeti szerzőre való hivatkozást mellőzi. Biztos így kell.

Idézett interjúja végén Moys Zoltán bátran, egyenesen kimondja: „Nagyon várom a megtisztulást a többi múltban ragadt intézményben is.”

Természetesen ezeket a „múltban ragadt intézményeket” nem nevezi meg, hiszen a bátorságnak és egyenességnek ma is vannak határai, nem csak „a szovjet szuronyokkal létrehozott kommunista időszak”-ban. Ezeket a bátorsághatárokat pedig pontosan érzékeli és nem lépi át Moys Zoltán.


2460 Edmond Dantes 2021-09-21 07:55:12 [Válasz erre: 2459 Búbánat 2021-09-20 22:51:29]

Ha valaki véletlenül nem ismeri Moys Zoltán nevét és a Védett Társadalom Alapítvány (VTA) nevét és irányultságát, a szervezet oldalára kattintva, az Alapítvány vezetőinek impozáns névsora -és hitvallása- ránézésre garantálja az elfogulatlanságot, üres(értéksemleges)séget ... tehát mindazt, amit a szétvert, mára megújult SZFE az Alapítvány segítségével nyújtani fog a hallgatóknak, a magyar színházi és filmes szcénának. A PestiSrácok Fb-bejegyzése is segit az eligazodásban VTA céljait, politikai művészeti irányultságát illetően. A VTA alapítója a belinkelt interjú alanya, Moys Zoltán és Szakács Árpád író, szerkesztő,  kultúrharcos egykori társasházi ingatlankezelő, elnöke Földi László titkosszolgálati szakértő, tagjai: Szabó Anett, Földi-Kovács Andrea, Trombitás Kristóf Keresztély, Kovács Zsolt, valamennyien a kiüresedett értéksemleges-ségtől megszabadított közmédia és/vagy a kevésbé semleges (egykori) Echo- ill. Hír TV szereplői, munkatársai. Moys szerint ők képviselik az "igazi" FreeSZFE-t, az "egyetemes, mondhatni abszolút értékeket", lecserélni a "vörös diktatúra évtizedeiben ideológiai és pártalapon kitermelődött „elitet", helyrehozni az "elvesztegetett elmúlt jó három évtizedet", megtisztítani a kultúrát, benne SZFE-t a "hazugság zsoldosaitól", "a rombolóktól", "a sötétségtől", "az abnormalitástól", "a trójai falovaktól". Mindezt t.k. úgy, hogy "leszakadunk az internetről és a nagyvárosok belterjes közegétől ... visszaadjuk az egyetemet a nemzetnek ... nagyon várom a megtisztulást a többi múltban ragadt intézményben is." Hajrá!


2459 Búbánat 2021-09-20 22:51:29

Moys Zoltán: Mi vagyunk a „free SZFE”

"A RENDEZŐ SZERINT ÉRTÉKSEMLEGESSÉG NEM LÉTEZIK, AZ MAGA AZ ÜRESSÉG"

MNO.Hu - 2021.09.15. 07:15, Pataki Tamás

"A hazajárás egyfajta életmóddá vált – mondta Moys Zoltán, a Hazajáró rendezője. A tízéves műsorról, a Védett Társadalom Alapítvány megalapításáról és arról beszélgettünk, hogy milyen szellemiségben fog oktatni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Ön e héten kezdett el oktatni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE), dokumentumfilmes mesterkurzust vezet Sára Balázs munkatársaként. Miért fogadta el a felkérést, milyen lehetőséget lát ebben? 
– Azért vállaltam, mert azt a felkérést kaptam, hogy adjam tovább azt a szellemiséget és szakmai tapasztalatot, tudást, amelynek korábbi dokumentumfilmjeink és a Hazajáró alkotása során birtokába kerültem. Nagy megtiszteltetés, egyben felelősség egy ilyen nagy múltú, több mint százötven éves nemzeti intézményben, a magyar mozgókép- és színházi kultúra fellegvárában oktatni. 

Ha jó szakemberek jó szellemben oktatnak, akkor jó művészek kerülnek ki az egyetemről, a jó művészek pedig jó alkotásokat hoznak létre. 

Ha az emberek minőségi kultúrát kapnak, azzal önmaguk is értékesebbé válnak, és a nemzet is emelkedik.

– Mit gondol, mi az SZFE küldetése, ön miként fog hozzájárulni ahhoz, hogy felkészült, nyitott szemmel járó dokumentumfilmesek végezzenek az egyetemen?
– Minden nemzeti művészeti intézmény elsődleges küldetésének a magyar és egyetemes kultúra legmagasabb színvonalú szolgálatának kell lennie. Hogy az embereknek olyan alapértékeket adjon, amelyek a fizikai létezésükön túlmutató, szellemi és lelki világukat gazdagítja. Remélhetőleg olyan szakmai tudással és hivatástudattal felvértezett dokumentumfilm-rendezők kerülnek ki a ke­zeink közül, akik kellő alázattal és kitartó munkával képesek lesznek itthon és az egyetemes értékek művészi ábrázolásával a nemzetközi térben is maradandót alkotni. Szerintem akkor tud világszinten is sikeres lenni egy magyar alkotás – bármiről vagy bárkiről is szól –, ha úgy univerzális, hogy közben sajátosan magyar szemmel készül. Olyan esztétikai élményt nyújt, ami a befogadót nem lehúzza a mélybe, hanem felemeli a mindenség felé. Nem a silány, alantas ösztö­neit birizgálja, hanem kiemeli a hétköznapok sodrásából, s miközben katarzisélményben részesíti, példaértékű embereken és történeteken keresztül biztos fogódzkodókat kap az élet útvesztőiben való eligazodáshoz.

– Tehát, ha jól értem, ön értékorientáltan fog oktatni. Ez merész döntés egy értéksemleges világban…

– Értéksemlegesség nem létezik, az maga az üresség. 

Nem a személyes értékrendemről van szó, hanem egyetemes, mondhatni abszolút értékekről. A szerves kultúra megerősítésének a mai, értékválságba süllyedt korunkban különös jelentősége van. Szinte minden globális fősodratú kommunikációs csatornán az álvalóság, a természetellenesség, az abnormalitás, a minden tisztát és fenségest lehúzó anyagelvűség zúdul az emberekre. Nem alkotások, hanem termékek születnek. A cél nem a felemelés, hanem a lealacsonyítás, nem a gondolkodásra késztetés, hanem a lebutított üzenetek kérdések nélküli befogadása, a fogyasztás. Persze rombolni mindig könnyebb, mint építeni, nekünk az SZFE-n viszont a nehezebb, de nemesebb utat kell járnunk: észre kell vegyük a körülöttünk, alattunk, felettünk és bennünk létező igaz és örök világot, ami – akárhogy is próbálják sárba tiporni – tele van szépséggel és harmóniával. Meggyőződésem, hogy az örök érvényű valóságnak a művészi színvonalú, professzionális mozgóképi megfogalmazása egy kortárs dokumentumfilmes elsődleges feladata. Egy alkotás nem a művész önkielégítésére szolgál, nem a szakma egy belterjes kritikus szegmensének kell megfeleljen, hanem a befogadó közönségnek. A legkorszerűbb technikával, akár újszerű formákkal, krea­tív megoldásokkal szolgálni az örökkévalót. Ehhez az egyetemen adottak a legmagasabb színvonalú technikai és szakmai feltételek, így már csak rajtunk múlik, hogy tudunk-e élni a lehetőséggel.

A Hazajáró legújabb epizódja szombaton debütál. Forrás: Hazajáró közösségi oldala

– Mit gondol az SZFE körüli vitákról? 
– Mindig is bántotta az igazságérzetemet, hogy a rendszerváltás után még sok olyan hivatalosan „nemzeti” kulturális és tudományos intézmény működik Magyarországon, ahol sem személyi, sem szellemiségi téren szinte semmiféle változás nem történt a kommunizmus óta. A vörös diktatúra évtizedeiben ideológiai és pártalapon kitermelődött „elit” – a kultúra, a tudomány és a tudatformálás területén sajnálatosan elmaradt rendszerváltás eredményeképp – úgy tartotta kézben és örökítette át elvtársainak ezeket az intézményeket, mintha az alanyi jogon, valamiféle eleve elrendeltség elvén, mindörökre az övék lenne, nem pedig a magyaroké. Akárhogy is kénytelenek voltunk vele együtt élni, a szovjet szuronyokkal létrehozott kommunista időszak mégis csak egy interregnum volt az SZFE életében is. Nem vitatom, hogy azok az évtizedek ne adtak volna nagyszerű művészeket és alkotásokat, de soha nem fogjuk megtudni, hogy mi lett volna, ha nem jön a szovjet megszállás és a diktatúra, ha nem hallgattatják el, üldözik el, internálják vagy akár ítélik halálra szellemi nagyságainkat, köztük színészeket, filmeseket, alkotókat. És azt sem fogjuk megtudni, hány tehetség veszett kárba az elvesztegetett elmúlt jó három évtizedben, amikor az egy tőről fakadó kommunista-internacionalista és liberális-kozmopolita ideológiák dominanciájában folytatódott az oktatás. 

Ha madártávlatból tekintünk az egyetem történetére, akkor mi vagyunk a „free SZFE”. Itt az ideje, hogy az 1865-ös alapítók szellemében visszaadjuk az egyetemet a nemzetnek. 

Nagyon várom a megtisztulást a többi múltban ragadt intézményben is."


2458 Edmond Dantes 2021-09-19 16:40:15 [Válasz erre: 2457 Búbánat 2021-09-19 11:26:11]

Láttam Vidnyánszky Attila válaszlevelét, de sajnálatos módon nem látom Robert Wilson nyilatkozatát, amire a vezérigazgató válaszolt. Így az egész olyan, mint amikor "az úgy kezdődött, hogy Móricka visszaütött", ld.itt. Szerencsére máshol -ld. 2455- az "alap"nyilatkozat is fellelhető. És még sajnálatosabb, hogy a valóban világhírű rendező pesti Oidipusz-előadásáról origo.hu valahogyan (bizonyára véletlenül) nem közölt kritikát, pedig ismeretes, hogy ezen a portálon gyakran olvashatók kritikák .. pl. Vidnyánszky Attila "óriási sikerű" és "állva-tombolva tapsoló közönségű" produkcióiról.


2457 Búbánat 2021-09-19 11:26:11 [Válasz erre: 2455 Edmond Dantes 2021-09-18 07:20:36]

Vidnyánszky Attila válasza Robert Wilsonnak

ORIGO - 2021.09.18. 14:40

"Vidnyánszky Attila levelét Robert Wilsonnak teljes egészében közöljük."


2456 Hangyász 2021-09-18 21:54:47 [Válasz erre: 2452 joska141 2021-09-02 11:02:09]

Hát Szarvas Józsi nemesnek nem mondható arcvonásaival tökéletesen el tudom képzelni Sztyopa Lihofejev dicső alakját.


2455 Edmond Dantes 2021-09-18 07:20:36

A világ legnagyobb színházrendezőjének előadása érkezik a Nemzeti Színházba

"Robert Wilson színháza nem a pszichológiai viszonyok elemzésén, hanem a formai tökély megteremtésével, a mítosz szintjén jut el az emberi sors és a lélek mélységeibe. A világ legnagyobb színházi rendezője és vizuális összművészeti alkotója, Robert Wilson Vidnyánszky Attila és a Nemzeti Színház fesztiváljára, a Madách Nemzetközi Színházi Találkozóra (MITEM - ED) érkezik az Oidipusz című előadással. Összművészeti alkotásait a világ minden részére meghívják, műveit a világ összes színháztudományi vagy színházi iskolájában tanítják. Sepsi Enikő professzor, Robert Wilson-kutató az Origónak adott interjúban arról beszélt, miben áll a páratlan pálya és színházi látásmód, amely Robert Wilsont a kortársak legnagyobbjává tette." Teljes cikk itt.

Az origo.hu már egy ideje büszkén hirdeti az előadást és világhírű rendezőjét, ami tegnap este le is zajlott a MITEM-en. Egyelőre (?) azonban nem olvasható ott az, ami hvg.hu cikkében igen:

Vidnyánszky tevékenysége ellen tiltakozik, a FreeSZFE-nek adakozik a világ leghíresebb színházi rendezője 

"...a rendező (Robert Wilson - ED) ... nem jött el az általa rendezett előadással Budapestre ...nem mondta le társulatának előadását a Vidnyánszky által szervezett színházi fesztiválon,   - mint tette azt korábban a szintén világhírű Berliner Ensemble- ... úgy gondolta, nem jó módja a tiltakozásnak az, hogy a társulatok elszigetelik a budapesti közönséget, ezért péntek este a társulat lejátszotta az OEDIPUS című előadást a Nemzeti Színházban ... ugyanakkor úgy érzi, nem teheti meg, hogy nem vesz tudomást arról a kontextusról, amelyben ez a fellépés megtörtént... Sajnálattal és fájdalommal figyeltem, hogy Magyarország jelenlegi kormánya hogyan korlátozza a művészi kifejezés és az oktatás szabadságát. Az SZFE tavalyi úgynevezett »modellváltása« antidemokratikus támadás volt az Egyetem autonómiája ellen. A kormány által kinevezett új megbízottak vezetője az a Vidnyánszky Attila, aki a MITEM fesztivál és sok más kulturális intézet vezetője is az országban” – írja Wilson. "Noha boldog vagyok, hogy a munkámat a budapestiek is láthatják, állampolgári kötelességemnek tartom kijelenteni, hogy nem értek egyet az oktatási és művészi függetlenség kizsigerelésével, sem azzal, ha egészségtelen módon túl sok hatalom koncentrálódik kevesek kezében.".. "Ezért a MITEM fesztiváltól kapott honoráriumom felét a FreeSZFE kezdeményezésnek adományozom, amely a kormány támogatása, sőt egyáltalán a létezésük elismerése nélkül folytatja a független oktatást... Wilson emellett részt vesz a FreeSZFE hallgatóival egy beszélgetésen. Végül sorait azzal zárja: „Őszintén remélem, hogy a FreeSZFE további támogatásokra számíthat a világ minden tájáról, és ami ennél is fontosabb, hogy hamarosan újra egyetemmé minősíti a magyar kormány.”  Teljes cikk hvg.hu-n itt.


2454 Edmond Dantes 2021-09-04 16:07:27 [Válasz erre: 2446 Edmond Dantes 2021-08-17 15:04:38]

Több mint 70 újabb hallgató hagyta ott a Színház- és Filmművészeti Egyetemet

A megújult SZFE további 74 hallgatója, komplett osztályok "szeptembertől a Freeszfe Egyesület közreműködésével a salzburgi Mozarteumban, a ludwigsburgi előadóművészeti egyetemen, a varsói színművészeti egyetemen, a svájci Academia Dimitrijben, a pozsonyi színművészeti egyetemen és a bécsi zeneművészeti egyetemen folytatja tovább tanulmányait." ("Félre": ők is olyan hallgatók tehát, akik -Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnököt idézve- "önképző egyesület" államilag elismert diplomát kiadni nem jogosult tanfolyamába édesgetve" óhajtják folytatni ill. befejezni tanulmányaikat.) Néhány hete a filmes vonal 95%-a -szintén teljes osztályok- intett szomorú búcsút az egykori Vas utcai intézménynek ld. 2446 itt. Teljes cikk hvg.hu-n itt.


2453 joska141 2021-09-02 11:20:35

Néhány nappal ezelőtti cikk az Origo.hu oldaláról:

https://www.origo.hu/itthon/20210830-a-varkert-bazarban-tartotta-allomanygyuleset-az-mnm.html

Eddig úgy tudtam, hogy a katonaság, rendőrség, ügyészség – tehát a hierarchikus rend szerint felépülő szervezetek – tartanak állománygyűlést.

Úgy látszik, most már a Magyar Nemzeti Múzeum – akinek feladata a történelmi sokszínűség bemutatása - is ilyen szervezet lett.

Hm…


2452 joska141 2021-09-02 11:02:09

A cikk a Mester és Margarita szeptember 1-jei bemutatója előtt készült, de már előre vetíti a várható nagy sikert. Aleksander Popovski rendezőt természetesen Vidnyánszky Attila hívta meg a Nemzeti Színházba.

https://www.origo.hu/kultura/20210831-az-ordog-ma-mindenhol-ott-van-kulonbozo-formakban-a-mester-es-margarita-a-nemzeti-szinhazban.html

A főpróba alapján készült cikk értékeli a színészi teljesítményeket is, a következők szerint (csak kiragadott példák):

Mester szerepében Trill Zsoltot láthatjuk, aki olyan elementáris erővel van jelen a színpadon, hogy még a csendjeire, a lélegzetvételeire is feszülten figyel a néző. Trill Zsolt egyszerűen zseni.

Hella, akit Barta Ágnes alakít – csillogó tehetségű színésznő, aki virtuóz pantomimjátékaival megnevetteti a nézőt.

a konferanszié pedig akarata ellenére táncol valami őrült ritmusra – ezt Kristán Attila játssza olyan fantasztikusan, mintha valóban egy külső erő mozgatná a karját, lábát. Felejthetetlen jelenet.

Bordás Roland játssza a gonosz szerepét, és ezer karaktert jelenít meg a színpadon.

Megdöbbentő: Szarvas Józsefről a kritikusnak csak annyi megjegyzése van, hogy „Sztyopát – a színház vezetőjét, akit Szarvas József játszik”. Valószínűleg az előadás után kritikák már érdemeinek megfelelően fogják említeni friss Kossuth-díjas művészünket.

A cikket illusztráló fényképek szerint a zseniális, felejthetetlen színészek mikroportot használnak.


2451 Búbánat 2021-09-02 09:27:30

Mécs Károly Origónak adott interjúja:

"Sok ember elvesztette a tartását, mert engedett a körülményeknek”

/Sztankay Ádám - 2021.08.29. 20:02/

Részlet az interjúból:

"- Említette, hogy ifjan még nem volt képes olyan önfegyelemre, mint például Uray Tivadar. Ugyanakkor, mivel szüleimnek köszönhetően közelebbről ismerhettem nemzedéke színházi képviselőit, azt tapasztaltam: megejtő zabolázatlanságok ellenére olyan eleganciát, stílust, tartást képviselnek, amely ugyancsak múlandóban van. S ami nem a társulati lét függvénye.

- Sok ember azért vesztette el a tartását, stílusát, mert engedett a körülményeknek, divatoknak. Vagy mert megtetszett neki a szabadosság. De vannak, akik nem vesztették el az említett értékeket. Azok sincsenek kevesen, akiknek van tartásuk, koncepciójuk, hivatásérzetük. Emberhez méltó habitusuk. Jó volna, ha őket állítanák piedesztálra a fiatalok elé, hogy megtanulják, melyek a viselkedés, a közönséggel való kapcsolattartás szabályai. Tény, hogy minket még neveltek a szüleink is, ahogyan az iskola ugyancsak. Nem voltak olyan téves olvasatai a liberalizmusnak, amely szerint a tanárnak vissza lehet dumálni, vagy akár fejen is lehet csapni. A tanár sem vert fejbe, csak egyszerűen tanított és nevelt. Hitelesen. Mindemellett természetesnek gondolom a változást is, a generációk közötti különbségeket. Ám a változás csak bizonyos keretek között tekinthető normálisnak. Nem hiszem, hogy az a jó út, amelyben négyéves gyerekekkel is fontosnak tartják megvitatni, hogy megfelelőnek tartják-e szüleik, nevelőik pedagógiai munkásságát. Ezzel szemben fontos lenne, hogy mindenkinek legyen hite, hogy megérezze, miért fontos az."


2450 Edmond Dantes 2021-09-02 09:03:13

"Az ideológiai álláspont felülírja a szakmaiságot" ... neeem,  -jelentsen bármit-  ez nem ellenzéki szereplő, FreeSZFE-s szóvivő vagy kirúgott megszűnt munkaviszonyú SZFE-vezető vagy oktató állásfoglalása ... hanem Vidnyánszky Attiláé,  a Nemzeti Színház vezérigazgatójáé, egyetemi professzoré, miniszteri biztosé, kuratóriumi elnöké, és a mandiner.hu-n megjelent interjú címében olvasható. Elhihetjük. Ő aztán igazán tudja.


2449 Edmond Dantes 2021-09-01 21:33:39

Cserhalmi megütközést keltett székfoglalójával az MMA-n

Részletek a székfoglalóról szóló cikkből: "Szó esett a rendszerváltás előtti kulturális fénykorról,...humorral sokkal többet tehettünk a rendszer kritikájához, mint az árvalányhajas székely himnusszal." ... "Szerinte a két színházi társaság (MSZT és MTT - ED) éppen a nagybetűs színház kárára karatézik. Szenvedélyesen kiállt a korábbi Színház-és Filmművészeti Egyetem mellett is, ahol szerinte az oktatás 'okos, értékes, érzéki, európai' volt."...„egy olyan országban szeretne élni, ahol a politika nem téveszti össze magát a tízparancsolattal, ahol hihetünk magunkban és hisznek nekünk.”...„a hatalom ma is egyféleséget akar, egy olyan masszát, amelyből egyformára lehet szaggatni az itt lakókat, és ha ehhez nem hasonultok, akkor nem vagytok jó honleányok és honfiúk. Isten ne adja, hogy ebben a hazában újra bizonyítani kelljen, hogy ki a jó hazafi. (…) Kell a változás, de csak olyan, ami velünk átbeszélve, a mi egyetértésünkkel történik, minden más történés, nem csak hasonlít az erőszakra, hanem maga az erőszak, mégpedig a leggonoszabb időket idézi. Ne menjünk ebbe bele, Ez egy rossz út, rossz állomása, amely nem csak a jövőnkre hoz szégyent, hanem a múltunkra is, a jelent pedig elviselhetetlenné. teszi”. Forrás: itt. A teljes beszédet  Cserhalmi György előzetes beleegyezése ellenére az MMA -mostanáig- nem adta ki (a sajtónak).


2448 Edmond Dantes 2021-08-28 18:13:19

Csak ma du. észleltem és látogattam meg, de vasárnap is tart még: TE!rézvárosi FESZTivál az Andrássy úton, Kodály körönd és Izabella u. között. Belépés COVID-védettségi igazolvánnyal! Rengeteg színházi program két színpadon, szinte az összes színház sátrat állított fel, ahol az új évadra válthatók jegyek, bérletek. Részletek:  https://eotvos10.hu/esemenyek/terezvarosi-fesztival/


2447 Edmond Dantes 2021-08-17 19:21:49

"Vidnyánszky Attila megmutatta az új SZFE-hallgatóknak Vidnyánszky Attila új előadását

A modellváltáson átesett Színház- és Filmművészeti Egyetem nyári tábort szervezett a gólyáknak, akiknek fideszes politikusokkal is volt alkalmuk találkozni ... az újonnan felvett, elsőéves hallgatók augusztus 7. és 14. között „szakmai táborban” vettek részt Debrecenben, ahol Vidnyánszky Attila színházigazgató volt a Nemzeti Színház előtt ... A szakmai felkészítés mellett fontos célja volt a tábornak, hogy oktatóink és hallgatóink megismerkedhessenek egymással, ezzel segítve a szeptemberben induló tanévet, gördülékeny oktatást. Hallgatóink színes programokon keresztül fedezhették fel Debrecen városát, ismerkedhettek meg a kulturális életével, hagyományaival ... A tábor zárásaként hallgatóink megnézték a Csíksomlyói passiót, Vidnyánszky Attila rendezésében. Az előadás próbáit, gólyáink megtekinthették a hét folyamán, ezzel is közelebb hozva őket a színházi világhoz és a szeptembertől rájuk váró feladatokhoz." Forrás: itt.


2446 Edmond Dantes 2021-08-17 15:04:38

FREESZFE: 41 filmszakos hallgató ment át a Bécsi Filmintézethez azért, hogy saját tanáraiknál tanulhassanak

A Bécsi Filmintézet ad majd diplomát annak a 41 filmszakos hallgatónak, akik a múlt héten közölték, hogy a Színház és Filmművészeti Egyetem helyett a FreeSZFE Egyesületnél folytatják tanulmányaikat – ezt az egyesület elnökségi tagja nyilatkozta az RTL Híradónak. A FreeSZFE Egyesület még márciusban állapodott meg több külföldi egyetemmel, hogy azok elfogadják az egyesületi képzéseken szerzett tantárgyakat és a saját teljes értékű diplomájukat fogják kiadni a hallgatóknak. Forrás: itt.

"Félre": tehát a Bécsi Filmintézet (lenne) az az "önképző egyesület" (ld.2441, 2444), aminek SZFE vezetése titulálta a 95% távozó filmes hallgatót befogadó intézményt..


2445 Búbánat 2021-08-16 21:48:24

"A HETVENÖT ÉVES FILMRENDEZŐ SZERINT A KELET-EURÓPAIAK MINDIG TÖBBET AKARTAK"

"Rófusz Ferenc elküldi A legyet a Pink Floydnak"

MNO.hu - PATAKI TAMÁS

Interjú Rófusz Ferenccel:  itt


2444 Edmond Dantes 2021-08-16 09:02:22 [Válasz erre: 2443 lujza 2021-08-16 02:28:07]

Milyen "régi színvonalra" gondolsz, amit tartani kell(ett volna)? Az SZFE -beleértve nyilván a filmes vonalat- a döntéshozók egyön-tetű állásfoglalása szerint idejétmúlt, elavult, haveri alapon szerveződő komcsi-balos zárvány (volt) már évtizedek óta. Ezzel indokolták szétverését alapítványba szervezését is. Az új intézetek, tanárok listája t.k. ide kattintva olvasható, de nem néztem utána, történt-e időközben változás. Mindenesetre több, mint érdekes, hogy a filmes hallgatók 95%-a, az SZFE új urainak vezetőinek ismeretesen mély szomorúságára (ld. lejjebb), távozott SZFE kötelékéből. Inkább kockáztatják, hogy (idézet) "egy önképző egyesület (FreeSZFE - ED) felelőtlenül, egy felsőoktatási akkreditációval nem rendelkező, államilag elismert diplomát kiadni nem jogosult tanfolyamba édesgeti az SZFE diákjait”. 


2443 lujza 2021-08-16 02:28:07 [Válasz erre: 2441 Edmond Dantes 2021-08-15 16:56:25]

Hát nem tudom. Mindenesetre Enyedi Ildikó és Tarr Béla a FreeSZFE  csapatát gazdagítja. Ki maradt a régi SZFE-n, hogy tartsa a színvonalat?


2442 macskás 2021-08-15 18:04:17

2442


2441 Edmond Dantes 2021-08-15 16:56:25

"Negyvenegy hallgató hagyja el az SZFE-t – írtuk meg szombaton a FreeSZFE Facebook-posztjára hivatkozva. A hallgatók szakítanak az SZFE-vel, tanulmányaikat szeptembertől a FreeSZFE Egyesület közreműködésével folytatják. Minderre közleményben reagált az egyetem vasárnap." Forrás és a közlemény = 'Nincsenek meglepve, de szomorúak' itt. (A 41 hallgató távozása gyakorlatilag az SZFE-"filmes vonal" szinte komplett elnéptelenedését jelenti - ED.) 

Frissítés Ugyanez a hír magyarnemzet.hu írásának sokat eláruló címében: Megfosztják az SZFE-hallgatókat a magas színvonalú tanulás lehetőségeitől, itt.


2440 Klára 2021-08-05 09:37:46 [Válasz erre: 2437 lujza 2021-08-04 23:47:18]

Bizonyos feltételek esetén az előírásoktól el lehet tekinteni. Legalábbis ezt mondják  - én sose feleltem meg "bizonyos feltételeknek".


2439 Edmond Dantes 2021-08-05 09:02:35 [Válasz erre: 2436 joska141 2021-08-04 18:55:24]

Origo már a Madách Színház tervezett Webber-bemutatójáról illetve Szirtes Tamás "hazugságáról" (sic! -ED) is éber szemmel lerántotta a leplet ld. ez alatt+musical-topik. 


2438 Edmond Dantes 2021-08-05 08:45:48 [Válasz erre: 2435 Búbánat 2021-08-04 17:56:07]

Egy, ezt a témát-darabot kiveséző cikket a megfelelő helyén = musical-topikban pár napja már elhelyeztem. Lehet, hogy ennek a cikknek egy új, Ketrecharcos-topikban még jobb helye lenne. A művész e produkciójával bizonyára megkoronázza sikerekben gazdag, fénylő pályafutását. Bár spéttel, végre mno.hu is rácuppan(tat)ott Szirtesre.


2437 lujza 2021-08-04 23:47:18 [Válasz erre: 2434 Búbánat 2021-08-04 07:48:53]

Nem is tudtam, hogy L. Simonnak múzeológusi végzettsége is van.


2436 joska141 2021-08-04 18:55:24 [Válasz erre: 2435 Búbánat 2021-08-04 17:56:07]

Jól rímel rá az Origo néhány nappal ezelőtti cikke:

https://www.origo.hu/kultura/20210801-jordan-adel-veiszer-alinda-musoraban-vallott-gyermekkori-serelmeirol.html

A cikk címe: „Jordán Adél nevetséges LMBTQ-propaganda bejelentésre készül”

Idézet a cikkből: „Az interjú közepén Jordán Adél arról is beszél, sokáig zavart személyiség volt, pszichológushoz is járt és szerinte ennek hátterében az áll, hogy szülei - a Karácsony Gergely 99 Mozgalmában résztvevő Jordán Tamás színész és Lázár Kati színésznő - valójában nem akarták őt és abortuszra is készültek.

Az LMBTQ-propaganda elfogadása után, mintegy magától értetődően csap át a beszélgetés a klasszikus család létjogosultsága elleni támadásba, így aztán az egyébként őszintének mutatni akart vallomás, meglehetősen reklámszagúra sikeredett.”


2435 Búbánat 2021-08-04 17:56:07

Érzékenyítés és megrontás

VÉLEMÉNY

MNO.HU - 2021. AUGUSZTUS 4. SZERDA 07:45

"GYERMEKEINK ÉS UNOKÁINK VÉDELMÉBEN NINCSEN ÉS NEM LEHET PARDON"

/Bognár Zsolt, színművész/

„A sajtóban nyilvánosságra került információk szerint Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója tagadja, hogy Andrew Lloyd Webber LMBTQ-gyerekmusicaljének bemutatására készül, noha a színház hivatalos üzleti tervében az igazgatói szándék egyértelműen szerepel.”


2434 Búbánat 2021-08-04 07:48:53

L. Simon Lászlót nevezték ki a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának hétfőn. 


2433 joska141 2021-07-29 19:10:02

Mai hír az interneten:

https://www.origo.hu/kultura/20210727-az-osztrak-kozonseg-megrendulessel-fogadta-a-trianontraumarol-szolo-darabot.html?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

A cikk főcíme, az immár szokásos:

Óriási siker volt Vidnyánszky Attila előadása (Ausztriában)

Az alcím, kisebb betűkkel:

"Még a várokozásnál is nagyobb sikere volt Ausztriában Vidnyánszky Attila 2013-as rendezésének Gmündben, a cseh határnál, az Átjárások elnevezésű fesztiválon, amely hidat kíván teremteni a háború után két országra szakított település oldalai között."

"Vidnyánszky Attila, 2013-as nagyszerű rendezése, Zelei Miklós darabjából készített Zoltán újratemetve című előadás meghívása régi terve volt a fesztiválszervezőknek, amely idén először mutatkozott be Ausztriában, hangos sikert aratva."

Ismét egy hely, ahol Vidnyánszky Attila munkásságát, és ezzel közvetetten, a magyar nemzet Trianon miatt fájdalmát maximálisan elismerik és támogatják.

Sajnos számítástechnikai ismereteim meglehetősen siralmasak, így nem tudok új fórumot létrehozni. De valaki megtehetné, ezt „Óriási siker Vidnyánszky Attila előadása” gyűjtőnéven. Nevezett alkotóra színházi előadás témájában más jelzős cikket eddig nem is találtam. Későbbiekben nem is kellene mást tenni, mint az ilyen című, már konkrét hely és előadás meghatározású írásokat itt közzétenni.


2432 Búbánat 2021-07-29 09:26:07

PPKE CAMPUS TERVPÁLYÁZAT


2431 Edmond Dantes 2021-07-23 14:03:40 [Válasz erre: 2428 joska141 2021-07-22 18:02:52]

2430 Edmond Dantes 2021-07-22 19:39:22 [Válasz erre: 2428 joska141 2021-07-22 18:02:52]

Stílszerű lenne a kifejező nevű "ajjaj"-topikba tenni ... azzal a személlyel együtt, aki MÁO részéről felkérte a NER-hercegnőt erre a munkára. Riszpekt Juratsek!


2429 Heiner Lajos 2021-07-22 19:06:37 [Válasz erre: 2428 joska141 2021-07-22 18:02:52]

Az est sztárvendégei Kiszely Tünde, Győzike és Berki Krisztián. A közeműködő Száztagú Húszfogú Asszonykórust Lagzi Lajcsi vezeti.

Minden kedves vendéget egy pohár Kőhányási sötéttel köszöntenek.


2428 joska141 2021-07-22 18:02:52

Nem tudom, hogy ez az Operaház vagy a Balettművészet profilba illene jobban

Mai hír:

https://24.hu/szorakozas/2021/07/22/rubint-reka-juratsek-julianna-operahaz-rendezveny-vita-rendezveny-schobert-norbi/

A Magyar Állami Operaház bejelentette, hogy jövő tavasszal Rubint Réka rekreál – Nőnapi ajándék az Operából címmel rendezvénynek adnak otthont, melyen Rubint Réka értelemszerűen különleges edzést tart majd. Ehhez az Opera társulata adja majd az aláfestő zenét, az egész eseményről pedig filmfelvétel készül majd.

A cikkben említett eseményhez, majd a cikkben részletezett erről szóló vitához nem kell kommentár…


2427 Búbánat 2021-07-21 20:31:00

Interjú

MNO.HU - 2021. JÚLIUS 21. SZERDA 07:15 2021. 07. 21. 07:32

Mikulás Ferenc: „Ha az ember végigtekint az életén, akkor látja, hogy nincsenek véletlenek”

A KECSKEMÉTI FILMES CSODA

/Ditzendy Attila/

"Ötven esztendeje alapította a Pannónia Filmstúdió kecskeméti telephelyét, a rendszerváltozás után önállósuló Kecskemétfilm Kft-t. 1985-ben elindította a Kecskeméti Animációs Filmszemlét, 1995-től a nemzetközi fesztivált, a KAFF-ot. Tevékenyen részt vett a KönyvtárMozi-hálózat kiépítésében, amely a megszűnt filmszínházakat igyekszik pótolni a kistelepüléseken. Mikulás Ferenccel beszélgettünk, aki a jövő hónapban ünnepli 81. születésnapját."


2426 Edmond Dantes 2021-07-14 14:04:19 [Válasz erre: 2425 macskás 2021-07-14 12:52:56]

:'-(


2425 macskás 2021-07-14 12:52:56 [Válasz erre: 2424 Edmond Dantes 2021-07-14 07:46:22]

A  2424 is:)


2424 Edmond Dantes 2021-07-14 07:46:22 [Válasz erre: 2423 Heiner Lajos 2021-07-14 06:53:32]

Az már foglalt!


2423 Heiner Lajos 2021-07-14 06:53:32 [Válasz erre: 2422 Edmond Dantes 2021-07-14 06:43:56]

Jöhetnek kalakaban!


2422 Edmond Dantes 2021-07-14 06:43:56 [Válasz erre: 2421 Heiner Lajos 2021-07-14 05:40:01]

Inkább Cavaradossi..de Mathis még inkább, a név is (majdnem?) stimmelne.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.